Zdravím všechny chovatele ušáků,
žádám o radu zkušenější chovatele ( chovám 6 let). Dvouletá samice SiV začala velmi intenzivně línat. Trvá to shruba týden, lezou z ní úplné chomáče, hlavně ze zadní části. Zdá se mi i pohublá, chovné samice krmím pořád stejně ..oves, vločky, trochu slunečnice, karob a granule pro kojící samice. Seno a krmná mrkev. Na okus větve - tato je ale nechce. Byla připuštěna před 14 dny, ale zřejmě nezabřezla (nehrabe, není vzteklá - jindy je jak pitbull). Taky bobky má měkké, spíš vánočky se zápachem. Je aktivní, žere, ale prostě to od pohledu není ona. Ostatní králíci včetně 12 týdenních v pohodě. Díky za smysluplné rady. Zuzka
Díky za reakci, ale od koho by se nakazili? Dva roky mám pouze své chovné jedince, k nikomu nechodím připouštět a ke mně také nikdo. V okolí min.3 km nikdo králíky nemá. Asi bude lepší veterina. Napadla mne kokcidióza, ale u starší samice? Před 12 týdny měla vrh 6 králíků, ti jsou v pohodě. Jejich váha je 2,5 kg.
Podle mne to není žádná nemoc, ale samice si vytrhává chlupy sama. Připravuje se na porod. Některé samičky, obzvlášť prvničky, to dělají i čtrnáct dní předem aby měli s čeho stavět hnízdo. Obzvlášť pokud není na podestýlce, ale na hoblinách. Dělá to i v případě, že březí není, ale po připuštění se dostavila říje, pokud v ní nebyla a takhle dává najevo, že je svolná k páření. Anebo se jedná o falešnou březost. Dejte si tu práci a zkuste ji pozorovat alespoň jeden den co dělá, jak se chová. Chovatel nezískává zkušenosti tím že zadá problém do diskuze, ale pozorováním králíků. Ano i rady jsou užitečné, ale od člověka který to viděl na vlastní oči a něco o tom ví. Tyhle rady (včetně té mé) jsou nanic, jelikož se jenom domníváme oč jde, no a co člověk to názor a stejně z toho moudrá nebudete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal
napsal(a):
Podle mne to není žádná nemoc, ale samice si vytrhává chlupy sama. Připravuje se na porod. Některé samičky, obzvlášť prvničky, to dělají i čtrnáct dní předem aby měli s čeho stavět hnízdo. Obzvlášť pokud není na podestýlce, ale na hoblinách. Dělá to i v případě, že březí není, ale po připuštění se dostavila říje, pokud v ní nebyla a takhle dává najevo, že je svolná k páření. Anebo se jedná o falešnou březost. Dejte si tu práci a zkuste ji pozorovat alespoň jeden den co dělá, jak se chová. Chovatel nezískává zkušenosti tím že zadá problém do diskuze, ale pozorováním králíků. Ano i rady jsou užitečné, ale od člověka který to viděl na vlastní oči a něco o tom ví. Tyhle rady (včetně té mé) jsou nanic, jelikož se jenom domníváme oč jde, no a co člověk to názor a stejně z toho moudrá nebudete.
Já myslela, že králíce si vytrhávají chlupy hlavmě na břiše. Pletu se?
napsal(a):
Já myslela, že králíce si vytrhávají chlupy hlavmě na břiše. Pletu se?
Ano, do hnizda si trhaji chlupy na hrudi a brise..ne na zadech a zadku..ze by takto linala na zimu,se mi take nezda..porad se mi nabizi ten dravcik..
Ale pokud to zadavatelka nezjisti sama vlastnim pricinenim, neprohledne samici, nevezme ji k veterinari, muzeme jen hadat..
Dobrý den, samici jsem samozřejmě prohlédla, jestli nemá blechy nebo lupy. Je čistá, jen ji z okolí hřbetu (spíš k zadku) vypadává srst. Nedrbe se, není naježená, jen jí lezou takové chuchvalce (kdo má psa ovčáka, ví, jak vylínává na tzv. kalhotkách - zadní nohy u zadku). Tak to vypadá u ní. Samozřejmě králíky pozoruji. Trávím u nich cca dvě hodiny denně - ráno jednu a odpoledne i více. Samozřejmě chodím do práce a mám děti. Tak u nich spát nemůžu, ale opravdu se jim věnuji (někdy více než dětem). Podestýlku mají dřevěné pelety - v rozích, na nich hobliny, v přední části slámu. Vše je čisté, neprašné. Králíci jsou čistí, ostatních 20 kusů bez příznaků. Fakt nevím. Jindy mívá sklony k tloustnutí, dělá se jí pod bradou lalok, teď je taková vyhublá. Nechala jsem ji na vločkách, seně a vodě s Acidomidem. Přímo průjem nemá, měkčí bobky spojeny do vánočky. Když tak ji zkusím vyfotit. Na veterině nás objednali na příští týden.
Ano, samice si převážně trhá chlupy na hrudi a břiše. To mne napadlo v souvislosti s připuštěním, teoreticky si je však může vytrhnout všude kam dosáhne. Tohle všechno jsou jenom dohady co by to mohlo být, a jak jsem psal co člověk to názor. Pořád si ale myslím, že to má něco společného s říjí. Kamarád který víc než 60 let chová králíky, připustil nedávno samičku a ta si pár dnech poté vykousala přirození i konečník. Ani on ani já jsme se s něčím takovým v životě nesetkali. Další věc mohou být ty pelety. Může být nějaká alergická reakce. Já osobně bych pod králíka pelety nedal. Dával jsem je pod kuřata a už ani tam je nepoužívám. Je to ale věc názoru.

Kokcidioza je uplne možná aj u dospelého králika, stačí málo a už to fičí. Jak hovorí horal , lepšie raz vidieť ako 3X počuť. Samica trhá chlpy hocikde, niektoré sa ošklbu do kože. Poznamka na záver , pokiaľ neviem sám diagnostikovať, hľadám odbornú pomoc? Najhorší pacient je kálik, klidne = si chcípne ...
Děkuji za reakce, ale ona si je neškube, lezou z ní samy. Takové štětky... Na pelety je zvyklá 2 roky. Má jich pouze hrst v rohu, aby sály moč. Né po celém kotci. Má na nich hobliny i slámu. Nakonec nás na veterinu vezmou zítra, tak dám vědět, o co jde. Moc děkuji za reakce všech. Jsem sama zvědavá, o co se vlastně jedná...
Jinak jak píše Horal, že je možná říje, i když, většinou, když byla v říji, nebo březí, tak rozryla celý kotec. Teď udržuje architekturu kotce.. wc v jednom zadním rohu, v druhém zadním spí. Občas přestěhuje misku, ale neryje. Jindy byla jak prase... kupy všeho v jednom rohu. Hold, člověk se v nás ženských nevyzná
georgi

XXX.XXX.168.114
Na chlupy vemte hřeben na psi a vyčešte je . U několika starších králíků se objevovaly až drdy na zadní části . Jestli pod tím roste nová srst nic se neděje .Nepíšete kde je králík ustájený . Zda venku nebo někde uvnitř .I to může mít vliv na línání . I když línání probíhá na jaře a na podzim někdy příroda překvapí . Bobky při kokcidióze tak typicky kysele zapáchají . Když se s ní setkáte , pak si jí už nesplete . Tam už je třeba veterinář , který dá ty správné léky . Tak dejte vědět jak to dopadlo .
Dobrý večer, tak u veterináře vše v pořádku. Kokcidie to není, možná reakce na listí z květáku (2 lístky). Pokud je březí, mohla takhle zareagovat. Kůže i srst čistá. Budu vyčesávat rukavici na línání. Koupila jsem přírodní kapky RodiCare na lepší trávení. Samice je při chuti, tak nebude problém ji to přidat k nastrouhané mrkví. Už začíná být ve své kůži - mručí a skáče po všem, co dám do králíkárny... Jen se asi moc nečistí, zespodu je špinavá, i když je na čisté podestýlce.
Podestýlku měním každý týden, chodí do jednoho rohu, ten co 2 dny vybírám a dávám nové hobliny a slamu. Nohy a břicho má čisté, suché, jen je špinavá v oblasti rekta (tak to nazvala veterinářka). Zkoušela ji prohmatat jestli jí něco nebolí, že by se nečistila, ale nic nenašla. Vykrmovym králíkům teda co dva dny rohy neměním, jsou v kotci po třech a jsou čistí, jako by běhali po koberci. Tím to fakt nebude. Asi to nechám koňovi, ten má větší hlavu. Někdy asi přehnaná péče je na škodu.
Můžete prosím napsat čím krmíte? Četl jsem tady květák a strouhaná mrkev do toho acidomid i když výš píšete že je na vločkách, seně a vodě. Špinavé břicho je také známka vlhké, špinavé podestýlky. U těch pelet bych se tomu ani nedivil. Nasáknou moc moči a pak když na tom králík leží odpařuje se čpavek a může docházet k záparům. To by mohla být i příčina slézání srsti. K tomu ještě může jít o enterokolitídu čemuž nasvědčuje to hubnutí a také i to zašpiněné břicho. Pokud vám veterinář řekl, že je vše v pořádku, tak už k němu nechoďte. Škoda peněz.
Popsala jsem výš, čím krmím: oves, vločky, karob, granule pro březí a kojící, trochu slunečnice. Mrkev čerstvá nebo sušená (pokud mrzne). Březí a kojící samice navíc domácí topinambur. Samozřejmě seno a voda. Směs si míchám v poměru více ovsa a vloček a méně granulí. Výkrmoví mají to samé, jen granule pro výkrm. Složení vůbec neměním, králíci za 6 let bez potíží, bez úhynu (pokud nepočítám vytažené mladé od prvniček).
Břicho má měkké, bez žbluňkání a plynatosti. Když ji protmátla, vypadly z ní bobky, takže průjem nemá.
Teď jsem ji nechala jen na vločkách a každý den má vybranou misku do dna. Krmím 2x denně. Takže při chuti je. Ta srst je opravdu línání. Půl těla ji už vylinalo a tam ji nic nepadá.
Má pelety pouze v rohu, kde chodí bobkovat, jinak hobliny a slámu.
Dělám to tak celou dobu a nikdy králíci mokří ani špinaví nebyli.
K veterinářce hodím se svými psy a jsem spokojená. Sama chová králíky a morčata, tak o nich musí něco vědět. Není to doktorka, která zná jen psy a bere peníze za "dobrý den".
Jinak ji zvážila a váha 5,2 kg. Jindy mívá 5,3-5,4. Zdálo se mi, že zhubla více, ale možná to byl dojem když línala a byla taková oškubaná. Nebo už zase něco přibrala.
Každopádně jsem ji dala do králíkárny mimo ostatní a celý kotec řádně vydesinfikovala chlorovým vápnem a horkou vodou.
A uvidíme, co bude dál.