Dobrý den,
pečlivě jsem prošel fórum ale jednu odpověď jsem nenašel.
Je poměrně velká pravděpodobnost, že králík dostane nějakou nemoc a zrovna bude ve váze před poražením.
Co si mohu dovolit zpracovat na jídlo a co již ne? Jaké nemoci nemají vliv na maso a kdy je lepší se králíka zbavit bez užitku?
Králíky mám asi 2 roky a doposu se mi daří chov udržovat bez závažnějších nemocí.
U posledního králíka jsem si ale všiml že ledvinky jsou lehce světlejší a mají na sobě spoustu malých "kráterů". Je to známka nějaké nemoci? Mohu játra požít či ne?
Předem děkuji za přehlednou odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

viditelně nemocní králíci se nejedí
no a pokud při kuchání vidíte nějaké změny na orgánech, tak ten orgán je nepoživatelný a zbytek masa podmíněně poživatelný výrobní.
Dobře, a co třeba králík s dravčíkem? Je to kožní parazit, takže kůži vyhodím, to chápu, ale má to vliv na maso? Co ta fotka ledvinky? Znamena ta vada jen to že vyhodím ledvinku, nebo mám vyhodit celého králíka...
Dekuji Bodlinko za odpověď, jen bych potřeboval tu informaci trochu vice do hloubky.
Předem děkuji

Pidrovi
napsal(a):
Dobře, a co třeba králík s dravčíkem? Je to kožní parazit, takže kůži vyhodím, to chápu, ale má to vliv na maso? Co ta fotka ledvinky? Znamena ta vada jen to že vyhodím ledvinku, nebo mám vyhodit celého králíka...
Dekuji Bodlinko za odpověď, jen bych potřeboval tu informaci trochu vice do hloubky.
Předem děkuji
Nejsem bodlinka, ale... dravčík by v chovu být neměl. Si myslím. Jako, že ho včas řeším. Ta ledvina - jsem trochu v rozpacích - takhle vypadají třeba cysty. Ale to by byly puchýřky s tekutinou, ne krátery. Vyhodila bych jenom je, ne celého králíka. Můj soukromý názor.
Pidrovi
napsal(a):
Předem děkuji
Zdravím, dravčík si myslím, že na kvalitu masa vliv nemám, ale pokud se v chovu objeví, tak bych ho ihned řešil. Já ho měl tenkrát u chovného samce a pomohl mi velice dobře biokill ( ten oranžový na zvířata ) ať se daří 😉

borax
napsal(a):
Krátery na ledvinách dělá pastereloza.
Je to vedlejší projev rýmy.
Máte vlastní zkušenost? Nerýpu, ptám se. Onemocnění dýchacích cest a ledvin mi nejde moc dohromady. Ale nevím všechno, že jo.
napsal(a):
Máte vlastní zkušenost? Nerýpu, ptám se. Onemocnění dýchacích cest a ledvin mi nejde moc dohromady. Ale nevím všechno, že jo.
Ano, mám vlastní zkušenost.
A je to vědecky potvrzené.
Viděl jsem za ta léta chovu tolik, že by to tato diskuze ani neustála.

napsal(a):
pasteurelóza není zdaleka jen onemocnění dýchacích cest, umí i abscesy všude možně, pyometru a klidně i zánět ledvin
jinak to co je fotce je zánět ledviny, ale původců může být víc, jako u všeho
Podle mě pokud jde o takové ty běžné nemoci jako myxomatóza atd. tak to se dá sníst. Jednou mě v chovu propukla myxomatóza, králíci měli hlavy jak melouny, normálně jsme je v pohodě snědli jen o tom kromě mě nikdo nevěděl, nebo jsme si jednou krmili prase už bylo skoro vykrmené a začalo být nějaké chabrusové, jednoho dne ráno jsme ho našli chcíplé, normálně jsme udělali domácí zabíjačku a hotovo, maso z toho prasete bylo vinikající tak měkoučké a chutné, myslím že lepší vepřové jsem ještě nejedl.

nihilo
napsal(a):
Podle mě pokud jde o takové ty běžné nemoci jako myxomatóza atd. tak to se dá sníst. Jednou mě v chovu propukla myxomatóza, králíci měli hlavy jak melouny, normálně jsme je v pohodě snědli jen o tom kromě mě nikdo nevěděl, nebo jsme si jednou krmili prase už bylo skoro vykrmené a začalo být nějaké chabrusové, jednoho dne ráno jsme ho našli chcíplé, normálně jsme udělali domácí zabíjačku a hotovo, maso z toho prasete bylo vinikající tak měkoučké a chutné, myslím že lepší vepřové jsem ještě nejedl.
Proti gustu... Jo a vynikající.
S tou myxou, znám lidi, co napadené králíky jedí, ovšem, musi to být v začátku a hlavu zakopou.
Prase se 2x zdařilo a muselo se porazit, po otevření u prvního byl přivolán veterinář a doporučil vnitřnosti zakopat a maso vždy tepelně upravit i pro zvířata, je to asi 15 let a žijem, tak asi dobrý ☺.
Druhý trefili, řezník přijel ihned a pohoda.
Ovšem, pán výše je fajnšmekr.

juhaj
napsal(a):
S tou myxou, znám lidi, co napadené králíky jedí, ovšem, musi to být v začátku a hlavu zakopou.
Prase se 2x zdařilo a muselo se porazit, po otevření u prvního byl přivolán veterinář a doporučil vnitřnosti zakopat a maso vždy tepelně upravit i pro zvířata, je to asi 15 let a žijem, tak asi dobrý ☺.
Druhý trefili, řezník přijel ihned a pohoda.
Ovšem, pán výše je fajnšmekr.
To mi připomnělo. Byla jsem s dětmi na praxi a zrovna odváželi chovného kance na jatky. Samozřejmě vykastrovaného, ale i tak... A byli u toho romští spoluobčané, že si ho pak hned vezmou a že česnek to spraví. Tak asi jo.
Pidrovi
napsal(a):
Předem děkuji
Dravčík se léčí pipetou pro kočky, kterou vám dá veterinář.... Dokonce jsem tak bez potíží léčila vysokobřezí samici a bez problémů a následků porodila. Léčba rychlá, efektivní.
Jsou to breberky, které přenáší nejčastěji kočky ze sena, na kterém se povalují!

nihilo
napsal(a):
když je hlad, dá se sníst úplně všechno
fakt, záleží na tom, na co má kdo žaludek.
To nic není v 50 letech když ještě kočovali jistí spoluobčané tak přišli do dědiny a ptali se co by měli k jídlu a tak jim řekli že jim chcípli husy a ať si je jdou vyhrabat a šli a snědli je. Nebo to mě říkali rodiče chcípl vůl tak ho zahrabali za dědinou. Nedlouho po té přišli kočovníci a něco k jídlu. Tak jim řekli že nic nemají ale že jim chcípl vůl a je zahrabán za dědinou. Oni nelenili vola vykopali a pekl smrad z toho se táhl přes celou dědinu. No a jsou tady dodnes. Když je hlad.....
napsal(a):
To mi připomnělo. Byla jsem s dětmi na praxi a zrovna odváželi chovného kance na jatky. Samozřejmě vykastrovaného, ale i tak... A byli u toho romští spoluobčané, že si ho pak hned vezmou a že česnek to spraví. Tak asi jo.
To mi nějak nesedí, proč by se kastroval chovný kanec. Unás když skončil chovný kanec produkci po x letech tak šel na nutku a tam se prodal ke zkrmení zvířatům, nepamatuji, že by ho před porážkou kastrovali.
Jinak s těmi co kočovali, tak vím, že když mělo prase červinku tak ho naporcovali, zabalili do hadru a zakopali na několik dní do země, tvrdili že zem nemoc vytáhne.
Nikdy jsem nic takového nejedl a je mi zle jen to tady čtu, proto že nejím tyto různé pochoutky, nejsem odolný různým nemocem

hokrví
napsal(a):
To mi nějak nesedí, proč by se kastroval chovný kanec. Unás když skončil chovný kanec produkci po x letech tak šel na nutku a tam se prodal ke zkrmení zvířatům, nepamatuji, že by ho před porážkou kastrovali.
Jinak s těmi co kočovali, tak vím, že když mělo prase červinku tak ho naporcovali, zabalili do hadru a zakopali na několik dní do země, tvrdili že zem nemoc vytáhne.
Nikdy jsem nic takového nejedl a je mi zle jen to tady čtu, proto že nejím tyto různé pochoutky, nejsem odolný různým nemocem
V tomhle chovu kastrovali. Ale už je to dávno. Teď nás nikam k prasatům nepustí.

nihilo
napsal(a):
Jako my v dnešní době jsme zmlsaní ale garantuji vám že když měli lidi hlad za války v koncentrácích nebo ve Stalingradě tak by ten chcíplý vůl byla mana nebeská a lidi co mají ty své miláčky myslím tím psi kočky a pod. tak by je s velkou chutí snědly.
ale samozřejmě.
zároveň ale různé civilizace mají různé představy o tom, co je poživatelné a různé tabu popisující co poživatelné není
a je na každém, aby si v hlavě srovnal, jestli se cítí civilizovaně nebo uprostřed války a hladomoru.
Když není kde brát, tak se zužitkuje vše, ale dnešní doba je o přebytku všeho, výroba chrlí na co si vzpomenete a 50 - 60 procent se vyhodí, asi před měsícem bylo v televizi jak lidstvo drancuje planetu. Tento týden ve zprávách zaznělo několik odpovědí na inflaci, tak nebudu kupovat ovoce a zeleninu a nebo inflace mi nevadí, ale to zdražování. Inflace je o tom jak odčerpat peníze kterých je mezi lidmi víc než ekonomika snese.

hokrví
napsal(a):
Když není kde brát, tak se zužitkuje vše, ale dnešní doba je o přebytku všeho, výroba chrlí na co si vzpomenete a 50 - 60 procent se vyhodí, asi před měsícem bylo v televizi jak lidstvo drancuje planetu. Tento týden ve zprávách zaznělo několik odpovědí na inflaci, tak nebudu kupovat ovoce a zeleninu a nebo inflace mi nevadí, ale to zdražování. Inflace je o tom jak odčerpat peníze kterých je mezi lidmi víc než ekonomika snese.
Keby sa nevyrábalo kopec zbytočností = veľa ludí by nemalo pracu
Keby sa netlačili nekryté peniaze nebola by inflácia...
Keby sa nemusel generovať len maximálny rast Hdp...
Keby sa výrabali kvalitné výrobky...
Nemá cenu pokračovať......................................