Happyhippo
napsal(a):
Proto má být OK utrácet zdravé jedince bez dalšího využití masa, pokud je to celé pravda?
Tak je to divoká populace, kde nemůžete množení moc ovlivnit, leda oddělit pohlaví od sebe. Stejné jako u divokých prasat, zajíců, vysoké. V čem se to od jiné, divoce žijící, zvěře liší? Počty prasat včetně zdravých jedinců taky redukujete a ne vše se sní.
Ti přebyteční koně se rozesílají i do dalších míst, aspoň jsem pár reportáží zaznamenala, i když to pravidelně nesleduju.
Navíc tedy uvádíte, že nemáte jistotu, že to, co jste psala, je pravda? Tak proč tu někoho obviňovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Happyhippo
napsal(a):
Proto má být OK utrácet zdravé jedince bez dalšího využití masa, pokud je to celé pravda?
Takže, kdyby je zastřelili a pak mohli být sežráni, by to bylo lepší?
napsal(a):
Takže, kdyby je zastřelili a pak mohli být sežráni, by to bylo lepší?
Za mě by to rozhodně lepší bylo. Oni třeba i psi a kočky žerou maso, taky šelmy v ZOO nejsou živy ze vzduchu (a celkově je to nemálo masa). Za mě je nevyužití zdravého těla velkým plýtváním. Sama jsem vegetarián více než 20 let. Ale mám pochopení pro lidi kteří to maso jedí. A když se jí zvěřina, proč by ne konina.
Aby bylo jasno, jsem extrémně proti převozům živých zvířat na dlouhé vzdálenosti - zvláště když je to na jatka.

Pipilota
napsal(a):
Za mě by to rozhodně lepší bylo. Oni třeba i psi a kočky žerou maso, taky šelmy v ZOO nejsou živy ze vzduchu (a celkově je to nemálo masa). Za mě je nevyužití zdravého těla velkým plýtváním. Sama jsem vegetarián více než 20 let. Ale mám pochopení pro lidi kteří to maso jedí. A když se jí zvěřina, proč by ne konina.
Aby bylo jasno, jsem extrémně proti převozům živých zvířat na dlouhé vzdálenosti - zvláště když je to na jatka.
Já mám v podstatě stejný názor. Ale nevíme, proč (a jestli vůbec) zvolili utracení.
napsal(a):
Já mám v podstatě stejný názor. Ale nevíme, proč (a jestli vůbec) zvolili utracení.
Tak nějak...nevíme jestli se to opravdu stalo. A darovat maso do ZOO je jistě levnější než platit kafilerii. (což ve spolku který pořádá sbírky jistě vědí)
A taky považuji za dobré zmínit, že i přes moje názory musím respektovat cizí majetek a to jak se rozhodne s ním nakládat. Můžu jen kritizovat.

Happyhippo
napsal(a):
Až se ukáže, že je to pravda, teprve budu skládat hlavu do dlaní. Zatím se mladá zvířata vždy odebírala a umísťovala na nové pasené plochy. Pokud by se chtělo zamezit množení, snadná pomoc, odeberu hřebce, stáda rozdělím na kobylí a hřebčí, no problemo. To by snad i ochranáři mohli vědět.
Houdini

XXX.XXX.26.227
Tak pokud je to pravda, tak je to asi informace, kterou se autor projektu chlubit nebude, jelikož by to současná hyperkorektní společnost, která nechce nechat umírat koně, ale klidně pozira maso zvířat z velkochovu, psychicky neunesla.
Mně osobně to vůbec nepohoršuje, když je ta smrt rychlá a zvíře netrpí. Dokonce jsem i ochotná připustit, že tato informace může být pravda. V ZOO je to běžná praxe, tam jsou rádi, když se zvířata drzi v reprodukčním cyklu, a když nemají pro daný vrh do budoucna využití pro sebe ani pro jiné ZOO, tak.prostě ta zvířata utratí taky, i když jsou to vzdání živočichové. A také to občas někde prosákne, ale obecně se o tom nemluví. Proč asi že jo. Viz výše.
Samozřejmě že nebude.... Ale utrácet koně smí pouze veterinář a musí k tomu mít důvod. Nemůže utrácet 100% zdravé jedince.
Nevím kde by sehnali draka veterináře co by si lajznul uspávat zdravá zvířata...
Jen dodám, že exmoorský pony má i plemennou knihu vedenou v Anglii takže ti koně jsou evidovaní... A i když žijí nadivoko jejich případné utrácení by se muselo evidovat též....
Prostě v ČR si takový postup neumím představit aby existoval
Houdini

XXX.XXX.11.89
No vidíte, a mně život naučil, že je možné všechno a že plno věcí se dělá potichu. To co, píšete, je v zásadě pravda, ale stále to nevyvrací mojí teorii....ta mláďata v ZOO taky mají plemenné knihy a ještě k tomu jsou dost často chráněným druhem, na rozdíl od exmoorů a jako asi to utrácení neprovádějí kamenem do hlavy. A také se jedná o zdravá zvířata, jen prostě potřebují udržet vhodné páry v reprodukci a ZOO nejsou nafukovací...
Takže za mně opět-proč ne. A další důvod proč bych se tomu nedivila, je ten, že všude za tímto projektem na veřejnosti vystupují hlavně ochranáři, ale zadní hipologové....takze se žádného řízeného a zodpovědného chovu vůbec neobávám.
Houdini

XXX.XXX.11.89
Já jsem nikde neřekla, že je to pravda.
Ale také to nebudu smetat ze stolu, jelikož to z mého úhlu pohledu nesmysl být nemusí. Tzn. logicky by se to vysvětlit dalo, tím pádem to nesmysl není. A jako prohřešek to nevidím, opakuji.
A nevím, co se čílíte. Pouze rozvádím konverzaci. A také mám ráda názorovou toleranci a taky nevidím důvod, proč by se toto téma nemohlo pitvat zrovna na ifauně. Nebo už i zde vládne, že jen jeden názor je správný?
lenacia
napsal(a):
Aha, a máme to tu zas.... onen 'velmi důvěryhodný' zdroj... to je jako Voldemort? Že se nemůže jmenovat? Že s tím nevystoupí veřejně? Že to nikde neřekne oficiálně? Jen velmi důvěryhodně o někomu velmi důvěryhodně řekne, že je to velmi důvěryhodné a že má řít, že je to velmi důvěryhodně přesně takhle?
On Hitler v 38 taky velice důvěryhodně věděl, že se v Sudetech provádí genocida německých občanů.... hnus velebnosti....
Jakože, tedy du dochází k zamlčování usmrcování koní, a to navíc uspáváním, jenž můžedělat pouze veterinář? A ten to tedy dělá načerno hádám... a tak se tu děje protizákonné uspávání zvířat, ale velice důvěryhodný zdroj to nikomu neřekne, jen noname osobě...... hmmmmm
Čo to melieš?
Utrácajú sa mraky zdravých zvierat, v ZOO, v rôznych kútikoch so zvieratkami, kontaktných ZOO aj v podobných projektoch, ako sú Mílovice, robí sa to na celom svete a nikto s tým na verejnosť nechodí, prečo by mal, či o tom majú informovať na svojich stránkach, že tejto jari sme utratili X vĺčat a Y medvedíkov čistotných a tak podobne?
Prečo by to niekto robil?
A čo robí veterinár načierno?
Horsana
napsal(a):
Čo to melieš?
Utrácajú sa mraky zdravých zvierat, v ZOO, v rôznych kútikoch so zvieratkami, kontaktných ZOO aj v podobných projektoch, ako sú Mílovice, robí sa to na celom svete a nikto s tým na verejnosť nechodí, prečo by mal, či o tom majú informovať na svojich stránkach, že tejto jari sme utratili X vĺčat a Y medvedíkov čistotných a tak podobne?
Prečo by to niekto robil?
A čo robí veterinár načierno?
Takže to NEEVIDUJÍ tvrdíte? Dělají to NAČERNO? Tvrdíte?
Protože to je to co já popírám že se děje.
Houdini
napsal(a):
Já jsem nikde neřekla, že je to pravda.
Ale také to nebudu smetat ze stolu, jelikož to z mého úhlu pohledu nesmysl být nemusí. Tzn. logicky by se to vysvětlit dalo, tím pádem to nesmysl není. A jako prohřešek to nevidím, opakuji.
A nevím, co se čílíte. Pouze rozvádím konverzaci. A také mám ráda názorovou toleranci a taky nevidím důvod, proč by se toto téma nemohlo pitvat zrovna na ifauně. Nebo už i zde vládne, že jen jeden názor je správný?
Nie, vôbec nejde o názor. Pokojne ho majte, mňa absolútne netrápi, či niekto tie kone zlikviduje ekologicky, alebo ich prehodia cez plot.
Ale máte pravdu, radšej budem ignorovať 10 príspevkov o tom, že možno niekto niečo robí, ale jediné potvrdenie o tom je to, že to povedal známy známeho.
dodnes si pamatuju aféru se samcem žirafy. A zrovna české Zoo byly dost transparentní o se těchto věcí týče... A pak ještě utratili skupinu lvů- a opět, české zoo byly nejvíce transparentní, a dokonce se vyjádřili že nechápou proč se tak stalo, neb zrovna v tu dobu hledali právě lvi...
A Olomoucká zoo už nebude dál chovat bílé tygry- takže očividně oddělit zvířata lze.
Gorily dokonce berou antikoncepci....
Ale jooooo nooo... ono asi bude víc reálný že utrácajů vlčeky.
To je jak řetězáky s recyklovaným mlíkem tohle.
Zmierte sa s tým, že proste nemáte prístup k určitým informáciám, pokiaľ sa v určitom prostredí nepohybujete.
A keďže sa v ňom nepohybujete, nemáte šajnu zistiť, ako a čo sa v zákulisí deje.
A aj ak sa v ňom pohybujete, nie na všetko musíte mať žalúdok (jednodňové kuriatka, živé, ako potrava, ktorá dorazila do ZOO, zamestnanci si mohli vybrať, buď ich podusia v igelitke, alebo ich dajú do mrazáku, proste poraď si ako môžeš, to nikoho nezaujíma, ako sa zabijú, je to krmivo) a mne to teda stačilo, po takom zážitku ja fakt nemám žalúdok snoriť po prípravovniach v ZOO, hoci by som mohla, personálu tam poznám habadej.
Evidencia sa vedie a stojí tam väčšinou "vyradený", niektoré zvieratá sa proste akože ani nenarodia.
Pretože áno, spoločnosť je hyperkorektná, na webe a sociálnych sieťach určite.
Realita už tak hyperkorektná nie je, ale chápem, že niekto má problém to prijať, tak si radšej nahovorí, že sa niektoré veci nedejú.
jako Leithian i já chovala hady. Takže vím co obnáší například jejich krmení. A já mrtvolky z mrazáku nekupovala. Moje hadice totiž žraly jen živý.
Co sem všakod začátku hovořila já je, že 'velice důvěryhodný zdroj' který tvrdí jak se natajňačku zabíjejí koně je asi stejně pravdivej jako děti v okovech 4 patra pod Černobylem....
Kdybych přišla na KVS Milovic a řekla jim, že tam načerno zabíjejí koně, tak ano, já k tomu přístp nemám... KVSka má.... a to je pro mě prim...
Když přijdu a prohlásím že v Zoo načerno bez evidence zabíjejí zvířata, opět já můžu tvrdit kdeco, ale příslušný orgán by to byl povinnen řešit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.34
lenacia
napsal(a):
jako Leithian i já chovala hady. Takže vím co obnáší například jejich krmení. A já mrtvolky z mrazáku nekupovala. Moje hadice totiž žraly jen živý.
Co sem všakod začátku hovořila já je, že 'velice důvěryhodný zdroj' který tvrdí jak se natajňačku zabíjejí koně je asi stejně pravdivej jako děti v okovech 4 patra pod Černobylem....
Kdybych přišla na KVS Milovic a řekla jim, že tam načerno zabíjejí koně, tak ano, já k tomu přístp nemám... KVSka má.... a to je pro mě prim...
Když přijdu a prohlásím že v Zoo načerno bez evidence zabíjejí zvířata, opět já můžu tvrdit kdeco, ale příslušný orgán by to byl povinnen řešit.
Staci říct vono bylo nemocny a prd se dovite.
Jinak ja si potkany i mysi zabijim a mrazim. Nekdy ma havet zivy nekdy mrtvy. Ve velkochovech se to plynuje. Ja si to co nekzrmim zivy proste zabiju flaknutim o neco. Zlomenej vaz. Je to rychly.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Staci říct vono bylo nemocny a prd se dovite.
Jinak ja si potkany i mysi zabijim a mrazim. Nekdy ma havet zivy nekdy mrtvy. Ve velkochovech se to plynuje. Ja si to co nekzrmim zivy proste zabiju flaknutim o neco. Zlomenej vaz. Je to rychly.
já si to nosila od známých, hadi mi ještě prošli, myši už mi doma neprošly.
A jistě, mohou řít, bylo nemocný, ale pořád máte evidenci- umrtí z důvod nemoci...
Pokud jde o zvířata hospodářská nedělám si iluze toho, jak se k nim chovají. Ale tam už bývají přímo na to chováni a tak patí jiné legislativní požadavky
a vzhledem k tomu, jak tam bojovali o život klisny, která měla vážnou koliku protože lidi nedokáží pochopit výsledek jejich dobrého úmyslu, jim do zimního výběhu naházeli pečivo, tak prostě z vlastního pohledu opravdu nemyslím že by to bylo s tím usmrcováním tak žhavé.... kor když je o ty koně elkem zájem i v jiných oblastech, u plzně sou už snad dvě takové 'obory'???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.34
lenacia
napsal(a):
a vzhledem k tomu, jak tam bojovali o život klisny, která měla vážnou koliku protože lidi nedokáží pochopit výsledek jejich dobrého úmyslu, jim do zimního výběhu naházeli pečivo, tak prostě z vlastního pohledu opravdu nemyslím že by to bylo s tím usmrcováním tak žhavé.... kor když je o ty koně elkem zájem i v jiných oblastech, u plzně sou už snad dvě takové 'obory'???
No dobre. Co je navic odlifrujem do jinejch obor. Pak teda budou jen hrebci a kobyli stada aby se to dal nemnozilo. Tenhlwten ponik nechcipa v 15 letech. Takze to pak dospeje do bodu kdy se s velkou slavou dotahnou dalsi neb tohle co tu je bude na plozeni stary a bude to vymirat. Voala. Prodat se to neda, uspat a dat sezrat taky ne... No supr počin že
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No dobre. Co je navic odlifrujem do jinejch obor. Pak teda budou jen hrebci a kobyli stada aby se to dal nemnozilo. Tenhlwten ponik nechcipa v 15 letech. Takze to pak dospeje do bodu kdy se s velkou slavou dotahnou dalsi neb tohle co tu je bude na plozeni stary a bude to vymirat. Voala. Prodat se to neda, uspat a dat sezrat taky ne... No supr počin že
a už ste jim psala e-mail s dotazem jak tohle mají vyřešené? Případně zda je ten velie důvěryhodný zdroj tak důvěryhodný a kolik mají eviovaných úmrtí?.... Hmm, řekla bych že ne.....
Oni sou velku transparentní skupina,věřím že ochotně odpoví.
Místo abyste zde volala Voala protože vaše dedukce vám vyhodí toto info....
Jak říkám, jak konspirace s recyklovaný mlékem.
Houdini

XXX.XXX.11.89
lenacia
napsal(a):
a už ste jim psala e-mail s dotazem jak tohle mají vyřešené? Případně zda je ten velie důvěryhodný zdroj tak důvěryhodný a kolik mají eviovaných úmrtí?.... Hmm, řekla bych že ne.....
Oni sou velku transparentní skupina,věřím že ochotně odpoví.
Místo abyste zde volala Voala protože vaše dedukce vám vyhodí toto info....
Jak říkám, jak konspirace s recyklovaný mlékem.
No jasně že ochotně rychle odpoví:D
Jenže ta odpověď může mít stejnou hodnotu jako tady tento důvěryhodný zdroj noname uživatelky na ifauně ...Vy si jako fakt myslíte, že Vám napíšou pravdu, pokud je taková, jako se tady bavím? Tak to jste pak hodně naivní:))
Houdini
napsal(a):
No jasně že ochotně rychle odpoví:D
Jenže ta odpověď může mít stejnou hodnotu jako tady tento důvěryhodný zdroj noname uživatelky na ifauně ...Vy si jako fakt myslíte, že Vám napíšou pravdu, pokud je taková, jako se tady bavím? Tak to jste pak hodně naivní:))
:)
Tak proč se snažit žejo... však oni sou všichni naistico neříkají pravdu a vůbec nikomu neodpoví a vůbec neodpoví a všichni jenom lžou a jsou lháři a nic nám neřeknou..... Tak proč jim vůbe psát...
Lepší mít vymyšlený důvěryhodný zdroj a vůbec se nesnažit.
Koně nejsou kuřata z velkochovu....
Vtipný faktík je, že tedy je zde představa, Že koně chovají zcela neřízeně ale zároveň tedy přesně evidenčně ví kdy které kobyla porodila, a ještě dřív než by di toho všimli návštěvníci a fotografové co tam chodí rychle a okamžitě stihnou dorazit a to hříbě zabít... A nikdo si toho nikdy za ty roky nevšiml 🤔
Pouze jeden velice tajný a tajemný avšak zato velmi důvěryhodný zdroj.... Který nesmí být jmenován... Protože jinak by ho asi zlikvidovali a poslali za Ural... Nebo tak něco... 🤔
Hele. Jak sem řekla. Nedělám si o přístupu ke zvířatům iluze. A vím že lvovi v zoo asi nebude stačit kilo jablek.
Ale když by se chtěli zbavit tak velkého zvířete, byť mladěte, jako je kůň, tak to jde prostě blbě...
Protože kůň není kuře.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejste vůbec žádný odborník přes chov koní. Prostě jen hledáte důvody, jak na ty koně ukazovat prstem.
I bez vás to, lidi kolem nich, vyřeší.
A lenacii se divím, že se pokouší, vám něco vysvětlit. Ztráta času.
sisi58
napsal(a):
Nejste vůbec žádný odborník přes chov koní. Prostě jen hledáte důvody, jak na ty koně ukazovat prstem.
I bez vás to, lidi kolem nich, vyřeší.
A lenacii se divím, že se pokouší, vám něco vysvětlit. Ztráta času.
sem na nemocenský po akutní operaci, tak se asi moc nudím
Vždy mě něčím překvapí. Tady konkrétně není problém, že by kobyla s nemocí pohybového aparátu neměla lítat a skákat, ale větší problém je, že skáče blbý klacek, než jaký si paní F. přeje. 🤦♀️
Opět se paní teda překonala.
Dotaz
napsal(a):
Vždy mě něčím překvapí. Tady konkrétně není problém, že by kobyla s nemocí pohybového aparátu neměla lítat a skákat, ale větší problém je, že skáče blbý klacek, než jaký si paní F. přeje. 🤦♀️
ježiš, to sem četla, mi ani nedošlo že je to ona...
Ach jo...
Je to jak to video kde dali koním protézy místo končetin.... prostě někdy je lepší nedělat nic než něco

Ona věc toho koně by asi byla i kdyby tam stál barel ovsa a kobyla ho sežrala? Proč ne, když z toho má radost. To je její věc.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Zvláštní, Jasan velká kamarádka s Oldou Novákem, proč se neradí s ním? A jo, potřeba exhibice. Co říkájí koně nezájem, co radí zkušení hloupost.
lenacia
napsal(a):
ježiš, to sem četla, mi ani nedošlo že je to ona...
Ach jo...
Je to jak to video kde dali koním protézy místo končetin.... prostě někdy je lepší nedělat nic než něco
Ak nechceme uspávať každého koňa so zlomenou nohou, potrebujeme tieto experimenty s ortézami. Pred desiatimi rokmi to bolo pár priekopníkov, dnes už je to celkom "bežný" postup a kone sa s tým vyrovnávajú celkom dobre. Z týchto experimentov budeme o ďalšie roky ťažiť všetci. Je to skrátka medicína a veda, ktorá sa posúva a bez toho, aby sa to niekde skúšalo na ozajstných zvieratách sa tento odbor nikam neposunie. Utratiť sa dá v akejkoľvek fáze, keď kôň vykazuje diskomfort. Fakt by som si nedovolila medicínu zrovnávať s nejakou pošahanou pani z internetov.
Arbora
napsal(a):
Ak nechceme uspávať každého koňa so zlomenou nohou, potrebujeme tieto experimenty s ortézami. Pred desiatimi rokmi to bolo pár priekopníkov, dnes už je to celkom "bežný" postup a kone sa s tým vyrovnávajú celkom dobre. Z týchto experimentov budeme o ďalšie roky ťažiť všetci. Je to skrátka medicína a veda, ktorá sa posúva a bez toho, aby sa to niekde skúšalo na ozajstných zvieratách sa tento odbor nikam neposunie. Utratiť sa dá v akejkoľvek fáze, keď kôň vykazuje diskomfort. Fakt by som si nedovolila medicínu zrovnávať s nejakou pošahanou pani z internetov.
etnies86
napsal(a):
už jsem to taky viděla, nechápu její potřebu. proč s takovým koněm přes překážky a zas si jede svoji a proč se musí furt zviditelnovat
Sociopati a narcisove tu potřebu prostě mají:/ kdyby dělala do květin, tak to nikoho nezvedá ze židle...ale je v tom zvíře, bytost co může cítit nepohodlí
Dotaz
napsal(a):
A co třeba tu nemocnou ,nicméně děsně chtivou kobylu ,pouštět někam,kde klacky nejsou ??Když víme,že jí to nedělá dobře.
koně
napsal(a):
A co třeba tu nemocnou ,nicméně děsně chtivou kobylu ,pouštět někam,kde klacky nejsou ??Když víme,že jí to nedělá dobře.
Právě mě překvapuje, že kobylu, která měla mít maximálně omezený pohyb s klidem nechá skákat. Pokud by někdo dokázal podle těch zpráv tipnout diagnózu, moc by mě to zajímalo. Děkuji.
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 20:33 - porušení autorského práva”
Dotaz
napsal(a):
Právě mě překvapuje, že kobylu, která měla mít maximálně omezený pohyb s klidem nechá skákat. Pokud by někdo dokázal podle těch zpráv tipnout diagnózu, moc by mě to zajímalo. Děkuji.
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 20:33 - porušení autorského práva”
Nesmí,klusat,nesmí chodit z kopce,,no tak bude skákat ,když jí to tááák děsně ,samu od sebe ,baví
Ještě že nenapíše,jak si kobyla sama kavalety donese a postaví
Moc jsem nepochopila ten problém. Jde o nějaký nadměrný růst těla, kdy přetěžováním trpí chrupavka ve spěnce, jak tam píše. Slyším o tom poprvé. Věděl byste někdo něco bližšího, co to způsobuje a tak?
Jinak souhlas, kobyla před sebou celý život a s takovým přístupem majitele moc dlouho bezproblémový asi nebude.
Nevím, co to s těmi lidmi je. Dneska jiná, která si stěžuje, že kůň je nejezditelný, protože alergie, drbe si čumák, hází hlavou. Ulevit mu nechce, protože kortikoidy jsou fuj. Řešit to dál a detailněji taky nevypadá, že by chtěla. Takže nechá koně trápit, než aby mu jakkoliv pomohla. :/

Jako ve 4 letech jsou už spěnky hotové, tak nevím, co tam hledají. Zřejmě se objevují nějaké degenerativní změny (na chrupavce? Ale to nevíme...), je divné, že naordinovali pouze klid a nikoli nějakou léčbu nebo alespoň podpůrnou terapii. Jestli mají pocit, že na 4 letech se to "spraví samo".... Nebo jsou to šlachy, kde bych klid chápala, řízený pohyb po tvrdém také, omezení nerovného také, tak jestli má třeba kobyla povolené/prošláplé spěnky... a nebo paní neříká vše, klasicky. Její definice "slabost na předních nohách" dává vskutku zabrat fantazii.
https://theses.cz/id/6zhamz/zaverecna_prace.txt
Jsou tací majitelé, které i když mají šikovného veterináře k ruce a bídou taky netrpí, tak prostě nelečí. Resp nějak to šolíchají, ale aby ta léčba (resp přizpůsobení stájového managmentu) měla hlavu a patu to ne. A při opakovaných potížích ani nejsou schopni veterináři popsat, jak se to diagnostikovalo tehdá a jak léčilo.
Nejlépe s dovětkem, v přírodě, v asii,...u Bláži z Horní Dolní to koně taky zvládli, tak musí i tento koník. Deky, paření sena a inhalace je přece tah výrobců jak si nahrabat.
Jak to dřív nebo později končí - chromým nebo mrtvým koněm. A stačilo často na začátku tak málo. Udivují mě tito majitelé, jízdáren na svezení je tucet, proč potřebují týrat koně neznalostí a leností je mi záhadou. O to hůř, když se nepotkám s tímto jen ve virtuálním prostoru. Nedávám to, elementární neznalosti nedávám.
Takže bych řekla, že klidně mohl být kůň dobře vyšetřen a nabídnuta řádná terapie, ale JASAN si to přebral po svém a vybral si co se hodí....
Widoo

XXX.XXX.27.178
Mohla by udělat pedok, který nemusí mít těch 5x5 metrů, ale může být o chlup větší, pak okolo ohradit větší plochu a narvat tam nějakého důchodce, který tam s ní těch pár měsíců přežije. Jasně, kůň má mít co největší prostor, ale když jí tak strašně jde o záchranu, tak bych se řídila pokynem vet. Pokud kobyla uvidí na jiné(ho) koně, tak to do léta přežije.
Myslím, že nenapsala všechna doporučení, Bůh ví, jak moc je chytrá a co si z toho všeho vybírá, že se jí líbí. Třeba veti chtějí vědět, co udělá klidový režim. Myslím, že kdyby jí z tohoto vzala každý den po pevném a rovném na procházku na půl hodinky na ruce, tak se nic nestane.
To lítání po jízdárně ani nebudu komentovat, kdo chce kam, pomozme mu tam. Ale když si někdo myslí, že jediné správné, co pro každého koně je, jsou hektarové pastviny bez jakéhokoli omezení, tak prostě o koních pochopil jen to, kde mají ocas a kde uši a že se na nich dá svézt zadek.

Ale tak jak tak koukám na ta data, na klinice byli v říjnu, naordinované 4 měsíce v padoku asi dali, teď třeba dostali dobrozdání začít více zatěžovat, třeba to je po konzultaci, co my víme. Třeba mají povoleno dělat desetiminutovky na jízdárně, akorát se to paní vymklo z ruky, tak to chce nějak usměrnit (a vzít koně na vodítko je taak těžkééé / hodit bidla pod ohradu je taak těžkééé). Jen se zamýšlím nahlas...
napsal(a):
Jako ve 4 letech jsou už spěnky hotové, tak nevím, co tam hledají. Zřejmě se objevují nějaké degenerativní změny (na chrupavce? Ale to nevíme...), je divné, že naordinovali pouze klid a nikoli nějakou léčbu nebo alespoň podpůrnou terapii. Jestli mají pocit, že na 4 letech se to "spraví samo".... Nebo jsou to šlachy, kde bych klid chápala, řízený pohyb po tvrdém také, omezení nerovného také, tak jestli má třeba kobyla povolené/prošláplé spěnky... a nebo paní neříká vše, klasicky. Její definice "slabost na předních nohách" dává vskutku zabrat fantazii.
https://theses.cz/id/6zhamz/zaverecna_prace.txt
Třeba i nějaké opotřebování chrupavky? Kobyla je těžká, na ní stokilový jezdec, asi ty vyjížďky nebudou moc ke koni šetrné - tato osoba vyndá koně z přepraváku, nakopne do cvalu a jede. Ale jestli je u poškození chrupavek terapií minimalizovat pohyb, to netuším.
Ale dá se předpokládat, že Jasan nesděluje vše. Akorát si říkám, co je to za vadu, že na to umře, či jak to formulovala. Nic mě nenapadá.

Tak degenerativní změny na kloubech jsou určitě věc, na kterou se dá v případě koní umřít. Se nezvedne z lehu, si nelehne (deprivace), se nedojde nažrat, nebude stačit stádu, nebude se hýbat (metabolické potíže), nehledě na probíhající záněty v kloubech, které zatěžují celý organismus. Rozhodně to může zkrátit životnost....
Terapie na poškození chrupavek je aplikace protizánětlivých léků a léků proti kostnatění, pokud vím. A je to drahý. Minimalizace pohybu je naopak kontraindikovaná (co já vím), protože se tím zpomalí metabolismus kloubu, a tím pádem se zruší i ta minimální regenerace, která tam probíhá, jakož i produkce synoviální tekutiny, atp.
Nejsem vet, jen opět uvažuji nahlas. Fakt mi to sedí spíš na ty šlachy...
napsal(a):
Tak degenerativní změny na kloubech jsou určitě věc, na kterou se dá v případě koní umřít. Se nezvedne z lehu, si nelehne (deprivace), se nedojde nažrat, nebude stačit stádu, nebude se hýbat (metabolické potíže), nehledě na probíhající záněty v kloubech, které zatěžují celý organismus. Rozhodně to může zkrátit životnost....
Terapie na poškození chrupavek je aplikace protizánětlivých léků a léků proti kostnatění, pokud vím. A je to drahý. Minimalizace pohybu je naopak kontraindikovaná (co já vím), protože se tím zpomalí metabolismus kloubu, a tím pádem se zruší i ta minimální regenerace, která tam probíhá, jakož i produkce synoviální tekutiny, atp.
Nejsem vet, jen opět uvažuji nahlas. Fakt mi to sedí spíš na ty šlachy...
Tak píše tam, že čekají, že se chrupavky zacelí při tom omezení pohybu, proto uvažuju vadu chrupavek. Otázkou je, co je vlastně ten genetický problém, jestli chrupavka nebo nějaký nevyvážený růst a chrupavka to jen nedává.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Všichni tito lidé jsou hlupáci, kteří, podle vás, naletěli na hezké řečičky Jana Zlatoústého. A dělají úplně zbytečnou práci, protože, opět podle vás, to je všechno jinak a ceska-krajina.cz je zmanipulovala pro své nekalé záměry.
https://www.ceska-krajina.cz/3110/dobrovolnici-dnes-uklizeli-v-rezervaci-velkych-kopytniku-cerne-skladky-i-pozustatky-po-sovetske-armade/
Houdini
napsal(a):
No vidíte, a mně život naučil, že je možné všechno a že plno věcí se dělá potichu. To co, píšete, je v zásadě pravda, ale stále to nevyvrací mojí teorii....ta mláďata v ZOO taky mají plemenné knihy a ještě k tomu jsou dost často chráněným druhem, na rozdíl od exmoorů a jako asi to utrácení neprovádějí kamenem do hlavy. A také se jedná o zdravá zvířata, jen prostě potřebují udržet vhodné páry v reprodukci a ZOO nejsou nafukovací...
Takže za mně opět-proč ne. A další důvod proč bych se tomu nedivila, je ten, že všude za tímto projektem na veřejnosti vystupují hlavně ochranáři, ale zadní hipologové....takze se žádného řízeného a zodpovědného chovu vůbec neobávám.
Dovolím si podotknout,že pan Ing.Neumann z ČZU se podílí na chovu Exmoorských pony v čechách - a je to nejznámější český hipolog ;) Evidentně nemáte relevantní informace...
Zmínka o sebevzdělávání mě fakt rozesmála. Ona si opravdu nepamatuje, co kde píše. Mj. v diskusi tvrdí, jak koně v experimentu byli na celých 21ha, když jí tam hodili printscreen, kde sama píše, že těch 20 koní měla na 9 hektarech, tak dotyčnou zablokovala, prý to není k tématu. :D Diskuze je taky výživná.
https://www.facebook.com/groups/569278340169027/permalink/1402557283507791/?app=fbl
Ahojda všem co zde přispíváte o nás bez nás já jsem Lucie Janovská a stojím za Rančem U Jasanu. Je škoda , že zadavatelka zde sdílela jeden z prvních příspěvku na FB Stránce koně venku a ne celý komplet , kde by byla odpověd na všechny otázky, které zde kladete. Vše je tam důkladně vysvětleno a celou akci jsem tam pruběžně dávala a monitorovala včetně videii a postupů , aby byl komplexní a lidé se tak mohli podívat jak to funguje...jak ta pastvina vypadá, jak na ni prosperují a jak se koním daří po celý rok, bylo to velmi obsáhlé a nemám čas to sem celé znovu vypisovat dalo by to na měnší knihu . Zkuste si to najít a nebo mě můžete kontaktovat ráda Vám na Vaše otázky odpovím .
Jen ve zkratce a pro uklidnění všech tady... Tento výmysl jsem si prokonzultovala s lidmi , kterým důvěřuji a jejich chov koní sleduji již několik let a ztotožnuji se s nimi a to postupem i plemeny koní a jejich zátěží. Celé to vzniklo jako moje reakce na neustále se zvětšující obezitu koní v mém stádě , kdy už jsem měla obavu o jejich zdraví. Můj experiment není žádný výmysl podobně jako já a i v těžším měřítku postupuje spousta konáků a s některými jsem v kontaktu a s celou akci s nimi konzultuji. Všichni moje koně jsou už od konce prosince u sena nonstop. Koně kteří byly na výživné stařině od října do prosince jsou zcela zdravý a nikdo z nich neprojevuje žádné nedostatky na vyživovém stavu , stavu kopyt ani ničeho podobného.....
Nikde není psáno, že jsem pán buh. Nemusíte se mnou souhlasit, uctívat mě ani napodobovat. Pokud se Vám moje práce nelíbí, můžete ji prostě nesledovat....pokud Vás ale zajímá jsem tady ...stačí mi napsat. Já jsem s výsledky i průběhem mého experimentu byla spokojená a hodlám jej opakovat pravidelně tedy znovu tento podzim , koním to svědčilo a zaznamenala jsem jen pozitiva.

Děkuji, že jste se přidala.
Jak máte v úmyslu řešit tloustnoucí koně přes sezonu? Teď na jarní trávě?
Na kolikahektarové pastvině tedy máte kolik koní? Máte na té pastvině představu o typech travních porostů?
Zajímá mě, protože máme také tloustnoucí koně.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Důležité je, že vám to vyšlo dle vašich představ a že v tom budete pokračovat. Chudáci koně. Experiment to byl tedy pouze pro vás osobně, protože dle vašich slov pár lidí už takto funguje, vy jste se s nimi radila a pro ně to byla běžná praxe, ne experiment. Tudíž z toho vyvozujete další závěr, který mně osobně se nelíbí, a to, že vy máte s koňmi k přírodě blíž, než jiní, což je dle mně dost opovážlivé tvrzení, protože absolutně nemáte představu, jak to jiní maj. To ve mně vyvolává pocit, že jen vy to děláte dobře. Stěžujete si, jak na vás lidé útočí a raději jim nadáváte, než byste se třeba na chvíli zamyslela, proč to tak je a z čeho to vzniká. Já chovám podle všech zde koně nejhůř ve střední Evropě a mám naprosto dementní názory, bylo mi to dáno najevo, a tak holt jsem přestala své postupy a chov vehementně za kazdou cenu zveřejňovat, ale názor může mít každý svůj a má právo ho zveřejnit. Pak je bohužel nutné počítat s tím, že ne každý bude souhlasit a ne každý bude sllušný. Na závěr, hubnutí koní se mi velmi osvědčilo jarním přídělem sena, a ano, hladovkou mezi tím, ale to zase třeba vy konkrétně absolutně odmítáte, takže vlastně jsme na stejným principu. Vy nechcete respektovat můj postup, mě zase přijde špatně ten váš, konkrétně tak, jak jste to pojala a udělala. Ale já na rozdíl od vás nevydávám své nesmysly na obdiv všude na internetu a nerozčiluju se, že mi to lidi kritizují. O dalších pokusech jak výcvikových, tak s vybavením atd nebudu psát. Rozčíla bych se ještě víc.
Arbora
napsal(a):
Pani písala, že má uložených 100 balíkov pre prípad potreby. Bez snehovej pokrývky si myslím, že by to kone mohli zvládnuť a prežiť bez relatívnej ujmy. Či ale budú prosperovať,zvlášť tie žriebätá, to neviem posúdiť. V takýchto prípadoch by som chcela fyzicky vidieť 2x denne každého koňa, ideálne pri rannom a večernom kŕmení, keď aj iba s tou minerálkou..
Dobrý den, moc děkuji. Jedno hříbě i dva mladí koně zvládli celou akci zcela v pořádku a bez újmy. Naše koně byly v minulem roce 24/7 na rozlehlých a plných pastvinách tzn. tráva po pupky v zeleném a mimo té doby jsou na kvalitním sene které je jim k dispozici opět nonstop na tři balíky ve skružích. Délku celého experimentu těžko označit ...koně byly na louce , kde byla narostlá tráva po pupek od podzima a postupně ji vyžirali a jak jeli z louky se stávala stařina a ta byl dopasena na konci prosince k tomu datu šli tlustí koně k senu nonstop jak je popsáno výše. Koně kterým by tento režim nemusel svědčit byly přesunutí dříve , připadě v hezkých dnech byly se stádem a ošklivých u sena .....Zda nevzniknou v daleké budoucnosti obtíže těžko říci , já to považuji za měnší riziko než mít koně obézní tak jako mám ted
napsal(a):
Děkuji, že jste se přidala.
Jak máte v úmyslu řešit tloustnoucí koně přes sezonu? Teď na jarní trávě?
Na kolikahektarové pastvině tedy máte kolik koní? Máte na té pastvině představu o typech travních porostů?
Zajímá mě, protože máme také tloustnoucí koně.
Děkuji za konstruktivní otázku...o této konverzaci jsem nevěděla a proto jsem na ni nemohla jak koliv reagovat. Popravdě mi to přijde dost nefér..... Tak konečně k tématu a muj názor.. Zjistila jsem že krátkodobý stres s ohledu matku přírodu je pro koně lepší než dlouhodobá tyranie. Proto jsem si pro hubnutí mých koní zvolila přelom podzim - zima, které mi sama příroda a moji koně nabízí . tedy po celý rok svoje koně nikterak neomezuji nechám je pást a konzumovat v režimu nonstop a to i koně pony a shaty. Regulaci krmení mi vytvoří příroda sama tím, že se kvalita trávy zhorší ve chvíli co tráva ani formou stařiny není nastupuji opet do režimu žereme až pukneme....Máme 21ha pastvin a na nich 14 koní (poníku , hříbat). Jedná se převážně o odolná plemena hucul hafling těžší chladnokrevníci . Naše pastviny jsou v několika lokalitách a jejich skladba je vysoce rozmanitá, osobně během roku pastviny střídám právě s ohledem na skladbu napříkld pastvu s vysokým obsahem vojtěšky pasu v centru léta, kdy mají koně nejvíc zápřah....naopak tradiční dlouhosteblou lipnicovitou a květnatou louku pasou koně brzo z jara , kdy je větší riziko schvácení ....V tuto chvíli to funguje dobře žádný poník ani koník u nás nikdy nebyl schvacen. ni si nemohu stěžovat na nějaký problém prameníci ze špatné vyživy jako špatna kvalita kopyt (všichni koně jsou na boso). Jediné co mě dlouhodobě trápí je ta obezita tuším , že to koním nemusí dělat dobře od přetížení kloubů až ty další starosti se schvácením , cukrovkou.....I obezní kun je nemocný a chudák stejně jako ten podvyživený . Je třeba k tomu přistupovat pozvolna obezřetně a s velkou dávkou zdraveho rozumu ....není možné koni prostě vysadit krmení . Za mě ideálně krmit ho stále nonstop jen snížit vyživnost ..břicho je plné kun žere ale nedostává z toho tolik .....osvědčilo se mi to víc než pastevní náhubky, krmení na dávky apod....tot moje závěry
evcusik
napsal(a):
Co říkáte na tento experiment, text naleznete zde :
https://www.facebook.com/100000418976991/videos/286966709933818/
Za mě to za daných podmínek poněkud hraničí s týráním. Jedná se o využívané koně (turistická stáj), mladé a staré koně - za mě potřebují takové skupiny prostě příkrm a nejen sena. Seno a minerálka je nepodkročitelné minimum pro mě. Snad jako experiment bych to uměla brát u zdravých nezatěžovaných koní + odborný dohled, který zde není. Z příspěvků jsem vyčetla, že veterinář se volá, jen když je viditelný problém. Umí tento člověk opravdu posoudit potíže již "v zárodku"? A Adekvátně na ně reagovat?
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 12.00 - porušení autorského práva”
Ahojda všem co zde přispíváte o nás bez nás já jsem Lucie Janovská a stojím za Rančem U Jasanu. Je škoda , že zadavatelka zde sdílela jeden z prvních příspěvku na FB Stránce koně venku a ne celý komplet , kde by byla odpověd na všechny otázky, které zde kladete. Vše je tam důkladně vysvětleno a celou akci jsem tam pruběžně dávala a monitorovala včetně videii a postupů , aby byl komplexní a lidé se tak mohli podívat jak to funguje...jak ta pastvina vypadá, jak na ni prosperují a jak se koním daří po celý rok, bylo to velmi obsáhlé a nemám čas to sem celé znovu vypisovat dalo by to na měnší knihu . Zkuste si to najít a nebo mě můžete kontaktovat ráda Vám na Vaše otázky odpovím .
Jen ve zkratce a pro uklidnění všech tady... Tento výmysl jsem si prokonzultovala s lidmi , kterým důvěřuji a jejich chov koní sleduji již několik let a ztotožnuji se s nimi a to postupem i plemeny koní a jejich zátěží. Celé to vzniklo jako moje reakce na neustále se zvětšující obezitu koní v mém stádě , kdy už jsem měla obavu o jejich zdraví. Můj experiment není žádný výmysl podobně jako já a i v těžším měřítku postupuje spousta konáků a s některými jsem v kontaktu a s celou akci s nimi konzultuji. Všichni moje koně jsou už od konce prosince u sena nonstop. Koně kteří byly na výživné stařině od října do prosince jsou zcela zdravý a nikdo z nich neprojevuje žádné nedostatky na vyživovém stavu , stavu kopyt ani ničeho podobného.....
Nikde není psáno, že jsem pán buh. Nemusíte se mnou souhlasit, uctívat mě ani napodobovat. Pokud se Vám moje práce nelíbí, můžete ji prostě nesledovat....pokud Vás ale zajímá jsem tady ...stačí mi napsat. Já jsem s výsledky i průběhem mého experimentu byla spokojená a hodlám jej opakovat pravidelně tedy znovu tento podzim , koním to svědčilo a zaznamenala jsem jen pozitiva.
evcusik
napsal(a):
Přežít to přežijou, to věřím :) seno má to ano. Ale z těch komentářů nemám dojem že to opravdu sleduje odborné oko a zasáhne včas. "Těším" se na fotky na jaře a budu se moc ráda mýlit, že je to poškozující přístup.
Máme jaro :) fotky a videa všech mých koní můžete sledovat na našich FB stránkách Ranč U Jasanu , všichni koníci, kteří byly zařazeni v experimentu jsou zdravý a mají se dobře :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.137
Lucie Janovská
napsal(a):
Kdybyste se radši naučila koně adekvátně nauzdit nasedlat a z nlade kobyly nedělat hysterickeho mustanga. Kfybyste konečně vyřešila agresora co vám každej rok rasuje koně.... Neeee. A dost. To bude zas snuska keců....
Coudas
napsal(a):
Největší blbost to takto zveřejňovat 🙈
Jooooo co naděláte :) Já doufala, že muj postup pomůže jiným, kteří řeší podobné obtíže s obezním stádem hledjí cestu kudy do toho....Nakonec tak se i stalo a několik lidí to zaujalo i v dobrém. Komu se to nelíbí a s mým chováním nesouhlasí tomu do toho nakonec nic není .....a nemusí se tím trápit. Já mohu jen říct, že moji koně se mají fajn a svědčí jim to.
koně
napsal(a):
Není to takové to pofidérní místo ,co odtud prodávají nějaké shiry ,nebo tak něco ? Údajně čisté ,dovoz a hogo fogo nevím co.Ve finále jsou to podražení koníčci ve figuře sotva irského coba .Nebo tam pořádali sbírku na nějaké hříbě. ?Z hodně mladé kobyly ,co ale už vypadala těsně před smrtí a hříbě se pochopitelně narodilo úplně k ničemu.Ale žebralo se na kliniku .
Nějak mi utkvěly ty jasany v souvislosti s mizernými koňmi Pokud to nejsou oni,omlouvám se
Jinak nevím,na fotkách jsou koně v zimním chlupu,tak těžko říct ,v jakém stavu se nacházejí .Ale za mě ,pokud tedy chodí pod sedlo a čeká se od nich výdělek ,tenhle režim bych nepraktikovala
Neeee opravdu Shiry nemám a překupničením se neživým
etnies86
napsal(a):
ta ženská je taková divná. jak tu zaznělo strašně chytrá, hodně mouder, ale mě tam na ní něco smrdí. jako něco se mi zdálo fajn co napsala, ale dycky mi tam něco nesedí, nebo nesouhlasím zcela. asi náky zvláštní tvor, ale asi vyloženě tyranka to nebude. prezentuje se, že chce dost s koňma souznit. ale nějaký kontroverze jsem zaznamenala. náky video z poničkou, to ji lidi odsoudili, ale ona je ta co má pravdu a dělá to nejlépe. nebo diskusi, hubenýho koně (možná víc), dost využivaného, taky si nenechala poradit.... nedávno ji olda poradil na nákýho problémovýho koně ho nechat 5 let samotnýho a chodim k němu jen majitel. to je super rada....naštěstí ho radši prodala myslím
Dobrý den ,
samozřejmě je jasné, že Vám spousta mých myšlenek nesedí, nejsem guru vesmíru a neberu si patent na rozum , který se snažím někomu vnutit. Pokud Vás některá moje myšlenka zaujala jsem moc ráda. Pokud ne, nic se neděje. Sama často píšu, třeba se to bude někomu hodit....a když ne houby zle. Jistě není důvod mě kvuli tomu nemít ráda. Bohužel ta ponička , kterou jsem dle vašich slov naštěstí prodala...páč jsem na radu Oldy dala s vědomím že nejsem schopna v našich podmínkách koně na 5 let oddělit tak do 8 měsíců od prodeje zemřela u nového majitele ..moc štěstí v tom neshledávám ...
Dotaz
napsal(a):
Tak paní Faltová a její "odchov", co se probíral v létě, kdy nevěděla absolutně kdy a jak kobyla porodila, jak dlouho se hříbě nedokázalo zvednout, jestli se vůbec napilo atd. je kapitola sama o sobě. Ráda po FB sděluje svá moudra. Co na tom, že stejným nehlídáním koně o hříbě už před tím přišli - utopilo se. Stejně se nepoučila.
Tváří se jako útulek, co pomáhá koním v problémech, ale jde jí jen o to získat zdarma ještě pojízdného koně do turistické jízdárny. Koně, co je nepojízdný, si nevezme, ale těch keců o vlastní dobročinnosti je všude spousta.
A že by jednala preventivně? Po té eskapádě s porody hříbat si to fakt nemyslím. Vždycky řeší až průser a když to dobře dopadne, tak se tím chvástá - viz níže. Co si ale myslet o chovateli, co nechá březí kobylu bez dozoru, neví, za jak dlouho se hříbě postaví, vyplodí myšlenku, že je důležité, by se napilo do 24 hodin od porodu, jeho zdravotní stav (krev z nozdry, nemožnost se postavit a slabost) řeší s odstupem několika hodin od jeho narození na FB, místo aby zavolala veterináře...
https://www.facebook.com/groups/229430020586659/posts/1785027131693599/
Dobrý den,
Pointa celého příběhu je že jsem nevolala veterináře ke zdrávemu hříběti, kterému dle mě nic nebylo ... Kobylka byla ve výběhu s kamerou ale zrovna si šla mimo záznam vedle jak to tak ty holky naše umí....hříbě mělo kontrolu co 4 h ...Já se poplašila když jsem ho poprve uvidela, páč jsem prostě čekala že ten porod uvidím a raději jsem kontaktovala kde koho i veterináře a krom jiného a mé smule i lidi na FB, abych se ujistila že je vše v pořádku .Nic méne jak píšu hříbě je zdravé a tím myslím, že je od porodu až do ted zcela zdravé nepotřebuje nic a krásně nám prosperuje, dělá mi radost :)
Pipilota
napsal(a):
Taky si o to nemyslím nic dobrého.
Ano jde to. Zrovna nedávno jsem v diskuzi vedle vzpomínala, že na jednom místě v Jeseníkách se takhle pase stádo huculů. Ale to jde denně do volné stáje kde je založeno trochu sena a slámy (prostě aby došli a bylo možné je zkontrolovat). Potřebné kusy dostanou něco do kyblíčku... Ty neprosperující se oddělí a jsou ve stáji s výběhem. ALE hlavně ti koně tam mají na loukách opravdu "seno na stojato". Je tam dostatek hmoty, mají co z pod sněhu vyhrabat.
Tady vidím na fotkách vypasený porost a sem tam stojí něco fuj (šťovík, bodlák, třtina?). Na chlupatém koni na fotce zatím nic nejde poznat. Ale jestli "se pasou" na takových porostech jako na fotkách - tak to dobré není.
Dobrý den,
všechny naše pastviny máme v nájmu a máme 21ha, kdybych chtěla na koních šetřit zavřu je u domu a dám jim nonstop seno. Vyšlo by mě to levněji. Naše pastviny dtřídáme nevím , o jaké fotky jde ale praxe je že koně pouštíme na 4-9ha velkou pastvinu kde je trává vysoká a když dožerou jdou na další. Je tedy možné koně vyfotit v níýkém i vysokém porostu. Co se týče pokusu se stařinou a jejím pruběhem bylo to stejné..koně byly na pastvině do konce prosince kdy porost dopasli od te doby a to i do těd máme 4. dubna jsou u 3 skruží se senem nonstop . všichni prosperují dobře :)
Dotaz
napsal(a):
Aha, tak už jsem se v komentářích dočetla, proč to pečivo dává - protože koně jím topí.
Jinak teda upřímně - ta je tam chytrá jak rádio. Mně kdyby paní Švehlová upozornila na potřebu vitminu a esenciálních AK, tak poděkuju a zamyslím se, jestli nedělám nějakou blbost, když měla potřebu mi to sdělit. Rozhodně bych se styděla jí dělat přednášku o kvalitě mých pastvin. Totéž Zuzce Prokopové, která se tam taky snažila vysvětlit problematiku selenu.
Čím dál tím víc jsem přesvědčená o tom, že je to kvůli penězům.
Za mne: Pokud dělám pokus, tak bych měla mít nějaká vstupní data - koně zvážit (nebo váhu spočítat), namátkou udělat pár krevních testů, abych věděla, na čem začínám.
Výzkumnice nikdy nepotřebovala nabírat krve na minerály, vitmin je dle ní zbytečný, selen netřeba u nich dodávat. K čemu to teda dělat, když nevím, co mi to přinese? To je jako test, kolik koní se do jara zhorší, to je ten výstup?
Dobrý den,
Já dělám svůj experiment takto, vy ho můžete udělat po svém. Rozsáhlá měření a zjistování konkterních čísel a udaju je super , třeba to v dalších letech zařadím. Ted pro mě bylo hlavní svoje koně pozorovat a vlastně se dívat jak to celé funguje. Jistě je prostor zlepšovat ale popravdě dost strácím motivaci poskytovat více a lepších udaju, když vidím jak jsem na tom následně bita Každý děláme co můžeme, mě se osobně to měření před a po líbilo na tuto zimu to zkusím zajistit. Tento rok už jsem to nestihla a tak by to nebylo objektivní .....Do jara došlo k zlepšení stavu všech koní ..to je ten výstup, který jsem potřebovala já...a byl pro mě důležitý..
Coudas

XXX.XXX.87.254
Já nestačím zírat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.137
Coudas
napsal(a):
Já nestačím zírat.
To je nás víc....
canka
napsal(a):
Za mě je to teda totální kravina Ten její ,,experiment,, jak to nazývá,je jen snaha ušetřit prachy očividně...
Ať si udělá experiment,proč ne...ale ať těm koním dá na výběr...tedy na jednom místě,třeba v přístřešku,nechat volně přístupné seno a jednoduše k tomu nechat přístup na tu pastvinu. Ať se koně sami rozhodnou,zda si dají zmrzlou vypasenou trávu,nebo seno,které jim místo pečiva,jak paní píše,pomůže ,,zatopit,,
Dobrý den,
máme 21ha pastvin všechny v nájmu až budu chtít ušetřit nějake peníze dám koně k domu na pětník a začnu je krmit senem na dávky...to by asi fungovalo ekonomičtěji. Celý experiment byl připraven jako krátkodobá drobná redukce obezního stáda dát jim k tomu na výběr seno by nebylo jak koliv produktivní
kallisto
napsal(a):
Tohle ty koně nemůžou bez nejake zdravotní ujmy dat. To co stihnou nazdibat pod snehem je bida bidouci a ty kone budou hlady.
Dobrý den,
moji koně to dali zcela bez obtíží a jakých koliv strát na svém zdraví . Podstatné samozřejmě je , že porkyv stařiny musí být hojný . Nejde o žádné vyzobávání kořínků , ti koně se v té staré trávě mají brodit. Nikdy nesmí hladovět a to je duvod proč jsem si vybrala tento způsob narozdíl od krmení na dávky , chození s náhubky a jiné možnosti redukce váhy. Tohle fungovalo skvěle koně meli břicha plná ale energie z ní nevalně...ve chvíli co byla louka vypasená jak píšete tak šli k senu nonstop kde jsou do ted .
etnies86
napsal(a):
a na jaře šup pod turisty. v sezoně prý makaj 6 dní v týdnů, 3 denní tůry na 150km. to ji koníci poděkuji. nějak nerozumím, proč nemají aspoň možnost volby, pohazené aspon seno. neřeknu kdyby nic nedělali tak asi dejme tomu, tak bych si hrála na přírodu, ale ne když na tom rajtuju
Dobrý den,
naši koně jsou na 21ha bohaté a pestré pastvy většinu roku, když nejsou tam tak mají k dispozici tři balíky sena nonstop. Dokud jsou koně v zátěži přez léto a turách jaké píšete je to skvělé a máme jistotu že mají co potřebují jak ale padne podzim naednou koně stojí a začínají nabírat a to bohužrl musím přiznat v našem případě až do extremu , které považuji za riziko pro jejich zdraví . Z toho duvodu jsem přešla na spásání stařiny v období podzim -zima. Experiment končil ke konci prosinc ekdy byla pastvina dopasená a od té doby jsou koně na sene nonstop
Dotaz
napsal(a):
Je to založeno na potřebě je zhubnout, jsou tlustí. Aspoň to pak psala v komentářích.
Cituji: "Tady je ale hubnutí pozadavkem v který doufame na videu můžete vidět že se jedná o koně obezni. Právě jejich nadváha, která rok od roku stoupá na našich pastvinach byla hlavním důvodem tohoto pokusu."
"no já to tak černě nevidím, co se těch mladých koní týče....tak u nás paseme celoročně a to travou po kolene velmi druhove pestrou , prostě máme absolutní hojnost krmení i prostoru i sociálních vazeb celé to funguje....zní to krásné ale osobně to nepovažuji za zdravotně ideální, koně potřebují část roku stradat aby mohli být jinou část v blahobytu. Potřebujete nastolit rovnovahu..."
Otázka z komentářů a odpověď:
"dotaz k té 20 leté kobyle co byla hubená už před zimou - bez příkrmu?"
"kobyla je bez prikrmu protože je mucharka, nesmí takřka nic krom pastvy a sena. Není hubena jakoze hrůza...jen není tak tučná jako ostatní. Já si snažím zachovat chladnou hlavu a resit problém když mám problém...z toho by se člověk u koní jinak zblaznil. Všichni moje koně jsou v pořádku. Projevují adekvátní ochotu k práci kondici mají až příliš tucnou....takže nebudu dělat žádné krve , rozbory a podobné věci. Pokud se to změní udělám je...."
Kobylka bez příkrmů a muchařka. Byla vyšetřena i veterinářem , byly ji dělané zuby a k vašemu kontextu nebyla do experimentu zařazena, s konmi na pastvině byla na začátku, kdy tam byla ještě tráva zelená , později sem byla vpouštěna mezi ostatní koně ze stáda, kteří ji chyběli, když tomu odpovídala situace na nějaký čas, kdy to pro ni nebylo strátové . Jinak byla po celý čas i ted nonstop u sena s dekou, pod stalým dozorem kamery a v období zimy největší, kdy nehrozí zhoršení muchaření dostavala adekvátní příkrm včetně minerálů ... Ted už zas nedostává příkrm její stav je konstantní ....
Coudas

XXX.XXX.87.254
3 balíky na celou zimu, no to hodně 🙂
deauville
napsal(a):
No, já bych své koně do takového ustájení nedala... a to ani ty zdravé, mladé a obézní...
Máme u nás i koně v ustájení. majitelé koní si sami ladí a vybírají jak chtějí, aby bylo o jejich koně postaráno, kdy je chtějí mýt kde a jak je chtějí krmit ....myslím, že lepší ustájení pro majitele koní než u nás jen těžko najdete. Já se svými klinety mluvím mají k dispozici co a kdy potřebují ...
Coudas
napsal(a):
Z většiny příspěvků pod odkazem v zadání je cítit souznění, včetně těch známějších jmen. Takže nějakých pár 'rozčilenejch' na ifauně paní nijak nerozhodí 🙂 Hlavně že je Bořánek... když hlásá 5 kg sena na zimu.
Moc děkuji snažím se...:))) Moje součet je dobrý 2 balíky sena na koně na týden..... Na pana Bořánka budu ještě chvilku trénovat
anobbona
napsal(a):
Koně to zvládnou, ale určitě to nezvládne ta pastvina.
Ono to dopadne tak, že po zimě ty koně budou furt fit, trošku hubenejsi, ale fit, pak budou intenzivně spasat a sect všechny pastviny včetně téhle..... Na další zimu bude "experiment", opět zaveden - však loni to fungovalo....jenze tentokrát už to nebude tak hepy jako loni, koně sice budou furt koukatelni, ale už tam bude "na co koukat" a začne se dostávat do hledáčku veteriny. No a další roky následujici to bude podobné, jen už tam ta veterina bude častěji než je milo..... Ale takhle to holt je a ukazují to již proflakle chovy koní co jedou "přírodně"
Dobrý den,
máme 21 ha pastvin pro 14 koní a poníků. Máme tedy dost ....a nikde nepíšu, že experiment budu opakovat a budu ho opakovat nějak násilně a nebo když na něj nebudu mít dostatečná základ stařiny....Jediné co řikám je hele mám tady tu možnost , mám ty podmínky a tohle mi na nich funguje....pro někoho nic neříkající zpráva (podmínky nemá) pro někoho ko takové podmínky jako já má fajn námet k zamyšlení ....třeba realizovat bude a třeba ne. Mě to určitě nevadí nikoho nenutím kráčet v mých šlepějích ...Pokud ke mě veterina dorazí at dorazí....najde tu horu obezních koní, horu krmení , faktury od veterinářu, fyzioteraputu i podkovářu ..prostě vše jak má být :)
canka
napsal(a):
Vzhledem k tomu,že i přes mou opakovanou snahu s tím pořádně nic neudělala KVS,obec ani policie,tak jsem to upřímně vzdala Protože k čemu se člivěk snaží,když výsledek je nula?A nepomůže nikdo z žádné instituce?
A jet tam,abych se zase trápila tím,jak ti nebožáci vypadají,bez možnosti jim pomoci?
Ale nesmutněte a přijedte , ráda Vám naše koníky ukáži a představím :) Mají se fajn jen trochu sádelnatí ..zase
Coudas

XXX.XXX.87.254
Lucie Janovská
napsal(a):
Moc děkuji snažím se...:))) Moje součet je dobrý 2 balíky sena na koně na týden..... Na pana Bořánka budu ještě chvilku trénovat
Dva jaké balíky? 2 kulaté balíky 125 průměr cca 300kg jsou pro 1 koně na měsíc. A 2 malý na týden jsou zase málo. mno, já končím. A jen pevně doufám, že se nenajde chudák, který tento experiment bude následovat dle rad Jasanu. A doufám, že všem bude líto dát 1500kč za seminář, kde by se tyto bludy měli dozvědět. Uf, je to náročný.
sisi58
napsal(a):
Koně vydrží docela dost.
Ovšem špatně snášejí výkyvy v krmení. VŠUDE a VŠICHNI doporučují postupný přechod z jednoho na druhé krmení, postupné přidávání i jen podpůrného přípravku, postupný přechod na jarní trávu, postupný přechod pokud dáváte boxového koně na pastvinu.
A vy říkáte, že se koním nic moc dít nebude v případě, že budou bez sena na zasněžené či přemrzlé trávě, když žena usoudí, že už sena stačilo a ať si pohledají, když mají hlad?
14 koní (i nemocní a hříbata) na 9 hektarech v zimě bez krmení? Opravdu se vždycky musí čekat, až koně vypadají bídně a trpí hladem a pak teprve zasahovat?
Řešila jsem nekrmené ovečky. Měsíc než jsem to nahlásila a další, než došlo k nápravě. Za dva měsíce nekrmení (a já opravdu považuji absenci sena v zimě za nekrmení) dojde u slabších koní k nevratnému poškození zažívání a ti silnější nejspíš vyváznou "jen" s vředy.
Na kauzu Číčovice mám ten názor, že se koně někomu hodili. A můžu vám říct, že ti koně měli i v tom bordelu mnohem víc nastláno slámou a mnohem víc krmení, než je běžně zvykem.
Ti koně v Křenku. Ti neměli nic a ta kauza se táhla roky.
Pokud bude na tu pseudochovatelku tlak hned zezačátku, bude alespoň koukat na teploměr a z okna, jestli není metr sněhu. Nebude brát absenci sena v ohradě jako standard a přikrmování jako něco, co si koně musí zasloužit.
A znáte snad pozvolnější přechod od trávy na pastvině přes stařinu k senu? nemějte obavu moji vypadají i se mají opravdu fajn :)
Horsana
napsal(a):
Nemá Messenger.
Jejjj opravdu mě mrzí že se Vám nepovedlo mě kontaktovat můj telefon i e-maijl jsou veřejně známé a dostupné. Vzhledem k tomu co vše čtu že tu o mě je dostupné pak myslím, že telefon není na škodu 608060558, případně se těším na Vaši osobní návštěvu ..díky a těšíme se
Dotaz
napsal(a):
Ona to chce dělat jen co nejlevněji a kecy o přírodě to mají zhezčit. Akorát mě štve to, že tyhle neznalosti a bludy hodlá za prachy rozšiřovat. Pak se takový nezodpovědný přístup bude jen šířit. Zajímalo by mě, jak jsou na tom její obézní koně se schvacováním, jestli řeší aspoň tehdy nějakou prevenci.
Máme 21 ha pastvin a všechny v nájmu, kdybych chtěla ušetřit nepasu koně na stařině ale zavřu je domu kde je budu krmit senem na dávky nemyslíte ? Ano celý ten experiment je ta prevence schvácení obezních koní kterou hledáte ...
Dotaz
napsal(a):
Skupina o sušení masa
Její text:
Hodně odvážný dotaz!!
Lidičky, mám teorii, kterou se fakt bojím přenést do praxe ale hodim ji sem do placu. Řešíme tady , že velkým problémem sušení masa v koření je plíseň toho koření a lidé na tom často skončí. Důvodem je vlhkost = plíseň no a tak mě napadá, že nejlepší lék na plíseň a vlhkost je mráz. Ten by měl plíseň zahubit včetně sporů, ostatně sušení mrazem je poslední dobou dost populární. Co by se tak tedy asi stalo, kdyby se maso s vrstvou koření například druhý den na rychlo prohnalo mrazakem? Tedy jen tak aby lehce premrzl vrsek kde je to koření a zas poslal do větrné bedny do vysu...nemohlo by fungovat jako prevence ???
Odpověď:
Ve vsi úctě, místo aby jste se drželi zavedených a ověřených postupu a teprve po získání zkušenosti jste začali s experimenty, tak vymyslíte blbosti. Mrazem poskodite maso. Rychle se odvodňuje a chybi voda k procesu zraní. Kdyby každý neobaloval maso jako řízky tak nebudete mít problem s plísněmi 😎
Vidíte to a sušené maso vyšlo super :)))
No já už bych ten "experiment" dále nekomentovala a nevyzdvihovala.....
Ono totiž to co vy prezentujete jako "experiment se zimní pastvou" je naprosto běžná věc pro chovatele co mají dostatečne pastviny. Prostě se pase dokud je kde a co a ukončuje to většinou první sníh - i když ani u pár lidí ne, jsou tací co seno prostě nekrmi a pasou.....
Jádro a doplňky nekrmi drtivá většina majitelů co mají koně na větších pastvinách a vždy kolem listopadu/prosince je net plný příspěvků a fotek "stále paseme"....
anobbona
napsal(a):
No já nevím, já se koukla jen na pár videí a fotek co dotyčná vložila a troufám si říct, že bys asi byla nemile překvapená z reality, neb ona se hodně liší od tvého očekávání....
Ta dotyčná má fungující ranč s dostatkem prostoru, zázemí a krmení. Drtivá většina koní je tam v silné nadváze, nikde se nepotácí žádná chodící troska, nikde není žádný zahnojeny kus, žádný chudák tam " nemava praporky", že se chystá zdechnout.....
Úrazy, nehody, úmrtí se v téhle stáji dějí jako v jiných stajich, to je holt už takový život, že se stane nehoda, či kalamita z blbosti.
Já nemám absolutně potuchy kdo madam je, ale koncentrát dle dostupných informací opravdu nevede
Moc vám děkuji :) přijedte se někdy podívat třeba na tu vyjížďku co se tu na ni těší výše :)) nebo jen tak na Kafe :)
Coudas
napsal(a):
Tak bohužel se na svou otázku odpověď asi nedozvím, paní má asi jiné starosti 🤷♂️ Nebo musím opravdu jet na její kurz.
Je mi pokládáno opravdu hodně otázek ...pokud se zrovna na vás nedostalo s odpovědí nesmutněte , zkuste to prostě znovu a nebo přijedte zrovna osobně :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.137
Lucie Janovská
napsal(a):
Moc vám děkuji :) přijedte se někdy podívat třeba na tu vyjížďku co se tu na ni těší výše :)) nebo jen tak na Kafe :)
Kdo videl vas styl vycviku a ježdění a má mozek tak s vámi nikam nepojede.
Lucie Janovská
napsal(a):
Dobrý den, heled te nic proti ničemu ale tohle už mi přijde opravdu trochu přes čáru nemyslíte?
Máte pravdu. Utopené hříbě majitele, který má tu drzost si brát prachy za 'rady ohledně chovu, mi též přijde přes čáru... Spolu s tím chtít si nechat platit když se mi v mém čupr prostředí topí koně a rasí mezi sebou.
napsal(a):
No a hlavně je to udidlo velké, žejo.
Tomu koni vyplňuje hubu skoro samotný ten středový díl toho udidla
Naši koně by to v prvních pěti minutách vyplivli a šli by vyjížďku bez udidla Evidentně zlatý zvíře.
K té fotce následovalo i vysvětlení ...Všichny naše koně přeučujeme na bezudidlové ježdění ... Na udidlech jich jezdí jen pár a vyjímečně....Mám tedy asi opravdu velké štěstí na 10 zlatých koní ...
lenacia
napsal(a):
ne... furt nad tím musím přemýšlet... Jaký to má význam...
Jaký smysl a funkci to udidlo má tady mít? Mírně povolené... vždyť mu tam visí silou vůle. Vždyť... mu musí blimbat do zubů....
Bohužel, můj rozum a mozek nefungují na stejných sférách a knihy sou jen o tom, jak to dělá někdo jiný. Takže jediný k čemu mi můj chabý mozek dochází je:
Jestli takle nosí udidla i ostatní koně, kor starší a kor pod začátečníky... Nebylo by mi ani divu, že je zuby bolí a nechtějí pak žrát....
Jak to funguje? Pokud jezdíte na zahozené otěží je přece jedno, kde udidlo je a naopak, když budete potřebovat koně zatáhnout..... tak se takhle povolené udidlo protočí.... vždyť i korektně zapnuté udidlo může koni projet hubou, natož tohle...
Na druhé fotce mi to taky nepřijde úplně jak zahozená otěž, ale ok, tam jsou ve cvalu.... ale zase, je to provazovka, a ta, i pře zapnutí v jezdeckých kroužcích, není zrovna jemné uždění,a jak se zdá tak jim z korektního místa na nose vlivem tahu otěží vyletěla kamsi do půlky nosu.... ale to už spíš teoretizuji......
Moc o tom přemýšlíte co se raději zeptat ? Než přemýšlet o tom jak to asi u nás funguje :)
lenacia
napsal(a):
tak teď nevím co na to říct... takže majiteli zhejtila koně bez jeho vědomí? Slušný
Zas moc přemýšlíte málo se ptáte.....ten kun je muj . U všech mých koní které jsem koupila jsem v kontaktu i s jejich bývalými majiteli a stav jejich koní řeším, posílám ji fotografie oni čas o času za koněm přijedou ... Dělat bych to nemusela , ale přijde mi to fér, koně nejsou motorky ... bývalí majitel má právo vědět o koni i když už není jeho.
napsal(a):
To neřeší, si myslím. Možná jim dají podepsat papír, že za nic neručí. A očividně jim to prochází.
Máme pojištění při urazu, mame i pojištění na škodu třetím osobám, máme i instruktora turistických jízdáren a máme koně testované na hiporehabilitaci, kontaktní terapii a psychoterapii ( to se ostatně dnes docela hodí :)))))
Lucie Janovská
napsal(a):
Kobylka bez příkrmů a muchařka. Byla vyšetřena i veterinářem , byly ji dělané zuby a k vašemu kontextu nebyla do experimentu zařazena, s konmi na pastvině byla na začátku, kdy tam byla ještě tráva zelená , později sem byla vpouštěna mezi ostatní koně ze stáda, kteří ji chyběli, když tomu odpovídala situace na nějaký čas, kdy to pro ni nebylo strátové . Jinak byla po celý čas i ted nonstop u sena s dekou, pod stalým dozorem kamery a v období zimy největší, kdy nehrozí zhoršení muchaření dostavala adekvátní příkrm včetně minerálů ... Ted už zas nedostává příkrm její stav je konstantní ....
Zase lžete. Kobyla v experimentu byla, i pan Novák a paní Prokopová na to reagovali a vy jste opět byla "chytřejší". Nebylo vám blbé kobylu do toho zařadit. Změnila jste to až na nátlak lidí a to nevíme, jestli opravdu, nebo jen per hubam. Kecy o tom, jak muchař nemůže mít příkrm si pamatuju. A to jste psala v létě, pak jste kladla stejnou otázku v listopadu a znovu lednu. Kobylu jsem teď u vás na stránkách viděla. Neřekla bych, že je v bezva stavu. Stejně tak ta haflingerka, které jsou vidět žebra. A to je 3/4 roku po porodu a nejste schopná/ochotná toho koně nakrmit.
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 20:40 - porušení autorských práv.”
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
Zase lžete. Kobyla v experimentu byla, i pan Novák a paní Prokopová na to reagovali a vy jste opět byla "chytřejší". Nebylo vám blbé kobylu do toho zařadit. Změnila jste to až na nátlak lidí a to nevíme, jestli opravdu, nebo jen per hubam. Kecy o tom, jak muchař nemůže mít příkrm si pamatuju. A to jste psala v létě, pak jste kladla stejnou otázku v listopadu a znovu lednu. Kobylu jsem teď u vás na stránkách viděla. Neřekla bych, že je v bezva stavu. Stejně tak ta haflingerka, které jsou vidět žebra. A to je 3/4 roku po porodu a nejste schopná/ochotná toho koně nakrmit.
“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 20:40 - porušení autorských práv.”
Bacha, fotky budou odstraněny, autorská práva, koukni na zakladající příspěvek.
Coudas
napsal(a):
Bacha, fotky budou odstraněny, autorská práva, koukni na zakladající příspěvek.
Je to tak, Lucie jak se nestydí za stav koní, tak vesele nahlašuje vše. Prostě takto vypadá přesně člověk co si stojí za svým názorem :)
No co, vzdělaní koňaři ví, proč se jí vyhnout a jí bude stačit edukovat zelenáče. Jestli u toho chcípne kůň, no příroda ne?
Jen teda nechápu to nahlašení skrz autorská práva - na veřejných sítích to je, autoř příspěvků a fotek je taky znám, nikdo si nepřivalstuje duševní vlastniství, tak kde je problém? :D
Dotaz
napsal(a):
Myslela jsem to spíš informativně, když se diskutovalo, jak asi kůň vypadá, že majitelka konečně řeší jeho hubenost. Tady je ta kobylka/muchařka s viditelnými žebry zachycena.
Ten další odkaz byl myšlen jen ilustrativně, jak tam to prostředí vypadá a jak vypadají ostatní koně. Málokde jsou tam snímky zabírající ten ranč komplexněji včetně obručí se senem.
Ano na videu je naše kobylka Nela ve svém nejhorším období, ted už je na tom o kousíček lépe ikdyž žádné velké kroky neděláme hold 20 let je 20 let a vše jde pomalu ....Dělá nám ale radost
Dotaz
napsal(a):
Mně to taky přijde takové od zdi ke zdi. Něco dobré a pak takové základní neznalosti až bludy a na hlavu postavené hokusy pokusy - nejen tedy s tím senem. Jak kdyby to neplodil jen jeden člověk.
Plodí to jeden člověk a tím jsem já.....Já nikde netvrdím, že se mnou musíte souihlasit, nedej bože mě následovat . já prezentuji svuj názor a svoje postupy a to veřejně a tak jak jdou..koho to nezajímá toho to nezajímá . Nemusím Vám sednout , nic Vám nenutím....Tak proč tolik nenávisti k mé osobě kolem toho....vždyt prostě mužete jít dál a nezabývat tím co vám není vlastní
Lucie Janovská
napsal(a):
Ano na videu je naše kobylka Nela ve svém nejhorším období, ted už je na tom o kousíček lépe ikdyž žádné velké kroky neděláme hold 20 let je 20 let a vše jde pomalu ....Dělá nám ale radost
víte co, pište si co chcete. Vzdělaní lidi si umí udělat obrázek o kvalitě a managmentu chovu, na to opravdu stačí pár obrázků (resp pár desítek u vás konkrétně, takže o "jedné blbé" fotce to není). A tou tunou keců neukecáte, že něco je špatně. Je.
Opět, 20 je nějaký věk? Dá se do měsíce spravit i 30letý, když se ví jak a chce se.
Coudas
napsal(a):
myslím, že to by bylo to poslední 😁 asi proto mám blokaci
Mám v ustájení koně ,který dostává příkrm a deku ...za mrzáčka ho nenazývám. Majitelé koní v ustájení si sami diktují jakou pěči jejich kun potřebuje a co by chtěli. Pokud jsou někoho požadavky na mě příliš a nejsem schopna je splnit z pravidla se v dobrém rozloučím hned u průvodní prohlídky, kdy se k nám přijde podívat bez koně. Všechno mu popravdě vypovím a on se muže rozhodnout sám zda máme to co hledá .Já nikomu svoje metody a postupy nenutím ....
koně
napsal(a):
Nesmí,klusat,nesmí chodit z kopce,,no tak bude skákat ,když jí to tááák děsně ,samu od sebe ,baví
Ještě že nenapíše,jak si kobyla sama kavalety donese a postaví
Nesie měla po návštěvě Heřmanova městce ( to je divné že) 4 měsíce absolutně klidový režim, kdy jsem s ni nedělala nic a byla v malém výběhu ....Následně po návštěvě veterináře, který ji prohlédl a udělal pohybovou zkoušku bylo dovoleno jí mírně zatěžovat. Mírně s ohledem na její stav a toho jak se jí chce a jak to cítí ona....Překážka v mém slova smyslu není nutně skok, překážka je něco co musí kun překonat ..třeba plachta na zemi, branka apod. Pokud je kobylce skok vystaven pak vždy s ohledem na její stav a není k jejímu překonání nucena silou. Výška je taková aby bylo možné v kroku překročit ...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Sama jej servírujete na zlatým podnosu.
evcusik
napsal(a):
Je to tak, Lucie jak se nestydí za stav koní, tak vesele nahlašuje vše. Prostě takto vypadá přesně člověk co si stojí za svým názorem :)
No co, vzdělaní koňaři ví, proč se jí vyhnout a jí bude stačit edukovat zelenáče. Jestli u toho chcípne kůň, no příroda ne?
Jen teda nechápu to nahlašení skrz autorská práva - na veřejných sítích to je, autoř příspěvků a fotek je taky znám, nikdo si nepřivalstuje duševní vlastniství, tak kde je problém? :D
Moje fotky jsou moje fotky , stejně tak moje slova jsou moje....nedala jsem vám žádné právo jich využívat ani používat ...tak to je :))
Tak jen zdroje k těm veřejným fotkám:
https://www.facebook.com/1614036475358331/posts/4792084250886855/?app=fbl
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275245935_4786925091402771_8358867474297333665_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=RgtIjiLf9sIAX9GNU3O&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_sO9TLu2Q9eJneeWxNyejDFy23NGjFdt4tVInUm2ImFA&oe=625028F2
anobbona
napsal(a):
No já už bych ten "experiment" dále nekomentovala a nevyzdvihovala.....
Ono totiž to co vy prezentujete jako "experiment se zimní pastvou" je naprosto běžná věc pro chovatele co mají dostatečne pastviny. Prostě se pase dokud je kde a co a ukončuje to většinou první sníh - i když ani u pár lidí ne, jsou tací co seno prostě nekrmi a pasou.....
Jádro a doplňky nekrmi drtivá většina majitelů co mají koně na větších pastvinách a vždy kolem listopadu/prosince je net plný příspěvků a fotek "stále paseme"....
Vítejte na temné straně :))) Však já to řikám, že to tak jako já jsem to zkusila udělat to jen v ČR stejně aplikuje spousta lidí, jen si to nikdo netroufne napsat veřejně páč by dostal pěkně na čunu jako já tady :))) Jenže mě to fakt funguje koním to prospívá a tak to sem prsknu at se třeba odpůrci pominou ...protože podle mě by se mělo vědět že tato varianta chovu je nejen možná ale navíc prospěšná pro koně
Dotaz
napsal(a):
Jenže my vycházíme z toho, co kde prezentujete vy sama. Nic si o vás nevymýšlíme. ;)
Dnes jsem zde četla snad všechny vaše příběhy . Kdy jste z něčeho vycházeli a tak jste to napsali ....já Vás v tom už nechám očividně se dobře bavíte. Vězte ale , že já nejsem žádnej psychopat jsem uplně normální ženská a vlastně jsem i docela fajn a milá bytost co má lidi ráda a svoje koně miluje XDDD jen mi dovolte malou připomínku....nikdo jste se ještě nezamyslel s čeho suším to maso XDDD
evcusik
napsal(a):
víte co, pište si co chcete. Vzdělaní lidi si umí udělat obrázek o kvalitě a managmentu chovu, na to opravdu stačí pár obrázků (resp pár desítek u vás konkrétně, takže o "jedné blbé" fotce to není). A tou tunou keců neukecáte, že něco je špatně. Je.
Opět, 20 je nějaký věk? Dá se do měsíce spravit i 30letý, když se ví jak a chce se.
No vidíte podle mě u mě není nic špatně, koně mají vše co potřebují. Dokonce jsem i blahoskloně přesvěčená asi tak jako každý majitel koní, že ti moje se mají nejlépe ze všech. Určitě ale netrpím potřebou Vám to vnucovat. Takže klidně dál žijte s pocitem že jsem .....a já budu žít s pocit že jste.... a není ten svět krásnej
Lucie Janovská
napsal(a):
Dnes jsem zde četla snad všechny vaše příběhy . Kdy jste z něčeho vycházeli a tak jste to napsali ....já Vás v tom už nechám očividně se dobře bavíte. Vězte ale , že já nejsem žádnej psychopat jsem uplně normální ženská a vlastně jsem i docela fajn a milá bytost co má lidi ráda a svoje koně miluje XDDD jen mi dovolte malou připomínku....nikdo jste se ještě nezamyslel s čeho suším to maso XDDD
Mně je vaše maso někde, to byl jen příklad toho, jak postupujete. Je to stejné jako u těch koní. Nemáte základní znalosti a vymýšlíte zvrácená vylepšení. Pán to napsal dobře, že se nejdřív máte něco naučit a pak inovovat, pak nebudete vymýšlet kraviny. Blbý je, že to aplikujete na živá zvířata, která tím trpí.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ze psa, ty kráso
lenacia
napsal(a):
Máte pravdu. Utopené hříbě majitele, který má tu drzost si brát prachy za 'rady ohledně chovu, mi též přijde přes čáru... Spolu s tím chtít si nechat platit když se mi v mém čupr prostředí topí koně a rasí mezi sebou.
Heled te se ....stane se ....Kobyla mi porodila hříbě ve 4 ráno za elektrický ohradník , kde se skulilo po svahu do potoka....co na to říct. Já sama jsem se z toho dlouho vzamatovávala a do dnes mě to velmi mrzí. Myslím, že by to položilo každého chovatele a jestli máte potřebu otvírat něco, co musíte vědět že mě bolí více než cokoliv jiného tak to světčí o vás ne o mě....
Lucie Janovská
napsal(a):
Heled te se ....stane se ....Kobyla mi porodila hříbě ve 4 ráno za elektrický ohradník , kde se skulilo po svahu do potoka....co na to říct. Já sama jsem se z toho dlouho vzamatovávala a do dnes mě to velmi mrzí. Myslím, že by to položilo každého chovatele a jestli máte potřebu otvírat něco, co musíte vědět že mě bolí více než cokoliv jiného tak to světčí o vás ne o mě....
A proto jste nechala bez dozoru i tu druhou kobylu?
Dotaz
napsal(a):
Mně je vaše maso někde, to byl jen příklad toho, jak postupujete. Je to stejné jako u těch koní. Nemáte základní znalosti a vymýšlíte zvrácená vylepšení. Pán to napsal dobře, že se nejdřív máte něco naučit a pak inovovat, pak nebudete vymýšlet kraviny. Blbý je, že to aplikujete na živá zvířata, která tím trpí.
Jak jsem psala výše a mnohokrát ...někdy stačí se jen zeptat moje experimenty po většinou nejsou nějaké výplody mé choré mysli ...Mám kolem se lidičky, kteří podobné věci dělají jen je nikde veřejně nepíšou, aby neměli problém...jako třeba ted já tady s Vámi ..kdy jen čučím jak někoho baví sledovat můj facebookový život několik měsíců zpět ...vlastně mi to docela i lichotí ale předci jen bych dala předost osobnímu setkání. Nebojte se nic moje zvířata nijak netrpí mají se fajn moc je miluju a i když to někdy není snadné dělám pro ně co můžu a to co považuji za nejlepší. Dokonce i respektuji fakt, že to někdo u svých koní cítí jinak a mě se to třeba taky nepozdává ......respektuji to, zkuste to taky...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Soudný chovatel si hříbě a porod ohlídá bez kamer a jiným způsobem. Jenže.... vlastně to nemá cenu. Pan Werich, pan Werich, pan Werich.
Dotaz
napsal(a):
A proto jste nechala bez dozoru i tu druhou kobylu?
A jsme u těch doměnek a toho, něco jsem četl a nevím jak to bylo tak to asi bylo takhle.....Žádnou druhou kobylu jsem březí neměla. Jedná se o stejnou kobylu v rozdílu několika let mezi sebou . Hlídala jsem ji tenkrát s prvním hříbětem i ted s druhým. Tak jak se to standartně dělá. Dříve ty kamery nebyly a tak kontrola každé 4 hodiny ....prostě se ta strašná nehoda stala mezi tím uprostřed noci. ....U tohoto hříběte pak krom té kontroly byla kobylka ve výběhu na kameře ....jen si zrovna poodešla jinam. Vzhledem k tomu, že tam byly i ty kontroli jsem to neřešila...nevidím na kameře jedu tam ...no a hle hříbě v pořádku na světě. Jí strašně spanikařila , obrovké emoce , histerie po té nehodě s prvním hříbětem jsem byla viděšená co všechno by tak mohlo být špatně ....hledala jsem spíš utěchu než radu. Hříbě bylo a i dnes stále je zcela v pořádku.......
Lucie Janovská
napsal(a):
Jak jsem psala výše a mnohokrát ...někdy stačí se jen zeptat moje experimenty po většinou nejsou nějaké výplody mé choré mysli ...Mám kolem se lidičky, kteří podobné věci dělají jen je nikde veřejně nepíšou, aby neměli problém...jako třeba ted já tady s Vámi ..kdy jen čučím jak někoho baví sledovat můj facebookový život několik měsíců zpět ...vlastně mi to docela i lichotí ale předci jen bych dala předost osobnímu setkání. Nebojte se nic moje zvířata nijak netrpí mají se fajn moc je miluju a i když to někdy není snadné dělám pro ně co můžu a to co považuji za nejlepší. Dokonce i respektuji fakt, že to někdo u svých koní cítí jinak a mě se to třeba taky nepozdává ......respektuji to, zkuste to taky...
Nedělejte ze sebe hrdinku, lidem je fuk, jestli někdo v zimě pase. Lidem vadí, když je koním škozeno. A zahrnout do experimentu mladé, laktující a staré je k těm koním hnusné. To jsou kategorie, kde je třeba zvýšeně pečovat a ne zkoušet, co vydrží.
A když si pak k tomu člověk přidá ty nesmysly, co šíříte jako zahřívání pečivem, představu, že kůň po 200 gramech příkrmu přestane žrát seno, nesmysly, že muchař nemůže mít příkrm, vaše "uždění" a další, co jste kde řešila, tak prostě z toho nevycházíte jako znalý a kompetentní člověk. Navíc jste opakovaně byla přistižena při lži. I majitel Fredyho se musel ohradit, jak jste o jeho koni lhala. Těžko můžete čekat, že vás lidi uvidí jinak než negativně.
Lucie Janovská
napsal(a):
A jsme u těch doměnek a toho, něco jsem četl a nevím jak to bylo tak to asi bylo takhle.....Žádnou druhou kobylu jsem březí neměla. Jedná se o stejnou kobylu v rozdílu několika let mezi sebou . Hlídala jsem ji tenkrát s prvním hříbětem i ted s druhým. Tak jak se to standartně dělá. Dříve ty kamery nebyly a tak kontrola každé 4 hodiny ....prostě se ta strašná nehoda stala mezi tím uprostřed noci. ....U tohoto hříběte pak krom té kontroly byla kobylka ve výběhu na kameře ....jen si zrovna poodešla jinam. Vzhledem k tomu, že tam byly i ty kontroli jsem to neřešila...nevidím na kameře jedu tam ...no a hle hříbě v pořádku na světě. Jí strašně spanikařila , obrovké emoce , histerie po té nehodě s prvním hříbětem jsem byla viděšená co všechno by tak mohlo být špatně ....hledala jsem spíš utěchu než radu. Hříbě bylo a i dnes stále je zcela v pořádku.......
Ale houby. Odpoledne jste na FB řešila, že nevíte, kdy se hříbě narodilo, jestli a kdy se napilo, že má krev v nozdře, že nestojí a musíte mu pomáhat se zvednout. Navíc jste tam plodila znalosti typu, že stačí, když se napije do 24 hodin. Moc dobře si tu diskuzi rozlícených chovatelů pamatuju. Veta jste volala, až když vám tam umyli hlavu a pak vám bylo tričko malé, protože kobyla měla štěstí.
evcusik
napsal(a):
Mě by jen zajímalo proč při vaší dokonalosti, dostatku klientů potřebujete xkrat poučovat a informovat lidi ve virtuálním světě :D
Ale co, já raději s koňmi ten čas trávím, než o nich plkam x hodin na netu, vlastně nechápu že to stihate s péčí o ustájení a x koníků.
Mám internet v telefonu :) A jsem šílená ....jako fakt sem ..vy víte že jsem XD.... Klinetů dost mám, koní taky hordu, navíc jsem matka malého špunta ....ale je kolem mě team mých lidí, kteří mi moc ale opravdu moc pomáhají. Ranč U Jasanu už dávno není dílo zkázy jedné ženy :) Všichni moji lidi dostali přísný zákaz se zapojovat do diskuzí ve virtuálním světe. Tohle si nesu sama a nikomu bych to nepřála. Dotazy mi nevadí a ráda odpovím ale někdy jsou to opravdu zlé útoky a stačí, že tomu čelím já osobně. Já se opravdu snažím nikoho nepoučovat a pokud mi to někdy ujede tak se opravdu a vážně omlouvám . Na našem ranči chováme, jezdíme a prostě celkově fungujeme dost odlišně než je jakýsi veřejně míněný standart já to vím . Na svoji obhajobu ale já za sebe mohu říci, že mi to funguje. A když dělám něco jinak co navíc funguje a pomáhá to mým koním a mohlo by pomoci i některým dalším ...beru to jako osobní povinnost to poslat do světa i když a to mi jistě věříte, když pročtete tuto diskuzi to někdy opravdu není snadné... Nikoho ale k ničemu nenutím, máte svoje koně, děláte to jinak , jste s tím tak spokojeni tak to tak dělejte, jistě tak činíte s nejlepším vědomím a svědomím tak jako já
Dotaz
napsal(a):
Ale houby. Odpoledne jste na FB řešila, že nevíte, kdy se hříbě narodilo, jestli a kdy se napilo, že má krev v nozdře, že nestojí a musíte mu pomáhat se zvednout. Navíc jste tam plodila znalosti typu, že stačí, když se napije do 24 hodin. Moc dobře si tu diskuzi rozlícených chovatelů pamatuju. Veta jste volala, až když vám tam umyli hlavu a pak vám bylo tričko malé, protože kobyla měla štěstí.
Jak píšu byla jsem vyděšená k smrti asi jako když mě se narodilo moje dítě XDD Těch 24h co se tak rádo sklonuje mi opravdu veterinář řekl ne, že stačí ale že se dá zachránit. tak mi bylo řečeno.... A mě to přijde zcela nepodstatné ted v ohledu do minulosti ....vetrinářu sem tenkrát kontaktovala nekolik jeden tam byl i osobně samozřejmě a podkováři se vyjádřili dva a všichni se do jednoho shodli, že je hříbě i matka zcela v pořádku a není třeba dělat nic....a to je asi jediný co by mělo být závěrem toho všeho ne ?
Lidičkové drazí, věnovala jsem tomu tady dnes spoustu času dala jsem tomu maximum, abych odpověděla na komentáře a v lepším případě otázky. Dlouhodobě ale musím přiznat, že další internetové medium už neunesu . Takže jdu odsud a třeba se Vám sem jednou vrátím a třeba ne.....každopádně jste skvělí a stolkujte mě dál Já Vám fandím ....kdyby jste předci jen měli špatné svědomí a obavu o moje koně náš ranč je turistický , volně dostupný pro veřejnost a já jsem člověk co má lidi rád. Můj telefon je zde 608060558, email Lucie.janovska@post.cz můžete mi zavolat a přijít a nebo přijít jen tak bez ohlášení na tajnačku pro mě za mě ....podívat se na koníky ....Jen budte tak hodní ač chápu, že to je těžké a nutkání je velké nekraďte moje fotky a moje komenty bez dovolení ...je to nehezké a všeobecně je to považované za nesportovní chování
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dotaz
napsal(a):
Hele má to nějaký smysl? Nikdo jsme tam nebyli, co se píše na netu není pravda, a Jasan si to obhájí, i kdyby jí měl přijet skontrolovat koně sám pánbu, aby to byla pravda, co splodí. Víme, že vše dělá nejlíp, víme, že koně se maj jako v bavlnce, víme, že vlastní jeden z top rančů v ČR a hlavně víme, že její postupy jsou pro koně velmi přínosné. To my jsme ti hlupáci, co na tohle za 25 let praxe nepřišli a naše smůla, že to nechceme následovat. Tak už Jasan nechme, je to čupr baba se srdcem na pravém místě a my ji tu rak strašně ubližujeme. Jsme hrozně hnusné.
Lucie Janovská
napsal(a):
Lidičkové drazí, věnovala jsem tomu tady dnes spoustu času dala jsem tomu maximum, abych odpověděla na komentáře a v lepším případě otázky. Dlouhodobě ale musím přiznat, že další internetové medium už neunesu . Takže jdu odsud a třeba se Vám sem jednou vrátím a třeba ne.....každopádně jste skvělí a stolkujte mě dál Já Vám fandím ....kdyby jste předci jen měli špatné svědomí a obavu o moje koně náš ranč je turistický , volně dostupný pro veřejnost a já jsem člověk co má lidi rád. Můj telefon je zde 608060558, email Lucie.janovska@post.cz můžete mi zavolat a přijít a nebo přijít jen tak bez ohlášení na tajnačku pro mě za mě ....podívat se na koníky ....Jen budte tak hodní ač chápu, že to je těžké a nutkání je velké nekraďte moje fotky a moje komenty bez dovolení ...je to nehezké a všeobecně je to považované za nesportovní chování
proč vám vadí něco co veřejně publikujete?
nechápu hodně vašich počinů a tohle mi taky hlava nebere. nejsou kradené, ale veřejně dostupné, kde je problém? že nemůžete mazat negativní komentáře??????

Lucie Janovská
napsal(a):
K té fotce následovalo i vysvětlení ...Všichny naše koně přeučujeme na bezudidlové ježdění ... Na udidlech jich jezdí jen pár a vyjímečně....Mám tedy asi opravdu velké štěstí na 10 zlatých koní ...
Takže koně se uci na bezudidlovku tak,ze se jim postupne povoluje udidlo a az ho vyplivne,tak je přeuceny jo?😂

Lucie Janovská
napsal(a):
Ono to štěstí není, turističtí provozáci jsou prostě pohodáři.
U vás se přeučuje na bezudidlové ježdění tak, že nauzdíte uzdečku špatně? Můžete mi to nějak blíže vysvětlit, jaký edukativní efekt to má na koně? Jako tříletýmu dítěti, když budete tak hodná.
etnies86
napsal(a):
proč vám vadí něco co veřejně publikujete?
nechápu hodně vašich počinů a tohle mi taky hlava nebere. nejsou kradené, ale veřejně dostupné, kde je problém? že nemůžete mazat negativní komentáře??????
Presne tak, na FB sa dajú negatívne komentáre mazať, tu nie. Preto je to problém.

Teď jsem se dočetla, že tady už se odpověď na svou zvídavou otázku nedozvím, jedině k mojí smůle.
Tak hlavně hodně štěstí zdraví všem koníkům U jasanu!!!
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Teď jsem se dočetla, že tady už se odpověď na svou zvídavou otázku nedozvím, jedině k mojí smůle.
Tak hlavně hodně štěstí zdraví všem koníkům U jasanu!!!
Máš zde zanechán kontakt, FB taky máš, tak směle do osobních dotazů.

Coudas
napsal(a):
Máš zde zanechán kontakt, FB taky máš, tak směle do osobních dotazů.
Na to jsem líná :-) Mě potěšilo, že se paní přicmrndla sem, tady je mi to pohodlné Já to vlastně ani nesledovala na FB, pouze tady z příspěvků.
napsal(a):
Ono to štěstí není, turističtí provozáci jsou prostě pohodáři.
U vás se přeučuje na bezudidlové ježdění tak, že nauzdíte uzdečku špatně? Můžete mi to nějak blíže vysvětlit, jaký edukativní efekt to má na koně? Jako tříletýmu dítěti, když budete tak hodná.
Dobrý den,
Já mám pocit, že Vás moje odpovět stejně nezajímá. Že jen hledáte nějaký další důvod do mě rejpat . Třeba se tu ale najde někoho kdo o to jeví skutečný zájem tak sem s tím.
Pokud chcete postup jako pro tříleté dítě, tak je mi líto 3 leté děti koně jezdit bezudidlově neučí a zrovna tohle není žádná banalita na krátký pokec i tak to zkusím v maximální zkratce co mi svědomí dovolí....
Postup přeučení koně z ježdění udidlového na bezudidlové je vždy individuální proces. Já těch koní přeučených z jednoho na druhé mám už za sebou pár desítek. Dovolím si tak říct, že se dá postupovat všelijak a vždy postupuji postupně a s ohledem na to jak daný koník práci s jezdcem a udidlo samotné vnímá a přijímá. Zrovna Fredy je úplně originál není to jezdecký kůň jako takový, celý život tahal dřevo v lese a bylo s tím zacházeno tvrdě a hrubě. Ve spolupráci s člověkem pak projevuje všechny aspekty toho tupého, mírně opozičního koně, který na tlak reaguje protitlakem a to ve všech ohledech. Nakonec ani ne tak proto, že to dělá jezdci na vzdory ale mnohdy jen proto, že zjistil, že na každou situace v které si je nejistý pomůže, když zabere proti tahu v před vyřeší tak problém, stres přejde a on bude pochválen. Toto má v sobě velmi hluboko fixované a činí tak mnohdy na úrovní podvědomí....Němá tedy smysl ho za to trestat , použití tvrdších a silnějších pomůcek to vede jen k vyššímu protitahu a v moji práci s konmi to tak nějak celé nevede k ničemu dobrému.....
První práce s takovým koněm byla změnit pohled na jeho práci s člověkem. Fredy nemá lidi rád, člověk = práce. Několik měsíců jsme trávili pouze změnou tohoto jeho názoru.
Druhá část byla s ohledem na bod jedna práce ze země a účení se na tlak jako něco čemu se ustupuje ne čím se pere a celkově i poslechnutí na jiné reakce než řev chlapa od koní ve znamení : Prrrrrrr ....
Třetí část byla práce ze hřbetu a přesně v tuhle chvíli mě přestane většina lidí tady chápat... u nás prostě jezdíme jinak ve zkratce pro 6 leté dítě XD u nás jezdíme pomocí přenášení váhy s minimálním zapojení rukou a otěží...(na knihu vysvětlování)
No a konečně, když pak s koněm , kterého máte v takovém tréninku a má takový problém a vy si s ním děláte kus práce kousek po kousku a to již několik měsíců a potřebujete ho poslat ven na vyjíždku na hřbetě s dítětem, které učíte a ono ví jak na to, ví že jezdíte bez použití otěží, ví jak pracovat sedem ..... ale pořád je samo ve výcviku... tak si dáte zatracený pozor, aby to dítě nějakým nedopatřením nenabídlo koni tah nebo tlak, který by koni spustil tahavou reakci to si tam do toho v tu chvíli tedy do svoji práce, prostě pustit nechcete. Takže v rámci toho na takovou aktivitu , můžete jako mírnou prevenci a minimalizaci stálého působení nějakého tlaku v hubě...udidlo koni trochu povolit ( ta fotka zívajícího koně skresluje jak blázen, ten kun to tam má pokroucené jak sviňa ...je to momentka ze zívání....ale to nikoho nezajímá že...). Ano koník má udidlo volné, má velmi šetrné plastové , může si s ním žvejkat nějak si ho promrlat jazykem, ale rozhodně mu při tomto našem rekreačním použití ... nepůsobí jakoukoliv bolest nebo trable, nevidím v tom skrze to nic. Proč je to terčem takových útoků tady a bouří to širokou veřejnost já osobně dělám vše proto , aby se jakéhokoliv udidla co nejdříve zbavil ...
Následně se Vám vrátí domů dítko spokojené ,koník projetý a můžete mu na hlavu zas hodit ohlávku a pokračovat si sama ve výuce koně k bezpečnému bezudidlovému ježdění, aby jste to udidlo mohly konečně hodit do koše a fungovat hezky pro všechny....houby zle.
Arbora
napsal(a):
Presne tak, na FB sa dajú negatívne komentáre mazať, tu nie. Preto je to problém.
Brát si cizí fotky bez dovolení k sobě , a sdílet je s někým za zády majitele, používat je k zesměšnění či pomluvám je ošklivost a každý to člověk to cítí....Je na to snad i nějaký zákon, díky němu vše co bylo ukradeno tady i jinde admin smaže.
Mě to lidsky příjde zcela jasné...nevím jak Vám to jinak vysvětlit ...
Co se týče mazání a blokování osob, textů apod. osobně vidím své jasné právo ukončit diskuzi, kterou považuji za urážlivou či poškozující mě nebo můj ranč.
Pokud se mě chce někdo opravdu zeptat na něco čemu nerozumí, nechápe, nebo by se rád dozvěděl víc dala jsem sem svoje kontakty co víc zvu ho k nám. Snažím se i odepsat i když to vůbec není snadné, jak jistě vidíte, je toho hodně. Dělám tak veškerá vstřícná gesta.
Pokud má ale někdo potřebu vzít moje materiály za účelem, aby se jim vysmíval. Doplnit je svými domněnkami, aby byly maximálně fantastické, aniž by u nás byl a skutečně nás poznal. Diskutovat na téma velikosti mého pozadí toho jak by mi rád fyziky ublížil či jak nejefektivněji ublížit mému ranči a mým koním ......pak si skutečně beru za mé právo dotyčného blokovat, příspěvek nahlásit a dál se s tím nezabývat zas myslím, že to snad každému dává smysl
Dotaz
napsal(a):
Nedělejte ze sebe hrdinku, lidem je fuk, jestli někdo v zimě pase. Lidem vadí, když je koním škozeno. A zahrnout do experimentu mladé, laktující a staré je k těm koním hnusné. To jsou kategorie, kde je třeba zvýšeně pečovat a ne zkoušet, co vydrží.
A když si pak k tomu člověk přidá ty nesmysly, co šíříte jako zahřívání pečivem, představu, že kůň po 200 gramech příkrmu přestane žrát seno, nesmysly, že muchař nemůže mít příkrm, vaše "uždění" a další, co jste kde řešila, tak prostě z toho nevycházíte jako znalý a kompetentní člověk. Navíc jste opakovaně byla přistižena při lži. I majitel Fredyho se musel ohradit, jak jste o jeho koni lhala. Těžko můžete čekat, že vás lidi uvidí jinak než negativně.
A mi se známe? setkali jsme se někdy? Byla jste na našem ranči ? Znáte moje koně ? Kde tedy berete jistotu, že je koním škozeno?
Víte, já tady vidím celý součet událostí, které se řeší na FB a teď tady. No a nepřestane mě zarážet jak se ty informace skreslují a žijí si vlastním životem. Jak si někdo přečte příspěvek , jen malou část příběhu, kterou někde někdo viděl na fotce, řekl co si o tom myslí a jiný na to reagoval a celé se to pak nějak šipkuje a směřuje až do výšin opravdových absurdit.
No a když se to pak pokusím vyvrátit jako majitel těch koní, jako ten kdo ranč postavil a drží tedy jako osoba , které se to týká a jediná skutečně ví jak se věci mají ....tak lžu. Bez ohledu na to, co je to a jak to vypadá, tak jsem arogantní, nepřijímám názory jiných a když jde do tuhého tak si prostě vymýšlím.
Protože, ti lidé na sociálních sítích ti, kteří nic z toho neviděli, nebyli tam ,nezažili oni vědí.....a já vím prd.
Je zvláštní, že v reálném světě tento problém nemáme , lidé kteří k nám chodí a navštěvují nás, žádné větší problémy neměli se mnou ani mými konmi. Věřte nebo ne mám i pár fakt dobrých přátel, kteří mě mají rádi...na světe je asi možno vše
Takže všechno to vy jste taková, vy jste udělala a vy jste měla.....mohu jen říct, že mě neznáte. Neznáte náš ranč , nejste tady se mnou a jediné co pro to mohu udělat je nabídnout Vám skutečný svět mimo ten všemocný internet a přijít nás poznat, já nemám co skrývat.
Trochu se ale obávám, že tak jako většina z komentářů, které zde řeším už druhý den vlastně nemáte zájem, libujete si v té zábavě, semknout se, pomlouvat, ponižovat a ubližovat.
Nepříjde mi tak, že se jedná o snahu pomoci mi a pomoci našim koním, zachránit je, nebo tak nějak to tu několikrát bylo prezentováno (ne že by to potřebovali).
Když chcete někomu pomoci tak přijedete, když něco nevíte tak se zeptáte , když máte obavu ujistíte se.....ale když se chcete dobře bavit , tak o tom všem jen mluvíte...
evcusik
napsal(a):
Už jsem v klidu, kovář zhodnotil že matka s hribetem je ok.
Já se fakt bavím, uvažujte napsat knížku. Jste bezva pohadkarka. A díky bohu jste ode mě hoodne daleko, takže plody vašeho vzdělání v reálu snad nepotkám.
No , vlastně přispívající na sociálních sítích měli jasno v tom ,že jsou tito dva koně v nepohodě , takřka v ohrožení života. Jedna paní mi dokonce navrhovala hříbě zadlahovat...
Takže posudek kováře, který hříbě skutečně viděl a posuzoval jeho postoj přímo u nás byl zcela nic neříkající.
Lucie Janovská
napsal(a):
Dobrý den,
Já mám pocit, že Vás moje odpovět stejně nezajímá. Že jen hledáte nějaký další důvod do mě rejpat . Třeba se tu ale najde někoho kdo o to jeví skutečný zájem tak sem s tím.
Pokud chcete postup jako pro tříleté dítě, tak je mi líto 3 leté děti koně jezdit bezudidlově neučí a zrovna tohle není žádná banalita na krátký pokec i tak to zkusím v maximální zkratce co mi svědomí dovolí....
Postup přeučení koně z ježdění udidlového na bezudidlové je vždy individuální proces. Já těch koní přeučených z jednoho na druhé mám už za sebou pár desítek. Dovolím si tak říct, že se dá postupovat všelijak a vždy postupuji postupně a s ohledem na to jak daný koník práci s jezdcem a udidlo samotné vnímá a přijímá. Zrovna Fredy je úplně originál není to jezdecký kůň jako takový, celý život tahal dřevo v lese a bylo s tím zacházeno tvrdě a hrubě. Ve spolupráci s člověkem pak projevuje všechny aspekty toho tupého, mírně opozičního koně, který na tlak reaguje protitlakem a to ve všech ohledech. Nakonec ani ne tak proto, že to dělá jezdci na vzdory ale mnohdy jen proto, že zjistil, že na každou situace v které si je nejistý pomůže, když zabere proti tahu v před vyřeší tak problém, stres přejde a on bude pochválen. Toto má v sobě velmi hluboko fixované a činí tak mnohdy na úrovní podvědomí....Němá tedy smysl ho za to trestat , použití tvrdších a silnějších pomůcek to vede jen k vyššímu protitahu a v moji práci s konmi to tak nějak celé nevede k ničemu dobrému.....
První práce s takovým koněm byla změnit pohled na jeho práci s člověkem. Fredy nemá lidi rád, člověk = práce. Několik měsíců jsme trávili pouze změnou tohoto jeho názoru.
Druhá část byla s ohledem na bod jedna práce ze země a účení se na tlak jako něco čemu se ustupuje ne čím se pere a celkově i poslechnutí na jiné reakce než řev chlapa od koní ve znamení : Prrrrrrr ....
Třetí část byla práce ze hřbetu a přesně v tuhle chvíli mě přestane většina lidí tady chápat... u nás prostě jezdíme jinak ve zkratce pro 6 leté dítě XD u nás jezdíme pomocí přenášení váhy s minimálním zapojení rukou a otěží...(na knihu vysvětlování)
No a konečně, když pak s koněm , kterého máte v takovém tréninku a má takový problém a vy si s ním děláte kus práce kousek po kousku a to již několik měsíců a potřebujete ho poslat ven na vyjíždku na hřbetě s dítětem, které učíte a ono ví jak na to, ví že jezdíte bez použití otěží, ví jak pracovat sedem ..... ale pořád je samo ve výcviku... tak si dáte zatracený pozor, aby to dítě nějakým nedopatřením nenabídlo koni tah nebo tlak, který by koni spustil tahavou reakci to si tam do toho v tu chvíli tedy do svoji práce, prostě pustit nechcete. Takže v rámci toho na takovou aktivitu , můžete jako mírnou prevenci a minimalizaci stálého působení nějakého tlaku v hubě...udidlo koni trochu povolit ( ta fotka zívajícího koně skresluje jak blázen, ten kun to tam má pokroucené jak sviňa ...je to momentka ze zívání....ale to nikoho nezajímá že...). Ano koník má udidlo volné, má velmi šetrné plastové , může si s ním žvejkat nějak si ho promrlat jazykem, ale rozhodně mu při tomto našem rekreačním použití ... nepůsobí jakoukoliv bolest nebo trable, nevidím v tom skrze to nic. Proč je to terčem takových útoků tady a bouří to širokou veřejnost já osobně dělám vše proto , aby se jakéhokoliv udidla co nejdříve zbavil ...
Následně se Vám vrátí domů dítko spokojené ,koník projetý a můžete mu na hlavu zas hodit ohlávku a pokračovat si sama ve výuce koně k bezpečnému bezudidlovému ježdění, aby jste to udidlo mohly konečně hodit do koše a fungovat hezky pro všechny....houby zle.
bože jezdit ,,váhou,, je uplně normální a fakt to nevydá na knížku :)))) to je uplně normální, že se kůň neškube otěži a nekope se do něj.
no dobře mělo by být normální a bohužel ne všude, ale nedělejte z toho, že to je jen u vás náka vyšší dívčí. samozřejmě dobře, že jsou tak děti vedeny
etnies86
napsal(a):
bože jezdit ,,váhou,, je uplně normální a fakt to nevydá na knížku :)))) to je uplně normální, že se kůň neškube otěži a nekope se do něj.
no dobře mělo by být normální a bohužel ne všude, ale nedělejte z toho, že to je jen u vás náka vyšší dívčí. samozřejmě dobře, že jsou tak děti vedeny
Jsem ráda, že máte takovou zkušenost . Ta moje s mými klienty , kteří nás navštěvují a jezdí standartně jinde bohužel není tak pozitivní skrze to , že ježdění vahou je normální, stejně tak ohleduplný způsob o kterém píšete ... Co se týče takového ježdění a toho jak ho používat a přivést k němu koně i jezdce, aby to fungovalo ....tak myslím, že i jedna knížka by byla málo, já osobně to za vyšší dívčí považuji a samotná mám kolikrát co dělat , aby to fungovalo na všech frontách, je to na dlouhé lokte a spoustu práce určitě se ale vyplatí ...

potřebujete ho poslat ven na vyjíždku na hřbetě s dítětem, které učíte a ono ví jak na to, ví že jezdíte bez použití otěží, ví jak pracovat sedem ..... ale pořád je samo ve výcviku... tak si dáte zatracený pozor, aby to dítě nějakým nedopatřením nenabídlo koni tah nebo tlak, který by koni spustil tahavou reakci to si tam do toho v tu chvíli tedy do svoji práce, prostě pustit nechcete To je super myšlenka, určitě naprosto souhlasím. Jak toho docílíte povolením udidla? Toho, aby dítě nezatáhlo?
Pouštíte dítě ven na koni (bez vodiče?), když ta dvojice není spolehlivá, tj. když dítě neumí zajistit, aby nikdy nezatáhlo za otěže, a když kůň pořád reaguje na tah nevhodným způsobem (jak? Stáhne dítě za otěže ze sedla?)? Není to nebezpečné?
Proč dítě nemůže jet na ohlávce? Ten kůň přeci musí být na ohlávce ovladatelný, resp. na tah musí reagovat podvolením, jinak by vám lámal úvazy a pálil lidem ruce o vodítko?
Ale vlastně pořád prosím čekám na odpověď na svou otázku, jaký edukativní efekt má na koně povolené udidlo. Bylo by prosím možné odpovědět? Nebo se zkusím zeptat jinak: jakým způsobem koni povolené udidlo pomůže s přechodem na bezudidlové vedení? Pokud by bylo udidlo korektně zapnuté, jak by se tento efekt změnil? Děkuji mnohokrát
Smím vám dát malé doporučení - pokud chcete zajistit, aby dítě ani v okamžiku úleku koně, zakopnutí, bodnutí včelou, atd. nezatáhlo bezděčně nebo omylem za otěže, dejte koni nákrční řemen a instruujte dítě, že si jej má přidržovat k otěžím. Takto zajistíte, že dítě nekoordinovaně nepřenese např. ztrátu rovnováhy do otěží.
Lucie Janovská
napsal(a):
Jsem ráda, že máte takovou zkušenost . Ta moje s mými klienty , kteří nás navštěvují a jezdí standartně jinde bohužel není tak pozitivní skrze to , že ježdění vahou je normální, stejně tak ohleduplný způsob o kterém píšete ... Co se týče takového ježdění a toho jak ho používat a přivést k němu koně i jezdce, aby to fungovalo ....tak myslím, že i jedna knížka by byla málo, já osobně to za vyšší dívčí považuji a samotná mám kolikrát co dělat , aby to fungovalo na všech frontách, je to na dlouhé lokte a spoustu práce určitě se ale vyplatí ...
ano taky jsem v 13 letech najednou zjistila, že se kůň opravdu nerve za otěž, když chci zatočit nebo brzdit a nebudu ho kopat, aby se rozešel. souhlasím, že ne všude je to pořád standart, ale myslím, že pokud nejdou z nějaké neodborné jízdárny nebo lajka, co sám neví, tak většina jezdí relativně dobře, je to ZÁKLAD JEŽDĚNÍ.
NAUČIT SPRÁVNÉ ZÁKLADNÍ POMŮCKY OPRAVDU NENÍ NA KNIHU. na knihu je dobře přiježděný kůň, akademické ježdění, správné lonžování apod, ale ne základ pomůcek. samozřejmě to musí pak jezdec vypilovat
DotazBPC

XXX.XXX.236.155
Lucie Janovská
napsal(a):
Brát si cizí fotky bez dovolení k sobě , a sdílet je s někým za zády majitele, používat je k zesměšnění či pomluvám je ošklivost a každý to člověk to cítí....Je na to snad i nějaký zákon, díky němu vše co bylo ukradeno tady i jinde admin smaže.
Mě to lidsky příjde zcela jasné...nevím jak Vám to jinak vysvětlit ...
Co se týče mazání a blokování osob, textů apod. osobně vidím své jasné právo ukončit diskuzi, kterou považuji za urážlivou či poškozující mě nebo můj ranč.
Pokud se mě chce někdo opravdu zeptat na něco čemu nerozumí, nechápe, nebo by se rád dozvěděl víc dala jsem sem svoje kontakty co víc zvu ho k nám. Snažím se i odepsat i když to vůbec není snadné, jak jistě vidíte, je toho hodně. Dělám tak veškerá vstřícná gesta.
Pokud má ale někdo potřebu vzít moje materiály za účelem, aby se jim vysmíval. Doplnit je svými domněnkami, aby byly maximálně fantastické, aniž by u nás byl a skutečně nás poznal. Diskutovat na téma velikosti mého pozadí toho jak by mi rád fyziky ublížil či jak nejefektivněji ublížit mému ranči a mým koním ......pak si skutečně beru za mé právo dotyčného blokovat, příspěvek nahlásit a dál se s tím nezabývat zas myslím, že to snad každému dává smysl
Ty materiály sama zveřejňujete, může je vidět každý, JSOU VEŘEJNÉ. To, že zveřejňuje neuspokojivý stav koní, špatné uždění, špatnou práci ze země a lidé na to reagují, to vám přijde podivné? Mně teda ani trochu.
A ano, hloupostem se prostě lidi smějí. Nemůžeme za to, že hlouposti zveřejňujete. to je vaše volba, ne naše vina. ;)
DotazBPC

XXX.XXX.236.155
Lucie Janovská
napsal(a):
A mi se známe? setkali jsme se někdy? Byla jste na našem ranči ? Znáte moje koně ? Kde tedy berete jistotu, že je koním škozeno?
Víte, já tady vidím celý součet událostí, které se řeší na FB a teď tady. No a nepřestane mě zarážet jak se ty informace skreslují a žijí si vlastním životem. Jak si někdo přečte příspěvek , jen malou část příběhu, kterou někde někdo viděl na fotce, řekl co si o tom myslí a jiný na to reagoval a celé se to pak nějak šipkuje a směřuje až do výšin opravdových absurdit.
No a když se to pak pokusím vyvrátit jako majitel těch koní, jako ten kdo ranč postavil a drží tedy jako osoba , které se to týká a jediná skutečně ví jak se věci mají ....tak lžu. Bez ohledu na to, co je to a jak to vypadá, tak jsem arogantní, nepřijímám názory jiných a když jde do tuhého tak si prostě vymýšlím.
Protože, ti lidé na sociálních sítích ti, kteří nic z toho neviděli, nebyli tam ,nezažili oni vědí.....a já vím prd.
Je zvláštní, že v reálném světě tento problém nemáme , lidé kteří k nám chodí a navštěvují nás, žádné větší problémy neměli se mnou ani mými konmi. Věřte nebo ne mám i pár fakt dobrých přátel, kteří mě mají rádi...na světe je asi možno vše
Takže všechno to vy jste taková, vy jste udělala a vy jste měla.....mohu jen říct, že mě neznáte. Neznáte náš ranč , nejste tady se mnou a jediné co pro to mohu udělat je nabídnout Vám skutečný svět mimo ten všemocný internet a přijít nás poznat, já nemám co skrývat.
Trochu se ale obávám, že tak jako většina z komentářů, které zde řeším už druhý den vlastně nemáte zájem, libujete si v té zábavě, semknout se, pomlouvat, ponižovat a ubližovat.
Nepříjde mi tak, že se jedná o snahu pomoci mi a pomoci našim koním, zachránit je, nebo tak nějak to tu několikrát bylo prezentováno (ne že by to potřebovali).
Když chcete někomu pomoci tak přijedete, když něco nevíte tak se zeptáte , když máte obavu ujistíte se.....ale když se chcete dobře bavit , tak o tom všem jen mluvíte...
Vycházím jen z vašich vyjádření v příspěvcích a diskuzích, stejně jako ostatní. Vy tam tedy lžete, že ty informace, co jste uváděla, jsou nyní podle vás nepravdivé? Jinak tu diskusi ohledně hříběte si pamatuju dobře, veta jste volat vůbec nechtěla a řešila jste to až odpoledne. Zase tvrdíte něco jiného než tehdy, ale to je u vás už takový standard, že?
Lucie Janovská
napsal(a):
A znáte snad pozvolnější přechod od trávy na pastvině přes stařinu k senu? nemějte obavu moji vypadají i se mají opravdu fajn :)
Opačně. Nevím o tom, že by se koním něco dělo, když jdou z pastvy na seno. Ale opačně jsem viděla škaredé věci.
Jste velmi sebevědomá a jista si sama sebou. Pokud by to bylo jen o vás, neřeším. Ale u koní bývá přílišné sebevědomí nezdravé.
Coudas

XXX.XXX.87.254
"Zrovna Fredy je úplně originál není to jezdecký kůň jako takový, celý život tahal dřevo v lese a bylo s tím zacházeno tvrdě a hrubě. Ve spolupráci s člověkem pak projevuje všechny aspekty toho tupého, mírně opozičního koně, který na tlak reaguje protitlakem a to ve všech ohledech. Nakonec ani ne tak proto, že to dělá jezdci na vzdory ale mnohdy jen proto, že zjistil, že na každou situace v které si je nejistý pomůže, když zabere proti tahu v před vyřeší tak problém, stres přejde a on bude pochválen........
.......Druhá část byla s ohledem na bod jedna práce ze země a účení se na tlak jako něco čemu se ustupuje ne čím se pere a celkově i poslechnutí na jiné reakce než řev chlapa od koní ve znamení : Prrrrrrr ...."
Za tím si stojíte? Chcete tvrdit, že kůň pracující v lese nechce spolupracovat s člověkem, jde proti tlaku, a že každý kočí na svého koně, který mu obstarává obživu řve jako protržený?
Jinak samozrejmě váš postup na přechod bez udidla je váš postup, vyzkoušený na desítkách koní. Vysvětleno, podtrženo. Nicméně já po přečtení o takovém postupu pochybuji a na své koně bych jek nepraktikovala, i když mám své postupy vyzkoušené za těhc 25 let jen na pár koních. Ale to už patrně berete taky jako útok. Víc k tomu nemám co říct.
Není čistě náhodou podstatou tahu to, že kůň jde proti tlaku "nákladu", že se do toho opře a táhne? Jak by jako tahal, kdyby měl uhýbat tlaku?
Jako pohoršovat se nad tím, že tažný kůň neovládá něco jako Parelliho hry a je naučen v rámci své práce nějakým způsobem, nějakými pomůckami mi přijde fakt docela mimo. Je to stejně postavené na hlavu, jako kdyby si někdo koupil dostiháka z dráhy a frflal, že ten kůň neumí orat.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Na to jsem líná :-) Mě potěšilo, že se paní přicmrndla sem, tady je mi to pohodlné Já to vlastně ani nesledovala na FB, pouze tady z příspěvků.
Tak to jsem ráda, že jsi ráda, že jsme ti sem paní přicmrndli.

Coudas
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že jsi ráda, že jsme ti sem paní přicmrndli.
Děkuji!
Já mám ráda, když se k takové diskusi připojí i její protagonista. Ráda si poslechnu přímo názory dotyčného, protože z doslechu je to vždy JPP. Osobně z toho dotyčný leckdy vyjde jako člověk, který to jen nemá srovnané v hlavě a nebo je to blbá náhoda. Nebo se sám odkope...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Lucie Janovská
napsal(a):
Je mi pokládáno opravdu hodně otázek ...pokud se zrovna na vás nedostalo s odpovědí nesmutněte , zkuste to prostě znovu a nebo přijedte zrovna osobně :)
Tohle byla otázka na FB ohledně vaší teorie podsazení zádi, ale to není podstatné, protože byste to stejně vysvětlit nedokázala, bylo by to pravděpodobně totéž jako vaše vysvětlení zapnutí udidla u Fredyho. Já bych na závěr napsala pro sebe shrnutí, proč vy ne, sepsala jsem si to v bodech z vašich příspěvků zde, tak:
- "nikde nepíšu, že experiment zopakuju x zafungovalo to perfektně, experiment letos zopakuju a budu jej i nadále používat" - asi nevíte, co chcete, ale vaše věc, jen to pak dost blbě vypadá.
- "obezita tuším, že koním nemusí dělat dobře" - jo vy tušíte, no to je dobře že aspoň tušíte, že nemusí dělat dobře. Doufám, že taky tušíte, co je obezita u koní. Ale nebojte, já mám taky koně tlustý. Ono je ale lepší netušit a něco si přečíst. Jo vlastně, vy máte svůj mozek, na co číst odbornou lireraturu.
- "osvědčilo se to více než krmení na dávky nebo náhubky" - takže po jednom experimentu jeden podzim víte, že je to osvědčený, kolikrát jste zkoušela davkování nebo náhubek, že máte jistotu.
-"krátkodobý stres je pro koně lepší než dlouhodobá tyranie" - popravdě moc tomu nerozumím, co tím chcete říct, když pak jinde píšete, že je potřeba dělat vše pozvolně. Kde pak je tedy ten krátkodobý stres? Že koně žerou 2 měsíce stařinu? V čem ten stres spočívá?
- "zvolila jsem si pro hubnutí přelom podzim, zima" - drobet se "chlubíte", jak je váš ranč jiný a jak jsou koně blíže přírodě než jinde, ale spíš to vypadá, že o přírodních zákonech a poměrech toho mnoho nevíte, případně jste si dala za úkol je upravovat ke své spokojenosti. Zvířata celý léto cpou proto, že jim příroda dala, že přes zimu budou živořit. Ale pozvolna, to znamená že na podzim ještě bude menší dostatek, pod sněhem zbytky, a s přicházejícím koncem zimy teprve přijde to živoření a hubnutí, aby na jaře přišlo zase to pozvolný přibírání do letního cpaní se. Takhle to vnímám já, jako přírodní zákon. I proto hubnu koně na přelomu zimy a jara, přijde mi to nejpřirozenější, ale samozrejmě, mohu se mýlit, vycházím pouze ze své dlouholeté praxe.
-"můžete mou práci nesledovat" - tak trochu jste nedala příležitost. Vaše práce, jak experiment, tak práce s koňmi, tak zemědělská praxe atd, je vystavována ve skupinách na fb napříč koňským spektrem. I experiment, místo abyste napsala hlavní článek že něco budete vytvářet a hodila obyčejný odkaz na svůj profil, kde byste to zároveň měla celý pohromadě, a kdy by chtěl, tak by sledoval. Místo toho jste vkládala příspěvky ve skupině (skupinách) a čert aby se v tom vyznal, bylo nutné naučit se používat lupu, jak sama několikrát zdůrazňujete. Takže za mne i kdybych nechtěla sledovat, byla jsem nucena. A pak se strašně rozčilujete, jak vás tady všichni strašně stalkujem.
- "ponička umřela do 8 měsíců u nového majitele" - to o ničem nesvědčí, ona totiž mohla klidně umřít i u vás.
-"mám z toho výstup, že došlo ke zlepšení koní" - zlepšení čeho, když jste tedy nestihla vstupní hodnoty? že jsou koně stejně tlustí? No bodejť by na jaře nebyli, když zhubli na přelomu podzima a v zimě se docpali nonstop senem do stejné tloušťky.
- "myslím, že lepší ustájení pro majitele koní než u nás těžko najdete" - a důvod? Protože koně jinde mají holt jinej management, který může fungovat stejně přece neznamená, že to vy děláte nejlíp a ostatní blbě. Kolik jste navštívila jiných stájí a viděla vstup a za půl roku výstup? Za sebe mohu říct, že já žádnou, já totiž nerada chodím do cizích stájí, nedělá mi to dobře. I když si myslím, že to úplbě blbě nedělám, tak to neznamená, že jinde to nemůžou dělat lépe, jen proto, že mně to funguje takhle.
-"cítím osobní povinnost to poslat do světa, protože mi to funguje" - to v podstatě souvisí s jedním z předešlých bodů a obviněním ze stalkingu a šmírování a zájmu o vás. A vy se stále divíte.
- "diskuze na téma mého pozadí a jak nejefektivněji ublížit ranči atd" - ještě na fb psali něco o nadávání manželovi. Netuším, o co jde, tohle jsem nikde nezaznamenala, takže asi někde na osobní úrovni. Proto já píšu vše veřejně, když mám problém, protože za stalking považuji to, že někoho obtěžuji sprchou soukromých zpráv. Můj pohled. Samozřejmě pokud se ve zpravách chovám slušně a nijak nenapadám, problém nevidím.
- "máte zde kontakt, přijeďte osobně" - opět, nechcete, aby vás někdo obtězoval, ale vystavíte se v celé své kráse. Snad naposlet, já osobně, nechci se s vámi setkat, nezajímají mně vaše koně, váš ranč. Vždy reaguji na vaše výlevy na internetu, a ani ne na vašem osobním profilu. Vy stále někam něco cpete, a ve skupinách ne že jen vy blokujete jiné, ale aby lidé neviděli vaše příspěvky, blokují si oni vás, a prej se jim hrozně ulevilo.
Kdybyste se vy chtěla něco dozvědět o co nejpřirozenějším chovu koní, a o tom, že to někdo taky může dělat jinak, než společenské konvence dovolují, musela byste si mne odokovat, a na mém fb profilu některé informace jsou. Já žádnej ranč nejsem, Sunset ranč je jen jakási obchodní značka, pod kterou se skrývá jeden člověk s oporou partnera. A když jsme v tématu o experimentu o pastvě na stařině přes zimu, jo dalo by se to vyzkoušet. Musela bych mých 12 koní vyhnat na 30 ha louky, co máme pohromadě, a vidělo by se. Ale já to dělat nechci, bojím se lidí.
Tolik ode mne k vám, ale myslím, že jsem si jen zkrátila čekání na můj oblíbený pořad Farmář hledá ženu. Koním hodně zdraví a dlouhých let.

dobře ty
Taky letos koukám na Fhž, chci vidět, jak si s tím poradí Andy :-)

etnies86
napsal(a):
Jooo konečně farmář hledá ženu
Jen jsem myslela že tam bude mít lepší kusy ta farmářka.
A koukala jsem, že se tam nasockovala zas katarina
Ta ženská má evidentně obsedantně kompulzivní poruchu, že se musí neustále ukazovat v TV...
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Ta ženská má evidentně obsedantně kompulzivní poruchu, že se musí neustále ukazovat v TV...
To maj všichni herci?
Tak jsem si to vygůglila, to Farmář hledá ženu, a to jako... Moje guilty pleasure jsou podprůměrné seriály typu Sherlock, Bridgertonovi, Emily v Paříži a podobně, takže nejsem v pozici, abych soudila. Asi záleží, jak tvrdý alkohol kdo pije. Ale já to vzdala po první čtvrthodině sestřihů na youtube. Nepotřebuju být alkoholik do konce života.

Varaxi: však to je reality show. Člověk musí vypnout vyšší mozkový funkce, aby to ustál Ale mě fakt zajímá, jak se s tím holka popere, znám ji osobně. No, uvidíme, jestli u toho vydržím... Zatím jsem vlastně žádnou řadu nedokoukala Ono je to vážně nepříjemně natočené, hrozně skáčou z tématu na téma, nenechají vlastně jeden příběh pohromadě, asi je to nějaký záměr. Navíc ještě pochopitelně do toho těm lidem kafrají, co by měli říkat, jak by se měli chovat, na všechno musejí sdělit svůj názor, no asi to natáčení není pro slabé povahy.

napsal(a):
Varaxi: však to je reality show. Člověk musí vypnout vyšší mozkový funkce, aby to ustál Ale mě fakt zajímá, jak se s tím holka popere, znám ji osobně. No, uvidíme, jestli u toho vydržím... Zatím jsem vlastně žádnou řadu nedokoukala Ono je to vážně nepříjemně natočené, hrozně skáčou z tématu na téma, nenechají vlastně jeden příběh pohromadě, asi je to nějaký záměr. Navíc ještě pochopitelně do toho těm lidem kafrají, co by měli říkat, jak by se měli chovat, na všechno musejí sdělit svůj názor, no asi to natáčení není pro slabé povahy.
Mně stačil ten první díl a poté, co jsem viděla ten výkvět zase (ono už ti "farmáři" stojí za to), tak další díly vidět fakt nemusím. Max ještě tak kvůli Andrejčiným koním, ale na ty se můžu zajet podívat osobně (mám to skoro za barákem) anebo u ní na FB.

Ono stačilo "Aj múdry schybí" na SK. Na to teda náš Hlavák neměl... A to bylo většinou obyvatelstvo měst!!
napsal(a):
Reality show - viděla jsem druhou řadu SuperStar a pak už nic. Není to můj šálek pořadu. Když už si mocí mermo potřebuju pustit autentické reakce skutečných lidí, pustím si na youtube Rémiho Gaillarda.
Je to vůl, je to šupák, ale není tak zoufalý jako polovina těch účastníků běžných reality show.
napsal(a):
Ono stačilo "Aj múdry schybí" na SK. Na to teda náš Hlavák neměl... A to bylo většinou obyvatelstvo měst!!
No to byl výkvět, to souhlasím.
Tohle je špatná kvalita, ale top.
https://www.youtube.com/watch?v=hiTiPaxB8o0&ab_channel=kkkyslik
Coudas

XXX.XXX.87.254
A můj elaborát je v ptdachu...😭
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mno, takže já se vlastně nesmím vyjádřit nikdy nikde k ničemu, protože jsem okamžitě zablokovaná. Kouknu do skupiny, vidím Jasan učící na přepravník, napíšu koment, a za 10 vteřin blok. Tak jo, tak klidně.
Coudas
napsal(a):
Mno, takže já se vlastně nesmím vyjádřit nikdy nikde k ničemu, protože jsem okamžitě zablokovaná. Kouknu do skupiny, vidím Jasan učící na přepravník, napíšu koment, a za 10 vteřin blok. Tak jo, tak klidně.
To jí jako vadí i tohle? Jak zamindrákovaný člověk musí být, aby někoho blokoval pro běžný komentář?
Dotaz
napsal(a):
To jí jako vadí i tohle? Jak zamindrákovaný člověk musí být, aby někoho blokoval pro běžný komentář?
Protože Jasan všecko,co se týče koní objevuje .
Ona jsi připadá jako úplně první průkopnice,vlaštovka ze tmy
Sama osobně vypracovává metodiku .Od zootechniky, přes ježdění ,prostě komplet hippologie.
A když se někdo opováží napsat,že jsou to postupy a systémy dávno objevené,prozkoušené ,používané,všeobecně známé a hlavně, že se povětšinou dělají jinak má blok
Nikdo jí nebude shazovat z piedestalu,co si sama staví a trhat svatozář
koně
napsal(a):
Protože Jasan všecko,co se týče koní objevuje .
Ona jsi připadá jako úplně první průkopnice,vlaštovka ze tmy
Sama osobně vypracovává metodiku .Od zootechniky, přes ježdění ,prostě komplet hippologie.
A když se někdo opováží napsat,že jsou to postupy a systémy dávno objevené,prozkoušené ,používané,všeobecně známé a hlavně, že se povětšinou dělají jinak má blok
Nikdo jí nebude shazovat z piedestalu,co si sama staví a trhat svatozář
Já vím, návštěvnice zejména slepých uliček, do kterých by se s trochou rozhledu a vzdělání vůbec nemusela dostat. Prezentovat už mnohokrát ( a leckdy lépe) objevené a dokladovat tak nějakou svou imaginární genialitu, to je prostě akorát k smíchu.
Když si vezmu, jak sdílela to o tom tygrovi a oslovi, tak je asi jediná, co v sobě vidí toho tygra. Většina uvidí to druhé zvířátko. :)
https://www.facebook.com/100000418976991/posts/5318917524798827/?app=fbl

Coudas
napsal(a):
já ten koment normálně vidím
Dotaz
napsal(a):
Já vím, návštěvnice zejména slepých uliček, do kterých by se s trochou rozhledu a vzdělání vůbec nemusela dostat. Prezentovat už mnohokrát ( a leckdy lépe) objevené a dokladovat tak nějakou svou imaginární genialitu, to je prostě akorát k smíchu.
Když si vezmu, jak sdílela to o tom tygrovi a oslovi, tak je asi jediná, co v sobě vidí toho tygra. Většina uvidí to druhé zvířátko. :)
https://www.facebook.com/100000418976991/posts/5318917524798827/?app=fbl
Sice nevím co ,sdílela,nicméně ,dokázala bych vidět Jasana ,jako i úplně jiné zvíře

napsal(a):
já ten koment normálně vidím
Třeba je jen blokovaná Coudas, ale koment zatím není smazaný. Pokud to není přímo na stránce (profilu) Jasanu, tak si ten koment Jasan sám neodmaže. Musí ho nahlásit a smaže ho automat nebo správce nebo taky nikdo, pokud se vyhodnotí, že není závadný.
koně
napsal(a):
Sice nevím co ,sdílela,nicméně ,dokázala bych vidět Jasana ,jako i úplně jiné zvíře
Nezobrazuje se to? Jestli máte blok, stačí se odhlásit z FB, je to veřejné - to je pozn. i pro admina.
Dotaz
napsal(a):
Nezobrazuje se to? Jestli máte blok, stačí se odhlásit z FB, je to veřejné - to je pozn. i pro admina.
Nee ,já to jen nerozklikla .
Elaboráty Jasana jsou neuvěřitelně dlouhé,nudné,pro mě zcela nepřínosné .A maximálně mě drtí její pravopisné chyby
Tak je čtu je zcela vyjímečně
evcusik
napsal(a):
Není to oslavný příspěvek. Coudas ji nepotrvdila, jak je úžasná, dokonalá a nejlepší
Nevím, jestli je za co chválit člověka, co není schopen ani pověsit květináč, sám něco natřít, či si udělat ohniště a musí na tyto činnosti shánět brigádníka, kterému prý zaplatí vděkem a svezením na koni.
V budování málokdo saháme Coudas po kotníky, ale výše zmíněné snad zvládne každá ženská.
Dotaz
napsal(a):
Nevím, jestli je za co chválit člověka, co není schopen ani pověsit květináč, sám něco natřít, či si udělat ohniště a musí na tyto činnosti shánět brigádníka, kterému prý zaplatí vděkem a svezením na koni.
V budování málokdo saháme Coudas po kotníky, ale výše zmíněné snad zvládne každá ženská.
Není - ale řekla bych, že je to jediné co chce Jasan slyšet
Coudas

XXX.XXX.87.254
evcusik
napsal(a):
Není to oslavný příspěvek. Coudas ji nepotrvdila, jak je úžasná, dokonalá a nejlepší
No tak toho se od Coudase dočká málokdo, Coudas umí jen kritizovat, totiž 😉
Myslím si, že s úpravami okolí stačí odhodlat se a začít, aby člověk jen přišel na to, že to není tak těžké. O to větší je pak potěšení, když si to můžu udělat podle sebe, a mám to přesně tak, jak jsem si to představovala.Ae ono záleží jaký chci ohniště, on to taky může být požadavek na gril, jakej květináč pověsit, jestli truhlík na držáky, nebo stačí zatlouct hřebík.... Na natírání není čas, musí se přeci dělat s koňma.
Taky ráda přicházím na věci kolem koní sama, těší mně, když si pak v knížce čtu, že to tak opravdu je a není to jen má domněnka. Ale už jsem vyrostla z toho, abych to kolem sebe cpala horem dolem, až takový sebevědomí fakt nemám, což je Jasanu největší problém. Zároveň mám mnohokrát co dělat, abych v komentu byla slušná.
Tak se paní vysmívala lidem, co se snaží koně k příjmu motivovat ochucením daného, a najednou je sama jedním z těch, kterým se posmívala, a tahá z těch dotyčných rady. Docela ironie. :)
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/permalink/2085110541660434/
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ještěže to nevidím 🙈😁
A úplně nevím,jestli 1 odměrka,o které tam píše,něčemu pomůže...dávkování je 1 odměrka na 100 kg živé váhy...Alavis jsem začala dávat nedávno,takže jsem řešila stejný problém..
A proč se těm lidem vysmívala? Já si myslím,že tenhle problém,kdy se do svých miláčků snažíme nacpat něco prospěšného a oni na nás se.rou a žrát to nebudou,když prostě nevymyslíme ,,ochucený,, způsob jak,je většina...
canka
napsal(a):
A úplně nevím,jestli 1 odměrka,o které tam píše,něčemu pomůže...dávkování je 1 odměrka na 100 kg živé váhy...Alavis jsem začala dávat nedávno,takže jsem řešila stejný problém..
A proč se těm lidem vysmívala? Já si myslím,že tenhle problém,kdy se do svých miláčků snažíme nacpat něco prospěšného a oni na nás se.rou a žrát to nebudou,když prostě nevymyslíme ,,ochucený,, způsob jak,je většina...
Dobře to shrnul pod původním příspěvkem tady pán, docela s ním souhlasím.
Dnes veľmi intenzívne myslím na túto diskusiu, ale nie kvôli narušenej pani, ale preto, že som po rokoch opäť pracovne navštívila ZOO.
V podstate chápem, že ľudia majú problém niektorým veciam, zvlášť ak sú podané sprostredkovane, uveriť, niekedy človek proste neverí ani vlastným očiam a ušiam.
Njn, iba povzdych.
lenacia
napsal(a):
"Vzdych, proč jen někteří nevěří."
....
Takýchto výblitkov je milión do dňa a nijakú paralelu nevidím.
Koniec koncov o tom, že sú všade odborníci na slovo vzatí ja nikoho presviedčať nemienim.
A kto by uveril tomu, že si v Hniezde záchrany všimnú dieťa až keď sa už začne rozkladať?
Veď tam je na to tiež expertov plná pr.el a kontrola a kamery a tak vôbec, všetko funguje ako dobre natiahnuté hodinky, lebo to tak proste je a kto tvrdí opak, tak zavádza a blablabla.
No, maucta.
Horsana
napsal(a):
Takýchto výblitkov je milión do dňa a nijakú paralelu nevidím.
Koniec koncov o tom, že sú všade odborníci na slovo vzatí ja nikoho presviedčať nemienim.
A kto by uveril tomu, že si v Hniezde záchrany všimnú dieťa až keď sa už začne rozkladať?
Veď tam je na to tiež expertov plná pr.el a kontrola a kamery a tak vôbec, všetko funguje ako dobre natiahnuté hodinky, lebo to tak proste je a kto tvrdí opak, tak zavádza a blablabla.
No, maucta.
Já ale nemám problém s tím, zda se věci dějí či nedějí. Já mám problém s tím, když někdo říká že se něco děje, protože jedna paní povídala. A je mi jedno jestli je ta jedna paní ředitelka zeměkoule co ví všechno...
A současně to, že se něco děje na jednom místě, neznamená že se totéž jen v bledě modrém děje jinde..
To je můj problém s těmito tvrzeními...
Jako, já zažila chlapa, co jezdil po kraji a bral si koťata na darování a krmil jimi hady... Bude to znamenat že tím pádem všichni chovatelé hadů je takhle krmí koťaty? Ne... ale jako někteří můžou

Ten příspěvek o alavisu v pamlsku uz je smazany nebo ho jen nevidim?
"Je to skvělé, je to boží! Máme koně na poměrně rozlehlych pastvinach 24/7 A považuji to za nejlepší způsob chovu pro svoje koně a tak vůbec. Pokud to má jedno jediný negativum tak je to obtížný monitoring a kontrola ...Skratka a jednoduše prostor 9 Ha v členem terénu na kameru nedáte. Osobní kontrolu u koní uděláte se štěstím 2x denně a tak si člověk stále tak nějak trne co když a co kdyby"
Pořídila si GPS lokátor....
za 1. neměla těch HA 25?
za 2. Kritika na její monitoring v rámci 24/7 byl v rámci těch hříbat co jedno nevěděla zda pilo a druhé se utopilo.... to jak jí GPS lokátor ukáže netuším.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Hekrarů má 21, tedy v nájmu. Koní 13, ale minulý týden eviduje 3 nové zájemce o ustájení. Jakožto potenciální zájemce o ustájení si toto prečíst, jak "jak do koně dostat..." tak "monitoring na 9 ha je obtižný, max 2x denně". Kdyby člověk nevěděl...
Experiment vol. 2
Ale tenhle velice oceňuji. Dost mě to nutí zamyslet se nad managementem svého koně, který se víc fláká, než chodí...
tohle je alespoň nějaká zajímavá věc pro náhled po pohybu stáda.
Tyhle příspěvky jsou ok ve smyslu že tm popisuje pohyb stáda- které ale mi přijde že je víceméně předvídatelné respektive takhle nějak sem to registrovala u pastevních koní i já a o neměli GPS.
Jenže paní taky měla příspěvek, kde popisovala,jak její koně vlastně pořád po tom výběhu putují, a nachodí tolik a tolik km. Z čehož pak vyvodila závěry o tom že vlastně její koně žádný extra dalšího management v rámci opohybování nepotřebují, že toho nachodí dost.
Což ale může být dost zavádějící. Když si člověk spočte kolik toho on ám během dne nachodí, postě jen tak při přecházení z míta na místo někde. Může se s klidem dostat na vzdálenost i několika kilometrů. Přesto ale může tloustnoust, ale hlavně nebude v žádné pořádné formě.
Též kůň, který se sice poflakuje po pastvině nebude mít svaly a nebude mít pořádnou výdrž a formu, jenž jsou potřeba k nošení jezdců.
Tedy, nápad je zajímavý, avšak její závěr zcela mylný
lenacia
napsal(a):
tohle je alespoň nějaká zajímavá věc pro náhled po pohybu stáda.
Tyhle příspěvky jsou ok ve smyslu že tm popisuje pohyb stáda- které ale mi přijde že je víceméně předvídatelné respektive takhle nějak sem to registrovala u pastevních koní i já a o neměli GPS.
Jenže paní taky měla příspěvek, kde popisovala,jak její koně vlastně pořád po tom výběhu putují, a nachodí tolik a tolik km. Z čehož pak vyvodila závěry o tom že vlastně její koně žádný extra dalšího management v rámci opohybování nepotřebují, že toho nachodí dost.
Což ale může být dost zavádějící. Když si člověk spočte kolik toho on ám během dne nachodí, postě jen tak při přecházení z míta na místo někde. Může se s klidem dostat na vzdálenost i několika kilometrů. Přesto ale může tloustnoust, ale hlavně nebude v žádné pořádné formě.
Též kůň, který se sice poflakuje po pastvině nebude mít svaly a nebude mít pořádnou výdrž a formu, jenž jsou potřeba k nošení jezdců.
Tedy, nápad je zajímavý, avšak její závěr zcela mylný
Myslím,že jediný záměr je,dokázat,když se stařík,invalida ,nevím jak postižený dokáže šoupat ve dne v noci po pastvě ,mezi pryskyřníkem ,olšemi a vypasenou trávou ,je jasně ve formě .
A tudíž schopný nosit jakékoli klienty, jakkoli dlouho, v sedle na vyjížďky
koně
napsal(a):
Myslím,že jediný záměr je,dokázat,když se stařík,invalida ,nevím jak postižený dokáže šoupat ve dne v noci po pastvě ,mezi pryskyřníkem ,olšemi a vypasenou trávou ,je jasně ve formě .
A tudíž schopný nosit jakékoli klienty, jakkoli dlouho, v sedle na vyjížďky
no.... to je dost reálná varianta věci
Coudas

XXX.XXX.87.254
Hm, tak ke printscreenu mám asi jediné - A?
Jaký je tedy výstup? Že v noci se pohybují míň a dopoledne obejdou kus pastviny s pryskyřníkem? Mne prostě uniká smysl. Patrně nemám doplňující informace,a vzhledem k blokaci ani mít nebudu. 9 ha přehlídnu pouhým okem, a na to, jak a kdy se koně pohybují nepotřebuji GPS lokator, to zvládnu pár dny pozorování, jak správně napsala Lenacia. Na to, jak se Jasan furt chvastá, jak "to má jinak", a jak ona jediná přírodní, tak fakt nevím... Nevím, jestli to tu psala Lenacia, že je problém individuelně zkontrolovat 13 koní na 9 ha, tak by mně docela zajímalo, co tedy Jasan celej den dělá. A jo, zpracovavá data z lokatoru. Jasný.
Coudas
napsal(a):
Hm, tak ke printscreenu mám asi jediné - A?
Jaký je tedy výstup? Že v noci se pohybují míň a dopoledne obejdou kus pastviny s pryskyřníkem? Mne prostě uniká smysl. Patrně nemám doplňující informace,a vzhledem k blokaci ani mít nebudu. 9 ha přehlídnu pouhým okem, a na to, jak a kdy se koně pohybují nepotřebuji GPS lokator, to zvládnu pár dny pozorování, jak správně napsala Lenacia. Na to, jak se Jasan furt chvastá, jak "to má jinak", a jak ona jediná přírodní, tak fakt nevím... Nevím, jestli to tu psala Lenacia, že je problém individuelně zkontrolovat 13 koní na 9 ha, tak by mně docela zajímalo, co tedy Jasan celej den dělá. A jo, zpracovavá data z lokatoru. Jasný.
Prostě to má všechno jinak ,no

Ona měla ještě úvodní příspěvek, kdy poukazovala, že přes den nachodí snad 18km. Zkusím dohledat

Copy
Pohyb koní po pastvině
Lidičkové zlatí , slíbila jsem, že sem budu čas od času vkládat svoje poznatky z pohybu mých koní na jejich pastvině, vzhledem k tomu, že na vůdčí kobylu byla umístěna GPS vysílačka , tak mám záznam a mohu sledovat co koně aktivně dělají během 24h intervalů (tato kobyla neopouští ohradu, nechodí pod sedlo ani jinam, žije doslova život mustanga) . Zároveň než se v tom bude někdo vrtat , předesílám , že pozorování trvá teprve 1 týden a jistě se budu měnit během roční doby, podle počasí, stejně tak i u jiných koní může být jiné v závislosti na plemeni , věku apod. Takže moji informaci berte spíš jako zajímavost, než nějaký vědecký názor, na nějaké takové budu potřebovat úplně jiný časový horizont k pozorování. Koně jsou teď na 9 Ha členité pastvině mírně podmáčené a u vody , s křovisky, rákosinami, stromy, tráva je zde nízká ale roste rychle, je zde 13 koní různých plemen ve věku 1rok-26let.
Ted tedy co mě překvapilo : Moji koně bez jakéhokoliv lidského podnětu nachodí denně průměrně 18km 😲. To mi příjde opravdu hodně s ohledem na koně ve věku do roka a koně 26 let. Přesto se tak děje a skutečně takto migrují. V absolutní většině času zaznamenávám rychlost 1-3km/h = pastva. (pastvina je ještě řídká a koně, aby se nažrali musí opravdu hodně chodit a hodně se pást ...tedy krok ukousnu, krok ukousnu.) Osobně tento způsob krmení považuji za pro koně nejvhodnější a nejzdravější k žití vůbec. Zdá se mi býti dodržen balanc příjem = výdej. To i za cenu, že tráva je extrémně nabitá energii a například pro poníky ve stádě, by mohlo být riziko koliky či schvácení , mám za to, že právě tento neustálý pohyb co u toho činní je drží fit. Samotnému odpočinku, kdy koně pouze stojí a tráví věnuji cca 20 min po každé 1,5h pastevní chůze. Nepozoruji žádný větší rozdíl ve dne a v noci avšak kolem poledne se vždy zastaví a to 1,5-2h do úplného klidu... Dále pak, že samotná aktivita běhám po pastvině jako k.kot nastala za 7 dní pouze 2x a to vždy v odpolední hodině, kdy část koní opustila stádo a šli pod sedlo. Tedy moji koně si v tuto dobu neběhají jak šílenci jen tak po louce, protože proto , tedy nejsou nijak předopovaní. Na ježdění by jsme měli mít pohodu bez kozelců a podivných " chci běžet" stresů. Z posledních věcí pak fakt , že koně v podstatě vůbec nepijí , po celé délce pastviny je potok a ač ho koně překračují mnohokrát za den tak se zde nezdržují , tedy asi si cucnou ale rozhodně aktivně nepijí několikrát za den. Přisuzuji to tomu, že máme mokro a samotná mladá tráva obsahuje vody hodně...
Co z toho pro mě vyplývá pro toto období ?
1. Pokud se nějaký z mých koní nedostane pod sedlo , nevadí .. opohybuje se sám dostatečně. Nemusím jim nasazovat nějaký sportovnější režim, pokud pod sedlo, tak stačí klidné vycházky. Nějakým tůrám a vyššímu drilu se vyhnu, aby měl koník dost energie na pasení a pohod se stádem. Pod sedlo se snažím brát ty obézní mazlíky, kterým to prospěje.
2. Nebudu koně brát pod sedlo a z ohrady kolem oběda a po poledni. Je to jediný čas kdy skutečně a pořádně odpočívají. To je raději vezmu v 6 ráno nebo v devět večer ...tam naopak projevují vždy čilejší aktivitu.
3. Zkusím se nestresovat tím, že příliš nepijí. Prostě tu vodu tam mají a hold ji berou jinde než přímo z vodního zdroje.
4. Až zas budu jednou přemýšlet o tom , že klidná vyjížďka na 20km je pro ty starší koníky moc, vzpomenu si na to, že 18km pro ně je denní režim, který mají na pána.

Ale tenhle monitoring mi třeba přijde přínosný
Coudas

XXX.XXX.87.254
Aha. Díky. Sice s tímto výstupem nesouhlasím, ale to je tak jediný, co můžu. Její stádo, její výstup.
ale tak... gps na ohlávce je alespoň... dejme tomu... zajímavá sranda.... Pokud chápu tak ta Jasan přímo nebydlí? Takže možná i pro to..
Za mě je to určitě zajímavá technologie, která má svou budoucnost v užívání. Možná ne na 9ha trochu speciální Jasanky. Ale, často si všímám že při endurance závodech se pak objevují příspěvky, kde se hledá koník... v tomto ohledu by GPS lokátor nemusel být na škodu.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Lokaci ztraceného koně chápu. Mapování pohybu koní po pastvině už moc ne. Nachodit 18 km za 24 hodin pro koně není nic, už vůbec ne důvod pro to, že to je dostatečný pohyb pro hubnutí, nebo že v porovnání s tímto 20 km pod sedlem je vlastně brnkačka. Ale když si to někdo myslí, prosím. Když budu opět vztahovačná, koupila jsem si krokoměr, a nachodila jsem denně 25.000 kroků. A to jsem nedělala relativně nic, běžný den. O hubnutí a dostatečném pohybu ani nemluvím. Ale nebudu porovnávat s člověkem. Já bez přístrojů na pastvině vidim něco jiného, proto si i myslím něco jiného. Každopádně pokud se koně takto budou jen "flákat", protože je pohyb pro Jasan dostatečný, přeju jim to.
to je přesně to co jsme psala nahoře v tom dlouhém příspěvku, že je něco pochodování a něco posilování...
Jasan je taková speciální... jenže ona vlastně tak trochu musí, protože knihy podle ní čtou jen hlupáci a ona si to všechno vymyslí a Ameriku objeví sama. A cítí se jako velký profík.
Tuhle podobnou studii už dělali v USA před asi 8 lety, Kdy nechali koně putovat s GPS... Takže celá její 'studie' už je dávno zveřejněná. A to mnohem lépe, protože ten GPS lokátor měli tamní divocí koně a putovali po nijak neohraničené krajině. Takže tam studovali kde se pohybují nejvíc, po jakém povrchu, následně zjišťovali co za traviny apod. tam tedy žerou. Kolik toho průměrně nachodí samozřejmě. Kam se chodí napájet.
gps na 9 hektarech... to je vpodstatě jen jako pořídit si hračku na hraní.
--- a taky myslím studovali i stav kopyt těch koní
Coudas

XXX.XXX.87.254
Ano, když bylo v módě Paddock Paradise, hodně se GPS používala i u nás aby se dokázalo, že v PP koně nachodí více, než na "obyčejné" pastvině. Výsledek už si nepamatuji, ale jak píšete, ohromný boom, ma průzkumu, jaký popisujete, stavěli celý PP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.123
napsal(a):
Ona měla ještě úvodní příspěvek, kdy poukazovala, že přes den nachodí snad 18km. Zkusím dohledat
To na chodím ja v práci za 3/4 směny 8h.
napsal(a):
Ale tenhle monitoring mi třeba přijde přínosný
Mě to přijde zcestné. Já mám vypozorované, že uvnitř stáda každý kůň hýbe jinak. Jeden vždycky hlídá a ostatní odpočívají v různém stupni. A nejvíce času a i hlubokého spánku venku v ohradě chrápe kobyla která je zase v noci nejaktivnější. Atd.
Aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu, musela by mít záznamy od každého jednoho koně a po dobu minimálně jednoho roku. + k tomu pečlivé záznamy počasí a dalších vlivů. Všichni víme jak vypadá aktivita koní, když se jde založit seno, nebo příkrm. A jak se ta aktivita změní, když se s tím "služka" opozdí.
Coudas

XXX.XXX.87.254
A také samozřejmě v létě, v zimě, a dokonce i při hezkem počasí a při dešti. Ale to víme, já jen pro doplnění. Ještě nesouhlasím s tou vodou, ale tak to je moje věc.

Já zase nesouhlasím s názorem, že když koně nachodí 18 km po výběhu bez zátěže, že není tedy rozdíl nachodit 20 km i kdyby klidnou vyjížďku se zátěží. To je jako když řeknu, že přes den nachodím 20 km, tak mi DALŠÍCH 20 km S BATOHEM (absolvovaných za podstatně kratší dobu, než je 24 hodin) nemůže dělat potíže.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Přišlo mi zbytečné o tom psát, každý normální člověk tohle snad ví. Asi jen jasan ne.
Kdo se hlásí?
Vždycky jste si chtěli vyzkoušet jaké je to být Rančerem? Strávit celý den venku péčí o koně jízdou na nich a dalších aktivitách s tím souvisejícími? Dozvědět se o koních a jejich chovu maximum informací? Vydechnout si od každodenního stereotypu? Dne 16.6. 2021 máme volná místa na Aktivitu farmářem na den. Která je vhodná pro dospělé a klidně i zcela nezkušené nadšence.
- Ráno začneme seznámením s rančem a jeho chodem, představíme si naše koníky a prostředí v kterém u nás žijí, dozvíte se informace o stádě a chování koní v jeho hierarchii, volném ustájení koní a mechanismech, díky kterým fungují celoročně venku. Následně pak jak se ke koni chovat a jak k němu přistupovat. Po té se dopracujeme k praktické práci s konmi ze země, naučíme Vás koně odchytit nasadit mu ohlávku a vodit ho tak , aby Vás respektoval.
- V pozdějším dopoledni popracujeme kolem péče o ohradu, vodu pro koně či zatlučeme nějaký ten kůl podle toho co bude zrovna třeba.
-Oběd je v cenně a proběhne v blízké restauraci Edison ( vývar, řízek s bramborem, šťáva). Tam si dojdeme krátkou vycházkou.
- Po obědě se vrátíme na ranč a u kávy probereme teorii k ježdění. Ukážeme si sedla, uzdečky, probereme bezpečnostní pravidla jízdy na koni. Základ jezdeckých sportů. Ukážeme Vám naše vybavení a jak se s ním pracuje.
- Následně dojdeme pro koně, každý si svého koně s naší pomocí přivede, vyčistí nasedlá a připraví se na jízdu. Každého čeká 1h jízdy formou výuky na naší pískové jízdárně a pak 1 hodina vyjížďky v terénu.
- Po jízdě se postaráme o koně, uklidíme vybavení a rozloučíme se s nimi i mezi sebou.
Přibližný čas dne u nás je 9:30- 16:00
Cena celého dne včetně oběda a pití jak je psáno 1.500Kč/osoba.

To je zase jednou češtin něčí koníček.... Bože, paní, pořiďte si někoho, kdo vám zkontroluje ty texty, než je vyvěsíte Vždyť to působí lajdácky.

koně
napsal(a):
Už jsme to prošvihly
o rok
evcusik
napsal(a):
Stejně by mě zajímalo, kde se bere ta fascinace barvou (strakatost), která umí způsobit až ignoraci nekorektní stavby, zdravotního stavu nebo charakteru.
Myslím všeobecně - mířím spíš do řad irskejch..
Je to touha po zvláštnosti. Naprostá většina koní jsou hnědáci - strakoš je v celkové populaci výjimka. A taky je v to móda.
Jednou jsem četla ve vzpomínkách starého sedláka co měli doma po několik generací strakáče - prý je měli proto, že když došlo na rekvírování, tak strakáče nebrali.

lenacia
napsal(a):
určitě budou další termíny... však.. já bych ráda někomu dala 15 stovek za to, že e mu opravím ohrady...
Jako jo, ono to tak z textu vypadá, ale když jsem se zamyslela nad časovou dotací, a rozvrhem, tak na to mají 6 hodin, z toho 2 budou trávit v sedle, tak těch ohrad zase tolik neopraví. Zmínka o práci kolem ohrad tam bude hooodně symbolická. Spíš se jako ukáže, co všechno se musí kontrolovat, udržovat a jaké je k tomu potřeba nářadí.
Pipilota
napsal(a):
Je to touha po zvláštnosti. Naprostá většina koní jsou hnědáci - strakoš je v celkové populaci výjimka. A taky je v to móda.
Jednou jsem četla ve vzpomínkách starého sedláka co měli doma po několik generací strakáče - prý je měli proto, že když došlo na rekvírování, tak strakáče nebrali.
A ve středověku měli flekatce maximálně šašci ,nebo kdo na nic lepšího neměl

Nám to připadá jako hloupost a každodenní dřina, ale věřím, že měšťákům nepolíbených venkovem, se to bude líbit a klientelu mít bude. Mě se třeba docela líbil nápad s baby time u koní. Děti si pomazlí poníky, některé se můžou svézt, ale na nemusí. Můžou si tam prostě přijít s prťatama a seznámit se s poněma.
Řekla bych, že ty programy jsou dost podobné těm farmářským - spíte v penzionu, ráno jdete zkusit podojit kozu a vyrobit sýr, upéct chleba, vykydat hnůj atd....a zájem o to celkem prý je....

Aha, vida, bejby tajm děláme u nás na požádání zadáčo. Za to se dají taky rejžovat prachy?

napsal(a):
Aha, vida, bejby tajm děláme u nás na požádání zadáčo. Za to se dají taky rejžovat prachy?
Tak já taky dělám exkurze po hospodářství pro místní ZŠ a MŠ zadáčo a občas komukoli, kdo se nachomýtne. Spíš tím myslím, že když to každé blbině uděláš PR a nastavíš přijatelnou cenu, tak lidi příjdou. Nezastávám se jí, ale musím uznat, že podnikatelského ducha očividně má a kladné ohlasy od laické veřejnosti taky
evcusik
napsal(a):
Stejně by mě zajímalo, kde se bere ta fascinace barvou (strakatost), která umí způsobit až ignoraci nekorektní stavby, zdravotního stavu nebo charakteru.
Myslím všeobecně - mířím spíš do řad irskejch..
Já to taky nechápu - vždycky mi přišlo, že strakatý kůň vypadá šišatěji a asymetričtěji než by vypadal plně vybarvený. Prostě nevím, co lidi ke stračenám táhne; u těch zředěných barev tomu ještě jakž takž rozumím, že někdo prostě chce plaváka nebo žluťáka, ale barvičky - proč, k čemu?
A pseudoalbíni, to je teprve otázka, proč to vůbec někdo chová.
Varaxi
napsal(a):
Já to taky nechápu - vždycky mi přišlo, že strakatý kůň vypadá šišatěji a asymetričtěji než by vypadal plně vybarvený. Prostě nevím, co lidi ke stračenám táhne; u těch zředěných barev tomu ještě jakž takž rozumím, že někdo prostě chce plaváka nebo žluťáka, ale barvičky - proč, k čemu?
Ja bych ještě uměla pochopit tu fascinaci barvičkou. Prostě každýho táhne to své.
Ale ta někdy až naprostá ignorace aktuálního zdravotního stavu, nekorektní stavby - která přinese jen potíže, bez původu (znalost pouze matky a otce neberu jako původ). Za strašný prachy - kdy ve stejné cenové relaci se dá koupit jednobarevný, zdravý, vychovaný koník na kterého se odmala neprdelo zdravotně i výchovně.
A mám to teď ve stáji v rukách začátečníka přímo na očích a mě se chce plakat :/ a ještě slyšet jak je dokonalý a úžasný - jen pár dnů po příjezdu zvladl vyrobit úraz k ošetření na chire.
Dost mi přijde, že ty strakatce mají ve větší míře začátečníci :D

Ano, u nás po strakoších touží zejména růžové holšišky. Zkušení dávno vědí, že barva nejezdí, a koukají hlavně po historii, zdraví a původu.
napsal(a):
Ano, u nás po strakoších touží zejména růžové holšišky. Zkušení dávno vědí, že barva nejezdí, a koukají hlavně po historii, zdraví a původu.
zkušení mají pořád dost předsudků vůči práv třeba žlutým, nebo ryzákům... to je taková ta zažitá mytologie skoro až
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.81
Varaxi
napsal(a):
Já to plně chápu 😁 měla jsem ho doma. Pár problemku bylo ale nic stabilniho neresitelneho. Krom toho zr na zapraseni je to ještě horší jak klasický Bělouš.

lenacia
napsal(a):
zkušení mají pořád dost předsudků vůči práv třeba žlutým, nebo ryzákům... to je taková ta zažitá mytologie skoro až
Předsudky jsou něco jiného. Já bych si rezatého koně taky preferenčně nekoupila. Ale pořád bych koukala po historii a zdraví jako primár. Pokud někdo kouká nejprve po barvě, a další informace naprosto pomine, tak to není zkušený člověk. Pokud někdo kouká primárně po zdraví, historii, povaze, původu, a barvu bere jako kritérium až nakonec, tak je to jiná.

Mně u koní (i psů) taky strašně vadí modré oko. To zvíře má úplně prázdnej výraz, vůbec se mi to nelíbí
Jen k těm barvám a křížencům - já vím, že všechna mláďátka jsou krásná, ale tak nehezkého koně jsem už dlouho neviděla.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/154267499/hrebecek.php
Dotaz
napsal(a):
Jen k těm barvám a křížencům - já vím, že všechna mláďátka jsou krásná, ale tak nehezkého koně jsem už dlouho neviděla.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/154267499/hrebecek.php
Já myslím, že je jen špatně vyfocený. Křížení je to podivné, ale jak poroste tak barva bude okrasou. (stejně bude valach)
Na Facebooku probíhá téma o appa hřebci ,velmi přínosné Nezaregistrovali jste?
Paní majitelka chovatelka má slepého avšak puntíkatého údajně už i bezzubého ,plemeníka ,a k němu různé kobyly . Samozřejmě puntíkaté a flekaté
A zdatně hrne do světa sprskliny ,daří se jí větší rámce,protže norička,cobice a Polky.
Appy jsou prý ,podle názoru chovatelky běžně slepé ,do 15ti let většina. Tudíž ona s ním nepouští appy ,ale jiná plemena,kde tuhle vadu minimalizuje .Takže vzniklí jedinci jsou flekatí a nejsou slepí
Z USA ho dotáhla už s kalným okem,ale přeci kdyby to bylo špatně,by jí ho chovatelka z USA neprodala, do chovu
Ani jsem to všecko nedočetla,byla jsem zcela přehlcena už těmito fakty ,které šíří
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/153156178/hribata-po-lvr-lakota-knight.php

koně
napsal(a):
Na Facebooku probíhá téma o appa hřebci ,velmi přínosné Nezaregistrovali jste?
Paní majitelka chovatelka má slepého avšak puntíkatého údajně už i bezzubého ,plemeníka ,a k němu různé kobyly . Samozřejmě puntíkaté a flekaté
A zdatně hrne do světa sprskliny ,daří se jí větší rámce,protže norička,cobice a Polky.
Appy jsou prý ,podle názoru chovatelky běžně slepé ,do 15ti let většina. Tudíž ona s ním nepouští appy ,ale jiná plemena,kde tuhle vadu minimalizuje .Takže vzniklí jedinci jsou flekatí a nejsou slepí
Z USA ho dotáhla už s kalným okem,ale přeci kdyby to bylo špatně,by jí ho chovatelka z USA neprodala, do chovu
Ani jsem to všecko nedočetla,byla jsem zcela přehlcena už těmito fakty ,které šíří
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/153156178/hribata-po-lvr-lakota-knight.php
Můžeš dát odkaz na diskuzi?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.137
napsal(a):
Je to z fb skupiny máme koně doma. Perličky tam střílí jak paní G. Richtrová tak její obhájkyně V. Luterová co to samé dělá s nic moc hřebcem achala co nesmí připouštět plnokrevné kobyly jen podílové a další. Je to srdanda čtení 😁
napsal(a):
Ono je to ve skupině Máme koně doma .Ta není veřejně viditelná. A já to neumím přeposlat aby to viditelné bylo, a až sem
Kdyby to někdo uměl,jsou to skutečné perly.Něco jako od Jasana,ale tohle se mi zdá ještě úchylnější
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.137
koně
napsal(a):
Ono je to ve skupině Máme koně doma .Ta není veřejně viditelná. A já to neumím přeposlat aby to viditelné bylo, a až sem
Kdyby to někdo uměl,jsou to skutečné perly.Něco jako od Jasana,ale tohle se mi zdá ještě úchylnější
Dejte mi minutku ja to nascreenuju a hodím sem

Takže appa, která není v patnácti slepá, teda vlastně není appa. Jo ahaaaaa