Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2018 10:39
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Je tu někdo kdo masné králíky naučil na záchůdky? Mám dvě nové králičice (Hnědulku a Březulku) a až se trošku oteplí, chci je učit chodit na záchůdek. Jednak mi přijde, že budou mít v kotci lepší hygienické podmínky a jednak by to mohlo hodně ušetřit náklady na podstýlku? Proto se také ptám, pokud by se naučily holky na záchůdky, jak často se pak mění podestýlka ve zbytku kotce?
Je mi jasné, že když by měli mimča, tak ten záchůdek bude celkem na prd, ale v mezičase by to bylo fajn si myslím. Máte někdo zkušenost?

3.3.2018 16:09
kralickova

XXX.XXX.250.170

Mám zkušenost se zakrslýky, ale chovám je běžně v kotcích, jen s WC. Jakmile budete dávat podestýlku do zbytku kotce, byť třeba slámu a v záchůdku máte třeba hobliny, tak dobře 1/3-1/2 zvířat začne "prasečit" a chodí si za další místa mimo WC. Tak polovina dospěláků nemá problém s použitím WC, i když mají nastlaný kotec, ale někteří jsou čuňata smajlík A s vrhy je to taky trochu souboj. Jsou vrhy, které chodí velmi rychle podle matky, ale i výjimky, kdy válčím do odstavu s loužemi všude. Obecně v době vrhů počet WC zvýším. Normálně je v kotci jediný, s vrhem, který se vykulí z hnízda, přidám obvykle na 3 - do každého rohu a v 4. rohu je miska a napaječka.
Od jara do podzimu mám podlahy holé bez podestlání a to je s čistotností tak na 95 % většina dospěláků je bezchybná (na močení), bobečky bývají i jinde.

WC já pak měním resp. vybírám pročůranou část denně a bobečky jinde po kotci též denně smetu na lopatku.

Třeba vám bude i tato "zakrslá" zkušenost k něčemu dobrá...

3.3.2018 17:18
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Je moc užitečná. Děkuji mockrát. Tak to zkusím. :) Ještě řekněte prosím co za podestýlku v zachudku. :).

3.3.2018 21:47
kralickova

XXX.XXX.250.170

Začít učit na WC je jednoznačně ideální s teplem, kdy lze nechat podlahu kotce holou a jediná měkká část je v rámci WC. Já používám hobliny, dřív jsem dávala kočkolit, ale s vzrůstajícím počtem zvířat to bylo finančně neúnosné, byť je to na úklid super. Takže hobliny přímo z pily jsou ideál - když seženete truhláře, tak budete mít hobliny zdarma nebo za pár korun. To je výhoda smajlík nevýhodou je, že WC s hoblinami i u zakrslíků měním vlastně celý obsah denně, protože je fakt nacucané močí. U masňáků to bude naprosto jasné též. Takže spotřeba hoblin je pro mých 8 kotců 1 velký pytel hoblin na týden. Jinak jsem dávala i dřevěné pelety, ale to je stejný problém jako kočkolit - je to drahé. Kvůli nutnosti denní výměny je potřeba sehnat levnou náplň smajlík

3.3.2018 22:11
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Děkuji, myslíte, že by šly použít plevy? Tech tu můžu mít zdarma kolik chci. Momentálně je zkouším pod králíky pod vrstvu slámy a zjevně dobrý.

3.3.2018 22:48
kralickova

XXX.XXX.250.170

Teoreticky ano, prakticky nevím, jakou mají nasákavost. Ale to můžete jednoduše vyzkoušet smajlík dejte do nádoby vrstvu plev, která bude asi v záchůdku a nalejte rozumné množství vody, uvidíte, zda nasáknou nebo to bude "plavat". A ještě pozor na přítomnost zbytkového zrní, aby ho nebylo příliš a nemohlo vám zvýšit krmnou dávku resp. ohrozit trávení (např.bude-li tam hodně pšenice).

3.3.2018 22:51
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Zrní jsem nenašla v celém pytli jediné. Takže asi dobrý. Zkusím to. Děkuji smajlík
A ještě poprosím jak učíte na zachudky? Teoreticky vím, ale prakticky jsem to nikdy nezkousela.

3.3.2018 23:03
kralickova

XXX.XXX.250.170

Na záchůdky nijak neučím. Králík je zvíře čistotné, takže i nové importy automaticky dám do kotce s holou podlahou a jediným WC. Vlastně se mi ještě nestalo, že by nějaký nově příchozí čůral pak všude. Někteří dělají většinu bobečků po kotci, někteří většinu ve WC, ale čůrat tam chodí automaticky všichni smajlík V králíkárně to ani učit nejde, tak musíte věřit přirozené čistotnosti. Jediné můžete dát do začátku WC tam, kam by případně už zaběhlý králík chodil do rohu, též v nouzi lze dát WC třeba dvě, ale tím si spíš přiděláte práci, protože musíte 2 čistit a časem stejně budete jedno chtít dát pryč, tak je zbytečné učit na dva rohy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2018 08:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tedysek napsal(a):
Je tu někdo kdo masné králíky naučil na záchůdky? Mám dvě nové králičice (Hnědulku a Březulku) a až se trošku oteplí, chci je učit chodit na záchůdek. Jednak mi přijde, že budou mít v kotci lepší hygienické podmínky a jednak by to mohlo hodně ušetřit náklady na podstýlku? Proto se také ptám, pokud by se naučily holky na záchůdky, jak často se pak mění podestýlka ve zbytku kotce?
Je mi jasné, že když by měli mimča, tak ten záchůdek bude celkem na prd, ale v mezičase by to bylo fajn si myslím. Máte někdo zkušenost?

Nevím, jak máte velké kotce, ale mít v kotci 5kg samici masného plemene,8 králíčat,3 záchůkdy přiměřené velikosti, krmítka, jesle a ještě aby měli králíci volný prostor na leženía pohyb, to si opravdu neumím představit.Ale třeba máte obrovské kotce.

4.3.2018 08:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

Já mám kotec velký.
Stačil 1 záchod
a používali ho poctivě všichni.
Matka a 5 mladých.

4.3.2018 09:38
kralickova

XXX.XXX.250.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, jak máte velké kotce, ale mít v kotci 5kg samici masného plemene,8 králíčat,3 záchůkdy přiměřené velikosti, krmítka, jesle a ještě aby měli králíci volný prostor na leženía pohyb, to si opravdu neumím představit.Ale třeba máte obrovské kotce.

No on právě účel 3 záchůdků byl ten, aby tam moc volného prostoru nezbylo smajlík málo volného prostoru = málo loužiček, které se netrefí tam, kam mají. Oni totiž pak ty 3 záchůdky nikdy nevyužijí všechny, obvykle do jednoho chodí samice a většina prcků, pak jeden bývá používaný trochu a z jednoho si udělají náhradní hnízdo smajlík Kotce mám 70x100 cm.

4.3.2018 10:11
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Mám cca 170x80x60cm (dxhxv) kotec na odchov. Příští víkend stavím další kralikarnu a rozměry budou 150x80x55cm (dxhxv). Takže prostor tam je. smajlík

4.3.2018 12:19
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

Májí to pěkný.
Já mám 200 cm x 80cm - spojila jsem dva 100x80 dohromady.

4.3.2018 13:31
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Puvodne to byl kotec pro samici BO s odchovem. Ale BO bude asi až na podzim nebo příští rok. Tak tam je zatím tahle samice. Druhá je v polovičním kotci, ale ta není březí.
A tahle březí začíná být zla, tak to asi brzo přijde. smajlík včera mě "přepadla". Dávala jsem mrkev, poskrabala mi ruku a ukradla mrkev. :-D tak vzhledem k velikosti kotce jsem si říkala, že by zachudek byl fajn.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 16:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Tedysku, mám radost že už máš taky ušáky! Přeji mnoho radosti a úspěchů v chovu

5.3.2018 17:24
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Děkuji! :) A co tvoji usaci?

6.3.2018 08:20
betyna5

XXX.XXX.33.58

Já jsem kdysi dávala do rohu kam chodili králici čůrat nízké plato na odkapávání bot. Do něj hobliny a navrch všude slámu. Měla jsem pár králíků a u většiny to fungovalo. Jen občas březí samice mi ho při přehrabávání kotce posouvala, to jsem ho pak vyndala. Když mají králíci rozumně velký kotec, většinou se snaží být čistotní. Jen jeden samec je čuně a všechno po... a ještě přehrabe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík