Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2018 15:12
dad

XXX.XXX.225.133

jestli jsem počítal správně tak metr vyšel na 4.647, -

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2018 15:27

To by byl opravdu dost drahý plot. Ale myslím, že v tomto případě šlo spíš o zkušební provedení. Asi by tolik stát nemusel, kdyby si ho lidi dělali sami jako jiné ohrady, ale nedokážu to zase tak posoudit. Já to sem dala jen proto, že se to týká tématu o vlcích.

21.6.2018 16:50

Pokud se už staví pořádnej plot, tak to chce pořádný kůly a to buď akát a nebo dub. Takové kůly sami bez mechanizace nezatlučete. Ohrady postavené od Agrotranzu jsou to nejlepší co tu v ČR můžete vidět, případně si nechat postavit. Pokud chovateli hnutí Duha pomohla s administrativou získání dotace na ohradu, tak se nedivím, že je na ně najednou tak milej a že má najednou klidné spaní.
Pokud mně někdo zafinancuje a udělá pořádné ohrady v délce 10km a v terénu že se tam ani traktor nedostane, tak pak budu chodit všude s transparentem a vítat vlky v ČR.

21.6.2018 16:57

Tak zrazu staci 120cm? Tohle me smrdi certovinou ze si nekdo prisel zadarmo k obyc predrazeny ohrade. Neni to tak davno co kdosi provolavsl ze tri metry na vejsku a pul pod zem. A najednou vlka zastavi vysokopevnostni ocel ve 120cm... To skocim i ja kdyz jsem nas ratej. Z mista jak Hanzlik v Humbertoj!

21.6.2018 17:09
Bekkky

XXX.XXX.179.26

A najednou to nevadí volnému pohybu zveře? Mě to přijde padlý na hlavu, byly doby, kdy jsem musela natahovat a sundavat ohradník několikrát za sezonu ihned po vypasení pastviny...
A teď si tu necháme rozplemenit vlka, takže budeme stavět zase obory... Nebylo by lepší třeba zachovávat lesní přechody pro migraci kočkovitých šelem (rys, divoká kočka). Jenže to by bylo víc práce a míň zakázek dotovaných EU nebo státem...
Omlouvám se, ale tohle mě vážně točí... V německu byl teď případ s 11ti potrhanými koňmi (několik se muselo utratit a 46 ovcí)... Množej se totiž fofrem a skvěle se přizpůsobují prostředí.
Svým způsobem je to dobře, protože jakmile si troufnou na koně a krávy začnou být ekonomické škody tak markantní, že už to nikdo nebude chtít hradit a snad někdo dostane i rozum.

21.6.2018 21:02

Mno...tak z toho bych se asi dlouho lecila, prijit pozdravit koniky do ohrady a najit je tam s visicimi cary masa... Jako u ovci blby, ale ti kone...tam uz ma clovek precijen trochu jiny emocni vztah. Ikdyz mam svoje ovecky naucene na jmena a jsou drbaci..p.

21.6.2018 22:39

Mastnáčku, to říkal Ševc a je to trochu nadnesený. Takhle vysoká ohrada (120cm) by měla vlka odradit aby se jí snažil přeskočit (pokud hned vedle ní není metrová mezička patřící někomu jinému) a zároveň kvůli ohradníku jí nebude chtít podhrabávat, když ho bude ohradník tlouct do zad a zároveň jí přeskočej srny, a prolezou zajíci a podobná havěť, což pomáhá tý migraci zvěře. Zároveň je tak pevná, že když vlci rozblázní stádo tak, aby se skrz klasickou pletivovou ohradu nebo elektrické sítě dostaly samy ven, a vlci nemuseli překonávat vůbec nic, tak tahle ohrada je tak naddimenzovaná, že to stádo prostě zůstane uvnitř.
problém je ten, že takovou ohradu si může dovolit málokdo, nehledě na to, že i firmy co akátový a dubový ohrady dělaj, pořád brečej že toho dřeva je málo, takže je i dost nereálné aby takové ohrady měli všichni. Mně tohle přijde jen jako jakási akce a stavba, aby duha měla argument, že to jde si ovce ochránit.

Ale přesně tak jak piše Bekkky, jen co začnou škody ve velkym u skoťáků a koňáků, tak škody už budou takové, že takové kompenzace už nikdo nebude chtít platit a začne se to řešit jinak.A je to jen otázka času.

22.6.2018 06:53

krom toho, ohrada není jediným opatřením, je to ohrada + pastevečtí psi.

22.6.2018 08:43
berrynator

XXX.XXX.168.105

dad napsal(a):
jestli jsem počítal správně tak metr vyšel na 4.647, -

tak těch 8 mil. je předpokládám finanční alokace na celý program, není to částka za 1700m ohrady, takováto ohrada - tedy kombinace pletivo + 1 el. drát vyjde tak do 200Kč za 1m, před 14 dny ode mě Agrotrans zrovna odjel, nedělal jsem ohradu proti vlkům, mně bude stačit, když nebudou utíkat ovce.

22.6.2018 21:59
dad

XXX.XXX.225.133

berrynator - no dobře i kdyby to tak bylo 3.400.000, - za ohradu a zbytek je na přednášky ?

23.6.2018 08:57
dad

XXX.XXX.225.133

omluva všem 340.000, - za plot (asi), ostatní na přednášky a ?

23.6.2018 20:05

No nekdo holt tu dlan umi nastavit. Je me taky divny ze pro kone se natahuje peeeevnostni drat kdyz se snad pro ne spis hodi paska, kterou kdyz tak pretrhnou ne? neco tady pachne. O to vetsi radost mam ze moje smrkovy ohrady drzej silou vule uz 7 nebo 8 sezonu. Asi teda posledni a pak si zase namuzu slachy.

Kostey: jak agrograns dela ohrady v terenu kam se ani traktorem nedostane? To hosi vyfasujou beranidlo a zatloukaj rucne?

23.6.2018 20:52

Clanek jsem necetla. Ale: pro kone jsou ohrady z dratu vysoce rizikove. Pokud by si do toho kun zamotal nohu nebo tim nedejboze "prosel", jeho silne zranitelne slachy jsou maximalne ohrozeny Ne, ze by obcas nebyl u koni videt drat, ale zridkakdy je to bez kombinace alespon s pevnou ohradou jako doplnkova pojistka, kdyby pevna nedrzela nebo proti okusu breven shora...

25.6.2018 16:07

Mastnacek: Nevím o tom, že by agrotrans stavěl ohrady tam kde se nedostane traktor. Vždyť oni i traktorama to pletivo napínají, protože ničím jiným ho jako celek nedokážou napnout tak, aby byl každý vodorovný drát naplý jak struna. A zkus zatlouct kůl o průměru třeba 35cm do 120cm hloubky Palicí ho nedostaneš ani 10cm pod zem
Pořádná ohrada prostě vyžaduje pořádnou techniku i materiál.

25.6.2018 19:29

Kubo a jak to je, kdyz se takhle prepnou ty draty? To fakt vsechno zachrani ty dileTacni pruziny? Fakt to nepraska?

25.6.2018 20:56
berrynator

XXX.XXX.139.247

nějaká technika na zatloukání je určitě potřeba, když ne traktor, tak je ještě možnost navěsit zatloukač na manipulátor a ten dostane leckde (nedávno jsem kroužil kolem jedné obory s novým plotem a když jsem viděl ten terén kudy to šlo, tak jsem měl skoro chuť zkontaktovat vedení, aby mi prozradili, kdo to oplocení dělal, protože ty šílený stráně a ještě samý strom, takže jeden kořen vedle druhého, to jsem docela nechápal čím to dělali - možná tak motorový vrták a pár strongmanů) jinak na napínání pletiva traktor není zapotřebí, k tomu stačí řetězové napínáky.

25.6.2018 22:14

Řetězové napínáky používají na napínání jednotlivých drátů a ty stejně nenapínají na krev, ale podle toho co jim diletační pružiny dovolí. Na Pletivo se dilatační pružiny nedávaj, ale když se na pletivo podíváte, tak v každym vodorovnym drátu, v každym oku je drát prohnutý jakoby do "V" a to tam má právě funkci tu, aby se pletivo při velkých mrazech netrhalo, aby mělo možnost pracovat.. nehledě na to, že skobičky uplně nezatloukají na každym kůlu, ale jen na nějakých kůlech + v každym rohu. Tyjo ale už jsem z toho trochu vypadl, tak větší podrobnosti po mně nechtějte.

Taky jsem se jednou pokoušel napínat pletivo řetězovym napínákem, ale vzhledem k tomu, že se natahuje x polí najednou, tak se to protáhne o takovou vzdálenost, že si pak člověk jednotlivé oka která zrovna nenatahuje deformuje. Právě proto pletiva napínají traktorem a jako celek. Já pletiva napínal tak, že jsme z každé strany pletiva dali prkno, prošroubovali to pořádně vrutama, aby do nich zámky zakously a pak stačilo vzít 2 kurty a ráčnama to přitahovat k dalšímu kůlu, kterej aby se nevyvracel, jak na něj byl krátkodobě vyvýjen jednosměrný tah, tak jeho vršek byl zas ještě další kurtou spojen s kůlem následujícím u kterého byla kurta u země. Nebo jsem to napínal se Subaru, ale jen tam kde jsem se s ním dostal a pak to ještě o centimetry donapínal pákovym napínákem. Hodně důležitý je dodržet fakt hezkou přímku pletiva, protože jen co jsou kůly jako když pejsek čůrá, tak to je pak naprd a ať se to napne sebelíp, tak se to po čase prověsí.

26.6.2018 07:35
berrynator

XXX.XXX.168.105

u mě teda používali ty řetězové napínáky, samozřejmě nenapínali jen přes dva dráty, ale přes šponovací lištu, přesně jako tady: https://www.youtube.com/watch?v=OoGKuyleVu0.

26.6.2018 07:41

berrynator: tolik prace a materialu, kdyz 4 vypnuty lanka udelaj ve vysledku lepsi praci.

26.6.2018 08:31
berrynator

XXX.XXX.168.105

pokud ale připouštím ovce ve více oplůtkách různými berany, tak potřebuji opravdu kvalitní ohrady z hodně materiálu, ty čtyři lanka by mi ty berany opravdu neudržely, práce sice mnoho, ale když si představím, že mám na kolik (možná na 20 let vystaráno), tak to není tak hrozná představa.

26.6.2018 09:28

Berrynator: závidim ti ale i přeju pořádné ohrady. Já tu vloni měl na podzim 40 ovcí oddělenejch od berana jen cestou, takže byli od sebe jen asi 3m a včechny ty 4 lanka udržely, letos tu budu mít berany 2 a budu připouštět zvlášť 2 stáda, tak jsem na to zvědavej. Připouštim až v době kdy jsou zvířata v blízkosti baráku, protože tou dobou už nikde nic neroste a spíš už leží všude sníh :).

27.6.2018 23:06
Augenblick

XXX.XXX.45.234

Severní Čechy, Chřibská je kousek od mne, mám kozeny i oveny jen v pastevních sítích hnedle vedla lesa... https://usti.idnes.cz/vlk-chribska-roztrhal-ovce-chovatel-zada-odskodne-strelba-p3h-/usti-zpravy.aspx?c=A180626_411096_usti-zpravy_vac2

28.6.2018 05:42

A v krkonosich medvedice, je na co se tesit

18.7.2018 11:27
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Ahoj všichni,
nevím kam s tím, tak tady by se to asi hodilo. Čekal bych tu zprávu tedy na jiným webu, ale to je jiná pohádka.
Hodně zajívavej je přiloženej soubor "Ochrana stád" v pdf. o chovu, výchově, plemenech těch hlídacích psů, pěkně jsem si početl:

http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2342.

18.7.2018 13:18
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No teorie pěkná, ještě jak to funguje v praxi. Asi se to nedá použít všude.

18.7.2018 13:48

Měla jsem to jako víkendové čtení, když to přišlo jako příloha Zpravodaje SCHOKu poštou. V úvodu píšou, že pastevecký pes je jedna z možností a že se dřív používalo víc způsobů, jak zvířata chránit před šelmami. Blíž o tom nepíšou, ale počítám, že se někde objeví i ty další historické způsoby.

18.7.2018 20:16

ještě jsem to nečetl, ale Oreb už jen to, že napíšeš historické způsoby zavání tím, že ono se vše ale vyvýjí a tak jak se chovala zvířata dřív už v dnešní době nemusí jít, nehledě na to, že i lidi dřív věděli, že stáda hlídaj psi a tak se jim obloukem vyhejbali. Do teď jsme nebyli schopni naučit "společnost", že cizí zvířata se nekrmí a teď je ještě učit, že ve stádě jsou psi a že koušou? Kolik lidí to odskáče, než se to lidi naučí?

18.7.2018 21:58

Kostey: nebuď naivní. Nenaučej se to. Teď je fakt jiná doba - jak jsi řekl.
Párkrát bude nějaký ovčák - majitel psa - popotahovaný po soudech za to, že jeho pes napadl někoho, kdo vlezl do (ohraničené a označené) pastviny k ovcím, které pes hlídal a pak se zase ovčáci vrátí k osvědčeným "nekonfliktním" metodám a holt budou tlačit na vládu, aby se zvýšily kompenzace za ztráty... Teď je jinej svět...

Zrovna jsem čučela jak blázen, "kam ten svět spěje".
Na příměstském táboře je už na druhém turnusu za sebou jedna holčička. Dozvěděla jsem se, že rodiče žijí momentálně v Americe a protože tam už je úplně všechno padlé na hlavu a děti se nesmějí ani přirozeně hýbat, natož aby se uměly (a směly) pohybovat volně v přírodě, rodiče dávají holčičku vždy, když přijedou do Čech na prázdniny, na naše tábory, aby maximálně načerpala to, čeho jí v Americe nemůže být dopřáno... jak smutné...
Potvrzeno od kamarádů Amíků (učitelé), co sem každý rok jezdí dělat english camp a tráví s námi nějaký ten týden navíc... pokaždé přijede různá skupinka lektorů na tento tábor a již tradičně je berou na prohlídku naší lesní školky, protože to oni tam nemají a trumfujou se v tom, co všechno už o školce vědí, co tady naše děti smí. Např.: běhat! A v lese! Představ si to! Taky lezou po stromech... a vrchol všeho je to, že smějí řezat ostrým nožem! (pod dohledem učitele).

A na to téma se ke mě dostala informace, že už se i v Čechách začíná objevovat, že děti ve školkách mají zakazováno běhat, aby se nezranily... no kde to jsme, proboha?

19.7.2018 10:53

kostey: Já netvrdím, že je to všechno stále použitelné, ale že by to mohlo být zajímavé, pokud někdo má takové informace a dá je k dispozici. A leccos se dá použít upravené pro naše podmínky. I kdyby se použít nedalo obecně, někdo si třeba na základě toho vymyslí nějaký postup jen pro sebe. Vždyť už se taky většinou nepase tak, že by se zvířaty někdo někde chodil, a já to dělám .
Bát se toho, co přijde, a proto nic nedělat, abychom náhodou neudělali něco, co někdo bude žalovat a způsobí nám problémy, není k ničemu dobré. Ale je to jednodušší .

19.7.2018 16:26
amiš

XXX.XXX.59.9

Vlky nechám být, ale úvaha. pokud mám ovce k obživě, pak vešjeré náklady na jejich ochranu zahrnu do daní, pokud si vezmu půjčku na ohrady, to také lze zahrnout do odečtu. psy, ohrady, to přece není nevratný výdaj a při větším počtu zvířat už předpokládám, že majitel je plátce DPH, tam se dá skrýt ledacos, záleží na účetní.
Nikdo přeci nemá 100 ovcí jen tak.

19.7.2018 16:42

amiš: No, vyjadřujete se trochu nepřesně. Co znamená zahrnu do daní? Abyste mohl uplatnit daňové výdaje, musíte mít nejdřív náležitě vysoké daňové příjmy. A mimoto několik posledních let se nemůže stát plátcem DPH kdokoliv, ale jen ten, u koho je finanční úřad přesvědčen, že bude víc platit než brát. A už se to dávno nevyplatí, to bývalo před 20 a víc lety. Když si vezmete půjčku, musíte ji zaplatit bez ohledu na to, jestli vyděláváte nebo ne. Takže tak jednoduché, jak píšete, to není.

20.7.2018 15:01
amiš

XXX.XXX.59.243

Tak moje úvaha se netýkala menších farem, ale spíš těch velkochovů, které tohle všechno mají ošetřeno a jak si tak všímám kolem sebe, jsou nejvíce slyšet.
Ten kdo má pár zvířat víceméně z lásky (jako mi koně), tak je jasné, že ačkoli má na ně živnost, má na konci samé nuly.

20.7.2018 18:32
Bekkky

XXX.XXX.69.34

Tohle jsou vždycky takové teorie co se jak stane...
Oreb ví, a doufám, že mi dá za pravdu, že i velmi vycvičený a hodný ovčácký pes za předpokladu, že se někdo chová v jeho přítomnosti nevhodně (je nervozní, vystrašený, pokouší se psa zahnat, kopnout, děti piští a mávají rukama atd.), nebo se vyleká, může způsobit problém.
Stejně to bude fungovat i u pasteveckých psů.
Osobně o to, mít v ohradě psy vůbec nestojím. Je to řádná komplikace a spousta práce. Pes je hotový nejdříve ve dvou letech. Ovčáckého psa zvládám vychovávat jen jednoho za dva roky. Nevím, kolik pasteveckých psů naráz lze vychovávat, ale typuju že maximálně jednoho ročně. No tak to bych se na nějaký rozumný počet na ochranu stáda dostala tak za 6 let.
No a vlci se množí geometrickou řadou a hlavně už se zjišťuje, že až polovina můžou být kříženci se psem.
Prostě nějak tuším, že se nám to zase vysmekne a budeme mít přemnožený divočáky, vysokou, vlky... a v ohradách spousty psů . Tyhle globální řešení nepřinesly nikdy nic dobrýho počínaje králíkama v Austrálii, přes kozy a ovce na různých ostrovech, až k ledním medvědům...

20.7.2018 19:05

Nevysmekne, jak jde o penize a zivoty, tak se na zakon nikdo ohlizet nebude, mozna pri tom prijde k par modrinam i horlivej ochranar, dobre mu tak.

20.7.2018 19:12
Bekkky

XXX.XXX.69.34

mastnacek:
celkem věřím, že u nás to může nastat , ale jsme malá země a máme dlouho hranici s Německem a tam co je psáno (byť sebevětší blbost) to je dáno, hlavně, pokud jsou tam někde zakopaný peníze...
A je to sakra velkej trh pro prodej prostředků na ochranu proti vlkům...

20.7.2018 23:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Zapomněli jste na lidi. Lidi se přemnožili nejvíc. A nemá to řešení.
Letos se nám přemnožily taky broskve. Ty zavařuju teda.

20.7.2018 23:53

Jééé, kéž by se mi podařilo sehnat nějaké domácí broskve. To je moje největší ovocná úchylka.. ale to nikdo nikdy neprodává...

21.7.2018 05:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru pokud budou v Radotíně ve čtvrtek broskve ještě co k čemu, jsou tvoje. Ve středu večer ti dám vědět. A ve čtvrtek ráno by sis zajela.

21.7.2018 08:36

Joo! Dekuji.
Jinak Te trochu podezrivam, ze nemuzes dospat, abys zkontrolovala, co je na ifaune noveho. Protoze vstavat v sobotu dobrovolne takhle brzy...mno...

21.7.2018 09:32
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jojo přesně tak
Manžel dnes šel do práce, aby si napracoval pátek, kdy jedeme na víkend do Rejdic. Jsme zvyklí si dát spolu ranní kávu. Ale musím říct, že v tyto horké dny vstávám dříve dobrovolně, protože venku se dá něco dělat. Přes poledne je siesta.

22.7.2018 10:48

Bekky, s těmi psy máte pravdu, potvrzuju, že i ovčácký pes brání stádo a chovatele. Osobně nemám u nich vůbec problém s dětmi, návštěvami apod., ale dokážou mnohem líp než já odhadnout nepřátelsky naladěného člověka a tak se k němu chovají bez ohledu na mé přání. Zatím to bylo vždycky plus, ale jsou malí. Máte pravdu i lecčems ostatním, ale mně osobně je proti srsti hned odstřelit každého vlka, který se k nám odváží. Sice jsem zpočátku měla blbý pocit i z toho divokého prasete, co s námi denně chodilo tajně na pastvu, přičemž nebezpečí se nedá porovnat, ale jakmile posekali řepku a prasata se už nemají kam schovat, stáhla se zase hlouběji do lesa. To s tím sice nemá moc společného, ale věřím tomu, že pokud bude pro vlka nějaká překážka při lovu ovcí nebo koz, dá většinou přednost něčemu jinému. Třeba bude potřeba vlky střílet, ale preventivní odstřel se mi nezdá. Myslím, že plošná prevence není nikdy dobré řešení, mám radši řešení konkrétních situací, když nastanou.

23.7.2018 19:47
Bekkky

XXX.XXX.180.209

Vím že v přírodě chybí predátoři a myslím, že hlavně ti menší, kočkovití. Ale právě proto, že pracuju se psy, tak vidím, jak jsou přizpůsobiví, jak se ve smečce jeden od druhého učí, jak komunikují.
Vlci se vracejí proto, že jsou to smečková zvířata, která si předávají zkušenosti, jak přežít v současné krajině. Většinu samotářských šelem jsme téměř, nebo zcela vyhubili. Kromě toho je pravděpodobné, že jejich DNA není zcela původní, ale že se obohatila o psí geny ať už přičiněním člověka nebo náhodným křížením.
Jejich množení a expanze narůstá geometrickou řadou každý rok. Před pár lety se vyskytovali pouze v bývalých vojenských prostorech, přírodních parcích a málo obydlených oblastech, dnes se už pohybují v obydlené krajině i v blízkosti měst...
Myslím, že vůbec nejsme schopní docenit, jak můžou být nebezpeční. I v minulosti bylo přeci dostatek zvěře a přesto napadali stáda a i lidská obydlí.
Nejsem proto je vystřílet plošně, ale od začátku to mít pod kontrolou a regulovat a udržovat jen v určitých oblastech.

24.7.2018 01:15
lupus4

XXX.XXX.3.209

napadali stáda a i lidská obydlí.
vy asi koukáte moc na "emerický" filmy ala Jack London, ne ?

24.7.2018 08:05

lupus4: copak chovate za ovce?

24.7.2018 12:43
lupus4

XXX.XXX.26.156

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
lupus4: copak chovate za ovce?

Zdravím zdejší "ovčí" a slušně debatující komunitu, což je na ifauně vcelku ojedinělý jev. Se zájmem čtu toto vlákno již delší dobu, občas souhlasně zabručím, občas se jen usměju a občas "žasnu".
Nehodlám nikomu radit jak chovat ovce. Jen bych možná mohl uvést na pravou míru některé bludy se zde vyskytující, zejména ohledně "nebezpečí" pro lidi, "křížení se psy" apod.

pro masňáčka : copak chováte za vlky ?

PS. pro ty, koho zajímá, jak se chová "nebezpečná" vlčí smečka v divočině
(zážitek kamaráda, co sám jel a tlačil kolo 1600km zimní Aljaškou z Anchorange do Nome)

https://www.bezfrazi.cz/vlci-pohled/

krátká citace (jako ochutnávka)
Pro mě byl vlk kvůli pohádce o Červené karkulce odmala zlé zvíře. V dospívání tenhle názor podpořily i knížky Jacka Londona. Na Aljašce jsem je po pár dnech začal vnímat pozitivně. Je to pustý kus země, kde není lehké přežít. Obzvlášť v zimě, v době nedostatku jídla.
přeji hezké počtení

24.7.2018 12:52

No :) ovce chovana pasena bez ohrady se taky chova trosku jinak nez ta v maly ohrade. Stejne tak vlk kterej potka cloveka kdyz ma stesti jednou za zivot na aljasce se bude chovat jinak nez kdyz mu za zadkem jezdej kombajny a pred cumakem ohrada s ovcema.

Nemam dost informaci kolik penez z dani uz pada nebo padnou na ochranu vlka nebo na kompenzace ci ochranu hosp. zvirat pred vlkem.Takze skrz dane bud uz chovam nebo zacnu chovat veskerou ceskou populaci pro kterou tady daaavno neni misto a to nechci, dekuju pekne.

K tem pohadkam, jak znamo vychazej trosku z reality. Opet na to nemam znaleckej posudek podlozenej studiema ( jako zastanci vlku, navic studie z jinych zemi... ). Ale... nejspis nekdy v minulosti se taky chovali domaci zvirata, taky to vlci plundrovali, obcas jelikoz drobotina nemela mobily a pocitace tak makali na poli, sbirali lesni plody a obcas se asi nejaky decko nevratilo a pak nasli tuhle nohu, tamhle ruku... tak komu to asi pripsali? Nejspis vlkoj, kterej takhle lovil i jejich domaci zvirata.

24.7.2018 13:19
lupus4

XXX.XXX.26.156

za posledních 100 let, je jediný doložený případ napadení lidí vlkem jen ta červená Karkulka.
Vaše obavy o děti v lese bych zacílil tak max na strach z bachyně, když se bojí o selata. Jinak vše se s chutí lidem vyhne a nebýt fotopastí, tak o zdejších predátorech nemáte ani potuchy.
Při svých toulkách a bivacích pod širákem, jsem byl až nemile překvapen, co je pytlačících psů, většinou x NO, co se velmi obezřetně s úsvitem vrací do vsí na svůj "dvoreček" prochrápat den, aniž jejich majitelé cokoli tuší...

A jakpak to asi dělají ovčáci např. na Slovensku, Rumunsku, Itálii, Španělsku, kde je těch vlků podstatně víc ?

24.7.2018 13:23

100 let je na nejakou statistiku malo. A vy jste prochazel nejaky matriky a zjistoval? Tyhle prohlaseni maj asi stejnou vahu jako prohlaseni opacnyho razu.
Sam pisete o psech a tak je teda to krizeni mozne nebo spis prokazane? Jestli ano, tak takovej pes nema problem zautocit na cloveka ne?

No jak to tam delaji? A to delaj jak to delaj, rozhodne ja jim na to pridavat ze svyho mizernyho platu nechci. Staci ze clovek zivi vrahy, zlodeje, cmoudy a tak dale...

24.7.2018 13:27

lupus4 napsal(a):
za posledních 100 let, je jediný doložený případ napadení lidí vlkem jen ta červená Karkulka.
Vaše obavy o děti v lese bych zacílil tak max na strach z bachyně, když se bojí o selata. Jinak vše se s chutí lidem vyhne a nebýt fotopastí, tak o zdejších predátorech nemáte ani potuchy.
Při svých toulkách a bivacích pod širákem, jsem byl až nemile překvapen, co je pytlačících psů, většinou x NO, co se velmi obezřetně s úsvitem vrací do vsí na svůj "dvoreček" prochrápat den, aniž jejich majitelé cokoli tuší...

A jakpak to asi dělají ovčáci např. na Slovensku, Rumunsku, Itálii, Španělsku, kde je těch vlků podstatně víc ?

Pokud si dobře vybavuji, tak památník posledního zastřeleného vlka v Beskydech hlásá letopočet 1914 a vrací se sem až v posledních letech, takže je celkem logické, že 100 nebyl jediný doložený případ napadení lidí vlkem.

24.7.2018 13:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pokud si dobře vybavuji, tak památník posledního zastřeleného vlka v Beskydech hlásá letopočet 1914 a vrací se sem až v posledních letech, takže je celkem logické, že 100 nebyl jediný doložený případ napadení lidí vlkem.

lupus to myslí celosvětově, nikoli na území ČR.
Edit:
Já mám informaci o jediném údajně doloženém útoku za posledních sto let, ovšem jsem ji slyšela v dětství, tudíž je možné, že už je starší než stoletá: Lovec lákal vlky na prasečí krev, aby je mohl zastřelit. Na saně dal sud krve tak, aby z něj kapala, a projížděl krajinou. Pocákaný od krve slezl z povozu, zbraň tam nechal, když vtom se mu koně splašili a ujeli. Se sudem prasečí krve a beze zbraně, s vlky okolo, které sám na sebe nalákal. Ale i tak - kdo ví, jestli je to vůbec pravda, jestli se dotyčný pán jen neopil a nezmrzl někde v lese... Údajně se to stalo v Rusku ještě za císařství.

24.7.2018 13:55
lupus4

XXX.XXX.26.156

100 let je na nejakou statistiku malo. A vy jste prochazel nejaky matriky a zjistoval? Tyhle prohlaseni maj asi stejnou vahu jako prohlaseni opacnyho razu.
Sam pisete o psech a tak je teda to krizeni mozne nebo spis prokazane? Jestli ano, tak takovej pes nema problem zautocit na cloveka ne?

No jak to tam delaji? A to delaj jak to delaj, rozhodne ja jim na to pridavat ze svyho mizernyho platu nechci. Staci ze clovek zivi vrahy, zlodeje, cmoudy a tak dale...

tak je teda to krizeni mozne nebo spis prokazane?

křížení je samozřejmě možné - záměrné - viz ČsV, Sv

a teď si vezměte možnost náhodného

představa, že pes uteče ze vsi a nakryje hárající vlčici je fikce naprosto nesmyslná, neboť dospělá a harající vlčice svého partnera už dávno má a jak ten by naložil s psékem si jistě dovedete představit...
obráceně (vlk fenu) je možné - toulající se mladý vlk, co hledá nové prostory k životu může narazit na hárající pytlačící fenu a podlehnout "lásky mámení" a nezabít ji. Pak teoreticky existuje možnost (dle mého názoru skoro nulová) že se fena nevrátí porodit domů a dá se na "vlčí" život, pokud tedy vydrží 9týdnů březí a přežije porod, pak by se i mohl přeživší kříženec dostat do přírody...Porodí-li fena doma "divná" štěňata do vlčí populace nezasahne už žádné...Ovšem souběh všech 3 minimálních pravděpodobností je v setinách procenta...ale náhoda je blbec...takže pak v genomu se "psí" gen může udržet x generací.

24.7.2018 20:51
Bekkky

XXX.XXX.180.209

V Německu teď nedávno přiznali, že těch vlků s původní DNA bude cca 60 procent. Ale ty hybridi se rychleji množí.
Kříženci jsou pochopitelně dílo lidských rukou, protože se našli tací, kteří si pořídili v době, kdy to bylo módní křížence psa a vlka a protože některá z těchto zvířat byla nevychovatelná a nechovatelná, tak jim darovali svobodu.

24.7.2018 21:10
lupus4

XXX.XXX.26.156

Tak to je samozřejmě taky možné. I když adaptace kříženců v přírodě není vůbec jednoduchá.Viz i případ nedávno uprchlých (puštěných) čistých.
Měl sem možnost pozorovat F1 Lupiny a Armína. Nevychovatelní v psím smyslu (šaškování na povely) byli. Ale chovatelní v pohodě. Tím ale nevylučuju, že pár blbů je mohlo i pustit, ale šanci na přežití a založení rodiny vidím vcelku jako mizivou.
Můžete uvést pramen (na těch 60%) ?
Díky.

24.7.2018 21:46
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

https://www.csfd.cz/film/19346-volani-vlku/prehled/
Tohle je ale moc pěkněj film, tohleto. A podle skutečnosti.
Před dvaceti lety v malé středočeské vísce, kde se nezamykala vrata, žil NO, vcelku dosti často přišel v noci k našim vratům, zmáčkl kliku, otevřel je našim dvou kříženkám jezevčicím a společně se toulali celou noc. Pak jsem ho načapala.

24.7.2018 22:45

Janinko, a jaká jste měli štěňátka? Nedávno jsem něco podobného slyšela o jednom svém psovi a překvapilo mě, že to majitelé fenky říkali s velkým pochopením a vůbec nebyli naštvaní .

24.7.2018 23:03
lupus4

XXX.XXX.26.156

Janinka Bosorka napsal(a):
https://www.csfd.cz/film/19346-volani-vlku/prehled/
Tohle je ale moc pěkněj film, tohleto. A podle skutečnosti.
Před dvaceti lety v malé středočeské vísce, kde se nezamykala vrata, žil NO, vcelku dosti často přišel v noci k našim vratům, zmáčkl kliku, otevřel je našim dvou kříženkám jezevčicím a společně se toulali celou noc. Pak jsem ho načapala.

tak F.Mowatova kniha Nehaňte vlka patří k základnímu vzdělání

24.7.2018 23:18

Zastancum vlka. Vykupte si za svoje pozemky od Burese a ostatnich soudruhu. Tisice hektaru luk, lesu a poli. Tam si chovejte vlka a co budete chtit. Nenutte lidi, chovatele zit s vlkem za zady na pidi prostoru. I krysa zahnana do kouta zautoci. Nebo potkan?

25.7.2018 12:57
Bekkky

XXX.XXX.180.209

lupus4:

Byla jsem na začátku měsíce na shromáždění ovčáků kde byli zástupci německého ministerstva pro ochranu přírody, předsednictvo německého SCHOK pro kraj Thüringen a veřejnost.
Jeden z ochránců v diskuzi řekl že vlků s pozměněnou DNA může být až 40 procent.
V Německu jsou už škody výraznější než u nás a útoky se množí a protože je tam i podstatně více ovčáků, je situace dost napjatá, zejména z toho důvodu, že původně se jednalo o vysazení vlků do bývalých vojenských prostorů, ale oni tam překvapivě nechtějí zůstat...

25.7.2018 17:03
lupus4

XXX.XXX.6.179

Zastancum vlka. Vykupte si za svoje pozemky od Burese a ostatnich soudruhu. Tisice hektaru luk, lesu a poli. Tam si chovejte vlka a co budete chtit. Nenutte lidi, chovatele zit s vlkem za zady na pidi prostoru. I krysa zahnana do kouta zautoci. Nebo potkan?

tvoje argumentace je demagogická, nelogická a OT a jak říká tomtady poněkud "vidlácká", ale nejen tvoje, těch co nevidí dál, než na hranice "svého + propachtovaného" je nejen tady bohužel nemálo
navíc odmítání zkušeností jiných viz
A to delaj jak to delaj, rozhodne ja jim na to pridavat ze svyho mizernyho platu nechci.
také o lečemz svědčí

pro Bekky: takže hodnota JPP, to raději věřím Igorovi, viz příspěvek z 2.4.

PS. Jinak Duryňsko mám v zimě projetý zač.90 let "trans Thuringia" rozdíly východ/západ tam byly velmi zřetelné

25.7.2018 17:19

Lupus: za svoji vidlarinu se nestydim. Za to bytostne nesnasim takovou tu jakoby elitu naroda ktera vidi dal nez ostatni plebs. Ale kazdej se musi nejak zivit...udelame par neziskovek, dotace, chovatelum doporucime drahy plemena psu, roztocime kolecka byznisu davno mrtvyho u nas.

25.7.2018 21:04
Bekkky

XXX.XXX.180.209

No, jsem utahaná, teď jsem se dovlekla v tom pekelným vedru z pastvy a snažím se nějak odpovědět. Rešerši německých tiskovin tedy momentálně nezvládám, ale pokusím to o těch hybridech najít.
Ono ani nějaká reportáž či kniha nemají až tak vypovídací hodnotu. Prezentují názor autora který nepochybně také potřebuje, aby se materiál prodal či vysílal, když už ho dotyčný vyplodil. Koneckonců taková expedice něco stojí.
No a Duryňsko mám prochozený se stádem a psama. A nevím, na co mají v souvislosti s vlkem vliv rozdíly mezi východem a západem. Na obou koncích žijou a pracujou ovčáci. Třeba jste na té trans nějakého potkal jak ve sněhu a dešti hledá pro stádo pastvu, nebo jak klečí u ovce, která na pastvině rodí. Dělají to denně, celý život svůj i ovčí.
Těžko někomu kdo je se svým stádem takhle svázán a každá ovce mu projde od narození až do konce mnohokrát rukama vysvětlíte, že vlka je třeba chránit. Typuju, že dotyčný ochránce vlka skončí s ovčáckou lopatkou v řiti (čímž si vyslouží mnohem více než jen vlka).
Ono se s tím nadhledem, humanismem a ochranářstvím tak pohodlně žije...

25.7.2018 21:38

Bekkky: lip bych ten konec nezformuloval, moje vidlacky omezena slovni zasoba na to proste nestaci. Plky od "cestovatelu" po svete a vysmivani se do ksichtu ohledne omezenyho rozhledu...to je presne styl tamte one prazske kavarny. V tomhle pripade vlci.

lupus4: co znamena lečemz? Radsi se vrat na cokli diskuzi u chovatelu ovci a koz nepochodis. Mozna u tech kde pomuzes postavit zadaco ohradnik.

Takova trosku Angela, vemte si je domu, to zvladnem :).

25.7.2018 22:04
lupus4

XXX.XXX.6.179

Nepochopil...
Tak nějak jsem se od tebe nedozvěděl žádná fakta, ani argumenty, mimo moc práce, moc drahý a pod,
Jak to dělají jinde tě nezajímá. No, tak jestli je to na tebe moc a neuživí tě to, tož dělej něco jinýho (pokud něco jiného umíš ) a nehekej, jak je svět zlej.
Stultorum mater semper gravita.

25.7.2018 23:04

Napodobne, zadna vize, jen intelektualni besneni. Kdyby se nedejboze povedlo vzkrisit tyranosaura, tak by nektery individua horovali za jeho navrat do cesky kotliny. Me ovce nezivi, jako 95% lidi tady na faune.

26.7.2018 00:24
lukasel

XXX.XXX.38.130

Pro lupus4: můžu se zeptat jak dlouho se věnujete chovu ovcí, skotu popřípadě koní?

26.7.2018 05:56

Dalsi vec, kterou zachranovanymu vlkoj krom jeho omezenyho prostoru u nas nezavidim, tou je strava. Kdyz vynecham ovci stada, hribata a telata, tak vysoka, ktera se zivi a pohybuje se po strikanych polich. Stejne tak hlodavci a dalsi chamrad kterou by se moh zivit. Vrcholovej predator v sobe akumulje vsecko, co jeho potrava kde spatnyho pozrala. Nelibi se me to stejne jako zologicky zahrady, ruzny mini zoo atd. Naopak se me libil film
https://www.csfd.cz/film/19346-volani-vlku/komentare/strana-2/
Palec dolu pro lupuse a jemu podobny, ty jejich predstavy a touhy zachranovat za kazdou cenu. Kdyby bylo vlkoj doprano vyssi inteligence, sam by sbalil saky paky a odtahnul na sever nebo na vychod.

26.7.2018 08:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na východ né, věděli by, že tam je Profesor

26.7.2018 09:35
saola

XXX.XXX.199.41

Lupus: za svoji vidlarinu se nestydim. Za to bytostne nesnasim takovou tu jakoby elitu naroda ktera vidi dal nez ostatni plebs. Ale kazdej se musi nejak zivit...udelame par neziskovek, dotace, chovatelum doporucime drahy plemena psu, roztocime kolecka byznisu davno mrtvyho u nas.

Jako nezlobte se na mě, ale tohle jsou prostě kecy.
Za to, že současní čeští ovčáci svým způsobem chovu popírají historické zkušenosti chovu ovcí za existence predárů, není chyba "elity národa", ať už si pod tím téměř sprostým výrazem představujete cokoliv.
Ovčáci vždycky měli psy, ať už ovčácké nebo pastevecké. To, že jste se bez pasteveckých poslední desetiletí obešli, je váš bonus, ale nikoliv standard v chovu ovcí.
Chápu, že se vám existence vlků ve volné přírodě nelíbí, protože vám zvyšuje ztráty a snižuje výdělek. Ale predátoři do přírody patří, a jsme přesvědčena, že tu vlci měli být už dávno, protože pak by problémy s přemnoženou srnčí nebo černou zvěří nebyly zdaleka tak markantní.
Jediné, o čem tohle vlákno je, jak jsou vlci děsný a jak jsou ovčáci chudáci...a přitom učit se, jak to dělají jinde při změně podmínek, prostě nechcete...
Tak zkuste dělat něco jiného. Není chybou ostatních, že jste zapomněli na základní fakt, že predátoři mají v přírodě své místo.

26.7.2018 09:40
saola

XXX.XXX.199.41

Dalsi vec, kterou zachranovanymu vlkoj krom jeho omezenyho prostoru u nas nezavidim, tou je strava. Kdyz vynecham ovci stada, hribata a telata, tak vysoka, ktera se zivi a pohybuje se po strikanych polich. Stejne tak hlodavci a dalsi chamrad kterou by se moh zivit. Vrcholovej predator v sobe akumulje vsecko, co jeho potrava kde spatnyho pozrala. Nelibi se me to stejne jako zologicky zahrady, ruzny mini zoo atd. Naopak se me libil film
https://www.csfd.cz/film/19346-volani-vlku/komentare/strana-2/
Palec dolu pro lupuse a jemu podobny, ty jejich predstavy a touhy zachranovat za kazdou cenu. Kdyby bylo vlkoj doprano vyssi inteligence, sam by sbalil saky paky a odtahnul na sever nebo na vychod.

Nějaká data?
Nebo jen obecné bláboly o škodlivinách všude a ve všem?

I tak nabídnu prostou radu k ochraně vašeho zdraví - nejezte vlky

26.7.2018 09:55

Jeden o voze, druhej o koze. Prival vlkomilu v tomhle vlakne je pozoruhodnej. Kecy? Proctete si cely vlakno. I ta srnci ma problem v podobe lanu poli, chemie, silnice... Broumovsko neni zase takova divocina, pouze zapomenutej kraj. Velkoovcaci at si nakoupej cokly, trimetrovy ohrady zaplaceny z nasich dani nebo pochybnejch europobydek ( ktery stejne nakonec cucaj penize i z nasich dani ). Ale jak muzete chtit po malochovech aby si koupili cokla nebo byli se stadem celej den? Zamyslete se nad tim. Na jedny strane se nadava jak na cesky vesnici mizi zvirata, lidi co delaj i neco jinyho nez ze jednou za tejden posekaj dvorek. A na druhou stranou budete branit tem, co si chovaj pro vlastni potrebu a na mini privydelek aby zlikvidovali predatora kterej se chodi krmit k nim do ohrady? Pro me jste na stejny lajne jako vitaci imigrantu. Potlacujete zakladni lidskej instinkt se branit. Lehko se to moralizuje z panelakovyho bytu.
Jsem pro kazdou spatnost, takze vlk me neni proti srsti, ale chci mit moznost se mu postavit a umravnit ho. Ne ze me budou nejaky pic usove s copankem neco zakazovat.

Saola vy jste zapomnel nebo zapomnela, ze priroda se podstatne zmenila, jako asi me oci zapadnou uplne dozadu, chodite ven?

A jeste k tem velkoovcakum, protoze ti jsou nejvic slyset. Pro me jsou to ve vetsine jen obchodnici a poberaci dotaci. Nezivi narod, to maso putuje za hranice ( a dost casto k tem kozo mr dum, ktery se cpou do evropy ). Dotace do zemedelstvi by mely bejt tem, co nas zivi. No skoda slov.

26.7.2018 09:56

saola: doporucuju probehnout se repkovym polem v dobe kdy se aplikujou postriky, pak si povime. Vemte sebou deti a tehotnou manzelku.

26.7.2018 11:53
saola

XXX.XXX.250.214

Jeden o voze, druhej o koze. Prival vlkomilu v tomhle vlakne je pozoruhodnej. Kecy? Proctete si cely vlakno. I ta srnci ma problem v podobe lanu poli, chemie, silnice... Broumovsko neni zase takova divocina, pouze zapomenutej kraj. Velkoovcaci at si nakoupej cokly, trimetrovy ohrady zaplaceny z nasich dani nebo pochybnejch europobydek ( ktery stejne nakonec cucaj penize i z nasich dani ). Ale jak muzete chtit po malochovech aby si koupili cokla nebo byli se stadem celej den? Zamyslete se nad tim. Na jedny strane se nadava jak na cesky vesnici mizi zvirata, lidi co delaj i neco jinyho nez ze jednou za tejden posekaj dvorek. A na druhou stranou budete branit tem, co si chovaj pro vlastni potrebu a na mini privydelek aby zlikvidovali predatora kterej se chodi krmit k nim do ohrady? Pro me jste na stejny lajne jako vitaci imigrantu. Potlacujete zakladni lidskej instinkt se branit. Lehko se to moralizuje z panelakovyho bytu.
Jsem pro kazdou spatnost, takze vlk me neni proti srsti, ale chci mit moznost se mu postavit a umravnit ho. Ne ze me budou nejaky pic usove s copankem neco zakazovat.

Saola vy jste zapomnel nebo zapomnela, ze priroda se podstatne zmenila, jako asi me oci zapadnou uplne dozadu, chodite ven?

A jeste k tem velkoovcakum, protoze ti jsou nejvic slyset. Pro me jsou to ve vetsine jen obchodnici a poberaci dotaci. Nezivi narod, to maso putuje za hranice ( a dost casto k tem kozo mr dum, ktery se cpou do evropy ). Dotace do zemedelstvi by mely bejt tem, co nas zivi. No skoda slov.

Ano, já vám rozumím.
Jenže podstata problému ovce x vlci je jinde a vy si z toho vybíráte jen to, co se vám hodí: vždy při chovu ovcí zvířata ohrožovali predátoři. V posledních desítkách let vlci u nás ne (toulaví psi ano, sem tam něco někdo ne úplně přizpůsobivý ukradne, apod. - to ano). Jenže to, že nebyli léta přirození predátoři v naší volné přírodě, ji dostalo, za mohutného vlivu myslivců, do stavu, která s přirozenou rovnováhou (akceptovatelnou v civilizované západní společnosti) nic společného. Ti vlci už tu měli být dávno.
Vy fňukáte, že tu jsou a že už nemůžete nechávat na pohodu ovečky bez dozoru a bez každodenního zahánění do chráněného objektu a kdesicosi, jak jste byl zvyklí a tvrdě se odmítáte učit cokoliv jiného. Ale naučit se zpohodlnět je hrozně jednoduché - tomu se nebrání nikdo, to prostě jde samo...Jenže když se věci pomalu vrací k původní rovnováze, to je najednou špatně.
Fňukáte, že jste malochovatel, pro vlastní potřebu, mini výdělek atd.- ale jak můžete chovat ovce, když jim neposkytnete základní podmínky pro existenci a ochranu před predátory?

S vaším pohledem na dotace v zásadě souhlasím, ale systém jejich poskytování je v současnosti už hodně postavený na hlavu, a ve skrytu duše mne napadá, že by bylo jednodušší je zrušit šmahem.

26.7.2018 12:02

Ale tak co to placate? Kdyby tady byly podminky myslim tim podminky rozloha lesu, planin atd jako v ridce obydlenych oblastech, tak toho vlka nevyhubi ani myslivci. Tady jsme nahacmany na hromadce, zemedelstvi, prumysl, mesta, vesnice. Tak jako zapojte mozek.

Nema smysl vam neco dal vysvetlovat. Ja mam ohrady dobry, elektricky, s predatorama problem nemam a jestli prez kopec prileze vlk, tak ho picnu, zahrabu na hnuj a hotovo.

Jeste necemu nerozumite?

26.7.2018 12:23

Chápu přínos vlka v přírodě ale moc neromumím tomu směru, kdy něco se snaží dostat do původního stavu tam, kde lidstvo už žije jinak než dřív. Pokud se něco má vracet do původního stavu tak všechno, protože vše je se vším provázané a ne že se do původního stavu vrátí jen něco a budem si myslet, že to tak bude fungovat.
Osobně si myslím, že tady v ČR se o této problematice budou lidi jen hádat a nic se nestane.
Problém vidím taky v křížencích vlků a psů. Nedávno kamarádův pastevecký pes zabil "vlka" jenže se nakonec ukázalo, že to nebyl vlk, ale jeho kříženec a i proto tam nakonec neproběhla žádná kompenzace za stržené kusy, s tím, že uplně v prvopočátku to vypadalo že kamarád ještě bude mít za onoho mrtvého vlka pěkný problémy.
Já si nedokážu představit, že bych teď v těchto vedrech měl na noc zavírat ovce, když celý den ležej ve stínu pod stromy a pasou se jen přes noc když je chladnějc. Nehledě na to jak je zavírat? pasu tam, kam se ani technika nedostane. Není možné je hnát domů. Ano mohl bych tam donést sítě, ale víme, že sítě proti vlkům účinné nejsou a mít v každém stádu psa je ekonomická sebevražda. Protože mít 3 psy na 60 dospělých kusů ovcí a koz pasených na 3 stáda během 5 měsíců dlouhé pastevní sezony prostě dost dobře nejde.
Já prostě vím, že pokud mi sem vlk příjde, tak se na chov vykašlu, co zbyde to prodám a budu jen jezdit stříhat ať jsem zvířatům aspoň i nadále na dosah.

26.7.2018 12:27

Presne tak kostey a uz to tady padlo nekolikrat v podobnym duchu. Jen nektery existence to proste porad nechapou.

26.7.2018 12:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jasně a pak se zase ozvou další " dobrodinci " jak je ta krajina zarostlá a co chudáci alergici atd. atd...Neobhospodařované loučky zarostou náletem a to docela brzo. Už je to pátý rok, co mě soused velkohospodář přeplatil na nájemném a je to dost na pozemcích znát. Seno 1x za rok, druhá tráva se možná zmulčuje a přilehlá mez, kde se pásly ovce a kozy je už zase neprostupná džungle kopřiv a ostružiní.

26.7.2018 12:50

prezdivka: ale no tak, elita naroda vidi dal nez obycejnej upachtenej chovatel ovci

26.7.2018 14:07
Bekkky

XXX.XXX.180.209

saola a další:
Bohužel si nikdo z Vás zastánců jaksi neuvědomuje, že na počátku 20. století kdo měl 100 ovcí měl vystaráno a ještě v 80. letech dostal ovčák 200 ovcí a to ho uživilo. Dnes vás uživí 400 a více ovcí v Čechách, a ve vyspělejších zemích tak 600 (mluvím o uživení, nikoli o výdělku). To je pak rozdíl uhlídat je proti vlkovi. Kromě toho není naprosto pravda, že by ovčáci na noc ovce v minulosti zavírali. To o tom zhola nic nevíte. Naopak se páslo tak, že ovčák s ovcemi táhl krajinou, měl oslíka nebo koníka (taky berany) kteří táhli vozík s věcmi na přespání a ovce nocovaly na strništích, úhorech atd.a ovčák s nimy. Existoval trojpolní systém a na úhorech ovce směly nocovat a hnojit ho. Ale jen jednu noc. Taky neexistovaly ohradníky a sítě, tak nebylo tak jednoduché ovce nějak zavřít. Zvířata se pásla volně.
Systém netvoří ovčáci ale na rozdíl od ostatních ovčáky ovce živí. Ti kteří vlka propagují se někteří nepochybně na celé věci přiživí, ale nebude to pro ně existenční záležitost.
Řeči o přemnožené zvěři... Asi někdo zanedbává svou práci a nebo se rovnováha v krajině natolik vysmekla, že už s tím nelze nic udělat? Kdo zaručí, že to takhle nedopadne s vlkem?
Já mám obavy z téhle věci, ne z toho, že se tu bude pohybovat nějaký rozumný počet vlků, ale že se tu budou pohybovat hladové smečky vlků, kteří se geometricky množí proto, že mají momentálně dostatek potravy v podobě přemnožené zvěře, ale časem to už tak nebude a začnou si masivně hledat potravu jinde. Kromě toho jsou pro ně ovce jednodušší kořist, než divoká zvěř.
Nezvládneme regulovat lesní zvěř a vlka jo? Tomu přece nevěříte...
Na to pak totiž už žádné řeči typu žít a nechat žít a návrat k původní krajině nepomůžou...
Kromě toho jak ovce, tak kozy velmi přispívají k ochraně přírody a zachování spousty druhů rostli i hmyzu, to je mnohokrát prokázané a pokud by situace došla tak daleko, že bude nebezpečné a ztrátové pást volně v krajině, řada rostlinných druhů zaroste do kopřiv a náletů a zmizí.
Když už všem zastáncům vlka leží na srdci tolik ochrana přírody navrhuju, aby si kupovali pouze oblečení z pravé evropské vlny včetně spodního prádla, zvedne se tím výkupní cena vlny a my si budem moct pořídit ty velký psi a krmit je. Ale pozor, nespecializují se jen na vlky.

26.7.2018 14:48

Tak tak, Bekkky ví o čem mluví

26.7.2018 15:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já si myslím, že na psech je nuda, furt se probírá to samý, štěňátko čurá nebo ne, co bude papat, štěká, kňučí, barf nebo granule, kastrace ano ne atd.Trollů pár. Na drůbeži jakbysmet. Troll je tam jeden, ale zato řádnej.
A tady je to zajímavé! Jsou tu inteligentní diskutéři, neotřelá témata, všichni tu k sobě byli slušní viz. lupus. Venku je horko jak v peci, tak si pokecáme, ne?

26.7.2018 15:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já jsem to tedy jen přelouskla při kávě, jdu zavařovat, marmeládovat a mrazit 40 kilo broskví.

26.7.2018 15:14
Pavel Š.

XXX.XXX.54.2

Napíšu to stručně: myslivost vykonávám v honitbě, kde platíme roční nájemné 400000 Kč, tak až nám ti "ochranáři" přispějí polovinou, můžou si tam klidně vysadit vlky, medvědy, nebo třeba tasmánský čerty.

26.7.2018 15:29
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

S tím tasmánským čertem to není vůbec špatný nápad! Opravdu ohrožený druh. Na to by mohly být dotace.

26.7.2018 15:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě když liška sežrala slepice (všech 13 za jednu noc) tak jsem jí přestal říkat vulpes, ale začal říkat sviňapes. Vlk mě zatím škodu neudělal, tak mu zatím říkám jen vullupus. Názory na vlka nejen na Valašsku jsem psal výše. Že jsou vítači vlků krátkozrací je popsáno výše.
Ještě k té přemnožené zvěři - vlk to určo nevyřeší. Od toho tu máme "pány" myslivce, kterým je bohužel stále promíjeno vědomé a myslím i cílené porušování Zákona č.449/2001 Sb. Zákon o myslivosti, který jim jasně ukládá zásady chovu a zušlechťování zvěře.

26.7.2018 17:00
lupus4

XXX.XXX.1.16

Neustálé kecy v klecy, kdyby nebylo fotopastí, tak o vlcích nemáte ani potuchy...
Jestli má být do budoucna ideál krajina : les nejlépe smrková monokultura napadená "broukem", aby se zdůvodnila "extra" těžba a když z ní vylezete, tak ste v p...li, páč všude oplocené (nejlépe elektrikou) pastviny, protože soudruzi ovčáci potřebují mít zabezpečené ovce (vlna sice nefrčí, maso taky moc ne, ale to se třeba diky muslimákův změní... ), zkrátka chov s kontrolou max 1x denně, lemplové 1x týdně, a nikdy jinak - dost šílená vize, zaplať pánbu, že jsem už dost starej, tak se toho snad nedožiju
Ještě bych uzákonil "tlumení škodné" tím ovšem myslím lidské krmiče + psy, kteří jak tu bylo několikrát uvedeno, způsobují několikanásobně více škod než všichni vlci dohromady...

Já, pokud dokážete vnímat čtený text, sem sem nepřišel radit, jak máte chovat ovce, ale jen objasnit, že strach z vlků, že sežerou děti na malinách je nesmysl...pokud jej máte, tož budete asi věrní čtenáři Blesku a s tím se halt obraťte na psychiatra a ne na mne. Odbočka s křížením byla jen na přímý dotaz.
Ovšem útoky "mastnáka a spol" pramenili jen z čisté existence někoho nového ve vlákně a to si ještě dovolil nesouhlasit, ó hrůza.
Nej příspěvky s fakty tu měl Igor, ale ani se mu nedivím, že po jejich ignorování věnuje svůj čas raději něčemu jinému

26.7.2018 17:16

lupus: Musela jsem se usmát, když jsem si přečetla že Igor ignoroval příspěvky .

Tohle je podobně citlivé téma jako volby. Neberte si to nikdo osobně, je to diskuse a je škoda se naštvat kvůli tomu, že někdo má jiný názor. Třeba má trochu pravdu. Bez ohledu na to, jaká je ta jeho pravda.

26.7.2018 18:22

Já se tedy taky neplánovala vměšovat, protože v mých parametrech a lokalitě se mě vlk netýká a na řešení globálních věcí někde od počítače nevěřím, každopádně mě taky poslední příspěvek Lupuse vyprovokoval ke komentáři.

A to hlavně toto: "...obraťte se na psychiatra a ne na mne"... To je opravdu extra vtipné. Nikdo z místních diskutérů ten nick tady ještě neviděl, přišel do jednoho vlákna poučovat, napadá tu přispěvatele a nadává a ještě žije v přeludu, že tady o jeho rady někdo stojí... Báječné!

26.7.2018 19:18

Je fajn sledovat, jak ten kdo ovci, kozu apod viděl tak leda v televizi nebo zooparku káže ostatním, jak je snadné ji ochránit proti predátorům.

26.7.2018 19:29

Lupino: tys tady zacal prvni urazet

viz: tvoje argumentace je demagogická, nelogická a OT a jak říká tomtady poněkud "vidlácká", ale nejen tvoje, těch co nevidí dál, než na hranice "svého + propachtovaného" je nejen tady bohužel nemálo
navíc odmítání zkušeností jiných viz

Tos dlouho nervy na uzde neudrzel, moc v poradku je asi nemas kdyz te takhle odrovna vidlak. Nechapu cos cekal v ovci sekci. Ze ti budeme krmit vlka aby ses moh kochat? Mas lidi ktery neco delaj rukama za takovy deb ily? Stahni vocas a vypadni, udelas nejlip.

26.7.2018 19:52
lupus4

XXX.XXX.1.16

Stahni vocas a vypadni, udelas nejlip.

ulevilo se ti, ó hrdino ?

tak ač jsem vám žádne rady nedával, teď je jedna na místě

"milý ovčí kolektive" - nerozčilujte se, nebo vám praskne žilka a budete za sebou tahat nohu...

(je hezké, jak se tu u některých projevuje "stádnost", stejná jako u objektů jejich chovu)

... a jak říká tomtady poněkud "vidlácká", ale nejen tvoje, těch co nevidí dál, než na hranice "svého + propachtovaného" je nejen tady bohužel nemálo

tady mne napadá jen přísloví o potrefené huse...nebo o píchnutí do vosího hnízda

tak pa a adios.

26.7.2018 19:56

Neco me rika ze tohle nebude tvoje jedina prezdivka ( prezdivka promine ) na ifaune. Co to bude priste?

26.7.2018 20:02

Začíná se diskuze stáčet blbym směrem, pojďte zkusit být všichni trochu konstruktivní.

26.7.2018 20:35
Bekkky

XXX.XXX.180.209

Pan lupus napadá mé osobní názory a argumenty, které se snažím vždy zdůvodnit a zároveň ale nikoho nenutím, aby se mnou souhlasil. Že jsou osobní, je jasné, protože tohle téma se mě hodně dotýká a také pořád kolem sebe vidím, jak se snažíme přetvářet a využívat přírodu ve svůj prospěch a jak vůbec nejsme schopní dohlédnout dopady té činnosti a jak pak za pár let koukáme jak trubky, co že se to děje.
Ale když je napaden lupus, překvapivě podrážděně reaguje a nutí nám opakovaně svoje teze a přechází do povýšeneckého útoku. Já přeci také nezpochybňuji jeho pohled na vlky na Aljašce, i když osobně to budu vnímat jinak. Už jen to, že předpokládá, že si vymýšlím, ohledně čísel, která zazněla v diskuzi o vlcích v Německu o něčem svědčí. Zpravidla ve svém okolí předpokládáme chování, které praktikujeme sami.
Mě nevadí vlk jako takový, ale to že má být nástrojem na nastolení rovnováhy v přírodě v rukách teoretizujících šašků, kteří to dotáhli tam kde jsme (pochopitelně za našeho souhlasného mlčení).
Myslím, že než krasořečnění o vlkovi by bylo dobré něco dělat pro nastolení rovnováhy v krajině a né kvůli dotacím pěstovat technické plodiny a válcovat pole megatraktorama.
A já mám docela čisté svědomí, protože my se s holkama snažíme.

26.7.2018 21:00
lupus4

XXX.XXX.1.16

jen pro Bekky
Už jen to, že předpokládá, že si vymýšlím, ohledně čísel, která zazněla v diskuzi o vlcích v Německu o něčem svědčí.
já ale nikde nepsal, že si vymýšlíte, věřím, že jste tam byla a že to tak i slyšela. Jen sem si dovolil vyjádřit, zřejmě neobratně, že tato info má z mého hlediska cituji
takže hodnota JPP, to raději věřím Igorovi, viz příspěvek z 2.4.
relevantní informace by byla odkaz na pramen, kde bude uvedeno kdo a u kolika vlků udělal rozbor DNA a následné výsledky...
to v podstatě může kdokoli kontrovat, že jemu zase nějakej Hainz či Gertruda řikali, že...99,9% atd... a nevypovídá to taky... nic

26.7.2018 21:18

lupus: nikdy nemuzes pochopit jakej vztah je mezi chovatelem hospodarskych zvirat a jeho zviratama. I velkochovatel ovci si vychutna svoji chvilku cumeni na stado. presne jak popsala bekky, kdyz se nekdo opre do tebe, ztratis sebekontrolu a zacnes urazet a jses taaaaak nad veci protoze vidis az za roh. Ale me neustale presvedcujes o opaku. To je jak s tim blaznem co krici ja nejsem blazen :) Ani ti co stavkovali proti vlkum nejsou proti vkloj jako takovymu, spis chtej umoznit odstrel, chranit svoje stada. Pochybuju ze by se to zvrtlo v patraci akce a hony na vlka. Kdybych mel mluvit za sebe, dostal by kulku nebo sipku jen v pripade ze by me neco potrhal, to bych si na nej pockal a s gustem ho zprovodil ze sveta. stejen jako mam chut nafackovat povysenejm vygumovanej ekoteroristum. A ano, ulevil jsem si.).

26.7.2018 22:09
lupus4

XXX.XXX.1.16

Vrátíme se k zadavatelce - kam se to pak dostalo, je úplně zbytečné a i škoda
kde se právní zástupkyně chovatelů vyjadřuje tak, že je jen otázkou času, kdy vlci zabijí člověka. Starosta jedné obce zase říká, že lidé mají v obci strach. Ta situace je tam opravdu tak vážná a nebo jsou to jen vyhrocené a emotivní prohlášení?

"právní zastupkyně chovatelů" je zralá na výměnu, páč o věci ví "opravdu mnoho"

nedávno mi poslal kamarád odkaz na nějaký program na Prima zoom..., že se pobavím, ale bylo to spíš k pláči...
O co go
Ve Finsku v jedné vísce objevili cca 50 m od stavení ve sněhu vlčí stopy (1 vlka).
Asi tam měli podobně "statečného a informovaného" starostu jako je ten "náš z jedné obce". Ten "chytrej a statečnej" starosta prohlásil, že jde o velmi nebezpečné zvíře a je třeba ho zlikvidovat, než on zlikviduje občany vísky (musí to být velmi zdatný stopař a vlčí etolog, páč jinak by to nepoznal )
Zbunktoval akci cca 70 ti statečných lovců z "okresu" s flintama, psama, autama, sn. skůtry. Obklíčili "oblast" asi 30km2 a vydali se zlikvidovat to "nebezpečné" zvíře. Nejzkušenější se se psy pustli po stopách...U toho si každá skupinka samozřejmě pořizovala "záznam o svém hrdinství"...
no sranda nesmírná... stopu po pár km ztratili, vlka ani nezahlídli, tak se večer alespoň ožrali při vzáiemném vyprávění o svém hrdinství...
A naprosto stejná "mobilizace" hrozí díky neinformovanosti lidí i u nás.
O přemnožení není třeba se bát, páč díky nelegálním odstřelům (viz např. rys), to ještě desítky let nehrozí...a kdyžtak - pak nastoupí samoregulační mechanizmy.

26.7.2018 23:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak tohle nemělo chybu. Hláška dne ! Cituji :...." Nechapu cos cekal v ovci sekci. Ze ti budeme krmit vlka aby ses moh kochat?".....
A taky mě pobavila tahle hláška -..." Nej příspěvky s fakty tu měl Igor, ale ani se mu nedivím, že po jejich ignorování věnuje svůj čas raději něčemu jinému".....
Podle mne panu Igorovy jen došly nepravdivé argumenty
Jak já mám rád chytrolíny, kteří začnou vyhrožovat že už nic psát nebudou a pak stále melou a melou......

26.7.2018 23:43
berrynator

XXX.XXX.139.247

když se podíváme na údaje o odlovech např. černé zvěře v historii, tak je zajímavé, že před válkou byla většina této zvěře ulovena v oborách, ve volné přírodě se jedná jen o několik kusů, zatímco vlk byl v tuto dobu již téměř 100 let považován za vyhubeného, takže to s tou šelmou, která by výrazně pomohla k redukci zvěře nebude tak horké, mnohem více se na současném stavu zvěře promítlo nakládaní s oborami a hlavně myslivecké chování a myslivecký zákon po roce 1945, nevím proč nám pořád zastánci vlků tvrdí, že ochrana stád a pastva ovcí společně se psy je úplně normální a běžná praxe z historického hlediska, jen jsme se na ni teď vykašlali, normální to možné bylo před 150 lety, ale to neznamená, že se na to budeme pořád odvolávat, všechno prochází určitým vývojem, stejně tak zemědělství (před sto lety taky neměly ženy volební právo a nikdo se na to snad ještě dnes neodvolává), před 150-200 lety byl hlavním užitkem z chovu ovcí vlna, možná mléko, při takovém chovu a struktuře plemen bylo možné takové pastevectví praktikovat, avšak dnes, kdy je hlavním užitkem produkce masa a podstatná část chovaných ovcí u nás jsou masná plemena, která potřebují úplně jiný režim, tak představa, že ráno a navečer dojdu s ovcemi na pastvu a na noc je zavřu do košáru, tak toto je těžce mimo realitu.

26.7.2018 23:56
saola

XXX.XXX.255.54

profesor1: A co vás vede k tomu, že argumenty pana Igora jsou nepravdivé? Že vás takříkajíc nachytal na švestkách ohledně množství masa, nacpatelného do jednoho průměrného vlka?
Myslím, že deset kilo to opravdu není, možná u toho arktického, ale to je jen okrajová část diskuze...

Přibylo tu hodně příspěvků, není v mých silách regovat na jeden každý z nich, tak jen takové postřehy.
To, co píše pan Igor, má z úhlu mého pohledu na svět hlavu a patu a dává to smysl jak o vlcích, tak o lidech, ovcích, zvěři apod.

Ovce nechovám, nemám pro ně podmínky, spíš mne tohle vlákno překvapilo ve smyslu, co za báchorky a bajky o démonických vlcích je možné dát ve střední Evropě mezi víceméně snad soudnými lidmi dohromady. A mohlo by taky sloužit jako názorná ukázka široké škály argumentačních klamů.

Jen se zeptám, hlavně mastňáčka: to opravdu pořízení a živení tří pasteveckých psů u šedesátihlavého stáda je pro vás tím, co vychýlí vaše ovčí malopodnikání z mírného zisku nebo alespoň jakžtakž vyrovnané bilance do fatální ztráty? Pokud to tak je, tak je něco ve vaší ekonomické rozvaze hodně špatně, ale nesvádějte to, prosím, na vlky.
A k tomu...nikdy nemuzes pochopit jakej vztah je mezi chovatelem hospodarskych zvirat a jeho zviratama. I velkochovatel ovci si vychutna svoji chvilku cumeni na stado...to přece nikdo nerozporuje, že i velkochovatel může mít svá zvířata rád a starat se o ně co nejlépe. Právě proto se snaží je i zabezpečit, ale tady z příspěvků vyplývá, že ti malochovatelé se v podstatě nedokážou dohodnout pořádně vůbec na ničem společném, to je pak těžké, no. Ale za to taky nemůžou úplně vlci...

26.7.2018 23:59

Lupus: Na volených funkcích ale málokdy sedí člověk, co by tam měl být.
Pokud mají lidi třeba na Broumovsku strach posílat své děli do lesa, tak v komunálních volbách vyhraje spíš ten co bude vyřvávat "my tu vlky nechceme" a nebo ten kdo bude říkat "nebojte on vlk před nima uteče"?

27.7.2018 00:05
saola

XXX.XXX.255.54

Ano, to jsou laciné volební body, na druhou stranu by starosta měl (a právní zástupkyně chovatelů zcela jistě) mít za zády kompetentní odborníky, kteří jsou schopni problematiku relevantně objasnit bez zbytečných emocí a báchorek o Karkulce. Takovému starostovi bych dávala rozhodně větší šanci na další volební období...
Jenže kde takové odborníky vzít, když ani ti ovčáci se nedokážou shodnout?

27.7.2018 00:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Saola, píšete -... " ovce nechovám, nemám pro ně podmínky"...... pak nějak nechápu proč obhajujete návrat vlků, kteří tady taky nemají podmínky.
Že pan Igor nachytal mne? No nevíííím

27.7.2018 00:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pane nebo paní, choval jste někdy pastevecké psy? Mám zkušenosti se středoasiatem. Cena jednoho štěněte se v současné době pohybuje kolem 15000. x 3 už je těch tisíc 45. A to je štěně, které toho moc neumí. A potom ten pes taky žere. A štěňata potřebují opravdu kvalitní krmení. Velkého psa jde někdy trochu ošidit, ale taky ne pořád. Vařila jsem každý den 5ti l hrnek krmného masa z jatek a do toho těstoviny, rýži, mrkev...Tolik kuřecich čtvrtek jsem nesnědla co štěně.

60 ovci nejde jen tak vyhnat na louku a starejte se o sebe. Já pak příjdu seberu jehňata a prodám a hned jsem v balíku. To teda máte hodně zkreslené představy.

27.7.2018 00:38
saola

XXX.XXX.255.54

No, je hloupost pořizovat si tři malá štěňata naráz. Spíše jednoho psa a další rok k němu štěně/štěňata, budou se od sebe učit. Cena štěněte je vždy k diskuzi, ale existují i levnější varianty než SAO nebo KAO - třeba čuvač, maďarští pastevci apod. Pokud bych chtěla dobrého psa ke stádu, nebyla bych líná si do Maďarska nebo na Slovensko zajet, ale chápu, že záleží na rozpočtu a volbě každého. V případě nákupu psů se jedná o investici do budoucích let, pokud tedy věříte na ohrožení stáda vlky a nutnost každodenní stálé ochrany. Proto si je přece pořizujete, ne?

Ano, vím, co je to živit šedesát kilo psů. A nemám na mysli granulemi.

Nepodsouvejte mi doměnky, které jste jste si ze své vůle vytvořil, ani já, ač prapůvodem městské dítě, si nemyslím, že jehňata se po uzrání sbírají na louce jako houby.

Jedna věc by mne zajímala: je tu mezi vámi opravdu někdo, kdo má svou vlastní osobní zkušenost s napadením svých ovcí vlky?
Děkuji za všechny korektní odpovědi.

27.7.2018 01:07

saola: nebyly to moje ovce/kozy, ale pracoval jsem na farmě na Broumovsku na ohradách, když tam vlci chodili pro zvířata. Byl to trochu závod s časem. Pamatuju ty rána, kdy člověk jen počítal kolik se toho opět ztratilo...

27.7.2018 01:38
lukasel

XXX.XXX.38.130

TI CO HÁJÍ VLKA PROSÍM NAPIŠTE JAK DLOUHO CHOVÁTE HOSPODÁŘSKÁ NEBO JINÁ ZVÍŘATA KE KTERÝM MÁTE CITOVY VZTAH POPRIPADE JAKÁ. Jen ať jsme v téhle diskuzi na stejné úrovni.

27.7.2018 05:36

Mankote, muj text nejdriv obsahoval vulgarismy, pak nopovolene znaky, Kaslu na to :) Fuuurt nejaky omeznovani, aby clovek byl nucenej psat kur... va takhle. Nebavi me to neustaly omezovani. Nedelej tohle, nepis tohle, nesmis se branit, vem si je domu, to zvladneme :)

saola,60 ovci ma nekdo jinej, ctete lip, vy jste se zasekla na detech a vlcich nekde treti reakce odzhora. Rozepsal jsem se vic, ale nebudu hledat nepovolenej znak v tolika vetach, opravdu ne.

27.7.2018 07:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dneska mají vlci smolíka. Od půl desáté večer bude 103minut úplné zatmění měsíce, tak že si ani zavile nezavyjí.

27.7.2018 07:54

Meli by ty zatmeni zakazat...tohle je tyrani

27.7.2018 08:25
igor

XXX.XXX.159.37

lupus: Musela jsem se usmát, když jsem si přečetla že Igor ignoroval příspěvky .

Tohle je podobně citlivé téma jako volby. Neberte si to nikdo osobně, je to diskuse a je škoda se naštvat kvůli tomu, že někdo má jiný názor. Třeba má trochu pravdu. Bez ohledu na to, jaká je ta jeho pravda.

Nepsal jsem sem už dost dlouho ze dvou důvodů - zaprvé jsem měl určité zdravotní komplikace, díky tomu málo času. A za druhé jsem neměl chuť do další diskuse s profesorem, který se snaží se nikoliv věcně argumentovat, ale vyhrát v diskusi za každou cenu tím, že protivníka zesměšňuje, manipuluje s fakty, vytrhává věty z kontextu a reaguje na to, co jeho oponent nikdy neřekl.

A k oreb - ta teď zareagovala na něco, co lupus nenapsal - on opravdu nenapsal, že jsem ignoroval příspěvky, ale : Nej příspěvky s fakty tu měl Igor, ale ani se mu nedivím, že po jejich ignorování věnuje svůj čas raději něčemu jinému

A fakta (ověřitelná) která jsem tu uvedl, skutečně některými diskutujícími ignorována byla.

27.7.2018 08:33
igor

XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
Tak tohle nemělo chybu. Hláška dne ! Cituji :...." Nechapu cos cekal v ovci sekci. Ze ti budeme krmit vlka aby ses moh kochat?".....
A taky mě pobavila tahle hláška -..." Nej příspěvky s fakty tu měl Igor, ale ani se mu nedivím, že po jejich ignorování věnuje svůj čas raději něčemu jinému".....
Podle mne panu Igorovy jen došly nepravdivé argumenty
Jak já mám rád chytrolíny, kteří začnou vyhrožovat že už nic psát nebudou a pak stále melou a melou......

Profesorskej, míň lhát bych prosil - nedošly mi argumenty, navíc jsem uváděl ověřitelná fakta, která byla z tvé strany shozena větou "nevěřím tvým znalostem o vlcích". Věřit nemusíš, ale tvá nevíra nemá se skutečností nic společného.

Já zas nemám rád chytrolíny, kteří jen melou a melou nesmysly, uráží ty kdo mají jiný názor a nesnáší nejvíc toho, kdo je nachytá při lžích. Nemám rád typy jako je vlastizrádný ožrala na hradě, jako je největší zloděj, pobírač dotací a soudně uznaný donašeč STBureš a bohužel ses k nim zařadil i ty.

Po skoro dvaceti letech na ifauně jsem se odmlčel, jen jsem si občas něco přečetl. No, ale neměl jsi mne svým lhaním vyvolávat z hrobu. Jen si klidně mel, chytrolíne.

27.7.2018 08:34
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Je fajn sledovat, jak ten kdo ovci, kozu apod viděl tak leda v televizi nebo zooparku káže ostatním, jak je snadné ji ochránit proti predátorům.

Je fajn sledovat, jak ten, kdo vlka viděl tak leda v televizi nebo zooparku, káže ostatním, jak krvelačné zvíře to je.

To máte jak s dravci. Někomu jestřáb uloupí slepičku a hned líčí pasti a pořizuje vzduchovku. A někdo oplotí výběh, nasází stromy, přestane chovat bílé slepice, pustí psa, aby hlídal, poctivě zavírá večer slípky, a když se přes veškerá preventivní opatření výjimečně stane, že dravec stejně odnese, tak mu to i přeje - holt má taky hlad a kvůli lidem nemá kde normálně lovit.

27.7.2018 08:44
igor

XXX.XXX.159.37

Pro berrynator - do sv. války byla logicky většina černé zvěře slovena v oborách, protože se jinde nevyskytovala. Jako největší škůdce (likvidace drobné zvěře, mláďat, na zemi hnízdících ptáků, a hlavně zemědělských plodin) byla od Marie Terezie nepovoleno držení černé zvěře v panských a zemských lesích mimo obory. Lesy městské a ta trocha selských byly rozlohou naprosto zanedbatelné. K tomuto nařízení došlo po nekontrolovatelném nárůstu stavů černé zvěře v souvislosti s vyhubením vlka a medvěda v zemích koruny české. Kdo chce, může si to ověřit v příslušném patentu anebo v archívech, kde jsou dodnes uloženy materiálu, které si k tomuto rozhodnutí nechala královská komora vypracovat (zpracovával je Schwarzenberg, přímý předek toho kterého všichni známe).

Aby mne profesor nechytal za slovo - vyhubení populace neznamená, že se pár posledních jedinců někde nevyskytuje, poslední beskydský vlk byl například pozorován (a hned střelen) po cca 20 letech "bez vlků", takže se jednalo s největší pravděpodobností o mladý kus přetahující zřejmě z Polska, nebo Slovenska.

27.7.2018 08:50
igor

XXX.XXX.159.37

Lupus: Na volených funkcích ale málokdy sedí člověk, co by tam měl být.
Pokud mají lidi třeba na Broumovsku strach posílat své děli do lesa, tak v komunálních volbách vyhraje spíš ten co bude vyřvávat "my tu vlky nechceme" a nebo ten kdo bude říkat "nebojte on vlk před nima uteče"?

Ve veřejných volbách by hlavně neměl vyhrát člověk, který prokazatelně lže a vyvolává strach z neexistujícího nebezpečí (migranti, vlci), vyhrát by měl ten, který hledá a nabízí řešení skutečných problémů. Pro stát jsou to nesmyslně nadhodnocené daně, neřešená penzijní reforma, korupce a klientelismus, přebujelá státní správa, dotace kterými vybírají bohatí podvodníci kapsy nás všech atp. Pro obec je to fungující infrastruktura (kanalizace, dopravní obsluha, doktor, obchody, škola a školka atp.).

27.7.2018 09:03
profesor1

XXX.XXX.192.98

Myslím že už jsem se vás Igore jednou ptal v čem konkrétně lžu? Tak už mě to konečně řekněte!
A vaše argumenty typu - já a moji VŠ studovaní přátelé o vlcích víme víc než vy tady, je ač se vám to nelíbí, úplně na stejné úrovni jako ta argumentace moje.
Že jsem vás já vyvolal z hrobu?! Omyl! Spíše budete tak příjemný člověk, že vás i zubatá raději vrátila!

27.7.2018 09:03
igor

XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
Saola, píšete -... " ovce nechovám, nemám pro ně podmínky"...... pak nějak nechápu proč obhajujete návrat vlků, kteří tady taky nemají podmínky.

Vlci tady podmínky mají, proto se vrací.

Já nemám potřeba někoho nachytat, jen jsem uvedl skutečná fakta.

Na rozdíl ode mne profesor manipuluje fakty. Do vlka u nás žijícího se 10 kilo masa nevejde, protože takový žaludek nemá.

Údaje o těch až 10 kilech na hlavu a den pochází z "vědecké statistiky" - jestliže smečka (řekněme pět kusů) polárních vlků uloví jednoho jelena nebo soba (průměrně cca 250 kg živá hmotnost), tak neodejdou, dokud je něco k sežrání (nebo je něco neodežene - člověk nebo medvěd). Jestliže vědec tuto smečku vidí pět dní hodovat na kořisti, dojde k výpočtu 250 kg masa děleno pěti vlky děleno pěti dny znamená že vlk sežere 10 kilo denně!

No a to je ta chyba v úsudku - jsou určité nestravitelné části (parohy, některé větší kosti, v době mírného dostatku i menší kosti a kůže), a hlavně s vlkama se na jejich kořisti přiživí krkavci, havrani, sojky, sovy atp., o menších šelmách (jako jsou hranostajové, kuny, lišky atp.) ani nemluvě. Vlci po nasycení neleží u kořisti jako lvi, ale poodejdou do úkrytu a vrátí se za pár dalších hodin.

Netvrdím, že do polárního vlka se nemůže deset kilo vejít - ale on je zhruba dvakrát tak velký než ten náš, a hlavně to má k nám opravdu daleko. Než k nám doputuje polární vlk, musíme si nejdřív počkat na další dobu ledovou, aby ho k nám dotlačil postupující ledovec.

27.7.2018 09:17

Jestli ono to neni tim, ze chteli porjit nekam dal a prisli na to, ze se tady snadno nazerou - cili dobry podminky.

27.7.2018 09:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

To má jako být to mé lhaní?
Já se následně dočetl, že vlk sežere na posezení až 12kg masa. Vy tvrdíte že deset nesežere ani ten polární vlk, který je jednou tak větší. Nelžete náhodou vy?
Ale kolik toho do sebe vlk nacpe je celkem nepodstatné. Jde tady o to, kolik udělá zbytečné škody oproti nepodstatnému užitku.

27.7.2018 09:54
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Igore ale když člověk jako vy se uchýlí do hrobu, tak to mne moc mrzí. Kdo potom s tím vším něco udělá? Ráda vás čtu.
A přeji pevné zdraví.

27.7.2018 09:58
dad

XXX.XXX.225.133

predátor do přírody patří - a není to jen o vlcích, bohužel budu mezi prvními kdo bude chránit svoje jak to jen půjde, největším dravcem je tady liška a psík
jestli je český vlk velikosti NO tak těch 10 kg může sežrat - a pak tři dny trávit, za tři dny v tomhle počasí je předchozí úlovek těžko poživatelný(larvy much)jestli z něj do té doby něco zbyde po těch menších masožravcích a prasatech, půjde si ulovit něco dalšího
nemám ani tolik kusů co Masnacek, takže mně vyjde levněji jakákoliv nezákonná metoda při ochraně stáda, hlídač - pes je v místních podmínkách nesmysl,
samoregulace nastupuje až při krizovém stavu, nedostatek potravy a prostoru, nechat to dojít až sem, když pro udržení sama sebe bude predátor lovit všechno co uvidí by bylo chybou, za tohoto stavu bude proti dravci každý
pro zastánce vlků - prosím, neopakujte chyby kolegů zastávajících se jiných velkých druhů, zkuste se poučit z toho že ČR je malou zemí s minimem volného prostoru a že vlk ho potřebuje dost
jen bych rád věděl kde se v ČR berou odborníci s doloženou praxí na 'volný chov' vlka když tu vlk hezkou řádku let nebyl

27.7.2018 09:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Varaxi napsal(a):
Je fajn sledovat, jak ten, kdo vlka viděl tak leda v televizi nebo zooparku, káže ostatním, jak krvelačné zvíře to je.

To máte jak s dravci. Někomu jestřáb uloupí slepičku a hned líčí pasti a pořizuje vzduchovku. A někdo oplotí výběh, nasází stromy, přestane chovat bílé slepice, pustí psa, aby hlídal, poctivě zavírá večer slípky, a když se přes veškerá preventivní opatření výjimečně stane, že dravec stejně odnese, tak mu to i přeje - holt má taky hlad a kvůli lidem nemá kde normálně lovit.

27.7.2018 10:15
dad

XXX.XXX.225.133

lupus4 - to platí obecně

27.7.2018 10:33
lupus4

XXX.XXX.21.14

tom.tady napsal(a):
Ses nějak naprd, e éééééé ?

zaprvý si třeba my s Kosťou (narodíl od jinejch) dáváme myslím docela pozor, abychom se vyhnuli nějakým kategorickým tvrzením o tom, co a jak je nebo není, má nebo nemá bejt. Já osobně si nemyslím, že bych nějak zvlášť rozumněl chování vlků, ale mám docela důvěru v poznání a vědomosti lidí, kteří se jím (na odborné úrovni) zabývají, a kteří (což je, přiznávám, trochu od věci) v diskuzích projevují větší soudnost, slušnost a schopnost férově argumentovat než jejich oponenti.

K tomu přemnožení lesní věře:
Myslím, že růst přirozené (!) populace má většinou dva hlavní limity: množství potravních zdrojů a působení predátorů. (pokud teda pomineme nějaký zásadní průser, který příjde zvenčí jako třeba člověkěm přivlečený příbuzný druh, který sebou přinese chorobu, parazita na který místní druhy nejsou adaptované).
Pokud odstraníš predátory, tak populace bude narůstat, dokud bude dost žrádla, pak se růst nějakým způsobem zastaví, nebo se zvířata budou přesouvat tam, kde potravu najdou.

Pokud by se teda přestala přikrmovat spárkatá, ještě pořád jí zbývá (v určitých oblastech) dost žrádla na polích loukách a v podstatě i ve městech. U nás se běžně pase srnčí v intravilánu. Tenhle vývoj jde přece vidět u divokejch prasat, který se dokáží v houfech prohánět po sídlištích.
Takže tady se biologové domnívají, že návrat vlků do ekosystéku by měl pozitivní roli. Co si o tom myslí myslivci je samozřejmě jiná věc...

K tomu luxusu - pastva bez pasáčků s občasnou kontrolou stáda je u nás myslím docela nová věc, ted ale uvažuju v kontextu posledních třeba čtyřset let. Mohlo se to sice lišit oblast od oblasti, ale podle mně bylo levnější si držet pasáčky, než stavět a udržovat ploty (elektrické ohradníky se používají ve světě někdy od roku 1930, u nás jsem někde našel informaci, že zhruba od 40/50tých let.

Třeba tady u nás to bylo tak, že to rovný, co nešlo orat se kosilo na sena a páslo se jenom na tom nejchudším a nejkamenitějším. Stavět ploty ve skalnatách stráních se sklonem 45 stupňů opravdu není moc výhodné, stejně tak stavět ohrady pro tisícihlavý stádo.

I když se podívám na bývalý obecní pastviny, na které se vyháněla spojovaná stádečka, tak jsou to vždycky ty nejchudší krpály.

Stáda se musela hlídat i proti zlodějům.

Takže pokud o tom uvažuju v delším časovém horizontu tak pastva bez stálé přítomnosti pasáčka není standard, ale horká (pochopitelně příjemná) novinka.
No, a z mého poholedu, kdy musím ročně vysolit 300 tisíc lidem, co nám ovce hlídaj, tak je kontrola stáda jednou za dva dny opravdu luxus...

27.7.2018 10:39
přezdívka

XXX.XXX.105.195

saola napsal(a):
No, je hloupost pořizovat si tři malá štěňata naráz. Spíše jednoho psa a další rok k němu štěně/štěňata, budou se od sebe učit. Cena štěněte je vždy k diskuzi, ale existují i levnější varianty než SAO nebo KAO - třeba čuvač, maďarští pastevci apod. Pokud bych chtěla dobrého psa ke stádu, nebyla bych líná si do Maďarska nebo na Slovensko zajet, ale chápu, že záleží na rozpočtu a volbě každého. V případě nákupu psů se jedná o investici do budoucích let, pokud tedy věříte na ohrožení stáda vlky a nutnost každodenní stálé ochrany. Proto si je přece pořizujete, ne?

Ano, vím, co je to živit šedesát kilo psů. A nemám na mysli granulemi.

Nepodsouvejte mi doměnky, které jste jste si ze své vůle vytvořil, ani já, ač prapůvodem městské dítě, si nemyslím, že jehňata se po uzrání sbírají na louce jako houby.

Jedna věc by mne zajímala: je tu mezi vámi opravdu někdo, kdo má svou vlastní osobní zkušenost s napadením svých ovcí vlky?
Děkuji za všechny korektní odpovědi.

Zajet si do Maďarska pro štěně není o lenosti, ale o možnostech.Přivést štěně z ciziny není jen tak. A cena se potom vyšplhá o hodně víc než 15000. Pokud bych byla já postavená před volbu jestli psi nebo zrušit chov, volila bych zrušení chovu. Pes je závazek nejméně na 10 let a u takhle velkého plemene musíte taky disponovat určitou fyzickou silou a té už se s věkem tolik nedostává. Co mě odešla druhá středoasiatka už se na další necítím. A ten pes to dobře ví, že má navrch.

27.7.2018 10:43

No proste, chytraci co maj nacteno, naposlouchano nam tady budou kazat co jak delat? Nepochybuju ale ze by nam svoji pracovitosti dokazali obehat dotace na to vsechno.

27.7.2018 10:59
stepka

XXX.XXX.225.10

lupusi, lupusi vlézt s tímto nickem na "ovce" zavání masochismem
jak vidět, argumenty a fakta zde nemají místo,

To je stejně marné, jako vysvětlit "slepičářům", že kuna se živí jinak, než jen jejich slepicemi...

Myslím, že medúza je pro některé zde ještě poměrně shovívavá, po prolétnutí vlákna
by daleko více "slušela" vydra

(omlouvám se za použitý, leč výstižný vulgarismus)

PS. jestliže se nějaký vlk nechá zastřelit kuší (z kolika m? 30,50 ?), je s ním něco v nepořádku a není ho škoda

27.7.2018 11:07

Tady je to samej novej chovatel, ted uz i lovec vlku. Je videt ze okurkova sezona je v plnym proudu.
Spis nez masochismus to vidim na vysi rani.
Proc byste nekomu neco vysvetloval-la o kune ze se zivim kde cim, kdyz jim plundruje kurnik? K cemu tomu chovateli je tahle informace? Jste v poradku? O tech mozcich koukam pisete docela opravnene. Nikoho nezajima teorie, nybrz ta praxe co vam taky nejspis chybi.

27.7.2018 11:36
igor

XXX.XXX.159.37

Pastevečtí psi nemusí být jen papíráci za 15 tisíc. Já mám křížence choďáka a bordeauxský dogy. Stál mně velkou čokoládu pro děti "nešťastného chovatele" který to spojení opravdu neplánoval a 12 štěňat od papírový, výstavně úspěšný a čerstvě uchovněný dogy nečekal .

Matýskovi bude v listopadu deset, přemýšlím, že si k němu zjara pořídím mladíka, stejně jako jsem si pořídil Matýska k jeho předchůdci - k Benovi. Pes psa vychová mnohem líp, rychleji a důsledněji než člověk. Na mne zbyde vybudovat si autoritu a hlídat, aby si nepředávali zlozvyky - odnaučit to nejde (skoro...).

Až uvidím nabídku mix kavkazáka, čuvače, šarplanince atp. s ovčounem, rotvíkem, nebo dogou - jdu hned do toho.

Vycepovat podle svého musíte akorát jednoho psa - toho prvního.

Jo a pozor- musí to být jen psiska, feny mají tendence si všechno pamatovat a furt si mezi sebou něco vyřizovat, takže je člověk nemůže nechat bez dozoru. Mladý pes roste ve stínu autority toho staršího, pak ho jednou přeroste a přebere vůdcovství ve smečce. Někdy to jde smírně, někdy dojde ke rvačce. Ale nikdy jsem nemusel nechat něco šít, vždycky to skončilo jen oškubaným kožichem. I když řevu bylo okolo toho, jako kdyby se zaživa žrali...

27.7.2018 11:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je vidět že jste dostatečně zásobováni podobnými moudry v obrázkové formě. Zřejmě někdo ví, proč vám je posílá
Hlava nehlava se zastáváte nezvaných hostů poškozujících něčí majetek. Dovolím si vám připomenout že každý má právo, ale i povinnost chránit si dle svých možností svůj majetek. Jestli tohle nechápete, tak buď kromě nájemního bytu máte prdlajs, nebo je chyba někde jinde.
A ještě čekám kdy tu někdo napíše jak jsou nepřátelé vlků oproti jejich zastáncům vulgární, hrubí
A co kdyby jste šli třeba rybáře přesvědčovat o užitečnosti kormoránů?

27.7.2018 11:42

Igor: vsecko hezky a se psama mate pravdu ze starej mladyho nauci zauci. Nam se takhle naucila fenka krizenka borderky a labradoa bejt hodna a nekonecne trpeliva od labradora. Pak zaucila i mladou labradorku. Verim ze i hlidani a pastevcovani si predaj.
Ale co s takovyma psama v zastavbe? U nas ve vesnici je chovatelka cuvacu, bydli hodne bokem od ostatnich ale kdyz tma nekdo prijde nebo asi krmi, tak to je rev ze se to nese na kilometry. Bejt to u sousedu tak me asi praskne zilka opravdu :).

27.7.2018 11:43
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jenomže ani u papíráka nevíte jak se vyvede, i když by měli mít letitým výběrem zafixované ty správné vlastnosti. U křížence je to jedna velká neznámá. Neříkám, že se to nemusí povést, ale pravděpodobnost, že se to nepovede je mnohem větší než u čistého plemene.

27.7.2018 11:44

profesor: dobreeee :) je to dost nelidsky zabijet komary, taky jsou to tatinkove a maminky! To je ta lidska fales. Nekdo je min a nekdo je vic. Pritom mame jednoho pana ze jo?

27.7.2018 11:52

igor napsal(a):
Ve veřejných volbách by hlavně neměl vyhrát člověk, který prokazatelně lže a vyvolává strach z neexistujícího nebezpečí (migranti, vlci), vyhrát by měl ten, který hledá a nabízí řešení skutečných problémů. Pro stát jsou to nesmyslně nadhodnocené daně, neřešená penzijní reforma, korupce a klientelismus, přebujelá státní správa, dotace kterými vybírají bohatí podvodníci kapsy nás všech atp. Pro obec je to fungující infrastruktura (kanalizace, dopravní obsluha, doktor, obchody, škola a školka atp.).

Takže nebudem volit co? Já vám to povím, KSČM, Ano a SPD.
Dokonce i vlci tu škodí od tý doby co se tu usadily poslední 2 jmenované strany a KSČM ty vlky v tom žraní oveček určitě ještě tiše podporuje.

27.7.2018 12:02
igor

XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
To má jako být to mé lhaní?
Já se následně dočetl, že vlk sežere na posezení až 12kg masa. Vy tvrdíte že deset nesežere ani ten polární vlk, který je jednou tak větší. Nelžete náhodou vy?
Ale kolik toho do sebe vlk nacpe je celkem nepodstatné. Jde tady o to, kolik udělá zbytečné škody oproti nepodstatnému užitku.

Já nelžu ani náhodou, zato u profesora to není náhoda, ale stálý zvyk.

On se totiž "někde" dočetl, že vlk na posezení sežere až 12 kg masa a dodá k tomu, že já tvrdím, že deset nesežere ani polární vlk. A z toho vyvodí, že lžu já.

Vložím sem svůj příspěvek:

igor

Autor
XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
Saola, píšete -... " ovce nechovám, nemám pro ně podmínky"... pak nějak nechápu proč obhajujete návrat vlků, kteří tady taky nemají podmínky.

Já nemám potřeba někoho nachytat, jen jsem uvedl skutečná fakta.

Na rozdíl ode mne profesor manipuluje fakty. Do vlka u nás žijícího se 10 kilo masa nevejde, protože takový žaludek nemá.

Údaje o těch až 10 kilech na hlavu a den pochází z "vědecké statistiky" - jestliže smečka (řekněme pět kusů) polárních vlků uloví jednoho jelena nebo soba (průměrně cca 250 kg živá hmotnost), tak neodejdou, dokud je něco k sežrání (nebo je něco neodežene - člověk nebo medvěd). Jestliže vědec tuto smečku vidí pět dní hodovat na kořisti, dojde k výpočtu 250 kg masa děleno pěti vlky děleno pěti dny znamená že vlk sežere 10 kilo denně!

No a to je ta chyba v úsudku - jsou určité nestravitelné části (parohy, některé větší kosti, v době mírného dostatku i menší kosti a kůže), a hlavně s vlkama se na jejich kořisti přiživí krkavci, havrani, sojky, sovy atp., o menších šelmách (jako jsou hranostajové, kuny, lišky atp.) ani nemluvě. Vlci po nasycení neleží u kořisti jako lvi, ale poodejdou do úkrytu a vrátí se za pár dalších hodin.

Netvrdím, že do polárního vlka se nemůže deset kilo vejít - ale on je zhruba dvakrát tak velký než ten náš, a hlavně to má k nám opravdu daleko. Než k nám doputuje polární vlk, musíme si nejdřív počkat na další dobu ledovou, aby ho k nám dotlačil postupující ledovec.

Podle tučně zvýrazněných částí tvrdím, že náš vlk (nikoliv největší žijící poddruh vlka, vlk polární) nesežere deset kilo masa, protože se to do něj nevejde. A dále nevylučuju, že to nemůže zmoct vlk polární, ale ten se u nás nevyskytuje.

Takže kdo chce, ten lež vidí, že, profesore?

A protože to vidí i profesor, on blbej není, to bych mu křivdil, tak hned manipulativně uteče jinam:

Kolik do toho vlk nacpe, o to původně šlo - já jsem tvrdil, že jedna ovce stačí celé smečce a nesouhlasil jsem s tím, že potrhaných 10 kusů a rozeštvané celé stádo způsobí vlčí smečka, ale toulaví nebo toulající se psi.

A dál - vlk nedělá žádnou zbytečnou škodu, ale svoji práci. Tlumí menší predátory (lišky, mývalovce, u nás už i mývaly), loví hlodavce, černou a spárkatou zvěř a tudíž snížením jejich stavů snižuje škody jimi způsobené na polních i lesních kulturách. To je velice podstatný užitek - zeptejte se někdy lesáků, kolik je stojí pravidelné dosazování okousaných a oloupaných stromků, kolik je stojí zbytečně stavěné a pravidelně opravované oplocenky, kolik je stojí morsuvin a jiné nátěrové hmoty oproti okusu. Zeptejte se kolik mrzutostí na vsích působí projednávání škod na polích - myslivecká sdružení nechtějí platit (nemají ani z čeho), a zemědělci mají problém s pojišťovnama.

Jediná zbytečná škoda, kterou způsobí, je, že mu někdo takříkajíc na talíř předloží ovčí přesnídávku na kraj lesa, bez dozoru, bez psa, bez člověka... Krůta mi snášela vejce za plot, pak tam zasedla. Chystal jsem se ji večer přenést do odchovny, kam patří, ale vždycky mi do toho něco přišlo. Až přišla liška, a já přišel o vejce i o krůtu. To víte, že jsem nadával tý potvoře zrzavý, ale upřímně - můžu za to já. Ona udělala, co jí bylo přirozený. A to stejný udělá i vlk - když mu někdo večeři podstrčí pod nos, přece se nebude rozčilovat, ale slušně tu nabídku přijme a povečeří.

To je příroda.

27.7.2018 12:03

igor napsal(a):
Nepsal jsem sem už dost dlouho ze dvou důvodů - zaprvé jsem měl určité zdravotní komplikace, díky tomu málo času. A za druhé jsem neměl chuť do další diskuse s profesorem, který se snaží se nikoliv věcně argumentovat, ale vyhrát v diskusi za každou cenu tím, že protivníka zesměšňuje, manipuluje s fakty, vytrhává věty z kontextu a reaguje na to, co jeho oponent nikdy neřekl.

A k oreb - ta teď zareagovala na něco, co lupus nenapsal - on opravdu nenapsal, že jsem ignoroval příspěvky, ale : Nej příspěvky s fakty tu měl Igor, ale ani se mu nedivím, že po jejich ignorování věnuje svůj čas raději něčemu jinému

A fakta (ověřitelná) která jsem tu uvedl, skutečně některými diskutujícími ignorována byla.

V zásadě jsme se tu tiše domluvili, že nebudeme uvádět citace, protože je pak diskuse příliš dlouhá, jak vidíte. Tak jsem prostě zjednodušila to, co výše napsal lupus. Ten úsměvný smysl mi tím nemizí. Nebylo to proti nikomu a to jste doufám pochopil.

27.7.2018 12:07
igor

XXX.XXX.159.37

profesor: dobreeee :) je to dost nelidsky zabijet komary, taky jsou to tatinkove a maminky! To je ta lidska fales. Nekdo je min a nekdo je vic. Pritom mame jednoho pana ze jo?

Profesor psal o kormoránech, to jsou velcí černí ptáci a žerou ryby. Masťno, jen pro info - komáři jsou malý písklavý potvory, který žerou mně, když sekám večer trávu

27.7.2018 12:09
igor

XXX.XXX.159.37

Oreb, známe se z diskuze dost dlouho a myslím, že se valnou většinou i shodneme. Já to pochopil, jen jak mně popíchl profesor tak jsem začal psát hlava nehlava...

Mea culpa, mea maxima culpa

27.7.2018 12:12

igor: stane se :).

27.7.2018 12:36

igore, jasně, doufala jsem v to. I když až takové pokání netřeba .
Mám za sebou období chovu poštovních holubů. Když dravec chytne v letu holuba, který je šampion z Belgie, je to blbé, ale i ten dravec musí něco žrát a ten holub nebyl až takový šampion, když ho neviděl a neschoval se. Blbé, s tím nemůžu nic dělat. Když do holubníku vletí dravec vletovým otvorem, roztrhá tam pěkných pár holubů včetně toho šampiona a nemůže ven, mám dvě možnosti: usmrtit dravce, i když je chráněný, aby už nic nechytil a abych se uklidnila. Nebo dravce pustit. Jsou holubáři takoví i takoví. U nás jsme ho vždycky pustili, stalo se dvakrát. Možná se to sem nehodí, ale možná je to trochu podobné téma.

27.7.2018 13:10

oreb: Usmrtit aby ses uklidnila? Hele to někdy zkusím něco zabít až budu naštvanej a jsem zvědavej jestli to pomůže, jestli mi to zvedne náladu

27.7.2018 13:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

kostey - dneska jsem četla, že už byl viděn vlk na Rýchorách a že se asi stěhuje z broumovska. Tak ještě 25 km a máte ho u vás. Třeba už tam je a čeká. Nevím kolik km urazí za den nebo lépe za noc.

27.7.2018 13:17

Kostěji, já naprosto ne, ale pro někoho je to pomsta, že ten haj.zl dravec mu roztrhal skvělého holuba. Tady v tom vlákně taky něco podobného bylo, i když šlo o ovce a vlka. Tak mě to připomnělo tuhle situaci. Někteří holubáři dravce zabíjejí. Třeba i po nich střílí, když ho uvidí. Někdo je jen plaší prakem a kamínky, ale někdo ne.

27.7.2018 13:18
lupus4

XXX.XXX.21.14

Jedu k Boubínu za Kulíškem nejmenším a na houby, kdyby mě roztrhali vlci, tož na rozloučenou malou motlidbu :

Dodej mi prosím klidu, abych mohl souhlasit s tím co nemohu změnit. Odvahu k tomu abych změnil to, s čím nemohu souhlasit a rozum k tomu, abych dokázal ukrýt těla těch, kteří mě sra..li.

27.7.2018 13:21

lupus4:

27.7.2018 13:28

přezdívka: asi ze me dostal strach tak jde zkusit Kubu, ten je takovej mirumilovnejsi zda se :) a hlavne ma to 60ti hlavy stado, idealni vykrmit se na zimu.

27.7.2018 13:30
Pavel Š.

XXX.XXX.54.2

igor napsal(a):
Pro berrynator - do sv. války byla logicky většina černé zvěře slovena v oborách, protože se jinde nevyskytovala. Jako největší škůdce (likvidace drobné zvěře, mláďat, na zemi hnízdících ptáků, a hlavně zemědělských plodin) byla od Marie Terezie nepovoleno držení černé zvěře v panských a zemských lesích mimo obory. Lesy městské a ta trocha selských byly rozlohou naprosto zanedbatelné. K tomuto nařízení došlo po nekontrolovatelném nárůstu stavů černé zvěře v souvislosti s vyhubením vlka a medvěda v zemích koruny české. Kdo chce, může si to ověřit v příslušném patentu anebo v archívech, kde jsou dodnes uloženy materiálu, které si k tomuto rozhodnutí nechala královská komora vypracovat (zpracovával je Schwarzenberg, přímý předek toho kterého všichni známe).

Aby mne profesor nechytal za slovo - vyhubení populace neznamená, že se pár posledních jedinců někde nevyskytuje, poslední beskydský vlk byl například pozorován (a hned střelen) po cca 20 letech "bez vlků", takže se jednalo s největší pravděpodobností o mladý kus přetahující zřejmě z Polska, nebo Slovenska.

S tím nekontrolovatelným nárůstem černé zvěře nemáte tak úplně pravdu. Černá zvěř se ve druhé polovině 18 století přemnožila v důsledku posílení zvěří uniklou z poničených obor během války o dědictví rakouské a během sedmileté války. Tyto obory byly v baroku na území Čech mnohem četnější než dnes a sloužily k chovu zvěře pro pompézní šlechtické lovy, které čítaly denně výřady o stovkách kusů, takže není divu, že při úniku do volnosti takového množství zvěře hrozil v Čechách hladomor. Vyhubení vlka a medvěda v tom hrálo roli zcela zanedbatelnou. Příště si tu historii nastudujte důkladně.

27.7.2018 13:32

mastnacku, Vy tady píšete, že chcete nějaké odolné plemeno a to bývá hubenější a tužší. Asi si to přečet. Ale vlastně vždyť tu píše, že jede k Boubínu, tak co by dělal v Krkonoších .

27.7.2018 13:34
lupus4

XXX.XXX.21.14

oprava : modlitba

27.7.2018 14:00

přezdívka napsal(a):
kostey - dneska jsem četla, že už byl viděn vlk na Rýchorách a že se asi stěhuje z broumovska. Tak ještě 25 km a máte ho u vás. Třeba už tam je a čeká. Nevím kolik km urazí za den nebo lépe za noc.

přezdívko, ono Rýchory jsou vzdušnou čarou jen 10km od Ádru, ano po silnici to bude tak 30 - 40, ale vůbec se nedivím, že se pohybuje i tam. Nehledě na to byl vidět i škodil ve Vlčici, což je mnohem dál od Broumovska a skrz mnohem zabydlenější krajinu, takže mě tahle informace o Rýchorách nechala uplně chladným. Kdoví kudy všude chodí, myslím, že bychom se divili jak velké je opravdu jejich teritorium, nehledě na to, že mnoho strženejch ovcí můžou lidi neznalí přisuzovat toulavejm psům a nijak to neřešit.

27.7.2018 14:14
Bekkky

XXX.XXX.70.79

https://www.schafzucht-online.de/Artikel.dll?AID=5596082&MID=480&UIT=TkxfSURFTlQ9NTcwNTRfMjAxN18xMV8xN18wOV8xOV81NiZOTF9NSUQ9NTcwNTQmTkxfRU09c2NoYWVmZXJlaS53ZWJlckB0LW9ubGluZS5kZQ

https://www.schafzucht-online.de/Rueckkehr-des-Wolfes-geht-nur-mit-Akzeptanz-und-Regulierung, QUlEPTU3OTUxNTkmTUlEPTE2MTQyMw.html?UID=64A3FD995B5D4C6E013BF007350AF3AB0A3822F04D0BA8

Dovolila jsem si zde dát dva odkazy, i když je to německy. V tom druhém je uvedeno, že v Německu je žije momentálně cca 1000 vlků a populace přirůstá zhruba 30 procent ročně.
Já jsem ještě před dvěma lety považovala vlka za naprosto okrajové téma. Německo je soused, se kterým máme nejdelší hranici. Letos v zimě se mému příteli, který vypomáhal pást u jednoho stáda nedaleko německo-švýcarské hranice stalo, že jeho stádo vlci opravdu napadli. Rozehnali ho po lese, několik ovcí potrhali,3 se ztratily,2 byly mrtvé,2 se musely utratit a 1 nebo dvě následně nepřežily zranění. Fotky můžu dodat, ale není na nich nic pěkného. Není to jediný případ, nejvíc bylo najednou potrháno 44kusů a nějací koně.
V Německu se otázka vlka dost řeší, protože za pomoci ovčích stád udržují hodně velká chráněná území. Pastviny se udržují extenzivním způsobem, tedy přepásáním pod dohledem ovčáka. Kromě toho se vlci v civilizované krajině chovají jinak než v divočině.

27.7.2018 14:43

Bekkky: Něco mi ale říká, že tamější chovatelé mají mnohem větší volební potenciál a Německá vláda dokáže mnohem pružnějc reagovat na jejich potřeby a to si teď tahám z prstu ale něco mi i říká, že tam bude méně překážek v řešení nějakých národních dotací skrz ochranu před vlky, nehledě na to, že to tam myslím funguje podobně jako ve Francii, kde i co se producentů mlíka týče tak tam maj snad fixně danou minimální cenu výkupu a co se producentů masa týče tak to je podobně a případné poklesy cen pod tyto hranice doplácí stát a chovatelé dokážou mnohem lépe kalkulovat s financema.
Není to tak dlouho co v ČR byla výkupní cena mlíka pod nákladama a nikdo to neřešil. To by se tam asi nestalo. Pokud se pletu, tak mě prosím oprav

27.7.2018 15:14
igor

XXX.XXX.159.37

Pavel Š. napsal(a):
S tím nekontrolovatelným nárůstem černé zvěře nemáte tak úplně pravdu. Černá zvěř se ve druhé polovině 18 století přemnožila v důsledku posílení zvěří uniklou z poničených obor během války o dědictví rakouské a během sedmileté války. Tyto obory byly v baroku na území Čech mnohem četnější než dnes a sloužily k chovu zvěře pro pompézní šlechtické lovy, které čítaly denně výřady o stovkách kusů, takže není divu, že při úniku do volnosti takového množství zvěře hrozil v Čechách hladomor. Vyhubení vlka a medvěda v tom hrálo roli zcela zanedbatelnou. Příště si tu historii nastudujte důkladně.

Děkuju za připomínku Pavle, ale budu si trvat na svém. Historii mám totiž nastudovanou velice dobře.

Pro vaši informaci - ty "pompézní" šlechtické lovy sice čítaly výřady o stovkách kusů, jenže ne denně - ale za jeden den. Lov se totiž v oboře mohl opakovat až po několika letech (většinou jednou za 10-15 let), protože se zvěř musela po lovu znovu namnožit. Čili jeden den lovu, následně desetiletí krmení a péče o zvěř. Pak zase den lovu. Proto také byla na každém větším panství těch obor víc - k obornímu odlovu docházelo např. na hlubockém panství maximálně jednou za tři roky, jinak by došlo k snižování stavů zvěře. Mimo tato období se v oborách konal pouze průběrný odstřel (např. škůdci - přestárlí špičáci - zpátečníci, staré nebo nemocné kusy atp.). Pochopitelně, v největších oborách se nelovilo jeden den, ale dny třeba tři - ale následně se do obory s flintou nikdo ani nepodíval několik let.

K poničení obor došlo při každé válce, ale únik zvěře z nich byl marginální, protože tu zvěř jako svůj proviant použila táhnoucí vojska. Tato vojska ale hlavně naprosto vyrabovala, zpustošila a dalo by se říct vyjedla celé kraje - a tím byl způsoben nedostatek potravin a místní hladomory. Případně uniklá zvěř z obor s tím neměla moc společného - mohla situaci místně zhoršit, ale určitě ji nezpůsobila.

Černá zvěř se v zemích koruny české držela téměř jen v oborách téměř 300 let. K jejímu masovému rozmnožení nedošlo v 18. stol. kvůli válkám, ale už předtím, v souvislostí s chybějícím tlakem predátorů (což se snažila vyřešit Marie Terezie předepsaným tlakem na zrušení volně žijící černé zvěře mimo obory, které poté začaly být masově zakládány). Další expanze černé zvěře nastala až v minulém století, kdy po první světové válce, vyhlášení republiky a souvisejících majetkoprávních úpravách došlo po změně majitelů k změnám způsobů hospodaření v lesích (a oborách). Během druhé sv. války a po ní došlo k raketovému růstu stavů černé zvěře, který se v posledních letech zpomalil, ale zatím nezastavil.

27.7.2018 15:40

Hele o víkendu mi liška utrhla hlavu 96 bodovýmu kohoutovi a posvačila k tomu 20 slepic a kuřic.

Mám zahájit kampaň na vyhubení lišky v České republice? V lese to nemá co žrát, furt je to někde zajeté u silnice, roznáší svrab a vzteklinu a žere drůbež v intravilánu obce...

Místo toho stavím voliéru se základy, kam se nedostane. A neřvu nikde, že je to hrozný problém. Samozřejmě, že by bylo jednodušší, kdyby stačil přístřešek a slepice si mohly chodit kam chtějí, protože by všechna slepicožravá zvířata byla vyhubená, ale nějak by se mi takový svět nelíbil. A stejně to máte mít i vy, chovatelé ovcí. Zvířata daná tak, aby na ně vlk nemohl.

Jo, k těm psům. Dva roky zpátky se ke mě dostala štěňata KAOxMSP a část jich šla právě k chovatelům ovcí. Za dva tisíce. Takže výkřik "pes stojí 15k" ukazuje jen na to, že inzeráty nesledujete a apriori pořízení psa považujete ze nepřekonatelný problém. Ale je to problém váš, ne problém vlka.

27.7.2018 15:57
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dají se koupit bezpapíráci a kříženci za dobrý peníz, ale to je zase podporování tzv. množíren. A to je taky špatně. Než jsem měla středoasiaty, tak jsme pár voříšků měli. Ještě nebyla taková histerie ze psů a když se fenka hárala, tak kolem bylo několik nadržených psů

. Nechala jsem si jednu kříženku a ač nerada, byla jsem nucena dát ji uspat, protože ji nic nezastavilo v tom, aby nelikvidovala drůbež. Přitom její máma byla pohodář a když se někde zapomělo kuře nebo káče a nemohlo se dostat za ostatními, tak ho postrčila tlapou. Přičítám to tomu, že to byla populiční směs a vyštěpilo se prostě to horší. Ono i mezi čistokrevnými se vyskytnou prevíti, ale u kříženců jich je podle mě víc.

Jako děcku mě bylo vštěpováno, že nemám před psi utíkat a dívat se jim do očí. Žádný mě nikdy nekousl. Přišel, čuchnul a zase běžel po svém.

27.7.2018 16:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Igore, já manipuluji s fakty? Jen jsem psal že je vlk schopen toho tolik do sebe nacpat. Jestli vy tohle množství co jsem napsal berete jako že tvrdím že je to standard, je to váš problém. Naopak vy manipulujete s fakty. Udáváte tady údaje o chování vlka v ideálním prostředí. To mu stačí určitě ještě míň než ty vaše 3kgmasa, protože stále je co okolo ukusovat a ví že zítra bude večeře znovu. Pokud ale je nějaký extrém, tak je schopen se nacpat k prasknutí a pak třeba i několik dnů tráví a dalších x dnů hladoví, protože okolo nic k snědku není. Ale já už někde nahoře psal, že pokud se vlk-vlci dostanou do ohrady - do stáda ovcí, tak se chovají nestandardně! Tak že si tu klidně dál vypisujte kecy o tom jak vlk žere hlavně brouky, nemocná zvířata..... a že škody způsobené ve stádech kdy je potrháno více kusů, tak za to že můžou toulaví psi.
A už vůbec jsem jak vy píšete kvůli nějaké lži manipulativně unikl jinam. O ty přesné kg masa jde jen vám, protože co kdyby náhodou měl profesor pravdu že? Dokažte mě že to sežrat nemůže a pak si tady rozumujte. Ač se vám to líbí nebo ne, tak opravdu tady nejde o to kolik toho vlk sežere naráz. To je pouze váš zásadní problém s profesorem, který si dovolil vás a vaše vzdělané kamarády poopravit.
Mě nemusíte vysvětlovat co je to příroda a zákonitosti v ní.
Stále nevidím tu mou lež, z které jste mě obvinil! Hlavně že se navážíte do Zemana.
Jestli teda za tu lež považujete ty kg masa, tak si pusťte v neděli v 16:40hod. Primu!

27.7.2018 16:03

Bodlinko pastevečtí psi jsou u nás už dost zdegenerovaní a než investovat čas a práci s nějakým křížencem, nebo potomkem pasteveckejch psů, kteří ale už x generací žádnou ovci neviděli, tak mi příjde mnohem rozumnější si pro psa zajet do země kde se ti psi k práci stále používají.
Neříkám že pes pořízený v ČR fungovat nemůže, ale vzhledem k tomu kolik ten pes pak stojí je ta pořáizovací cena a cesta docela zanedbatelná.

27.7.2018 16:07

Bodlinka. Osobne jsem za to vratit se nejmin 300let zpatky :).

27.7.2018 16:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč tady stále řešíte psy? To je jako když Igor řeší kg masa
Kolik lidí tady chová tolik ks ovcí, aby se mu pes nejen vyplatil, ale aby byl i náležitě vytížen a netrávil většinu dne v kotci?
Nemám nic proti zatoulanému vlkovi, ale proti snahám vlka tady zabydlet. Vypásám 5 pastvin okolo vesnice vzdálených od sebe 1 - 3km. Většina pronajaté pozemky, pro techniku nesjízdné. Jestli po mě někdo chce, abych tam stavěl pevné, pro vlky nepropustné ohrady tak vám zrovna říkám že to nejde. Taky nejde abych denně vyháněl a večer zavíral ovce někam... třeba do stodoly.
Vraťte se už nohama na zem a uvědomte si kde žijeme a jaké tu máme podmínky.

Bodlinko zvu vás na pomoc při výstavbě voliéry pro mých 60ks ovcí. Děkuji.

27.7.2018 17:05
lukasel

XXX.XXX.30.253

Zaplotit pár metrů čtverečních pro drůbež je jiná než zaplotit 150ha pastvy... A když už by se tak udělalo tak zase budou ochránci řvát že zvěř nemůže migrovat a upřímně si nedokážu představit jak by jsme se v takové krajině pohybovali... Naštěstí bydlim v tak husté zabydlene oblasti že snad vlk neprojde. Lituju těch kterým zničí mnohaletou práci a radost z dochovaných zvířat. Škody by neměl platit stát ale ti co vlka chtějí. To je snad jasné když něco chci hradim vše co je potřebné a co způsobí za škody. Mě taky nikdo neodpustí když mi zvířata utečou a někomu zničí zahrádku ikdyz podle některých bych mohl argumentovat že ji měly mít zabezpečenou když ví že se v okolí pohybuji býložravci.

27.7.2018 17:19

lukasel: Ale však stát vlky chrání a stát nechce aby se likvidovali, ochránci jsou jen takovou prodlouženou rukou. Mimochodem to oni maj na svědomí dotace na zabezpečení stád proti vlkům nebo dotace na pastevecký psy. Ono to není tak, že tady nějací kluci z Duhy by si řekli, hele je tu vlk, tak ho budem chránit a brát to jako trestný čin, když ho někdo zastřelí.

27.7.2018 21:08
lukasel

XXX.XXX.30.253

No ale na popud někoho stat vlky začal chtít nebo že by to bylo jen z čista jasna?! Za každým nápadem někdo stojí... Nemám nic proti ochraně přírody sám chodím kolem vody, když jdu se psem sbiram odpadky. Ale cokoliv je přehnané je špatně. Někdo zmiňoval kormorána to je názorný příklad selhani...

27.7.2018 21:34
Bekkky

XXX.XXX.70.79

Nezlobte se, ale to je pořád dokola... Ochránci vlka říkají A - tedy chranňme vlka ale jaksi nikdo neříká B, tedy co nastane za předpokladu, že to nebude fungovat a vlci opravdu budou masivně škodit. Maximálně se tak zmíní, že škodu někdo nahradí. Ale kdo jak a za jakých podmínek.
V Německu to je tak, že vyžadují expetízu a zkoušku DNA. Kdo ponese náklady? Už se začíná roztáčet byznys v podobě toho, že sice někdo zaplatí, ale bude to pojišťovna, u které je ta která spolková země pro tento případ pojištěna. Ale ta vyžaduje, aby bylo prokázáno, že ovčák využil dostatečně ochranných anti-vlčích prostředků, které byly za tímto účelem homologovány. Dost pochybuju, že u nás by někdo nevyužil tuto možnost podobně.
Ale nejde jen o náhrady že? Mám ráda svou práci i ovce a vím, že každodenní obava o to zda je najdu ráno v pořádku mě může dovést k tomu, že už pást nebudu. Prostě si myslím, že i ovce mají nárok na ochranu za to, že udržují obrovské plochy plné květin, hmyzu a drobných živočichů. Ale jsou tu s námi jaksi samozřejmě, po staletí a nejsou akční a cool a nedej bože, někoho i živí.
To se tady taky dost zmiňuje, jak máme oželet zisky a pořídit si odpovídající ochranné prostředky. Jako za co? Když všechno dobře klape, nemusí se dokupovat moc krmení a nepostihne jehňata nějaká epidemie, tak je na to, aby auto, manipulátor a traktor jezdily a měly servis, zvířata a my normální potravu, kvalitní boty a bundu do práce a poplatit účty, koupit nový sítě, něco do stáje a to je tak asi celý. A když zbude na dobrýho berana, je to . Naším ziskem je hlavně to že nás ta práce baví a pocit svobody, když se stádem jste v krajině.
Proto se tu diskuze tak vaří a protože ze strany kozo-ovčo-chovatelů se jedná o osobní a srdeční záležitost. Což u zástupců druhé strany asi těžko může nastat.
Prostě mě zlobí a uráží tón některých zastánců vlka, kteří mi vlastně říkají: Máš ovce a jsi na nich závislá, no to máš teda smolíka, protože teď tu bude vlk, my ho tu chceme a ty si polib... a neskuhrej... Protože nám se to tak líbí a jestli to někomu rozvalí bytí, to je nám jedno. Když se kácí les, lítají třísky. Kde že jsem to jen slyšela... ale to už je docela dávno.
Proč se nikdo nezeptá, za jakých podmínek lze tuhle práci ještě dělat a jak to řešit...

.

28.7.2018 07:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bekkky je jasně vidět že tyhle vlčí odborníky možná způsobená negativa vůbec nezajímají. Myslím že jste tady toho co mělo hlavu a patu napsala už dost, ale je to vůbec nezajímá. Protože jestli-že tady argumentují tím, že je třeba si přenést krůtu za plot, drůbež dát do voliéry, že není problém při 60ks ovcí uživit tři pastevecké psy, že na Aljašce to funguje....... tak tohle mluví za vše. Mě z toho vyplývá, že ekonom by se měl věnovat ekonomii, vet veterině a uživatel latinského jazyka by při svém pocitu víceinteligentnosti, by se neměl uspokojovat jen tím, že tu někdo vyjádřil obávu o napadení člověka vlkem.
Ono se to hezky rozumuje z poza vyhřáté kancelářské židle v zimě v létě, v pátek, svátek.... Chcete dál chovat ovce - tak se za nima do ohrady nastěhujte...... Když nemáte na to živit pastevecké psy, tak ovce nechovejte...... My tu chceme vlka....
Vychází mě z toho to, že jediná kdo tu může v klidu chovat ovce je Tedýsek. Ona myslím už tři psy má a vzhledem k tomu kolik měsíčně do psů peněz vrážela v době, kdy měla jen dva tak ona jediná to dělá dobře. (kolik ji stojí v současnosti psi tři se raději neptám!)
Omlouvám se že jsem si na vás vzpomněl, doufám že jsem si vás s někým nespletl.

28.7.2018 08:46
saola

XXX.XXX.151.22

Bekkky, vytváříte si o diskutující "protistraně" doměnky, které nejsou na místě. Za sebe mohu říct, že mne zde mrzí spíš to, že ovčáci (a vy ve svých argumentech) vidí jen na hranici svého stáda. Vlci se zpět do přírody nevracejí proto, aby se primárně krmili načechranými ovečkami, ale proto, že mezi vysokou a černou zvěří své místo mají. Do krajiny a přírody patří, stejně jako rys, liška, kuna, lasička apod.
Jenže ať tady dá člověk jakýkoliv rozumný argument, tak jediné, co od majitelů více či méně ovcí slyší (a teď nemyslím přímo Vás, Bekkky), že to prostě nejde. Když se tady zmíní pastevecký pes, je drahý a nejde to, Když někdo zmíní funkční pastevecké křížence za hubičku, je to podpora množíren a nejde to (najděte si kdyžtak, přezdívko, co jsou to množírny, než tady budete takhle plácat - množit v množírně křížence KAO, SAO apod. fakt není zlatý důl). A s ostatními argumenty je to stejné...prostě se nehnu, nebudu měnit nic, mám svý vovce a takhle to bude, vy ostatní si trhněte nohou i s vlkama, protože já mám svý vovce a to je můj svět a běda, jak mi někdo změní podmínky...jo
Profesor1: nevím, kolik jste ze světa viděl, ale tak, jak to máte nalajnováno (viz váš příspěvek výše), to naštěstí v reálu nefunguje. A je to dobře. Protože pak by se ve vašem vidění světa nemohlo přihodit třeba to, že jeden z největších odborníků na bitvy druhé světové války v Řecku a na Krétě je správce sociálních služeb apod. Ale chápu váš pohled na svět - ony renesanční znalosti a široký rozhled po jiných oborech než jen tom vlastním profesním, se dnes moc nenosí. A je to vidět i v této diskuzi - bohužel hlavně na straně majitelů ovcí.

A dodatek: když se tady zeptám, kolika z vás vlci zabili ovce, tedy kdo z vás konkrétně má osobní zkušenost s vlky u svého stáda, a zdvořile předem poděkuji za korektní odpovědi, tak jediný, kdo mi odpoví, je kostey. Z toho se přikláním k tomu, že nebýt fotopastí a medializace návratu vlků do přírody, ani o nich nevíte. Tak co řešíte?

28.7.2018 09:06

Saola: co resite? Ze pobiha par km ode me? Hlavne tady resime arogantni vlvaky uz par dni.

28.7.2018 09:08
saola

XXX.XXX.151.22

Omlouvám se, ale bohužel nevím, co je vlvak. U nás nejsou.

28.7.2018 09:16
lukasel

XXX.XXX.30.253

A když se já zeptam kolik vás zastánců něco chová? Ta samá situace... Sytý hladovymu neuvěří...

28.7.2018 09:16

Vlcaky, lupus, saola a dalsi, pridala se bodlinka, snad jsem na nekoho nezapomnel.
Jak vidno, asi kdo nema vs titul, nenosi culik pripadne ted modni drdol, nezjezdil alespon pulku sveta, tak je bl bej ovcak a ma drzet kusnu. Arogance tehlech lidi je cejtit na kazdym kroku kam prijdou.

28.7.2018 09:18

arogantní jste tady akorát vy. prostě všechno je problém, budu si to dělat tak, jak si to dělám, nikomu se nebudu přizpůsobovat. to je arogance.

28.7.2018 09:22

A jeste ho poslu do vecnych lovist, kde mu bude dobre... Vase veta o slepickach byla teda taky vseobjimajici, to se musi nechat. Pro me to problem neni absolutne, ja chci moznist ho skolit jak zacne lovit, nic vic. Jinak jsem pro vlka. To zase nekdo nevladze cist.

28.7.2018 09:29
lukasel

XXX.XXX.30.253

A k těm pastevecký psům...mám riskovat že někoho pokouše když nebudu zrovna na pastvě(mám taky i rodinu)?! Lidi nedokáží respektovat ceduli zákaz vstupu a jdou se fotit s telatkem a mají pocit že se mají špatně tak jim donesou pytel pečiva... To není smyslena příhoda to je má osobní zkušenost...ty co se fotily s teletem jsem na poslední chvíli vyhnal když kráva zjistila že jsou na pastvě a šla se na ně podívat... Víte co by se mohlo stát kdyby tam doběhla dřív než já?! Asi bych vám psal z vězení...bohužel lidi jdou tak tupý... Takže kdyby tam byl pes co má hlídat stádo...situace stejná...

28.7.2018 10:13

Co se týče psů ve stádě, tak by to bylo mnohem schůdnější kdyby lidi respektovali to, že ke zvířatům se neleze a kdyby zákony v případě problému hned neskočili po majiteli psa.
Dokud v tomhle se něco nestane, tak ovčáci nebudou chtít dávat psi do stád.
Na Duhu se tu hází jen špína, ale jsou to právě oni, kteří se snaží zasadit o to, aby se toto změnilo. Nejsou to jen jakýsi dlouhovlasí veganští maníci co nevidí nic jiného než ochranu ohrožených druhů. Vím že o celé problematice maj mnohem větší přehled než my všichni dohromady. Ledy se ale nehýbou tak rychle jak bychom si všichni přáli.

Vlci maj ve svém jídelníčku zařazena hospodářská zvířata jen minimálně. Bohužel tu stále jsou chovatelé, kteří nemaj ani ty 4 lanka do 90cm, ve kterých by bylo aspoň 6tis Voltů.
Za rok navštívím stovku farem a když vidím jak maj chovatelé natažený ohradníky tak si říkám, dobře jejich zvířata to třeba udrží, ale proti predátorům zvenčí to fakt nestačí. Častokrát to bývá pár lanek do 70cm a napětí maj do 4kV ale častokrát jen 2kV. Mám pořád v kapse digi zkoušečku a jen co vidím ohradník, tak mě něco nutí si ho změřit, je to taková má úchylka. A já tu nemluvím o 2m pevných plotech zakopaných půl metru pod zem, ale i vlk když dostane pecku od ohradníku, tak ho pak radši obchází, než aby ho přeskakoval. Vlk při svém pohybu se snaží spotřebovat co nejméně energie a přestože dokáže přeskočit táááákovejhle plot tak stejně se radši překážkám vyhybá.
Pokud ale chovatelé nebudou schopni aspoň trochu posílit ohradníky a vlky doslova naučí, že ovce jsou snadná kořist, tak pak si jako chovatelé škodíme navzájem a můžeme vyřvávat jak chcem a házet vinu na vlky, na stát, na Duhu, na kohokoliv.

Pak je tu další věc a to ta, že pokud už se nějaký vlk naučí do stád chodit, tak aby to neučil další, tak bych dovolil jeho odstřel. To jak je to reálný a proveditelný je věc další, protože ona to není sranda střelit vlka, ale aspoň by to chovatelům dalo další možnost jak se bránit. S tím je ale spojená další věc a to ta, že pokud by se takhle zabil alfa samec ze smečky, tak to může být taky trochu kontraproduktivní, ale o tom nejsem hoden tady vykládat.
Největším křiklounů, bych doporučil si zajít na nějaký vlčí seminář a problémy jak je vidíte vy s nimi prodiskutovat.
A další věc je ta, že jen co začnou vlci škodit ve větší míře i u skoťáků a tím nemyslím Skoty ale chovatelé hovězího dobytka, tak to je tak velká lobby, že by se konečně mohlo něco začít dít.

28.7.2018 10:20

"Když se tady zmíní pastevecký pes, je drahý a nejde to, "

citace ze stránek MŽP :
"Mimo tyto pasivní ochranné prostředky se podpora vztahuje na nákup, výcvik a péči o pasteveckého psa. Kvůli jeho výcviku může být projekt rozložen do více let. Finance mohou chovatelé získat i na realizaci opatření osobními náklady, například na hlídání stáda pastevcem. "

takže...?

"Lidi nedokáží respektovat ceduli zákaz vstupu a jdou se fotit s telatkem a mají pocit že se mají špatně tak jim donesou pytel pečiva... To není smyslena příhoda to je má osobní zkušenost...ty co se fotily s teletem jsem na poslední chvíli vyhnal když kráva zjistila že jsou na pastvě a šla se na ně podívat... Víte co by se mohlo stát kdyby tam doběhla dřív než já?! Asi bych vám psal z vězení...bohužel lidi jdou tak tupý... Takže kdyby tam byl pes co má hlídat stádo...situace stejná..."

no, kdyby tam byl ten pes/psi, tak by lidi do ohrady nepustil, to by se stalo...
jinak právní náhled na napadení pasteveckým psem za různých situací je v odkazu výše (http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2342)

"Osobně o to, mít v ohradě psy vůbec nestojím. Je to řádná komplikace a spousta práce. Pes je hotový nejdříve ve dvou letech. Ovčáckého psa zvládám vychovávat jen jednoho za dva roky. Nevím, kolik pasteveckých psů naráz lze vychovávat, ale typuju že maximálně jednoho ročně. No tak to bych se na nějaký rozumný počet na ochranu stáda dostala tak za 6 let."
1. lze koupit psy dospělé
2. výchova pasteveckého psa k hlídání spočívá v tom, že vyrůstá se stádem, toť vsjo...a pak jsou to instinkty a pudy

"Prostě mě zlobí a uráží tón některých zastánců vlka, kteří mi vlastně říkají: Máš ovce a jsi na nich závislá, no to máš teda smolíka, protože teď tu bude vlk, my ho tu chceme a ty si polib... a neskuhrej..."
a neříkají spíše- je třeba chránit? Stejně jako v jiných oblastech života, při jiných činnostech, kde se používají (a ze zákona třeba i musí) různé ochranné pomůcky, opatření, povinná školení, razítka, pojištění...a nic není zadarmo...a bez dotací.

28.7.2018 11:39
lukasel

XXX.XXX.30.253

Ano nepustil ale jakým zpusobem?! Bude běhat a zduchat do nich a tím je vytlačovat?! Asi těžko... To je jak když přijdete k někomu na návštěvu a řeknou vám pojdete dál on nic nedělá...ano těm co jsou v jeho smečce ne... Já se nebráním změnám ale musí být použitelný v praxi a ne abych byl jednou nohou v kriminále při současných zákonech... Ale jak sem psal naštěstí se mě to netýká ale vždycky se zastanu jiných chovatelů protože vím co to vše obnáší a hlavně mám zvířata doma a jsem venku víc než doma...

To víte že by se mi líbila symbióza se všemi ale když jdete po dobrým a vrací se vám ve zlým tak je někde chyba...

28.7.2018 11:50

Hmn: furt tak nejak nechapete ze konkretne tady na ifaune diskutujou malochovatele, mam to nejak jeste vysvetlovat nebo to dokazete pochopit?

28.7.2018 11:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Saola, jak se mám asi bavit s někým, kdo tvrdí jak tomu rozumí a přitom si ve třetině příspěvkú utahuje z někoho kdo má obavy o sebe případně o své děti a zbylý čas dělá z ostatních blbce. Nebo s někým, kdo mě tady veřejně prohlašuje za lháře, mimochodem dodnes nevím přesně kvůli čemu, jen se domnívám, že kvůli +/- 10kg masa, které je schopen nebo není schopen vlk sežrat?! Navíc tady zatahuje politiku. Přitom jak jsem pochopil, tak jeden čerpá znalosti od kamaráda který prošel Aljašku a druhý od svých prý vzdělaných kamarádů.
Nikdo z těch, kteří tady bouchají rozumama nezmínil ani náznak toho, co tu napsal o vlk x ovce třeba Kuba. Už někde nahoře jsem psal že vlkům nerozumím, taky jsem psal že v podstatě nemám nic proti vlkům, ale nelíbí se mě zkreslené argumenty těch co je tu zabydlují a obhajují.
Neberu vlkům právo se tady projít, případně i zabydlet. Ale za předpokladu, že se jim budu moc co nejjednodužší a nejlevnější cestou bránit!
Ač bydlím na okraji Beskyd a na hranicích se Slovenskem, tak osobně z vlka obavy nemám. Už jen proto, že myslivci by s nima zatočili velmi brzy. Oni totiž konkurenci nepotřebují. Jim vyhovuje to, že si sednou někde na okraj zahrady a nemusí za zvěří daleko do lesa.
(a prosím žádné komentáře o tom, jak je složité vlka ulovit, JDE TO!).

28.7.2018 12:07
dad

XXX.XXX.225.133

tak takhle nějak začíná samoregulace
až se vlci ukážou na dohled od Kolína tak začnu mít strach

28.7.2018 12:16

"Ano nepustil ale jakým zpusobem?! Bude běhat a zduchat do nich a tím je vytlačovat?! Asi těžko... "

1. tak, že v prvé řadě k štěkajícím psům nikdo nepoleze
2. viz např.
https://www.youtube.com/watch?v=PndPqCN865g.

28.7.2018 12:43
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Mám zkušenost jenom se středoasiatem. Ten neštěká, nevrčí, ale hned útočí. Vypadá jako neškodný medvídek, ale má takový odpich - jak se říká 300 z místa - že případný vetřelec je bez šance. Hasiči u nás na pozemku měli uložený železný šrot, protože tam kde ho měli původně si ho vždycky v noci někdo půjčil na věčnou oplátku.

28.7.2018 12:45

Kostěji, plný souhlas s Tvým posledním příspěvkem.

28.7.2018 13:25
saola

XXX.XXX.151.22

přezdívka napsal(a):
Mám zkušenost jenom se středoasiatem. Ten neštěká, nevrčí, ale hned útočí. Vypadá jako neškodný medvídek, ale má takový odpich - jak se říká 300 z místa - že případný vetřelec je bez šance. Hasiči u nás na pozemku měli uložený železný šrot, protože tam kde ho měli původně si ho vždycky v noci někdo půjčil na věčnou oplátku.

Pak není na místě svou zkušenost s jediným plemenem/jedincem zobecňovat na všechna plemena pastevců. Navíc takhle, jak píšete, SAO nepracují ani ve své domovině. Válí se u stáda a hlídají. Ale kolemjdoucí, pěší/jezdce na koni/kole/motorkách rozhodně nevraždí, jakmile se objeví na obzoru. Při překročení určité vzdálenosti dají o sobě vědět, ale pokud nejdete tvrdohlavě proti nim (nevím, kdo rozumný by to dělal, vždy se to dá obejít jinudy), tak je to bez problémů.
SAO je k ovcím v ČR ale zbytečně předimenzovaný, nemyslím teď úplně velikostí, ale tím, že je to pes s poměrně nepsí mimikou a vizáží pro nepejskaře, lépe je vybírat pastevecké psy z místních osvědčených evropských plemen.

Jinak též velký souhlas s kosteyem, pěkně napsáno.....Vlk při svém pohybu se snaží spotřebovat co nejméně energie a přestože dokáže přeskočit táááákovejhle plot tak stejně se radši překážkám vyhybá.
Pokud ale chovatelé nebudou schopni aspoň trochu posílit ohradníky a vlky doslova naučí, že ovce jsou snadná kořist, tak pak si jako chovatelé škodíme navzájem a můžeme vyřvávat jak chcem a házet vinu na vlky, na stát, na Duhu, na kohokoliv.
- tesat do kamene.

profesor1: nedokážu si představit, že se někdo skutečně v reálu vážně obává, že mu vlci v ČR sežerou děti. A pokud někdo takový existuje, nerozumím zas tomu, proč se takového člověka zastávat.
Jinak argumenty protistrany jako takové je nejlépe ověřit si hlubším proniknutím do problematiky. Pak možná občas zjistíte, že to žádné výmysly nejsou.

28.7.2018 14:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já si ten strach představit dokážu, protože v době kdy moje tři děti navštěvovaly základní školu, tak tady několik zim přespával medvěd - cca 6km vzdušnou čarou. Pravděpodobnost potkat medvěda je skoro tak nepatrná jako potkat vlka, přesto jsem obavu měl, když šly někam dál na houby. Záměrně zvírazňuji slůvko skoro, protože jsem 8 let "spolupracoval" s kamarádem, který se věnoval původně natáčení jelenů v říji a následně natáčení medvědů, kteří se do naší blízkosti toulali ze Slovenska. Tím chci předejít nějakým vysměváčkům rodu Ursus arctos.
Netvrdím že argumenty protistrany jsou výmysly, ale ohledně problematiky ovce x vlk u nás, jsou to všeobecné kecy, které platí na Aljašce, nebo v Polsku v pralese, ale ne v ohradě plné ovcí!

28.7.2018 14:15

Poznámku k těm pasteveckým psům: Pochopila jsem dosud, že pastevecký pes se nemá brát k člověku, má být se stádem odmalička a nikdo, ani majitel by se s ním neměl mazlit a kamarádit, jinak se stává agresívním vůči lidem a přestává být součástí stáda. Pokud není s lidmi, ale se zvířaty, brání je s mírou a agresívní není. Odborník na psy nejsem, ale vypadá to logicky. Pastevecký pes, kterého i zčásti vychováváte jako normálního psa, se zkazí.

28.7.2018 14:35
saola

XXX.XXX.151.22

Cílem snad ale je, aby se vlk do té ohrady plné ovcí nedostal, ne?
Proto je mimo vhodné posílení ochrany stáda znát i vlčí etologii.
Potkat medvěda v ČR je ještě méně pravděpodobné než potkat vlka, navíc se jedná o zvířata s odlišnými potravními zvyklostmi. Za těch šest let medvěd nikoho nesežral, že? Žil 6 km vzdušnou čarou od vás a nepřekáželi jste si? To je prima...
Vlk ani medvěd nepřemýšlejí jako vy - hele, támhle jsou děti, co se sem konečně zatoulaly při hledání hub, sežereme je. Jak píšu výš, případný medvěd i vlk o těch dětech dávno vědí, a klidí se pryč, pokud mají možnost.
Něco trochu jiného je nocovat pod širákem v divočině v Beskydech - to bych menším dětem určitě rozmluvila.

28.7.2018 14:43
Bekkky

XXX.XXX.70.79

saola:
Vy jste můj příspěvek nečetla pořádně, já jsem psala jak vlk napadl stádo, fotky jsem nechtěla zveřejňovat, ale dobrá udělám to.
A odkazy které jsem uvedla jste také nejspíš nikdo neprošel. Tam je jasně vidět, jak rychle vlci migrují Evropou. A tak je celkem jedno, zda jsou momentálně u švýcarských hranic. Za 2-3 roky budou zde. A zdá se, že se chovají jinak, než se předpokládalo. Z neobydlených bývalých vojenských prostorů, kde je spousta zvěře se přesouvají blíže k lidem.
Většina z vás si někde přečetla o chování vlka v oblastech, kde původně žil. Protože jiné zkušenosti ani být nemohou. Problém ale je, že některé druhy se dobře přizpůsobují a už v průběhu několika generací dokáží své zvyklosti silně změnit. Vidím to i na ovcích a psech.
Jedná se většinou o stádní a smečková zvířata, kterým se to takhle daří. Snáze si totiž předávají zkušenosti. Viděla jsem mimo jiné i film o ledních medvědech, jak během několika generací změnili zásadní životní návyky a potřeby, aby přežili. Takže vlka, který žere babičky v celku už nejspíš nepotkáme a možná ani toho, který vyhledává pustiny a bojí se lidí.

28.7.2018 14:46
saola

XXX.XXX.151.22

Poznámku k těm pasteveckým psům: Pochopila jsem dosud, že pastevecký pes se nemá brát k člověku, má být se stádem odmalička a nikdo, ani majitel by se s ním neměl mazlit a kamarádit, jinak se stává agresívním vůči lidem a přestává být součástí stáda. Pokud není s lidmi, ale se zvířaty, brání je s mírou a agresívní není. Odborník na psy nejsem, ale vypadá to logicky. Pastevecký pes, kterého i zčásti vychováváte jako normálního psa, se zkazí.

To je samozřejmě hloupost - pastevecký pes s vlastními lidmi normálně komunikuje, nechá se mazlit a kontakt s vlastními lidmi vyhledává a má rád. S ovcemi je odmala proto, aby je přijal za své a chránil je. Pokud je se stádem venku, díky svým přirozeným vlohám brání stádo před cizimí - lidmi, psy, vlky, cyklisty apod. Vlastní obrana má několik úrovní - pokud pes zaregistruje vetřelce, jde mu vstříc a upozorňuje štěkotem na jeho existenci a zároveˇmu dává na vědomí, že tudy ne. V takovém případě se běžní turisté zastavují, otáčejí a volí jinou trasu, aby se vyhnuli stádu. Pokud člověk/cizí pes/vlk postupuje dál, pastevecký pes zasáhne a snaží se zabránit příchozímu v přístupu ke stádu.
Nemůžete si představovat pasteveckého psa jako nevymazleného deprivanta, který vyhlíží okolojdoucí proto, aby se nechal pohladit, protože to doma nemá. Ti psi chrání ovce a nic pro ně není důležitější, ale doma se v kontaktu se svými lidmi chovají jako běžní psi, hrají si, těší je, když je mazlíte. A od cizích nic takového rozhodně nečekají. Cizí jsou cizí a ke svému stádu je nepouštějí.

28.7.2018 15:00
saola

XXX.XXX.151.22

Bekkky napsal(a):
saola:
Vy jste můj příspěvek nečetla pořádně, já jsem psala jak vlk napadl stádo, fotky jsem nechtěla zveřejňovat, ale dobrá udělám to.
A odkazy které jsem uvedla jste také nejspíš nikdo neprošel. Tam je jasně vidět, jak rychle vlci migrují Evropou. A tak je celkem jedno, zda jsou momentálně u švýcarských hranic. Za 2-3 roky budou zde. A zdá se, že se chovají jinak, než se předpokládalo. Z neobydlených bývalých vojenských prostorů, kde je spousta zvěře se přesouvají blíže k lidem.
Většina z vás si někde přečetla o chování vlka v oblastech, kde původně žil. Protože jiné zkušenosti ani být nemohou. Problém ale je, že některé druhy se dobře přizpůsobují a už v průběhu několika generací dokáží své zvyklosti silně změnit. Vidím to i na ovcích a psech.
Jedná se většinou o stádní a smečková zvířata, kterým se to takhle daří. Snáze si totiž předávají zkušenosti. Viděla jsem mimo jiné i film o ledních medvědech, jak během několika generací změnili zásadní životní návyky a potřeby, aby přežili. Takže vlka, který žere babičky v celku už nejspíš nepotkáme a možná ani toho, který vyhledává pustiny a bojí se lidí.

Četla jsem, ale nejedná se o ČR, že? Měla jsem na mysli osobní zkušenost zde v ČR, ale možná jsem to ne úplně zdůraznila.
No, pokud vlkovi budete nabízet volně se pasoucí nechráněná stáda ovcí, tak si vlk asi rád zvykne.
Ale pak nechápu, na co si stěžujete? Je to stejné, jako nechávat odemčeno, když jdete pryč, stejně jako klíčky v autě...nikdo z vás jistě nezpochybňuje, že je normální si svůj majetek chránit a pečovat o něj s péčí dobrého hospodáře, tak proč nechránit své ovce?
Vaše odkazy jsou pěkné, ale je tady taky hodně nápadů včetně odkazů, jak ty ovce chránit.

28.7.2018 15:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

No, vidím že rozumíte i medvědům. Jistě máte i kupu dětí co se vám toulají často po okolních lesích...
https://www.inmagazin.cz/clanek/562_pozor-na-medvedy-v-beskydech.aspx. :-D.

28.7.2018 15:22

saola: To mě překvapuje, co píšete, protože já jsem se to dočetla v metodické pomůcce o ochraně stád pomocí pasteveckých psů, kterou jsme dostali od AOPK ČR jako členové SCHOK. A zdá se mi to právě logické, psa nehladit, aby nepřilnul k člověku atd. Je tam docela pěkně popsáno, jak se ti psi vyvinuli, že nemají lovecký pud atd. A kdyby ten pes byl opravdu vychován tak, jak tam píší, asi by u stáda fungoval a lidi by se ho bát přitom nemuseli, protože nejsou pro stádo ohrožení. Cizí psi ano. A taky je fakt, že všichni ti středoasijští a další pastevci, které jsem kdy viděla, nebyli nikdy u stáda, byli s lidmi, byli i zákeřní a těžce majitelem zvládnutelní. Vlastně byli zkažení, jak jsem pochopila, protože život s člověkem není jejich oblast působnosti.

28.7.2018 15:34
wlcoun

XXX.XXX.129.88

Saola...Kolik Ty máš zkušeností s pasteveckými psy?, Předimenzavoné plemeno do podmínek Čr".
Měl jsem Šarplanince. a určitě by ty pěší a jezdce(obzvlášť nesnášel krétény na motorkách a čtyřkolkách co jezdí přes louky), vraždil".
Pokud jde o zabezpečení pastvin.Saola asi nikdy nic neoplocovala. Jelikož jsem v CHKO tak si ani neumíte představit jaká byla procedura pro povolení oplocení pastvin. Pletivo 80cm+el.drát ve 110 cm.
Takže na jednu stranu, když to chce člověk pořádně zabezpečit tak mu na úřadech házej klacky pod nohy-, a nestačil by jenom takovej provázek co maj všichni.., ty sloupky co nejnižší a nejužší, ať nejsou moc vidět, přeskočí to srnka? atd."
A na druhou když divoká zvěř udělá škodu(u nás divočáci, srny, jinde třeba vlci- dosaďte si co chcete) tak první je, co jste udělal pro zabezpečení"...

28.7.2018 16:38

wlcoun: já právě stavěl ohrady proti vlkům na Broumovsku v CHKO a prostě nebyl čas se někoho ptát jestli můžem a čekat na nějaké povolení, když ze stáda každou noc mizela kůzlata o prakticky nevyčíslitelné hodnotě.
A mimochodem protože po nich nezbyl ani chlup, tak ani žádná kompenzace nebyla.

Proti prvotním útokům vlka jsem za kamarádkou po půlnoci přijel a postavil obyč ohradník okolo statku. Nebyl dlouhej a tak jsem natáhl 5 řad. viz 1. fotka. Vlka to zastavilo, začal škodit u sousedů.

Poté začala pastevní sezona a zatloukly se kůly po obvodu pastviny a natahala se elektrika. Jenže jen 2 lanka a stejně byl víceméně furt vypnutej a tak se začala ztrácet zvířata zas. Načež jsem byl teda povolán ať ohradu postavim.
Tak jsme se pustili do stavby ohrad, fotopast takhle fotila mě s pívem v ruce přes den (foto2) a vlka na stejném místě v noci (foto3).

28.7.2018 16:40

Tahle debata je tak zábavná, že se kvůli ní někdo právě dnes i registruje .

28.7.2018 16:47
lukasel

XXX.XXX.30.253

Kdyby to tak vše fungovalo jak si to naplánujeme... I s těma pesanama to by byla krása ale je to pořád jen zvíře a nikdo a nic mi nezaručí že někoho nepokouše...co doba hárání?

Myslím že tahle debata k ničemu nevede nejlepší podle mě bude když napíšete kde se nachází vaše farmy a kdo se bude chtít necemu přiučit myslím že rád přijede. Tak prosím nechte nás nahlédnout do vaší práce.

28.7.2018 19:30

Viděla jsem ve Španělsku u stád Španělské mastiny.Bylo jich tam několik u velkých stád i 10 -12.Štěńata jsou se stádem od mala, je to jejich smečka.Majitel je přijde 1-2x denně nakrmit a jinak si jich moc nevšímá.Pokud se někdo piblíží více ke stádu, psi se přiblíží a štěkají, ale nenapadají.Napadnou jen pokud někdo či něco jde přímo po ovcích.Pokud se od stáda vzdálíte, vracejí se psi zpátky.
My máme na hlídání koz čuvače.Vlci u nás nejsou.Psi se také od koz nevzdalují a pokud někdo přijde k ohradě štěkají, vrčí, ale neútočí.Do ohrady jim zatím nikdo nelezl.Lišky a cizí psi, ale napadnou.

28.7.2018 20:56

plus:
"To mě překvapuje, co píšete, protože já jsem se to dočetla v metodické pomůcce o ochraně stád pomocí pasteveckých psů, kterou jsme dostali od AOPK ČR jako členové SCHOK. A zdá se mi to právě logické, psa nehladit, aby nepřilnul k člověku atd :"

oreb, patrně máte na mysli tento text:
http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2342

tam ale stojí, cituji např.:

"...Starší studie doporučovaly, aby pastevečtí psi vyrůstali sami ve stádu bez kontaktu
s člověkem a žili bez přítomnosti jiných psů. Tento přístup byl kvůli negativním zkušenostem
přehodnocen.Mladý pes si musí především během prvních čtyř měsíců vybudovat stabilní vztah k osobám, které tvoří jeho blízké okolí.
Později k tomu přibydou další lidé. Pes by si ale neměl vytvořit silné vazby (není vhodné se se psem neustále mazlit, ale hlazení a vyhledávání kontaktu je pozitivní). Referenční osoby by s mladým pasteveckým psem měly zacházet přátelsky a starostlivě. Cílem je, aby například turisté a jiní cizí lidé byli psem vnímány jako normální součást okolí a aby si s nimi nespojoval ani negativní ani pozitivní zkušenosti..."

ono to je v podstatě naopak, než zní úvaha ve výše uvedené citaci oreb.

28.7.2018 21:19
saola

XXX.XXX.151.22

Děkuji, hmn_, já ten odkaz kdysi také četla, ale myslím, že jakékoliv hlubší vysvětlování už nemá smysl...pokud jsou adresáti metodické pomůcky schopni takto soustředěně vstřebávat a následně interpretovat psaný text, je to marný, je to marný, je to marný...i s ovcema

Jen dodám upřesnění ohledně důležitosti pobytu pasteveckých psů odmala v domě x u stáda: u stáda jsou od štěněcího věku právě proto, aby je přijali za své, považovali je za svou smečku, nevzdalovali se od ovcí/koz a byli nezávislí na bezprostředním vedení a dohledu majitele. Jsou k tomu po generace vedeni.

28.7.2018 21:54
lukasel

XXX.XXX.30.253

Prosím napište nám kde je vaše farma. Když nám ukážete to co tady pisete v praxi jistě to bude přesvědčivější...

28.7.2018 22:07

Lukasel: A ty jsi kdo, že to chceš vědět? Jak bys nám mohl pomoct?

28.7.2018 22:21
lukasel

XXX.XXX.30.253

Jsem jako většina tady malochovatel a jen mě zajímá jestli a jak je to vymyšlený nic jiného za tim nehledejte. Je to prostě zajímavý téma a když se tady slezly různé názory proč to neprobrat. Nemám zájem nikomu škodit jen mám obavy aby to vše nebylo tím způsobem vypustíme vlky a až potom se bude řešit co a jak. Co nemám rád když někdo se montuje do něčí činnosti a je jen teoretik. Rád se přiučím novým věcem. Jinak kdyz sem ještě dělal ve velkochovů pásl sem 130ks krav plus telata.

28.7.2018 22:22

hmn, Saola: V tom případě děkuji za upozornění. Chovám kozy, vlk sem určitě nepřijde a pasteveckého psa si pořizovat nebudu, co bych s ním dělala. Příručku jsem si četla jen ze zájmu a jistě tomu, kdo se psy zabývá a nebo je chce chovat, je bližší a čte ji poctivěji. Znamená to tedy, že jste se vážně netrefili při hodnocení někoho, o kom nic nevíte. Nedošlo vám, že já proti pasteveckým psům nic nemám. Pokud máte v diskusi jiný názor, jistě ho můžete uvést, ale hodnotit mě nebo ostatní diskutující je bez ohledu na jejich názor přinejmenším neslušné.

28.7.2018 22:25
dad

XXX.XXX.225.133

Oreb1 - jen jestli ho nemáte kousek od sebe za plotem, kdysi tam byli.

28.7.2018 22:32

No co člověk ví . Ale plot mám bytelný, i zespodu zesílený, mám dva psy, kteří by je ohlásili. Chodím pást a na noc kozy zavírám. Je tu dost srnek, zajíců a prasat, snad by se neobtěžoval překonávat tolik překážek. A to už by mohl být i u Vás .

28.7.2018 23:58
dad

XXX.XXX.225.133

v ZOO.

30.7.2018 11:18

Jen pro zpestření: Asi před 3 lety mi stádo na pastvě bez psa obklíčila smečka 4 Saarloosových vlčáků. Chvíli nás obíhali, pak kozy rozehnali a vytipovali si nejslabší - starou kulhavou kozu a jedno kůzle. Odehnali je na stranu a dalších si už nevšímali. Nemohla jsem dělat vůbec nic, nikde nikdo a mně fakt připadali jako vlci. Když už jsem ztrácela nervy a vypadalo to, že se do těch koz pustí, objevili se na obzoru jejich chovatelé a přivolali je. Dopadlo to dobře, i když nikdy nezapomenu svůj údiv, kde se tu vzali vlci, a zároveň jsem cítila obdiv, jak sehraně ta smečka postupovala a brala by jen ty nejslabší. I když to vlci nebyli .

https://cs.wikipedia.org/wiki/Saarloos%C5%AFv_vl%C4%8D%C3%A1k.

30.7.2018 16:59
lupus4

XXX.XXX.22.124

Tož jsem zpět, jen tak trocha čísel z odkazů co dala Bekky

v Německu je registrováno 1 500 000 hosp. zvířat, cca 1 000 vlků a jimi zabito 3500 ks tj 0,23%

Španělsko - drženo téměř 16 000 000 ks, odhad cca 3000 vlků, zabito 10 479 zvířat tj,0,065 %
v 5 328 útocích což nevychází ani 2ks na ůtok, což mimo jiné koresponduje s Igorovo tvrzením
takže bylo-li někde hromadné vraždění, tak zároveň musel být velký nárůst ůtokú s likvidací pouze 1ks

škoda, že zároveň nebyla poskytnuta data a počty úhynů na nemoci, psy, krmiče..
tipnul bych si že to bude podstatně více než 0,23 a 0,07 %

30.7.2018 17:11

Lupus: reknu to po vidlacku...dej iz pokoj. Mame jiny starosti nez se dohadovat o procentech. Letos zabije vic ovci sucho.

30.7.2018 20:40
Bekkky

XXX.XXX.70.79

Spíš to vychází na jednoho vlka 3,3 ovce ... při přírůstu 30 procent vlčí populace ročně to zas taková paráda není.
Ale to jsou fakt poslední písmenka ohledně vlka, škoda času...

30.7.2018 21:36
lupus4

XXX.XXX.22.124

na jednoho vlka 3,3 ovce

čili 1ovce za více jak 100 dnů

30.7.2018 23:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

lupus4 napsal: Zdravím zdejší "ovčí" a slušně debatující komunitu, což je na ifauně vcelku ojedinělý jev...........

Mám pocit, že vás zdejší komunita slušně posílá do.... někam. A většina tady začíná být i přes předchozí sympatie, na slovo vlk alergická.
Jak jste to psal v +/- desátém příspěvku? Jo už si vzpomínám - ADIOS.

31.7.2018 00:51
lupus4

XXX.XXX.22.124

31.7.2018 05:25

Hlavne lupus4 vadi.

31.7.2018 07:07
lukasel

XXX.XXX.38.130

Takže když v Německu, Španělsku atd. budou skákat z okna tak se přidáme taky jo
Fakt mě bavite

31.7.2018 09:42
stepka

XXX.XXX.225.10

lukasel napsal(a):
Takže když v Německu, Španělsku atd. budou skákat z okna tak se přidáme taky jo
Fakt mě bavite

Za to tvoje příspěvky - skvost stíhá skvost, čtu si je opakovaně, abych pochopila hloubku informací v nich obsažených
K věci nic nemáš ? Za sebe bych to shrnula, asi tak jako saola, ale opakování je matka moudrosti, že ?

No, pokud vlkovi budete nabízet volně se pasoucí nechráněná stáda ovcí, tak si vlk asi rád zvykne.
Ale pak nechápu, na co si stěžujete? Je to stejné, jako nechávat odemčeno, když jdete pryč, stejně jako klíčky v autě...nikdo z vás jistě nezpochybňuje, že je normální si svůj majetek chránit a pečovat o něj s péčí dobrého hospodáře, tak proč nechránit své ovce?

Hlavne lupus4 vadi.
jestliže nemáte protiargumenty, tak navrhuji zastřelit, nebo upálit...nebo alespoň vyobcovat z ovčích vláken

31.7.2018 09:50

stepka, lupus a jeste dalsi: diskutujte si v sekcich podle toho co chovate, u vas zrovna nevidim nic krome pes, terarjini zvire, ptactvo... takze alou ke svejm a neplette se ovcakum a kozarum do jejich veci. Me se teda osobne docela ekluje chov zvirat v akvarkach, tetarkach a klecich. Co je to za zivot pro to zvire? Skoro bych to prirovnal k vlkoj, pro nej je broumovsko taky takovy terarko a jestli bude dal pozirat mistim ovce, telata a hribata, tak to bude doslova terrarko :).

31.7.2018 09:53
Bekkky

XXX.XXX.70.79

...spíš VYOVCOVAT...

31.7.2018 09:58

Vyhnat peskym krokem :) chytroliny!

31.7.2018 11:03
lupus4

XXX.XXX.30.67

Klid, Jarko, jestli v těhle vedrech nezajistí dostatek vody, budou muset v budoucnu stejně přejít na drabaře nebo dromedáry
a pak se ukáže láska k věci
tak prófo a spol. ADIOS.

31.7.2018 11:18

Clovek by rek ze fakt to bude jeden a ten samej adios. I ty sekce se pokrejvaj. Kez by ten ADIOS vydrzel.

31.7.2018 12:51
lukasel

XXX.XXX.38.130

To loučení tady už jednou bylo né

31.7.2018 22:17
vlasta1

XXX.XXX.151.228

Lupusi, teda někdy obdivuji jakou máš trpělivost. Tady asi nemá cenu diskutovat Blb zůstane blbem i kdyby jsi mu to stokrát řekl.
Co kulišek viděls?

31.7.2018 22:34

Jdete si hosanci prohlizet fotky ptaku nekam do soukromi.

31.7.2018 22:35

Jdete si hosanci prohlizet fotky ptaku nekam do soukromi.

31.7.2018 23:15

mastnacku, to se Vám povedlo .

1.8.2018 05:23
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Trollové, však už jsem psala, na psech je nuda, tak jsou tady.

3.8.2018 14:25
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Hele, zas to řeší tu diskuzi, jestli dráty v elektrice vlka zastaví nebo ne. Evidentně to funovalo alespoň 24 hodin a kdyby ji nevyhodili z ohrady tak nejspíš i dýl ...

3.8.2018 14:29
nitraner

XXX.XXX.30.253

Standardní článek. Za vše můžou ovce, vystresovali vlka. Bača je šťasten, viděl vlka na vlasni bulvy. Vlk může žádat kompenzaci. Roztrhané ovce? Mno, byly v nesprávnou dobu na nesprávnem místě.

A jaký by byl název článku, kdyby na pastvině našli rozdupaného vlka? Krvilačné bestie rozdupali bezbranného vlka.

Asi není něco v pořádku.

3.8.2018 14:34
nitraner

XXX.XXX.30.253

tom.tady napsal(a):
Hele, zas to řeší tu diskuzi, jestli dráty v elektrice vlka zastaví nebo ne. Evidentně to funovalo alespoň 24 hodin a kdyby ji nevyhodili z ohrady tak nejspíš i dýl ...

Nějak tomu nerozumím, když to fungovalo, neměl být vlk z druhé strany ohradníku? Ovce měli žít a článek neměl vniknout.

3.8.2018 14:43

nitraner napsal(a):
Nějak tomu nerozumím, když to fungovalo, neměl být vlk z druhé strany ohradníku? Ovce měli žít a článek neměl vniknout.

dostal pecku při překonávání ohradníku. pak už ohradník znal a nechtěl dostat druhou pecku při překonávání zpátky, proto tam zůstal v té ohradě.

teď už ohradník ale zná a do ohrady těžko poleze.

3.8.2018 15:32
nitraner

XXX.XXX.30.253

Dostal pecku, roztrhal 4 ovce, a pak se bál jit ven?
Z vlkem a ohradníkem skůsenost nemám, ale vím jak se choval vlčák, a to neměl hlad. Jen chtěl k ovcím a ven. Vlk asi nebude blbější než vlčák. A v oradníku asi zostal nejblbější člen smečky.
Stačí aby si uvědomil že nesmí cuknout spět, pak je ohradník k ničemu.
Vlčak to pochopil napotřeti. Myslíte že hlad je slapší než touha jít za pánečkem?
Zvířata se učí a přispůsobují. A všechny děti se uči od rodičů. Jako příklad asi - kosatky lovíci tuleně na pobřeží.

3.8.2018 15:45
Bekkky

XXX.XXX.91.157

Já myslím, že takhle vyděšená byla hlavně proto, že byla sama, ne ve smečce a na místo přišla, protože si myslela, že tam ještě něco zbylo. Třeba má vlčata a drží se stranou. Byla mladá a drobná, nejspíš někde na nižších příčkách ve smečce...
Takhle jako jednotlivci zase tak nebezpeční nebudou, ale jakmile vytvoří větší smečky. A to v Německu už dělají. Jenže tam je to už děsné politikum a tak ve chvíli, kdy by se s tím mělo začít něco dělat, nemůžou.
Větší problém než vlk sám o sobě je ten cirkus okolo, který ale nakonec způsobí to, že se přemnoží, jako všechno. Asi bych nebyla zdaleka tak proti za předpokladu, že bych měla pocit, že hajný bude mít přehled a v rámci zákonů bude mít pod kontrolou a udržovat vlky tam kde nemůžou příliš škodit.
Kromě toho by mě dost zajímalo, jak se budou vlci chovat, jestliže nás budou nadále postihovat takovéhle výkyvy počasí.

3.8.2018 16:15

bekky: v tomhle pocasi ja bejt hladovej vlk, tak roztrham co me prijde do cesty.).

3.8.2018 16:18

nitraner napsal(a):
Dostal pecku, roztrhal 4 ovce, a pak se bál jit ven?
Z vlkem a ohradníkem skůsenost nemám, ale vím jak se choval vlčák, a to neměl hlad. Jen chtěl k ovcím a ven. Vlk asi nebude blbější než vlčák. A v oradníku asi zostal nejblbější člen smečky.
Stačí aby si uvědomil že nesmí cuknout spět, pak je ohradník k ničemu.
Vlčak to pochopil napotřeti. Myslíte že hlad je slapší než touha jít za pánečkem?
Zvířata se učí a přispůsobují. A všechny děti se uči od rodičů. Jako příklad asi - kosatky lovíci tuleně na pobřeží.

Pokud roztrhal 4 ovce, tak dle zdejší statistiky už má na rok a kousek vystaráno (3,3 ovce ročně to myslím bylo) a ovce se nemusí tohoto konkrétního vlka bát.

3.8.2018 18:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Chudák vlk, já bych tu elektriku těm chovatelům ovcí zakázal!

Hlavně mě zaujalo tohle -.........„Známý, který je odborníkem na vlky, mi říkal, že to nemohli udělat vlci, protože jsme příliš blízko lidí, a spíše to vidí na dva psy........

Že by ti odborníci na vlky nebyli zas takoví odborníci? Tohle se jim stává určitě jednou, maximálně dvakrát za........ X let

3.8.2018 18:41

Tak koukám že jsou vlci zas o kousek blíž, tohle už je 12km vzdušnou čarou

3.8.2018 19:24
dad

XXX.XXX.225.133

i vlk a jeho chování prochází vývojem, postupnou ztrátou plachosti

4.8.2018 12:24
Bekkky

XXX.XXX.91.157

dad:
to je z toho chování v Německu už zcela jasné a marně jsem se to pokoušela vlčím zastáncům vysvětlit...

4.8.2018 12:37
dad

XXX.XXX.225.133

vlčí zastánce je rád, že vlka vůbec uvidí uvidí.

5.8.2018 08:28

Doporucuju
https://www.csfd.cz/film/269003-zivot/prehled/
VS vzdelani experti na prirodu by meli prehodnotit to, jak se tady opiraj do vidlaku. Pokud to nejsou zaostaly konzervy co si mysli ze jen nekdo s VS titulem se rozviji :).

6.8.2018 18:02
igor

XXX.XXX.180.28

Je to asi umělý odchov, roztomilé vlčátko vycenilo zuby a tak ho"chovatel" vypustil.

6.8.2018 18:12

Asi asi nebo mozna :) co na to hnuti duha v utajeni? :).

6.8.2018 18:33
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Chudák zvíře, co všechno musí zažít, aby byla chráněná...

6.8.2018 18:59

no, nevím, jestli mě zrovna tenhle případ přesvědčil o neškodnosti, takřka neviditelnosti vlka, spíš prostě vidíme, jak se divoké, inteligentní zvíře poměrně rychle přizpůsobuje hustě zalidněné oblasti ve které žije.

6.8.2018 19:56
igor

XXX.XXX.180.28

Divoké inteligentní zvíře se hustě zabydlené oblasti přizpůsobí tak, že o něm nikdo neví. Celou zimu 2015-2016 (od října do dubna) v Chebu žil rys. Živil se potkanama, skoro nikdo o něm nevěděl. Hlásili ho měšťáci, nejdříve jako psa bez ocasu. Z jara odešel do Slavkovskýho lesa.

6.8.2018 20:06

Takze tahle vlcice ma max stredni skolu, spis zakladku ukoncenou v sesty tride.

6.8.2018 20:12

No zrovna tahle vlčice je takovej carda retarda, to je fakt.

6.8.2018 22:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Taky mne napadlo, zda ji někdo nevypustil do přírody a ona neví, chudák, co tam dělat. Je taková vyzáblá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík