Nafukovanie už neviem jak dalej...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2015 14:47
Michal NoS

XXX.XXX.8.87

Zdravím prosím o radu ohladne prečo mi nafukuju kralici a len čistokrvný NoS čo mám na maso križencov otcovia sú NoS a matky viedenske a novozelandske ani jeden...Len a len NoS a stále stým mám problem.čo tu čítam dávam ako zmesku na rano aj granule z liečivami.Može byt v tom problem?Ale malom v pomere.NoS som preliečoval bacivetom a teraz aj Ph vody od Mifuny plus len ovos a granuel od Mifuny Entero a seno a voda nič ine a predsa sa mi 2 nafukli...Viete mi poradit?Prečo čistokrvný a križenci nie?stravu maju rovnaku...

1.4.2015 17:58
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Proč ne kříženci a jen čistokrevní? Protože kříženci. Ti jsou obecně odolnější, lépe prospívají, a rychleji rostou. Je tam odborně tzv. heterozní efekt. Tedy vliv křížení dvou čistokrevných plemen. I faremní hybridi jsou kříženci (hybrid = kříženec, jen to líp zní a je plánovaný, tedy ozkoušené křížení s přesně daným postupem). Kdyby to nebylo pro produkci masa, králíků lepší, nedělaly by to ty farmy. Ale čistá plemena mají svůj význam, jejich vlastnosti jsou stabilní.

Jinak ke krmení nejde jinak, než že musíte někde dělat chybu. Králík je býložravec. Primárně potřebuje seno, či obecně objemové krmivo. Jeho trávení je závislé na jedné složce vlákniny, která je právě v seně (travinách). Pokud nemá ve střevech dost vlákniny, střeva přestávají pracovat a to je konečná. Granule běžně užívané neobsahují dostatek vlákniny. Je nutno krmit stále i seno. JENŽE! Jsme pohodlní, a hloupí. Krmíme vše zároveň (seno i granule) a HODNĚ. Čím víc tím lépe (NEPLATÍ!). Granule jsou dělané tak aby chutnaly. Takže, když dáte zárovň granule a seno, žerou první granule. Když jich dáte tolik, že se nažere jen granulí, nebude žrát seno. Nebude žrát seno, bude mít králík zaděláno na trávící potíže. Když i my, "vládci tvorstva" jsme nepoučitelní a trpíme obezitou, přežíráme se tím co nám chutná a ne co je zdravé, tak co potom králík a jiné.
Nakrmte nejdřív seno a vodu. Musí si zobnout. Pak až dejte granule. A jen množství doporučené. Myslím, že je to 30-50gramů na kilo váhy.

Pokud jde o krmení granul s léčivy. Nekrmte je. Pokud nekrmíte POUZE ty granule, je to zbytečné. Klidně si jimi krmte ve směsce, ale nepočítejte že budou mít preventivní účinost. Navíc stojí víc. A plus, vytváří rezistenci u kokcidií. Pokud se nepoučíte, a budete nechávat třeba králíky co prošli kokci dál v chovu a krmit stejně, budou se problémy s dalšími generacemi stupnovat (nejspíš).

Méně je někdy více.

1.4.2015 18:10
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

chovatelpodluzi napsal(a):
Proč ne kříženci a jen čistokrevní? Protože kříženci. Ti jsou obecně odolnější, lépe prospívají, a rychleji rostou. Je tam odborně tzv. heterozní efekt. Tedy vliv křížení dvou čistokrevných plemen. I faremní hybridi jsou kříženci (hybrid = kříženec, jen to líp zní a je plánovaný, tedy ozkoušené křížení s přesně daným postupem). Kdyby to nebylo pro produkci masa, králíků lepší, nedělaly by to ty farmy. Ale čistá plemena mají svůj význam, jejich vlastnosti jsou stabilní.

Jinak ke krmení nejde jinak, než že musíte někde dělat chybu. Králík je býložravec. Primárně potřebuje seno, či obecně objemové krmivo. Jeho trávení je závislé na jedné složce vlákniny, která je právě v seně (travinách). Pokud nemá ve střevech dost vlákniny, střeva přestávají pracovat a to je konečná. Granule běžně užívané neobsahují dostatek vlákniny. Je nutno krmit stále i seno. JENŽE! Jsme pohodlní, a hloupí. Krmíme vše zároveň (seno i granule) a HODNĚ. Čím víc tím lépe (NEPLATÍ!). Granule jsou dělané tak aby chutnaly. Takže, když dáte zárovň granule a seno, žerou první granule. Když jich dáte tolik, že se nažere jen granulí, nebude žrát seno. Nebude žrát seno, bude mít králík zaděláno na trávící potíže. Když i my, "vládci tvorstva" jsme nepoučitelní a trpíme obezitou, přežíráme se tím co nám chutná a ne co je zdravé, tak co potom králík a jiné.
Nakrmte nejdřív seno a vodu. Musí si zobnout. Pak až dejte granule. A jen množství doporučené. Myslím, že je to 30-50gramů na kilo váhy.

Pokud jde o krmení granul s léčivy. Nekrmte je. Pokud nekrmíte POUZE ty granule, je to zbytečné. Klidně si jimi krmte ve směsce, ale nepočítejte že budou mít preventivní účinost. Navíc stojí víc. A plus, vytváří rezistenci u kokcidií. Pokud se nepoučíte, a budete nechávat třeba králíky co prošli kokci dál v chovu a krmit stejně, budou se problémy s dalšími generacemi stupnovat (nejspíš).

Méně je někdy více.

Přesně Lépe bych to nenapsala

1.4.2015 19:45
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Dakujem za radu :) seno sa snažím dávat, tak aby ho mali stále k dispozicii..Sušená datelina-lucerka, po česky je to asi vojteška..Ale asi je problem v krmení lebo kokcidiozu som nemal cca 4 roky ani pečenovu ani črevnu je to na 100% enterokolitída.málo vlakniny hlavne mlády, bohužial nevedel som..teraz dávam od 6 až 12 týždnov 2/3 ovsu a plus jačmen, trocha slnečníka a granule Mifuna-Entero...skusím čo to spraví. Aj som si kupil ph optimal a od Mifuny granule Entero.. Mal som granule s liečivami proti kokcidioze z jedneho družstva aj Energys s liečivami, všetko som dal preč. Kedy je lepšie davat seno?rano aleo na večer? Hlavne aby mali vela vlakniny, skúsim ak máte nejake dotazy prosím o rady, velmi mi pomožete.

1.4.2015 19:57
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Zkuste nedávat vojtěšku, ta může působit ty problémy. My s ní nemáme moc dobré zkušenosti, ani s vojtěškovýma granulema. Hlavně u mladých králíků.

1.4.2015 20:06
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Bohužial nemám iné seno iba vojtešku-lucerku.S čím mám krmit teda? Ak vy máte zlé skusenosti?Iba Ovos, jačmen, a granule tie entero? Mladé zajace do tých 12 týždnov ked to je najrizikovejšie?

1.4.2015 20:07
rabbit

XXX.XXX.11.134

Na granule Mifuma jsem slyšel jen chválu, ale aby mělo smysl podávát Mifuma Entero nesmíte přidat nic jiného. Jen seno a vodu.

1.4.2015 20:12
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Viem može sa podavat aj ovos k tomu plus seno a voda, aleto nemienim dávat stále..16 eur stojí 25kg a ked mám napr 20 až 40ks mladých od 5 týždna a ž po 12 týžden tak by ma zožrali.Ja to miešam iba ovsom 3/4 ovos a 1/4 entero plus mám nasekanu koprivu alebo vojtešku...proste aby tam bola iba vlaknina, lahko stravitelne zložky aby im to ten žaludok na 100% rozpracoval a nenechával nič pre tie bakterie..
Ide mi hlavne o tú vojtešku-lucerku ja mám iba to seno..Je to fakt zlé?

1.4.2015 20:18
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Vojtěška obsahuje hodně bílkovin a v listech málo vlákniny. Mladí se nažerou lístečků, lodyhy bohaté na vlákninu nechají být a problém máte na světě. Nám před pár lety odešlo několik mláďat vyloženě po tom, co jsme jim dali čerstvou vojtěšku (ani ne nějak moc). Nedávno zase byl problém u třítýdenních! mláďat kvůli vojtěškovým granulím. V obou případech byli nafouklí. Takže mladým bych raději dávala luční seno. U odrostlejších králíků nebývá problém, tam přidáváme vojtěšku bez problémů, ale ani zde se to nesmí přehnat. Prostě u mladých ji radím vynechat.
Dnes celkem není problém koupit si pár balíků sena a NoSům krmit to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2015 20:23

Michal NoS napsal(a):
Bohužial nemám iné seno iba vojtešku-lucerku.S čím mám krmit teda? Ak vy máte zlé skusenosti?Iba Ovos, jačmen, a granule tie entero? Mladé zajace do tých 12 týždnov ked to je najrizikovejšie?

Tak prostě kupte luční seno. no.

Ono na první pohled se zdá, že je to fuk, seno jako seno, ale vojtěškové seno má zcela jiné vlastnosti než seno luční. Obsahuje velké množství bílkovin a vápníku a energie, méně vlákniny, v krmení má skoro funkci jádra, ne objemného krmiva. Takže jestli krmíte ušáky kolem odstavu vojtěškou a jádrem, a pak je jedno, jestli to jádro je ve formě granulí nebo zrna, je to jasné, proč máte problém.

1.4.2015 20:24

To samé kopřiva. Kopřiva je super krmení, ale nadupané, kor jarní, to má víc bílkovin než ta vojtěška. Vy potřebujete králíky nakrmit vlákninou.

1.4.2015 20:26
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Aha tak že ak nemám lučne seno ale iba vojtešku tak mám davat iba tu zmesku napr 3/5 ovos,1/5 jačmen,1/5 slnečník? to by mohlo byt v pohode?
Viem mladý žeru iba listočky ale cca 3mesačný a viac zožeru už cele a tam je najviac vlakniny.Alebo čo by doporučujete asi tak najlešie?Ten ovos im bdue stačit ako vlaknina?Vyžeru to najprv žeru oves a tie granule-entero a potom až seno..Seno im nebduem dávat a vyskušam dávat viac ovsu?Tam problem nebude?
Ak by ste nemali lučne seno, jak by ste krmili vietem i poradit?Ovos a jačmen toho mám kvanta čo je dobre ešte ako vlaknina?

1.4.2015 20:27
rabbit

XXX.XXX.11.134

Michal NoS:Cenu znám ale míchat je s něčím jiným je nesmysl, zvlášť když jsou zastoupeny 1/4. Ty granule neobsahují žádné zázračné léky proti entero. Jde o jejich složení kde má být všeho akorát pro dané období.

1.4.2015 20:30
rabbit

XXX.XXX.11.134

Mustela.erminea: Vojtěškové granule přidávám i malým, ne nijak moc ale jsou tam.Zatím jsem problém nezaznamenal ale dám si radši pozor. Dík.

1.4.2015 20:31
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Tak mi poradte jak krmit cca od 6 až po 12 týžden mladých králikov?
Jak vy krmite?
Každa rada dobrá.
viem že to nei je liek nijak zazračny, je to hlavne o otom že to je 100% vlaknina na baze rastin, žiadne jadra..

1.4.2015 20:34
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak prostě kupte luční seno. no.

Ono na první pohled se zdá, že je to fuk, seno jako seno, ale vojtěškové seno má zcela jiné vlastnosti než seno luční. Obsahuje velké množství bílkovin a vápníku a energie, méně vlákniny, v krmení má skoro funkci jádra, ne objemného krmiva. Takže jestli krmíte ušáky kolem odstavu vojtěškou a jádrem, a pak je jedno, jestli to jádro je ve formě granulí nebo zrna, je to jasné, proč máte problém.

Okey skusím zohnat :) dakujem za radu...Vojteškove može potom v klude dávat cca od 3 mesiacoch a viac bez problemov?

1.4.2015 21:11

Michal NoS napsal(a):
Okey skusím zohnat :) dakujem za radu...Vojteškove može potom v klude dávat cca od 3 mesiacoch a viac bez problemov?

Vojtěškové seno se nikdy nekrmí ad libitum, co se do králíků vejde. Musíte s tím správně zacházet. Nemůžete jím zcela nahradit luční seno kus za kus u žádné kategorie králíků, tak to prostě nefunguje. Ale králíkům, zvláště samicím v druhé polovině březosti a při kojení, se může přidat k lučnímu senu jako další zdroj bílkovin a energie. U králíků kolem odstavu vám nadbytek bílkovin způsobí entero, to už víte, a u dospělých králíků má vojtěška další háček a to je značné množství vápníku v ní, takže překrmováním si můžete vyrobit močové kameny.

1.4.2015 21:15

Michal NoS napsal(a):
Tak mi poradte jak krmit cca od 6 až po 12 týžden mladých králikov?
Jak vy krmite?
Každa rada dobrá.
viem že to nei je liek nijak zazračny, je to hlavne o otom že to je 100% vlaknina na baze rastin, žiadne jadra..

Nic není 100 % vláknina. To, že něco není vyrobeno z obilnin z toho ještě nedělá jen balast, na to pozor.

Vyloženě balastní krmivo je pouze krmná sláma, a i ta obsahuje něco jiného než jen vlákninu.

1.4.2015 21:20
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Vojtěškové seno se nikdy nekrmí ad libitum, co se do králíků vejde. Musíte s tím správně zacházet. Nemůžete jím zcela nahradit luční seno kus za kus u žádné kategorie králíků, tak to prostě nefunguje. Ale králíkům, zvláště samicím v druhé polovině březosti a při kojení, se může přidat k lučnímu senu jako další zdroj bílkovin a energie. U králíků kolem odstavu vám nadbytek bílkovin způsobí entero, to už víte, a u dospělých králíků má vojtěška další háček a to je značné množství vápníku v ní, takže překrmováním si můžete vyrobit močové kameny.

Zohnal som horske seno s bylinkami...Tak kupím 4 balíky a v malom množstve možem miešat s vojteškou alebo vobec?
Bavíme sa o to rizikovom období mladých, či len čisto lučne seno?Dakujem za radu.Odskušam to a uvidím vy osobne mate stým skusenosti?
Aj mávate nejake prípady s enterokolitídou?
A ako vy sobne krmite s čím?

1.4.2015 21:21
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Nic není 100 % vláknina. To, že něco není vyrobeno z obilnin z toho ještě nedělá jen balast, na to pozor.

Vyloženě balastní krmivo je pouze krmná sláma, a i ta obsahuje něco jiného než jen vlákninu.

Aha. A vy osobne mate skusenosti s Enterokolitídou?
A vy presne sčím krmíte mladých kralikou po odstave od matky?
Dakujem za odpoved :).

1.4.2015 21:27

Michal NoS napsal(a):
Zohnal som horske seno s bylinkami...Tak kupím 4 balíky a v malom množstve možem miešat s vojteškou alebo vobec?
Bavíme sa o to rizikovom období mladých, či len čisto lučne seno?Dakujem za radu.Odskušam to a uvidím vy osobne mate stým skusenosti?
Aj mávate nejake prípady s enterokolitídou?
A ako vy sobne krmite s čím?

Králíkům kolem odstavu bych vojtěšku nedávala. Mladí králíci jsou velmi citliví na přebytek bílkovin. Základem je luční seno.

Seno, krmné ovesné vločky, spařené lněné semeno a mrkev. Trávicí problémy žádné.

1.4.2015 21:32
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Králíkům kolem odstavu bych vojtěšku nedávala. Mladí králíci jsou velmi citliví na přebytek bílkovin. Základem je luční seno.

Seno, krmné ovesné vločky, spařené lněné semeno a mrkev. Trávicí problémy žádné.

Aha super :) krmné ovesne vločky? a klasický ovos?Jaký je rozdiel medzi tym?

1.4.2015 22:30

Michal NoS napsal(a):
Aha super :) krmné ovesne vločky? a klasický ovos?Jaký je rozdiel medzi tym?

Je tam rozdíl.

Ovesné vločky deklarují 10,9 % bílkovin,6,1 % tuku,1,2 % vlákniny
Nahý oves má 15-20 % bílkovin,6-12 % tuku,1,5 % vlákniny
Pluchatý oves má 9-12% bílkovin,5 % tuku,12 % vlákniny.

1.4.2015 22:47
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Je tam rozdíl.

Aha...Ale je v pohode aj obyčajný oves?Nie je to nič zleho však?

1.4.2015 23:38
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Je tam rozdíl.

Po slovensky? Oves nahy u vás je Oves Bezpluchý
Oves siaty u vás je Oves Pluchatý?
Ja mám Ovos siaty..

2.4.2015 00:33
makro

XXX.XXX.15.15

Zdravím p. MICHAL,

Vidím, že ste si moc neprečítal moje postrehy, ktoré mám uverejnené na mojom webe. Tak skúsim to zhrnúť v niekoľkých krokoch kde môžete robiť chybu:

1. Čistokrvné NOS sú veľmi náročné z týchto dôvodov a to, už od mladosti sú veľmi žravé, spucujú všetko čo im dáte a to je problém, ďalej aj genetika má svoj podiel na tom, t.j. zaraďovať do chovu zvieratá ktoré nemali žiadne zdravotné problémy, prelievanie pribuzenských línií - zhoda tých istých alel, génov s danou náchylnosťou, čo môže mať za následok tiež tieto problémy

2. Stres, nekľudné prostredie - králiky nie sú v pohode, sú stále niečím rušené

3. Nevhodné chovateľské prostredie - veľkosť kotercov, zlá pozícia, miesto napr. prievan, zlé odvetranie atď

4. Zlá zoohygiena

5. A teraz to spomínané kŕmenie - ako som uviedol hore, toto plemeno je extrémne žravé, kŕmim 2krat denne, ráno večer a celý deň dostatok vody a sena-najlepšie je ak je to steblovina, t.j. Staršia tráva z hrubými stonkam, tá obsahuje najviac vlákniny, ovšem musí byť kvalitne usušená, voňavá a najlepšie ak je taká rozmanitá o iné trávy bylinky.
Ranná dávka pre králiky po odstave do cca ďalšieho mesiaca, potom upravujem krmivo podľa účelu či budú na ďalší chov alebo mäso - dávkujem podľa počtu, zmeska 1/2 ovos,1/2 kvalitné granule bez konci. pozor nikdy nedávam výkrmovky. Niekedy ak nie je ovos tak dávam 3/3 granúl a 1/3 jačmeňu. Prípadne aj v prvej variante pridávam jačmeň a delím pomer tak aby jačmeň mal vždy najmenšie zastúpenie. Aby som nezabudol tak kŕmim takto už malé od začiatku ako začnú žrať ešte u matky. Skladbu krmiva nemením pokiaľ to nie je nevyhnutné po dobu uvedenú hore. Ak aj mením vždy postupne v maličkých množstvách a postupne. Do vody okyselovadlo.

Takisto pozor aj na podstieľku, používať kvalitnú slamu, žiadnu plesnivinu a stuchlinu. Králiky žerú podstieľku najviac po vyčistení čo je tiež plus, lebo obsahuje veľa vlákniny. To isté plus ešte aj viac platí u sena.

Ostatné ako napr. čím kŕmim a čo robievam ohľadom chovu nájdeš na tom webu. Ak by si mal záujem tak kľudne sa môžeme skontaktovať osobne cez net, mob
Ja chovám NOS už dlhšie a tiež som zo začiatku robil školácke chyby na ktoré som doplácal. Trvalo to určitý čas než som to všetko odsledoval, odskúšal, naučil sa tomu správnemu.

Ale aby som nepísal iba dokonalosti o sebe a chove, tak ťa musím upozorniť, že aj ja ak niečo odfláknem, tak tak sa to vypomstí dva krát. Toto plemeno je extrémne náročné či už na chov, typ, kresbu. Stále je čo vylepšiť, veru nudiť sa pri nich nebudeš. Jedno polepšiš a druhé poserieš, ak by len jedno, niekedy aj viac. Preto je to moja srdcová záležitosť a učarovalo my mojej duši.

Tak prajem veľa šťastia a úspechov.

2.4.2015 01:20
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pro Michal NoS

Žasnu nad lidmi jako jste vy. Vy jste nikdy nepřečetl jedinou knihu o chovu králíků, je to tak?

Kdybyste disponoval i jen selským rozumem, došlo by vám, že králík může žít jen o seně. Sice asi neztloustne a nebude kdovíjak prospívat, ale přežije bez nadýmání a jiných komplikací. Králík ale nikdy nemůže přežít jen o jádru. A tak začít s chovem a nemít vůbec seno, kromě toho, že to je trestuhodné je to tak exotické, že jsem to ještě neslyšel.
I jen ovesná sláma stačí místo sena a dokonce i ječná stačí. Není to bůhví co, ale stačí to. A k tomu nějaké jádro, granule netřeba a tak drahé jako píšete už vůbec ne!

Takže nekrmte podle toho, co máte a nebo si myslíte že je dobré. Není to dobré ani dobře, nadýmá se vám to.

Já dávám ráno seno a někdy (zřídka) kousek chleba (asi jako palec mužské ruky) na jeden kus. Trochu ječmene, asi tak dva velké panáky (deci nebo jak to popsat, když je chleba méně, když není asi o trochu víc) a kousek řepy (když mám) či krmné mrkve, to spíš jen kojícím samicím a jen velmi opatrně, zase max jako mužský palec na kus. Slunečnici vůbec, proboha na co, na sádlo? Oves králíci luští a tak bych nemohl mít krmítka - zásobníky = musel bych je odšroubovávat a vysýpat pluchy a tak oves nekrmím i když je nejlepší. Dávat naháč je pošetilost, velmi mírně řečeno.

Večer dostávají granule a zase asi deci na kus (adekvátně méně dle velikosti a stáří králíčat) a pohlídám, zda mají dost sena. Je nutné dávat granulí jen tolik, kolik do rána sežerou. Jakmile zůstávají v zásobníkách ještě ráno, uberu.
Jednou týdně kydám a dám ovesnou slámu, stelu minimálně a oni část slámy sežerou, i když mají sena adlibitně. Jednou týdně dostávají kousek sušeného černobýlu, asi 20-30 cm "klacku" s lístky a kvítky, v létě klidně čerstvý a i častěji. Aspoň jednou týdně smrkové či borové větve, nebo z jabloně.

Váhy 2.700 g dosahujeme u králíků hyla v asi 85-90 dnech, u králíků kde je otec hyla a samice nějaké masné plemeno je to asi o 5 dní později.3 kila mají hyly v asi 95-100 dnech, masní v max 105 dnech. Výtěžnost nad 62% (to u Nos nikdy nemůžete mít).

Taky jsem skočil na tvrzení výrobce granulí, že je to kompletní směs a krmil granule adlibitně a šlo to. Až mi jednou vychcípal mi celý vrh, pochlubil jsem se tady a lidi tady mi vysvětlili, že to je tím zakládáním granulí. Dal jsem si poradit a je klid, od té doby (tuším září 2014) ani jediný úhyn, nadmutí, nic. Tedy máme tři samice, takže žádný velkochov.

2.4.2015 02:16
makro

XXX.XXX.15.15

tom.50 napsal(a):
Pro Michal NoS

Žasnu nad lidmi jako jste vy. Vy jste nikdy nepřečetl jedinou knihu o chovu králíků, je to tak?

Kdybyste disponoval i jen selským rozumem, došlo by vám, že králík může žít jen o seně. Sice asi neztloustne a nebude kdovíjak prospívat, ale přežije bez nadýmání a jiných komplikací. Králík ale nikdy nemůže přežít jen o jádru. A tak začít s chovem a nemít vůbec seno, kromě toho, že to je trestuhodné je to tak exotické, že jsem to ještě neslyšel.
I jen ovesná sláma stačí místo sena a dokonce i ječná stačí. Není to bůhví co, ale stačí to. A k tomu nějaké jádro, granule netřeba a tak drahé jako píšete už vůbec ne!

Takže nekrmte podle toho, co máte a nebo si myslíte že je dobré. Není to dobré ani dobře, nadýmá se vám to.

Já dávám ráno seno a někdy (zřídka) kousek chleba (asi jako palec mužské ruky) na jeden kus. Trochu ječmene, asi tak dva velké panáky (deci nebo jak to popsat, když je chleba méně, když není asi o trochu víc) a kousek řepy (když mám) či krmné mrkve, to spíš jen kojícím samicím a jen velmi opatrně, zase max jako mužský palec na kus. Slunečnici vůbec, proboha na co, na sádlo? Oves králíci luští a tak bych nemohl mít krmítka - zásobníky = musel bych je odšroubovávat a vysýpat pluchy a tak oves nekrmím i když je nejlepší. Dávat naháč je pošetilost, velmi mírně řečeno.

Večer dostávají granule a zase asi deci na kus (adekvátně méně dle velikosti a stáří králíčat) a pohlídám, zda mají dost sena. Je nutné dávat granulí jen tolik, kolik do rána sežerou. Jakmile zůstávají v zásobníkách ještě ráno, uberu.
Jednou týdně kydám a dám ovesnou slámu, stelu minimálně a oni část slámy sežerou, i když mají sena adlibitně. Jednou týdně dostávají kousek sušeného černobýlu, asi 20-30 cm "klacku" s lístky a kvítky, v létě klidně čerstvý a i častěji. Aspoň jednou týdně smrkové či borové větve, nebo z jabloně.

Váhy 2.700 g dosahujeme u králíků hyla v asi 85-90 dnech, u králíků kde je otec hyla a samice nějaké masné plemeno je to asi o 5 dní později.3 kila mají hyly v asi 95-100 dnech, masní v max 105 dnech. Výtěžnost nad 62% (to u Nos nikdy nemůžete mít).

Taky jsem skočil na tvrzení výrobce granulí, že je to kompletní směs a krmil granule adlibitně a šlo to. Až mi jednou vychcípal mi celý vrh, pochlubil jsem se tady a lidi tady mi vysvětlili, že to je tím zakládáním granulí. Dal jsem si poradit a je klid, od té doby (tuším září 2014) ani jediný úhyn, nadmutí, nic. Tedy máme tři samice, takže žádný velkochov.

Pane Tom.50

S tým senom máte pravdu, ale nechápem prečo tuna spomínate dáku výťažnosť NOS a porovnávať ju s hylou. To nemá nič spoločné s entero.

2.4.2015 06:19
sona1

XXX.XXX.1.101

Michal NoS napsal(a):
Aha tak že ak nemám lučne seno ale iba vojtešku tak mám davat iba tu zmesku napr 3/5 ovos,1/5 jačmen,1/5 slnečník? to by mohlo byt v pohode?
Viem mladý žeru iba listočky ale cca 3mesačný a viac zožeru už cele a tam je najviac vlakniny.Alebo čo by doporučujete asi tak najlešie?Ten ovos im bdue stačit ako vlaknina?Vyžeru to najprv žeru oves a tie granule-entero a potom až seno..Seno im nebduem dávat a vyskušam dávat viac ovsu?Tam problem nebude?
Ak by ste nemali lučne seno, jak by ste krmili vietem i poradit?Ovos a jačmen toho mám kvanta čo je dobre ešte ako vlaknina?

Dobrá, kvalitní sláma. Naši králíci, včetně mladých, kteří teprve začínají žrát, slámu milují a žerou celkem opravdu dost- denně dávám každému co naberu do velké hrsti. Luční seno mají samozřejmě stále k dispozici, takže to není tím, že by ji žrali z nouze, vyloženě jim chutná- a to všem, bez rozdílu věku a plemene. Ve vašem případě bych slámu viděla jako hodně dobrý doplněk k vašemu krmení. Neobsahuje celkem žádné živiny, zato spoustu kvalitní, hrubé vlákniny- která vašim králíkům evidentně chybí.

2.4.2015 07:32
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

sona1 napsal(a):
Dobrá, kvalitní sláma. Naši králíci, včetně mladých, kteří teprve začínají žrát, slámu milují a žerou celkem opravdu dost- denně dávám každému co naberu do velké hrsti. Luční seno mají samozřejmě stále k dispozici, takže to není tím, že by ji žrali z nouze, vyloženě jim chutná- a to všem, bez rozdílu věku a plemene. Ve vašem případě bych slámu viděla jako hodně dobrý doplněk k vašemu krmení. Neobsahuje celkem žádné živiny, zato spoustu kvalitní, hrubé vlákniny- která vašim králíkům evidentně chybí.

Okey mám 20 mechov jačmennej slamy, čo si odlkadam na podstielku, budme im ju tam po troche dávat, plus lučne seno...uvidím :) dakujem.

2.4.2015 10:15
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Michal NoS napsal(a):
Okey mám 20 mechov jačmennej slamy, čo si odlkadam na podstielku, budme im ju tam po troche dávat, plus lučne seno...uvidím :) dakujem.

Michale, prosím tě, jak radil Tom... neptej se na každou ko..tinu, CO to je a JAK se to krmí a JAK tím krmí ostatní... Tyhle kusé informace ti řeknou velké prd, než si z toho poskládáš celkový obraz krmení králíků, pochcípe ti ještě moc a moc zvířat.
To ty, jen a jen TY musíš vědět, čím krmit a PROČ tím krmit, a čemu která složka krmiva slouží.
Fakt sedni nad nějakou odbornou knížku o chovu králíků, pokud možno starší, z knihovny (Zadina a takové, tituly z hlavy nevím, ale asi všichni vědí, co mám na mysli... prostě NE nejnovější vydání "Chováme zakrslého králíčka" s kapitolou pro rodiče), nastuduj si to, zapomeň úplně na systém, který tam máš teď, a najeď na nějaký starší osvědčený - od toho se odpíchni a postupně si to dopiluj k obrazu svému. Ale nemůžeš prostě převrátit na hlavu všechny krmivářské principy jen proto, že se ti líbí. Alias králíci bez sena, to nepůjde nikdy, a je úplně jedno, jak výhodné je to pro tebe, nebo kolik přípravků na trávení do králíků naleješ, fungovat to nebude.
Aby ses na internetu dopátrával, že vojtěška je blbě a nenahradí seno, "a kolik jí teda můžu dát", a jak mám zkombinovat milion druhů granulí... propána oč jednodušší bys to měl, kdybys tomu poházel seno, oves nebo ječmen v tabulkových dávkách a trochu zeleniny a nic dalšího neřešil.

Říká ti něco pořekadlo, že dům se staví od základů...? Kdo neumí nakrmit králíka tak, aby žil a byl zdravý, tomu vůbec nepatří do pařátů experimentování s krmnou dávkou. Čím míň toho umíš, tím víc je to o tom, že musíš akorát koukat, abys něco nezprasil, mírně řečeno.
Nebo jinak: opravdu nemůžeš jít způsobem, že všechny ty léty prověřené základy obejdeš. Můžeš, ale bude to na úkor zdraví. Nebo se k nim prostě vrátíš a bude to sice neoriginální nuda, ale králíci budou zdraví. Nechtěj být pan "jásámchovatel" za každou cenu, jo?

Jo a propos... možná bych zauvažovala nad obnovou chovu. Tohle je teda otázka pro jiné lidi než já, ale pokud tam budeš mít dlouhodoběji blbě krmené samice, asi bych se bála kokcidiózy a trvalých problémů u mladých v dalších a dalších generacích.

2.4.2015 11:09
300RUM

XXX.XXX.253.158

Michale, zkus se podívat na tento web http://chovamekraliky.webnode.cz/vyziva-a-krmeni-kraliku/travici-ustroji-kralika/ a projdi si různé statě. Pro mne to bylo velmi srozumitelně napsané a poučné.

Všeobecně se uvádí, že vojtěšky tak 20% oproti lučnímu senu. Nepřekrmovat, nechat je to vyžrat, podle toho dávky upravovat aby zbytečně neplýtvaly.

Ať se daří.

2.4.2015 11:48

Dobrý den, já rozhodně nechci dělat vlny, ale my krmíme vojtěškou, ovsem, krmnou řepou, jabloňové větve a podestýlku mají z ječné slámy, kterou také žerou. Krmíme ráno a večer, přeléčujeme emanoxem. Chováme BO a jejich křížence a nemáme problémy s nafukováním, myslím že problém musí být i v něčem jiném než ve vojtěšce.

2.4.2015 12:51
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Dakujem, skusím horske a lučne seno, bez vojtešky ked tak v malom pomere oprori senu..Plus ovos, jačmen a v malom pomere kukurične granule a troška slnečníku a ovsene vločky krmne..
Skusím to obmenit celý system a ešte do vody dávam Ph optimal..Skusim a uvidím hadam už nebudu problemy..
Kedy si som dával aj pšenicu, hrach a kukurične granule a vela jačmena a malo ovosu a vela vojtešky.
Tak asi tam mohol byt problem v krizovom období 9 až 12 týždnov...Obmením celý system krmenia a dám vediet :)Dakujem pekne za rady.

Ešte jeden dotaz..Ovos pluchatý je ponašom ovos siaty?
A ktorý ovos je najlepší pre kralikov, pluchaty, nahý alebo ovsene vločky?

2.4.2015 13:18
bronda

XXX.XXX.98.84

Michal NoS napsal(a):
Dakujem, skusím horske a lučne seno, bez vojtešky ked tak v malom pomere oprori senu..Plus ovos, jačmen a v malom pomere kukurične granule a troška slnečníku a ovsene vločky krmne..
Skusím to obmenit celý system a ešte do vody dávam Ph optimal..Skusim a uvidím hadam už nebudu problemy..
Kedy si som dával aj pšenicu, hrach a kukurične granule a vela jačmena a malo ovosu a vela vojtešky.
Tak asi tam mohol byt problem v krizovom období 9 až 12 týždnov...Obmením celý system krmenia a dám vediet :)Dakujem pekne za rady.

Nechci Vám Vaše plány bořit, ale já osobně bych ještě vynechal ty kukuřičné granule. Slunečnici bych zařadil jen u výstavních kusů pro lepší srst a to opatrně. Zvažte i Ph optimal. Je určitě výborný, ale mnohem dražší než Acidomid (v 10l balení) a postačující na okyselení vody je i ocet, který je skoro zadarmo. Ječmen v krizovém období osobně nepoužívám a zařazuji postupně až nějaký týden po odstavu.
Mám počit, že byste rád řídil Ferrari a zatím nemáte ošahaného ani Trabanta.

2.4.2015 13:25

Michal NoS napsal(a):

Pôvodne som nechcel reagovať, ale musím Tebe/ Vám niet ani rady ani pomoci, kúp/ kúpte si tých sádrových králikov ako nedávno radil niekto v inom vlákne, pretože napriek xy radám si stále melieš/meliete svoje.

2.4.2015 15:07
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Tak to to všechno nemám od seba ale od ludí čo chodia na výstavy a čo mi poradili napr Ph optimal.
inak osm dával ocot klasicky ako prevenciu.
Ja som stým problem nemal 4 roky chovám a učím sa stále, len aby ste boli v obraze, možno zo 100 mladých mi uhyne pár kusov, ale ja to chcem zamedzit tomu a preto sa pýtam a zistujem, na tom nie je nič zleho, preto to sem píšem aby som našiel sposob eštel lepšieho sposobu chovu.
Tak čo vy osobne dávate jest kralikom?

2.4.2015 15:13
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Pôvodne som nechcel reagovať, ale musím Tebe/ Vám niet ani rady ani pomoci, kúp/ kúpte si tých sádrových králikov ako nedávno radil niekto v inom vlákne, pretože napriek xy radám si stále melieš/meliete svoje.

Okej pani mudra čo asi spadla z neba...
Tak mi napíšte s čím odsobne vy chovate a krmíte nebodaj z lasky su taký krasny ty vaši kralici...
Knihu nemate nahodu?
Pýtam sa tu jak krmite a sčím a ani jeden z vás mi neodpovie, je to hadam tajne TOP SECRET?Nič ine nechcem,
Každý tu píše iný sposob krmenia, a chcem najst prevenciu voči tomu aby mi ani jeden kralik neuhynul...
Sadrovych si možte vy chovat okey?
Mna netrepia ludia ako vy horenosy...
Ja chcem len radu, nič viac...

2.4.2015 15:22

Môj posledný príspevok, jedna veľmi výstižná fráza Dr.Štrosmajera - kdyby hloupost nadnášela lítate tady jako holubička, a nech si to každý vysvetlí ako uzná za vhodné.

2.4.2015 16:04
Lapin

XXX.XXX.234.20

Michal NoS napsal(a):

Tak ty si alebo padnutý na hlavu, alebo si tu zo všetkých robíš srandu.To by bolo pre teba a tvojich králikov lepšie.

2.4.2015 16:06
burgund6

XXX.XXX.33.7

Michal NoS napsal(a):
Okej pani mudra čo asi spadla z neba...
Tak mi napíšte s čím odsobne vy chovate a krmíte nebodaj z lasky su taký krasny ty vaši kralici...
Knihu nemate nahodu?
Pýtam sa tu jak krmite a sčím a ani jeden z vás mi neodpovie, je to hadam tajne TOP SECRET?Nič ine nechcem,
Každý tu píše iný sposob krmenia, a chcem najst prevenciu voči tomu aby mi ani jeden kralik neuhynul...
Sadrovych si možte vy chovat okey?
Mna netrepia ludia ako vy horenosy...
Ja chcem len radu, nič viac...

Na jiném vlákně píšete, že jste loni odchoval 300 králíků a v podstatě Vám nic neuhynulo, zkuste se vrátit k tomu, čím jste krmil vloni.
Dle mého názoru králíky překrmujete vším možným a oni nejsou schopni to ustát.Dáváte jedny granule, druhé granule, třetí granule, ječmen, oves, kukuřici, slunečnici, vločky+do vody další přípravky.V tom je dle mého názoru chyba.Tohle totiž skončí jako v té pohádce, kde pejsek s kočičkou pekli dort a pes, co to sežral, byl na umření.
Takže moje rada je stejná jako rada těch nade mnou-základ seno, sláma, plus jádro, nejlépe směs oves+ječmen nebo granule, ale ne tři druhy najednou.

2.4.2015 16:13
makro

XXX.XXX.242.11

Michal NoS napsal(a):
Tak to to všechno nemám od seba ale od ludí čo chodia na výstavy a čo mi poradili napr Ph optimal.
inak osm dával ocot klasicky ako prevenciu.
Ja som stým problem nemal 4 roky chovám a učím sa stále, len aby ste boli v obraze, možno zo 100 mladých mi uhyne pár kusov, ale ja to chcem zamedzit tomu a preto sa pýtam a zistujem, na tom nie je nič zleho, preto to sem píšem aby som našiel sposob eštel lepšieho sposobu chovu.
Tak čo vy osobne dávate jest kralikom?

Ak Vám uhynie len pár kusov z rôznych vrhov a v inom časovom slede, tak to neriešte. Geneticky slabší jedinci nepatria do chovu. Osobne keď vidím, že daný kus nie je OK, tak ho bez akýchkoľvek pochybností vyradím, zabijem a hodím psovi, mačke. Či je to už mláďa, alebo dorast. Treba vždy zabezpečiť karanténu chorých kusov, aby nedošli do kontaktu so zdravými. Taktiež treba sledovať, či neprepukne náhodou nákaza aj u ostatných. To platí u všetkých chorobách!

Ak je nakazený/chorý iba jednotlivec, ešte by som to nepokladal ako dáke zlyhanie v chove, ale za prirodzené úbytky spôsobené genetikou. U NOS to platí dva krát!
Problém budete mať vtedy, ak z celého jedného vrhu, Vám onemocnie 15-100%. Vtedy je niekde niečo zlé.

2.4.2015 16:17
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Inteligenti!Kedy si každý choval doma zajacov a dával jest čo bolo a tiež boli nafukli a v pohode každy daval čo bylo a aj doteraz v okolí čo chovaju zajacov tak jedine Lucerka-vojteška jačmen pšenica kukurica proste čo sa dá zohnat.Ja som to choval na maso aj chovám a mám uplne zanedbatelný uhyn v tom pomere čo chovám, len mi to sem tam chytaju čistokrvný NoS..čo mám samice a samcov v pohode maju 4 a 5 rokov a kvalitne vrhy...
Tak sa nerobte mudrymi jak keby ste vyšli zo zadku, pre mna patríte tam do spodnej časti tela a tam aj zostane..
Preto tu píšem a chcem radu alebo ako a sčím krmite kralikov a nie vaše prijebane komenty..
Tak bud mi poradte alebo držte hubu a chodte robit nie čo lepšie ako byt pri nete.

2.4.2015 16:24
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Dakujem za normalnu reakciu ja viem že NoS je iná starost ako o križence..Ale 7/10 vrhom sa mi dožiju v celosti okrem mlynarov, ktorých mi je luto zabijat..Viem každy mi to vraví ale čo už nedokažem zabit a vyhodit z hniezda mlada..Ale raz za čas mi to chytí celý vrch ako teraz z 9 som zachranil 5 ty pojdu na maso nei na chov.
Asi bol problem v krmive si myslím skor,..vela bliekovin a tažko stravitelných veci a malo vlakniny.
Teraz dávam len lučne seno, vela ovosu mladým, teda tu vlakninu..
Vy osobne sčím krmite cca od 6 až 12 týždna..

2.4.2015 16:26
makro

XXX.XXX.242.11

Michal NoS napsal(a):
Inteligenti!Kedy si každý choval doma zajacov a dával jest čo bolo a tiež boli nafukli a v pohode každy daval čo bylo a aj doteraz v okolí čo chovaju zajacov tak jedine Lucerka-vojteška jačmen pšenica kukurica proste čo sa dá zohnat.Ja som to choval na maso aj chovám a mám uplne zanedbatelný uhyn v tom pomere čo chovám, len mi to sem tam chytaju čistokrvný NoS..čo mám samice a samcov v pohode maju 4 a 5 rokov a kvalitne vrhy...
Tak sa nerobte mudrymi jak keby ste vyšli zo zadku, pre mna patríte tam do spodnej časti tela a tam aj zostane..
Preto tu píšem a chcem radu alebo ako a sčím krmite kralikov a nie vaše prijebane komenty..
Tak bud mi poradte alebo držte hubu a chodte robit nie čo lepšie ako byt pri nete.

Dalo, sa to napísať aj slušnejšie p. Michal, troška sebaovládania. Istotne Vám tu podaktorý nechceme špatne, ak máte záujem, kludne to s Vami preberiem, poradím. Som zo SR. V profile nájdete kontakt na mňa a môžme pokecať o tom.

2.4.2015 16:42
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

burgund6 napsal(a):
Na jiném vlákně píšete, že jste loni odchoval 300 králíků a v podstatě Vám nic neuhynulo, zkuste se vrátit k tomu, čím jste krmil vloni.
Dle mého názoru králíky překrmujete vším možným a oni nejsou schopni to ustát.Dáváte jedny granule, druhé granule, třetí granule, ječmen, oves, kukuřici, slunečnici, vločky+do vody další přípravky.V tom je dle mého názoru chyba.Tohle totiž skončí jako v té pohádce, kde pejsek s kočičkou pekli dort a pes, co to sežral, byl na umření.
Takže moje rada je stejná jako rada těch nade mnou-základ seno, sláma, plus jádro, nejlépe směs oves+ječmen nebo granule, ale ne tři druhy najednou.

:) okey, hej vážne minulý rok v pohode stoho počtu zanedbatelný uhýn ale tento rok som to ja prepyskol 4 druhy granu a všude liečival a vše možne tam asi je chyba.Ja si chybu priznám a budem sa ju snažit napravit.
Okej sucheho maju vždy a budu mat vyskušam teda dávat čisto len jadrá ako oves a jačmen a pak samostatne tie jedny granule, nič iné mieašane.
A tiež stem ineodpovedal že ako vy krmite a čo možem zlepšit..
Dakujem za odpoved

2.4.2015 16:43
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

makro napsal(a):
Dalo, sa to napísať aj slušnejšie p. Michal, troška sebaovládania. Istotne Vám tu podaktorý nechceme špatne, ak máte záujem, kludne to s Vami preberiem, poradím. Som zo SR. V profile nájdete kontakt na mňa a môžme pokecať o tom.

Okey ale vobec sa navyjadru k teme ja chcem poradit ja si chbyu priznam a chcem napravit inak by som to tu nechcel riešit..

2.4.2015 17:03
burgund6

XXX.XXX.33.7

Michal NoS napsal(a):
:) okey, hej vážne minulý rok v pohode stoho počtu zanedbatelný uhýn ale tento rok som to ja prepyskol 4 druhy granu a všude liečival a vše možne tam asi je chyba.Ja si chybu priznám a budem sa ju snažit napravit.
Okej sucheho maju vždy a budu mat vyskušam teda dávat čisto len jadrá ako oves a jačmen a pak samostatne tie jedny granule, nič iné mieašane.
A tiež stem ineodpovedal že ako vy krmite a čo možem zlepšit..
Dakujem za odpoved

Ale odpověděl-podestýlám pšeničnou slámou, krmím jako základ luční seno a z jádra směs oves, ječmen v poměru 2/1, kousek řepy, toť vše.

2.4.2015 19:02
tom.50

XXX.XXX.117.5

makro napsal(a):
Pane Tom.50

S tým senom máte pravdu, ale nechápem prečo tuna spomínate dáku výťažnosť NOS a porovnávať ju s hylou. To nemá nič spoločné s entero.

Protože pisatel má kromě Nos taky masné samice a kříží, dedukuju že mu jde o maso. Proto zmínka o výtěžnosti obrů. On zjevně králíkům nerozumí a jak i jiní diletanti naběhl na velké plemeno, které je pro chov na maso nevhodné. Navíc píše, že se mu nadýmají právě ti čistokrevní když krmí granule, určené ne pro sportovní plemeno, jakým obr je, ale jsou "konstruovány" pro výkrm masňáků.

Tedy se já domnívám. Omlouvám se za vidění širších souvislostí, naopak já celkem nechápu, že ty souvislosti nenapadají každého. A navíc já nevím, že pisatel má u králíků entero, jak to víte vy?

2.4.2015 19:06
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

burgund6 napsal(a):
Ale odpověděl-podestýlám pšeničnou slámou, krmím jako základ luční seno a z jádra směs oves, ječmen v poměru 2/1, kousek řepy, toť vše.

Ano, všetkeho zleho som sa zbavil...a krmím podla toho...Dakujem :).

2.4.2015 19:13
tom.50

XXX.XXX.117.5

Vážení přátelé. Po přečtení posledních výronů pisatelova IQ mi došlo podstatné. Zase jsme naběhli patrně mladému produktu moderní doby. Nic neumí, nechce se učit, on ani nechce vědomosti koupit, on nás má za poskoky a chce rady, nota bene zadarmo a všimněte si tónu, jakým nás napomíná, že chce ty rady cituji:

Okey ale vobec sa navyjadru k teme ja chcem poradit ja si chbyu priznam a chcem napravit inak by som to tu nechcel riešit...

Věřte mi, že škoda každé věty tomuto člověku. On chce a úplně vidím to infantilní frackovské dupnutí, jak on chce rady a ostatní tady nebude řešit!

2.4.2015 19:15
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

tom.50 napsal(a):
Protože pisatel má kromě Nos taky masné samice a kříží, dedukuju že mu jde o maso. Proto zmínka o výtěžnosti obrů. On zjevně králíkům nerozumí a jak i jiní diletanti naběhl na velké plemeno, které je pro chov na maso nevhodné. Navíc píše, že se mu nadýmají právě ti čistokrevní když krmí granule, určené ne pro sportovní plemeno, jakým obr je, ale jsou "konstruovány" pro výkrm masňáků.

Tedy se já domnívám. Omlouvám se za vidění širších souvislostí, naopak já celkem nechápu, že ty souvislosti nenapadají každého. A navíc já nevím, že pisatel má u králíků entero, jak to víte vy?

Proste sa nafuknu, brucho maju ako keby tam mali balon naliaty vodou a pachnuci moč a škripu zubami..
Ano išiel som do neznama ohladne NoS ale už som to upravil a uvidím časom ako som písal nie je to samozrejmost uplne raz za čas ale som to prepískol stými granulami a vojteškou..
Stravu som upravil,
Chcem sa tom uvyhnut a preto som to tu písal a zahnal najlepšie rady nič viac mi nešlo.

2.4.2015 19:29
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

tom.50 napsal(a):
Vážení přátelé. Po přečtení posledních výronů pisatelova IQ mi došlo podstatné. Zase jsme naběhli patrně mladému produktu moderní doby. Nic neumí, nechce se učit, on ani nechce vědomosti koupit, on nás má za poskoky a chce rady, nota bene zadarmo a všimněte si tónu, jakým nás napomíná, že chce ty rady cituji:

Okey ale vobec sa navyjadru k teme ja chcem poradit ja si chbyu priznam a chcem napravit inak by som to tu nechcel riešit...

Věřte mi, že škoda každé věty tomuto člověku. On chce a úplně vidím to infantilní frackovské dupnutí, jak on chce rady a ostatní tady nebude řešit!

Ja si dám poradit od normalných ludí s IQ ako napr je pán Makro a ostatní.,
Oni mi poradili čo robím zle a čo by som mal obmedzit a aj som dal na je ich rady a mi poradili a nie ako VY a vám podobní :)
JA mám chov v poriadku a v čistote a chcem kralikom vše to najlepšie a to že som zle asi stravoval a som si dal rady od ludí čo su asi na ovela vačšom stupni ako VY a vám podobný..
Kludne možte príst ku mne Ja sa nemám za čo hambit.
Tak ak nemáte čo poradit a len kritizovat tak si to nevšimajte dobre a robte si svoje JASNE!
Som mlady 27 rokov ale odtial potial mna netrapy že ste senilny dochodca alebo čo, skakajte si po hlave sebe rovným.Je vás dost!
Chcel som radu a to je vše, a ten čo mi chcel pomoct mi pomohol a ty som podakoval za tu chvílku čo si našli.
A ty čo len kritizovali ty su mi ukradnutý tak ako vy.
dovi dopo už to tu nekomntujete!

2.4.2015 20:08
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Řada příspěvků mi tu přijde zbytečně ostrých a kritických na adresu tazatele. Kolik z těch, kdo tu háží kamenem, má zkušenost s odchovem čistokrevných mláďat velkého plemene? A dokonce tak obtížného na chov jako je NoS? Pokud vím, zadavatel tu píše, že úhyny má jen u NoSů. Takže nemám pocit, ostatně ani z jeho dalších příspěvků, že by byl nějaký nýmand, či "produkt moderní doby", jak je tu některými prezentován.
S manželem chováme Mm. Králíky chovám od dětství a troufám si tvrdit, že mám jakés takés zkušenosti. Chovala jsem hromadu králíků. Vesnickou směskou počínaje, přes křížence čistokrevných plemen, až po moravské modré. A mohu s čistým svědomím tvrdit, že čistokrevný chov, a zejména chov velkého plemene, je svou náročností úplně někde jinde... A že mu sem tam nějaký králík pojde? Proboha! A komu z těch, co chovají na maso ne!?!

2.4.2015 20:26
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

mustela.erminea napsal(a):
Řada příspěvků mi tu přijde zbytečně ostrých a kritických na adresu tazatele. Kolik z těch, kdo tu háží kamenem, má zkušenost s odchovem čistokrevných mláďat velkého plemene? A dokonce tak obtížného na chov jako je NoS? Pokud vím, zadavatel tu píše, že úhyny má jen u NoSů. Takže nemám pocit, ostatně ani z jeho dalších příspěvků, že by byl nějaký nýmand, či "produkt moderní doby", jak je tu některými prezentován.
S manželem chováme Mm. Králíky chovám od dětství a troufám si tvrdit, že mám jakés takés zkušenosti. Chovala jsem hromadu králíků. Vesnickou směskou počínaje, přes křížence čistokrevných plemen, až po moravské modré. A mohu s čistým svědomím tvrdit, že čistokrevný chov, a zejména chov velkého plemene, je svou náročností úplně někde jinde... A že mu sem tam nějaký králík pojde? Proboha! A komu z těch, co chovají na maso ne!?!

Nič iné som nechcel ako od vás skusenejších podelit sa o info..
Hádam som chybu našiel, podla všetkeho v krmení ale čo som volal može to byt aj genetikou, uvidím budem sledovat.Ale podla všetkeho velmi tažke plemeno som si vybral NoS..

2.4.2015 22:03
makro

XXX.XXX.4.137

Ťažké ale tak krásne, aspoň pre mňa je to srdcová záležitosť.

2.4.2015 23:04
tom.50

XXX.XXX.117.5

Mrzí mě, že neumíte rozeznat meritum věci. Já se nevzepřel tomu, co pán chce. Mě zvedlo ze židle to, jak to chce.

Nakonec jeho reakce na mé varování je dostatečně výmluvná.

A konkrétně vám milá paní (nemyslím to oslovení jedovatě) sdělím, že sám jsem udělal chybu a nevěděl jsem, že jí dělám = věřil jsem (já hlupák) tvrzení výrobce na štítku u granulí, že je to směs kompletní a tedy, že jí můžou králíci žrát ad libitum. Přiznal jsem se tu k úhynu celého vrhu těsně před odstavem, (naštěstí to ustála samice bez sebemenší újmy) a ihned jsem z toho, co jste mi tu vy i ostatní "vytknuli" vyvodil důsledky, upravil krmení a od té doby není problém. Dokonce jsem zjistil, že rychlost výkrmu není daná granulemi, ale plemenem, přesněji vhodným masným hybridem a nebo jeho křížením s čistokrevnými masňáky. V tom, jak jsem přesvědčen, se naprosto liším od zadavatele vlákna.

Hlavně by mě ani nenapadlo chovat králíky bez sena, natož plemeno obtížné. A taky by mě nenapadlo hodnotit krmiva lidskými měřítky, tedy podle toho, co se mě jeví jako "to nejlepší".

3.4.2015 13:01
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

"Mrzí mě, že neumíte rozeznat meritum věci. Já se nevzepřel tomu, co pán chce. Mě zvedlo ze židle to, jak to chce."

Ale umím. Díky vašim příspěvkům už mám o způsobu vašeho uvažování jakousi představu...
Můj předchozí komentář nebyl zdaleka určen jen vám. A pakliže jsem citovala zrovna váš výrok, byla to spíš věc náhody, než nějaký záměr.
Těch nemístných výroků se tu na hlavu zadavatele sneslo zde a na sousedním vlákně více než dost. Viz "kdyby hloupost nadnášela", "padnutý na hlavu", "sádroví králíci", další dotyčná, která má zkušenosti jen s chovem jednoho mazlíka by si zase od dotyčného králíka "nevzala vůbec", atd.
A to jen kvůli tomu, že mu z jednoho konkrétního spojení sem tam uhyne králík. A pak se tu zase mnozí začnou podivovat, že dotyčný po té, co si o sobě přečte x přihlouplých a urážlivých komentů, napíše taky něco ostřejšího.
A že krmí jen vojtěškovým senem? Tak pokud mu z jiných vrhů králíci nehynou, tak to asi tak fatální problém nebude. A upřímně, kolik lidí zná ty informace, že vojtěškové seno nemá, pokud je krmeno jako jediné, úplně optimální složení? V některých pramenech je hodně vyzdvihované a je jen otázkou zkušeností či výborné informovanosti, jestli člověk odhalí, že to nemusí být zrovna to ideální.

3.4.2015 14:01
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

"Mrzí mě, že neumíte rozeznat meritum věci. Já se nevzepřel tomu, co pán chce. Mě zvedlo ze židle to, jak to chce."

Ale umím. Díky vašim příspěvkům už mám o způsobu vašeho uvažování jakousi představu...
Můj předchozí komentář nebyl zdaleka určen jen vám. A pakliže jsem citovala zrovna váš výrok, byla to spíš věc náhody, než nějaký záměr.
Těch nemístných výroků se tu na hlavu zadavatele sneslo zde a na sousedním vlákně více než dost. Viz "kdyby hloupost nadnášela", "padnutý na hlavu", "sádroví králíci", další dotyčná, která má zkušenosti jen s chovem jednoho mazlíka by si zase od dotyčného králíka "nevzala vůbec", atd.
A to jen kvůli tomu, že mu z jednoho konkrétního spojení sem tam uhyne králík. A pak se tu zase mnozí začnou podivovat, že dotyčný po té, co si o sobě přečte x přihlouplých a urážlivých komentů, napíše taky něco ostřejšího.
A že krmí jen vojtěškovým senem? Tak pokud mu z jiných vrhů králíci nehynou, tak to asi tak fatální problém nebude. A upřímně, kolik lidí zná ty informace, že vojtěškové seno nemá, pokud je krmeno jako jediné, úplně optimální složení? V některých pramenech je hodně vyzdvihované a je jen otázkou zkušeností či výborné informovanosti, jestli člověk odhalí, že to nemusí být zrovna to ideální.

Klobuk dolu ako som písal, pytal som sa a o radu vás skusenejších nič ineho som nechcel a pokial mi nechcete poradit kde asi robím chybu tak to nekomentujte..
Vojteška-Lucerka som vážne nevedel., všade kde chodím len vojtešku a nič ineho..

Len otázka mám vela vojtešky ešte v seníku ale kupil som lučne seno, možem to v malo množstve miešat do toho lučneho sena?Može to byt problem?
Lebo tu čítam že dávaju ludia vojteškove granule aj mladým napr a ked tam budu mat malo v množstve vojtešku napr 10%/90% lučne seno je to problem?

3.4.2015 20:57
300RUM

XXX.XXX.253.158

Michal Nos. Proč zakládáš další vlákno se stejnou otázkou? A kolikrát se budeš ptát dokola. Čteš vůbec odpovědi? Pak se nediv na některé reakce.

Klidně dávej i vojtěšku ale základ je luční seno. Já dávám vojtěšky asi 25%, moji rodiče i více a problém nebyl. Mám teda jen VSS, MM a křížence VSS/Kal. na maso. Kamarádi co vím taky přidávají vojtěšku a bez problémů. Nos ale v mém okolí nikdo nemá.

3.4.2015 21:06
Michal NoS

XXX.XXX.115.142

300RUM napsal(a):
Michal Nos. Proč zakládáš další vlákno se stejnou otázkou? A kolikrát se budeš ptát dokola. Čteš vůbec odpovědi? Pak se nediv na některé reakce.

Klidně dávej i vojtěšku ale základ je luční seno. Já dávám vojtěšky asi 25%, moji rodiče i více a problém nebyl. Mám teda jen VSS, MM a křížence VSS/Kal. na maso. Kamarádi co vím taky přidávají vojtěšku a bez problémů. Nos ale v mém okolí nikdo nemá.

Mate pravdu prepačte, ale zasa si to možu pak prečítat druhy čo otom nemali potuchy(ako napr JA) a nemusia písat, ale hned sa dočítaju.
Chcel som to čím naskor, lebo som odcestoval a potreboval som upresnít dávku a povedat to mojej mame pokail som bol doma.
Som rád že možem prihodit vojtešku, dakujem za váš podnet :).

Neregistrovaný uživatel

3.4.2015 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

makro napsal(a):
Pane Tom.50

Protože musí dokázat že je nej...

4.4.2015 23:00
tom.50

XXX.XXX.117.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Protože musí dokázat že je nej...

Proto ne. Kvůli souvislostem, které vám asi zůstávají utajené. Chápu...

4.4.2015 23:10
tom.50

XXX.XXX.117.5

300RUM napsal(a):

Ptát dokola on a jemu podobní se bude neustále dokud konečně nenastuduje odbornou literaturu. Mustela se ho zastala (ženská, jak jinak), ale je to s ním jak tvrdím já. On kupříkladu vůbec nepochopil základní věc, že vojtěška je rovna jádru. Vůbec nechápe rozdíl mezi jádrem a objemným krmivem, (vlákninou bych mu to nekomplikoval raděj vůbec). Proto se jak "malej jarda" furt ptá, protože nechápe, nic ho nenutí chápat, myslí, že mu tu naservírujeme zadarmo vše co potřebuje a ono mu to vychází. Proto se ptá, co s vojtěškou co má v seníku, nechápe, že přidávat jí může. A teď se bude ptát kolik jí může přidávat, protože nechápe, že je to jádro. Jenže když bude dávat ještě plnou dávku jádra k té vojtěšce, pak to bude zase špatně, protože dá moc bílkovin. To je začarovaný kruh. Prostě se bude muset vzdělat a nebo bude ustavičný vyptávač...

4.4.2015 23:34
chov-příroda

XXX.XXX.159.151

Michal NoS napsal(a):
Zdravím prosím o radu ohladne prečo mi nafukuju kralici a len čistokrvný NoS čo mám na maso križencov otcovia sú NoS a matky viedenske a novozelandske ani jeden...Len a len NoS a stále stým mám problem.čo tu čítam dávam ako zmesku na rano aj granule z liečivami.Može byt v tom problem?Ale malom v pomere.NoS som preliečoval bacivetom a teraz aj Ph vody od Mifuny plus len ovos a granuel od Mifuny Entero a seno a voda nič ine a predsa sa mi 2 nafukli...Viete mi poradit?Prečo čistokrvný a križenci nie?stravu maju rovnaku...

Pokuste se králíky dát do velké ohrady na zahradu ať se více hýbou vločky, seno vodu ni víc nedávat 5 dnu a pohyb opravdu mém 4 králíkum to zachránilo život a již se nenafukoval ani jeden može to bejt jiném typem granulí nebo překrmením zeleném, nebo snědli něco co je hodně nafuklo velká ohrada dlouhá a pohyb oopravdu to zkuste 5 dnů. Vločky ovesné, seno, trošičku ječmene po lžičkách, voda stále.

5.4.2015 00:22
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

chov-příroda napsal(a):
Pokuste se králíky dát do velké ohrady na zahradu ať se více hýbou vločky, seno vodu ni víc nedávat 5 dnu a pohyb opravdu mém 4 králíkum to zachránilo život a již se nenafukoval ani jeden može to bejt jiném typem granulí nebo překrmením zeleném, nebo snědli něco co je hodně nafuklo velká ohrada dlouhá a pohyb oopravdu to zkuste 5 dnů. Vločky ovesné, seno, trošičku ječmene po lžičkách, voda stále.

Zdravím asi to bolo nadmernom krmení bilekovinami, a malo vlakniny, mal som až 4 druhy granul s liečivami všetky bohužel...Nevedel som (chyba na mojí strane)..
Chybu sem hádam na pravil a uvidím časem..
V pohybae asi nie mám velmi velke koterce 1mx1m alebo pak aj 1mx2m pohyba maju dostatočný.
Uvidím časom jedalniček som upravil, mladým, oves, granule-entero od Mifuny a lučne seno.Tažke vlakniny maju požehnane.

5.4.2015 00:34
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

tom.50 napsal(a):
Ptát dokola on a jemu podobní se bude neustále dokud konečně nenastuduje odbornou literaturu. Mustela se ho zastala (ženská, jak jinak), ale je to s ním jak tvrdím já. On kupříkladu vůbec nepochopil základní věc, že vojtěška je rovna jádru. Vůbec nechápe rozdíl mezi jádrem a objemným krmivem, (vlákninou bych mu to nekomplikoval raděj vůbec). Proto se jak "malej jarda" furt ptá, protože nechápe, nic ho nenutí chápat, myslí, že mu tu naservírujeme zadarmo vše co potřebuje a ono mu to vychází. Proto se ptá, co s vojtěškou co má v seníku, nechápe, že přidávat jí může. A teď se bude ptát kolik jí může přidávat, protože nechápe, že je to jádro. Jenže když bude dávat ještě plnou dávku jádra k té vojtěšce, pak to bude zase špatně, protože dá moc bílkovin. To je začarovaný kruh. Prostě se bude muset vzdělat a nebo bude ustavičný vyptávač...

Prosim vás ja som sa vás neprosil o vaše komenty, ked nechcete nekomntujete, neviem čo ste to za osobu ale čo tu čítam po vás a vaše vyjadrenia budete dost milej človek po vašem(vopruz)!
Vy chyby nerobíte jak som sa dočítal, komentujte na čo sa ludia pýtaju ak nechcete nekomentujte.
Komandujte si doma ak vás doma komanduje vaša žena a ste podpapuču a vy si to chcete vybit zde tak ste na velkem omylu!
Krmte si kraliky svojím sposob a neotravujte ma!čo som tu čítal komenty aj vy ste mali velke problemy s krmením.Tak klid!
Som rád, našli sa tu ludia čo mi poradili a som im nesmierne zaviazaný.
Ano som otrava ale ale pak si to možu prečítat dalších xxx ludí po mne a nemusia čakat na vyjadrenia..
A ak chcete za rady peníze alebo co, spište knihu a ja si kupím prvý váš vytlaček, určite tam bude plno zaujmavých člankov :).

5.4.2015 08:04
Lapin

XXX.XXX.234.7

Tak ja sa vraciam k meritu veci.Padnutý na hlavu, alebo si robí srandu?

5.4.2015 08:19
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Lapin napsal(a):

Pre padnuteho na hlavu je každý padnutý na hlavu

5.4.2015 10:11
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Lapin napsal(a):

Nenapravitelný bl*ec.
"Napraví" jednu věc, kterou tady náhodou objevil, a teď "bude čekat", jaký to bude mít efekt. Mezi 20 dalšími chybami, co dělá, nulový, ale on je nadšený, že mu tu někdo poradil, bobánek.

Že kdyby se místo četby odborné literatury ptala celá republika na každou hovadinu, jak tu propaguje, tak se tu bude muset zřizovat chovatelská poradna na plný úvazek zaměstnávající 50 lidí, to ho nějak nebere.
Ani to, že chovatel musí vědět doma na dvorku, a ne špekulovat na internetu.

Post scriptum, milý Michale, lidi PO TOBĚ to číst nebudou, protože 99,9 procent i naprostých začátečníků ví aspoň to, že se KRMÍ SENEM. Narozdíl od tebe.
A pokud jde o tom.50, tak jo, mívá ostřejší komentáře, ale taky v nich velice často mívá pořádný kus pravdy. Takže když máš rád úsloví, napadá mě taky jedno, o házení perel sviním.
Slyšels někdy přísloví, že když chceš názor na svou osobu, máš se ptát NEpřátel? Má to hodně moc do sebe.
Být tebou skloním hlavu, donesu si domů stoh literatury a pak se tu POKORNĚ ptám, jestli tak, jak jsem to vymyslel, je to už konečně dobře.
Ne že si tady budu s králíky, které nejsem schopný ani nakrmit, vyskakovat, jací jsou ostatní blbci.

5.4.2015 11:07
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

leprechaunek napsal(a):
Nenapravitelný bl*ec.
"Napraví" jednu věc, kterou tady náhodou objevil, a teď "bude čekat", jaký to bude mít efekt. Mezi 20 dalšími chybami, co dělá, nulový, ale on je nadšený, že mu tu někdo poradil, bobánek.

Že kdyby se místo četby odborné literatury ptala celá republika na každou hovadinu, jak tu propaguje, tak se tu bude muset zřizovat chovatelská poradna na plný úvazek zaměstnávající 50 lidí, to ho nějak nebere.
Ani to, že chovatel musí vědět doma na dvorku, a ne špekulovat na internetu.

Post scriptum, milý Michale, lidi PO TOBĚ to číst nebudou, protože 99,9 procent i naprostých začátečníků ví aspoň to, že se KRMÍ SENEM. Narozdíl od tebe.
A pokud jde o tom.50, tak jo, mívá ostřejší komentáře, ale taky v nich velice často mívá pořádný kus pravdy. Takže když máš rád úsloví, napadá mě taky jedno, o házení perel sviním.
Slyšels někdy přísloví, že když chceš názor na svou osobu, máš se ptát NEpřátel? Má to hodně moc do sebe.
Být tebou skloním hlavu, donesu si domů stoh literatury a pak se tu POKORNĚ ptám, jestli tak, jak jsem to vymyslel, je to už konečně dobře.
Ne že si tady budu s králíky, které nejsem schopný ani nakrmit, vyskakovat, jací jsou ostatní blbci.

Ja som si svoju vinu priznal.
Moj dedko choval a moj otec choval hlavne vojteškou, žadny oves žadne lučne seno.A to že sa nafuhol nejaký zajac som nebral na ohlad, lebo už vtedy som vedel že su dost nachylní na svoj traviaci system..
XXX ludí tu píše že malo problem s kokcidiozou alebo Entero.A to ludia viac ročnou praxou.
šak teda ked nechcem pomoct, nekomentujem, a nei od nejakeho Toma a jemu podobným, tak nekomentujte a ak chce peníze za jeho rady nech napíše.Ak ma trochu rád králkov tak napíše a pomože a neznesel by pohlad na nemocneho králika, ja ked možem pomožem vždy velmi rád...
Je doba internetu a 21 storočie tak sa pýtam tu na internete a chcem sa poradit kde robím chybu v krmení...
Ja z čistotu nemám problem ku mne chodia ludia aj zdaleka a každy ma chvalí jaka čistotu a hygiena a velke kotce to ešte nikde nevideli a králkom venujem dostatok času...Lebo ma to baví.
To že som krmil mladych amali asi vela bielkovin a mali vlakniny som nevedel, niekde som chybu robil a snažil som sa hu napravit a hadám že som napravil, uvidím najbližsom čase.
ňa vyskakuvat budem na každeho kto skače pomne...Bol by som rad keby že mi to ty dotýční povedali na rovinu do očí, lebo cez internet je každy mudry :).

5.4.2015 15:36
Lapin

XXX.XXX.234.150

No, lasička, teraz raď!

Neregistrovaný uživatel

5.4.2015 17:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Michal NoS napsal(a):
Ja som si svoju vinu priznal.
Moj dedko choval a moj otec choval hlavne vojteškou, žadny oves žadne lučne seno.A to že sa nafuhol nejaký zajac som nebral na ohlad, lebo už vtedy som vedel že su dost nachylní na svoj traviaci system..
XXX ludí tu píše že malo problem s kokcidiozou alebo Entero.A to ludia viac ročnou praxou.
šak teda ked nechcem pomoct, nekomentujem, a nei od nejakeho Toma a jemu podobným, tak nekomentujte a ak chce peníze za jeho rady nech napíše.Ak ma trochu rád králkov tak napíše a pomože a neznesel by pohlad na nemocneho králika, ja ked možem pomožem vždy velmi rád...
Je doba internetu a 21 storočie tak sa pýtam tu na internete a chcem sa poradit kde robím chybu v krmení...
Ja z čistotu nemám problem ku mne chodia ludia aj zdaleka a každy ma chvalí jaka čistotu a hygiena a velke kotce to ešte nikde nevideli a králkom venujem dostatok času...Lebo ma to baví.
To že som krmil mladych amali asi vela bielkovin a mali vlakniny som nevedel, niekde som chybu robil a snažil som sa hu napravit a hadám že som napravil, uvidím najbližsom čase.
ňa vyskakuvat budem na každeho kto skače pomne...Bol by som rad keby že mi to ty dotýční povedali na rovinu do očí, lebo cez internet je každy mudry :).

Kašli na ně sami si taky naběhly a dnes tady dělají borce, hlavně ten b... Tom. Placa tady každou chvíli něco jiného.Když budeš chtít tak mi napiš na email a ja ti klidně poradím a nemusíš tady poslouchat přiblblou kritiku.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2015 18:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

tom.50 napsal(a):
Proto ne. Kvůli souvislostem, které vám asi zůstávají utajené. Chápu...

Měl by jste si konečně zjistit u p.Kočara kdo jsem. Nezapomente si nastudovat literaturu jinak vam budou chybět zkušenosti.Placate tady o ekonomice chovu a pak nakupujete seno za 3 až 4 kč kg. to jste borec. Potom to je bez podestýlky a přitom ji kralikarně mate a napíšete že to bez toho neumíte, tak tady lidem neblbněte hlavu, a je toho daleko vic

5.4.2015 18:22
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Kašli na ně sami si taky naběhly a dnes tady dělají borce, hlavně ten b... Tom. Placa tady každou chvíli něco jiného.Když budeš chtít tak mi napiš na email a ja ti klidně poradím a nemusíš tady poslouchat přiblblou kritiku.

Okey.velmi rád napíšem, ked budem potrebovat ak vám to nebude vadit a budete mat čas .

5.4.2015 19:16
Eroo

XXX.XXX.159.151

Michal NoS napsal(a):

Chce to dat ven z králíkarny at má pohyb je něčím překrmenea u zadní části zadku ma bobky žejo ty oplachujte heřmánkem a králíka puste do zahrady at běha nebo ho puste do 6 metrové ohrady pohyb má koliku boolení je nafuklé a když byste ho zabil a pitval bude mět zelený střeva plyn jako vody látky. dostal zelený + něco na 100% já 8 rokem krmím pouze suchém víjměčně pamelišku opranou a to trošku pak hned seno a, ječme, vodu. občas pečivo, do vod kapku octa jednou měsíčně a čenkekové kapky 1 měsíčně vymačkaný česnek do vody odelžený přecedit a dat v injekční stříkačcee do vody podávané králíkům, sušené Kopřivy.Vločky, občas oves nahý a to jen před připouštěním jsou po ovsu bujní. Suché krmivo, voda.

5.4.2015 19:52
tom.50

XXX.XXX.117.5

Veškerou komunikaci v tomto vlákně zakončím takto:

"Vůl zůstane volem, pařez pařezem." - staré české přísloví

stejně jako: "Komu není z hůry dáno, v apatyce nekoupí." a "Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá" kdo se v tom pozná? Která husa zakejhá?

Neregistrovaný uživatel

5.4.2015 20:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

tom.50 napsal(a):

stejně jako: "Komu není z hůry dáno, v apatyce nekoupí." a "Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá" kdo se v tom pozná? Která husa zakejhá?

Poslouchej ty kašpare tebe si necham heknout a budu vědět na metr přesně kde bydlíš.

5.4.2015 20:39
rabbit

XXX.XXX.11.134

To nedá moc práce ani laikovi . Stačí použít google

6.4.2015 09:49

Chcelo by to zmeniť názov témy, čo tak, Studnica múdrostí, ale to už je práca pre admína

6.4.2015 13:03
Lapin

XXX.XXX.234.145

To nie je zlý nápad. Vy dvaja si máte o čom písať. Ale hlavne nebudete tu otravovať s blbosťami...

6.4.2015 14:40
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Eroo napsal(a):
Chce to dat ven z králíkarny at má pohyb je něčím překrmenea u zadní části zadku ma bobky žejo ty oplachujte heřmánkem a králíka puste do zahrady at běha nebo ho puste do 6 metrové ohrady pohyb má koliku boolení je nafuklé a když byste ho zabil a pitval bude mět zelený střeva plyn jako vody látky. dostal zelený + něco na 100% já 8 rokem krmím pouze suchém víjměčně pamelišku opranou a to trošku pak hned seno a, ječme, vodu. občas pečivo, do vod kapku octa jednou měsíčně a čenkekové kapky 1 měsíčně vymačkaný česnek do vody odelžený přecedit a dat v injekční stříkačcee do vody podávané králíkům, sušené Kopřivy.Vločky, občas oves nahý a to jen před připouštěním jsou po ovsu bujní. Suché krmivo, voda.

Ono v pohybe problem nie je mám velke kotce 1mx1m a pak aj 1mx2m a 2mx2m.v čistote tak tiež čistím ihned jak sa mi tam nie čo nelubí..
Vypalujem začniky pravidelne dezinfikujem Virkonem a pak aj vápnem.
Muselo to byt ze stravy ktorá asi bolo špatná, vojteška, granlue s liečivamiv vela jačmena..
Som to obmenil mladým do cca 12 týdnov, lučne seno oves a granlue od Mifuny-entero a vela vody s ph-optimal mi poradili inak som dával tiež ocet ale ked do to čuchnem čísty ocot, predražený ocot som kupil :D.
uvidím mám 3 samice NoS čo maju 5 týdnov tak uvidím jedalniček maju s cela zmenení a aj sa im to lubí :)
Ale dakujem za reakciu... :).

6.4.2015 14:48
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

tom.50 napsal(a):

Chcel by som vás dvoch vidiet vas a lapina vám podobným tie konverzacie medzi sebu :DD to by bola podívana, až by sa to neskončilo nakoniec bitkou :D a tie to poreklada platia na vás a vás presne vystihuju...
Neviem na čo to tu stále komentujete ja sa na to len smejem aký nudný život musíte viest, ked to tu stále musíte komentovat a rýpat do ludí ktorý sa radi podelia o radu o tom to je IFauna, ale to by vám vaše EGO nedovolilo niekomu nie čo poradit a nie len vyryvat aj ostatných diskusiach...

6.4.2015 17:42

Michal NoS napísal

Ano som otrava ale ale pak si to možu prečítat dalších xxx ludí po mne a nemusia čakat na vyjadrenia.

Ľutujem každého, kto sa bude chcieť z tejto témy poučiť. Tie vaše komenty veľmi poučné nie sú

Vy dvaja ste z rovnakého cesta, nemáte si čo vyčítať. Chovu zdar !

Jeden koment viac alebo menej už v tejto téme veľmi nezaváži.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Lapin napsal(a):
To nie je zlý nápad. Vy dvaja si máte o čom písať. Ale hlavne nebudete tu otravovať s blbosťami...

Narozdil od tebe, ja lidem radím, jak tady tak emailem a po tel. ale ty tady jen prudíš. V chovu kraliku mi nesahaš ani po kotník.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 18:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Michal NoS napísal

Ano som otrava ale ale pak si to možu prečítat dalších xxx ludí po mne a nemusia čakat na vyjadrenia.

Ľutujem každého, kto sa bude chcieť z tejto témy poučiť. Tie vaše komenty veľmi poučné nie sú

Vy dvaja ste z rovnakého cesta, nemáte si čo vyčítať. Chovu zdar !

Jeden koment viac alebo menej už v tejto téme veľmi nezaváži.

No tak se pta a co na tom, vždyt od toho to tady snad je.Kdyby se lidi neptali tak je to tady mrtve. Ze to někoho otravuje to je jina věc, nemusí na to reagovat. Každy se to učil.

6.4.2015 19:02
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

No tak se pta a co na tom, vždyt od toho to tady snad je.Kdyby se lidi neptali tak je to tady mrtve. Ze to někoho otravuje to je jina věc, nemusí na to reagovat. Každy se to učil.

Přesně tak.
A kdo tady tvrdí, že hlavní je nastudovat stohy literatury a má snad vyhráno, tak je na totálním omylu. Ano, literatura je zcela jistě výborná věc, bez níž se žádný kvalitní chovatel neobejde, ale neméně důležitá je praxe, praxe a zase jenom praxe. Protože v té literatuře se zdaleka všechno nedovíte. A co si budem namlouvat, kvalitní dostatečně obsáhlé králíkářské literatury je na trhu minimum. Pokud vůbec nějaká v současnosti je. Ano Zadina je celkem fajn, ale i když se jím prokouše člověk, který z chovem dosud nemá žádné zkušenosti, tak ho čeká hódně dlouhá cesta, než se z něj stane alespoň průměrný chovatel. A zdejší diskuze? Názory lišící se většinou zcela diametrálně... Začátečník nemá šanci se tu zorientovat. A od chovu jednoho domácího mazlíčka, kde jediným cílem, je udržet ho v jakž takž kondici při životě, k uspokojivému chovu králíků na maso, natož k chovu králíků úspěšných na výstavách, je pořádně dlouhý kus cesty.

A stále je v čem se zdokonalovat, a co se učit. A každý má trochu jiné podmínky chovu a každému funguje trochu něco jiného. A ne vždy je možné najít jedno všeobecně platné pravidlo. Takže takoví ti dědové vševědové, co zde camcají rozumy a jakási neochvějná dogmata a ve výsledku znají nula nula nic, jsou trošku mimo. Právě proto, že si myslí, že ví, i když neví.
Já třeba vím, že nevím. Skoro nic. A pořád jsem teprve na začátku dlouhé, tajuplné, úžasné, fascinující (a tak bych mohla pokračovat) cestě za králíkářským poznáním...smajlík

6.4.2015 19:19

Přesně tak.
A kdo tady tvrdí, že hlavní je nastudovat stohy literatury a má snad vyhráno, tak je na totálním omylu. Ano, literatura je zcela jistě výborná věc, bez níž se žádný kvalitní chovatel neobejde, ale neméně důležitá je praxe, praxe a zase jenom praxe. Protože v té literatuře se zdaleka všechno nedovíte. A co si budem namlouvat, kvalitní dostatečně obsáhlé králíkářské literatury je na trhu minimum. Pokud vůbec nějaká v současnosti je. Ano Zadina je celkem fajn, ale i když se jím prokouše člověk, který z chovem dosud nemá žádné zkušenosti, tak ho čeká hódně dlouhá cesta, než se z něj stane alespoň průměrný chovatel. A zdejší diskuze? Názory lišící se většinou zcela diametrálně... Začátečník nemá šanci se tu zorientovat. A od chovu jednoho domácího mazlíčka, kde jediným cílem, je udržet ho v jakž takž kondici při životě, k uspokojivému chovu králíků na maso, natož k chovu králíků úspěšných na výstavách, je pořádně dlouhý kus cesty.

A stále je v čem se zdokonalovat, a co se učit. A každý má trochu jiné podmínky chovu a každému funguje trochu něco jiného. A ne vždy je možné najít jedno všeobecně platné pravidlo. Takže takoví ti dědové vševědové, co zde camcají rozumy a jakási neochvějná dogmata a ve výsledku znají nula nula nic, jsou trošku mimo. Právě proto, že si myslí, že ví, i když neví.
Já třeba vím, že nevím. Skoro nic. A pořád jsem teprve na začátku dlouhé, tajuplné, úžasné, fascinující (a tak bych mohla pokračovat) cestě za králíkářským poznáním...smajlík

Jenže praxe bez jakéhokoliv teoretického základu je totální pokus omyl. Ano, teorie není všechno, ale ta praxe musí stát na nějakých vědomostech, jinak to končí tak, jak je vidět u zadavatele.

6.4.2015 19:22

Přesně tak.

Právě proto, že každý má jiné podmínky chovu, nelze vytvořit nějaký mustr a říct, Fando, dělej to a to. Fanda si sám musí přizpůsobit chov svým podmínkám, ale k tomu musí vědět, proč dělá to, co dělá. Čeho chce dosáhnout změnami, co od toho očekává a co je reálné od toho očekávat. A to bez teoretického základu nedá, nebo dá za cenu obrovských ztrát a pak bude stačit jakákoliv "blbost", změna nějaké proměnné, a bude zase na začátku, protože nebude schopný vymyslet, co vlastně ta změna znamená a co případně dále změnit, aby se to vyrovnalo.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Jenže praxe bez jakéhokoliv teoretického základu je totální pokus omyl. Ano, teorie není všechno, ale ta praxe musí stát na nějakých vědomostech, jinak to končí tak, jak je vidět u zadavatele.

Řekl bych že zaklady ma jen udělal chybu jako 1000 dalších dopřaval kralikum to je vše. Jedine co je, mu prostě poradit a neplacat tady o knižkach když to tam stejně není.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 21:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Je lepší zkušenost chovatele, než všeobecne spracovaní v knize. Pokud to nekomu tak vadí, tak na to nereagujte a je to, vždy se najde někdo, kdo poradí. Kolikrat se udivuji jak to tady do lidi valíte, dojděte si do knihovny, něco si nastudujte atd. místo jednoduche rady.

6.4.2015 21:08

Řekl bych že zaklady ma jen udělal chybu jako 1000 dalších dopřaval kralikum to je vše. Jedine co je, mu prostě poradit a neplacat tady o knižkach když to tam stejně není.

Ale je. V každé, v úplně každé knize o chovu králíků je kapitola o krmení.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 21:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ale je. V každé, v úplně každé knize o chovu králíků je kapitola o krmení.

To co tam je už davno neplatí nebo spíše většina. Tak mi řekněte je pro vas problém poradit ?

6.4.2015 21:34

To co tam je už davno neplatí nebo spíše většina. Tak mi řekněte je pro vas problém poradit ?

Ale prosímvás. Co neplatí? To snad králík prošel nějakou zrychlenou evolucí, a už nepotřebuje seno?

Neregistrovaný uživatel

6.4.2015 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ale prosímvás. Co neplatí? To snad králík prošel nějakou zrychlenou evolucí, a už nepotřebuje seno?

Bavím se o stylu krmení, nikdo nenepsla přesně kolik a čeho za den. je to napsano všeobecně. A to mi nevyvrátíte. Nikdo neřekl že by neměl dostat seno, tak nepřekrucujte.

6.4.2015 22:04

Bavím se o stylu krmení, nikdo nenepsla přesně kolik a čeho za den. je to napsano všeobecně. A to mi nevyvrátíte. Nikdo neřekl že by neměl dostat seno, tak nepřekrucujte.

Ano, nikde nepíšou, kolik přesně a čeho za den. Ale není problém si sehnat krmné normy - v těch knížkách to je, případně strýček google - a není problém najít si, kolik asi čeho obsahuje jaké krmivo, opět, v knížkách to je, případně strýček google. Pak stačí trošku přemýšlet. A to zas nevyvrátíte vy mě.

Jakmile tohoto není člověk schopen, pak mu zbývá právě jen koumat, přesně kolik a čeho za den a buď mu to někdo řekne a on se toho pak bude muset držet jako klíště, nebo to vykoumá časem metodou pokus omyl, ale bude to stát život spoustu králíku. Nebo se na to vykašle, že to nemá cenu, že ti králíci hajzlové cípají a cípají bez ohledu na to, co dělá. I takové znám případy a není jich málo.

6.4.2015 22:52
tom.50

XXX.XXX.117.5

Ano, nikde nepíšou, kolik přesně a čeho za den. Ale není problém si sehnat krmné normy - v těch knížkách to je, případně strýček google - a není problém najít si, kolik asi čeho obsahuje jaké krmivo, opět, v knížkách to je, případně strýček google. Pak stačí trošku přemýšlet. A to zas nevyvrátíte vy mě.

Jakmile tohoto není člověk schopen, pak mu zbývá právě jen koumat, přesně kolik a čeho za den a buď mu to někdo řekne a on se toho pak bude muset držet jako klíště, nebo to vykoumá časem metodou pokus omyl, ale bude to stát život spoustu králíku. Nebo se na to vykašle, že to nemá cenu, že ti králíci hajzlové cípají a cípají bez ohledu na to, co dělá. I takové znám případy a není jich málo.

Sice jsem se zařekl, že v tomto vlákně končím, ale děkuju vám. Chytřeji a výstižněji jsem to říct neuměl. Je těžké vysvětlit slepci barvy...

7.4.2015 07:22
300RUM

XXX.XXX.253.158

Našel jsem si čtyři roky starý článek o Enterokolitida https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/677/enterokolitida/
a po přečtení mne trochu zarazilo jednání Michala Nos. Pokud mu to veterinář diagnostikoval, proč se mu to nerozšířilo na jiné králíky, když je to infekční nemoc, pokud tedy přenosu nezabraňuje hygiena a čistota chovu.
Proč králíky Nos i s mladýma dále prodává, když od veterináře ví, že je to infekční nemoc neléčitelná.

První zkušenosti s nemoci jsou z Německa, tak jestli se to k Michalovi nedostalo s nějakým chovným jedincem odtud. Pokud to tedy je opravdu Enterokolitida.

7.4.2015 10:25
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

No obávám se, pokud nekrmím granule, u nichž je krmný návod opravdu běžně dostupný, a krmí běžnými krmivy typu oves, ječmen, řepa, atd., tak pro drtivou většinu lidí to problém je. A to dost podstatný. A upřímně, kolik lidí, včetně špičkových chovatelů, si myslíte, že králíky krmí na základě nějakých přesných norem a propočtů? Pokud jedno procento, tak je to moc.smajlík Takže ano, v naprosto ideálním případě, by to takto asi mělo fungovat, ale praxe je ZCELA odlišná.

No a jak jsme tu už několikrát četli, i když lidi krmí granulemi tj. kompletním krmivem (jak výrobci uvádějí) a dodržují přesné dávkování, tak stejně ty problémy mají. A zase je to jen o té praxi, na základě které pak lidi přijdou na to (alespoň někteří), jak to dělat, aby to fungovalo.

Takže mohem jednodušší je, když tady Pepíkovi někdo poradí, dej tolik toho a toho, k tomu to a to, než když si ten Pepík bude dělat nějaké propočty, protože si je stejně udělá špatně a ve výsledku napáchá víc škody než užitku.

7.4.2015 11:00
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Ano čítal som nejake knihy, ale nejak som na krmení nepozeral, hlavne mi išlo o hygienu a jak sa vyhybat ochoreniam atd..
Urobil som chybu v krmení ja si ju priznavam..
A stryček goggle mi našiel IFauna ako najlepší sposob rady z internetu :)
Ano teraz bduem čakat, ked som prekopal jedalniček či je to v tom ak ano, budem štastný a nie je problem z mojej strany poslat nejaku dobru flašku vína alebo bombonieru niekomu kto mi fakt poradil
Chovám zajacov 4 roky a som pri nich od malička.Mám k tom vztah, nie je to len o peniazoch, čo si oni na seba privyrobia o to lepšie podmienky maju u mna, nie je len brat ale aj davat u mna..
U mna maju fakt skvele podmienky, a to že som krmil nespravne ale nie nejak vynimočne zle a chcel som len radu.
To že ma tu niekto zdrbe a nepovie ani prečo a dovo, tak na takeho človeka budem taký istý lebo si nič ine neslaluží a ked mi nie kto poradí a ma tu aj z drbe že prečo tak a nepytal sa skor, sklopím uši a počuvam ale bezdovodne do seba nebudem počuvat také hlašky ako napr TOm, Lapin..
Moj uhol pohladu.

7.4.2015 11:12
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

300RUM napsal(a):
Našel jsem si čtyři roky starý článek o Enterokolitida https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/677/enterokolitida/
a po přečtení mne trochu zarazilo jednání Michala Nos. Pokud mu to veterinář diagnostikoval, proč se mu to nerozšířilo na jiné králíky, když je to infekční nemoc, pokud tedy přenosu nezabraňuje hygiena a čistota chovu.
Proč králíky Nos i s mladýma dále prodává, když od veterináře ví, že je to infekční nemoc neléčitelná.

První zkušenosti s nemoci jsou z Německa, tak jestli se to k Michalovi nedostalo s nějakým chovným jedincem odtud. Pokud to tedy je opravdu Enterokolitida.

Uvidím časom kde bola chyba, ale ako som písal minulý rok som mal z 300 a viac neviem presne cifru a nijakej uhyn 3 ks, ale tento rok som im dával strašne vela mladym datelinu a malo vlakniny.
Ja ked predám králika vždy poviem ak nie čo volajte, ak by bol problem vymením a dám ineho,
1x sa stalo že im samička do týdna nafukla ale to bolo z stravy začali ím dávat vo velkom zelene a všetkú domacu zeleninu a pak ked si zobrali druhe a nedavali mokre ihned ale malých dávkach tak nebol problem..
Momentalne sondujem a dozeram na to, ale zatial uplne v pohode.
Aj bol u mna 3x veterínar čo mi štepil kralikov a nič mi take nepovedal k tomu.Mne povedal že to je skor kokcidioza.
Povedal mi ak sa nafuknu i další zoberie to na pytvu, Ale sa velmi čudoval že možem mat chorých králikov, ale o strave mi nič nepovedal a to som mu ja vravel a pýtal sa...
Teraz mám 40 mladých vek 5 až 12 týdnov a nič uplne v poriadku, a jak som zmenil stravu tak sa mi zdáju byt lepšej kondicii a lepšie aj žeru...

7.4.2015 14:42
poty76

XXX.XXX.145.250

Zdravím.
Omlouvám se, netýká se to daného tématu na tomto vlákně! Jen mám potřebu něco napravit. Nejdříve ta záporná vsuvka. S Tom 50 jsou konflikty na více založených vláknech, budíš. Neodsuzuji ho, sám jsem si to prošel. U mně ho dráždil můj pravopis, údajně? Vytvořil jsem si na něj svůj názor, neříkám že správný a nepřísluší mi ho soudit nebo dokonce hodnotit. Ani po něm nepotřebuji aby se nad sebou zamýšlel. Ne, každý jsme nějaký a od toho tady diskusní fórum je. Jen mě překvapilo při jeho inteligenci (dle mého se tak chová) a moralizování že se snižuje k takovým komentářům byť se asi musí hodně držet. Navíc s jeho 1,3 Hyla čistě pro masnou produkci se mi zdá že razí až moc velká moudra. A stojím si za tím že až takové zkušenosti v chovu králíků nemohl nabrat v praxi ale právě formou načtení v hodné literatury. Pokud to čtete, nechci vás urazit a hlavně vás neznám a mohu se mýlit. Máte rád přísloví? Ano mýlit se, je lidské. Co se týče mé osoby, hodil jsem to za hlavu. Nakonec se tomu směju a je to pro mě úsměvné. Každý ať si chová co se mu líbí, na co má podmínky a finance. Chovatelství není zrovna dvakrát levný koníček a proto i chápu různá ta křížení masných plemen, většina chce dnes vše rychle a co nejlevněji. Efektivita je spojená s ekonomikou chovu. To také chápu. Proto se zpětně omlouvám za ty hybridy. Chovejte si co chcete!
Další věc.
Pro mustela.erminea, vám se musím omluvit. Z vašich příspěvků jsem měl zato že jste také jen, masař“ ale po zhlédnutí vašeho profilu. Vau, to čumím! Máte moc pěkné Bu, Mm. Navíc jste dle fotek člověk který se snaží plemeno někam posunout, udržet jeho plemenné znaky a zušlechťovat ho. Držíte jejich genetický kód, neředíte jejich krev z něčeho do něčeho (mezi plemeně) byť jak jste napsala.Tohle jste dělala a máte to za sebou. Já říkám, že na směsce se člověk nejvíc naučí. Takových si já vážím a u mě patříte mezi opravdové chovatele – odborníky. Už jsem pochopil, proč jste mně tehdy 21.3. vyzívala k odpovědi na vaše body. Dokázal bych vám odpovědět na všechny ale na co to zde zase rozpitvávat. Také máte pravdu v tom, že celý život se jen budeme učit a stejně se nikdy vše nenaučíme. V tomto se naprosto shodujeme a je pravdou že obdobně jsem to napsal již před nějakým tím rokem na holubářské diskusi. Ono možná kdyby jste se někdy podepsala, tak by se tím pro mě hodně změnilo. Je možné že bych se divil! Jinak já si pro sebe sám říkám. Žijeme jen jednou a je to jako bychom stáli na autobusové zastávce. Každý čeká na ten svůj autobus, tak proč si ubližovat. Bavme se tím co nás baví, a neodsuzujme druhé.
Pro makro (Michal), vaše stránky vypadají velmi slušně a myslím že až je doladíte budou velmi slušným počinem. Jen tak dál, pokud vám to nevadí? Rád si vás zařadím na své webovky do odkazů.
Pro Michal NoS, Michale vy se nenechte odradit! Klidně se radši dvakrát zeptejte a zkoušejte, improvizujte a věřte že si najdete to své NEJ. Pokud máte větší množství králíků, kde je psáno že nemůžete zkusit více krmných technik a na více skupinách. Poté si vyberete pro vás tu nejvhodnější, popřípadě nejlevnější, ale hlavně nejefektivnější metodu krmení kterou v poklidu můžete praktikovat. Co říkáte? Každý nějak začínal a není ostudou se zeptat. Možná by bylo lepší kdyby jste byl v kontaktu po emailu třeba s Michalem (makro) který by vám určitě velmi dobře poradil. Proč nevyužít tohoto kontaktu, Michala máte v SR. Určitě je možnost po domluvě ho i navštívit a na místě si ukázat nějaké vychytávky. Co se týče sena / vojtěšky. Z mé zkušenosti. V minulosti jsem krmil pouze vojtěškovým (5 let) a mohu říci že u králíků jsem nezaznamenal žádné problémy. Růst byl perfektní a bez problémový! Vzali naprosto vše, jak stonek tak jemné lístky. Ty mí králíci zbožňovali. Od té doby co nemám možnost vojtěšky jsem odkázán na seno luční a zde je také vše ok. A kdo vám řekne že nemá žádný propad během sezony, povětšinou vyprodukuje takovou tu milosrdnou lež která nikomu neublíží.
Závěrem:
Chci napsat že nerozděluji od sebe masaře (brojleři), čistokrevné nebo zákrslíky. Každé plemeno má své specifikum. Každý má nějaké možnosti a podmínky k chovu (prostorové + materiálové). Naopak jelikož jsem organizovaným chovatelem jsem přímo nadšen z každého chovatele a ještě raději jsem za každého kdo v dnešní těžké době zůstává mezi námi v základních organizacích byť podmínky nejsou dvakrát růžové a odliv je veliký. Navíc staří odcházejí a mladých jde mezi nás málo. Je to logické. Dnešní době vládně internet, playstation, X-Box a chytré telefony. Naše děti jsou touto dobou poznamenány a proto nás také ubývá. Ještě jednou se omlouvám že nepíši k tématu, ale rád bych malinko zkrotil tu bojovou náladu na tomto vlákně.
Všem vám přeji krásný den, úspěchy v chovu ať jde o Tom 50, mustela.erminea, Michal NoS, Makro, Eroo, jardagin, Lapin atd.. S nikým nemám problém ať jsme si napsali cokoli.
S pozdravem Potůček.

7.4.2015 15:02
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

poty76 napsal(a):
Zdravím.
Omlouvám se, netýká se to daného tématu na tomto vlákně! Jen mám potřebu něco napravit. Nejdříve ta záporná vsuvka. S Tom 50 jsou konflikty na více založených vláknech, budíš. Neodsuzuji ho, sám jsem si to prošel. U mně ho dráždil můj pravopis, údajně? Vytvořil jsem si na něj svůj názor, neříkám že správný a nepřísluší mi ho soudit nebo dokonce hodnotit. Ani po něm nepotřebuji aby se nad sebou zamýšlel. Ne, každý jsme nějaký a od toho tady diskusní fórum je. Jen mě překvapilo při jeho inteligenci (dle mého se tak chová) a moralizování že se snižuje k takovým komentářům byť se asi musí hodně držet. Navíc s jeho 1,3 Hyla čistě pro masnou produkci se mi zdá že razí až moc velká moudra. A stojím si za tím že až takové zkušenosti v chovu králíků nemohl nabrat v praxi ale právě formou načtení v hodné literatury. Pokud to čtete, nechci vás urazit a hlavně vás neznám a mohu se mýlit. Máte rád přísloví? Ano mýlit se, je lidské. Co se týče mé osoby, hodil jsem to za hlavu. Nakonec se tomu směju a je to pro mě úsměvné. Každý ať si chová co se mu líbí, na co má podmínky a finance. Chovatelství není zrovna dvakrát levný koníček a proto i chápu různá ta křížení masných plemen, většina chce dnes vše rychle a co nejlevněji. Efektivita je spojená s ekonomikou chovu. To také chápu. Proto se zpětně omlouvám za ty hybridy. Chovejte si co chcete!
Další věc.
Pro mustela.erminea, vám se musím omluvit. Z vašich příspěvků jsem měl zato že jste také jen, masař“ ale po zhlédnutí vašeho profilu. Vau, to čumím! Máte moc pěkné Bu, Mm. Navíc jste dle fotek člověk který se snaží plemeno někam posunout, udržet jeho plemenné znaky a zušlechťovat ho. Držíte jejich genetický kód, neředíte jejich krev z něčeho do něčeho (mezi plemeně) byť jak jste napsala.Tohle jste dělala a máte to za sebou. Já říkám, že na směsce se člověk nejvíc naučí. Takových si já vážím a u mě patříte mezi opravdové chovatele – odborníky. Už jsem pochopil, proč jste mně tehdy 21.3. vyzívala k odpovědi na vaše body. Dokázal bych vám odpovědět na všechny ale na co to zde zase rozpitvávat. Také máte pravdu v tom, že celý život se jen budeme učit a stejně se nikdy vše nenaučíme. V tomto se naprosto shodujeme a je pravdou že obdobně jsem to napsal již před nějakým tím rokem na holubářské diskusi. Ono možná kdyby jste se někdy podepsala, tak by se tím pro mě hodně změnilo. Je možné že bych se divil! Jinak já si pro sebe sám říkám. Žijeme jen jednou a je to jako bychom stáli na autobusové zastávce. Každý čeká na ten svůj autobus, tak proč si ubližovat. Bavme se tím co nás baví, a neodsuzujme druhé.
Pro makro (Michal), vaše stránky vypadají velmi slušně a myslím že až je doladíte budou velmi slušným počinem. Jen tak dál, pokud vám to nevadí? Rád si vás zařadím na své webovky do odkazů.
Pro Michal NoS, Michale vy se nenechte odradit! Klidně se radši dvakrát zeptejte a zkoušejte, improvizujte a věřte že si najdete to své NEJ. Pokud máte větší množství králíků, kde je psáno že nemůžete zkusit více krmných technik a na více skupinách. Poté si vyberete pro vás tu nejvhodnější, popřípadě nejlevnější, ale hlavně nejefektivnější metodu krmení kterou v poklidu můžete praktikovat. Co říkáte? Každý nějak začínal a není ostudou se zeptat. Možná by bylo lepší kdyby jste byl v kontaktu po emailu třeba s Michalem (makro) který by vám určitě velmi dobře poradil. Proč nevyužít tohoto kontaktu, Michala máte v SR. Určitě je možnost po domluvě ho i navštívit a na místě si ukázat nějaké vychytávky. Co se týče sena / vojtěšky. Z mé zkušenosti. V minulosti jsem krmil pouze vojtěškovým (5 let) a mohu říci že u králíků jsem nezaznamenal žádné problémy. Růst byl perfektní a bez problémový! Vzali naprosto vše, jak stonek tak jemné lístky. Ty mí králíci zbožňovali. Od té doby co nemám možnost vojtěšky jsem odkázán na seno luční a zde je také vše ok. A kdo vám řekne že nemá žádný propad během sezony, povětšinou vyprodukuje takovou tu milosrdnou lež která nikomu neublíží.
Závěrem:
Chci napsat že nerozděluji od sebe masaře (brojleři), čistokrevné nebo zákrslíky. Každé plemeno má své specifikum. Každý má nějaké možnosti a podmínky k chovu (prostorové + materiálové). Naopak jelikož jsem organizovaným chovatelem jsem přímo nadšen z každého chovatele a ještě raději jsem za každého kdo v dnešní těžké době zůstává mezi námi v základních organizacích byť podmínky nejsou dvakrát růžové a odliv je veliký. Navíc staří odcházejí a mladých jde mezi nás málo. Je to logické. Dnešní době vládně internet, playstation, X-Box a chytré telefony. Naše děti jsou touto dobou poznamenány a proto nás také ubývá. Ještě jednou se omlouvám že nepíši k tématu, ale rád bych malinko zkrotil tu bojovou náladu na tomto vlákně.
Všem vám přeji krásný den, úspěchy v chovu ať jde o Tom 50, mustela.erminea, Michal NoS, Makro, Eroo, jardagin, Lapin atd.. S nikým nemám problém ať jsme si napsali cokoli.
S pozdravem Potůček.

"Pro mustela.erminea, vám se musím omluvit. Z vašich příspěvků jsem měl zato že jste také jen, masař“ ale po zhlédnutí vašeho profilu. Vau, to čumím! Máte moc pěkné Bu, Mm. Navíc jste dle fotek člověk který se snaží plemeno někam posunout, udržet jeho plemenné znaky a zušlechťovat ho. Držíte jejich genetický kód, neředíte jejich krev z něčeho do něčeho (mezi plemeně) byť jak jste napsala.Tohle jste dělala a máte to za sebou. Já říkám, že na směsce se člověk nejvíc naučí. Takových si já vážím a u mě patříte mezi opravdové chovatele – odborníky. Už jsem pochopil, proč jste mně tehdy 21.3. vyzívala k odpovědi na vaše body. Dokázal bych vám odpovědět na všechny ale na co to zde zase rozpitvávat. Také máte pravdu v tom, že celý život se jen budeme učit a stejně se nikdy vše nenaučíme. V tomto se naprosto shodujeme a je pravdou že obdobně jsem to napsal již před nějakým tím rokem na holubářské diskusi. Ono možná kdyby jste se někdy podepsala, tak by se tím pro mě hodně změnilo. Je možné že bych se divil! Jinak já si pro sebe sám říkám. Žijeme jen jednou a je to jako bychom stáli na autobusové zastávce. Každý čeká na ten svůj autobus, tak proč si ubližovat. Bavme se tím co nás baví, a neodsuzujme druhé."

Tak teď musím říct: Vau to čumím! zase já. Vaši omluvu samozřejmě přijímám. Vaše pochvala mě moc potěšila a velmi si jí cením. S něčím takovým se člověk totiž moc často nesetká. V drtivé většině případů zde spíše převažuje kritika, často i dost drsná a nevybíravá. Do budoucna se budu těšit na další společné výměny názorů třeba klidně i prostřednictvím mailu.smajlík
Jinak s podpisem nemám problém: Jmenuji se Ivana Kvapilová a pokud se chcete dovědět něco víc o našem chovu (chováme společně s manželem), můžete se podívat na naše stránky na:
http://kralikari.websnadno.cz/.

7.4.2015 16:05
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

poty76 napsal(a):
Zdravím.
Další věc.
Závěrem:
S pozdravem Potůček.

Klobúk dole, tak jak ste to napísali, tak by to malo byt :)
S pánom Makrom som sa osobne telef.spojil a nie čo sme prekecali a poradil čo je dobre k chovu NoS.čas ukaže.

7.4.2015 16:08
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

"Pro mustela.erminea, vám se musím omluvit. Z vašich příspěvků jsem měl zato že jste také jen, masař“ ale po zhlédnutí vašeho profilu. Vau, to čumím! Máte moc pěkné Bu, Mm. Navíc jste dle fotek člověk který se snaží plemeno někam posunout, udržet jeho plemenné znaky a zušlechťovat ho. Držíte jejich genetický kód, neředíte jejich krev z něčeho do něčeho (mezi plemeně) byť jak jste napsala.Tohle jste dělala a máte to za sebou. Já říkám, že na směsce se člověk nejvíc naučí. Takových si já vážím a u mě patříte mezi opravdové chovatele – odborníky. Už jsem pochopil, proč jste mně tehdy 21.3. vyzívala k odpovědi na vaše body. Dokázal bych vám odpovědět na všechny ale na co to zde zase rozpitvávat. Také máte pravdu v tom, že celý život se jen budeme učit a stejně se nikdy vše nenaučíme. V tomto se naprosto shodujeme a je pravdou že obdobně jsem to napsal již před nějakým tím rokem na holubářské diskusi. Ono možná kdyby jste se někdy podepsala, tak by se tím pro mě hodně změnilo. Je možné že bych se divil! Jinak já si pro sebe sám říkám. Žijeme jen jednou a je to jako bychom stáli na autobusové zastávce. Každý čeká na ten svůj autobus, tak proč si ubližovat. Bavme se tím co nás baví, a neodsuzujme druhé."

Tak teď musím říct: Vau to čumím! zase já. Vaši omluvu samozřejmě přijímám. Vaše pochvala mě moc potěšila a velmi si jí cením. S něčím takovým se člověk totiž moc často nesetká. V drtivé většině případů zde spíše převažuje kritika, často i dost drsná a nevybíravá. Do budoucna se budu těšit na další společné výměny názorů třeba klidně i prostřednictvím mailu.smajlík
Jinak s podpisem nemám problém: Jmenuji se Ivana Kvapilová a pokud se chcete dovědět něco víc o našem chovu (chováme společně s manželem), můžete se podívat na naše stránky na:
http://kralikari.websnadno.cz/.

Mustela.Erminia..máte fakt krásny chov, klobúk dole :)
Odkial ste?Až by to nebolo až tak daleko, rád by som si nejakú BU od vás kupil alebo chovný párik :) až by sa dalo..

7.4.2015 16:37
poty76

XXX.XXX.145.250

Už jsem doma. Děkuji. Především jméno vašeho manžela, jsem zachytil už několikrát. Váš odkaz si dám také na mé webovky, nevadí? Stránky si mile rád projdu. No vlastně se dá říci, že už jsem kdysi takto učinil. Proto se mi zdáli fotky a prostředí na vašem profilu povědomé. V Mm mám přátelé na vysočině, oba jsou i klubaři a zejména M. K. má velmi povedené Mm. Mám od něj pár fotek na svých stránkách. Já dělám Čsm a Čsč, měl jsem povolený regenerační chov Čs mad.. Jak víte výchozí jsou Čsč x Du. Je třeba dbát na výborný tělový rámec, výbornou záď a správnou barvu s kamzičími znaky u Du. Toto poté prolít naším Čsč. V první generaci jsou to standartní Čsč, ovšem bez standartní kresby. V začátcích jde o tvrdou selekci a dobrý výběr do dalšího roku, dalsích let. Abych pravdu řekl, je to velká fuška a byť si člověk myslí že dá na sebe tu TOP kombinaci tak tomu tak ve většině případů není! Především potřebujete hodně místa, toho polotovaru je opravdu moc a odpad veliký. Už proto jsem si vybral tak složité ale přesto nádherné plemeno kterým český strakáč je. Nemrzelo mě, že mě tady onen pán masíroval krs pravopis. Ale to, že si mě ihned zaškatulkoval a myslel jsi o mě že neumím do 2 počítat. Všem říkám, nesuď když neznáš! Ano měl pravdu v tom, že jsem měl vynechávat jeden znak ale já sem chodím od roku 2008 a vždy sem tady dával přednost obsahu a zajímala mě odpověď na určité téma. Je také pravdou že vždy jsem se cítil více jako holubář ale co se týče králíků, exotů a trošku i drůbeže. Snažím se. Králíci a holubi jsou momentálně na první koleji. Papoušky jsem dělal 16 let ale z důvodu místa jsem musel něco omezit. I tímto jsem vám možná odpověděl na to minulé nedorozumění v odbornosti příspěvků. Mám pocit že právě takové věci tady chybí a měli by se řešit. Pro porovnání je dobré zadávat i fotografie a ukazovat si mezi sebou co se podařilo či naopak, co se nepodařilo. Zeptat se na názor, ale názor znalého této problematiky. Myslím že toto máme stejné a i dost podobně to vnímáme. Co říkáte? Mě osobně udělají větší radost 3 věty od problematiky znalého. Vidíte, já vás neznal a myslel si, vy jste mě neznala a myslela jste si. No a o tom to je. Já si teď musel hodně ty diskuse projít a na některé věci pozměnit svůj náhled. Ovšem nerad se k tomu vyjadřuji, stojí to čas a ten já radši nechám projít mým králičincem a holubníkem. Zkontroluji mladé a nadějné, nebo naopak si promluvím k samici a řeknu jí. Holka škoda, teď to nevyšlo ale ty to dáš v dalším hnízdě. Jsem blázen? Ano, asi jsem ale jiný nebudu. Nemám problém mluvit na své chovance. Jo, omluvte mé slohové práce ale v tom už asi také jiný nebudu. Takže ať se vám daří a máte v mladých z čeho vybírat pro další plemenitbu. S chovatelským pozdravem Potůček.

7.4.2015 20:46
300RUM

XXX.XXX.253.158

Michal NoS. Budu jen rád, když se dále králíkům bude dařit a nebude to opravdu nic infekčního. Jsem myslivec a tak mám obavy z jakékoli rozšířené nemoci, jako to byl například mor prasat, ptačí chřipka a další. Pořád mám myšlenku u nás vrátit do přírody divoké králíky a koroptve i když vím, že je to mrhání časem (nejenom kvůli nemocem ale i zemědělcům). Kdysi tu byli a právě myxomatóza a mor tu pořád jsou a budou, tak bych nerad, aby přibila další infekční nemoc.

Mustela.erminea, Váš web znám, neboť mám chvilku i MM a chci i Burgundské, ale postupně. Jak nazraje čas, rád bych se ozval.

Jinak já se považuji za masaře, protože králíky pěstuji pro maso. Jsem na označení zvyklý, když jsem lovil prasata (i musel, pro ochranu kultur). Chci zdravé maso, mohu ho jen málo (nemoc DNA), tak alespoň to kvalitní. Budu to mít pro rodinu, známé a něco na prodej. Vnitřnosti (i co dostávám od místních chovatelů) míří do revíru pro lišky a dravce, ořezy pro psy. Nad zisky určitě neuvažuji, neoplatí se to.

Mám raději kritiku ze které se rád poučím. Proto jsem tu na iFauně aby můj chov byl co nejúspěšnější.

7.4.2015 22:54
borax

XXX.XXX.35.152

300RUM napsal(a):
Michal NoS. Budu jen rád, když se dále králíkům bude dařit a nebude to opravdu nic infekčního. Jsem myslivec a tak mám obavy z jakékoli rozšířené nemoci, jako to byl například mor prasat, ptačí chřipka a další. Pořád mám myšlenku u nás vrátit do přírody divoké králíky a koroptve i když vím, že je to mrhání časem (nejenom kvůli nemocem ale i zemědělcům). Kdysi tu byli a právě myxomatóza a mor tu pořád jsou a budou, tak bych nerad, aby přibila další infekční nemoc.

Mustela.erminea, Váš web znám, neboť mám chvilku i MM a chci i Burgundské, ale postupně. Jak nazraje čas, rád bych se ozval.

Jinak já se považuji za masaře, protože králíky pěstuji pro maso. Jsem na označení zvyklý, když jsem lovil prasata (i musel, pro ochranu kultur). Chci zdravé maso, mohu ho jen málo (nemoc DNA), tak alespoň to kvalitní. Budu to mít pro rodinu, známé a něco na prodej. Vnitřnosti (i co dostávám od místních chovatelů) míří do revíru pro lišky a dravce, ořezy pro psy. Nad zisky určitě neuvažuji, neoplatí se to.

Mám raději kritiku ze které se rád poučím. Proto jsem tu na iFauně aby můj chov byl co nejúspěšnější.

Nechci Vám kazit Vaše nadšení z chovu králíků...
Ovšem s jejich konzumací budete muset být opatrný.
Králičí maso obsahuje vysoké množství purinů, což při nemoci dnou není dobré.

8.4.2015 04:09
300RUM

XXX.XXX.253.158

Borax, králík a divočák má průměrně 38 purinů ve 100g, vepřové a hovězí 40g. Takže to moc dobře znám. Horší je kakao, to má 1.800 purinů, brzlík 400 a např. srdinky 230. Takže králík s divočinou, to je sranda. Nesmí se člověk přejídat, k tomu domácí pivečko - to byl můj problém.
Jinak králíky jím celý život, nezhnusilo se mi to v mládí. Dal jsem se na chov znovu po 17-ti letech, kdy jsem kvůli živnosti nestíhal. Nyní o moc času víc nemám ale jaksi jsem k tomu pořád tíhl. Rodiče pěstují dodnes, pomáhám s krmivem (jsem myslivec pod bývalým družstvem, dělá se i seno pro koně).
Prostě to fakt musí bavit. Na kšeft by to muselo být jak v Ratibořicích u Kočára. Na vrácení částečných nákladů možná, to ale neřeším.

8.4.2015 14:16
bronda

XXX.XXX.98.84

300RUM napsal(a):
Borax, králík a divočák má průměrně 38 purinů ve 100g, vepřové a hovězí 40g. Takže to moc dobře znám. Horší je kakao, to má 1.800 purinů, brzlík 400 a např. srdinky 230. Takže králík s divočinou, to je sranda. Nesmí se člověk přejídat, k tomu domácí pivečko - to byl můj problém.
Jinak králíky jím celý život, nezhnusilo se mi to v mládí. Dal jsem se na chov znovu po 17-ti letech, kdy jsem kvůli živnosti nestíhal. Nyní o moc času víc nemám ale jaksi jsem k tomu pořád tíhl. Rodiče pěstují dodnes, pomáhám s krmivem (jsem myslivec pod bývalým družstvem, dělá se i seno pro koně).
Prostě to fakt musí bavit. Na kšeft by to muselo být jak v Ratibořicích u Kočára. Na vrácení částečných nákladů možná, to ale neřeším.

Píšete, že Borax, králík a divočák mají 38 purinů/100 g masa. Králíka a divočáka chápu, ale jak jste zjistil ty puriny u Boraxe, to mi vrtá hlavou. Jinak to přerušení chovu při podnikání - mně to trvalo 18 let, než jsem se ke králíkaření vrátil.

8.4.2015 16:12
borax

XXX.XXX.42.32

Borax má 42 "purinů" a tvrdé maso :-D:-D
Nechtěl jsem tu dělat machra.Někde jsem něco zaslechl...však víte.
Naštěstí maso a občasně žejdlík si odepírat nemusím.
Hezký den.

vopica

8.4.2015 16:25
vopica

XXX.XXX.159.151

Michal NoS napsal(a):

I z druhu granul.

vopica

8.4.2015 16:28
vopica

XXX.XXX.159.151

Michal NoS napsal(a):

Octovou vodu, nedávt granule, časem jinou značku a určitě vetr. serologiji.

8.4.2015 17:59
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Michal NoS napsal(a):
Mustela.Erminia..máte fakt krásny chov, klobúk dole :)
Odkial ste?Až by to nebolo až tak daleko, rád by som si nejakú BU od vás kupil alebo chovný párik :) až by sa dalo..

Jsem ze severu Jihomoravského kraje. Pokud budu mít, ráda bych Vám párek Bu prodala. Vy jste zrovna ten, u koho mám navzdory komentářům jiných pocit, že Vám na zvířatech záleží a o chovu leccos víte. A já jsem vždycky ráda, když nabydu dojmu, že moje zvířata jdou do dobrých rukou.

8.4.2015 19:16
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

poty76 napsal(a):
Už jsem doma. Děkuji. Především jméno vašeho manžela, jsem zachytil už několikrát. Váš odkaz si dám také na mé webovky, nevadí? Stránky si mile rád projdu. No vlastně se dá říci, že už jsem kdysi takto učinil. Proto se mi zdáli fotky a prostředí na vašem profilu povědomé. V Mm mám přátelé na vysočině, oba jsou i klubaři a zejména M. K. má velmi povedené Mm. Mám od něj pár fotek na svých stránkách. Já dělám Čsm a Čsč, měl jsem povolený regenerační chov Čs mad.. Jak víte výchozí jsou Čsč x Du. Je třeba dbát na výborný tělový rámec, výbornou záď a správnou barvu s kamzičími znaky u Du. Toto poté prolít naším Čsč. V první generaci jsou to standartní Čsč, ovšem bez standartní kresby. V začátcích jde o tvrdou selekci a dobrý výběr do dalšího roku, dalsích let. Abych pravdu řekl, je to velká fuška a byť si člověk myslí že dá na sebe tu TOP kombinaci tak tomu tak ve většině případů není! Především potřebujete hodně místa, toho polotovaru je opravdu moc a odpad veliký. Už proto jsem si vybral tak složité ale přesto nádherné plemeno kterým český strakáč je. Nemrzelo mě, že mě tady onen pán masíroval krs pravopis. Ale to, že si mě ihned zaškatulkoval a myslel jsi o mě že neumím do 2 počítat. Všem říkám, nesuď když neznáš! Ano měl pravdu v tom, že jsem měl vynechávat jeden znak ale já sem chodím od roku 2008 a vždy sem tady dával přednost obsahu a zajímala mě odpověď na určité téma. Je také pravdou že vždy jsem se cítil více jako holubář ale co se týče králíků, exotů a trošku i drůbeže. Snažím se. Králíci a holubi jsou momentálně na první koleji. Papoušky jsem dělal 16 let ale z důvodu místa jsem musel něco omezit. I tímto jsem vám možná odpověděl na to minulé nedorozumění v odbornosti příspěvků. Mám pocit že právě takové věci tady chybí a měli by se řešit. Pro porovnání je dobré zadávat i fotografie a ukazovat si mezi sebou co se podařilo či naopak, co se nepodařilo. Zeptat se na názor, ale názor znalého této problematiky. Myslím že toto máme stejné a i dost podobně to vnímáme. Co říkáte? Mě osobně udělají větší radost 3 věty od problematiky znalého. Vidíte, já vás neznal a myslel si, vy jste mě neznala a myslela jste si. No a o tom to je. Já si teď musel hodně ty diskuse projít a na některé věci pozměnit svůj náhled. Ovšem nerad se k tomu vyjadřuji, stojí to čas a ten já radši nechám projít mým králičincem a holubníkem. Zkontroluji mladé a nadějné, nebo naopak si promluvím k samici a řeknu jí. Holka škoda, teď to nevyšlo ale ty to dáš v dalším hnízdě. Jsem blázen? Ano, asi jsem ale jiný nebudu. Nemám problém mluvit na své chovance. Jo, omluvte mé slohové práce ale v tom už asi také jiný nebudu. Takže ať se vám daří a máte v mladých z čeho vybírat pro další plemenitbu. S chovatelským pozdravem Potůček.

Odkaz na naše stránky si samozřejmě na web dát můžete.
Pana M. K. znám také. Jednou jsme ho navštívili a měli od něj samici. Bohužel se tehdy moc nevyvedla. Nejdřív problém s okem a následná veterinární léčba, pak porod jednoho mrtvého králíčete a následně úhyn samice v průběhu březosti. Holt Mm je náročné plemeno, kde dědičně podmíněné vady jsou celkem běžné, stejně jako problémy s početností vrhů, menší ochota samic k páření atd. O to větší je to pro nás výzva. Spousta lidí si bohužel vůbec neuvědomuje rozdíl mezi odchovem kříženců na maso a králíky čistokrevnými, natož pak výstavním chovem složitějšího plemene. Oproti Mm je chov Bu či dokonce chov kříženců procházka růžovým sadem.
Vaše stránky znám a mimo jiné jsem tu právě studovala fotografie od zmíněného M. K.
Vámi chovaní ČS jsou krásné české plemeno, ale bohužel o něj není patřičný zájem. Osobně bych u něj hodně těžko snášela ten fakt, že bych se seč mi síly stačí snažila o odchov kvalitních výstavně úspěšných potomků, které bych po výstavě musela porazit, jelikož bych je neprodala...
Jinak se s Vámi naprosto shoduji v tom, že mě dosti irituje to, že se tu kde kdo povyšuje nad ostatní a často arogantním způsobem poučuje a moralizuje, a při tom vůbec nemá ponětí o tom, s kým se baví. Jestli třeba náhodou ten člověk nedosáhnul nejen chovatelských, ale i dalších životních úspěchů, třeba mnohem větších, než dotyčný kritik… Samozřejmě slušně, jako rovný s rovným, by bylo pěkné, kdyby spolu jednali lidi i bez ohledu na dosažené úspěchy. Ale přiznávám, i já se často nechám strhnout k příliš ostré reakci. Zejména se to týká případů, kdy je zjevné, že se tu někdo pokouší chovat živého tvora, a při tom o tom neví zhola NIC. To mně opravdu vadí.
Stejně tak, jako Vám, mi přijde úsměvné, když tu soustavě poučuje a vyvyšuje se někdo, kdo chová 1.3 Hyla či jednoho zakrslíka.
Ano, teď již rozumím tomu, co jste myslel tím, když jste psal o odbornějších diskuzích. Ale upřímně,90 procent těch, co tu přispívají, nejsou nějací kdoví jací znalci. Přesto patří zdejší diskutéři k tomu lepšímu, než co odráží profil běžného českého „chovatele“ který to tak nějak patlá a o zisk nových poznatků se naprosto nezajímá. Takže stůjme nohama na zemi a nečekejme zázraky. Od toho jsou spíše návštěvy chovatelů, či setkávání na některých výstavách.
Mnoho úspěchů v chovu přeje I. K.

8.4.2015 20:32
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

Jsem ze severu Jihomoravského kraje. Pokud budu mít, ráda bych Vám párek Bu prodala. Vy jste zrovna ten, u koho mám navzdory komentářům jiných pocit, že Vám na zvířatech záleží a o chovu leccos víte. A já jsem vždycky ráda, když nabydu dojmu, že moje zvířata jdou do dobrých rukou.

JA to beriem ako srdcovku, možem kludne poslat foto mojích prostor a králikov aby ste si spravila lepší obraz o mne aj vy aj ostatní, ja sa tomu venujem niekedy aj celý den aj to je málo, teraz som si dokonca zohnal 15 arove poličko kde si posadím lučnu travu :D bavíma to a nie je to len o peniazoch :)
že som asi zle krmil, to viem, možno že to spustili čo čítam aj ine granule s liečivami..
Rád by som si od vás nie čo doniesol+výlet na moravu...

8.4.2015 20:39
Michal NoS

XXX.XXX.254.233

vopica napsal(a):
I z druhu granul.

Može byt...Som dostal od rodičou iný typ granul s liečivami a potom to nejak spostilo ale nemusel, chytilo mi to čistých NoS tam bol aj uhýn a aj križencoch 2 ks ale tý sa stoho dostali jak som to zmenil..
Ale uhýn len NoS..

8.4.2015 22:23
poty76

XXX.XXX.145.250

Zdravím vás.
Máte pravdu. Pamatuji se, že strýc již před 28-30 lety měl doma MO, dnešní Mm. Často měl problémy se zapouštěním a když už na kryl samičku hned při prvním kocení nastaly problémy. Dokonce mu samice při porodu pošla. Většina králičích plemen má svá specifika. Třeba u plemene FB, ZB atd. jsem měl možnost zhlédnout u některých chovatelů přímo v chovu jejich problémy. Řešili druh napáječek, berani si jim v tom koupali uši. Z toho pramenili další problémy. Většina chovatelů si stěžovala na slzení očí, dnes už to vypadá že to mají vychytané a podařilo se jim tyto problémy vyřešit / utlumit. Soudím dle toho, co vidím i na výstavách. To že se tady řeší načíst, nenačíst (knihy) mě mrzí. Já jsem zde také zmínil knihy, ale nikde jsem nenapsal že se jimi ve všem řídím, stejně tak jsem nenapsal že kniha se hodnotí podle ceny. To je pouze o tuposti lidí kteří mají potřebu neustále do někoho kopat. Razíme stejné a opravdový chovatelé také. Není nad osobní návštěvu chovatele, výměny zkušeností, sjíždění výstav a poté si můžete z každého něco vzít a přenést do svého chovu. Třeba jsem tady zachytil že slunečnici je špatné krmit. Králíci jsou údajně tuční. Od toho kdo to napsal to neberu vážně, neuznávám ho! Každý má jinou zkušenost. Nikomu to neberu, já jsem jiného názoru. Navštívil jsem chov předního chovatele ČV který si nedokáže bez této krmné komodity své krmné míchanice představit. Ano, je to tučnější ale o to jde. On to praktikuje u kojících samic a věřte nebo ne, funguje to. Jde hlavně o nastartování výborné mléčnosti, podchycení kvalitní laktace samice. Mladé v prvních dnech života výborně nastartuje. Míchá to s ovsem, granulemi, opravdu mírně ječmene v prvních dnech. Nejde o to, podávat stále a velké množství. Samice neztloustne protože ti mladí to s ní vytáhnou. Bratr má též ČV a jede v tom samém a také to funguje. Já sám za sebe mohu říci, že nekupuji žádné značkové granule. Kupuji lisovanou vojtěšku, ty velké vojtěškové granule co se dají sehnat i zde na inzerci. U králíků nemám absolutně žádný problém. Základ je seno, na něm nešetřím. Králíci ho mají stále k disposici. Nutno podotknout že krmím jinak chovné, kojící a mladé do 3 max.4 měsíců věku. U v šech se mé směsi v něčem liší. Ne diametrálně, ale liší. K mým chovancům. U ČS je mrzuté, že o tak krásné plemeno není až tak velký zájem. Nebo není, je jasné že nemůže soupeřit s masnými plemeny nebo plemeny v jedné barvě. Stejně to mají v malých Rh, Ho, AS. Je to hlavně o obtížnosti těchto kreslených plemen. Tyto jsem zmínil namátkově, je jich po více. Vy a chovatelé plemen znalí ví, o čem píši. Je jasné že máme také menší chovatelkou základnu pro obměnu cizí krve. Ono chovatelů ČS je hodně ale není ČS jako ČS. Myslím že také víte, o čem píši. Také si myslím, že právě neznalost a mylný názor na strakáče mu též moc nepomáhá. Každý si řekne prcek, málo masa, špatně roste, atd.. Není to pravda, já mám králíky ve váze 3,80 – 4,30 kg a jsem max. spokojen. A u ČS, je to hlavně o srdíčku! Není jich ani za nehet během roku jako třeba VSS. V první řadě se snažím o zachování genofondu, zlepšení tělového rámce s tvarem, váhou a čistotou barvy, kresby. Klasika, u králíka na výstavu. Vždyť to znáte. Já zatím stále nejsem spokojen se svými ČS, a stále mi u nich něco chybí tak že jich za rok opravdu moc neudělám a po výstavách jdou zpátky domů. Jinak jsem moc rád, že jsme si to postupem času tady vyjasnili. Zdravím všechny opravdové chovatele i ty, kteří se jimi teprve stávají. Mějte se a ať se vám daří. S pozdravem B. P.

zoufalý návštěvník

9.4.2015 13:11
zoufalý návštěvník

XXX.XXX.186.11

Taky s tím souhlasím. Jsem stále začátečnice, literaturu o chovu stále čtu a také Vaše postřehy a zkušenosti. Stále se dovídám něco nového a mrzí mě že se tu zbytečně osočujete. Kdo nechce poradit a předat své zkušenosti může mlečet a zbytečně neosočovat ty co mají opravdové starosti. Já mám také problém s entero. Z dvaceti mláďat mě se mě nafoukli dva. Je mě líto každého nemocého králíčka, proto hledám kde dělám chybu. Myslela jsem, že problém je v granulích Energys (jiné jsem nezkoušela, prože jsem si vybrala tyto, které se mě nejvíce líbily), ale dle Vašich zkušeností z jiného vlákna a z tohoto jsem dospěla k názoru, že to jen granulema nebude. Granule mám Gold Forte, krmím od doby kdy mládě opouští hnízdo a po 6ti týdnech přidávám zrno, seno mají stále. Asi další problém bude i v seně, neboť jsem si myslela že vojtěška je to nejlepší co v seně mám a věřila jsem tomu, že svým miláčkům dávám to nejlepší.Své dva nemocné králíčky jsem léčila výluhem z česneku, který jsem jim dávala do tlamičky, sami pít a žrát nechtěli seděli v koutě.Také jsem se jim snažila masírovat bříško, aby se ten obsah žaludku posouval, když nic nežrali. Bolesti měli opravdu velké, hrozně křičeli. Dnes už zase žerou, trochu méně než ostatní, taky za těch 5 dní zhubli 20 dkg.

Přidejte reakci

Přidat smajlík