Dobrý deň, dnes ako som išiel krmiť zajace, tak som začul nejake pípanie, otvoril som králikarnu a tam matka obžierala svoje 8dňove mláďa... V hniezde sa hýbalo ešte tak jedno, takže predpokladám, že ich zabila viacej, ale pritom mala seno, zrno, neustale vodu. Kde som spravil chybu ? čo s ňou mám robiť? vyradiť? alebo čo, lebo mi je luto tych malých králičkov, už boli take krásne.. A nie do hniezda som nešahal.
Ja mam zatim mladé u třech samic,maji asi 14dni,vsichni v pořádku,od druheho dne sahám do hnizd a kontroluji mladé,vůbec to samicim nevadi..ovesne vločky dávám vždy a kazdy den hrst trávy,aby mely čerstvé vitaminy😀..vaší samicce neco bude chybět,neni to normální,aby ožrala takto velké mladé..
Tady zmiňují, čím FB třeba kříží.
https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1779610/zacatecnik-a-francouzsky-beran
Francouzský beran je znám svojí přirozenou vysokou plodností. Obvykle bývá ve vrhu jedenáct, dvanáct králíčat.
No, nemyslím si, že by absence ovesných vloček způsobila zabití a sežrání mláděte/mláďat matkou... Dlouhá léta jsem krmila všechny králíky pouze ovsem (a seno a voda pochopitelně) a to včetně březích a kojících samic a nikdy nebyl žádný problém.
Majo2 - otázkou je, zda samice mládě usmrtila a nebo uhynulo a ona se ho pokoušela "uklidit".. Zkontrolujte ostatní mláďata (nebo jedno, jestli jich tam není víc), zda je zdravé a hlavně nakrmené. Také nepíšete, zda jde o prvničku nebo zkušenou samici, pokud to byl její první vrh, tak to se holt někdy stává, může je porodit mimo hnízdo, nebo sice do hnízda, ale následně se nestarat a nebo se prostě po nějaké době starat přestane.. Zda ji nechat v chovu je na vás, já takové samice vyřazuji.
Pokud chcete chovat za účelem masné produkce, pořiďte střední plemena (Bu, Čv, Ča, Vss, Kuv, Siv, Kal...) a ta křižte mezi sebou. Dosáhne lepších výsledků než u čistokrevné plemenitby a i než u plemen velkých.
Jak píše xchipsy, takové samice se vyřazují, jde o to jakým způsobem. Setkal jsem se už také s tím, že jsem koupil dvě samice dvouleté a první mi dala 3 krát po jednom králičeti a naposledy měla dvě, ale uhynuli ještě v hnízdě. Druhá přes půl roku ne a ne zabřeznout a nyní má už druhý vrh a vždy po čtyřech. Dejte si otázku, proč vám bývalý majitel prodal zkušenou samici ? Nebylo to proto, že mu udělala to samé? Na případné kamarádství nedejte, přeci nebude jíst samici, když se dá ještě výhodně zpeněžit. A proč to ta samice dělá? Dneska jsem už jednou na podobný dotaz odpovídal, že jsou to jenom dohady, domněnky o tom co tu samici k tomu vede.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to vzácný jev, ale samice skutečně může sežrat svá mláďata, jednou jsem u toho naši samici taky nachytala. Byla to samice zkušená, vždy část mláďat odchovala, ale vyřadili jsme ji a nenechali si po ní do chovu nic.
Taky mohla cítit, že mládě není v pořádku.Mohlo špatně pískat,cokoliv.Vy jste viděl jen to jedno, takže mohla zabít jen tohle.ovesné vločky na to určitě vliv nemají.Já francouzské berany chovám a nekrmila jsem vločky.Mladé jak která samice.Mám v hnízdě 12 ale i třeba jen 3.To zas záleží na tom,kolik samice uvolní vajíček. A chovatel nemusel o tom vědět.Mohla normálně odchovávat.Ne každý kdo prodá dospělou samici je podvodník.Taky teď prodávám dvě dospělé samice FB s mláďaty. A nejsou to špatné matky,jen přecházím na modré berany a tyhle jsou hnědá a žlutá😉