Hezký den, přeji,
na SCHOKu jsem si přečetla výzvu k podpoře ohledně zastavavení řádění vlků na Broumovsku. Je tam k tomu i článek, kde se právní zástupkyně chovatelů vyjadřuje tak, že je jen otázkou času, kdy vlci zabijí člověka. Starosta jedné obce zase říká, že lidé mají v obci strach. Ta situace je tam opravdu tak vážná a nebo jsou to jen vyhrocené a emotivní prohlášení? Já jsem od Beskyd. Sem tam vlk projde v horách, ale to co se popisuje tam, mi přijde jako z hororu.
Já teda nevidím jediný důvod proč by vlk měl napadnout člověka. Jediný důvod by byla vztekliny a ta u nás už par let není. To že mají vlčí obcas hlad a tak si skočí do ohrady pro snadnou kořist která jim nemá kam utéct to ke věc druhá. Ale vlk je plaché zvíře. A kdyby nebyl plachý tak je ochoceny a v takovém případě už vůbec nenápadně člověka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsem z Broumovska, ke me ale vkl neprijde. Znama mela snad nejakej pripad ale to uz je spis je za kopeckama, to popise jiste Kostey. A treba nejvetsi chovatel ovci tady Sefc byl dokonce v DVTV kde o tom povidal jak travej vecery v dzipu a objizdej ohrady.
Ale jako kdybych mel potakt v lese vlka, tak bych si asi kaknul. A pri vzpomince jak jsem jako decko safocal okolni lesy a louky, ze by to delaly moje deti a ja netusil kde prave jsou a v okoli vlci... no..

No ja nevim kde vsude ma treba pastviny ten Sefc, ale Lachov neni takova divocina aby tam vlk nerusene zil. Vlk tady proste uz nema misto k zivotu a to co tady pobiha uz nema s vlkem nic moc spolecnyho. Ve vetsine evropy proste temhle predatorum a dalsim zivocichum odzvonilo. Chranit je tady nema vyznam. Asi jako pokusy se zachovanim nosorozce tuponosiho v poctu dvou samic a zamrazenych spermii.

Ono kdovi jestli to nejsou nejaky utecencti z hobby "chovu".

Massaro
napsal(a):
Jo a taky jsou dobré ty rady, jakože pořiďte si pastevecké psy. Vzhledem k tomu, že tady jsou lidi zvyklí motat se opravdu všude, nebude se řešit napadení vlky, ale pasteveckými psy, za což samozřejmě bude odpovědný majitel, že...
Presne tak, na cloveka blbe koukaj cyklisti, ze mame psi na svym pozemku volne a pritom to jsou dobraci, jen jeden hluchej starec ze steka... ted kdyby se na ne za ohradnikem vyritil kavkazak nebo i nevrlej cuvac.) tak by starosta musel nekolikrat denne kartacovat cyklostezku.).
napsal(a):
Ono kdovi jestli to nejsou nejaky utecencti z hobby "chovu".
Ono nemuseli utéct každý zbohatlik musí mít nějakou šelmu aby se mohl chlubit před ostatními ale ono z vlčího štěněte vyroste vlk kterého se třeba zbavují vypuštěním do lesů on vlk na mazlení moc asi nebude.
pepakacko
napsal(a):
Ono nemuseli utéct každý zbohatlik musí mít nějakou šelmu aby se mohl chlubit před ostatními ale ono z vlčího štěněte vyroste vlk kterého se třeba zbavují vypuštěním do lesů on vlk na mazlení moc asi nebude.
Vlk už dávno není in ani cool. Teď frčí tygři, lvi a hyeny.
pepakacko
napsal(a):
Vlci se ukázali i u nás na Třeboňsku na hranicích s Rakouskem známému co má na starost oboru strhli kus danciho vše je zdokumentovane na fotopasti 2 vlci, podle stop už byli v oboře 2x
To má myslivec fakt vztek, že nemá danky v mrazáku teda... jen ať se myslivec nadlabne k prasknutí a jiné zvíře třeba pojde. To je přece jasné.
Nezlobte se na me ale i ten co má tu oboru tak ho to stoji peníze a práci - myslím si že do naší přírody v takovém osídlení pohybu osob, aut silnic predátor jako vlk bohuzel nepatří nejsme v 16 stoleti už nejsou velke komplexy lesů kde by mohli lovit a nedělat škodu lidem bohužel je to tak ať se vám to líbi nebo ne.

Hele já toho vím o vlcích a o tom co se na Broumovsku děje, bude dít a plánuje víc než bych si přál a nevím co všechno můžu říct a co ne, tak tu k tomu toho radši moc neřeknu. Jen teda to, že vlka se teď nebojte, po vás nepujde. Šefce berte s rezervou, stejně tak jako zavádějící článek plemenáře Kováče na ASZ. A jen podotýkám, že nejsem ani zastánce, ani nepřítel vlků. Pokud by někoho vlčí problematika zajímala, tak ho odkážu na kluky z Hnutí Duha.

:) no ty jses tajemnik tajemna, copak by se tady melo dit? Budou nam tady dotovat 3 metrovy ohrady?.) Takze se zase nekdo napakuje? Nebo co by melo byt tak tajnyho? Nebo se broumovsko planuje vysidlit a udela se tady vlci rezervace? Ono to asi nevypada ale jsem teda spis na strane vlka, nez hysterickych chovatelu. Deti do lesa stejne samotny nepustim. A vlk, ten jak se prezere jehneciho, zkrotne, tak povolej odstrel a bude zase na 200let pokoj.
Massaro
napsal(a):
To je těm rádobyochráncům přírody úplně jedno. Zkuste si najít fotky z demonstrace na broumovsku. Je tam krásně vidět, jak se chovatelům vyloženě tlemí do ksichtu.
Oni ty ochranáři přírody jsou většinou hlupáci z Prahy z paneláku co nemají do čeho pichnout tak vymýšlejí koko...ny a myslí si že my na vesnicích jsme jen vidlaci co mají všechno zadarmo tak můžeme krmit vlky vydry komorany jenže nás všechno stoji práci a peníze V létě se mi u chalupy zastavil chlápek na kole a povídá vy se máte na vsi moc dobře maso máte zadarmo zeleninu taky vajíčka - pan byl z Prahy a myslí si že Všechno roste ze vzduchu a samo se to udela -proste parta pitomcu.

pepakacko: bacha na pomluvy prazaku a mestaku :).

pepakacko
napsal(a):
Oni ty ochranáři přírody jsou většinou hlupáci z Prahy z paneláku co nemají do čeho pichnout tak vymýšlejí koko...ny a myslí si že my na vesnicích jsme jen vidlaci co mají všechno zadarmo tak můžeme krmit vlky vydry komorany jenže nás všechno stoji práci a peníze V létě se mi u chalupy zastavil chlápek na kole a povídá vy se máte na vsi moc dobře maso máte zadarmo zeleninu taky vajíčka - pan byl z Prahy a myslí si že Všechno roste ze vzduchu a samo se to udela -proste parta pitomcu.
Přesně kvůli takovejmhle lidem na tu diskuzi okolo vlků zároveň i kašlu, protože to je jako když hrách na stěnu házíš.

Kostey a ty se divis? Kolik ochranaru je zaroven chovatelu ovci? To je jeden vege vaga fruta vedle druhyho. Neber to osobne ani jako rejpanec, ale tvoji pozici ti moc nezavidim, jses z mesta ( nebo dokonce Prazak, mam blbou pamet ) ale zijes na vesnici, hrabes se v hnoji. Ale nevim jestli nekdy naplno nekam zapadnes ( viz ten peknej film Samska krev ).

Já jsem všudezdejší a nemám touhu někam vysloveně patřit a přestože během školních let jsem v Praze žil, pak cestoval po světě, tak pořád mi nikdo neodpáře to, že moje plíny tu máchala máti v potoce až do doby kdy jsem dokázal udržet stolici a první krůčky jsem udělal u sousedčiny králikárny.
Seznámil jsem se s názorem ochránců, byli jsme projet farmy kde vlci útočili, bavil se s naprostejma odpůrcema vlků i jejich vítačema a o všech těhle lidech i vlcích si myslím své. Howgh.
On totiž vlk z velké části je schopen nahradit myslivce. Myslivec by tak často neměl zverinu na talíři a tak se to myslivců a příznivcům myslivců nelíbí. Celkem pochopitelně. Ano myslivec se má starat o zvířata v lese. Mimo jine je i prikrmovat. Ale proč by nemohl hodit do lesa i kus masa? To je zase práce navíc. A to v poměru práce +1 a maso na talíř-1. Tak už víme proč velký tolik lidí nechce. Ono prostranství tu na jednu dvě smečky jsou. Ale to si raději budeme nalhavat že ne. Pak se divime že značná část čechů má myslivce pouze za vrahy zvířat. I tohle by se s přítomností vlka mohlo urovnat. Ale to myslivci nedopustí. Vlk není nebezpečné zvíře. A i nadále si budu myslet, že tam kde se vlk dostal do ohrady je jen chyba majitele ohrady, že si ji dost nezabezpecil. Ale to uz je vedlejší.. Co se pasteveckych psů týče tak takovej pes ví moc dobře kde má a kde už nemá svoje území které hlídá. Ale chce to taky trochu práce se psem. Pak nemá proč řvát na kolemjdoucí.
Tohle vůbec není o myslivcích. Ad území psa - on samozřejmě moc dobře ví, kde je jeho území, bohužel to neví, nebo kolikrát nechtějí respektovat lidi. V ČR prostě nejsou území, kam by člověk nevkročil. Ale my si radši budeme nalhávat, že tady prostranství pro vlky jsou.
Jak by tedy měla vypadat ohrada zabezpečená proti vlkům?
no tak si vemme jak to dela liska... lovi si to svoje? myskari? nebo se pachti za usakem v poli? jo to dela take okrajove ale take moc dobre vi ze v kurniku, oplutce pred ni hloupa slepicka nema kam uteci.. a presne tak to bude delat vlk nac by se snazil lovit v polich nejake srny kdyz se muze pohodlne nazrat v blizkosti cloveka... tuk tuk tuk proberte se...
Massaro
napsal(a):
Tohle vůbec není o myslivcích. Ad území psa - on samozřejmě moc dobře ví, kde je jeho území, bohužel to neví, nebo kolikrát nechtějí respektovat lidi. V ČR prostě nejsou území, kam by člověk nevkročil. Ale my si radši budeme nalhávat, že tady prostranství pro vlky jsou.
Jak by tedy měla vypadat ohrada zabezpečená proti vlkům?
Představ si že nemáš ohradu pro psa... aby se nedostal ani dovnitř ani ven. A je to.
lilo
napsal(a):
no tak si vemme jak to dela liska... lovi si to svoje? myskari? nebo se pachti za usakem v poli? jo to dela take okrajove ale take moc dobre vi ze v kurniku, oplutce pred ni hloupa slepicka nema kam uteci.. a presne tak to bude delat vlk nac by se snazil lovit v polich nejake srny kdyz se muze pohodlne nazrat v blizkosti cloveka... tuk tuk tuk proberte se...
Nevím jak u váš, ale u nás liška reguluje zajíce a myši a holuby v polích. Slepice tu lovi kuny.
Tedysek
napsal(a):
Představ si že nemáš ohradu pro psa... aby se nedostal ani dovnitř ani ven. A je to.
Mám to chápat tak, že navrhuješ oplotit tisíce hektarů ohradou, kterou vlk nepřekoná (a tudíž v podstatě žádný jiný tvor stejné a větší velikosti)? Umíš si to vůbec představit, jak by ta volná krajina vypadala?
Massaro
napsal(a):
Mám to chápat tak, že navrhuješ oplotit tisíce hektarů ohradou, kterou vlk nepřekoná (a tudíž v podstatě žádný jiný tvor stejné a větší velikosti)? Umíš si to vůbec představit, jak by ta volná krajina vypadala?
Kdo v cr ma pastvinu o velikosti tisice hektaru? Asi nikdo. Jinak lesbické pletivo 160cm a na obou stranách el ohradnik? To budu stavět tak pak poreferuji. Bigl je utekar tak budu mít info hned z kraje. ;).
Tedysek
napsal(a):
Kdo v cr ma pastvinu o velikosti tisice hektaru? Asi nikdo. Jinak lesbické pletivo 160cm a na obou stranách el ohradnik? To budu stavět tak pak poreferuji. Bigl je utekar tak budu mít info hned z kraje. ;).
mate tam kouzelny preklep... by me zajimalo co to je to lesbicke pletivo...
no letos pred kankovanim mi myslivci odstrelili parecek... tak jsem za to docela rada... no jenze uz jsou tu dalsi.. u nas je s liskama fakt problem.. v sousedni honidbe odstrelili pres 200 lisek za sezonu.. u nas asi 20... navic v polich tech mysi, koroptvi, bazantu a zajicu opravdu mnoho neni.. nasi myslivci nakupovali chovne pary zajicu asi za 20 tisic celkem 5 jenze vzhledem k hospodareni na monokulturach to na dlouho neni.. zajic v polich chcipne hladem.. bo po znich neni zadne strniste.. okamzite to zavoravaji... kachny ktere chovaji take vypousti...150 kusu kazdorocne.. a ne ze by to na podzim vsechno vystrileli.. proste se to posunulo jinam.. jsou premnozena prasata ale ta v honitbe neziji.. ta migruji jak se jim to libi... takze jeden den jsou tady a druhy o 15 km jinde.. drzej se jen tam kde maji blizko ke zradlu... u nas letos bylo v kukurici sloveno cca 20 prasat loni jen 6... siroko daleko nebyla kukurice...
Tedysek
napsal(a):
Kam se asi ta drobná podela? Že by nejdřív na talíř?
ubytek drobne souvisi s likvidaci zivota v polich... a nadbytekem cerne... vejce jsou docela pochoutka malinky zajicci taky... lisky a prasata vyplenej zbytek co nezlikviduji zemedelci... ale nejvetsi miru na tom ma pouzivani chemie a monokultury... ten problem s tou zveri je mnohem hlubsi nez se zda.. pokud tady v 70 letech na honech slovili treba 300 zajicu.. ted jich slovi 2... koroptve vubec nejsou... vseobecne se to dava za vinu pouzivani DDT.
Tedysek
napsal(a):
Tak si představ, že tam těch ovčáků je dokonce víc než jeden a ochránit svoje stádo chtějí všichni. A kdyby to skutečně udělali, totálně by to změnilo poměry v krajině. Nejen pro lidi, ale i pro divoká zvířata. Nevím, z pozice "chovatele" dvou koz vych se necítil být kompetentní vynášet rady lidem, které chov živí.
Tedysek
napsal(a):
On totiž vlk z velké části je schopen nahradit myslivce. Myslivec by tak často neměl zverinu na talíři a tak se to myslivců a příznivcům myslivců nelíbí. Celkem pochopitelně. Ano myslivec se má starat o zvířata v lese. Mimo jine je i prikrmovat. Ale proč by nemohl hodit do lesa i kus masa? To je zase práce navíc. A to v poměru práce +1 a maso na talíř-1. Tak už víme proč velký tolik lidí nechce. Ono prostranství tu na jednu dvě smečky jsou. Ale to si raději budeme nalhavat že ne. Pak se divime že značná část čechů má myslivce pouze za vrahy zvířat. I tohle by se s přítomností vlka mohlo urovnat. Ale to myslivci nedopustí. Vlk není nebezpečné zvíře. A i nadále si budu myslet, že tam kde se vlk dostal do ohrady je jen chyba majitele ohrady, že si ji dost nezabezpecil. Ale to uz je vedlejší.. Co se pasteveckych psů týče tak takovej pes ví moc dobře kde má a kde už nemá svoje území které hlídá. Ale chce to taky trochu práce se psem. Pak nemá proč řvát na kolemjdoucí.
Hodte do lesa kus masa v dnešní době přinejmenším si odnesete poradnou pokutu dnes se nesmí vnadit ani rybami na tož nějakým masem to jsou zase bludy co z vás padá s tim ochraňovanim vlka to prehanite je vidět že nemáte žádne hospodářství jen pejsky.
pepakacko
napsal(a):
Hodte do lesa kus masa v dnešní době přinejmenším si odnesete poradnou pokutu dnes se nesmí vnadit ani rybami na tož nějakým masem to jsou zase bludy co z vás padá s tim ochraňovanim vlka to prehanite je vidět že nemáte žádne hospodářství jen pejsky.
Jo ono to tu bude jak vedle na psech, že se bude zle rýpat a urážet? To jsem fakt nečekala. Ano, nemám stovky zvířat. Ano nevyrostla jsem na statku. A ačkoliv se umím postarat o kdejakou exotiku tak česká kráva je pro mě velkou neznámou. To ale nic nemění na tom, že můžu mít nějaký názor, ne?!

Jako nemelo smysl zachranovat nosorozce, tak nema smysl zachranovat vlka v nasi krajine. Na jedny strane se dotujou sirociry lany repky a pic ovin a na druhy strane se bude kompenzovat kazda roztrhana ovce? me to nedava smysl. Tak bud chceme vlka ( na co kdyz mame myslivce co jsou schopny se postrelit mezi sebou ) a postarame se mu o pestrou krajinu plnou zvere a nebo chceme dotovat kazdej pr d a hlavne velky podniky a pak nema smysl hajit vlka aby likvidoval zvirata chovatelum, proto, ze v krajine nic neni! Zdravej rozum je davno v prd eli. A tentorkat to se na me Kosteyi nezlo, maj ten rozum v prd eli ochranari.
Mě to přijde postavený na hlavu. Od 17. století se hajní, myslivci a další starali v lesích o zvěř a nikdo vlka k ničemu nepotřeboval. My jsme rozorali meze, vysadili monokultury a zrušili prakticky tradiční způsob obhospodařování lesů a teď se divíme.
Nikdo nechce píchnout do celkové situace v zemědělství a všichni se tváří, že to je takhle správně, neboť o finance jde opět až v první řadě. Současný stav je ale přeci důvodem, proč nakonec ten vlk vypadá jako přijatelné řešení (a taky levné).
Nebylo by lepší se postupně vrátit k tradičnímu způsobu obhospodařování krajiny?
Pak nebudem řešit vlky.
Já nechci chodit každej den ráno se strachem k ohradě, zda jsou ovce nepotrhaný a v pořádku. Kdo viděl trpící krvácející a pokousanou ovci, kterou už můžete jen utratit, ten to už vidět nechce.
A to, že se vlk, jako každý jiný predátor naučí chodit tam, kde má jistou kořist, na to se můžeme spolehnout. Lední medvědi byli původně také plaší. Kromě toho bohužel už neexistuje jistota, že v nich nejsou přimíchané psí geny, což také notně mění situaci.
Strážní psi jsou jen vytloukání klínu klínem. V naší kulturní obydlené a používané krajině to budou jen další problémy. Vždyť už teď má spousta lidí pupínky, když vidí psa na volno...
Ještě přidávám odkaz na hezký informativní film o francouzském ovčáctví a o tom, jak se lidé mají chovat v okolí stáda. Bylo by fajn, když by se něco podobného publikovalo i u nás.
https://www.youtube.com/watch?v=I0pjjechLio.
Na filmu je ale také dobře vidět, co intenzivní ochrana proti vlkům přináší, kolik práce a nákladů je s tím spojeno a to se jedná o neobydlenou krajinu, jen turisticky využívanou.
pepakacko
napsal(a):
Narodila jsem se v Praze, leta ziji na venkove, v Praze pracuji dva dny v tydnu. ' V Praze rodileho Prazaka moc nenajdete, studuji, ziji a zakladaji tady rodiny prevazne deti obyvatel venkova. Lide se sem sjizdeji z cele republiky. Cely zivot chovam a pestuji vse mozne, nevim, proc jste tak utocny. Vsude se najdou lide dobri i lide spatni.
Vlku u nas zije priblizne stejny pocet jako imigrantu. Kolem kolem triceti.
Osobne se obavam spise toulavych psu, co se ovci tyce.

Tedysku, dočetla jsem to celé, a už od začátku mám potřebu reagovat. A to dost podobně jako pepakacko, protože - jasně, každý máme nárok mít nějaký názor. Každopádně, pokud něco poměrně hrubě a "hlasitě" prosazuji, pak by bylo dobré, aby to byly podložené a smysluplné argumenty. A to evidentně bohužel nejsou.
Naopak souhlas s Lilo a Profesorem.
Je fakt, že problematika škodné se tu občas vyskytuje a každý má s divokými zvířaty jiné soucítění. My malí chovatelé (bohužel nebo naštěstí) nejsme ti hybatelé přeměny vzhledu krajiny. My jen vyžíráme ten změněný stav přírody a snažíme se s ním nějak spolupracovat v rámci možností. A ne vždycky je to jednoduché.
Myslivci jako "strážci lesa" už dávno nefungují. Většina z nich má zelený mundůr jen ve skříni, aby ho jednou za rok oprášili na ples. Ti, kteří mají peníze, se vyplatí z brigád a plnění krmelců nikdo nekontroluje, zda se děje. O zvěř se víceméně nepečuje, vyjma snad jen odčervování a povinných vakcinací. Úklid sražených kusů. Odstřel nemocného kusu. Je pár poctivek, kteří chodí a pečují, ale těch je minimum. Celkový systém je nesmyslně - a skostnatěle - nastaven (naštěstí proběhly nějaké změny pro regulaci černé, ale donedávna bylo nereálné legálně jejich populaci snižovat) a takto to nemůže fungovat. Dokud nebude celý systém provázaný (myslivost i státní změny) a vše se nebude flexibilně odrážet i na správání myslivců podle toho, jak se vyvíjí zemědělství a další oblasti, pak půjde divoká příroda do kytek, ikdyž se do ní budou uměle vracet každý rok tisíce jedinců. Stejně jako "hyne" populace ryb v řekách, přestože se do každé vysazuje každoročně ryb za miliony...
Couram denne po lesich u nas a celou zimu myslim na to, hhippie, jak vyfotim ty prazdne, casto rozmlacene krmelce. Jako co myslivci na to. Po lese jezdej v dzipech, tedy, hromadu chleba jsem tuhle videla jako navnadu na divocaky kousek od posedu. Jestli se tomu da rikat krmeni.
Mimo tema: co delaj jehnatka? A rodej se dalsi?

Bekkky: jeje uloha myslivcu? Komu ze to prospelo v 17 stol? Maximane tak slechte a nasi milovany katolicky cirkvi aby melo co prohnat tlustym strevem. Priroda si poradi i bez takovejch nanicovatejch spravcu. Fuuurt je v lidech potreba neco ridit!

Až někdo z nás potká vlka, pak můžeme mluvit o tom, jestli je nebezpečný nebo ne. Těch pár zvířat, která u nás možná žijí a možná sem jen chodí přes hranici, je stejné nebezpečí jako brouci roháči u mě na zahradě. Až se přemnoží, sežerou všechno, ale jednak se tak nemnoží a jednak se do té doby objeví ještě víc ježků, kteří ten přebytek zkonzumují. Čili nemám z toho obavu. Až se vlci přemnoží, sežerou nás, naše stáda, děti, prostě všechno. Je to pravděpodobné? A nebo se nepřemnoží, protože nebudou mít tak dobré podmínky a budou se jen udržovat v přijatelném počtu, případně jejich nadbytek zkosí nějaká nemoc, jak to bývá. A to jsem se zařekla, že se k tomu nebudu vyjadřovat. Neudržím jazyk za zuby .
Hippie já jsem prostě do jisté míry vysazena na myslivce. Ačkoliv znám i par co chodi poctivě krmit, starají se a loví pytláky. Ale těch je fakt minimum a je to škoda. Kdyby jich bylo víc, vlci tu jsou už dávno.
Když nechce půlka ceska vlka, další predator v možnostech je třeba medvěd. Ve volbě koho radši potkat v lese jestli vlka, medvěda nebo kance volím vlka. Ten mě zmerci a uteče. Zbytek mě sežere.
Pokud tu nechceme predator nesmíme se divit že populace divoké zvěře je tak nevyrovnana. Myslivec nikdy na plno nenastane funkci predatora-zvířete.
Tohle je dost ožehavé téma a já se raději uklidim jinak. Bych se doma vztekla a to radši půjdu naplnit pytle slamou z půdy a senem ať to mám v ještě větších mrazech jednodušší (opět jsme tu měli ráno -14) :).
Ještě mě zkuste říct, proč si myslíte že uteče jen vlk, narozdíl od medvěda a kance? Nevím odkud čerpáte informace o přírodě, ale všechna tahle zvířata vás v 99 procentech nikdy nezmerčí. Ucítí a uslyší vás na takovou dálku, že vy ani nepostřehnete, že tam někde byla. Medvěd k nám zavítá ze Slovenska každoročně. Vlci přeběhnou sem tam a kanců je tu víc než dost.
Öreb věřím že by jste velmi rychle změnila názor, kdyby jste nebydlela téměř v centru Brna
http://www.idobryden.cz/zpravy/vlk-nebo-jeho-smecka-jsou-zpet-ve-vyskovci-rozsapali-11-ovci/1e4c9f11-ff5b-11e6-9afc-005056ab0011/.

Jasně, že člověk, kterému vlci zadávili ovce, musí být naštvaný. Na druhou stranu v půlce února mít ovce neustále i v noci na pastvině je samozřejmě riskantní a rozhodně to tak nedělají v Bulharsku a Makedonii, kde vlky mají. Kdybych měla kozy venku bez dozoru pořád, zadáví mi je cizí psi. Musím je hlídat, i když vlci sem do Brna nepřijdou. Nezlehčuju situaci toho chovatele. Ale spíš myslím, že prostě nejsme zvyklí na pomyšlení, že bychom se měli mít na pozoru a nemohli bychom to ovládat. Je to složitá otázka, skoro jako volby .
Mastnácek
Dobrá, tak o něco později, třeba stol.19? V době kdy infrastruktura již byla rozvinutější a hajný byl vážená osoba...
A jinak pokud feudálové zvládli sežrat dostatek zvěře, vlka stejně nepotřebovali...
Celkově mám problém s tím, že teď je přemnožená černá zvěř, kdo zaručí, že časem to nebude vlk? Zřetelně se s tím neumíme vypořádat.
Třeba v Německu už tyhle problémy mírně začínají a zatím se nezdá, že by se vlci chovali dle předpovědí těch, kteří je urputně obhajujou. Kromě toho se množí rychleji, než se předpokládalo a úspěšně se přizpůsobujou situaci, zvládají el.sítě a pod.
Před deseti lety to u nich byla taky čistá teorie.
Dnes je v u nich přes 40 vlčích smeček a k dnešnímu dni průkazně rozsápali asi 3.800 domácích zvířat. Je to velké území, ale i tak se množí dost fofrem a vyskytujou se tam poměrně plošně, expandujou od severu.
Tedýsek
no, smečka vlků už takový strach mít nemusí...
Za sebe prostě nechci, aby nastala situace, kdy si opravdu nebudu jistá, co mě ráno čeká v ohradě. Vím zcela jasně, že každodenní obava a častější pohled na potrhané ovce by mi ovčákování dost otrávili.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak na mala jehnata staci liska, proto mame bahnice s jehnaty co nejdele v sadu u domu. Chovatel ovci z Krepenic u Sedlcan, stredni cechy, ctyrista bahnic celorocne na pastve, vam muze vypravet. Ma z liskami obrovske problemy pri bahneni na pastvinach.
Ale jo, jehně i kůzle liška odnese, já taky musím dávat pozor, aby mi liška nevlezla do výběhu. Ale psi o ní hned vědí a ženou ji. Já jsem napsala, že není všude obvyklé mít zvířata nehlídaná celodenně a celoročně na pastvině. To jsme si zvykli my tady.
A kurníky se snad zavírají, jestli ne tak té lišce připravujete jídlo jako na talíř.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Zavirame slipky svedomite, stejne se bojim kuny. A nas kocour, to je predator, fakt mne stve, denne chyti nejakeho ptaka. Pritom ma plne bricho. Je to tezke, ten lovecky pud.
To je divné, asi má chuť na drůbež. Moji kocouři dávají přednost myším. Asi je to jednodušší, nemusí se štrachat po hůrách. Nebo ho moc krmíte a nepotřebuje se nažrat, spíš to má pro zábavu. Myši jsou totiž výživnější. Když zkoumali obsah vlčího žaludku a sledovali, co žerou, byla tam velká část myší. A jsme zpět u vlků.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Zavirame slipky svedomite, stejne se bojim kuny. A nas kocour, to je predator, fakt mne stve, denne chyti nejakeho ptaka. Pritom ma plne bricho. Je to tezke, ten lovecky pud.
Kočka nikdy nebude jednodruhovy predator.. protože to není migrační zvíře. Kdyby lovila jen myši tak za měsíc nemá co lovit. A kočka to moc dobře ví. Takže si sem tam uloví ptáka, jesterku a pod a nechává populaci lovene zvěře na takovém počtu aby se mohli i množit a kočka měla i za měsíc co žrát. ;) kočka je vlastně takový farmář.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Couram denne po lesich u nas a celou zimu myslim na to, hhippie, jak vyfotim ty prazdne, casto rozmlacene krmelce. Jako co myslivci na to. Po lese jezdej v dzipech, tedy, hromadu chleba jsem tuhle videla jako navnadu na divocaky kousek od posedu. Jestli se tomu da rikat krmeni.
Mimo tema: co delaj jehnatka? A rodej se dalsi?
Když couráte denně kolem těchto rozbytých krmelců, kolik jste jich sama opravila a kolikrát jste vzala seno na záda a donesla do toho prázdného krmelce... když na to furt tak myslíte?!?
Je to asi dost lokální, u nás na Vysočině konkrétně třeba v naší honitbě je základem myslivosti právě péče o zvěř, Máme systém kdy min. jednou týdně jeden z myslivců objede všechny krmelce a doplní je - pak nemůže nikde chybět.
K vlkovy se radši vyjadřovat nebudu poněvadš o tom nic podrobného nevím a zatím se mě to ani moc netýká... i když před cca dvěma lety cca tři km ode mě na D1 jednoho zrovna srazilo auto...
Tedysek
napsal(a):
Kočka nikdy nebude jednodruhovy predator.. protože to není migrační zvíře. Kdyby lovila jen myši tak za měsíc nemá co lovit. A kočka to moc dobře ví. Takže si sem tam uloví ptáka, jesterku a pod a nechává populaci lovene zvěře na takovém počtu aby se mohli i množit a kočka měla i za měsíc co žrát. ;) kočka je vlastně takový farmář.
Kočka zas toho tolik neví. Pokud není rozmazlená konzervama, tak loví co se hýbe a když je přežraná, tak stále loví a úlovky nosí ke dveřím. Jedině kuna někdy neloví na dvoře kde se ubytovala, ale i to většinou jen do doby než začne učit lovit svá mláďata.
Martin R
napsal(a):
Když couráte denně kolem těchto rozbytých krmelců, kolik jste jich sama opravila a kolikrát jste vzala seno na záda a donesla do toho prázdného krmelce... když na to furt tak myslíte?!?
Je to asi dost lokální, u nás na Vysočině konkrétně třeba v naší honitbě je základem myslivosti právě péče o zvěř, Máme systém kdy min. jednou týdně jeden z myslivců objede všechny krmelce a doplní je - pak nemůže nikde chybět.
K vlkovy se radši vyjadřovat nebudu poněvadš o tom nic podrobného nevím a zatím se mě to ani moc netýká... i když před cca dvěma lety cca tři km ode mě na D1 jednoho zrovna srazilo auto...
Každý ať si krmí to, co si chová a jí. Já mám svých ovci a králíků dost, ještě budu myslivcum krmit premnozenou zvěř. mně vadí ty rozmlacene krmelce, popadane posedy a jiný bordel co myslivci v lese nechaj. A že se nesmí vnadit maso? Vyfotim příští rok tu hromadu ryb co je na dohled od posedu.
Tak vlci už jsou na Broumovsku! Od nás je to pořád přes půl republiky, ale už se blíží. Kéž se někdy dočkám toho, že na vycházce uvidím divokého vlka na vlastní oči tady doma a nebudu muset za nimi jet do Polska.
Po nezdegenerovaných polozdivočelých koních, zubrech a speciálně šlechtěných kravách se k nám pomaličku vracejí losi, rysi a vlci.
Akorát těch silnic a pytláků se bojím.

Varaxi
napsal(a):
Tak vlci už jsou na Broumovsku! Od nás je to pořád přes půl republiky, ale už se blíží. Kéž se někdy dočkám toho, že na vycházce uvidím divokého vlka na vlastní oči tady doma a nebudu muset za nimi jet do Polska.
Po nezdegenerovaných polozdivočelých koních, zubrech a speciálně šlechtěných kravách se k nám pomaličku vracejí losi, rysi a vlci.
Akorát těch silnic a pytláků se bojím.
Akorát by to mělo být tak, že ho právě neuvidíte na procházce. To by byl nějaký divný vlk a nejspíš by byl na odstřel, kdyby nebyl plachý. Medvědi taky nejsou někdy plaší, ale to pak je průšvih. Bylo by to stejné.
jj.. si pamatuju nad Adrem takovej sroubek zapustenej do balvanu... jednou mi prase prebehlo pres cestu podruhe kdyz jsme se v noci vraceli od tehda jeste penaka nevim jestli jeste funguje tak zaclo kvicet a ted v ty tme jsme zustali stat i NOcko se za nas skovalo no ale ve finale nejak uteklo a po ranu se clovek probudil a pred sroubkem obryto no parada... ja teda tomu styku s cernou moc neholduju... a vlastne ani s divokou... takze asi tak... jinak zdravimm AAADRRR a odkaz Zdendy Veprka...

Zrovna hlásila jedna z našich "učitelek", že jí divočák rozerval dvě závodní tažné čuby. Jedna byla na šrot, druhá nějaké roztrženiny... dala za ně asi 60 tisíc na klinice, aby je dali dokupy a pořád ještě není vyhráno...

Janinka: mno, prostě se potkali někde vedle civilizace.. čuby vlítly do křoví a prase je vyprovodilo.

lilo
napsal(a):
ja mam pocit ze my se zname ne
Ty to taky pises kazdymu z VC...
Janinka Bosorka
napsal(a):
hhippie to je hrozné! Jak se to stalo?
To je hned a clovek ani netusi jak rychle. Meho psa taky napichnul divocak. Dira od trisel az pod zebra. Nastesti netrefil zadne organy a kel projel jen svalovinou. A kupodivu v tom byl pes naprosto nevinne a ten den poslouchal na prvni dobrou a ackoliv je to lovecak tak o kanci v krovi nevedel. Od te doby nepustim psy ani do vysoke travy a ani obehnout krovi do ktereho nevidim.
Ten náš kňour byl taky zalezlej, ale pes (jorkšír) na volno ho v houští vyrušil (takže jasná chyba majitele psa). Kňour ho začal válet po zemi, naštěstí sebou partnerkla měla i naše dva pyrenejce a s nima za zády ho praseti vyrvala z rypáku. Divočák když viděl ty naše pastevecké obludy tak to vzdal. Byla to po všech stránkách velké klika. Myslím že by si poradil se všema. Od té doby je ten průsek s nízkým smrčím zóna se zákazem vstupu.

Adr: tak tady se potvrzuje ze hodne pejskaru ma o kolecko navic, nic ve zlym.

Mankote me je to uplne jedno, si nemuzu rejpnout?

V pohode si posluz.

jezis decka, tak si hrajte, sorry uz mlcim

lilo
napsal(a):
to tak.. odkreju svoje zbrane
Jeeeee, Lilo ma uz zase dobrou - svoji mile rypavou a rozvernou - naladu! To je priiiima!
Tak kolem nás samé lesy louky houštiny, po tomhle co tu píšete, tak jsem Citku nepustila z dohledu, šli jsme spíše louky. Agnes je starej mazák, už léta nepotřebuje vodítko, zdržuje se nejdále pět metrů ode mne. Citka se probíhá, ale přivolání má stoprocentní. Jen ji stále musím vidět, at se nic nestane.
Je po lesích i loukách od podsvinčat pěkně rozoráno.

No co na to rict, stejne, kdo z nich je myslivec ( ja ne ale ja nejsem ani farmar ) a odstrel zvirete na uzemi vesnice taky podleha nejakym pravidlum a zakazum. Mozna na konec zbude vic vlku nez obci nebo farmaru

No je jasny ze tech par velkochovatwlu tady bude bojovat za vybyti. Pac maj velky pastviny a hodne krmeni pro vlcka. Konecne budou mit zdejai lisky pomocniky pred spanim :).

napsal(a):
No je jasny ze tech par velkochovatwlu tady bude bojovat za vybyti. Pac maj velky pastviny a hodne krmeni pro vlcka. Konecne budou mit zdejai lisky pomocniky pred spanim :).
A paradoxně ti velcí se dokážou bránit před vlkem líp, levnějc (přepočtu na chované kusy) a efektivnějc, než ti chovatelé jen s 20 kusy.

Můj názor a rozhodně nejsem velkochovatel, je že vlk má být regulován odstřelem. Zaprvé, vůbec nevěřím tomu že na člověka nezaútočí, Čím jich bude víc, budou se víc dostávat k lidem, brzy zjistí, že se nemají čeho bát a zkrátka zaútočí. I dneska, kdyby nakrásně našli lidé tělo člověka zabitého vlky, budou ochranáři tvrdit, že člověk v lese nešťastnou náhodou zahynul a vlci tělo našli a okousali, pokud by vůbec někdo vzal vlky do úvahy.
Zadruhé, naprosto chápu lidi, kteří mají svá zvířata rádi, denně okolo nich skáčí a ledasco obětují, aby je mohli mít a pak přijdou k ohradě a tam je najdou potrhané a ještě je musí dorazit, že jsou vzteky bez sebe. To žádná peněžitá náhrada od státu nespraví,
Vlci si moc dobře pamatují, kde jim hrozí opravdové nebezpečí a kdyby při návštěvě ohrad jich pár zastřelili nepolezou tam. Nebo, až se jich namnoží ještě víc, tak se lidi naštou a zkrátka je vybijí všechny, hlídka nehlídka.
napsal(a):
Můj názor a rozhodně nejsem velkochovatel, je že vlk má být regulován odstřelem. Zaprvé, vůbec nevěřím tomu že na člověka nezaútočí, Čím jich bude víc, budou se víc dostávat k lidem, brzy zjistí, že se nemají čeho bát a zkrátka zaútočí. I dneska, kdyby nakrásně našli lidé tělo člověka zabitého vlky, budou ochranáři tvrdit, že člověk v lese nešťastnou náhodou zahynul a vlci tělo našli a okousali, pokud by vůbec někdo vzal vlky do úvahy.
Zadruhé, naprosto chápu lidi, kteří mají svá zvířata rádi, denně okolo nich skáčí a ledasco obětují, aby je mohli mít a pak přijdou k ohradě a tam je najdou potrhané a ještě je musí dorazit, že jsou vzteky bez sebe. To žádná peněžitá náhrada od státu nespraví,
Vlci si moc dobře pamatují, kde jim hrozí opravdové nebezpečí a kdyby při návštěvě ohrad jich pár zastřelili nepolezou tam. Nebo, až se jich namnoží ještě víc, tak se lidi naštou a zkrátka je vybijí všechny, hlídka nehlídka.
napsal(a):
Snažil jsem se sem do toho vlákna nelézt a hlavně nekomemtovat, ale sorry jako:
booože to jsou ale kecy!
A teď k tématu: my paseme tam, kde si vlci ani neštěknou (přímo v Praze a jejím blízkém okolí, pokud někde ve volné krajině, jsou to vždycky nějakým způsobem chráněná území, tudíž návštěvnicky exponovaná) a největší škodu nám působí lidé. Ať už krádežemi, záměrným poškozováním ohrad, nebo pejskaři a krmiči.
Ztráty a vyvolané náklady jdou ročně! do stovek tisíc.
Takže za mně - pokud by se měl někdo střílet, tak idioti. Na síti i v reálném světě.
Bohužel, anebo bohudík, spolu musíme nějak vyjít...
tom.tady
napsal(a):
booože to jsou ale kecy!
A teď k tématu: my paseme tam, kde si vlci ani neštěknou (přímo v Praze a jejím blízkém okolí, pokud někde ve volné krajině, jsou to vždycky nějakým způsobem chráněná území, tudíž návštěvnicky exponovaná) a největší škodu nám působí lidé. Ať už krádežemi, záměrným poškozováním ohrad, nebo pejskaři a krmiči.
Takže za mně - pokud by se měl někdo střílet, tak idioti. Na síti i v reálném světě.
Fíhaa... do stovek tisíc jooo...
Proč mám pocit že jste tenhle příspěvěk nepsal zrovna moc při smyslech...

Martin R
napsal(a):
Fíhaa... do stovek tisíc jooo...
Proč mám pocit že jste tenhle příspěvěk nepsal zrovna moc při smyslech...
Podle mě to je naprosto reálná kalkulace pro každý z venkovských okresů v ČR.
A víc uhynulých zvířat mají na svědomí lidé co krmí cizí zvířata, než oni vlci. Mimo to, projděte se třeba z Ádru okolo Křižáku do Zdoňova po žluté turistické a zkuste odhadnout škodu způsobenou tamějšími vandaly a sprejery.
Hoši, hoši..... vidím že umíte napsat taky pěkné keci.
Na regulaci zvěře je tady myslivec. Bohužel myslivost je dneska úplně o něčem jiném - tak jako všude o penězích = Plné mrazáky + plná zeď trofejí + zahraniční host, který za odstřel zaplatí kurewský peníz.
Mě nejvíce škod udělá zvěř a právě ten myslivec, kterému se mé ohrady vůbec nelíbí. A stačí aby mě z převalené ohrady uteklo stádečko někam do záhumenek - zahrádek, pobylo tam celou noc a škoda se za tu noc může vyšplhat i k těm sto tácům.
Ať si myslíte co chcete, vlk tu místo nemá. Nikdo tady ještě neřekl, že aby se udržela zdravá vlčí populace, tak by těch vlků a smeček muselo být minimálně desetkrát tolik. Další důvody proč vlci ne, nebudu opakovat.
Včera jsem si přečetla, že ministr bez důvěry zvažuje zákaz vstupu do přírody. Zákaz vstupu turistů a jiné vlezlé havěti. Obyvatelé se přestali držet u televize a moc choděj ven. Prej aby zvěř měla klid a nemusela se pást na řepce a v noci. To jí nesvědčí.
Takže, lidi ve městech a vesnicích, zvířata v přírodě. A je to vyřešené. V přírodě se to bude samo regulovat. Vlk uvidí ceduli vstup zakázán a do ohrad a civilizace ani nepáchne.
Jen nevím, zda myslivec je člověk. Nebo zda on bude jediný kdo do přírody bude moci.
Martin R.
Jeslli to náhodou nebude tím, že jste ten příspěvěk nečetl pořádně?
Nutná ochranu proti vandalům, přikrmovačům a bezohledným pejskařům znamená to, že si platíme lidi, kteří jsou se stády 24 hodin denně.
Mzdové náklady na dva hlídače za 8-mi měsíční pastevní sezonu si spočtěte sám.
Profffesor a jiní (taková neadresná, všeobecná poznámka)
nebylo by pro jednou príma, kdyby se lidé vyjadřovali k tomu, čemu rozumí?
Chovatelé jsou ti nejpovolanější k tomu, aby odhadli, co udělá návrat vlků s chovy zvířat a jaký dopad to bude mít následně na krajinu. V tomhle ohledu má jejich hlas v diskuzi o návratu velkých šelem nezastupitelné místo.
Nejsem si ale jistý, kolik lidí tady na fauně (o fb chovatelských skupinách raději nemluvím) má dost vědomostí o šelmách, jejich chování, potřebách a návycích. Kategorickými prohlášeními o věcech o kterých ví nula celá nula periodicky ze sebe člověk udělá vola.
P.s.: dost mě nasírá obouvání se do ochranářů. Tak jako všude jinde se mezi nima najdou diletanti, vyhořelí rutinéři i pitomci. Já osobně jich ale znám dost a spousta z nich jsou obětaví, vzdělaní lidé, kteří přírodě a krajině věnují spoustu energie, času, nervů i vlastních peněz a velice se jich vážím.
Pokud bych kupříkladu prohlásil, že diskutující v téhle skupině jsou vypatlaní vidláci (i když je to samozřejmě v některých případech pravda), nejspíše bych taky urazil spousty dobrých lidí , ne?

Tome nesouhlasím s tímto: "Chovatelé jsou ti nejpovolanější k tomu, aby odhadli, co udělá návrat vlků s chovy zvířat a jaký dopad to bude mít následně na krajinu."
Jestli se pletu, tak se omlouvám, ale tohle podle mě trochu zavání sobeckým jednostranným pohledem okem chovatele. Nejsem si jist, kolik chovatelů dokáže dokouknout na všechny aspekty návratu vlka do přírody. Problém je podle mě obsáhlejší a je potřeba se na něj dívat z větší perspektivy. Ne, já se necítím dost informovaný k tomu abych tady rozhodoval zda vlk ano či ne, ale podle mě by bylo potřeba se podívat na čísla jak se zvyšují stavy spárkaté zvěře, podívat se kde všude škodí, kolik polí prasata zdevastují, kolik autonehod se stane vlivem srnek, kolik nově zasazených či volně vzrůstajících jehličnanů i ovocných stromů je decimováno srnkama a já fakt nevím co ještě a bral to tak, že tohle všechno by se mohlo po návratu vlka sem snižovat, protože vlk bude redukovat ony zvířata která takto škodí. Oproti tomu vlk nebude jen prospěšný, ale bude žrát sem tam i naše zvířata. Vlk není blbé zvíře a elektřina proti němu dobře funguje. Je to s ním podobně jako s kozama. Koza skočí 150cm z místa když musí, ale nikdo neděláme ohradníky do takové výšky. Je to psychologická zábrana. Vlk taky tolik skočí, ale pokud vysloveně nemusí, tak přes to skákat nebude. Problém je když nějaký nejmenovaný chovatel vysloveně naučí vlka k sobě chodit, když pase velké lány ohraničené sice lesy, ale bez ohradníku.
V kompenzacích od státu vidím hlavní problém v tom, že pokud vlk odnese zvíře a nezbyde po něm ani chlup, tak nic nedostanete, protože nedokážete že to vlk byl. Další věc je částka, kterou stát vyplatí. Nebudu se ohánět čísly, ale chtít od státu větší než standardní vyplácenou částku protože vám sežere papírovou bahnici/kozu s vysokým CPH, vydojenou třídou, dobrými porody, mateřskými schopnostmi apod., kterou byste ani za 10tis nebyli ochotni prodat a stát vám bude chtít vyplatit stejně jako komukoliv jinému za kdejakou zavšivenou kříženku, tak se budete taky zlobit. Nehledě na to, že zbytky kadáveru musíte dát vetovi k ohledání a sepsání protokolu, že to byl vlk, a pak to dát kafině a jen co zvíře není kompletní, což po útoku vlků nebývá, tak se platí asi 18kč/kg a protože onen papír z kafiny potřebujete právě pro proplacení kompenzace od státu, tak ani moc nejde se s řidičem všelijak domlouvat že by to šlo bez papíru za levnějc. Ale to už odbočuju. Trochu se vrátím k původnímu.
Podívejte se na Německo, kolik tam je smeček a v jakých podmínkách se tam naučili vlci žít. Hustě osídlená země, malinké lesíky a přesto si tam vlci lebeděj.

Tak ja nevim, kosteyi, nahore pises ze se velky umej lip branit nebo jak to bylo a ted pises jak ty velky co prdej na elektriku vlastne naucej vlka na ovce. Takze by si jeden rek, ze se vlastne neumej branit. Od zacatku mam alektriku a kdyby me sem nejakym nedopatrenim prisel vlk a neco potrhal, tak proste zvednu elektriku na ten metr a pul a jsem si skoro jistej ze by prez to nesel. Jakym pusobem ten vlk vyskoci 2,5 - 3m? To skoci ladne z mista nebo se drape nahoru? Kdyby ti velkotentononc za kopcem meli vsude elektriku tak pochybuju ze by mely takovy nebo vubec nejaky ztraty. nejsem znalec, jsem vydlak jak pise Tom, ale pochybuju ze vlk snasi ranu do cumaku lip nez cokl. A ze jak jednou cokl dostane pecku od poradnyho ovciho zdroje, tak vickrat k dratu nepachne na nekolik metru. I kdyby ty svoje ohrady z ovciho pletiva nebo z ceho to tam maj vylepsili o par rad ohradniku.
Ad ti chytri vzdelani ochranari. Od koho cerpaj informace? Literatura, zkusenosti sousednich zemi? Krajina a podminky jsou ruzny. Ja se divim treba srnkam ze tady po tech lanech repky vubec pobihaj, kdyby tusili, tak spachaj hromadny harakiri.

Mastnacku ne, neodporuje si to co píšu. Když velké stádo nemáš nijak chráněno tak do pár set kusého stáda dát pár psů je menší procentuální investice, než psa shánět k 10 zvířatům. A přidat 2 řady lanka na ohradník taky tak.
ALE
tam kde jsem ohradík dělal do výšky 90cm tak vlk sice přestal chodit, ale z jiných stád kde byly hlášeny útoky vím, že vlk se ani nepotřebuje dostat do ohrady, jemu stačí splašit stádo a počkat, až zvířata sama ohradník převálcujou, takže ono měj v drátech klidně 15 000V na zdroji s 10J a stejně ti to může být k prdu.
No jo, Kosťo, to s tou kvalifikovaností a povolaností byla taková úlitba těm, co se cítí jako chovatelé, aby neměli pocit, že si mylím že jsou VŠICHNI vidláci, který není potřeba brát vážně.
Já mám spíš obavu z toho, že v oblastech s výskytem vlků moc nepůjde účinně řešit ochrana těch malých stád. Takový to, jak už se to nevejde za barák do zahrady nebo do sadu, ale nevyplatí se ani pes, ani celodenní pastevec. To samý malé chovy s celeročním pobytem na pastvině.
Když máš pár set/tisíc zvířat, tak se nějak zařídíš, (i přez opruzný papírování) ti erár peníze na ohrady a psy dá. Ale 10 - 40,50,60 kusů...
Bylo by škoda, kdyby měly tyhle malé chovy zanikat, protože to extenzivní hospodaření bývá dost přínosné pro údržbu krajiny, její pestrost a zdraví.
Jinak znám dost chovatelů, který řeší obdobný problém s jinou šelmou, ale stejnými prostředky - po celou dobu jsou u stáda pastevci, mají tam kavkazáky, na noc zahání stáda do ovčínů. Stojí je to stejný prachy, jako ochrana před vlkem, akorát jim erár na ochranu stád nepřispěje ani kačku a kdyby chtěli šelmu regulovat odstřelem, asi by byl dost průser - je to totiž člověk.
Chápu, že to dost nasere, když ti něco opakovaně rozhání stáda a trhá ovce (my to máme několikrát do roka se psy (res. pejskaři), a nepodezíral bych chovatele ze sobectví - mají v tom spoustu energie a peněz a nikdo nebude vítat stráty (na zvířatech i ekonomické).
Jenom mi přijde, že je ta diskuze dost hystarická díky tomu, že jde o tak ikonické zvíře jako vlk.
Dost často se v ní operuje obavami z napadení člověka, což je podle dostupných zdrojů poměrně malé riziko, pokud zrovna na sobě člověk nemá červené šatička a kobouček a nenese babičce v košíčku na přilepšenou bábovku a víno.
Zdá se mi, že chovatelé (a nejenom oni, on se na tom tématu jistě rád přiživí nějaký místní politik) prskají, protože přišli o luxus (pastva pod pěti dráty s kontrolou jednou za den. Spousty chovatelů ten luxus nemá, nebo nikdy nemělo, zařídili se po svým a regulace ani kompenzace nepožadují.

tom.tady: píšete, že si myslíte, že se pak už nevyplatí ochrana menších stád, co se nevejdou za barák atd. Dodnes se to dělá třeba v Makedonii (i jinde) tak, že nejede každý na své triko, ale lidi spolupracují. Ve vsi má pár ovec každý a každá den se shání stádo do hor a s hor na pastvu. A žene je všechny (velké stádo, ne desítky ovcí) jeden nebo dva lidi, kteří se buď střídají z celé vesnice nebo je chovatelé platí podle toho, jaký podíl z celkového počtu ovcí v té sezoně jim pasou. Vždyť na Slovensku se to dělalo taky tak, ne? Takže zádrhel je podle mě jen to, že lidi myslí na to, aby měli víc než ostatní a neudržela se konkurence. Že ty ovce chtějí chovat sami a tak, aby sousedi už je neměli. S tím souvisí spojení pastvin atd.

Tome naprostý souhlas.
Oreb: Tam to je jiný kraj a jiný mrav.
Já tu až na takové ty 2 ovce u baráku na zahradě v 10km okruhu chovám ovce sám a tak nikdo se mnou spolupracovat nebude. Vlk se pomalu přibližuje a já vím, že pokud mi půjde přes ohradník, tak můžu chov zabalit, protože ve zdejších podmínkách, se zdejšími pastvinami, kde i s odchovem a následné separaci samců pasu i na 6 - 8 stád, se prostě vlkovi účinně bez nějaké ekonomické sebevraždy neubráním.
I ve Skotsku chtějí nechtějí vlky a medvědy. https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/bohac-nevzdava-ideu-vratit-do-skotska-medvedy-a-vlky_288062.html

Janinka Bosorka
napsal(a):
I ve Skotsku chtějí nechtějí vlky a medvědy. https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/bohac-nevzdava-ideu-vratit-do-skotska-medvedy-a-vlky_288062.html
Prej Bohem zapomenutá krajina...
tsss Bůh možná zapomněl, ale já ne
https://www.gwct.org.uk/research/long-term-monitoring/national-gamebag-census/mammal-bags-comprehensive-overviews/roe-deer/
Ono ve skotsku sice vlky vybili, ale od té doby tam narůstá počet vysoké a má to takový exponenciální efekt, že už ty velká stáda laní a jelenů toho dokážou sežrat tolik, že farmáři přicházení o tolik píce, že kdyby tam bylo radši pár vlků a počty vysoké v normě, tak by na tom ekonomicky vydělali. Nehledě na to že právě na Bohem zapomenutých místech je ideální používat pastevecké psy na ochranu stád, takže za mě, ano vlka tam vrátit.
To Oreb: To je samozřejmě řešení, ale má to své háčky.
Jednak jak Píše Kosťa-je potřeba nejprve ochota stáda spojovat, ne všude to vztahy umožní. To by ale byla věc chovatelů, nechtějí nechtějí, ať si to řeší nebo neřeší po svým.
Spíše je tady několik technických komplikací takového řešení. Hlavně jde o základní veterinární péči a hygienu chovu.
Pokud by to bylo jako dřív a stáda se spojovala na denní pastvu a na noc se zaháněla zpátky k jednotlivým chovatelům, mohl by být problém s rozdílným přístupem jednotlivých majitelů k péči o zvířata a následným přeléváním zdravotních komplikakací mezi jednotlivými spojovanými stádečky.
O tom, jak spolu jednotliví lidé řeší věci typu odčervuješ moc, ty odčervuješ málo, ty nechceš stříhat, tobě to kulhá, kdo čím kdy a jak připouštět... Jsem dost skeptický!
Asi by to šlo řešit nějakou formou družstva, kde je hustě a hlavně jednotně řízená veterinární péče, ale zase - už vidím, jak se na tom chovatelé domlouvají...
Jinak, já pro regulaci populace vlka rozhodně nejsem. Byl jsem ochotný akceptovat těch 20 - 30 kousků ročně, co nám roztrhali psi, nebo ukradli lidi, takže bych byl ochotný akceptovat, kdyby mi takové ztráty způsobili vlci, navíc by to bylo proti těm ukokotěným ovcím dosti romantické. My ale nejsme typičtí chovatelé, ovce jsou pro nás primárně prostředkem péče o ohrožená přírodní území...
Neříkám, že to na malých stádech nejde, ale řešení jednoduché nebude.
napsal(a):
Podle mě to je naprosto reálná kalkulace pro každý z venkovských okresů v ČR.
A víc uhynulých zvířat mají na svědomí lidé co krmí cizí zvířata, než oni vlci. Mimo to, projděte se třeba z Ádru okolo Křižáku do Zdoňova po žluté turistické a zkuste odhadnout škodu způsobenou tamějšími vandaly a sprejery.
je ta, jeste ta uzasna 6 hrana kaplicka?

Pred 30 rokama tady bylo vsecko jinak :).

lilo
napsal(a):
jo je tam, a vubec to vypada dle fotek k nepoznani... kdyz jsem tam jela konmo naposled bylo mi 14 a ta kaplicka byla ruina a okolo nebyly zadne cesty stezky ani ohrady... ted na mapach to vypada nadherne... mela nebe plne hvezd...
No a tak si představ, že příjde omladina a posprejuje to...

Taky nemyslím, že naši chovatelé jsou v současnosti ochotní a schopní se spojovat a domlouvat. Je mi jasné, že už nejsou ovce pomalu ani v Beskydech apod. a že s tím vlastně dnes znovu začíná pár chovatelů. Ale teoreticky v budoucnosti kdyby situace donutila lidi, aby něco udělali a to jediné účinné by byla spolupráce, věřím, že by to šlo. A muselo by je to k té spolupráci dohnat. Přesně z toho důvodu se to dělá i v jiných zemích, protože jiná cesta neexistuje a bylo to východisko z nouze. Každopádně mi připadá fakt divné nechávat stáda nehlídaná venku i přes noc, což, pokud vím, tady dělá snad každý. To bych fakt nemohla ani tady, kde se vlk vyskytne jen v ZOO.

lilo
napsal(a):
skoda kazde rany ktera nepadne
Rány na vlka nebo výchovné rány lidem, dokud jsou vychovatelní?
Tak že vy si myslíte že příroda ČR vlka potřebuje? Nebo vám jde jen o to, že vlk tady kdysi žil, tak proč ho zase nevrátit?
Kde berete jistotu, že tomu rozumíte vy?
Já hodnotím situaci u nás na Valašsku. Asi do věku dvaceti let jsem vysokou viděl snad jen jednou a to dost daleko od vesnice. Dnes vysokou vidím pomalu kdy si vzpomenu. O srnčí a divočácích se ani nebavím. Že je to tady šíleně přemnožené, tak za to nemůže absence vlka, ale ty plné náklaďáky řepy, siláže, jablek... které myslivci naváží na příkrmiště. Hezky si to cíleně namnožili, aby si mohli založit jelení oblasti, pronajímají si soukromé honitby....., jen aby měli co nejvíce povolenek k odstřelu trofejních kusů, aby si mohli zvát švícary a podobné hosty, kteří jim platí šílené prachy.
Znáte někdo myslivce, který by měl radost z vlka nebo medvěda, když se mu objeví v revíru a začnou mu pomáhat s regulací přemnožené zvěře?
Nevím co je na tom divného a luxusního, že mě zatím stačí kontrolovat ohrady třeba jednou za dva dny? Nebýt přemnožené zvěře, tak by mě stačilo kontrolovat třeba jednou za týden. A kvůli nějakému vlkovi nemíním chodit po kontrolách třikrát denně. Že se tu vlci a medvědi na jaře nebo na podzim na chvíli zatoulají to mě zas tak nevadí, ale aby tady někdo přišel s tím, že je tady nějak uhnízdí natrvalo, tak to už teda e éééééé.

Profesore, tohle je diskuse a nikdo tu neřekl, že máme jistotu, že tomu někdo z nás rozumí. Máme nějaký názor, který se třeba liší od Vašeho nebo neliší, jak kdy, ale já osobně se zajímám o to, jaký názor mají ostatní a přemýšlím o něm. Někdy ho přijmu, někdy zčásti, někdy ne. Například to, že si myslivci tu zvěř přemnožili úmyslně, jak píšete, je málo známé, ale zřejmě pravdivé. A dole na Břeclavsku už vysoká, kterou tam nasadili, vinařům leckde sežere celou úrodu hroznů. Takže co s tím?
Pořád ještě tu nikdo neodpověděl, jestli není řešením nenechávat svá stáda v noci bez dozoru na pastvinách. Asi je to moje utkvělá představa, ale to by přece pomohlo, jen by s tím bylo víc práce.
Ses nějak naprd, e éééééé ?
zaprvý si třeba my s Kosťou (narodíl od jinejch) dáváme myslím docela pozor, abychom se vyhnuli nějakým kategorickým tvrzením o tom, co a jak je nebo není, má nebo nemá bejt. Já osobně si nemyslím, že bych nějak zvlášť rozumněl chování vlků, ale mám docela důvěru v poznání a vědomosti lidí, kteří se jím (na odborné úrovni) zabývají, a kteří (což je, přiznávám, trochu od věci) v diskuzích projevují větší soudnost, slušnost a schopnost férově argumentovat než jejich oponenti.
K tomu přemnožení lesní věře:
Myslím, že růst přirozené (!) populace má většinou dva hlavní limity: množství potravních zdrojů a působení predátorů. (pokud teda pomineme nějaký zásadní průser, který příjde zvenčí jako třeba člověkěm přivlečený příbuzný druh, který sebou přinese chorobu, parazita na který místní druhy nejsou adaptované).
Pokud odstraníš predátory, tak populace bude narůstat, dokud bude dost žrádla, pak se růst nějakým způsobem zastaví, nebo se zvířata budou přesouvat tam, kde potravu najdou.
Pokud by se teda přestala přikrmovat spárkatá, ještě pořád jí zbývá (v určitých oblastech) dost žrádla na polích loukách a v podstatě i ve městech. U nás se běžně pase srnčí v intravilánu. Tenhle vývoj jde přece vidět u divokejch prasat, který se dokáží v houfech prohánět po sídlištích.
Takže tady se biologové domnívají, že návrat vlků do ekosystéku by měl pozitivní roli. Co si o tom myslí myslivci je samozřejmě jiná věc...
K tomu luxusu - pastva bez pasáčků s občasnou kontrolou stáda je u nás myslím docela nová věc, ted ale uvažuju v kontextu posledních třeba čtyřset let. Mohlo se to sice lišit oblast od oblasti, ale podle mně bylo levnější si držet pasáčky, než stavět a udržovat ploty (elektrické ohradníky se používají ve světě někdy od roku 1930, u nás jsem někde našel informaci, že zhruba od 40/50tých let.
Třeba tady u nás to bylo tak, že to rovný, co nešlo orat se kosilo na sena a páslo se jenom na tom nejchudším a nejkamenitějším. Stavět ploty ve skalnatách stráních se sklonem 45 stupňů opravdu není moc výhodné, stejně tak stavět ohrady pro tisícihlavý stádo.
I když se podívám na bývalý obecní pastviny, na které se vyháněla spojovaná stádečka, tak jsou to vždycky ty nejchudší krpály.
Stáda se musela hlídat i proti zlodějům.
Takže pokud o tom uvažuju v delším časovém horizontu tak pastva bez stálé přítomnosti pasáčka není standard, ale horká (pochopitelně příjemná) novinka.
No, a z mého poholedu, kdy musím ročně vysolit 300 tisíc lidem, co nám ovce hlídaj, tak je kontrola stáda jednou za dva dny opravdu luxus...

Tady se můžem do nekonečna bavit o tom co tu kdysi bylo a je mi uplně jedno jestli tu kdysi byli vlci, medvědi nebo třeba delfíni. Že tu dřív byli, neznamená že sem patří i teď. Hodně se toho změnilo, dřív nebyly lány řepky, kukuřice a pod, dřív to bylo malé políčko vedle druhého malého políčka. Nebylo tolik prasat, ani vysoké. Dřív měli kluci po kapsách prak a dnes jen v ruce chytrej telefon s facebookem, dřív se vědělo, že do stáda ovcí, koz, skotu a pod se nechodí, že tam muže být samec, dneska kde kdo vleze na pastvinu a pokud by ho napadl beran, kozel, býk, nebo pasteveckej pes co má za úkol bránit stádo proti kdejakým vetřelcům, tak si akorát tak chovatel pujde sednou za katr, po jím propachtovaných pozemcích skočí jiní a až on vyleze z lochu, tak může jít maximálně tak na pracák...

A ještě vkládám vyjádření Duhy k oné poslední výzvě na stránkách SCHOKu. http://www.selmy.cz/tiskove-zpravy/strileni-vlku-problemy-chovatelu-ovci-nevyresi/
A jen tak mimochodem, já - ten na fotce v klobouku, nejsem zástupcem Hnutí Duha, ale jen jsme tam tak přemýšleli nad možnostma lepší ochrany, aby se tam vlčí útoky neopakovaly.

Tenhle článek jsem předtím nečetla, ale tyhle argumenty i protiargumenty znám. Doufám, že se podaří obojí pást stáda i chránit vlka.
Napadlo mě, jestli se za pár let budeme bavit taky o nebezpečí přemnožení a útoků šakalů, protože ti zase migrují z Rakouska na jižní Moravu a taky jsou to predátoři, kteří by naší krajině mohli pomoct s regulací divoké zvěře. A v teplejších končinách dole na Moravě by byli jako doma, tam těžko čekat vlka.
tom.tady
napsal(a):
booože to jsou ale kecy!
No tak tímhle jsi mne teda opravdu náááprd.
Sám vidíš jak "snadné" je férově argumentovat, když si vzpomeneš na průsery ve svém stádě, třeba díky krmičům, pejskařům, případně pasáčkům které najímáš a oni si po hodině "služby" u tebe zmyslí, že je čas na 11ti hodinovou přestávku Hned by jsi to chtěl střílet.
Je to zcela přirozené, že si člověk chce chránit svůj majetek. A určitě míň každého naštve zloděj, který si odnese jedno - tři jehňata, než nějaký vlk, který cvaká zubama do té doby, dokud po pastvině něco běhá.
Ta přednáška o "ekosystému" doufám nepatřila mě?
Mimo jiné mě zaujalo tohle- cituji tě : "Pokud odstraníš predátory, tak populace bude narůstat, dokud bude dost žrádla, pak se růst nějakým způsobem zastaví, nebo se zvířata budou přesouvat tam, kde potravu najdou."
A já se ptám: Co nastane až predátoři přestanou mít dost žrádla? Budou se přesouvat kam?
Hospodářská zvířata jsou pro ně opravdu snadná kořist a když teda dáme ovce do elektrosítí tak se budou muset zasíťovat i stáda skotu, koní..... ?
Vím že je to etrém, ale teoreticky to nastat může.
Nemůžem ČR srovnávat s Polskem a asi ani s Německem.
Tady jsou jako predátoři ustanovení myslivci a ti svou funkci neplní, ba mají opačný efekt. Kdyby někdo udělal pořádek s mima, tak problémy se stády divočáků a ostatních teď už přemnožených potvor by byly minimální. Ale vzhledem k tomu že pomalu každý pááán ministér je, nebo se záhy stane myslivcem, tak to vypadá jak to vypadá a ochranáři mají své argumenty.
Ohledně ochranářů bych mohl s tebou diskutovat dlouho. Máme tady hodně chráněných zón a činnost ochranářů sleduji od 80tých let, kdy nám tady vtrhli zachraňovat jalovcové stráně, lilie zlatohlavé, vstavače a jiné orchideje. Rosalia alpina a jiné brouky, modranku karpatskou - modrý slimák..... A můžu ti říct, že jejich počáteční efekt byl opačný. Teď už je situace podstatně jiná, přesto jsou věci kde si poradit stále nenechají a řídí se tím co je někde psáno, než tím, co je v místních podmínkách dáno. Mají za sebou i dost průserů, kdy se jim díky jejich "chytrosti" či "soudnosti" podařilo populaci nějakého zvířátka či rostlinky téměř zničit. Tak že ochranáři jsou ochranáři... je otázka kolik jich zbude, až stát utáhne kohoutky na jejich činnost.
Můj názor -vlk udělá více škody než užitku, ne proto že je vlk, ale protože tady vhodný a dostatečný prostor na své "vegetování" nemá.
Pro Tom.Tady
No pokud to máte ve svém chovu nastaveno takto, tak se omlouvám za mou poznámku "o smyslech" - každopádně myslím, že v jakémkoliv běžném chovu který jede na ekonomiku a bez "veřejných peněz" by náklady několika set tisíc ročně (pokud by to tedy nebylo stádo o mnoha set bahnic) zkrátka nebylo možné zvládnout. A to, že Vy do toho zahrnujete hlídače - ty by jste neměl kdyby nebyly vandalové?
Tak jak Vás rozčiluje jak se nadává na ochranáře, stejně tak mě, jak se haní a hází do jednoho pytle myslivci...
Jak už jsem psal, k vlkům se radši vyjadřovat nebudu, protože neznám souvislosti ale myslím, že největší váhu slova by měli mít místní fundovaní lidi včetně ochranářů, "opravdoví myslivci" z dané lokality, chovatelé a až na posledním místě nějací panelákoví měštáci kterí nemají o souvislostech v přírodě naprosto páru. Žel mám takový pocit, že u nás je to přesně naopak...
tom.tady
napsal(a):
booože to jsou ale kecy!
Pod to bych se podepsal!
Dobrý den,
chovatel ovcí zatím nejsem (uvažuji o tom), ale jsem chovatelem kavkazského ovčáka v jednom exempláři. Pokud ochranáři navrhují nestřílet, ale použít ovčácké psy, tak pokud vezmu smečku KAO řekněme 6-12 psů (fen), tak rozsápaný vlk je v pořádku? Sleduju videa z kavkazu a střední asie a většinou tam vlci dopadnou jako krmivo. Jedno jestli KAO, nebo SAO.
Jaká potom bude odpovědnost majitele psů? To se bere jako ochrana majetku? Nemluvě o definici pojmu vlk, co jsem se dočetl, tak jsou prokřížení se psy.

Křížence vlků a psů tady zatím nemáme, ale vedle v Německu už nějací byli. Co se týče otázky útoku psů na vlka, tak to je zajímavý dotaz. Podle mě pokud by vlk zrovna nikde neškodil a smečka pastevců by ho zabila, tak z toho budeš mít problém, pokud teda budou svědci. Pokud by vlka zabili v rámci obrany stáda, tak z toho žádný problém nebude. Toť můj názor, ale pravda může být jiná.
No a co teprve až ti pastevci roztrhaj v zájmu ochrany stáda nějakého člověka co náhodou vleze do pastviny, to budou teprve zajímavé diskuse a argumentace...
Nejhorší je že někteří "odborníci" ma toto téma ani neví, že je nějaký rozdíl mezi ovčáckými a pasteveckými psi a asi myslí na obranu stáda třeba tu roztomilou Border kolii co vyděli někde v parku...
Martin R
napsal(a):
No a co teprve až ti pastevci roztrhaj v zájmu ochrany stáda nějakého člověka co náhodou vleze do pastviny, to budou teprve zajímavé diskuse a argumentace...
Nejhorší je že někteří "odborníci" ma toto téma ani neví, že je nějaký rozdíl mezi ovčáckými a pasteveckými psi a asi myslí na obranu stáda třeba tu roztomilou Border kolii co vyděli někde v parku...
Taky je tohle přesně ten důvod, proč to trvalo několik let, než se na ministerstvu podařila prosadit finanční podpora na nákup psů na ochranu stád pro chovatele, kteří je chránit takhle chtějí.
Druhou půlku příspěvku je škoda komentovat...
A jaký je tedy v tomto směru výstup z jednání o tom jak zabránit právě tomuto problému možného napadení psů člověka, že už je ta fin.podpora schválená.
Slovo odborníci jsem měl v uvozovkách a samozřejmě jsem neměl na mysli lidi co se touto problematikou seriozně zabívají. Před lety jsem se zúčastnil nějaké přednášky na téma návrtu vlka do naší krajiny a právě se tam řešilo že v prvních návrzích na podporů právě nákupu pasteveckých psů se řešily i psy ovčáčtí bez jakéhokoliv rozdílu.

Však na vlčím semináři jsme to Duze říkali, že je potřeba udělat něco s legislativou, aby když by náš pastevec sežral Karkulku místo vlka, abychom si to neodseděli + zlepšit informovanost veřejnosti o funkci pastevce ve stádě a tak si to oni vzali na starost. Nějakou dobu to ale určitě potrvá, než bude nějaký výsledek.
Poctivě jsem si to celý dočetl, a až na kostěje se každý (víc nebo míň) z diskutujících vyjadřuje dost mimo. Nechtěl jsem se původně ani vměšovat, protože nejsem profesí zemědělec, ani nimrod. Jsem ekonom - dělám to celý život. Protože bydlím na vesnici, baví mne to a byl jsem tak vychovaný, mám doma nějakou droboť (králíci, drůbež, kozy). Občas přijdu o slepici, nebo o krůtu díky lišce nebo jestřábovi. Vlci se nám zatím vyhýbají, ale dvounohou návštěvu už za sebou mám, jednou mi dokonce kvůli zlodějně otrávili našeho psa.
A teď k vlčímu tématu - mám za sebou studium na lesárně v Brně, zůstalo mi pár známých, kamarádů z těch let. Něco o vlcích vím ze studií, něco vím od lidí, které les živí, někteří z mých spolužáků skončili zase mezi ochranáři. Možnost, že vlk v přírodě napadne člověka, je asi stejná, jako že na mně právě teď padne meteorit.
Asi nepadl, takže píšu dál...
Bydlím pod Krušnými horami - pět let žije na Božídarsku vlčí smečka, dvakrát úspěšně vyvedli mladé (celkem jich je podle stop 10-15). Druhým rokem žije na Kraslicku jiná vlčí smečka, letos poprvé vyvedli mladé (podle stop jich je 3-5). Nikdo je nikdy neviděl - ví se o nich ze stop v zimě, dvakrát je zachytila fotopast. Díky jejich přítomnosti zatím u nás v kraji zhruba o třetinu klesl stav lišek, o nějakých 10 % stav černé zvěře (divoká prasata). Okolo Hroznětína se najednou začali objevovat bažanti - nemluvím o před honem vypuštěných "buchtách", ale o setrvalé rozmnožující se populaci. Přibylo i zajíců, podle lesáků je víc i srnčího a muflonů. Jak je to možný - vždyť ti vlčí zabijáci měli už dávno sežrat všechny Karkulky, babičky, o zvěři ani nemluvě?
No a co se týče ovcí - Zacharda každoročně přijde o 10-20 kusů (mluvím o celém jeho období chovu - tedy o více než dvaceti letech). Jak si přečetl v novinách, že jsou tu vlci, nahlásil masakr - roztrhaných 10-15 ovcí za jednu noc. Když jsem tvrdil, že to udělali psi a ne vlci, byl jsem tady za blbce. Něco mu pojišťovna proplatila, něco ne. Po dvou letech si pořídil španělské mastiny. No, vlci o ovce asi ztratili zájem, i když občas na ovce v noci prý zaútočí, ale mastinové je zaženou a jsou na nich ráno někdy vidět i stopy po boji.Věřím tomu, že vlci mohli ty mastiny potrhat - ale je divný, že v Abertamech se od té doby objevují u chalup psi které asi taky potrhali vlci. Navíc takhle velká smečka by ty mastiny při troše dobré vůle dokázala složit vedle těch ovcí...
Netvrdím, že vlk neuloví ovci, ale les plný zvěře mu stačí. A když už uloví ovci, tak jako každý normální lovec uloví, sežere, další den se vrátí do špajzu pro další kus - pro vlka je nesmysl aby vymlátil stádo za jednu noc. Pro zábavu ovce honí a trhají domácí psi, kteří vyběhnou ven a pohrají si - vlk ne. Stát se to může, mladému začínajícímu lovci který z toho bečícího stáda na chvíli zcvokne. ale to se mu stane jednou - ne třikrát do týdne. Devadesát devět procent škod, která se svaluje na vlka, je se zárukou podvod na pojišťovnu anebo následek toulajících se psů.
A na závěr - ti vlci na broumovsku i v krušnohoří jsou čistokrevní - stejně jako všichni vlci. Vlk psa nebere jako sexuálního partnera, ale jako chutný oběd. Ke zkřížení došlo v Německu jen jednou (vlčice se dala dohromady s toulavým labradorem) a celá tato "rodina" skončila pod hlavněmi. Dokud má vlk možnost najít si partnera vlka, tak se psem nemá nic společného. Jediná vlčice může zkusit založit smečku se psem, ale je to naprostá vyjímka. Tito kříženci byli v posledních padesáti letech v Evropě evidovaní třikrát v Rusku, jednou v Polsku a jednou v Německu. Hlášení kříženci z Rumunska byli po odstřelu a provedených testech DNA určení jako vlci, akorát že "porušili" vlčí uniformitu - dva z nich měli na hřbetě tmavě hnědé skvrny alá německý ovčák, což vlk podle předpisů nikdy nemá, to mívá "komisař Rex".
A teď přeju všem požehnané Velikonoční svátky - a mimořádně vypečeného beránka
Mohl bych zeptat z jakého zdroje, výzkumu nebo odkud máte ty přesné informace o tom, že vlci na Krušnohorsku mohou za třetinový pokles lišek, desetiprocentní pokles divočáků a deklarovaný nárůst drobné zvěře. Jakto, že jste si tak jistý že dnešní vlci dají přednost zvěři před ovcemi. Jakou máte tu záruku že 99procent nahlášených škod vlkem ten vlk nezpůsobil. Jakto, že jste si naprosto jistý že vlci u nás jsou stoprocentně čistokrevní...
V přírodě není nic tak černobílé... a jasné... a spočítatelné...
Mám pocit, že aby byla chovateli uznána a vyplacena náhrada za škodu způsobenou vlkem na zvířatech, musí odborník potvrdit že to opravdu způsobil vlk.
Pokud si někde vci zařádili, tak jestliže v ohradě nebyla jen jedna ovce, nikdy to neprobíhalo tak, že by si vlci zakousli jen jednu dvě ovce a zbytek nechali být(na příště). Vždy se píše o zabitých a potrhaných pěti, šesti, šestnácti, devatenácti kusech. Ono totiž hladový vlk dokáže naráz sežrat skoro až 10kg masa a podle mne, ač tomu vůbec nerozumím to vůbec nefunguje tak, že by se z jedné ovce nažralo pět vlků.

Jestli ono to neni tak, ze ty % cerny, srnek, lisek atd nekdtahly do sousedniho reviru
, kde vlk neoperuje. Spis nez ze by je pozral. To by pak meli sousedi radost.
Martin R. Myslím si, že diskuze na ifauně není vědecká práce, aby se zdrojovala.
Můj starší syn, třicet, se často zúčastní rysích a vlčích hlídek. Zde je toho např. ke studiu mnoho. http://www.selmy.cz/povery-a-fakta/ http://www.selmy.cz/hlidky/ http://www.selmy.cz/.
A já zrovna v diskuzích o takovejhle horkejch tématech zdrojuju - teda pokud mám nějaká kategorická tvrzení, která se nezakládají na vlastní zkušenosti, ale jsou to informace přebírané odjinud.
Ne že bych si myslel, že diskutující vybavení selským rozumem a diplomem z univerzity života si budou jekékoliv informace ověřovat, nebo že je vůbec zajímají fakta.
Ale spíše pro ty, kterým to téma připadne zajímavé, jsou schopni uvažovat a předkládané informace kriticky hodnotit.
Taky se tak může stát, že si někdo mé zdroje překontroluje, zjistí že tam je nějaká blbost, dá to v diskuzi vědět a já si můžu svůj názor korigovat...
Stejně tak mě zajímá, na čem staví své argumenty ostatní v diskuzi.
Plácance typu: "Vlk nikdy... vlk vždycky... myslivec tamto... chovatel ono" jsou o hovnu, pokud nejsou něčím podložné. A pokud je otázka opravdu na zdroj a jeho validitu a není to převlečený útok na diskutujícího, tak je to legitimní.
Martin R
napsal(a):
Mohl bych zeptat z jakého zdroje, výzkumu nebo odkud máte ty přesné informace o tom, že vlci na Krušnohorsku mohou za třetinový pokles lišek, desetiprocentní pokles divočáků a deklarovaný nárůst drobné zvěře. Jakto, že jste si tak jistý že dnešní vlci dají přednost zvěři před ovcemi. Jakou máte tu záruku že 99procent nahlášených škod vlkem ten vlk nezpůsobil. Jakto, že jste si naprosto jistý že vlci u nás jsou stoprocentně čistokrevní...
V přírodě není nic tak černobílé... a jasné... a spočítatelné...
Každoročně se koná kontrola stavů zvěře. Na jejím základě se i stanovuje odstřel. Nechme teď stranou správnost těchto odhadů. Nejde mi o absolutní správnost stavů, ale jestli se to dělá léta stejnou metodikou, a dojde se v posledních letech k nějaké změně v počtech, tak ta změna je skutečná. Po mnoho let relativně stálé stavy vykazují změnu - o tom jsem mluvil, teda psal. Jediné, co tu změnu mohlo způsobit, je vliv vlčí smečky - ostatní faktory jsou naprosto neměnné. Zdroj - sčítání stavů zvěře, myslivci.
Vlci dají přednost nejdostupnější kořisti. To jsou drobní hlodavci přes léto, přes zimu jsou to u nás nejčastěji jeleni a divočáci. Podle provedených rozborů trusu (celoroční průměr) tvoří kořist vlčí smečky na Božídarsku cca 65% drobní hlodavci, cca 15% spárkatá (tedy jeleni), cca 12% černá (tedy divočáci), cca 5% ostatní zvěř (zajíci, srnci, aj.), cca 2% ostatní (hmyz, rostliny). Zaokrouhlil jsem desetiny a setiny dolů, takže mi tam chybí procento. Ovce jsou zřejmě zařazeny do ostatní zvěře jako aj. - ve studii uvedena není. Zdroj - rozbory sebraného trusu (rozbor obsahuje i rozbor DNA, pohlaví, věk, cizopasníky, zdravotní stav, ale to jsem ignoroval), ochranáři.
Záruka že vlk nezpůsobil - nemám záruku, ale jsou místa, kde vlk žije trvale (Polsko, Rusko, Balkán) a škody působí, a trvale ve stejné výši. Ze statistického hlediska je nemožné, aby naši vlci (kterých je cca okolo 30) způsobili loni skoro 12x vyšší škodu na strženém dobytku, než polští vlci (kterých je okolo 1000). To nevychází - buď naši chovatelé hlásí jako škody vlkem způsobené i úhyny, nebo krádeže - anebo polští chovatelé zatajují z nějakého důvodu ročně cca 35 tisíc kusů strženého dobytka. Nějak nevím, proč by to dělali. Třeba mi prozradíte ten důvod vy? Zdroj - porovnání škod hlášených divokou zvěří v zemích EU, EUROSTAT.
Vlci jsou u nás čistokrevní, stejně jako všichni vlci v celé Evropě, a na celém světě. Nečtěte už toho Londona, on psal romány pro děti, to nebyla vědecká studie.
Zpochybnit můžete cokoliv, ale co si to nejdřív zkusit ověřit?
profesor1
napsal(a):
Mám pocit, že aby byla chovateli uznána a vyplacena náhrada za škodu způsobenou vlkem na zvířatech, musí odborník potvrdit že to opravdu způsobil vlk.
Pokud si někde vci zařádili, tak jestliže v ohradě nebyla jen jedna ovce, nikdy to neprobíhalo tak, že by si vlci zakousli jen jednu dvě ovce a zbytek nechali být(na příště). Vždy se píše o zabitých a potrhaných pěti, šesti, šestnácti, devatenácti kusech. Ono totiž hladový vlk dokáže naráz sežrat skoro až 10kg masa a podle mne, ač tomu vůbec nerozumím to vůbec nefunguje tak, že by se z jedné ovce nažralo pět vlků.
Právě proto, že nestrhli jednu, dvě ovce (které sežrali prakticky beze zbytku) ale že tam zůstalo ležet 5-15 potrhaných kusů je jasné, že to udělali psi a ne vlci.
Hladový vlk sežere 3-5 kilo masa, těch 10 kilo zvládne lev anebo tygr, ale ti u nás zatím nejsou. Do zhruba 40 kilo vážícího vlka se 10 kilo masa najednou nevejde - to nezvládne ani polární vlk, který je skoro dvojnásobný proti tomu našemu. Z jedné ovce se nažere celá smečka, z jednoho jelena se nažere celá smečka. Jestliže ovce váží zhruba půl metráku, stačí pro 20 vlků - nezbyde z ní prakticky nic. Vlci si odejdou trávit a druhý den jim stačí pár myší. Třetí den vytráví a jdou zase hledat nějakou kořist.
Pragmatický vlk jde po nejdostupnější kořisti - proč by se trmácel někam na pastviny, když má pod nosem myši, všude přemnožené jeleny a o prasata v lese skoro zakopává.
Čekám, kdy někdo napíše, že vlci jsou nebezpeční, protože u nás už vyhubili Karkulky.

igor
napsal(a):
Právě proto, že nestrhli jednu, dvě ovce (které sežrali prakticky beze zbytku) ale že tam zůstalo ležet 5-15 potrhaných kusů je jasné, že to udělali psi a ne vlci.
Hladový vlk sežere 3-5 kilo masa, těch 10 kilo zvládne lev anebo tygr, ale ti u nás zatím nejsou. Do zhruba 40 kilo vážícího vlka se 10 kilo masa najednou nevejde - to nezvládne ani polární vlk, který je skoro dvojnásobný proti tomu našemu. Z jedné ovce se nažere celá smečka, z jednoho jelena se nažere celá smečka. Jestliže ovce váží zhruba půl metráku, stačí pro 20 vlků - nezbyde z ní prakticky nic. Vlci si odejdou trávit a druhý den jim stačí pár myší. Třetí den vytráví a jdou zase hledat nějakou kořist.
Pragmatický vlk jde po nejdostupnější kořisti - proč by se trmácel někam na pastviny, když má pod nosem myši, všude přemnožené jeleny a o prasata v lese skoro zakopává.
Čekám, kdy někdo napíše, že vlci jsou nebezpeční, protože u nás už vyhubili Karkulky.
No, podobné řeči slyší rybníkáři o vydře a pravda je někde jinde.

No trosku to odlehcime... na broumovsko se nejspis vlk vraci proto, ze tady ( pomalu dodelava ) chcip pes... lidi se odstehujou a pak tady muzou ochranari a aktivisti o n a n o v a t nad vlci smeckou nic jinyho uz tady nezbude.
Nepsal jsem 10kg ale SKORO deset. Z odbornějších zdrojů teda opíši přesně 9Kg. To by jste se divil kolik se do takového vlka vejde. On je totiž schopen se nacpat k prasknutí a pak několik dnů v klidu trávit někde za trnkovým keřem, nebo v babiččiné posteli.
Opakuji, že aby stát uznal vinu vlka a zaplatil škodu, vyjadřuje se k tomu odborník, který dokládá věrohodné důkazy. Jestli teda máte pravdu vy, tak mě z toho následně vychází, že 99% odborníků jsou neodborníci. Pragmatický vlk ví, že nejdostupnější kořist jsou ovce v ohradě. Strhnout jelena a ovci je sakrblé rozdíl, protože při žraní vlci dodržují určité pravidla, než se prostřídají. Když strhnou jednu ovci, tak než by se dostalo na posledního v hierarchii, tak by se minimálně dva před tím posledním nenažrali, proto strhnou kusů víc. Navíc vnitřnosti jsou pochoutka, tak proč čekat na zbylé kosti.
Nikde jsem nepsal že by vlk zaútočil na člověka, ba naopak jsem psal že pravděpodobnost útoku (u nás) vlka, nebo medvěda na člověka je téměř nulová.
A k těm vydrám - tady taky nějaký zřejmě inteligentní ochranář vysadil vydry. Stalo se to, že zcela vyčistily pstruhové potůčky a podél řečiště všem vyplenily jezírka a rybníčky od ryb.
A proč se tady objevují vlci z polska, z německa a ze SR? Vlčí smečka má obrovské teritorium a vzájemně se vytěsňují. Nevím, neznám poměry v Čechách, ale tady na moravě jim vyhovují možná ty Beskydy. A opakuji, že srovnávat Polsko a ČR je trošku scestné.

profesor1
napsal(a):
Vyjádřím se jen k tomu konci. Je to podle mě jasné. Zkuste dát vedle sebe dva psy a jeden kus masa. Žrát bude jeden pes a druhý bude koukat nebo se poohlídne po jiném kusu masa. Takže pak samozřejmě 5 vlků neuloví jednu ovci. Většinou. Pokud budou lovit jako smečka, budou lovit jednu a o tu se podělí. Nebo jiný podobný počet, ale ne moc. Pokud ale mají možnost, klid, přebytek bez nebezpečí, bude mít každý jednu, pokud si ji uloví.

lilo
napsal(a):
pokud je vlk v prirode tak neviditelny jak pisete tak mu myslim odstrel neuskodi...
jedinou smysluplnou funkcí živého tvora, opravňující k životu, je VIDITELNOST?...
"No a co se týče ovcí - Zacharda každoročně přijde o 10-20 kusů (mluvím o celém jeho období chovu - tedy o více než dvaceti letech). Jak si přečetl v novinách, že jsou tu vlci, nahlásil masakr - roztrhaných 10-15 ovcí za jednu noc. Když jsem tvrdil, že to udělali psi a ne vlci, byl jsem tady za blbce. Něco mu pojišťovna proplatila, něco ne. Po dvou letech si pořídil španělské mastiny. No, vlci o ovce asi ztratili zájem, i když občas na ovce v noci prý zaútočí, ale mastinové je zaženou a jsou na nich ráno někdy vidět i stopy po boji."
o reakci psů na případné kolemjdoucí člověčenstvo (někde něco proběhlo o informačních tabulích, jak se chovat k těmto psům...?) je něco známo ? I proběhlo někde něco, že bude pořizovat další psy?

Přidávám něco k výcviku a uplatnění pasteveckých psů v našich podmínkách:
http://www.selmy.cz/clanky/chovatele-zacinaji-vyuzivat-k-ochrane-stad-pastevecke-psy/?utm_source=Odb%C4%9Bratel%C3%A9+zpravodaje&utm_campaign=a1fb8fd47d-E_zpravodaj_selmy_3_2018&utm_medium=email&utm_term=0_b681e72ea2-a1fb8fd47d-&utm_source=Odb%C4%9Bratel%C3%A9+zpravodaje&utm_campaign=a1fb8fd47d-E_zpravodaj_selmy_3_2018&utm_medium=email&utm_term=0_b681e72ea2-a1fb8fd47d-113971053.
napsal(a):
jedinou smysluplnou funkcí živého tvora, opravňující k životu, je VIDITELNOST?...
"No a co se týče ovcí - Zacharda každoročně přijde o 10-20 kusů (mluvím o celém jeho období chovu - tedy o více než dvaceti letech). Jak si přečetl v novinách, že jsou tu vlci, nahlásil masakr - roztrhaných 10-15 ovcí za jednu noc. Když jsem tvrdil, že to udělali psi a ne vlci, byl jsem tady za blbce. Něco mu pojišťovna proplatila, něco ne. Po dvou letech si pořídil španělské mastiny. No, vlci o ovce asi ztratili zájem, i když občas na ovce v noci prý zaútočí, ale mastinové je zaženou a jsou na nich ráno někdy vidět i stopy po boji."
o reakci psů na případné kolemjdoucí člověčenstvo (někde něco proběhlo o informačních tabulích, jak se chovat k těmto psům...?) je něco známo ? I proběhlo někde něco, že bude pořizovat další psy?
Jestli bude pořizovat další psy nevím. Když jsem prošel okolo, nebylo psa vidět. Jak jsem prošel okolo ovcí, došel jeden ke mně, stály mu chlupy na hřbetě ale nic nedělal ani nevrčel. Stačilo mi to, blíž jsem nešel. Cedulí jsem si nevšiml, ale já po nich ani nekoukal, být tam můžou.
napsal(a):
Vyjádřím se jen k tomu konci. Je to podle mě jasné. Zkuste dát vedle sebe dva psy a jeden kus masa. Žrát bude jeden pes a druhý bude koukat nebo se poohlídne po jiném kusu masa. Takže pak samozřejmě 5 vlků neuloví jednu ovci. Většinou. Pokud budou lovit jako smečka, budou lovit jednu a o tu se podělí. Nebo jiný podobný počet, ale ne moc. Pokud ale mají možnost, klid, přebytek bez nebezpečí, bude mít každý jednu, pokud si ji uloví.
Pes a vlk se u žrádla chovají odlišně. Vlci žerou hlava na hlavě, všichni najednou. Tedy u normální rodinné smečky. Vrčí, cvakají po sobě, ale neublíží si a žerou všichni nejednou a co nejrychleji. Asi jako malé štěnata při krmení.

igor
napsal(a):
Pes a vlk se u žrádla chovají odlišně. Vlci žerou hlava na hlavě, všichni najednou. Tedy u normální rodinné smečky. Vrčí, cvakají po sobě, ale neublíží si a žerou všichni nejednou a co nejrychleji. Asi jako malé štěnata při krmení.
Aha, díky za informaci, tenhle rozdíl jsem neznala.
Podle mého názoru jsme my chovatelé jedněmi z těch, kteří vlka v lese potřebují nejvíc. Vlk plní v lese funkci lékaře - tím, že loví slabé a nemocné kusy, vlastně předchází šíření nemocí. Jak už jsem psala na jiném vlákně, na Slovensku v jedné studii zjistili, že prasečí mor se vyskytuje jen v oblastech, kde nejsou vlci. A na nákazy divoké zvěře v lesích doplatí většinou v první řadě právě chovatelé.
Druhá věc je, že hlavní příčinou "řádění" vlků na Broumovsku jsou především někteří nezodpovědní chovatelé, kteří svoje stáda nijak účinně před vlky nechrání a tím vlky vlastně učí, že ovce jsou snadná kořist.

Ano, přesně! Pokud se budou vyskytovat chovatelé co tam pasou bez ohradníku, psa, prostě jen s přírodníma hranicema tak to je prostě průser.
peťak
napsal(a):
Podle mého názoru jsme my chovatelé jedněmi z těch, kteří vlka v lese potřebují nejvíc. Vlk plní v lese funkci lékaře - tím, že loví slabé a nemocné kusy, vlastně předchází šíření nemocí. Jak už jsem psala na jiném vlákně, na Slovensku v jedné studii zjistili, že prasečí mor se vyskytuje jen v oblastech, kde nejsou vlci. A na nákazy divoké zvěře v lesích doplatí většinou v první řadě právě chovatelé.
Druhá věc je, že hlavní příčinou "řádění" vlků na Broumovsku jsou především někteří nezodpovědní chovatelé, kteří svoje stáda nijak účinně před vlky nechrání a tím vlky vlastně učí, že ovce jsou snadná kořist.
Už jste někde viděla ohradu pro 3000 ovcí? Umíte si to vůbec představit? Já teda ne.

No otazka zni, jestli je normalni chovat 3000 hlavy stado...
Nejvíc kusů, co jsem kdy měla, bylo 200 i s jehňaty. Asi na 2 ha jsem měla pevnou ohradu z pletiva a dál jsem pásla v sítích. Na noc jsem nezavírala, nebylo kam takové množství. Vlci u nás nejsou. Jenom lišky a divoká prasata. Obejít každý den a poopravit co bylo potrháno zabralo docela dost času. Myslíte si, že je všechno v pořádku a během chvilky je to úplně jinak. Pokud člověk něco chová chce z toho něco mít. Tady je tržba 1x ročně a musí to pokrýt potřebu celého roku. Nejde to dělat jenom pro radost z práce... Tohle si musí každý rozhodnout sám u sebe do jaké míry je schopen se vyrovnávat s půšvihy a kdy si řekne dost a končí.
JIstěže je to práce navíc a pro pána to musí být velmi těžké, když byl zvyklý na luxus pasení ovcí bez ohrad, psů, ovčáků. Chápu, že si ani nedovede představit, že mu tak bude jeho chov dále vydělávat. Možné to však samozřejmě je. Ovce se vedle vlků chovají po tisíciletí a i dnes to normálně funguje v mnoha okolních zemích. To jen u nás vlci chvíli nebyli. Teď se vracejí a my si na ně budeme zase muset zvyknout...

profesor1
napsal(a):
Myslím si že jestli se chtějí vrátit, tak si budou muset zvyknout oni na nás.
I to je pravda. Lidi se můžou snažit je někam umístit, ale konečné rozhodnutí je na vlcích.
Vlci na Broumovsku opět zaútočili na hospodářská zvířata. Tentokrát v Adršpachu, kde zabili čtyři telata. Farmáři přitom teprve před pár dny vypustili zvířata ze zimovišť na volné pastviny. Před útokem šelem telata neochránil ani elektrikou nabíjený, víc než metr vysoký plot….
Český rozhlas Hradec Králové...
jo, je to jejich čas, teď to začně...

Adr: vite komu? Jakej plot to mel? Protoze pro kravy s telatama se delaj obycejne jen dve rady lanek a i spodni je dost vysoko aby to vlk podlez a vrchni zase nizko aby to nepreskocil. By me zajimalo jestli to byly telata s matkama. Nojo, mlady potrebujou zrat...
Janinka Bosorka: krkavec by tele neskolil :) ale cerstve narozeny jehne to je jina, nebo kuzle, no mozna i cerstve narozeny tele, ale ja mam zkusenosti s kravama takovy, ze jako matky jsou dobry ochranarky. Nektery ovce taky, ale asi by je krkravec zahnal.
Já všechny ty kluky kolem neznám, ale je jsou tam i fotky https://www.facebook.com/rozhlashradec/.

No.. ja si porad myslim ze elektrika by to ve velky mire vyresila a sice nemam kalkulaci, ale ohradnik me prijde i jako levnejsi reseni nez ovci pletivo a i jednodussi na stavbu. Technika pokrocila, zdroje si kontrolujou napeti a jsou snad i meraky, ktery umej zmerit jak daleko cca nastala porucha nebo to tluce do zeme. Keci o 2 -2,5 vysokejch plotech a pul metru do zeme...PROC?!

Nechce nechce... nemusej prestaavovat, jestli je nemaj v dezolatnim stavu, udelaj par rad lanek jednoduse dlouhy izolatory a pouzije se stavajici ohrada. Ja od zacatku stavel ohradu smisenou pro kravy a ovce, nejvyssi lanko bylo 110, nejnizsi myslim ze 15cm. Kdyby prisel vlk, tak nastavim kuly a udelam dalsi radu ve 150 a vymalovano. Je videt ze jinde to jde, ale velkochovatele tam si myslej ze to poctem zvirat utrhnout nejak jinak, prosadej zmeny zakonu a podobny veci.
Co vím, tak mají kovové kůly (krátké)
A na Šumavě, už se na vlka chystají taky https://plzen.rozhlas.cz/chovatele-ovci-na-sumave-chteji-ochranit-sva-stada-pred-vlky-7160438.

No sumavek by byla velka skoda, brousim si na ne zuby jako ten vlk :).
Dovedu si představit jak byla Tedysek naštvaná, když jí kuna sežrala králíky, nebo králíka. Její reakce - okamžitě sklopec nebo nevím co na odchyt - odstranění kuny. Nedovedu si představit naštvanost, kdybych díky vlkům přišel o telata. A pak by mohl přijít nějaký duháč a radit mě, že mám přidat lanko a že si mám na vlka zvyknout.
Profesor: souhlasím
Našemu kamarádovi v německu skočili vlci do noční ohrady kde měl matky s jehňatama, roztrhali 9 ovcí,14 zranili a celé stádo se roztrousilo po okolí a sháněl ho týden dohromady. Na fotky jsem se radši moc nekoukala. Přišel i asi o 20 malých jehňat která se poztrácela, když se ovce rozutekly, a pát ovcí pak potratilo. Měl ovce v sítích 90 cm a nad tím lanko v cca 125cm. Bylo to v poměrně frekventované turistické oblasi.
Já bych ty vlky tak nepodceňovala. Myslím si, že ve chvíli, kdy se rozmnoží, bude pro ně jednodušší si v naší civilizované krajině hledat jinou větší potravu než myši a jinou droboť. Stejně jako se přizpůsobují jiná zvířata, bude to i s vlky.

tom.tady
napsal(a):
Nu, na Brounsku zase řádí rychlíky ...
rychlík byl přesně tam, kde měl být...na rozdíl od těch ovcí...
zákon na ochranu atd, říká, že chovatel musí přiměřeně zabezpečit zvířata před predátory a riziky ohrožujícími jejich zdraví, a že podrobnosti stanoví ministerstvo prováděcím předpisem. Je stanoveno? Nějak jak?
Chjo, další ovce na Broumovsku v p... a to své ještě na pastvu nevyhnal ten největší chovatel. Teď to až nejméně do konce května půjde ráz na ráz....
No kdyby se někdo chtěl kouknout, jak vypadají pasteveční psi, kterých práce je ležet v ohradách a dávat bacha, tak jich dost bude v sobotu v Počátkách na Vysočině. Ne, netvrdím, že by si smečka vlků s takovým pasteveckým psem neporadila, ale určitě by to nebylo zadarmo a mela by byla taková, že by to probudilo nejednoho spáče. Myslím, že vlk by si chuť na ovce v noční ohradě a strážené pasteveckými psy nejspíš nechal zajít a šel jinam.
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/vysocina/pelhrimov/3097-49872-pyrenejci-se-v-sobotu-sejdou-v-pocatkach.html.

tak a však primárním úkolem pastevce je prevence, predátora odradit, a ne se rvát...
Jsem celkem zvědavá, když jsi v oné vlky "postižené" oblasti, zda budeš mít s psisky klid...
(mimochodem Adr, máš nádherné jedince, CHS máš pod jakým klubem? jsem nenašla?).

Tak me napada, jeslti nepomohli vlkoj na Broumovsko pejskari co chovaj pastevce...prece jen si myslim ze je problem udat stenata, neni? :).
Pastevci jsou myslím stále malopočetná plemena, takže problém udat štěňata nebude. Náš párek potomstvo nikdy neměl. Takže osobní zkušenost nemám.
Pyrenejce jsem si ale pořídil právě kvůli vlkům a jejich řádění kolem. Nechci vlčí návštěvu, takže se psy chodíme i mimo ohrady značkovat okolní les. Jinak "chrápou" v ohradách nebo salaši.
hmn_ Ano chovnou stanici jsem zřídil - „z Adršpašsko-teplických skal“ a jsme pod www.pyrklub.cz.

Nam tady vystekava poradna smecka cuvacu :) ne teda nam ale pani :) Ty jsou snad taky pastevci?
Ti pastevečtí psi mají jednu nevýhodu, a to tu, že pokud pasete s ovčáckými psy, máte prostě dvě různé smečky a někteří psi se prostě neshodnou. To ale nelze vědět dopředu, takže si vychováte ovčáckého psa (fenku) od štěňátka, což je relativně dost práce a času a nákladů a když dospěje přestane se snášet s těmi pasteveckými. Takže pokud pasete větší území, nocujete ovce v sítích s pasteveckými psy a přesouváte se, musíte ráno ze sítě nejprve odvézt pastevecké psy, a pak přivézt ovčácké a pak teprve můžou ovce ven ze sítě. S pyrenejci a čuvači zkušenost nemám, ale kavkazáci a středoasiati rozhodně s jinými psy moc nevycházejí a ani ti ovčáčtí nejsou vždy úplně v pohodě, když se kolem stáda motají ještě jiní psy. Dost často čím lepší pes na práci, tím hůře vychází s jinými.
Když připočtu ještě stavění sítí 120cm, které jsou na každodenní manipulaci pěkně těžké, hůř se vypínají a kotví, tak mě ty vlci pěkně nebaví.

napsal(a):
Nam tady vystekava poradna smecka cuvacu :) ne teda nam ale pani :) Ty jsou snad taky pastevci?
pastevcoovčáci
http://www.slovensky-cuvac.cz/images/stories/clanky/04.%20uva%20pastevec%20nebo%20uva%20ovk%20-%20pasen%20v%20tradinm%20stylu%20s%20uvaem.pdf.
Pastevečtí psi nejsou zázračným řešením, ale jedním z prostředků, jak bránit svoje stádo, svůj výdělek.
Ano, nemá smysl mít pastevce u pětihlavého stáda. To je drahé. Ale když máte stovky nebo tísíci hlavé stádo, no tak máte i lidi a peníze na jejich ochranu. Netvrdím, že chovatelé musejí mít psy, ale pak se musí přijít na to, co je místo nich lepší. Jinak mohou být ztráty zapříčené predátory citelné a vlastně hloupé. Vlk tady není první rok a používané ohrady se za ochranu stad dají chápat jen ve smyslu, aby ovce neutekla a ne aby jí to před čímkoliv chránilo. A jedno lanko natažené ve 100 cm asi opravdu stačit nebude.

Bekkky: a proč používat sitě 120cm vysoké a ne jen 90cm? Vlci přes síť jít nemusí, jen jim stačí rozehnat stádo tak, aby ovce samy sítě převálcovaly. Jeden z útoků na Broumovsku byl takhle právě veden. Ovčí stádo bylo v sítích 120cm, ale vlci si pohráli se stádem tak, že síť v jednom místě ovce povalily, roztrhaly, zdrhly a vlci sundali 2 ovce až vně původní síťové ohrady.

Ano chce to kombinaci obranných prostředků, aby vlci šli radši o dům dál, nebo teda radši někam do lesa si chytnout nějakou srnku nebo něco takového, kde nebudou muset překonávat tolik překážek, případně nebudou zbytečně riskovat možnost boje s pasteveckým psem..
Prostě časy, kdy jste postavili solární elektrárnu a byli za vodou, kdy jste lehce čerpali dotace na cokoliv, kdy se restituovalo různými způsoby, kuponová privatizace, privatizace státních podniků atd. atd., pionýrské doby po sametové relovuci, pustím si tisíce ocvcí a jsem za vodou, jsou pryč. Normální je pracovat osm hodin denně, pět dní v týdnu, po celý měsíc a každý rok.
Jsme obyčejní lidé ne Andrej Babiš, pan Bakala, bývalý ředitel Čezu Roman. Jojo nemáme to lehký.
Můžete mne ukamenovat.
Chápu a rozumím, že je hrozné vidět potrhaná, mrtvá, ještě horší živá umírající zvířata, která chovám. Nevěřím ale, že velkochovatel stád ovcí o pětistech a více kusech má k nim ke každé jedné osobní vztah. Jako my malochovatelé, kteří svá stáda různě ochranujeme zabezpečujeme bahníme u domů a salaší atd.
Stát škody nahrazuje. http://vydry.org/wp-content/uploads/2016/03/N%C3%A1hrady-%C5%A1kod-zp%C5%AFsoben%C3%A9-medv%C4%9Bdem-hn%C4%9Bd%C3%BDm-a-vlkem-na-%C3%BAzem%C3%AD-Moravskoslezsk%C3%A9ho-kraje_Peichov%C3%A1-Lenka.pdf
Pro nás malochovatele je to nejen peněžní ztráta, ale i osobní. Ale jak říkám, my si zabezpečujeme co se dá.
Toto je jen můj názor a respektuji každého kdo má jiný.

Nejde ale jen o osobní a peněžní ztrátu, jde mi hlavně o chovnou ztrátu. Vlci si prej vybíraj slabší jedince, tak nepředpokládám, že by mi skočil na nejlepší ovce, ale já vím, že i kdyby mi za některé mé kusy někdo nabízel 20tis kč tak je stejně neprodám a takovou kompenzaci bych ani náhodou za ovci(e) nedostal. Snažím se s chovem někam dopracovat a k čemu by mi byly peníze od státu, když stejně nejlepší kusy vám nikdo neprodá. To je běh na dlouhou trať, roky práce, roky selekce, než takový kus nahradíte a i když ho nějak nahradíte, tak to neznamená, že jste už zas na svym, protože oním kusem člověk mohl nahradit něco jiného ze stáda a ona původní tam ještě bývala mohla být.

tak pakliže nechci něco ztratit, tak si to pořádně hlídám a střežím a zabezpečím, ne?

Nikde to nerikejte.. kdyby me prisel vlk, tak si poridim ( nebo vyrobim ) kusi a pockam si na nej a bylo by me uprimne jedno jestli je chranenej neob neni. Vystrel neslysitelnej a v hnoji se do podzima strati...nebo ztrati?:).
Toto je těžké, například pěstitelé vína a špačci, nebo pěstitelé česneku a zloději, nebo v lese, zloději jsou schopni vykácet celý les a odvézt. Již tu někdo psal, že více škod než vlci udělají na stádech lidé se psi, plašiči, různí sypači zbytků atd. Je to boj na různých frontách.
Navíc lišky dělají jistě větší škody na jehnatech a to si myslím, že není proplácené. Zas se mohu střílet, krkavci jsou chránění.
Pochybuju že pokud je stádo ovcí na omezeném prostoru tak si vlci stihnou vybrat nejslabšího jedince
....... "tak pakliže nechci něco ztratit, tak si to pořádně hlídám a střežím a zabezpečím, ne? "........
Ano, každý je povinen si zabezpečit svůj majetek, ale taky má právo si svůj majetek chránit.
Bohužel právo chránit si svůj majetek je hoooodně očesané-omezené.
To by mě zajímalo, jak si pořádně ohlídat, střežit a zabezpečit třeba 20,50 ha? Cena takové ohrady, která by stoprocentně zabránila vstupu vlkům by stála tolik jako stavba RDomku.

Jestli ono neudeali ti velko tento chybu ze zacli protestovat a rvat. Kdyby v tichosti nastrazili vlci pasti nebo se naucili zachazet s kusej ( luk ne e, to chce vic cviku chvili jsem strilel ). Ale neee to se poradaj hepeningy a protesty MY NECHCEME VLKA, PRYC S VLKEM... smecka by se pomalu zredukovala a nebo vybila...osud.

Profesore, to by nestálo tolik co RD, to by ti velcí ještě v pohodě ufinancovali, ale ono by to stálo tolik, co celej pražskej panelák! Když vezmu nějaké karisítě metr pod zem a 2 ne-li 3 nad zem. To máš zemní práce, materiál, cena práce,... i následná nějaká údržba. A je tu ještě jeden zádrhel. Naprosto by se zabarikádovali migrační cesty ostatních zvířat a taky ne všechny pastviny chovatelům patří, mnohé jsou propachtované a investuj velké částky do pevného protivlčího oplocení, když ti majitel dá výpověď a ty budeš muset za rok, za dva, za pět ohradu zbourat, uvést to tam do původního stavu a ještě stavět novou, podél nových hranic pastviny.
Dělat pevné ploty podél veškerých pastvin, které vlci nepřekonají zkrátka nejde a to musí pochopit jak ti co jsou pro vlka, tak ti, co jsou proti němu.
Profesor1: jo byla jsem smutna, ze z 11 mladych mi zbyli 4. Sklopec a navnady... to byl napad a realizace souseda. Ten se boji aby si kuna neprisla pro jeho holuby a slepice a kraliky. Kuna taam chodila celou zimu a ja ji pravidelne kazdy vecer okolo 22h vyhanela se psy a odpoledne od jejiho bydliste. To ze mi odnesla kralicatko byla MOJE chyba. Přiznávám, ze moje chyba zacatecnika. Podcenila jsem pletivo. Misto alespon kraliciho pletiva jsem mela velmi jemne pletivo ktere nepustilo ani komary dovnitr. Bohuzell jsem to jeste nepretahla ani tim kralicim. Svoji chybu jsem napravila a pridelali jsme svarovane pletivo a kuna si neskrtne. A jinak chapu ze kdyz chovatel prijde o tele na ktere temer rok ceka ze to je obrovska ztrata. Taky si nedokazu predstavit co bych delala prijit timto zpusobem o telatko. I kdyz ja bych pravdepodobne od te doby spala ve stodole se zviraty abych si je ohlidala. Ale chapu ze ne kazdy chovatel to bere jako ja. Nicmene vybit hned celou populaci je dle meho uvazeni trochu prehnane. Pripomina mi to me pocity po tom co mi kanec rozparal psa (prezil to pes i kanec). Taky jsem hned chtela burcovat myslivce a jeste ten den to prase vlastnorucne odprasknout a nejlepe jeho hlavu jeste vyvesit v lese jako varovani pro ostatni divocaky. Nastesti me tohle preslo. A to i pres to ze kazdy jiny by toho meho pitomce (psa) uz davno sam asi zabil.

Profesore, když je tady budeš vybíjet, tak ti sem budou proudit další z Německa a Polska. Akorát tu uděláš místo na další smečku. Vlčí otázka přesahuje naše hranice a diskuze zda vlci ano či ne, se musí řešit na Evropské úrovni.
napsal(a):
Profesore, když je tady budeš vybíjet, tak ti sem budou proudit další z Německa a Polska. Akorát tu uděláš místo na další smečku. Vlčí otázka přesahuje naše hranice a diskuze zda vlci ano či ne, se musí řešit na Evropské úrovni.
A proč asi se tady cpou z toho německa a polska? Protože vlk potřebuje prostor- teritorium. Pokud se jejch stavy neredukujou, tak se roztahují dál a dál. Kubo sám tady píšeš že ochránit ovce je celkem dost problém. Nevím jak na broumovsku a jinde, ale u nás rozhodně pro ně místo není. A takové ty řeči že jim stačí myši a slabé kusy zvěře.... Zvířata v ohradě je pro ně nejsnažší kořist. Blbí nejsou. A nejnovější poznatek - vlk je schopen sežrát na posezaní dokonce 12kg masa a to už je oproti 3- 5kg pana Igora joooo rozdíl.
Ale já tomu vlastně vůbec nerozumím. Dokonce je vůbec nechci vybíjet. Jen chci mít možnost si ochránit majetek tím nejjednodužším způsobem a nechci se přizpůsobovat vlkům. Pochopím když se tu vlk zatoulá, ale nechtějte po mě abych pochopil to, když ho tu chce nějaký aktivista udržet a zabydlet.

Tak zkusim srovnani... Chtit po lidech aby si chranili zvirata pomoci psu a pasacku je neco podobnyho, jako kdyz vam rikam, suste si seno sami a suste ho rucne :) nebo jako by zemedelcum stat nakazal misto traktoru pouzivat kone. Obe cinnosti se delaly po staleti, stejne jako ochrana stad psiskama a pasackama...
Kdyz tady nekomu reknu nasuste si seno...tak se na me sesypete jak to je casove a technologicky a ze nemate plochu... :).
Pro další srovnání:
I bez vlků se u nás pase s pomocí pasáčků - zkus si stavět a udržovat ohrady pro stádo o několkika tisících kusů. Pasáček s borderou tě vyjde levněji.
A ovčácké psy si do stád chovaelé dávají taky - odrazují srnčí a divoukou, aby trhala ohradníky a taky je tam maj i otrlejší kvůli zlodějům.
Levné to samozřejmě není, ale dá se.

A pak to skonci hromadnou porazkou na kolejich. Jakej kod udalosti pro to ma registr? 666 peklo na trati? Vlk, pasacek a pes mozna tak nekde do karpat, alp a na ural, ne do cr.
Tak i já jsem psala výše, v kostce vlastně, že ne vždy jsou bez práce koláče, pane Havle. Jsou na světě i okolnosti, s kterými se nedá nic dělat, při nejlepší snaze. Ne vždy se vrcholovému predátorovi, kterým je dle mne člověk, podaří vše tak jak si přeje, protože zákony přírody, zatím, platí pro každého.
Můj obecný názor je, že lidstvo se zahubí časem samo, nic dalšího k tomu nepotřebuje. Natož vlka.

Profesore mě se zdá, že se se mnou hádáš, přestože já se vlka nezastávám
Tom.tady: já pro 40 bahnic potřebuju kvůli členitosti a velikosti pastvin 40km lanek. Tzn v průměru se dá počítat kilometr lanka na ovci. A jsem toho názoru, že pokud budeš mít tisícihlavé stádo, tak budeš mít takové pastviny kde se k takovýhlemu přepočtu ani náhodou nedostaneš a budeš to mít o mnoho levnější. Ano, celkově tě materiál bude stát ranec, ale to neznamená, že stavit ohradník pro velká stáda nejde. Jde to a je to ještě levnější než u malých stád. Ale ano, pasáček vyjde levnějc. To jen velcí farmáři si zvykli na to, že doposud do toho investovat nemuseli a teď se jim do toho nechtěj rvát prachy, tak kopou kolem sebe.
No, jde taky o to, jak velká by byla ta investice do těch ohrad, že jo.
Kde a jaké pastviny se pasou, jaký terén...
My s 80 zvířaty loni opásli cca 30 ha. Představe, že mám 10x,20x víc zvířat, i kdybysme pásli 2x za sebou, tak že by se mi chtělo plotit nějakejch 100,200,300 ha, to úplně ne. A i pokud by to bylo levnější, nebo prostě vhodnější než pasáčci, tak to levný nebude.
Může taky být, že si uděláš finanční rozvahu na pár let dopředu a pak ti do toho najednou vlítnou vlci...
Myslím, že ti opravdu velcí farmáři ty vynucené náklady na ochranu ustojí, akorát si říkám, co ty malé chovy...
igor
napsal(a):
Drahý profesore, lhaní a napadání toho kdo si dovolil mít jiný názor je váš běžný způsob jednání s lidmi? Jsem rád že se neznáme osobně.
Drahý igore. Říct o někom že lže je celkem vážné obvinění. Jestli říkáte že lžu, tak laskavě napište v čem a přesvědčte mě a hlavně ostatní o opaku. Jestli myslíte že lžu o vlkovi, tak vám posílám např. tento odkaz, kde je jasně psáno kolik toho je vlk schopen sežrat.
http://www.selmy.cz/vlk/lov-a-potrava-vlka-obecneho/
S lidmi jednám jak jednám a většinou jak si zaslouží. Jestliže je někdo vztahovačný jako vy, tak mu asi mé jednání a projev vadí. Že mám na věc jiný názor, nebo že s někým nesouhlasím tak to prostě napíšu. O tom přeci je diskuze. Na to si myslím mám právo. Sto lidí, sto názorů. Určítě hodně názorů mám špatných, ale s tím už se budete muset smířit, nebo prostě mé názory nečíst a nereagovat.
Zatím jste mě nepřesvědčíl že vaše znalosti o vlcích jsou větší než moje. Já se všude dozvídám že do vlka se opravdu vejde víc masa než těch 3 - 5kg jak uvádíte vy. A zatím si stále myslím, že vlk, vlci, kdy se dostanou do ohrady plné ovcí, které běhají dokola, tak se vlk, vlci chovají určitě nestandartně - odlišně, než když loví v přírodě hraboše, nebo nahání jelena.
Opravdu mě nemrzí že jste rád že se neznáme. Přeju vám tu radost.
Je třeba si uvědomit, že pokud se někdo opravdu chovem ovcí živí, jsou dnes podmínky takové, že k uživení je třeba mít cca 400 ovcí. V minulosti kdo měl 100 ovcí byl boháč.
Z toho také vyplývá, že ochránit 100 ovcí před vlkem a 400 je prostě rozdíl.
Ekonomický tlak na to, aby stáda byla stále větší je zřejmý (momentálně nediskutuju o ekologii, protože vypásat např. s 1000 ks ovcí nemá s ekologií moc společného, zejména pase-li se v ohradníku).
Vzhledem k tomu, jak rozdílná je situace v chovu ovcí a koz oproti době, kdy zde sídlil vlk, myslím, že rozhodně nedojde k tomu, že vlci budou v krajině přežívat stejným způsobem, jako v minulosti. Najdou si něco lepšího.
Při našem způsobu obhospodařování krajiny se přemnožují něktré druhy zvířat, a jiné vyhynou.
Jsem pořád v přírodě, a vidím to. Situace v zahraničí naznačuje, že vlci si našli způsob jak přežít v naší krajině v níž již dávno neexistuje rovnováha a myslím, že to znamená, že se časem začnou přemnožovat.
No a jak se umíme vypořádat s přemnožováním? Nijak, domníváme se, že to za nás vyřeší vlk.
Ale co pak vyřeší vlka? Jako že vysadíme irského vlkodava?
Myslím, že nejde o to, vlka se zastávat či ne, ale o to, co se od něj očekává a to je dle mého názoru založeno jen na teoriích a přepokladech ekologů, ale dost často to bývá naprosto jinak a vzhledem k nebezpečnosti vlka ve smečkách si prostě hrajeme s ohněm. Chování zvířat se mění a vyvíjí na základě podmínek ve kterých žijou, takže předpokládat, že vlk se bude chovat stejně v naší civilizované krajině stejně, jako v krajině před 250ti lety je blbost.

V zásadě souhlasím, ale vždyť ani ochranáři netvrdí, že se vlk bude chovat stejně jako před 250 lety. Přesně takhle vznikaj fámy o ekolozích.
Mimochodem dneska jsem ve zpravodaji četl nějaké částky kolem kompenzací. Zdá se mi, že to trochu navýšili, ne?

Blba otazka, nejsou i na vlka nejaky pachovy odpuzovace jako pro vysokou? Prece je to "psisko" cmuch ma vybornej. Nebo takovy ty veci jako rozvesit lidsky kstice atd? Samozrejme reseni pro malochovatele jako treba adr atd. Napadlo me treba zvukovej odpuzovac jako se prodava na kuny, mysi atd...
No Adr si pořídil pastevecké pesany, aby nemusel shánět žádné náhražky. A když si to pořídil malej Adr, tak ten co toho má víc, by si to už teprve mohl pořídit. Jasný, psi mají velkou nevýhodu, nejdou vytáhnout ze zásuvky nebo z nich vytáhnout baterky..-.. a musí se krmit. Ke stádu ale prostě pes patří, to mi nikdo nevymluví. A jestli se tady objevuje vlk, tak dvojnásob. Já na vlčí smečku koukám v zimě vždycky na protějším kopci. Bych musel bejt úplnej... abych psy neměl a čekal, že mi třeba stát pomůže.
Moje děti "ve vlčí sezóně" choděj každý víkend a někdy i v týdnu se psy na dvanáctikilometrovou "značkovací" obchůzku okolí. Mají to jako sportovní tréning na čerstvém vzduchu. Vlk má super čich i sluch, takže pokud dojde až skoro k nám, tak mu musí bejt jasný, že jsou tam i velcí psi a nikdo ho vítat nebude s otevřenou náručí. Jasně, že to všechno nemusí na hladového vlka pomoct. Ale pokud mám ovce ve vlčí oblasti, tak mám i psy, ohrady pod elektrikou a ještě další elektroniku, která hlídá. Když vidím, jak se pase po okolí, tak by vlk musel být úplně padlej na hlavu, aby dostal chuť na moje ovce či kozy.

Jen technicka...jak vlk pozna po cuchu jestli je ten pes velkej ( a ma se ho bat )? To by pak mohly chodit i s civavou, usetrilo by se na zradle...
Je to moc dlouhé, není čas to celé přečíst ale krátce namátkou k některým příspěvkům.
Napadení lidí ovčáckými psy. Někde jsem četl nebo slyšel, že je doporučováno používat evropská plemena, která hlídají stáda ovcí v zalidněné krajině, oproti asijským, která na cizí lidi nejsou až tak navyklá.
Někdo zde psal, už nevím v jakém kontextu, o přemnožených dravcích. U nás v rámci digitalizace byl s velkou slávou udělán i biokoridor (20 m šíře, délka přes celá lán). Když jsem přes něj, rok po založení, napříč přecházel, narazil jsem na hejno koroptví, o kus dál čiřikaly další. Další rok, když vše utichlo byl biokoridor zaorán a oset a koroptve nikde. Nevadí tedy dravci, ale zemědělská činnost.
Samoregulace vlků existuje (k příspěvku o kousek výše ). Pokud si začnou smečky konkurovat, dochází k šarvátkám, zabíjení mláďata mladých jedinců, dominantní pár se často i ze stresu přestává rozmnožovat. A že regulovat nejde? Hahaha, Vyhubili jsme toho málo?
Není potřeba kvůli vlkům oplcovat celou pastvinu, kde jsou ovce přes den. Aby vlci v noci stádo nemohli rozehnat je potřeba ovce zahánět do menších oplocenek na noc. Ovčáčtí psi samozřejmě u ovcí, jeden je málo, pak vlci stěží k ovcím vlezou. Do počtu k páru ovčáků může být i něco menšího (ideálně borderky), jde i o počet štěkajících hlasů.
Můj názor je, že chovatelé ovcí byli navyklí ovce vyhnat na pastvu a víc se nestarat (krom stříhání vlny a paznehtů) a investovat co nejméně.
Na závěr. Nevěřím, že dělají vše, aby ztrátám zabránili.
ladd:
No, nevím, zda si dokážete představit, jak to asi tak probíhá časově s ovcemi u většího stáda, ale já mám zkušenost, že to obnáší cca 8-12 hodin práce denně podle sezony. A když už víte jak na to, tak se Vám podaří občas uškubnout nějaký volný den či půlden a v zimě, když je stádo ve stáji a nedělá se krmení je o něco klidněji.
V celém tom koloběhu není zase až tak moc prostoru, dělat nějaká obrovská a pracná opatření proti vlkům... každopádně je pak třeba ten čas někde na něčem vyšetřit (finance taky)
Jo a soužití se psy, to se stádo učí několik sezon..
ladd
napsal(a):
Je to moc dlouhé, není čas to celé přečíst ale krátce namátkou k některým příspěvkům.
Napadení lidí ovčáckými psy. Někde jsem četl nebo slyšel, že je doporučováno používat evropská plemena, která hlídají stáda ovcí v zalidněné krajině, oproti asijským, která na cizí lidi nejsou až tak navyklá.
Někdo zde psal, už nevím v jakém kontextu, o přemnožených dravcích. U nás v rámci digitalizace byl s velkou slávou udělán i biokoridor (20 m šíře, délka přes celá lán). Když jsem přes něj, rok po založení, napříč přecházel, narazil jsem na hejno koroptví, o kus dál čiřikaly další. Další rok, když vše utichlo byl biokoridor zaorán a oset a koroptve nikde. Nevadí tedy dravci, ale zemědělská činnost.
Samoregulace vlků existuje (k příspěvku o kousek výše ). Pokud si začnou smečky konkurovat, dochází k šarvátkám, zabíjení mláďata mladých jedinců, dominantní pár se často i ze stresu přestává rozmnožovat. A že regulovat nejde? Hahaha, Vyhubili jsme toho málo?
Není potřeba kvůli vlkům oplcovat celou pastvinu, kde jsou ovce přes den. Aby vlci v noci stádo nemohli rozehnat je potřeba ovce zahánět do menších oplocenek na noc. Ovčáčtí psi samozřejmě u ovcí, jeden je málo, pak vlci stěží k ovcím vlezou. Do počtu k páru ovčáků může být i něco menšího (ideálně borderky), jde i o počet štěkajících hlasů.
Můj názor je, že chovatelé ovcí byli navyklí ovce vyhnat na pastvu a víc se nestarat (krom stříhání vlny a paznehtů) a investovat co nejméně.
Na závěr. Nevěřím, že dělají vše, aby ztrátám zabránili.
OOOOukeej.
Tak vlci (teda vlk) doputoval k další naší pastvině .
To vypadá, že už budem fakt pást jenom v tý Praze...
Ale furt bych radši střílel idioty na internetu v i reálným světě, než ty vlky.
Asi nás čeká výlet do Španělska pro mastiny!
MNoo, na tom Litoměřicku to bylo několik desítek kusu stržených zvířat za noc, ale čeká se na výsledky dna, jestli to byli opravdu vlci. Chovatele znám, zvířata am má jenom pod pěti dráty. Ne že by řeba sítě něčemu pomohly . Do té doby tam ale o vlku nebylo ani slechu (ani běhu).
Další chycený do fotopasti byla vlčice v Milovicích. To máme za rohem.
Nic z toho ale nejsou domovské pastviny za barákem. Vypásáme to na kšeft, nebo v rámci vlastních ochranářských projektů. Takže si buď pořídíme psy (1,5 m ploty fakt do krajiny rvát nechcu), nebo se stádem potáhnem jinak.
Pokud bych se ale měl vyhnout všem rizikovým oblastem, tak při rychlosti toho šíření přijdem letos o polovinu pastvin (zakázek, projektů).
Něco takového (nemhl za to vlk) jsem zažil předloni, málem nás to ekonomicky položilo a hrabem se z toho ještě teď...