zajdula

XXX.XXX.6.82
Mám otázku na zkušenosti. Chtěla bych umístit králíkárnu do závětrného prostoru, kde zavírám na noc slepičky. Napadlo mě, zda je riziko přenosu kokcidiozy z králíčků na slepičky a obráceně. Udržuji u obojího čisté prostředí, mám jen pár zakrslých králíčků a zdrobnělých slepiček. Kdysi dávno jsme to takhle uspořádané měli, ale to byl chov užitkových zvířat zařízený a braný celkově tak nějak jinak :-). Máte takto někdo umístěná zvířata? Jsou s tím problémy a zvýšená rizika nebo ne? Třeba u papoušků a drůbeže či holubů se sdílení stejných prostor nedoporučuje, ale tam jde o jiné nemoci. Díky předem za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Riziko žádné není, kokcidie jsou přísně hostitelsky specifické a druhy parazitující u kura a králíka jsou zcela odlišné a vzájemně nepřenosné.
Zuzana0303

XXX.XXX.2.191
ahojte. obnovujem túto tému. budeme stavat mat dlhý 8,5m a široký 2,5m. chcem tam mať sliepočky, párik holubov, nejaké andulky a teda chcela som tam chovať aj králičky. su tam nejake vacsie rizika prenosu choroby medzi ostatnymi zvieratami a králikmi? dakujem
Zuzana0303

XXX.XXX.2.191
Dakujem za reakciu. Toto presne ma zaujíma. Kokcidiozu vyssie vylúčili, ale co ine by este mohli na králiky preniesť

Máme velký zastřešený výběh pro slepice a v něm několik kotců, normálně tam odchovávají mladé, nevadí jim to.
Zuzana0303

XXX.XXX.2.191
napsal(a):
Máme velký zastřešený výběh pro slepice a v něm několik kotců, normálně tam odchovávají mladé, nevadí jim to.
dakujem za komentar. tiez to tak chceme, vychadza nam to na pozemku najlepsie :-) tak dufam, ze nebudu ziadne problemy
Já chovám slepice i králíky pohromadě v jedné velké dřevěné boudě a nemám problém se žádným přenosem nemocí nebo parazitů. Samozřejmě slepoce mají své kurníky a králíci králikárnu. I v době kdy nebyli dnes dostupné dezinfekce se mi nikdy nic nepřeneslo z jednoho na druhého. Chce to dodržovat takzvanou zoohygienu a je vše v pořádku. Podívejte se do vlákna "čím vyčistit králikárnu".
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3532157/cim-vycistit-kralikarnu?from-list=1#a3688569