Přirozené párování pro páření

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2023 12:22
Antonio222

XXX.XXX.42.18

Zdravím, prosím o radu či názor...mám 5 párů a teď přes zimu je mám společně ve voliéře bez budek. Ony se tak nějak popárovaly, ale ani jeden pár, jak si je sestavily mi nevyhovuje :-)
Popárováním beru to, že se krmí, čistí vzájemně peří a sedí většinou vedle sebe.
No a otázka zní..respektovat jejich volbu, nebo je na jaro napárovat podle mého názoru?

Díky.

19.1.2023 12:55
Santi

XXX.XXX.25.95

Chybí vám tu informace, kde pak Andulky hnízdí a za jakým účelem je odchováváte.
Každopádně pokud je hnízdíte po párech v bednovkách, tak bych si je určitě napároval podle sebe. Což samozřejmě nemusí vždy vyjít.
Ve voliérovém hromadném chovu je to problém, tam nemáte nikdy jistotu, kdo s kým a jak často
Já si za tím účelem pořídil kamery, ale kdo by pak zpětně sledoval celý den.

19.1.2023 13:36
Antonio222

XXX.XXX.42.18

Chovám je jen pro zábavu. Teď jsou společně, ale ty vybrané páry bych dal na jaro samostatně.
Jako přežiju, když se popáří sami jak chtějí, ale představy mám jiné...
Hlavně se ptám proto, jestli když je rozdělím podle sebe, jestli klesne výrazně chuť se množit, nebo si to sedne po chvíli...jaké máte zkušenosti.

19.1.2023 13:46
Santi

XXX.XXX.25.95

To bude kus od kusu. Ani teď spárované ptactvo není záruka odchovu. Proto si chce dopředu upřesnit co od toho čekáte. Můžete si dát 1-2 páry zvlášť a zbytek nechat pohromadě. Každopádně lépe jim všem bude ve větším prostoru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2023 20:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já osobně mám ráda větší hejno a nechávám je si vybrat partnera samotné. Běžně mám jen 3-5 samic a k nim 6-12 samců (mám ráda pestrost barev). Vždy se mi sestavily úspěšné páry, kde byl odchov 5-7 mladých.

Pokud chcete odchovat určité mutace, tak je budete muset přepárovat. To už bych udělala nyní a pak je podpořit vaječnicí a klíčeným.

20.1.2023 06:24
Antonio222

XXX.XXX.42.18

Díky za rady!

20.1.2023 07:11
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

Antonio222 napsal(a):
Zdravím, prosím o radu či názor...mám 5 párů a teď přes zimu je mám společně ve voliéře bez budek. Ony se tak nějak popárovaly, ale ani jeden pár, jak si je sestavily mi nevyhovuje :-)
Popárováním beru to, že se krmí, čistí vzájemně peří a sedí většinou vedle sebe.
No a otázka zní..respektovat jejich volbu, nebo je na jaro napárovat podle mého názoru?

Díky.

Zdravím, pokud chováte v hejnu, musíte předpokládat, že páry se vytvoří podle vlastních sympatií. Pokud chce odchovy podle vlastního uvážení, doporučuji chovat páry samostatně.
U některých druhů i tak není záruka odchovů.
U andulek, ale tyto problémy moc často nebývají. Je to takový australský vrabec

20.1.2023 10:26
Antonio222

XXX.XXX.42.18

Já mám totiž jednoho krásného výstavního samce, ale je tak šlechtěný, že se mu nechce souložit. A pak mám jednu samičku, která je tak trošku coura a už měla potomky se dvouma samcema. Tak jsem si říkal, že bych je zavřel spolu, aby ho znásilnila :-) :-)

20.1.2023 10:41
Santi

XXX.XXX.25.95

To bývá problém těchto výstavních kousků...prostě jsou tak hezcí, že se jim nechce nebo jsou na kluky
Každopádně to zkusit můžete, třeba se před ostatníma jen stydí

Neregistrovaný uživatel

20.1.2023 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Antonio222 napsal(a):
Já mám totiž jednoho krásného výstavního samce, ale je tak šlechtěný, že se mu nechce souložit. A pak mám jednu samičku, která je tak trošku coura a už měla potomky se dvouma samcema. Tak jsem si říkal, že bych je zavřel spolu, aby ho znásilnila :-) :-)

Jen tak mimochodem-ptáci nesouloží i další výrazy jako coura a znásilnění jsou poplatné spíše u lidí.

20.1.2023 12:31
Antonio222

XXX.XXX.42.18

nene, té mojí to nevadí, teď jsem se jí ptal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík