Bara12345678

XXX.XXX.168.228
Ahoj všem.
Obracím se na Vás s prosbou o radu. Náš králíček (6let) byl ještě ve čtvrtek normální hrál si běhal po bytě baštil pil všechno v pořádku a rano v pátek (včera) měl hlavičku na stranu,byl takový jako v křeči a při manipulaci dostával jakoby záchvaty. Jeli jsme tedy hned na veterinu paprsek a tak mu diagnostikovali encefalu jestli jsem to správně pochopila. Dostal dvě injekce a v pondělí jedeme na další. Hned druhý den vypadá už o něco lépe snaží se baštit i sám pít,jen ho člověk musí trošičku navádět protože se špatně orientuje. Jakoby se vše snaží dělat normálně jen to tělíčko ho neposlouchá.
Je mi strasně a jsem zdrcená když svého ušatého parťáka vidim takhle :( nemáte někdo zkušenosti s timhle ošklivým onemocněním jak bych mu léčbu mohla případně nějak ulehčit ať se má co nejlépe a nebo zkušenost s léčením,že vše dobře dopadne?
A také ta hlavička na stranu je možnost že se mu to srovná a nebo dá se s tím žít i po zaléčení, aby měl nadále kvalitní život? Děkuju za Vaše rady.
arte.P

XXX.XXX.36.244
Encefalitozoonózu?
Tam Vám těžko někdo řekne výsledek, je to do velké míry věc imunitního systému a toho do jaké míry jsou zasaženy další orgány, hlavně ledviny. Léčí se kortikosteroidy, které potlačí zánětlivou reakci a s různým úspěchem antiparazitiky, nejčastěji fenbendazolem. U části se stav vrátí do normálu, u části náklon hlavy zůstane, většina se s tím naučí žít.
Víc Vám snad poradí zkušení chovatelé zakrslíků.
Bara12345678

XXX.XXX.168.228
Děkuji moc za reakci :) právě zjišťuji co se vše dá pro to udělat aby kromě vet vyšetreni i já udělala vse spravne a co nejvice mu v tom zotavení pomohla. Už jsem psala do diskuze na kralici.cz Tak snad vse dobre dopadne 🙏🏼
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3043036/encefalitozonoza
https://www.google.cz/search?q=encefalitozoon%C3%B3za+kr%C3%A1l%C3%ADk%C5%AF&safe=active&sxsrf=ALeKk00eM9UOaMHxArZfGN6R252N9E5bRw%3A1619456487145&source=hp&ei=5_GGYKitBs2oa6_4n5AF&iflsig=AINFCbYAAAAAYIb_95tJdId90_JdJMldAFzEk_VE3Jgd&oq=encefalozoo&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIHCCMQsQIQJzIECAAQCjIECAAQCjIECAAQCjIECC4QCjIECAAQCjIECAAQCjIGCAAQChAeOgQIIxAnOggIABCxAxCDAToCCAA6BQgAELEDOggILhCxAxCDAToFCC4QsQNQwhBYg0lgxmJoAHAAeACAAVmIAacGkgECMTGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6&sclient=gws-wiz