Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2022 23:12
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.144

Zdravím,
mám dotaz před týdnem moje kralice Nasťa měla zřejmě říji.
Podestýlka v kotci rozvrtaná, udělala si i hnízdo. Tento týden už nic.. Chtěl jsem ji oramlovat, ale přišlo mě to ještě brzy kvůli studenému počasí.

Je dáno kdy asi teď bude mít znovu říji?
Nebo to musím vypozorovat.
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2022 08:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sněžný_Evžen napsal(a):
Zdravím,
Podestýlka v kotci rozvrtaná, udělala si i hnízdo. Tento týden už nic.. Chtěl jsem ji oramlovat, ale přišlo mě to ještě brzy kvůli studenému počasí.

Díky.

Obecný cyklus u domestikovaných samic jsou 3 týdny.

7.2.2022 08:52
Tomaas86

XXX.XXX.18.125

Sněžný_Evžen napsal(a):
Zdravím,

Díky.

U mladých a správně živených ramlic je říje pravidelná, každých 18-21 dní, ale to platí až od prvního vrhu. Ovlivňuje jí mnoho faktorů, hlavně zatučnění, kdy ramlice do říje nepřichází a délka dne dle o období v roce, bavíme-li se tedy o venkovním kotci. V umělém prostředí lze světelné podmínky ovlivňovat. Ve vašem případě šlo patrně o falešnou březost, která je u samic běžná, když by jste ji zhruba po týdnu připustil udělal by jste to nejlepší co by jste mohl. To že je to v zimě nevadí, většina chovatelů připouští právě v tomto období, má to spousty výhod a to zejména, že není hmyz a zvířata narozená v zimě mají lepší odolnost a kvalitní srst. Má to ale i svá úskalí. Je nutné aby měla samice chráněné místo, kde si vytvoří dobře chráněné hnízdo před větrem a mrazem. Jinak králice mají i vyvolanou říji, což je na samostatný článek. Nebo naleznete na webu. Po vrhu samice je vhodné připouštět 18-21d, pak 38-42d, nebo 60d. Nemusíte, ale striktně dodržovat, právě z důvodu, že říji u samic lze v období dlouhého dne přirozeně vyvolat. Výhodou toho, že je samice připuštěná v období říji je kvalitnější a hlavně vydatnější vrh. Hodně štěstí.

7.2.2022 09:51
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.144

Díky moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík