Fejeska
XXX.XXX.56.145
Dnes jsme našli uhynulou samici, po které zbylo 6 sirotků králíčků. Pokusíme se je zachránit. Jen bychom potřebovali poradit jaké množství jim toho mléka do stříkačky dávat. To nějak nemůžeme na netu najít. Moc děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jak jsou staří?
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Dneska to je přesně 7 dní. Takhle na pohled jsou byli od samice asi dobře živení. Vím, že je to hraniční věk, ale teď je přeci neutopím aniž bych se o záchranu pokusila
JKV
XXX.XXX.221.170
Mně zpočátku týdenní králíčata vypila opravdu málo, 1-2 ml na jedno krmení, později trochu víc, ale krmila jsem je 4-5x denně. Kdyby měli hlad, budou se vrtět a všude možně lézt. Nebojte se, kdyby jim ze začátku moc nechutnalo, doporučuji kočičí mléko beaphar lactol, to se osvědčilo. Balení, které stačilo pro dva na cca měsíc stojí do 300,- Kč a seženete ho ve zverimexu. Lahvičku kupte radši s menší savičkou, na injekční stříkačky bych si dala pozor, lehce se stane, že mléko vystříkne a mohli by to vdechnout. Ještě taková rada, četla jsem, že se mají prckové při krmení položit na záda, ale mně teda takhle vůbec nedrželi, takže jsem je krmila normálně na břiše. Určitě masírujte bříško a hlavně ať jsou v teple, to je nejdůležitější. Držím palce😉 a nevzdávejte to
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Moc děkuji za radu, krmili jsme je ve 20:00 když jsme je přivezli domů. V teple jsou. Vzali jsme je i s hnízdem a máme je v bytě. Moc do nich to mléko ze stříkačky nejelo, doma bylo jen klasickéa smetana. Tak jsme to namýchali dle nalezených poměrů. Zítra pojedu pro to kapátko a zkusím sehnat ve zverimexu to kočičí mléko. A břicho masírovat asi jen lehce, tam a zpět. S umělým odchovem nemáme žádné zkušenosti. Nikdy nám samice neumřela
JKV
XXX.XXX.221.170
Fejeska
napsal(a):
Moc děkuji za radu, krmili jsme je ve 20:00 když jsme je přivezli domů. V teple jsou. Vzali jsme je i s hnízdem a máme je v bytě. Moc do nich to mléko ze stříkačky nejelo, doma bylo jen klasickéa smetana. Tak jsme to namýchali dle nalezených poměrů. Zítra pojedu pro to kapátko a zkusím sehnat ve zverimexu to kočičí mléko. A břicho masírovat asi jen lehce, tam a zpět. S umělým odchovem nemáme žádné zkušenosti. Nikdy nám samice neumřela
Já jsem také odchovávala poprvé a podařilo se😉. Na těchto stránkách najdete spoustu informací:
https://www.kralici.cz/pages.asp?f=faq1
S tím masírováním bříška - masírovala jsem vždy lehce prstem, dělejte krouživé pohyby, ale nepřehnat to. Minuta stačí. Až budou běhat, tak se obejdou i bez masírování, ale pozor, jedno z mláďat jednu chvíli bylo jakoby nafouklé, průjem nemělo, tak jsem hodně masírovala a nechala je hodně běhat, pravděpodobně byl ale prostě přecpaný😂.
Dávala jsem jim gumové rukavice plné teplé vody, to se jim líbilo, od samice jsem neměla žádné hnízdo, takže jenom ručník. To mléko dávejte cca o teplotě těla a kdyby nechtěli pít, snažit se aspoň po kapkách, oni si zvyknou😉. Vždycky jsem je zabalila do ručníku, tak se s nimi manipulovalo nejlépe. Až budou koukat, tak ať mají přístup k senu a vodě, později ovesné vločky, oves. Dejte vědět, jak se povede.😊
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Tak sirotci se mají zatím k světu a bojují. Dáváme jim to kočičí mléko, tak jak to jde a vypadá to, že se snaží sát a vždycky do nich opatrně nějaké dostaneme. Myslím, že to přežijí. Krmíme je 3x denně. Pokud bude všechno v pořádku máme je krmit častěji? Nebo zvyšovat dávky?
JKV
XXX.XXX.221.170
Záleží na nich, oni si řeknou sami, když už pak nebudou chtít - nepolykají, ani neotevřou tlamičku, tak je nenutit. Pokud máte nějakou přesnější třeba kuchyňskou váhu, važte si je, nesmí ztrácet na váze, za den mi ten menší přibíral 6-8 g, velký také 7-8 g, to jim byly dva týdny, později to bylo takové nárazovější, za den jednou přibral snad i 20-30 g, pak ale další den měl narváno a moc nechtěl. To poznáte kolik je tak akorát. Také záleží jak jsou ti vaši velcí, já když ty týdenní přinesla, tak jeden 80 g a druhý 150, první dva dny spíš nepřibírali, trochu si zvykali. Hlavně dostatek tepla. Kolik jich vlastně je?
JKV
XXX.XXX.221.170
Omlouvám se, nevšimla jsem si, že jste počet psala.
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Moc děkuji za radu, nevzdáváme to. Dva jsou takový menší. Dneska ráno moc jíst nechtěli, tak jsem je zbytečné nenutila. Jinak mi připadají, že bojují. Budu průběžně psát jak jsou na tom.
JKV
XXX.XXX.221.170
Věřím, že to zvládnou, kdyby něco, neváhejte se zeptat😉
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Tak dneska nám dva sirotci uhynuli, jsem z toho smutná, ale bojujeme dál. Tak před hodinou jsme nakrmili zbylé 4. Uvidíme ráno. Nemohu posoudit, co bylo, nebo je špatně. Bříško se snažím masírovat z lehka, pak i ten zadeček na trávení.
Nevím zda je správné krmit víckrát denně. Samice kojí jedenkrát, většinou ráno. Důležitá je stálá teplota, protože králíček ještě nemá termoregulaci a neumí si teplo vyrobit, ani ho udržet. Další důležitá věc je otírání zadečku. Samice to dělá, aby vyprovokovala malé k vyprázdnění se a výměšky pozře, aby bylo hnízdo čisté. Pokud použijete mléko se špatným složením dojde buď zácpě anebo naopak k průjmu. Hlavně nepodávat klasické mléko z obchodu, to totiž má z mlékem společný pouze název. Také sušené mléko by mělo být správně ředěno, aby nebylo ani příliš husté, ale ani příliš řídké. Králičí mléko obsahuje 69,5% vody, 15,5% bílkovin, 10,5% tuku, 1,9% cukru a 2,5% minerálních látek. I kdyby jste použili mléko přímo od krávy tak je tam značný rozdíl ve složení, vody má 87,3%, bílkovin 3,4%, tuku 3,7%, cukru 4,9% a m.l. 0,7% Obdobně je na tom kozí mléko:86,9; 3,8; 4,1; 4,4; 0,8. Jak vidíte králičí mléko je bohatší na bílkoviny, tuk a minerály a o to méně má vody a cukru. S odchovem mláďat mám bohatou zkušenost u jehňat. Dospělosti anebo jateční váhy se dožilo ani né 50% chovanců. Proto to nemá význam odchovávat králíčata. Navíc v mém případě by museli mít extara ubytování až na dožití, nedokázal bych je porazit. V první řadě si ale musíte uvědomit, že většině z nich nepomáháte, ale prodlužujete utrpení a i ti kterým se to povede nemusí být plnohodnotný. Navíc nevíte jestli důvod proč uhynula samice se nepřenese i na králíčata. Přesto vám přeji hodně úspěchu.
JKV
XXX.XXX.221.170
horal
napsal(a):
Nevím zda je správné krmit víckrát denně. Samice kojí jedenkrát, většinou ráno. Důležitá je stálá teplota, protože králíček ještě nemá termoregulaci a neumí si teplo vyrobit, ani ho udržet. Další důležitá věc je otírání zadečku. Samice to dělá, aby vyprovokovala malé k vyprázdnění se a výměšky pozře, aby bylo hnízdo čisté. Pokud použijete mléko se špatným složením dojde buď zácpě anebo naopak k průjmu. Hlavně nepodávat klasické mléko z obchodu, to totiž má z mlékem společný pouze název. Také sušené mléko by mělo být správně ředěno, aby nebylo ani příliš husté, ale ani příliš řídké. Králičí mléko obsahuje 69,5% vody, 15,5% bílkovin, 10,5% tuku, 1,9% cukru a 2,5% minerálních látek. I kdyby jste použili mléko přímo od krávy tak je tam značný rozdíl ve složení, vody má 87,3%, bílkovin 3,4%, tuku 3,7%, cukru 4,9% a m.l. 0,7% Obdobně je na tom kozí mléko:86,9; 3,8; 4,1; 4,4; 0,8. Jak vidíte králičí mléko je bohatší na bílkoviny, tuk a minerály a o to méně má vody a cukru. S odchovem mláďat mám bohatou zkušenost u jehňat. Dospělosti anebo jateční váhy se dožilo ani né 50% chovanců. Proto to nemá význam odchovávat králíčata. Navíc v mém případě by museli mít extara ubytování až na dožití, nedokázal bych je porazit. V první řadě si ale musíte uvědomit, že většině z nich nepomáháte, ale prodlužujete utrpení a i ti kterým se to povede nemusí být plnohodnotný. Navíc nevíte jestli důvod proč uhynula samice se nepřenese i na králíčata. Přesto vám přeji hodně úspěchu.
To je pravda, že samice kojí většinou jednou denně, ale když je odchováváte, tak by to nemuselo stačit, přece jenom kočičí mléko je jiné, i když se složením nejvíc podobá králičímu. Někdo doporučuje krmit dvakrát denně, někdo víckrát, mně se osvědčilo víckrát. Uhynutí je při umělém odchovu poměrně časté a to i u jiných mláďat, ale neznamená to, že odchov nemá význam. Šanci by měl dostat každý.
Jinak se s tím otíráním zadečku snažte vydržet, dokud se nevyprázdní, mně se to stalo asi jen několikrát, vždy to stihli v hnízdě. Tam byste také měla vidět bobečky, v tomto věku vypadají jako myší. Budu držet palce:).
Fejeska
XXX.XXX.56.145
Tak králíčci nám bohužel všichni zemřeli. Snažili jsme se pro jejich záchranu udělat maximum. Kdyby člověk alespoň trochu věděl, co jsme udělali špatně 😪. Je nám to moc líto, vypadali, že to dají a pak prostě den po dni začali odcházet. Každopádně děkuji za všechny rady a názory, které jste mi tu poskytli.
JKV
XXX.XXX.221.170
To je mi líto , nemusela to být Vaše chyba, možná na ně něco přenesla samice, jak psal horal a s tím už se toho moc dělat nedá. Aspoň ale dostali šanci. Doufám, že už se bude jen dařit
Rad tu bylo dost, drzela jsem vam palce..mně kdysi take uhynula samice asi třetí den po porodu a kralicky jsem se rozhodla také zachránit..take 6..podařilo se zachranit 5..kupovala jsem kondenzovane mléko v obchodě a redila ho podle rady 3:1 převarenou vodou 1/4byla voda..dobre rostli,vyrostli do dospělosti,samicku jsem nechala dál k chovu..dneska existuji mleka,která jsou vhodnější ke krmeni,ale tenkrát to šlo dobře i tak..problémy kralicci neměli..
Fejeska
napsal(a):
Tak králíčci nám bohužel všichni zemřeli. Snažili jsme se pro jejich záchranu udělat maximum. Kdyby člověk alespoň trochu věděl, co jsme udělali špatně 😪. Je nám to moc líto, vypadali, že to dají a pak prostě den po dni začali odcházet. Každopádně děkuji za všechny rady a názory, které jste mi tu poskytli.
Chybu jste neudělala žádnou.
To je prostě příroda.
Já si cením toho, že jste nás informovala jak to dopadlo a poděkovala.
To se jen tak nevidí