Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jvgz

2.2.2021 15:01
jvgz

XXX.XXX.87.233

Dobrý den chci se zeptat.
V chovu andulek bylo mládě slabé se špatným peřím. Nechali jsme ho otestovat a má PBFD. Je nějaká jiná možnost než je všechny utratit? Mám přes 20 andulek a 3x-4x je všechny testovat nebudu.
Pro příště budu už ponaučená, že nebrat ptáky z burzy a chovat jenom 2-3 páry.

Děkuji.

2.2.2021 16:01
exotchov

XXX.XXX.168.151

jvgz napsal(a):
V chovu andulek bylo mládě slabé se špatným peřím. Nechali jsme ho otestovat a má PBFD. Je nějaká jiná možnost než je všechny utratit? Mám přes 20 andulek a 3x-4x je všechny testovat nebudu.

Děkuji.

Jina cesta neni ,znicit ,desinfikovat a nejaky cas nic.

hašounn

2.2.2021 17:36
hašounn

XXX.XXX.184.99

pokud nechcete utratit všechny (což jako chovatel co má VZTAH ke zvířatům a ne jen k Penězům chápu) tak je možnost - udělat testy všem - pozitivní utratit (bohužel) a druhá skupina jsou negativní a tzv. falešně pozitivní (resp. slabě pozitivní). Ty nechat nějakou dobu bokem a za nějaké 2měsíce otestovat znova. Co bude negativní dát bokem a vše pozitivní utratit. Tím pádem budete mít hejnko asi zdravých ptáků. Slabě pozitivní znamená že se s virem setkali, mají ho v sobě ale imunitní systém s tím bojuje, je možné že vyhraje (zaleží hodně na stáří jedince) ale je možné že při přístím testů bude již pozitivní...

Tohle by mělo být celkem učinné řešení - pokud tedy nemáte srdce utratit vše. Pak jsou tu hovada, co všechny strčí do výkupu a jede se dál ...

každopádně vše řádně vydezinfikovat, budky spálit, bidla spálit a vlastně vše co je dřevěné tak spálit.

hodně sil

Neregistrovaný uživatel

2.2.2021 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Vaše řešení není vůbec účinné-jen prodlužuje to co je nezbytně nutné udělat na samém začátku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2021 18:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak teoreticky je možné je nechat. ale už nikdy na nich nechovat, nic neprodávat a nechodit už nikdy na návštěvy k jiným chovatelům nebo zvát chovatele k vám domů.

Neregistrovaný uživatel

2.2.2021 19:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak teoreticky je možné je nechat. ale už nikdy na nich nechovat, nic neprodávat a nechodit už nikdy na návštěvy k jiným chovatelům nebo zvát chovatele k vám domů.

Takže teorie stojí úplně,ale úplně!

hašounn

2.2.2021 20:07
hašounn

XXX.XXX.184.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vaše řešení není vůbec účinné-jen prodlužuje to co je nezbytně nutné udělat na samém začátku.

z vlastního chovu vím, že nemáte pravdu. Mám s pbfd osobní zkušenost a tohle řešení je navrhnuto paní veterinářkou přes exotické ptactvo. Nemoc se prokázala u mě v chovu a trvalo mě asi 3roky než jsem chov dokázal takto rozdělit a vyselektovat. Nyní už 5.sezonu, co jsem opět začal odchovávat mladé (protože ty 3 roky jsem záměrně nenechal ptáky hnízdit) mám testy na PBFD negativní jak u mláďat, tak i náhodné testy u chovných ptáků. Nutno ale dodat, že se jedná o chov amazonků,amazonanu a arů... co mě to stálo finančně nebudu raději ani zmiňovat.

Neregistrovaný uživatel

2.2.2021 20:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

hašounn

Pozor-zadání se týkalo andulek a na to byly reakce,jinak je mi líto toho co jste podstoupil.

jvgz

3.2.2021 10:50
jvgz

XXX.XXX.87.233

Dobrý den děkuji za rady, budky jim dávat nebudu zkusím jim dávat kapky na podporu imunity a slabší jedince protestovat. Ale před chvílí jsem byla ve voliéře a našla tohle mohlo by to mít něco společného s PBFD?

Děkuji

3.2.2021 12:28
kubanec

XXX.XXX.103.242

To jako chcete testovat andulky na pbfd? Pokud nemusíte za každou cenu odchovavat a nechcete je utratit stačí odebrat budky a dál nemnožit a nechat je dožít

3.2.2021 12:29
hati

XXX.XXX.232.1

jvgz napsal(a):
Dobrý den děkuji za rady, budky jim dávat nebudu zkusím jim dávat kapky na podporu imunity a slabší jedince protestovat. Ale před chvílí jsem byla ve voliéře a našla tohle mohlo by to mít něco společného s PBFD?

Děkuji

To je jasný dôkaz PBFD aj bez vyšetrenia.

3.2.2021 12:36
vegh

XXX.XXX.49.170

Asi 1980 som mal všetké andulky napadnuté.butky som vichádzal že spálím.prišel sused o 3-domi dalej pítá že čo?reku ruším andulky a butky spálím on že zobere aj butky aj andulky.o rok začal odchovávať na moje prekvapené boli v šetké mladé porjatku.

3.2.2021 13:54
JoPe

XXX.XXX.82.6

vegh napsal(a):
Asi 1980 som mal všetké andulky napadnuté.butky som vichádzal že spálím.prišel sused o 3-domi dalej pítá že čo?reku ruším andulky a butky spálím on že zobere aj butky aj andulky.o rok začal odchovávať na moje prekvapené boli v šetké mladé porjatku.

No je to záhada co ? Ale spíš mě napadá, jestli jste to měl potvrzené z laborky a jestli jim nebylo něco jiného. Změna prostředí,krmiva, menší hustota chovu, větší prostory může způsobit, že se nemoc přestane projevovat a při zhoršení se objeví znovu.

3.2.2021 15:31
vegh

XXX.XXX.49.170

JoPe napsal(a):
No je to záhada co ? Ale spíš mě napadá, jestli jste to měl potvrzené z laborky a jestli jim nebylo něco jiného. Změna prostředí,krmiva, menší hustota chovu, větší prostory může způsobit, že se nemoc přestane projevovat a při zhoršení se objeví znovu.

Tich časoch to nik neréšil laboratorne.a viem že umna boli lepšé podménkách,ako u suseda.

3.2.2021 16:35
eli22

XXX.XXX.58.43

jvgz napsal(a):

Děkuji

A určitě to diagnostikovali jako PBFD?? Není to spíš BFD?

jvgz

3.2.2021 17:18
jvgz

XXX.XXX.87.233

Dělal testy na PBFD i na BFD a potvrdilo se jen PBFD.

3.2.2021 17:23
eli22

XXX.XXX.58.43

jvgz napsal(a):
Dělal testy na PBFD i na BFD a potvrdilo se jen PBFD.

Zajímavé. Zrovna u andul to bývá naopak.

3.2.2021 20:52
petajz

XXX.XXX.144.34

JoPe napsal(a):

V roce 1980 bylo všude spoustu krásných zdravých andulek.Na nějakého skokana a podobné chcípáky jste nenarazili a o nějakém PBFD a BFD ani vidu ani slechu.

3.2.2021 21:48
JoPe

XXX.XXX.82.6

petajz napsal(a):
V roce 1980 bylo všude spoustu krásných zdravých andulek.Na nějakého skokana a podobné chcípáky jste nenarazili a o nějakém PBFD a BFD ani vidu ani slechu.

To tady psal pan vegh, že to měl. Ono to s těmi nemocemi je to tak, že většina k nám přišla s otevřením hranic v r.89 akorát, že jsme některé neuměli pojmenovat. No a teď je doba "testovací", takže budou za chvíli lidi testovat všechno, včetně sebe i na zaražený prdy a páni doktoři mají dost práce, rovněž majitelé razítek a certifikátů dostatek klientů a peněz.

4.2.2021 08:46
eli22

XXX.XXX.58.43

Já si myslím, že když jsem já chovala andulky, tak možná nebyly ani výkupy. Právě v tom vidím problém, protože výkupák dá do kufru stovky ptáků ve stresu a stačí pár jedinců a mají to všichni. A pak to jede... Proto se od jisté doby andulkám vyhýbám na sto honů, ale je mu to opravdu moc líto. Jsou to jinak nádherní a chytří ptáčci. Teda ta minorita zdravých.

4.2.2021 09:42
albert

XXX.XXX.45.52

Řekl bych, že ve vašem příspěvku je velký kus pravdy. Čím to asi bude? Nechci tu diskusi otevírat, protože nemá smysl. Ale je mi z toho smutno, řešení ale nemám.

4.2.2021 10:02
JoPe

XXX.XXX.82.6

eli22 napsal(a):
Já si myslím, že když jsem já chovala andulky, tak možná nebyly ani výkupy. Právě v tom vidím problém, protože výkupák dá do kufru stovky ptáků ve stresu a stačí pár jedinců a mají to všichni. A pak to jede... Proto se od jisté doby andulkám vyhýbám na sto honů, ale je mu to opravdu moc líto. Jsou to jinak nádherní a chytří ptáčci. Teda ta minorita zdravých.

Výkupy dnešního typu nebyly co já vím. Export a import provozoval pouze v tehdejším Československu s. podnik ZVERIMEX. Já je té době choval v omezeném množství taky a nebyly s tím problémy, jen se to muselo regulovat v rozmnožování, protože byly šílený.
Mám je i dnes ,"výstavní" postavové, nepřeháním to s počtem, je o ně velmi dobře postaráno. Přes zimu jsou v baráku a hnízdí po párech a od jara do podzimu ve venkovních voliérách a nemají zdravotní problémy, jen ten odchov není vždy takový, jak bych si přál.

4.2.2021 10:26
vegh

XXX.XXX.49.170

eli22 napsal(a):

Neviem kedy to bolo. Ale už roku 1970 vykupoval Zverimex a na Slovensko chovprodukt.Dunajská Streda-Povode.ceny boli stále stejné 25 kčs.potom na 30 kčs.tak isto prevádzali aj dovoz.

alfonzo

4.2.2021 10:42
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tyto problémy,nejen v chovatelství,ale i v rostliné výrobě zde zavedl nekontrolovatelný binec po 89 roce.Každý systém,který má dobře fungovat musí mít určitý řád,který je třeba dodržovat a tím předcházet problémům.Dnes jsou problémy záměrně vyráběny,protože z toho určité skupiny lidí velice dobře profitují.Dnešní dění nemá se zdravým selským rozumem našich předků nic společného.

4.2.2021 11:10
JoPe

XXX.XXX.82.6

alfonzo napsal(a):
Tyto problémy,nejen v chovatelství,ale i v rostliné výrobě zde zavedl nekontrolovatelný binec po 89 roce.Každý systém,který má dobře fungovat musí mít určitý řád,který je třeba dodržovat a tím předcházet problémům.Dnes jsou problémy záměrně vyráběny,protože z toho určité skupiny lidí velice dobře profitují.Dnešní dění nemá se zdravým selským rozumem našich předků nic společného.

To máte pravdu, jenže tehdy se všechny organizace v CELÉM východním bloku rozpadly a nikdo nevěděl, co a jak, co bude dál a jak se to bude všechno vyvíjet. Teď jsme všichni chytří, někteří byli po..... až za ušima a dost lidí toho využilo. Takže nezbývá než říct, že se toho spoustu nepovedlo, že je nehoráznej bordel, ale taky, že po bitvě je každý generál.

4.2.2021 12:33
klasterec

XXX.XXX.127.80

jvgz napsal(a):

Děkuji.

Zvířata mám nesmírně ráda, v naší domácnosti jsou na prvním místě. Sama jsem měla smůlu na prase, které vědomě prodávalo nemocné papoušky s PBFD a já papouška koupila. Jedná se o nesmírně nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzduchem, prachem z peří, prostřednictvím oděvu .. Očista domácnosti nebo venkovních voliér není vůbec jednoduchá a je také drahá (F10). Konzultovala jsem věc s veterináři i opravdovými zodpovědnými chovateli. Myslím si, že byste měl celý chov zlikvidovat, stejně tak bidélka, hračky... a ostatní důkladně dezinfikovat. Je to strašné, ale z tohoto chovu, pokud ptáci se silnější imunitou přežijí, nebudete mít stejně žádnou radost. Odchovávat byste opravdu neměl. Neměl byste se ani stýkat s kamarády nebo k nim chodit na návštěvy, pokud chovají nějakého papouška. Přenosné je to i oděvem.. Začněte znovu, od nuly. Navštivte skvělého chovatele, který vám prodá zaručeně zdravého ptáka. Sama jsem teď byla u jednoho staršího, zkušeného a poctivého chovatele, který chová andulky a ostatní droboť. Oči mně přecházely nad tou krásou ptáků a čistotou prostředí. Jíst by se dalo i z podlahy..Takových lidí si moc vážím. Začněte znovu, chov andulek je něco krásného. Věřím, že se Vám to podaří a budete zase šťastný.

4.2.2021 13:53
eli22

XXX.XXX.58.43

vegh napsal(a):
Neviem kedy to bolo. Ale už roku 1970 vykupoval Zverimex a na Slovensko chovprodukt.Dunajská Streda-Povode.ceny boli stále stejné 25 kčs.potom na 30 kčs.tak isto prevádzali aj dovoz.

No já to měla tak, že jsem mé odchovy prodala právě do Zverimexu (obchod), takže jsem žila v domnění, že to tak je, že prodávají odchovy českých chovatelů, například z okolí jako jsem byla já. Pak tu ještě byl klub chovatelů , a ten měl taky malou prodejničku, takže jsem se domlouvala potom tam, a to jak na prodej, tak na nákup. Ale to je hluboká minulost.

kkkjjjj

25.2.2021 09:34
kkkjjjj

XXX.XXX.87.233

Dobrý den máte někdo zkušenost že kdybych nechala andulku otestovat na PBFD, všechny tři vzorky (krev, trus, peří) a vše by bylo negativní je andulka doopravdy negativní?

25.2.2021 09:46
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

kkkjjjj napsal(a):
Dobrý den máte někdo zkušenost že kdybych nechala andulku otestovat na PBFD, všechny tři vzorky (krev, trus, peří) a vše by bylo negativní je andulka doopravdy negativní?

Dobrá otázka. Co myslíte?

25.2.2021 11:23
vegh

XXX.XXX.197.196

kkkjjjj napsal(a):

tedi to budu negatívné.ale o 10-dni?možná pozitívné.ako covid-19.

25.2.2021 15:33
pavel55

XXX.XXX.27.134

Osobně si myslím že klasický chovatel andulek který je chová delší dobu ve větším množství, chodí na burzy, kupuje, prodává a mění si tam potřebné ptáky dříve nebo později PBFD chytí, není možné se tomu ubránit ! Někdo pak začne bláznit, všechno testovat, zabíjet, čistit, a někdo to vůbec neřeší a jede dál jako by nic.
Tak to bylo, tak to je a tak to bude a nikdo z těch chytrých kteří zde dávají nějaké inteligentní nebo dokonce i super inteligentní rady na tom nic nezmění.......

25.2.2021 18:47
JoPe

XXX.XXX.82.6

Řada chovatelů má svérázné způsoby, někteří než vtipy. Jen prosím vás pomyslete na to, že to zde čtou i nezletilí budoucí mladí chovatelé a mazlíčkáři.

26.2.2021 07:51

JoPe napsal(a):
Řada chovatelů má svérázné způsoby, někteří než vtipy. Jen prosím vás pomyslete na to, že to zde čtou i nezletilí budoucí mladí chovatelé a mazlíčkáři.

Dobrý den, souhlasíme. Příspěvek, na který narážíte, nám byl již nahlášen jako nevhodný a rozhodli jsme se ho smazat.

Zdraví

Admin

26.2.2021 08:02
vegh

XXX.XXX.197.196

pavel55 napsal(a):
Osobně si myslím že klasický chovatel andulek který je chová delší dobu ve větším množství, chodí na burzy, kupuje, prodává a mění si tam potřebné ptáky dříve nebo později PBFD chytí, není možné se tomu ubránit ! Někdo pak začne bláznit, všechno testovat, zabíjet, čistit, a někdo to vůbec neřeší a jede dál jako by nic.
Tak to bylo, tak to je a tak to bude a nikdo z těch chytrých kteří zde dávají nějaké inteligentní nebo dokonce i super inteligentní rady na tom nic nezmění.......

Napísal to správne.

27.2.2021 09:35
klasterec

XXX.XXX.127.80

pavel55 napsal(a):

A Vy sám tedy souhlasíte s tím, aby se při zjištění nákazy jelo dál, jakoby nic? Jste také chovatel a s nákazou máte osobní zkušenost? Z Vašeho příspěvku mi naskakuje husí kůže.

27.2.2021 21:41
pavel55

XXX.XXX.27.134

Interpretujete do mého příspěvku něco co tam není.
PBFD není jenom problematika prodávajícího ale i kupujícího.
Pokud kupující chce udělat maximum nesmí se spoléhat na prodávajícího.

Bod č. 1: před zakoupením papouška by se měl kupující přesně informovat a stát se tak kvalifikovaným kupujícím, pokud to nejde měl by si vzít k nákupu odborníka, zkušeného chovatele nebo veterináře.

Bod č.2: Zakoupit papouška pouze s písemnou smlouvou a přesně definovaným
bodem jak postupovat při prokázání PBFD nebo jiných onemocnění.

Bod č.3 : zakoupeného papouška dát do kvalitní, vlastní karantény.

Bod č. 4: Okamžitě testovat na PBFD, za pár dní máte výsledek.

Bod č. 5: pokud je papoušek positivní neprodleně reklamovat, pokud není
ponechat ho další 2 týdny v karanténě.

Bod. č. 6: papouška testovat po dvou týdnech podruhé.

Pokud jako kupující toto maximum uděláte na kolik vás ta andulka pak přijde ?
2000Kč ? Pokud budete kupovat aru hyacintovou o.k. ale andulka za 100 Kč ? A pokud prodávající nacpe 2000Kč do andulky a bude to chtít po kupujícím stane se andulka neprodejná ...

Ve všech vláknech zabývajících se problematikou PBFD se budˇ poplivávají prodávající nebo se polemizuje a uráží. Kupující je vždy ten svatý který nikdy za nic nemůže, ale ono tomu tak není vážení, PBFD se šíří i nedbalostí kupujících !

28.2.2021 07:29
klasterec

XXX.XXX.127.80

Pavel55:
Sálodlouze jste mě poučil, ale neodpověděl už na pouhé dvě otázky, které jsem Vám položila. Zřejmě budete jedním z "chudáků", kterého prevít kupující sprostě poplival, že? Hlavně, že jste si ulevil...

28.2.2021 11:21
pavel55

XXX.XXX.27.134

klasterec napsal(a):
Pavel55:
Sálodlouze jste mě poučil, ale neodpověděl už na pouhé dvě otázky, které jsem Vám položila. Zřejmě budete jedním z "chudáků", kterého prevít kupující sprostě poplival, že? Hlavně, že jste si ulevil...

Vaše otázky jsem odpověděl nepřímo v první větě.
Každý psycholog vám potvrdí že positivně myslící člověk je na tom lépe, pokud vás chovatelství moc stresuje, najděte si něco jiného.

28.2.2021 11:56
klasterec

XXX.XXX.127.80

pavel55 napsal(a):
Vaše otázky jsem odpověděl nepřímo v první větě.
Každý psycholog vám potvrdí že positivně myslící člověk je na tom lépe, pokud vás chovatelství moc stresuje, najděte si něco jiného.

Mám pozitivní myšlení, chov jakéhokoliv zvířete mě činí velmi šťastnou. Stresují mě zlí lidé, ke kterým řadím nezodpovědné "chovatele", kteří bezostyšně prodávají (nám důvěřivým, podle Vás hloupým a neschopným) nemocná zvířata či ptáky. A kteří je beze studu množí, přestože o nákaze dobře vědí.
Ano, já bych při zjištěné nákaze PBFD v chovu opravdu bláznila, testovala a nemocné ptáky nechávala uspat. Určitě bych je dále nemnožila a neprodávala!!!
Přeji Vám hezký den.

28.2.2021 12:42
Kokr

XXX.XXX.85.112

pavel55 napsal(a):
Interpretujete do mého příspěvku něco co tam není.
PBFD není jenom problematika prodávajícího ale i kupujícího.
Pokud kupující chce udělat maximum nesmí se spoléhat na prodávajícího.

Bod č. 1: před zakoupením papouška by se měl kupující přesně informovat a stát se tak kvalifikovaným kupujícím, pokud to nejde měl by si vzít k nákupu odborníka, zkušeného chovatele nebo veterináře.

Bod č.2: Zakoupit papouška pouze s písemnou smlouvou a přesně definovaným
bodem jak postupovat při prokázání PBFD nebo jiných onemocnění.

Bod č.3 : zakoupeného papouška dát do kvalitní, vlastní karantény.

Bod č. 4: Okamžitě testovat na PBFD, za pár dní máte výsledek.

Bod č. 5: pokud je papoušek positivní neprodleně reklamovat, pokud není
ponechat ho další 2 týdny v karanténě.

Bod. č. 6: papouška testovat po dvou týdnech podruhé.

Pokud jako kupující toto maximum uděláte na kolik vás ta andulka pak přijde ?
2000Kč ? Pokud budete kupovat aru hyacintovou o.k. ale andulka za 100 Kč ? A pokud prodávající nacpe 2000Kč do andulky a bude to chtít po kupujícím stane se andulka neprodejná ...

Ve všech vláknech zabývajících se problematikou PBFD se budˇ poplivávají prodávající nebo se polemizuje a uráží. Kupující je vždy ten svatý který nikdy za nic nemůže, ale ono tomu tak není vážení, PBFD se šíří i nedbalostí kupujících !

To co jste tady popsal je naprostá pravda! Je to problém oboustranný! Ten postup u koupeného papouška je možné realizovat tak maximálně v zoo, kde to určitě tak probíhá! Jsou tam vytvořené 100% podmínky. U normálních chovatelů tento postup dodržuje jen zlomek z nich. Já osobně dodržuji karanténu, ptáky kupuji jen u chovatelů, u dražších druhů požaduji test, smlouvu. Když test nedostanu, testuji sám, ale s dodatkem ve smlouvě.

28.2.2021 12:57
Kokr

XXX.XXX.85.112

klasterec napsal(a):
Mám pozitivní myšlení, chov jakéhokoliv zvířete mě činí velmi šťastnou. Stresují mě zlí lidé, ke kterým řadím nezodpovědné "chovatele", kteří bezostyšně prodávají (nám důvěřivým, podle Vás hloupým a neschopným) nemocná zvířata či ptáky. A kteří je beze studu množí, přestože o nákaze dobře vědí.
Ano, já bych při zjištěné nákaze PBFD v chovu opravdu bláznila, testovala a nemocné ptáky nechávala uspat. Určitě bych je dále nemnožila a neprodávala!!!
Přeji Vám hezký den.

Věřím Vám, že by jste bláznila, kdyby jste zjistila nákazu. Ale testovat všechny ptáky, nechávat uspat to by Vas muselo úplně zničit! Nemyslím finančně, ale psychicky! Určitě jste s těmi papoušky citově spjatá. To není o tom uspat nemocné ptáky, ti "zdraví" (bezpříznakovýl mohou mít první test negativní, mláďata už mohou být pozitivní a když uděláte druhý test, tak jeden z páru je pozitivní a druhý negativní. To je běh na dlouhou trať! Byl jsem toho svědkem. Potkal jsem známého u paní doktorky Grymové, kde se tato situace řešila. Viděl jsem ty výsledky testů. Finální řešení bylo takové, že tu část volier, kde se to objevilo úplně zrušil! Ostatní ptáky otestoval, 99% vyšlo ok! Tu jednu pozitivní páru uspal!
A kde je ta jistota, že tam ta nákaza opravdu není!?

28.2.2021 13:17
klasterec

XXX.XXX.127.80

Kokr napsal(a):
To co jste tady popsal je naprostá pravda! Je to problém oboustranný! Ten postup u koupeného papouška je možné realizovat tak maximálně v zoo, kde to určitě tak probíhá! Jsou tam vytvořené 100% podmínky. U normálních chovatelů tento postup dodržuje jen zlomek z nich. Já osobně dodržuji karanténu, ptáky kupuji jen u chovatelů, u dražších druhů požaduji test, smlouvu. Když test nedostanu, testuji sám, ale s dodatkem ve smlouvě.

Já jsem kupovala žaka. Vzít s sebou veterináře spec. na ex.ptactvo je nemožné. Je jich v republice pár a kdyby vyhověli každému kupujícímu, tak mohou ordinace zavřít a jenom jezdit po republice. Já smlouvu od chovatele dostala, stejně tak negativní test na PBFD. Příslušná laboratoř mi posléze sdělila, že test provádějí ze vzorku, za který nemohou nijak ručit. Požádat při koupi o pomoc nějakého chovatele? Ani veterinářka mi na první pohled a bez testu neřekla, že má na 100% cirkovirozu. Byl to krásný silný papoušek.
Chovateli jsem nesmírně věřila. Jela jsem za ním přes půl republiky. Jenom žaků měl 24 chovných párů a pak další papoušky.. Po dvou dnech jsem mu volala, jestli nemá v chovu nějaký problém. Řekl, že ne. Přitom už skoro dva roky prodával nemocné žaky, kteří hynuli, jak na běžícím pásu...
Žádného ptáčka jsem při jeho koupi doma neměla, byl v karanténě. Vydržel týden. Kde jsem tedy jako kupující udělala chybu?

28.2.2021 13:33
exotchov

XXX.XXX.168.151

klasterec napsal(a):
Já jsem kupovala žaka. Vzít s sebou veterináře spec. na ex.ptactvo je nemožné. Je jich v republice pár a kdyby vyhověli každému kupujícímu, tak mohou ordinace zavřít a jenom jezdit po republice. Já smlouvu od chovatele dostala, stejně tak negativní test na PBFD. Příslušná laboratoř mi posléze sdělila, že test provádějí ze vzorku, za který nemohou nijak ručit. Požádat při koupi o pomoc nějakého chovatele? Ani veterinářka mi na první pohled a bez testu neřekla, že má na 100% cirkovirozu. Byl to krásný silný papoušek.
Chovateli jsem nesmírně věřila. Jela jsem za ním přes půl republiky. Jenom žaků měl 24 chovných párů a pak další papoušky.. Po dvou dnech jsem mu volala, jestli nemá v chovu nějaký problém. Řekl, že ne. Přitom už skoro dva roky prodával nemocné žaky, kteří hynuli, jak na běžícím pásu...
Žádného ptáčka jsem při jeho koupi doma neměla, byl v karanténě. Vydržel týden. Kde jsem tedy jako kupující udělala chybu?

Chybu nikdo v CR neprizna,neprizna ji vlada naco by jsme ji priznavali mi obycejni.

28.2.2021 13:48
eli22

XXX.XXX.58.43

klasterec napsal(a):

Zdravím. Máte určitě ve všem pravdu a souhlasím s Vámi. K poslední větě.V tomto konkrétním případě by mě trochu odradilo, tolik chovných párů. Já mám pár párů a jen tak tak se jim stíhám věnovat, aby byly ok. Nedovedu si představit jich mít více. To je ovšem můj názor jako pracujícího člověka, který má jiné záliby (psy, atd).A já než jsem se rozhodla pro koupi konkrétního jedince, a to se nejedná o žaky, věnovala jsem spoustu času, možná měsíce, pátrání po slušném a zodpovědném chovateli, na netu, tady na Fauně, diskuzích a názorech ostatních chovatelů. Není to jednoduché a chce to spoustu času, Mně osobně se to velmi vyplatilo, kupovala jste od TOP chovatelů /cena a dálka byly druhotné/, všechno v pořádku. Ale i tak je určitě nebezpečí, že prostě nelétnete.

28.2.2021 14:12
klasterec

XXX.XXX.127.80

eli22 napsal(a):
Zdravím. Máte určitě ve všem pravdu a souhlasím s Vámi. K poslední větě.V tomto konkrétním případě by mě trochu odradilo, tolik chovných párů. Já mám pár párů a jen tak tak se jim stíhám věnovat, aby byly ok. Nedovedu si představit jich mít více. To je ovšem můj názor jako pracujícího člověka, který má jiné záliby (psy, atd).A já než jsem se rozhodla pro koupi konkrétního jedince, a to se nejedná o žaky, věnovala jsem spoustu času, možná měsíce, pátrání po slušném a zodpovědném chovateli, na netu, tady na Fauně, diskuzích a názorech ostatních chovatelů. Není to jednoduché a chce to spoustu času, Mně osobně se to velmi vyplatilo, kupovala jste od TOP chovatelů /cena a dálka byly druhotné/, všechno v pořádku. Ale i tak je určitě nebezpečí, že prostě nelétnete.

Máte pravdu, já byla příliš nedočkavá. Měla jsem zamluveného žaka od manželů Bartlových, špičkových chovatelů, ale ten můj byl ke koupi hned, teď.. Nikdy by mě nenapadlo, že člověk může být tak krutý a dokáže obchodovat doslova se smrtí. Mohu říci, že ztráta peněz pro mě nebyla to nejdůležitější. Pohled na toho umírajícího papouška je nezapomenutelný. Mám už nového, krásného a zdravého, ale na tu hrůzu do smrti nezapomenu a pánovi " xy " to nikdy nezapomenu. Doufám, že ho karma dožene.

28.2.2021 16:44
eli22

XXX.XXX.58.43

klasterec napsal(a):
Máte pravdu, já byla příliš nedočkavá. Měla jsem zamluveného žaka od manželů Bartlových, špičkových chovatelů, ale ten můj byl ke koupi hned, teď.. Nikdy by mě nenapadlo, že člověk může být tak krutý a dokáže obchodovat doslova se smrtí. Mohu říci, že ztráta peněz pro mě nebyla to nejdůležitější. Pohled na toho umírajícího papouška je nezapomenutelný. Mám už nového, krásného a zdravého, ale na tu hrůzu do smrti nezapomenu a pánovi " xy " to nikdy nezapomenu. Doufám, že ho karma dožene.

Já Vás úplně chápu, mně se něco podobného stalo při pořízení štěněte, ale to je jiná kapitola.Člověk prostě nemůže dneska moc důvěřovat. A já mám takovou povahu, že skoro vždycky dávám vinu sama sobě, a to i tehdy, kdy bych nemusela. Prostě je to "moje blbost" a je to zkušenost do příště, i když někdy hodně, hodně krutá.

28.2.2021 17:00
pavel55

XXX.XXX.27.134

Pokud to jinak nejde vidím ještě tu možnost zajet k chovateli, po vzájemné dohodě vybranému žakovy vytrhnout péro, opsat si číslo kroužku a poslat to osobně na rozbor a až při negativním testu žaka převzít, pokud s tím chovatel nesouhlasí, najít jiného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík