Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím je to necelých 14 dní od koupě A1/1 (anglicky plnokrevnik) . Kobylka při zkoušce byla naprosto skvělá ale po několika dnech ježdění v nové stáji začala kobylka být nebezpečná jak na jízdárně tak na vyjížďce staví se na zadní nekontrolovatelně couvá a utika. Na jízdárně 15min bude chodit jako profík a pak nedokáže naklusat porad skáče do cvalu a nedokáže začít práci od znova.kobylku sem kupovala na parkury. Když sem majitelce napsala že chci kobylku vrátit že je nebezpečná tak napsala že nevidí důvod proč ,že sem věděla že kobylka chce prijezdit ale toto co dělá není o prijezdenosti. Nevím co mám dělat . Chtěla se vrátit kobylku jako za skrytou vadu nikdo mi toto neřekl majitelka říká že toto nikdy neudělala že SME si nesedli ale co je to za blbost toto kůň nezačne dělat ze dne na den . Předem děkuji za odpověď.
Doporučuju přečíst-
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7226/odtrzeny-od-pratel-co-pro-kone-znamena-zmena-staje/
Přestěhování znamená pro koně obrovský stres- změna prostředí, změna krmení, ztráta starých kamarádů, nové stádo, nový majitel...
A1/1 jsou z těch koní, kteří změny snášejí ještě hůř než jiní. 14 dní je strašně krátká doba, nemůžete chtít, aby po pár dnech v nové stáji fungovala jako dřív, není to stroj, ale živá bytost.
Dopřejte jí tolik času, kolik potřebuje, seznamujte ji s okolím, choďte na vycházky, mějte trpělivost. Chtít po ní rovnou práci na jízdárně, a to ještě déle než 15 minut, není dobrý nápad. Nedivím se, že se brání.
napsal(a):
Zdravím je to necelých 14 dní od koupě A1/1 (anglicky plnokrevnik) . Kobylka při zkoušce byla naprosto skvělá ale po několika dnech ježdění v nové stáji začala kobylka být nebezpečná jak na jízdárně tak na vyjížďce staví se na zadní nekontrolovatelně couvá a utika. Na jízdárně 15min bude chodit jako profík a pak nedokáže naklusat porad skáče do cvalu a nedokáže začít práci od znova.kobylku sem kupovala na parkury. Když sem majitelce napsala že chci kobylku vrátit že je nebezpečná tak napsala že nevidí důvod proč ,že sem věděla že kobylka chce prijezdit ale toto co dělá není o prijezdenosti. Nevím co mám dělat . Chtěla se vrátit kobylku jako za skrytou vadu nikdo mi toto neřekl majitelka říká že toto nikdy neudělala že SME si nesedli ale co je to za blbost toto kůň nezačne dělat ze dne na den . Předem děkuji za odpověď.
A na co přesně byla kobylka zvyklá u původní majitelky?
Píšete,že "chce přijezdit"
Nekladete vy na ni najednou, příliš vysoké nároky?
Jak je stará?
Třeba dosud byla pod sedlem jen občasně a spíš na klidnějších vycházkách .A na jízdárně pracovala možná jen po chvílích ?
A pod úplně jiným jezdcem ,který má jiný styl než vy ?
Máte tohle zjištěné?
Třeba jí vy sama svým přístupem matete,nerozumí vám,vašim pomůckám .Je zmatená a není jí dobře
Od vás čeká oporu ,klid a jasné pomůcky .Čehož se jí nedostává ,tudíž se snaží prchnout ,od toho všeho
Zkuste si dát dohromady fakta,od původní majitelky.Přesně co kobylka dělala,jak často,jak intenzivně.
Jakým stylem k tomu výkonu či cviku byla vedena a úspěšně dovedena.
Poté bych se snažila dělat tak,jak byla kobyla zvyklá.
A až se trochu uklidní a pochopí vás,pomalu si ji začnete přetvářet ,podle svého
Držím palce
Ono se těžko bude radit když člověk neví jak dlouho je kobyla stažena z dostihů, jak moc přijezdit. Taky by chtělo uvést jaké jsou vaše zkušenosti atd. Ono je sice fajn že jak už bylo uvedeno plňasové si zvykají delší dobu. Je třeba na to jít pomalu a pokud je problem v něčem tak buď vás kůň nechápe nebo je špatně něco jiného
jezdila jste před tím plnase a nebo spíš teplokrevníky? Ono totiž není kůň jako kun... Teplokrevník je splachovací a snese silnější (často i téměř hrubé) pomůcky, aniž by dal tomu nahoře něco vedet. Plnas se naopak snaží vyhovět každému malému tlaku a pokud ho jezdec mate nebo působí příliš silne (“okopavaci" pobídka každý krok, neklidná tvrdá ruka), začne se bránit. A na rozdíl od teplokrevníka, který casto jen zpomalí nebo zastavi, se temperamentnejsi plnas brání pohybem, a to bud dopredu a nebo právě tím nekontrolovatelným couváním.
Sama jsem si přechodem z ČT na plnase prosla a vlastně pořád procházím a byla to docela skola. Koně výš v krvi jsou skvělí, ochotni a pracovití, ale je potřeba jezdit trošku jinak, být čitelnější a víc je vnimat.
Jezdím už nějaký ten pátek, ale ne na plňasech. A o nich jsem se právě na iFauně a nedávno dozvěděla, že je vše úplně jinak.
Zapomeňte zatím na klasické přiježďování, jak je znáte z jízdáren a jezděte na DLOUHÉ otěži(ne zahozené). Blbé co?
O víkendu jsem byla na návštěvě u paní,co má také plňase exzávodníka. A ta mi to potvrdila.Žádné praní s se s koněm. Hezky polehoučku na dlouhé otěži, klidná ruka,korektní sed. Prostě se nevrťte a nemávejte perutěmi.
Až si na sebe zvyknete, můžete začít "něco" dělat.
Co si teď pokazíte, budete dlouhou dobu napravovat, pokud se vám to vůbec podaří.
Nechtějte mít všechno hned. Plnokrevníci jsou zlatíčka na ošetřování, velmi vstřícní k majiteli, nekonfliktní. Berte, co nabízí a na tom budujte.

Kobylka cca před 4roky zkoncila s dostihy je 9leta bývalá majitelka ji měla na hobby parkury. Ale co sme se dozvěděli tak to bylo tím stylem že jednou za čas na ni přišli dali ji čouda a zase stala .. s plnasema mám zkušenosti vím jací jsou a co potrebujou . Jezdím 10let jezdím převážně parkury . Kobylka je v rámci možností prijezdena. Jen nechápu proč z ničeho nic bez udani důvodu začne dělat toto .. stává se to vždy když se zahřeje ..
Jak často jezdíte a jak dlouho? Může se stát ze pokud kobyla dělala jen nárazově a vy jste začala s pravidelnou prací je toho na ni moc a brání se tomu. Stává se to hlavně u mladých koní když začnou intenzivněji pracovat tak na ně najednou padne únava a začnou toto dělat, někdo to špatně vyhodnotí přidá práce a problém je na světě. Uberte, že začátku pracujete dvakrát, třikrát týdně třeba deset minut na jízdárně a pak třeba pět minut krokem pocourat po dvoře nebo povodit popást. Nikdy to nenechte dojít tak daleko že se kobyla začne bránit, pokud cítíte ze k tomu dojde, práci přerušte. Do terénu ji vemte třeba za koněm jen krokem pokud se to zlepší začněte postupně práce přidávat.
napsal(a):
Kobylka cca před 4roky zkoncila s dostihy je 9leta bývalá majitelka ji měla na hobby parkury. Ale co sme se dozvěděli tak to bylo tím stylem že jednou za čas na ni přišli dali ji čouda a zase stala .. s plnasema mám zkušenosti vím jací jsou a co potrebujou . Jezdím 10let jezdím převážně parkury . Kobylka je v rámci možností prijezdena. Jen nechápu proč z ničeho nic bez udani důvodu začne dělat toto .. stává se to vždy když se zahřeje ..
Zaujalo mě to "bez udání důvodu"...jak by měl kůň udávat důvod? Myslím, že jako důvod úplně stačí změna prostředí a změna jezdce...má plnou hlavu nových sociálních interakcí ve stádě a pokud po ní ještě chcete práci, na kterou možná nebyla zvyklá a možná tak úplně nerozumí vašim pomůckám, tak už je stresu najednou moc. Asi jako když se za volantem snažíte vyřešit nějakou zapeklitou dopravní situaci, nervy napnutý k prasknutí a vzadu na sedačce se dítě ozve, že nechce do školky - taky bouchnete, prostě kumulace stresu.
Bezdůvodně to určitě nedělá, a velmi pravděpodobně to nebude zčistajasna, nýbrž před tím, než se postaví na zadní, vysílá řadu slušnějších signálů.
Jestli dostávala čouda jen jednou za čas, může mít problém v pohybovém aparátu. Méně senzitivní koně se často brání, až když je opravdu průser, plňasi mají citlivě nastavený alarm, blikají jim kontrolky i při poměrně malém problému. Což já osobně považuju spíš za výhodu.

Dobrý den,
je možné, jak už se psalo dříve, že nemusí vašim požadavkům rozumět, může z nich být zmatená atd. Ale také může být z převpzu, z nového místa, popř. z koní vystrašená, vystresovaná atp. Já osobně bych se možná zaměřila také na její chování ve stádě. Není odstrčena ostatními koňmi? Nemá špatně padnoucí výstroj? Tím myslím např. sedlo. Sedlo by nemělo sahat za poslední hrudní obratel. Najdete ho tak, že rukou nahmatáte poslední žebro a po něm sjedete až nahoru, dokud nezmizí pod svalstvem. Pak dáte prsty kolmo ke hřbetu. V tomto „bodu“ nesmí být sedlo. Může se také jednat o špatné udidlo, moc tvrdou ruku, špatné přilnutí... Ještě mě napadlo, zda - pokud používáte kamaše - nejsou kamaše zevnitř třeba od bláta? Tohle všechno pak může zapříčinit špatnou spolupráci.
Zkuste - než se vrhnete na parkur - s kobylkou pracovat hodně ze země. Na práci ze sedla se teď „vyprdněte“. Díky práci ze země se obě navzájem poznáte, skamarádíte se a možná pak i - pokud nebude problém ve výstroji či v jezdecké technice - bude ježdění snadnější.
Pkud by i po tomto problémy přetrvávaly, obrátila bych se na zaříkávače koní. Ten totiž vždy odhalí příčinu, dokáže pomoci, a popř. může koně i přijezdit. Pokud by bylo zaříkávače třeba, vřele doporučuji Dášu Rozsívalovou, se kterou se znám osobně, nebo Honzu Bláhu. Držím palce při práci s kobylkou!
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/7226/odtrzeny-od-pratel-co-pro-kone-znamena-zmena-staje/
Náhodně tu na mě vyskočil tento článek (je to ukázka z knihy - doporučuji každému od koní si ji přečíst) Mohlo by to zadavatelce pomoci - prostě toho po koni nejspíš chcete moc vzhledem k novému prostředí... A vlastně i další velcí jezdci doporučují nového koně nechat 3-4 týdny jen tak poznat jinou rutinu nové stáje a až potom jezdí základy, když OK tak teprve navyšují.
Kdybych svého koně dotáhla na cizí místo a ještě po něm hned chtěla výkony, tak mě maximálně tak smete. Ženská mějte trochu rozumu, kůň potřebuje více času aby si zvyknul.... Místo toho abyste mu změnu ulehčila, tak mu ještě naložíte, jen protože chcete hned rajtovat Když jsem přestěhovala koně, tak jsem začala jezdit až po dvou měsících a to hezky od začátku na pár minut, né hned skákat parkury