Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2020 16:36

Pavel Š. napsal(a):
Vy nerozumíte psanému textu?
Když napíšu U NÁS, myslím tím volnou přírodu mezi Aší a Břeclaví. Nemyslím tím žádný Jižní ostrov, ani ZOO Praha.
Kdyby měli všichni přemýšlet tak jako vy, tak si budeme kousat nehty z toho, že si někdo pořídí harpyji, nebo rosomáka.
Utéct z klece může cokoliv, rozdíl ovšem je, jestli se sem tam někdy dostane na svobodu jedinec, nebo jestli se vypouští ve velkém za pomoci pomatených individuí, co si pomýleným pojetím přírody hojí mindráky z vlastní neschopnosti a neochoty dělat něco užitečného. Takhle to bylo například s minkem, mývalem a je to tak i s vlkem.
Co si myslíte, kde asi končí vlci a jejich odchovanci ze zajetí? Všude je plno a nikdo to už nechce. Myslíte že si někdo dělá starosti s porušováním zákona a nevypustí je do volnosti? Jestli myslíte že uvažuju špatně, tak mi prosím sofistikovaně vysvětlete jak je možné, že se počet vlků během jediného roku v ČR ztrojnásobil a že se najde v těle sražené vlčice stopa po vakcíně na vzteklinu.
Nevím co vás vede k domněnce, že si můžu myslet, že papoušek bude lovit stejně jako orel. Krom toho orel skalní zabijí svržením ze skály poměrně výjimečně. Patně máte tento poznatek z dokumentu kde lovil kamzíka. Takovou možnost má velmi zřídka. Nenechte se mást názvem, to že má druhové jméno skalní, ještě neznamená že bude pouze na horách, kunu skalní taky potkáte v Polabí v motoru oktávky. A sova je taky pálená a ještě jsem jí neviděl na paletě cihel. Pro vaši informaci, představte si skalák převážně zabijí kořist tím, že jí drží na zemi a trhá jí živou dokud nepojde stresem.
A o moji lásku k vlkovi rozhodně péči nemějte.

Jak vypadá stopa po vakcinaci proti vzteklině v těle sražené vlčice? A koho a proč by to napadlo hledat? Jenom se ptám.

13.11.2020 21:40
dad

XXX.XXX.64.31

Ta pevná ohrada postavená za dotace je k ničemu. Jestli to není foto od jinud. Koukám, že slováci mají asi jiné normy pro tyto ochranné prostředky než mi, nebo Němci.

14.11.2020 13:17
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak vypadá stopa po vakcinaci proti vzteklině v těle sražené vlčice? A koho a proč by to napadlo hledat? Jenom se ptám.

No, nejsem veterinář, ale patrně se zjišťuje přítomnost tetracyklinu. U kadáverů zvláště chráněných druhů se zjišťuje lecos, například DNA, tak třeba i ta vzteklina

14.11.2020 13:32
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Varaxi napsal(a):
Podívejte se ještě jednou na text, na který reagujete. Vidíte ty smajlíky?
Zkuste se na toho papouška podívat trochu s nadhledem.
Kdyby se mělo všechno brát smrtelně vážně, tak na Váš komentář lze říci, že i východně od Břeclavi je stále Česká republika - a celkem velký kus. Též lze mít výhrady k volné přírodě - ona tu nějaká je? Ale celková myšlenka je pochopitelná, tak se povznesu nad nepřesností Vašeho vyjádření. Doufám, že mi to oplatíte.
Jestli tím minkem myslíte norka, tak ani norek, ani mýval do ČR geograficky nepatří. Vlk (ten eurasijský) ano.

tak mi prosím sofistikovaně vysvětlete jak je možné, že se počet vlků během jediného roku v ČR ztrojnásobil a že se najde v těle sražené vlčice stopa po vakcíně na vzteklinu.

Jak moc je to sofistikované, netuším, ale vlk se množí. Máte-li pětičlennou smečku, tak klidně může za rok odchovat pět vlčat a hle, hned máte dvojnásobné počty. Taky dochází k migraci zvířat. Zdvojnásobení takto malého počtu zvířat není důvod k panice - jestli vůbec k němu došlo. Googlím jako šílenec a nějaké oficiální vyjádření někoho důvěryhodného jaksi nemůžu nalézt. V roce 2019 tu byly dvě vlčí smečky stále nebo víceméně stále - pokud se z nich staly smečky čtyři, tak můžem všichni v klidu spát, převlkováno tu není.
Ohledně vakcín - nemohl ten vlk sežrat návnadu na očkování lišek? Fakt nevím, budu ráda, když mě poučíte.

Jsem zásadně proti neplánovanému vypouštění jakýchkoli zvířat do naší krajiny, i těch vlků. Návrat vlka k nám má být buď přirozený, nebo akcí pečlivě naplánovanou, nemůže a nesmí to probíhat tak, že parta šílenců pustí do lesa vlky ze zoo nebo z domácích odchovů, kde se nenaučili lautr ničemu. Ta chudinka vlčice, co ji tuším odstřelili, protože vlezla do obchodňáku, je zářný případ, jak to probíhat nemá. Připomínám, že ani ona nikomu neublížila.
Ale vlk (ten pravý, divoký, skutečný, „náš“ vlk) sem patří. Nikdy neměl být na našem území vyloven a je dobře, že se vrací.

Dumáte nad existencí volné přírody a zároveň sem podle vás vlk patří? Velmi zvláštní pohled na věc
Vlk je na Broumovsku, na Mimoni, v Krkonoších, v Lužických horách, na Děčínském Sněžníku, v Krušných horách, na Domažlicku, na západní Šumavě, na Třeboňsku,......, no to je k neuvěření, co ty 2 - 4 smečky, které vy jste vygůlila všechno stihnou. Odpusťte mi, snažím se vás brát s nadhledem, ačkoliv jsem z vás zmaten jako Goro před Tokiem.

14.11.2020 18:59

Pavel Š. napsal(a):
No, nejsem veterinář, ale patrně se zjišťuje přítomnost tetracyklinu. U kadáverů zvláště chráněných druhů se zjišťuje lecos, například DNA, tak třeba i ta vzteklina

Já ano. A fakt nevím, proč by se zjišťovala přítomnost tetracyklinu.

14.11.2020 19:48

O bože, pořád to samé. Já člověk, pán přírody! Já budu určovat, co zde může růst a žít! Už aby konečně dopanoval!

14.11.2020 22:28
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Já ano. A fakt nevím, proč by se zjišťovala přítomnost tetracyklinu.

Myslel jsem si to, když s tak ptáte. To byste mi to mohla uvést na pravou míru. Pokud si vzpomínám, tak tetracyklín obsahovala návnada s vakcínou. Je to spousta let, co jsme to roznášeli pěšmo, tak se můžu plést. Byla to masová kostka a uvnitř kapsle.
Jinak konkrétní vlčice byla sražena autem na Liberecku a informaci o vakcíně mi potvrdil úředník z životního prostředí. Rozhodně není tak radikální v názoru na vlka jako já, takže určitě neměl důvod mi lhát.

14.11.2020 22:30
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Na pravou míru myslím, jestli se vůbec ta vakcína dá zjistit

16.11.2020 11:28

Pavel Š. napsal(a):
Na pravou míru myslím, jestli se vůbec ta vakcína dá zjistit

Nedá. Dají se zjistit protilátky, ale nepozná se, jestli jsou z vakcinace injekční nebo perorální. A napadlo mě, vlčice na Liberecku mohla přijít z Polska, tam plošné vakcinace ještě běží.

16.11.2020 15:06
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pavel Š. napsal(a):
Dumáte nad existencí volné přírody a zároveň sem podle vás vlk patří? Velmi zvláštní pohled na věc
Vlk je na Broumovsku, na Mimoni, v Krkonoších, v Lužických horách, na Děčínském Sněžníku, v Krušných horách, na Domažlicku, na západní Šumavě, na Třeboňsku,......, no to je k neuvěření, co ty 2 - 4 smečky, které vy jste vygůlila všechno stihnou. Odpusťte mi, snažím se vás brát s nadhledem, ačkoliv jsem z vás zmaten jako Goro před Tokiem.

Co se Vám na tom nezdá?
Kdyby měla být divoká zvěř jen ve volné přírodě, tak žádná divoká zvěř není. Volná příroda je snad někde v hlubinách oceánu, jinde už vlastně není - vše ostatní je člověkem poznamenáno.
Stejně, jako tu žijeme s jestřáby, divočáky a jeleny, můžeme žít s vlky.
Nebo jak jste to myslel?

Vlk je na Broumovsku, na Mimoni, v Krkonoších, v Lužických horách, na Děčínském Sněžníku, v Krušných horách, na Domažlicku, na západní Šumavě, na Třeboňsku,......, no to je k neuvěření, co ty 2 - 4 smečky, které vy jste vygůlila všechno stihnou.
Tak znovu, vlk migruje. Cestuje. Doložené jsou 2 smečky, které tu trvale žijí, a dalších 16, které přicházely a odcházely (info 2019).
Stále platí, že pokud se stavy zdvojnásobily, není to žádná tragédie.
Podělte se o zdroje, pořád nemůžu narazit na toho vlka z Mimoně.

16.11.2020 20:41

lupus4 napsal(a):

Brzo se zacne s odstrelem... Nakup si kapesnicky.

16.11.2020 23:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

Brzo se zacne s odstrelem... Nakup si kapesnicky.

to spíš ty

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jirin-malik-proc-vlci-utoci-na-ovce-duvod-je-prosty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=y7bokUtaUFS-202011162232&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Zajištění zvířat před útoky predátorů přitom vyplývá ze zákona č. 246/1992 Sb. (zákon na ochranu zvířat proti týrání). Stát nabízí na oplocení, pastevecké psy a košáry /zařízení pro bezpečnější nocování ovcí a koz/ dotace z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Zde lze hradit až 100 % nákladů na zabezpečení hospodářských zvířat.

17.11.2020 00:44
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Varaxi napsal(a):

Co se Vám na tom nezdá?
Kdyby měla být divoká zvěř jen ve volné přírodě, tak žádná divoká zvěř není. Volná příroda je snad někde v hlubinách oceánu, jinde už vlastně není - vše ostatní je člověkem poznamenáno.
Stejně, jako tu žijeme s jestřáby, divočáky a jeleny, můžeme žít s vlky.
Nebo jak jste to myslel?

Vlk je na Broumovsku, na Mimoni, v Krkonoších, v Lužických horách, na Děčínském Sněžníku, v Krušných horách, na Domažlicku, na západní Šumavě, na Třeboňsku,......, no to je k neuvěření, co ty 2 - 4 smečky, které vy jste vygůlila všechno stihnou.
Tak znovu, vlk migruje. Cestuje. Doložené jsou 2 smečky, které tu trvale žijí, a dalších 16, které přicházely a odcházely (info 2019).
Stále platí, že pokud se stavy zdvojnásobily, není to žádná tragédie.
Podělte se o zdroje, pořád nemůžu narazit na toho vlka z Mimoně.

Vážená,
přestaňte slovíčkařit a dělat důkaz sporem. Nemusím chodit diskutovat o vlkovi na ifaunu, když budu chtít zažít debatu reductio ad absurdum. Na to mi stačí decentně nas.at manželku. Asi každý, kdo umí číst mezi řádky pochopil, jak jsem to s tou volnou přírodou myslel. Je to široký pojem a každý ho může chápat po svém. Někomu stačí i vidět hezkou holku bez roušky, a nemusí si hned představovat Yellowsone.
S migrací vlka to není tak jednoznačné, jak si asi myslíte. V přírodě (upřímně se už trochu bojím to slovo před vámi napsat), není nic narýsované. Vlk je sice v neustálém pohybu, ale také si drží teritorium. Je to všechno závislé na spoustě faktorů, potravní nabídka, roční doba, kaňkování (páření), dělení smeček, tlak lidí a tlak konkurence. Dokonce i typ krajiny, protože se jim mnohem líp loví ve členitém terénu, než v rovině.
Nemám ponětí, kdo a podle čeho doložil ty 2 stálé smečky, ale teritorium vlčí smečky se pozná jednoznačně tam, kde se objevila "živá konzerva". Žádná jiná šelma tohle nedělá a oni si svojí konzervu neustále hlídají, takže i když se mimo svoje teritorium pohnou, tak se tam zase vrátí.
Svoje zdroje vám prozrazovat nebudu, internet to neni, ale vlky na Mimoni vám garantuju a daří se jim velmi!

17.11.2020 07:39

Ty ekoliste, uvidis :))

17.11.2020 13:40
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Pavel Š. napsal(a):
Vážená,
přestaňte slovíčkařit a dělat důkaz sporem. Nemusím chodit diskutovat o vlkovi na ifaunu, když budu chtít zažít debatu reductio ad absurdum. Na to mi stačí decentně nas.at manželku. Asi každý, kdo umí číst mezi řádky pochopil, jak jsem to s tou volnou přírodou myslel. Je to široký pojem a každý ho může chápat po svém. Někomu stačí i vidět hezkou holku bez roušky, a nemusí si hned představovat Yellowsone.
S migrací vlka to není tak jednoznačné, jak si asi myslíte. V přírodě (upřímně se už trochu bojím to slovo před vámi napsat), není nic narýsované. Vlk je sice v neustálém pohybu, ale také si drží teritorium. Je to všechno závislé na spoustě faktorů, potravní nabídka, roční doba, kaňkování (páření), dělení smeček, tlak lidí a tlak konkurence. Dokonce i typ krajiny, protože se jim mnohem líp loví ve členitém terénu, než v rovině.
Nemám ponětí, kdo a podle čeho doložil ty 2 stálé smečky, ale teritorium vlčí smečky se pozná jednoznačně tam, kde se objevila "živá konzerva". Žádná jiná šelma tohle nedělá a oni si svojí konzervu neustále hlídají, takže i když se mimo svoje teritorium pohnou, tak se tam zase vrátí.
Svoje zdroje vám prozrazovat nebudu, internet to neni, ale vlky na Mimoni vám garantuju a daří se jim velmi!

Toš já význam slova příroda pochopila taky, ale stále nevím, co se Vám nezdá na tom, že sem vlk historicky patří. To je prostě neoddiskutovatelný fakt.
Psal jste:
Tak se ptám, kde v tom vidíte rozpor. Proč člověk, který dumá nad existencí volné přírody, by si neměl myslet, že sem vlk patří? Myslela jsem, že rozpor je právě v té definici slova příroda, zjevně jsem se mýlila.

Nic neplatí stoprocentně, u každého živého tvora se vyskytuje spousta výjimek. Každý vlk, každý pár a každá smečka jedná individuálně a jinak než ostatní. Samozřejmě. Ale jaksi to nic nedokazuje.
A ty živé konzervy se objevily kde všude? Kolik podle Vás a Vašich supertajných zdrojů je tady trvalých teritorií?
Tou Mimoní - to myslíte přímo to město (jako celý katastr, je jasné, že vlci nebudou pobíhat po zástavbě)? Nebo máte na mysli okres, ve kterém se nachází Mimoň?

Jestli nechcete diskutovat, tak prostě... nediskutujte. Sice mě to bude mrzet (jste jeden z mála lidí, kteří jsou proti vlkům a mají vlastní názor, nebo tak alespoň působí, a toho si velmi vážím), ale žít s tím budu moci.

18.11.2020 12:32
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Varaxi napsal(a):
Toš já význam slova příroda pochopila taky, ale stále nevím, co se Vám nezdá na tom, že sem vlk historicky patří. To je prostě neoddiskutovatelný fakt.
Psal jste:
Tak se ptám, kde v tom vidíte rozpor. Proč člověk, který dumá nad existencí volné přírody, by si neměl myslet, že sem vlk patří? Myslela jsem, že rozpor je právě v té definici slova příroda, zjevně jsem se mýlila.

Nic neplatí stoprocentně, u každého živého tvora se vyskytuje spousta výjimek. Každý vlk, každý pár a každá smečka jedná individuálně a jinak než ostatní. Samozřejmě. Ale jaksi to nic nedokazuje.
A ty živé konzervy se objevily kde všude? Kolik podle Vás a Vašich supertajných zdrojů je tady trvalých teritorií?
Tou Mimoní - to myslíte přímo to město (jako celý katastr, je jasné, že vlci nebudou pobíhat po zástavbě)? Nebo máte na mysli okres, ve kterém se nachází Mimoň?

Jestli nechcete diskutovat, tak prostě... nediskutujte. Sice mě to bude mrzet (jste jeden z mála lidí, kteří jsou proti vlkům a mají vlastní názor, nebo tak alespoň působí, a toho si velmi vážím), ale žít s tím budu moci.

Vojenské lesy a statky Mimoň, bývalý výcvikový prostor. Byla kolem toho i mediální pozornost. Stačí? Zrovna tak VLS Libavá na severní Moravě, kterou jsem uváděl v souvislosti s orlem skalním. Příště zkusím být konkrétnější, nenapadlo mě, že byste to nemusela znát. Omlouvám se.
Pokud máme přijmout všechno co sem historicky patří a napravovat přírodě všechny křivdy, měli bychom se rovnou vrátit do doby, kdy byl praotec Čech ještě notorickým kanibalem. To je taky neoddiskutovatelný fakt. Já odmítám vlka proto, že se dnešním podmínkám přizpůsobí tak, až nás z toho bude všechny bolet hlava. Tedy vás třeba ne, Lupuse asi taky ne, ten chová želvy, a mě už určitě ne, já jsem to řikal.....
Trvalá teritoria jsem vám vyjmenoval. Ty o kterých vím já, takže jich může být klidně i víc. Konečně to i odpovídá té mapě, co sem vložil Lupus. O živých konzervách se zprávy těžko dostanou na veřejnost, když se někde objeví zchromlý jelen, ještě to není známka že mu zranění způsobili vlci, mohl to být střet s autem, sok v říji, špatný střelec,... Toho jelena nebude léčit veterinář, toho vyléčí myslivec na potkáni kulovnicí a když už nad ním stojí, tak se pozná, jestli má přeražený běh, nebo překousanou šlachu. Samozřejmě jsou k tomu další markanty, stržená zvěř, snížené stavy zvěře, stopy, trus, vizuálni kontakt, když chodíte pravidelně do lesa, často i po nocích, tak víte co se tam děje a živá konzerva už pak bývá jen potvrzením, že máte smečku na trvalo v revíru. Neznám nikoho, kdo by tohle zveřejňoval, když platíte ročně za nájem honitby několik set tisíc, tak rozhodně nestojíte o pozornost hnutí Duha. Vlk co vám vyštve zvěř, bohatě stačí. Svět myslivců je malý, a já znám osobně chlapy po celé republice, to je zdroj mých informací a rozhodně nemám zapotřebí od některého kamaráda poslouchat co jsem za ko.ota, že mu kvůli mně po lese pobíhají vlčí hlídky a další zelený bezmozci s fotpastma. Nevíte kdo všechno to tu čte, tudíž vám hlubší údaje sdělovat nechci a nebudu. Už chápete?

18.11.2020 14:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pavel Š. napsal(a):
Vojenské lesy a statky Mimoň, bývalý výcvikový prostor. Byla kolem toho i mediální pozornost. Stačí? Zrovna tak VLS Libavá na severní Moravě, kterou jsem uváděl v souvislosti s orlem skalním. Příště zkusím být konkrétnější, nenapadlo mě, že byste to nemusela znát. Omlouvám se.
Pokud máme přijmout všechno co sem historicky patří a napravovat přírodě všechny křivdy, měli bychom se rovnou vrátit do doby, kdy byl praotec Čech ještě notorickým kanibalem. To je taky neoddiskutovatelný fakt. Já odmítám vlka proto, že se dnešním podmínkám přizpůsobí tak, až nás z toho bude všechny bolet hlava. Tedy vás třeba ne, Lupuse asi taky ne, ten chová želvy, a mě už určitě ne, já jsem to řikal.....
Trvalá teritoria jsem vám vyjmenoval. Ty o kterých vím já, takže jich může být klidně i víc. Konečně to i odpovídá té mapě, co sem vložil Lupus. O živých konzervách se zprávy těžko dostanou na veřejnost, když se někde objeví zchromlý jelen, ještě to není známka že mu zranění způsobili vlci, mohl to být střet s autem, sok v říji, špatný střelec,... Toho jelena nebude léčit veterinář, toho vyléčí myslivec na potkáni kulovnicí a když už nad ním stojí, tak se pozná, jestli má přeražený běh, nebo překousanou šlachu. Samozřejmě jsou k tomu další markanty, stržená zvěř, snížené stavy zvěře, stopy, trus, vizuálni kontakt, když chodíte pravidelně do lesa, často i po nocích, tak víte co se tam děje a živá konzerva už pak bývá jen potvrzením, že máte smečku na trvalo v revíru. Neznám nikoho, kdo by tohle zveřejňoval, když platíte ročně za nájem honitby několik set tisíc, tak rozhodně nestojíte o pozornost hnutí Duha. Vlk co vám vyštve zvěř, bohatě stačí. Svět myslivců je malý, a já znám osobně chlapy po celé republice, to je zdroj mých informací a rozhodně nemám zapotřebí od některého kamaráda poslouchat co jsem za ko.ota, že mu kvůli mně po lese pobíhají vlčí hlídky a další zelený bezmozci s fotpastma. Nevíte kdo všechno to tu čte, tudíž vám hlubší údaje sdělovat nechci a nebudu. Už chápete?

Taky mám známé myslivce, i když pravda, zejména na Moravě. Ale pokud je svět myslivosti skutečně tak malý, jak naznačujete, jistě si mezi sebou předávají informace. O vlčích konzervách se nezmiňoval ani jeden, a to ani z doslechu. A to mě znají roky a docela dobře a vědí, že já s vlčími hlídkami nemám nic společného - ani jsem nevěděla, že se něco takového dělá. Kupuju si od nich divočinu, takže je i v mém nejlepším zájmu mít s nimi co nejlepší vztahy.
Ta vypisovaná trvalá teritoria, tam všude našli „ti Vaši“ myslivci živé konzervy? Protože „ti moji“ myslivci tvrdí, že se s tím nejen nesetkali, ale že ten jev je celosvětově vzácný a popsaných konkrétních případů je opravdu minimum (dokonce padla slova „nanejvýš desítky případů“).
S jistou mírou diskrétnosti nelze než souhlasit, taky se Vám nechystám vypisovat jména „těch mých“ myslivců. Sdělení, že se jedná o zkušenosti myslivců, je naprosto dostačující.
Vojenské lesy mám za barákem, i když teda v jiné lokalitě. Kdyby tam měli být vlci, tak mi to je srdečně jedno - jsou to kilometry prostoru, kde by nikdo na vlka nenarazil, jak je rok dlouhý. Problém je tam narazit na divoké prase, které je u nás přemnožené a je celkově mnohem méně plaché než vlk.
S neoddiskutovatelnými fakty naprosto souhlasím. A ano, ideálně by to tak mělo být - návrat ne snad do dob praotce Čecha, ale ještě dál, do skutečné přírody. To bychom se dostali někam ke starým Sumeřanům.
Jde o to, co je reálné a co reálné není. Není reálný návrat tisíce let zpět, kdy průměrný věk dožití člověka byl kolem pětatřiceti let. Kdo by o to taky stál, že. Ale návrat původních druhů zpět do přírody reálný je.
Když se vrací zubři, šlechtí tuři a koně, aby se chovali a vypadali co nejvíce jako jejich vyhynulí divocí předkové, když se vrací rys a medvěd... Proč by takovým druhem nemohl být i vlk? Nebo máte výhrady i k ostatním druhům?
Hnutí Duha, to jsou ti, kteří požadovali zákaz lovení vlků na Slovensku? Tak tady moje znalosti začínají i končí.
Jestli jde o toto, tak já nejsem principiálně proti lovu vlků. Jsem pro to, aby tu s námi vlci žili, ovšem kdyby mělo dojít k jejich přemnožení, bude samozřejmě nutné jejich stavy regulovat, jako u každého jiného druhu.
Co se týče počtu vlků a vlčích smeček, nezbývá mi, než vycházet z oficiálních zdrojů. A ty tvrdí, že přemnožení vlků je nám stále ještě hodně vzdálené.
Fotopasti Vašim myslivcům vadí? S tím jsem se nesetkala - našim vadí puštění neposlušní psi a lidi, co hledají kešky a takové ty pomalované kamínky.

18.11.2020 16:32
lupus4

XXX.XXX.205.61

Že mastňáčkovi vadí vlci, co žerou jeho nezabezpečené ovce ... by se při jeho zjednodušeném "chápání" světa mu dalo i odpustit...
u pavlaš jde o typickou reakci "zeleného mužika", který ůdajně platí "statisíce" za honitbu a teď by se měl dělit s vlkem či rysem o přemnoženou spárkatou ? ...No to přece nejde ! To , že díky jejich "osvícenému hospodaření MS" k přemnožení zákonitě došlo, nedochází jemu ani jemu podobným. Přesně z těchto lidí se pak rekrutují "pytláci šelem", Těm vadí vše, co ohrožuje jejich "úchylného koníčka v poměřování pindíků " (pardon, většího paroží či zbraní z "kapitálních" úlovků). V roli "vrcholového predátora" zkrátka MS selhala, což ale nemůže připustit a ve své aroganci moci ani nepřizná. To , že přemnožená spárkatá působí v lesnictví i zemědělství škody v řádu 1,5 miliardy ročně vidět nechtějí. V těchto souvislostech je cca mil na náhradách za ztržená hosp. zvířata zcela zanedbatelná částka.

18.11.2020 18:07

Lupusku, jses triteckovej triteckac, akorat tak smichu. Nakrm zelvy a neplet se do toho, co si musis guglovat.

19.11.2020 07:28
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Lupusi, jsi typická oběť mediální masírky. Tebe by kdejaký nevinářský pisálek zblbnul i na tvém vlastním pohřbu. Zjisti si nejdřív ,co to vlastně přemnožení znamená. Jelen si sem tam někde kousne, ale vy ochranáři když jste přemnožili kůrovce a kormorána, tak to je skutečná katastrofa

Varaxi, samozřejmě se nenašly všude, strašně se v tom přešťouráváte, ale našly se i u nás. Já byl konkrétně u dvou případů, laň evropáka a jelen siky. Dal bych sem fotky, jenže jsem utopil telefon. Například na Slovensku je to to celkem běžné, poslední případ o kterém vím, byl tuším v lednu, medvěd co nespal tam strhnul vlkům laň. Takže to nebude až zas tak vzácný jev. Hnutí Duha, jo, to jsou oni, kdo prosazoval zákaz lovu i na Slovensku. Dělají to přes jejich neziskovku Hnutí Vlk. U nás vlk samozřejmě není přemnožený, k tomu mu schází ještě tak 5 až 10 let, ale taky není ohrožený.

19.11.2020 19:09
ladd

XXX.XXX.170.200

pajca napsal(a):
Reportáž od chovatele
https://www.youtube.com/watch?v=j4dqAx7fJV4

Problémy chovatelů s vlky na Slovensku
https://www.vlktravunezere.cz/situace-v-zahranici/ostatni-staty/slovensko-ministerstvo-zivotniho-prostredi-sr-nechce-v-prirode-ani-lidi-ani-ovce/?show=public

Stále dokola. Tu práci nam nikdo nenahradi, chceme aby to bylo jako driv. Takže oplotit pastvinu nizkym lesnickym pletivem a víc si ovcí nevśimnout. Je vidět, že se hodí jakýkoliv argument když např.brát odškodné je ponižujicí...
Je celkem obvyklé, že zvěř se motorových vozidel nebojí. Co tedy měla paní z žp radit. Nevystupujte ven, nekrmte - logicky ,aby nedošlo k návyku na čĺověka.
Pán co mluvil za myslivce taky perlil. Srna byla ohlodaná na kost - kolik těch vlku tedy muselo být. Nebylo to spis že se ke krmeni vraceli? A mají nyní problém ulovit vysokou. No ano, zveř se stává ostraźitá a tudíž ne dostupná pro každého bouchala.
A na závěr postrašíme sežranejma dětma.
Nějaký přinos ale tato diskuse má. Nikdo snad už zde nerozporuje ochrannou funkci kombinace kvalitního oplocení a psů. Teď pouze řešíme cenu.

19.11.2020 19:17

Ladd chyba lavky. Ne jen cenu, ale obecny oheozeni na vesnicich plnych stekajicich pastevcu. Trosku fantazie to chce. Ale chapu ze na gauci v panelaku se ji jaksi moc ohledne toho jak by ta vesnice vypadala a zila nedostava.

19.11.2020 19:45
ladd

XXX.XXX.170.200

Ladd chyba lavky. Ne jen cenu, ale obecny oheozeni na vesnicich plnych stekajicich pastevcu. Trosku fantazie to chce. Ale chapu ze na gauci v panelaku se ji jaksi moc ohledne toho jak by ta vesnice vypadala a zila nedostava.

Psí plemena vhodná a nevhodná do našich podmínek se zde již probírala. V jednom ale souhlasím, spiš bych se bál psa ,ne vlka.
V jednom jste se trefil, z gauče píšu. Vy ne?

19.11.2020 19:53

Nebezpecnost tech plemen se probirala taky, od te doby se nic nezmenilo. Jestli nekde ve Spanelsku chodej psi se stadama prez vesnice, tak tady teda ovce navolno nikdo nevodi a ani nepase. Ze pusti nekdo prez den par ovecek navolno za barak na pole a vecer zase do ohrady to nepocitam.
Vize vesnice s vysokyma plotama a coklama uz tady padla. Nez tohle, tak radsi zrusit ovce a drcet kazdych 14 dni s mulcovacem. To uz tady nebude k zivotu vubec!

19.11.2020 20:37
ladd

XXX.XXX.170.200

Nebezpecnost tech plemen se probirala taky, od te doby se nic nezmenilo. Jestli nekde ve Spanelsku chodej psi se stadama prez vesnice, tak tady teda ovce navolno nikdo nevodi a ani nepase. Ze pusti nekdo prez den par ovecek navolno za barak na pole a vecer zase do ohrady to nepocitam.
Vize vesnice s vysokyma plotama a coklama uz tady padla. Nez tohle, tak radsi zrusit ovce a drcet kazdych 14 dni s mulcovacem. To uz tady nebude k zivotu vubec!

Koukám, že každý jsme si odnesl z diskuze něco jiného. Já okruh plemen ze kterých vybírat psa, jedno jestli na horskou pastvinu nebo k pár ovcím na zahradu.
To mi připomělo jeden rakouskej dokument. Vlci strhli hned vedle vesnice laň. Z vesnice vyběhli pastevečtí psi a vlky zahnali. Pro mě poznatek, že někteři pastevci nemohou být lidem zas tak nebezpeční, když jsou takto na volno. Jsem zvědav, co si z toho vezmete vy.
...“a drcet kazdych 14 dni s mulcovacem. To uz tady nebude k zivotu vubec!” - No jasně, zase ta práce.

19.11.2020 22:50
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

ladd napsal(a):
Koukám, že každý jsme si odnesl z diskuze něco jiného. Já okruh plemen ze kterých vybírat psa, jedno jestli na horskou pastvinu nebo k pár ovcím na zahradu.
To mi připomělo jeden rakouskej dokument. Vlci strhli hned vedle vesnice laň. Z vesnice vyběhli pastevečtí psi a vlky zahnali. Pro mě poznatek, že někteři pastevci nemohou být lidem zas tak nebezpeční, když jsou takto na volno. Jsem zvědav, co si z toho vezmete vy.
...“a drcet kazdych 14 dni s mulcovacem. To uz tady nebude k zivotu vubec!” - No jasně, zase ta práce.

Nejsou psi, jako psi. Tuším že to byl ovčák z Broumovska, měl od sedmi pastevců za jediný rok 25 napadených lidí.

Podle vás by se tedy mohly ovce nahradit mulčovačem? A ti líní si pořizují ovce a ti pracovití mulčovač? Nebo jak to máme chápat?

19.11.2020 23:23
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

ladd napsal(a):
Stále dokola. Tu práci nam nikdo nenahradi, chceme aby to bylo jako driv. Takže oplotit pastvinu nizkym lesnickym pletivem a víc si ovcí nevśimnout. Je vidět, že se hodí jakýkoliv argument když např.brát odškodné je ponižujicí...
Je celkem obvyklé, že zvěř se motorových vozidel nebojí. Co tedy měla paní z žp radit. Nevystupujte ven, nekrmte - logicky ,aby nedošlo k návyku na čĺověka.
Pán co mluvil za myslivce taky perlil. Srna byla ohlodaná na kost - kolik těch vlku tedy muselo být. Nebylo to spis že se ke krmeni vraceli? A mají nyní problém ulovit vysokou. No ano, zveř se stává ostraźitá a tudíž ne dostupná pro každého bouchala.
A na závěr postrašíme sežranejma dětma.
Nějaký přinos ale tato diskuse má. Nikdo snad už zde nerozporuje ochrannou funkci kombinace kvalitního oplocení a psů. Teď pouze řešíme cenu.

Tak srnu, tj. cca 20 kg živé váhy a cca 6 kg čistého masa sežere pětičlená smečka na posezení. Jinak ten myslivec nemluvil o srně, i když byla na ilustrační fotce sežraná z polovic, mluvil o kolouchovi, patrně tedy myslel koloucha jelena evropského. Kolouch srnce neexistuje. Pouze laická veřejnost označuje za koloucha cokoliv mladého v lese. Nepředpokládám že by myslivec takto označoval cokoliv jiného, než jeleního koloucha. Ten může mít velikost různou, v červenci má tak 10 kilo, to z něj nezbydou ani ty kosti a v prosinci může mít i 50, tak to se k němu samozřejmě většinou ještě vrátí. Pokud mu z toho koloucha ještě něco nechají krkavci a lišky, protože vlk do sebe klidně nasouká i 4 kila masa a ty potom další 4 dny tráví. Ten myslivec mluvil o tom, že kolouch neměl světla (oči), to by odpovídalo, že hostinu dojeli krkavci. A zvěř se motorových vozidel nebojí jen do chvíle, než zastaví a vystoupí z nich člověk. Pokud už s člověkem nepřicházela od mládí do kontaktu. Jen to tak upřesňuju.

20.11.2020 07:33

ladd napsal(a):

Na hlouposti ma cenu reagovat? V rukach nezkusenyho pejskare vyroste i kousava civava. Vy chytroline. Slovo nemelo by, mozna, nejspis...to je opravdova jistota a zaruka :)
Mulcovani je neeko, narocny na vykon a spotrebu. Nepochopil jste.
A k plemenum...pruzkum, anketu a diskuzi jsem rozproudil jinde a driv. Takze smula.

21.11.2020 08:34

mastnacku, kupte si něco hezkého, počtete si, něco se i dovíte, a kdyby vás písmenka tolik nebrala, jsou tam nádherné obrázky:
https://www.dobre-knihy.cz/prichazeji-vlci-538611.html

21.11.2020 08:47

mastnacku, kupte si něco hezkého, počtete si, něco se i dovíte, a kdyby vás písmenka tolik nebrala, jsou tam nádherné obrázky:
https://www.dobre-knihy.cz/prichazeji-vlci-538611.html

Ne diky.

21.11.2020 12:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ne diky.

21.11.2020 13:11

To vis ze jo.

21.11.2020 19:12
petr008

XXX.XXX.139.160

Avruk, vy furt máte starosti s těma vlkama. To si nemyjete ledrp oben oc?

Však na Aljašce a v tajze je jich dost, tož na co jich tahat aj k nám? Když tu nebyli, nikomu nechyběli. V pravěku tu žili aj nosorožci. To jich tady k vůli tomu zase začnem vysazovat?
Ochránci přírody, to je mor nejhorší ze všech - teplí hoši a holčičky z paneláků.
Kdyby se všichni snažili žít podle svých možností alespoň trochu soběstačně, nemuseli bychom tady řešit žádné ekologické problémy, ale na to jsou ta zelená telátka příliš líná, viz hesla: "Chceme chodit do školy a ne sázet brambory..." Tak když nechceš sázet brambory, tak je ani nejez. Grétě zase ukradli dětství...( a krom toho jí ebej).
A pokud jde o ty vlky, současná krajina je již natolik změněná a kulturní, že tu vlk bude vždy už jen škodná, ať se to komu líbí nebo nelíbí, je mi líto.
Nic naplat, myslím, že je to stejně zbytečná diskuse. Jen bych přál těm, kterým vlci nadělali škody, aby nebyli hloupí, sehnali si dobrého právníka a zažalovali tak, aby jim to bylo nahrazeno i s pořádným úrokem. I když v našem právním státě, kdož ví? Jsem rád, že se mě to netýká. Kdo kolem zvířat maká rukama, ten ví své.

PS: Omlouvám se za případná cizí slova, jen jsem se nechal trochu inspirovat jistým politikem, co by měl rýt řepu a ne dělat politiku .

22.11.2020 08:25
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Petr 008,
dobře napsáno, jen ať si to o sobě ty zelený gumáci přečtou, co jsou zač. Greta je blbá jako kýbl kytu a Bursík s tou jeho Kateřinou Biomas jak by smet. Neni to tak dávno, co se tenhle odpad lidské společnosti přivazoval ke stromum. Hospodaření s lesem a boj s kůrovcem jim vadil, klidně to nechali sežrat na sr..ku, kolik ten les vyrobil kyslíku a zadržel půdy a vody a kolik miliard se prošustrovalo, to je nezajímá. Lunapark na horách jim nevadí, všude samej, stejně blbej Pražák na elektrokole. Ke stromum se přivazovali, ale ještě jsem je neviděl jednoho se přivázat k džondýrovi, když se seje řepka. Teď by htěli nechtat po lesích běhat nějakýho půlčokla a ovčáci ať si postaví ploty jako v Terezíně nebo koupí mulčovač. Tak to je návrat k přírodě, to joooo. Dopadne to s vklem jako s kormoránem, po tom jsou dneska řeky bez života, nejdřív přísná ochrana, pak když se státu už nechtělo platit ročně 40 mega za škody, tak tu vodní vránu vyjmul ze zvláště chráněných druhů a dneska nám platí zástřelný za každý zobák. A je to levnější
Je to pořád stejný, nikdy se nekouká nalevo napravo a pak se hledá hasičská stříkačka ve chvíli, když hoří barák. Nejlepší by bylo, kdyby škody co ekoterorismus napáchá, neplatil daňový polatník, ale zelený hovádka sami, to bys koukal, co by jich ubylo.

22.11.2020 09:08

Chlapi, zamerne tohle osloveni. Receno bylo vse. Ano zelena pakaz skodi, maji patent na rozum ohledne vseho. Svet zachrani vlk a ucpana melioracni trubka. Malik to vymyslel. Psal jsem to na ekolistu do komentaru. Skoda ze tuhle svoloc nekrmili od mala jen rostlinnou stravou. Byl by klid, byli by radi ze vysli v sesty tride. Zalozil jsem na fb skupinu o ochrane proti predatorum. Od brezna se v podstate nic, krom dalsich utoku nezmenilo.

Neregistrovaný uživatel

25.11.2020 17:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229

Pavel Š. napsal(a):
Sufolkovce,
ano, máte pravdu, ztrácí to úroveň.
Ale víte, u ovcí a myslivosti jsem od chvíle, co jsem se naučil chodit, co se týče ovcí, můžu se už řadit spíše mezi velkochovatele a myslivost už pro mne není koníček, ale životní styl. Ani toho vlka už neznám pouze teoreticky- nevím jestli bohudík, nebo bohužel. Jelikož taky ovce stříhám, tak znám patrně víc ovčáků a jejich chovatelských metod a podmínek, než mnozí ze zdejších příspěvkářů. Je to bez urážky a ne že bych se tady chtěl na někoho povyšovat, ale troufám si tvrdit, že mám na tento problém určitý profesionální pohled. Takže když si tu přečtu tendenční výmysly chovatelů koček a želv, co sami nic nedělají a ještě obviňují lidi o kterých nic neví z pohodlnosti, chtěli by jim radit a vymýšlet dávno vymyšlené, tak se prosím klidně pohoršujte, že si neberu servítky.
A myslím že kolega mastňáček to má obdobně.
Ale jo, máte pravdu, zacházíme příliš daleko.

Jezis tak ty ovce nechovejte a delejte neco jinyho. Nikdo vas nenuti. To je jak kdybych si ja stezovala na smeny ve fabrice. Vsak mi nikdo pistoli u hlavy nedrzi. Muzu jit makat jinam. Tohle je to samy. Vadi vam tech par vlku a nejste schopny si to zabezpecit? Tak holt se na to vys erte a je klid.

25.11.2020 18:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jezis tak ty ovce nechovejte a delejte neco jinyho. Nikdo vas nenuti. To je jak kdybych si ja stezovala na smeny ve fabrice. Vsak mi nikdo pistoli u hlavy nedrzi. Muzu jit makat jinam. Tohle je to samy. Vadi vam tech par vlku a nejste schopny si to zabezpecit? Tak holt se na to vys erte a je klid.

Asi nechápete, že mléko a maso neroste v regále supermarketu, jinak byste takovou krávovinu nemohla napsat. nojo...... blahoslaveni budiž duchem chudí ...... něco v tom smyslu se píše už v bibli.

25.11.2020 21:06
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Padly tu rady ovčákům na kavkazáky, kari sítě a mulčovače. Už to vypadalo na 3,14čoviny non plus ultra. Jenže vy jste nasadila vyšší laťku, máme se na to vys rat. To už je skutečně revoluční myšlenka. Mezi slepými jednooký králem, gratuluji vám. Jen vám tedy nerad ruším vaše kruhy, ale já se na to pro váš klid hned tak nevy ser., protože moje ovce žádný čokl nežere a můžete na to vzít jed, že ani žrát nebude...

26.11.2020 13:10
dad

XXX.XXX.64.31

Že by byl vlk cíleně používán pro potírání živočišné produkce tím nejméně zatěžujícím způsobem ? No co by na to řekli profesionální úředníci pro komplexní péči o ŽP ?

26.11.2020 13:17

Lesni vilo, nebo elfko, to chce klid.

2.12.2020 07:02

lupus4 napsal(a):
https://www.obnovitelne.cz/clanek/1402/problematicky-vlk-nebo-clovek-za-vyhroceni-situace-mohou-spatne-ohrady-a-nepochopeni-prirody/?fbclid=IwAR03iuXofZs2ObOu08e1fxIl77sXcX96qtXsc11c6IokJUakx7afDhDedUI

Zase Malikovy sracky. Druha strana blesku. To se neda ani cist. Autor je tak v afektu, ze to je sama chyba i pravopisna.

2.12.2020 08:06
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

K těm ohradám pana Ing. Malíka - mě třeba právě AOPK Jizerské hory - Ing. Tomáš Korytář a Ing. arch. Mejzrová nedovolili postavit vyšší ohradu než 1,15m, žádala jsem 1,6m zamítnuto - robustní, nadměrné, pak 1,3 m obdobně vše robustní na dimenzované.
Jenže to má jeden háček, v zimě je tu i 1,2 m sněhu, takže ani ty kolíky 1,15 není vidět. A tak, když se udělá krusta, z ovcí se stanou skokanky, vyskočí z udupaného prostoru kolem přístřešku (mě tedy jejich skokanské schopnosti překvapily) a vydají se do světa. A tak nevím, jak takové stádo mám dle pana ing. Malíka zabezpečit, když mi v tom právě jeho instituce brání. Zatím tu naštěstí máme více turistů než vlků, ale stopy vlků jsou relativně nedaleko, a tak pokud se rozhodnou sem vydat, tak jsou tady za chvíli - příjemná procházka před večeří.

Jitka

2.12.2020 08:55

suffolkovce napsal(a):
K těm ohradám pana Ing. Malíka - mě třeba právě AOPK Jizerské hory - Ing. Tomáš Korytář a Ing. arch. Mejzrová nedovolili postavit vyšší ohradu než 1,15m, žádala jsem 1,6m zamítnuto - robustní, nadměrné, pak 1,3 m obdobně vše robustní na dimenzované.
Jenže to má jeden háček, v zimě je tu i 1,2 m sněhu, takže ani ty kolíky 1,15 není vidět. A tak, když se udělá krusta, z ovcí se stanou skokanky, vyskočí z udupaného prostoru kolem přístřešku (mě tedy jejich skokanské schopnosti překvapily) a vydají se do světa. A tak nevím, jak takové stádo mám dle pana ing. Malíka zabezpečit, když mi v tom právě jeho instituce brání. Zatím tu naštěstí máme více turistů než vlků, ale stopy vlků jsou relativně nedaleko, a tak pokud se rozhodnou sem vydat, tak jsou tady za chvíli - příjemná procházka před večeří.

Jitka

Clovek s nima musi vych.... myslet dopredu. Je jasny ze ted se to lehko rika. Ale prozirave zatlouct kuly ktery polezou 2m nad zem. Draty dat jen tak jak ti debilove dovoli. Protoze za rok bude pisnicka jina. Ja zacinal na 90cm ( jak mimochodem doporucovali ze to staci ).
Pevna dratena ohrada z akatu a pevnostniho dratu to je more prace a penez a nejde to nastavovat a predelavat rok co rok.
Kdyz mate tolik snehu, tak ovce stejne venku uz moc "parady" neudelaj. Takze zavrit a zabezpecit jen vybeh.

3.12.2020 13:47
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji masňáčku za rady, ale fakticky není zavřít kam, protože ani stavbu stáje se seníkem Ing. Tomáš Korytář a paní arch. Mejzrová nepovolili, prý by to narušilo krajinný ráz. Jo, to restauraci 8 m vede našeho " plotu" a na horizontu, tak s ní nemá arch. Mejzrová problém, a to může mít až 338 m2 podlahové plochy a navíc k ní nedala ani žádné regulativy, třeba výšku apd., když se teď řešil územní plán.
Ovce mají jen malý přístřešek, který stejně máme dle nich zbourat, stavba ani dodatečně nepovolena, dokonce to prošlo už místním krajským soudem, žaloba zamítnuta, a teď to leží na NSS. Nedokáži si představit, že v této situaci bych si dovolila postavit vyšší plot i o 1 cm než by bylo v UR. Takže nezbývá než kontrolovat počasí a nad elektrické sítě stavět další patra.
Zatím tady pěkně nachumelilo, je už tady krásná ladovská zima.

Jitka

3.12.2020 13:55

Tak to je opravdu urednickej humus jak ma bejt!!! Krajinny raz, puvodni nepuvodni, ale kdyz z toho kouka kacka.... uplne stejny jako CHKO Broumovsko, ze me 20m od domu kolchoznik vystrika roundupem pole, dela se repka a kukurice do bioplynky to blbecek Malik a jeho kumpani neresi.

3.12.2020 17:51
petr008

XXX.XXX.139.160

suffolkovce napsal(a):
Děkuji masňáčku za rady, ale fakticky není zavřít kam, protože ani stavbu stáje se seníkem Ing. Tomáš Korytář a paní arch. Mejzrová nepovolili, prý by to narušilo krajinný ráz. Jo, to restauraci 8 m vede našeho " plotu" a na horizontu, tak s ní nemá arch. Mejzrová problém, a to může mít až 338 m2 podlahové plochy a navíc k ní nedala ani žádné regulativy, třeba výšku apd., když se teď řešil územní plán.
Ovce mají jen malý přístřešek, který stejně máme dle nich zbourat, stavba ani dodatečně nepovolena, dokonce to prošlo už místním krajským soudem, žaloba zamítnuta, a teď to leží na NSS. Nedokáži si představit, že v této situaci bych si dovolila postavit vyšší plot i o 1 cm než by bylo v UR. Takže nezbývá než kontrolovat počasí a nad elektrické sítě stavět další patra.
Zatím tady pěkně nachumelilo, je už tady krásná ladovská zima.

Jitka

Nejhorší ze všeho co může našince potkat je študovaný blbec..., to platí odpradávna a pokud člověk natrefí na více takových pohromadě, pak Pán Bůh s námi.
Přijde mi, že mnohdy je lepší se neptat a udělat. Přístřešek, který nemá betonové základy přece snad nemůže vadit. Nejde to vyřešit kompromisně stájí u domu a pastvinou s přístřeškem od jara do podzimu? To už šimlovi přece nemůže vadit. Jinak by mě zajímalo, zda se této problematiky bude týkat také nový stavební zákon.

PS: ty Jizerky vám na jednu stranu závidím, na druhou stranu, než takové...

3.12.2020 19:42
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Bohužel jim, Petře, vadí. Nemá sice žádné základy, stojí jen na betonových tvárnicích, je bez podlahy původně to bylo stavěno jako seník pro přikrmování volné zvěře (a i užíváno), s tím, že až povolí oplocení a budu mít ovce, tak požádám o změnu užití, má to půdorys cca 5*6m, tak jsme za ten krmelec, který opravdu fungoval jako krmelec, což si stavební úřad v zimě i ověřila je ve spise fotodokumentace, dostali pokutu 40.000 Kč. A změna užití krmelce jako přístřešek pro ovce, bohužel zamítnuto. První žádost o plot jsem podala na jaře 2015, vyhověli až třetí nebo vlastně čtvrtou v listopadu 2018. Ne, že by to bylo někde mimo civilizaci v nedotčené přírodě, vedle přes asfaltovou cestu je záchytné parkoviště asi 5000 m2 na 120 aut, a podél jedné strany pozemku jsou 3 staré chalupy.

Je to sice proti logice, ale jak psal Ing. Tomáš Korytář z AOPK Jizerské hory v zamítavém závazném stanovisku k UR na elektrickou přípojku, jejím povolením by se vystavili dalším tlakům. Tak nevím, na jaké tlaky tam on či celá AOPK reaguje. Po pravdě, kdyby měřili všem stejným metrem, tak bych se s tím snad ještě srovnala, ale když vidíte, co má v jejich očích zelenou a co je AOPK povoleno a jak je to na první pohled rozporné s tím, co mi na několik stran obecně formou CTRL-C a CTL-V sepíší do odůvodnění zamítavého stanoviska. Máte nastudovány ty jejich Plány péče o CHKOJH či Preventivní hodnocení krajinného rázu, a různé koncepční dokumenty od obce, kraje až po stát, a pak vidíte, jak je to vše úplně jinak, a jak se staví to, co není v souladu se těmi dokumenty a závaznými stanovisky , co mám od AOPK, ale já na malou ekologickou farmu nemám nárok a nemá nárok ani na to nejzákladnější - pořádný plot do hor, přípojku na elektriku, studnu na vodu a stáj se seníkem pro ovce.

Navíc mě hodně irituje, když mi píší, jak se já mám starat o louky a jak se o ně prý starám špatně a když vidíte tu jejich sousední louku, kterou mají ve správě a z které se již fakticky stal les či březový háj a za posledních 6 let - co to registruji - tam nikdo nic neposekal. Nebo, když jiné sousední louky posečou, a dostanou na to dotace, tak pak tu suchu trávu nahází na hromady až 2 m vysoké na kraj někdy i do lesa a nechají to tam svému osudu. Pokud by tam rostla nějaká chráněná kytka, tak má smůlu, hromadu neproroste a hromady tam tlí roky a každý rok nové a nové přibývají. A asi kytka i roste, když těch svých pozemky ve správě - vyhlásili jako přírodní památku. A …... to bych mohla dál snášet věcné další argumenty.

Jen mě překvapuje, že jinde to jde, když čtu, jak jinde AOPK KRNAP či CHKO Jeseníky podporují na horách pastu. Prostě tady v Jizerkách na AOPK musí být ty správné tlaky, aby normální věci mohli fungovat.

Jitka

3.12.2020 21:33
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak smekám před vámi, že na to máte nervy. 40 litrů, to slyším poprvé v životě a nevěřil bych, že je něco takového možné. Za černou stavbu se snad dává míň a proto se ledaskomu vyplatí stavět na černo, než čekat, až a jak se šiml rozhoupe. To je tak neuvěřitelné, až bych si tipl, že na vás někomu musí hodně záležet, otázka je proč?

4.12.2020 07:31
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Asi si chce někdo levně koupit ty pozemky a nebo je zvyklý na ty tlaky. Zájemců o stavby na horách je více, tak se povoluje těm se těmi správnými tlaky. Tak si to vysvětluji já. Jinak nevím, já ty lidi nikdy neznala a nepotkala, a to ani vzdáleně. Ještě tam může být takové to primitivní, tady je to naše a sem nám nikdo cizí nesmí.

Ještě perličku, žádala jsem o přípojku na vzdálenější pastvině, ČEZ v rámci projektu pro UR požádal obce - EP měla být asi 20 m od stávající kovové konstrukce trafostanice. 1. AOPK to zamítla pro narušení krajinného rázu. 2. obec nesouhlasila se zřízením věcného břemene s uložením kabelů pro ČEZ na jejich pozemků. Když jsem si obec požádala dle 106, zda se někdy v její historii stalo, že by ČEZ VB nezřídila, dostalo se mi záporné odpovědi.

Jitka

4.12.2020 08:42
petr008

XXX.XXX.76.218

Na to se dá říct jediné, zvažte zda není lepší si spočítat s právníkem za jakou cenu bude ochotný vám to na úřadech vynutit, než platit pokuty. Myslím, že obec nebo stavební úřad by vám problém nedělali, ale je v tom zainteresovaný ten "nadúřad" a příslušní "nadlidé" a pro ně je zamítavé stanovisko ta pravá jistota, že konali a nic nepokazili...
Nevím, ale řekl bych, že kdybyste těch 40 nacpala do kapsy dobrému právníkovi, někam by se to pohnulo a ouřad by musel hnout zadkem. Já mám jednoho právníka spolužáka a 2 kolegy v práci, takže, když vidím, že na mě někdo šije nějakou křivárnu, můžu se aspoň poradit. Jinak berou litr na hodinu. Lepší než chovat ovce .

4.12.2020 18:23
dad

XXX.XXX.64.31

A vo není lepší než chovat hodpodářská zvířata ?

4.12.2020 18:27

Zvu nadsence do tyhle "kauzy" sem https://www.facebook.com/groups/2613706812085816

7.12.2020 14:28
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Zvu nadsence do tyhle "kauzy" sem https://www.facebook.com/groups/2613706812085816

Nevím, jestli jsem nadšenec, ale nemám FB.

7.12.2020 14:30

Kde nic neni, ani smrt nebere :)

7.12.2020 15:10
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kde nic neni, ani smrt nebere :)

To je nečekaně milé.
Mám Vás ráda. Vzpomínám na jednu naši diskuzi, už to jsou roky, radil jste mi ohledně nůžek na stříhání. Když jste odešel Vy, Hippie a další, byla tu dost nuda.
Na vlcích se neshodneme, ale nejen vlky živ je člověk. :)

11.12.2020 08:24

Varaxi napsal(a):

To je nečekaně milé.
Mám Vás ráda. Vzpomínám na jednu naši diskuzi, už to jsou roky, radil jste mi ohledně nůžek na stříhání. Když jste odešel Vy, Hippie a další, byla tu dost nuda.
Na vlcích se neshodneme, ale nejen vlky živ je člověk. :)

Bylo to jen konstatovani, pro vas v podstate dobre vyznivajici :)) Je to jen dalsi misto kde se da o tom povidat, ale reseni pro vsechny a 100% neni a stejne nejspis nebude.

22.12.2020 22:05

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/127479430/kavkazsky-pastevecky-pes-fena-ovcak.php

Co s tim? 2 letej pes, to doporucite i zacatecnikum?

23.12.2020 06:14

Co s tim? 2 letej pes, to doporucite i zacatecnikum?

To jsem nikde nepsal!!!Kavkazana určitě ne !!!!!Mám sousedy a známé co tyto plemena vlastní k ostraze statku ,koní,ovcí proti lidské a zvířecí škodne. Někdo umí žít v souladu s přírodou někdo ne........prostě jsem to tu dal nic víc.....pro Vás to určitě není!

23.12.2020 08:53

Nepsal,ale v inzeartu je fena kavkaze a dal zadnej popisek. Nekdo by si moh myslet hura, jedu pro ni.

7.1.2021 09:06

suffolkovce, to je masochismus tohle cist :)

7.1.2021 10:19
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

A proto svět nefunguje, protože jeho pravidla se vytváří, píší a vykládají tímto způsobem.

Nelze očekávat, že v ČR se problematika vlků bude řešit jinak - pro závaznost rozsudků SDEU ani nemůže, to jen vzkaz pro ty, co věřili, že zdravý rozum zvítězí.

Považovat odchyt vlka, který se Vám několik dnů potuluje po zahradě u domu, hraje si s vašimi psi a žere jejich žrádlo, za přestupek, jenž má být pokutován. Tak to hraničí s …..…..

Jitka

21.3.2021 17:16
dad

XXX.XXX.191.11

Tak je potvrzen výskyt vlka u Poděbrad, má to ke mně 20 km

21.3.2021 17:22

Otevres sano?

21.3.2021 19:49
dad

XXX.XXX.191.11

Nerozumím ti. Co tím myslíš.

22.3.2021 08:12

dad napsal(a):
Nerozumím ti. Co tím myslíš.

Možná šáňo jako šampaňské?

22.3.2021 12:29
dad

XXX.XXX.191.11

To jako že po nich mám střílet špuntama ?

22.3.2021 13:49

dad napsal(a):

Nebo jim to dát vypít. Pod vlivem budou mít narušenou koordinaci a nic neuloví.

22.3.2021 13:56

Jasne ze oslavit, rychlejma spuntama :) vlk je doktor prirody prece.

23.3.2021 19:20
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

dad napsal(a):

Stačilo by ochranáře praštit flaškou po palici.

15.4.2021 00:58
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Tak jsem se včera dozvěděla, že i tady v Jizerkách jsou krotcí vlci, kteří několik nocí po sobě přicházeli ke stavení - na dvorek k chalupě u vleku v Hraběticích nad Jabloncem. Majitele budil pes, tak nejprve dva vlky pozorovali oknem, pak si na ně pořídili foto past. Před 14 dny roztál sníh a už se prý neukázali.

Asi v souvislosti s omezením pohybu přeběhli z polské strany Jizerek, kde na Frýdlantsku jich prý mají dost. Ale doposud mezi námi stály průvody turistů a jejich psů.

Ale když jsem ho slyšela, jak je líčil, ta jsem si i říkala, co s tím? Co ovečky a jejich jehňátka?

Známá mě povídala, že v té době taky jednoho "vlka" viděla se mihnout u ohrad s krávami u lesa, ale nikdo jí nevěřil, že je to vlk, prý pes. Kdo ví. Ale ona je přesvědčena, že to byl vlk, a o to víc, když viděla fotky.

Když byli vlci dva, tak to asi bude pár, je jaro, takže je reálné, že brzo budou i mladí, pokud by neodběhli nakonec jinam. Jsem z toho hodně nervózní a nevím, zda raději ovcím zavčasu nehledat nového majitele.

Přeposílám foto, co jsem od pána dostala.

Co si tom myslí zkušení ovčáci, kteří se setkali s vlkem?

Jitka

15.4.2021 06:40
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já to předhodím našemu myslivci, co si o tom myslí. Nemáte těch fotek víc? Ale ta stopa ve sněhu se mi zdá na vzrostlého vlka malá.
Nicméně ovci dokáže strhnout každý druhý pes, takže původ je v tomoto ohledu asi méně důležitý.

15.4.2021 09:22
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

To nejsou moje foto, ale poslané přes WhatsApp chalupníkem. Zkusím ho navštívit ,ale nevím, zda budou kvalitnější, Jitka

15.4.2021 12:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já nejsem odborník na vlky, ale není tato stopa spíš psí? Co si pamatuji, vlčí je užší, víc sevřená.

15.4.2021 12:04

juhaj napsal(a):
Já nejsem odborník na vlky, ale není tato stopa spíš psí? Co si pamatuji, vlčí je užší, víc sevřená.

Taky asi záleží, jestli je čerstvá. Když je trochu odtálejší sníh, může stopa změnit tvar.

15.4.2021 12:28
juhaj

XXX.XXX.164.121

To asi ano, to samozřejmě nepoznam, ja si jen vzpomínam na to pravidlo, ze vlk ma tu tlapku užší.

15.4.2021 16:34

juhaj napsal(a):
To asi ano, to samozřejmě nepoznam, ja si jen vzpomínam na to pravidlo, ze vlk ma tu tlapku užší.

Však já souhlasím. Jenom jsem chtěla napsat, že stará stopa nemusí vypadat stejně jako čerstvá. Myslím ve sněhu. Je to i jedna z teorií vzniku legend o yetim - že to byly roztáté stopy medvěda nebo levharta.

15.4.2021 18:13

To je stopa spíš lišky nebo psa viz.
http://selmy.ursus.cz/vlk/V-pobytove_znaky.html

15.4.2021 18:32

To je stopa spíš lišky nebo psa viz.
http://selmy.ursus.cz/vlk/V-pobytove_znaky.html

Není to na lišku moc velké?

15.4.2021 19:37
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Varaxi napsal(a):
Já to předhodím našemu myslivci, co si o tom myslí. Nemáte těch fotek víc? Ale ta stopa ve sněhu se mi zdá na vzrostlého vlka malá.
Nicméně ovci dokáže strhnout každý druhý pes, takže původ je v tomoto ohledu asi méně důležitý.

„Můj“ myslivec tvrdí, že vlk to není.

15.4.2021 20:20

Není to na lišku moc velké?

Na lišáka není.U nás chodí tmavý lišák velký jako NO.Asi před 3 lety tu také střelili takhle velkého lišáka.Dokonce chodil ráno mezi 5-6 hodinou přes celou vesnici a bratr se s ním při cestě do práce několikrát potkal na silnici mezi domy.Ani se ho moc nebál.

15.4.2021 22:35
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

U focení jsem nebyla, ale myslím z logiky věci, že by to měla být ranní čerstvá stopa.
Volala jsem na AOPK, tak jsem se dozvěděla, že na Vodárenské cestě u Nové louky, tj. asi 5 -6 km vzduchem, se už více jak rok stabilně se vyskytují 3 vlci.

Je pravda, co mě osobně na vlka - spíš na mé představy o vlkovi - nesedí je, že se vracel pravidelně na stejné místo po několik dnů. A musel překonat několik silnic, a i když polosamota, tak stavení je cestou více. Je fakt , že je to asi jediná chalupa kde žije usedlík a má nějaká zvířat. Navíc autor, co ho fotil, ho mě možnost pozorovat více nocí a je o tom přesvědčen, že je to vlk. A pak taky ta fotka, kam až strká čenich, mi na divoké plaché zvíře nesedí.

Tady jsem našla foto packy, a tak je výrazně větší https://eicul-cz.webnode.cz/news/vlk-obecny

Ale u nás mohl to být mladý oddělený pár, takže někdy začátkem května by mohli být mladí.
No, nahoře intenzivně padá už je tam zase 20 cm dnes čerstvého prašanu, tak budu sledovat stopy jako ostříž.

děkuji všem za odezvu

Jitka

16.4.2021 21:34
dad

XXX.XXX.64.31

Divoké a plaché zvíře to bylo, teď si užívá totální ochrany a využívá toho ke svému prospěchu a že mu to jde k duhu.

26.4.2021 08:31
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

suffolkovce napsal(a):
Tak jsem se včera dozvěděla, že i tady v Jizerkách jsou krotcí vlci, kteří několik nocí po sobě přicházeli ke stavení - na dvorek k chalupě u vleku v Hraběticích nad Jabloncem. Majitele budil pes, tak nejprve dva vlky pozorovali oknem, pak si na ně pořídili foto past. Před 14 dny roztál sníh a už se prý neukázali.

Asi v souvislosti s omezením pohybu přeběhli z polské strany Jizerek, kde na Frýdlantsku jich prý mají dost. Ale doposud mezi námi stály průvody turistů a jejich psů.

Ale když jsem ho slyšela, jak je líčil, ta jsem si i říkala, co s tím? Co ovečky a jejich jehňátka?

Známá mě povídala, že v té době taky jednoho "vlka" viděla se mihnout u ohrad s krávami u lesa, ale nikdo jí nevěřil, že je to vlk, prý pes. Kdo ví. Ale ona je přesvědčena, že to byl vlk, a o to víc, když viděla fotky.

Když byli vlci dva, tak to asi bude pár, je jaro, takže je reálné, že brzo budou i mladí, pokud by neodběhli nakonec jinam. Jsem z toho hodně nervózní a nevím, zda raději ovcím zavčasu nehledat nového majitele.

Přeposílám foto, co jsem od pána dostala.

Co si tom myslí zkušení ovčáci, kteří se setkali s vlkem?

Jitka

Je to ZADNÍ stopa vlka, nebo jeho křížence. Pes má příčnou osu polštářků druhého a třetího prstu více srovnanou s příčnou osou prvního a čtvrtého.

26.4.2021 08:35
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Na lišáka není.U nás chodí tmavý lišák velký jako NO.Asi před 3 lety tu také střelili takhle velkého lišáka.Dokonce chodil ráno mezi 5-6 hodinou přes celou vesnici a bratr se s ním při cestě do práce několikrát potkal na silnici mezi domy.Ani se ho moc nebál.

Lišák velikosti NO? To jako že německého ovčáka? Buďto se jmenuje Azor a štěká u boudy, nebo jste z Černobylu.

26.4.2021 08:47
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji Pavle,
autor snímku je o vlkovi přesvědčen, tak jste mu to potvrdil.
Mě se to pořád nezdálo, proč by vlci zrovna tam a opakovaně k němu chodil po večerech na zahradu, i ta pozice v jaké je vyfocen, vypadá, že už je tam jak doma. Jitka

10.5.2021 13:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

taky ochrana, když dá hyenu, dá i vlčka

https://www.facebook.com/TikTokGlobalVideos/videos/485678592849812

PS. a ve "volnu" by navozil krmení

13.12.2021 10:32
Biochemik

XXX.XXX.78.113

Když jsme byli pro štěně nedávno , tak nám chovatelé říkali , že než si pořídili psi , tak měli problémy občas s vlky od té doby mají klid. A otec pes štěněte pochází z Broumovska a to samé. Do té doby mě ani nenapadlo , jak muže být vlk velký problém i u nás na horách pro pastevce.

13.12.2021 10:56

Jestli jste si byli pro pyrenejce na Broumovsko, tak to u jedineho cloveka. Mu vsechna cest. Je to hlavne pejskar, ktery tim zije. Je dulezity brat veci ze vsech stran a rikat A i B. Pastevecky pes nepatri do vesnic, ale na samoty a polosamoty a i tak ne do ruky pejskarum zacatecnikum.

Přidejte reakci

Přidat smajlík