Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2020 20:47
Vali80

XXX.XXX.236.140

Zdravím všechny chovatele ušáků,
žádám o radu zkušenější chovatele ( chovám 6 let). Dvouletá samice SiV začala velmi intenzivně línat. Trvá to shruba týden, lezou z ní úplné chomáče, hlavně ze zadní části. Zdá se mi i pohublá, chovné samice krmím pořád stejně ..oves, vločky, trochu slunečnice, karob a granule pro kojící samice. Seno a krmná mrkev. Na okus větve - tato je ale nechce. Byla připuštěna před 14 dny, ale zřejmě nezabřezla (nehrabe, není vzteklá - jindy je jak pitbull). Taky bobky má měkké, spíš vánočky se zápachem. Je aktivní, žere, ale prostě to od pohledu není ona. Ostatní králíci včetně 12 týdenních v pohodě. Díky za smysluplné rady. Zuzka

8.12.2020 23:54
ančovička1

XXX.XXX.59.247

Muze mit roztoce dravcika..pred par lety jsem si na vystave koupila dravcika se samcem Bu..kralikovi zacnou padat chlupy v chomacich, dravcik mu rejdi v kuzi ..veterinar pichne Ivomec 2x..
Zrejme se nakazili I mladi..

9.12.2020 06:52
Vali80

XXX.XXX.236.18

Díky za reakci, ale od koho by se nakazili? Dva roky mám pouze své chovné jedince, k nikomu nechodím připouštět a ke mně také nikdo. V okolí min.3 km nikdo králíky nemá. Asi bude lepší veterina. Napadla mne kokcidióza, ale u starší samice? Před 12 týdny měla vrh 6 králíků, ti jsou v pohodě. Jejich váha je 2,5 kg.

9.12.2020 07:34
ančovička1

XXX.XXX.59.247

Pri kokcidioze nepadaji chlupy..dravcik je dlouhodoba zalezitost,nez se objevi priznaky..vyceste samici chlupy a zkontrolujte kuzi..poslete foto..veterinar..

9.12.2020 07:57
horal

XXX.XXX.13.26

Podle mne to není žádná nemoc, ale samice si vytrhává chlupy sama. Připravuje se na porod. Některé samičky, obzvlášť prvničky, to dělají i čtrnáct dní předem aby měli s čeho stavět hnízdo. Obzvlášť pokud není na podestýlce, ale na hoblinách. Dělá to i v případě, že březí není, ale po připuštění se dostavila říje, pokud v ní nebyla a takhle dává najevo, že je svolná k páření. Anebo se jedná o falešnou březost. Dejte si tu práci a zkuste ji pozorovat alespoň jeden den co dělá, jak se chová. Chovatel nezískává zkušenosti tím že zadá problém do diskuze, ale pozorováním králíků. Ano i rady jsou užitečné, ale od člověka který to viděl na vlastní oči a něco o tom ví. Tyhle rady (včetně té mé) jsou nanic, jelikož se jenom domníváme oč jde, no a co člověk to názor a stejně z toho moudrá nebudete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2020 08:03

horal napsal(a):
Podle mne to není žádná nemoc, ale samice si vytrhává chlupy sama. Připravuje se na porod. Některé samičky, obzvlášť prvničky, to dělají i čtrnáct dní předem aby měli s čeho stavět hnízdo. Obzvlášť pokud není na podestýlce, ale na hoblinách. Dělá to i v případě, že březí není, ale po připuštění se dostavila říje, pokud v ní nebyla a takhle dává najevo, že je svolná k páření. Anebo se jedná o falešnou březost. Dejte si tu práci a zkuste ji pozorovat alespoň jeden den co dělá, jak se chová. Chovatel nezískává zkušenosti tím že zadá problém do diskuze, ale pozorováním králíků. Ano i rady jsou užitečné, ale od člověka který to viděl na vlastní oči a něco o tom ví. Tyhle rady (včetně té mé) jsou nanic, jelikož se jenom domníváme oč jde, no a co člověk to názor a stejně z toho moudrá nebudete.

Já myslela, že králíce si vytrhávají chlupy hlavmě na břiše. Pletu se?

9.12.2020 08:51
ančovička1

XXX.XXX.59.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já myslela, že králíce si vytrhávají chlupy hlavmě na břiše. Pletu se?

Ano, do hnizda si trhaji chlupy na hrudi a brise..ne na zadech a zadku..ze by takto linala na zimu,se mi take nezda..porad se mi nabizi ten dravcik..
Ale pokud to zadavatelka nezjisti sama vlastnim pricinenim, neprohledne samici, nevezme ji k veterinari, muzeme jen hadat..

9.12.2020 09:26
Vali80

XXX.XXX.53.126

Dobrý den, samici jsem samozřejmě prohlédla, jestli nemá blechy nebo lupy. Je čistá, jen ji z okolí hřbetu (spíš k zadku) vypadává srst. Nedrbe se, není naježená, jen jí lezou takové chuchvalce (kdo má psa ovčáka, ví, jak vylínává na tzv. kalhotkách - zadní nohy u zadku). Tak to vypadá u ní. Samozřejmě králíky pozoruji. Trávím u nich cca dvě hodiny denně - ráno jednu a odpoledne i více. Samozřejmě chodím do práce a mám děti. Tak u nich spát nemůžu, ale opravdu se jim věnuji (někdy více než dětem). Podestýlku mají dřevěné pelety - v rozích, na nich hobliny, v přední části slámu. Vše je čisté, neprašné. Králíci jsou čistí, ostatních 20 kusů bez příznaků. Fakt nevím. Jindy mívá sklony k tloustnutí, dělá se jí pod bradou lalok, teď je taková vyhublá. Nechala jsem ji na vločkách, seně a vodě s Acidomidem. Přímo průjem nemá, měkčí bobky spojeny do vánočky. Když tak ji zkusím vyfotit. Na veterině nás objednali na příští týden.

9.12.2020 13:08
horal

XXX.XXX.13.26

Ano, samice si převážně trhá chlupy na hrudi a břiše. To mne napadlo v souvislosti s připuštěním, teoreticky si je však může vytrhnout všude kam dosáhne. Tohle všechno jsou jenom dohady co by to mohlo být, a jak jsem psal co člověk to názor. Pořád si ale myslím, že to má něco společného s říjí. Kamarád který víc než 60 let chová králíky, připustil nedávno samičku a ta si pár dnech poté vykousala přirození i konečník. Ani on ani já jsme se s něčím takovým v životě nesetkali. Další věc mohou být ty pelety. Může být nějaká alergická reakce. Já osobně bych pod králíka pelety nedal. Dával jsem je pod kuřata a už ani tam je nepoužívám. Je to ale věc názoru.

9.12.2020 13:53

Kokcidioza je uplne možná aj u dospelého králika, stačí málo a už to fičí. Jak hovorí horal , lepšie raz vidieť ako 3X počuť. Samica trhá chlpy hocikde, niektoré sa ošklbu do kože. Poznamka na záver , pokiaľ neviem sám diagnostikovať, hľadám odbornú pomoc? Najhorší pacient je kálik, klidne = si chcípne ...

9.12.2020 22:11
Vali80

XXX.XXX.236.192

Děkuji za reakce, ale ona si je neškube, lezou z ní samy. Takové štětky... Na pelety je zvyklá 2 roky. Má jich pouze hrst v rohu, aby sály moč. Né po celém kotci. Má na nich hobliny i slámu. Nakonec nás na veterinu vezmou zítra, tak dám vědět, o co jde. Moc děkuji za reakce všech. Jsem sama zvědavá, o co se vlastně jedná...

9.12.2020 22:45
Vali80

XXX.XXX.236.192

Jinak jak píše Horal, že je možná říje, i když, většinou, když byla v říji, nebo březí, tak rozryla celý kotec. Teď udržuje architekturu kotce.. wc v jednom zadním rohu, v druhém zadním spí. Občas přestěhuje misku, ale neryje. Jindy byla jak prase... kupy všeho v jednom rohu. Hold, člověk se v nás ženských nevyzná

georgi

10.12.2020 19:40
georgi

XXX.XXX.168.114

Na chlupy vemte hřeben na psi a vyčešte je . U několika starších králíků se objevovaly až drdy na zadní části . Jestli pod tím roste nová srst nic se neděje .Nepíšete kde je králík ustájený . Zda venku nebo někde uvnitř .I to může mít vliv na línání . I když línání probíhá na jaře a na podzim někdy příroda překvapí . Bobky při kokcidióze tak typicky kysele zapáchají . Když se s ní setkáte , pak si jí už nesplete . Tam už je třeba veterinář , který dá ty správné léky . Tak dejte vědět jak to dopadlo .

10.12.2020 20:57
Vali80

XXX.XXX.237.116

Dobrý večer, tak u veterináře vše v pořádku. Kokcidie to není, možná reakce na listí z květáku (2 lístky). Pokud je březí, mohla takhle zareagovat. Kůže i srst čistá. Budu vyčesávat rukavici na línání. Koupila jsem přírodní kapky RodiCare na lepší trávení. Samice je při chuti, tak nebude problém ji to přidat k nastrouhané mrkví. Už začíná být ve své kůži - mručí a skáče po všem, co dám do králíkárny... Jen se asi moc nečistí, zespodu je špinavá, i když je na čisté podestýlce.

10.12.2020 23:49
ančovička1

XXX.XXX.59.247

Vymenila bych podestylku, neni to normalni,aby samice byla zaspodu spinava, kdyz pisete, ze je stale v cistu a suchu ..

11.12.2020 06:02
Vali80

XXX.XXX.237.116

Podestýlku měním každý týden, chodí do jednoho rohu, ten co 2 dny vybírám a dávám nové hobliny a slamu. Nohy a břicho má čisté, suché, jen je špinavá v oblasti rekta (tak to nazvala veterinářka). Zkoušela ji prohmatat jestli jí něco nebolí, že by se nečistila, ale nic nenašla. Vykrmovym králíkům teda co dva dny rohy neměním, jsou v kotci po třech a jsou čistí, jako by běhali po koberci. Tím to fakt nebude. Asi to nechám koňovi, ten má větší hlavu. Někdy asi přehnaná péče je na škodu.

11.12.2020 06:07
horal

XXX.XXX.13.26

Můžete prosím napsat čím krmíte? Četl jsem tady květák a strouhaná mrkev do toho acidomid i když výš píšete že je na vločkách, seně a vodě. Špinavé břicho je také známka vlhké, špinavé podestýlky. U těch pelet bych se tomu ani nedivil. Nasáknou moc moči a pak když na tom králík leží odpařuje se čpavek a může docházet k záparům. To by mohla být i příčina slézání srsti. K tomu ještě může jít o enterokolitídu čemuž nasvědčuje to hubnutí a také i to zašpiněné břicho. Pokud vám veterinář řekl, že je vše v pořádku, tak už k němu nechoďte. Škoda peněz.

11.12.2020 06:38
Vali80

XXX.XXX.237.116

Popsala jsem výš, čím krmím: oves, vločky, karob, granule pro březí a kojící, trochu slunečnice. Mrkev čerstvá nebo sušená (pokud mrzne). Březí a kojící samice navíc domácí topinambur. Samozřejmě seno a voda. Směs si míchám v poměru více ovsa a vloček a méně granulí. Výkrmoví mají to samé, jen granule pro výkrm. Složení vůbec neměním, králíci za 6 let bez potíží, bez úhynu (pokud nepočítám vytažené mladé od prvniček).
Břicho má měkké, bez žbluňkání a plynatosti. Když ji protmátla, vypadly z ní bobky, takže průjem nemá.
Teď jsem ji nechala jen na vločkách a každý den má vybranou misku do dna. Krmím 2x denně. Takže při chuti je. Ta srst je opravdu línání. Půl těla ji už vylinalo a tam ji nic nepadá.
Má pelety pouze v rohu, kde chodí bobkovat, jinak hobliny a slámu.
Dělám to tak celou dobu a nikdy králíci mokří ani špinaví nebyli.
K veterinářce hodím se svými psy a jsem spokojená. Sama chová králíky a morčata, tak o nich musí něco vědět. Není to doktorka, která zná jen psy a bere peníze za "dobrý den".
Jinak ji zvážila a váha 5,2 kg. Jindy mívá 5,3-5,4. Zdálo se mi, že zhubla více, ale možná to byl dojem když línala a byla taková oškubaná. Nebo už zase něco přibrala.
Každopádně jsem ji dala do králíkárny mimo ostatní a celý kotec řádně vydesinfikovala chlorovým vápnem a horkou vodou.
A uvidíme, co bude dál.

Přidejte reakci

Přidat smajlík