Co říkáte na tento experiment, text naleznete zde :
https://www.facebook.com/100000418976991/videos/286966709933818/
Za mě to za daných podmínek poněkud hraničí s týráním. Jedná se o využívané koně (turistická stáj), mladé a staré koně - za mě potřebují takové skupiny prostě příkrm a nejen sena. Seno a minerálka je nepodkročitelné minimum pro mě. Snad jako experiment bych to uměla brát u zdravých nezatěžovaných koní + odborný dohled, který zde není. Z příspěvků jsem vyčetla, že veterinář se volá, jen když je viditelný problém. Umí tento člověk opravdu posoudit potíže již "v zárodku"? A Adekvátně na ně reagovat?
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 12.00 - porušení autorského práva”
Pani písala, že má uložených 100 balíkov pre prípad potreby. Bez snehovej pokrývky si myslím, že by to kone mohli zvládnuť a prežiť bez relatívnej ujmy. Či ale budú prosperovať,zvlášť tie žriebätá, to neviem posúdiť. V takýchto prípadoch by som chcela fyzicky vidieť 2x denne každého koňa, ideálne pri rannom a večernom kŕmení, keď aj iba s tou minerálkou..
Coudas

XXX.XXX.87.254
Největší blbost to takto zveřejňovat 🙈
Není to takové to pofidérní místo ,co odtud prodávají nějaké shiry ,nebo tak něco ? Údajně čisté ,dovoz a hogo fogo nevím co.Ve finále jsou to podražení koníčci ve figuře sotva irského coba .Nebo tam pořádali sbírku na nějaké hříbě. ?Z hodně mladé kobyly ,co ale už vypadala těsně před smrtí a hříbě se pochopitelně narodilo úplně k ničemu.Ale žebralo se na kliniku .
Nějak mi utkvěly ty jasany v souvislosti s mizernými koňmi Pokud to nejsou oni,omlouvám se
Jinak nevím,na fotkách jsou koně v zimním chlupu,tak těžko říct ,v jakém stavu se nacházejí .Ale za mě ,pokud tedy chodí pod sedlo a čeká se od nich výdělek ,tenhle režim bych nepraktikovala
Dle mého riskuje hodně u těch hribat. Nedokrmovat přes zimu aspoň na prvním roce, to je může krásné doběhnout při obsedání.
Chovatel mojí kobyly to takhle zkoušel ve svých dřevních dobách a hříbata, která se do toho narodila, nebyla vůbec pěkná.
Je to jako krmit děti jenom špagetama s kečupem a pak se později divit, že v nějakém směru fyzicky neprosperují.
A hlavně nechápu, proč na těch koních takhle experimentovat, když nemusím. Jako že si to chci zkusit??? Tak to opravdu není relevantní důvod. Ale paní dle komentářů všechno zná, všude byla, od všeho má klíče...a hlavně má vet SŠ a taky dva roky na vet vysoké, kdybyste to nevěděli náhodou!!!:D
S takovými je těžké pořízení.
xanti
napsal(a):
Dle mého riskuje hodně u těch hribat. Nedokrmovat přes zimu aspoň na prvním roce, to je může krásné doběhnout při obsedání.
Chovatel mojí kobyly to takhle zkoušel ve svých dřevních dobách a hříbata, která se do toho narodila, nebyla vůbec pěkná.
Je to jako krmit děti jenom špagetama s kečupem a pak se později divit, že v nějakém směru fyzicky neprosperují.
A hlavně nechápu, proč na těch koních takhle experimentovat, když nemusím. Jako že si to chci zkusit??? Tak to opravdu není relevantní důvod. Ale paní dle komentářů všechno zná, všude byla, od všeho má klíče...a hlavně má vet SŠ a taky dva roky na vet vysoké, kdybyste to nevěděli náhodou!!!:D
Me utkvěl její experiment s bezkostrama do turistické stáje...já nevím, za mě koník z turistky je docela velký pracant a zaslouží si prikm jako mladosi/starosi/invalidi
Tak paní Faltová a její "odchov", co se probíral v létě, kdy nevěděla absolutně kdy a jak kobyla porodila, jak dlouho se hříbě nedokázalo zvednout, jestli se vůbec napilo atd. je kapitola sama o sobě. Ráda po FB sděluje svá moudra. Co na tom, že stejným nehlídáním koně o hříbě už před tím přišli - utopilo se. Stejně se nepoučila.
Tváří se jako útulek, co pomáhá koním v problémech, ale jde jí jen o to získat zdarma ještě pojízdného koně do turistické jízdárny. Koně, co je nepojízdný, si nevezme, ale těch keců o vlastní dobročinnosti je všude spousta.
A že by jednala preventivně? Po té eskapádě s porody hříbat si to fakt nemyslím. Vždycky řeší až průser a když to dobře dopadne, tak se tím chvástá - viz níže. Co si ale myslet o chovateli, co nechá březí kobylu bez dozoru, neví, za jak dlouho se hříbě postaví, vyplodí myšlenku, že je důležité, by se napilo do 24 hodin od porodu, jeho zdravotní stav (krev z nozdry, nemožnost se postavit a slabost) řeší s odstupem několika hodin od jeho narození na FB, místo aby zavolala veterináře...
https://www.facebook.com/groups/229430020586659/posts/1785027131693599/
ta ženská je taková divná. jak tu zaznělo strašně chytrá, hodně mouder, ale mě tam na ní něco smrdí. jako něco se mi zdálo fajn co napsala, ale dycky mi tam něco nesedí, nebo nesouhlasím zcela. asi náky zvláštní tvor, ale asi vyloženě tyranka to nebude. prezentuje se, že chce dost s koňma souznit. ale nějaký kontroverze jsem zaznamenala. náky video z poničkou, to ji lidi odsoudili, ale ona je ta co má pravdu a dělá to nejlépe. nebo diskusi, hubenýho koně (možná víc), dost využivaného, taky si nenechala poradit.... nedávno ji olda poradil na nákýho problémovýho koně ho nechat 5 let samotnýho a chodim k němu jen majitel. to je super rada....naštěstí ho radši prodala myslím
etnies86
napsal(a):
ta ženská je taková divná. jak tu zaznělo strašně chytrá, hodně mouder, ale mě tam na ní něco smrdí. jako něco se mi zdálo fajn co napsala, ale dycky mi tam něco nesedí, nebo nesouhlasím zcela. asi náky zvláštní tvor, ale asi vyloženě tyranka to nebude. prezentuje se, že chce dost s koňma souznit. ale nějaký kontroverze jsem zaznamenala. náky video z poničkou, to ji lidi odsoudili, ale ona je ta co má pravdu a dělá to nejlépe. nebo diskusi, hubenýho koně (možná víc), dost využivaného, taky si nenechala poradit.... nedávno ji olda poradil na nákýho problémovýho koně ho nechat 5 let samotnýho a chodim k němu jen majitel. to je super rada....naštěstí ho radši prodala myslím
Na mne to dělá dojem, že prostě šetří a zdůvodňuje to návratem k přírodě a pokusem. Dává jim pečivo - jak to souvisí s přírodními podmínkami? Ale vitmin těm koním nedá. Podle mne z nouze ctnost...
Dotaz
napsal(a):
Na mne to dělá dojem, že prostě šetří a zdůvodňuje to návratem k přírodě a pokusem. Dává jim pečivo - jak to souvisí s přírodními podmínkami? Ale vitmin těm koním nedá. Podle mne z nouze ctnost...
Taky si o to nemyslím nic dobrého.
Ano jde to. Zrovna nedávno jsem v diskuzi vedle vzpomínala, že na jednom místě v Jeseníkách se takhle pase stádo huculů. Ale to jde denně do volné stáje kde je založeno trochu sena a slámy (prostě aby došli a bylo možné je zkontrolovat). Potřebné kusy dostanou něco do kyblíčku... Ty neprosperující se oddělí a jsou ve stáji s výběhem. ALE hlavně ti koně tam mají na loukách opravdu "seno na stojato". Je tam dostatek hmoty, mají co z pod sněhu vyhrabat.
Tady vidím na fotkách vypasený porost a sem tam stojí něco fuj (šťovík, bodlák, třtina?). Na chlupatém koni na fotce zatím nic nejde poznat. Ale jestli "se pasou" na takových porostech jako na fotkách - tak to dobré není.
Aha, tak už jsem se v komentářích dočetla, proč to pečivo dává - protože koně jím topí.
Jinak teda upřímně - ta je tam chytrá jak rádio. Mně kdyby paní Švehlová upozornila na potřebu vitminu a esenciálních AK, tak poděkuju a zamyslím se, jestli nedělám nějakou blbost, když měla potřebu mi to sdělit. Rozhodně bych se styděla jí dělat přednášku o kvalitě mých pastvin. Totéž Zuzce Prokopové, která se tam taky snažila vysvětlit problematiku selenu.
Čím dál tím víc jsem přesvědčená o tom, že je to kvůli penězům.
Za mne: Pokud dělám pokus, tak bych měla mít nějaká vstupní data - koně zvážit (nebo váhu spočítat), namátkou udělat pár krevních testů, abych věděla, na čem začínám.
Výzkumnice nikdy nepotřebovala nabírat krve na minerály, vitmin je dle ní zbytečný, selen netřeba u nich dodávat. K čemu to teda dělat, když nevím, co mi to přinese? To je jako test, kolik koní se do jara zhorší, to je ten výstup?
Za mě je to teda totální kravina Ten její ,,experiment,, jak to nazývá,je jen snaha ušetřit prachy očividně...
Ať si udělá experiment,proč ne...ale ať těm koním dá na výběr...tedy na jednom místě,třeba v přístřešku,nechat volně přístupné seno a jednoduše k tomu nechat přístup na tu pastvinu. Ať se koně sami rozhodnou,zda si dají zmrzlou vypasenou trávu,nebo seno,které jim místo pečiva,jak paní píše,pomůže ,,zatopit,,
lenacia
napsal(a):
vsadím se že celý tento experiment je založený na teorii o tom, že koně přes zimu logicky hubnou, je to normální, ba dokonce v pořádku.
Je to založeno na potřebě je zhubnout, jsou tlustí. Aspoň to pak psala v komentářích.
Cituji: "Tady je ale hubnutí pozadavkem v který doufame na videu můžete vidět že se jedná o koně obezni. Právě jejich nadváha, která rok od roku stoupá na našich pastvinach byla hlavním důvodem tohoto pokusu."
"no já to tak černě nevidím, co se těch mladých koní týče....tak u nás paseme celoročně a to travou po kolene velmi druhove pestrou , prostě máme absolutní hojnost krmení i prostoru i sociálních vazeb celé to funguje....zní to krásné ale osobně to nepovažuji za zdravotně ideální, koně potřebují část roku stradat aby mohli být jinou část v blahobytu. Potřebujete nastolit rovnovahu..."
Otázka z komentářů a odpověď:
"dotaz k té 20 leté kobyle co byla hubená už před zimou - bez příkrmu?"
"kobyla je bez prikrmu protože je mucharka, nesmí takřka nic krom pastvy a sena. Není hubena jakoze hrůza...jen není tak tučná jako ostatní. Já si snažím zachovat chladnou hlavu a resit problém když mám problém...z toho by se člověk u koní jinak zblaznil. Všichni moje koně jsou v pořádku. Projevují adekvátní ochotu k práci kondici mají až příliš tucnou....takže nebudu dělat žádné krve , rozbory a podobné věci. Pokud se to změní udělám je...."
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje kobyla chodí přes den do výběhu(seno venku seno v boxe) a když si kousne první zmrzlé trávy, řeším pak dva měsíce srágoru...
tento experiment už přece jede, není potřeba dělat další(Exmoor) a i ty přikrmují...a to mají co hrabat a kousat.
Je to hloupost, podle mne snaha ušetřit, nebo se majitelka zbláznila.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já jsem tedy fb nepročítala ani nekoukala, vím jen to, co je napsáno zde. Jde tedy o "pokus přes zimu zhubnout tlusté koně jen pastvou", pokud to dobře chápu, a slečna paní potřebuje ostatním ukázat, že to lze a to bez ohledu na jedince a jeho pořeby, prostě plošně. A k čemu to ostatním má být? "Můj" experiment poslední 3 roky koně hubnout příděly sena taky funguje, bez sítí, bez většího pohybu, ale abych to někomu cpala a ještě to považovala za přínos lidstvu... Nehledě na to, že když to pojmu mým zemědělským mozkem a místní zkušeností , tak když kůň za období říjen - březen sežere 12 balíků sena, z 1 ha v dnešních podmínkách jich udělám 10, a od dubna do září se má na tom kůň ještě plnohodnotně pást, kolik těch hektarů na jednoho koně potřebuji, a hlavně, kdo dnes takto ty hektary má aby se tedy sladil s experimentem.... No... Kdo bude první s udaním.... Já se pak nedivím, že když nabídnete dožití nejezditelným koním jen tak, bez podmínek a žebrání, že nikdo nevěří a přijde mu to přinejmenším podezřelé.
Koně to zvládnou, ale určitě to nezvládne ta pastvina.
Ono to dopadne tak, že po zimě ty koně budou furt fit, trošku hubenejsi, ale fit, pak budou intenzivně spasat a sect všechny pastviny včetně téhle..... Na další zimu bude "experiment", opět zaveden - však loni to fungovalo....jenze tentokrát už to nebude tak hepy jako loni, koně sice budou furt koukatelni, ale už tam bude "na co koukat" a začne se dostávat do hledáčku veteriny. No a další roky následujici to bude podobné, jen už tam ta veterina bude častěji než je milo..... Ale takhle to holt je a ukazují to již proflakle chovy koní co jedou "přírodně"
experimenty

XXX.XXX.105.192
anobbona
napsal(a):
Koně to zvládnou, ale určitě to nezvládne ta pastvina.
Ono to dopadne tak, že po zimě ty koně budou furt fit, trošku hubenejsi, ale fit, pak budou intenzivně spasat a sect všechny pastviny včetně téhle..... Na další zimu bude "experiment", opět zaveden - však loni to fungovalo....jenze tentokrát už to nebude tak hepy jako loni, koně sice budou furt koukatelni, ale už tam bude "na co koukat" a začne se dostávat do hledáčku veteriny. No a další roky následujici to bude podobné, jen už tam ta veterina bude častěji než je milo..... Ale takhle to holt je a ukazují to již proflakle chovy koní co jedou "přírodně"
bohužel stejný problém je s pastvinou i u lidí, co pasou jen přes léto, ale zato fest, furt, bez ohledu na stav louky. Vždyť mají co žrát, tak kde je problém, že je ta louka žlutá, skoro na kořen vyžraná? Problém je, že ta louka to pár let vydrží a není to vidět hned - jen je každým rokem chudší a chudší, ale to bude určitě "změnou klimatu" nebo tak... říkám jim - za pár let budete mít hlínu a krmit přes léto senem. Ne né, tráva se rychle zregeneruje, to se nestane...! Šak jo... jak se na to člověk má dívat? Koně nejsou jediný zvířata, natož pak živé bytosti, co na té louce jsou. Co celý ten ekosystém louky? Já nechci zabít hektary živé přírody jen proto, že pro své potěšení mám koně. A jsem každoročně za tyrana, že přes léto kvůli nedostatku plochy pastvin střídavě na pár týdnů dávám koně do padoků a krmím je sekanou trávou nebo senem, protože chci, aby naše louky byly nejen zelené, ale také silné a živé, a to trvale, ne jen takový ten vyžraný "anglický trávník", co u nás bývá u koní jakýsi "standart"... a pak se zase dozvím, že mám jasnou výhodu, u nás je krásná hustá tráva a oni nemají nic - to bude určitě tím, že u nás je víc vody? Nebo máme lepší louku? Nebo snad nějaký přírodní úkaz? Jakože ono samo, já jsem k tomu přišla bez práce a oni jsou strašný chudáci :) těm lidem se to nedá vysvětlit.
Já jsem byla účastníkem podobného "experimentu" - v zimě nebylo čím krmit tak se koně nepřikrmovali. Měla jsem 2 dobře krmitelné kobyly ČT, starou kobylu A1/1 - kterou jsem z "experimentu" vyřadila hned na začátku protože byla špatně krmitelná a co dokázala zhubnout za týden nabírala měsíc - tu jsem měla v odděleném výběhu s podobným starcem a přikrmovaly jsme si je s druhou majitelkou samy vlastním senem (slevu na ustájení jsem samozřejmě nedostala), mlaďase jsem hned první měsíc když bylo jasné že seno není a nebude, odvezla na hříbárnu, nechtěla jsem ho podrazit. Kobyly ČT u kterých stále řeším nadváhu nezhubly až do prosince ani kilo, a myslela jsem si, že to dají, po vánocích jsem si říkala, že jsou konečně na ideální váze, a od půlky ledna jsem začala přikrmovat vlastním senem, začaly vypadat jako chrti. V únoru jsem si je přestěhovala do boxu, kde strávily 2 měsíce, a po měsíci vypadaly zase stejně tlustě. Nakonec jsem byla za tenhle "experiment" ráda, protože mě namotivoval konečně dokončit ohrady a zázemí. Za mě bych do takového experimentu vůbec nedávala koně staré a mladé, ledaže by majitelé jejich umírání chtěli nechat na "přírodním výběru" jak tady nedávno někdo psal.
Znám z okolí člověka co má koně celoročně venku, seno se jim dává pouze vzácně v zimě, obilí trochu před ježděním (1x - 4x týdně cca), pečivo a ovoce nosí pouze kolemjdoucí. Něco jako deku vůbec neznají.
Všichni co již nejsou se dožili v průměru 30 let i při těch "hrozných" podmínkách. Takže nějak to fungovat asi musí.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
OnlyK
napsal(a):
Znám z okolí člověka co má koně celoročně venku, seno se jim dává pouze vzácně v zimě, obilí trochu před ježděním (1x - 4x týdně cca), pečivo a ovoce nosí pouze kolemjdoucí. Něco jako deku vůbec neznají.
Všichni co již nejsou se dožili v průměru 30 let i při těch "hrozných" podmínkách. Takže nějak to fungovat asi musí.
On je taky rozdíl jestli to zvíře žije nebo jen přežívá. Myslím, že v zimě by měl mít kůň možnost si jít kdykoliv kousnout sena, stejně jako má celoročně vodu.
OnlyK
napsal(a):
No, říká se tomu přírodní výběr. Přirozene je při horších podmínkách zemřít.
Je rozumné nechávat pracující, invalidní a mladou kategorii živořit? Kór pokud něco od těch koní chci?
Spíš to zní jak alibismus a většinou nevědomost, kdy zkušené oko lecos uvidí a laik nazve, že vše je OK.
xanti
napsal(a):
Viděla jsem, na jednom nejmenovaném, nicméně velmi profláklém ranči, JAK vypadají roční koníci po takové dietě. A už to nedohnali. Podražení, samý kloub a hlava, mizerná srst, neteční, nezdraví. Každý prd se jich chytil, i když měli následně slušnou péči.
První rok je nejdůležitější, ve všem. A nejen u koní.
sisi58
napsal(a):
Viděla jsem, na jednom nejmenovaném, nicméně velmi profláklém ranči, JAK vypadají roční koníci po takové dietě. A už to nedohnali. Podražení, samý kloub a hlava, mizerná srst, neteční, nezdraví. Každý prd se jich chytil, i když měli následně slušnou péči.
První rok je nejdůležitější, ve všem. A nejen u koní.
No...to přesně říkal ten "můj" chovatel. V daných kruzích má celkem dost slušné jméno a nejde na něj žádná špatná řeč (!!!u lidí od koní nevídané!!!), takže pro mně velice zasvěcený a hodnotný názor.
Nechtěla bych takového koně koupit a obsedat. Jenže dotyčná dáma má opravdu návod na celý svět a ještě se tím chlubí. Považuji to za projev exhibice a na totálně bezohlednost vůči koním.
Čekat, až se projeví problém, je opravdu hloupost, ono to opravdu dlouho trvá.
Brát všechny koně stejně do jednoho a dávat jim stejný režim, to je taky hloupost.
Zkoušet tohle celé v drsných podmínkách Náchodska, kde se drží sníh dost dlouho - taky hloupost.
A ještě když jí tam velice slušným způsobem kontruje Švehlová, Prokopová a vlastně i Z. Pohlreichová a Olda Novák....poslední dva sice píšou, že mají koně taky takto, jenže ti mají koně u Prahy, kde si to stále ještě mohou dovolit a nevěřím, že by to nechali zajít takto daleko. Jenže experimentátorka má patent na rozum.
Je mi těch koní líto.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Dneska psala do komentářů, že koně už jsou na seně. Tak díky bohu. Její způsob ,,chovu" definuje týrání přirozenem.
Wednesday
napsal(a):
Dneska psala do komentářů, že koně už jsou na seně. Tak díky bohu. Její způsob ,,chovu" definuje týrání přirozenem.
Hosana Beru zpět, tak snad tak nepoučitelná a hloupá není, jen je prostě exhibicionistka, která se ráda hádá na sociálních sítích. To je ta lepší varianta
Experiment jsem zaregistrovala na FB, o dámě si pomyslela své a hleděla si svého.
Nyní jsem u jiného příspěvku o termokamerách a "topení" koní narazila na jej vyjádření, že koně pustila k senu, protože mrzlo. Ale páč už nestojí u sena furt (pro mě - dožrali deficit) tak je znovu čas převést je na onu "skvělou" pastvinu.
Kdo me sleduje vi , ze letos zkouším past co mozna nejvice a i idelane celou zimu. Coz uz ted nevyšlo jak vidite na fotkach nize ( kone jsou u sena ) i tak se ale nevzdavam a snazim se o maximalni pastvu starinou a pohyb koni na patvine bez sena v maximálním rozsahu, kdy jim nijak neškodí . Ve chvili co sli teploty dolu jsem vytuhla a nechala stado přivést k senu prave z duvodu toho , ze jsem si nebyla jista zda je na pastvine dostatecny objem , aby byly schopni skrze tuto pastvu vyrobit si dostatek tepla tak , aby zustali v komfortu. Teď sleduji koně na kameře má i zaznam , takže vidím pohyb u sena v minulých dnech a nocích . Moje stádo jen stalo u sena a neudelali od nej krok dokud byla teplota pod -10C a zrali furt....Dnes ráno máme teplotu kolem 0C a stádo již brouzda někde v dali mimo kameru a hrabe starou trávu z pod sněhu bez zájmu o seno ...( pro mě znamení že je čas je opět převést na pastvinu)
No tak aspoň na chvíli se ti koně nažrali. Jinak paní je brouk Pytlík, zřejmě se narodila v kině

No to by mě taky hráblo, když todle slyším...mají dost, u sena nejsou furt, do boxu tolik už nepotřebují dyť už si ho ani venku nevšímají. .....každej vnímavý člověk, co chvilku ty koně na výběhu u sena pozoroval zjistí, že mají denní rituály, že docela pravidelně v každou určitou hodinu něco dělají stejně každý den....
Nebo se vedoucí zvíře nažralo, šlo očumovat k ohradě sousední koně a žerou jiní...
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Jžš to je přežvýkavec. Pro mě je tohle prostě týrání a nejradši bych jí tam poslala KVS. Protože to co dělá je už fakt za hranou. S pupkem jezdí bez sedla, nechala kobylku s koněm co jí seřezal jak žito a kobyla z něj byla vystresovaná Nebo to její hříbě, kterýmu nechtěla zavolat veterináře, ikdyz lezlo jako mrcha. Teď už nevím co tam bylo za problém, asi nohy. Koním nedá nažrat. Ale hlavně tohle všechno nezapomene zabalit do ezo keců o přirozenu

Koně nemají předžaludkya opravdu do přežvýkavců nepatří !
Coudas

XXX.XXX.87.254
Z většiny příspěvků pod odkazem v zadání je cítit souznění, včetně těch známějších jmen. Takže nějakých pár 'rozčilenejch' na ifauně paní nijak nerozhodí 🙂 Hlavně že je Bořánek... když hlásá 5 kg sena na zimu.

Coudas
napsal(a):
Z většiny příspěvků pod odkazem v zadání je cítit souznění, včetně těch známějších jmen. Takže nějakých pár 'rozčilenejch' na ifauně paní nijak nerozhodí 🙂 Hlavně že je Bořánek... když hlásá 5 kg sena na zimu.
právě, Bořánek....ráda bych si přečetla jeho knihu- bydlí mi i za bukem, ale když on hlásí toto...to mě tak se+re
Coudas
napsal(a):
Jelikož už i na sociálních sítích vládne hyperkorektnost.
Tam někomu napíšete, že musí být úplně mimo (ale samozřejmě jinými slovy) a dvacet jiných napíše, jak to můžete soudit, když paní neznáte ???? Plus se do toho přidává x dalších, kteří ani netuší, co to je mít koně doma ve vlastní režii, nebo ještě lépe co vůbec netuší, co to je koně mít celkově, byť v ustájení.
Na ifauně se to ne vždycky shodne, ale mám tak trochu pocit, že se tu stále ještě obecně sházejí lidé s mozkem a nějakou zkušeností, zaplať Bůh :D

koně
napsal(a):
Řekla bych, že titulem přežvýkavec, byla poctěna spíše ona přirozená žena
Aha, tak to je jiná...
napsal(a):
Koně nemají předžaludkya opravdu do přežvýkavců nepatří !
Ten přežvýkavec bude označení té bosorky ne koně. Si myslím.
Autorka je zřejmě vycvičená z příspěvků na seznam.cz, že sice můžete zkritizovat kohokoli (včetně slušných lidí), ale musíte to dělat spisovně.
Pokud třeba nazvete pravými jmény krip*a, co utloukl družku k smrti, tak vás na měsíc zablokují. Že jste hrubá.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
právě, Bořánek....ráda bych si přečetla jeho knihu- bydlí mi i za bukem, ale když on hlásí toto...to mě tak se+re
Taky mně štvalo, když prohlašoval, že my co prdnem celý balík koním do výběhu je chováme jako krávy, aspoň jyem ale pochopila, co tím zdejší Kellnerka myslela, když to o mně prohlásila. Spíš to chce pozjišťovat více souvislostí a okolností, než se rozhodovat na základě vytržené věty z kontextu. Pokud máte na mysli jeho knihu Strašidlo jménem horsemanship, tak si ji přečtěte, pokud se s ním neshledáte po koňské stránce, je to pěkně napsané čtení o koních, a můžete to vzít jen jako jakýsi příběh jednoho člověka od koní. Nesmíte to ale číst stylem 'ježiš to je blábol', když to vyplodil on, to pak nemá smysl. Za mně je to dobrá kniha. Já jsem navštívila několik jeho kurzů, pak jsempřestala jezdit, protože tam pro mne nebyl žádný posun stále stejné věci dokola, protoze to stále ty zdejší lidi nechápali. Byla jsem u pana Bořánka i na jeho týdenním výcviku, na mně je to už moc filozofické, a byla to jedna z věcí, která přispěla k tomu, že jsem přestala jezdit.
sisi58
napsal(a):
Ten přežvýkavec bude označení té bosorky ne koně. Si myslím.
Autorka je zřejmě vycvičená z příspěvků na seznam.cz, že sice můžete zkritizovat kohokoli (včetně slušných lidí), ale musíte to dělat spisovně.
Pokud třeba nazvete pravými jmény krip*a, co utloukl družku k smrti, tak vás na měsíc zablokují. Že jste hrubá.
mě zablokovali na měsíc, protože sem u článku o pejskovi s křivou tlamičkou napsala cituji "Takovej Václav Klaus hafčí."
Wednesday

XXX.XXX.42.30
Ano, přežvýkavec skutečně patřil paní. V dnešní době, kdy domestikovaným koním od malinka umetáme cestičku, je prostě hulvátství je jen tak prdnout v zimě na pastvinu a starej se.
Pan Vondruška měl taky takové názory... A hubení koně, njn sou starý, nemaj zuby, tak nežerou. Však mustangové sou taky navolno...
Že se ale takový mustang pase nikoli na hektarech ale čtverečních kilometrech už nikdo nedodá. Spolu s faktem že je to taky tak trochu invazivní druh kvůli kterému pak strádají jiná zvířata neb jim všechno spasou.
A zrovna v zimě koním sebrat hlavní způsob, kterým se přirozeně zahřívají a nechat je popásat nikoli stařinu ale pod sněhem 'hybernující' trávu není zdravý ani pro ty koně a ani pro tu pastvu.
Tisíce let se suší zvířatům na zimu seno... Ale 21. Století si řekne ne-e... 🤦♀️
lenacia
napsal(a):
Pan Vondruška měl taky takové názory... A hubení koně, njn sou starý, nemaj zuby, tak nežerou. Však mustangové sou taky navolno...
Že se ale takový mustang pase nikoli na hektarech ale čtverečních kilometrech už nikdo nedodá. Spolu s faktem že je to taky tak trochu invazivní druh kvůli kterému pak strádají jiná zvířata neb jim všechno spasou.
A zrovna v zimě koním sebrat hlavní způsob, kterým se přirozeně zahřívají a nechat je popásat nikoli stařinu ale pod sněhem 'hybernující' trávu není zdravý ani pro ty koně a ani pro tu pastvu.
Tisíce let se suší zvířatům na zimu seno... Ale 21. Století si řekne ne-e... 🤦♀️
Ono si to neřeklo 21.století, ale jedna šílená pipina.
Bohužel se v ČR neřeší ani opravdové týrání zvířat, ne tak, že blběna dělá experimenty, ze kterých bude mít polovina jejich koní vředy.
Pokud ji někdo nahlásí na KVS, bude muset mít jednak štěstí na dobrého zaměstnance a druhak sérii fotek popř. videí, aby dokázal, že koně vážně nemají seno.
Mám jeden fígl, jak na tyto lidi, ovšem ne na každého zabírá.
Od začátku zimy řeším u KVS hladovění oveček. Majitel je kravské lejno, ovšem patří k místní honoraci. Zubař.
Tak jsem napsala jeho ženě, že se po městě začíná povídat, že týrá zvířata.
Na druhý den seno bylo. Stále dávají jen 1x denně a nikoli moc, ale díky Bohu za ty dary. No a snížili počet zvířat v ohradě.
Takže doporučuji, začít o problému mluvit po vsi. Pokud tam má rodinu, tak ta nebude chtít mít ostudu.
sisi58
napsal(a):
Ono si to neřeklo 21.století, ale jedna šílená pipina.
Bohužel se v ČR neřeší ani opravdové týrání zvířat, ne tak, že blběna dělá experimenty, ze kterých bude mít polovina jejich koní vředy.
Pokud ji někdo nahlásí na KVS, bude muset mít jednak štěstí na dobrého zaměstnance a druhak sérii fotek popř. videí, aby dokázal, že koně vážně nemají seno.
Mám jeden fígl, jak na tyto lidi, ovšem ne na každého zabírá.
Od začátku zimy řeším u KVS hladovění oveček. Majitel je kravské lejno, ovšem patří k místní honoraci. Zubař.
Tak jsem napsala jeho ženě, že se po městě začíná povídat, že týrá zvířata.
Na druhý den seno bylo. Stále dávají jen 1x denně a nikoli moc, ale díky Bohu za ty dary. No a snížili počet zvířat v ohradě.
Takže doporučuji, začít o problému mluvit po vsi. Pokud tam má rodinu, tak ta nebude chtít mít ostudu.
Bohužel dotyčná je tak nebeská pipina, že jí tohle je naprosto ukradené. Řeší se defacto neustále - utopené hříbě, zmasakrovaná kobyla, hříbě se šílenýma nohama - a to jsou jen střípky. Ona se ke všem chová, jak když spapinkala Šalomounovo h***o. Nikdo nic neumí, nezná, nerozhodne lépe než ona. Na všechny dobře míněné rady člověka setře takovým způsobem, že nezbyde jen valit voka Zubaři záleží na pověsti - jí absolutně na ničem. Jede a pojede si stále svou. Bohužel má za sebou - což já tedy naprosto nechápu- početnou základnu přikyvovatelů, takže je naprosto vysmátá - ono přeci vše pozoruje
evcusik
napsal(a):
Co říkáte na tento experiment, text naleznete zde :
https://www.facebook.com/100000418976991/videos/286966709933818/
Za mě to za daných podmínek poněkud hraničí s týráním. Jedná se o využívané koně (turistická stáj), mladé a staré koně - za mě potřebují takové skupiny prostě příkrm a nejen sena. Seno a minerálka je nepodkročitelné minimum pro mě. Snad jako experiment bych to uměla brát u zdravých nezatěžovaných koní + odborný dohled, který zde není. Z příspěvků jsem vyčetla, že veterinář se volá, jen když je viditelný problém. Umí tento člověk opravdu posoudit potíže již "v zárodku"? A Adekvátně na ně reagovat?
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 12.00 - porušení autorského práva”
Chtěla jsem do diskuze přispět, ale bez schválení nelze.
Majitelka si přefiltruje příspěvky a nechá jen ty přikyvující.
majkulka
napsal(a):
Bohužel dotyčná je tak nebeská pipina, že jí tohle je naprosto ukradené. Řeší se defacto neustále - utopené hříbě, zmasakrovaná kobyla, hříbě se šílenýma nohama - a to jsou jen střípky. Ona se ke všem chová, jak když spapinkala Šalomounovo h***o. Nikdo nic neumí, nezná, nerozhodne lépe než ona. Na všechny dobře míněné rady člověka setře takovým způsobem, že nezbyde jen valit voka Zubaři záleží na pověsti - jí absolutně na ničem. Jede a pojede si stále svou. Bohužel má za sebou - což já tedy naprosto nechápu- početnou základnu přikyvovatelů, takže je naprosto vysmátá - ono přeci vše pozoruje
No ale to je právě kámen úrazu,že má početnou základnu přikyvovatelů...pak se s tím špatně něco dělá...pokud umí ta osoba tak psychologicky zapůsobit,že i když je něco zjevně špatně,má přikyvovatele a co hůř,z řad koňáků,je to dost marný boj....
Sama jsem se o tom přesvědčila v kauze Stekník(většina Ifauňaků tady ví,o co šlo).Byl to boj,který i přesto,že proběhli nějaká opatření a pokuta,tak byl vlastně k ničemu a prohraný..protože daná osoba,která tam ty koně týrala hladem,tak měla pro všechno vysvětlení a ve finále jí podpořila obec i někteří koňáci v okolí,protože ona přeci koníšky zachraňuje..
Je to jako házet hrách proti zdi
sisi58
napsal(a):
Chtěla jsem do diskuze přispět, ale bez schválení nelze.
Majitelka si přefiltruje příspěvky a nechá jen ty přikyvující.
On správce je MVDr. Švehlová, ale tím schvalováním komentářů je to nešikovné, ač to chápu, tak moci přispět s odstupem dnů není zrovna produktivní. Dotyčná vám už neodpoví.
canka
napsal(a):
No ale to je právě kámen úrazu,že má početnou základnu přikyvovatelů...pak se s tím špatně něco dělá...pokud umí ta osoba tak psychologicky zapůsobit,že i když je něco zjevně špatně,má přikyvovatele a co hůř,z řad koňáků,je to dost marný boj....
Sama jsem se o tom přesvědčila v kauze Stekník(většina Ifauňaků tady ví,o co šlo).Byl to boj,který i přesto,že proběhli nějaká opatření a pokuta,tak byl vlastně k ničemu a prohraný..protože daná osoba,která tam ty koně týrala hladem,tak měla pro všechno vysvětlení a ve finále jí podpořila obec i někteří koňáci v okolí,protože ona přeci koníšky zachraňuje..
Je to jako házet hrách proti zdi
Jak tam situace teď vypadá? Tam se asi aktivisti nehrnou, aby upozornili na týrání, že?
Dotaz
napsal(a):
On správce je MVDr. Švehlová, ale tím schvalováním komentářů je to nešikovné, ač to chápu, tak moci přispět s odstupem dnů není zrovna produktivní. Dotyčná vám už neodpoví.
Tak napsala mi přímo autorka toho experimentu. Kdysi jsem jí radila, jak postupovat, když chce dávat náhubek.
Jsem se jí zeptala, jestli se nezbláznila. Odpověděla mi dlouhým elaborátem na dané téma. Kdybych byla zlomyslná napíšu, že má teď hodně času, když koně nekrmí.
Ani jsem to celé nečetla.
Já mám koně stále 24/7 i ty staré a mám ráda koně nakrmené. Tento experiment by mohl vyjít s poníky, huculy, fjordy. S normálními jezdeckými a s hříbaty je to hazardování se zdravím.
Snad, pokud by je nechala bloumat po celých 21 hektarech, co má, by to teoreticky mohlo jít. Snad.
Ale když má hříbata a i nemocné koně, je to průšvih.
sisi58
napsal(a):
Tak napsala mi přímo autorka toho experimentu. Kdysi jsem jí radila, jak postupovat, když chce dávat náhubek.
Jsem se jí zeptala, jestli se nezbláznila. Odpověděla mi dlouhým elaborátem na dané téma. Kdybych byla zlomyslná napíšu, že má teď hodně času, když koně nekrmí.
Ani jsem to celé nečetla.
Já mám koně stále 24/7 i ty staré a mám ráda koně nakrmené. Tento experiment by mohl vyjít s poníky, huculy, fjordy. S normálními jezdeckými a s hříbaty je to hazardování se zdravím.
Snad, pokud by je nechala bloumat po celých 21 hektarech, co má, by to teoreticky mohlo jít. Snad.
Ale když má hříbata a i nemocné koně, je to průšvih.
Určitě je vše zalité sluncem a ona přesně ví, co dělá. Asi jako u těch hříbátek, že?
Ta si taky vybere jen to, co se jí hodí - jako s tou dvacetiletou muchařkou, kdy v létě v diskusi pro ni poptávala příkrm a najednou se dozvíme, že kobyla v zimě nepotřebuje nic a stačí jí jen přemrzlé zbytky trávy, protože není vyloženě vyhublá a protože je alergická úplně na všechno, na což paní přišla za pár týdnů bez jakýchkoliv testů. To se jednomu otvírá kudla v kapse.
Dotaz
napsal(a):
Jak tam situace teď vypadá? Tam se asi aktivisti nehrnou, aby upozornili na týrání, že?
Vzhledem k tomu,že i přes mou opakovanou snahu s tím pořádně nic neudělala KVS,obec ani policie,tak jsem to upřímně vzdala Protože k čemu se člivěk snaží,když výsledek je nula?A nepomůže nikdo z žádné instituce?
A jet tam,abych se zase trápila tím,jak ti nebožáci vypadají,bez možnosti jim pomoci?
Jako na zavolanou:
Rene Capps
g27. prc3ottsi8ncen 9v 019:o003le ·
Omlouvám se, pokud to nikomu nepřijde zajímavé kromě mě🤦🏻 ♀️
Řím žije venku a má krytý přístřešek, ale nežije v zateplené stodole v těžkých přikrývkách v paláci hoblin, jako to dělají ostatní tři.
I když je to vlněný mamut a očividně v absolutně ŽÁDNÉM nebezpečí hladovění 🐽 Vždy se bojím, že jim je zima lol #Romanthedestroyer se moc nevejde do dek a stejně dlouho nevydrží!
Tohle opravdu ukazuje, jak jsou v teple a díky tomu se cítím lépe. První fotka byla hned, když jsem dnes ráno krmil a podél jeho vršku je vidět, že není tak teplý jako zbytek těla, a další fotka, kde je všude úplně teplo, byla asi 20 minut po jídle. Bylo super vidět, že když začnou jíst, opravdu vytváří tunu tělesného tepla a zahřeje je to. Takže dát jeden nebo dva falešné za chladných nocí navíc a udržovat je dobře nakrmené, opravdu funguje, pokud jste o tom měli pochybnosti! 
https://www.facebook.com/rene.capps.9
· ·
sisi58
napsal(a):
Jako na zavolanou:
Rene Capps
g27. prc3ottsi8ncen 9v 019:o003le ·
Omlouvám se, pokud to nikomu nepřijde zajímavé kromě mě🤦🏻 ♀️
Řím žije venku a má krytý přístřešek, ale nežije v zateplené stodole v těžkých přikrývkách v paláci hoblin, jako to dělají ostatní tři.
I když je to vlněný mamut a očividně v absolutně ŽÁDNÉM nebezpečí hladovění 🐽 Vždy se bojím, že jim je zima lol #Romanthedestroyer se moc nevejde do dek a stejně dlouho nevydrží!
Tohle opravdu ukazuje, jak jsou v teple a díky tomu se cítím lépe. První fotka byla hned, když jsem dnes ráno krmil a podél jeho vršku je vidět, že není tak teplý jako zbytek těla, a další fotka, kde je všude úplně teplo, byla asi 20 minut po jídle. Bylo super vidět, že když začnou jíst, opravdu vytváří tunu tělesného tepla a zahřeje je to. Takže dát jeden nebo dva falešné za chladných nocí navíc a udržovat je dobře nakrmené, opravdu funguje, pokud jste o tom měli pochybnosti! 
https://www.facebook.com/rene.capps.9
· ·
myslíte, že by tam někoho pustila s thermokamerou? :D
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Ona přece tim ,,dnešním výmyslům´´ nevěří, třeba dělat rozbor krve je zbytečnost, hlavně když má kůň pořádný pupek.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Kdo kdy slyšel, že kůň stojí peníze Jako fakt by mě zajímalo, když občas nabízí ustájení, kolik lidí jí tam zůstalo. A jak jim to řekla nebo jestli to bylo ,,baf budu s tvým koněm dělat hokus pokus a ty budeš platit"
Tak ona už Stupnice kondice koně je velké čarodějnictví pro paní :( natož jak se dle ní ty koně posuzuje..takže jojo, jsou pod dohledem odborného oka, které v případě nouze zasáhne :D
No, taky asi dobrá cesta jak se obhájit před okolím, že nemám dostatek sena, tak dělám "experiment" a ještě mít jakousi možnost se být do prsou, jak jsem pokrokovej člověk a jedu dle "přírody". Fakt tejrani prirozenem, to je tak krásně vystihující.
evcusik
napsal(a):
Tak ona už Stupnice kondice koně je velké čarodějnictví pro paní :( natož jak se dle ní ty koně posuzuje..takže jojo, jsou pod dohledem odborného oka, které v případě nouze zasáhne :D
No, taky asi dobrá cesta jak se obhájit před okolím, že nemám dostatek sena, tak dělám "experiment" a ještě mít jakousi možnost se být do prsou, jak jsem pokrokovej člověk a jedu dle "přírody". Fakt tejrani prirozenem, to je tak krásně vystihující.
Seno má, 100 balíků. A i dala koním, jak teď mrzlo. Ale to jen výjimečně. Nebude to tak pořád. Protože ti její koně jsou nevděční a mezi žraním si dělají přestávky, tak vlastně už seno nepotřebují. Kdyby měli hlad, tak futrují furt.
Opět jedna sice vzdělaná, ale neznalá. Vážně nevím, co se na zemědělsky a živočišně zaměřených školách učí.
Od známé dcery jsem se ptala, dělala školu v Lanškrouně, jaký je postup "dělání" sena. Jsem nábytkář, bezzemek, tak jsem se chtěla dovzdělat. No nedověděla jsem se nic, co už nevím z doslechu.
Takže tato majitelka má vzdělání, má konzultanty, má možnosti, ale chybí ji zdravý rozum a zprofanovaná a omílaná láska ke koním. Ta láska, která slušné majitele ponouká dělat vše, co je v jejich silách, aby jejich zvířata byla spokojená.
Fotím z místa, kde jsou balíky sena.
To je teda souznění, prostě přírodní žena se vším všudy. Hlavně by mě zajímalo, jestli vet viděl ten kobyly zub.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
To je teda souznění, prostě přírodní žena se vším všudy. Hlavně by mě zajímalo, jestli vet viděl ten kobyly zub.
A na co se paní ptá? Jestli když mám 6 souznících koní a každej se néjak zraní, jestli jsem rozdrasaná a přežiju? 😳
canka
napsal(a):
Přesně tak,proč taky neudělala experiment na sobě,jestli si příroda s jejím zubem poradí?
Jinak je to teda opravdu pí....parádní...
Nemáte prosím fotky koní,jak vypadají?
Nemám FB
Má to veřejně, tak to asi uvidíte. Je tam vidět i ta pastva.
https://www.facebook.com/ujasanu
evcusik
napsal(a):
Paní je na diagnózu, to už nám několikrát potvrdila...
Jenže je nepostižitelná.
Vzhledem k tomu, že v ČR nejsou oficiální útulky pro koně, nikdo se do odebírání koní nehrne. Péči o ně musí platit obec a je to drahé.
Co vím, tak byli odebráni J.Vondruškovi a kladrubáci z Čičovic, ovšem u těch si někdo docela pomohl, neboť to byla zvířata hodná a dobře krmená.
Víte někdo o nějakých jiných koních?
Takže pokud té krasavě nebudou po ohradách ležet mrtví koně, nic se dít nebude.
sisi58
napsal(a):
Jenže je nepostižitelná.
Vzhledem k tomu, že v ČR nejsou oficiální útulky pro koně, nikdo se do odebírání koní nehrne. Péči o ně musí platit obec a je to drahé.
Co vím, tak byli odebráni J.Vondruškovi a kladrubáci z Čičovic, ovšem u těch si někdo docela pomohl, neboť to byla zvířata hodná a dobře krmená.
Víte někdo o nějakých jiných koních?
Takže pokud té krasavě nebudou po ohradách ležet mrtví koně, nic se dít nebude.
Pani je síce zvláštna a robí experimenty, ale kone z videí nevyzerali nijako zle a nemyslím si, že je to nejaký prípad, ktorému by mali okamžite odobrať kone. Tie kone z Číčovic žili v sračkách po stropy, spolu s ďalšími zvieratami v zástavbe. Tu má pani hektáre pastvy a kone majú celoročne čo zrať, nakoniec dostali aj to seno. Netvrdím, že je to ideálne, ale v krajine, kde tento človek stále môže vlastniť kone je to nazoaj "úsmevná" predstava. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/podvyziveni-kone-krenku-u-prahy-veterinari-cast-odebrali.A190410_082130_praha-zpravy_rsr
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
Paní je na diagnózu, to už nám několikrát potvrdila...
Vy jste nějaký psycholog, že je podle Vás každej druhej "diagnoza"?
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
A vy jste profesionální rejpal? A kdyby jo, tak co?
Když se mi něco nezda, tak jo.
Arbora
napsal(a):
Pani je síce zvláštna a robí experimenty, ale kone z videí nevyzerali nijako zle a nemyslím si, že je to nejaký prípad, ktorému by mali okamžite odobrať kone. Tie kone z Číčovic žili v sračkách po stropy, spolu s ďalšími zvieratami v zástavbe. Tu má pani hektáre pastvy a kone majú celoročne čo zrať, nakoniec dostali aj to seno. Netvrdím, že je to ideálne, ale v krajine, kde tento človek stále môže vlastniť kone je to nazoaj "úsmevná" predstava. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/podvyziveni-kone-krenku-u-prahy-veterinari-cast-odebrali.A190410_082130_praha-zpravy_rsr
Koně vydrží docela dost.
Ovšem špatně snášejí výkyvy v krmení. VŠUDE a VŠICHNI doporučují postupný přechod z jednoho na druhé krmení, postupné přidávání i jen podpůrného přípravku, postupný přechod na jarní trávu, postupný přechod pokud dáváte boxového koně na pastvinu.
A vy říkáte, že se koním nic moc dít nebude v případě, že budou bez sena na zasněžené či přemrzlé trávě, když žena usoudí, že už sena stačilo a ať si pohledají, když mají hlad?
14 koní (i nemocní a hříbata) na 9 hektarech v zimě bez krmení? Opravdu se vždycky musí čekat, až koně vypadají bídně a trpí hladem a pak teprve zasahovat?
Řešila jsem nekrmené ovečky. Měsíc než jsem to nahlásila a další, než došlo k nápravě. Za dva měsíce nekrmení (a já opravdu považuji absenci sena v zimě za nekrmení) dojde u slabších koní k nevratnému poškození zažívání a ti silnější nejspíš vyváznou "jen" s vředy.
Na kauzu Číčovice mám ten názor, že se koně někomu hodili. A můžu vám říct, že ti koně měli i v tom bordelu mnohem víc nastláno slámou a mnohem víc krmení, než je běžně zvykem.
Ti koně v Křenku. Ti neměli nic a ta kauza se táhla roky.
Pokud bude na tu pseudochovatelku tlak hned zezačátku, bude alespoň koukat na teploměr a z okna, jestli není metr sněhu. Nebude brát absenci sena v ohradě jako standard a přikrmování jako něco, co si koně musí zasloužit.
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
tak vidíte. Vám se nezdám já a mě se zase nezdá paní. To je realita života.
Jak píšu - a každej druhej včetmě mně.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Koně vydrží docela dost.
Ovšem špatně snášejí výkyvy v krmení. VŠUDE a VŠICHNI doporučují postupný přechod z jednoho na druhé krmení, postupné přidávání i jen podpůrného přípravku, postupný přechod na jarní trávu, postupný přechod pokud dáváte boxového koně na pastvinu.
A vy říkáte, že se koním nic moc dít nebude v případě, že budou bez sena na zasněžené či přemrzlé trávě, když žena usoudí, že už sena stačilo a ať si pohledají, když mají hlad?
14 koní (i nemocní a hříbata) na 9 hektarech v zimě bez krmení? Opravdu se vždycky musí čekat, až koně vypadají bídně a trpí hladem a pak teprve zasahovat?
Řešila jsem nekrmené ovečky. Měsíc než jsem to nahlásila a další, než došlo k nápravě. Za dva měsíce nekrmení (a já opravdu považuji absenci sena v zimě za nekrmení) dojde u slabších koní k nevratnému poškození zažívání a ti silnější nejspíš vyváznou "jen" s vředy.
Na kauzu Číčovice mám ten názor, že se koně někomu hodili. A můžu vám říct, že ti koně měli i v tom bordelu mnohem víc nastláno slámou a mnohem víc krmení, než je běžně zvykem.
Pokud bude na tu pseudochovatelku tlak hned zezačátku, bude alespoň koukat na teploměr a z okna, jestli není metr sněhu. Nebude brát absenci sena v ohradě jako standard a přikrmování jako něco, co si koně musí zasloužit.
Paní se patrně shlédla v jiných, kteří to takto úspěšně dělají roky, a co jsem četla v kimentářích předtím, tak jí to schvalují známá jména. Tak proč to tak nedělat.

Mě nějak hlava nebere, jak může kulhání u 4 koní, dávat za vinu senu...Může za to seno, i když neviděla žádné bitky....
sisi58
napsal(a):
Koně vydrží docela dost.
No, evidentne dostala dostatočný počet negatívnych reakcií, keďže experiment údajne zastavila.
Jen odkaz na to jeji závěrečné shrnutí.
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/permalink/2011699942334828/
A asi 5 minut starý dotaz. Podobný kladla už v listopadu, evidentně si od té doby nic ani nenastudovala, ani v dané věci nic nepodnikla.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já si její závér pročetla. Co vlastne tento experiment přinesl ostatním? Že 14 koní vyžralo 4 ha pastvinu s trochou stařiny za 2 měsíce? Nebo co vlastně bylo účelem, jestli to koně dají nebo ne, a podle toho se můžou zařídit ostatní, asi. Svůj poznatek jsem psala už na začátku. Komu není rady, toho vem lopatou, někteří slyšet nechtějí.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Dotaz
napsal(a):
A asi 5 minut starý dotaz. Podobný kladla už v listopadu, evidentně si od té doby nic ani nenastudovala, ani v dané věci nic nepodnikla.
Tak snad jí někdo doporučí nějakou zázračnou bylinku co má na pastvině, aby třeba, nedej bože. Teď se podržte, nemusela ke žrádlu KOUPIT repelent nebo deku. To by jí úplně poškodilo image, kdyby si nějakej z jejích koní nepomohl přírodní cestou.
Schválně co bylo myšleno, sebelepší péčí.
Dotaz
napsal(a):
Jen odkaz na to jeji závěrečné shrnutí.
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/permalink/2011699942334828/
Než se takto každý den trápit, kam s kterým koněm, co dát a co ne, dám do ohrady seno v sítích, na druhou stranu od vody a na třetí od přístřešku. Aby museli chodit z místa na místo.
Stáhnu koně problémové( ať už z jakéhokoliv důvodu) do ohrady druhé, blíž k sobě, ať je mám na očích. A mám na zimu vystarané.
Úplně nejlepší je, když koně musí kvůli něčemu z kopce a do kopce. Několikrát za den.
Naši tak chodí k vodě.
Z důvodu nemoci a karantény lidí, kobyly 2 měsíce stály. Až na mírné opadnutí ve hřbetě, u 25 leté kobyly, nedošlo k žádným změnám. Jak jsme je odstavili, tak jsme je našli. Díky Bohu za kopec.
Wednesday
napsal(a):
Tak snad jí někdo doporučí nějakou zázračnou bylinku co má na pastvině, aby třeba, nedej bože. Teď se podržte, nemusela ke žrádlu KOUPIT repelent nebo deku. To by jí úplně poškodilo image, kdyby si nějakej z jejích koní nepomohl přírodní cestou.
Schválně co bylo myšleno, sebelepší péčí.
A víte, že se ptala, jak dát náhubek žravému koni, aby nepřibíral?
To beru jako malé plus, že není úplně nepřístupná radám.
Mám zkušenost, že i lidé vzdělaní a vcelku vstřícní, mají s dekováním síťovkami docela problém.
Repelent začnou používat ve chvíli, kdy celou vyjížďku je plácají ovády a uklidňují koně.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
sisi58
napsal(a):
A víte, že se ptala, jak dát náhubek žravému koni, aby nepřibíral?
To beru jako malé plus, že není úplně nepřístupná radám.
Mám zkušenost, že i lidé vzdělaní a vcelku vstřícní, mají s dekováním síťovkami docela problém.
Repelent začnou používat ve chvíli, kdy celou vyjížďku je plácají ovády a uklidňují koně.
Já si teda paní zapamatovala ze skupin, kde vždy položila dotaz co a jak vytvořit a lidi jí napsali svoje zkušenosti. A paní vše negovala, protože tohle bylo moc pracné, moc drahé, u ní to fungovat určitě nebude, tohle není přirozené. Nejvíc omílaná věta u ní je na kolika hektarech pase, atd.
Proto jsem vůči ní docela skeptická. Ale musím uznat, že jsem našla příspěvek, kdy muchařce koupila repelent. Takže taky malé plus
Wednesday
napsal(a):
Já si teda paní zapamatovala ze skupin, kde vždy položila dotaz co a jak vytvořit a lidi jí napsali svoje zkušenosti. A paní vše negovala, protože tohle bylo moc pracné, moc drahé, u ní to fungovat určitě nebude, tohle není přirozené. Nejvíc omílaná věta u ní je na kolika hektarech pase, atd.
Proto jsem vůči ní docela skeptická. Ale musím uznat, že jsem našla příspěvek, kdy muchařce koupila repelent. Takže taky malé plus
Jo, ale pořídí si dalšího muchaře (celkem nyní 3), a pak řeší, že cena repelentů je vysoká.
Stejně tak když je jí u muchařky porazena základní laboratoř, tak pro finance nelze.
Vitminy nepotřebují, protože při jejím množství je to drahé - a přesně, jak píšete - druhově bohaté pastviny o tolika hektarech dodají koním naprosto vše - ale ověřovat to třeba u zlomku koní nebude.
Ona se sice ptá, ale to je tak všechno, co dělá. Akorát pak provádí ty svoje experimenty zmíněné výše a přispívá tak obohacení lidstva.
Téma té muchařky:
https://www.facebook.com/groups/1529148657310651/search/?q=lucie%20janovsk%C3%A1%20faltov%C3%A1
Dotaz
napsal(a):
Jo, ale pořídí si dalšího muchaře (celkem nyní 3), a pak řeší, že cena repelentů je vysoká.
Stejně tak když je jí u muchařky porazena základní laboratoř, tak pro finance nelze.
Vitminy nepotřebují, protože při jejím množství je to drahé - a přesně, jak píšete - druhově bohaté pastviny o tolika hektarech dodají koním naprosto vše - ale ověřovat to třeba u zlomku koní nebude.
Ona se sice ptá, ale to je tak všechno, co dělá. Akorát pak provádí ty svoje experimenty zmíněné výše a přispívá tak obohacení lidstva.
Téma té muchařky:
https://www.facebook.com/groups/1529148657310651/search/?q=lucie%20janovsk%C3%A1%20faltov%C3%A1
Někdo sbírá podsedlové dečky, Lucie sbírá koně.
Protože zřejmě nemá moc povědomí, co jsou ti muchaři a schvácení koně zač, chce si vylepšit své PR vyléčením či napravením právě těchto koní. A když jsou na to potřeba značné částky? No tak se o nich tedy psát nebude a ukazovat se taky nebudou. Jakoby nebyli.
Wednesday

XXX.XXX.120.225
Z paní mám pocit, že se ptá jenom proto, aby jí ostatní potvrdili jak to dělá správně. Nic kromě plácání po ramenou není povoleno.
Její sebevědomí mě nepřestává překvapovat.
https://www.facebook.com/events/4814891201899844/
Cituji:
"Rádi by jste naučili jednat s konmi a chovat je tak jak to milují a potřebují oni? Rádi by jste přešli na chov koní celoročně venku ale stále váháte? Nejste si jisti jak zajistit, aby byl koník v komfortu i přes zimu? Nebo jak zajistit celoroční pohyb po pastvinách poníkům společně s velkými koňmi s co nejmenším rizikem schvácení? Rádi by jste svým koním zajistili dostatečné pozemky a pohyb na větším ale nevíte jak a kde je získat? Projdeme si společně celoroční cyklus přípravy koně tak, aby ho zvládli i koně citlivějších plemen, vyššího věku či obézní. Promluvíme o krmeni , dekováni , přístřeší a dalších variantách, které Vám mohou pomoci. Ukážeme si konkrétní případy přímo na našem smíšeném stádě 14 koní s různými problémy ( mini poníků, ČT, chlaďasu 1-25 let starých všichni společně a celoročně )
Rádi by jste zařadili svého koně do komplexního stáda? Případně spojili všechny vaše koně do jednoho stáda? Máte ale obavu, aby vše proběhlo maximálně hladce. Mate problémového jedince , kterého Vám zařadit nejde a nevíte si s ním rady? Projdeme si kompletní hierarchii stáda a její základní principy , které Vám napoví kudy do toho a jak postupovat ( jak mu pomoci) s ohledem na individualitu jedince a komplexnosti stáda. Uvedeme několik různých možností a řešení problémových situací. Ukážeme si přímo na našem stádě.
Rádi by jste přešli z udidloveho ježdění na bezudidlove? Nebo ještě dál až k bezpečnému ježdění na nákrčníku ? Řekneme Vám jak pracovat sedem a správně se svou váhou na koni , jak jezdit bez rukou a přesto s maximální efektivitou. Na závěr bude mít každý možnost si to krátce vyzkoušet na našich koních přímo na místě.
Kurz je vhodný pro začátečníky se zájmem o problematiku i pokročilé koňáky uvažující o změně.
Cena kurzu 1.500Kc v ceně dvě svačiny , pitný režim po celý den , oběd v restauraci o dvou chodech."
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jo teď se se "šklou, která to dělá nejlíp" roztrh pytel. Každej známej vytváří dlouhodobý program vzdělání na několik let. Paní je superman, ta to skoro celý zvládne ve dvouch dnech 💪
Coudas
napsal(a):
Jo teď se se "šklou, která to dělá nejlíp" roztrh pytel. Každej známej vytváří dlouhodobý program vzdělání na několik let. Paní je superman, ta to skoro celý zvládne ve dvouch dnech 💪
No, když se člověk podívá, co vše konzultujte a s čím vším si neví rady, tak mě právě zaráží, že o tom hodlá pořádat naučný kurz.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
No, když se člověk podívá, co vše konzultujte a s čím vším si neví rady, tak mě právě zaráží, že o tom hodlá pořádat naučný kurz.
Ono je to asi taková dlouhotrvající móda, učit. "Byl jsem na 2 kurzech Honzy Bláhy, ja vám ty zkušenosti předám".
Coudas
napsal(a):
Ono je to asi taková dlouhotrvající móda, učit. "Byl jsem na 2 kurzech Honzy Bláhy, ja vám ty zkušenosti předám".
Tohle je snad ještě horší. Tohle je: " Vím o tom kulové, ale dělám to nejlíp."
V odkazu o ukončení pokusu pokračuje debata a ty kecy tam, to je zoufalství.
Mám jen otázku. Pročítala jsem si tu diskusi a tam je dotyčné vytýkán okus stromů a že nejsou oplocené. Že prý kontrola (nevím jaká) by s tím měla problém. Baví se tam tedy o lese/lesíku na pastvinách.
Věděl by k tomu někdo něco bližšího? Zatím jsem se s tím nesetkala. Stromy jsme měli po výbězích normálně a nikdy ohrazdné nebyly. Nebo se to týká jen lesa, jehličnanů, nebo i listnáčů?
Dotaz
napsal(a):
Mám jen otázku. Pročítala jsem si tu diskusi a tam je dotyčné vytýkán okus stromů a že nejsou oplocené. Že prý kontrola (nevím jaká) by s tím měla problém. Baví se tam tedy o lese/lesíku na pastvinách.
Věděl by k tomu někdo něco bližšího? Zatím jsem se s tím nesetkala. Stromy jsme měli po výbězích normálně a nikdy ohrazdné nebyly. Nebo se to týká jen lesa, jehličnanů, nebo i listnáčů?
Co vím, tak jsou stromy kontrolovatelné( a nutná žádost o kácení) od určitého průměru.
Navíc si neumím představit, že by koně okusovali borku. Pokud byly okousány nějaké stromečky,bude se jednat o nějaké mladé. Ty kontrole nepodléhají.
Neožrali to v době, kdy neměli seno?
To se stalo u sousedů, u oveček, než dostaly balík sena.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Okus stromů nevím. Vím jen, že se nesmí pást na lesním pozemku, tedy pokud je to takto v katastru zaneseno. Ale jestli to platí i pro "obyčejný lidi" nebo jen pro pobírače dotací, to nevím.
Coudas
napsal(a):
Okus stromů nevím. Vím jen, že se nesmí pást na lesním pozemku, tedy pokud je to takto v katastru zaneseno. Ale jestli to platí i pro "obyčejný lidi" nebo jen pro pobírače dotací, to nevím.
Tak paní tam na to konto psala, jak má na pastvinách ty lesy, tak nevím, co to v jejím podání znamená, mapu jejích pastvin jsem nezkoumala. Jen se vyjádřila, že absurdní pokutu klidně zaplatí. Dotace pobírá, co jsem tak v minulosti z jejích příspěvků pochopila.
Sisi - ona to zmiňuje v kontextu přirozených podmínek ten okus a p. Sixtová tam na to reagovala, že to má mít oplocené.
V některých ustájeních, kterými jsem prošla, byly takové shluky stromů, kam koně chodili. Oplocené to nikdy nebylo, tak jsem jen chtěla vědět, zda to pro lesík třeba třiceti osik platí. Ale u nás teda koně nelikvidovali kůru, možná občas si kousli listů, ale žadné vyložené hrubé poškození se nikdy nekonalo.
Pipilota - díky za vysvětlení.
Jen ten závěr u jejího dotazu, cože má dát muchaři vlastně žrát, mě pobavil. Máme přijet na kurz, aby nás poučila ohledně komplexní péče o muchaře. :)
Kdyby mi nebylo líto patnácti stovek, tak si to snad pojedu poslechnout.
https://www.facebook.com/groups/1529148657310651/posts/3778415942383900/?comment_id=3780712658820895¬if_id=1641829610457169&ref=notif¬if_t=group_comment_follow
Coudas

XXX.XXX.87.254
Patnáct stovek 😱 to je dražší nez superhorsmeni a spol.
S těmi stromy, na pastvině mebo louce a podovně může být remízek, nálet, hromada kamení, to je pak z hledika dotací "krajinný prvek", ale v katastru je to stále louka tam se pást může.
Dotaz
napsal(a):
Jen ten závěr u jejího dotazu, cože má dát muchaři vlastně žrát, mě pobavil. Máme přijet na kurz, aby nás poučila ohledně komplexní péče o muchaře. :)
Kdyby mi nebylo líto patnácti stovek, tak si to snad pojedu poslechnout.
https://www.facebook.com/groups/1529148657310651/posts/3778415942383900/?comment_id=3780712658820895¬if_id=1641829610457169&ref=notif¬if_t=group_comment_follow
Ten muchař je tažný kůň. Krmí ho senem/trávou. A stěžuje si, že nemá "záda".
Ať mě antiobiláři ukamenují, ale tažné koně, velké koně, hřebné a kojící kobyly prostě krmením pro králíčky neudržíte v dobré kondici. Budou strádat kvůli kilu obilí denně, které nedostanou.
Všechna ta myslíčka jsou fajne pro dobře krmitelné koně, co "pracují" 2 x týdně po hodině a jinak se poflakují v ohradě. Koně opravdu pracující, zmíněné kobyly, staří koně, dorost si jen s myslíčkem nedovedu představit.
A nebo dovedu, ovšem ta pálka za to, aby byl kůň nakrmen, musí být velká. Neboť slušné mysli začíná u 600,-/20 kg a doporučené množství na 2,5 kg. Kdo dá 600,- za necelý týden?
Včera jsem půl metráku ovsa koupila za 425,- Takže bude mít kobyla na 50 dní baštu(mimo jiné ).
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ona si paní, a další jí podobný, vyberou z celého komplexního problému jen to, co se jim hodí a s tím operují. To by nebyl takový problém. Problém nastává ve chvíli, kdy začne napadat, byť slušně, ostatní, keří mají své zkušenosti a třeba i vědí o problému více. S takovým člověkem se diskutovat nedá a radit je ještě zbytečnější.

Ať mě antiobiláři ukamenují, ale tažné koně, velké koně, hřebné a kojící kobyly prostě krmením pro králíčky neudržíte v dobré kondici. Já s dvěma kily ovsa a kilem ječmene denně asi nejsem antiobilář, ale zase je to hrozně indivindy. Pokud ten tažák nic nedělá, může krásně prosperovat na trávě/seně a suplementaci. Mám pár takových případů v okolí, resp. tam se ještě ke všemu na nějakou suplementaci nehraje, takže ti koně vypadají dobře prostě jen na trávě a senu (nebo dokonce došli schvácení, protože je jejich páníci cpali obilím horem dolem i když už ti koně v lese šest hodin denně nedřeli). A ano, i hřebná a kojící kobyla. (v samotě. A aby nebyla v samotě a náctka panička měla žíbátko, prostě se připustila )
napsal(a):
Ať mě antiobiláři ukamenují, ale tažné koně, velké koně, hřebné a kojící kobyly prostě krmením pro králíčky neudržíte v dobré kondici. Já s dvěma kily ovsa a kilem ječmene denně asi nejsem antiobilář, ale zase je to hrozně indivindy. Pokud ten tažák nic nedělá, může krásně prosperovat na trávě/seně a suplementaci. Mám pár takových případů v okolí, resp. tam se ještě ke všemu na nějakou suplementaci nehraje, takže ti koně vypadají dobře prostě jen na trávě a senu (nebo dokonce došli schvácení, protože je jejich páníci cpali obilím horem dolem i když už ti koně v lese šest hodin denně nedřeli). A ano, i hřebná a kojící kobyla. (v samotě. A aby nebyla v samotě a náctka panička měla žíbátko, prostě se připustila )
Jasně, je to individuální. U Lucie nesmíte napsat, že koně nemají žrát.
Jak píše Coudas, tihle "odborníci" si vždycky vyberou jen to, co jim pasuje. Takže vždycky píšu, že ti, co nedávají obilí, se bojí jezdit na normálně živém koni. Samozřejmě přeháním.
Začínala jsem ve stáji, kde se futrovalo ovsem, půl kýblu normálka. Kůň, který se trenérovi nezdál, dostal i kukuřici. Takže mě ty obavy z ovsa udivují. A jezdili na nich začátečníci.
Jasně, padalo se, po hubě do pilin, do křoví, na louce, do sněhu to bylo lepší. Ale s odstupem si uvědomuji, že to nebylo tím ovsem, ale nešikovností jezdců.
Dodnes si vzpomínám, že se nám ty strašlivě nakrmené koně na jízdárně nedařilo ani naklusat, ne tak nacválat. Pokud by byli z ovsa magoři, zdrhli by s námi do dáli, neb jsme neměli jízdárnu ohraničenou.
Teď je živý kůň problém. Každý se chce hnedle soudit, kvůli pádu a koně má každý jouda, co schrastí nějaké peníze a někdy
je ani mít nemusí. Stačí, když má "dobré ruce".

Ale pak k nám taky kdysi přišla chl. kobyla po hříbatech, která právě byla roky hřebná pouze na pastvině (sice rozlehlé a členité, ale...), a horko těžko se vykrmovala dvakrát denně příkrmem v maltovníku.
To byly dvě řepy nakrájet, dvě kila kukuřičného šrotu, kilo otrub, kilo ječmene, čtvrt kila lněného vařeného, a jánevímcoještě, zeleným senem z půdy měla v podstatě podestláno, a trvalo hezkých pár měsíců z té harfy (drnky drnk o žebra) vyrobit belgika. Taky nejspíš díky tomu měla pěkné podlomy z jara.... A to taky nedělala nic, jen box/výběh, ale samozřejmě stěhování, změna režimu, a přišla na podzim. Mám za to, že kvůli ní jsme snad tenkrát pořizovali naši první deku na koně (obětovala se jedna larisa).
Já jsem na "koně na ovsu" asi zvyklá z těch dostihových. Ale oni byli fakt hodní, prostě byli zvyklí pracovat, takže si energii šetřili na práci, a pokud vyloženě byli veselí už ve vratech, tak se rovnou od stáje vyklusalo, nějaké to jejich hopsání se v tom pohybu ztratilo, a za deset minut byl pokoj. Nikdy jsem tam z dostiháka nespadla. Jednou jsem spadla i s ním :-D
Obavy z ovsa jsou v dnešní době oprávněné. Dnes je fůra koní náchylná ke schvácení a stávají na pastevkách bez řízené pastvy. Kdybyste takové koně futrovala ovsem, i kdyby chodili pod sedlem každý den, moc dobře jim neuděláte.
Dříve se to tolik neřešilo, jenže
a) nebylo tolik koní
b) jejich management byl řízený
c) ti koně daleko víc makali
d) často okolo nich byli lidé, kteří věděli, co dělají (jelikož dříve zemědělské vzdělání nebylo no name vzdělání)
e) nebyla všude hromada huculů, huculoidů, kobů a jejich křižovatek, poníků a jejich křižovatek a prostě všech těch plemen, kteří mají ke schvacování sklony a chodí 2x týdně...a to nemluvím o tom křížení bez ladu a skladu, to zdravím těch koní také moc nepřidá.
f) dnes lidi o výživě koní ví prd a ani se často učit nechtějí, takže je dle mého názoru dobře, že se tady nese, že hlavně bezobilně, i když to nahrává krmivářským firmám....ale bez toho ovsa nadělají míň škody než s tím ovsem.
Problémom k tým dávkám ovsa býva najmä pastva. Pred 20 rokmi kone chodili do výbehov na pár h denne a nič tam nezožrali. Ak dnes celý deň kôň trávi vo vypasenom výbehu trávu nabitú cukrom, k tomu dostane ešte kilá jadra, tak samozrejme, že v lepšom prípade vyskočí z kože, v horšom si to odnesie zdravotne.
Obavy z ovsa (a všeobecne krmiva z vysokým obsahom sacharidov) sú samozrejme aj z toho dôvodu, že v komerčnom ustajnení sa málokedy kŕmi tak, aby z toho kone nemali vredy. Takže pochopiteľne, to sú veci, ktorým sa bežný majiteľ v komerčnom ustajnení, ktorý nemá čas každý deň sedieť na koni dve hodiny, rád vyhne.
xanti
napsal(a):
Obavy z ovsa jsou v dnešní době oprávněné. Dnes je fůra koní náchylná ke schvácení a stávají na pastevkách bez řízené pastvy. Kdybyste takové koně futrovala ovsem, i kdyby chodili pod sedlem každý den, moc dobře jim neuděláte.
Dříve se to tolik neřešilo, jenže
a) nebylo tolik koní
b) jejich management byl řízený
c) ti koně daleko víc makali
d) často okolo nich byli lidé, kteří věděli, co dělají (jelikož dříve zemědělské vzdělání nebylo no name vzdělání)
e) nebyla všude hromada huculů, huculoidů, kobů a jejich křižovatek, poníků a jejich křižovatek a prostě všech těch plemen, kteří mají ke schvacování sklony a chodí 2x týdně...a to nemluvím o tom křížení bez ladu a skladu, to zdravím těch koní také moc nepřidá.
f) dnes lidi o výživě koní ví prd a ani se často učit nechtějí, takže je dle mého názoru dobře, že se tady nese, že hlavně bezobilně, i když to nahrává krmivářským firmám....ale bez toho ovsa nadělají míň škody než s tím ovsem.
Smutné, ale pravdivé.
Takže se napříště budou jezdci a "jezdci" od sebe poznávat podle toho, zda dávají oves?
Problém není v tom, že koně nedostanou oves, oni ale nedostanou nažrat. Všechny ty doporučené přípravky pro blaho koní, je nenakrmí. A když majitelka pokoupí těch 5 - 10 NUTNÝCH přídavků, má už jen na no name granule, kde je nula, nula prd nějaké výživy, nedej Bože energie.
sisi58
napsal(a):
Smutné, ale pravdivé.
Takže se napříště budou jezdci a "jezdci" od sebe poznávat podle toho, zda dávají oves?
Problém není v tom, že koně nedostanou oves, oni ale nedostanou nažrat. Všechny ty doporučené přípravky pro blaho koní, je nenakrmí. A když majitelka pokoupí těch 5 - 10 NUTNÝCH přídavků, má už jen na no name granule, kde je nula, nula prd nějaké výživy, nedej Bože energie.
Jezdec a chovatel je něco jinýho :D to můžou být dva lidi anebo taky jeden.
Ale já se spíš dostala oslím můstkem k ovsu obecně.
Se vším, co píšete o ranči U Jasanu, souhlasím :D
xanti
napsal(a):
Jezdec a chovatel je něco jinýho :D to můžou být dva lidi anebo taky jeden.
Ale já se spíš dostala oslím můstkem k ovsu obecně.
Se vším, co píšete o ranči U Jasanu, souhlasím :D
Máte pravdu. Ale každý majitel koně(a samozřejmě jakéhokoliv živého tvora) by měl mít základní znalosti o držení koně.
Pro nesoběstačné jezdce je nejideálnější někam docházet. Žádná zodpovědnost za zvíře a ještě je možné se něco naučit. Pokud děvenka chce.
Další dobrá varianta je mít svého koně ustajeného u rozumných lidí. Je můj, nikdo mi ho nesebere v rámci oddílu z pod zadku, můžu si ho strojit a fotit a jezdit, co hrdlo ráčí. Když tam nejsem, je postaráno.
Variantu "doma" nebudu rozebírat, to je na sáhodlouhou a místy smutnou diskuzi.
O krmení ovsem bylo napsáno strašně moc. A jsme zase u těch znalostí chovu koně.
A o ranči? Neznalé nikdo nepřesvědčí, znalí raději nečtou. A to se tamější koně ještě mají fanfárově, protože stádo a velké louky. Kdyby si Lucie kupovala zdravé, normální koně, nikdo s jejím chovem či jednáním a psaním, nemá problém.
Ze židle lidi zvedá její bohorovnost. Má babička vždycky říkala, že drzé čelo je lepší, jak poplužní dvůr. A měla pravdu.
Wednesday

XXX.XXX.38.208
Nejenže pořádá kurzy, ale taky dětské tábory a ,,učí´´ děti jezdit. To bude obohacení jezdecké komunity.
Tak paní dnes takhle. Ten příkrm má celkem litr.
Pozitivní je, že už aspoň něco krmí. Ale komplexnějšímu řešení se brání, u koně je normální, že přes zimu hubne.
Mám PMS a za tú reakciu, ako na to pani kašle, by som asi vedela fyzicky ublížiť, pani
Pošlite jej prosím niekto túto fotku, kde je jasne ukázané, aký objem zaberie 0,5 kg sena, 0,5 kg senných peliet a 0,5 kg sennej sečky.
Autorom fotografie som ja.
Pelety a sečka sú z toho istého zdroja, ako vláknité seno, pelety sú v suchom stave.
Vedierko má 5 litrov.
Takže rozprávky o tom, ako si kôň "zapláca" žalúdok rezkami a vojtěškou sú BLUD, je to klam a fyziologicky to nesedí, pretože proste nemôže.
Platí postup, ktorý jej radila pani nad ňou, nič iné.
Wednesday

XXX.XXX.37.224
Paní by si taky měla pořídit králíka. U ní bych byla pro nějaký vyřazení ze skupin o koních. Ať si tyhle kraviny píše na svojí stránce. Stejně na každou normální radu reaguje, že je to blbost. Pro ní bude asi blbost všechno co stojí prachy nebo čas. Přece nejlepší kůň je bezúdržbovej.
Wednesday
napsal(a):
Paní by si taky měla pořídit králíka. U ní bych byla pro nějaký vyřazení ze skupin o koních. Ať si tyhle kraviny píše na svojí stránce. Stejně na každou normální radu reaguje, že je to blbost. Pro ní bude asi blbost všechno co stojí prachy nebo čas. Přece nejlepší kůň je bezúdržbovej.
To myslíte tohoto houpacího? Jmenuje se Čenda a unese až 95 kilo. Jen jestli by na něj měla. Stojí 16 000,- Mají i bělouše, ryzáky a vraníky.
https://houpacikun.cz/produkty/cenda53-hnedak
sisi58
napsal(a):
To myslíte tohoto houpacího? Jmenuje se Čenda a unese až 95 kilo. Jen jestli by na něj měla. Stojí 16 000,- Mají i bělouše, ryzáky a vraníky.
https://houpacikun.cz/produkty/cenda53-hnedak
Toho chcem!
Ale fakt, takéto perly treba postovať pred Vianocami, to by som si ho zaželala! :D
Wednesday
napsal(a):
Presne tak!
Dotaz
napsal(a):
Podle mě se chudák do sebe snažil natlačit aspoň toho sena co šlo a stejně mu to nestačilo, tak hubnul. Teď si dovolil nestát furt u balíku a usilovně nežrat. Tak snad mu ten příkrm nesebere, "chytrá " je na to dost.
20 rokov, zuby na houno, seno nevieme aké, potrebuje funkčný chrup, nemá ho, isteže uprednostní mäkký príkrm.
Ale príkrm je drahý, je potrebné ho chystať a kôň sa ho dožaduje, no debuil jeden, má žrať seno a nevymýšľať.
Dotaz
napsal(a):
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/permalink/2019538551550967/
Žena týden sleduje že kůň hubne,to je tedy rychlost,asi taje.
Normální je ,že se v zimě hubne,přeci mu nebude nosit kyblíky .
Jak nefutruje celý den seno,když tedy náhodou nějaké dostane a hne se od něj ,je třeba mu nevděčnému , ubrat
A hlavně nic jiného nepřidat ,je to nefyziologické.
Zuby,pchá ,není třeba řešit, a už vůbec ne příkrmem starého koně.
Ale najednou je zubař přeci objednaný .
To je psycho
Když už se i tahle mořkobylka všimla,že kůň hubne a dokonce se rozjela natolik,že mu asi dvakrát přidala něco v kyblíku ,ten musí vypadat .A si už skutečně na hranici přežití
Wednesday
napsal(a):
Poslala jsem Lucii odkaz na ty houpací koně. Uvidíme, jak zareaguje.
Horsana
napsal(a):
Toho chcem!
Ale fakt, takéto perly treba postovať pred Vianocami, to by som si ho zaželala! :D
Však já už mám dárky vybrané. Pro bratra (sadu nožů), švagra (nože na stejky), jejich rodiny s dětmi (obě výlet do VIDA!), maminku (zahřívací tričko na bolavá záda) a tatínka (bandáže na kolena). Příteli nadělí Ježíšek šeřík. Chce ho. Nevím proč.
Takže co se mě týče, Vánoce můžou přijít.
Vy ostatní vybírejte rychle, už jen 11 měsíců a je to tu!
Dotaz
napsal(a):
Ach jo, teď jsem se tam dočetla, že vysadí ten příkrm, aby kůň žral zase to seno, co mu nestačí a na kterém jí hubne.
Já to právě k tomu dočetla
Jakmile nestojí koně setrvale u sena,když ho tedy už tahle osoba přidělí,je konec.
Hajtry nevděčné,na kamerách nepřetržitě sledované ,nedostanou nic .Je jim odebráno ,protože přeci nemůžou mít hlad.
Protože si dovolí na pár minut odejít a nežrat
Tragedie.
Jestli jsou hubení ,staří,nebo nemají pořádku zuby,to se nepřipouští jako polehčující okolnost.
Prostě ze samé rozcapenosti nežerou ,tak nedostanou.
A přeci by snad ještě nechtěli nosit nějaké kýble něčeho jiného,ó ta hrůza
Koním v její péči se snad dá přát akorát rychlá smrt .
Coudas

XXX.XXX.87.254
A já dala 16 letý tlustý kobyle včera deku, protoze mi přišla ztuhlá. Nikdy predtím deku neměla. Asi chyba, rychle sundat. U plných krmelců teď půl dne nikdo nebyl, nic nedostanou. Jej taková logika se mi líbí.
Coudas
napsal(a):
A já dala 16 letý tlustý kobyle včera deku, protoze mi přišla ztuhlá. Nikdy predtím deku neměla. Asi chyba, rychle sundat. U plných krmelců teď půl dne nikdo nebyl, nic nedostanou. Jej taková logika se mi líbí.
To je podle paní "histerie" a známka bezdětnosti, tak mají ženské čas vymýšlet nesmysly jako veterinář, výživár, zubař atd.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
To je podle paní "histerie" a známka bezdětnosti, tak mají ženské čas vymýšlet nesmysly jako veterinář, výživár, zubař atd.
To abych se toho dítěte zbavila, co...

Horsana
napsal(a):
Sorry, do debát z psychopatmi ja nemám síl sa púšťať.
Spíš než psychopati to jsou idioti.
Dotaz
napsal(a):
Ach jo, teď jsem se tam dočetla, že vysadí ten příkrm, aby kůň žral zase to seno, co mu nestačí a na kterém jí hubne.
Chtěla jsem jí napsat svůj názor. Na FB je ale u jejího jména toto: "Tento člověk není na Messengeru k dispozici."
To se odhlásila? Moc se v sociálních sítích nevyznám.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Chtěla jsem jí napsat svůj názor. Na FB je ale u jejího jména toto: "Tento člověk není na Messengeru k dispozici."
Mě tohle píše když jsem u protistrany zablokovaná. Nebo lze třeba nastavit, že když nejste přítel, tak ani nenapíšete, to nevím, tak dalece se v tom také nevyznám.
sisi58
napsal(a):
Možná jí mohou napsat jen přátelé, ale pokud její přispěvky vidíte, tak vás nezablokovala. Pak jí to můžete okomentovat veřejně. Ona pak akorát uzamkne komentáře, když se jí to nehodí.
EDIT: Nebo nemá Messenger jako aplikaci.

Chtěla jsem ji něco napsat, jenže správci skupiny musí první příspěvek schválit a asi se jim to nelíbilo.....
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jó některým se vysvětlit nedá, ať děláte, co děláte.
Takže závěr od dotyčné, rozdělím to na odstavce:
"😅 víte já už v tom chvilku chodím 😂 Věc se má tak, že na cokoliv bit dobře míněné se na FB najde 1 - 10 odpůrců, kteří s tím nesouhlasí a vždy jsou opravdu velmi agresivní rozčileně lamentuji hází rukama , odepisuji i nekolik dni. Vazne , kolikrát mi i chodí výhrůžky do zpráv apod. Beru to s humorem. Protože vím, že za tema lamentama stojí dalších 80% lidi , kteří maji rozum. Příspěvek si přečtou nějak je obohatí, občas napíši přívětivé slovo ale nijak nebojuji...pac prostě vědí svoje. Já opravdu vím, že svět a život není facebook. Vím že po světě běhá spousta lidí, kteří koně chovají, jezdí a celkově s nimi pracují tak jako já.... pár jich znám osobně a patří k těm, kterých si hluboce vážím. Převážně pro jejich porozumění konim všeobecně..
..Jako ustajovatel mám u sebe par koní a majitelů, kteří ke mě důvěru mají a to z toho duvodu, že u svých koní a na našem ranči fyzicky jsou , své koně znaji a vidí že se mají mnohem lépe než tam odkud přišli, hned na začátku zcela transparentně viděli na vlastní oči a věděli o co go. Zvolili si jít se svými konmi po té mojí cestě a já jsem bytost otevřena a vše s nimi konzultuji, nic jim necinim za zády a vždy mají několik variant z kterých si mohou vybrat jak a co bude s jejich koněm, no kdo to dnes má?... jen si představte, že by se ke mě dostal nějaký majitel koně do ustajeni, který s takovým přístupem nesouhlasí....🙄 to by byla katastrofa. Já jsem upřímná, můj postoj i názor je zřejmý každému. 😉 považuji to za fér..
..Co se způsobu vzdělání na socialni siti týče, jednou už jsem tu takovou debatu vedla , víte co je nejtěžší na mojí práci všeobecně??? Nenenechat se zničit...a to neznamená se naučit konfliktu vyhnout ale umět jim projit nezasazen. A na tohle je FB absolutně skvělí nástroj;) tady vás proškolí.
.Já nemyslím, že si tak skodim...jsem přesvědčena že spousta lidí se jen bojí napsat a říct veřejně svůj názor, bojí se toho lincovani davu, těch útoků, toho co tady já snasim každej den, vůbec se jim nedivím je to náročné a občas to opravdu vede k pomluvam , nedorozuměním a všeobecně u toho, že si na Vás lidi udělají svůj názor , aniž by Vás znali. Já jsem ale rozhodně z těch co o takové lidi kolem sebe nestojí , takže dobře jim tak ....zkuste tu napsat že občas dáte konim tvrdé kus pečiva, že koni jednou ročně nebodate do žíly jen tak pro sychr, že mu nelejete do vody jablecny juice, nemate pro kazdeho tři gramáže dek, krmíte je nonstop senem, starinou, pastvou, nemate na každého koně spočítánou krmnou dávku, máte na pastvine les a potok. Nebojíte se přemýšlet a zkoušet nové věci, nejdete tupe se stadem, namísto toho samostatně hledate to nejlepší řešení..
.No a mě stačí vnitřní vědomí , že takový lidé teď vědí, že nejsou sami, že to tak jako oni dělá spousta dalších lidí a stejně tak já;) víte kolik se mi na můj minulý příspěvek s celoročním krmením koní na pastve a starine ozvalo lidi do SZ? Že už to tak dělají uspesne mnoho let?? Šest...😅 a to je mnohem více než bych doufala. ❤️ Já mám doma 14 koní a ziji pro ně, jsem s nimi a zodpovídam se jenom jim ...a světě div se koně mi jdou, 😅 jsou hodní, laskavý, zdravý a spokojení...co víc si přát"
Zdroj - printscreen jsem nedělala, je to dlouhé, nebylo by to vidět.
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/2019538551550967?comment_id=2019843914853764&reply_comment_id=2019901064848049
Ta ženská ty koně týrá přirozenem. Koně vydrží strašně moc, když musí. Je mi smutno, že i takoví je mají. S hlupákem se prostě bojovat nedá.
Tím víc se budu snažit, aby naši koně byli spokojení.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Paní to vystihla hned v prvním odstavci, jen otočila ty "chytré a hloupé", v její prospěch. Nebýt internetu, pes po ni neštekne. Smutné je, že takovíto lidé mají těch příznivců tolik, že je udržují v jejich dokonalosti, i kdyby dělali největší nesmysl světa. Kritické myšlení 0, nezdravé sebevědomí 100. Ale s tím opravdu nelze udělat nic, vůbec nic. Blokace mocná zbraň.
Já si paní pamatuju teď už z lonskeho jara, kdy jsem nabízela pár koníkům dožití. Paní hned na to napsala velmi podobný sáhodlouhý výlev, jak si také vezme koně zadarmo, staré, nepotřebné, že se o ně úžasně postará, ale MUSÍ se na nich dát jezdit, protože si na sebe musí vydělat. No, pak napište, že koním nabízíte servis, a že můžou dožít zadarmo bez jakýchkoliv nároků, to nikdo neuvěří, že s nima nebudete "něco" dělat.
Nicméně s paní nesouzním, že něco dělám "celej život" a funguje, neznamená že se nenajde jedinec, který mi to celé zboří a je třeba přehodnotit. Ano, taky jsem k tomu musela dojít, věkem. Ale na to paní nemá kapacitu, radši nenápadně urazí ty, co nesouhlasí, a pojede si svoje. Snad taky jednou dojede.
Dotaz
napsal(a):
Akorát si myslím, že úplně vyklidit pole a nechat ji tohle šířit, není dobré. Že odezvu, nejen souhlasnou, by mít měla.
Na základě minulých dohadů aspoň pořídila příkrm a těm dvěma ho snad nechá, když žerou i to seno. Když se jí bude jen ustupovat, tak to nepřinese nic dobrého.
Leda založit na fcb stránku kde by nějaký dobrodinec její nesmysly vyvracel
kallisto
napsal(a):
Leda založit na fcb stránku kde by nějaký dobrodinec její nesmysly vyvracel
Tak lidi se tam s ní dohadují, což mi přijde možná jako přínosnější varianta ta konfrontace. Z nějaké stránky na FB si ona nic dělat nebude a číst to asi taky nikdo nebude.
Sice píše, jak ji lidi podporují, že se jich našlo 6. Ta skupina má ale 15 000 členů. Neviděla bych to teda jako masivní podporu, což je aspoň fajn zpráva.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Z mé zkušenosti je problém v tom, že i když argumentujete rozumně, protistrana z vás udělá jen bl.bce a nakonec zablokuje. To "normální" člověk nevydrží dlouho. Až na internetu zůstanou už jen samí takoví, místo podpory se začnou žrát i mezi sebou. Třeba je řešení tohle.
Dotaz
napsal(a):
Akorát si myslím, že úplně vyklidit pole a nechat ji tohle šířit, není dobré. Že odezvu, nejen souhlasnou, by mít měla.
Na základě minulých dohadů aspoň pořídila příkrm a těm dvěma ho snad nechá, když žerou i to seno. Když se jí bude jen ustupovat, tak to nepřinese nic dobrého.
Tohle jiný kalibr než Atla
Tu ke králíkům asi neodtlačíte.
Tohle je tvor zcela splachovací ,na úrovni prvoka a rozhodně jí nebude zajímat,jak by to pro koně bylo lepší. Natož co si o ní kdo myslí.
Jede si tu svoji lajnu,bohužel má evidentně pořád zákazníky a dokonce i jakési pomýlené příznivce,kterým její způsoby "chovu" koní přijdou fajn .
Když někdo není její příznivec ,prostě ho zablokuje a dál si moří koně po svém.
Potom to vypadá ,že má jen samé přátele obdivovatele, a z toho vyplývá ,že dělá ty koně nejlépe .Když většina normálních lidí je zablokovaná
koně
napsal(a):
Tohle jiný kalibr než Atla
Tu ke králíkům asi neodtlačíte.
Tohle je tvor zcela splachovací ,na úrovni prvoka a rozhodně jí nebude zajímat,jak by to pro koně bylo lepší. Natož co si o ní kdo myslí.
Jede si tu svoji lajnu,bohužel má evidentně pořád zákazníky a dokonce i jakési pomýlené příznivce,kterým její způsoby "chovu" koní přijdou fajn .
Když někdo není její příznivec ,prostě ho zablokuje a dál si moří koně po svém.
Potom to vypadá ,že má jen samé přátele obdivovatele, a z toho vyplývá ,že dělá ty koně nejlépe .Když většina normálních lidí je zablokovaná
Ono to asi nějaký efekt má. Před chvílí psala, jak koně mají příkrmy a seno a deku. No, vychválila se tam, až jsem se musela smát, z toho textu to vyznívá, že to je jejich standard, přitom to mají tak dvě neděle? Ale už tam asi nenapíše natvrdo, že na to kašle a není to třeba, což je možná posun.

Prosím vás, kde že se to snové ustájení nachází?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jestli máte facebook https://m.facebook.com/ujasanu/
Jinak u Náchoda, Vysokov.
takže aktivně vozí za prachy a nedá tomu ani pořádně nažrat. pecka :(
https://www.facebook.com/ujasanu/videos/515541789151163
nějak si neodpustim hned na začátku u videa - větší total drcající dítě na cvalajícím bílým ponclovi. nebo se mi to jen zdá ? teda ne, že by nedrcali i jinde, někde se to holt ty děti/lidi na těch chudácích naučit musí
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tam je to marný. Paní je sebevědomě slepá k racionálním věcem, chce vše dělat přírodně, a člověk se zkušenostma je pro ni histerickej bezdětnej magor, co koni zbytečně píchá do žíly. Zbytečně vynaložená energie pro lidi, kterým záleží na koních.
Ona to chce dělat jen co nejlevněji a kecy o přírodě to mají zhezčit. Akorát mě štve to, že tyhle neznalosti a bludy hodlá za prachy rozšiřovat. Pak se takový nezodpovědný přístup bude jen šířit. Zajímalo by mě, jak jsou na tom její obézní koně se schvacováním, jestli řeší aspoň tehdy nějakou prevenci.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dokud bude mít podporu i jen těch 6ti lidí, bude veškerý poučování k ničemu, protože má přece dokázáno, že to dělá dobře. Můžem jen doufat, že následovníků bude co nejméně a že budou případně vnímavější vůči svým koním.
sisi58
napsal(a):
Nejde mi to přečíst.
Skupina o sušení masa
Její text:
Hodně odvážný dotaz!!
Lidičky, mám teorii, kterou se fakt bojím přenést do praxe ale hodim ji sem do placu. Řešíme tady , že velkým problémem sušení masa v koření je plíseň toho koření a lidé na tom často skončí. Důvodem je vlhkost = plíseň no a tak mě napadá, že nejlepší lék na plíseň a vlhkost je mráz. Ten by měl plíseň zahubit včetně sporů, ostatně sušení mrazem je poslední dobou dost populární. Co by se tak tedy asi stalo, kdyby se maso s vrstvou koření například druhý den na rychlo prohnalo mrazakem? Tedy jen tak aby lehce premrzl vrsek kde je to koření a zas poslal do větrné bedny do vysu...nemohlo by fungovat jako prevence ???
Odpověď:
Ve vsi úctě, místo aby jste se drželi zavedených a ověřených postupu a teprve po získání zkušenosti jste začali s experimenty, tak vymyslíte blbosti. Mrazem poskodite maso. Rychle se odvodňuje a chybi voda k procesu zraní. Kdyby každý neobaloval maso jako řízky tak nebudete mít problem s plísněmi 😎
Coudas

XXX.XXX.87.254
Neuděláme slezinu co? Pokecáme, seznámíme se, dozvíme se tolik suprových, nových a hlavně poučných věcí, že naši koně se nikdy nebudou mít lépe. Za patnáctset, nekupte to za ty prachy 🙈
No, nic proti, ale pokud se už dotyčná o této diskuzi dozvěděla, tak jí tu vlastně jen lehtáte ego, zdá se, že je to ten typ člověka, který jakýkoli nesouhlas bere jen jako potvrzení svého dobrého konání a královsky se baví.
Takovým lidem je nejlepší nevěnovat víc pozornosti, než je nutné, tj. vyjádřit svůj názor a jít od válu, stejně to nezměníme.
Dotaz
napsal(a):
Myslím, že nic hezkého si tu o sobě nepřečetla.
To je jedno, těmhle lidem dělá dobře pozornost obecně. Je jedno, co jí lidí píšou. Pro ní je to exhibice a jistý způsob duševního uspokojení, dělá jí dobře být jiná, kontroverzní. A evidentně to funguje, jen se podívejte, jak je známe na sociálních sítích, už i na webových diskusích má svoji síň slávy. A o to těmhle lidem přesně jde. Kdyby si ji lidí až tolik nevšímaly, nebyla by tolik vidět a neměla by tolik přívrženců.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já nevím, že je potřeba to tu furt rozstřelovat 😁
Coudas
napsal(a):
Neuděláme slezinu co? Pokecáme, seznámíme se, dozvíme se tolik suprových, nových a hlavně poučných věcí, že naši koně se nikdy nebudou mít lépe. Za patnáctset, nekupte to za ty prachy 🙈
Jupíí ,do toho jdu
Konečně se něco dozvím ,určitě je to akreditovaná a certifikovaná přednášející , v celé své omezenosti.
Podle dosavadních projevů ,co tu kdo zkopíroval ,má evidentně co předávat.
Rozsáhlé ,letité a intenzivní moření koní ,praktikované na všech kategoriích,to je její směr a cíl. O tom ,co všecko ti chudáci vydrží by určitě mohla vyučovat, a v praxi to i ukázat.
Jedem,v koňském koncentráku,jsem ještě nebyla
koně
napsal(a):
Netuším,ale jestli se jí topí hříbata,je to další level moření
Jedete taky ?
Hele... Když sou v tom dvě sváči a snad i oběd v restauraci.... 😂
Jako uvítala bych jinou formu Ifaunovského srazu, ideálně alá studentské srazy někde v čajovně 😂 ale když už tak klidně i na kurz hele 🤷♀️😂
Coudas

XXX.XXX.87.254
xanti
napsal(a):
No právě, proto jsem to napsala.
Už bych jí dala svátek, ale samo, místní osazenstvo nechť si dělá, co chce:)
Vaše kamaradka?
Asi ne tu zeleninu, co? :D
Myslím, že ten kurz včetně jezdecké části bude určitě obohacující - čtu teď její teorii o podsazení koně. Možná vás potáhne vazákem dopředu, aby se vám koník podsadil, to jste určitě ještě nezažily.
Zapojení zádi
Dneska tedy těžce na teoretické rovině. Náhodou na mě dneska vykouknul jeden obrázek ( který sem nedám pac nevím kdo je autor) dokonce ani nevím v jaké byl souvislosti , každopádně ve mě vzbudil zajímavou myšlenku o kterou bych se zde ráda podělila. Všichni stále resime jak pracovat s koněm od zadi, máme na to spoustu cvičení , pomůcek a fíglů. Někteří to umí s koněm vytvořit a nějak ho k tomu dokopat jini se snaží koně dovést k tomu, aby tak chodil sám od sebe a zdraveji tak nesl jezdce... No a teď k té mojí myšlence a obrázku. Na obrázku byl kůň, který se urputně bránil vodiči na vodítku před hengrem. No a na tah vodiče kupředu reagoval silným podsazenim až si skoro hrcnul na prd.el. Myšlenka tedy zní není odpověďi na zapojení zádi právě toto? Zkusím to vysvětlit...o podsazeni koně se tak jako většina snažím cestou smrstit koně od předu do zadu, tedy typicky couvnuti- přední nohy jdou pod koně a tím se kůň smršti a posadí na zad. Není ale logičtější tak jako na příkladu bojkotujiciho koně, posadit koně na zadek a ten předek neřešit???tzn. Od zadu do předu?? Zaujalo mě také to, že se.pak jednalo o odpověď koně na protitah, který ho táhl kupředu....do teď jsem se o podsazeni snažila tlakem na koně zpět do zadu...
https://www.facebook.com/groups/1505955432979353/posts/3032782073630007/
koně
napsal(a):
Jupíí ,do toho jdu
Konečně se něco dozvím ,určitě je to akreditovaná a certifikovaná přednášející , v celé své omezenosti.
Podle dosavadních projevů ,co tu kdo zkopíroval ,má evidentně co předávat.
Rozsáhlé ,letité a intenzivní moření koní ,praktikované na všech kategoriích,to je její směr a cíl. O tom ,co všecko ti chudáci vydrží by určitě mohla vyučovat, a v praxi to i ukázat.
Jedem,v koňském koncentráku,jsem ještě nebyla
No já nevím, já se koukla jen na pár videí a fotek co dotyčná vložila a troufám si říct, že bys asi byla nemile překvapená z reality, neb ona se hodně liší od tvého očekávání....
Ta dotyčná má fungující ranč s dostatkem prostoru, zázemí a krmení. Drtivá většina koní je tam v silné nadváze, nikde se nepotácí žádná chodící troska, nikde není žádný zahnojeny kus, žádný chudák tam " nemava praporky", že se chystá zdechnout.....
Úrazy, nehody, úmrtí se v téhle stáji dějí jako v jiných stajich, to je holt už takový život, že se stane nehoda, či kalamita z blbosti.
Já nemám absolutně potuchy kdo madam je, ale koncentrát dle dostupných informací opravdu nevede
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
Tak levněji vychází vyjížďka. ;)
Tak to nemůžu 😔 neumím jezdit.
anobbona
napsal(a):
No já nevím, já se koukla jen na pár videí a fotek co dotyčná vložila a troufám si říct, že bys asi byla nemile překvapená z reality, neb ona se hodně liší od tvého očekávání....
Ta dotyčná má fungující ranč s dostatkem prostoru, zázemí a krmení. Drtivá většina koní je tam v silné nadváze, nikde se nepotácí žádná chodící troska, nikde není žádný zahnojeny kus, žádný chudák tam " nemava praporky", že se chystá zdechnout.....
Úrazy, nehody, úmrtí se v téhle stáji dějí jako v jiných stajich, to je holt už takový život, že se stane nehoda, či kalamita z blbosti.
Já nemám absolutně potuchy kdo madam je, ale koncentrát dle dostupných informací opravdu nevede
Bodejť by zveřejňovala realitu
To tak bývá normálně,že lidi nedávají to ošklivé či pohoršující veřejně
Dotaz
napsal(a):
Asi ne tu zeleninu, co? :D
Myslím, že ten kurz včetně jezdecké části bude určitě obohacující - čtu teď její teorii o podsazení koně. Možná vás potáhne vazákem dopředu, aby se vám koník podsadil, to jste určitě ještě nezažily.
Zapojení zádi
Dneska tedy těžce na teoretické rovině. Náhodou na mě dneska vykouknul jeden obrázek ( který sem nedám pac nevím kdo je autor) dokonce ani nevím v jaké byl souvislosti , každopádně ve mě vzbudil zajímavou myšlenku o kterou bych se zde ráda podělila. Všichni stále resime jak pracovat s koněm od zadi, máme na to spoustu cvičení , pomůcek a fíglů. Někteří to umí s koněm vytvořit a nějak ho k tomu dokopat jini se snaží koně dovést k tomu, aby tak chodil sám od sebe a zdraveji tak nesl jezdce... No a teď k té mojí myšlence a obrázku. Na obrázku byl kůň, který se urputně bránil vodiči na vodítku před hengrem. No a na tah vodiče kupředu reagoval silným podsazenim až si skoro hrcnul na prd.el. Myšlenka tedy zní není odpověďi na zapojení zádi právě toto? Zkusím to vysvětlit...o podsazeni koně se tak jako většina snažím cestou smrstit koně od předu do zadu, tedy typicky couvnuti- přední nohy jdou pod koně a tím se kůň smršti a posadí na zad. Není ale logičtější tak jako na příkladu bojkotujiciho koně, posadit koně na zadek a ten předek neřešit???tzn. Od zadu do předu?? Zaujalo mě také to, že se.pak jednalo o odpověď koně na protitah, který ho táhl kupředu....do teď jsem se o podsazeni snažila tlakem na koně zpět do zadu...
https://www.facebook.com/groups/1505955432979353/posts/3032782073630007/
Neskutečné
Tohle i učí za peníze lidi jezdit,vlastně .
No potěš koště
koně
napsal(a):
Neskutečné
Tohle i učí za peníze lidi jezdit,vlastně .
No potěš koště
No, v diskuzí jí doporučili literaturu. Odpověď mě pobavila, čtou a vzdělávají se asi jen tupci.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Jak tah za hlavu před koněm dostanu do sedla, abych docílila jevu sednutí si na zadek?
Coudas
napsal(a):
Jak tah za hlavu před koněm dostanu do sedla, abych docílila jevu sednutí si na zadek?
Ale jo, to jde. Opravdu si některý vzdorující kůň až sedne skoro na zadek.
Ale tímhle způsobem, tahem, chce "bohorovná" dosáhnout podsazení koně. Ovšem jak se chce z místa před koněm vyhoupnout do sedla? A navíc tak rychle, aby se kůň mezitím nepostavil na nohy?
sisi58
napsal(a):
Ale tímhle způsobem, tahem, chce "bohorovná" dosáhnout podsazení koně. Ovšem jak se chce z místa před koněm vyhoupnout do sedla? A navíc tak rychle, aby se kůň mezitím nepostavil na nohy?
Přesně nad tím se už tady pozastavuje Coudas a není sama
Rozlouskne to jedině sama lektorka,která svým mozkem tuto teorii vymyslela .
ale fascinuje mě ta palogika...
Ona tam přijde a 'napíše' svou teorii, přičemž očekává, že jí někdo 'odepíše' a ona si to samozřejmě, musí PŘEČÍST!
Ale když jí někdo 'napíše' odpověď, ve které zmíní knihy, které někdo napsal.. což ona si přečte... tak knížky číst nebude, protožeee..... Počkat CO?
Takže ona se ptá na názor lidí, názor někoho JINÉHO. Ale nechce číst, jak to dělá/dělal někdo jiný....
Mám pocit že mi právě kolem hlavy létají matematické rovnice.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Neumím nezdit, ale vím, že podsazení koně ze sedla dosáhli mistři už dávno, je více způsobů, a zkušenosti se předávají po generace. Nakládala jsem už pár vzdorovitých koní, takže vím, co má umělkyně na mysli, a jak moc si kůň při tomto tlaku, a hlavně v panice, umí kecnout na zadek. Ale nejde mi do hlavy ta fyzika. Jak píše koně, asi vysvětlí jedině autorka, která přece nebude praktikovat ozkoušené postupy, když má mozek a může si to vymyslet sama.

lenacia
napsal(a):
ale fascinuje mě ta palogika...
Ona tam přijde a 'napíše' svou teorii, přičemž očekává, že jí někdo 'odepíše' a ona si to samozřejmě, musí PŘEČÍST!
Ale když jí někdo 'napíše' odpověď, ve které zmíní knihy, které někdo napsal.. což ona si přečte... tak knížky číst nebude, protožeee..... Počkat CO?
Takže ona se ptá na názor lidí, názor někoho JINÉHO. Ale nechce číst, jak to dělá/dělal někdo jiný....
Mám pocit že mi právě kolem hlavy létají matematické rovnice.
Paní nestojí o názor, to předvedla opakovaně. Nechce názor, chce přitakání.

sisi58
napsal(a):
Mozkem?
Mozek má každý, rozum už ne.
koně
napsal(a):
Tady dole to je ,je si jistá , že ho má
Já mám taky mozek. Když jsem byla malá (2 roky), tak jsem omdlela a pak se nějak motala nebo co, vzali mě do nemocnice a tam mi dělali CT. A zjistilo se, že mám mozek. Sice není úplně vyvinutý, ale prý se to některým dětem stává a doroste to. Už to ale myslím nekontrolovali, jestli dorostl, kdo ví, na co by přišli. Nicméně ano, já mám jistotu, že mám mozek.
Třeba je na tom slečna Lucie podobně. Mozek má, sice možná maličko nedorostlý, ne úplně funkční nebo třeba trošku omezený, ohlodaný od mozkožrouta, málo závitů a tak, nebo možná je ten mozek naprosto v pořádku, jako nový a nikdy nepoužitý, ale má ho. Kdo z Vás to má? Kdo z Vás má jistotu, že má mozek, ať je jakýkoli?
Děvčata, nezáviďte jí.
Mít mozek ještě neznamená, že je ten mozek v pořádku nebo že je užíván. Garantuju Vám, že jste na tom lépe. A pokud ne Vy, tak Vaši koně rozhodně ano.

Počkejte, takže ona nakládá koně tahem za ohlávku a ještě to učí ostatní za peníze???
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Počkejte, takže ona nakládá koně tahem za ohlávku a ještě to učí ostatní za peníze???
Ono jak se říká, kdo umí ten umí, kdo neumí učí.
Boh vie, co vše umělkyně nělá a předvádí. Ale jestli ji jako dobrý postup přinde učit koně podsazení vyvíjením tlaku na týl (nebo se pletu, nemůžete se jí někdo zeptat? Já se kvůli Jasanu nebudu přihlašivst do skupin na fb, abych tam potkávala lidi, ktetým se chci vyhnout, stačí ifauna), a vysolí to jako super nápad, protože přece použila mozek a rozum a woodoo a parelliho lopatu, co čekat. Nicméně budu otravná a to vysvětlení by mbě zajímalo, asi to risknu a zeptám se sama.

To si musíte pořídit dlouhou tyč, na ni připevnit vodítko, které povede koni k hlavě, a pokud chcete podsazovat, tak ze sedla tyč vytrčíte dopředu, čímž způsobíte koni tah za hlavu a kůň se ve vzdoru podsadí.
A pokud už koně máte dobře vycvičeného, tak bude stačit jen naznačení tahu dopředu, a nakonec bude stačit napřímit tušírku směrem podél koně dopředu, a kůň se hned podsadí, a na závěr, ve vrcholu výcviku, to bude vypadat jako u těch mistrů, kteří drží hůlku v ruce vzhůru, už takový náznak stačí, aby se kůň podsadil, vizte přiložený obr.
Komu to ještě není jasné, může ke mně přijet na placený kurz.
Předvedu na houpacím koníkovi.
A neb žádného nemám, prosím přivezte s sebou někdo toho z té hračkárny.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Hm, a nebo ho budu ze země učit tahání za hlavu dopředu, kůň pochopí , že tlak na týl je sedáni na zadel, a ze sedla ho do toho zatylku tou tusirkou lisknu, jako signal. Zbytek viz obrazek a Buggyra.
napsal(a):
To si musíte pořídit dlouhou tyč, na ni připevnit vodítko, které povede koni k hlavě, a pokud chcete podsazovat, tak ze sedla tyč vytrčíte dopředu, čímž způsobíte koni tah za hlavu a kůň se ve vzdoru podsadí.
A pokud už koně máte dobře vycvičeného, tak bude stačit jen naznačení tahu dopředu, a nakonec bude stačit napřímit tušírku směrem podél koně dopředu, a kůň se hned podsadí, a na závěr, ve vrcholu výcviku, to bude vypadat jako u těch mistrů, kteří drží hůlku v ruce vzhůru, už takový náznak stačí, aby se kůň podsadil, vizte přiložený obr.
Asi se přihlásím k Vám na kurz
Jen tedy nemám toho houpacího, nevzal by ho jiný účastník? Že bysme si ho prostřídaly a když půjdu jako druhá, kůň už bude reagovat lépe a budu vypadat jako mistr
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Ještě musíš definovat délku tyče pro každého koně, precejen tahat poncla nebo tažáka bude rozdíl. Aneb jak říkal pan Werich "Každá hra bude mít své bidlo a bude to navrhovat bidelník".

A bude to dobré bydlo býti bidelníkem!
Počnu prodávati teleskopická univerzální bidla a zbohatnu na kurzech a prodeji vlastních nejpřirozenějších pomůcek.
napsal(a):
Naložím našeho Karla

♥
Coudas

XXX.XXX.87.254
Wednesday

XXX.XXX.46.251
Chudinka malá. Asi někdo dostatečně nepřikyvoval.
Na videu je ovce, kterou vytáhnou z díry a ona tam vzápětí zase skočí.
Coudas
napsal(a):
Hm, a nebo ho budu ze země učit tahání za hlavu dopředu, kůň pochopí , že tlak na týl je sedáni na zadel, a ze sedla ho do toho zatylku tou tusirkou lisknu, jako signal. Zbytek viz obrazek a Buggyra.
Škoda, že můžu dát pouhý "kvalitní příspěvek", chtělo by to uchechtaného smajlíka.
Asi se kušnění mnoha vyplatilo, konečně shání zubaře. Snad to koni pomůže.
Wednesday

XXX.XXX.46.251
Teprve jo? Však se chvástala, že zubař už je objednanej.....no to asi nezabral mátový čaj
Wednesday

XXX.XXX.46.251
Na jejích 21ha? Navíc když o ně nepečuje jako hysterické ženy bez dětí? To by byl šok.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Tak bohužel se na svou otázku odpověď asi nedozvím, paní má asi jiné starosti 🤷♂️ Nebo musím opravdu jet na její kurz.
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
Pevně věřím, že ne. Páč dojezdove časy Duška jsou docela dlouhé.
A přitom dneska už spousta veterinářů dělá zubarinu (a hlavně v sedaci). Ale to mi Lucka vysvětlí, že určitě sedují koně z lenosti ...
Včera jsem s Jasanem o tom diskutovala, jestli se to tak dá nazvat. Proč sedovat, když to není potřeba a zbytečná zátěž organismu, zvláště 20 leteho koně, pan Dušek přece zvládá téměř všechny koně bez sedace a oni stojí jako truhlíci.
evcusik
napsal(a):
Pevně věřím, že ne. Páč dojezdove časy Duška jsou docela dlouhé.
A přitom dneska už spousta veterinářů dělá zubarinu (a hlavně v sedaci). Ale to mi Lucka vysvětlí, že určitě sedují koně z lenosti ...
Dávali tipy i na další, tak snad někdo dojede brzy. Vzhledem k tomu, že přistoupila k činu, tak kůň asi stále nestojí celodenně s hlavou v balíku.
https://m.facebook.com/groups/313008852116903/permalink/4941327359285006/
Coudas
napsal(a):
Včera jsem s Jasanem o tom diskutovala, jestli se to tak dá nazvat. Proč sedovat, když to není potřeba a zbytečná zátěž organismu, zvláště 20 leteho koně, pan Dušek přece zvládá téměř všechny koně bez sedace a oni stojí jako truhlíci.
Protože tam nejde primárně o ovladatelnost kone, ale uvolnění čelistních kloubů - jednak je to méně traumatické pro klouby* a jednak se dají zkontrolovat a ošetřit opravdu všechny zuby. Asi je to na celou přednášku - vše souvisí se vším přední zuby umí ovlivňovat struktury vzadu a naopak. A já budu ráda, když bude koník "zubne funkční" co nejdéle ;)
*Resp dalsi struktury, se kterými to dál fyzioterapeuticky souvisí.
(Sama jsem si zažila jak zdánlivá blbost umí rozhodit celého koně. Nepokousim to :) )
A čeho si vážím u své vetky jsou zubní karty, takže ví co se řešilo minule a nezačíná od píky.
Edit: jestli někde píšu úplně jiná slova, omlouvám se, někdy mi tak autokorekt hodí takovou blbost a nevsimnu si ji.

evcusik
napsal(a):
Protože tam nejde primárně o ovladatelnost kone, ale uvolnění čelistních kloubů - jednak je to méně traumatické pro klouby* a jednak se dají zkontrolovat a ošetřit opravdu všechny zuby. Asi je to na celou přednášku - vše souvisí se vším přední zuby umí ovlivňovat struktury vzadu a naopak. A já budu ráda, když bude koník "zubne funkční" co nejdéle ;)
*Resp dalsi struktury, se kterými to dál fyzioterapeuticky souvisí.
(Sama jsem si zažila jak zdánlivá blbost umí rozhodit celého koně. Nepokousim to :) )
A čeho si vážím u své vetky jsou zubní karty, takže ví co se řešilo minule a nezačíná od píky.
Edit: jestli někde píšu úplně jiná slova, omlouvám se, někdy mi tak autokorekt hodí takovou blbost a nevsimnu si ji.
Přesně tak. Jde hlavně o tu relaxaci - oni ti koně neumí úplně udělat ááá tak jako my. Teda ne na povel. Zívnout umí, ale stejně to není pořád ono.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Podle Jasanu je zubař zbytečný přepych a histerie, řešit se má až akutní problém. Tak na co kartu.
Coudas
napsal(a):
Podle Jasanu je zubař zbytečný přepych a histerie, řešit se má až akutní problém. Tak na co kartu.
Jojo přepych...a zase jsme u toho, umí oni poznat akutní problém (nebo až super akutní)?
Bývalému majiteli mého poně vyhovovalo, že poník málo žere...No co, zlomenej zub, špatně obrušovany protilehlý zub je perfektní prevence lamitis! Tesat do kamene.
Jasan sdílel fotku z vyjížďky.
V naučném odpoledni probírali teorii sedel. Jestlipak brali i uždění.
https://www.facebook.com/ujasanu/posts/4681144478647500
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4681144478647500/4681143625314252

Dotaz
napsal(a):
Jasan sdílel fotku z vyjížďky.
V naučném odpoledni probírali teorii sedel. Jestlipak brali i uždění.
https://www.facebook.com/ujasanu/posts/4681144478647500
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4681144478647500/4681143625314252
Vidím správně dlouhé lícnice a tím pádem plandající udidlo? Nebo foto mate?
napsal(a):
Vidím správně dlouhé lícnice a tím pádem plandající udidlo? Nebo foto mate?
Taky jsem o optickém klamu uvažovala, ale asi nemate. I při zívání se neposunou kroužky k zubům, aspoň myslím.
Tady je asi ten stejný kůň. Nevím, jestli to bude na obrázku vidět (stále nechápu, proč některé vložené obrázky jsou deformovány), tak dávám i odkaz.
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4518961674865782/4518955898199693

Dotaz
napsal(a):
Taky jsem o optickém klamu uvažovala, ale asi nemate. I při zívání se neposunou kroužky k zubům, aspoň myslím.
Tady je asi ten stejný kůň. Nevím, jestli to bude na obrázku vidět (stále nechápu, proč některé vložené obrázky jsou deformovány), tak dávám i odkaz.
https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4518961674865782/4518955898199693
Jo, plandá.

No a hlavně je to udidlo velké, žejo.
Tomu koni vyplňuje hubu skoro samotný ten středový díl toho udidla
Naši koně by to v prvních pěti minutách vyplivli a šli by vyjížďku bez udidla Evidentně zlatý zvíře.
Coudas

XXX.XXX.87.254
To je patrně ten postupný přirozený přechpd na jízdu bez udidla.

Arbora
napsal(a):
Neuveriteľné, koľko sebavedomia má táto osoba, že sa považuje za nejakého odborníka, ktorý môže učiť, dávať rady a ešte to mať ako zárobkovú činnosť.
Však to znáte, drzé čelo...
Arbora
napsal(a):
Neuveriteľné, koľko sebavedomia má táto osoba, že sa považuje za nejakého odborníka, ktorý môže učiť, dávať rady a ešte to mať ako zárobkovú činnosť.
Přesně. To mě právě překvapilo, že neumí ani korektně nauzdit (a opravdu je to kůň, na kterém jela a jezdí ona). Pak zmínka z toho dne, že vyučovala ty kurzisty teorii sedel, tak si říkám, co asi předává za zkušenosti, když i ten bazál je blbě.