Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2022 18:04
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.145.174

Zdravím, mám dotaz kdy je možné dát samce králika k samici na připuštění.

Králík je letošní a bude mít 3 měsíce. Jedná se o Nos. Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2022 18:36

9-10 měsíců a váze víc jak 6 kg. Dává se samice k samcovi ne naopak.

14.3.2022 20:06
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.145.174

ajoo díky moc

georgi

15.3.2022 21:26
georgi

XXX.XXX.118.61

Po samci NOS jsem měl mladé v 5,5 měsících . Přesně řečeno poprvé jsem připouštěl když měl samec 5,5 měsíce . Běžně zařazuji samce do chovu od šesti měsíců . Jinak samice se dává k samci , přesně jak píše jíva .

16.3.2022 18:17

georgi napsal(a):
Po samci NOS jsem měl mladé v 5,5 měsících . Přesně řečeno poprvé jsem připouštěl když měl samec 5,5 měsíce . Běžně zařazuji samce do chovu od šesti měsíců . Jinak samice se dává k samci , přesně jak píše jíva .

Samozřejmě,že mladý po něm být mohou,ale samec není řádně vyspělý ani velikostně a často ani psychicky. Pokud není dost průbojný,lehce se může stát,že ho samice napadne a může být pak v dalším chovu nepoužitelný,jelikož se bude samic bát.To není o tom jak brzy je schopný zplodit potomstvo,alespoń u mne ne.U mne to musí být řádně vyspělý kus,ale chovám výstaváky,tudíž králíky do dalšího chovu,a tam mně jde hlavně o kvalitu po všech stránkách.

georgi

16.3.2022 22:04
georgi

XXX.XXX.118.61

Máte pravdu jívo . Záleží jestli chci po samci jenom potomstvo nebo pěkné kusy . Na jeho velikosti k poměru velikosti samice určitě záleží . Chovám hlavně křížence NOS a chovám králíky více na maso ..Určitě jestli chci mít po něm pěkné kusy je to od devátého měsíce výš . Tazatel se původně ptal od kdy může samec začít připouštět . To že by byl mladý samec po prvním připuštění nepoužitelný se mi nikdy nestalo . Vaše připomínka byla dobrá a věřím že jste tazateli tyhle věci více přiblížil .

16.3.2022 22:17

georgi napsal(a):
Máte pravdu jívo . Záleží jestli chci po samci jenom potomstvo nebo pěkné kusy . Na jeho velikosti k poměru velikosti samice určitě záleží . Chovám hlavně křížence NOS a chovám králíky více na maso ..Určitě jestli chci mít po něm pěkné kusy je to od devátého měsíce výš . Tazatel se původně ptal od kdy může samec začít připouštět . To že by byl mladý samec po prvním připuštění nepoužitelný se mi nikdy nestalo . Vaše připomínka byla dobrá a věřím že jste tazateli tyhle věci více přiblížil .

Už jsem se s tím párkrát setkala,že dali mladého samce k samici,jestli už bude skákat,jenže říjná starší samice po něm začala skákat,honit ho až se samec schoval do rohu kotce.Pak se samic bál a v tomto případě neskákal vůbec.Někteří jen klidné samice,ale s velkou rozvahou.

georgi

17.3.2022 21:01
georgi

XXX.XXX.118.61

Přesně takovou říjnou samici co skákala při připuštění po samci jsem měl když můj poslední chovný samec začal připouštět . Samici stačí přitlačit rukou k zemi a je klid . Od toho tam ten chovatel je .

18.3.2022 06:35

georgi napsal(a):
Přesně takovou říjnou samici co skákala při připuštění po samci jsem měl když můj poslední chovný samec začal připouštět . Samici stačí přitlačit rukou k zemi a je klid . Od toho tam ten chovatel je .

Ale to ví lidi,co chovají léta,ale také ne všichni a ne začátečníci,co se tady ptají.A tam také vznikají ty problémy.Takže když něco píši,je to s tím,že tazatel neví.
Ona také řada lidí hodí samici k samcovi,často i naopak,a nechá ji tam i několik dní.

georgi

18.3.2022 22:23
georgi

XXX.XXX.118.61

Máte pravdu , začátečníci neví . To je normální . Nejhorší je když si myslí že to dělají dobře a nepoučí se . Dneska je spousta možností jak dobré informace získat . Takových chovatelů co hodí samce k samici a po pár dnech vytáhnou a podobně je víc .

20.3.2022 15:05
hokrví

XXX.XXX.96.32

Můj soused si před pár lety koupil chovný kmen králíků, šel jsem okolo a on se mě zeptal jestli mám chvilku a podíval se mu na králíci, že když dá samici k samci tak, že se perou. Letmo jsem prohlédl králíky a povídám, že se mi zdá, dva že jsou samci. Po prohlédnutí jsem zjistil, že si koupil 3 samce a jednu samici, konstatoval že jsou všichni blbci když mu to takhle prodali, já si myslím, že si popletl znaky samec, samice. Dělal machra a dovezl si chovný kmen postavený tak trochu na hlavu.

20.3.2022 15:18

hokrví napsal(a):
Můj soused si před pár lety koupil chovný kmen králíků, šel jsem okolo a on se mě zeptal jestli mám chvilku a podíval se mu na králíci, že když dá samici k samci tak, že se perou. Letmo jsem prohlédl králíky a povídám, že se mi zdá, dva že jsou samci. Po prohlédnutí jsem zjistil, že si koupil 3 samce a jednu samici, konstatoval že jsou všichni blbci když mu to takhle prodali, já si myslím, že si popletl znaky samec, samice. Dělal machra a dovezl si chovný kmen postavený tak trochu na hlavu.

Na výstavách se s tím setkávám často,že si pletou 1,0 a 0,1.Pokud jsem u vydávání zvířat,tak se vždy ptám a chcete opravdu samce nebo samici.Sice na mě občas koukají jak na blbce,ale alespoń vím,že si odvezou to,co chtěli.

21.3.2022 16:32
Snehy

XXX.XXX.191.83

Nos je veľké plemeno králika. Prvý skok na min. 10. mesiac u samice. Samec môže byť mladší ale nie pri 2 ročnej samici a viac lebo bude pretiahnutý :-))) ale to nemusí platiť! Takže mu ego padne alebo sa zvýši. ;-)

Vhodný vek samca je 12 mes a viac (samec musí byť vo svojom koterci, potom je aj dominantný) a samica sa pridáva k samcovi.

V mojom ponímaní to vysvetlím asi takto. Samec ak je dobre stavaný a chovaný mal by mať libido na 8-10 mesiac suprovo začínajúce na začiatku kariéry :-) . Síce nie je ešte plne vyvinutý ale jemu to neprekáža, lebo jeho gén bude u matky, takže jeho fyziologický vývoj to nijako neovplyvní.
Samica aj keď nie je telesné vyzretá ale rujna už bude. Tu ale treba zvážiť či chcem kvantitu alebo kvalitu.

Prečo teda min 10 mesiac/12 mesiac? Mám zato, že párením a oplodnením sa fyziologický rast 0.1 zastaví, lebo hormonálny a výživový potenciál ide do plodov. To ale neznamená, že sa genetika neprenáša.

Stotožnil som sa tu s istými názormi iných chovateľov. Podotknem iba to, že nie každej samici vyhovuje daný samec. U mňa samice pri pripúštaní prehadzujem ak neskočí. Ak neskočí jeden tak druhý. Ak nie dnes a ani do mesiaca tak "salama" ale rozum hej aby som si neodfikol niečo čo som držal dlho.

Neodporúčam samicu (0.1) ponechávať u samca (1.0) bez dozoru a už vôbec nie na x hodín či dní.. Môže chlapec prísť o guľky :-))) a koniec kariéry. Dobrý samec (cca 3 roky a viac) skočí 2x za sebou a za deň 2-3 samice nie je problém.

21.3.2022 20:19

Snehy napsal(a):
Nos je veľké plemeno králika. Prvý skok na min. 10. mesiac u samice. Samec môže byť mladší ale nie pri 2 ročnej samici a viac lebo bude pretiahnutý :-))) ale to nemusí platiť! Takže mu ego padne alebo sa zvýši. ;-)

Vhodný vek samca je 12 mes a viac (samec musí byť vo svojom koterci, potom je aj dominantný) a samica sa pridáva k samcovi.

V mojom ponímaní to vysvetlím asi takto. Samec ak je dobre stavaný a chovaný mal by mať libido na 8-10 mesiac suprovo začínajúce na začiatku kariéry :-) . Síce nie je ešte plne vyvinutý ale jemu to neprekáža, lebo jeho gén bude u matky, takže jeho fyziologický vývoj to nijako neovplyvní.
Samica aj keď nie je telesné vyzretá ale rujna už bude. Tu ale treba zvážiť či chcem kvantitu alebo kvalitu.

Prečo teda min 10 mesiac/12 mesiac? Mám zato, že párením a oplodnením sa fyziologický rast 0.1 zastaví, lebo hormonálny a výživový potenciál ide do plodov. To ale neznamená, že sa genetika neprenáša.

Stotožnil som sa tu s istými názormi iných chovateľov. Podotknem iba to, že nie každej samici vyhovuje daný samec. U mňa samice pri pripúštaní prehadzujem ak neskočí. Ak neskočí jeden tak druhý. Ak nie dnes a ani do mesiaca tak "salama" ale rozum hej aby som si neodfikol niečo čo som držal dlho.

Neodporúčam samicu (0.1) ponechávať u samca (1.0) bez dozoru a už vôbec nie na x hodín či dní.. Môže chlapec prísť o guľky :-))) a koniec kariéry. Dobrý samec (cca 3 roky a viac) skočí 2x za sebou a za deň 2-3 samice nie je problém.

Kamarát a canisterapia je vhodná aj pre králika? Máš stále pocit že si v správnej sekcii?

22.3.2022 13:11
Snehy

XXX.XXX.191.83

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kamarát a canisterapia je vhodná aj pre králika? Máš stále pocit že si v správnej sekcii?

Mám pocit, že som v správnej sekcii a čo s tým ma canis? Budeš do mňa pichať všade? Vyjadril som svoj názor a poznatky. Nie si s tým stotožnený nechaj tak. Ak áno daj palec. Ešte niečo?

22.3.2022 19:49

Tebe palec , tak do oka akurát.

22.3.2022 21:10
Snehy

XXX.XXX.191.83

Tebe palec , tak do oka akurát.

...a nedáš si pokoj.

23.3.2022 07:31

A čo ti vadí, že som úprimný?

24.3.2022 18:30
Snehy

XXX.XXX.174.203

A čo ti vadí, že som úprimný?

Úprimnosť nevadí. Veľa úspechov v chove.

Přidejte reakci

Přidat smajlík