Dobrý den,
prosím poraďte. Četla jsem zde hodně diskusí o svrabu, ale nikde se nedočetla čím dezinfikovat kotec a nářadí. Náš plemenný králík se nakazil asi od sousedovic samice. Včera se mi zdálo, že se dost škrábe v uchu. Na boltcích nic neměl. Vzala jsem baterku a hluboko v uchu krusty. Hned jsme jeli na veterinu. Dostal injekci Biomac a ještě půjdeme 2x po týdnu. Mám čistit ucho opatrně olejem. Králíka jsem izolovala. Včera jsem vše desinfikovala skoro 3 hodiny Virkonem S. Mám strach, že to dostanou i jiní králíci. Když čistím kotce předávám králíky postupně do kovové ohrádky.Teď pročítám články a čtu, že žádná desinfekce na ušní svrab není účinná. Nevíte je to pravda. K vetovi jdu za týden a zapoměla jsem se zeptat. O samce nechci přijít. Jsem poučená, že už nikdy nikomu nebudu připouštěť ať je to sebelepší kamarád.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano je lépe si cizí zvířata do chovu nepouštět,ale svrab si můžeme přinést i třeba v seně,podestýlce apod.Nám se třeba objevil svrab u 5 ti letého samce,který svůj kotec nikdy neopustil . Žádný jiný králík už ho nedostal.Vzhledem k tomu,že zákožky mimo hostitele dlouho nepřežívají,stačí kotec vyčistit,bězně vydezinfikovat a nechat týden,dva,podle teploty a vlhkosti venku,prázdný.Většinou svrab dostanou méně odolní jedinci.