Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2018 22:42

Tohle je přesně typ vlka, kterého i ochranáři ji budou chtít radši utratit. Chováním vymyká a zoo nejsou dobré.

6.8.2018 23:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, prvně zakousla 4 ovce a pak se začala tvářit jako retard. A pan Igor napíše - umělý odchov A profesor lže, protože ty ovce opravdu zakousli toulaví psi a tato vlčice tam byla pouze jako náhodný divák
Ocituji teď pana Igora, aby zase nemusel psát že profesor lže a manipuluje s tím, co jeho oponent nikdy neřekl - ..." já jsem tvrdil, že jedna ovce stačí celé smečce a nesouhlasil jsem s tím, že potrhaných 10 kusů a rozeštvané celé stádo způsobí vlčí smečka, ale toulaví nebo toulající se psi"...
Zajímalo by mne co už konečně "vlčí odborníky" přesvědčí, že se vlci v ohradě s ovcemi chovají jinak než vlci na Aljašce?!

Myslíte že se šla vlčice do hospody ožrat kvůli odborníkům, nebo kvůli nám, co vlkům vůbec nerozumíme?

6.8.2018 23:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, tohle je přesně typ vlka, do kterého se 12kg masa nevejde

6.8.2018 23:37

*"Chováním se vymyká" Jsem tam chtěl napsat

7.8.2018 09:16

Je to sradna. vymyka se, cestou zakousla stene nebo pokousala. Mohlo se tam motat i maly decko. Kdy nedej boze jo, tak to by ono hnuti melo hodne prace udrzet vidlaky s vidlema za plotem.

7.8.2018 09:49
nitraner

XXX.XXX.208.204

Tohohle chudáka je mi vcelu líto. Měli by za nej nést odpovědnost a starotlivos ochránci. Bohužel přímá odpovědnost neexistuje. Takže ja nic ja muzikant.

O svého psa se starat a živit musím sám. A nesu za něj odpovědnost.
Tak proč ne ochranci, ekologové nebo co já vím kdo, který prosazujji ochranu vlka? Příště možná medvěda.

7.8.2018 10:07
stepka

XXX.XXX.225.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to sradna. vymyka se, cestou zakousla stene nebo pokousala. Mohlo se tam motat i maly decko. Kdy nedej boze jo, tak to by ono hnuti melo hodne prace udrzet vidlaky s vidlema za plotem.

To jsou hrozný kydy, proč nezlikvidovala všechny ovce v ohradě ?
Proč nepokousala "zachránce", ani lidi v hospodě?

7.8.2018 10:16

V pondělí dokonce napadla v Přední Labské štěně.

Copak se ti stepko z okrasnyho ptactva, tyranych zvirat a psu nelibi? Co chces od vidlaka jinyho nez kydy?

7.8.2018 12:45
nitraner

XXX.XXX.208.204

Toho vlka nic pěkného nečeká. Do přírody se už nepodívá. Zůstane v ohradě. Žrádlo není vše. To chcete pro divoce žijící dravce? V prostoru kde prostor není? To je pokrytectví.
A že takovích vlků bude přibývat.

7.8.2018 17:40

smazáno.

7.8.2018 23:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

stepka napsal(a):
To jsou hrozný kydy, proč nezlikvidovala všechny ovce v ohradě ?
Proč nepokousala "zachránce", ani lidi v hospodě?

Pokud si na tyhle otázky nedovedete odpovědět, tak o zvířatech nevíte nic!

8.8.2018 13:45
igor

XXX.XXX.159.37

nitraner napsal(a):
Toho vlka nic pěkného nečeká. Do přírody se už nepodívá. Zůstane v ohradě. Žrádlo není vše. To chcete pro divoce žijící dravce? V prostoru kde prostor není? To je pokrytectví.
A že takovích vlků bude přibývat.

Podle všeho to nebyl divoce žijící dravec, ale vyhozený mazlíček nějakého blba. Takže jestli zůstane v ohradě, bude zase doma, tam kde vlčice vyrostla.

Není to tak dlouho, co se za hranicema kousek od nás chytala puma, loni zase na Chomutovsku rys. Před pár letma dřevorubci u Ostrova při přibližování v lese objevili dvě pětimetrové krajty. Na Boleváku v Plzni vylovili před dvěma-třema letma 30 Kg těžkou vzrostlou kajmanku supí. No a na Chebsku Turci přes hranice opakovaně převáží a vypouští kangaly, kteří se neosvědčí v zápasech (taky přestárlé chovné kusy).

Ani v jednom případě to není chyba těch zvířat, ale lidí - jejich původních "chovatelů".

Když to přeženu do důsledků, je to stejný jako kdyby někdo na dálnici z kamiónu vypustil stádo bejků pro který už nemá krmení a nedokáže je za slušnou cenu prodat. Ta zvířata by za ty řetězovky nemohla. I když škody, zranění a možná i ztráty na životech by bezesporu býčkové způsobili obrovské.

Stejně jako přibývá prachatých snobů, kteří musí mít něco zvláštního (lva, pumu, krokodýla, kajmanku, vlka) bude přibývat volně vypuštěných zvířat, s kterýma si nebudou vědět rady. To je problém, to jsou fakt nebezpečná zvířata, protože postrádají přirozený strach z člověka.

8.8.2018 13:47
igor

XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
Pokud si na tyhle otázky nedovedete odpovědět, tak o zvířatech nevíte nic!

Jestli tu někdo o zvířatech neví nic, není to ona profesore.

8.8.2018 14:05
igor

XXX.XXX.159.37

profesor1 napsal(a):
Ano, prvně zakousla 4 ovce a pak se začala tvářit jako retard. A pan Igor napíše - umělý odchov A profesor lže, protože ty ovce opravdu zakousli toulaví psi a tato vlčice tam byla pouze jako náhodný divák
Ocituji teď pana Igora, aby zase nemusel psát že profesor lže a manipuluje s tím, co jeho oponent nikdy neřekl - ..." já jsem tvrdil, že jedna ovce stačí celé smečce a nesouhlasil jsem s tím, že potrhaných 10 kusů a rozeštvané celé stádo způsobí vlčí smečka, ale toulaví nebo toulající se psi"...
Zajímalo by mne co už konečně "vlčí odborníky" přesvědčí, že se vlci v ohradě s ovcemi chovají jinak než vlci na Aljašce?!

Myslíte že se šla vlčice do hospody ožrat kvůli odborníkům, nebo kvůli nám, co vlkům vůbec nerozumíme?

Já nic psát nemusím, o lži není nouze v téměř žádném profesorském příspěvku, o tom se tu dá lehce přesvědčit.

Ta vlčice nikde nebyla jako náhodný divák - ale nebyla to ani vlčice, která by byla součástí divoce žijící smečky. Jinak by se ztratila jako celá smečka. Smečka své členy neopouští, jestli nikde v blízkém okolí nejsou nové vlčí stopy, tak tu žádná smečka nebyla, jinak by ta smečka kroužila okolo a čekala, až se k nim to vlče připojí. Je to prokazatelně odrostlé štěně - to se ani nehne od své matky, učí se lovit a starat se o nový vrh.

Z toho vyplývá jediný závěr - je to odchovaný "mazlíček" nějakého snoba, nebo "milovníka zvířat" z okolí, který ji vypustil anebo mu utekla. Lovit neumí, proto potloukla ty ovce, ale ani si s nima nevěděla rady. Nesnažila se utéct, zůstat v ohradě pro ni bylo přirozené. Když ji vypustili, zůstávala pořád okolo lidí. To je typické chování pro lidské mazlíky, ne pro divoké zvíře. Chtěla zůstat u své smečky - to jsou pro ni lidi, ne divoce žijící vlci.

Druhá možnost je nemoc - vzteklina, nebo možná nádor na mozku, snad i epilepsie. Bohužel, to by pro ni byla konečná. Každopádně se do hospody nešla ožrat, ona se tam šla schovat - hledala bezpečí mezi lidma, kde to zná. Tím nemyslím tu dotyčnou hospodu, mluvím o lidech obecných. Těch se bojí míň než toho štěněte, které potrhala.

A pro profesora - vlčí odborníky nikdo nemusí přesvědčovat, že vlk se v ohradě s ovcema chová jinak než vlk na Aljašce. To je právě ta typická profesorská lež - porovnává neporovnatelné. Na Aljašce se vlk prakticky nemá možnost potkat s ovcema v ohradě. Tu možnost má vlk například v sousedním Polsku. Údaje Eurostatu o ztrátách způsobených vlky v Polsku profesor přeskočí, protože on má "vlastní názor". Na skutečnost nelze mít názor - buď je pravdivá, nebo ne. Jestliže profesor pravdu popírá, tak co?

Aby se pořád neurážel, nemusím napsat, že profesor lže.

Stačí napsat, že nepíše pravdu, ale její opak.

8.8.2018 16:54
profesor1

XXX.XXX.192.98

Aha, tak že nakonec profesor srovnává s Aljaškou O Aljašce si laskavě pokecejte s Lupusem4
Polsko a Německo jsem vůbec nepřeskakoval, co jsem napsal si vyhledejte zpětně sám. A jakou pravdu popírám? Myslíte ty vaše doměnky? Už by jste mohl přestat s těma nepravdama o mě a zamést si v prvé řadě před vlastním prahem.
Jinak hezká story.

8.8.2018 17:48
igor

XXX.XXX.188.16

Ale ona se ta vlastní meducínka profesorovi nějak zajídá, že?
Chápu, urážet a zesměšňovat nêkoho, podsouvat mu nesmysly a pak na ně s výsměchem reagovat, to je zábava. To se jeden cítí jako ovar na hradě.
Ale dostat stejnou porci zpět, to už je něco jiného.

8.8.2018 17:50
Bekkky

XXX.XXX.68.18

Momentálně se všechna zvířata chovají jinak kvůli extrémnímu počasí. Nacházím teď spoustu uhynulých divokých zvířat. Viděla jsem jezevce doslova upraženého uprostřed louky, v napaječce plavalo utopené lišče, ptáky ani nepočítám... Tohle počasí prověřuje síly všech. Je i možné, že se smečkou prostě nestíhala. I ovčí stádo nezůstane stát na slunci, protože nejslabší jehně nestíhá. Normálně ho volají, ale teď už prostě nemají sílu se starat ještě o jiné. Jsou rády, když jdou. Pokud se přesunujeme, musím dávat extrémní pozor, abych nikoho neztratila...

8.8.2018 17:54
igor

XXX.XXX.188.16

profesor1 napsal(a):

Kdo tu psal o Aljašce, čí je to příspěvek?

Doporučuji nelhat, anebo lepší paměťové buňky.

Já třeba nelžu, protože jsem línej si pamatovat, co jsem komu řekl. Pravdu si zapamatuju snadno, profesorskej.

8.8.2018 18:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přečtěte si příspěvky lupuse a zjistíte kdo začal s Aljaškou.
Tvrdit opakovaně o někom že lže a neprokázat mu ani zbla dokáže každý Magor. Mít svou verzi a tvrdit že to jediné je pravda dělá opět jenom Magor. Paměť opravdu nemáte, protože jinak by jste o urážení pomlčel.
Lidi jako vy nikoho jiného než Zemana na hradě nezaslouží a klidně mu říkejte jak chcete to jenom svědčí o vaší osobnosti Zatím se bohužel pro vás usmívá on

Své názory na vlka v ČR jsem výše popsal dostatečně, vy je nepřekroutíte

8.8.2018 21:11
igor

XXX.XXX.188.16

Tvoje lži, profesore, jsem tu doložil opakovaně. Že to nechceš přiznat, svědčí jen o tvé morálce. A titul mi nepodstrkuj, já si na něm nezakládám, ani si ho nedávám do nicku...

8.8.2018 21:26
přezdívka

XXX.XXX.105.195

BĚŽTE UŽ S VLKY NĚKAM... Už to je trapné, stejně to neovlivníte. A ať si igor a spol myslí, že nad ně není. Dopřejte jim tu radost. Vždyť ne nadarmo se říká, že moudřejší ustoupí.

17.8.2018 09:57
stepka

XXX.XXX.225.10

hlídač ovcí v Rumunsku
asi bych si "ukrůpla"

17.8.2018 10:07
stepka

XXX.XXX.225.10

25.8.2018 16:19
nitraner

XXX.XXX.30.253

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/481423-rakousti-farmari-nasadi-na-vlky-gumove-projektily.htmlhttps://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/481423-rakousti-farmari-nasadi-na-vlky-gumove-projektily.html

taky reseni.

a ochránci by se mohly vrhat před té gumové projektily aby ochránily vlky

15.9.2018 12:59

Mastňáček má za humny vlky. My medvěda. Radost z toho nemám, začaly růst houby a člověk aby počítal s tím, že může potkat medvěda.
A všude v okolí je plno ovcí a skotu. Ach jo.
https://www.novinky.cz/domaci/483436-deti-na-vsetinsku-potkaly-cestou-ze-skoly-mladeho-medveda.html.

15.9.2018 22:10

arus, nemyslím, že kvůli tomu byste měli přestat chodit do lesa. Medvěd není lidožrout a taky spíš uteče, pokud se na něho nepoženete. Aspoň tak si to myslím a píše se to. I v dobrodružné literatuře . A když to není samice s mladými, nejspíš byste mohli odejít vy taky. To je prý nejlepší při setkání s medvědem nebo prasetem. Dělat, že ho nevidíte, nedívat se jeho směrem, otočit se a pomalu odcházet.
Mám tu dost čerstvou zkušenost s divočáky, kteří mě nakonec tak překvapili svým klidným chováním, že mi to málokdo věří. (Myslivci mi nevěří vůbec.).

15.9.2018 22:17
nitraner

XXX.XXX.30.253

arus, nemyslím, že kvůli tomu byste měli přestat chodit do lesa. Medvěd není lidožrout a taky spíš uteče, pokud se na něho nepoženete. Aspoň tak si to myslím a píše se to. I v dobrodružné literatuře . A když to není samice s mladými, nejspíš byste mohli odejít vy taky. To je prý nejlepší při setkání s medvědem nebo prasetem. Dělat, že ho nevidíte, nedívat se jeho směrem, otočit se a pomalu odcházet.
Mám tu dost čerstvou zkušenost s divočáky, kteří mě nakonec tak překvapili svým klidným chováním, že mi to málokdo věří. (Myslivci mi nevěří vůbec.).

já zažil medvěda v 16cti kdy chodil kolem chaty v lese celou noc. za 14 dní byl článek v novinách že napadl člověka.
Vlci a medvědi raději dál.
U nás se vyprávěli báchorky pořád, ale nikdy ne ten co to zažil.

15.9.2018 22:35

nitraner: Kdyby ten medvěd obcházel kolem domu arus, tak to chápu, ale jaká je pravděpodobnost, že bude lovit zrovna arus a její rodinu, když půjdou na houby ? Vypadá to, že má dost jiného žrádla. Doufám, že se tím arus nějak nedotýkám, to bych nerada, on to je blbý pocit, myslet na to, že má člověk možná za zády medvěda.

16.9.2018 20:22

nitraner: Kdyby ten medvěd obcházel kolem domu arus, tak to chápu, ale jaká je pravděpodobnost, že bude lovit zrovna arus a její rodinu, když půjdou na houby ? Vypadá to, že má dost jiného žrádla. Doufám, že se tím arus nějak nedotýkám, to bych nerada, on to je blbý pocit, myslet na to, že má člověk možná za zády medvěda.

No, já dnes slyšela, že se medvěd vydal směrem k profesorovi, tak jsem už v klidu a na houby co nejdříve vyrazím. Když vidím ty plné košíky hub, nenechává mě to v klidu, medvěd nemedvěd.

17.9.2018 15:16
igor

XXX.XXX.159.37

Jelikož snad už utichly vášně, tak si dovolím malou nepatřičnou otázku - kdo jste zaregistrovali výsledky testů tý utracený vlčice?

17.9.2018 15:22
dad

XXX.XXX.225.133

igor - já a další.

17.9.2018 15:38

igor - psali o tom, že byly negativní na vzteklinu. To myslíte?

17.9.2018 16:19

Vlčice měla protilátky proti vzteklině, ale na vzteklinu ze vzorku mozku byla negativní.Nevím, jak to vidí jiní, ale mně přijde, že byla očkovaná na vzteklinu a tudíž vypuštěná člověkem.

17.9.2018 17:28
nitraner

XXX.XXX.30.253

Nejde o lovení. Stačí ten blbý pocit.
Před pár lety byl medvěd v Martině u stadionu. Nic moc zpráva. Ale kdo ví kolik toho musel projít než se k tomu stadionu dostal. Tak žádána sranda.

Medvěd většinu uteče. Ale nechtěl bych být zrovna ten případ, kdy neuteče. Co s tolika masem najednou.

17.9.2018 17:38
igor

XXX.XXX.159.37

Ano, jivo, správná úvaha. Měla protilátky proti vzteklině, a ty jí mohly být dodány buď klasicky očkováním (jako jakémukoliv domácímu psovi), teoreticky mohla v lese splivnout vakcínu kterou se brání šíření vztekliny mezi liškama - ale u nás ani na Slovensku se plošná vakcinace v poslední zimě nedělala. Sice se dělala na východním Polsku, jenže problém je v tom, že při plošné vakcinaci je součástí nástrahy i látka, kterou ve vlčici nenašli. Takže je jediný způsob jak se do ní ty protilátky dostaly, a to že byla očkovaná.

Jestli vyloučíme chytrou lišku Bystroušku, která Bodlince krade vakcíny a s těma pak v lese očkuje lišky a vlky, tak zbývá jediné logické vysvětlení. Nechci být nepříjemný, ale najděte si co jsem k tomu psal na začátku - to zvíře bylo člověkem odchované, to nebyl vlk odchovaný smečkou. Jeho chování tomu odpovídalo - vlčice hledala bezpečí u lidí, protože mezi nima vyrostla. Takže se ani nešla ožrat do hospody, ani to nebyl důkaz přizpůsobení se divoké a inteligentní šelmy naší krajině, atp.

O smečce, která procházela téměř tou dobou pár kilometrů okolo, totiž skoro nikdo nevěděl. Zanechala po sobě stopy a jednu strženou a skoro beze zbytku sežranou laň. Tato smečka se chovala tak, jak se vlk normálně chová.

17.9.2018 17:45
igor

XXX.XXX.159.37

nitraner napsal(a):
Nejde o lovení. Stačí ten blbý pocit.
Před pár lety byl medvěd v Martině u stadionu. Nic moc zpráva. Ale kdo ví kolik toho musel projít než se k tomu stadionu dostal. Tak žádána sranda.

Medvěd většinu uteče. Ale nechtěl bych být zrovna ten případ, kdy neuteče. Co s tolika masem najednou.

Před pár letma jsme byli na dovče ve Smokovci, a procházeli jsme okolo čerstvě rozházených kontejnerů. Z okna na nás křičel nějaký místní ožungr "Medveď, chodzte rýchlo dnu!"

Poslechli jsme ho, to se ví. Servírka nám říkala, že medvědici s dvěma medvíďatama viděla ze dveří, když šla vyhodit koš do toho kontejneru - měla ji od sebe na nějaký tři metry. Prý vyjekla, zahodila koš, zabouchla dveře, vyběhla dvě patra a zavřela se do komory na košťata (nevěděla sama proč, šoková reakce). Z tý komory začala řvát o medvědovi, a vrchní jí začal nadávat, že nemá chlastat

Nadávat jí přestal, když se podíval z okna, jak medvědice převrací kontejnery a hledá nějakou mňamku.

Dali jsme si tam večeři, pivko a počkali na cajty a myslivce. A pak jsme šli lesem zpátky do našeho hotelu...

17.9.2018 21:27

igor: Máte pravdu, bylo to v těch zprávách takhle a mně se to tehdy sice zdálo divné, ale už jsem to pustila z hlavy. Co píšete dál, je pravděpodobné a zvláštní je, že se nad tím nikdo nepozastavil. Nemyslím tady na iFauně.

17.9.2018 21:43
Bekkky

XXX.XXX.188.196

No jo, když to je ta potíž. Do vlčích genů se přimíchali psí a ještě zvířata vypuštěná člověkem. V Německu se několik let dohadovali a nakonec loni zařadili vlka mezi přísně chráněná zvířata (kdo by ho průkazně zastřelil jde na 5 let bručet) a jak na potvoru v tomhle roce je už vlčí populace hodně silná a páchají škody a veřejnost není již tak jednoznačně nakloněná ochraně vlka. A kromě toho nějak se ukazuje, že procento hybridů je dost vysoké a díky tomu vlci tak dobře prosperujou …
A tudíž asi se chrání něco, co není původní vlk a to by taky vysvětlovalo, proč se tak dobře přizpůsobují v kulturní krajině.
Jen tak mimochodem, když jsem byla se štěňaty na očkování, byl tam také manželský pár s něčím, co vypadalo jako kříženka vlka, mladá fena. Krásné zvíře, bezpochyby, ale absolutně nevhodné mezi lidi a jiná zvířata. Původně jsem se chtěla zeptat, co je to zač, ale nemohla jsem se k těm lidem ani přiblížit, zvíře okamžitě startovalo, vrčelo a stěkalo. Měli ho na dvou vodítkách a stejně měli co dělat, aby ho zvládli. Bylo naprosto nezklidnitelné, neustále napjaté a ve střehu. Byli to starší lidé a já si říkala, co s ní hodlají dělat, na co někdo může takovéhle zvíře mít, když s ním prakticky nemůže nikam jít, aby nenapadla člověka, nebo jiné zvíře. Bezpochyby jí ani nemohli pustit vyběhat na volno...

17.9.2018 21:47

Bekkky napsal(a):
No jo, když to je ta potíž. Do vlčích genů se přimíchali psí a ještě zvířata vypuštěná člověkem. V Německu se několik let dohadovali a nakonec loni zařadili vlka mezi přísně chráněná zvířata (kdo by ho průkazně zastřelil jde na 5 let bručet) a jak na potvoru v tomhle roce je už vlčí populace hodně silná a páchají škody a veřejnost není již tak jednoznačně nakloněná ochraně vlka. A kromě toho nějak se ukazuje, že procento hybridů je dost vysoké a díky tomu vlci tak dobře prosperujou …
A tudíž asi se chrání něco, co není původní vlk a to by taky vysvětlovalo, proč se tak dobře přizpůsobují v kulturní krajině.
Jen tak mimochodem, když jsem byla se štěňaty na očkování, byl tam také manželský pár s něčím, co vypadalo jako kříženka vlka, mladá fena. Krásné zvíře, bezpochyby, ale absolutně nevhodné mezi lidi a jiná zvířata. Původně jsem se chtěla zeptat, co je to zač, ale nemohla jsem se k těm lidem ani přiblížit, zvíře okamžitě startovalo, vrčelo a stěkalo. Měli ho na dvou vodítkách a stejně měli co dělat, aby ho zvládli. Bylo naprosto nezklidnitelné, neustále napjaté a ve střehu. Byli to starší lidé a já si říkala, co s ní hodlají dělat, na co někdo může takovéhle zvíře mít, když s ním prakticky nemůže nikam jít, aby nenapadla člověka, nebo jiné zvíře. Bezpochyby jí ani nemohli pustit vyběhat na volno...

nebylo to prostě čsv? na průšvihu pořízené takového psa starším pádem to nic nemění, ale oni ti vlčáci bývají hodně labilní. znám jich jen málo normálních.

17.9.2018 22:05
igor

XXX.XXX.182.167

Bekky: Kde jsi prosím vzala ty zprávy o křížení vlka se psem? Loni k tomu jednou prokazatelně došlo v Německu, ale vlčici, labradora i čtyři jejich potomci skončili odstřelem. Podle rozborů DNA nebyl v Evropě mimo nich prokazatelně takovýto kříženec doložen přes 20 let.

17.9.2018 22:07
Bekkky

XXX.XXX.188.196

Já už jsem se koukala na fotky i standart plemene, protože to bylo první, co mě napadlo. Byla dost podobná ve zbarvení, ale tvar hlavy měla trochu jiný a celkově byla subtilnější a kratší ocas, šikmo dolů nesený a hodně tmavohnědé oči. Myslím si, že to byl kříženec.

Myslím, že takový pes, pokud se zaběhne, jen stěží se vrátí...

17.9.2018 22:26
igor

XXX.XXX.182.167

Nebyl to saarlos? Nebo americkej vlčí pes? To jsou taky kříženci s vlkem.

18.9.2018 13:53
Bekkky

XXX.XXX.188.196

Igore, vy mě nutíte opět hledat odkaz. Četla jsem na tohle téma dva články, jeden v německých novinách a jeden v časopise pro německé ovčo-kozáky.
Oba články se jmenovali podobně ve smyslu: Co že vlastně chráníme (v Německu).
A uvádělo se, že hybridů může být až 30 procent a že se jedná hlavně o zvířata, která migrují z východu.
Ono totiž je to tak, že s tím, jak začali v Německu vlka tak přísně chránit, rozběhlo se ještě více různých monitorovacích programů. A teď se ukazuje, že ta situace je jiná, než se předpokládalo a protože to už je vše uzákoněné, musí ministerstva zveřejňovat čísla a další dokumenty.
Zkusím to najít, každopádně se v Německu dost razatně mění situace, tak v posledních 3 měsících.

18.9.2018 14:57
igor

XXX.XXX.159.37

Bekky, omlouvám se, ale opravdu by mne ty odkazy zajímali, protože naprosto odporují veškerým údajům a zdrojům, ke kterým mám přístup.
Od roku 1978 doložení kříženci vlka a psa a v Evropě:
1978 - SSSR, Saratov - čtyři kusy odlovené spolu se starou vlčicí a psem určeným jako kříženec kavkazského ovčáka
1979 - SSSR, Usť Illimsk - tři kusy odlovené spolu s vlčicí
1983 - Polsko, Augustów - dva kusy odlovené spolu se třemi mladými vlky a jednou starou vlčicí
1999 - Rumunsko, Piatra Neamt - dva kusy odlovené spolu se čtyřmi vlky, které byly dodatečně po provedených testech DNA určení také jako vlci
2004 - Rusko, Orenburg - čtyři odlovené kusy mladých spolu s jedním starším křížencem a starou vlčicí
2017 - Sasko, Německo - šest štěňat spolu s vlčicí a toulavým labradorem, jejich osud vzbudil velkou pozornost, nakonec došlo k odstřelu po "uklidnění situace" (dva kusy snad skončily v nějakým zookoutku, nebo kde - nevím o nich po odchytu nic dalšího)
Jinak jsem nenašel nikde prokazatelného křížence vlka se psem. Dnes už se v Evropě nikde nestřílí "nadivoko", takže tvrdit že by těch kříženců bylo až 30 % mi přijde jako hodně odvážné tvrzení...Jasně že může být nějaký odvážlivec, který zástřel nikam nehlásí, ale tyto případy by se zase do žádné statistiky nedostaly, protože pytlák nikam nic nehlásí.

18.9.2018 15:17

Takhle do dopada kdyz diva zver nema dostatecnej prostor pro zivot. Se podivejte na mapy silnicni nebo zeleznicni site. Chudak zvire a chudak ridic.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/483701-medvedice-zpusobila-na-slovensku-smrtelnou-nehodu.html

18.9.2018 15:23
Bekkky

XXX.XXX.188.196

Igore, oni ale vyšetřují sliny na potrhaných zvířatech, kultivují z toho DNA, protože jinak majitelé zvířat nemají nárok na náhradu škody...
Jo ten pes byl asi Saarlos...

20.9.2018 13:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

. . . . . ." Len by som si to prial, čo ho tak chráni, keby ho trošku popreháňal, čo by se s prepáčením zas*r*al " . . . . . . .
"Ak je toho moč, tak" . . . . .

No ještě že nás se to s tím přemnožením netýká (zatím)
Až pak si možná někdo vzpomene na můdrost, starého bači . . .

10.10.2018 14:54
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dnes na stránkách zemědělce psali o masakru ovcí a koz vlky. Bylo by dobré si přečíst a zamyslet se nad tím, co je tam napsáno.

10.10.2018 15:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Toulaví psi a špatné zabezpečení. Potrestal bych majitele.

10.10.2018 17:53
lupus4

XXX.XXX.205.61

profesor1 napsal(a):
Toulaví psi a špatné zabezpečení. Potrestal bych majitele.

10.10.2018 20:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

To mám radost že se mnou souhlasíte. Já to teda nečetl, ale získávám zkušenosti od . . .. . . . no od vás

11.10.2018 10:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

profesor1 napsal(a):
To mám radost že se mnou souhlasíte. Já to teda nečetl, ale získávám zkušenosti od . . .. . . . no od vás

Ono nechávat ovce v kraji, kde se pohybuje 15 vlčích smeček na pastvě v noci bez dozoru (psího či lidského) je stejně "chytrý" asi jako nechat u supermarketu otevřený auto...a pak se divit

11.10.2018 10:51
dad

XXX.XXX.225.133

nečetl jsem víc, ale 15 vlčích smeček v jednom kraji ?
já mněl za to, že smečka (rodina) si udržuje lovecký revír v x (stovkách) km2

11.10.2018 11:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale já hned od začátku tvrdím že tady je málo místa i pro jednoho vlka ne tak pro . . .kolik? 15 vlčích smeček? ? ? To jsme na Aljašce nebo kde? Aha ono vlastně už dva jsou smečka že . . .
Tak jinak - ono nechat pobíhat po ČR 15 vlčích smeček je taky děsně chytré

11.10.2018 11:41
lupus4

XXX.XXX.205.61

profesor1 napsal(a):
Ale já hned od začátku tvrdím že tady je málo místa i pro jednoho vlka ne tak pro . . .kolik? 15 vlčích smeček? ? ? To jsme na Aljašce nebo kde? Aha ono vlastně už dva jsou smečka že . . .
Tak jinak - ono nechat pobíhat po ČR 15 vlčích smeček je taky děsně chytré

No stalo se ve východním Sasku - citace :
Podle oficiálních údajů se v současnosti na území Německa vyskytuje 55 vlčích smeček, sedmnáct z nich žije v Sasku.

tak se omlouvám, ne 15, ale 17

vždyť tady vedle furt plačete, jak vlna nemá cenu, maso nikdo nechce...jak to děláte jen z lásky, no tož si nechte ovečky jen pro radost a rodinu a těch třeba 20 ks na vypásáni i radost postačí a i se snadno ohlídá ...

11.10.2018 11:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

profesor1 napsal(a):
Kubo já se s tebou nehádám, já tě jen napadám , protože se mě zdá že sám nevíš jestli se máš vlků zastávat, nebo... nezastávat
Ač to tak nevypadá, já taky nejsem proti vlkům, já se jich jen nezastávám

+ další citace z dneška

Ale já hned od začátku tvrdím že tady je málo místa i pro jednoho vlka
trošku sranda, ne ?

11.10.2018 11:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jooo? Kolik jsem toho já tady naplakál?
A vynechal jste citace, kde opakovaně tvrdím že tu pro ně není místo!

24.10.2018 18:15

Přiznám se, že bych v lese radši potkala vlka, než toulavého utečence psa ( případně argentinskou dogu s d.ebilní paničkou, která řve : běžte pryč, běžte pryč, já jí neudržím.)
Fakt ale je, že ovce nemám.
Ale zase : Když jsme jezdili na Slovensko (Níz.T.), tak ovečky přes den chodily s bačou a na noc chodily do košáru při salaši - bačové je dojili. Na noc byly zavřené - docela na těsno a kolem byli uvázaní čuvači, pěkně ostří. Přesto sem tam o ovci přišli, ale nedotrhali jim vlci ( psi, medvěd ) kolik kusů za noc, jak je to teď.

3.11.2018 12:32

Jedno foto ze Španělska.Ochrana stáda.

3.11.2018 12:45
saola

XXX.XXX.58.8

Pokud na to hledím z českého úhlu pohledu, jsou to velmi hubení psi. Jak je tam u stád krmí?
Děkuji.

3.11.2018 13:06

saola napsal(a):
Pokud na to hledím z českého úhlu pohledu, jsou to velmi hubení psi. Jak je tam u stád krmí?
Děkuji.

Co vím od kamarádky která do Španělska jezdí každoročně a někdy ne jen jednou,jsou tito španělští mastinové,oproti těm u nás,lehčí a pohyblivější.Štěňata vyrůstají u stád a chovatel je chodí krmit a kontrolovat jednou,dvakrát za den.Podle toho jak to má daleko a kolik těch stád má.Je to spíš původní forma mastinů.Oni se s mimi Španělové tak nepářou jako u nás,ale přesto to jsou údajně zdraví.

22.11.2018 08:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Další uřvaný chovatel, který si neumí ochránit ovce, před určitě toulavými psi a svádí to na vlky. A ještě by chtěl víc než šest tisíc za ovci.
Už aby šel s láskou řídit tu tramvaj, tam určitě plakat nebude. Když stejně ty ovce nikdo nechce.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jestli-to-nezacneme-resit-vlci-nas-sezerou-rika-chovatel-ovci-z-broumovska-prisel-uz-o-70-kusu-60946?dop-ab-variant=2&seq-no=2&source=hp

22.11.2018 09:02
saola

XXX.XXX.97.23

No jo, no, a ještě se mu zachtělo dělat v Praze tramvajáka, to je tedy nehoráznost.

To mu nikdo ze zdejších diskutérů - odporníků na slovo vzatých - neřekl, že teréňák není pes?

Jak tak koukám na jeho blahobytnou výživovou kondici v obleku, prospěly by mu velmi noční pochůzky okolo stád.
Jestli na sebe nebude dbát, ani k tramvaji ho nevezmou....

3.12.2018 16:26
ladd

XXX.XXX.34.43

„Zaběhnutá koza žije v lesích s vlky…..”
https://usti.idnes.cz/koza-domaci-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-ve-vlcim-teritoriu-preziva-mesice-gcq-/usti-zpravy.aspx?c=A181130_133845_usti-zpravy_vac2

aneb: Koza si dělá z vlků kozy.
Přeju jí bystré smysly, hbité nohy, mírnou zimu, nějaké to stádo muflonů nebo kamzíků, ke kterým by se mohla připojit a vůbec hodně štěstí.

10.12.2018 10:20
ladd

XXX.XXX.34.43

https://www.novinky.cz/domaci/487523-v-ralsku-nasli-mrtvou-vlcici-zabilo-ji-zrejme-divoke-prase.html

V článcích novějšího data se píše, že vlčici nezabilo prase, ale vlčí smečka, na jejíž teritorium vstoupila. Dávám to sem ale kvůli dalšímu videu, které dokumentuje, že vlci divoká prasata loví, což potvrzují i rozbory vlčího trusu.

12.12.2018 21:41

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-myslivcu-tu-nekdo-tajne-vypousti-vlky-do-prirody-dokazat-to-ale-nemohou-byt-jeden-pripad-tu-je?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
no, jestli nějaký hlupák tajně vypouští vlky, nelze se divit, že se nechovají tak, jak by se mělo divoké zvíře chovat. Kdoví, jak je to s tím medvědem v beskydech.

18.1.2019 14:28
dad

XXX.XXX.225.133

video je pěkné, jen nemám tu zkušenost, že by kolem jdoucí - jedoucí byli tak zkušení a zareagovali správně (tak jak je na videu), drtivá většina místních by psi napadla (z neznalosti a vlastní arogance) a pak by se divila , a já hned po tom co mi bude doručena soudní obsílka, nebo mně navštíví s doporučením jednotka PČR

31.1.2019 16:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak jsem si přečetl a přijde mi to jako dost "polotovar"

http://www.ochranaprirody.cz/publikacni-cinnost/publikace/jak-pastevecti-psi-chrani-stada/

5.3.2019 16:33
ladd

XXX.XXX.34.41

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/vlci-broumovsko-lov-muflon-stado-myslivec-machov.A190305_120547_hradec-zpravy_the

za pozornost stojí i diskuse pod článkem

Jen dodám, co se mi namátkově vybavuje:
Ve Španělsku údajně po počátečním dramatickém úbytku se populace muflonů stabilizovala. Změnily se ale návyky, zvěř se přesunula do hornatější krajiny, muflonky začaly rodit mláďata na nepřístupných římsách + se v populaci prosadily muflonky s růžky.
Nějaký skalnatý kopec zřejmě k úniku nestačí. Mufloni nejspíše do převážně rovinaté krajiny nepatří.

Pamatuji se, že se kdysi provalilo, že vítězná mezinárdně oceněná mufloní trofej byl kříženec muflona a ovce.
Je otázkou, zda si broumovští myslivci nepomohli ke skvělým trofejím přilitím ovčí krve, proto možná jsou místní mufloni extra snadno lovitelní.

V článku se uvádí, že maso ze stržených zvířat putuje k likvidaci. Takže vlci, místo aby se mohli vrátit a úlovek dožrat, si musí ulovit nový kus....

5.3.2019 21:58
TyVed

XXX.XXX.6.133

https://wilderness-society.org/golden-jackal-takes-on-europe/?fbclid=IwAR2bwXLav1OSlbWTrngpQXLax9FV2YJkxFAw5IWnx0cDG7v5PeYXiU37Qfk
Tohle je hodně zajímavé, možná budou i myslivci i chovatelé drobnějších zvířat jednou za vlky rádi.

6.3.2019 22:07
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

V únorovém čísle časopisu Krkonoše a Jizerské hory vyšel článek Vlci se vracejí, a tak jsem nafotila k tématu. Je tam i mapka aktuálního pozorování vlků. Autoři uvádějí, že škody na Broumovsku byly zapříčiněny chovatelem, který odmítal učinit jakákoliv opatření. Kdo o tom více víte, je to pravda?

Já bych si třeba chtěla pastvinu a příkrmiště, kde jsou ovce, oplotit elektrickým ohradníkem, no a mimo jiné samozřejmě elektriku potřebuji na běžné chovatelské starosti. Ovce si z pastviny domů nepřivedu, aby mi je tam ostříhali, a to nemluvím o veterinárních zákrocích, potřebě teplé vody apd.. jenže ochranáři mi dělají doslova naschvály. Takže mě ani žádné opaření proti vlkům udělat nenechají, a to dle mapky je smečka nedaleko.

Po velkých štrapácích, kdy AOPK povolila plot jen 110 cm vysoký (130 cm a 10cm kůly bylo příliš mohutně, překvapivě na horizontu na Královce, kde vyrůstá megakomlex oplocení 130cm a jen z 15-20 cm akátových kůlů povolili). Minulý týden přišlo ÚR na oplocení - a to žádám opakovaně už asi po 4 od jara 2015.
A představte si, co ČEZ na žádost na zřízení mé elektrické přípojky píše pan chytrý rozumbrada pan ing. Tomáš Korytář z AOPK, byl tak neomalený, že dokonce do jiného odůvodnění závazného stanoviska napsal, že kdyby byly tlaky …. . No, a stačí se podívat po Jizerkách, co vše projde a v hospodě se o jejich úplatnosti toho napovídá. Navíc jinde mají ohrady napojené na elektriku ze sítě. Já potřebuji oplotit 2,2 ha, kde je velký pohyb lidí a volně pobíhajících psů.

Tak se tam mimo jiné píše, že se neuděluje souhlas ke stavbě elektrické přípojky včetně elektroměrné skříně s pilířem
Základním dokumentem péče o chráněné území je Plán péče o CHKO JH 2011 - 2020, který je ve smyslu § 38 odst. 1 zákona odborným a koncepčním dokumentem ochrany přírody. Plán péče o CHKO JH stanoví ve vztahu k předloženému záměru následující cíle a opatření ochrany přírody a krajiny:
z hlediska výstavby z hlediska zemědělství
□ zachování maximálně možné rozlohy zemědělské půdy, tzn. minimalizace prostorových nároků zástavby, zalesňování
□ podporovat pastvu hospodářskými zvířaty (ovce, skot, kozy, koně) s cílem zachování a obnovy biologické rozmanitosti a malovýrobní struktury krajiny,
Z výše uvedeného vyplývá, že Plán péče o CHKO JH sice podporuje pastvu hospodářskými zvířaty a případné zakládání horských farem, ale pouze v souladu s dalšími uvedenými zásadami ochrany přírody a krajiny v tomto krajinářsky cenném území.
Výstavbu elektrické přípojky nepovažuje AOPK ČR za výstavbu prokazatelně potřebnou pro ekologicky vhodné hospodaření na zemědělské půdě.
AOPK ČR považuje za neopodstatněné vybudování kabelového vedení z důvodu údržby pozemků. AOPK ČR vychází ve svém závěru z místních podmínek a zvyklostí, kdy pro běžnou údržbu nelesních i lesních pozemků v lokalitě není nutné budovat připojení na elektrické vedení NN. Např. pro mobilní nebo i stabilní elektrické oplocení pastviny není elektrická přípojka na distribuční síť nutná. Tato zařízení jsou napojena běžně na nezávislé zdroje energie (akumulátory, fotovoltaické panely), které jsou výrobci mnohdy dodávány již s ohradníky).
Plán péče o CHKO JH deklaruje podporu zemědělského hospodaření v krajině. Vyslovení nesouhlasu s vybudováním elektrické přípojky na dotčeném pozemku není v rozporu s uvedenou zásadou Plánu péče. Údržba zemědělských pozemků včetně jejich zajištění mobilním i stabilním oplocení se nejen na Maxovském hřebeni, ale i jinde v Jizerských horách v nezastavěném území, děje bez vybudování elektrické přípojky. AOPK ČR uvedenou podporu zemědělského hospodaření deklarovanou v Plánu péče naplňuje, ale vždy v kontextu s ostatními zájmy ochrany přírody a krajiny v dané lokalitě a vždy po jejich podrobném vyhodnocení
Z hlediska ochrany krajinného rázu
Důvodem vysloveného nesouhlasu je záměr elektrifikace předmětného místa. Ani ne tak stavba samotná jako účel této stavby - zavedení elektřiny a připojení odběrného místa v lokalitě s přírodními hodnotami je negativním antropogenním zásahem, který je v rozporu s chráněnými zájmy ochrany přírody a s cíli ochrany dochovaného přírodního prostředí. Ke stávajícímu způsobu využití předmětných pozemků není důvodné připojení do distribuční sítě a z hlediska chráněných zájmů ochrany přírody v této lokalitě není přípustné stávající způsob využití měnit, neboť by to bylo v rozporu s cíli ochrany dochovaného přírodního prostředí. Přestože se plánovaná stavba vedení neprojeví nijak výrazně pohledově na snížení či změnu krajinného rázu, realizací stavby dojde ke snížení přírodní hodnoty krajinného rázu dotčeného místa, protože elektrifikace místa patří ke znakům, které negativně zasahují do této hodnoty. Následkem elektrifikace lze předpokládat zvýšený antropický negativní vliv na dochované prostředí (elektrifikace umožňuje intenzivnější pobyt a údržbu pozemku, umístění dalších zařízení i objektů apod.), což ve výsledku povede k narušení harmonického měřítka a vztahů v krajině. Předmětná stavba tedy znamená zásah, jehož následkem dojde ke snížení či změně krajinného rázu, což je v rozporu s cíli ochrany krajinného rázu v tomto území.
Zavedení elektřiny a připojení odběrného místa v lokalitě s přírodními hodnotami je negativním antropogenním zásahem, který je v rozporu s chráněnými zájmy ochrany přírody a s cíli ochrany dochovaného přírodního prostředí. Ke stávajícímu způsobu využití předmětných pozemků není důvodné připojení do distribuční sítě a z hlediska chráněných zájmů ochrany přírody v této lokalitě není přípustné stávající způsob využití měnit, neboť by to bylo v rozporu s cíli ochrany dochovaného přírodního prostředí
AOPK ČR trvá na svém již dříve deklarovaném názoru, že k údržbě nebo kontrole zemědělského pozemku ani k zajištění pastviny elektrickým ohradníkem není nezbytné budovat elektrickou přípojku.

Já osobně to vidím, jako jasné zneužívání pojmu krajinný ráz k prosazování svých osobních zájmů vyhovět pouze určitým osobám, kde bude ten tlak nebo jsem již zaujatá?

https://frankbold.org/sites/default/files/publikace/analyza_krajinny_raz_1.pdf

Kdybyste navíc viděli ty jejich louky, co mají ve správě, dnes už to skoro není rozeznatelné od lesa, to jim tam tedy ty chráněné kytky moc neporostou, ale ostatní poučovat, to jim jde. .
Jitka

7.3.2019 10:33
ladd

XXX.XXX.34.41

Já tomu rozumím. Začne se přípojkou a čím to skončí…. Zda a proč to jinde bylo umožněno nesoudím.

Všiml jsem si, že jeden soused má ohradník napojený na baterii, to by nestačilo?

9.11.2019 08:04
renčazesamoty

XXX.XXX.26.38

Dovolím si přidat svůj názor na vlky, protože se mě to už také začíná týkat (Českokrumlovsko).
Podle mně už do takto zalidněné krajiny vůbec nepatří a zadělává se na ohromný problém. Rozhodně si vlci už kvůli přežití nebudou moci dovolit být tak plaší jak se uvádí, nejsou pitomí a brzy zjistí že nemají žádného nepřítele a nebude to dlouho trvat a budou courat i po vsích, což už se někde děje, stejně jako divočáci (také plaší!).
Inteligentní zvíře bude lovit tu nejsnažší a nejbezbrannější kořist a to jsou především domácí zvířata, proč by se měl vlk honit za ostražitým a potencionálně nebezpečným divočákem když má dost pohodlnější kořisti, regulovat stavy zvěře bude až tu nezbyde žádná ovce.
Názory jak si mají chovatelé svá zvířata zabezpečit píší asi lidé kteří chov viděli pouze z rychlíku, zabezpečit velkochov je prakticky nemožné, nainstalovat do krajiny ohromné ploty a smečky pasteveckých psů (jeden si rozhodně s vlčí smečkou neporadí) bude opravdu nádhera, nehledě na obrovské náklady a škody na chovatelsky cenných zvířatech pro chovatele.
Ale pro drobné a hobby chovy to bude teprve katastrofa, většina lidí to má jen jako koníčka a na výpas a na obří ploty a mohutné psy prostě nemá finance, a mají co dělat aby zaplatili seno. Myslím si že na venkov tyto drobné chovy patří ale to může být brzo minulostí, kdo má nervy na umírající a potrhaná zvířata, kterým obětovali léta práce, vždyť všechno není jen o financích.
Osobně mám jen 4 kozy pro radost na půl ha pastvině na samotě, kolem chodí maminky s kočárky ukazovat je dětem, kozy pouštím i na volno ven, spásají binec kolem cest a turisti jsou z nich u vytržení, setkat se tváří v tvář venku volně s kozou je pro ně zážitek. Tak to už asi brzo skončí.
Pastvinu mám oplocenou el. ohradníkem, ale už to předělávám, dávám kůly do betonových patek (dají se koupit) a upevňuji je montážní pěnou aby se dali lehce vyříznout až shnijí, zvenku bude 1m pletiva a 1el. drát 20cm nad zemí proti podhrabávání a 1 bílá páska bez el. aby byla ohrada vidět a nenarážela do ní zvenku zvěř, zevnitř bude 2x el. drát + další dva dráty nad pletivem proti přeskočení, doufám že to bude stačit. Jednou chtěl vlítnout do ohrady pitbul ale dostal od el. pěknou ránu do nosu tak si to rozmyslel. A kozy začnu na noc zavírat, takhle si chodili ven dovnitř jak chtěli . Pasteveckého psa si rozhodně kvůli 4 kozám nebudu pořizovat, mám kolii a jednoho malého na štěkání :-)
Předtím jsem měla "na hlídání" moskevského strážního - fenu, většího srabíka jsem neviděla, vítací šedesátikilový medvídek jehož jedinou starostí bylo jak se usalašit na křesle na které se nevešla a půlka jí vždy visela dolů... kdo mi zaručí že pastevecký pes k něčemu bude?
Kdyby se mělo kozám něco stát tak rozhodně končím, mám je pro radost a ne abych se dívala jak trpí, venkov bez zvířat ale jaksi není ono...

9.11.2019 18:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jak je tady u pasáčků obvyklé, opět jen "dojmy" a "pseudodůvody", proč u nás nejde něco, co jinde normálně funguje...

jen pár čísel ze Saska , kde se ví o 17! vlčích smečkách...

cca 250 000 ovcí, vlkům se připisuje 0,1 % "obětí" - tj kol 250 ks
což je prý "neúnosné"
i když další zpráva odhaduje uhyny ovcí z důvodu špatných porodů, zanedbaných nemocí na 10%, což je 25 000 ks....

už z toho cosi plyne .... , že ...

PS. Osobně mám jen 4 kozy pro radost na půl ha pastvině
A kozy začnu na noc zavírat

výbornej nápad

9.11.2019 18:39
renčazesamoty

XXX.XXX.26.38

já nevím jak to funguje jinde, ale já mám pár koz na svém malém poctivě koupeném pozemku, a mám snad právo ho užívat podle svého. Kozy se v létě kvůli hmyzu v horku chodí pást v noci a to je mám mít zavřené v chlévě a asi krmit seno nebo je nechat hlady? Kvůli čemu?
Tady ze samot chodilo několik dětí včetně mých celé roky kilometr na autobus za šera i za tmy, a ať se nikdo nezlobí, statistiky nestastistiky, pokud budu vědět že je tu smečka vlků, tak to znamená dvakrát denně dovážení na bus autem, ať žije ekologie a stokrát mi někdo může říkat že vlk na člověka nezaútočí, páč když zaútočí tak je to kříženec se psem ale to už vyjde nastejno.
V důsledku by se nedal nechat na zahradě ani pes, ten je také pro vlka lovnou zvěří, tak všechny naše zvířata pozavíráme do chlévů a na pastvinách se mohou prohánět vlci. Na procházce v lese budeme držet psy na vodítku, aby nám je cestou nešlohl vlk.
Ony bohatě stačí ty škody na drůbeži od lišek a dravců, i když vlastně drůbež má taky být v hermeticky uzavřené voliéře, co má co courat venku.
Tedy pro toto jsem se na samotu se všemi jejími dalšími nevýhodami nestěhovala.

9.11.2019 19:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

jasně, zabte všechno, co se jen "šmrncne" kolem "vašeho"...

9.11.2019 19:37
renčazesamoty

XXX.XXX.26.38

nic nezabíjím a ani nechci aby bylo zabíjeno, nevím z čeho jste to vydedukoval :-) Ono postačí tak 5 let a uvidíme jak velký problém jsme si vyrobili....

20.11.2019 19:08

Až budou po lese a to nejen tam létat Tygři,Lvy,Pumy a jiné kočičky to bude teprve sranda,a těch je v republice v soukromích chovech nespočet,at legálně či nelegálně,ono úřadům je to šuma fuk,proč?Kde by je asi umístily?Tak zavírají oči,uši a nic nechtějí vědět.To by museli jedině vše nechat postřílet!Taková je realita dneška!

22.11.2019 02:57
pepakacko

XXX.XXX.179.131

Musím AC nerad usim reagovat v lonskem roce mi vlk roztrhal berana mému sousedovi strhli lan v jeho oboře kamarádovi cca 600 m od baráku 3 ovce znamému 2 km od baráku 12 koz myslíte že to je normalni já myslím že neni na nikoho neutocim pouze můj názor a zkušenost doufám že mě zase obhájci vlku budou napadat

22.11.2019 07:07
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Je to hrozné,já si myslim,že kdyby obhájci vlků měli užitková pečovaná zvířata a rozervali jim je vlci, rychle by změnili názor..ono se lehce něco obhajuje,když se ho to netýká..

22.11.2019 08:48
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ančovička1 napsal(a):
Je to hrozné,já si myslim,že kdyby obhájci vlků měli užitková pečovaná zvířata a rozervali jim je vlci, rychle by změnili názor..ono se lehce něco obhajuje,když se ho to netýká..

Myslíte, že když nám chodil jestřáb na slepice, že jsme ho zastřelili?
Vlk a ovce, jestřáb a slepice, je to jedno. Užitkové zvíře musí být zajištěno.

22.11.2019 09:14
ančovička1

XXX.XXX.12.254

No ,nemůžu souhlasit ,jestřáb vam 12 koz neroztrha.. ono je také něco jiného,zabezpečit stádo ovci před smečkou vlků nebo 10 slepic, před jednim jestřábem, že..

22.11.2019 19:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

ančovička1 napsal(a):
No ,nemůžu souhlasit ,jestřáb vam 12 koz neroztrha.. ono je také něco jiného,zabezpečit stádo ovci před smečkou vlků nebo 10 slepic, před jednim jestřábem, že..

100 let tu vlci nebyli , tak si "pasáčci" zvykli nechat ovce atd. naprosto bez dozoru...a péče lážo plážo...

Odjakživa byla zvířata v krajích ( kde se vyskytují predátoři )chráněna psy a bačou a na noc zaháněna do "košárů" apod...

Teď brečí, že se najednou mají postarat o bezpečnost svých chovanců...
v mnoha případech jen "živých sekaček" o pár kusech.
Tak si je sakra zabezpečte, nebo se na to vybodněte...

Daleko větší úhyny ovcí jsou na nemoci, porody atd...

23.11.2019 10:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Chovatel má povinnost zabezpečit ovce proti úniku, aby nezpůsobovaly škody na cizím majetku, pořípadě nějakou dopravní nehodu. Když chovám pár jak píšete sekaček, tak při tom musím chodit do normálního zaměstnání a nemohu se jim věnovat celý den. Až s tím každý takový člověk sekne, jak doporučujete, tak budou pastviny zarůstat náletovými dřevinami a zase budou křičet ochránci krajiny. Teď křičí ochránci vlka. Většina těch křiklounů bydlí v paneláku a ví starou belu, co práce kolem zvířat obnáší!!!!!!!!!!

23.11.2019 10:31
ančovička1

XXX.XXX.12.254

lupus4 napsal(a):
100 let tu vlci nebyli , tak si "pasáčci" zvykli nechat ovce atd. naprosto bez dozoru...a péče lážo plážo...

Odjakživa byla zvířata v krajích ( kde se vyskytují predátoři )chráněna psy a bačou a na noc zaháněna do "košárů" apod...

..daleko větší uhyny jsou na nemoci,porody, atd.." citát..
Kolik ovci nebo koz chovate,že toto můžete napsat?..jake máte zkusenosti s chovem?.
Na profilu píšete,že kromě ptáků chovate jen želvy!!!😂😂

23.11.2019 10:33
TyVed

XXX.XXX.18.151

přezdívka napsal(a):
Chovatel má povinnost zabezpečit ovce proti úniku, aby nezpůsobovaly škody na cizím majetku, pořípadě nějakou dopravní nehodu. Když chovám pár jak píšete sekaček, tak při tom musím chodit do normálního zaměstnání a nemohu se jim věnovat celý den. Až s tím každý takový člověk sekne, jak doporučujete, tak budou pastviny zarůstat náletovými dřevinami a zase budou křičet ochránci krajiny. Teď křičí ochránci vlka. Většina těch křiklounů bydlí v paneláku a ví starou belu, co práce kolem zvířat obnáší!!!!!!!!!!

Jo a pak sou lidi, co vědí, co práce kolem zvířat obnáší a stejně nemají problém s výskytem přirozených predátorů v krajině. Už sem to tady psal. Postupně k nám dříve nebo později přijde šakal. První výskyt i první narozená mládata nekde v jižních částech našeho území jsou už potvrzené z fotopastí, je tu o nich někde i článek. Pak budeme za vlky rádi, protože šakal se uživí na odpadcích, poleze do vesnic, bude se množit mnohem rychleji než naši predátoři na které jsme zvyklí a od slepic po kůzlata a jehňata vezme za vděk vším. Vlci šakaly loví, protože jim konkurují. Vzhledem ke schopnosti našich myslivců kontrolovat cokoliv se bojím, že to bude z jejich strany stejné jako s divočáky.

Takže holt se budeme muset vrátit ke starým a osvědčeným metodám, protože dokud se to dělalo, jak popsal Lupus, tak lidi měli ovce a kozy a vzhledem k tomu, že jsme i s ovcema přežili až do teď a vlci nás nevyhubili, tak na tom asi bylo něco dobře.

23.11.2019 16:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

ančovička1 napsal(a):
..daleko větší uhyny jsou na nemoci,porody, atd.." citát..
Kolik ovci nebo koz chovate,že toto můžete napsat?..jake máte zkusenosti s chovem?.
Na profilu píšete,že kromě ptáků chovate jen želvy!!!😂😂

choval jsem pár let 1,5 ovcí i 0,2 kozy, dokud jsem měl pro ně podmínky a dostatečnou pastvu

přemnoženou spárkatou ani náhodou nezredukují myslivci, ale rys a vlci, za což by jim lesáci měli líbat čumáky

vždyť tady vedle furt plačete, jak vlna nemá cenu, maso nikdo nechce...seno není..., jak to děláte jen z lásky, no tož si nechte ovečky jen pro radost a rodinu a těch třeba 10 - 15 ks na vypásáni i radost postačí a i se snadno ohlídá ...
platí chovám jen to, pro co mám opti podmínky a dost času se tomu věnovat, pokud si "chov" představujete na 1 -2 "návštěvy" za týden na louce uprostřed lesa, tak halt budete muset tuto představu opustit a ráno vyhnat a večer zahnat

když jich někdo potřebuje "stovky" tak se zkrátka musí postarat o ochranu tak aby to fungovalo...(jako jinde )

ono není nic úchvatného, když vylezete z lesa a jdete km a km kolem dohola vypasených a udupaných a všemi možnými i nemožnými parazity promořenými pastvinami pod proudem...

24.11.2019 18:47
dad

XXX.XXX.64.31

TyVed - staré a osvědčené metody vytlačily vlka na sto let, potřebujeme rozumný přístup z obou stran, dneska se to holt přepočítává všecko na peníze, šakal se vlkovi vyhne do míst kam se vlkovi nebude chtít ani za potravou,

8.12.2019 11:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

lupus4 napsal(a):

Tak s těmahle argumentama jděte agitovat do mateřské školky, nebo někam na sídliště.
K tomu slůvku "odjakživa" zapomínáte připisovat, že tehdá - odjakživa se žilo jinak, tehdá odjakživa byl vlk brán jako ŠKODNÁ! . . . . .. . Když se oháníte něčím typu odjakživa, případně tradičně, tak si nevybírejte jen to co vám vyhovuje.
Nevím proč bych měl kvůli vlkům, kteří jsou tu nejen že zbyteční, ale i obtěžující, nebo kvůli vám podobným, měl s něčím seknout? Jestli si myslíte že vlk vyřeší přemnoženou zvěř, tak to je jen bláhová doměnka. Jestli možná poníží, tak způsobem, který by zvládli i myslivci, kdyby se teda "nahoře" někdo konečně probral a nebál se vás, ekoteroristů. Tzn. vlci by strhávali zvěř i v době hájení. Proč to myslivci redukovat nestíhají? Jednak vlastní pohodlností, ale taky proto, že když zvěř střílet můžou, tak je schovaná v širých lánech, kde nemají šanci. No a hlavně proto, že i když je určitá zvěř přemnožená, tak stále je z nějakého důvodu hájená . . . . .
Ale zvěř, nezvěř, vlk si vždy vybere snadnější kořist - hospodářská zvířata.

"Daleko větší úhyny ovcí jsou na nemoci, porody atd.".. .. - tohle je taky supr argument. To jste vyčetl od vašich saských přátel? To je jako bych napsal, že v Africe zemře daleko víc lidí na hlad, nemoci . . . tak proč tam nepodporovat války. . .. . . . . .

8.12.2019 13:32
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Profesore,hezky napsano a objasněno (snad), naivnim ochrancum vlků..ono se to obhajuje ,když se jich to netýká..potom,když vidim,jak chovatel slzi nad roztrhanymi ovcemi a jehnaty..ochránci by to také meli videt na vlastni oči ,nejen v tv s rozmazanym obrazem..

8.12.2019 16:22
lupus4

XXX.XXX.205.61

neargumentujete, jen blábolíte nesmysly
ztráty způsobené nemocemi a při porodech si snadno můžete najít sám a rovněž přijdete na to že je to násobně více než pár stržených ovcí(a to ještě většinou psy), co si nějakej blbeček neumí ohlídat

Nevím proč bych měl kvůli vlkům, kteří jsou tu nejen že zbyteční, ale i obtěžující, nebo kvůli vám podobným, měl s něčím seknout?

tohle nemůže napsat nikdo dospělej,svéprávnej...
v přírodě není nic zbytečně...
budu-li argumentovat stejně hloupě jako vy - tak pro většinu lidí jsou tu úplně zbytečné vaše ovce

Jak to, že to funguje jinde, jen u nás je to takovej problém ?

nemusíte s ničim "seknout", ale jste povinen si zabezpečit svoje chovance
(a je úplně jedno jestli slepice nebo ovce nebo krávy nebo žirafy)
a pokud toho nejste schopen (a vy zřejmě hlavně mentálně) no tak tu pak nebrečte a klidně s tím sekněte, žádná škoda nevznikne

8.12.2019 19:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už je mě jasné kde máte strčenou tu svou hlavu. . . . . . .
To je snad jasné že si ztráty díky nemocem a porodům můžu někde najít. Proč bych to ale dělal? To je přeci zcela přirozená věc.
Pár strženách ovcí a ještě k tomu psy???? Tak tohle už tady někdo zkoušel a opíral se o názory odborníků Opakuji, že odborníci jsou vždy přizváni k takhle strženým ovcím - zvířatům a ti (odborníci) určují které zvíře to udělalo. To si nevymýšlí chovatel, ani novinář!

Pro většinu jsou tu naše ovce zbytečné??? Ta většina je jako kdo? Těch vašich pár spolků? Opravdu by jste si tu hlavu měl vyndat! A až si ji vyndáte, tak mě zkuste říct, kde to s vlky funguje bez problémů? Na Aljašce, v Německu? Ve Francii? Už i tam jsou problémy a to jsou oproti ČR nesrovnatelné regiony. Uvědomte si že vlk se množí a roztahuje. Když je chcete chovat, tak si je chovejte kde mají prostor a počítejte s jejich redukcí, ne že je budete rozšiřovat dál a dál a ostatní nech se přizpůsobí.
Nemusí te mne poučovat že jsem povinen si své , nejen zvířata zabezpečit. To taky mám a dělám. Já mám ale taky právo si svůj majetek chránit. Na to už jste jaksi , jak je vaším zvykem zapomněl, že?
Kde tu jako brečím? Přečtěte si od začátku co jsem tu kdy psal a to nejen tady na vlcích. A hlavně přestaňte mít starost o mou mentalitu
Jestli si teda tak fandíte se svou mentalitou, a chcete mě poučovat o zákonitostech v přírodě, tak si něco první pořádně o přírodě nastudujte, ale to se vám možná povede, až tu svou hlavu konečně vytáhnete z .. . . . ..

Ti vaši vlci jsou u nás tak důležití, jako vy na ovčáckém fóru!

8.12.2019 19:31

Lupus, jako vzdy s tebou, debata o ho vne.

8.12.2019 21:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Lupus, jako vzdy s tebou, debata o ho vne.

za to ty "hýříš" argumenty jak je zde nejen u tebe ve vlákně obvyklé
proč se mne pořád snažíš přesvědčit, že "pasáčci" byli a asi i jsou opravdu ti "nejchytřejší" ze vsi, pomalu ti to začínám i věřit

PS. Když pojedete z Husince na Vimperk, tak po pravé straně ve stráních před Kosmem je několika ha výběh s ovcemi (100 - xxx?) Jsou tam minimálně 5- 6 let na naprosto pořád stejným,udupaným, vypaseným a zaneřáděným "výběhu",(že by ta "údržba" krajiny?) bez kouska stínu v létě bez závětří v zimě a tísní se u kola poloschnilýho sena a asi se těší na jatka...pro ně by byl i vlk vysvobozením...

12.12.2019 18:53
dad

XXX.XXX.64.31

Info o vlcích mimo EU.
Zakarpatí - vlků máme dost, dá se na nich přežít, za odstřel je prémie.
Tamní pasáček mi nabídl AK s jedním zásobníkem výměnou za jateční pistoli. Až prý budou v dostatečném počtu i u nás tak aby mně to uživilo.
Jiný kraj, jiný mrav.

14.12.2019 21:54

U nás už jsou myslivci docela nas.....a chystají se "obchodovat" se skopovým. Ovce jistého chovatele pravidelně courají po lese a vyžírají voňavé, ručně sušené seno z krmelců. Škoda, že k nám vlci ještě nedorazili.

15.12.2019 12:50
dad

XXX.XXX.27.147

Nepotřebujete vlky, potřebujete se tam chytit za nos, uklidit si před vlastním prahem a dát to do pořádku.
Vlk tu není od toho aby řešil mezilidské problémy !
Od toho tu je dost (ne) činných orgánů.
Jděte a dejte jim popud k činnosti když to sami nevidí.

15.12.2019 13:28

dad napsal(a):
Nepotřebujete vlky, potřebujete se tam chytit za nos, uklidit si před vlastním prahem a dát to do pořádku.
Vlk tu není od toho aby řešil mezilidské problémy !
Od toho tu je dost (ne) činných orgánů.
Jděte a dejte jim popud k činnosti když to sami nevidí.

Ale ano, myslivci to vidí, jen jsou zatím trpěliví a ještě ovce neloví. Domlouvají chovatelce a staví oplůtky kolem krmelců, takže jaksi suplují péči chovatelky, která to má na háku.

15.12.2019 20:22
dad

XXX.XXX.64.31

Myslivci nejsou výkonným orgánem. To je zájmové sdružení. Co dělá majitel lesa, příslušný lesní hospodář, veterinární správa, PČR ? To jsou ti kteří mají konat. Myslivec je v tomto ohledu jen informátor. Nepřísluší mu střelba ani jiné zásahy na majeteku jiného.
Toho jsou si chlapci určitě vědomi. Jinak riskují postih právě od těch samých orgánů které je v podobných případech mají chránit.

15.12.2019 20:31
dad

XXX.XXX.64.31

Jinak mám neověřenou hlášku, že bezproblémové proplacení náhrad je hlavně pro nemedializované případy. Z toho samého zdroje se mi zdá letošních domácích 150 stržených ks na Broumovsko docela dost na to že by měli predátoři redukovat přednostně přemnoženou divokou spárkatou zvěř.

16.12.2019 15:02

tom.tady napsal(a):
OOOOukeej.
Tak vlci (teda vlk) doputoval k další naší pastvině .
To vypadá, že už budem fakt pást jenom v tý Praze...
Ale furt bych radši střílel idioty na internetu v i reálným světě, než ty vlky.
Asi nás čeká výlet do Španělska pro mastiny!

Tak nato stačí i Čuvač,ale také jde o to že pořídíte tet nejméně dva nebo tři,jelikož jeden nic nezmůže a za sedm osm let už budou mimo formu a budete mít doma psí důchodce a co pak?Znova kupovat další?A k tomu veterinární péče,žrádlo,nedej bůh aby onemocněl pes!U nás sice vlci nejsou ale vždy mám dva psy a jsou od sebe šest,sedm let,aby když jeden pomalu dosluhuje tak je v záloze mladší.A hlavně ti psy musí být dobře vycvičeni,jinak jsou to jen hloupá telata!Ty kecy takzvaných ochranářů,jako pořitte si psa je hloupost!!!

16.12.2019 18:40
dad

XXX.XXX.64.31

Možná kdyby veřejnost věděla kolik to všechno stojí tak by chovatelé měli lepší vyjednávácí posici.
Dotace a náhrady škod nejsou všechno.

19.5.2020 01:04
Freilach

XXX.XXX.69.166

Když čtu tuto diskuzy tak jediné co mě napadá že kdysi naše končiny obýval i lev. Pakliže chce někdo vlky ať si založí za svoje oboru tak aby nepřetínala pozemky u ní udělá pořádnej plot a za své je i krmí, myslím že bych neměl problém s malým darem na takovíto projekt.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2020 11:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.192

Freilach napsal(a):
Když čtu tuto diskuzy tak jediné co mě napadá že kdysi naše končiny obýval i lev. Pakliže chce někdo vlky ať si založí za svoje oboru tak aby nepřetínala pozemky u ní udělá pořádnej plot a za své je i krmí, myslím že bych neměl problém s malým darem na takovíto projekt.

At si svoji havet zabezpeci zemedelci. Leckdy jim to lita vsude mozne a pak se divej. Cest zodpovědným

12.6.2020 12:57
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Vážně by mě zajímalo, ve kterém cirkuse někteří zdejší "teoretici" toho vlka pozorovali, když mají v hlavách takovou snůšku blbostí. Jen někdo spadlej z višně si může myslet, že velká šelma, potažmo vlčí smečka, bude regulovat, či dokonce ozdravovat spárkatou zvěř v kulturní krajině, kde se pasou stáda ovcí a hovězího. Tak za prvé: pokud chcete vědět jak se bude chovat vlk vůči zvěři, musíte znát především zvěř. Jediná spárkatá zvěř mající vztah k teritoriu, je srnčí. Ta jediná vám zůstane věrná lokalitě i po příchodu vlka. Bude žít poměrně skrytě, v zimně nebude vytvářet početné tlupy, ale zůstane. Veškerá ostatní zvěř, zejména jelení, se uklidí tam, kde je klid. To není šedá teorie salonního akademika, to je ověřená praxe. Za poslední dva tři roky se z Krušných hor a Šumavy stáhlo spousta vysoké do podhůří. Jelen už je dneska trvale i v polních honitbách, kde ještě ped pár roky nebyl ani ojediněle. A pár jelenů co zůstalo nahoře se neodváží o říji ani zatroubit, protože by na sobě okamžitě měli smečku. Takže co potom zbude pro vlka? Jelena vyhnal. Srnčí je malá zvěř, smečku nenakrmí. S černou moc riskovat zranění nechce, stokilová bachyně bránící selata, je opravdu jiná liga. Mimoto v horách, kde je potravy poskrovnu, jsou divočáci neustále v pohybu. Takže co zbude pro vlka? Nemyslím nějakého ojedinělého samotáře, ten se vždycky uživí bez znatelné zátěže pro prostředí, myslím smečku. Ta už potřebuje horu masa a kde jí vezme? Nejlépe cestou nejmenšího odporu v ovčím stádě. A jak vypadá stádo na pastvě po útoku smečky? Primární škody, zabité a potrhané kusy. Sekundární škody, zničené ohrady, stáda ovci po lesích, stres, potraty, záněty, mastitidy, sirotci. Jestli chce tohle někdo srovnávat s jestřábem a slepicí, tak bude patrně na úrovni prvňáčka, co právě doslabikaoval svou první obrázkovou encyklopedii o zvířátkách. Rady s důmyslným oplocením, to je taky vyšší dívčí. Elektrickou síť vlk přeskočí, navíc se do ní chytají jehňata a srnčí. Kdo to z ní někdy musel vymotávat, ví o čem píšu. A ploty dva metry nad zem a metr pod zem, to už mohl vymyslet jen opravdu chorý mozek. Všude kilometry plotu že jo. Jako v Dachau. Kolik by to stálo a kdo to bude platit, s tím už asi nikdo neporadí. A jak to bude vypadat, okolo bude běhat smečka hlady šílených vlků a uprostřed stádo strachem šílených ovcí. Blázinec v podání pomateného ochranáře. Další nebetyčná hovadina jsou pastevečtí psi. Vycvičit pastevce je otázka několika let, stojí to spoustu času a peněz, a ne každý má ty schopnosti aby ho vycvičil. A ne každý pes se povede, nemáte v republice ani dost vhodného gen. materiálu. A když se povede jako pastevec, tak pořád představuje společensky větší riziko než vlk. Vždycky může kolem pastvy projít nějaký čumil, houbař, nebo pejskař. A ty všechny pastevec považuje za narušitele. Dovedu si představit, že velkochovatel si koupí hotového psa, otázkou pak zůstává, jak se pes zachová v novém prostředí u nového stáda. Byly případy že pes zadávil nového plemenného berana, prostě tam podle něj nepatřil. A co malochovatelé? Děda s babičkou si mají dojet do Karpat pro čuvače, aby ochránili svoje čtyry kousky na zahradě, nebo jako co? To už někomu fakt definitivně hrabe! Má vůbec někdo z vás, co tu chcete radit ovčákům ponětí o tom, jaké jsou dnes pro chov ovcí podmínky? Cena jehněčího v živém klesla z 55 na 40 Kč/kg, to před srážkou 7%, za starou ovci 8 Kč/kg, když jí od vás vůbec někdo vezme. O vlně se 30 let vůbec mluvit nedá. Ve vnitrozemí je 5 let sucho a náklady na výrobu jednoho balíku sena se blíží pětistovce. Takže je to bezva a teď už schází jenom krmit vlka. Proboha zapněte mozky, nežijete v Rumunsku.

12.6.2020 16:52

Pavel Š. napsal(a):
Vážně by mě zajímalo, ve kterém cirkuse někteří zdejší "teoretici" toho vlka pozorovali, když mají v hlavách takovou snůšku blbostí. Jen někdo spadlej z višně si může myslet, že velká šelma, potažmo vlčí smečka, bude regulovat, či dokonce ozdravovat spárkatou zvěř v kulturní krajině, kde se pasou stáda ovcí a hovězího. Tak za prvé: pokud chcete vědět jak se bude chovat vlk vůči zvěři, musíte znát především zvěř. Jediná spárkatá zvěř mající vztah k teritoriu, je srnčí. Ta jediná vám zůstane věrná lokalitě i po příchodu vlka. Bude žít poměrně skrytě, v zimně nebude vytvářet početné tlupy, ale zůstane. Veškerá ostatní zvěř, zejména jelení, se uklidí tam, kde je klid. To není šedá teorie salonního akademika, to je ověřená praxe. Za poslední dva tři roky se z Krušných hor a Šumavy stáhlo spousta vysoké do podhůří. Jelen už je dneska trvale i v polních honitbách, kde ještě ped pár roky nebyl ani ojediněle. A pár jelenů co zůstalo nahoře se neodváží o říji ani zatroubit, protože by na sobě okamžitě měli smečku. Takže co potom zbude pro vlka? Jelena vyhnal. Srnčí je malá zvěř, smečku nenakrmí. S černou moc riskovat zranění nechce, stokilová bachyně bránící selata, je opravdu jiná liga. Mimoto v horách, kde je potravy poskrovnu, jsou divočáci neustále v pohybu. Takže co zbude pro vlka? Nemyslím nějakého ojedinělého samotáře, ten se vždycky uživí bez znatelné zátěže pro prostředí, myslím smečku. Ta už potřebuje horu masa a kde jí vezme? Nejlépe cestou nejmenšího odporu v ovčím stádě. A jak vypadá stádo na pastvě po útoku smečky? Primární škody, zabité a potrhané kusy. Sekundární škody, zničené ohrady, stáda ovci po lesích, stres, potraty, záněty, mastitidy, sirotci. Jestli chce tohle někdo srovnávat s jestřábem a slepicí, tak bude patrně na úrovni prvňáčka, co právě doslabikaoval svou první obrázkovou encyklopedii o zvířátkách. Rady s důmyslným oplocením, to je taky vyšší dívčí. Elektrickou síť vlk přeskočí, navíc se do ní chytají jehňata a srnčí. Kdo to z ní někdy musel vymotávat, ví o čem píšu. A ploty dva metry nad zem a metr pod zem, to už mohl vymyslet jen opravdu chorý mozek. Všude kilometry plotu že jo. Jako v Dachau. Kolik by to stálo a kdo to bude platit, s tím už asi nikdo neporadí. A jak to bude vypadat, okolo bude běhat smečka hlady šílených vlků a uprostřed stádo strachem šílených ovcí. Blázinec v podání pomateného ochranáře. Další nebetyčná hovadina jsou pastevečtí psi. Vycvičit pastevce je otázka několika let, stojí to spoustu času a peněz, a ne každý má ty schopnosti aby ho vycvičil. A ne každý pes se povede, nemáte v republice ani dost vhodného gen. materiálu. A když se povede jako pastevec, tak pořád představuje společensky větší riziko než vlk. Vždycky může kolem pastvy projít nějaký čumil, houbař, nebo pejskař. A ty všechny pastevec považuje za narušitele. Dovedu si představit, že velkochovatel si koupí hotového psa, otázkou pak zůstává, jak se pes zachová v novém prostředí u nového stáda. Byly případy že pes zadávil nového plemenného berana, prostě tam podle něj nepatřil. A co malochovatelé? Děda s babičkou si mají dojet do Karpat pro čuvače, aby ochránili svoje čtyry kousky na zahradě, nebo jako co? To už někomu fakt definitivně hrabe! Má vůbec někdo z vás, co tu chcete radit ovčákům ponětí o tom, jaké jsou dnes pro chov ovcí podmínky? Cena jehněčího v živém klesla z 55 na 40 Kč/kg, to před srážkou 7%, za starou ovci 8 Kč/kg, když jí od vás vůbec někdo vezme. O vlně se 30 let vůbec mluvit nedá. Ve vnitrozemí je 5 let sucho a náklady na výrobu jednoho balíku sena se blíží pětistovce. Takže je to bezva a teď už schází jenom krmit vlka. Proboha zapněte mozky, nežijete v Rumunsku.

Jenom jestli tomu správně rozumím, navrhujete všechny vlky postřílet?

12.6.2020 17:34
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Ano, rozumíte tomu zcela správně, vlk patří do Karpat, ochranář do Bohnic.

12.6.2020 22:15

Jojo, ja bych rad mel k ruce nekoho z ochranaru vlka, kdo by celej rok nastylal ve chlive a pak taky nekdy tu vrstvu hnoje za celej rok vykydal. Uz sem ani nedavam fotky mejch ovci, protoze se uz neni cim chlubit. Dokad nebude nedobytnej aspon kosar tak to jsou spis prasata.

14.6.2020 14:52
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

K pastevecký psům ještě přidávám:

https://echo24.cz/a/SwbZD/jeho-krava-zabila-turistku-a-farmar-musi-platit-pozustalym-verdikt-soudu-muze-dopadnout-na-turistiku

https://www.info.cz/svet/nekteri-sedlaci-v-rakousku-vyhaneji-psy-z-alp-kvuli-utokum-krav-42189.html

https://www.info.cz/svet/turistika-v-alpach-v-ohrozeni-sedlak-ma-platit-za-to-ze-jeho-krava-zabila-zenu-40542.html

https://prachaticky.denik.cz/z-regionu/od-sousedu-490-000-eur-za-kravu-ktera-zabila-20190223.html

Asi obdobně by to dopadlo, pokud by pastevecký pes zaútočil na kolemjdoucího člověka či psa, jenž by ohrožoval stád ovcí.

Nebo z českého rozhodování - pes pohybující se navoleno po silnici zapůsobil havárii motocyklisty a jeho zranění, zde už se nejednalo jen o náhradu škody, ale majitelka byla odsouzena podmíněně na 6 měsíců za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti
https://www.zakony.cz/soudni-rozhodnuti/nejvyssi-soud/2016/651/judikat-ns-8-Tdo-90-2016-GNS20161761

Jitka

15.6.2020 00:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pavel Š. napsal(a):

tož mi vysvětlete, proč ta dle vás "nemožná ochrana" jinde funguje

15.6.2020 10:48
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Mnoo Lupus, já tedy nevím kterou konkrétní ochranu máte na mysli, takhle o půlnoci, ale jestli myslíte na tu samou co já, tak ta funguje všude po světě úplně stejně.

15.6.2020 13:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pavel Š. napsal(a):
Mnoo Lupus, já tedy nevím kterou konkrétní ochranu máte na mysli, takhle o půlnoci, ale jestli myslíte na tu samou co já, tak ta funguje všude po světě úplně stejně.

opět argument žádnej, jen pláč a lenost, ale...nabízí se alternativa vyjádřená názvem filmu a to "...ještě větší bl.bec , než jsme doufali..."

15.6.2020 20:27
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Taky si říkám, že jste tam určitě musel mít hlavní roli. Sám nenapíšete nic, co by mělo hodnotu, jen sem dáte nic neříkající fotku, a já vám k ní mám dělat elaborát. Tak tedy fungující ochrana píšete? A čeho ochrana? Ovcí, nebo vlka? A kde prosím vás? Rozveďte tu myšlenku. Všichni jsme tu žhaví na příval informací. vy jeden argumente alternativní.

20.10.2020 09:18
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Pavel Š. napsal(a):

Opet jsme s hrůzou sledovali v tv reportáž z Broumovska,jak se "hezky" rozmnožili vlci ..ten pohled na roztrhane, rozpárane a potrhane ovečky je zoufalý!! ..kam až to musi dojit,aby ochranáři těchto přemnoženych predatoru dostali rozum?..

21.10.2020 23:01
lesakm

XXX.XXX.28.103

ančovička1 napsal(a):
Opet jsme s hrůzou sledovali v tv reportáž z Broumovska,jak se "hezky" rozmnožili vlci ..ten pohled na roztrhane, rozpárane a potrhane ovečky je zoufalý!! ..kam až to musi dojit,aby ochranáři těchto přemnoženych predatoru dostali rozum?..

Za pár let tu bude s vlky opravdu velký problém , protože nemají žádného přirozeného nepřítele který by jejich stavy reguloval a každým rokem jich přibývá, asi před měsícem jsem byl vedle ve vesnici opravovat bojler Holanďanům co tu mají chalupu a když jsem jim řekl že máme taky ovce , jejich první otázka byla jestli tu máme vlky , protože u nich v Holandsku se už přemnožili a nyní tam s nimi mají big big problem ... ML.

22.10.2020 17:10
ladd

XXX.XXX.171.131

ančovička1 napsal(a):

Ančovičko, umíte si představit, že by jste svoje slepice a husy měla tak nezabezpečené, jako jsou běžně chovány ovce? To by měly lišky posvícení.

22.10.2020 23:24
ančovička1

XXX.XXX.37.123

ladd napsal(a):
Ančovičko, umíte si představit, že by jste svoje slepice a husy měla tak nezabezpečené, jako jsou běžně chovány ovce? To by měly lišky posvícení.

Ono se to takto srovnavat nedá..zaprve bydlíme uprostřed rušné vesnice a nikdy jsem tu lisku neviděla,to spíš souseduv pes,nedávno to stálo zivot 5ti slepic a jednoho kohouta..a to mame vsude ploty..s velkymi stady ovci se to neda srovnavat,oplocovat aspoň dvoumetrovym silnym plotem několik hektarů?..když vlci zlikviduji ,obrazně, všechna stáda(kdo by pořád chtel krmit vlky), kam pujdou potom?..lidí se neboji..

23.10.2020 22:49
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Pokud tedy máme vlka srovnávat s liškou, ovci se slepicí, a ovce chránit před vlkem stejně jako slepice před liškou, pak tedy - liška má neomezenou dobu lovu. První část myšlenky......

24.10.2020 21:35
juhaj

XXX.XXX.164.121

Dobrý, dnes zas dávali dokument z minulého roku. Jeden farmář lamentuje, druhý je smířený, nakoupil španělské mastiny, najal ovčáky( to nevím jistě, možná už měl) a tvrdí, že 5 let nemá problém, stráty se v3edou do odpisu. Který je podlacený a lže? Páč pravdu mít oba nemohou.

25.10.2020 05:44

juhaj napsal(a):
Dobrý, dnes zas dávali dokument z minulého roku. Jeden farmář lamentuje, druhý je smířený, nakoupil španělské mastiny, najal ovčáky( to nevím jistě, možná už měl) a tvrdí, že 5 let nemá problém, stráty se v3edou do odpisu. Který je podlacený a lže? Páč pravdu mít oba nemohou.

Třeba mohou. Taky jsem to sledovala. Ten s těmi psy ale taky říkal, že jsou to náklady navíc, oni ti pastevci toho dost sežerou.

25.10.2020 07:14

Pohadky o psech a pasaccich zapomente. Sem na ifaunu a do jinych diskuzi chodi chovatele s par kusama, maximalne desitkama. Ne stovkama, natoz tisicema. Myslet hlavou...

25.10.2020 07:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

Myslet hlavou...

jj, mám toho jen tolik, kolik můžu zabezpečit...a o kolik se můžu denně postarat

25.10.2020 08:28

Taze nic.

25.10.2020 10:21

Pohadky o psech a pasaccich zapomente. Sem na ifaunu a do jinych diskuzi chodi chovatele s par kusama, maximalne desitkama. Ne stovkama, natoz tisicema. Myslet hlavou...

Nepochopila jsem. Jako že pro pár (desítek) ovcí je pastevecký pes na nic?

25.10.2020 19:59

Psal jsem o psech a pasaccich - tohle spojeni. Pes sam o sobe do malych stad jo. Ale ne do pidi stad. Stejne nestaci jeden. Jak by asi Bella ustala 11ti hlavou smecku? Zustal by jen obojek.

26.10.2020 13:43

Psal jsem o psech a pasaccich - tohle spojeni. Pes sam o sobe do malych stad jo. Ale ne do pidi stad. Stejne nestaci jeden. Jak by asi Bella ustala 11ti hlavou smecku? Zustal by jen obojek.

To jo, jeden nestačí. Ale 2, 3 - třeba by si to vlci rozmysleli. Taky nechtějí přijít o členy své smečky, si myslím.

26.10.2020 14:04

Treba, treba by to ani tri nezvladli, coz si ja myslim. Ale urcite zkuseni vlkomilove nebo chovatele pastevcu vnesou svetlo do tehlech rovnic, spis nerovnic.

26.10.2020 23:14
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Dva tři psi proti sedmi osmi vlkum? Nezvládli. Na Altaji se ke smečce pasteveckých psů používá ještě pes ovčácký. Než pastevci vyřeší vlky, tak ovčák pohlídá splašené stádo. Pastevec totiž stádo nenahání, jen ho hlídá proti napadení. Ovčácký, neboli honácký ho zase nehlídá, jen ho nahání. A pak tam ještě bývá Kazach s AK-47 jako rozhodující faktor.

27.10.2020 18:40
ladd

XXX.XXX.170.200

Pavel Š. napsal(a):
Dva tři psi proti sedmi osmi vlkum? Nezvládli. Na Altaji se ke smečce pasteveckých psů používá ještě pes ovčácký. Než pastevci vyřeší vlky, tak ovčák pohlídá splašené stádo. Pastevec totiž stádo nenahání, jen ho hlídá proti napadení. Ovčácký, neboli honácký ho zase nehlídá, jen ho nahání. A pak tam ještě bývá Kazach s AK-47 jako rozhodující faktor.

To same ve Španělsku. To co jsem ale videl, nebyl zadny lity souboj zub na zub, ale psiodradíli vlky stekanim a pouhou pritomnosti. Ano, byli tam ovcaci i pastevci. Jindy byli psi primo v kosaru mezi ovcemi. Vlci ohradu obihali ale dovnitr si netroufli. Psu bylo rozhodne mene nez vlku.
Rozhodne by se mela pouzivat evropska plemena psu,po generace navykla na frekventovany pohyb cizich lidi na pastvinach. Ne asijci.
Kosarem odpovidam ancovicce na argument o bezpecnem oplocovani mnoha hektaru pastvin. Staci takto zabezpecit jen mensi prostor, kde jsou ovce na noc.

27.10.2020 19:32
dad

XXX.XXX.64.31

No nevím, neměly jsme psy kvůli vlkům, ale šárplanin, kavkazák ani jihorus se s žádným kolemjdoucím moc nemazlil pokud se nezastavil a neobešel ho dost velkým obloukem, každý blbec co si myslel, že má nárok projít se daleko nedostal, a že těch arogantních blbců a paniček bylo

27.10.2020 20:08
ladd

XXX.XXX.170.200

dad napsal(a):
No nevím, neměly jsme psy kvůli vlkům, ale šárplanin, kavkazák ani jihorus se s žádným kolemjdoucím moc nemazlil pokud se nezastavil a neobešel ho dost velkým obloukem, každý blbec co si myslel, že má nárok projít se daleko nedostal, a že těch arogantních blbců a paniček bylo

Spatne jsem to napsal, nejsem pejskar. Myslel jsem psy ze zapadni nebo stredni Evropy. To co uvadite, je presne duvod proc tyto “vychodni “ psy k ovcim radsi ne.Je jen otazka casu nez nekohopotrhaj.Toho bych nechtel potkat, ne vlka.

29.10.2020 10:27
dad

XXX.XXX.64.31

Já se nechci přít, ale Kavkaz, planiny Šar nebo Rusko je pro mě stále Evropa.
Střední Evropa je ČR, SR, západní DE, Benelux, Dánsko, UK a tam mně napadá jen vlkodav, slovenský čuvac
Taky nejsem pejskař tak prosím doplňte další vhodná plemena na ochranu před vlky za mě.

29.10.2020 15:55
ladd

XXX.XXX.170.200

dad napsal(a):
Já se nechci přít, ale Kavkaz, planiny Šar nebo Rusko je pro mě stále Evropa.
Střední Evropa je ČR, SR, západní DE, Benelux, Dánsko, UK a tam mně napadá jen vlkodav, slovenský čuvac
Taky nejsem pejskař tak prosím doplňte další vhodná plemena na ochranu před vlky za mě.

Vynechte co pisete v prvnim odstavci, pridejte Skandinavii, a jizni Evropu (mysleno tu u Stredozemniho more). Proste huste zalidnene oblasti, kde byvaji stada hnana preszalidnene vesnice, kde je historicky bezny turismus.

29.10.2020 18:25
lupus4

XXX.XXX.205.61

např. PHP - Pyrenejský horský pes , nebo Španělský mastin

30.10.2020 19:20
dad

XXX.XXX.64.31

Já chci znát plemena na ochranu stád před predátory z té střední a západní Evropy
Skandinávie je dost na sever, Pyreneje a Španělsko na jih. Pro mně. Dvě plemena je žalostné málo na to co čeká na chovatele v dotčených oblastech. Zvlášť když né každý pes se bude k požadovanému účelu hodit.
Takže si zopakujem zeměpis a chci znát ty běžně v praxi používaný plemena s finanční dosažitelností v počtu tak 200 psů hned a následně 50 ročně na obměnu.

30.10.2020 21:36
ladd

XXX.XXX.170.200

dad napsal(a):
Já chci znát plemena na ochranu stád před predátory z té střední a západní Evropy
Skandinávie je dost na sever, Pyreneje a Španělsko na jih. Pro mně. Dvě plemena je žalostné málo na to co čeká na chovatele v dotčených oblastech. Zvlášť když né každý pes se bude k požadovanému účelu hodit.
Takže si zopakujem zeměpis a chci znát ty běžně v praxi používaný plemena s finanční dosažitelností v počtu tak 200 psů hned a následně 50 ročně na obměnu.

"Já chci znát...." To by bylo asi nejlepsí se zeptat na pejskách. Každopádně po zadání "madˇarské pastevecké psí plemeno" jich zde na fauně vyjelo 6.Tak by se určitě dalo googlit a pátrat jak v okolních státech tak v evropských pohořích. Pravdou je, že mi vinou mého mobilu (při psaní se mi zasekává a když se snažím o diakritiku, je to vopruz totální) v původním příspěvku vypadla lokalita jižní a jihozápadní Evropa. Což není nedosažitelná lokalita a možná nejvhodnější.
Určitě mi jako vhodná nepřijdou psí plemena, která za celé léto, když jsou na pastvě u ovcí, nepotkají cizího člověka a možná ani v zimě, když jsou uvázáni u jurty (druhou část věty berte jako nadsázku, ať tu neslovíčkaříme).
Jak jste tu vystřihla ty požadované počty, nejspíš jste objevila díru na trhu.

30.10.2020 22:02
dad

XXX.XXX.64.31

To jo, díra jako vrata. Asi jako když vám vypadne jižní a jihozápadní Evropa nebo když o jihu a východu Evropy prohlásíte, že je to Asie. Já si taky dokážu něco vyggooglit. Tak teď když se tu něčeho zastáváte tak si zjistěte něco o protějšku. Kolik pasáčků vede stádo dobrovolně přes obydlená území v doprovodu pastevců/psů za účasti bandy turistů ? Každej s rozumem se tomuhle bude vyhejbat, pokud to není jako atrakce.
Kolik těch chovatelů pasteveckých psů je vedou v pracovní linii ? Kolik těch psů má asi tak zkušenost s vlkem ?
Ještě že nepasu tak aby mě to muselo živit.

30.10.2020 22:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

nejsem pejskař tak prosím doplňte další vhodná plemena na ochranu před vlky za mě.¨

takže středoevropané např.Slovenský čuvač (Sk), kuvasz (H),Podhalaňský ovčák (Pl) tihle "odjakživa" strážili ovce v Karpatech

našli by se určitě i "jugošský" a "rumunský" místní "plemena"

trochu dál v Alpách a Pyrenejích PHP (Francie) jsou po celé Evropě, jen u nás 24 ch. stanic...asi víc něž čuvačů
Maremmansko - abruzský pastevecký pes (Itálie)

tihle všichni jsou pro laika skoro stejný prostě veeelkej bílej pes

dál pak už speciality jako Akbash (Turecko) a dalši dle mne nevhodní asiati
stačí ?

30.10.2020 23:14
ladd

XXX.XXX.170.200

dad napsal(a):
To jo, díra jako vrata. Asi jako když vám vypadne jižní a jihozápadní Evropa nebo když o jihu a východu Evropy prohlásíte, že je to Asie. Já si taky dokážu něco vyggooglit. Tak teď když se tu něčeho zastáváte tak si zjistěte něco o protějšku. Kolik pasáčků vede stádo dobrovolně přes obydlená území v doprovodu pastevců/psů za účasti bandy turistů ? Každej s rozumem se tomuhle bude vyhejbat, pokud to není jako atrakce.
Kolik těch chovatelů pasteveckých psů je vedou v pracovní linii ? Kolik těch psů má asi tak zkušenost s vlkem ?
Ještě že nepasu tak aby mě to muselo živit.

K té otázce vození stád. V okolní Evropě, se děje, že stáda jsou hnána přes vesnice,... po asvaltových silnicích, že po pěšinách mezi stády chodí turisté, nebo i lidé pracovat na louky a do lesa a psi jsou tomu po generace přizpůsobeni. A opět už se setkávají s vlky a vypadá to, že budou stále častěji. Že statistiku nevytvořím, se neomlouvám, je to diskuse, ne disertační práce.
A ano, když jsem psal Evropa, myslel jsem okolní státy a Evropu západní, jižní a jihozápadní (část věty se mi vymazala při psaní, píšu že mi zlobí mobil), tedy historicky kulturně podobné prostředí.
Když se ale míníte konfrontovat a točit na slovíčku, tak není co dodat.

31.10.2020 00:50
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

To že si pořídím štěně původně pasteveckého plemene ještě neznamená, že jsem si pořídil pastevce. Když chcete pasteveckého psa, musíte si pořídit štěně z linie po pastevecky vedených rodičích z obou stran a pokud ještě má být ostrý na velkou šelmu, tak musí být z oblasti, kde se ti rodiče po generace s vlkem, popřípadě s medvědem pravidelně setkávali. V Čechách byl poslední vlk uloven v roce 1874 a na Moravě v roce 1914, tudíž tady být taková linie nemůže. Všech možných plemen je tu dnes jako máku, ale ať pořídíte co chcete, bude vám to pravděpodobně k ničemu. Ani k pasení se tu psi dávno nepoužívali, natož k ochraně před vlkem. Takže jedině zahraničí. Neni tu ani nikdo, kdo vám vycvičí jednoho, natož smečku. Pes se skutečnými pasteveckými vlohami musí být teritoriál, co musí svoje samostatné myšlení skloubit s dalším členem smečky a přitom se nesmí nechávat strhnout individualitou toho druhého ke špatnostem. Tohle potřebuje autoritativního výcvikáře, co si poradí se všemi dohromady a přitom nevidí do hlavy ani jedinému z nich.

31.10.2020 09:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

potřebuje autoritativního výcvikáře

musíte si pořídit štěně z linie po pastevecky vedených rodičích

představte si, že jsou i u nás , většina PHP žije se stádem , on si jen málokdo pořídí "velký bílý hovádko" na gaučovýho mazlíka

A jakpak to asi dělají naši slovenští bratia ?
Kdo chce hledá způsoby, kdo ne - hledá výmluvy...

31.10.2020 10:05
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

lupus4 napsal(a):
nejsem pejskař tak prosím doplňte další vhodná plemena na ochranu před vlky za mě.¨

takže středoevropané např.Slovenský čuvač (Sk), kuvasz (H),Podhalaňský ovčák (Pl) tihle "odjakživa" strážili ovce v Karpatech

našli by se určitě i "jugošský" a "rumunský" místní "plemena"

trochu dál v Alpách a Pyrenejích PHP (Francie) jsou po celé Evropě, jen u nás 24 ch. stanic...asi víc něž čuvačů
Maremmansko - abruzský pastevecký pes (Itálie)

tihle všichni jsou pro laika skoro stejný prostě veeelkej bílej pes

dál pak už speciality jako Akbash (Turecko) a dalši dle mne nevhodní asiati
stačí ?

Víte, jak plyne z příspěvků DAD, tak psi měli a ví, co to znamená v praxi. Z Vašich příspěvků plyne, že se psi zkušenosti nemáte. A proto DAD reaguje na vše plytké úřednické řeči od stolu podrážděně. Docela ji chápu. Taky mám zvířata v turistické oblasti a vidím ty nevychované davy měštáků, co si přírodu pletou s městským parkem a co si sociální kontakty nahrazují rozmazlenými a nevychovanými psi, kteří běhají nevolno a jsou neovladatelní. Pro mě mít psi by bylo zdrojem trvalých konfliktů. Psi na ochranu stád se hodí do pustých hor, ale ne do turisticky exponované krajiny. Nemyslím si, že budou rozlišovat, zda je to vlk a neb o jen maminka se psem a malým dítětem, která chce jen pohladit vaše ovečky. A proto Vaše příklady jsou neporovnatelné.

A myslím si, že regulace vlka přijde, až zakousne nějakého člověk. A pravděpodobně, protože půjde po nejslabším v stádu, a to bude nějaké dítě. Nechtěla bych bydlet na Broumovsku a chodit s dětmi na podzim do lesa na houby. A to bez všech emocí. Je to realita, jinak to dopadnou nemůže, pokud se vlci nezačnou člověka a jeho hospodářství bát. A jak vidět jeho ochrana je zatím přednější, a tak si generace a generace vlků zvykají. Jednou až se to protrhne, může být problém tyto jejich návyky změnit. A pohádka o Červené Karkulce se stane zase realitou, jen už asi myslivec přijde pozdě.

Zvíře, které se přestane bát člověka, je nebezpečné. Pamatuji si u nás na jelena, chataři ho naučili na jablka, ochočili ho tak, že ji otevřenými okenicemi kontroloval, co mají doma. Až logicky na člověka zaútočil, když nebylo po jeho. Tak ho zastřelili.

Jitka

31.10.2020 10:45

Toto je zkopírovaný článek ze stránek ČSOP Libosváry.Třeba už byl problém sehnat čuvače,jelikož chovatelé nechtěli nechat psa na celoroční pobyt venku u stáda a to už nemluvím o tom,že u těch gaučáků se prostě vlastnosti pastevců vytrácí a to platí nejenom pro čuvače.
Jinak doporučuji podívat se na jejich facebook.

To, čeho jsme se delší dobu obávali, se stalo skutečností. Na Domažlicko dorazili v roce 2018 vlci. Abychom zachovali pastvu v odlehlých biologicky cenných územích, museli jsme se přizpůsobit. Nechceme, aby se naše zvířecí sekačky objevily na vlčím jídelníčku. Elektrický ohradník není pro vlka nepřekonatelnou překážkou.

Naivně jsme si mysleli, že jakmile se objeví vlci a budeme řešit, jak ochránit naše zvířata, prostě pořídíme pasteveckého psa a problém tím vyřešíme. Ouha, ono to není tak jednoduché. Spolehlivý pastevecký pes se v Čechách sehnat nedá.
Sebelépe napsaný standard plemene, výstavy, zkoušky a řeči chovatelů psů nic neznamenají v pastevecké praxi, kde psi čelí nejen nepřízni počasí, složitému terénu, vegetaci a obtížnému hmyzu, ale čím dál častěji i svým odvěkým protivníkům. Zde nerozhoduje délka chlupu či jeho odstín nebo špatně nesený ocas, či někdy až srandovně zkoušená povaha, ale houževnatost, životaschopnost, odolnost, odvaha, samostatnost, dlouhověkost a zejména schopnost být součástí stáda...

Po důkladném studiu a shánění informací po všech čertech jsme v létě 2018 pořídili dvě štěňata pasteveckých psů (slovenský čuvač, šarplaninský pastevecký pes) a vydali se na obtížnou a v Čechách neprošlapanou cestu s cílem vychovat (ano, vychovat, protože pastevecké psy nelze vycvičit!) samostatně pracující pastevecké psy.

Držte nám palce.

31.10.2020 12:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

Po důkladném studiu a shánění informací po všech čertech jsme v létě 2018 pořídili dvě štěňata pasteveckých psů (slovenský čuvač, šarplaninský pastevecký pes) a vydali se na obtížnou a v Čechách neprošlapanou cestu s cílem vychovat (ano, vychovat, protože pastevecké psy nelze vycvičit!) samostatně pracující pastevecké psy.

Držte nám palce.

tak to držím

Psi na ochranu stád se hodí do pustých hor, ale ne do turisticky exponované krajiny. Nemyslím si, že budou rozlišovat, zda je to vlk a neb o jen maminka se psem a malým dítětem, která chce jen pohladit vaše ovečky. A proto Vaše příklady jsou neporovnatelné.

jasně viz Slovensko, A, N, F, I ....byla jste vůbec někdy někde ? dost pochybuju...

A myslím si, že regulace vlka přijde, až zakousne nějakého člověk. A pravděpodobně, protože půjde po nejslabším v stádu, a to bude nějaké dítě.
můj ty bože ....
"vtištění" Karkulky je dokonalé, přesně viz obr.

1000 000 x nebezpečnější a i pravděpodobnější je setkání s bachyní se selaty (když už chcete mít za každou cenu v lese strach)

31.10.2020 13:17

suffolkovce napsal(a):
Víte, jak plyne z příspěvků DAD, tak psi měli a ví, co to znamená v praxi. Z Vašich příspěvků plyne, že se psi zkušenosti nemáte. A proto DAD reaguje na vše plytké úřednické řeči od stolu podrážděně. Docela ji chápu. Taky mám zvířata v turistické oblasti a vidím ty nevychované davy měštáků, co si přírodu pletou s městským parkem a co si sociální kontakty nahrazují rozmazlenými a nevychovanými psi, kteří běhají nevolno a jsou neovladatelní. Pro mě mít psi by bylo zdrojem trvalých konfliktů. Psi na ochranu stád se hodí do pustých hor, ale ne do turisticky exponované krajiny. Nemyslím si, že budou rozlišovat, zda je to vlk a neb o jen maminka se psem a malým dítětem, která chce jen pohladit vaše ovečky. A proto Vaše příklady jsou neporovnatelné.

A myslím si, že regulace vlka přijde, až zakousne nějakého člověk. A pravděpodobně, protože půjde po nejslabším v stádu, a to bude nějaké dítě. Nechtěla bych bydlet na Broumovsku a chodit s dětmi na podzim do lesa na houby. A to bez všech emocí. Je to realita, jinak to dopadnou nemůže, pokud se vlci nezačnou člověka a jeho hospodářství bát. A jak vidět jeho ochrana je zatím přednější, a tak si generace a generace vlků zvykají. Jednou až se to protrhne, může být problém tyto jejich návyky změnit. A pohádka o Červené Karkulce se stane zase realitou, jen už asi myslivec přijde pozdě.

Zvíře, které se přestane bát člověka, je nebezpečné. Pamatuji si u nás na jelena, chataři ho naučili na jablka, ochočili ho tak, že ji otevřenými okenicemi kontroloval, co mají doma. Až logicky na člověka zaútočil, když nebylo po jeho. Tak ho zastřelili.

Jitka

Ale vlka ochočovat nikdo nebude. Jsou to velmi plachá zvířata. I ta v ZOO.

31.10.2020 13:55

Ale vlka ochočovat nikdo nebude. Jsou to velmi plachá zvířata. I ta v ZOO.

A co kříženci se psy?

31.10.2020 14:40
dad

XXX.XXX.64.31

Tak jo
Za prvé, jsem kluk, od té doby, co jsem se narodil
pro Ladd, chápu, že vás zlobí mobil, googlit je dnes to nejjednodušší, praxe však může ukázat i jiná úskalí při práci, pastevec - člověk je musí řešit tak jak přijdou, operativně, rychle a levně, jinak nepřežije konkurenční tlak, jestli chcete prožít romantické léto jako nájemní pasáček konejte rychle, pak se můžete svěřit jaké to je, věřím, že poučné a nezapomenutelné
Lupus, přečtěte si pozorně moji a Laddovu komunikaci, hlavně z počátku, hledali se plemena po pracovních liniích ze střední a západní Evropy, místní výstavní šampioni se můžou vrátit do práce, ale je to jako u lidí, těch v ochraně stát uspěje sotva 20%,
A teď mužem zkusit ekonomiku provozu, koupím dvě tři štěňata řekněme 15/45 t., rok než trochu dospějí 8/12 t. a čas strávený výcvikem 20/40 t., mluvím o štěstí když nebudu muset kupovat další štěně kvůli nějakému problému, pak až pět let ostré služby, opět s rizikem ztrát, kolik pak asi budu muset mít oveček abych neumřel hlady jako pasáček s rodinou, moji pastevci, moje ovečky.
To pak bude asi opravdu jednodušší maso a další dovézt ze zahraničí, kde se s tím tak neserou, pasáčka vybavíme robotickou sekačkou a kanystry na PHM a GPS a bude to. Nebo ovečky zavřem do hal, spustíme klimu, koupíme automat na krmení a dojení a hurá na euro globální výrobu.
Ať žije folklór, původní způsoby obživy, jedinečnost výrobků.

31.10.2020 16:37

A co kříženci se psy?

Ty jsem neměla na mysli. ČSV je jiná kapitola.

31.10.2020 17:33

Ty jsem neměla na mysli. ČSV je jiná kapitola.

Nemyslela jsem ČSV,ale kdo zaručí,že se vlk nezkříží s toulavým psem,fenou.U nás vlci nejsou,ale není to tak dávno,co se zde pohybovali 3 toulavý psi a lovili nejenom srnky,zajíce,ale i slepice a ovce u domů,než je odstřelili.

31.10.2020 17:53

Nemyslela jsem ČSV,ale kdo zaručí,že se vlk nezkříží s toulavým psem,fenou.U nás vlci nejsou,ale není to tak dávno,co se zde pohybovali 3 toulavý psi a lovili nejenom srnky,zajíce,ale i slepice a ovce u domů,než je odstřelili.

A ti toulaví psi byli kříženci s vlkem? Nějak si neumím představit, že vlk nakryje toulavou fenu. Ani obráceně, vzhledem k etologii a tak vůbec. Ale třeba se pletu.

31.10.2020 18:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

A teď mužem zkusit ekonomiku provozu, koupím dvě tři štěňata řekněme 15/45 t., rok než trochu dospějí 8/12 t. a čas strávený výcvikem 20/40 t., mluvím o štěstí když nebudu muset kupovat další štěně kvůli nějakému problému, pak až pět let ostré služby, opět s rizikem ztrát, kolik pak asi budu muset mít oveček abych neumřel hlady jako pasáček s rodinou, moji pastevci, moje ovečky.

Tak je jasný, že pro hobby chov pár ovcí, je to nesmysl, ale pak jich můžu mít jen tolik, kolik jsem schopen zabezpečit a ne, že je "naservíruju" na nechráněné pastvině u lesa 24/7 a "zajdu" se na ně 2x týdně "mrknout"
Zrovna tak je ale nesmysl, kvůli nezvládnutým drobnochovům vyhladit živočišný druh, který i u nás má nezastupitelnou fci .
Pokud budu ale chtít, se chovem ovcí živit, je to nezbytnost (kolik set, nebo tisíc ) ovcí je třeba k uživení běžné 4 členné rodiny při dnešních "necenách" vlny a masa fakt netuším, ale bude to hooodně
Náklady na psy se velmi rychle vrátí (do 3 let), jednak zachráněnými ovcemi, jednak i odchovem a prodejem štěňat od osvědčených ochránců, za které vám ostatní rádi "urvou" ruce
Je zvláštní, že "kozaři" (farmy) si nestěžujou

31.10.2020 18:32
Matsik

XXX.XXX.105.197

A ti toulaví psi byli kříženci s vlkem? Nějak si neumím představit, že vlk nakryje toulavou fenu. Ani obráceně, vzhledem k etologii a tak vůbec. Ale třeba se pletu.

Není to tak jednoduché jak si lidi představují. Musel by vlk samotář potkat hárající fenu v ten správný čas, což je velmi málo pravděpodobné, ne nemožné ale nepravděpodobné.Také není moc toulových psů a kdyby to byla jen zaběhlá fena tak se zas vrátí domů kde po čase i porodí a případní potomci budou rozdáni mezi dobré lidi.

31.10.2020 18:32

lupus4 napsal(a):

Tak je jasný, že pro hobby chov pár ovcí, je to nesmysl, ale pak jich můžu mít jen tolik, kolik jsem schopen zabezpečit a ne, že je "naservíruju" na nechráněné pastvině u lesa 24/7 a "zajdu" se na ně 2x týdně "mrknout"
Zrovna tak je ale nesmysl, kvůli nezvládnutým drobnochovům vyhladit živočišný druh, který i u nás má nezastupitelnou fci .
Pokud budu ale chtít, se chovem ovcí živit, je to nezbytnost (kolik set, nebo tisíc ) ovcí je třeba k uživení běžné 4 členné rodiny při dnešních "necenách" vlny a masa fakt netuším, ale bude to hooodně
Náklady na psy se velmi rychle vrátí (do 3 let), jednak zachráněnými ovcemi, jednak i odchovem a prodejem štěňat od osvědčených ochránců, za které vám ostatní rádi "urvou" ruce
Je zvláštní, že "kozaři" (farmy) si nestěžujou

Nerozporuji, ale třeba kozí farmy nejsou v exponovaných oblastech a ani jich není tolik. Nevím, jenom myšlenka. Já znám jedinou kozí farmu v Bílsku u Vodňan a tam vlci nejsou.

31.10.2020 18:52

Křížení vlků se psy? Budoucí problém, který ohrozí vlčí populaci, míní odborníci
20.6.2020

S přibývajícím počtem vlků v přírodě se zvyšuje riziko jejich křížení s volně žijícími psy. Většina evropských zemí navíc nedělá nic, aby tomu zabránila, křížení přitom může ohrozit schopnost vlků přežít v přírodě. Vyplývá to z nové mezinárodní studie, na které se podíleli i odborníci z Mendelovy univerzity v Brně.
Vlci a psi jsou biologicky stejný druh. „Pokud by se křížení opakovalo ve vysoké míře, hrozila by vlčí populaci genetická kontaminace, která může mít vliv na chování jedinců,“ řekl Paolo Ciucci z římské univerzity La Sapienza.

Díky pokračující ochraně se vlci rozšiřují po celé Evropě a dostávají se do prostředí ovládaného člověkem. Přicházejí do blízkého kontaktu se psy častěji než v minulosti.

Případů křížení vlků a psů je v Evropě stále více. V minulých letech se vlci objevili i v Bílých Karpatech, které zasahují do Jihomoravského kraje. „Zatím máme jediný zaznamenaný případ křížence v severních Čechách. Oproti jiným státům, například z jižní Evropy, je riziko vzniku kříženců relativně nízké zejména kvůli menšímu množství toulavých psů, ale je potřeba mu věnovat pozornost,“ uvedl Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity.
Podle něj je potřeba křížení vlků a volně žijících psů předcházet. V případě opakovaného křížení se může snižovat schopnost přežití vlků ve volné přírodě, mohou se stát méně plachými. „Zákonodárci se ale nesmí chytit do správní pasti, kdy by křížence považovali za druh lovné zvěře. To by zvýšilo zabíjení vlků pod záminkou, že se jednalo o křížence, ačkoliv se to nedá jen podle morfologie spolehlivě rozlišit,“ míní Kutal.

Problém je chybějící jasný plán postupu proti hybridům. „Podle českého zákona je sporné, jestli je kříženec chráněný nebo není, je potřeba, aby se na něj pohlíželo jako na chráněný druh a fungoval pověřený záchranný tým, který zvíře uspí, chytne, případně nasadí obojek,“ přiblížil Kutal.

31.10.2020 19:21

Křížení vlků se psy? Budoucí problém, který ohrozí vlčí populaci, míní odborníci
20.6.2020

S přibývajícím počtem vlků v přírodě se zvyšuje riziko jejich křížení s volně žijícími psy. Většina evropských zemí navíc nedělá nic, aby tomu zabránila, křížení přitom může ohrozit schopnost vlků přežít v přírodě. Vyplývá to z nové mezinárodní studie, na které se podíleli i odborníci z Mendelovy univerzity v Brně.
Vlci a psi jsou biologicky stejný druh. „Pokud by se křížení opakovalo ve vysoké míře, hrozila by vlčí populaci genetická kontaminace, která může mít vliv na chování jedinců,“ řekl Paolo Ciucci z římské univerzity La Sapienza.

Díky pokračující ochraně se vlci rozšiřují po celé Evropě a dostávají se do prostředí ovládaného člověkem. Přicházejí do blízkého kontaktu se psy častěji než v minulosti.

Případů křížení vlků a psů je v Evropě stále více. V minulých letech se vlci objevili i v Bílých Karpatech, které zasahují do Jihomoravského kraje. „Zatím máme jediný zaznamenaný případ křížence v severních Čechách. Oproti jiným státům, například z jižní Evropy, je riziko vzniku kříženců relativně nízké zejména kvůli menšímu množství toulavých psů, ale je potřeba mu věnovat pozornost,“ uvedl Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity.
Podle něj je potřeba křížení vlků a volně žijících psů předcházet. V případě opakovaného křížení se může snižovat schopnost přežití vlků ve volné přírodě, mohou se stát méně plachými. „Zákonodárci se ale nesmí chytit do správní pasti, kdy by křížence považovali za druh lovné zvěře. To by zvýšilo zabíjení vlků pod záminkou, že se jednalo o křížence, ačkoliv se to nedá jen podle morfologie spolehlivě rozlišit,“ míní Kutal.

Problém je chybějící jasný plán postupu proti hybridům. „Podle českého zákona je sporné, jestli je kříženec chráněný nebo není, je potřeba, aby se na něj pohlíželo jako na chráněný druh a fungoval pověřený záchranný tým, který zvíře uspí, chytne, případně nasadí obojek,“ přiblížil Kutal.

Ale stejně si neumím představit psa, který nakryje vlčici. A fenu, kterou nakryje vlk - a i kdyby, vrátí se k majiteli. Jako že u nás v ČR vyloženě bezprizorní psi nejsou, si myslím. Na rozdíl od jiných států. To by mohl být problém.

31.10.2020 19:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale stejně si neumím představit psa, který nakryje vlčici. A fenu, kterou nakryje vlk - a i kdyby, vrátí se k majiteli. Jako že u nás v ČR vyloženě bezprizorní psi nejsou, si myslím. Na rozdíl od jiných států. To by mohl být problém.

to vše už v TOMTO vlákně bylo

Já znám jedinou kozí farmu v Bílsku u Vodňan a tam vlci nejsou.

jsou u Třeboně, to je kousek ¨

jestli to spíš nebude tím, že po večerním dojení mažou do ubykací

31.10.2020 20:03
dad

XXX.XXX.64.31

Lupus 4, řekl bych, že nemáte moc praxe v chovu ovcí a koz za účelem krajinotvorby (maso) a za účelem mléčným, dá se taky kombinovat. K dojným ovcím se dá přirovnat chov koz na mléko.
Dojené kusy bývají na noc zavřené kvůli jednodušší manipulaci (ochraně) a také jsou v jednodušeji dostupném terénu kvůli zpracování mléka, tudíž s menším výskytem predátora.
Taky jste asi nepracoval se skupinou psů. Háravá fena dokáže zamotat hlavu i ostříleným matadorům a ty pak kašlou na ochranu. Fena v očekávání se taky nehodí na práci a v době odchovu štěňat má úplně jiné starosti. Takže ovčákovi přidělává jen starosti. Odchov štěňat u stáda je super pro jejich další využití. Jen jestli tušíte co všechno to obnáší.
Máte dost růžové brýle nebo romantické představy o tomhle odvětví zemědělské produkce.
U hobbíků je to trošičku jiné. Menší stáda, příjmy odjinud. Ale i oni jsou důležitou složkou pro krajinu. Jen kvůli tomu, že vlci jsou na Broumovsku ochotní zaútočit i na kraji obcí to už něco znamená. Po generace si zvykají na to, že ze strany lidí se nemusí obávat ničeho.
Jsem pro vlka, jsem pro jeho výchovu ke vztahu k hosp.zvířatům a jeho potencionální redukci už jen kvůli potencionálnímu riziku ztrát v druhotných důsledcích vlastního vlčího útoku.
Tato krajina je výrazně pozměněna člověkem, naší vinou jsou některé druhy přemnožené a jiné skomírají. Není přirozené rovnováhy a proto do toho bordelu musí znovu zasahovat člověk.

31.10.2020 21:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

Taky jste asi nepracoval se skupinou psů. Háravá fena dokáže zamotat hlavu i ostříleným matadorům a ty pak kašlou na ochranu. Fena v očekávání se taky nehodí na práci a v době odchovu štěňat má úplně jiné starosti.

jasně, 30 let se smečkou +/- 12 ks a zkušenosti žádné ...
pes žijící s fenou se oni zajímá jen ty NEJ NEJ dny , což je tak 3, (max 5) ,
březí fena může plnit odstrašující fci klidně 7 - 8 týdnů, od 5 - 6 týdnů stáří štěňat mohou být zase se stádem, dokonce je to i žádoucí
takže z prvního vrhu nechám 2,3, 4 kluky(kolik jich potřebuju) doma a ti pak s "tátou" psem (od kterého se vše postupně naučí) ochraňují venku a fena v klídku může strážit doma usedlost....nebo jim pomáhat dle libosti...
ke krajinotvorbě https://videacesky.cz/video/jak-vlci-meni-tok-rek
pro kometu - kříženci řešeni tady v 24.7.2018 13:55

31.10.2020 23:53
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

I moje ovce jsou plaché, ale když jde o žrádlo, tak jde jejich plachost stranou. Viděla jsem videa "plachého" vlka a na Broumovsku nějaký čas žila, tak mám zprávy z první ruky.

Překvapuje mě, že se této diskuse zarputile účastní někdo, kdo si myslí, že křížení vlk - pes není možné https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_vl%C4%8D%C3%A1k

Nemá cenu dále pokračovat, vše bylo řečeno a čas ukáže. A je naivní si myslet, že problém vyřeší pastevecký pes.

Jitka

1.11.2020 06:46

suffolkovce napsal(a):
I moje ovce jsou plaché, ale když jde o žrádlo, tak jde jejich plachost stranou. Viděla jsem videa "plachého" vlka a na Broumovsku nějaký čas žila, tak mám zprávy z první ruky.

Překvapuje mě, že se této diskuse zarputile účastní někdo, kdo si myslí, že křížení vlk - pes není možné https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_vl%C4%8D%C3%A1k

Nemá cenu dále pokračovat, vše bylo řečeno a čas ukáže. A je naivní si myslet, že problém vyřeší pastevecký pes.

Jitka

Ale já nemyslela, že křížení je nemožné, vždyť vlk je předkem psa. Tak bl.bá nejsem. Spíš mi šlo o technickou stránku - jako že vlk přeskočí plot za háravou fenou, případně obráceně. Ale jestli se na Broumovsku vlci už tolik přiblížili k lidským sídlům... Tak asi jo.

2.11.2020 09:27
Varaxi

XXX.XXX.1.226

A co kříženci se psy?

Co se týče vlků v naší krajině, toto je to jediné, čeho se bojím. Že uteče háravá fena nebo uteče pes a dá to dohromady s vlčicí. Ti potomci nemusejí mít tu plachost.
Jinak neexistuje důvod, proč se čistokrevných vlků narozených v přírodě bát. Evropský vlk je zvíře skutečně plaché, to jsou ti divočáci násobně nebezpečnější - jsou odvážnější, chodí i do těsné blízkosti lidí, jsou agresivnější a razantnější.
I jelen je nebezpečnější než vlk - za prvé šance, že napadne jelen, je asi tak stejná, přičemž jelenů je v přírodě blízké krajině mnohem více, takže reálně hrozí spíš útok jelena. A za druhé - jelen je mnohem nebezpečnější, když se v nesprávný okamžik rozhodne přejít silnici.
Kolik lidí se bojí jelenů?

2.11.2020 13:29
pajca

XXX.XXX.12.33

Nové stránky SCHOK https://www.vlktravunezere.cz/

2.11.2020 17:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

pajca napsal(a):
Nové stránky SCHOK https://www.vlktravunezere.cz/

tam jsou teda bláboly
"nezaujatost a objektivita" z toho přímo "sálá"
Zajímavé jen
Myslivci za poslední hospodářský rok do 31.3.2020 odlovili 472 371 kusů srstnaté zvěře, z toho 239 818 kusů divočáků a 103 018 kusů srnčí zvěře. Pro představu to je 1 295 kusů za jeden den. ...to jsou pane jatka
tj hned tisíce "mislivců" s většíma pindíkama

na ostatní srstnatou zbývá 129 535 ks (jeleni? jelenci? siky ?daňci? mufloni?, zajíci? lišky?kuny?jezevci?a to tam nebudou psi a kočky )
doba lovu u srnčí je : srnec 1. května – 30. září tj 153 dnů
srna 1. srpna – 31. prosince, zvěř do dvou let věku¨- celoročně, takže sloveno 103tisíc + co jich ještě padne na silnicích, řepce, sečením...

a teď ten myslivecký "řev", když si rys či vlk "dá" jednu/týdně jak "ohrožuje populaci" Einstein měl pravdu...lidská blbost je fakt nekonečná...

2.11.2020 17:51
pajca

XXX.XXX.12.33

Lupus4 : Einstein měl pravdu...lidská blbost je nekonečná..
Jako že podle sebe soudím tebe ?

2.11.2020 18:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

pajca napsal(a):
Lupus4 : Einstein měl pravdu...lidská blbost je nekonečná..
Jako že podle sebe soudím tebe ?

no, zrovna vás bych za hloupou nepovažoval
i když teď se nabízí něco o potrefeném vrubozobém ...
To bylo myšleno na "objektivní přispěvatele" kozích stránek

2.11.2020 20:10
pajca

XXX.XXX.12.33

No jó lupusi, všichni chovatelé dobytka jsou naprostí hlupáci, jediný Vy,
chovatel ničeho, v té vlčí problematice máte naprosto jasno a tím svou
pravdu.
Nehodlám s Vámi diskutovat o vlcích, dala jsem zde pouze pro
všechny, koho to zajímá odkaz na fakta, jaké škody na hospodářských
zvířatech páchají vlci nejen u nás, ale i v jiných zemích.

2.11.2020 22:13
lupus4

XXX.XXX.205.61

všichni chovatelé dobytka jsou naprostí hlupáci,

pokud umíte vnímat čtený text - to jsem nikde netvrdil

zrovna vás bych za hloupou nepovažoval

sorry, spletl jsem se

2.11.2020 22:31
pajca

XXX.XXX.12.33

sorry, spletl jsem se
To nevadí, to s stává i v lepších rodinách.

3.11.2020 09:29

4.11.2020 08:09

Lupus = hnupus, debata s nim je o hooooo vne. Slovaci jsou v tkaovych srackach, ze kam se na ne hrabe Broumovsko. Tady se chova hlavne arabum na kebab, slovaci mliko a maso opravdu konzumujou u sebe.
Jeste tady nepadla zminka o vztekline. A kdyz clovek zacne hledat, zjisti ze tech pripadu utoku na cloveka vlku se vzteklinou bylo more. Ochranari a vlkomrdove opet nedomysleli no.

4.11.2020 12:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

Už jsem se bál, že tvůj "brilantně argumentační intelekt" utrpěl nějakou nemocí, jsem rád, že jsi alespoň fyzicky zdráv (tvé duševní zdraví nechávám na specialistech).
Nikde jsem nikdy nepsal, že práce a výcvik psů je snadný, je to jen jedna z cest, jak se vyhnout zbytečným ztrátám - v kombinaci s dalšími ...
Ale tady je to u některých jen házení luštěniny na zeď, někteří prostě nechtějí a někteří na to halt nemají "duševní kapacitu"
tož havlíčku...obr. jen pro tebe

4.11.2020 13:07

Je videt jak te to dostalo ze uz i prijmeni zminujes. Jen tak dal. Rozumy o ochrane stad od tebe jsou uuuuplne k nicemu. Ale aspon se vykecas a doma je klid.

4.11.2020 18:52
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Lupus už nepokračuj, prodej svoje želvy a papoušky, nebuď línej, kopni se do zadku a pořiď si vlastní stádo ovcí. Nejlíp někde v pohraničí, ať se můžeš za dva roky předvést. Kdyby tahle republika byla pro soužití vlka s člověkem jen trochu příznivá, nikdy by se tu vlk nevyhubil. Jestli to s vlkem půjde takhle dál, tak jednou bude stát platit raději zástřelný, než aby platil škody.

4.11.2020 19:03
ladd

XXX.XXX.170.200

Lupus = hnupus, debata s nim je o hooooo vne. Slovaci jsou v tkaovych srackach, ze kam se na ne hrabe Broumovsko. Tady se chova hlavne arabum na kebab, slovaci mliko a maso opravdu konzumujou u sebe.
Jeste tady nepadla zminka o vztekline. A kdyz clovek zacne hledat, zjisti ze tech pripadu utoku na cloveka vlku se vzteklinou bylo more. Ochranari a vlkomrdove opet nedomysleli no.

😂A ty utoky vzteklých vlků na lidi byly jako kde? Vzteklí jste tady maximalne vy, kdyz ctu ty reakce.

4.11.2020 19:42
dad

XXX.XXX.64.31

Jestli se nepletu, tak vzteklina se neprokázala u volně žijících zvířat cirka 20 let,
Lupusovi přestávám rozumět,

4.11.2020 19:55
ladd

XXX.XXX.170.200

dad napsal(a):
Jestli se nepletu, tak vzteklina se neprokázala u volně žijících zvířat cirka 20 let,

O vzteklině tu nepsal Lupus ale mastnacek.

4.11.2020 20:43

dad napsal(a):

Nepletete, od roku 2002 jsme oficiálně územím vztekliny prosté.

4.11.2020 22:01
dad

XXX.XXX.64.31

Ladd, díky, ale já vím, zatím vás stíhám rozeznávat, Zdá se mi, že Lupus lajkuje i články které jdou proti jeho dle mne zjednodušenému mu postoji chovu vlka v České kotlině

5.11.2020 10:42

Studujte...
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=vzteklina+vlci+utoky+na+lidi

Mluvite, jakoby ten vlk "vzniknul" v nasi kotline a vubec neprisel treba z Polska...a dalsich okolnich zemi. Co je to jako za argument ze v nasi kotline vzteklina uz neni??? Asi stejnej jako se donedavna rikalo ze cernej kasel v ervope uz neni a hle? Uprchlicka vlna a najednou tady mame pripady cernyho kasle. Nekdy me prijde ze fakt ty hlavy mate jen na noseni cepic.

5.11.2020 17:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

Studujte...

Mluvite, jakoby ten vlk "vzniknul" v nasi kotline a vubec neprisel treba z Polska...a dalsich okolnich zemi. Co je to jako za argument ze v nasi kotline vzteklina uz neni??? Asi stejnej jako se donedavna rikalo ze cernej kasel v ervope uz neni a hle? Uprchlicka vlna a najednou tady mame pripady cernyho kasle. Nekdy me prijde ze fakt ty hlavy mate jen na noseni cepic.

Tos objevil Ameriku (nebudeš ty nakonec "nějakej ďábelskej hacker" ), stačí jen staré známě
https://www.navratvlku.cz/caste-dotazy/
kupodivu je to i objektivní...
tak pokud sis alespoň toto opravdu CELÉ přečetl...a přesto nepochopil, a máš tu snahu strašit děti na malinách vzteklými vlky - pak tu hlavu jen na čepici máš ty

5.11.2020 19:29

Ja uz se nedivim ten tvejm reakcim kdyz beres jako bernou minci prvni odkaz co najdes :)) Navic neumis zemepis, Broumovsko konkretne se Saskem rozhodne nesousedi. Nebo jdu vratit vysvědčení ze zakladky. Takze dneska vecer sjizdej odkazy co ti vyplivne gugl. Jo a zkus si taky to spojeni vlk vzteklina prelozit pomoci gugl translatoru do dalsich jazyku. A bude od tebe pokoj na dalsich deset let.

5.11.2020 20:33
ladd

XXX.XXX.170.200

Studujte...

Vždyť tam píší, že “riziko útoku vlka na člověka je velmi velmi nízké”.
To vás může napadnout jelen v říji, losí kráva chránící tele (také se vracejí). Nebo radši nesednete za volan? ale na vlaky taky pozor, kor letos.
Tetu naši sousedky umlátil beran. Kdysi. Pryč s berany!

5.11.2020 20:37

Tohle si nechte do vlakna o utoku losu, beranu a vzteklych manzelek. Dekuji pekne. Opet se budu po nekom opakovat, seberte se, prijedte sem do sudet a zacnete neco delat. Pak si pokecame. Jinak to je o cem? Ano o HOVNE.

5.11.2020 22:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tohle si nechte do vlakna o utoku losu, beranu a vzteklych manzelek. Dekuji pekne. Opet se budu po nekom opakovat, seberte se, prijedte sem do sudet a zacnete neco delat. Pak si pokecame. Jinak to je o cem? Ano o HOVNE.

No hlavně, že tam máme tebe na ty tvoje kydy se mi vybavil klasik W.S.:

,,Vyzval bych Vás na souboj rozumu, leč vidím, že jste neozbrojen”

5.11.2020 23:13
ladd

XXX.XXX.170.200

Dnes večer na ČT2 Manu a Matěj na cestě z Říma na Capri..... vesnice, po silnici je hnáno stádo ovcí do dojírny. A u stáda, Česko div se, velký bílý pastevecký pes.

5.11.2020 23:22

Hosi bezte uz se psama do pr dele. Jestli ty hlavy fakt neumite pouzit ani na pocitani, tak nevim. Komu to tady cpete? Chapete ze na diskuze chodi chovatele s par ovcema? Jedte vy dva chytraci do Lachova poradit to Sefcoj a spol. Uz me to tady zacina nudit ty vase rozoumky.

6.11.2020 00:19
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Včerejší nález, jestli pak naši největší odborníci na šelmy, Lupus a ladd poznají, čí je to práce.

6.11.2020 00:21
ladd

XXX.XXX.170.200

Pavel Š. napsal(a):
Včerejší nález, jestli pak naši největší odborníci na šelmy, Lupus a ladd poznají, čí je to práce.

Rys?

Netvrdím, že jsem odborník na šelmy. Tvrdím , že by si ovčaři měli svoje ovce zajistit.

6.11.2020 00:35
ladd

XXX.XXX.170.200

Hosi bezte uz se psama do pr dele. Jestli ty hlavy fakt neumite pouzit ani na pocitani, tak nevim. Komu to tady cpete? Chapete ze na diskuze chodi chovatele s par ovcema? Jedte vy dva chytraci do Lachova poradit to Sefcoj a spol. Uz me to tady zacina nudit ty vase rozoumky.

Máte doma psa? Jestli ano, tak příště to chce zvolit vhodnější plemeno. Ovce máteu baráku, minimálně by vás vzbudil, až tam zase vlci půjdou. Spousta z vas ma deset ovci u baraku a na zahradě vlčáka. Nebylo by řešeni ovce na noc do bezpečnější ohrady a k nim čuvače?

6.11.2020 02:37
lesakm

XXX.XXX.28.103

ladd napsal(a):
Rys?

Netvrdím, že jsem odborník na šelmy. Tvrdím , že by si ovčaři měli svoje ovce zajistit.

Ovce je hospodářské zvíře a chovají se proto aby z toho byl alespoň nějaký profit (a ten je už dnes i bez vlků minimální) a když vám celý profit sežerou vlci , nebo když za něj budete muset živit nějaké psy , lehce zjistíte že se řítíte do mínusu a proto to nikdo kdo si to umí spočítat dělat nebude , jediným důsledkem rozšíření vlků bude to že se tady ovce přestanou jednoduše chovat , a vlci trávu nežerou ! to je celý ML.

6.11.2020 07:01

ladd napsal(a):
Máte doma psa? Jestli ano, tak příště to chce zvolit vhodnější plemeno. Ovce máteu baráku, minimálně by vás vzbudil, až tam zase vlci půjdou. Spousta z vas ma deset ovci u baraku a na zahradě vlčáka. Nebylo by řešeni ovce na noc do bezpečnější ohrady a k nim čuvače?

Ptal se vas nekdo na radu? Neptal. S vama a lupusem neni co resit.

6.11.2020 07:38
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

ladd napsal(a):
Rys?

Jo, byl to rys. Pokaždé je to u něj stejné, útok shora, tentokrát z kamenné zdi u statku, hned na kraji vsi, pak vyžere kýty z vnitřní strany a odnese si hlavu. Nikdy se nevrátí, neustále loví čerstvou kořist a všechny kusy v kondici. Lupuse se raděj už ptát nebudu, ten by s jistotou určil leda včerejší počasí.
Jen mi ještě objasněte, jak to myslíte s tím čuvačem. Podle vás si teda drobnochovatel co má pár slepic, králíků a ovcí na výpas zahrady, má dojet pro čuvače někam na Liptov? To nemůžete myslet vážně!!!

6.11.2020 07:46
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Víc nesežere. A ze střechy krmelce dkázal udělat 5 kusů za noc. Moc užitečná kočička

6.11.2020 13:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

Pavel Š. napsal(a):
Víc nesežere. A ze střechy krmelce dkázal udělat 5 kusů za noc. Moc užitečná kočička

jasně, já nemám nic na práci, než přešlapovat u compu a čekat, co z tebe vypadne za moudro "na ovcích"
tvoje "info" foto s ránou na hřbetě sice ukazovalo na rysa, ale taky nemuselo
kdybys dal hned i druhou, tak ti odpověděl každej trochu se zajímající školák,

5 kusů za noc

to museli být hooodně dementní srny, že by klub sebevrahů ? nebo jen "m.latina" ?

Ta "kočička" má smůlu, že žere to, co ty, co ? U takovejhle dementů něco neodpustilného To pak byste jich nemohli lovit 100 tisíc ročně...
ten citát W.S. platí pro tebe tuplem
Jestlipak poznáš, ty rozumbrado, co zabilo tuto ovci (info "stejné" hodnoty, jako si dal ty) ? Napovím ti,vlk ani rys ani pes ani kojot ani šakal to nebyli, nic chlupatého

6.11.2020 14:12

Obsedante, dej si tuhle diskuzi do ignorovanych a uz sem nepis, udelas radost spoute lidem, daleko vetsi nez tema placanicema.

6.11.2020 14:54
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Lupus, ty moulo, když už, tak srstnatého, v lese nic chlupatého nežije. Nezabili ji ani ti krkavci, co ji rozebírají. Radit mi nemusíš, nejsem tvůj spolužák z ústavu pro extrémě retardované jedince. Jinak roztrhaná neni, takže nejspíš pošla sama.
Proč by rys nedokázal ulovit pět kusů za noc? Dojdi si někdy druhý den po obnově ke krmelci, ať vidíš co tam je stop. Jesti jsi vůbec schopen rozeznat stopu srnce od stopy vlastních filcáků.
100 tis. kusů srnčího vychází ročně jeden kus na jednoho myslivce. To je jako příliš? Ty si fakt mozek!!!

6.11.2020 15:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já sázím, že tu ovci zabil člověk.
Když ne člověk, tak pak jedině čupakabra.

6.11.2020 15:21

Varaxi napsal(a):

Nebo orel.

6.11.2020 17:57
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Prosím nedegradujte tuto diskusi na osobní výlevy a útoky a už raději mlčte.

Výsledkem této štvavé diskuse bude, že se slušný lidi raději odpojí a Ti, co mají věcně k tématu co říci, tak raději mlčí. Nikdo není zvědavý na Vaše osobní a vulgární útoky, a to i když se ho netýkají.

Prostě jsou dvě strany názorů, svá stanoviska jste si již vyjasnili a vzájemně se nepřesvědčili. Je normální, že každá strana řekne svůj odlišený názor, ale forma by měla být výrazně kultivovanější.

Děkuji Vám, že začnete respektovat věcný smysl této diskusní supiny.

Jitka

6.11.2020 18:47
petr008

XXX.XXX.139.160

Také přispěji svojí troškou do mlýna - zde rady odborníků na vlky:

https://www.vitalia.cz/clanky/mate-vlka-jak-predejit-opruzeninam/

6.11.2020 20:47
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Sufolkovce,
ano, máte pravdu, ztrácí to úroveň.
Ale víte, u ovcí a myslivosti jsem od chvíle, co jsem se naučil chodit, co se týče ovcí, můžu se už řadit spíše mezi velkochovatele a myslivost už pro mne není koníček, ale životní styl. Ani toho vlka už neznám pouze teoreticky- nevím jestli bohudík, nebo bohužel. Jelikož taky ovce stříhám, tak znám patrně víc ovčáků a jejich chovatelských metod a podmínek, než mnozí ze zdejších příspěvkářů. Je to bez urážky a ne že bych se tady chtěl na někoho povyšovat, ale troufám si tvrdit, že mám na tento problém určitý profesionální pohled. Takže když si tu přečtu tendenční výmysly chovatelů koček a želv, co sami nic nedělají a ještě obviňují lidi o kterých nic neví z pohodlnosti, chtěli by jim radit a vymýšlet dávno vymyšlené, tak se prosím klidně pohoršujte, že si neberu servítky.
A myslím že kolega mastňáček to má obdobně.
Ale jo, máte pravdu, zacházíme příliš daleko.

6.11.2020 20:54
ladd

XXX.XXX.170.200

Pavel Š. napsal(a):
Jo, byl to rys. Pokaždé je to u něj stejné, útok shora, tentokrát z kamenné zdi u statku, hned na kraji vsi, pak vyžere kýty z vnitřní strany a odnese si hlavu. Nikdy se nevrátí, neustále loví čerstvou kořist a všechny kusy v kondici. Lupuse se raděj už ptát nebudu, ten by s jistotou určil leda včerejší počasí.
Jen mi ještě objasněte, jak to myslíte s tím čuvačem. Podle vás si teda drobnochovatel co má pár slepic, králíků a ovcí na výpas zahrady, má dojet pro čuvače někam na Liptov? To nemůžete myslet vážně!!!

Ano, myslím to vážně. Když si někdo může jet pro psa až třeba na Kavkaz nebo pro kohouta přes celou republiku, tak proč ne na Slovensko nebo pro Bernskeho salašnického do Alp? Mimo to Lupus uvedl, že jsou chovky ovčáckých plemen i zde vČesku.
K těm srnám. Pokud je to jak píšete, tak mají zkrátka otupělé instinkty. To se časem určitě srovná.
K vymýlení dávno vymyšleného. K tomu mě napadá jen to, že k ovcím patří ovčácký pes a na noc patří ovce do košáru.
Hájíte tu majitele ovcí. Jenže spousta z nás se musí v práci, stále něco nového učit, přizpusobovat se, inovovat. Ale tady člověk jenom čte nejde + urážky. Všichni víme, jak to spusta malochovatelů dělá. Jednou za rok objednají střihače vlny a úpravu paznehtů a fůru sena, možná někdo někdy veterináře. ovce zkontrolují přes plot ani ne každý den. A teď by to mělo být jinak. Je jasný, že jich spousta bude řvát, že se na to vykašlou. Tak at´.

6.11.2020 21:57

ladd napsal(a):
Ano, myslím to vážně. Když si někdo může jet pro psa až třeba na Kavkaz nebo pro kohouta přes celou republiku, tak proč ne na Slovensko nebo pro Bernskeho salašnického do Alp? Mimo to Lupus uvedl, že jsou chovky ovčáckých plemen i zde vČesku.
K těm srnám. Pokud je to jak píšete, tak mají zkrátka otupělé instinkty. To se časem určitě srovná.
K vymýlení dávno vymyšleného. K tomu mě napadá jen to, že k ovcím patří ovčácký pes a na noc patří ovce do košáru.
Hájíte tu majitele ovcí. Jenže spousta z nás se musí v práci, stále něco nového učit, přizpusobovat se, inovovat. Ale tady člověk jenom čte nejde + urážky. Všichni víme, jak to spusta malochovatelů dělá. Jednou za rok objednají střihače vlny a úpravu paznehtů a fůru sena, možná někdo někdy veterináře. ovce zkontrolují přes plot ani ne každý den. A teď by to mělo být jinak. Je jasný, že jich spousta bude řvát, že se na to vykašlou. Tak at´.

Vtip za vtipem. Vas s lupuskem bych zavrel do kosaru na noc. Muzete si vybrat. Jeden z karisite, 2m na vejsku, druhej el site 1,5m. Hezky sny chytrolini. Muzete si zavejt na mesic, jestli udrzite ton.

7.11.2020 10:46
pvc

XXX.XXX.9.25

Po letmém pročtení této diskuze se nestačím divit. Čekala jsem, že tu budou diskutovat chovatelé ovcí a koz, eventuálně chovatelé pasteveckých psů a ti se zkušenostmi a znalostmi týkajícími se vlků. A ono je to tu zatím samé napadání a dohadování se bez konkrétních zkušeností, natož znalostí.
Už několikrát tu padl dotaz, jestli je tu někdo, komu vlci napadli a roztrhali ovce (kozy). Nikdo se nepřihlásil.
Tak nějak Vás lidičky nechápu. Pokud vůbec máte nějaké ovce a trochu víte o čem to je - jako malochovatel, kterého ovce neživí (možná si na sebe vydělají, ale spíš je dotujete), jich máte v základním stádě kolik? 5-50? A to těch 50 mi připadá pro hobíka jako dost, pokud ještě chodí do práce. Kdo v takovém případě tvrdí, že si nemůže zajistit ovce, by je podle mého chovat vůbec neměl. Když si pořídím nějaké zvíře, tak mu musím zajistit adekvátní podmínky a prostor, pokud toho nejsem schopná, tak si takové zvíře nepořizuji. A jestli si ovce pořídím jenom jako bezúdržbové sekačky a začne mi je dávit vlčí smečka, tak si příští rok domluvím s nějakým zemědělcem osekání pastviny traktorem a ovce zruším. A že to nejde? Kdo z Vás má pozemky na tak šíleně nedostupných místech, aby to nešlo? A pokud o ty ovce opravdu tak stojím, tak si je oplotím, na noc zavírám někde u domu (hobík asi nebydlí v paneláku a ty ovce si pořídil kvůli pozemkům kolem svého vlastního domu, že), eventuelně protože bydlím na té vesnici/samotě, tak mám psa, který minimálně zahlásí, že se něco děje (a že pes, pokud by se někde poblíž začal courat vlk, by asi řval tak, že i naprostému ingorantovi by došlo, že se opravdu děje něco, co by se dít nemělo). Řeči typu "ovce mě neživí, nemůžu si pořídit psa" mě opravdu rozesmávají. A řeči typu "pastevecký pes je velký a strašně moc toho sežere" obzvlášť. Pokud nemám na obstarání si a uživení 1 psa, tak nemám ani na péči o ovčí stádo!
Co se týče velkochovů, s tím zkušenosti nemám a předpokládám, že pokud by tu někdo takový byl, kdo vlastní velkochov ovcí, tak by se tu prezentoval. Takže usuzuju, že tu nikdo takový nediskutuje, aby nám svoje zkušenosti předal.
A aby mě někdo nenapadal, že kážu vodu a piju víno - jsem hobík, mám +- 20 ks základního stáda (ovce, kozy), celý pozemek mám oplocený (ne kvůli vlkům, ale už 20 let kvůli pejsánkům, "co si přeci jdou jenom zaběhat s ovečkama") a pod elektrikou. Pastevecké psy jsem měla dřív než ovce, nicméně asimilace psů do ovčího stáda se mi nikdy nepovedla - kavkazáci jsou v naší kulturní krajině naprosto nevhodní (vždy jsem měla psy s kavkazí povahou, tudíž ostré, takže neměli problém napadnout člověka, který vlezl na pozemek, ať měl jakékoliv úmysly), navíc jsem vždy vyměkla a štěně jsem nedokázala nechat u ovcí tak, jak bych měla. Další pak byla povaha těchto psů - u zvířat jsem je ve štěněčím a dorosteneckém věku musela vždy korigovat, neměli problém si s hlídanými zvířaty "hrát" takovým způsobem, že je v podstatě týraly. Musím říct, že jsem příjemně překvapená povahou a chováním španělského mastina - přišel k nám jako 4 měsíční, z velké chs, kde rozhodně ani rodiče nějaké žití s dom. zvířaty neměli, přesto si nevšímá kuřátek, slepic, ostatních zvířat, nemá potřebu je honit nebo si s nimi hrát, projevuje jenom zvědavost u nových kusů, po seznámení neřeší. Takže konečně mám psa, který může být nonstop u zvířat (samozřejmě není, protože ho máme rádi a když jsme doma, tak je s námi na zahradě, nebo u těch zvířat ). Na pastvině ho nechávám jen celou noc. A i když nemám zkušenosti s vlky, mám velmi "dobré" zkušenosti s dravci - máme cca 70 slepic, dopřáváme jim volnost, takže žádné zastřešení, pohybují se tam, kde ovce a kozy, takže samozřejmě útoky dravců jsou časté a občas i úspěšné. Ale beru to tak, že když chci šťastné a bio slepice a vejce, tak holt musím nést následky toho, že u lesa prostě občas o nějakou slepici přijdu, nebo budu muset slepice zavřít a zblázní se z toho jak ony tak já.
A ještě příhoda na závěr - protože nám začalo něco vybírat kurník v noci, nechala jsem v noci u zvířat anatolku, která zakousla lišáka. Ten poctivě odevzdán na veterinu na rozbor, vzteklina negativní, ale zapomněli do zprávy napsat, že měl svrab. Přeléčení všech psů mě stálo skoro 5 tis. Kč. Taky mi je nikdo včetně těch zakouslých a odnešených slepic neproplatí že? To že mám slepice je moje volba, pokud bych měla problém s tím, kolik mě péče o ně stojí, tak je mít nemusím, nikdo mě je nenutil. Takže tady nebudu brečet na fauně, že chci, aby myslivci vyhubili lišky (luňáky, kuny, .....), protože mě škodí a já přeci nemám peníze, možnosti, chuť si svoje zvířata zabezpečit. Pokud by mě to tak strašně rvalo žíly, že se na mé náklady nažere i nějaká ta divočina, tak si můžu zavřít 10 slepic do zasíťovaného výběhu a měla bych klid. Ale nechci a prostě s těmi ztrátami počítám. A na tom hejnu po dvou letech s predátory vidím, jak se krásně učí a při nebezpečí se umí během vteřiny rozprchnout do úkrytů.

7.11.2020 12:11

To byl elaborat. Udelejte si misto reci pokus na vasich 20ti oveckach. Zacnete je den co den zavirat po setmeni a po rozedneni poustet. DEN CO DEN! Nevim jestli jsem fotky moji zadaveny ovce zjara daval, asi jo. Ziju na Broumovsku. Jeste jsem nezapomnel zavrit, ale je to udrzizelny? Az budete zavirat stadecko v sezone, poslete fotku jak vypadaj a jak vam pribejva hnuj ve chlive. Myslim ze zahy by se vase prispevky scvrkly na nekolik nasranych vet.

7.11.2020 14:49
igor

XXX.XXX.250.139

Po roce nebo tak nějak zase přispěju. Mám teď 4 kozy, 4 ovce, jalovici a osličku. Zavírám dobytek do ohrady denně už cca 15-20 let, ne kvůli vlkům, ale kvůli toulavým psům. Koze je jedno, jestli jí vemeno roztrhá psí nebo vlčí smečka, možná mi to věřit nebudete. A když jsem to nadělení našel, nežádal jsem vyhubení psů, ale oplotil jsem kus pozemku napevno, něco od tý doby jen sekám na seno, něco na zeleno na noc, něco vypásám jen pod dozorem. Díky vlkům ubylo lišek i toulavých psů, takže mám poslední roky i menší ztráty na drůbeži. A pochopitelně po práci, nejsem profesní zemědělec.

7.11.2020 15:00

Igore, vetsina chova v ohradach, nechapu. Ma vase ohrada 3m na vejsku? Vlci maji jinaci schopnosti. Porovnavejme jabka s jabkama. Kazdej chov ma jiny podminky a clovek jiny moznosti. Kdybyste tady zavrel ty vase sverence do obyc ohrady tak jim podepisete rozsudek smrti.

7.11.2020 15:20
igor

XXX.XXX.250.139

Mám ohradu 1.6 metru, vevnitř je na noc moskeváček. Když se ozve rotyka, jdu se podívat. Tak jednou týdně vstávám, někdy i víckrát za noc.

7.11.2020 15:52
pvc

XXX.XXX.9.25

Mastňáčku, budete se divit, ale stejně jako igor DENNĚ zvířata zavírám. Třeba proto, že je dojím. A světe div se, žíly se mi nezkrátily a zatím jako Vy žádné nasrané věty. Takže pokusy opravdu dělat nemusím. A že musím kydat hnůj? Vy nemusíte? A máte malé děti jako já a chodíte do práce? Takže si nestěžujte, neseďte hodiny u netu a jděte se raději starat o zvířata. A nedivte se, že už nebudu reagovat, jednak to nemá cenu se tu do nějakých diskuzí pouštět a druhak na to opravdu narozdíl od Vás nemám čas. Hezký zbytek víkendu.

7.11.2020 19:23

Igor, toho moskevacka jste poprve nezminil.

Pvc, me nemusite psat co mam delat, to si nechte pro sebe nebo pro jiny. Kdyz to tak sledujete, vykoukejte si v jakej cas nejvic pisu kdyz uz pisu. Takovy chytraky mam nejradsi, vsecko vim vsecko znam. Hlavne uz nereagujte :))

7.11.2020 20:44
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Takže si to shrneme, ploty se zvednou na metr šedesát, to je sice výška kterou zdolá i můj německý ohař, ale z hlediska krajinotvorby to bude naprostá bomba.
Ovce půjdou na noc do maštale. I v létě kdy mají po spásání dužiny trus jak bahno, takže ráno vylezou ven jako kňour z kaliště. Ale bude víc hnoje. Ten ovčí je sice samý plevel a místo brambor nám na poli poroste jen pěťour. Ale to se pak postříká huricanem.
Ovce je spásač, takže potřebuje neustálý objem do bachoru a musí žrát i v noci. Takže, ubrat pastvinu, nasušit seno i na léto, přikoupit naftu do zetora, přistavět seník.
Večer navozit krmení, ovce zahnat, ráno pustit. Když vstanete brzy do páce, dopřeje vlkům ranní lov. A kdo někdy lovil, ten ví že ráno za dva večery.....
Pořídí se pes, Čuvač od Popradu. Ten bude možná štěkat na vlka, ale taky může pěkně zřídit návštěvu. Takže bernského salaše, ten bude na návštěvu vrtět ocasem, ale až přijde vlk, tak ho stáhne a proskočí vám oknem až do ložnice. Tím vás zaručeně z postele vytáhne. I ve tři v noci. To je jasný.
Takže jsme vzhůru, canis lupus ante portas a co dál? Jak ho odeženete? Zabít ho nesmíte pokud nenapadne přímo vás, je to chráněný druh. Na křik a petardy si brzy zvykne, je to chytrá šelma, možná nejchytřejší v lese a rychle pozná co jí ublíží a co ne. Hlad je hlad a když se nenažere jinde přijde zas.... Takže jak?
Možná vám dojde, že to tak dál nejde a ty ovce fakt zrušíte, ostatně spousta už to udělala, kdo pase na sadě, ten si koupí traktůrek, kdo na louce, ten to dá do družstva a tam to skončí v bioplynce.
A to je právě ta inovace

7.11.2020 20:51
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Jinak z dneška mám informaci o výskytu šakala na Písecku. Pozorován tento týden termovizí. Na Moravě už je běžný, minulý měsíc první odlov u Sedlčan, loni u Chrudimi. Takže si na jaře hodně pečlivě hlídejte jehňata.

7.11.2020 20:55

Lip bych to nenapsal, jsem uz na to linej, pac na druhy strane sedi.....nebudu to rikat. Moc se me libila zminka o "pastevnich" hov nech. Stlat a stlat, jinak kam se ten knour hrabe. Ovcim je nejlip venku, zalejzaj jinak minimalne. Zacal jsem vloni jeste pred utokem chovat a krizit na vlnu. No.... Romney dboustrizna ovce, prvni striz jsem vyvalcil. Chtel jsem po digitalizaci a vypovezeni smluv vzit pozemky zpatky a zkusit ve vetsim. Ale past u lesa??? Ende. Postavit ovcin na 50ks a mit za rok 2m hnoje?

8.11.2020 06:10

Pavel Š. napsal(a):
Jinak z dneška mám informaci o výskytu šakala na Písecku. Pozorován tento týden termovizí. Na Moravě už je běžný, minulý měsíc první odlov u Sedlčan, loni u Chrudimi. Takže si na jaře hodně pečlivě hlídejte jehňata.

To mi ušlo (na zprávy se teď moc nedívám, když je všude akorát coronavirus). Odkud k nám přišli? Z jihu?

8.11.2020 07:31
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Ve zprávách se o tomhle nic nedozvíte. O psíku mývalovitém taky nikdo nevěděl a najednou byl všude. Šakal přišel z Balkánu. Spekuluje se o tom, že ho vyhnala v devadesátých letech válka. Těžko ríct. V Maďarsku už jsou z něj nešťastný a to ho loví na potkání. U nás má zatím z legislativního hlediska statut invazivního druhu a nikdo vám nezakazuje ho usmrtit. Prakticky na něj zákon kouká jako na potkana. Problém je v tom, že má převážně noční aktivitu a vysokou reprodukční schopnost. Umí lovit samostatně i ve smečce. Kam se na něj hrabe vlk. A ačkoliv to je konkurent vlka, tak vedle něj dokáže přežít. Máte se na co těšit

10.11.2020 15:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak nejsem odborník, proto by mi zajímal názor na dokument ČŤ, byl vysílán někdy loni, teď znovu. Zhruba, byl o dvou farmářích, které ovce živily, jak jsem pochopila. Jeden si z vlka zoufal, počítal škody a poukazoval na nevhodnost plotu v krajině, pasteveckého psa nechtěl. Druhý nakoupil španělské mastiny, zaměstnal ovčáka s borderama a tvrdí, že od té doby má ztráty nulové, to, co zmizí bez nalezení se vejde do ročního odpisu. Tak to mi tedy nejde do hlavy, který lhal, nebo byl podplacen ochránci?

10.11.2020 19:39
dad

XXX.XXX.64.31

Ano, ano, respekt k práci pasáčka a jeho pastevcům, výchova běžného lidu - turistů s tím musí jít ruku v ruce

10.11.2020 20:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

Varaxi napsal(a):

nee byl to Nestor kea, zcela jedinečný endemit (N.Zélandu), kterého "osvícení ovčáci" téměř vyhubili

11.11.2020 08:05

lupus4 napsal(a):
nee byl to Nestor kea, zcela jedinečný endemit (N.Zélandu), kterého "osvícení ovčáci" téměř vyhubili

Tak ten by mě nenapadl, i kdyby byla nápověda, že ovce je z Austrálie nebo Zélandu. Už je to dávno, co jsem četla článek "Papoušek, který se naučil zabíjet".

11.11.2020 08:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lupus4 napsal(a):

Nedivím se, že ho chtěli vyhubit. Lidi obecně mají tendenci zabíjet všechno, co je chytřejší než oni.
Ale koukám, že je to vzájemné: Vynalézaví papoušci si kazí reputaci také krádežemi svačin a brýlí turistů či ničením příslušenství aut a bezpečnostního vázání lyží! (Citace z https://www.zoobrno.cz/zvirata-v-zoo/chovana-zvirata/ptaci/nestor-notabilis)
A mají ho v Zoo v Brně, to se na něj musím jít podívat. Už se tam chystám kvůli klokanovi, který poprvé vykoukl z kapsy v den mých narozenin. :)

11.11.2020 08:59

Nestoři jsou i v ZOO Praha, letos i odchovali. A s těmi ovcemi - ono se není co divit, že je hlavně v zimě napadají, je těžké obstarat si v zimě potravu.
Dneska už často farmáři nestory v zimě přikrmují, aby předešli škodám.

11.11.2020 09:08
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nestoři jsou i v ZOO Praha, letos i odchovali. A s těmi ovcemi - ono se není co divit, že je hlavně v zimě napadají, je těžké obstarat si v zimě potravu.
Dneska už často farmáři nestory v zimě přikrmují, aby předešli škodám.

Já mám Brno blíž než Prahu. :)
Fotky máte krásné. A je hezké, že je farmáři přikrmují.
Už aby nám ty zoo zase otevřeli. To jsou jediné věci, co mi na opatřeních proti koronaviru vadí - zavřené knihovny a zoo.

11.11.2020 09:15

Většina lidí okolo voliéry jen projde, protože je to nudně nevýrazný zelený pták, který nezaujme, když o něm trochu nevíte. Pokud tedy zrovna nerozevře křídla nebo si nehraje.
Pro mne jsou srdeční záležitost. Pak samozřejmě člověk uvidí víc.
Určitě se na ně běžte podívat.
Na netu najdete spoustu videí, stačí zadat nestor kea.

11.11.2020 09:21

Většina lidí okolo voliéry jen projde, protože je to nudně nevýrazný zelený pták, který nezaujme, když o něm trochu nevíte. Pokud tedy zrovna nerozevře křídla nebo si nehraje.
Pro mne jsou srdeční záležitost. Pak samozřejmě člověk uvidí víc.
Určitě se na ně běžte podívat.
Na netu najdete spoustu videí, stačí zadat nestor kea.

Splet jste si sekci, tohle je chov ovci, ne papouchu.

11.11.2020 09:34

Jsou to papoušci, kteří jsou schopni zabít ovci - možná byste se měl začít bát, co když to u vlků neskončí? Měl byste pomalu začít i koukat, kde co lítá.

11.11.2020 09:40

Vy byste mel prekliknout do sekce ptaku a neplacat tady hlouposti.

11.11.2020 11:47

Vy byste mel prekliknout do sekce ptaku a neplacat tady hlouposti.

Ale ono to opravdu původně začalo ovcí.

11.11.2020 12:46
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Ano, začalo to ovcí, jenže ovcí z NZ, protože Lupus není schopen přijít s ničím z vlastní praxe, tak si stahuje fotky z google, patrně i s popisem. Kdyby to vyfotil sám někde za humny, tak je jasné, že se na zdechlině přiživují krkavci, ty by tu ovci ovšem nezabili. Jehně, srnče, nebo čerstvě narozené tele jo, ale ne dospělou ovci.
Nic pernatého, u nás žijícího, nedokáže zabít dospělou ovci. Ani ten níže zmíněný orel ne, je to velký nemotora a především vybírač hnízd a mrchožrout. Krom toho je slabý v pařátech, ač se to u něj nezdá. Myslím mořského. Skalní by to dokázal, jenže ten tu krom Libavé nežije.
Už jste někdo přišli na to, jak budete odhánět ty vlky?

11.11.2020 12:49

Pavel Š. napsal(a):
Ano, začalo to ovcí, jenže ovcí z NZ, protože Lupus není schopen přijít s ničím z vlastní praxe, tak si stahuje fotky z google, patrně i s popisem. Kdyby to vyfotil sám někde za humny, tak je jasné, že se na zdechlině přiživují krkavci, ty by tu ovci ovšem nezabili. Jehně, srnče, nebo čerstvě narozené tele jo, ale ne dospělou ovci.
Nic pernatého, u nás žijícího, nedokáže zabít dospělou ovci. Ani ten níže zmíněný orel ne, je to velký nemotora a především vybírač hnízd a mrchožrout. Krom toho je slabý v pařátech, ač se to u něj nezdá. Myslím mořského. Skalní by to dokázal, jenže ten tu krom Libavé nežije.

budu chodit obch...curavat ohrady, cili musim zacit poradne chlastat. Tim se vyresi i spousta dalsich veci A jeste podporim lihovou sferu.

11.11.2020 12:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

budu chodit obch...curavat ohrady, cili musim zacit poradne chlastat. Tim se vyresi i spousta dalsich veci A jeste podporim lihovou sferu.

Až to opravdu vyzkoušíte, tak se podělte o výsledky, kromě zničených jater a žaludečních vředů.

11.11.2020 14:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

pro PavlaŠ

protože Lupus není schopen přijít s ničím z vlastní praxe, tak si stahuje fotky z google

to si vážně tak "jednoduchej" ?
ta fotka měla jen dokumentovat, že z fotky jakou si dal ty(ta první s ranou na hřbetě), se lze pouze dohadovat nic víc , natož "přesně určit"
1) možná rys
2) možná jen blbě čumějící hřebíky ze špatně udělaný oplocenky
a že srn se všema možnejma zraněníma zamotanejch v oplocenkách jsem už pár viděl - trávím v lese min 4 hod (teď) jinak klidně celé dny...
3) možná něco úplně jiného
to by pochopilo snad i dítě
kromě napadání a pláče "jak nic nejde" se v tomhle vlákně nic nesmí
fakt snůška rozumem neozbrojených

11.11.2020 15:03

lupus4 napsal(a):
pro PavlaŠ

protože Lupus není schopen přijít s ničím z vlastní praxe, tak si stahuje fotky z google

ta fotka měla jen dokumentovat, že z fotky jakou si dal ty(ta první s ranou na hřbetě), se lze pouze dohadovat nic víc , natož "přesně určit"
1) možná rys
a že srn se všema možnejma zraněníma zamotanejch v oplocenkách jsem už pár viděl - trávím v lese min 4 hod (teď) jinak klidně celé dny...

Ale muzu luPUSKU, ale ty rady co z tebe a dalsich lezou to je pohadka za pohadkou.

11.11.2020 16:43
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

lupus4 napsal(a):
pro PavlaŠ

1) možná rys

To by tu oplocenku musel stavět leda doktor Guillotin, když tomu srnčímu krom cca 5 x 12 cm vykouslého hřbetu chyběla i hlava

12.11.2020 09:21

Pavel Š. napsal(a):

Uvažujete špatně, na zabití ovce nemusíte mít k dispozici velkého ptáka-dravce.

Keové nezabíjejí ovci tak, že by ji vzali do pařátů a švihli s ní z výšky o skálu
Oni jim působí fatální otevřená zranění na zádech, vyklovávají tkáň, maso, tuk...

Kea váží tak zhruba kilo, spíš méně. Ale jsou to jedni z nejchytřejších ptáků na světě vůbec, a to je bohužel pak problém, protože se mimo jiné neuvěřitelně rychle učí (na rozdíl od ovce, která je v podstatě nepoučitelná ).

U nás se keové nechovají jen v zoo, ale i v soukromých chovech - dokážu si docela dobře představit možnou situaci v budoucnu, že se by se časem mohli vyskytnout i volně v přírodě, prootže únik z chovatelského zařízení je prostě vždycky možný a naše přírodní podmínky jsou pro jejich život mnohem příznivější než v původních novozélandských Alpách na Jižním ostrově. Pak ještě budete s láskou vzpomínat na vlky.

13.11.2020 09:09

V pozadi za tim panem ze je ohrada s pevnyma sloupama aby ovce neprobehly? Dobrej vtip. Je videt ze tomu lupus rozumi a vi, cim vsim je ovce schopna prolizt, natoz kdyz je prohanej okolo lvci. Pro koho ma bejt ten clanek jako inspirace? Milionkrat jsem tady psal ze sem chodi chovatele s par ovcema, nekdo je asi uz natvrdlej. Nikdo neni s ovcema 24h denne a nebude si platit pasaka ( leda by konecne lupus zacal neco delat ). Psa komentovat nebudu a ty ohrady co tam popisujou to taky nema vyznam.

13.11.2020 13:50
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Uvažujete špatně, na zabití ovce nemusíte mít k dispozici velkého ptáka-dravce.

Keové nezabíjejí ovci tak, že by ji vzali do pařátů a švihli s ní z výšky o skálu
Oni jim působí fatální otevřená zranění na zádech, vyklovávají tkáň, maso, tuk...

Kea váží tak zhruba kilo, spíš méně. Ale jsou to jedni z nejchytřejších ptáků na světě vůbec, a to je bohužel pak problém, protože se mimo jiné neuvěřitelně rychle učí (na rozdíl od ovce, která je v podstatě nepoučitelná ).

U nás se keové nechovají jen v zoo, ale i v soukromých chovech - dokážu si docela dobře představit možnou situaci v budoucnu, že se by se časem mohli vyskytnout i volně v přírodě, prootže únik z chovatelského zařízení je prostě vždycky možný a naše přírodní podmínky jsou pro jejich život mnohem příznivější než v původních novozélandských Alpách na Jižním ostrově. Pak ještě budete s láskou vzpomínat na vlky.

Vy nerozumíte psanému textu?
Když napíšu U NÁS, myslím tím volnou přírodu mezi Aší a Břeclaví. Nemyslím tím žádný Jižní ostrov, ani ZOO Praha.
Kdyby měli všichni přemýšlet tak jako vy, tak si budeme kousat nehty z toho, že si někdo pořídí harpyji, nebo rosomáka.
Utéct z klece může cokoliv, rozdíl ovšem je, jestli se sem tam někdy dostane na svobodu jedinec, nebo jestli se vypouští ve velkém za pomoci pomatených individuí, co si pomýleným pojetím přírody hojí mindráky z vlastní neschopnosti a neochoty dělat něco užitečného. Takhle to bylo například s minkem, mývalem a je to tak i s vlkem.
Co si myslíte, kde asi končí vlci a jejich odchovanci ze zajetí? Všude je plno a nikdo to už nechce. Myslíte že si někdo dělá starosti s porušováním zákona a nevypustí je do volnosti? Jestli myslíte že uvažuju špatně, tak mi prosím sofistikovaně vysvětlete jak je možné, že se počet vlků během jediného roku v ČR ztrojnásobil a že se najde v těle sražené vlčice stopa po vakcíně na vzteklinu.
Nevím co vás vede k domněnce, že si můžu myslet, že papoušek bude lovit stejně jako orel. Krom toho orel skalní zabijí svržením ze skály poměrně výjimečně. Patně máte tento poznatek z dokumentu kde lovil kamzíka. Takovou možnost má velmi zřídka. Nenechte se mást názvem, to že má druhové jméno skalní, ještě neznamená že bude pouze na horách, kunu skalní taky potkáte v Polabí v motoru oktávky. A sova je taky pálená a ještě jsem jí neviděl na paletě cihel. Pro vaši informaci, představte si skalák převážně zabijí kořist tím, že jí drží na zemi a trhá jí živou dokud nepojde stresem.
A o moji lásku k vlkovi rozhodně péči nemějte.

13.11.2020 14:31
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pavel Š. napsal(a):
Vy nerozumíte psanému textu?
Když napíšu U NÁS, myslím tím volnou přírodu mezi Aší a Břeclaví. Nemyslím tím žádný Jižní ostrov, ani ZOO Praha.
Kdyby měli všichni přemýšlet tak jako vy, tak si budeme kousat nehty z toho, že si někdo pořídí harpyji, nebo rosomáka.
Utéct z klece může cokoliv, rozdíl ovšem je, jestli se sem tam někdy dostane na svobodu jedinec, nebo jestli se vypouští ve velkém za pomoci pomatených individuí, co si pomýleným pojetím přírody hojí mindráky z vlastní neschopnosti a neochoty dělat něco užitečného. Takhle to bylo například s minkem, mývalem a je to tak i s vlkem.
Co si myslíte, kde asi končí vlci a jejich odchovanci ze zajetí? Všude je plno a nikdo to už nechce. Myslíte že si někdo dělá starosti s porušováním zákona a nevypustí je do volnosti? Jestli myslíte že uvažuju špatně, tak mi prosím sofistikovaně vysvětlete jak je možné, že se počet vlků během jediného roku v ČR ztrojnásobil a že se najde v těle sražené vlčice stopa po vakcíně na vzteklinu.
Nevím co vás vede k domněnce, že si můžu myslet, že papoušek bude lovit stejně jako orel. Krom toho orel skalní zabijí svržením ze skály poměrně výjimečně. Patně máte tento poznatek z dokumentu kde lovil kamzíka. Takovou možnost má velmi zřídka. Nenechte se mást názvem, to že má druhové jméno skalní, ještě neznamená že bude pouze na horách, kunu skalní taky potkáte v Polabí v motoru oktávky. A sova je taky pálená a ještě jsem jí neviděl na paletě cihel. Pro vaši informaci, představte si skalák převážně zabijí kořist tím, že jí drží na zemi a trhá jí živou dokud nepojde stresem.
A o moji lásku k vlkovi rozhodně péči nemějte.

Podívejte se ještě jednou na text, na který reagujete. Vidíte ty smajlíky?
Zkuste se na toho papouška podívat trochu s nadhledem.
Kdyby se mělo všechno brát smrtelně vážně, tak na Váš komentář lze říci, že i východně od Břeclavi je stále Česká republika - a celkem velký kus. Též lze mít výhrady k volné přírodě - ona tu nějaká je? Ale celková myšlenka je pochopitelná, tak se povznesu nad nepřesností Vašeho vyjádření. Doufám, že mi to oplatíte.
Jestli tím minkem myslíte norka, tak ani norek, ani mýval do ČR geograficky nepatří. Vlk (ten eurasijský) ano.

tak mi prosím sofistikovaně vysvětlete jak je možné, že se počet vlků během jediného roku v ČR ztrojnásobil a že se najde v těle sražené vlčice stopa po vakcíně na vzteklinu.

Jak moc je to sofistikované, netuším, ale vlk se množí. Máte-li pětičlennou smečku, tak klidně může za rok odchovat pět vlčat a hle, hned máte dvojnásobné počty. Taky dochází k migraci zvířat. Zdvojnásobení takto malého počtu zvířat není důvod k panice - jestli vůbec k němu došlo. Googlím jako šílenec a nějaké oficiální vyjádření někoho důvěryhodného jaksi nemůžu nalézt. V roce 2019 tu byly dvě vlčí smečky stále nebo víceméně stále - pokud se z nich staly smečky čtyři, tak můžem všichni v klidu spát, převlkováno tu není.
Ohledně vakcín - nemohl ten vlk sežrat návnadu na očkování lišek? Fakt nevím, budu ráda, když mě poučíte.

Jsem zásadně proti neplánovanému vypouštění jakýchkoli zvířat do naší krajiny, i těch vlků. Návrat vlka k nám má být buď přirozený, nebo akcí pečlivě naplánovanou, nemůže a nesmí to probíhat tak, že parta šílenců pustí do lesa vlky ze zoo nebo z domácích odchovů, kde se nenaučili lautr ničemu. Ta chudinka vlčice, co ji tuším odstřelili, protože vlezla do obchodňáku, je zářný případ, jak to probíhat nemá. Připomínám, že ani ona nikomu neublížila.
Ale vlk (ten pravý, divoký, skutečný, „náš“ vlk) sem patří. Nikdy neměl být na našem území vyloven a je dobře, že se vrací.

13.11.2020 14:55
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Vakcína na vzteklinu pro lišky, abyste byla v obraze, se nepodává minimálně 10 let.

13.11.2020 14:59
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pavel Š. napsal(a):
Vakcína na vzteklinu pro lišky, abyste byla v obraze, se nepodává minimálně 10 let.

I v Polsku, Německu a na Slovensku?
Jak jsem psala, vlci migrují.

13.11.2020 15:33
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

Ano, migrují. Například vlčata od bílé vlčice ze Šumavi "přemigrovala" až do Krkonoš. Lesáci co tam slouží je bezpečně poznali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík