Rosela Pennant

Prodám Roselu penant - Prodám Rosela Penant modrý straka, červená straka. P...
Přesuneme diskuzi mimo téma odchovu. Musím panu Alfonzovi pochválit oko. Prvotně jsem se zaměřil na barvu a strakatost, chyba je v příliš tmavé fotce od zadavatele a také nato koukám přes mobil... S touto vadou jsem se již setkal a to v chovu u jednoho pana a u sebe. U mě to je letos poprvé, ale také po velmi rozsáhlém oškubání odchovu od samice a pouze u jednoho jedince. Počkám tedy na přepeření a zaměřím se nato. Myslím si, že pan Alfonzo asi nechtěl (možná chtěl) nařknout přímo pana z toho, že by to byla přímo jeho práce dané křížení, ale že to je důsledek této praktiky v delším časovém horizontu. Sami dobře víme, že se příbuzenské a mezidruhové křížení používá k rychlejšímu šíření dané mutace, jsou lidé kteří to tak dělali a dělají stále.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Zemjanek
Dobrý den,pane Zemjánku.Určitě jsem nechtěl nikoho poškodit,to není můj styl,celý život říkám všude tak ,jak věci vidím,tudíž jsem pochopen pouze částí lidské populace,která má na věc podobný názor.
Nebudu se opakovat mezi kterou skupinou chovatelů jsem se vždy pohyboval,ale něco mě k tomu přivedlo,vrozená pozorovací schopnost a celoživotní mánie něčím si zatěžovat mozek.Jen se tím bavím ve všemožných oborech,všude se snažím druhým pomoci ohledně jejich problému,zde na ifauně to bývá šťouchnutím do vosího hnízda.
Jsem rád,že se ozval i majitel odchovu a dal fotky rodičů,ač uvedl cosi o urážení chovatelů.Nemám nejmenší pocit z toho,že bych někoho urazil.Kdo je opravdový chovatel,zakládající si na pověsti své a svého chovu přizná,že je něco v nepořádku,protože zvíře vybočuje z řady od normálu.
Ptáky s podobnou vadou jsem také odchoval u více druhů,šli jinam,než do chovů chovatelů,kteří chtějí mít ze svých odchovů radost a pokračovat se zdravými kvalitními zvířaty.
Vím,že čas od času rozvířím ostrou diskuzi,kor u těch,když třeba upozorním na vadu v jejich ryze komerčním chovu.
Domnívám se,že asi nebude dobré tuto diskuzi rozšiřovat,není zde dostatek chovatelů smýšlejících o budoucí kvalitě chovaných jedinců,většina z nich to nevidí a vidět nemůže,chovají krátký čas.Spousta z nich na tom bude podobně jako já,uvědomějí si po letech kam to vše postupem času dospělo.
Ve spoustě situací je však pozdě na nějakou nápravu,vše je jen v lidech jak se k tomu postaví.
Ať se daří.
Ono kdybyste to napsal rovnou, co v tom vidíte za problém, tak by to také bylo jinak. Narazil jsem už na některé Vaše různé názory zde podané "Vaší" formou a tak to zafungovalo jako rudá vlajka před býkem. Jsem také velmi svérázný, co se iFauny a některých lidí zde týká. Rozhodně Vás nebudu nějak omlouvat, neznám Vás, nestudoval jsem Vaši historii zde na fóru, ale jsem rád za každý názor, který ovlivní můj chov. Rozhodně bych nerad dál šířil ptáky s genetickou vadou, doteď jsem žil v tom, že to prostě mají od rodičů. Jsem rád, že jste na tuto skutečnost upozornil, sám se nato teď zaměřím jak u sebe v chovu, tak i u ostatních. Každý ať si z toho vezme to, co je pro něj důležité. Ať se daří i Vám
Takže můžu předpokládat, že tohle už se nesrovná? Mladej letos dostal hrozně za uši... Rodiče to nikdy nedělali a letos si to teda vynahradili za předešlé roky...
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Zemjanek
Na tuto otázku těžko někdo odpoví,rodiče mohli při škubání mláděti narušit lůžka per a tudíž by to mohlo být vadou získanou a pro další chov žádná závada.U oškubaných ptáků se podobná problematika vyskytuje velice často,pera rostoucí odkloněna,nebo různé víry v opeření,ale bývá to získané.
Lhyl bych,kdybych uvedl kdy mě to přivedlo k problematice s křidélkem,ale jedno vím,že jsem něco s tím koupil jako prvotní poznatek.Nevšiml jsem si toho hned,ale až doma ve voliéře.Zkuste se zamyslet nad reklamací takového zvířete,asi bych si tu přednášku od majitele odchovu nedal za rámeček.
Jedno vím jistě,že se to objevuje u spousty druhů ,hlavně kde je hodně mutačních a kombinačních barev,tudíž se ví,že každá odchylka,kterou chceme dochovat je nutna příbuzenská plemenitba.A v tom je jádro pudla.Nemíním zde někoho pranýřovat,spíš chci na různé anomálie upozornit.Moje životní krédo je chovatelská profesionalita po všech stránkách.A k tomu není třeba velkých finančních prostředků,jen určité znalosti a sestavit správná zvířata na sebe a kousek chovatelského štěstí.
A s tou rudou vlajkou to píšete dobře,já nechci lidem ublížit,jen je chci donutit k přemýšlení,ale to se dnes nenosí,většina chce úspěch bez námahy,to osobně neznám.
Dobrý den, jsem též rád za to, že jste nám vysvětlil danou situaci. Bohužel z Vašeho příspěvku jsem měl pocit z toho, že jsem křížil příbuzné ptáky. Rodiče příbuzní nejsou, ale u samice (od které je odchov) jsem si všiml již minulý rok vybočeného pírka, ale nepovažoval jsem to za vadu a už vůbec by mě nenapadlo, že je to důsledek příbuzenské plemenitby. Slyším to až tady od Vás. Nemohu to potvrdit a ani vyvrátit, jak říkám, slyším to prvně a člověk se pořád učí.
U penantů je obecně rozšířený problém, že samice škube mladé. Ani já nejsem vyjímka a moje samice taky lehce škubala, díky bohu jen lehce a prachové peří, ale taky jsem nevěděl, zda to nebylo například tím. Viděl jsem mnoho pomerančů u dosti chovatelů a u každého jsem si takto vybočeného pírka taky všiml. Ale pokud nevíte to, co nám tady říkáte, tak vás to ani nenapadne a považujete to za normál. Já jsem byl pouze rád, že se mi podařilo odchovat 5 kusů hned v prvním roce.
Ale na druhou stranu, když se nyní podívám zpětně na ostatní příspěvky a fotografie ptáků na fóru, tak i tam se dají najít jak penanti tak pestré, které mají stejně vybočené pírko. Chápu selekci u druhu, který je hojně rozšířen, ale u těchto ptáků to tak jednoduché nebude s tím počtem co zatím je...
alfonzo
XXX.XXX.0.243
TJSumar
Dobrý den,jsem rád,že to berete jako rozumný chovatel.To,že jsem uvedl,že je to příbuzenskou,neznamená,že páříte příbuzná zvířata,to zase tak nevadí,pokud nenesou nějakou dědičnou vadu.Ale u systému získat a zachovat novou mutaci je příbuzenská plemenitba nutná,jinak to nejde.A v tom bývá někdy problém,obyčejní ptáci odchovají něco nezvyklého,dále se mládě použije v chovu s jedním z rodičů.Ale běda,když je ten rodič nositelem problému a zrovna to mládě to má po něm v sobě.Toto si každý můžete zadat do kalkulačky,podobně jako u barev,ani sám neví jak ten problém s křidélkem dědí,takže neporadím.Dle mého názoru to bude recesivní,protože se to objevuje u naprosto zdravých rodičů.Třeba nad tím bude někdo blíže přemýšlet a zkusí to,třeba to jednou ještě posílí selekcí,že to peří bude delší a žádané,jako třeba u chocholatých andulek,nebo helikopter.Nemohu to opravdu sám vědět kam vývoj půjde,ale z mého chovatelského hlediska je to nepříznivá vada.
Momentálně na tom nic nezměníme,jen pro ty co to vidí a chápou je to jakousi výzvou čeho se vyvarovat při zakládání chovu,vyselektovat nežádoucí znaky ač to někdy nejde,protože je to skryto v rodičích budoucích závadných odchovů.
Jsme všichni na jedné lodi,proto si ji předčasně nepotápějme nesmyslnným množením nekvalitních zvířat jen kvůli zisku.
https://www.facebook.com/parrot.mutation/photos
Myslím, že tito práci budou patřit mezi špičku v dané mutaci a přesto u některých je znatelná podobná anomálie.... tím nechci nic bagatelizovat, to ne, ale ani bych to nepovažoval za zcela zásadní problém.... samozřejmě chápu, že každý máme na věc odlišné názory