Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2019 16:03
Majo2

XXX.XXX.83.229

Dobrý deň, dnes ako som išiel krmiť zajace, tak som začul nejake pípanie, otvoril som králikarnu a tam matka obžierala svoje 8dňove mláďa... V hniezde sa hýbalo ešte tak jedno, takže predpokladám, že ich zabila viacej, ale pritom mala seno, zrno, neustale vodu. Kde som spravil chybu ? čo s ňou mám robiť? vyradiť? alebo čo, lebo mi je luto tych malých králičkov, už boli take krásne.. A nie do hniezda som nešahal.

9.4.2019 18:09
rapotacka11

XXX.XXX.79.98

Ovesné vločky nedáváte ?

9.4.2019 18:26
Majo2

XXX.XXX.83.229

Nie tie nedávam, mal by som začať ?

9.4.2019 18:32
ančovička1

XXX.XXX.1.189

Ja mam zatim mladé u třech samic,maji asi 14dni,vsichni v pořádku,od druheho dne sahám do hnizd a kontroluji mladé,vůbec to samicim nevadi..ovesne vločky dávám vždy a kazdy den hrst trávy,aby mely čerstvé vitaminy😀..vaší samicce neco bude chybět,neni to normální,aby ožrala takto velké mladé..

9.4.2019 18:34
Majo2

XXX.XXX.83.229

No ja som zase počul, že sa sahaŤ nemá tak som to nechal tak, ale neviem prečo to urobila, ešte som rozmýšlal, že či to nieje koli stresu, lebo vedla mám psa, ktorý breše, tak či sa nezlakla

9.4.2019 19:26
ančovička1

XXX.XXX.1.189

..my máme dva velke psy a řvou celou noc,jakmile se neco pohne..králíci jsou zvykli..

9.4.2019 19:35
Majo2

XXX.XXX.83.229

Tak ja neviem, skúsim jej teda dať ovsene vločky, a po nejakej dobe pripustiť znova.

9.4.2019 20:06
rapotacka11

XXX.XXX.79.98

Kojící samice je potřebuje .

9.4.2019 20:06
Majo2

XXX.XXX.83.229

A nemáte skúsenosti s týmto plemenom, lebo jeden chovatel mi vravel, že tieto velke plemenna sa zle pária, maju malo mladých, tak som uvazoval, ze uplne vyradím FB plemeno, a pozháňam českých strakáčov, ako máte vy plemenná ?

9.4.2019 20:07
Majo2

XXX.XXX.83.229

Teraz som jej dal tie ovsene vločky,to jednosa tam ešte hýbe, tak uvidíme, či aspon to si nechá.

9.4.2019 20:40
rapotacka11

XXX.XXX.79.98

Tady zmiňují, čím FB třeba kříží.
https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1779610/zacatecnik-a-francouzsky-beran
Francouzský beran je znám svojí přirozenou vysokou plodností. Obvykle bývá ve vrhu jedenáct, dvanáct králíčat.

9.4.2019 20:53
Majo2

XXX.XXX.83.229

ďakujem za rady.

10.4.2019 10:06
xchipsy

XXX.XXX.142.3

No, nemyslím si, že by absence ovesných vloček způsobila zabití a sežrání mláděte/mláďat matkou... Dlouhá léta jsem krmila všechny králíky pouze ovsem (a seno a voda pochopitelně) a to včetně březích a kojících samic a nikdy nebyl žádný problém.

Majo2 - otázkou je, zda samice mládě usmrtila a nebo uhynulo a ona se ho pokoušela "uklidit".. Zkontrolujte ostatní mláďata (nebo jedno, jestli jich tam není víc), zda je zdravé a hlavně nakrmené. Také nepíšete, zda jde o prvničku nebo zkušenou samici, pokud to byl její první vrh, tak to se holt někdy stává, může je porodit mimo hnízdo, nebo sice do hnízda, ale následně se nestarat a nebo se prostě po nějaké době starat přestane.. Zda ji nechat v chovu je na vás, já takové samice vyřazuji.
Pokud chcete chovat za účelem masné produkce, pořiďte střední plemena (Bu, Čv, Ča, Vss, Kuv, Siv, Kal...) a ta křižte mezi sebou. Dosáhne lepších výsledků než u čistokrevné plemenitby a i než u plemen velkých.

10.4.2019 20:36
Majo2

XXX.XXX.83.229

xchipsy, nieje to prvnička mladé už mala, ale u ineho chovatela, a to mladé žilo, ona mu proste odkusávala končatiny, nohy, uši.. a v hniezde ešte niečo je, asi jeden kralik, ráno som videl ako ho kojí, tak uvidím.

10.4.2019 21:08
ančovička1

XXX.XXX.1.189

..a nebyli to potkani a samicka je jen olizovala,čistila ??..

11.4.2019 14:32
Majo2

XXX.XXX.80.123

Nie neboli, sám som videl ako ho ona kúše..

12.4.2019 05:09
horal

XXX.XXX.13.30

Jak píše xchipsy, takové samice se vyřazují, jde o to jakým způsobem. Setkal jsem se už také s tím, že jsem koupil dvě samice dvouleté a první mi dala 3 krát po jednom králičeti a naposledy měla dvě, ale uhynuli ještě v hnízdě. Druhá přes půl roku ne a ne zabřeznout a nyní má už druhý vrh a vždy po čtyřech. Dejte si otázku, proč vám bývalý majitel prodal zkušenou samici ? Nebylo to proto, že mu udělala to samé? Na případné kamarádství nedejte, přeci nebude jíst samici, když se dá ještě výhodně zpeněžit. A proč to ta samice dělá? Dneska jsem už jednou na podobný dotaz odpovídal, že jsou to jenom dohady, domněnky o tom co tu samici k tomu vede.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2019 19:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to vzácný jev, ale samice skutečně může sežrat svá mláďata, jednou jsem u toho naši samici taky nachytala. Byla to samice zkušená, vždy část mláďat odchovala, ale vyřadili jsme ji a nenechali si po ní do chovu nic.

15.4.2019 20:14
Majo2

XXX.XXX.48.239

ja neviem či ma chcela len vytočiť, ale má tam ešte 3 mlade, možno aj viac, nechcem sahať, normálne sa o nich stará, tak ja neviem, od vtedy čo som začal dávať ovsene vločky, ale žeby koli tomu, to sa mi nezdá..

16.4.2019 11:44
nehezacka1

XXX.XXX.210.46

Taky mohla cítit, že mládě není v pořádku.Mohlo špatně pískat,cokoliv.Vy jste viděl jen to jedno, takže mohla zabít jen tohle.ovesné vločky na to určitě vliv nemají.Já francouzské berany chovám a nekrmila jsem vločky.Mladé jak která samice.Mám v hnízdě 12 ale i třeba jen 3.To zas záleží na tom,kolik samice uvolní vajíček. A chovatel nemusel o tom vědět.Mohla normálně odchovávat.Ne každý kdo prodá dospělou samici je podvodník.Taky teď prodávám dvě dospělé samice FB s mláďaty. A nejsou to špatné matky,jen přecházím na modré berany a tyhle jsou hnědá a žlutá😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík