Prosím o radu. Máme tříletého dlouhosrstého kocoura z útulku. Předchozí dvě línání se mi podařilo udržet jeho srst v dobrém stavu. Nyní jsme ale odjeli na týdenní dovolenou, kdy ho nikdo nevyčesával a kocourovi hrozně splstnatěla srst zejména na bocích. Máte,prosím, někdo tip co s tím ? Nějaký vhodný kartáč, hřeben ? Vím, že náš známý nechává kocoura stříhat pod narkozou na veterině, ale nám bohužel umřela kočička v narkoze při kastraci, takže toto je pro mne nepřijatelné. Kocourek se nechá jakž takž vyčesat, ale úplně poddajný není. Také jsem viděla stříhací strojky, ale nejsem si úplně jistá, že by si to nachal líbit. Za rady děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud už má zplstnatělé cucky, tak bude mnohem příjemnější i pro tu kočku, když je odstraníte nějakým tišším strojkem, než je rozčesávat, protože to bude vždycky kočku trochu tahat. Na strojek jsem chtěla dát odkaz, ale už se neprodává...máme malinkatý (ze zoohitu) na zvířata, je na baterky a tichoučký...vyloženě fakt jen na zplstnatělé cucky...stál tak do 300 a mám ho přes rok ...
Zplstnatělé kousky bych odstranila pryč, a jinak zase pravidelně česala.
Pokud je to jen urousané a nejsou to vyloženě cucky, zkusila bych jemně rozčesat. (mám doma tohle https://www.zoohit.cz/shop/psi/pece_strojky/kartace_hrebeny/kartace/523637?variantid=523637.0&abd=true&gclid=Cj0KCQjw8qmhBhClARIsANAtbofj0CBpDJX3Tq21MLq1bjojLoq1_nQUZHTWBXP8Lq6hmhNd6dFamxgaArKuEALw_wcB , kočce to nevadí, ale kocour to nesnáší, protože i při nejjemnější manipulaci to asi trošku tahá a je pro něj mnohem přijatelnější to vzít za vteřinku strojkem).
Ještě postřeh - našemu kocourovi se mastí kořen ocasu a okolí, to semtam přepudruju dětským pudrem a vyčešu, tam se mu dělávají cucíky nejčastěji. Pomáhá to. Potom ještě "v podpaží" ale tam si to nenechá ani česat, takže tam to bereme skoro vždycky strojkem, když se tam něco vytvoří. Otázka fakt pár vteřin a je to pryč.
Nemám dlouhosrstou kočku, ale pokud to není výstavák jako, že ne, tak bych cucky vystříhala i třeba jeden denně nůžkama, mezitím vyčesávala vždycky trochu místa, kde ještě cucky nemá. Všechno jen tolik, kolik kocour snese v rámci mazlení, pamlskování, hlavně netahat, raděj to stříhnout. Viktor se mi zaplstil trochu na zádech, vůbec jsem si to nevšimnula a najednou od línání cítím cucky. No je to můj kocour, takže nediskutuju: maci, musíme to vyčesat, vystříhat, vydrž chvilku, ještě tady je jeden, šikovný jsi chlapeček, šííííkovnej
Uživatel s deaktivovaným účtem

plsť je potřeba vystříhat nebo plošně ostříhat.
cokoliv jiného ničí ty chlupy a tahá, takže kočku akorát znechutíte i na normální denní česání a to třeba i trvale.