Dobry den,
V nedeli jsme si poridili maleho 2-3 mesicniho beranka ze zverimexu. Dnes rano jsem ho nasla mrtveho. Kralicek mel dostatek sena koupili jsme mu i granulky k tomu vody mel take porad dost. Jeste vecer byla hrava nic nenasvedcovalo tomu ze by ji neco bylo. Nedokazu si vysvetlit proc se to stalo. Vim ze uz mi to je k nicemu, jen bych chtela zjistit zda sem udelala nejakou chybu ja. Dekuji za odpoved.
Chyba byla pořizovat králíka ve zverimexu. Tam jsou často velice brzy odstavená mláďata od matky. Ta vlivem stresu a často i podáváním nevhodného krmiva onemocní kokcidiozou na níž umírají.
https://www.kralikar.cz/news/kokcidioza-kraliku
Příště doporučuji pořídit králíka nejlépe od chovatele který má králíky s rodokmenem (né v tzv. chovatelské stanici nabízející předražené králíky s jakýmsi výpisem předků). Králíčka pořizovat nejlépe ve věku minimálně 3 měsíce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše awake, chyba není u Vás ale ve zverimexu. Koupit si zvíře ve zverimexu je hodně špatný krok. Většinou se ta zvířata už v základu dožívají o polovinu méně pokud vůbec přežijí první měsíce svého života. Důvodů je několik, nejčastěji to bývá však psychický problém nebo nemoc. Zverimexy se vůbec nepotýkají s problémy jako je právě zmíněná kokcidioza, ti zaměstnanci jsou většinou rádi, že to umí nakrmit (většinou ještě tím nejlevnějším a nejhorším krmivem co seženete, se spoustou fosforu a barviv) a mají klid. Co jsem viděl tak králíčci jsou ve zverimexu často ubytováni i po 4 v jednom malém výběhu (pro představu, takový prostor nestačí ani jednomu králíkovi) což má za následky psychické potíže. Je úplně standardní že menší králíček může zemřít kvůli psychice - nedostatek socializace, malý výběh, nekvalitní krmivo které jim nechutná apod. Pro přístě rozhodně doporučuji králíčka od chovatele, já mám svého za 250, - od jedné milé paní, která je chová jen pro zábavu u sebe doma a jsem naprosto spokojen. Do zverimexu pouze pro potřeby, nikdy tam ale nekupujte zvíře, máte sice pocit že to zvíře je osvobozeno ale pravda je na druhé straně. Právě převoz ještě do nového místa je tou poslední kapkou pro králíčka, pakliže tam není psychický problém tak jistě bude mít problém s potravou (opravdu neznám jediný zverimex, kde by zvířata krmili kvalitním krmivem, ani jediný, mluvím-li v rámci ČR). Je to na pokraji týrání zvířat ale nikdo nic nezmůže. Přeji hodně zdaru do budoucna a pokud budete kupovat nového ušáka, rozhodně od chovatele a co nejmladšího aby si zvykl, zverimexu (pokud si jen chcete pořídit zvíře) se obloukem vyhněte.

Jestli si budete kupovat nového králíka, nekupujte si co nejmladší zvíře. Kupte si u chovatele zakrslíků králíčka nejlíp staršího třech měsíců, rozhodně si zvykne a je už přechrupený a má zažívací systém schopný lépe trávit, než králík čerstvě odstavený. Je také lepší koupit si ho u člověka, který je organizovaný v klubu chovatelů, máte větší jistotu zdravého zvířátka. Chovatel co má zakrslíky různě s výpisy předků apod vám obvykle s mnoha řečmi o osobním přístupu a vymazlených miminkách prodá předraženou, podtrženou chudinku a úhyn můžete řešit znovu.

Adelzapletalova
napsal(a):
Dobry den,
V nedeli jsme si poridili maleho 2-3 mesicniho beranka ze zverimexu. Dnes rano jsem ho nasla mrtveho. Kralicek mel dostatek sena koupili jsme mu i granulky k tomu vody mel take porad dost. Jeste vecer byla hrava nic nenasvedcovalo tomu ze by ji neco bylo. Nedokazu si vysvetlit proc se to stalo. Vim ze uz mi to je k nicemu, jen bych chtela zjistit zda sem udelala nejakou chybu ja. Dekuji za odpoved.
...základní a jedinou chybou je brát si jakékoli zvíře ze zverimexu...vezměte si od chovatele, který má vrhy pro radost...jsou to pak vymazlená a zdravá mláďata, z kterých budete mít léta radost...také od něj dostanete mládě již očkované s očkovacím průkazem a radou kdy dál očkovat a určitě i pytlík granulí na které je mimi zvyklé a radu, kde je dál koupit...určitě se Vám to vyplatí a vrátí...
Tiež sme sa rozhodli pre králička. V obchode sa nám veľmi páčili, ale rozhodla som sa, že sa radšej pozriem na nete. Králička sme si nakoniec kúpili od pani chovateľky. Doteraz nám pani chovateľka radí čo a ako ohľadom chovu. Ku králičkovi sme dostali aj krmivko a cenné rady. Králiček bol riadne odčervený. Vaša skúsenosť je smutná, no nech Vás neodradí od králička. Je to úžasné zvieratko. U Vás v ČR je veľmi veľa chovov a hobby chovov. Skúste osloviť nejakého chovateľa vo vašom okolí

jarka.covaci
napsal(a):
Tiež sme sa rozhodli pre králička. V obchode sa nám veľmi páčili, ale rozhodla som sa, že sa radšej pozriem na nete. Králička sme si nakoniec kúpili od pani chovateľky. Doteraz nám pani chovateľka radí čo a ako ohľadom chovu. Ku králičkovi sme dostali aj krmivko a cenné rady. Králiček bol riadne odčervený. Vaša skúsenosť je smutná, no nech Vás neodradí od králička. Je to úžasné zvieratko. U Vás v ČR je veľmi veľa chovov a hobby chovov. Skúste osloviť nejakého chovateľa vo vašom okolí
...králík se neodčervuje...asi naočkovaný ne?

napsal(a):
...králík se neodčervuje...asi naočkovaný ne?
I králíci se někdy odčervují.

napsal(a):
I králíci se někdy odčervují.
...tak zakrslíky mám léta a nikdy v tomto směru žádný problém...

napsal(a):
...tak zakrslíky mám léta a nikdy v tomto směru žádný problém...
Králíky mám desetiletí, ale ne zakrslíky.Ikdyž to sama nedělám, vím, že i králíci se odčervují.

I králíci se mohou odčervovat, tady bude ale spíš překlep ze strany autora komentáře.

Kolik tomu králíčkovi bylo proboha? A pakliže se zakrslík musí odčervovat, je něco špatně. Vím, že se to běžně dělá u dospělých jedinců ve velkochovech, ale tohle bylo snad ještě mládě, ne? Proč odčervovat?
napsal(a):
Kolik tomu králíčkovi bylo proboha? A pakliže se zakrslík musí odčervovat, je něco špatně. Vím, že se to běžně dělá u dospělých jedinců ve velkochovech, ale tohle bylo snad ještě mládě, ne? Proč odčervovat?
Moj kralicek je ok a neviem preco pani chovatelka odcervuje, asi ma na to dovod, alebo skusenost. Ja odcervujem aj papagaje.

Myslel jsem špatně v chovatelském prostředí odkud přišel. Kolik mu bylo?

jarka.covaci
napsal(a):
Nie nie, nejde o preklep. Pani chovatelka nam povedala, ze kralicek je odcerveny panacurom. Ockovat az v 10tyzdni
...aha...tak slyším o tom poprvé, proto se divím, králíčky si beru od chovatelky a nikdy jsem toto neřešila a vždy se dožili vysokého věku...byli vždy přeléčeni na kokcidiózu, plně socializovaní - nebáli se vysavače ani domácích zvířat a vždy vymazlení...nikdy nezastonali a k vetovi jen na povinné očkování...

jarka.covaci
napsal(a):
Kralicek, ktory uhynul neviem. Ja mam kralicka z hobbychovu. Prostredie krasne a ciste.
Myslel jsem Všeho králíčka. Odčervovat mládě je hodně velká rarita a ukazuje to na problém u chovatele...
napsal(a):
Myslel jsem Všeho králíčka. Odčervovat mládě je hodně velká rarita a ukazuje to na problém u chovatele...
Preco myslite ? Pokial viem pani chovateľka tak robi na odporúčanie veterinára ako prevenciu. Koniec koncov mi to vobec nemusela vravieť. Myslim si, ze je to silne tvrdenie ked ste chov nevideli a chovateľa nepoznáte. Ja sa v chove kralikov nevyznám ale kebyže mi to odporučí Veterinar tak sa s nim hádať nebudem. A ani s vami sa nechcem hádať. Na preventívnom odčervení nevidím nic zle ale nechám sa poučiť ak to nie je vhodne. Predsa len mame prvého králika.

PRO BODLINKU
moc prosím, jak je to z odčervováním králíčků...sama mám už několikátého teddy králíčka a v životě jsem o tomto neslyšela ani od chovatelky ani od veterináře, ke kterému pravidelně se všemi chlupáči již mnoho let chodím...