Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2012 14:39
mímas

XXX.XXX.177.125

V sobotu jsem přivezl králíka Vmš z výstavy v Lysé a hned po vypuštění do kotce jsem zjistil, že v levo pod tlamkou mu chybí trochu srsti. Normálně to není vidět, má to ve faldíku. Okolí proslintané. Za týden se to zvětšilo směrem na tvář asi na 10cm2. Lysé místo je klidné, kůže nepodrážděná. Trhá si to sám. Vet mi moc neporadil(neví, nezná). Bohužel nelze foto. Díky za radu

21.1.2012 18:35
borax

XXX.XXX.91.54

mímas napsal(a):
V sobotu jsem přivezl králíka Vmš z výstavy v Lysé a hned po vypuštění do kotce jsem zjistil, že v levo pod tlamkou mu chybí trochu srsti. Normálně to není vidět, má to ve faldíku. Okolí proslintané. Za týden se to zvětšilo směrem na tvář asi na 10cm2. Lysé místo je klidné, kůže nepodrážděná. Trhá si to sám. Vet mi moc neporadil(neví, nezná). Bohužel nelze foto. Díky za radu

A není to stejné? https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/765462/asi-nemocny-vss-samec
Inu bez fota Vám tu asi nikdo neporadí....

22.1.2012 16:24
mímas

XXX.XXX.165.223

Tak nakonec stačilo zkrátit zuby. Všiml jsem si, že při pití mu teče hodně vody ven z tlamky. Do rána bylo celé místo suché, králík veselejší a srst určitě doroste. Zase trochu chytřejší

22.1.2012 18:41
nitraner

XXX.XXX.37.68

mímas napsal(a):
Tak nakonec stačilo zkrátit zuby. Všiml jsem si, že při pití mu teče hodně vody ven z tlamky. Do rána bylo celé místo suché, králík veselejší a srst určitě doroste. Zase trochu chytřejší

Tak právě tohle bych nepovažoval za vítězství. Jestli mu přerůstají zuby, budete mít problém i nadále. Navíc, taký králík není vhodný do chovu. Je více možností jak zuby můžou být deformované.

23.1.2012 10:25
kralikofil

XXX.XXX.36.70

mímas napsal(a):

Přerůstání zubů je hodně špatná vada. Z chovu by se takový jedinec měl vyloučit, vadu nese dál. Při pravidelném neodborném zkracování zuby stejně dorůstat stále budou a nezkrátí se správně - stříháním se srovnají do roviny, čímž zůstává odhalena zadní měkká část zubu - zubovina, ta se musí zbrousit zešikma. To dokáže ale jen speciální bruska. Špatně krácené zuby se časem poškozují, vznikají v nich mikroprasklinky, třepí se a to až do dásně, kdy pak vznikají záněty - abcesy, nehledě na to, že při krácení může králík zemřít na šok, či mu může být zlomena čelist - jsou to běžně dějící se případy. Lepší ho nadále netrápit.

23.1.2012 18:38
mímas

XXX.XXX.240.24

Děkuji za rady ohleně problému. Škoda, že si toho nevšiml někdo při bodování(94,5b) den před odkupem. Dcera si ho už oblíbila a je to jediný přítulný králík. Chtěl bych se ještě zeptat, jestli je toto přerůstání dědičné a za jak dlouho zuby přerostou od ustřižení. Nerad bych králíka trápil, ale zbavit se ho hned se mi také nechce. Předem díky za rady.

24.1.2012 07:54
kralikofil

XXX.XXX.36.70

mímas napsal(a):
Děkuji za rady ohleně problému. Škoda, že si toho nevšiml někdo při bodování(94,5b) den před odkupem. Dcera si ho už oblíbila a je to jediný přítulný králík. Chtěl bych se ještě zeptat, jestli je toto přerůstání dědičné a za jak dlouho zuby přerostou od ustřižení. Nerad bych králíka trápil, ale zbavit se ho hned se mi také nechce. Předem díky za rady.

Kontrola zubů patří mezi rutinní běžné prohlídky veterináře. Z výstavy, kde zvířata kontroluje takovýto "odborník" bych v životě nic nekoupila. Opravdu zírám, že se dá takové zvíře normálně na výstavě koupit a ještě se může ohodnotit!!! Asi bych to osobně nenechala jen tak být. Nejde o to, někoho trestat, ale jde snad o princip a toto se prostě nesmí stát.
Někdy se může přihodit zvířeti nějaký úraz, kdy pak následkem zuby přerůstají - to by ale musel být nějaký pád z výšky, kdy by se mohla poškodit čelist - přeražené zuby, fraktura čelisti aj.. Vím, že se stalo i to, že si králík zuby vylomil o klec (to ale určitě neměl zuby zdravé, toto se stává, pokud má zuby již nějak poškozené). Nejpravděpodobnější je, že má opravdu genetickou vadu a tato vada je dědičná. Zuby rostou různě rychle, může je mít přerostlé znovu za měsíc nebo také za týden či 14 dní. Záleží na tom, jak dosedají na spodní - proto se používá bruska, protože tou se dá to postavení zkorigovat.
Pokud je takový králík chován na mazlíka, tak se vada řeší buď tou bruskou (cca 10 min. zákrok) - pokud zuby přerůstají třeba po 1,2 měs., musí se dělat pod narkozou, cenově se pohybuje zákrok od 200,-- až po 1000,--, jak kde a dle narkozy (nejbezpečnější - nejdražší je inhalační narkoza). Někdy dokonce stačí pár korekcí bruskou a zuby se i upraví a přerůstat přestanou - vím zatím o dvou případech. Ovšem pokud zuby přerůstají v krátkých intervalech, tak se provádí odstranění předních zubů, což je nejšetrnější způsob řešení - v narkoze je králík pouze jednou. Musí se dávat pozor, aby se nenechaly žádné zbytky po zubech, jelikož by opět mohly začít růst. Přední zuby králík k životu naštěstí nepotřebuje (slouží pouze k podávání potravy, max. překousnutí), proto je toto nejlepší řešení. Potravu si podává pysky a jazykem, zelenina se pak krájí na kousky, někteří zvládnou seno celé, některým se musí třeba nastříhat, ostatní potravu žerou normálně. Prostě to pak člověk zjistí, jestli nějakou potravu musí nějak upravovat.
Takže to záleží na Vás, jak se ke králíkovi postavíte. Rozhodně do chovu vhodný není.

Mominka

26.12.2019 23:23
Mominka

XXX.XXX.209.207

Mam na vas prosbu,mam zajacicu mladu a doteraz bola v pohode a zrazu si z nicoho nic zacala vytrhavat chlpy do koze pod krkom a pri labkach pridavam aj foto
Chcem od vas nejaku radu ci treba ist snou k veterinarovy alebo staci iba nieco kupit na to alebo ako to riesit

26.12.2019 23:44
ančovička1

XXX.XXX.26.181

Nic neřeste, když si samice trhá chlupy na hrudi, tak buď je brezi - čeká mladé a chysta se stavět hnizdo,.. pokud nebyla připuštěna k samci a právě dospěla,ma tzv.falešnou brezost a toho důvodu si také trha chlupy..určitě to neni nemoc..za dva dny to přejde,nebo porodi mladé..to chovate samičku v kralikarne nebo doma, jako mazlika?

Lucie7

2.9.2020 16:04
Lucie7

XXX.XXX.167.241

Dobrý den, v kleci máme 2 Králíky- samce a dnes jsem si všimla že jeden má asi na dvou místech vytrhané chlupy, tak že mu jde vidět kůže a má tam strupy. Nevím jestli se třeba perou, ale druhý samec je naprosto v pořádku. Nenapadá mě nic, co by mu mohlo být tak se obracím sem.

Předem dekuji za rady :D
Ps: jsou to králíci domácí ( na maso)

2.9.2020 16:56
ančovička1

XXX.XXX.25.158

Dva samci spolu byt do dospelosti nemohou..perou se..muze to dopadnout jeste hur,nez vytrhane chlupy..

Lucie7

3.9.2020 14:45
Lucie7

XXX.XXX.167.241

Dobrý den, ještě pro jistotu přidávám fotky poškozeného králíka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2020 18:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucie7 napsal(a):
Dobrý den, ještě pro jistotu přidávám fotky poškozeného králíka.

Odpověď zůstává stejná.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík