Dobrý den, chci se zeptat na vaše zkušenosti nebo vlastní názor.
Ve středu (16.2.) se mi okotila samička českého strakáče. Po kontrole jsem zjistila, že má 11 mladých.
V prvním vrhu na podzim měla jen 3, a teď takové "nadělení".
Samička váží 4,2 kila (před připuštěním), ona i malí vypadají dobře, ale je mi jasné, že největší zátěž teprve přijde.
Otázka asi spíš pro chovatele tohoto plemene: je možné, že samička všechny odchová? Nebo je lepší redukovat? Už jsem se ptala po okolí, na možnost podložení, ale nikdo poblíž mladé nemá. Druhá samička SiV má 9 mladých, ale ta už si je zredukovala z 11 kusů.
Samičky jsou na kojících granulích, ovesných vločkách, nahém a černém ovsu, karobu a přidávám i trochu mléčných granulí. Denně mrkev a sušené kopřivy. Na vše jsou zvyklé, krmím tak pořád.
Děkuji za rozumné odpovědi.
Zuzka
Uživatel s deaktivovaným účtem

vyhoďte mlynáře a je to.

Vali80
napsal(a):
Mlynáři nejsou. Křížím ji s burgunem a potomci jdou na maso.
Podotýkám, že byla skončena jen 1x.
Do týždňa to zredukuje samica alebo príroda. Otázka je ako bude na tom samotná samica . Osobne by som počkal a potom čo bude ? Zmrda = hodil kočke .

Uvidíte za 2-3 dny,to už jsou vidět zaostávající mláďata.Ta bych zlikvidovala.Ostatním ubírají mléko,rostou pomalu,za mě je zbytečné je nechávat,ale já nechávám jen vyrovnaná mláďata bez ohledu na počet.

Uvidíte,pokud budou všichni napití a tak nějak stejně velcí,tak je nechte.To samozřejmě záleží na vás,jak se vám budou jevit.Pokud je nemám kam podložit,dostanou je kočky.
georgi

XXX.XXX.118.61
Nikdy jsem králíky v hnízdě neredukoval . A většinou samice odchovaly deset i jedenáct mladých mladých ,pokud byly dobře živené . U čistokrevných samic , které jsem křížil , to nebyl žádný problém .Během kojení jsem se nebál jim přidat . Je to přesně jak píše mišiko , pokud je něco špatně příroda si to zredukuje sama . Tady bych se nebál .
napsal(a):
Uvidíte,pokud budou všichni napití a tak nějak stejně velcí,tak je nechte.To samozřejmě záleží na vás,jak se vám budou jevit.Pokud je nemám kam podložit,dostanou je kočky.
Kočky nemáme, jen psy. Jack Russell by je zakousl, ale to se mi zdá brutální. Zase na druhou stranu lepší, než by se trápili hlady.
Samička je dost statná a i velká.
Ještě zkusím rozhodit sítě, ale většinou mají samice teprve březí.
To jsou starosti ... Když měla tři, tak jsem si říkala, že se moc nevytáhla a teď tohle!
Teď už věřím, že četnost skoků nemá vliv na počet mláďat.
georgi
napsal(a):
Nikdy jsem králíky v hnízdě neredukoval . A většinou samice odchovaly deset i jedenáct mladých mladých ,pokud byly dobře živené . U čistokrevných samic , které jsem křížil , to nebyl žádný problém .Během kojení jsem se nebál jim přidat . Je to přesně jak píše mišiko , pokud je něco špatně příroda si to zredukuje sama . Tady bych se nebál .
Díky moc, mě šlo spíš o to, že je to český strakáč, ne úplně masné plemeno. Taky jsem nikdy samicím mladé neodebírala a nechala to na nich.

Tak u králíků na maso je to jedno,ale u výstaváků je lepší 7,8 krásných,stejných,silných mladých než 10 menších a nevyrovnaných.
sašaa
napsal(a):
Jo a nadpočetná králičata utrácím a potom dávám kocourům. Nějak mi to pištění nedělá dobře a kočičáci si rádi hrají.....
Jenže my kočky nemáme 🤔
Budu hnízdo kontrolovat a pokud bude nějaký viditelně slabší, půjde pryč, ale ještě nevím kam a jak.
Jinak to asi nechám na přírodě a samičce.

Vali80
napsal(a):
Jenže my kočky nemáme 🤔
Budu hnízdo kontrolovat a pokud bude nějaký viditelně slabší, půjde pryč, ale ještě nevím kam a jak.
Jinak to asi nechám na přírodě a samičce.
A máte slepice?Ty dokáží zabít a zlikvidovat i malého potkana.
napsal(a):
A máte slepice?Ty dokáží zabít a zlikvidovat i malého potkana.
To máme. No zatím jsou všichni o.k., hnízdečka klidná.
Jinak jsem domluvená se známým. Má hada, velkou korálovku a klidně můžu něco přinést. Což by bylo pro mě asi nejlepší řešení. Neviděla bych, ani neslyšela jejich konec. 😟
Vali80
napsal(a):
To máme. No zatím jsou všichni o.k., hnízdečka klidná.
Jinak jsem domluvená se známým. Má hada, velkou korálovku a klidně můžu něco přinést. Což by bylo pro mě asi nejlepší řešení. Neviděla bych, ani neslyšela jejich konec. 😟
To zobání slepic u potkana ano, ale u králíků asi ne 😣😟.
Zdravím všechny a podávám zprávu ☺️. Tak do dnešního dne žádný úhyn. Malí jsou všichni naprosto stejní. Dnes proběhla vizuální kontrola. Nejsou to žádní obři, ale drobečci také ne.
Samice je hrozně žravá. Pokaždé, co jdu kolem, skáče po dvířkách. Ale to ona dělává i těsně před porodem 😉.
Moje samička co porodila 15.2. také 11 králíčků si počet upravila sama, tři dny po porodu každý den 1 mrtvé mládě, tak že teď má 8 mladých týden starých a zdají se být v pořádku. Měl jsem taky problém jestli odebrat 2 - 3 králíčky, dělám to když jsou mezi nimi slabší kusy, to není problém, ale jsou li všichni tak nějak stejní, člověk to lituje a to by v chovatelství asi nemělo být.
Dnes porodila další samička 9 mladých, zdají se že jsou ok a 2 další samice mají rodit do konce měsíce a tak dále atd.
hokrví
napsal(a):
Moje samička co porodila 15.2. také 11 králíčků si počet upravila sama, tři dny po porodu každý den 1 mrtvé mládě, tak že teď má 8 mladých týden starých a zdají se být v pořádku. Měl jsem taky problém jestli odebrat 2 - 3 králíčky, dělám to když jsou mezi nimi slabší kusy, to není problém, ale jsou li všichni tak nějak stejní, člověk to lituje a to by v chovatelství asi nemělo být.
Dnes porodila další samička 9 mladých, zdají se že jsou ok a 2 další samice mají rodit do konce měsíce a tak dále atd.
Právě že jsou všichni stejní, žádný není viditelně menší. Jedna samice mi taky redukuje (2. a 5. den). Ti dnes mají 11 dnů a vypadá, že už si počet 9 kusů nechá. Strakáčka zatím nic neredukuje. Hnízdo je klidné, čisté, samička se stará.
8 denní strakáčci. Dva jsou teda viditelně větší, jsou vždycky na vrchu hnízda, tak mají asi lepší přístup ke zdroji obživy
Samička vypadá dobře, bez známky úbytku hmotnosti.
Tak strakáčků je nakonec 12 😲
Mají 19 dnů a začínají vylézat z hnízda a ochutnávat vločky s mléčnými granulemi.
Velikostní rozdíly jsou patrné, ale to se dalo čekat. Samička je o.k....
A jsou hrozně krásní 🤗☺️😊
Rostou jako z vody, milují sušené kopřivy a bylinky a užívají si prostor v nové králíkárně o velikosti 160x100 cm.
Dva jsou teda drobečci, tak uvidím, jak zvládnou za měsíc odstav.

Vali80
napsal(a):
Rostou jako z vody, milují sušené kopřivy a bylinky a užívají si prostor v nové králíkárně o velikosti 160x100 cm.
Dva jsou teda drobečci, tak uvidím, jak zvládnou za měsíc odstav.
Ušáčci pěkní, my máme stejně staré Tč a Ha oboje po 7.Tak ať zdárně rostou.

Vali80
napsal(a):
Děkuji, ti třísláčci jsou nááádherní... škoda, že to není masné plemeno! Jsou fakt moc krásní.
Ať se daří i vašim ušáčkům
Masné plemeno to není,ale výborné krátké maso a jako většina malých plemen,ač se to nezdá,vysoká výtěžnost.
Tak ještě jednu .
Ja by som nič nevyhadzoval, všetko si "zariadi samica" Treba iba pravidelne kontrolovať hniezdo. Ak samica bola dobre kŕmená pre samotným kotením, bude mať mlieka dosť.
Bola tu aj téme ako kŕmiť samicu ... Ja 2 týždne pred kotením zdvíham krmnu dávku garnúl a jačmeňa. Tak samo ovocie zelenina.
Snehy
napsal(a):
Ja by som nič nevyhadzoval, všetko si "zariadi samica" Treba iba pravidelne kontrolovať hniezdo. Ak samica bola dobre kŕmená pre samotným kotením, bude mať mlieka dosť.
Bola tu aj téme ako kŕmiť samicu ... Ja 2 týždne pred kotením zdvíham krmnu dávku garnúl a jačmeňa. Tak samo ovocie zelenina.
Jj, krmena je dostatečně. Všichni malí jsou úplně v pořádku a samice taky. Ani moc neztratila na váze.
Dnes byly první vycházky.