Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2022 12:02
VeronikaVD

XXX.XXX.218.107

Dobrý den, obracím se na Vás o pomoc s radou. Mám 5 ti měs. ''teddy králíčka. Králíčka mám prvně v životě, proto se obracím s dotazem jsem. Ač jsem si vše nastudovala a stále studuji vše co se týče zvířátka. Pořád mám ne-uplně jasno v jistých věcech co se týče jeho chování. Tak teď k věci..... mám 5 -ti měs samečka králíčka. mám ho cca 14 dní. Musím uznat že je velmi šikovný, chodí na záchůdek (i když čůrání máme problém, to chodí do druhého rohu a nevím vůbec proč). Po bytě si běhá, potřebu jde udělat vždy do klece. ALE..... to co mě trápí a nevím co to je jak ho to odnaučit (co nejdřív), když mu dám do klece ruku pohladit ho, vyměnit mystičku...vrčí tlapičkama se ohání. Dočetla jsem se že si chrání území, ale myslím si že ne nějaké hranice by měl mít. Proto ho to chci odnaučit. Takže se tedy ptám zda si opravdu brání to své a jen trpělivostí a ukázkou že tohle neplatí a trpělivostí .....PŘESTANE.....
Vím po takové krátké době po něm nemohu chtít zázraky, ale chci to podchytit co nejdřív a pracovat s tím.
PŘEDEM MOC DĚKUJI ZA JAKÉKOLI RADY.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2022 13:09

Už to tady bylo psáno několikrát.Každý králík má svoji povahu a jen málokdy se daří předělat.Není to pes.U těchto mazlíků je problém,že se šlehtí hlavně na barvy a většinou se nehledí na povahu.Králík je dospělý a tak se tak i chová.Doporučuje se kastrace,ale ani ta nemusí nic vyřešit.

4.12.2022 13:15

VeronikaVD napsal(a):
Dobrý den, obracím se na Vás o pomoc s radou. Mám 5 ti měs. ''teddy králíčka. Králíčka mám prvně v životě, proto se obracím s dotazem jsem. Ač jsem si vše nastudovala a stále studuji vše co se týče zvířátka. Pořád mám ne-uplně jasno v jistých věcech co se týče jeho chování. Tak teď k věci..... mám 5 -ti měs samečka králíčka. mám ho cca 14 dní. Musím uznat že je velmi šikovný, chodí na záchůdek (i když čůrání máme problém, to chodí do druhého rohu a nevím vůbec proč). Po bytě si běhá, potřebu jde udělat vždy do klece. ALE..... to co mě trápí a nevím co to je jak ho to odnaučit (co nejdřív), když mu dám do klece ruku pohladit ho, vyměnit mystičku...vrčí tlapičkama se ohání. Dočetla jsem se že si chrání území, ale myslím si že ne nějaké hranice by měl mít. Proto ho to chci odnaučit. Takže se tedy ptám zda si opravdu brání to své a jen trpělivostí a ukázkou že tohle neplatí a trpělivostí .....PŘESTANE.....
Vím po takové krátké době po něm nemohu chtít zázraky, ale chci to podchytit co nejdřív a pracovat s tím.

Neodnaučíte. Viz archer.

4.12.2022 13:57
VeronikaVD

XXX.XXX.218.107

Pardon, nečtu si každý dotaz. Proto jsem se zeptala. Pochopila jsem že je tato stránka k radám určena, takže mi nemusíte zdůrazňovat že to tu několikrát bylo zmíněno.
Navíc všude píší něco jiného. Třeba toto co mi píšete vy... jsem ještě nenarazila. Že se málo kdy dají předělat. Ano, je to pořád zvíře, ale také se s každým zvířetem dá pracovat. Proto zde padl můj dotaz. Pokud se naučí na WC, mazlit atd proč by se nenaučil neohánět se. Chtěla jsem jen poradit jak na to....Děkuji za vyjádření budu hledat dál.....slovo NEJDE/NENÍ MOŽNÉ u mě neexistuje.

4.12.2022 14:15

Když myslíte,píší zde lidé kterým pár králíků rukama prošlo.Desítky,stovky,tisíce...
Chovám sice výstaváky,několik desetiletí,ale vím,že když se v chovu nechá samice,samec,který útočí na ruku většina mláďat je také takových a pokud se spojí dva takovýto jedinci jsou taková všechna mláďata.

4.12.2022 14:55
VeronikaVD

XXX.XXX.218.107

Paní která mi králíčka prodávala tento problém neměla...... Uvidíme každé zvíře je jiné....Jsem názoru že zvíře je jak dítě a není to hračka musí se mu člověk opravdu věnovat a nejlépe od začátku

4.12.2022 15:05

Bohužel i dětem se můžete někdy věnovat jak chcete a v dospělosti jsou úplně jiné než byste si představovala.
Asi tam ta povaha někde je ,když se králík tak chová.

4.12.2022 16:53

VeronikaVD napsal(a):
Pardon, nečtu si každý dotaz. Proto jsem se zeptala. Pochopila jsem že je tato stránka k radám určena, takže mi nemusíte zdůrazňovat že to tu několikrát bylo zmíněno.
Navíc všude píší něco jiného. Třeba toto co mi píšete vy... jsem ještě nenarazila. Že se málo kdy dají předělat. Ano, je to pořád zvíře, ale také se s každým zvířetem dá pracovat. Proto zde padl můj dotaz. Pokud se naučí na WC, mazlit atd proč by se nenaučil neohánět se. Chtěla jsem jen poradit jak na to....Děkuji za vyjádření budu hledat dál.....slovo NEJDE/NENÍ MOŽNÉ u mě neexistuje.

Nejde o každý dotaz. Ale je tady spousta vláken na toto téma. A hodně zklamaných majitelů.

4.12.2022 16:54

VeronikaVD napsal(a):
Paní která mi králíčka prodávala tento problém neměla...... Uvidíme každé zvíře je jiné....Jsem názoru že zvíře je jak dítě a není to hračka musí se mu člověk opravdu věnovat a nejlépe od začátku

A jak víte, že ho neměla?

4.12.2022 17:30
borax

XXX.XXX.122.70

VeronikaVD napsal(a):

Jste poněkud naivní.
Povahové vlastnosti nezměníte ani sebelepší péčí.
Ještě si užijete až bude v pubertě.

4.12.2022 19:08

borax napsal(a):
Jste poněkud naivní.
Povahové vlastnosti nezměníte ani sebelepší péčí.
Ještě si užijete až bude v pubertě.

Takže puberta u pidikrálíků se opravdu dostavuje později? Jenom se ptám.

4.12.2022 19:11
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takže puberta u pidikrálíků se opravdu dostavuje později? Jenom se ptám.

Je jedno kdy.
A každý měsíc se vám bude králík měnit.
Samec bude značkovat okolí a samice vám přeháže podestýlku na cucky.
A oba budou zapáchat v bytě.

4.12.2022 19:18

to chování je u králíků normální. nepřeučíte to, můžete být ale chytrá a králíka v jeho noře nechat na pokoji a mystičku vyměnit, když tam králík zrovna není.

4.12.2022 19:23

borax napsal(a):
Je jedno kdy.
A každý měsíc se vám bude králík měnit.
Samec bude značkovat okolí a samice vám přeháže podestýlku na cucky.
A oba budou zapáchat v bytě.

Ptala jsem se z "vědeckých" důvodů. Protože obecně se uvádí 4 - 6 měsíců. Ale ve finále je to jedno. Problémy budou.

4.12.2022 19:49
Cherie20

XXX.XXX.93.248

VeronikaVD napsal(a):

Toto bohužel opravdu nelze odnaučit. Hlavně se po králíkovi neohánějte zpátky. A už vůbec ne, aby vás napadlo, ho to odnaučit tím, že ho třeba lepnete či praštíte, když na vás vystartuje. Tím situaci ještě zhoršíte a bude akorát agresivnější. Králík si opravdu jen chrání své území a potravu. Mám králíka samce 8 let a toto dělá od jak živa. Musíte si prostě dávat pozor. My třeba našeho králíka nemůžeme krmit tak, že mu nasypeme granule z ruky do misky, to vystartuje pokaždé a kouše. Krmíme ho přes mříže z vrchu 😀 Jinak je to mazel, běhá na volno, sám si mi chodí lehat do klína a mazlit se, ale na misku se mu prostě sahat nesmí. 🤷 Králíci to dělají celkem běžně, moje babička mi kolikrát vyprávěla, jak chodila krmit dědovi králíky a mlátila je u toho miskou po hlavě, když po ní startovali a snažili se jí kousat. 🤦 Ona je horká hlava a naštěstí už králíky nechovají... 🙏

4.12.2022 20:01
Cherie20

XXX.XXX.93.248

VeronikaVD napsal(a):

Je vidět, že děti ještě nemáte 😂😂😂 Já pořád hledala, kde dělám chybu u starší dcery, je celkem náročná jak na výchovu, tak na nervy. Zkoušela jsem různé kurzy, knížky o dětském chování a výchově a až s příchodem druhé mi došlo, že prostě má takovou povahu. Stejná výchova, stejné podmínky, přesto každá úplně jiná. 🙂 Každý tvor, člověk má svou povahu a i kdyby jste se na hlavu stavěla, stejně bude cholerický, vzteklý, samostatný, uzavřený nebo naopak pozornost vyžadující, mazlivý, agresivní a to nepředěláte. 😉

4.12.2022 20:04

Cherie20 napsal(a):
Je vidět, že děti ještě nemáte 😂😂😂 Já pořád hledala, kde dělám chybu u starší dcery, je celkem náročná jak na výchovu, tak na nervy. Zkoušela jsem různé kurzy, knížky o dětském chování a výchově a až s příchodem druhé mi došlo, že prostě má takovou povahu. Stejná výchova, stejné podmínky, přesto každá úplně jiná. 🙂 Každý tvor, člověk má svou povahu a i kdyby jste se na hlavu stavěla, stejně bude cholerický, vzteklý, samostatný, uzavřený nebo naopak pozornost vyžadující, mazlivý, agresivní a to nepředěláte. 😉

Tak tak. Nemám děti, jenom 2 synovce. Z jednoho hnízda a každý úplně jiný.

4.12.2022 20:16

Tak tak. Nemám děti, jenom 2 synovce. Z jednoho hnízda a každý úplně jiný.

Ano geny mají vždy navrch.Máme dva syny,každý je jiný.Vzali si sestry,každá je jiná.Tím pádem naše 4 vnoučata mají vlastně stejné geny,ale každé je úplně jiné.

5.12.2022 09:17

Ano geny mají vždy navrch.Máme dva syny,každý je jiný.Vzali si sestry,každá je jiná.Tím pádem naše 4 vnoučata mají vlastně stejné geny,ale každé je úplně jiné.

Aneb geny nepřechč.....

5.12.2022 12:31
angor

XXX.XXX.174.172

VeronikaVD napsal(a):

Králík je teritoriální zvíře, brání si své území, je to naprosto přirozené a normální, pokud se tak chová. Není nic jednoduššího než obsloužit klec v čase, kdy je pusteny.

5.12.2022 14:07

Je tedy zajímavé,že mám 22 chovných samic,15 chovných samců 3 plemen a nedělá to ani jeden.Úplně normálně jim z kotce misky vyndávám a zandávám,kontroluji hnízda a žádný mně po ruce neskáče.
Nechají se hladit,chytit,vyndat z kotce.Asi to je tím,že pokud se nějaký takový objeví,tak ho zase urychleně vyřadím.

5.12.2022 14:16

Je tedy zajímavé,že mám 22 chovných samic,15 chovných samců 3 plemen a nedělá to ani jeden.Úplně normálně jim z kotce misky vyndávám a zandávám,kontroluji hnízda a žádný mně po ruce neskáče.
Nechají se hladit,chytit,vyndat z kotce.Asi to je tím,že pokud se nějaký takový objeví,tak ho zase urychleně vyřadím.

Tak nějak. "Nesocializovaný" králík končí na pekáči. Ale to majitelé pidikrálíků nechtějí slyšet, přesněji řečeno číst.

5.12.2022 14:19

Tak nějak. "Nesocializovaný" králík končí na pekáči. Ale to majitelé pidikrálíků nechtějí slyšet, přesněji řečeno číst.

A jsme zase u těch genů..

5.12.2022 15:24
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Mám přes 20 mladých králíků na zabití,vychování všichni stejně, stejné podmínky..ale jeden sameček skáče po ruce,když beru krmítko .. půjde první😀🍲🍗🥩!!!🐰

5.12.2022 15:59

ančovička1 napsal(a):
Mám přes 20 mladých králíků na zabití,vychování všichni stejně, stejné podmínky..ale jeden sameček skáče po ruce,když beru krmítko .. půjde první😀🍲🍗🥩!!!🐰

Dělám to stejně,vrčouni a skokani do chovu nee.

Xyz1472

11.12.2022 09:59
Xyz1472

XXX.XXX.70.60

Zakrslíci si často hrají na šéfíky, je to jak u malých psů. U velkých králíků jsem to tolik nezaznamenala, ti bývají zpravidla klidnější.
Znám minimum zakrslých, kteří si nechají sáhnout do klece i když venku jsou to mazliví andílci.
Nejlepší je sahat do klece co nejméně, nebo ještě lépe, když tam králík není.

11.12.2022 10:38

Xyz1472 napsal(a):
Zakrslíci si často hrají na šéfíky, je to jak u malých psů. U velkých králíků jsem to tolik nezaznamenala, ti bývají zpravidla klidnější.
Znám minimum zakrslých, kteří si nechají sáhnout do klece i když venku jsou to mazliví andílci.
Nejlepší je sahat do klece co nejméně, nebo ještě lépe, když tam králík není.

To je totiž přesně o výběru povahy u chovných jedinců.V chovu na maso si nikdo nenechá králíka který mu bude skákat po ruce a kousat,ale u zakrslíků je výběr na povahu druhořadý.Ono i u těch psů je to o výchově a ne o velikosti.

11.12.2022 11:42
angor

XXX.XXX.174.172

To je totiž přesně o výběru povahy u chovných jedinců.V chovu na maso si nikdo nenechá králíka který mu bude skákat po ruce a kousat,ale u zakrslíků je výběr na povahu druhořadý.Ono i u těch psů je to o výchově a ne o velikosti.

Všude se slechti spíš na vzhled než na povahu, i ti mrnavy psi jsou vzteklejsi a divocejsi než ti velcí. Bohužel tím šlechtěním ale vznikají nejen povahove nevyrovnani jedinci, ale i nemocná zvířata. Ovšem zrovna to teritoriální chování je přirozené, není to žádný špatný charakterovy rys, taková samicka si pak dokáže i ubranit mladata před predatorem. Pokud zvíře nenapadá na volném prostoru, je to v pořádku. Jsou ale i taková zvířata (kralici, psi, kočky....), co napadají všechny i v prostoru a to je špatně, taková zvířata by neměla jit vůbec do chovu.

11.12.2022 12:31

angor napsal(a):
Všude se slechti spíš na vzhled než na povahu, i ti mrnavy psi jsou vzteklejsi a divocejsi než ti velcí. Bohužel tím šlechtěním ale vznikají nejen povahove nevyrovnani jedinci, ale i nemocná zvířata. Ovšem zrovna to teritoriální chování je přirozené, není to žádný špatný charakterovy rys, taková samicka si pak dokáže i ubranit mladata před predatorem. Pokud zvíře nenapadá na volném prostoru, je to v pořádku. Jsou ale i taková zvířata (kralici, psi, kočky....), co napadají všechny i v prostoru a to je špatně, taková zvířata by neměla jit vůbec do chovu.

Jenže u domestikovaných zvířat není teritoriální chování a agresivita žádoucí, si myslím.

11.12.2022 12:51
angor

XXX.XXX.174.172

Pokud si brání jen teritorium, je to v pořádku, problém je, pokud agresivně utoci. Pokud to je povahove a ne hormonalne, je to problém. A bohužel to souvisí se šlechtěním.

11.12.2022 15:32
Cherie20

XXX.XXX.93.248

S tím bych teda nesouhlasila, každé plemeno má nějaké charakterové rysy. Ano, i čivava se dá vychovat jako normální pes, ale to nemění nic na tom, že třeba v porovnání s dogou, která je klidné a vyrovnané povahy, málo štěkající, je prostě čivava všeobecně uštěkaný a agresivní retard. Samozřejmě na vyjímky, které se vždy najdou. 🙂 Já znám poměrně dost malých psů, kteří i někoho pokousali do ruky, běžně útočí lidem na nohy nebo jsem slyšela z vyprávění, že oni sami byli pokousáni od malého psa. Akorát že u těchto smetáků se to prostě neřeší tolik, jako kdyby vás pokousal třeba vlčák...
Ono i těch zakrslíků se chová podstatně míň, takže sehnat pak dobře stavěného králíka do chovu je mnohem těžší, než sehnat masné plemeno. Další věc je, že zakrslík má mnohem menší vrhy, takže ani ten výběr pak není moc velký. Já třeba i 2x jela pro samičku do Německa a odjížděla s prázdnou. Můj králík má jinak čestnou cenu z výstavy, proto mi přijde škoda, když jich je tak málo, ho vyřadit jen proto, že si hlídá klec...

11.12.2022 16:18

Cherie20 napsal(a):
S tím bych teda nesouhlasila, každé plemeno má nějaké charakterové rysy. Ano, i čivava se dá vychovat jako normální pes, ale to nemění nic na tom, že třeba v porovnání s dogou, která je klidné a vyrovnané povahy, málo štěkající, je prostě čivava všeobecně uštěkaný a agresivní retard. Samozřejmě na vyjímky, které se vždy najdou. 🙂 Já znám poměrně dost malých psů, kteří i někoho pokousali do ruky, běžně útočí lidem na nohy nebo jsem slyšela z vyprávění, že oni sami byli pokousáni od malého psa. Akorát že u těchto smetáků se to prostě neřeší tolik, jako kdyby vás pokousal třeba vlčák...
Ono i těch zakrslíků se chová podstatně míň, takže sehnat pak dobře stavěného králíka do chovu je mnohem těžší, než sehnat masné plemeno. Další věc je, že zakrslík má mnohem menší vrhy, takže ani ten výběr pak není moc velký. Já třeba i 2x jela pro samičku do Německa a odjížděla s prázdnou. Můj králík má jinak čestnou cenu z výstavy, proto mi přijde škoda, když jich je tak málo, ho vyřadit jen proto, že si hlídá klec...

Čivava není agresívní retard. Ale plemeno, které doplatilo na módnost. Takže se do chovu pouštějí i nevyrovnaní jedinci (totéž bylo před cca 20 lety třeba u zlatých kokršpanělů). Navíc si myslím, že ne všechny jsou s PP, takže tam záruka povahy není už vůbec.

A na to, že spousta majitelů se k nim nechová jako ke psovi. A myslí si, že malý pes se nemusí vychovávat. Případně ani venčit.

11.12.2022 16:54

O tom to přesně je. Mám řadu známých kteří mají velké a malé psy a přesto se ti malí psi chovají úplně normálně.Potom znám spostu majitelů malých potvor,ale jen proto,že se k nim nechovají jako ke psovi a také je, jako psa, nevychovávají.
Kdysi k jedné známé, která měla 3 berńačky, si dala kolegyně z práce hlídat na 14 dní jorka. Dostala k němu seznam co pejsek papá a co nepapá,jak ho musí nechat doma,že nemá rád velké psy atd.Ona ho normálně pustila ke svým vychovaným holkám.Pes na ně nejdříve dorážel,štěkal,mohl se vzteknout.Holky ,když už byl otravný,ho usměrnily po psím a světe div se,za týden jork chodil s velkýma normálně na procházku,nedorážel neštěkal. To samé s jídlem.Když mu holky dva dny sežraly večeři,jelikož nevěděl jestli si to má vzít či nikoliv,tak třetí den byl u žrádla první a první vyluxoval misku.Kolegyně se po příjezdu nestačila dilvit.
Ono stačí nastavit pravidla a ty DŮSLEDNĚ dodržovat, býtspravedlivý, nepolidšťovat , ale vychovávat psa jako psa.
Na výstavách se setkávám s mnoha malými psy různých plemen a chovají se úplně normálně.Oni na výstavě totiž musí,jinak by se nepředvedli.
Každý pes se nechá vychovat.U králíků je to jiné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík