Kyselizeli

XXX.XXX.92.109
Dobrý den,
mám v plánu si pořídit Belgičáka prostor na něj mám (zahradu) čas i peníze, ale stejně jsem se na internetu o něm několik věcí nedočetl.
1.Můžou spolu v jednom výběhu žít víc králíků najednou?
2.Je potřeba na prodej mládat nějaký průkaz o čistokrevnosti?
Předem děkuji za odpovědi.
Kyselizeli
napsal(a):
Dobrý den,
mám v plánu si pořídit Belgičáka prostor na něj mám (zahradu) čas i peníze, ale stejně jsem se na internetu o něm několik věcí nedočetl.
1.Můžou spolu v jednom výběhu žít víc králíků najednou?
2.Je potřeba na prodej mládat nějaký průkaz o čistokrevnosti?
Předem děkuji za odpovědi.
Zdravím, podle mě je lepší mít králíky v králíkárně, hlavně kvůli škodné. Jinak prodávat mláďata můžete i bez nějakého průkazu.
Chovám králíky ve "voliérách", jako škodná projde semtam kočka nebo k nim vleze potkan - nic, co by sklopec nevyřešil, pokud je zahrada dobře zabezpečená takový problém bych v tom možná ani neviděla.
Největší mínus chovu venku, pokud jste
to nemyslel tak, že na zahradě postavíte králíkárnu je jejich láska k norování - přes noc jsou schopné vyhrabat si metrový tunel, takže ani stěny zavedené do země jim nezabrání v útěku, není-li dno zabetonované nebo podložené pletivem.
Dohromady bych je chovala pouze v případě, že nechcete mít mladé, takže jen samice. Pořizovala jsem si dvě mladé samice - sestry co jsem ze začátku měla v jednom výběhu, vycházely spolu ok, ale jak se jednou jedna z nich odnese (např. k samci) druhá si zabere ve chvilce její teritorium a je dosti možné, že po návratu se nepřivítají zrovna v dobrém.
Každopádně stalo se mi i to, že jsem měla krátce pospolu samice, kdy jedna z nich měla mladé ve hnízdě (taková komplikovaná situace, takže budu ráda, když tu někdo nezačne rozebírat, jak je něco tak bezohledného vůbec možné - nebyl to můj úmysl a neplánuji to dělat někdy znovu :) ) a neměly mezi sebou žádný problém, mladých si druhá nijak nevšímala. Ale i tak bych raději neriskovala.
Ovšem já jsem jen takový laik, tudíž můj názor je jen takový ze zkušeností 😅