Petr_W

XXX.XXX.98.150
Dobrý den.
Jsem začínající chovatel. Mám dotaz, když už jsou malí králíčci ve stádiu, že si začínají zvykat na pevnou stravu, co jim mám dát do misky? Nikde jsem se to boužel nedočetl.
Děkuji za odpověď.
Petr_W
napsal(a):
Dobrý den.
Jsem začínající chovatel. Mám dotaz, když už jsou malí králíčci ve stádiu, že si začínají zvykat na pevnou stravu, co jim mám dát do misky? Nikde jsem se to boužel nedočetl.
Děkuji za odpověď.
Pokračujte s tím, čím jste dosud krmil samici. Neexperimujte! Převede si je sama, nechte je aspoň do 8 týdně s králicí a bude vše v pohodě. A méně je někdy více ( myslím tím pestrost krmení).
Tak ono je to nejvíc o kvalitě krmení. Mi teď krmíme pouze čerstvě nasečenou jetel inu a v poledne ječmen. A králíčka rostou jako z vody. V průměru máme 6 až 7 mladých u samice, samice jsou 4. Jedná se především o hyla. A zdraví jsou a rostou jako z vody.
Čmerda

XXX.XXX.234.54
Petr_W
napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji za odpověď.
Jakmile vylézají z hnízda, začínají ochutnávat pevnou stravu, baští s maminkou, postupně si navykají pod jejím dohledem na pevnou stravu - ovesné vločky, granule pro malé králíčky (existují i granule pro kojící králice a králíčáta), mrkev, sušený zelený oves, seno. Je nutné zajistit jim přístup k vodě. Před krmením zeleného či šťavnatého krmiva (kvalitní mrkev není problém) králíčkům do 3 měsíců je nezbytné velmi varovat.
Čmerda
napsal(a):
Jakmile vylézají z hnízda, začínají ochutnávat pevnou stravu, baští s maminkou, postupně si navykají pod jejím dohledem na pevnou stravu - ovesné vločky, granule pro malé králíčky (existují i granule pro kojící králice a králíčáta), mrkev, sušený zelený oves, seno. Je nutné zajistit jim přístup k vodě. Před krmením zeleného či šťavnatého krmiva (kvalitní mrkev není problém) králíčkům do 3 měsíců je nezbytné velmi varovat.
Opravdu se není čeho bát. Pokud ovšem dodržujeme zásady postupně po zimě králici převádět na zelené, sekat jen za suchého počasí navečer, skladovat na suchém místě, z krmit nejpozději druhý den a opravdu pečlivě dbát na to, ať není pokos zapařený.
Krmili se tak u nás odedávna, manžel tak v mládí krmil výstavní kaliforňany a kokcinu jsme neviděli ani nepamatuji.
juhaj
napsal(a):
Opravdu se není čeho bát. Pokud ovšem dodržujeme zásady postupně po zimě králici převádět na zelené, sekat jen za suchého počasí navečer, skladovat na suchém místě, z krmit nejpozději druhý den a opravdu pečlivě dbát na to, ať není pokos zapařený.
Krmili se tak u nás odedávna, manžel tak v mládí krmil výstavní kaliforňany a kokcinu jsme neviděli ani nepamatuji.
Přesně tak..trávu po hrstkách trhám už březím samičkám,jen co začne po zimě rašít..mladí trávu začnou žrát se samičkami..po troškách..plus ovesné vločky,granule, samici i ječmen..občas suchý rohlík, mrkev, nějakou zeleninu.. stále seno..také bez kokcidiozy..
georgi

XXX.XXX.118.61
Králíky převádím ze sena na trávu zjara . Raději trochu později než dřív .Důležité je aby se tráva nezapařila nejen před krmením . Když jí dáte moc najednou a nestačí jí včas sežrat snadno se zapaří . Mladí v létě hned po vylezení z hnízda začínají žrát trávu .