Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Co dělat, když pes kulhá a kde hledat příčinu?
Sdílet:

Co dělat, když pes kulhá a kde hledat příčinu?

Psi
Nemoci

To, že pes kulhá neboli odlehčuje, popřípadě vůbec nepoužívá jednu z končetin, je jednou z častých příčin návštěv veterinárního lékaře. Snad každého majitele kulhající pes vyděsí. Příčin, proč pes začal kulhat, může být mnoho – od jednoduchých, dobře léčitelných zranění polštářků na tlapkách, zraněných či přerostlých psích drápků až po vážné onemocnění či zranění pohybové a nervové soustavy nebo onemocnění onkologická. Méně obvyklou, ale také se vyskytující příčinou kulhání může být i lymská borelióza přenášená klíšťaty.

Za psím kulháním nejčastěji stojí ortopedický problém. Kulhání lze v tomto případě  rozdělit na akutní a chronické

Akutní kulhání
Pokud jste si všimli, že váš pes najednou kulhá – tedy že je jeho pohybový aparát zdravý a kulhání se objevilo naráz – může se jednat o úraz. K tomu spousta psů přijde poměrně snadno, například běží po louce, šlápnou do díry a přijdou zpět za majitelem o třech nohách. Ustaraný pejskař pak dorazí k veterináři třeba s tím, že pes nedošlapuje na zadní nohu

Zranění přitom může být nejen na pevných tkáních – kostech, ale i na tkáních měkkých, kde se často jedná o natažené vazy či šlachy.

Chronické kulhání
Kulhání se nezřídka řadí mezi poměrně časté problémy starších psů, popřípadě psů s nemocným pohybovým aparátem. Typicky pes kulhá po probuzení – zejména je-li starší, je relativně časté, že mu chvíli trvá, než se rozhýbá. Pokud tedy váš pes kulhá při vstávání a pak už je pohyb normální, může se jednat o artrotické změny, dysplazii a další degenerativní změny. Je však i možné, že váš mazlík zakulhá po odpoledním šlofíku tak nějak jednorázově. V tomto případě nemusíte vždy plašit. Nebude-li se problém opakovat, je možné, že si končetinu zkrátka přeležel.

Existují však i případy, kdy pes kulhá trvale. Tohle artrotické kulhání zhoršuje chlad a vlhko, naopak suché teplo dělá takto postiženým kloubům velmi dobře. Nemocným chlupáčům můžete ulevit použitím funkčních oblečků pro psy, které udrží postižené místo v suchu a teple. 

Přední, či zadní?

Důvody toho, proč pes pes kulhá na přední nohu, nebo naopak na zadní, se shodují i různí. V obou případech může jít o úrazy – například pořezané tlapky, natažené či natržené vazy v koleni či lokti, zlomeniny, onkologická nebo geneticky podmíněná onemocnění jako dysplazie kyčelních či loketních kloubů, popřípadě degenerativní či úrazové změny na páteři. Jedná-li se o kulhání na zadní končetinu, může nefyziologický pohyb poukazovat i na onemocnění ledvin či luxaci pately
Naopak pokud váš pes kulhá na přední tlapku, může jít kromě výše zmíněných příčin také o osteochondrózu ramen či problémy spojené s lopatkou a přilehlými měkkými tkáněmi.  

Samostatnou kapitolou psího kulhání je panostitida, tedy zánět dlouhých kostí, který se vyskytuje u mladých, rychle rostoucích psů. Pes začne kulhat, postižená končetina je teplá a při stisku výrazně bolestivá. Panostitidu jednoznačně potvrdí rentgenový snímek. Kulhání se může prostřídat i na všechny končetiny. 

Co dělat, když pes kulhá?

V první řadě, zpozorujete-li, že váš čtyřnohý přítel kulhá, je důležité končetiny prohlédnout a hledat přitom u psa ránu, otok, bolavé či horké místo nebo větší poruchu hybnosti. I když vám přijde, že pes kulhá pouze na jednu nohu, prohlédněte vždy minimálně obě přední či zadní – zejména v případě lehkého kulhání se neodborné oko v rozlišení kulhání na levou či pravou nohu snadno zmýlí.

Pokud na končetinách nic zvláštního neodhalíte, přichází na řadu klidový režim. Neaplikujte však pejskovi léky na bolest, jejich indikace náleží jen a pouze veterinárnímu lékaři, který by navíc po aplikaci analgetik nemusel správně posoudit zdravotní stav pejska. Někdy postačí pár dní klidového režimu a kulhání odezní. 

Kdy však s návštěvou veterináře neotálet? Je-li pes bolestivý, končetina zlomená či je na zlomeninu podezření, pes nohu nepoužívá vůbec nebo je přítomen velký otok, nečekejte a jeďte na vyšetření. Například rakovina kostí je velmi agresivní a dokáže doslova vyžrat kost během pár týdnů. Pokud se podchytí včas, dokud nejsou zasažené mízní uzliny, může být řešením amputace končetiny.

V zimních měsících může být kulhání způsobeno také chůzí po posolených chodnících – posypová sůl je pro psí tlapky velmi agresivní. Někdy může pes kulhat také proto, že má nasazený nevyhovující psí postroj nebo obleček, který ho v pohybu jednoduše omezuje.

Není tedy třeba nutné vždy plašit, příčin může být vskutku mnoho. Někteří citlivější jedinci sehrají velmi slušné kulhající divadlo i po aplikaci injekce. V každém případě však buďte obezřetní, a pokud si nejste jistí, vždy se můžete minimálně zeptat na radu veterináře

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru