Co říkáte na tento zimní experiment?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Coudas

31.1.2022 12:45
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, je to marný. Ozvete-li se, jste smazán.

31.1.2022 23:41
etnies86

XXX.XXX.245.26

to bude její náka nová teorie udidla a proč má být takhle volné i když se to lééééta dělá jinak

1.2.2022 08:44
koně

XXX.XXX.174.63

Já byla na tom,že přirození u Jasanů jezdí výhradně jen a bez ,toho hnusného železa v pusince koňské
Úplně mi to zkazilo dosavadní dojem ráje

1.2.2022 09:56
Dotaz

XXX.XXX.1.63

koně napsal(a):
Já byla na tom,že přirození u Jasanů jezdí výhradně jen a bez ,toho hnusného železa v pusince koňské
Úplně mi to zkazilo dosavadní dojem ráje

K ráji to spěje.
https://www.facebook.com/1614036475358331/posts/4688569487904999/

1.2.2022 10:05
evcusik

XXX.XXX.145.236

Dotaz napsal(a):
K ráji to spěje.

Tak v příštím roce, jak Honza Bláha bez ničeho a skákat přes sudy?

Coudas

1.2.2022 11:03
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tak jsem měla pravdu, přechod na přírodno 🙈 a to učí děti za 400 na den.

1.2.2022 11:12
etnies86

XXX.XXX.245.26

znám taky jednu takovou paní spjatější s přírodou, ezo nebo něco takovýho, o dost chytřejší a pohodovější, ale též plandající udidla v hubě. myslí si asi jak je to pro koníky dobré a neuvědomují si opak

Coudas

1.2.2022 11:57
Coudas

XXX.XXX.87.254

Něco jiného je s koňmi žít přírodně, i příroda má svá pravidla, která člověk neoch... Něco jiného je chtít to dělat přírodně, nemít ani elementární znalosti, ale vše okecávat a znalé a vědoucí urážet a zesměšňovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2022 12:07

Ať to dělá úplně přírodně - tzn. ať na ty koně nikdo neleze. Bylo by to pro ně to nejlepší...

1.2.2022 12:55
Dotaz

XXX.XXX.236.249

Zkusila jsem jí to okomentovat, samozřejmě to smazala

Coudas

1.2.2022 13:11
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ať to dělá úplně přírodně - tzn. ať na ty koně nikdo neleze. Bylo by to pro ně to nejlepší...

To by pak ale nevydělávali, a z čeho by se pak zaplatili.

1.2.2022 13:14
lenacia

XXX.XXX.173.255

Však logicky... Plandající udidlo v tý hubě skoro není přece, duuh.

1.2.2022 14:51
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
K ráji to spěje.

Aha,tak když koni posunu udidlo v hubě níž a níž,tak ho vlastně odvykám .Finální poloha bude na prsou ,zřejmě
To určitě vymyslela sama paní provozovatelka ,tím svým mozkem.
Prý zájem široké veřejnosti ,tahle metoda probudila ,pomoóóc

1.2.2022 15:30
Dotaz

XXX.XXX.236.249

koně napsal(a):
Aha,tak když koni posunu udidlo v hubě níž a níž,tak ho vlastně odvykám .Finální poloha bude na prsou ,zřejmě
To určitě vymyslela sama paní provozovatelka ,tím svým mozkem.
Prý zájem široké veřejnosti ,tahle metoda probudila ,pomoóóc

To by mě zajímalo, co je to ta široká veřejnost. My dvě s Coudas? :)

To jsou ty její velký oči, jako když vykládala, jak velkou má podporu ohledně té zimy bez sena, celých šest! lidí se jí ozvalo - akorát ze skupiny, která má členů 16 000.

Coudas

1.2.2022 16:03
Coudas

XXX.XXX.87.254

Dotaz napsal(a):
To by mě zajímalo, co je to ta široká veřejnost. My dvě s Coudas? :)

To jsou ty její velký oči, jako když vykládala, jak velkou má podporu ohledně té zimy bez sena, celých šest! lidí se jí ozvalo - akorát ze skupiny, která má členů 16 000.

Třeba jí někdo psal soukromě.

1.2.2022 17:18
lenacia

XXX.XXX.173.255

ne... furt nad tím musím přemýšlet... Jaký to má význam...
Jaký smysl a funkci to udidlo má tady mít? Mírně povolené... vždyť mu tam visí silou vůle. Vždyť... mu musí blimbat do zubů....
Bohužel, můj rozum a mozek nefungují na stejných sférách a knihy sou jen o tom, jak to dělá někdo jiný. Takže jediný k čemu mi můj chabý mozek dochází je:
Jestli takle nosí udidla i ostatní koně, kor starší a kor pod začátečníky... Nebylo by mi ani divu, že je zuby bolí a nechtějí pak žrát....
Jak to funguje? Pokud jezdíte na zahozené otěží je přece jedno, kde udidlo je a naopak, když budete potřebovat koně zatáhnout..... tak se takhle povolené udidlo protočí.... vždyť i korektně zapnuté udidlo může koni projet hubou, natož tohle...
Na druhé fotce mi to taky nepřijde úplně jak zahozená otěž, ale ok, tam jsou ve cvalu.... ale zase, je to provazovka, a ta, i pře zapnutí v jezdeckých kroužcích, není zrovna jemné uždění,a jak se zdá tak jim z korektního místa na nose vlivem tahu otěží vyletěla kamsi do půlky nosu.... ale to už spíš teoretizuji......

Coudas

1.2.2022 17:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Je to prostě nefunkční, špatné, a nedá se to nijak zdůvodnit. Jenže tahle paní místo pokory a uznání chyby vše radši jen okecá jak je to super, jak na to přišla sama, jak jí to funguje, místo uznání chyby, omluvy...

1.2.2022 20:36
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Coudas napsal(a):
Třeba jí někdo psal soukromě.

Spíš to nestíháme sledovat. Vše záhy maže. Viz ten majitel.

1.2.2022 20:48
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
Spíš to nestíháme sledovat. Vše záhy maže. Viz ten majitel.

Zájem široké veřejnosti pravděpodobně nebyl pouze obdivný a vysoce kladně hodnotící, tuto odvykací metodu.
Tak je Mozek promazala a zredukovala ,jen na ty pochvalné a souznící .Aby bylo jasno,co je dobře.
Tím se veřejnost evidentně značně zúžila

1.2.2022 22:26
lenacia

XXX.XXX.168.148

příspěvek byl smazán... ono komentáře smažete, mračíkové reakce ale mazat myslím nešly
ale narazila sem na tuto fotku volného udidla... s kroužkem napůl v hubě.

“upraveno administrátorem 4.4.2022. v 20:19 - porušení autorských práv”

1.2.2022 22:35
Dotaz

XXX.XXX.110.178

lenacia napsal(a):
příspěvek byl smazán... ono komentáře smažete, mračíkové reakce ale mazat myslím nešly
ale narazila sem na tuto fotku volného udidla... s kroužkem napůl v hubě.

Tak jen pro úplnost sem dám printscreen toho jejího zdůvodnění. Ozval se jí večer pod ním majitel koně a nesouhlasil s tím, co tam o koni psala. Pak to raději smazala. Snad to bude k přečtení.

1.2.2022 22:54
lenacia

XXX.XXX.168.148

tak teď nevím co na to říct... takže majiteli zhejtila koně bez jeho vědomí? Slušný

Neregistrovaný uživatel

2.2.2022 02:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.53

Dotaz napsal(a):
Tak jen pro úplnost sem dám printscreen toho jejího zdůvodnění. Ozval se jí večer pod ním majitel koně a nesouhlasil s tím, co tam o koni psala. Pak to raději smazala. Snad to bude k přečtení.

Není někde to vyjádření majitele? Zajimalo by me.

Coudas

2.2.2022 06:26
Coudas

XXX.XXX.87.254

už se zase těším na obvinění ze stalkingu

Jasan neobvinila majitele, ale bývalého majitele, od kterého koupila/dostala oného koně, má ve svém povědomí chaoz, ale drží se. Nepřátelé nemilosrdně kosí.

“upraveno administrátorem 4.4.2022. v 20:19 - porušení autorských práv. Pro sdílení je třeba využít prolink nikoli print screen.”

Wednesday

2.2.2022 07:54
Wednesday

XXX.XXX.46.251

Ona má snad všechny koně zdrcený životem. Ještě, že je zachránila, koupit si je někdo jiném, nedej bože člověk co čte třeba knížky. To by určitě dopadli špatně.

Úplně jsem si vzpomněla na Cimrmany ,, Mým národům. Zlomeni bolem stojí národy nad rakví zvěčněného císaře...A co armády, že bychom je nechali taky zlomit. Ano, armády také zlomte.

2.2.2022 08:35
lenacia

XXX.XXX.173.255

to mi připomíná příběh o jisté stáji, kde vodili koně na štajgru do výběhů a zpátky a rozneslo se, že nemají vychované koně, nebo že jim tím ubližují'... Že ale stáj stojí 200 metrů od dálnice a prostě to byla bezpečnost, to nikdo nedodá.
Že vás bude mít chladnokrevník na salámu, vzít jako koně zničeného životem... oukej boomer.
Pořád ale nerozumím mechanice povoleného udidla...
jako, pokud bych já měla zkusit použít mozek/rozum a bez čtení knížek, pokud bych chtěla koně přeučit na bezudidlo a pořád mít nějakou kontrolu, dala bych koni na hlavu provazovku, a přes ni korektně nasadila uzdečku bez nánosníku (ještě ideálněji mít kompinovanou uzdečku) a prostě bych měla dvoje otěže.

Fascinuje mě to... fascinuje mě její míra sebevědomí. Její tvrdohlavost a její nezlomné přesvědčení v tom, že to dělá dobře... Že odborná literatura je pro blbečky. Že se staví do pozice objevitele a inovátora...
a přitom je jen... Grug
https://www.youtube.com/watch?v=hR4oc1us1aU

2.2.2022 08:41
Arbora

XXX.XXX.149.42

Z recenzií na googli:

Vyjížďky jsou kratší než reklamují. Prostředí není moc atraktivní pro projížďky. Výcvik byl prováděn beodborně v podstatě ještě dětmi.

A jediný, všetci ostatní 5 hviezd.

2.2.2022 08:55
koně

XXX.XXX.174.63

Arbora napsal(a):
Z recenzií na googli:

Vyjížďky jsou kratší než reklamují. Prostředí není moc atraktivní pro projížďky. Výcvik byl prováděn beodborně v podstatě ještě dětmi.

Nestačila Jasan ještě vymazat

2.2.2022 09:02
Arbora

XXX.XXX.149.42

Na googli sa recenzie nedajú mazať. Ani na FB.

2.2.2022 09:12
lenacia

XXX.XXX.173.255

Arbora napsal(a):
Z recenzií na googli:

tak když to z většiny hodnotily malé holky, některé mají profilovky s obrázky ze Star Stable....
Výcvik mladistvými je bohužel pořád běžná věc. Spolu s 'nepřekonatelným' argumentem, že instruktor nemusí být tak dobrej jako jezdec...
Pokud jde o prostředí, to netuším co se tím myslí a jestli jde o to, že nemá člověk výhledy kamsi do dálav... to mi přijde trochu nefér, a zase pole fotek se mi nezdá že by měli vyloženě ošklivé prostředí... O jaké délce vyjížďky se bavíme též netuším, pokud měli třeba dvouhodinovou a dorazili domů o 10 minut dřív, protože dejme tomu byla skupina sestavená ze zkušenějších jezdců a tak se šlo ve svižnějším tempu, tak to je takový individuální.
Podle mě by se délka vyjížděk měla udávat spíše ve vzdálenosti jednotlivých tras a čas udávat přiblžný dle měření v různých tempech.

2.2.2022 09:18
koně

XXX.XXX.174.63

Arbora napsal(a):
Na googli sa recenzie nedajú mazať. Ani na FB.

To by měla ale nějak podchytit
Aby někdo nezodpovědně nenarušoval pracně budovaný image ráje

2.2.2022 10:20
Arbora

XXX.XXX.149.42

To našťastie nejde, to má pod palcom google. Na jednej strane je to super, že sa to nedá regulovať, ako mazanie komentov. Na druhej strane, videla som kopec hodnovetní "jedna" v domnení, že to je ako známkovanie v škole a pôsobilo to trochu mätúco.

Ale dá sa reagovať na hodnotenia.

2.2.2022 14:58
Dotaz

XXX.XXX.237.86

lenacia napsal(a):
tak když to z většiny hodnotily malé holky, některé mají profilovky s obrázky ze Star Stable....
Výcvik mladistvými je bohužel pořád běžná věc. Spolu s 'nepřekonatelným' argumentem, že instruktor nemusí být tak dobrej jako jezdec...
Pokud jde o prostředí, to netuším co se tím myslí a jestli jde o to, že nemá člověk výhledy kamsi do dálav... to mi přijde trochu nefér, a zase pole fotek se mi nezdá že by měli vyloženě ošklivé prostředí... O jaké délce vyjížďky se bavíme též netuším, pokud měli třeba dvouhodinovou a dorazili domů o 10 minut dřív, protože dejme tomu byla skupina sestavená ze zkušenějších jezdců a tak se šlo ve svižnějším tempu, tak to je takový individuální.
Podle mě by se délka vyjížděk měla udávat spíše ve vzdálenosti jednotlivých tras a čas udávat přiblžný dle měření v různých tempech.

Tak berou i nekoňáky, že je zaškolí. Je otázkou, jak nekoňák vyučuje, nebo se podílí na péči o koně a jezdce.

2.2.2022 15:07

Dotaz napsal(a):
Tak berou i nekoňáky, že je zaškolí. Je otázkou, jak nekoňák vyučuje, nebo se podílí na péči o koně a jezdce.

To je stejné, jako kdybych já chtěla někoho učit lyžovat. Pocházím z nelyžařské rodiny, na střední škole mě kurz minul, protože byly uhelné prázdniny a na lyžích jsem poprvé stála na VŠ. Sjezdovky jsem zavrhla okamžitě , běžky jsem na milost vzala. Ale stejně jsem se naučila jet jenom pomalu a rovně. A víc jak 15 let jsem na nich nestála.

2.2.2022 15:12
Dotaz

XXX.XXX.237.86

To je stejné, jako kdybych já chtěla někoho učit lyžovat. Pocházím z nelyžařské rodiny, na střední škole mě kurz minul, protože byly uhelné prázdniny a na lyžích jsem poprvé stála na VŠ. Sjezdovky jsem zavrhla okamžitě , běžky jsem na milost vzala. Ale stejně jsem se naučila jet jenom pomalu a rovně. A víc jak 15 let jsem na nich nestála.

Tak to je na čase si otevřít lyžařskou školu. ;)

2.2.2022 15:14

Ale jo, zažila jsem stáj, kde první rok dělal ten člověk pomocníka vedoucímu a druhý rok dělal ten člověk vedoucího. A smrťáky se tam nestávaly. Tihle lidé mají na rozdíl od kvalifikovaných a léty prověřených koňáků štěstí.

Coudas

2.2.2022 15:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Smrťáky se nestávaly, ale jak vypadaly ty koně, škoda mluvit.

Otázka do pléna. Jakým legálnim a společensky přijatelným způsobem těmto lidem dát verejně najevo, že s jejich praktikami nesouhlasím/e a zároveň ostatní uppzornit, že co se děje, děje se špatně?

2.2.2022 16:02
Dotaz

XXX.XXX.237.86

Leda neco sepsat a hodit to do těch recenzí, které nemůžou smazat?

Wednesday

2.2.2022 16:23
Wednesday

XXX.XXX.47.19

Dát to dohromady od utopeného hříběte po její uzdění, nejlépe i fotky, aby lidi věřili a sdílet na fb. Hlavně ve skupinách, kde hledají ježdění. Na google bych dala zkrácenou verzi. A teoreticky by mi stálo za to poslat KVS a ČOI.

Ale upřímně pochybuju, že se něco stane. Když nikoho nezajímají koně i v horších podmínkách......ale zase ona ,,učí jezdit´´ a na to je potřeba cvičitelák. Nebo ne? A vážně pochybuju, že ho má.

2.2.2022 16:37

Wednesday napsal(a):
Dát to dohromady od utopeného hříběte po její uzdění, nejlépe i fotky, aby lidi věřili a sdílet na fb. Hlavně ve skupinách, kde hledají ježdění. Na google bych dala zkrácenou verzi. A teoreticky by mi stálo za to poslat KVS a ČOI.

Ale upřímně pochybuju, že se něco stane. Když nikoho nezajímají koně i v horších podmínkách......ale zase ona ,,učí jezdit´´ a na to je potřeba cvičitelák. Nebo ne? A vážně pochybuju, že ho má.

Pokud vybírá peníze, jakože asi jo, tak spíš FÚ, ten je spolehlivější.

2.2.2022 16:41
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):

Hledá někoho dospělého plnoletého kdo jí bude platit 500,- měsíčně .O koních bude lepší ,když nebude nic vědět ,sama zaučí.
Protože kdo něco ví,by utekl okamžitě .Nebo by hrozila tvrdá inzultace paní provozovatelky,jestli by se mozku po úderech neuráčilo zafungovat
Tímto dospělým pak bude zajišťovat chod své instituce, a to po všech stránkách .Od bezpečnosti a výuky placených klientů na táborech i v týdnu ,až po opravy ohrad ...
Důležité je ,že kydat nemusí,asi koně nějak nemají co sr..... a krmení nosit taky ne,takové zbytečnosti ona nepraktikuje
Tohle by mělo přijít do recenzí

2.2.2022 16:50
lenacia

XXX.XXX.173.255

Nebo udělat IG profil jako lovci klamů, kteří zveřejňovali ezošmejdy a podvodníky a lháře....

2.2.2022 16:54

Hentý oný nový příjemně a přirozeně komunikativní člověk do kolektivu může být klidně bez jezdeckých zkušeností i zkušeností s koňmi, a čeká jej výchova mladých koní?

To je nějaká reality šou?
Bude to v televizi?

2.2.2022 16:59
Dotaz

XXX.XXX.237.86

koně napsal(a):
Hledá někoho dospělého plnoletého kdo jí bude platit 500,- měsíčně .O koních bude lepší ,když nebude nic vědět ,sama zaučí.
Protože kdo něco ví,by utekl okamžitě .Nebo by hrozila tvrdá inzultace paní provozovatelky,jestli by se mozku po úderech neuráčilo zafungovat
Tímto dospělým pak bude zajišťovat chod své instituce, a to po všech stránkách .Od bezpečnosti a výuky placených klientů na táborech i v týdnu ,až po opravy ohrad ...
Důležité je ,že kydat nemusí,asi koně nějak nemají co sr..... a krmení nosit taky ne,takové zbytečnosti ona nepraktikuje
Tohle by mělo přijít do recenzí

To asi výjimečně zapomněla sdělit, že mají 21 hektarů různorodých pastvin.

Coudas

2.2.2022 18:38
Coudas

XXX.XXX.87.254

KVS asi neřeší, protože koně krmení mají, vyhublý nejsou. Myslím, nekoukala jsem. O licenci instruktora a lekcí za úplatu už by se dalo polemizovat. Profil IG (asi instagram) či stránka na fb by byla řešení, vyvracet bludy, ale já mám právě obavu, aby se to nezvrtlo ve vyřizování účtů. Paní věcné a pádné argumenty nebere, blokuje, maže. Takže se můžu ozvat jednou, dvakrát, a konec. A holčicky budou dále lajkovat a nadávat mně, proč jako haním paní, když ony mohly strávit takovej krásnej den u koníčků a dozvěděly se tolik zajímavých věcí. A dávat 1500,- , abych ještě jela 150 km k Náchodu, a tam paní natvrdo naživo rozporovat, navíc udržet nervy, abych jí nedala lopatou, na to nemám. Né peníze, ale nervy.

2.2.2022 20:23
etnies86

XXX.XXX.245.26

Dotaz napsal(a):

Ta to ma vymyšlené sakra, makat ji tam budou a ještě za to platit a teda zadek si svezou aspon na 30 minut. A ona si pěkně vyinkasuke pěknou sumicku za klienty. To se vyplatí.

2.2.2022 20:32
etnies86

XXX.XXX.245.26

Wednesday napsal(a):
Ona má snad všechny koně zdrcený životem. Ještě, že je zachránila, koupit si je někdo jiném, nedej bože člověk co čte třeba knížky. To by určitě dopadli špatně.

Úplně jsem si vzpomněla na Cimrmany ,, Mým národům. Zlomeni bolem stojí národy nad rakví zvěčněného císaře...A co armády, že bychom je nechali taky zlomit. Ano, armády také zlomte.

Tak jsou levný, dá je nejak dokuoy to asi jo a šup pod kšeft

2.2.2022 20:39
Dotaz

XXX.XXX.17.27

etnies86 napsal(a):
Tak jsou levný, dá je nejak dokuoy to asi jo a šup pod kšeft

Nabízí domov nechtěným, ale musí být pojízdní. Čili zdarma či levně získat koně, co jí bude vozit lidi.

2.2.2022 21:16

Wednesday napsal(a):

Obávám se, že cvičitelák netřeba. A laik nemá moc šancí poznat, že je něco špatně. Když se mu všechno správně předestře...

2.2.2022 21:54
Dotaz

XXX.XXX.17.27

Obávám se, že cvičitelák netřeba. A laik nemá moc šancí poznat, že je něco špatně. Když se mu všechno správně předestře...

Souhlasím. Stačí přečíst recenze na FB, jak se jim líbilo povídání/výklad.
Akorát bohužel nejsou schopni posoudit kvalitu informací.

Coudas

3.2.2022 15:29
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vím kam s koni z Irska, tady se budou mit nejvíc nejlíp skvěle a slečna paní si určitě vše zařídi sama, vždyť koně ze sr... tahá běžně a strašně jí to jde. Hlavně že budou zadarmo a jezditelní.

3.2.2022 15:58
lenacia

XXX.XXX.173.255

za 300k mohla mít 16 do budoucna 'jezditelných' chudáčků... to vychází necelých 20k na hajtru.. to je skoro zadáčo

3.2.2022 17:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

A co pojištění při úrazu?
O tom taky nic nečte? I když, blbí prý mají štěstí.

3.2.2022 17:32
koně

XXX.XXX.174.63

Coudas napsal(a):
Vím kam s koni z Irska, tady se budou mit nejvíc nejlíp skvěle a slečna paní si určitě vše zařídi sama, vždyť koně ze sr... tahá běžně a strašně jí to jde. Hlavně že budou zadarmo a jezditelní.

Zdravotně stabilní ,pojízdní,hodní,krotcí ,spolehliví, použitelní do provozu pod děti
Já byla na tom,že takoví koně se prodávají ?A těžce hledají
Chudáci z kamionu jsou podražení hodně ,ale kdyby je složili u Jasanů ,určitě by to rozchodili a stali by se školními .Přinejhorším by je nějaký zletilý dobrovolník zaučil

3.2.2022 17:40
lenacia

XXX.XXX.173.255

koně napsal(a):
Zdravotně stabilní ,pojízdní,hodní,krotcí ,spolehliví, použitelní do provozu pod děti
Já byla na tom,že takoví koně se prodávají ?A těžce hledají
Chudáci z kamionu jsou podražení hodně ,ale kdyby je složili u Jasanů ,určitě by to rozchodili a stali by se školními .Přinejhorším by je nějaký zletilý dobrovolník zaučil

jako... přesně tu první větu pravidelně čtu, když tyhle koně prodávají za 120 tisíc

3.2.2022 17:50
etnies86

XXX.XXX.245.26

Coudas napsal(a):

Aneb jak mit jednoduše kone zadarmo pro platici zákazníky.

Fakt jim plati fyzio?
Veta? Tam bych řekla, ze to bude lečit po svým sama co jsem pochytila...
Krmeni tez s otaznikem

3.2.2022 17:57
majkulka

XXX.XXX.152.184

Coudas napsal(a):

tak to je slušný hardcore Tomu se říká z louže pod okap - pro ty koně

Coudas

3.2.2022 17:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

etnies86 napsal(a):
Aneb jak mit jednoduše kone zadarmo pro platici zákazníky.

Fakt jim plati fyzio?
Veta? Tam bych řekla, ze to bude lečit po svým sama co jsem pochytila...
Krmeni tez s otaznikem

Tak třeba tažáka zkaženýho životem a nesnášejícího lidi slečna paní "léčil" kýblem ovsa. Tak na krmení asi má. Jo, vlastně, jak dlouho...

3.2.2022 18:04
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Coudas napsal(a):
Tak třeba tažáka zkaženýho životem a nesnášejícího lidi slečna paní "léčil" kýblem ovsa. Tak na krmení asi má. Jo, vlastně, jak dlouho...

A diví se, že pak přes ně chodí. :)

3.2.2022 18:06
evcusik

XXX.XXX.21.45

Tak také pravda je, že nenakrmený kůň rovná se hodný kůň - když prostě nemá sílu, dát se na odpor.

3.2.2022 18:10
koně

XXX.XXX.174.63

Coudas napsal(a):

Aby mu vrátila chuť do života, přeci
Vzhledem k tomu,že nošení krmení kamkoli považuje za nepřirozenou změkčilost,pochybuju ,že těch kýblů viděl nějak moc .A taky čemu kdo říká "kýbl"

3.2.2022 18:59
evcusik

XXX.XXX.145.236

koně napsal(a):
Aby mu vrátila chuť do života, přeci
Vzhledem k tomu,že nošení krmení kamkoli považuje za nepřirozenou změkčilost,pochybuju ,že těch kýblů viděl nějak moc .A taky čemu kdo říká "kýbl"

a hlavně žádné cukry, aby nám koník nebláznil, nepodělali se mu kopyta či něco jiné a moderního.

3.2.2022 19:00
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen printscreen k tomu, o čem píše Coudas - pro ty, co jsou v bloku a nebo se jim nezobrazí odkaz.

Pro lepší přečtení kopíruju text.

Fredy
Tenhle koník k nám přišel loňské léto. Je mu 14 let a celý svůj život tahal dřevo v lese. Ježděný byl minimálně, komunikaci s člověkem neznal. Co se u nás zabydlel, tak mu začal nový život a to život jezdeckého koně. Největší starost nám ale všem dělala jeho psychika. Fredy neměl lidi rád ba dokonce , postrádal jakoukoliv radost , ze života všeobecně . Ne, že by byl zly, to ne. Jen byl ochotný vše přetrpět s neuvěřitelnou silou a odhodláním, připraven stát a ustát cokoliv. Pokud by jste tohoto koně uhodili pěsti do hlavy, ani by ji neposunul. (To tenkrát zkonstatoval i Olda Novák, který s konmi pracuje celý svůj život a pořádá u nás kurzy práce s koněm ze země, párkrát do roka...). Když všichni koně běželi pastvinou a hráli si Fredy stál jako by čekal na smrt.... Tak nám začala ta nejnáročnější práce. Po návštěvě fyzioterapeuta, veterináře a dořešení problémů s kopyty po odkovaní, jsme vyloučili zdravotní problémy a začali měnit Fredyho názor. První byla na řadě ovsová terapie, kdy k němu každý den někdo z našich lidí přišel , vytáhl ho z ohrady , dal mu sníst kýbl ovsa a vrátil ho zpět do ohrady. Bez toho, aniž by po něm žádal cokoliv dalšího. Díky tomu Fredy začal respektovat alespoň nějaká pozitiva s člověkem spojovaná, začal s námi komunikovat při běžném pohybu ohradou- na svůj kyblík se těšit , sledovat zda už někdo jde nebo ještě ne, chodil se postavit k některému z východu nebo prostě jen vytrvale blokoval kolečko, osobě vyklízející bobky z ohrady, aby na sebe upozornil... ...prach sprostě v něm vznikl zájem o okolní dění a vnímání člověka pozitivně alespoň ve smyslu nosiče dobroty. Oves všeobecné zdvyhnul jeho potenciál a čistou koňskou energii. Tohle krmení se dnes u koní takřka nepoužívá z mnoha dobrých důvodů , já zde ale použila jeho pozitiva jako je rychlý nával energie a celkové povzbuzení koně. I tak ale po další rok byl Fredy pod sedlem, prací ze země i běžném pohybu se stádem ohradou nešťastný...nabízel nejraději rychlý klus, cval jen z nejvyššího donuceni, kdykoliv mu to jezdec dovolil svou nezkušenosti, tak se ho pokusil svou silou odtáhnout směrem domů. Po dlouhé době snažení a pozorování neštěstí tohoto zvířete jsme ho dokonce nabídli k prodeji a našli kupce , který by mu byl skvělým majitelem a neměl na něj již absolutně žádné nároky s tím, že zde již není pomoci. Pak ale začalo jaro a s rašící trávou nám Fredy začal kvést. Zamiloval se do kobylky Nesi s níž tvořil a stále tvoří jednu z nejsilnějších vazeb, kterou jsem kdy u koní viděla. Ona je mladší a podstatně akčnější pokud je uvidíte v ohradě, pak nikdy nebudou stát dál od sebe než 1m. Toto léto již spolu zažili velká dobrodružství společná putování , vandry no a nakonec, video z dnešního podvečera. Dlouho jsem přemýšlela zda na videu opravdu je náš Fredy....

https://www.facebook.com/groups/476998765676524/posts/4555724994470527/

3.2.2022 20:31

sisi58 napsal(a):
A co pojištění při úrazu?
O tom taky nic nečte? I když, blbí prý mají štěstí.

To neřeší, si myslím. Možná jim dají podepsat papír, že za nic neručí. A očividně jim to prochází.

3.2.2022 20:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

To neřeší, si myslím. Možná jim dají podepsat papír, že za nic neručí. A očividně jim to prochází.

Třeba chtějí, aby byli pojištěni klienti? Některé školy to vyžadují.

4.2.2022 06:25

"Tahal v lese, komunikaci s člověkem neznal" - a jak mu asi ten člověk řekl, kam a jak má tahat? To asi boží vnuknutí? Nebo přirozený instinkt. Tak to bude. Ale žádná komunikace s člověkem. Von ten kůň tahal totiž v lese sám, jako automat. Jen mu to tam navěsili na rozporku a spánembohem. A ten kůň to tahal zázrakem k vyvážečce, nekecám, kde mu to dělníci zase odpřáhli. Pak úderem hodiny padla na oběd, tak se šel napást, a pak zase po obědpauze stál na značkách. Jo, takovýho koně bych taky brala. - Pořád mě fascinuje, jak si někdo myslí, že když se nejedná o nějaké spešl metódy, tak to prostě komunikace mezi koněm a člověkem není.

A třeba já vyžaduji, aby byla děcka pojištěná na úraz při jezdeckém sportu. Musím mít i potvrzení, že pojišťovna vnímá, že se jedná o pravidelnou aktivitu, a nikoli jen svezení na pouti nebo v tur. jízdárně. Podstatně to sníží eventuální moji povinnost vůči těm případným poškozeným.

4.2.2022 09:06
koně

XXX.XXX.174.63

Odkování
Tenhle odborný termín taky vymyslel Mozek ,ne

4.2.2022 10:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Třeba chtějí, aby byli pojištěni klienti? Některé školy to vyžadují.

Pojištění klienta nevyviní majitele koně z plnění. Pokud je pojištěn, je plnění klientovi z pojistky. Pokud není majitel pojištěn a klient ano, pojišťovna platí a pak to naúčtuje majiteli koně.
To vážně nechcete.
A žádný podepsaný papír na tom nic nezmění. Tím papírem se pak můžete vytřít, až se z částky, kterou pak platíte, znečistíte.

4.2.2022 12:10

koně napsal(a):
Odkování
Tenhle odborný termín taky vymyslel Mozek ,ne

Jo, taky mě to zaujalo. Odkování jako odpocování, ne?

4.2.2022 12:23
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jakože pár týdnů počkáme, ony ty podkovy samy odpadnou a je odkováno?

Coudas

4.2.2022 12:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

No a jaky je opak, když je nakování? Tak odkovaní né, sundaní podkov je moc dlouhý.

Chudák jasan, ví vůbec jak jí tu drtíme.... Vlastně ona psala, že jí to je jedno, protože ti, kdo ví, tak ví....

4.2.2022 12:29
koně

XXX.XXX.174.63

Pod kování,tak opak je od kování

4.2.2022 12:46

bassrock napsal(a):
Jakože pár týdnů počkáme, ony ty podkovy samy odpadnou a je odkováno?

Třeba. A vlastně jo, ony by ty podkovy dříve nebo později odpadly. Ale asi to ještě nikdo nezkoušel.

4.2.2022 12:47

koně napsal(a):

Opak je spíš nadkování, ne?

Coudas

4.2.2022 12:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

koně napsal(a):

Nebylo by to pod kování - nad kování?

4.2.2022 12:57
lenacia

XXX.XXX.173.255

takže abych to pochopila správně...
Fredy dorazil do stáje, kde byl mezi ostatními koňmi cizí a mezi lidi co pro něj byli cizí a do prostředí co mu bylo cizí. A tak nejevil žádný zájem ani o cizí koně ani o cizí lidi...
A tak se rozhodli, že mu budou nosit každý den žrádlo....
A tak po určité době, kdy se kůň socializoval v novém prostředí a zvykl si na nové koně a zvykl si na nové lidi a na to, že dostává nažrat...
Ono hle, kůň kterej málokdy jezdil bude zkoušet jezdce...
Ale protože ho nikdo nehonil po kruhove a kolem dokola na vodítku, tak je to životem zrzelý chudák, který nic neumí, nikdo ho neměl rád a všichni ho týrali.... A oni!!! ONI! Sou ti zachránci, co dokázali nemožné.... Joo a taky oves pytche! Oves je magickej vole!!!

4.2.2022 13:37
Varaxi

XXX.XXX.150.244

koně napsal(a):

Opak podkování je logicky nakování, ne? Analogicky - podkova je pod něčím, opak je tedy nakova, která je na něčem.

4.2.2022 14:05
Dotaz

XXX.XXX.20.93

No, třeba je to taky to postupné odvykání. Jako to udidlo, co se šoupe níž a níž až koni z huby samo vypadne, tak se podkovy přibijí menším a menším počtem podkováků, aby si kůň odvykal. :)

Varaxi: Já vím, ale některé jezdecké školy
to vyžadují a mají pak pocit, že jsou z obliga. U této paní by mě nepřekvapilo už nic. Když vidím její nechuť k jakékoliv prevenci, nepředpokládám, že by byla její škola pojištěna. Leda až po nějakém průseru.

4.2.2022 14:09
Dotaz

XXX.XXX.20.93

lenacia napsal(a):
takže abych to pochopila správně...
Fredy dorazil do stáje, kde byl mezi ostatními koňmi cizí a mezi lidi co pro něj byli cizí a do prostředí co mu bylo cizí. A tak nejevil žádný zájem ani o cizí koně ani o cizí lidi...
A tak se rozhodli, že mu budou nosit každý den žrádlo....
A tak po určité době, kdy se kůň socializoval v novém prostředí a zvykl si na nové koně a zvykl si na nové lidi a na to, že dostává nažrat...
Ono hle, kůň kterej málokdy jezdil bude zkoušet jezdce...
Ale protože ho nikdo nehonil po kruhove a kolem dokola na vodítku, tak je to životem zrzelý chudák, který nic neumí, nikdo ho neměl rád a všichni ho týrali.... A oni!!! ONI! Sou ti zachránci, co dokázali nemožné.... Joo a taky oves pytche! Oves je magickej vole!!!

Hlavně si s ním rok neporadila, nepomohl ani Olda Novák, koně chtěli dát pryč. A pak to vyřešila tráva a společnost jiného koně. Ale zásluhy patří Jasanu. :)

4.2.2022 14:17
Dotaz

XXX.XXX.20.93

Varaxi, omlouvám se, to byla reakce na Sisi.

4.2.2022 14:42
lenacia

XXX.XXX.173.255

Dotaz napsal(a):
Hlavně si s ním rok neporadila, nepomohl ani Olda Novák, koně chtěli dát pryč. A pak to vyřešila tráva a společnost jiného koně. Ale zásluhy patří Jasanu. :)

fascinující

Coudas

4.2.2022 15:12
Coudas

XXX.XXX.87.254

No ale kdyz rikal Olda Novak ne....

4.2.2022 15:41
lenacia

XXX.XXX.173.255

O Sáře se taky říkalo plno věcí ... nakonec ste měli všichni pravdu. Problém sem byla hlavně já... i když já tohle teda nikdy nepopírala ...
Co tím chci říci je, že někdy nelze měnit koně k obrazu svému ale dojít ke kompromisu co bude fungovat vzájemně. A nepotřebovala sem ani povolené udidlo

4.2.2022 15:47

Já teda teď koukla na jejich fb stránky a dostal mě popis z konce ledna. Paní píše, jak je všechno naprd, bahno, sračky a ....."balíky sena nasáklé vodou, váží snad tunu." To je to kvalitní seno nachystané na zimu?

Coudas

4.2.2022 15:56
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já teda teď koukla na jejich fb stránky a dostal mě popis z konce ledna. Paní píše, jak je všechno naprd, bahno, sračky a ....."balíky sena nasáklé vodou, váží snad tunu." To je to kvalitní seno nachystané na zimu?

To jste neviděla video, kde kobylu učí/přeučují/ obsedají, nevím já to úplně do detailu nesledovala. Ale pochopila jsem, že kobyla má někalý problém. Tak na kobylu posadila mladou holčinu, vypustila je do rozbahněného a zmrzlého výběhu? Jízdárny? Každopádně kobyla měla co dělat jen vůbec chodit, a ona si dovolila protestovat proti pobídkám, kdy holka taky vůbec nevděla, co dělat. Ale paní trenérka jasan prostě řekla a chtěla. Jako kdybych jí měla komentovat všechny ty videa zpětně tak mn trefí šlak. Ale to mi nevadí. Mi vadí, že jí lidi napíšou, že jako asi ne, tak jasan vyfikne elaborát že joooo a zdůvodní to ještě de.bilněji. Sebereflexe a respekt žádnej. Ale Olda Novák říkal, Olda Novák to taky tak dělá. Na můj dotaz ohledně podsazení při zapření se do ohlávky neodpověděla. Není argument. Hlavně že to vymyslela svým mozkem a přišla si na to sama.

4.2.2022 16:10
Dotaz

XXX.XXX.20.93

Je třeba být členem skupiny pro zobrazení, jde o třetí a čtvrté video, dávám odkaz na celý příspěvek, kde jsou videa okomentována autorkou.
Ten terén, jak píše Coudas, je fakt otřesný. Riziko pro koně, pro děvče navíc na mladém protestujícím koni taktéž. Když vzaly s kobylou ten sloupek, tak mi bylo z možného průšvihu až mdlo.

https://www.facebook.com/groups/476998765676524/permalink/2109118769131174/?app=fbl

Coudas

4.2.2022 16:16
Coudas

XXX.XXX.87.254

Musíte být nejen člen skupiny, hlavněnesmite být zablokován, to pak vidite stejný houby 🙂

4.2.2022 16:53
lenacia

XXX.XXX.173.255

Tak všichni víme, že u ní je jedno co kdo jiný říká, ona si pojede po svém. On pan Olda Novák taky mohl říkat těch věcí víc, ale výňatek máme jen toho co sedí jí do příběhu.
A pan Olda Novák není nijak zodpovědný za jejich přístup ke koním ani za chování koní.
Já bych se vsadila, že konstatování pana Oldy Nováka nebylo o tom, že koně někdo utýral a sebral mu chuť do života, ale že to prostě byl kůň co měl všechno a všechny na háku. Což mi na tažného koně z lesa sedí.
Už sem to napsala jinde jak já vnímám přirozenou komunikaci a co si myslím, že si plno lidí (a obzvláště ženských co sou tak strašně 'riding free') mylně pod tím představuje.
On ne každý kůň vám bude běhat po kruhovce sem a tam na zamávání vodítkem. A celá ta práce ani není o tom, že se na vás má kůň duševně napojit. Což si asi Jasan myslí?
Jakože plno věcí by pak asi začalo do té skládačky zapadat. Povolené udidlo je přeci duševní oznámení koni že mu dává svobodu. A.... a.... asi sem ztratila mylšnekovou nit

Coudas

4.2.2022 17:08
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, Olda Novák se vyjádřil ve směru, že můžete dát tomuto koni kladivem mezi oči a s ním to nehne. Tedy kůň zabedněný, tipuji. Mám však zkušenost, že "kůň je bl.bej, on nedělá to to a to" a přirozená komunikace to napraví... Kůň věděl vše přesně, pracoval úplně normálně, a nebylo to o žádné přirozené komunikaci. Smutný je, že toto úsloví je spojeno s úplně něčím jiným a udělal se z něj naprostý nesmysl jako právě honění v kruhovce, mávání praporky, parelliho ohlávka a dalši a další. Ale nebudu to rozebírat. Prostě jasan si ze všeho bere jen co se hodí, je jednoduchý atd...

4.2.2022 17:17
lenacia

XXX.XXX.173.255

sem si ak v reakci na přirozenou komunikaci vzomněla na jeden z mých oblýbených anime 'memes'

4.2.2022 17:25

Coudas napsal(a):
Nebylo by to pod kování - nad kování?

To je lepší.

4.2.2022 17:27

Varaxi napsal(a):
Opak podkování je logicky nakování, ne? Analogicky - podkova je pod něčím, opak je tedy nakova, která je na něčem.

My to vzaly čistě gramaticky. Pod - nad. Pokus o vtip.

5.2.2022 09:09
etnies86

XXX.XXX.90.18

Se nedivim že pak chudaci nechteli seno

Coudas

5.2.2022 09:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Není možné. Mají super domácí seno bio eko top kvality.

5.2.2022 10:32
liva

XXX.XXX.227.29

U nás se dušné kobyle seno složitě máčí, někteří “pitomci” seno dokonce napařují a paní to má hezky přírodně.🙂

5.2.2022 18:13
lenacia

XXX.XXX.168.148

by mě zajímalo kdy přijde s teorití- zmoklé seno= pro dušné

5.2.2022 20:59
lenacia

XXX.XXX.168.148

debata pod příspěvkem kde paní jela na vyjížďku a potkali divoké koně,a postesk že stát dal stovky hektarů na pasení exmoorům a ne huculům, nebo chovatelům koní....

5.2.2022 21:05

lenacia napsal(a):
debata pod příspěvkem kde paní jela na vyjížďku a potkali divoké koně,a postesk že stát dal stovky hektarů na pasení exmoorům a ne huculům, nebo chovatelům koní....

Ale proč ne těm huculům? To mě tenkrát napadlo taky. Možná blbě.

5.2.2022 21:09
lenacia

XXX.XXX.168.148

Ale proč ne těm huculům? To mě tenkrát napadlo taky. Možná blbě.

Někde byl o tom článek, kde to vysvětlovali přímo tvůrci celého tohoto 'experimentu'... Hucul byl jednou z možností ale neprošel, protože byl během let až moc přikřižován jinými plemeny...
Zkusím ten článek najít.

Neregistrovaný uživatel

5.2.2022 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.77

lenacia napsal(a):
Někde byl o tom článek, kde to vysvětlovali přímo tvůrci celého tohoto 'experimentu'... Hucul byl jednou z možností ale neprošel, protože byl během let až moc přikřižován jinými plemeny...
Zkusím ten článek najít.

Misto vozeni prevalaku do Mongolska sme je mohli vypoustet tady a bylo by. A teprve prebytecne odtamtud lifrovat pryc.

5.2.2022 21:16
lenacia

XXX.XXX.168.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Misto vozeni prevalaku do Mongolska sme je mohli vypoustet tady a bylo by. A teprve prebytecne odtamtud lifrovat pryc.

Já samozřejmě rozumím této myšlence, ale bohužel ono to je hodně složité, protože se nejedná o hurá akci, ale o mezinárodní projekt na území celé evropy...

Tady je článek, když se s tím přibližně začínalo, a Hucul spolu s dalšími plemeny byl jednou z voleb

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/navrat-divokych-koni.A121130_111408_domaci_jw

pak je článek tady, takovej kratší
https://plus.rozhlas.cz/divoci-kone-jsou-v-cesku-uz-sest-let-lokality-diky-nim-rozkvetly-a-jsou-8415236

přímo česká krajina
https://www.ceska-krajina.cz/klicove-druhy/divoky-kun-equus-ferus/

5.2.2022 21:29

lenacia napsal(a):
Zkusím ten článek najít.

Tomu nerozumím. Jak byl přikřižován? Já měla zato, že je to relativně čisté plemeno. Článek by mě zajímal.

5.2.2022 21:32
lenacia

XXX.XXX.168.148

Tomu nerozumím. Jak byl přikřižován? Já měla zato, že je to relativně čisté plemeno. Článek by mě zajímal.

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hucul-neni-potomkem-divokych-koni-ale-krizencem-nekolika-domacich-plemen

5.2.2022 21:43

lenacia napsal(a):
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hucul-neni-potomkem-divokych-koni-ale-krizencem-nekolika-domacich-plemen

No, ale potomkem divokých koní není ani ten exmoorský pony. Tenhle argument nechápu. Huculové by to ve stejných podmínkách zvládli taky. Můj názor.

5.2.2022 21:47
lenacia

XXX.XXX.168.148

No, ale potomkem divokých koní není ani ten exmoorský pony. Tenhle argument nechápu. Huculové by to ve stejných podmínkách zvládli taky. Můj názor.

to nevím, pokud sem ten článek četla správně, tak Exmoor je geneticky mnohem blíže těm pravěkým koním než hucul. A snad byl mnohem účinnější i ve spásání těch plevlů atd.

5.2.2022 22:00

lenacia napsal(a):
to nevím, pokud sem ten článek četla správně, tak Exmoor je geneticky mnohem blíže těm pravěkým koním než hucul. A snad byl mnohem účinnější i ve spásání těch plevlů atd.

Je to složitý. Za ověřené prapředky koně je považován Převalák (kůň Przewalskii), který dal geny mongolským a jim podobným plemenům. A tarpan, od kterého je odvozený třeba zrovna hucul nebo achal teke. Poníci pocházejí od hypotetického koně západního (lesního, Gmelini). A ještě je zajímavé, že se tyhle skupiny liší v počtu chromozómů.

Coudas

5.2.2022 22:13
Coudas

XXX.XXX.87.254

Chudera. Spásla si 21 hektarů stařiny, na čem bude pást v létě 🙈 A lidi ji ještě dali, no to jsou mi veci...

5.2.2022 22:35
lenacia

XXX.XXX.168.148

Dokonce i ti exmoorský koně dostávají v zimě seno ne?

Neregistrovaný uživatel

5.2.2022 23:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.77

Stejne nedomysleli co delat az jim dojdou mista kam namnozeny kone odvozit. Jsem zvedava co pak.

5.2.2022 23:53
lenacia

XXX.XXX.168.148

to podle mě není až takový problém... pokud ti to teda nehrozí vpodstatě v rámci pár měsíců... Stačí ti odstavit hřebce od kobyl...

6.2.2022 08:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
by mě zajímalo kdy přijde s teorití- zmoklé seno= pro dušné

Zmoklé a namočené, je rozdíl.
Zmoklé a znovu usušené, je pro schvácené koně.
Namočené je pro dušné. Ale to už nesmíte znovu usušit.

6.2.2022 08:30
lenacia

XXX.XXX.173.255

sisi58 napsal(a):
Zmoklé a namočené, je rozdíl.
Zmoklé a znovu usušené, je pro schvácené koně.
Namočené je pro dušné. Ale to už nesmíte znovu usušit.

Mě se to až tolik vysvětlovat nemusí... Jak to ale chcete vysvětlit Broučce Pytlíkové?

Coudas

6.2.2022 08:31
Coudas

XXX.XXX.87.254

Já to tedy nesleduji. Nemám proti přírodě a její záchraně s rozumem vůbec nic. Z čistě mého subjektivního pohledu, v přírodě nejdou věci dělat napůl. Stádo na dostatečně velké ploše bude jistě prosperovat a nepochybuji, ze se biotop povedlo vylepšit. Jestli přikrmují, končíme s přírodou. Udržet stádo v rovnováze bohužel musí mít i ten protipól, tedy "likvidaci", predátora, který zajistí nepřemnožení, tudíž další fungování stáda na určené ploše. Když zasáhne člověk v náhradě predátora, tedy případný jakýsi odstřel, nebo redukce já nevím, do zoo, případně založení dalšího stáda jinde, když je to mezinárodní projekt. To narazí na etiku lidí, kteří se jen tváří, že chtějí přírodu, ale nerozumí jejím zákonitostem. V civilizaci ČR, kde z jedné vesnice přejdete kopec a jste v druhé vesnici, je tento experiment trošku nedomyšlený, protože nejsme nafukovací. Takže buď a nebo. Buď je experiment řízený, tedy se vším všudy a etika stranou, nebo přírodní, a ten v dnešní době nemá na našem území místo. Navazují na to samozřejmě otázky vlka, medvěda, neodstřelu divočáků, ptačí chřipka a likvidace domácích chovů a spousty dalších, kdy narážíme do mantinelů společnosti, která na jednu stranu něco chce, na druhou stranu nechce přijímat dopady a skutečnosti. Tak tolik za mne, víc k tomu říct nedokážu.

6.2.2022 08:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hloupost.
Převaláci žerou trávu, která roste v Mongolsku(složení tamních trav neznám), je to ta správná, pro ně. Ta není v Milovicích.
V Milovicích, jde o to, aby žrali náletové dřeviny a kytky. Huculi stromy nežerou. Navíc by měli mít huculi řízený přísun krmiva, aby se neschvátili. To ve volnosti nezajistíte. Volně můžete chovat huculy jen na horách, kde mají trávu, jaká jim svědčí. Nikoli v nížinách, kde je tráva výživná, tak akorát pro krávy.
Určitě to někdo vysvětlí lépe, ale v kostce je to tak, jak píšu.

6.2.2022 08:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Mě se to až tolik vysvětlovat nemusí... Jak to ale chcete vysvětlit Broučce Pytlíkové?

To jen, "aby bylo mezi námi jasno". Jasně, většina majitelů dotčených koní to ví. Ale je nutno, stále opakovat.

6.2.2022 08:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
to podle mě není až takový problém... pokud ti to teda nehrozí vpodstatě v rámci pár měsíců... Stačí ti odstavit hřebce od kobyl...

Přesně tak to dělají. Jen se o tom objeví jen malý článeček, který lze přehlédnout.

6.2.2022 08:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stejne nedomysleli co delat az jim dojdou mista kam namnozeny kone odvozit. Jsem zvedava co pak.

Aby byla hříbata, musí být pohromadě kobyly s hřebci.
Problém vyřešíte, když hřebce oddělíte.
Jak jednoduché, Watsone!

6.2.2022 08:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nezvládli. Načtěte si. V kostce jde o to, že hucul a exmoorský kůň se pase na jiných věcech. To, co zavazí v Milovicích, huculi nežerou, exmooři vyhledávají.

Coudas

6.2.2022 10:06
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):

Jasanu nevysvětlíte nic, člověk, který vědět nechce vědět prostě nebude. Chce si na to přijít sama, ať přichází, pak ale její dotazy na internetu postradají smysl.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2022 12:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.215

sisi58 napsal(a):
Aby byla hříbata, musí být pohromadě kobyly s hřebci.
Problém vyřešíte, když hřebce oddělíte.
Jak jednoduché, Watsone!

Jasne. Ale co pak populace zestarne kobyly nebudou plodne neb proste bude plno. Pak se sem zas dotahnou dalsi?

Neregistrovaný uživatel

6.2.2022 12:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.215

sisi58 napsal(a):
Nezvládli. Načtěte si. V kostce jde o to, že hucul a exmoorský kůň se pase na jiných věcech. To, co zavazí v Milovicích, huculi nežerou, exmooři vyhledávají.

Děkuji

6.2.2022 14:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jasne. Ale co pak populace zestarne kobyly nebudou plodne neb proste bude plno. Pak se sem zas dotahnou dalsi?

Myslíte, že ti organizátoři projektu, jsou pitomí a nedokáží si s rozmnožováním koní poradit? Když napadl problém přemnožení či stárnutí populace těch koní vás, jistě to mají ošéfované.
Nic vám nebrání, se jich na to zeptat: info@ceska-krajina.cz

Coudas

6.2.2022 15:41
Coudas

XXX.XXX.87.254

To by ale nesměli plakat, že jim nedali pozemky.

7.2.2022 10:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Coudas napsal(a):
To by ale nesměli plakat, že jim nedali pozemky.

S pozemky byly problémy kvůli liknavosti úřadů.

poppi

7.2.2022 10:51
poppi

XXX.XXX.27.178

Celý projekt s milovickými poníky je v první řadě tahák na prachy.

Není to tak dávno, co žebrali peníze na veřejnosti, jelikož se jim - světe div se - ponclové rozmnožili tak, že potřebovali větší prostor.

Z hlediska ochrany přírody fajn projekt, z koňohlediska pr.ser. Natahat sem hromadu zakrslejch ponclů, kteří jsou spíš k ničemu než k něčemu. Možná do točeňáku dobrý. Užitková plemena tam nemohla, ti koně v rezervacích mají řadu specifik, mimo jiné se do nich necpe žádná běžná energie, jako je odčervení a tak, jelikož by to ohrožovalo v místě ty chráněné druhy, kvůli kterým se to dělá.

Jinak ti poníci se dokrmují, znám osobně chlápka, který tam to seno vozí.

Coudas

7.2.2022 11:47
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
S pozemky byly problémy kvůli liknavosti úřadů.

Ale z logiky věci, když nemám, teď momentalně prostě není, tak pracuju s tím, co je a nečekám, až - a jestli vůbec - něco bude. Když něco není moje, těžko se počítá s tím, že mi to bude k dispozici, jen protože já chci a protože mi to někdo slíbil. Normální stav věci.

7.2.2022 12:06
bassrock

XXX.XXX.251.2

Sisi, kde jste vzala, že huculové stromy nežerou?

Přijďte to vysvětlit té mojí a jejímu gangu, prosím

Milovice jsou extra tahák na peníze, nic jiného. Žádná "tráva pro krávy" tam nikdy nebyla, náletové dřeviny a stařina opravdu není pro krávy. Oni by ti huculové na tom v klidu přežili a tu službu by taky udělali, ale to bysme nebyli světoví, že máme "prakoně" z Anglie a nebylo by to tolikrát v telce a neplácali by se všichni zúčastnění po ramenou, jací jsou borci a zachránci krajiny...
No nic, za mě je to jedna velká komedie!

7.2.2022 15:01
lenacia

XXX.XXX.173.255

Zábavné.... Až na to že o tom asi nic moc nevíte neb Česká krajina v tom jaksi nejela sama, je to mezinárodní projekt. Byl tam jasně daný požadavek, bez kterého by neměli ani nárok na dotace, ten vaše huculka a její banda nesplňují. Smůla.
A celá ta věc s pozemky v Milovicích neukázala na to, že snad špatně množili koně, ale na to, jak naši úředníci placení z našich daní sou absolutně neschopní...

Coudas

7.2.2022 15:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, s úředniky to stojí za dve véci. Jen aby to nebylo jak tady sousedi "Pronajmete nám váš pozemek, co máme za barákem? Chtěli bychom si koupit koně." "Musím se nejdříve podívat, jak je to s dotacemi." Za 14 dní. "Šlo by to tedy?" "Ne, až za 2 roky, jinak bych musela vracet dotace." "No ale my jsme si toho kone už koupili..."

7.2.2022 23:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Doporučuji přispěvatelkám, které kritizují zmiňovaný projekt, aby si načetly i něco jiného, než zběžné články v novinách.
Docela to sleduji a navíc jsem se přinutila číst články České krajiny, celé.
Prosím: https://www.ceska-krajina.cz/

7.2.2022 23:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
Sisi, kde jste vzala, že huculové stromy nežerou?

Přijďte to vysvětlit té mojí a jejímu gangu, prosím

Milovice jsou extra tahák na peníze, nic jiného. Žádná "tráva pro krávy" tam nikdy nebyla, náletové dřeviny a stařina opravdu není pro krávy. Oni by ti huculové na tom v klidu přežili a tu službu by taky udělali, ale to bysme nebyli světoví, že máme "prakoně" z Anglie a nebylo by to tolikrát v telce a neplácali by se všichni zúčastnění po ramenou, jací jsou borci a zachránci krajiny...
No nic, za mě je to jedna velká komedie!

Odpovím vám, neboť máte hezkého koně.
Ano,huculové jsou schopni spásat vše. A TO je ten problém. Vše. Jenže koně, co se tam mají pást, nesmějí žrát všechno. Jen některé keře a stromky a kytky. Právě ty,které dusí tu správnou květenu, na které jsou závislí jistí hmyzáci. Vzácní hmyzáci. A kde jsou hmyzáci, tam jsou i ptáci a obojživelníci. Prostě se ta krajina vrátí, díky koním a turům, do původního stavu. S velkou biodiverzitou.
A o tom to všechno je.
Správně zvolení koně toto vše umožní. Vědci nacházejí stále nové a nové živočichy a jsou rádi a dělí se o svá zkoumání a nové poznatky, s vědci celého světa.
Takže díky exmoorským koním jsme známí i ve světě.
Jak píše Lenacia je to mezinárodní projekt.

7.2.2022 23:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

poppi napsal(a):
Celý projekt s milovickými poníky je v první řadě tahák na prachy.

Není to tak dávno, co žebrali peníze na veřejnosti, jelikož se jim - světe div se - ponclové rozmnožili tak, že potřebovali větší prostor.

Z hlediska ochrany přírody fajn projekt, z koňohlediska pr.ser. Natahat sem hromadu zakrslejch ponclů, kteří jsou spíš k ničemu než k něčemu. Možná do točeňáku dobrý. Užitková plemena tam nemohla, ti koně v rezervacích mají řadu specifik, mimo jiné se do nich necpe žádná běžná energie, jako je odčervení a tak, jelikož by to ohrožovalo v místě ty chráněné druhy, kvůli kterým se to dělá.

Jinak ti poníci se dokrmují, znám osobně chlápka, který tam to seno vozí.

Poppi, váš písemný projev je na úrovni putyky IV. cenové kategorie. A vůbec se mi nelíbí, jak se o těch krásných koních vyjadřujete!
Jací zakrslí poncli? A jak to, že nejsou k ničemu?
Jaký vy jste odborník přes koně, že si troufáte posuzovat nějaké plemeno?
A pokud chcete někoho kritizovat, co dělá, či nedělá, a zdá čerpá peníze nebo ne, bylo by fajn, kdybyste se pochlubila, co pro přírodu děláte vy?!
Alespoň, zda si z lesa odnášíte pytlíky od svačiny a plechovky od piva.

7.2.2022 23:36
lenacia

XXX.XXX.173.255

To je ta česká nátura. Co na tom že se o Milovických Exmoorech píše všude ve světě. Co na tom že díky nim se zvedl vysoký zájem ve Francii, polsku či Holandsku... Že na celý ten výběr koní skutečně udělali studii, kde mimochodem byli Huculové jejich první volba, protože přitahat polodivoké exmoory z ostrovů je drahý, náročný a opruz... Ale zvítězili, nad všemi huculy, haflingy, fjordy či polskými koniky... A vyplatilo se. Málo kdo si uvědomuje že většina lesů v ČR není přirozená ba dokonce není starší jak 200 let. Slovanské národy, byť Česká kotlina ns tom byla precijen trochu jinak, byly známé pro chov koní. To je dáno jednak původním vzhledem Slovany obývané části Evropy, a i tím že vlastně prapůvod Slovanů se táhne až ke Kavkazu a hranicím Mongolska. Divocí koně na území Čech, Polska, Ukrajiny atd, byli více než běžnou záležitostí.
Exmoorský pony se s jinými plemeny nekřížil přes 14 tisíc let. Lze totéž říci o Huculech?

Coudas

8.2.2022 06:47
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ježiš tak to se strašně omlouvám, že mne takovéto projekty nezajímají a že na to mám svůj názor. A ne, nedělám pro záchranu přírody vůbec nic,já jsem totiž bl.bej zemědec, kterej tu přírodu ještě ničí.

8.2.2022 08:22
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
Ježiš tak to se strašně omlouvám, že mne takovéto projekty nezajímají a že na to mám svůj názor. A ne, nedělám pro záchranu přírody vůbec nic,já jsem totiž bl.bej zemědec, kterej tu přírodu ještě ničí.

Inu, tak na to nahlížejte zkrátka jako na hospodaření s půdou jiným způsobem, ze kterého má prospěch primárně divoká příroda... A k tomu je potřeba dodržovat nějaká specifika a pravidla. Však když chcete 'zemědělčit' také se řídíte nějkými pravidly ať už danými v rámci zákona, tak i v rámci logiky samotného farmaření. Inu, tyhlety projekty dá se říci fungují a podobném principu.
Zemědělská činnost může přírodě jak pomoci, tak ji i ničit. A když to řeknu tvrději, monopolní hospodaření v ČR tu přírodu místy doslova huntuje. Ono mi stačí když občas zajedu tady za hranie do německa, a najednou místo rovného lánu jedné plodiny vidím různorodá políčka, remízky, všechno hraje 'barvami', opravdu, doslova stačí přejet hranici a z nějakého důvodu ta krajina vypadá jinak. Tak nějak živěji.
Čímž ale neříkám, že to tak není i v ČR, je tu plno míst samozřejmě kde je to takhle barevné taky... a možná že někde jinde v Němcích je to stejné jako tady na Chebsku.
Nicméně tím nijak nenarážím na vás, že byste snad hospodařila špatně a něco ničila, jen poukazuji na fakt, proč si to někteří lidé mohou myslet a pak vás hází do stejného pytle s agrobarony.

8.2.2022 08:26
bassrock

XXX.XXX.251.2

Tak nejdřív nežerou huculové stromy a pak žerou vše, Sisi ale no tak! S tímhle by krkonošské louky, kde se pasou stáda huculů z Janovky už dávno byly úhorem a překvapivě - nejsou. Vrací se tam ti malí živočichové, orchideje a další kytky a světe div se, žádný exmoor tam ani kopytem nebyl. Takže ta opěvovaná biodiverzita funguje.

Možná využijte vlastní rady a nejdřív si nastudujte něco o místních chovech a to jak a kde se pasou a jaký to má vliv na krajinu.

No nic, hlavně že s "o nás" píše a všude ve světě a zvedl se vysoký zájem ... pardon, o co je ten zájem? Dovážet k nám poníky, které se v jiných projektech přemnožili a nechtějí je tam poslat na jatka? Nebo o co jako?
Přečetla jsem dost o tomto "projektu" i na těch stránkách České krajiny a přesto nejsem přesvědčená. To, že už jsou další "ohrady" v místech, kde je jiné složení travin, to, že stejně ty koně přikrmují a hlavně to, že je nechají se množit bez korekce, to mě rozhodně nepřesvědčilo o tom, že je to bohulibý a krajině propspěšný projekt a ne tahák na peníze z dotací.

8.2.2022 08:33
lenacia

XXX.XXX.173.255

bassrock napsal(a):
Tak nejdřív nežerou huculové stromy a pak žerou vše, Sisi ale no tak! S tímhle by krkonošské louky, kde se pasou stáda huculů z Janovky už dávno byly úhorem a překvapivě - nejsou. Vrací se tam ti malí živočichové, orchideje a další kytky a světe div se, žádný exmoor tam ani kopytem nebyl. Takže ta opěvovaná biodiverzita funguje.

Možná využijte vlastní rady a nejdřív si nastudujte něco o místních chovech a to jak a kde se pasou a jaký to má vliv na krajinu.

No nic, hlavně že s "o nás" píše a všude ve světě a zvedl se vysoký zájem ... pardon, o co je ten zájem? Dovážet k nám poníky, které se v jiných projektech přemnožili a nechtějí je tam poslat na jatka? Nebo o co jako?
Přečetla jsem dost o tomto "projektu" i na těch stránkách České krajiny a přesto nejsem přesvědčená. To, že už jsou další "ohrady" v místech, kde je jiné složení travin, to, že stejně ty koně přikrmují a hlavně to, že je nechají se množit bez korekce, to mě rozhodně nepřesvědčilo o tom, že je to bohulibý a krajině propspěšný projekt a ne tahák na peníze z dotací.

jak bez korekce? Vždyť tam je jeden uchoněý plemenný hřebec a zbylé hřebce právě umisťují jinde...
A jediný co hrozilo bylo jednou a bylo to kvůli úřadům, které se prostě vykašlaly na to dělat svou práci a nevyřídili jejich žádost o rozšíření.

8.2.2022 08:34
lenacia

XXX.XXX.173.255

To je jako ted oznámit, že Pražší fiakristé měli přemýšlet dopředu že přijdou o svá stání na Václaváku a ne mít zbytečně tak moc koní

8.2.2022 08:48
Arbora

XXX.XXX.80.73

A neboli by huculovia na takej pomerne bohatej pastve nonstop schvátení?

8.2.2022 08:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):

Máme demokracii. Můžete napsat, co chcete, pokud to není nezákonné. Nemusím s vámi souhlasit, ale to je tak všechno.
Věřím, že lidi, kteří projekt mají na starost, dělají vše ku prospěchu koní i krajiny.
Mimochodem, nemyslím si, že krkonošské louky a krajina v Milovicích, jsou stejné.
Ale vy jste přesvědčená, že to Česká krajina dělá blbě a já nemám morál, vás přesvědčovat o opaku.

8.2.2022 08:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
A neboli by huculovia na takej pomerne bohatej pastve nonstop schvátení?

Myslím si totéž.
Primárně jde o to, aby ti koně tam žrali a žrali a žrali. Co nejrychleji a co nejvíc.
Což je myslím pravý opak toho, jak mají být huculi chovaní.
Zdá se, že si to zastánci huculů, neuvědomují.

poppi

8.2.2022 09:27
poppi

XXX.XXX.27.178

sisi58 napsal(a):
Poppi, váš písemný projev je na úrovni putyky IV. cenové kategorie. A vůbec se mi nelíbí, jak se o těch krásných koních vyjadřujete!
Jací zakrslí poncli? A jak to, že nejsou k ničemu?
Jaký vy jste odborník přes koně, že si troufáte posuzovat nějaké plemeno?
A pokud chcete někoho kritizovat, co dělá, či nedělá, a zdá čerpá peníze nebo ne, bylo by fajn, kdybyste se pochlubila, co pro přírodu děláte vy?!
Alespoň, zda si z lesa odnášíte pytlíky od svačiny a plechovky od piva.

Milá Sisi, u koní jsem 30 let téměř každý den, nejdříve po škole, nyní po práci, takže úplný laik nejsem. Ochrana přírody je moje odbornost, nejen vysokoškolsky získaná, ale také potvrzená již několikaletou praxí. Ne taková ta, že bych sbírala pytlíky v lese a učila je lidi třídit, ale taková ta opravdu zelená, jakože rozumím přírodním zákonitostem, ekosystémových službám a zařizuji na ně peníze, aby se mohli provádět. Nejdřív jsme to dělala pro stát, teď pro soukromou firmu.

Víte, trochu tím žiju, tak o tom přeci jen něco málo vím a předpokládám, že to bude o chlup víc, než Vy....a do toho projektu taky uvidím přeci jen o maličko více.

O přetlaku koní na trhu (hlavně těch malých, ponclů a tak) a toho, že ty koně nechali v Milovicích bezdůvodně množit tak, až jim rezervace byla malá, snad také nebudeme diskutovat.

Vašich militantních názorů a vystupování zde jsem si již všimla, to nebudu komentovat.

Coudas

8.2.2022 10:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Inu, tak na to nahlížejte zkrátka jako na hospodaření s půdou jiným způsobem, ze kterého má prospěch primárně divoká příroda... A k tomu je potřeba dodržovat nějaká specifika a pravidla. Však když chcete 'zemědělčit' také se řídíte nějkými pravidly ať už danými v rámci zákona, tak i v rámci logiky samotného farmaření. Inu, tyhlety projekty dá se říci fungují a podobném principu.
Zemědělská činnost může přírodě jak pomoci, tak ji i ničit. A když to řeknu tvrději, monopolní hospodaření v ČR tu přírodu místy doslova huntuje. Ono mi stačí když občas zajedu tady za hranie do německa, a najednou místo rovného lánu jedné plodiny vidím různorodá políčka, remízky, všechno hraje 'barvami', opravdu, doslova stačí přejet hranici a z nějakého důvodu ta krajina vypadá jinak. Tak nějak živěji.
Čímž ale neříkám, že to tak není i v ČR, je tu plno míst samozřejmě kde je to takhle barevné taky... a možná že někde jinde v Němcích je to stejné jako tady na Chebsku.
Nicméně tím nijak nenarážím na vás, že byste snad hospodařila špatně a něco ničila, jen poukazuji na fakt, proč si to někteří lidé mohou myslet a pak vás hází do stejného pytle s agrobarony.

Ne, já na to nahlížím úplně jinak, ale jsou holt věci, o mterých se diskutovat a vysvětlit nedají. U nás zase pokud nevyjedu za Turnov, pole s řepkou vidím jen z kopce v Polsku, možná až v Německu. Jinak louky, lesy, pastviny, pole s obilím. Takže ano, každý máme svůj pohled. A ne, neberu to osobně, snažím se od toho "nadávání" oprostit. Asi jako kdybych pod článkem o provozu hotelů a recepcí napsala, že všichni recepční jsou takoví a makoví, protoźe jsem navštívila 5 hotelů, a vždycky to stálo za prd. Asi tak.

8.2.2022 12:23
Varaxi

XXX.XXX.150.244

sisi58 napsal(a):
Hloupost.
Převaláci žerou trávu, která roste v Mongolsku(složení tamních trav neznám), je to ta správná, pro ně. Ta není v Milovicích.
V Milovicích, jde o to, aby žrali náletové dřeviny a kytky. Huculi stromy nežerou. Navíc by měli mít huculi řízený přísun krmiva, aby se neschvátili. To ve volnosti nezajistíte. Volně můžete chovat huculy jen na horách, kde mají trávu, jaká jim svědčí. Nikoli v nížinách, kde je tráva výživná, tak akorát pro krávy.
Určitě to někdo vysvětlí lépe, ale v kostce je to tak, jak píšu.

Zase s křížkem po funuse, ale co už.
Koně Převalského žijí normálně třeba na Ukrajině, která má podmínky bližší našim než mongolským. Žijí taky v Maďarsku. A žijí i tady v ČR mimo zoo:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/prazska-zoo-miroslav-bobek-kone-prevalskeho-divci-hrady.A210419_093906_praha-zpravy_ajez
Nevím, jaký byl argument, proč se nepoužil v Milovicích a spol. jediný divoký kůň na světě; nevím, proč exmoory vydávají za „divoké“ koně. Ale takto se rozhodli - a vzhledem k tomu, že to funguje, to nejspíš není špatné rozhodnutí.

poppi

8.2.2022 12:26
poppi

XXX.XXX.27.178

Varaxi napsal(a):
Zase s křížkem po funuse, ale co už.
Koně Převalského žijí normálně třeba na Ukrajině, která má podmínky bližší našim než mongolským. Žijí taky v Maďarsku. A žijí i tady v ČR mimo zoo:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/prazska-zoo-miroslav-bobek-kone-prevalskeho-divci-hrady.A210419_093906_praha-zpravy_ajez
Nevím, jaký byl argument, proč se nepoužil v Milovicích a spol. jediný divoký kůň na světě; nevím, proč exmoory vydávají za „divoké“ koně. Ale takto se rozhodli - a vzhledem k tomu, že to funguje, to nejspíš není špatné rozhodnutí.

Varaxi....amen. Tohle je naprosto nevyvratitelný argument.

Z mého pohledu exmoor, jelikož něčí lobby. Dělat z Equs domesticus - poníka z Exmooru je prostě blbost non plus ultra. A učit děti, že je to divoký kůň - není. Že je to kůň domácí - zdivočelý, stejně jako mustang, to ano. Tak obrovsky divoký kůň, až ho musejí dokrmovat senem.

8.2.2022 12:28

Taky jsem nezkoumala, proč tam nakynožili moorlandy, ale já bych tam šoupla převaláka, už jen kvůli tomu, že by se to dalo použít jako aklimatizační ohrada a nebo vůbec jako odchovna ve velkém, tam by se ti koně zaradovali, a nemuseli by se množit v klíckách v ZOO.
No ale asi z nějakého důvodu neprošli.

Moorlandi a huculové jsou na schvácení náchylní stejně, u převaláků bych předpokládala také podobnou pravděpodobnost.

8.2.2022 12:30

poppi napsal(a):
Varaxi....amen. Tohle je naprosto nevyvratitelný argument.

Z mého pohledu exmoor, jelikož něčí lobby. Dělat z Equs domesticus - poníka z Exmooru je prostě blbost non plus ultra. A učit děti, že je to divoký kůň - není. Že je to kůň domácí - zdivočelý, stejně jako mustang, to ano. Tak obrovsky divoký kůň, až ho musejí dokrmovat senem.

A tak já nemám ani za to, že je to kůň zdivočelý. Měla jsem vždy za to, že se pouze chová v domovině extenzivním způsobem, stejně jako koně camargueští třeba (nebo jak se to píše, nikdy si to nezapamatuju).

8.2.2022 16:20
lenacia

XXX.XXX.173.255

A tak já nemám ani za to, že je to kůň zdivočelý. Měla jsem vždy za to, že se pouze chová v domovině extenzivním způsobem, stejně jako koně camargueští třeba (nebo jak se to píše, nikdy si to nezapamatuju).

Jsou vědecké studie, Exmoor nebyl křížen s jiným plemenem jako třeba Camarque posledních 14 tisíc let...
"On the origins of the Exmoor pony : did the wild horse survive in Britain?"
Study entitled ‘On the origins of the Exmoor pony: did the wild horse survive in Britain? Covers history, anatomy of jaws and teeth, coat colour, manes and genetics (mitochondrial DNA).

https://www.semanticscholar.org/paper/On-the-origins-of-the-Exmoor-pony-%3A-did-the-wild-in-Hovens/26be94c8a85e81cab857278feb6cdd6116996ab7

8.2.2022 22:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale takých projektov už bolo...koniky, aj Przewalského, kade tade v Európe.

Rozmnožili sa tak, že sa potom strieľali a strieľajú doteraz, aj keď o tom sa v žiadnom článku nedočítate, ani vám to nikto nepovie, pokiaľ nepatríte do istej komunity ľudí.

Ide iba a len o projekty a peniaze, o nič iné.

9.2.2022 09:54
tedydog

XXX.XXX.225.234

Souhlas s Horsana. Podle mě jde v prvé řadě o perfektně zmáknutý marketing. Jak vypadal skutečný divoký kůň dnes ve skutečnosti není jisté. Exmoor pony je plemeno koně domácího, které je chováno extenzivně, pod neustálým dohledem lidí a svých majitelů, po světě jsou rozváženi v přepravnících a na ohlávkách... A i ta ´´ divoká ´´ stáda jsou jednou do roka sháněna svými majiteli a kontrolována veterináři. Nehledě k tomu, že jak dnes, tak i v minulosti, byli tito poníci využíváni k práci, mimo jiné - In the 1930s Exmoors were very popular as childernś riding ponies - Ve třicátých letech byli exmooři velice populární jako jízdní poníci pro děti. Zkuste osedlat koně Przewalského - to se vám pravděpodobně nepovede. Na území bývalého Československa byl křížencem koně domácího a koně převalského hřebec 629 Rokoš, problémy v chovu zmiňuje http://www.hucul.net/knihy/rokosz/rokosz.htm. Paradoxem je, že dle některých vědců je převalák dnes údajně pokládán za zdivočelého koně Botajské kultury... Pokud na konci čtyřicátých let zůstalo naživu v celé GB pouze cca 50 koní, kolik plemen se potom podílelo na znovuoživení chovu Exmoor pony? Exmoor má znaky divokého koně , ale divoký kůň to ve skutečnosti není, tisíce let žije ve společnosti člověka. Zdroj: https://exmoorponysociety.org.uk/history-of-the-exmoor-pony/.

9.2.2022 10:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

tedydog- njn, marketing super, takže predpokladám, že išlo o pekné peniažky.

Inak bavili sme sa v Huculklube na túto tému, že by hucule spravili to isté, no ozvali sa hlasy a ja s nimi v podstate súhlasím, že to je síce pekné, krajinotvorba a tak, ale že radšej by sme asi chceli hucule vidieť a prezentovať ako ideálne kone pre deti i dospelých, než ako "divé mustangy".

poppi

9.2.2022 10:42
poppi

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
tedydog- njn, marketing super, takže predpokladám, že išlo o pekné peniažky.

Inak bavili sme sa v Huculklube na túto tému, že by hucule spravili to isté, no ozvali sa hlasy a ja s nimi v podstate súhlasím, že to je síce pekné, krajinotvorba a tak, ale že radšej by sme asi chceli hucule vidieť a prezentovať ako ideálne kone pre deti i dospelých, než ako "divé mustangy".

Jenže tyto plochy by mohli dobře sloužit v ČR jako odchovna pro mladé huculy před započetím výcviku...stejně jako to máte Vy na Muráni s norikem. Není to tak dlouho, co nešťastný pražský hucul klub volal do světa, že přišel o pozemky.

Jinak samozřejmě - PR hucula je totálně zašlapáno do země, minimálně u nás, kdo mají, ví, jezdecká veřejnost ale radši bude jezdit na čím dál zakrslejších a nemocných kobech bůhví odkud. Sama jsem pár let zpět hledala chovnou kobylu po výkonostkách (klidně okolo deseti let). Ochotná jsem byla platit takřka zlatem:) A v ČR jsem nesehnala.

9.2.2022 10:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

poppi napsal(a):
Jenže tyto plochy by mohli dobře sloužit v ČR jako odchovna pro mladé huculy před započetím výcviku...stejně jako to máte Vy na Muráni s norikem. Není to tak dlouho, co nešťastný pražský hucul klub volal do světa, že přišel o pozemky.

Jinak samozřejmě - PR hucula je totálně zašlapáno do země, minimálně u nás, kdo mají, ví, jezdecká veřejnost ale radši bude jezdit na čím dál zakrslejších a nemocných kobech bůhví odkud. Sama jsem pár let zpět hledala chovnou kobylu po výkonostkách (klidně okolo deseti let). Ochotná jsem byla platit takřka zlatem:) A v ČR jsem nesehnala.

No na Slovensku je to ešte horšie, si myslím, s huculami.

To pohŕdanie huculom je stále cítiť zo všetkých strán, pre mnohých to ani nie je kôň.
Chov huculov v ZOO Košice, to je mnoho rokov tragédia. To sú "chovatelia", čo si ich schvátili príkrmom granúl, no commet

Inak momentálne hucule na predaj nie sú, proste nie sú, už ani v Maďarsku.
V Poľsku ešte by asi boli, ale tam vás oklamú, musíte si sami vzať krv a dať vyšetriť, veľa koní tam má vysoké titre na arteritídu a veruže takto si ju už pár ľudí zavlieklo do chovu.

Na Sihle nemali dva roky žrebca, Castor musel byť utratený kvôli kolike, no nedávno importovali žrebca práve z Poľska, je to fešák, tak uvidíme, snáď budú zase úspešne chovať.

poppi

9.2.2022 11:21
poppi

XXX.XXX.27.178

No, právě. Já hledala koně 140 cm až 145 KVH, krásného, urostlého, prostě koně do pluhu i na hubertku, kratšího na silné noze...abych svým velkým zadkem netrápila koně, co na to prostě nemá. Našla jsem takovou kobylu jedinou (!) - v Ležnici na farmě Arnika. A samozřejmě jako jedna z mála neprodejná, ani za statisíce by jí nedal.

Slovensko jsme tak nepročesávala, pravda, ale asi to evidentně nebyla taková škola.
Polákům nevěřím, tak bych koupila jen od člověka, na kterého jde dobrá řeč ze všech stran. Já mám ráda čistý kšefty a to Poláci moc nevedou (a čest výjimkám, jeden z mých nejlepších přátel je Polák, bohužel ne od koní :))

9.2.2022 11:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Fešák s úžasným menom Okser :)

Hucul, hádam dá skvelé potomstvo.

Veľa koní chrlil žrebčín v Jósvafo v Maďarsku, ale tam po nejakých personálnych tanečkoch veľa schopných ľudí odišlo a nejak toho veľa za posledné roky neodchovali, ani preteky už dlho nerobil, ešte pred covidom zrušili celkom chýrnu udalosť, njn, je to také divné všelijaké, no že v HU nebude hucul na predaj, to som nečakala.

Muráň čo sa týka predaja huculov tak nejako mlčí, tiež nemali žrebca, potom mali, z Topoľčianok s takou astmou, že to ako fakt nie, ale taký už prišiel, po tom, čo sa roky dusil v NŽT.
Ale niečo majú, foto z Veľkej Lúky, vidím až 3 ks :D

9.2.2022 11:38

Horsana napsal(a):
Fešák s úžasným menom Okser :)

Hucul, hádam dá skvelé potomstvo.

Veľa koní chrlil žrebčín v Jósvafo v Maďarsku, ale tam po nejakých personálnych tanečkoch veľa schopných ľudí odišlo a nejak toho veľa za posledné roky neodchovali, ani preteky už dlho nerobil, ešte pred covidom zrušili celkom chýrnu udalosť, njn, je to také divné všelijaké, no že v HU nebude hucul na predaj, to som nečakala.

Muráň čo sa týka predaja huculov tak nejako mlčí, tiež nemali žrebca, potom mali, z Topoľčianok s takou astmou, že to ako fakt nie, ale taký už prišiel, po tom, čo sa roky dusil v NŽT.
Ale niečo majú, foto z Veľkej Lúky, vidím až 3 ks :D

Ježišmarjá, ten na první fotce čumí úplně jak Madam!

9.2.2022 11:38
tedydog

XXX.XXX.225.234

Pro Horsana. No samozřejmě, ten dobrý marketing je v prvé řadě spojený s penízkama. ´´ Za vším hledej peníze ´´ - to byla má první myšlenka při dovozu koní z GB. Pro britské chovatele plemene a pro GB chovatelský klub je přece super kšeft dostat exmoora do podvědomí evropských záchranářů ( záměrně nepíšu ochranářů ) jako zvíře, které je nejlepší na spásání náletových ploch a které zachrání celou biodiverzitu. A to je právě ten super nápad - vy v huculklubu nechcete prezentovat hucula jako ´´ divého mustanga ´´. Naproti tomu, Exmoor Pony Society jej jako divokého koně ( ´´ divého mustanga ´´ ) prezentuje a na tom je podle mého názoru postavena celá marketingová strategie. A to funguje!! Já osobně nejsem žádný velkochovatel. Mám pouze dva původové hřebce - čistého hucula linie Pietrosu a WPB kde 75% je čistý arab a 25% je čistý Welsh cob D. A světe div se, žijí společně, na společné pastvě, krmeni jsou stejně, stařinu spásají oba stejně - samozřejmě dobrému senu dají přednost :-). Škoda, že podobný projekt jako u exmoora se nepodařil vytvořit v případě hucula a nebo prostě jen prosadit naše koně pro výpas podobných ploch jakými jsou např. Milovice..

9.2.2022 11:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ježišmarjá, ten na první fotce čumí úplně jak Madam!

NIjeeee, to je predsa plemenník, ešte nebol ani 24 hodín v SR, tak bol trochu mimo :D

9.2.2022 11:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

tedydog napsal(a):
Pro Horsana. No samozřejmě, ten dobrý marketing je v prvé řadě spojený s penízkama. ´´ Za vším hledej peníze ´´ - to byla má první myšlenka při dovozu koní z GB. Pro britské chovatele plemene a pro GB chovatelský klub je přece super kšeft dostat exmoora do podvědomí evropských záchranářů ( záměrně nepíšu ochranářů ) jako zvíře, které je nejlepší na spásání náletových ploch a které zachrání celou biodiverzitu. A to je právě ten super nápad - vy v huculklubu nechcete prezentovat hucula jako ´´ divého mustanga ´´. Naproti tomu, Exmoor Pony Society jej jako divokého koně ( ´´ divého mustanga ´´ ) prezentuje a na tom je podle mého názoru postavena celá marketingová strategie. A to funguje!! Já osobně nejsem žádný velkochovatel. Mám pouze dva původové hřebce - čistého hucula linie Pietrosu a WPB kde 75% je čistý arab a 25% je čistý Welsh cob D. A světe div se, žijí společně, na společné pastvě, krmeni jsou stejně, stařinu spásají oba stejně - samozřejmě dobrému senu dají přednost :-). Škoda, že podobný projekt jako u exmoora se nepodařil vytvořit v případě hucula a nebo prostě jen prosadit naše koně pro výpas podobných ploch jakými jsou např. Milovice..

Ooooo, foto koníkov by nebolo?
Ja o súžití žrebcov viem, že môže fungovať, ale to si človek musí zažiť :)

Njn.

Lenže to je tak...tie poníky kdesi na slatinách, či kde to vo svojej domovine žijú, tak veď ok, nech žijú.
Ten priestor tam je iný, ako v Míloviciach.

Inak mala som kobylu s Rokošom v rodokmeni, jej definícia priestoru bola pomerne svojská.
Nie osobného, priestoru, ktorý bola, či nebola ako vysoko gravidná ochotná zdieľať s koňmi, ktoré ju nemali radi, obzvlášť myslím že jeden valach jej vadil a 8 hektárov na 8 koní bolo málo, pramálo.
Utekala, potom so sebou vzala aj ochranku a skončili v centre mesta, kam mali namierené, to neviem.
Zmenou ustajnenia toto skončilo.
To, čo si my myslíme že je priestor a ako to vnímajú kone, to je dramatický rozdiel, no iba niekedy to dajú najavo.

Teraz nedávno som listovala v knihe Hucul od Duruttyu, tam práve je dosť strán o exmoorovi, tak sme to dosť hejtili :D

9.2.2022 12:52
tedydog

XXX.XXX.225.234

pro Horsana: U Rokoša tomu věřím. To je to, o čem jsem psal v předchozím příspěvku - zkuste dát koně Przewalského pod sedlo... Ten divoký kůň se v původu vaší kobyly musel projevit. Však víte, jak se ze začátku projevil vlk v povahách československého vlčáka. Exmoor, Moorland, Dartmoor - ty bych nechal běhat po slatinách v GB. Oooo, foto koníka by bolo :-)! zkusím vložit foto. Hucul ma po vykonnostnich zkouškach bodově 8,92, KVH 142, hol 19,2, hrudˇ 159. Měřeno v necelych 4 letech. Bude mít brzy 5 let a v hrudi víc jak 165. WPB bude mít 4 roky a stále roste. Problém s nimi nemám absolutně žádný. ad.1. stádu šéfuju já, pak je na řadě hucul, o další místo v řadě se dělí WpB a kozel Bobeš. ad. 2 žádné další koně ani kobylu nemám, jen ovečky a kozy. Takže si oba hřebci nemusí navzájem v dominanci nic dokazovat.
P.S. foto je cca 2 roky staré - foceno ve 3 letech. Tento rok bude mít 5 a dneska je to už skoro hotový kůň..

9.2.2022 13:01
bassrock

XXX.XXX.251.2

Tak to je fešák!

9.2.2022 13:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

tedydog napsal(a):
pro Horsana: U Rokoša tomu věřím. To je to, o čem jsem psal v předchozím příspěvku - zkuste dát koně Przewalského pod sedlo... Ten divoký kůň se v původu vaší kobyly musel projevit. Však víte, jak se ze začátku projevil vlk v povahách československého vlčáka. Exmoor, Moorland, Dartmoor - ty bych nechal běhat po slatinách v GB. Oooo, foto koníka by bolo :-)! zkusím vložit foto. Hucul ma po vykonnostnich zkouškach bodově 8,92, KVH 142, hol 19,2, hrudˇ 159. Měřeno v necelych 4 letech. Bude mít brzy 5 let a v hrudi víc jak 165. WPB bude mít 4 roky a stále roste. Problém s nimi nemám absolutně žádný. ad.1. stádu šéfuju já, pak je na řadě hucul, o další místo v řadě se dělí WpB a kozel Bobeš. ad. 2 žádné další koně ani kobylu nemám, jen ovečky a kozy. Takže si oba hřebci nemusí navzájem v dominanci nic dokazovat.
P.S. foto je cca 2 roky staré - foceno ve 3 letech. Tento rok bude mít 5 a dneska je to už skoro hotový kůň..

Ohohó, tak to je fešák!

Aký Pietrosu to je? Kľudne do správy.

Zhodou okolností sme si práve volali s ľuďmi z Huculklubu a spomenula som, že čakám na foto jedného žrebca Pietrosu, tak ma hneď zahrnuli otázkami, lebo nejaká chovateľka z Maďarska zúfalo zháňa nejakého konkrétneho Pietrosu žrebca, ktorý vraj je v ČR.

Inak tá kobyla, čo mala Rokoša v pôvode, je veľmi dobrá, pekne jazdí, poslúcha, no problem.
Ale priestor proste vnímala inak - s jedincom, ktorého sa možno bála, jej proste bolo tesno, pritom pastvina bla členitá, kopce, lesík, napájadlo...utekala, nechcela sa tam žrebiť.

9.2.2022 13:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dáša, s Rokošom v pôvode na Šampionáte Huculskej stezky, na foto naľavo.

9.2.2022 13:43
tedydog

XXX.XXX.225.234

Pěkní koně. Ale teď tomu nerozumim. 629 Rokoš se narodil roku 1951. Byl po 108 Runa x Uran 76 - Uran byl čistokrevny kůň Przewalskeho. To barevné foto je evidentně z nedávné doby. V tom případě musí mít koník vlevo ( na obr. se mi jevi jako klisna ) 629 Rokoša v x-te generaci zpatky. Posilam foto mych hřebcu - hucula a wpb. Původ hucula pošlu v soukromé zprávě.

9.2.2022 13:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

tedydog napsal(a):
Pěkní koně. Ale teď tomu nerozumim. 629 Rokoš se narodil roku 1951. Byl po 108 Runa x Uran 76 - Uran byl čistokrevny kůň Przewalskeho. To barevné foto je evidentně z nedávné doby. V tom případě musí mít koník vlevo ( na obr. se mi jevi jako klisna ) 629 Rokoša v x-te generaci zpatky. Posilam foto mych hřebcu - hucula a wpb. Původ hucula pošlu v soukromé zprávě.

Jj, v neviem ktorej generácii, ale v pase bol, študovala som pôvod a bol tam Rokoš 1, čo bol Rokošov syn, má ho v pedigree Hroby X (Urpín).

Žiaľ PK online je tak strašne na houno, že sem nedám odkaz....ale teraz som to pozrela, tak je to naozaj tak.

9.2.2022 14:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

tedydog napsal(a):

Fešáci, to bez debát.
A boží huculský kukuč je najviac!

V práci mám skoro 30 kôz, takže kozlík...pomooooc :D

9.2.2022 14:01
tedydog

XXX.XXX.225.234

OK, mate SZ.

10.2.2022 06:47

tedydog: (OT) v pozadí je jeep ZJ?

Coudas

10.2.2022 07:33
Coudas

XXX.XXX.87.254

Včera jsem se bavila s paní chiro, vystudovanou VŠ ochrany přírody a životního prostředí, o Mikovicích. Říkala mi, že jim také psala ohledně přemnožení, odpověď bohužel neuspokojivá, nemůžeme, nejde, nechceme. A taky že s přírodou to nemá mnoho společného. Jeden z mála lidí se kterým se shodneme ve více věcech.

10.2.2022 08:15
tedydog

XXX.XXX.25.29

Pro Buggyra: v pozadi je koza Koza a ano je tam J Grand Cherokee 5.2, V8, ZJ. Mimo jine vyuzivan jako "traktor".

poppi

10.2.2022 11:24
poppi

XXX.XXX.27.178

Coudas napsal(a):
Včera jsem se bavila s paní chiro, vystudovanou VŠ ochrany přírody a životního prostředí, o Mikovicích. Říkala mi, že jim také psala ohledně přemnožení, odpověď bohužel neuspokojivá, nemůžeme, nejde, nechceme. A taky že s přírodou to nemá mnoho společného. Jeden z mála lidí se kterým se shodneme ve více věcech.

A v mých "ochranářských vodách" - jeden nejmenovaný odborník, který spolupracuje s lidmi, co za tím projektem stojí:

JÁ: "Víte ale, že až se vám ty poníci přemnoží, tak je otázka, jestli je udáte, jelikož koní je dnes mraky, takže to možná budete muset střílet".
Dotyčný: "Hm" (bezstarostný výraz).

Takže evidentně krajní řešení mají, jen ho moc nepouští ven, aby je veřejnost nesežrala.

10.2.2022 11:31
kallisto

XXX.XXX.217.242

Já tomu teda vůbec nerozumím, ale oni jsou snad nějak chráněni, protože je jich málo, ne?

Celosvětově jsou přitom divocí koně z Exmooru méně početní než zubři. Zatímco počty zubrů se blíží osmi tisícům, exmoorských koní je zhruba dva tisíce a jsou podobně početní jako pandy velké. Letošní počty přírůstků by se již neměly výrazně měnit. Na milovické pastvině zůstává poslední březí klisna, která pravidelně rodí v pozdějším termínu.

Důležitější než celkový počet koní je počet a původ zvířat, jež populaci založila. Jen vysoký počet nepříbuzných zakladatelů může vytvořit geneticky různorodou, a tedy soběstačnou tuzemskou populaci. "Česká populace exmoorských koní je unikátní, protože ji založilo 40 nepříbuzných zakladatelů. Vzhledem k tomu, že druhou světovou válku přežilo pouhých 45 exmoorských koní, jde o skutečně vysoké číslo. Tak vysoký podíl zakladatelů patrně nemá žádná jiná populace," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Nemělo by však jít o konečná čísla. V české populaci totiž nejsou zastoupeny některé vzácné linie divokých koní z odlehlých oblastí Exmooru. Proto bude podle ochránců přírody do budoucna potřeba dovážet další zvířata z Anglie pro dosažení maximální genetické pestrosti.

poppi

10.2.2022 11:51
poppi

XXX.XXX.27.178

Tak jinak.

Kladrubský kůň je jediná živá národní kulturní památka na světě,.
Populace starokladrubských koní je málopočetná, na celém světě je celkem přibližně 1800 jedinců, což tvoří pouhých 0,003% z odhadované celosvětové populace koní (60 mil. ks). - web NH Kladruby.

Ne, zde není vedle ochrany přírody (rozuměj lokálních ekosystémů) prioritou zachraňovat chov Exmoora, proč by to tak mělo být? A propo, kdyby to bylo potřeba, Briti by se o to postarali sami, toho bych se nebála. Tam je to s národní hrdostí a odkazem minulosti trochu jinak než v ČR.

10.2.2022 12:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

kallisto napsal(a):
Já tomu teda vůbec nerozumím, ale oni jsou snad nějak chráněni, protože je jich málo, ne?

Celosvětově jsou přitom divocí koně z Exmooru méně početní než zubři. Zatímco počty zubrů se blíží osmi tisícům, exmoorských koní je zhruba dva tisíce a jsou podobně početní jako pandy velké. Letošní počty přírůstků by se již neměly výrazně měnit. Na milovické pastvině zůstává poslední březí klisna, která pravidelně rodí v pozdějším termínu.

Důležitější než celkový počet koní je počet a původ zvířat, jež populaci založila. Jen vysoký počet nepříbuzných zakladatelů může vytvořit geneticky různorodou, a tedy soběstačnou tuzemskou populaci. "Česká populace exmoorských koní je unikátní, protože ji založilo 40 nepříbuzných zakladatelů. Vzhledem k tomu, že druhou světovou válku přežilo pouhých 45 exmoorských koní, jde o skutečně vysoké číslo. Tak vysoký podíl zakladatelů patrně nemá žádná jiná populace," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Nemělo by však jít o konečná čísla. V české populaci totiž nejsou zastoupeny některé vzácné linie divokých koní z odlehlých oblastí Exmooru. Proto bude podle ochránců přírody do budoucna potřeba dovážet další zvířata z Anglie pro dosažení maximální genetické pestrosti.

Tomu sa na Slovensku hovorí, že to sú "rozprávky starých materí", heh.

Ako, že by boli Angličania odkázaní na záchranu poníkov na Mílovice, tak to je skutočne veľmi ťažko uveriteľné.
No ale niečo sa ľuďom naservírovať musí.

10.2.2022 12:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

poppi napsal(a):
Tak jinak.

Kladrubský kůň je jediná živá národní kulturní památka na světě,.
Populace starokladrubských koní je málopočetná, na celém světě je celkem přibližně 1800 jedinců, což tvoří pouhých 0,003% z odhadované celosvětové populace koní (60 mil. ks). - web NH Kladruby.

Ne, zde není vedle ochrany přírody (rozuměj lokálních ekosystémů) prioritou zachraňovat chov Exmoora, proč by to tak mělo být? A propo, kdyby to bylo potřeba, Briti by se o to postarali sami, toho bych se nebála. Tam je to s národní hrdostí a odkazem minulosti trochu jinak než v ČR.

No, asi tak.

10.2.2022 12:27
Varaxi

XXX.XXX.150.244

divocí koně z Exmooru méně početní než zubři
exmoorských koní je zhruba dva tisíce a jsou podobně početní jako pandy velké

Srovnáváte nesrovnatelné; exmoorský poník je skutečně normálně domestikovaný kůň. Může být unikátní sebevíce (čistokrevný, nese znaky divokého koně atd.), ale pořád to je domácí zvíře. Nelze ho srovnávat s divokými zvířaty jako zubry a pandy. To můžete s pandami zrovna začít srovnávat populace pražských krysaříků a laboratorních myší.

10.2.2022 12:33
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Mně ti koně nijak nevadí; nechápu, proč to musí být zrovna poně z Exmooru, ale dobře, ať jdou, je mi to jedno. Hucul, exmoore, ponik, všechno na jedno brdo. A pokud je chov huculů na tom špatně, tak se nedivím, že vybrali jinde a od chovatelů, kteří se plemeni skutečně věnují.
Trochu mě mrzí, že nebyli využití převaláci, ale třeba to opravdu nešlo, nevím.
Ale strašně mi vadí manipulace s informacemi. Nejsou to divocí koně. Nejsou a nebudou. Nikdy.

poppi

10.2.2022 12:35
poppi

XXX.XXX.27.178

Přesně jak píše Varaxi. Také je mi vlatsně šumák, kdo se tam pase. Ale vadí mi to jejich podání, že "vzácní koně, divocí koně" - což je lež - se tady míchá s opravdovou ochranou přírody.

10.2.2022 12:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jémine, zubre :D

Mám kamošku, ktorá ma nejakú fixáciu na zubre, netuším prečo, v lete sme vyrazili na nevinný výlet, ktorý nakoniec skončil tak, že jeden nejaký odpadlík, ale vo voľnej prírode, ktorého chytili a dali mu obojok s akýmsi bazmekom, ktorý vysiela každé 2 hodiny súradnice GPS sa potuloval niekde v pérdeli za družstvom, tak sme tam stopovali zubra ako idioti, časom sme našli aj houná a stromy, ktoré mali orýpanú kôru do výšky 2,5 metra a v dreve vyryté x centimetrové ryhy, no vtedy som to vzdala, jednak že som mala úpal aj úžeh, pretože predtým sme šli niekam k nádrži Starina, kde chodí piť veľké stádo a fakt tam bolo more stôp...jednak preto, že mi stretnutie s monštrom vôbec nepripadalo lákavé :D

10.2.2022 12:50
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Horsana napsal(a):

Mám kamošku, ktorá ma nejakú fixáciu na zubre, netuším prečo, v lete sme vyrazili na nevinný výlet, ktorý nakoniec skončil tak, že jeden nejaký odpadlík, ale vo voľnej prírode, ktorého chytili a dali mu obojok s akýmsi bazmekom, ktorý vysiela každé 2 hodiny súradnice GPS sa potuloval niekde v pérdeli za družstvom, tak sme tam stopovali zubra ako idioti, časom sme našli aj houná a stromy, ktoré mali orýpanú kôru do výšky 2,5 metra a v dreve vyryté x centimetrové ryhy, no vtedy som to vzdala, jednak že som mala úpal aj úžeh, pretože predtým sme šli niekam k nádrži Starina, kde chodí piť veľké stádo a fakt tam bolo more stôp...jednak preto, že mi stretnutie s monštrom vôbec nepripadalo lákavé :D

Náhodou, potkat zubra mohl být zážitek do konce života. :)

10.2.2022 13:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Varaxi napsal(a):
Náhodou, potkat zubra mohl být zážitek do konce života. :)

Nuž, prišlo mi to tak, že do konce potom už veľmi krátkeho života :D

Ten jeden sa skutočne drží v podstate nad družstvom, hlavne v horúčavách, je tam taký jarok a nejaká riečka, vďaka fotopasciam majú miestni, keďže každý je tam poľovník, výborný prehľad, kde je, verím, že tento rok sa podobná výprava uskutoční znovu, len nesmie byť 38 °C v tieni, to nedávam :D

10.2.2022 13:22
Arbora

XXX.XXX.80.73

Varaxi napsal(a):
Mně ti koně nijak nevadí; nechápu, proč to musí být zrovna poně z Exmooru, ale dobře, ať jdou, je mi to jedno. Hucul, exmoore, ponik, všechno na jedno brdo. A pokud je chov huculů na tom špatně, tak se nedivím, že vybrali jinde a od chovatelů, kteří se plemeni skutečně věnují.
Trochu mě mrzí, že nebyli využití převaláci, ale třeba to opravdu nešlo, nevím.
Ale strašně mi vadí manipulace s informacemi. Nejsou to divocí koně. Nejsou a nebudou. Nikdy.

To je dobrá otázka, pre tie prevalské kone sú projekty, vracajú ich naspäť do divočiny, predpokladám, že ako väčšina projektov, fungujú na X rokov dopredu. Možno v tom čase neboli kone, ktoré by do toho projektu zapojili, ktovie.

Hypotetická otázka, fungovali by hucule, či tie prevalského kone v symbióze so zubrami?

10.2.2022 13:33
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Arbora napsal(a):
To je dobrá otázka, pre tie prevalské kone sú projekty, vracajú ich naspäť do divočiny, predpokladám, že ako väčšina projektov, fungujú na X rokov dopredu. Možno v tom čase neboli kone, ktoré by do toho projektu zapojili, ktovie.

Hypotetická otázka, fungovali by hucule, či tie prevalského kone v symbióze so zubrami?

A proč by neměli fungovat? Druhově smíšené stádo je normální přírodní jev (jen tedy nesmíte dopustit přehnanou hustotu na plochu). V extenzivnějších chovech je normální pást dohromady skot a koně či ovce (jo po revoluci se ovce přestali vyplácet).

poppi

10.2.2022 13:33
poppi

XXX.XXX.27.178

Ty pastviny v Milovicích jsou opravdu rozlehlé, z mého úhlu pohledu není jediný důvod, proč by si zavazeli.

10.2.2022 13:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já když jsem se před léty zajímala proč zrovna tito koně a né cokoliv z našich... kromě plemene bylo i důležité, že rozhodně nechtějí odčervovat. To že by tam mohli mít odchovnu huculů, tažáků či opravdu jakékoliv plemeno a pást to tam prakticky zadarmo... ALE prostě se báli, že nikdo by nesnesl, že mu hřebec v odchovně uhynul pro neodčervení. A taky se jim nezdálo, že by si koně vypásali jen něco a nechávali zvlášť invazivní druhy trav.(a musím uznat, že já neznám z našich koní žádného co by si dal třtinu rákosovitou, když je možné se jí vyhnout)

poppi

10.2.2022 13:52
poppi

XXX.XXX.27.178

Pak je ale záhodné říci, že pro ochranářský smysl tohoto projektu je důležité, aby na místě byl vypásač, který pase to a to, tím a tím způsobem.
S tím jsme OK. Ne když každou chvíli vidím nějakou reportáž, jak vzácní koně se tam pasou. Z hlediska kulturního, tj. domestikovaného koně, je stejně vzácný, jako náš kladrubák a jsou plemena ještě vzácnější. Přirovnávání k opravdu chráněným druhům je lež jako věž, které většina lidí bohužel věří. Pamatuji si, jak sháněli peníze mezi veřejností na nové ohrady, jinak se těch koní budou muset zbavovat fyzicky. To byla vůbec nejhorší kampaň.

Jinak musím přiznat - Milovice mám za bukem a na ty koníčky je hezké koukat, to se musí nechat. A i ta krajina se neskutečně změnila. A díky vyhlídkám to trochu připomíná savany, v dálce vidíte stáda krav a koní, někdy přijdou i k plotu.

10.2.2022 13:58

Horsana napsal(a):

Hele vono to neni zas takový monstrum - to kráva je skoro větší. Když je tenkrát vypouštěli u nás v Ralsku, byli jsme se podívat a byla jsem překvapená, jak jsou malí. To na obrázku s chlapem je plemeník. To americkej zubr neboli bizon je o dost větší.

10.2.2022 14:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele vono to neni zas takový monstrum - to kráva je skoro větší. Když je tenkrát vypouštěli u nás v Ralsku, byli jsme se podívat a byla jsem překvapená, jak jsou malí. To na obrázku s chlapem je plemeník. To americkej zubr neboli bizon je o dost větší.

Za mě je to zvíře s nečitelnou mimikou a rohatý - mám z něj velký respekt... (no mě dokáže zrasovat i poník)

10.2.2022 14:18

Pipilota napsal(a):
Za mě je to zvíře s nečitelnou mimikou a rohatý - mám z něj velký respekt... (no mě dokáže zrasovat i poník)

To jo, ale vzrůstem to tak velký není.

10.2.2022 14:35
Varaxi

XXX.XXX.150.244

https://zhumor.webnoviny.sk/15-obrovskych-zvieracich-kuskov-ktorych-velkost-ste-mozno-mierne-podcenili/

Obrázek 2, bizon.
Netuším, jestli je to upravené, ale pokud ne, tak fíha!

10.2.2022 14:54

Varaxi napsal(a):
https://zhumor.webnoviny.sk/15-obrovskych-zvieracich-kuskov-ktorych-velkost-ste-mozno-mierne-podcenili/

Obrázek 2, bizon.
Netuším, jestli je to upravené, ale pokud ne, tak fíha!

No skoukla jsem první fotku a už dál ani nekoukám - Clydesdale je normální chlaďas, ta fotka je naprosto evidentně upravená.

A bizon (americký) opravdu větší je. Evropský zubr je menší.

10.2.2022 15:21

Nicméně teď mezi svátky jsem byla v ZOO Pha, mají tam bizony a zubry ve výběhu vedle sebe, a prostě to bylo stejný. Menší, větší, ano, na plakátku u ohrady se ty údaje (od-do) maličko lišily, ale ve skutečnosti co do výšky nijak zásadně. Je možné, že bizoni jsou větší jakože hmotností. No na těch dvou stádech v ZOO to nebylo poznat :-)

10.2.2022 15:43

Jj, bizon je větší mohutností, výškou asi spíš ne.

10.2.2022 16:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

No neviem, možno záleží od veku, alebo línie, ja som to videla tak, ako chlap na tom obrázku, teda z takej vzdialenosti, o obore pri Topoľčiankach a bola som veľmi rada, že medzi nami boli podvaly, podľa rozprávania zamestnancov keď sú tieto obludy v ruji, tak s podvalmi žonglujú, heh.

Mne to pripadá ako niečo, čo človeka zadlávi a ani si toho nevšimne, vo voľnej prírode by som to nechcela vyrušiť, na rozdiel od mojej kamarátky :D

A u vás sú teda tiež voľne?

10.2.2022 18:52

Horsana napsal(a):
No neviem, možno záleží od veku, alebo línie, ja som to videla tak, ako chlap na tom obrázku, teda z takej vzdialenosti, o obore pri Topoľčiankach a bola som veľmi rada, že medzi nami boli podvaly, podľa rozprávania zamestnancov keď sú tieto obludy v ruji, tak s podvalmi žonglujú, heh.

Mne to pripadá ako niečo, čo človeka zadlávi a ani si toho nevšimne, vo voľnej prírode by som to nechcela vyrušiť, na rozdiel od mojej kamarátky :D

Ten chlap na fotce je muj chlap 😃 a fotky jsem dělala já. Já zvyklá ze statku na charolais jsem proste čekala větší hovádka.
U nás jsou vypuštěni v oboře, která má 35 km2. Jako obyč smrtelník nemáš moc šanci je potkat, jsou velmi plaší. Ale daří se jim tu, každý rok se rodí spousta telat.

10.2.2022 19:00
dsj

XXX.XXX.255.137

Nevím jestli jsou Milovice tunel nebo ne, ale z pohledu přírody jsem za Milovice ráda. Každodenně se dívám do "zemědělské krajiny" od koní – ze tří stran pastviny mám pole.
Když každý den vidím jak vypadají pole v průběhu roku, kolikrát týdně různě stříká pavouk nebo sype rozmetač granule, jak prašná a oholená je země po sklizni.
U projektů jako jsou milovice je totiž šance, že až snad jednou tohle strašný agrotěžení naší země skončí a lidi se vrátí k zemědělství a zdravému rozumu, tak z těhle ostrůvků života(což pro mě Milovice jsou) se bude moci příroda obnovit a znovu migrovat do krajiny.
Je to stejné jako po atomových pokusech na tichomořských atolech – vědci byli překvapení jak rychle se do nich po absolutním zničení vrátil život, a vyzkoumali, že je to díky tomu, že atoly byly osídlené z nezničeného sousedství, život se tam měl odkud vracet. Jenže tam bylo osídlení poměrně lehké - okolní oceán byl nezasažený, atomový atol byl prázdný ostrov v moři plném života.
Dnešní agrotěžařství sice není atomovka, neničí jedním výbuchem, ale bohužel hodně let pomalu a nenápadně likviduje půdu, otravuje vodu, nenechává prostor k uživení a přežití téměř ničeho (někde jsem četla článek, že třeba počet obyčejných žížal v orné půdě se za posledních 20let snížil o 80%, bohužel ho nemůžu najít, ale jestli je to pravda, tak kam jsme se to kujva dostali?). Těch pár nejodolnějších rostlin a živočichů, kteří dokáží přežít na monokulturních chemických pouštích se likviduje, protože jsou to škůdci a plevel.
Takže já vždycky když slyším Milovice, jsem za ně moc ráda, a také jsem jako koňařka šťastná, že se na tom podílí koně, a je mi vcelku jedno kteří. Co se huculů týče, nedokáži si představit hucule který by v Milovicích prospívali – z těch pár co znám z okolí jsou všichni tlustý a permanentně vlnkatý-přichvácený anebo úplně schvácený.
Jestli jsou milovický koně tunel, tak je mi to jedno – pro přírodu je to oáza, a je spousta dražších a horších tunelů, které vysloveně škodí, což není případ milovic, ale do milovic se díky koním vrací spousta rostlin a živočichů a buďme za to rádi.

11.2.2022 03:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Když se vrátím k Jasanu, je možnost jim za tři stovky jet vykydat a něco se dozvědět. ;)

https://www.facebook.com/ujasanu/posts/4715596765202271

11.2.2022 05:54

To už zní docela lákavě

Coudas

11.2.2022 07:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

Musím tam jet. Musím se jet naučit jak se to dělá, protože podle všeho dělám celý svůj systém špatně.Pak třeba budu moct konečně psát "články" na fb skupiny.

11.2.2022 08:12
Dotaz

XXX.XXX.90.75

Coudas napsal(a):
Musím tam jet. Musím se jet naučit jak se to dělá, protože podle všeho dělám celý svůj systém špatně.Pak třeba budu moct konečně psát "články" na fb skupiny.

I se 30 minut svezeš. ;)

11.2.2022 08:33
Arbora

XXX.XXX.80.73

Horsana napsal(a):

Ja si tiež pamätám tie topoľlčianske ako obrovské hovädá, tieto z fotiek mi prídu malinké.

Coudas

11.2.2022 09:47
Coudas

XXX.XXX.87.254

Dotaz napsal(a):
I se 30 minut svezeš. ;)

No po ničem jiném netoužím nez se svézt na bůh ví čem s udidlem zapnutým na půl žerdi cvalajíce dlouhé kilometry...

11.2.2022 13:28
koně

XXX.XXX.174.63

Coudas napsal(a):
No po ničem jiném netoužím nez se svézt na bůh ví čem s udidlem zapnutým na půl žerdi cvalajíce dlouhé kilometry...

Myslím,že ty kilometry budou omezeny
Mě by lákala ta přímořská krajina
A ta Valentýnská romatika,jak tátu vysadím na nějakého půjčeného koníčka a vodím si ,já na zemi, hodinku po zcela neznámé přírodě
A vůbec celé je to děsně inspirativní,dozví se člověk,povozí se ......

Coudas

11.2.2022 13:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

koně napsal(a):
Myslím,že ty kilometry budou omezeny
Mě by lákala ta přímořská krajina
A ta Valentýnská romatika,jak tátu vysadím na nějakého půjčeného koníčka a vodím si ,já na zemi, hodinku po zcela neznámé přírodě
A vůbec celé je to děsně inspirativní,dozví se člověk,povozí se ......

To je primošská, jakože je prima 😛 Valentýn, co to je 😁

11.2.2022 13:55
Dotaz

XXX.XXX.236.13

To už zní docela lákavě

Akorát není jednoznačně uvedeno, kdo komu ty tři stovky bude platit, dá se to vyložit tak i tak. :) To by bylo překvápko, kdyby kurzista vybalil na Jasana fakturu k proplacení.

11.2.2022 14:09
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Akorát není jednoznačně uvedeno, kdo komu ty tři stovky bude platit, dá se to vyložit tak i tak. :) To by bylo překvápko, kdyby kurzista vybalil na Jasana fakturu k proplacení.

Tak to pukám smíchy nad představou... "paní já jsem Vás naučil správný postup jak se co nejrychleji a s co nejmenší námahou vypořádat s koňským trusem - tak a tady máte fakturu i s cestovným to dělá pouze XY Kč, splatnost je 15 dnů"

11.2.2022 18:03
lenacia

XXX.XXX.173.255

Dotaz napsal(a):
Tak se koně dočkali.

'věděli ste že...' tak takhle alibististickou hvězdu vidím poprvé...

Coudas

11.2.2022 18:29
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
'věděli ste že...' tak takhle alibististickou hvězdu vidím poprvé...

nevěděli... 🙈

11.2.2022 19:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Coudas napsal(a):
nevěděli... 🙈

a proto šup šup na kurz... tam se toho dozvíte až vám všem půjde hlava kolem (u nás necháváme zdarma děcka podívat se jak pracuje kovář, veterinář atd.)

Neregistrovaný uživatel

14.2.2022 10:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

já si paní pamatuji pred lety z nejakych kauz na soc. sitich, ze mela byt snad udajne dluznice ve spouste ustajeních a lide ji tam probirali, ze je neplatic ustajeni, dluzi kam se podiva... koukam ale, ze bud jde o jinou paní, kdyz tahle ma sve ustajko a shodu jmena ...

Coudas

14.2.2022 10:43
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pipilota napsal(a):
a proto šup šup na kurz... tam se toho dozvíte až vám všem půjde hlava kolem (u nás necháváme zdarma děcka podívat se jak pracuje kovář, veterinář atd.)

zkoušela jsem to 🙈

Chtěli by jste se dozvědět a naučit více?

Náš ranč se vymyká specifickým přístupem ke koním. S konmi pracujeme přirozeně a to cestou domluvy s koněm ( =přirozené komunikace) , napodobující komunikaci koní mezi sebou. Samotné ježdění je pokračováním této práce ze země, kdy koně následují člověka ochotně, laskavě, klidně a tudíž maximálně bezpečně. Samotná ovládání koně z pozice jezdce pak probíhá prací s vlastní vahou. V počáteční fázi se naši svěřenci učí jezdit bez sedla na speciálních jezdeckých Padech a ohlávkách, které koni nezpůsobují bolest ani v začátečnických rukou. Nevedeme tak naše jezdce k jezdecké sportovní kariéře ale k pochopení základních principů pohybu koně, jeho mentality, potřeb a toho jak je využít ve svůj prospěch, aby došlo ke spokojenosti na straně jezdce i koně.

Každý čtvrtek odpoledne -večer, pořádáme hodinové lekce výuky práce s koněm ze země a nebo jízdy na koni dle vašeho výběru. Lekce jsou individuální
Čas kdy lekce proběhne je na Vás, obvykle fungujeme od 15:00-18:00 vše je ale na domluvě.
Vhodné pro dospělé, děti i maminky s dětmi
Náplň lekce se vždy uzpůsobí pokročilosti žáka je tedy vhodné pro úplné začátečníky i pokročilé jezdce, kteří se chtějí tímto směrem vzdělávat více.
Trvání lekce je 1h/450kč (při koupi pernamentky sleva)
Rezervace nutná 2 dny předem zde na FB nebo tel Lucie Janovská 608060558.

Těšíme se na Vás

Neregistrovaný uživatel

14.2.2022 11:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

já Vám něco povím :-D
mam kone teda rozmazleneho az beda, ale vzdycky ocenil cokoliv co nenarusovalo jeho ritualy, prirozenost. Miluje byt co nejdyl ve vybehu, kdyz tam muze hrabat, delat blbosti, hrat si pres pasky s rivalama, ve svem vybehu si chranit sve stado holek, pit z hladiny vany nebo kyble, kadit v klidu pri zastaveni, ja nevim co vsechno... hrabat se v potoce, valet se, proste mu davam moznost byt konem... ale jestli miluje neco uplne nejvic, tak po tomhle dni zabavy, prijit domu na slamu, lehnout si, radne ji zcurat, v leze nejlip sezrat hromadu sena a svitej mu oci panecku ne prirozenosti, ale uplnym zachvatem, rano si jdeme zase hrát, ale ted.... pelisek, moje moje moje, pohoda REM spanek, nazdar....
ono je treba si uvedomit, ze kone dnesni doby jsou preslechteni polomutanti a ano ac muj kun si naoko dost zije jako bio mustang, je to porad americky klusak, ktery drzi jak nadrzeny hovado, kdyz ho cistim, odchlupuju, pysk dolni se mu klepe, slina tece, paneboze, nemame tarpany a huculy jenom.... i blbej kladrubak neni prirzenej o nic vic, jak neprirozeny davat koni v zime seno! nebudme zabednění, jsou to slechteny kone, staleti... ano chapu kdyz v usa nekdo ma kilometry prirody a necha tam primitivni plemena temer bez lidskeho zasahu. ale v CR?! to je jako nutit civavu, aby byla prirozena, krmte ji kostma a zdechlinama a hodte ji do smecky polodivokych psu, at se priroda postara. achjo. slecna uz dle fotek vsude, to ma doma docela pekny, ocividne dava finance do budovani a zvelebovani atd a nema na zradlo, ono nekdo ma proste rad VECI, MAMON, KRÁMY, LUXUS a to pred zakladnim, jako je treba krmení...

14.2.2022 12:04
Arbora

XXX.XXX.80.73

Dotaz napsal(a):
Tak se koně dočkali.

To je bežné brúsiť zuby takto? Ešte som nevidela úpravu chrupu bez toho inštrumentu na otváranie tlamy. Ako sa cez toto brúsia zadné stoličky?

14.2.2022 12:21

Arbora napsal(a):
To je bežné brúsiť zuby takto? Ešte som nevidela úpravu chrupu bez toho inštrumentu na otváranie tlamy. Ako sa cez toto brúsia zadné stoličky?

Mě zase upřímně dost obrázek zaskočil, páč jsem nikdá v životě neviděla ani na fotce takový inštrument Normálně všichni zubáci používají obyčejný koňský rozvěrák.
Třeba to používají na prohlédnutí předních zubů, než nasadí rozvěrák. Ale náš zubař ani zubařka ani zubaři od dostiháků to takto nedělali, asi si přední zuby zkontrolovali jinak ...

14.2.2022 12:48
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Arbora napsal(a):

Ano moje vetka tohle také používá. V lehké sedaci nejdříve s klasickým rozvěrákem ošetří stoličky. Přední řezáky jsou pod kovem rozvěráku. Proto ho potom vymění za udělátko na fotce (je to měkká trubka, hadice o velkém průměru). Jde o to, že s tím kůň nemůže zkousnout a jsou vidět přední řezáky. Zvlášť u starých koní už je nějaká ta úprava i tam - bývá to fakt kousek zubů pryč, ale uždibuje se jim potom tráva o mnoho lépe.

14.2.2022 12:48
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Arbora napsal(a):

Také to vidím poprvé.

14.2.2022 13:14
evcusik

XXX.XXX.145.236

Jj, nebo se používá psí "pešek" - prostě aby bylo pohodlí a bezpečí při ošetření předních zubů pro veterináře. Patologie můžou mít i přední zuby. Řeší se jaký je skus(?)- prostě jak to lícuje a když nelícuje, tak se brousí.

Na ostatní zoubky je rozvěrák.

14.2.2022 13:15
Arbora

XXX.XXX.80.73

Pipilota napsal(a):
Ano moje vetka tohle také používá. V lehké sedaci nejdříve s klasickým rozvěrákem ošetří stoličky. Přední řezáky jsou pod kovem rozvěráku. Proto ho potom vymění za udělátko na fotce (je to měkká trubka, hadice o velkém průměru). Jde o to, že s tím kůň nemůže zkousnout a jsou vidět přední řezáky. Zvlášť u starých koní už je nějaká ta úprava i tam - bývá to fakt kousek zubů pryč, ale uždibuje se jim potom tráva o mnoho lépe.

Jasne, takto to dáva zmysel.

15.2.2022 12:45

Coudas napsal(a):
zkoušela jsem to 🙈

Chtěli by jste se dozvědět a naučit více?

Náš ranč se vymyká specifickým přístupem ke koním. S konmi pracujeme přirozeně a to cestou domluvy s koněm ( =přirozené komunikace) , napodobující komunikaci koní mezi sebou. Samotné ježdění je pokračováním této práce ze země, kdy koně následují člověka ochotně, laskavě, klidně a tudíž maximálně bezpečně. Samotná ovládání koně z pozice jezdce pak probíhá prací s vlastní vahou. V počáteční fázi se naši svěřenci učí jezdit bez sedla na speciálních jezdeckých Padech a ohlávkách, které koni nezpůsobují bolest ani v začátečnických rukou. Nevedeme tak naše jezdce k jezdecké sportovní kariéře ale k pochopení základních principů pohybu koně, jeho mentality, potřeb a toho jak je využít ve svůj prospěch, aby došlo ke spokojenosti na straně jezdce i koně.

Každý čtvrtek odpoledne -večer, pořádáme hodinové lekce výuky práce s koněm ze země a nebo jízdy na koni dle vašeho výběru. Lekce jsou individuální
Čas kdy lekce proběhne je na Vás, obvykle fungujeme od 15:00-18:00 vše je ale na domluvě.
Vhodné pro dospělé, děti i maminky s dětmi
Náplň lekce se vždy uzpůsobí pokročilosti žáka je tedy vhodné pro úplné začátečníky i pokročilé jezdce, kteří se chtějí tímto směrem vzdělávat více.
Trvání lekce je 1h/450kč (při koupi pernamentky sleva)
Rezervace nutná 2 dny předem zde na FB nebo tel Lucie Janovská 608060558.

Těšíme se na Vás

A tak zase... Schoulený postoj, žádný oční kontakt a cikcakovité přibližování využiju, když chci chytit nedůvěřivého nebo vyděšeného koně. Naopak, když se chci vymezit, tak se vyprsím a nasadím pohled zlé tchyně.

Coudas

15.2.2022 13:05
Coudas

XXX.XXX.87.254

A tak zase... Schoulený postoj, žádný oční kontakt a cikcakovité přibližování využiju, když chci chytit nedůvěřivého nebo vyděšeného koně. Naopak, když se chci vymezit, tak se vyprsím a nasadím pohled zlé tchyně.

Věřte mi, ze vystrašenýho a nedůvěřivýho koně, opravdu takového, ne jen že to o něm tvrdí majitel, protože kůň na měj z vysoka, tímto způsobem nechytíte. Ale máte pravdu v tom, že je to jeden ze způsobů, jak na koně "jinak" při chytání.

18.2.2022 16:37
lenacia

XXX.XXX.173.255

"NĚCO O ROVNOVÁZE ŽITÍ A KOŇSKÉHO BYTÍ
Příspěvek níže mě donutil k lehkému zamyšlení a tak ho sém dávám do placu. Třeba ho někdo ocení XD...
Vezmeme koně jak žil dříve a má zakódováno žít, přežil tak stovky let evoluce a vyvinul se k tomu obrazu. Tak nějak tušíme, že koně jsou zvířata stále směřující ke svému původnímu bytí tedy pohybu v neomezené míře , členitém terénu zvyklého denně nachodit desítky kilometrů. Zvíře jehož zažívání je nastaveno na nonstop přijímání potravy a to nevýživné dlouhostébelnaté a řídké pasty, případně listů stromů, kůry a prostě toho kde co najde. Je to zvíře abosolutně zavilé na společnosti jiných svého druhu, stádo je mu alfa a omega spokojeného života, tvoření si sociálních vazeb uvnitř něj , pestrosti jedinců v různém věku a různém pohlaví ho činí smysl jeho života. Je přivyknut a dobře snáší roční období a jejich změny o těch suchých, horkých , mrazivých s minimem výživy až po hojné , vlhé a jarní kde je všeho přebytek ....Dokáže mezi nimi fungovat jeho tělo je umí zvládat a to jak podvědomě i vědomě kdy ho stádo naučilo co a kdy žrát kam chodit a kam nechodit. Takto já si představuji plně funkčního, spokojeného a zdravého koně......žije tak a zemře tak.
Samozřejmě my jsme lidé a jsme jinde koně využíváme jinak a tak postupně balancujeme a hledáme porozumění mezi novým užitím koně a matkou přírodou. Krásným případem je nemocný nebo starý kun ....v přirodě by prostě zemřel a my to tak samozřejmě nenecháme. Vytvoříme tedy nějaký kompenzační vzorec dáme mu deku, granulované seno, příkrm , přístřeší a tak se snažíme mu to stáří nebo období rekonvalescence ulehčit a to je moc fajn.
Pak tu máme další kategorii koní , kterým nejsme schopni zajistit adekvátní výběh a tehdy ho omezíme na prostoru, nejsme schopni mu zajistit dostatečné stádo a tak ho omezujeme na sociálních vazbách, nejsme schopni mu zajistit vyváženou a plnohodnotnou stravu která bude splňovat parametry nízkoenergetické ale přitom minerálně pestré stravy a tak zas kompenzujeme nějakými kyblíčky. Nejsme schopni koně nechat jen tak pást kdy chce a jak potřebujeme chceme po něm výkon a práci a to mnohdy tak že mu narušíme jeho režim a pak musíme kompenzovat energetickou ztrátu jejím doplněním.
No a co tím chci říct ? Je podle mě staničně důležité si uvědomit , že to já jako člověk beru koně tak jak je stvořen k tomu, aby byl silný zdravý, fungující a mrším to . Já jsem ten kdo vytvořil změnu, kterou teď musí vybalancovat, aby koník fungoval, zamotávám se do toho čím dál víc a víc...Zavírám koně do stáje, preventivně, dekuji ho preventivně, přidám mu příkrm preventivně, dávkuji mu seno preventivně, nepouštím ho nonstop na pastvinu preventivně, nepouštím ho mezi jiné koně preventivně a vším tím jedním za druhým beru kousek po kousku to co už tady fungovalo tisíc let. V té nejlepší snaze beru vše to dobré, ovládám matku přírodu a dělám z fungujícího celku, kterým kun rozhodně je ( v širokem pojetí věcí) MRZÁČKA odsouzeného k tomu aby sám nepřežil.
A tak jen řikám starejme se o své koně , dávejme jim vše co potřebují a kdy to potřebují jen mějme na mysli, že ten pohled na ně a jejich dobro je mnohem širší než si uvědomujeme, že pokud něco s koněm dělám na víc proti tomu co by dostal venku v divoké přírodě pak by to měla být kompenzace něčeho co jsem nezvládla zajistit sama ( nebo někdo jiný nezvládl předemnou)....Pokusme se poprat sami sebou a vyvarovat se tomu, že budeme svým nejlepším jednáním v rámci jakési prevence ( všichni u nás ve stáji kovou , všichni dekují, všichni přikrmují, všichni to říkají a tak já pro jistotu tomu mému taky) svým koním ubližovat místo pomáhat....
Vracejme koně s rozmyslem a hlubokou úvahou na začátek k nekonečným pastvám, jejich stádu a jejich původnímu životu na místo nekonečných lepení náplastí, které jen zalepí další náplast.....
To jest k zamyšlení"

https://www.facebook.com/groups/569278340169027/posts/1374841852946001/

Filozofka

18.2.2022 17:17
evcusik

XXX.XXX.145.236

Hele klidně vracejme, ale kdo se o to vracení ke kořenům pokouší, by taky měl vědět svého koně kriticky. Často vidím, že směrem ke kořenům se uchylují lidé co "zachránili koníka" a teď mu potřebují dát hned ten konský život. Kdy si občas neuvědomují, že mají před sebou částečně nemocnéhé (oslabeného ) koně. Nebo často levného - kde už z logiky věci bude nějaký hendikep. Takže rozhodně postupnými kroky a vyhodnocovat, jestli ta echt přírodní cesta je pro konkrétního.

Aby to nedopadlo jako tejrání přirozenem či nepřiznání si, že u konkrétního koně by Matka příroda už rozhodla duhovými pastvinami.

18.2.2022 18:19
Dotaz

XXX.XXX.236.72

Že paní kašle na jakoukoliv prevenci je už smutný fakt. Odsuzovat dávkování sena u rizikového koně mi prijde akorát tak hloupé. A když se člověk koukne na ten její ráj, kde je teda stádo, rozsáhlé pastviny, tak stejně nemá koně bez problémů, ale řeší koně hubnoucí a naopak obézní. Její vlastní praktické výsledky pak s její filosofií moc nejdou bok po boku.

18.2.2022 18:24
evcusik

XXX.XXX.145.236

Dotaz napsal(a):
Že paní kašle na jakoukoliv prevenci je už smutný fakt. Odsuzovat dávkování sena u rizikového koně mi prijde akorát tak hloupé. A když se člověk koukne na ten její ráj, kde je teda stádo, rozsáhlé pastviny, tak stejně nemá koně bez problémů, ale řeší koně hubnoucí a naopak obézní. Její vlastní praktické výsledky pak s její filosofií moc nejdou bok po boku.

tam je v začátečnickém režimu úplně vše - výživa, veterinární minimum, povrch v zimovišti po ježdění ... lepší si přiznát, že doprdelky nevím a učit se, než si kdejakou ptákovinu kdejakým konstruktem obhajovat. Cizím lidem je to stejně fuk a koňovi filozofování je u zádi...

18.2.2022 18:32
lenacia

XXX.XXX.168.148

evcusik napsal(a):
Hele klidně vracejme, ale kdo se o to vracení ke kořenům pokouší, by taky měl vědět svého koně kriticky. Často vidím, že směrem ke kořenům se uchylují lidé co "zachránili koníka" a teď mu potřebují dát hned ten konský život. Kdy si občas neuvědomují, že mají před sebou částečně nemocnéhé (oslabeného ) koně. Nebo často levného - kde už z logiky věci bude nějaký hendikep. Takže rozhodně postupnými kroky a vyhodnocovat, jestli ta echt přírodní cesta je pro konkrétního.

Aby to nedopadlo jako tejrání přirozenem či nepřiznání si, že u konkrétního koně by Matka příroda už rozhodla duhovými pastvinami.

No přesně ste to popsala...
Co by za to lidé dali, mít desítky hektarů, na něm koně a jedou bohužel, to úplně nejde, A zase tvrdit že pokud nemáte ty hektary tak nemůžete koni zařídit plnohodnotný život je taky blbost, všechno lze a u některých koní je ten hliněný plácek naopak lepší než řešení náhubků.
A taky je pastvina a pastvina, a co si budeme nalhávat, Česká krajina tak jak vypadá není původní. Všechno co tu máme je v podstatě člověkem vybudované a to včetně pastvin i velké části lesů.
I proto mi tak vadí až sem z toho kousavá a jízlivá, když se někdo alibisticky zeptá, jak to dělaj támhle mongolové, indiáni a jiné kmeny, jen aby sám sobě odůvodnil, proč to tak dělat taky a 'zjednodušit si život'.
Jenže ze všech divokých koní máme jen jedno původní plemeno a to je kůň převalského, ale i kdybychom tedy vzali v potaz mustangy, tak jejich běžná škála putování přesahuje 65km. A celoročně navíc migrují. A pohybují se po sakra různorodém terénu. Tomu se 25ha luk v ČR nedá rovnat ani omylem...
To už mají víc 'přirozené' to putování koně v paddock paradise, a to je hooodně kontroverzí téma na řešení.
Ve výsledku, v divočině nenajdeme bezzubé koně, v divočině nenajdeme schvácené koně. Je to snad tím, že by v divočině vůbec nebyli? A nebo je to jednoduše 'přirozeným' výběrem, stádo nebude čekat na bolavého člena. A pokud kůň trpí zdravotním deficitem, tak tam nejsou ony kyblíčky.
Já měla za to, že moderní chov koní je o tom nabídnout koním to co potřebují co nejjednodušší cestou, netřeba je nutit o to bojovat. navíc, když sme jim ty stovky let - šlechtění (hehe- její "stovky let evoluce" mě opravdu rozesmálo, když si vezmu že kůň má za sebou těch let evoluce milion a dodnes je to jeden z nejlépe zmapovaných druhů zvířat od doby co byl velký asi jako pes) sebrali plno oněch přirozených věcí. Tak například pořádnou zimní podsadu srsti, takže u některých koní je to dekování slušnost dělat.
Je to stejný jako když se Dan Vávra (vývojář her a člověk co má rád středověk) rozohnil nad studií, kterou některé články přejímají alá 'rytíři jezdili na ponících' na což měl hodinový podcast, kde urážel autory a šířil svá 'moudra', který se nedal poslouchat pokud máte základní znalosti chovu koní.

18.2.2022 20:53
Dotaz

XXX.XXX.110.178

evcusik napsal(a):
tam je v začátečnickém režimu úplně vše - výživa, veterinární minimum, povrch v zimovišti po ježdění ... lepší si přiznát, že doprdelky nevím a učit se, než si kdejakou ptákovinu kdejakým konstruktem obhajovat. Cizím lidem je to stejně fuk a koňovi filozofování je u zádi...

Však to znáte, proč si přečíst knihy, když na to metodou pokus-omyl možná přijdu sám.

18.2.2022 23:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Však to znáte, proč si přečíst knihy, když na to metodou pokus-omyl možná přijdu sám.

On by jí ty pokusy nikdo nebral a nikoho by nezajímaly. Pokud by se nejednalo o ŽIVÁ ZVÍŘATA.
Možná je o trochu lepší než ty laboratoře, kde na bíglech zkouší, jestli vám po řasence neslezou řasy, ale opradu jen možná.

Coudas

19.2.2022 07:58
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Příspěvek níže mě donutil k lehkému zamyšlení a tak ho sém dávám do placu. Třeba ho někdo ocení XD...
Vezmeme koně jak žil dříve a má zakódováno žít, přežil tak stovky let evoluce a vyvinul se k tomu obrazu. Tak nějak tušíme, že koně jsou zvířata stále směřující ke svému původnímu bytí tedy pohybu v neomezené míře , členitém terénu zvyklého denně nachodit desítky kilometrů. Zvíře jehož zažívání je nastaveno na nonstop přijímání potravy a to nevýživné dlouhostébelnaté a řídké pasty, případně listů stromů, kůry a prostě toho kde co najde. Je to zvíře abosolutně zavilé na společnosti jiných svého druhu, stádo je mu alfa a omega spokojeného života, tvoření si sociálních vazeb uvnitř něj , pestrosti jedinců v různém věku a různém pohlaví ho činí smysl jeho života. Je přivyknut a dobře snáší roční období a jejich změny o těch suchých, horkých , mrazivých s minimem výživy až po hojné , vlhé a jarní kde je všeho přebytek ....Dokáže mezi nimi fungovat jeho tělo je umí zvládat a to jak podvědomě i vědomě kdy ho stádo naučilo co a kdy žrát kam chodit a kam nechodit. Takto já si představuji plně funkčního, spokojeného a zdravého koně......žije tak a zemře tak.
Samozřejmě my jsme lidé a jsme jinde koně využíváme jinak a tak postupně balancujeme a hledáme porozumění mezi novým užitím koně a matkou přírodou. Krásným případem je nemocný nebo starý kun ....v přirodě by prostě zemřel a my to tak samozřejmě nenecháme. Vytvoříme tedy nějaký kompenzační vzorec dáme mu deku, granulované seno, příkrm , přístřeší a tak se snažíme mu to stáří nebo období rekonvalescence ulehčit a to je moc fajn.
Pak tu máme další kategorii koní , kterým nejsme schopni zajistit adekvátní výběh a tehdy ho omezíme na prostoru, nejsme schopni mu zajistit dostatečné stádo a tak ho omezujeme na sociálních vazbách, nejsme schopni mu zajistit vyváženou a plnohodnotnou stravu která bude splňovat parametry nízkoenergetické ale přitom minerálně pestré stravy a tak zas kompenzujeme nějakými kyblíčky. Nejsme schopni koně nechat jen tak pást kdy chce a jak potřebujeme chceme po něm výkon a práci a to mnohdy tak že mu narušíme jeho režim a pak musíme kompenzovat energetickou ztrátu jejím doplněním.
No a co tím chci říct ? Je podle mě staničně důležité si uvědomit , že to já jako člověk beru koně tak jak je stvořen k tomu, aby byl silný zdravý, fungující a mrším to . Já jsem ten kdo vytvořil změnu, kterou teď musí vybalancovat, aby koník fungoval, zamotávám se do toho čím dál víc a víc...Zavírám koně do stáje, preventivně, dekuji ho preventivně, přidám mu příkrm preventivně, dávkuji mu seno preventivně, nepouštím ho nonstop na pastvinu preventivně, nepouštím ho mezi jiné koně preventivně a vším tím jedním za druhým beru kousek po kousku to co už tady fungovalo tisíc let. V té nejlepší snaze beru vše to dobré, ovládám matku přírodu a dělám z fungujícího celku, kterým kun rozhodně je ( v širokem pojetí věcí) MRZÁČKA odsouzeného k tomu aby sám nepřežil.
A tak jen řikám starejme se o své koně , dávejme jim vše co potřebují a kdy to potřebují jen mějme na mysli, že ten pohled na ně a jejich dobro je mnohem širší než si uvědomujeme, že pokud něco s koněm dělám na víc proti tomu co by dostal venku v divoké přírodě pak by to měla být kompenzace něčeho co jsem nezvládla zajistit sama ( nebo někdo jiný nezvládl předemnou)....Pokusme se poprat sami sebou a vyvarovat se tomu, že budeme svým nejlepším jednáním v rámci jakési prevence ( všichni u nás ve stáji kovou , všichni dekují, všichni přikrmují, všichni to říkají a tak já pro jistotu tomu mému taky) svým koním ubližovat místo pomáhat....
Vracejme koně s rozmyslem a hlubokou úvahou na začátek k nekonečným pastvám, jejich stádu a jejich původnímu životu na místo nekonečných lepení náplastí, které jen zalepí další náplast.....
To jest k zamyšlení"

Filozofka

To není k zamyšlení, to je blábol.

19.2.2022 18:16
Dotaz

XXX.XXX.27.170

Jen pro zajímavost, kdo to sledoval. Problém mladá klisna vs. valach nakonec zdárně nedopadl.

https://www.facebook.com/1614036475358331/posts/4746614768767137/

EDIT: Posloupně příspěvky, jsou veřejné. Měl by k tomu někdo nějaké vysvětlení, nebo teorii, proč se tak valach může chovat? Shrnutí ve screenech.

27/10/2021
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/1957090541129102/

30/10/2021
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/1959594700878686/

9/11/2021
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/1967178180120338/

12/11/2021
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/1969454753226014/

Před 2 týdny - screen č.3 a 4, v diskusi jsou pak ještě černobílá videa chování koně.
https://www.facebook.com/groups/kone.venku/posts/1969454753226014/?comment_id=2025840514254104

22.2.2022 16:28
Dotaz

XXX.XXX.237.112

Jasan přidal nové video. Myslím, že na printscreenu je ten Fredy. Kušnění ohledně udidla se asi vyplatilo.

https://fb.watch/bkKEgLoh_O/

“upraveno administrátorem 4.4.2022 v 19.57 - porušení autorských práv”

Coudas

22.2.2022 16:57
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mám obavu, že je sice možná udidlo o vteřinku vejš, ale že při té velikosti ho bude mít stejně stejně 🙈

22.2.2022 17:09
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jak už kdysi dávno říkal Rocky Balboa: " s bl*cem chytís leda blbost"

Tady se obávám, že majitelka ví vše nejlíp. Za mě jasný důkaz toho že jen láska nestačí...

Coudas

25.2.2022 14:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Taky jasan, ale z něj padaj jen větve....

25.2.2022 14:36
xanti

XXX.XXX.96.48

lenacia napsal(a):
To jest k zamyšlení"

Filozofka

Mně na tomhle celém příspěvku nejvíc pobavilo, že sice nabízí ustájení, ale komentující jí musí vysvětlovat rozdíl mezi schváceným koněm a koněm, který má sklony ke schvácení...na těch jejích vydatných pastvinách,

Ano, u takového člověka bych chtěla mít koně v nájmu, vskutku.

25.2.2022 14:58
Dotaz

XXX.XXX.237.178

xanti napsal(a):
Mně na tomhle celém příspěvku nejvíc pobavilo, že sice nabízí ustájení, ale komentující jí musí vysvětlovat rozdíl mezi schváceným koněm a koněm, který má sklony ke schvácení...na těch jejích vydatných pastvinách,

Ano, u takového člověka bych chtěla mít koně v nájmu, vskutku.

A hlavně tam má ne moc přátelského valacha, co jí útočil už na tři koně...

Coudas

25.2.2022 16:58
Coudas

XXX.XXX.87.254

Kéž by to na tom bylo "to nejhorší". Na to, aby tam moh mít človék ustájenýho koně musí především následovat její názory a postoje k držení ( to se snad nedá ani nazvat chovem) koní, a to jestli někdo může, no tak potěš koště.

25.2.2022 17:21
lenacia

XXX.XXX.173.255

Coudas napsal(a):
Kéž by to na tom bylo "to nejhorší". Na to, aby tam moh mít človék ustájenýho koně musí především následovat její názory a postoje k držení ( to se snad nedá ani nazvat chovem) koní, a to jestli někdo může, no tak potěš koště.

no to tedy, když by vašeho koně nazvala mrzáčkem, protože by měl deku a dostával krmení.... ach jo...

Coudas

25.2.2022 17:24
Coudas

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
no to tedy, když by vašeho koně nazvala mrzáčkem, protože by měl deku a dostával krmení.... ach jo...

myslím, že to by bylo to poslední 😁 asi proto mám blokaci

6.3.2022 21:01
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tohle asi bude ta hubnoucí muchařka. Zřejmě byly i komentáře, ale zbyli jen brečíci.

https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4786932374735376/4786925114736102

Jinak jsou tam koně a prostředí dobře vidět v tom albu.
https://www.facebook.com/ujasanu/posts/4786932374735376

7.3.2022 12:57

Dotaz napsal(a):
Tohle asi bude ta hubnoucí muchařka. Zřejmě byly i komentáře, ale zbyli jen brečíci.

https://www.facebook.com/ujasanu/photos/pcb.4786932374735376/4786925114736102

Jinak jsou tam koně a prostředí dobře vidět v tom albu.
https://www.facebook.com/ujasanu/posts/4786932374735376

A tak zase nějakou úplnou hrůzu tam nevidím. Někteří koně jsou obézní, tam by zdravotní komplikace mohly být.

7.3.2022 13:46
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A tak zase nějakou úplnou hrůzu tam nevidím. Někteří koně jsou obézní, tam by zdravotní komplikace mohly být.

Myslela jsem to spíš informativně, když se diskutovalo, jak asi kůň vypadá, že majitelka konečně řeší jeho hubenost. Tady je ta kobylka/muchařka s viditelnými žebry zachycena.

Ten další odkaz byl myšlen jen ilustrativně, jak tam to prostředí vypadá a jak vypadají ostatní koně. Málokde jsou tam snímky zabírající ten ranč komplexněji včetně obručí se senem.

Happyhippo

7.3.2022 13:53
Happyhippo

XXX.XXX.27.178

Dotaz napsal(a):
Myslela jsem to spíš informativně, když se diskutovalo, jak asi kůň vypadá, že majitelka konečně řeší jeho hubenost. Tady je ta kobylka/muchařka s viditelnými žebry zachycena.

Ten další odkaz byl myšlen jen ilustrativně, jak tam to prostředí vypadá a jak vypadají ostatní koně. Málokde jsou tam snímky zabírající ten ranč komplexněji včetně obručí se senem.

Takhle z těch fotek mi ta stáj přijde celkem OK.

Jako ona kdyby nevypouštěla ty šílené bludy na sociální sítě, tak by jela ve vlně průměrnosti českých jezdeckých stájí....jejichž úroveň obecně marná (co se ustájení týče, a i výcviku týče, např. v okolí 30 ti km znám pouze 3 stáje z x desítek, které vyučují jízdu na koni na nějaké úrovni, tj. že ty prachy za to stojí - i vůči podmínkám, ve kterých koně žijí).

7.3.2022 13:56
lenacia

XXX.XXX.173.255

Za mě to jde vidět, že u ní prospívají spíše ti koně "primitivního" typu, takže právě ti 'přirození' co, pokud tedy jsou zdraví, nepotřebují to kyblíkování a vyžijí i z kořínků jak se říká....
To ale nikdy nebylo o tom. Paní nemá problém s prostředím stáje jako takovým, ale se svým rozumem a jejím přístupem ke 'zkušenostem'. Ty má zřejmě nulové a vlastní arogancí že to zvládne lépe než autoři vzdělávacích knih, jede formu mylných domněnek stylem pokus a omyl.

7.3.2022 14:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Happyhippo napsal(a):
Takhle z těch fotek mi ta stáj přijde celkem OK.

Jako ona kdyby nevypouštěla ty šílené bludy na sociální sítě, tak by jela ve vlně průměrnosti českých jezdeckých stájí....jejichž úroveň obecně marná (co se ustájení týče, a i výcviku týče, např. v okolí 30 ti km znám pouze 3 stáje z x desítek, které vyučují jízdu na koni na nějaké úrovni, tj. že ty prachy za to stojí - i vůči podmínkám, ve kterých koně žijí).

Mně to taky přijde takové od zdi ke zdi. Něco dobré a pak takové základní neznalosti až bludy a na hlavu postavené hokusy pokusy - nejen tedy s tím senem. Jak kdyby to neplodil jen jeden člověk.

Happyhippo

7.3.2022 15:52
Happyhippo

XXX.XXX.27.178

Dotaz napsal(a):
Mně to taky přijde takové od zdi ke zdi. Něco dobré a pak takové základní neznalosti až bludy a na hlavu postavené hokusy pokusy - nejen tedy s tím senem. Jak kdyby to neplodil jen jeden člověk.

Nojo. Jenže takových expertů v ČR je. Zkuste si projít jen stáje v okolí. Než jsme si pořídila koně, což není zas tak dlouho, měla jsem ambici chodit na jezdecké hodiny a zdokolovat se. Bylo to po delší pauze, nejezdila jsem dva roky, před tím 20 let, znalostí nemálo a vlatsně žádné....šla jsme do stájí, které jsou ještě neznala (v těch známých bych nevkročila nikam). A kvalitní jezdecké zázemí, kde by se kloubil dobrý welfare koní-kvalitní trenér-nebolavý kůň, takové místo jsem našla jedno dvě (a u nás je koncentrace stájí opravdu obrovská). Všude byli tyhlety jasanové dámy a všechny chytré jak radio. A jak jsem řekla, to jsme nebyla žádný expert, ale na první dobrou jsem vždy viděla, co zásadního je špatně. Prostě ona je opravdu typický představitel českého koňařského mainstreamu....bohužel je hodně vidět, a to táhne.

Happyhippo

11.3.2022 19:18
Happyhippo

XXX.XXX.1.113

Tak ještě k těm Milovicim, které se tomto vlákně - mám info z velmi důvěryhodného zdroje, že nadbytečné kusy se uspávají. A co je jestě větší jobovka-ani se to nesežere, jelikož Evropská unie (prostě jsou zde pravidla, která to nedovolují). Takže se zde utrácejí zdravá hříbata bez dalšího využití. Takový je to skvělý šlechtitelský plán!
Hnus, velebnosti

11.3.2022 19:36
lenacia

XXX.XXX.173.255

Aha, a máme to tu zas.... onen 'velmi důvěryhodný' zdroj... to je jako Voldemort? Že se nemůže jmenovat? Že s tím nevystoupí veřejně? Že to nikde neřekne oficiálně? Jen velmi důvěryhodně o někomu velmi důvěryhodně řekne, že je to velmi důvěryhodné a že má řít, že je to velmi důvěryhodně přesně takhle?
On Hitler v 38 taky velice důvěryhodně věděl, že se v Sudetech provádí genocida německých občanů.... hnus velebnosti....
Jakože, tedy du dochází k zamlčování usmrcování koní, a to navíc uspáváním, jenž můžedělat pouze veterinář? A ten to tedy dělá načerno hádám... a tak se tu děje protizákonné uspávání zvířat, ale velice důvěryhodný zdroj to nikomu neřekne, jen noname osobě...... hmmmmm

11.3.2022 23:33
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Navíc ta obora není hřebčín, aby tam byl nějaký šlechtitelský plán plemene. Primárně jde o změny v krajině, ne o chov jako takový. To množení je jen vedlejším efektem, ne hlavním cílem.

Happyhippo

12.3.2022 01:06
Happyhippo

XXX.XXX.1.113

Dotaz napsal(a):
Navíc ta obora není hřebčín, aby tam byl nějaký šlechtitelský plán plemene. Primárně jde o změny v krajině, ne o chov jako takový. To množení je jen vedlejším efektem, ne hlavním cílem.

Proto má být OK utrácet zdravé jedince bez dalšího využití masa, pokud je to celé pravda?

Přidejte reakci

Přidat smajlík