Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2020 23:23
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.19.70

Dobrý večer,
prosím o radu, dnes večer mu uhynul samec belgického obra. Ještě včera večer při krmení byl naprosto v pořádku, dnes přijdu domů z práce okolo 18.hodiny a jen ležel na straně a nemohl na nohy. To jsem už věděl že je zle. Veterináře jsem nezastihnul a při kontrole kotce okolo 22.hodiny byl již králík mrtev. Nevidím však důvod tak náhlého úhynu. Mor? Kokcidioza? Na hygienu dbám, 2x týdně čistím kotce a zároveň je desinfikuji. Cca 2.5 roku starý králík. Před měsícem měl silný ušní svrab, ale ten se nakonec úspěšně vyléčil.
Nebo nějaká jiná nemoc?
Děkuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2020 04:33

bez pitvy je to v podstatě seznam králičích nemocí, je zbytečné je tady vypisovat.

29.12.2020 07:05
ančovička1

XXX.XXX.44.147

To vypada na mor..mel jste kralika ockovaneho?..a co ostatni kralici?

29.12.2020 10:21
burgund6

XXX.XXX.33.11

V podstatě to může být cokoli, jak píše bodlinka.Jenom mě překvapuje,že měl králík silný svrab,když tak dbáte na hygienu.

29.12.2020 10:49

Ked potlačím Ego poviem ,že v tomto období a pri veku králika mi to ukazuje na MOR. Ak pán nepovedal že je očkovaný, alebo je očkovaný combi vakcinou raz za rok je to u mňa najpravdepodobnejšia diagnoza . V lete, pri extremnych teplotách by som tipol aj srdcovocievny infark, prípadne mrtvica ... No tak rýchly a fatálny priebeh maju tieto spomínané... Teoreticky, doložiť to môže až samozrejme pitva.

29.12.2020 11:00
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.19.70

Ano,byl očkovaný kombi vakcínou pestorin mormix,cca 9 až 12 měsíců zpětně.

29.12.2020 13:47
ančovička1

XXX.XXX.44.147

petrbartos27@seznam.cz napsal(a):
Ano,byl očkovaný kombi vakcínou pestorin mormix,cca 9 až 12 měsíců zpětně.

..malo..ockujeme 2x rocne, tedy + - po 6ti mesicich..nic neni 100% , zvlast jednou do roka..
Pitva by to potvrdila nebo vyvratila, ale take se priklanim k moru..

georgi

29.12.2020 17:58
georgi

XXX.XXX.168.114

Jak píše bodlinka , bez pitvy je možný celý seznam nemocí .

29.12.2020 20:08

Tak za pár stovek , tá pitva ozaj nestojí... Skôr si treba kúpiť nového a očkovať aspoň 2X ročne a nie combi vakcínou.

29.12.2020 20:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak za pár stovek , tá pitva ozaj nestojí... Skôr si treba kúpiť nového a očkovať aspoň 2X ročne a nie combi vakcínou.

no, je velice jednoduché myslet si, že je to určitě mor, když znáte z nemocí králíků jen mor.

29.12.2020 20:11

no, je velice jednoduché myslet si, že je to určitě mor, když znáte z nemocí králíků jen mor.

29.12.2020 20:27

Pani doktorka ,súdite podľa seba ? Ono koľko tých pitiev robíte týždenne? Dajte až sa pobavím ...

29.12.2020 21:41
borax

XXX.XXX.91.21

Pani doktorka ,súdite podľa seba ? Ono koľko tých pitiev robíte týždenne? Dajte až sa pobavím ...

Normální člověk neřeší hlouposti 😠
Cena pitvy přesáhne cenu nového králíka.

Ve 2,5 letech by měl být králík"zaplacený"

Rýpat do Bodlinky není fér!!

bez

29.12.2020 21:51
bez

XXX.XXX.47.168

To je kdo ten mišiko? Kdo ho zná? Pokud někdo ano, prosím, napište.... Vždyť.... To nejde číst, ta hovna co z něho padaji. Není tu od něho jediná smysluplná reakce.

29.12.2020 21:55

borax napsal(a):
Normální člověk neřeší hlouposti 😠
Cena pitvy přesáhne cenu nového králíka.

Ve 2,5 letech by měl být králík"zaplacený"

Rýpat do Bodlinky není fér!!

Nič si nedlžíme? Alebo sa mýlim? Je mi jedno za koľko robí pitvu no neni mi jedno ked sa ma snaží pohodnocovať... Rýpe je ako , že nepoviem svoj názor ? Omyl, poviem a nemam s toho traumu.

bez

29.12.2020 22:11
bez

XXX.XXX.47.168

A souhlas s boraxem......

30.12.2020 13:46
hokrví

XXX.XXX.96.97

Stalo se mi to, že jsem si dovezl chovného samce, převoz trval cca 10 hodin, cena 75 euro. Doma žil cca 3 týdny, po převozu nechtěl žrát, po pár dnech se chytil, ale nebylo to ono, jak se řekne žral nežral a když už se zdálo, že je v pořádku tak uhynul, byl jsem zvědavý co to asi bude a poslal ho na pitvu. Celková pita stála nějaké peníze, ale co jsem se dozvěděl mě nebylo vůbec jasné a tak jsem to naskenoval, poslal a přez pana Martince se dozvěděl, že příčinou úhynu bylo pravděpodobně a mohl jsem si vybrat dvě věci. Proto u takto starého kusu bych to neřešil, sehnal nového a jedeme dál, já očkuji mor a mix. po 5 měsících a to proto, že v okolí se po dva roky mor vyskytoval.

30.12.2020 21:08
borax

XXX.XXX.91.21

Nič si nedlžíme? Alebo sa mýlim? Je mi jedno za koľko robí pitvu no neni mi jedno ked sa ma snaží pohodnocovať... Rýpe je ako , že nepoviem svoj názor ? Omyl, poviem a nemam s toho traumu.

V chovu se vždycky najde slabší kus.

31.12.2020 07:55

borax napsal(a):
V chovu se vždycky najde slabší kus.

" Po pitve sú sily a kusy vždy vyrovnané."

1.1.2021 22:22
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak já mám Zlatého Pana Veterináře, takového srdcaře, a ten mi před rokem (stalo se to samé) provedl pitvu zdarma. Stanovil diagnózu Mor 2. Poslal jsem následně ještě na tkáňový rozbor na VFU Brno (cena 600 Kč) a ten to potvrdil. Byl asi měsíc očkovaný kombi vakcínou mor-myx. Bohužel jsem ho nenechal očkovat na dvojku. Takže jsem se poučil.
Jinak kolega mišiko je sice "od huby a nekorektný", ale musí se nechat, že ohledně králíků zná.
I mě svého času tituloval k.o.k.o.t.e.m , ale beru to jako zábavné zpestření místní diskuse.

2.1.2021 23:52
sašaa

XXX.XXX.107.98

hokrví napsal(a):
Stalo se mi to, že jsem si dovezl chovného samce, převoz trval cca 10 hodin, cena 75 euro. Doma žil cca 3 týdny, po převozu nechtěl žrát, po pár dnech se chytil, ale nebylo to ono, jak se řekne žral nežral a když už se zdálo, že je v pořádku tak uhynul, byl jsem zvědavý co to asi bude a poslal ho na pitvu. Celková pita stála nějaké peníze, ale co jsem se dozvěděl mě nebylo vůbec jasné a tak jsem to naskenoval, poslal a přez pana Martince se dozvěděl, že příčinou úhynu bylo pravděpodobně a mohl jsem si vybrat dvě věci. Proto u takto starého kusu bych to neřešil, sehnal nového a jedeme dál, já očkuji mor a mix. po 5 měsících a to proto, že v okolí se po dva roky mor vyskytoval.

No, myslím si, že jsme měli králíky ze stejného zdroje a můj samec dopadl stejně. Pitva na SVU Olomouc (asi 1200kč) vyloučila známé nemoci a nabídli mi několik možností. Ptal jsem se na to mé veterinářky a prý tak končí plno pitev.

3.1.2021 00:10
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.28.0

Jaké možnosti?Já kupoval BO na výstavišti Flora v Olomouci,jsem kousek od Olomouce.

3.1.2021 08:04

hokrví napsal(a):

Bohužel s tím mám u králíků z ciziny také zkušenost.U králíků krmených pouze granulemi a ještě určitou značkou.Tam je velký problém je převést i jen na naše granule.Někdy sice časem trochu žrát začali,ale už to jejich zažívání nedalo.

3.1.2021 12:10
borax

XXX.XXX.91.21

Bohužel s tím mám u králíků z ciziny také zkušenost.U králíků krmených pouze granulemi a ještě určitou značkou.Tam je velký problém je převést i jen na naše granule.Někdy sice časem trochu žrát začali,ale už to jejich zažívání nedalo.

Tohle je vysoká liga.
Taky jsem nakupoval z ciziny,ale granule jsem zpočátku hodně ředil ovsem.
Problém je jednak transport-stres, tak to že králíci nejsou zvyklí na seno.I podmínky velkochovů jsou rozdílné( teplota+ vlhkost )

A když to přepálíte s granulemi, je konec.
Já jsem je prostě "donutil" žrát seno.
I králíci z velkochovů se dají adaptovat na vesnický, kralikárnový chov.
Chce to jen trpělivost a zkušenosti... určitě nic pro začátečníky.

3.1.2021 12:47

borax napsal(a):
Tohle je vysoká liga.
Taky jsem nakupoval z ciziny,ale granule jsem zpočátku hodně ředil ovsem.
Problém je jednak transport-stres, tak to že králíci nejsou zvyklí na seno.I podmínky velkochovů jsou rozdílné( teplota+ vlhkost )

A když to přepálíte s granulemi, je konec.
Já jsem je prostě "donutil" žrát seno.
I králíci z velkochovů se dají adaptovat na vesnický, kralikárnový chov.
Chce to jen trpělivost a zkušenosti... určitě nic pro začátečníky.

Jenže někteří se nedotknou sena ani ovsa.Momentálně tu mám jednoho samce,už 3.letého,a ten žere jen granule,naštěstí se na ně naučil,a ovesnou slámu,v létě pampelišku.Seno do huby nevezme.Někteří prostě nic jiného nevezmou,raději chcípnou.Není to jen moje zkušenost.Třeba předseda klubu chová Bí,dováží králíků desítky a sám říká,že vždy se najde jedinec,který se prostě nepřevede.Naproti tomu zde mám samici z Chorvatska a ta žere od počátku vše.To samé samec z Rakouska.

3.1.2021 13:09
borax

XXX.XXX.91.21

Jenže někteří se nedotknou sena ani ovsa.Momentálně tu mám jednoho samce,už 3.letého,a ten žere jen granule,naštěstí se na ně naučil,a ovesnou slámu,v létě pampelišku.Seno do huby nevezme.Někteří prostě nic jiného nevezmou,raději chcípnou.Není to jen moje zkušenost.Třeba předseda klubu chová Bí,dováží králíků desítky a sám říká,že vždy se najde jedinec,který se prostě nepřevede.Naproti tomu zde mám samici z Chorvatska a ta žere od počátku vše.To samé samec z Rakouska.

Možná jsem měl jen štěstí.
Pravda, taky mě uhynula jedna přivezená samice.
Cca po 3 týden po transportu.
Od začátku byla slabší.A i když jsem udělal maximum, abych špatný stav zvrátil... nedopadlo to.
Myslím, že se jí rozjela pastereloza...
Těžko říct...inu stane se.

3.1.2021 13:11
samec

XXX.XXX.96.58

Nedávno jsem měl tu čest hovořit s jedním chovatelem a posuzovatel v jedné osobě. Hodně často jezdí do zahraničí posuzovat a i kupuje chovný materiál. Na toto téma , ohledné krmení a v pozdější době i úhyn mi odpověděl, že někteří chovatelé v zahraničí krmí jedince na výstavy a k prodeji hlavně různými antibiotiky ...Ve většině případů , kdy je někdo koupí , tak o zvíře přijde...
A co se týká výstav Straubing, Wels apod. vždy hovořil jasně je tam DRUHÁ liga zvířat a "blbci" z Čech , Moravy , SK a Polska to kupují....
Neberte to, že někomu zakazuju výstavy, nebo dokonce nákupu , sám jezdím do zahraničí a přišel jsem do půl roku minimálně o 3 samce...

3.1.2021 17:23
sašaa

XXX.XXX.107.98

Každá králikárna a každý chov má své nemoci a králíci s tím bez problémů fungují, aniž by se cokoliv projevilo. Pokud je přivezete domů do svého prostředí, bud si zvykne nebo má smůlu. Kdykoliv jsem si dovezl zvířata odněkud z haly s řízenou klimatizací, nebo z vykachlíkovaného domku, kdy chovatel vymetal každý bobek denně, vždy byly problemy.
Naopak králíci odněkud z horších podmínek jsou ok.
Minulý rok jsem si jel pro samce FB, ten vypadal v 6 měsících, jak moji 2,5 měsíční, králíky pan choval ve stáji kozama a slepicema. Když už jsem tam byl, vzal jsem ho. Sel do karanteny, par dní preventivně Emanox a dnes je to nádherný, čiperný, 7 kilový macek.
Tím nikoho nenavádim, aby mel králíky v bordelu, ale mit srach, že kolem kálikárny probehne kočka a králíci zdechnou, je taky nanic.

4.1.2021 09:50
horal

XXX.XXX.13.26

Mne občas zaráží, co jsou lidé schopni prodat v burze, která se dělá při výstavách. Hold každá kačka dobrá.

4.1.2021 13:29
hokrví

XXX.XXX.96.97

Mám podobné zkušenosti jako mnozí z vás, v roce 2018 jsem scháněl 2 samice Bu a našel jsem inzerát asi 70 km od domova, ale jen 1 samičku. Když jsem přijel na místo chtěl jsem se otočit a jet zpět, bordel, hnůj a zase bordel, aby toho nebylo málo tak pán mi řekl, kde ji mám - aha já ji ještě mám u samice, nebylo poznat co je samice a co mládě, 70km je dálka vemu ji řekl jsem si nepojedu 140 km jen na projížďku. Po 14 dnech se objevil inzerát samice Bu, zavolali jsme si a jel jsem 50 km jedna cesta, pěkný upravený, čisto pořádek. Dali jsme řeč, skoukli samice a mohl jsem si vybrat ze tří, povídám vemu 2, dostal jsem nabídku, vemeš 3 a dostaneš 100 kč slevu, povídám beru 2 jen si musím vybrat, pán tedy, že si zatím nalije vodu do napaječek, vzal acidomid, nalil do konve, ptám se kolik dáváte, odpověděl mi, říkám to je dost a on já na králíkách nešetřím. Dovezl jsem si domů 2 pěkné samice, obě uhynuly a ostala mi jen ta co jsem nechtěl. V roce 2018 měla 2 vrhy, 2019 4 vrhy, 2020 3 vrhy a teď ji nechám zapustit koncem ledna, asi už naposledy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík