Dobrý den,
potřebovala bych radu ohledně králíčka. Mám doma cca ročního samce teddy, asi čtvrt roku po kastraci, která proběhla v pořádku a na druhý den byl ok.( i s kontrolou u vet samozrejme:-) ). Nikdy to nebyl velký mazel, s tím jsme se smířily. Ze začátku se dokonce bál jen pohlazení, ale po pár týdnech trpělivého navykání si přivykl. Problém je v tom, že nerozumím jeho chování. V kleci je ok, když ji třeba čistím tak mě nenapadá, když ho češu nebo přenáším také ne. Žádná agresivita z jeho strany v podobě útoku. Ale jakmile ho pustím ven, skáče většinou na postel nebo gauč, prostě tam kde deka nebo polštář a hrozně hrabe. Do všeho. Jakmile k němu dám ruku tak mě kousne, přitom s ním vždy zacházím jemně a opatrně. Vůbec se nebojí, vlastně v 99% přiskočí sám a začne hrabat a kousat. Na zemi to třeba vůbec nedělá. Říkala jsem si, jestli to třeba není hormonama, protože když harabe tak mi připomíná psa který se snaží sexuálně vyřádit na polštáři, takový to podhrabávání pod sebe. co mě ale mate, je to, že je po kastraci a předtím to tak nebylo. Nevím co s tou agresivitou, aby nekousal a netrhal vše kolem něj.
Děkuju za každou radu!
Jsou lidé co o sobě tvrdí že rozumí zvířatům. Těm ale nerozumí nikdo. Znají jejich zvyky a jejich chování, ale nemohou ani tušit co si zvíře myslí a že myslí je fakt, proto že má mozek. Kastrací jakéhokoliv zvířete, (i člověka) zabráníte sice rozmnožování, ale pudy zůstávají. Navíc králík ve svém prostředí žije v norách a i když po mnoho generací je už domistikován pořád v něm přetrvávají geny jeho předků. Pokud ho necháte delší dobu na zahradě, je schopen si vyhrabat noru do které se schová. Proto si myslím, že pokud někde hrabe a pak tam zalehne považuje to za svou noru a tu si chrání. Jsou to instinkty geneticky uložené. Tohle je jenom můj názor, je třeba i mylný, ale já zvířatům nerozumím. Vím jenom jak se chovají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, já bych řekla, že hrabe, protože je to králík.
V přírodě králík žije ve vyhrabaných norách, ne na gaučích.