Václav4648

XXX.XXX.241.21
Dobrý den,
poradí mi někdo, co znamená když dvouměsíční králíci vylučují jakoby průhledný hustý gel?
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Václav4648
napsal(a):
Dobrý den,
poradí mi někdo, co znamená když dvouměsíční králíci vylučují jakoby průhledný hustý gel?
Díky.
To znamená, že jsou těžce nemocní. Ta nemoc se jmenuje mukoidní enteritida a je to smrtelné. Choroba může trvat i deset dní, ale králíci hynou, a prý to dost bolí, takže nemocné kusy prosím zlikvidujte.
Václav4648

XXX.XXX.241.21
Nevhodná skladba krmiva. Krmím seno, ječmen, granule, voda.
Václav4648
napsal(a):
Nevhodná skladba krmiva. Krmím seno, ječmen, granule, voda.
Nejde o to, jak to vidíte vy, ale jak to vidí králíci... (což očividně špatně, bohužel).
Mimochodem nic objevného, ale jen z tohohle textíku se tu objevujou témata pořád dokola...
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/PrevenceTravicichOnemocneni.pdf.
Václav4648

XXX.XXX.241.21
Králíčků je celkem 6 - z toho 3 nemocní, mám zdravé odstavit do jiného kotce? Děkuji.
musík

XXX.XXX.109.150
Pravděpodobně enterokolitida. Žerou? Jsou nafouklí? Krmit pouze senem. Zkuste 1 ml rumu nemocným. Sice zpomalí v růstu, ale mohlo by jim to pomoct. Pak postupně přidávat jádro, ale nepřehánět dávky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Václav4648
napsal(a):
Dobrý den,
Díky.
Mate na 100% enterokolitidu. To je ukazkove, špatně krmíte, někde dělate chybu v krmení. Pokud chcete poradit, musíte napsat přesně čím a jak krmíte. Jinak se těžce dohledame kde je ten zakopany pes. Odstavujete v tom období? všechny tyto věci jsou duležite. Tyhle kraliky už nezachraníte s tím se musíte smířit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
borax
napsal(a):
Je to na Vás.
Tato nemoc, alespoň pokud vím, je nepřenosná.
Budete muset přehodnotit množství a skladbu krmiva.
Mrkněte do starších vláken tohoto fóra.
Rad jak a čím krmit je tu dost....
Velmi dobře tu radi Jardagin.Dáte-li na jeho doporučení, budete mít v kralikarne vše O.K.
Borax, díky, toto hřeje. Fakt mam radost, že se vam a jinym kterym sem poradil daří. Nic není 100%. Pořad na tom makam aby bylo ještě lepe.Jen to klidně řekněte už víte co a jak tak radte taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Václav4648
napsal(a):
Králíčků je celkem 6 - z toho 3 nemocní, mám zdravé odstavit do jiného kotce? Děkuji.
Písněte mi do zprávy tel. č a ja vam hned zavolam klidně ještě dnes.
Václav4648
napsal(a):
Nedával bych nikomu tady z fóra telefon.
Není pravda, že uhynou všechna králíčata, některá mají šanci. Dejte je stranou a dejte jim kromě diety = seno + voda vrbové větvičky. Jakmile začnou žrát lístky z vrby, případně ještě černobýlu, mají šanci.
Ihned přestaňte s jádrem u ostatních mladých a hlavně úplně vynechte granule! Jen vodu a seno.
Všímejte si od kterých samic jsou k tomu mláďata náchylnější. Mám dojem, opakuju dojem (na jakékoli tvrzení je nutné dle zásad statistiky velký počet králíků zkoumat ve stejných podmínkách a k tomu stejně velkou kontrolní skupinu a to nikdo z běžných chovatelů nemůže splnit). A tak tedy potřetí říkám, že mám dojem, že se toto onemocnění vyskytuje u některých plemen či hybridů víc, ve stejných podmínkách při stejném krmení, než u jiných.
Hlavně nevěřte tvrzení výrobců granulí, že jsou určeny ke zkrmování ad libitum a že je to kompletní směs (že už nic jiného než granule králík nemusí dostat). Takové jsou na našem trhu dvě či tři značky (jak tvrdí někteří pisatelé tady).
Jen k tomu telefonu. Jardaginovi jsem svoje číslo dala, zavolal mi, detailně jsme probrali můj tehdejší problém, poradil mi, co bylo asi špatně, krmivo jsme u třítýdenních králíčat vynechali a byl klid. (Jednalo se tehdy o malý přídavek vojtěškových granulí). Za to mu patří velký dík a dát mu svoje telefonní číslo, nemusíte mít strach.
Mimochodem se na něj obracím v soukromých zprávách i nyní, jelikož ho považuji za jednoho z mála, kdo tady opravdu ochotně a kvalitně dokáže poradit.
Raději bych je dal do karantény, mělo by to být infekční. Mě to skolilo samici a dostali to od ní i mladí. Z 9 jsem "zachránil" 5, ale od počátku jsou v izolaci. Jak se mi nějaký nelíbil, šel bokem a do 24 hodin konec.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/677/enterokolitida/.
napsal(a):
To znamená, že jsou těžce nemocní. Ta nemoc se jmenuje mukoidní enteritida a je to smrtelné. Choroba může trvat i deset dní, ale králíci hynou, a prý to dost bolí, takže nemocné kusy prosím zlikvidujte.
Mukózní exkrece tračníku je nespecifickým symptomem pro mnoho nemocí. Hodit to hned na mukoidní enteritidu je poněkud odvážné.
Tudíž: O jaké onemocnění se přesně jedná, Vám tu opravdu nikdo neřekne. Nepověděl by vám to ani běžný veterinář na základě pitvy.
Jedno je ale jisté. Jak již bylo výše zmíněno, jedná se o nevhodnou skladbu krmiv. takže snažte se lépe vychytat skladbu krmiv.

mustela.erminea
napsal(a):
Mukózní exkrece tračníku je nespecifickým symptomem pro mnoho nemocí. Hodit to hned na mukoidní enteritidu je poněkud odvážné.
Tudíž: O jaké onemocnění se přesně jedná, Vám tu opravdu nikdo neřekne. Nepověděl by vám to ani běžný veterinář na základě pitvy.
Jedno je ale jisté. Jak již bylo výše zmíněno, jedná se o nevhodnou skladbu krmiv. takže snažte se lépe vychytat skladbu krmiv.
Však taky mukoidní enteritida není nic jiného než popis stavu, kdy se tračník plní hlenovitým obsahem, který může i nemusí odcházet konečníkem ven, plus ucpání slepého střeva tuhým obsahem a náplní žaludku. O původci to neříká vůbec nic.
napsal(a):
Však taky mukoidní enteritida není nic jiného než popis stavu, kdy se tračník plní hlenovitým obsahem, který může i nemusí odcházet konečníkem ven, plus ucpání slepého střeva tuhým obsahem a náplní žaludku. O původci to neříká vůbec nic.
Mukoidní enteritis je nemoc, ne popis stavu. A souhlasím, že o původci to nic neříká, o tom jsem ale nepolemizovala.
borax
napsal(a):
Je úplně jedno o jakou nemoc se jedná...
Králíci jsou každopádně v háji.
A dle mých zkušeností-chyba na straně chovatele.
Ano, taky jsem si tím prošel.
Není pravdou, že jsou králíci v háji. Klidně se z toho řada z nich může dostat. Osobně nesouhlasím s dietou seno a voda, která je tu běžně doporučovaná. Naopak si myslím, že králíka je nutné všemi dostupnými prostředky rozežrat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mustela.erminea
napsal(a):
Jen k tomu telefonu. Jardaginovi jsem svoje číslo dala, zavolal mi, detailně jsme probrali můj tehdejší problém, poradil mi, co bylo asi špatně, krmivo jsme u třítýdenních králíčat vynechali a byl klid. (Jednalo se tehdy o malý přídavek vojtěškových granulí). Za to mu patří velký dík a dát mu svoje telefonní číslo, nemusíte mít strach.
Mimochodem se na něj obracím v soukromých zprávách i nyní, jelikož ho považuji za jednoho z mála, kdo tady opravdu ochotně a kvalitně dokáže poradit.
Děkuji.
Zdravim, pridam len svoju skusenost s entero. Svoje kraliky liecim s 95% ucinnostou a to takto.
Do poharika nalejem zhruba 5 ml citroenzymixu, v nom rozpustim Streptonamid tak vacsiu kopku na spicke noza a podam po 1 ml 2 x denne postihnutym jedincom. Zrat dostavaju pupavu mrkvovu vnat a seno potom aj ovsene vlocky. Do pitia Forticoat NL.
Dufam ze vam to pomoze
Chuvu zdar.
Václav4648

XXX.XXX.241.21
Děkuji všem za rady, králíčci jsou již lepší.
Václav4648

XXX.XXX.241.21
Všechny králíčci se z toho dostali.