Dobrý den, zajímalo by mě, kdy je pochrupovaní zoubkama v pořádku a kdy může značit problémy, třeba zdravotní.
Nás 8mi lety králíček chloupek zoubkama často, třeba když usíná. Nemá žádnou divnou polohu u toho. Hezký leží nebo spinka. Žere i pije normálně, srst má lesklou a cura i bobkuje standardně.
Jenom mi přijde, že teď chrupka často. Je to jen projev spokojenosti?
Ještě by mě zajímala aktivita kralika ve skoro 9 letech, poslední dobou jediné co je jinak, že častěji spinka a odpočívá, venku se proběhne chvilku večer a pak tak různě odpociva.
Děkuji všem za rady, hezky den
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nelus96
napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě, kdy je pochrupovaní zoubkama v pořádku a kdy může značit problémy, třeba zdravotní.
Nás 8mi lety králíček chloupek zoubkama často, třeba když usíná. Nemá žádnou divnou polohu u toho. Hezký leží nebo spinka. Žere i pije normálně, srst má lesklou a cura i bobkuje standardně.
Jenom mi přijde, že teď chrupka často. Je to jen projev spokojenosti?
Ještě by mě zajímala aktivita kralika ve skoro 9 letech, poslední dobou jediné co je jinak, že častěji spinka a odpočívá, venku se proběhne chvilku večer a pak tak různě odpociva.
Děkuji všem za rady, hezky den
Když se to zjistí u veterináře rentgenem. Pak budete mít jistotu, že je králík v pořádku.
Chroupání zuby je opravdu projev pohody. Pokud by byl nemocný, tak to zní úplně jinak. Je to takové skřípání.
Pokud by měl problém se zuby, tak se to dá poznat:
- když žere seno, tak ten pohyb stébel do tlamy není rovnoměrný, vždycky trochu vyplivne a pak znovu pokračuje
- má uslintanou tlamu
- přední řezáky nejsou stejnoměrně zbroušené
Pokud máte pochybnosti, veterinář to snadno pozná.