Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2020 16:50
spavelkomichal

XXX.XXX.224.241

Dobrý den,
potřebuji poradit.
Koupil jsem si jateční pistol na králíky, která má délku tlouku (bodce) přibližně 2 cm.
Potřebuji vědět, zda projde tlouk přes lebku králíka bez problémů.
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2020 17:46

účel není aby projel bodec lebkou, ale omráčil a zvíře pozbylo vědomí a pak podříznout a vykrvit, takže je to jedno jestli projde nebo ne.

9.7.2020 19:51
spavelkomichal

XXX.XXX.224.241

aha, tak to jsem blbě pochopil mockrát děkuji za vysvětlení

10.7.2020 13:20
horal

XXX.XXX.13.28

Bodec musí prorazit lebku, jinak králík začne vřískat.
U mladých králíků to není problém, čím je však starší má tvrdší kosti a musíte se trefit do švu. Napřed si ho musíte nahmatat a pak na to místo přiložit bodec. Nejlepší místo je před ušima. Když si udělíte pomyslné propojení levého ucha s pravým okem a pravého ucha s levým okem tak v bodě kde se protínají je to správné místo. Mám to odzkoušeno na stovkách kusů. Při správné ráně se králík napne a zcepení, je de facto mrtvý. Máte dost času na pověšení a podříznutí, až pak se začne trochu třepat. Stačí ho pár vteřin přidržet za uši. Stane se, že hrot sklouzne, že se netrefíte nebo králík ucukne. To pak nenatahovat znovu, ale použít klasiku, Chytit za zadní nony a hranou ruky mu srazit vaz.

10.7.2020 15:26
spavelkomichal

XXX.XXX.224.241

Mockrát děkuji za cenné informace

10.7.2020 19:26

horal napsal(a):
Bodec musí prorazit lebku, jinak králík začne vřískat.
U mladých králíků to není problém, čím je však starší má tvrdší kosti a musíte se trefit do švu. Napřed si ho musíte nahmatat a pak na to místo přiložit bodec. Nejlepší místo je před ušima. Když si udělíte pomyslné propojení levého ucha s pravým okem a pravého ucha s levým okem tak v bodě kde se protínají je to správné místo. Mám to odzkoušeno na stovkách kusů. Při správné ráně se králík napne a zcepení, je de facto mrtvý. Máte dost času na pověšení a podříznutí, až pak se začne trochu třepat. Stačí ho pár vteřin přidržet za uši. Stane se, že hrot sklouzne, že se netrefíte nebo králík ucukne. To pak nenatahovat znovu, ale použít klasiku, Chytit za zadní nony a hranou ruky mu srazit vaz.

Ano, bodec MUSÍ prorazit lebku, by došlo k omráčení.

12.7.2020 10:37
hokrví

XXX.XXX.105.226

Já jsem si proskoumal lebku králíka tak, že po uvaření a řádném očistění jsem si ji prohlédl, prohlédněte si ji také a uvidíte jak použít pistoli aby hrot směřoval správně.

12.7.2020 17:22
horal

XXX.XXX.13.28

Právě to jsem udělal jako první. V návodu totiž doporučovali střílet za uši. Jednak se mi to nezdálo a ani nepovedlo omráčit.

12.7.2020 21:05
spavelkomichal

XXX.XXX.174.29

Super, díky za informace 😉

12.7.2020 21:07
spavelkomichal

XXX.XXX.174.29

Mám ještě dotaz,
Jak přesně bych měl vykrvit králíka ??
mám ho podříznout nebo jenom píchnout....
Byl bych rád za vaše rady
Děkuji😀

12.7.2020 22:00
horal

XXX.XXX.13.28

Měl jsem kamaráda (už je v nebi) a ten píchal králíka do oka. Mne se to zdá hloupé a nedostatečné. Už jsem to tady popisoval. Po ráně srážečkou ztuhne a já mám čas ho pověsit za zadní nohy. Přidržím ho pak za uši a propíchnu krk těsně nad bradou (visí hlavou dolu) co nejblíž páteři tupou hranou k ní z prava do leva (jsem pravák), pak říznu dopředu, tím se prořízne vše a za pár vteřin vykrví. Chvilku ho přidržím, protože nyní začne sebou cukat aby krev šla do kýble a né všude po zemi. Kůže na prodej se stejně uřezává u hlavy. Je dobré když je králík co nejlépe vykrvený. Jsou ale lidi co nechtějí vůbec vykrvovat.

14.7.2020 20:10
borax

XXX.XXX.91.21

horal napsal(a):
Měl jsem kamaráda (už je v nebi) a ten píchal králíka do oka. Mne se to zdá hloupé a nedostatečné. Už jsem to tady popisoval. Po ráně srážečkou ztuhne a já mám čas ho pověsit za zadní nohy. Přidržím ho pak za uši a propíchnu krk těsně nad bradou (visí hlavou dolu) co nejblíž páteři tupou hranou k ní z prava do leva (jsem pravák), pak říznu dopředu, tím se prořízne vše a za pár vteřin vykrví. Chvilku ho přidržím, protože nyní začne sebou cukat aby krev šla do kýble a né všude po zemi. Kůže na prodej se stejně uřezává u hlavy. Je dobré když je králík co nejlépe vykrvený. Jsou ale lidi co nechtějí vůbec vykrvovat.

Z 90% mi králík vykrví přes zástřel.
Každopádně u mladých králíků je rána smrtelná.
Není to jen pouhé omráčení.Je to definitivní, humánní ukončení života králíka.
Dospělé(vyřazené) kusy usmrcuji topůrkem.
Mají tvrdou lebku a střílet je několikrát po sobě by bylo týráním.

15.7.2020 06:43
horal

XXX.XXX.13.28

borax, jde to i srážečkou u těch starých, jenom to chce trochu víc se soustředit a trefit to opravdu na ten šev. Pokud se mi někdy nepovede na první, tak to není srážečkou ta má dobrou razanci. Právě v těchhle případech mám připravený hranolek ze střešní latě (5x6 asi 20 cm) na který přitlačím hlavu a pevně přidržím srážečku. Spoušť mám namazanou silikonovým olejem, když jsem tam měl vazelinu tak mi to šlo ztuha. Nyní je spoušť jemná. Dutina v hrotu musí být čistá, jednak proto aby se nezasekával v ní nabíjecí šroub a také proto , že ta dutina znásobuje tlak při nárazu. Jinak by na hrot výrobce dělal špičku. Já vždy podřezávám proto nevím jestli by vykrvil skrz vstřel. Když stahuji hlavu tak je tam maximálně jenom sraženina velikosti drobné mince. Dnes už na pružinovou srážečku nedám dopustit. Je to už rutina, ale jak se říká nikdo není dokonalý a i mistr tesař se utne.

15.7.2020 10:12

Tak jak borax, keď robím vyradenie chovných pri ruke je pekne nachystané " topurko" 👍

georgi

17.7.2020 02:37
georgi

XXX.XXX.168.114

Na zabití používám půlcoulovou vodovodní trubku .Víc jak z 90 procent se králík vykrví přes nozdry a uši .Pokud ne ,do minuty králík visí a je stažený i přes hlavou .Pak není problém ho ještě podříznout .

17.7.2020 06:13
horal

XXX.XXX.13.28

Je pravda, že nějaké to bacítko neni špatná věc na zabití králíka, používal jsem ho také než jsem si pořídil srážečku. Jenomže když prodávám králíky v kuchyňské úpravě kde mi veterinární zákon nařizuje prodávat s neoddělenou hlavou, vypadá podlitina za hlavou nevzhledně. Ale také když vařím polévku z hlav ta podlitina se vyvaří do ni a moc ji zkalí. To samé pokud je králík nedostatečně vykrvený a sražená krev zůstává v cévách. Někomu to nevadí, ba naopak to tak má rád. Mně však chutná pěkně čirá polévka. Tím nemyslím čirá jako voda, ale bez jakýchkoliv kalů. Ostatně pojďme se pobavit o vaření, pečení smažení králičího masa. Kdysi jsem už takovou diskuzi otevřel, dnes je však tady mnoho nových členů iF a pochybuji, že se jim bude chtít hledat několik let zpátky. Měl jsem uloženo stovky receptů v počítači, ten mi však kleknul a i když mi data obnovili zatím jsem je v tom guláši dat nenašel. Takže začnu třeba tou polévkou, neboli králičím vývarem. Každý vývar by se měl dělat pomalu a dlouze. To znamená přivést ji do varu a pak snížit teplotu na nejnižší stupeň a pod pokličkou pomalu táhnout dvě až tři hodiny. Záleží jak byl tem králík starý. Na vývar dávám hrudník (vyjmu plíce), přední nohy, krk a hlavu (hlavu ne pokaždé, manželka ji nemá ráda). U starých kusů které byli vyřazeny z chovu to může být i déle a tam se i zelenina přidává až v půli vaření. Když necháte polévku prudce vařit nebude to kvalitní vývar a to samé pokud ho budete dělat v tlakovém hrnci (papiňáku). Zeleninu (mrkev, celer, petržel a cibuli, možno i další dle chuti jako třeba kedluben) vaříme radši v celku a celer nebo kedluben v nějaké přijatelné velikosti, třeba čtvrtky. Pamatujte, že zelenina vám vývar dost osladí, proto ji dávat tak jak vám chutná. Já dávám cibuli i se slupkou (na litr vývaru jednu menší cibuli). Odstraní se z ní jenom květ a to co se odlupuje. Pěkně zbarví vývar, takže na tři litry dám tři cibule. Celý vývar během vaření osolím a okořením. Používám (na 3 L) celý pepř 8-10 kuliček, nové koření 4-5 kuliček dle velikosti a ke konci vaření přidám buď libeček nebo nať celeru či petržele nakrájené na drobno, ať už čerstvou nebo sušenou. Petržel ne kadeřavou, ta je jenom na ozdobu. Nemá výraznou chuť ani vůni, zato nať kořenové petržele vývar příjemně ovoní a ochutí. Po uvaření vyjmu maso a zeleninu, které nakrájím, dám na talíř společně z nudlemi a zaliji vývarem, na vrch ještě trošku popráším některou tou sušenou natí. Zbytek masa a zeleniny dám do nádoby kam přeliji také zbylý vývar. Ten ale až po vychladnutí, jinak by se mohl zkalit šup s tim do lednice. Slévám tak aby kuličky koření nebo případně úlomky kostí zůstali v hrnci. Takový vývar s domácími nudlemi či struháním musí zasytit a chutnat. A jak říkávala babička, polévka je grunt, ostatní je špunt. Dobrou chuť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík