Zakrsly kralicek, Ostrava

Daruji Zakrslého berana (ZB) - Moc hodny, dcera se odstehovala do zahranici...
Jak už pár let čtu tady příspěvky, tak vím, že mnoho chovatelů podává celoročně emanox nebo acidomid v horším případě ocet. Takže je nasnadě otázka, proč to? Snad proto že je to prevence, nebo snad že to dávají jiní, tak to budu podávat také. Opravdu nemám tušení jaký je pravý důvod. Vím jenom co mi napovídá selský rozum, že v těch přípravcích (i když přírodních) je obsažena nějaká látka, která zabraňuje něčemu. Jenomže pokud budu tuhle látku podávat soustavně, tělo si na to zvykne a látka přestane být účinná. Kokcidie sami o sobě nejsou nebezpečné bez vnějšího vlivu, proto daleko vhodnější je prevece zvaná čistota krmného a krmících zařízení. Vyloučené kokcidie potřebují dva dny aby se probrali k životu, takže pravidelné odstraňování podestýlky u odstavených králíčat je lepší prevence než kdejaký přípravek. Samozřejmě že ho nezatracuji, ale používat ho s rozumem, třeba při přechodu na jinou potravu, nebo před a po odstavu. Můj názor je proto ten, že je zbytečné podávat kojící samici emanox. Třeba se pletu. Pokud ano zkuste mi vysvětlit proč? Já už jsem všechny podobné přípravky zavrhnul a nikterak se to neprojevilo na úhynech. Třeba dělám chybu. Kdo ví?
Horale, souhlasím s vámi, že je dobré králíky sledovat a když se objeví slabší kus v hnízdě, tak ho oddělit do jiného kotce a tam ho třeba přeléčit. Mám zato, že tu psal dedkoedko o tom, jak předejít dalším problémům je topůrko. Mnoho chovatelů se snaží za každou cenu vše vyléčit a raději ještě několikrát přeléčit, pak tyto králíky prodat dál do chovu. Sám jsem si koupil 2 samičky BU, kterým pán preventivně podával acidomid, dle mého názoru taky celý rok, i když mi říkal, že jenom v zimě. Alespoň jsem se ponaučil.
Ja jsem nikdy žádný emanox ani aminocid do piti nepridavala, ani pri ostavu kralicku..nikdy jsem nepozorovala změnu ve zdravotnim stavu mladych,ani me nenapadlo,ze by mohli mit nejake problémy. .ono nekdy méně ,znamena vice..nejlepsi prevence proti nemocem je dobře krmeny kralik,ktereho jen tak neco nepoloží a čistota..
Každému funguje něco jiného. Já ho že začátku taky nepoužíval, ale po pár setkanich s kokci ,jsem zjistil,ze je to lepší než kokcidiostatika ( co se týče ochranných lhůt a ztráty v zastavení růstu). Jinak je pravda , že se dnes prodává kdejaký chcipacek a rodokmen není záruka. Za poslední dva roky ze sedmi samic 5 k ničemu.
kavis
napsal(a):
Každému funguje něco jiného. Já ho že začátku taky nepoužíval, ale po pár setkanich s kokci ,jsem zjistil,ze je to lepší než kokcidiostatika ( co se týče ochranných lhůt a ztráty v zastavení růstu). Jinak je pravda , že se dnes prodává kdejaký chcipacek a rodokmen není záruka. Za poslední dva roky ze sedmi samic 5 k ničemu.
..z jakého duvodu byly samice k ničemu?.vsechno má nějakou příčinu
Buď mi rozcházely mladé nebo je požraly. Dvě porodily ale neudělaly hnízdo ,tak jsme to co nepomrzlo dali do rohu a přikryli ,pak se postaraly. Takhle 3x za sebou. Nepotřebuji samici co ze 3 vrhu odchova 11 mladých. Vetšina s rodokmenem ČA ,Nb,Nč,Siž. Teď mám KuVm a vzorná matka. Připuštěnou mám i siž ,ale to je prvnicka , takže Nečekám zázraky.
kavis
napsal(a):
Buď mi rozcházely mladé nebo je požraly. Dvě porodily ale neudělaly hnízdo ,tak jsme to co nepomrzlo dali do rohu a přikryli ,pak se postaraly. Takhle 3x za sebou. Nepotřebuji samici co ze 3 vrhu odchova 11 mladých. Vetšina s rodokmenem ČA ,Nb,Nč,Siž. Teď mám KuVm a vzorná matka. Připuštěnou mám i siž ,ale to je prvnicka , takže Nečekám zázraky.
To není normální.
Něco je ruší.Buď hlodavci, pes, nebo třeba nekvalitně upevněný plech na přístřešku.
Chyba nebude v králících...
Kavis..nevim,jestli jste samice kupoval nebo byly z vašeho odchovu,ale ja si samicky nechavam ze sveho chovu a nechavam od matek,které rodily vice mladých a dobre se o ne staraly..mám zkušenost,ze jejich dcery mivaji stejně dobré vlastnosti,jako jejich matky...jistě,stane se i vyjimka...ale střídate plemena,proc ne..ale je lepsi ustálil chov plemene,který vam bude vyhovovat a poznat jeho chov zblizka,potom budete cíleně vybirat vhodne samicky k chovu a člověk může předpokládat,ze se vydaří..
Plemena střídám kvůli masnemu křížení. Zkouším. Jinak chovám Siamské. Koupil jsem pár ,ale samice nežrala seno,prerostly zuby a absces jako hlava. Jinak těch sedm samic jsem pro zkoušel za dva roky. Koupíte na výstavě samici měsíc necháte na aklimatizaci , připustite a čekáte. Kotce mám za domem ve výklenku,ram jekly a výplň překližka. Jinak rošty z latí. Myši nám tu občas proběhnou,sousedi chovají slepice. Teď už mam jed vedle kotců pořád. Jinak manželka má kotce vedle mě a Teddy berani rodí dobře.