Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Dobrý den, chci se zeptat samice první vrh a všechny mrtvá mláďata, je to možné? A můžu ji ještě připustit nebo už to nemám radši dělat děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stává se to a není to nic vyjímečného.Měla hnízdo?Byla mláďata v hnízdě?
Nejčastěji prostě ustydnou ,jelikož nejsou v hnízdě nebo nemají řádné hnízdo.Připusťte ji znovu.Kde ji máte umístěnou.Třeba také nemá klid.
Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Měla hnízdo, nejdříve si ho stavěla v záchodků co je 50*35* zrovna byl vyměněny takže to měla i čisté a dva dny před si to nanosila do boudičky co má 35*25* to mi přijde malé asi, všechny byly v hnízdě a strašně moc chlupů vytrhanych tak si myslím že se nepodchladila, v první jsem si myslela že je pošlapala nebo zalehla nevím jak to říct, protože ta boudicka mi přijde opravdu malá.
Mám ji v obýváku a myslím si že měla i klid, jsem furt v práci tak trávím minimálně v obýváku.
Vedle v kleci mám i samce zvlášť, nemohl to třeba nějak jeho pachem ovlivnit, že by byla samice na mláďata agresivní a podupala je?
Kdy se může při nepovedeném vrhu připustit znovu ?
Lenny1992
napsal(a):
Měla hnízdo, nejdříve si ho stavěla v záchodků co je 50*35* zrovna byl vyměněny takže to měla i čisté a dva dny před si to nanosila do boudičky co má 35*25* to mi přijde malé asi, všechny byly v hnízdě a strašně moc chlupů vytrhanych tak si myslím že se nepodchladila, v první jsem si myslela že je pošlapala nebo zalehla nevím jak to říct, protože ta boudicka mi přijde opravdu malá.
Mám ji v obýváku a myslím si že měla i klid, jsem furt v práci tak trávím minimálně v obýváku.
Vedle v kleci mám i samce zvlášť, nemohl to třeba nějak jeho pachem ovlivnit, že by byla samice na mláďata agresivní a podupala je?
Připustit ji můžete hned.
Pro to ostatní nemám pochopení.
Králík patří do venkovní kralíkárny.
Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Jo ale já mám zakrslého králíčka ne do králíkárny

Lenny1992
napsal(a):
Samice na mladých nelehá,takže je nezalehne.Pokud byla mláďata v hnízdě a řádně zakrytá aby neustydla,tak je třeba samice nenakojila.Těžko posoudit,když to člověk nevidí.Nevidí ani jak vypadá ta boudička,ale rozměrově je opravdu malá. Samici můžete připustit hned,ale také ji zajistit odpovídající podmínky pro odchov.
Pokud je samec hned vedle,nejsou odděleni pevnou stěnou,může to samici vadit.
Měla samice na stavbu hnízda k dispozici dostatek sena,slámy?
Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Králíci jsou odděleny, samice má velkou dvoupatrovou klec a samec je v jiné kleci jen stojí vedle sebe. Hnízdo si stavila v tom červeném a a dva dny před porodem si to přetáhla do té boudičky, sena měla dostatek a v boudicce měla vlasové vlákno. Já právě chtěla aby měla samice aspoň za život jeden vrh a chtěla jsem ho vykastrovat. Zkoušela jsem je pustit ještě jednou jestli by to vyšlo ale samice je na samce agresivní odhání ho ne že by se prali ale samec od ní utíká, tak se to asi už ani nepovede. Děkuji vám moc za rady.
Kdyby se to povedlo boudičku bych už potom zavřela ale tam pak zase nerodila.
Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Senik měla plný a pod tou boudičku seno taky ale na fotce není vidět

Lenny1992
napsal(a):
Králíci jsou odděleny, samice má velkou dvoupatrovou klec a samec je v jiné kleci jen stojí vedle sebe. Hnízdo si stavila v tom červeném a a dva dny před porodem si to přetáhla do té boudičky, sena měla dostatek a v boudicce měla vlasové vlákno. Já právě chtěla aby měla samice aspoň za život jeden vrh a chtěla jsem ho vykastrovat. Zkoušela jsem je pustit ještě jednou jestli by to vyšlo ale samice je na samce agresivní odhání ho ne že by se prali ale samec od ní utíká, tak se to asi už ani nepovede. Děkuji vám moc za rady.
Kdyby se to povedlo boudičku bych už potom zavřela ale tam pak zase nerodila.
Podle mě to máte krásnou boudičku 👍 Já bych jí na příští porod ponechala. Takové krásné kotiště. Spíš bych se přikláněla k tomu, že je z nějakého důvodu nenakrmila.
Mě teď taky umřely dvě mláďata 😬, ale bylo to venku v kralikarne první noc, byly na okrajích hnízda, takže zima. Zůstaly tři a ty krmí, což považuji za malý zázrak, protože to celé bylo neplánované. Měla jsem 4mesicni mláďata, oddělené samice a samce. No zdálo se mi, že se ty 4 samice začaly nějak prát, tak jsem je postupně oddelovala, až zůstaly jen dvě (bylo jim v té době 5 měsíců) no a jdu čistit kotec a najednou koukám a pod jeslema hnizdo a v něm 5 novorozenat. Naštěstí se ukázalo, že jedna z nich měla cecky a holejsi břicho, takže s nima zůstala ona a krmí a malý rostou. Ale do teď nevím, kdo z těch samic byl kluk 😬. Je to celkem jedno, protože půjdou postupně na pekáč, pak to zjistím. Taky jsem vůbec netušila, že kralik může být plodný už ve 4 měsících. (Ta naše porodila v 5.) Myslela jsem, že prcat začnou až v 5 😮... No každopádně jinak připouštím až po 8 měsících.
Lenny1992

XXX.XXX.168.210
Tak to jste měla hezké překvapení 🙂
Ta moje je rok a půl stará ale myslím si že už se nenechá připustit, toho samce už odhání a moc milá na něj není 😆 tak samec na pekáč nepůjde ale kastrace ho nemine🙂
Právě když jsem na ni sahala a koukala tak cecky mi nepřipadají že by měla nake velké , tak asi opravdu nekojila.

Domeček sice pěkný,ale pro odchov mladých nevhodný.Malý rozměrově a když se mladý trochu rozlezou spadnou dolů a už se zpět vrátit nemohou.Klec je pro odchov také malá.Patrová možná vyhovuje dospělé samici,ale pro mláďata nic moc.V domečku to vypadá,že je dřevitá vlna.Na stavbu hnízda pro králíky nevhodná.Ti potřebují kupu sena,slámy,ale na zemi a ne v seníku.Novorozená mláďata nemají termoregulaci a potřebují pořádné hnízdo a být řádně zakrytá,jinak ustydnou i při pokojové teplotě.Samice potřebuje klid a přítmí.

napsal(a):
Podle mě to máte krásnou boudičku 👍 Já bych jí na příští porod ponechala. Takové krásné kotiště. Spíš bych se přikláněla k tomu, že je z nějakého důvodu nenakrmila.
Mě teď taky umřely dvě mláďata 😬, ale bylo to venku v kralikarne první noc, byly na okrajích hnízda, takže zima. Zůstaly tři a ty krmí, což považuji za malý zázrak, protože to celé bylo neplánované. Měla jsem 4mesicni mláďata, oddělené samice a samce. No zdálo se mi, že se ty 4 samice začaly nějak prát, tak jsem je postupně oddelovala, až zůstaly jen dvě (bylo jim v té době 5 měsíců) no a jdu čistit kotec a najednou koukám a pod jeslema hnizdo a v něm 5 novorozenat. Naštěstí se ukázalo, že jedna z nich měla cecky a holejsi břicho, takže s nima zůstala ona a krmí a malý rostou. Ale do teď nevím, kdo z těch samic byl kluk 😬. Je to celkem jedno, protože půjdou postupně na pekáč, pak to zjistím. Taky jsem vůbec netušila, že kralik může být plodný už ve 4 měsících. (Ta naše porodila v 5.) Myslela jsem, že prcat začnou až v 5 😮... No každopádně jinak připouštím až po 8 měsících.
To nerozeznáte u 4 měsíčních mladých pohlaví?Králíci vyspívají různě,někteří už ve 4 měsících jíní později.Chce to rozdělit dříve než samci plně dospějí a to je i u samců z jednoho hnízda různé.Obecně z jara vyspívají dříve než na podzim.Toť moje letitá zkušenost.

napsal(a):
Pohlavní dospělost se uvádí 4 - 6 měsíců.
A před časem někdo psal na kozách, že mu zabřezla 5měsíční kozička. která tím pádem popřela všechny tabulky.
A konec konců u lidí - co byl extrém? 5letá dívka? Ale to si těžko ověříme.
Lenny1992
napsal(a):
Tak to jste měla hezké překvapení 🙂
Ta moje je rok a půl stará ale myslím si že už se nenechá připustit, toho samce už odhání a moc milá na něj není 😆 tak samec na pekáč nepůjde ale kastrace ho nemine🙂
Právě když jsem na ni sahala a koukala tak cecky mi nepřipadají že by měla nake velké , tak asi opravdu nekojila.
Než se pustíte do množení, něco si o tom nastudujte. Máte štěstí, že posla jen mláďata. Samice, zvláště zakrslé, pokud jdou do chovu, tak se poprvé připouští nejdéle do jednoho roku. Poté se již porodní cesty nemusí pro mladata roztáhnout. Štěstí je, když jsou malá a cestami nějak projdou, případně se včas provede císařský řez. Bohužel většinou to končí smrti všech.

napsal(a):
To nerozeznáte u 4 měsíčních mladých pohlaví?Králíci vyspívají různě,někteří už ve 4 měsících jíní později.Chce to rozdělit dříve než samci plně dospějí a to je i u samců z jednoho hnízda různé.Obecně z jara vyspívají dříve než na podzim.Toť moje letitá zkušenost.
No očividně mi nějaký samec unikl 😬 a ano, nepodařilo se mi ho identifikovat ani napodruhé, v pěti měsících 😐 Ale snažila jsem se, prostě všechny 4 vypadají jako samice... Ale jedna z nich není. No každopádně teď jsou každá zvlášť.
Jó a taky mě zaujalo, že jejich rodiče byli čeští strakaci - maminka černá (kominik) a tatinek modrý (strakatý). Všechny jejich děti ze všech vrhu jsou buď černé, nebo černě strakaté. Ale tito jejich nešťastní pra-potomci jsou dva modří a jeden modře strakatý. Jak se v těch sourozencich ta modrá nahromadila Už se těším jak si z nich ušiju čepici.

napsal(a):
No očividně mi nějaký samec unikl 😬 a ano, nepodařilo se mi ho identifikovat ani napodruhé, v pěti měsících 😐 Ale snažila jsem se, prostě všechny 4 vypadají jako samice... Ale jedna z nich není. No každopádně teď jsou každá zvlášť.
Jó a taky mě zaujalo, že jejich rodiče byli čeští strakaci - maminka černá (kominik) a tatinek modrý (strakatý). Všechny jejich děti ze všech vrhu jsou buď černé, nebo černě strakaté. Ale tito jejich nešťastní pra-potomci jsou dva modří a jeden modře strakatý. Jak se v těch sourozencich ta modrá nahromadila Už se těším jak si z nich ušiju čepici.
Pokusím se to vysvětlit podle genetického vzorce.
matka AA BB CC DD gg kk černý kominík
otec AA BB CC dd gg Kk modrý strakáč
jejich spojením dostanete AA BB CC Dd gg Kk černá je dominantní černý strakáč,vloha pro modrou
AA BB CC Dd gg kk černá dominantní černý kominík,vloha pro modrou
a jejich spojením AA BB CC DD gg Kk černý strakáč
AA BB CC Dd gg kk černý kominík
AA BB CC dd gg kk modrý kominík
AA BB CC dd gg Kk modrý strakáč
Snad jsem to napsala správně,to vysvětlování mně moc nejde.
Níže teorie z králíkářské genetiky.
Mendelovy zákony dědičnosti
V devatenáctém století Georg Mendel udal základy genetiky, které je záhodno si trošku zopakovat, protože se nám budou hodit. Vysvětlím je příkladem na našem národním plemeni ČS. Strakatost je dána lokusem K (zatím to berte jako fakt), přičemž dominantní homozygot KK je "mlynář" a recesivní homozygot kk je tzv. "kominík". Tyto dva králíky budeme navzájem křížit (jeden gen získá potomek od otce a jeden od matky). V první generaci F1 získáme klasické strakáče heterozygoty Kk definované vzorníkem. Budeme-li tyto mezi sebou dále křížit, tak v generaci F2 dostaneme 25% mlynářů KK, 50% Strakáčů Kk a 25% kominíků kk (viz tab.). Musíme si ale uvědomit, že tyto počty jsou pouze teoretické a aby jsme se k nim dopracovali, museli bychom udělat nekonečný počet pokusů.
P KK kk
F1 Kk Kk
F2 KK Kk Kk kk
georgi

XXX.XXX.118.61
Potřebujete poradit od dobrého chovatele . Pohlaví poznáte už i u měsíčního mláděte , jenom je třeba králíka otočit a pořádně se podívat . Ve čtyřech měsících není co řešit .

georgi
napsal(a):
Potřebujete poradit od dobrého chovatele . Pohlaví poznáte už i u měsíčního mláděte , jenom je třeba králíka otočit a pořádně se podívat . Ve čtyřech měsících není co řešit .
Tak mi to nedalo a včera jsem si dala ještě jedno kolečko a opravdu všechny 4 jsou samice. Jediný samec tedy na ní musel skočit ještě předtím, než jsem je rozdělila na holky a kluky Tak aspoň se ta záhada vyřešila.
V jakém věku rozdelujete králičata podle pohlaví? Ve 3 měsících? Maminku s nima nechávám 2, pak jí dám jinam a malý ještě nechávám v tom kotci, kde jí ještě mohou cítit. Za jak dlouho po odstavu je tedy mám rozdělovat?
napsal(a):
Tak mi to nedalo a včera jsem si dala ještě jedno kolečko a opravdu všechny 4 jsou samice. Jediný samec tedy na ní musel skočit ještě předtím, než jsem je rozdělila na holky a kluky Tak aspoň se ta záhada vyřešila.
V jakém věku rozdelujete králičata podle pohlaví? Ve 3 měsících? Maminku s nima nechávám 2, pak jí dám jinam a malý ještě nechávám v tom kotci, kde jí ještě mohou cítit. Za jak dlouho po odstavu je tedy mám rozdělovat?
Rozdělte při odstavu v 7-8 týdnu.
Pach "maminky" na jejich prosperitu nemá vůbec žádný vliv.
Zásadní vliv na zdravotní stav má vaše následná péče.
Složení a hlavně množství krmiva.
Tohle je na dlouhé povídání.
Použijte lupu..
V archivu IFauny je mraky informací 😉
georgi

XXX.XXX.118.61
Mám k dispozici několik kotců v chlívku a jeden box po prasatech o rozměrech 1,4m na 2,4m .Samice se okotí v kotci a po čtyřech týdnech jdou králíčata se samicí do boxu .Odstavuji v 8 až 10 týdnu ,rozděluji podle pohlaví ve třech měsících . Chovám křížence NOS .