Pes nesnáší kočku, jak zvykat ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.12.2011 08:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.76

U příbuzných nastala nemilá a neřešitelná rodinná situace a tak pes, který byl doteď venkovní a nesnášel kočky se má přestěhovat do bytu (celkem prostorného - ne panelák), který stabilně obývají tři kočky. S pobytem psa uvnitř není velký problém, pejsek je sice VELMI temperamentní, ale v bytě se mu líbí. Problém je, že tento obývají tři kočky, který majitel dát pryč rozhodně nehodlá (a já se mu nedivím, kočky byly dříve, než pes a jedná se o plemeno,které by změnu majitele těžko sneslo).

Protože rodina psa rohodně pryč dát nechce, už kvůli dětem, ale hlavně z důvodu, že je to pro ně parťák pro život a sport, musí nějak postupně zvykat psa, aby kočky doma neproháněl (ty jsou z něj úplně mimo, takže jsou pořád někde zalezlé). Kdysi v minulosti to už zkoušeli, ale nedopadlo to, tak toho nechali, aby netrápili kočky (škoda, že tonějak nedořešili).

Rodinná situace je nyní taková, že pes musí být buď doma, nebo putovat do jiné rodiny. Majitelé se tedy snaží, aby ta první varianta klapla. Což v době, kdy se každý psa zbavuje kvůli blbostem oceňuji. Problém je, jak postupně naučit psa, aby kočky nehonil a ignoroval je ? Kočky si snad časem zvyknou, ale aby si zvykly, pes by si jich samozřejmě neměl všímat a neubližovat jim. Jak jste podobnou situaci zvládli vy ?

Neregistrovaný uživatel

3.12.2011 09:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.101

Neřešila jsem vysloveně psa, který kočky nenávidí, ale psa, který na ně do té doby nebyl zvyklý, takže to šlo lehčeji:
Pokud je byt dost velký, v době nepřítomnosti bych psovi vyhradila jeden pokoj a kočkám druhý. Ten pokoj pro kočky by měl zůstat výhradně jim i když budou majitelé doma (aby nebyly furt ve stresu z lítajícího psa), v druhém pokoji by měly mít vytvořený "obytný prostor" ve výšce, kde se budou moci volně pohybovat a psa pozorovat, ale kam on nedosáhne. Psu bych nejdřív nechávala vodítko, aby byl ovladatelný, a trestala jakýkoliv výpad směrem ke kočkám.
Většinou je pes celkem rychle schopen snášet domácí kočky, i když ty cizí loví.

Neregistrovaný uživatel

3.12.2011 10:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.200

Jde o to jestli je nenávidí, nebo je prostě honí protže ho to baví, že před ním zdrhaj. Pak o to, co dělá nebo dělal, kdyby je dohonil. Jsou psi co kočku pak nenapadnou, jsou psi co jí rovnou zabijou (takhle přijel klient se psem a já mám o kocoura míŇ). TAkže bych dala psu náhubek (pokud teda máte jistotu že jí nekousne tak nemusíte), vzala ho na vodítko, kočku z druhé strany a krmila bych je a při náznaku psa směrem ke kočce, bych dala zákazovej povel. Vím že s kočkama je to složitý, zkuste jí k sobě nějak nalákat třeba i kousek dál než sedíte, na nějakou dobrotu, pes se asi bude vztekat, ale zkuste ho krmit, třeba se uklidní, to budete určitě muset několikrát až hodněkrát opakovat, třeba rozdělit denní dávku do více porcí a třikrát čtyřikrát denně toto s nima dělat.. většinou pes cizí kočky honí, ale domácí mu nevadí, tak je možnost že si na sebe zvyknout a minimálně se budou tolerovat

Neregistrovaný uživatel

3.12.2011 10:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.182

Můj pes cizí kočky doslova žere, ale na naše nové kotě si taky zvykl.
Je potřeba, aby majitel měl u psa dostatečnou autoritu, že když bude držet kočku, pes bude prostor a rozhodnutí majitele respektovat a za kočkou se nebude sápat.
Osobně bych strčila kočky do velké výstavní klece (na hodinku a prodlužovat, každý den) a psa k nim vzala na volno, ať se seznámí přes mřížky. Vše v naprostém klidu, agresi utnout rázným ne, naopak klid odměňovat pamlsky. Klidně psa nacpat dobrůtkami, ať ví, že kočka rovná se něco příjemného. Až si na sebe vzájemně zvyknou a budou se ignorovat, lze všechny vypustit, nejdřív pouze v jedné místnosti a pod dohledem.
Souhlas s výše napsaným, že kočky by měly mít svoji místnost, kde budou mít svůj klid a kam pes nemůže (např. s kočičím vchodem ve dveřích) a v ostatních místnostech schovky ve výšce (škrabadla, poličky apod.), kam můžou zdrhnout, když jim pes začne vadit.

Neregistrovaný uživatel

3.12.2011 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.135

Nekonečnou trpělivost a důsledné korigování psa !
Je to náročný , ale jde to.
Nám to trvalo dost dlouho a to byl pes poslušný . . . .ale vyrazit na kočku bylo občas neodolatelný.
Společně byli jen pod naším dohledem.
Pak z nich byla skvělá dvojka , kocourek u psa i spával.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 07:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.227

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U příbuzných nastala nemilá a neřešitelná rodinná situace a tak pes, který byl doteď venkovní a nesnášel kočky se má přestěhovat do bytu (celkem prostorného - ne panelák), který stabilně obývají tři kočky. S pobytem psa uvnitř není velký problém, pejsek je sice VELMI temperamentní, ale v bytě se mu líbí. Problém je, že tento obývají tři kočky, který majitel dát pryč rozhodně nehodlá (a já se mu nedivím, kočky byly dříve, než pes a jedná se o plemeno,které by změnu majitele těžko sneslo).

Protože rodina psa rohodně pryč dát nechce, už kvůli dětem, ale hlavně z důvodu, že je to pro ně parťák pro život a sport, musí nějak postupně zvykat psa, aby kočky doma neproháněl (ty jsou z něj úplně mimo, takže jsou pořád někde zalezlé). Kdysi v minulosti to už zkoušeli, ale nedopadlo to, tak toho nechali, aby netrápili kočky (škoda, že tonějak nedořešili).

Rodinná situace je nyní taková, že pes musí být buď doma, nebo putovat do jiné rodiny. Majitelé se tedy snaží, aby ta první varianta klapla. Což v době, kdy se každý psa zbavuje kvůli blbostem oceňuji. Problém je, jak postupně naučit psa, aby kočky nehonil a ignoroval je ? Kočky si snad časem zvyknou, ale aby si zvykly, pes by si jich samozřejmě neměl všímat a neubližovat jim. Jak jste podobnou situaci zvládli vy ?

Nám se to nepovedlo, kočka skončila se sežranou hlavou. Jaké plemeno je ten pes?

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 08:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.203

Naše fenka VŠSP (pro debily "vořech") kočky taky prohání. Když je ale chytne, tak si je odnese do pelíškusmajlík. Kočky sice řvou, jak kdyby jim trhala hlavu, ale pak se tam k ní lísají a jsou spolu rády.
Jinak bych taky volil postupné zvykání s vodítkem, dozorem a hlavně v klidu...

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 09:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.55

Jedná se o NO - velmi, velmi temperamentního, trochu neurotického.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 09:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.11

Máme dvě starší kočičky, jsou buď na dvoře nebo doma. Odmala byly s obřím NF, celý život se spolu mazlili. Když jsme přivedli nového NF , 8 měsíců zvyklá na veškeré zvířectvo, začala kočky honit. Je jim 11 let, takže nebyly ochotné se nějak přizpůsobovat ony a důsledně psa ignorují. Takže není to jen o vztahu psa ke kočkám ale i o tom, jestli a jak kočka přijme psa. My máme kočky ve výškách, problém je se záchůdky. Přitom ale máme kotě, které jsme dostali pětitýdenní z popelnice a to si vypiplala a hraje si s ním. Hry sice dost drsné,, ale kotě ji miluje. A stejně ho občas jen tak z radosti prožene.
Takže určitě je nutné mít pro kočky prostorl který bude jen jejich a kam pes nebude moci. No a seznamovat je podle toho, jak reagují kočky. Pokud se cítí dobře v kleci nebo přepravce, je to pochopitelně výhodné pro obě strany

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

U nás v rodině zvykli fenu na kočku ( fena byla v rodině dřív, kotě přišlo potom) tak, že čubinu prostě přivázali k topení a nepustili doma dřív, dokud kočce nadala pokoj. Nevěřila jsem, že to klapne, fena byla do té doby kočkoprohaněč ( kerryk ), stačilo říct "kočka" a byla schopná proskočit oknem.
Dopadlo to tak, že kočka jí občas z nudy i namlátila.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.165

Já myslím, že to půjde. Asi je jedno, jakou metodu zvolíte, ale hlavně to musí být v klidu a pes si nesmí spojit KOČKA - TRESTY A NASRANEJ PÁNEČEK.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2011 11:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.99

U nás v rodině zvykli fenu na kočku ( fena byla v rodině dřív, kotě přišlo potom) tak, že čubinu prostě přivázali k topení a nepustili doma dřív, dokud kočce nadala pokoj. Nevěřila jsem, že to klapne, fena byla do té doby kočkoprohaněč ( kerryk ), stačilo říct "kočka" a byla schopná proskočit oknem.
Dopadlo to tak, že kočka jí občas z nudy i namlátila.

Chudák čuba.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2012 15:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.215

Já myslím, že to půjde. Asi je jedno, jakou metodu zvolíte, ale hlavně to musí být v klidu a pes si nesmí spojit KOČKA - TRESTY A NASRANEJ PÁNEČEK.

Taky řeším tento problém- do rodinné idylky- kocour, velká fena - společně jsme chodívali i na procházky, atd. jsme pořídili štěně. Co k nám přišlo, tak mu důsledně zakazuji kocoura oslintávat a přimačkávat na zem. Teď má půl roku a už tu trpělivost s vysvětlováním slovním nemám a přitvrzuji. Kocour už se pomalu bojí vycházet z domu. Štěně moc dobře chápe, že to nemá dělat, ale přesto kocoura honí a otravuje, pokud nad nimi nestojím. Takže už jsem zahájila i fyzické tresty když neposlechne, typu vyvěšení za kůži a facka přes čumák.
Je to špatně? Po dobrém mi ale přišly výsledky nulové, bere kocoura jako psa se stejnou fyzickou silou a chce si hrát, tím, že je ale už několikanásobně větší (je to dost temperamentní ovčácké plemeno), tak to začíná být pro kočku nebezpečné.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2012 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.47

Možná trochu mimo téma, ale náš pesan si s kočkou takhle hraje. Sem tam ji přimáčkne k zemi (nic jí neudělá), venku ji prohání a občas i doma. Kočce se to přimačkávání sice nelíbí (ale holt ji "ulovil", takže vyhrál a akceptuje to), ale sama po něm kolikrát skáče, loví mu ocas atd. Venku se ho také nebojí, ale když ji začne honit, tak samozřejmě utíká (ale zas po chvilce sama přijde). Prostě to jsou jejich hry a nikdo nikomu neubližuje ani to nemyslí vážně :)
Jinak předchozí fenku (ČSV) jsem učila respektovat králíka tak, že jsem ji dala náhubek a pustila je oba ve stejné místnosti. Samotnou bych ji asi s volně puštěným králíkem nenechala, ale pokud jsem byla přítomna, tak se chovala normálně. Člověk jen musí být důsledný.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2012 16:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.215

On problém je, že kocour takové hry nezná a tím, že není v kotěcím věku, tak už je asi ani nepochopí. Starší fena ho taky občas prohnala, ale jen decentně, nikdy ne takovým stylem, že by ho u toho "ulovila", takže bych potřebovala stejné hranice nastavit i u štěněte.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2012 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.182

To stejně moc neovlivníte. Pořizovala jsem kotě k psovi, co by cizí kočku sežral. V mé přítomnosti v pohodě, ale když tam nejsem, taky mu to nedá a prožene ho. Kocour se naučil si dávat bacha a koukat, kde je pes. Na zahradě má hodně schovek, vyvýšených míst a oplocených záhonků, tak se to dá.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2012 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Chudák čuba.

Ále ona zas takovej chudák nebyla. Klidně s košíkem namlátila o 15 kilo těžší ovčandě bez koše.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2012 12:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.55

Je to BOM 5 let. Situace je nyní taková, že pes obydluje dvě místnosti v bytě a zbytek kočky, ty jsou z něj velmi vystresované, ale během těch dvou měsíců co tam pes je se trochu zklidnili a jsou čím¨dál zvědavější, což je ovšem může stát život. Varianta nechat kočku v bedýnce a přivést tam psa neklapla, protože kočky orpavdu šílely a psa to akorát provokovalo. Druhá varianta, že bude mít majitel kočku v náručí tím padem odpadla, protože ani jeden z těch dvou by to neustál. Pes sice už není tak zbrklý, nicméně o přítomnosti koček velmi dobře ví a myslím, že kdyby dostal příležitost je po kočkách. Problém je, že pro pána domu jsou prioritou kočky, které chová (PP), pro majitelku psa je pes a kočky na stejné úrovni (citově). Takže varianta, že kočky půjdou z domu je nepřípustná. Zatím jim to takhle funguje, co bude dál, se uvidí.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2012 12:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.55

jinak omlouvám se za mystifikaci, uvedla jsem někde předtím že je to NO, ale v těchto pemenech mám hokej, údajně se jedná o plemeno: belgický ovčák - BOM ...

MArkii

8.4.2016 14:26
MArkii

XXX.XXX.254.242

Ahoj.
Mám fenečku, z útulku pro týrané pejsky,
mám ji 10 let a má tak cca 12-16,5 let. Je to kříženec, vypadá jak whippet, taky tak běhá,12 kg/40 cm,
Stále čilá.
Nyní jdeme do domečku a chtěla bych kočičku.
Známí potřebují udat 8-letou mývalí číču.
Problém je že moje fenka ač jinak úplná pohodářka venku kočky prohání, a doma se z ních hroutí. Třepe se a čeká na příležitost ji kousnout. Poslechne na slovo, ale hlodavce a kočky morduje když se nedívám.
Kdysi jsem byla měsíc u bývalého přítele na navštěvě a oni měli nového kocourka, moje fena si nezvykla a kocourek nakonec sám vyklidil teritorium a odešel k sousedům.
Počkala bych až fenka zemře ale to může trvat i čtyři roky, věřím že by si časem zvykla, ale nevím co kočka, neodejde? Nebo držet kočku měsíc zavřenou doma, pod dohledem než si zvyknou a až pak pouštět? Myslím že kočka se ubrání, na rozdíl od morčat.
Je to dobrý nápad?

8.4.2016 14:40
tapina

XXX.XXX.211.145

MArkii napsal(a):
Ahoj.
Mám fenečku, z útulku pro týrané pejsky,
mám ji 10 let a má tak cca 12-16,5 let. Je to kříženec, vypadá jak whippet, taky tak běhá,12 kg/40 cm,
Stále čilá.
Nyní jdeme do domečku a chtěla bych kočičku.
Známí potřebují udat 8-letou mývalí číču.
Problém je že moje fenka ač jinak úplná pohodářka venku kočky prohání, a doma se z ních hroutí. Třepe se a čeká na příležitost ji kousnout. Poslechne na slovo, ale hlodavce a kočky morduje když se nedívám.
Kdysi jsem byla měsíc u bývalého přítele na navštěvě a oni měli nového kocourka, moje fena si nezvykla a kocourek nakonec sám vyklidil teritorium a odešel k sousedům.
Počkala bych až fenka zemře ale to může trvat i čtyři roky, věřím že by si časem zvykla, ale nevím co kočka, neodejde? Nebo držet kočku měsíc zavřenou doma, pod dohledem než si zvyknou a až pak pouštět? Myslím že kočka se ubrání, na rozdíl od morčat.
Je to dobrý nápad?

Když si pořídíte kočku k domu, musíte ji stejně nějakou dobu (týdny) držet doma, aby si zvykla a přijala nové prostředí za své.
Záleží na Vašich prostorových a časových možnostech, já osobně bych to asi milované fence v takovém věku cíleně neudělala. Ale pokud bych třeba někde našla nějaké opuštěné kotě, tak asi jo, ve výsledku je to na stejno - takže je to na Vás. K dobru přidám náš příběh.

Jednu dobu jsme s manželem bydleli u jeho prastrýce (z důvodu péče o něj, v terminálním stavu), on měl psa 10 letého středního křížence, který byl proslulý davič koček - byl na dvoře a občas v domě. My jsme v té době měli 2 kočky (starou kočku a mladého kocoura), bydleli jsme s manželem v horním patře a pouštěli kočky ven přes hůry, když byl pes v baráku a byli jsme docela úzkostliví na to, aby se nepotkali. Ale jednoho dne se střetli v předsíni. Vůbec nic si neudělali, kupodivu ani stará kočka neprotestovala. Řekli jsme si, opatrně to vyzkoušíme na dvoře. Nakonec kocour se psem spolu i lehávali, kocour psovi otvíral do domu, bylo to až dojemné. S kočkou se pes spíš míjel. Ale ani jedné z koček nikdy nic neudělal. Párkrát se stalo, že na zahradu bohužel vlezla cizí kočka a tu prohnal, za naši dobu jedna nedopadla dobře.

Těžko radit, stát se může leccos.

8.4.2016 18:42
joanne.s

XXX.XXX.4.222

Není to dobrý nápad. Neumím si představit, jak byste to zvládli.

SABI 1234

4.3.2017 06:59
SABI 1234

XXX.XXX.22.165

Má jeden velký problém můj pes (plemene Hovawart ) je hodně temperamentní a pořád nám honí naše dvě starší kočky. Kočky ty obývali naši zahradu dříve a pak jsme si pořídili psa, když byl malý tak si koček vůbec nevšiml ale teď už má jeden rok a pořád se to stupňuje a mám strach, že by mohl mým kočkám ublížit. Při tom pes s nimi vyrůstal. Kočky ani psa z domu dát nechci prosím o radu. Nevím co s tím mám dělat. Jedna kočka když sedí tak si jí nevšímá protože ona ho vždycky vyfacká, ale kocour jak vidí že se pes přibližuje tak utíká a nepomohlo ani to že byli ve stejné místnosti. Stejně kocour utekl se schovat. Chtěla bych aby můj pes je aspoň neproháněl, abych neměla strach jak to skončí.
PROSÍM O RADY.

4.3.2017 07:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Https://www.youtube.com/watch?v=LCwR7sP05To.
Pomozte jim asi takhle nějak.
Vy to jistě vymyslíte a přizpůsobíte.

Takovej hovawart... má jistě základní výcvik a výbornou
ovladatelnost a poslušnost, takže to nebude problém.

4.3.2017 08:52
scylla

XXX.XXX.150.32

SABI 1234 napsal(a):
Má jeden velký problém můj pes (plemene Hovawart ) je hodně temperamentní a pořád nám honí naše dvě starší kočky. Kočky ty obývali naši zahradu dříve a pak jsme si pořídili psa, když byl malý tak si koček vůbec nevšiml ale teď už má jeden rok a pořád se to stupňuje a mám strach, že by mohl mým kočkám ublížit. Při tom pes s nimi vyrůstal. Kočky ani psa z domu dát nechci prosím o radu. Nevím co s tím mám dělat. Jedna kočka když sedí tak si jí nevšímá protože ona ho vždycky vyfacká, ale kocour jak vidí že se pes přibližuje tak utíká a nepomohlo ani to že byli ve stejné místnosti. Stejně kocour utekl se schovat. Chtěla bych aby můj pes je aspoň neproháněl, abych neměla strach jak to skončí.
PROSÍM O RADY.

Vzít kočky, psa, a společně hodně mazlit, hladit, ukázat psovi, že kočky jsou také vaše a kocourovi, že se nemusí před psem klidit. Vypadá to, že pes nechce kočkám ublížit, ale že honí to, co utíká, baví se tím.

4.3.2017 09:03
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Tak nám se nepodařilo nikdy zvyknout psa na kočky a to spolu byli od mala, prostě jakmile vidí kočku, okamžitá smrt, zajímavé je, že s králíkem byli v pohodě...

4.3.2017 09:08
scylla

XXX.XXX.150.32

Lorie161 napsal(a):
Tak nám se nepodařilo nikdy zvyknout psa na kočky a to spolu byli od mala, prostě jakmile vidí kočku, okamžitá smrt, zajímavé je, že s králíkem byli v pohodě...

Nám se zatím povedlo to propojit u spousty psů i koček, protože máme azýlek pro psy a kočky a snáší se všichni se všemi, i ti, kdo před tím kočky neznali a vraždili je, i kočky, které před tím neznali psy.

4.3.2017 09:11
Lorie161

XXX.XXX.66.112

scylla napsal(a):
Nám se zatím povedlo to propojit u spousty psů i koček, protože máme azýlek pro psy a kočky a snáší se všichni se všemi, i ti, kdo před tím kočky neznali a vraždili je, i kočky, které před tím neznali psy.

Bylo období kdy spolu leželi v jedné místnosti, ale jakmile se pohnula, bylo zle, králíka snášel, protože nezdrhal, nebral ho jako kořist, ale kočka hned před ním utekla, takže automaticky běžel za ní.

4.3.2017 09:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

A co ho třeba bystře a včas zadržet.
To se snad může stát jen jednou ! Omylem !
Víckrát to nedopustím.

4.3.2017 10:47
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Měla jsem zárověň koťata britek a štěnda velkých psů. Od mala spolu byli v zahradě. Když jim byl skoro rok(kočky dospělé, psi puboši) přišel několikrát kocour s pokousaným(spíš ožužlaným a podrápaným) krkem a začala jsem mít podezření, že se mu to neděje na ulici, ale že mu to dělají naši psi. Jednou jsem je nachytala, kolem půlnoci, jak stojí nad prskající kočkou a to mi zatrnulo. Nevěřila jsem, že by najednou jen tak ublížili, do té doby kámošům. Dostalo se mi rad: pes ti loví, počítej s tím, že ti kočky jednou uloví a zabije...a mně to pořád vrtalo hlavou, protože i když se samojed rozeběhne za vším, není žádná krvelačná bestie, uspokojí ho spíš ten běh. Jednou v noci venku zase nějaký šrumec, já se připlížila a zjistila jsem, že se berňák! snaží kocoura nakrýt tak, že ho drží za krk a skáče po něm! Takže ne jen, že to nebyl lovec samojed, ale byl to nadržený berňácký puboš Tehdy stačilo psa seřvat a od té doby byli spolu jen největší kámoši. Samojed podle nálady, někdy na kočky vrkne, někdy s nima spí. Ale určitě jim neublíží. Nevím samozřejmě, jak je vedený zadavatelky pes, ale myslím, že by také neublížil. Bohužel s jistotou to tvrdit nemůže nikdo, nezbývá vám, než pozorovat a zakročit, kdyby to nějak gradovalo. Ale co znám dva howavardy, zrovna oba žijou venku a s kočkama.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2017 11:48

SABI 1234 napsal(a):
PROSÍM O RADY.

Psa zaměstnat, zaměstnat, zaměstnat a ještě jednou zaměstnat! Cvičit, cvičit a cvičit! Je to mladý silný temperamentní pes, puberta, hormony na vzestupu, tu energii musí nějak vybít a když mu to řízeně nedáš ty, tak si to zaměstnání holt najde sám, a ty kočky se vyloženě nabízí, krásně to utíká...v tom bude ten problém...jak s ním žijete? co s ním děláte?

psa nenechat kočky honit, nikdy. Když se chystá, navést ho na nějakou jinou činnost (když s ním budeš cvičit třeba polohy = nemůže zároveň honit kočky, když si s ním půjdeš hrát s balónkem, přetahovat se...= nemůže (teda může, ale neměl by chtít) honit kočky, hovawart je na člověka hezky vázaný a rád s ním něco dělá. Naučit "kočka je moje", kočičce děláme akorát malá malá...a to tím mazlením a naváděním psa.

4.3.2017 12:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Psa zaměstnat, zaměstnat, zaměstnat a ještě jednou zaměstnat! Cvičit, cvičit a cvičit! Je to mladý silný temperamentní pes, puberta, hormony na vzestupu, tu energii musí nějak vybít a když mu to řízeně nedáš ty, tak si to zaměstnání holt najde sám, a ty kočky se vyloženě nabízí, krásně to utíká...v tom bude ten problém...jak s ním žijete? co s ním děláte?

psa nenechat kočky honit, nikdy. Když se chystá, navést ho na nějakou jinou činnost (když s ním budeš cvičit třeba polohy = nemůže zároveň honit kočky, když si s ním půjdeš hrát s balónkem, přetahovat se...= nemůže (teda může, ale neměl by chtít) honit kočky, hovawart je na člověka hezky vázaný a rád s ním něco dělá. Naučit "kočka je moje", kočičce děláme akorát malá malá...a to tím mazlením a naváděním psa.

Souhlas.

Božik

18.8.2017 23:10
Božik

XXX.XXX.158.2

Dobry den mam otazku mam doma 5 mesicniho kocourka a vcera sme si privezli domu 4 roky stareho pejska border kolie a kocourek nanej prska a schovava se pod linku i kdys vyleze a pejsek nanej vyjizdi kdys kocourek prska skamaradi se dekuji pejsek nebyl nikdy ve styku s kockou.

Elena86

27.2.2020 16:11
Elena86

XXX.XXX.13.248

A jak to jde udělat?Milujeme naši kočku,ale naši rotvajlerku taky.Ona si před námi na kočku nic nedovolí,ale neustále ji sleduje a čeká,až udělá nějakou chybu.Máme pocit,že si vyhlédla terč,ale nevíme,jak to zastavit.

27.2.2020 16:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Elena86 napsal(a):
A jak to jde udělat?Milujeme naši kočku,ale naši rotvajlerku taky.Ona si před námi na kočku nic nedovolí,ale neustále ji sleduje a čeká,až udělá nějakou chybu.Máme pocit,že si vyhlédla terč,ale nevíme,jak to zastavit.

Zastaví to ta rotwielerka, až to jednou neuhlídáte a kočku sejme.

Kdo byl v domácnosti dřív - pes, nebo kočka?

27.2.2020 19:01

....

27.2.2020 19:02

....

27.2.2020 19:09

....

27.2.2020 19:10

....

..bohužel mi nejdou vložit dalsi videa...

27.2.2020 19:49

..když jsem přinesla ke svým třem kočkám malé štěně, kočky mu daly jasně najevo jeho hranice.....nějaký týden to sice trvalo, ale pes časem naprosto ovládnul kočičí domácnost......to co mu pardonují kočky se jen tak nevidí, přitom je mezi nimi větší váhový rozdíl v neprospěch psa.....škoda že mi nejdou nahrát další videa, ale pes za ocas tahá kočky po pokoji a podobně (po těch parketách to pěkně klouže)....dokonce když se kočky perou a pes mezi ně vlítne tak přestanou......

Neregistrovaný uživatel

27.2.2020 20:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

....

Neda mi to. Vidim terarka. Co mate za havet? :-)

27.2.2020 21:07

Neda mi to. Vidim terarka. Co mate za havet? :-)

..jen krajtičku královskou a trio agam......

neverend

27.2.2020 21:36
neverend

XXX.XXX.213.247

U nás si postupně Britský modrý kocour ochočil "ovčandu".Kocour se rozhodl přestěhovat se k nám od souseda,zřejmě kvůli lepší stravě(fuj granule),ale pes byl zásadně proti.😀 Po několika neúspěšných pokusech,kdy mu ovčanda vždy ukázala,že nájemní bydlení neposkytuje a prohnala ho vždy až za vrata,kocour změnil taktiku.🙂 Asi po měsíci "útěků" se rozhodl zůstat stát na místě a bez hnutí.Přstižen uprostřed dvora a mě proběhla hlavou myšlenka "a je po kocourovi".😀 Teď kocour kouká vytřeštěně uprostřed dvora,tuhej jak prkno a pes kus od něho stejně vytuhlý a plně soustředěn na "kořist".Teď začalo divadlo.Pes krok blíž ke kocourovi a kocour "prsk" a krok k plotu.Takhle spolu došli ke zmíněnému plotu a kocour unikl do bezpečí.V podstatě tohle provozovali asi měsíc a nakonec si na sebe zvykli.Soused měl po kocourovi a ten se definitivně nastěhoval k nám.Později kocour při návratu ze svých venkovních záležitostí i hlásil příchod,aby pes věděl že jde domácí pán a ne nějaká cizí "naplavenina".😀

28.2.2020 00:00
fikovnice

XXX.XXX.135.11

....

Tak už mám zase úsměv na tváři. Blbý zprávy v práci, ale kouknu na Tvého motýla a hned je mi líp! Teda ten náš vestaj (mám jeho fotku u mého účtu zde) je taky takové štístko, úplně každého miluje a vítá, jenže Tvůj motýl je k tomu ještě legrační!

28.2.2020 00:01
fikovnice

XXX.XXX.135.11

..když jsem přinesla ke svým třem kočkám malé štěně, kočky mu daly jasně najevo jeho hranice.....nějaký týden to sice trvalo, ale pes časem naprosto ovládnul kočičí domácnost......to co mu pardonují kočky se jen tak nevidí, přitom je mezi nimi větší váhový rozdíl v neprospěch psa.....škoda že mi nejdou nahrát další videa, ale pes za ocas tahá kočky po pokoji a podobně (po těch parketách to pěkně klouže)....dokonce když se kočky perou a pes mezi ně vlítne tak přestanou......

Jéé, prosííím, zkus mi to poslat do SZ.

28.2.2020 00:02
fikovnice

XXX.XXX.135.11

..jen krajtičku královskou a trio agam......

A co chameleonek? Tím jsem si byla prakticky jistá.

28.2.2020 06:37

fikovnice napsal(a):
Tak už mám zase úsměv na tváři. Blbý zprávy v práci, ale kouknu na Tvého motýla a hned je mi líp! Teda ten náš vestaj (mám jeho fotku u mého účtu zde) je taky takové štístko, úplně každého miluje a vítá, jenže Tvůj motýl je k tomu ještě legrační!

...to máš jak canisterapii na dálku to je mi líto.....večer ti napíšu do SZ.....opatruj se

28.2.2020 06:39

fikovnice napsal(a):
A co chameleonek? Tím jsem si byla prakticky jistá.

....po tom jsem strašně toužila, ale nakonec jsem seznala, že jako začátečník bych mu nedokázala vytvořit podmínky a hlavně je krátkoživotný.....

28.2.2020 06:39

fikovnice napsal(a):
Jéé, prosííím, zkus mi to poslat do SZ.

...zkusím dnes večer.....

28.2.2020 07:05
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Elena86 napsal(a):

Oddělovat, hlídat !
Ostatní postup = náhubek, vodítko.
Kočka na křesle, nebo u někoho na klíně
nebo v přenosce. Psa přivádím, rázně říkám:
nesmíš,nee! Pes jasně chápe,
vrtí ocasem a ....vyrazí.
Dostane céres, vysvětlování. Opakování,
žádný srandičky,
energicky, důrazně a důsledně
trvám na svém.
A trvá to dlouho. A naučí se to i pes
zabiják koček. U nás to byla fena labradora.
To se kočky bály i domů i když byla zavřená.
(Chodili jsme je sbírat). Po čase spolu velmi dobře
vycházely, spaly spolu, chránila je - vyháněla
cizí kočičí rváče.
Před ní jsme měli NO, když mu byly 2r přibyl
kocour, taky jsem ho poučila - psa, a bylo to krásné
přátelství. Jde to, ale hlavně záleží na majiteli.

28.2.2020 10:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Oddělovat, hlídat !
Ostatní postup = náhubek, vodítko.
Kočka na křesle, nebo u někoho na klíně
nebo v přenosce. Psa přivádím, rázně říkám:
nesmíš,nee! Pes jasně chápe,
vrtí ocasem a ....vyrazí.
Dostane céres, vysvětlování. Opakování,
žádný srandičky,
energicky, důrazně a důsledně
trvám na svém.
A trvá to dlouho. A naučí se to i pes
zabiják koček. U nás to byla fena labradora.
To se kočky bály i domů i když byla zavřená.
(Chodili jsme je sbírat). Po čase spolu velmi dobře
vycházely, spaly spolu, chránila je - vyháněla
cizí kočičí rváče.
Před ní jsme měli NO, když mu byly 2r přibyl
kocour, taky jsem ho poučila - psa, a bylo to krásné
přátelství. Jde to, ale hlavně záleží na majiteli.

Nenaučí se to každý pes - pokud je to opravdu zabiják, tak si na tu příležitost počká klidne i rok - dva, a pak kočku stejně zabije.
Jednoho takovýho mám doma, a to s kočkama vyrůstala. Ví, že nesmí, takže funguje už 3 roky i v jejich přítomnosti, ale stačí vteřina nepozornosti, a má na kontě další křížek.

28.2.2020 16:58
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Každý má jiné zkušenosti.
Přišla k nám šestiletá labradorka, která
doposud kočky zabíjela. My jsme kočky měli.
Čuba jim řekla jediným pohledem, co bude
a kočky ve vteřině věděly ...
Nezabila je. Možnost nedostala. Vždy tam
někdo z nás byl.
Neidealizuji si to. Měly se rády a my měli klid.
Je to náročné.

28.2.2020 17:02
fikovnice

XXX.XXX.135.11

...to máš jak canisterapii na dálku to je mi líto.....večer ti napíšu do SZ.....opatruj se

Děkuju moc, budu se těšit!

28.2.2020 17:49
fikovnice

XXX.XXX.135.11

....

Evi, ale na tomto videu čičina mírně nas.aná je, dle mrskání ocasem. Ale jen mírně, to je pravda. Tolerují motýlovi tedy fakt hodně!

28.2.2020 18:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já bych ještě dodala, že i když si pes na kočku zvykne, tak se jednoho krásného dne prostě může stát, že ji zakousne. To se stalo známým. Pes od štěněte zvyklý na kočky, obývali spolu jednu zahradu a na noc spolu chodili spát do "kotelny", kde spali na jednom gauči, žrali spolu z jedné misky. Pes kočky opečovával, choval se k ním mírně, hezky. No takhle to fungovalo asi 4 roky. Potom pes žral u misky (celá rodina seděla venku), kočka se přiblížila na metr, pes vystartoval a jedním "pohybem" kočku zabil....

Zrovna do tohohle psa bych to neřekla, když jsem viděla, jak se ke kočkám chová. Ten opravdu nečekal na nějakou příležitost, měl ty kočky viditelně rád. Ale nevím, co se mu pak honilo hlavou..

28.2.2020 18:40

....

28.2.2020 18:41

fikovnice napsal(a):
Evi, ale na tomto videu čičina mírně nas.aná je, dle mrskání ocasem. Ale jen mírně, to je pravda. Tolerují motýlovi tedy fakt hodně!

....to mrskají všechny, ale zase za ním přijdou....

28.2.2020 18:58

mrskání ocasem znamená obecně vzrušení, nikoliv jen nas..štvanost

28.2.2020 19:09

Naproto OT

ale četla jsem, pes nesnáší kočky, jak žvýkat

28.2.2020 19:30

.přesně tak, kocour je rozpláclý na zádech, nohy roztažené do široka, hlavu zakloněnou a vrní a vrní a při tom si mrská ocasem.....pozoruje ptáky z okna a opět si mrská......

29.2.2020 11:21
fikovnice

XXX.XXX.134.155

To já vím... Ale nemyslím, že ta Evina kočka je z motýla nějak extra nadšená nebo třeba připravená na hru (zde se také mrská ocasem), jen jej prostě toleruje. Pravda je, že kdyby byla jo naserkaná, tak by mrskala ocasem mnohem víc a ukazovala by další známky naštvanosti...a možná by po vyhodnocení situace vyklidila pole.

29.2.2020 11:22
fikovnice

XXX.XXX.134.155

.přesně tak, kocour je rozpláclý na zádech, nohy roztažené do široka, hlavu zakloněnou a vrní a vrní a při tom si mrská ocasem.....pozoruje ptáky z okna a opět si mrská......

Jo ták, takže vlastně salámista...

29.2.2020 11:39
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Nenaučí se to každý pes - pokud je to opravdu zabiják, tak si na tu příležitost počká klidne i rok - dva, a pak kočku stejně zabije.
Jednoho takovýho mám doma, a to s kočkama vyrůstala. Ví, že nesmí, takže funguje už 3 roky i v jejich přítomnosti, ale stačí vteřina nepozornosti, a má na kontě další křížek.

Kámen úrazu je učit psa, že nesmí. To pak opravdu čeká, až bude mít příležitost. Lepší je naučit psa, že přítomnost kočky je pro něj výhoda, pes málokdy zabije to co má rád.....

29.2.2020 11:50

fikovnice napsal(a):
Jo ták, takže vlastně salámista...

...jo jo......

29.2.2020 12:32
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Huskyjanina napsal(a):
Kámen úrazu je učit psa, že nesmí. To pak opravdu čeká, až bude mít příležitost. Lepší je naučit psa, že přítomnost kočky je pro něj výhoda, pes málokdy zabije to co má rád.....

Pokud se muzu prifarit, tak jak toho dosahnout? Jak postupovat? :)

29.2.2020 13:13
fikovnice

XXX.XXX.134.155

PumaCZ napsal(a):

No vím, že se radí, že když se třeba v místnosti objeví kočena, tak oběma zvířatům dát nějaké pamlsky ("Vidíš, je tu "Čičina", dám vám oběma nějakou mňamku), obě zvířata pomazlit, u toho mluvit klidným hlasem - jsou to takové všeobecné rady.

29.2.2020 13:17
fikovnice

XXX.XXX.134.155

PumaCZ napsal(a):

Ale v minulosti jsme měli bohužel také zabijáka koček, tuším to někde výše psala i "Inspektorka", že prostě takovíto zabíječi koček jsou. Já byla tehdy teenager, pes žil u mých příbuzných na vesnici...a protože jsem to zabíjení koček těžce nesla, tak jsem se to vždy dozvěděla až ex post. Jsou to desítky let zpátky a mám pocit, že se celému dospělému osazenstvu naší rodiny ulevilo, když nám tohoto našeho psa zastřelili myslivci. Já to strašně obrečela, ale dnes vím, že prostě v tom zabíjení koček byl snad nepřevychovatelný (jinak to byl xNO).

Jinak ale tedy zabíjel výhradně kočky, které mu vlezly na jeho zahradu. I tak - mnoho lidí tehdy udělal nešťastnými.

29.2.2020 13:19
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Mne spis jde o to, ze napred ho stejne musi clovek naucit pres nesmis, jinak by pes, co kocky rad nema, kocku v momente sezral. Napred se ji tedy musi naucit minimalne ignorovat, aby ho clovek mohl dale naucit, ze v kocici pritomnosti prijde neco pro nej prijemneho - pamlsky, hrani, pozornost :)
Jinak si to prave moc neumim predstavit.

29.2.2020 13:22
fikovnice

XXX.XXX.134.155

PumaCZ napsal(a):
Mne spis jde o to, ze napred ho stejne musi clovek naucit pres nesmis, jinak by pes, co kocky rad nema, kocku v momente sezral. Napred se ji tedy musi naucit minimalne ignorovat, aby ho clovek mohl dale naucit, ze v kocici pritomnosti prijde neco pro nej prijemneho - pamlsky, hrani, pozornost :)
Jinak si to prave moc neumim predstavit.

Ještě samozřejmě strašně moc záleží na tom, kdo byl v domácnosti jako první. Pokud kočka, tak si v mnoha, opravdu v mnoha případech (opakovaně jsem zažila) toho "svého" psa vychová. Ale ani na to se samozřejmě nedá spolehnout.

29.2.2020 13:23
fikovnice

XXX.XXX.134.155

No a seznamovat strašně pomaličku, postupně, přes přepravku, ale to Vy asi jistě všechno víte.

29.2.2020 13:23
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

fikovnice napsal(a):
Ale v minulosti jsme měli bohužel také zabijáka koček, tuším to někde výše psala i "Inspektorka", že prostě takovíto zabíječi koček jsou. Já byla tehdy teenager, pes žil u mých příbuzných na vesnici...a protože jsem to zabíjení koček těžce nesla, tak jsem se to vždy dozvěděla až ex post. Jsou to desítky let zpátky a mám pocit, že se celému dospělému osazenstvu naší rodiny ulevilo, když nám tohoto našeho psa zastřelili myslivci. Já to strašně obrečela, ale dnes vím, že prostě v tom zabíjení koček byl snad nepřevychovatelný (jinak to byl xNO).

Jinak ale tedy zabíjel výhradně kočky, které mu vlezly na jeho zahradu. I tak - mnoho lidí tehdy udělal nešťastnými.

Jo, cizi kocky lezouci do psiho teritoria si holt zahravaji.. Ja bych rada v budoucnu udelala nasi zahradu “cat proof”, protoze vsichni tu kocky maji a kocky jsou navic naucene chodit k nam na zahradu s*at A od prestehovani, kdy se mu kocky promenaduji po “jeho” zahrade je proste nesnasi a muze se pos.., jen nejakou uciti.
Rada bych tohle casem odbourala, ale zatim se nam to bohuzel moc nedari.

29.2.2020 13:25
fikovnice

XXX.XXX.134.155

PumaCZ napsal(a):
Jo, cizi kocky lezouci do psiho teritoria si holt zahravaji.. Ja bych rada v budoucnu udelala nasi zahradu “cat proof”, protoze vsichni tu kocky maji a kocky jsou navic naucene chodit k nam na zahradu s*at A od prestehovani, kdy se mu kocky promenaduji po “jeho” zahrade je proste nesnasi a muze se pos.., jen nejakou uciti.

V tomto bohužel neporadím, snad zkušenější. Držím pěsti!

29.2.2020 13:25
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

fikovnice napsal(a):
No a seznamovat strašně pomaličku, postupně, přes přepravku, ale to Vy asi jistě všechno víte.

Vim, ale napred chci mit Hachiho 100% zvladnuteho se 100% poslusnosti, at mame na cem stavet, nez se do neceho takoveho pustim. Aby to chudak kocka neodnesla minimalne traumatem (kos na psovi a kocka na zacatku v prepravce je samozrejmost, ale clovek nikdy nevi, co vsechno se muze stat..).

29.2.2020 13:28
fikovnice

XXX.XXX.134.155

PumaCZ napsal(a):
Vim, ale napred chci mit Hachiho 100% zvladnuteho se 100% poslusnosti, at mame na cem stavet, nez se do neceho takoveho pustim. Aby to chudak kocka neodnesla minimalne traumatem (kos na psovi a kocka na zacatku v prepravce je samozrejmost, ale clovek nikdy nevi, co vsechno se muze stat..).

Jj, souhlasím s Vámi a věřím, že to, jak na to přesně jít, Vám tu někdo poradí. My máme teď už x-tého bafana, který kočky miluje, takže naštěstí toto řešit nemusíme. Tedy ten současný někdy to mazlení, obzvlášť s koťaty, až přehání , ale to je jiná kapitola.

29.2.2020 13:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
No vím, že se radí, že když se třeba v místnosti objeví kočena, tak oběma zvířatům dát nějaké pamlsky ("Vidíš, je tu "Čičina", dám vám oběma nějakou mňamku), obě zvířata pomazlit, u toho mluvit klidným hlasem - jsou to takové všeobecné rady.

Já myslím, že Puma spíš řeší cizí kočky venku a tam je to těžší. Ono tu té kočky, co je doma, naše - tam si to můžu nějak "naplánovat" a přizpůsobit i ze strany kočky, ale u cizích plachých koček to je složitější, alespoň dle mě. Když jsme ještě měli Maxe, tak jsme měli kočku - na tu zvyknul, spávali spolu, žrali spolu. Ale cizí kočky pořád rád neměl.

Kdybych donesete domů kotě, jako hotovou věc, nového člena rodiny (smečky), tak si myslím, že je to úplně něco jiného, než když vám proběhne cizí kočka přes zahradu nebo ji uvidí za plotem. Alespoň tady u nás ve vsi jsou tyhle kočky hodně plaché, a na nějaké mlsky se vám vykašlou, nepřijdou k vám ani když jste sama, natož když je tam pes. A další věc je, že navíc tyhle kočky většinou zdrhají hned, co psa vidí, takže jsou v pohybu.

Takže když tu kočku uvidí venku, tak klidně mluvit jak píšete: "hele podívej, čičina, v pohodě, nic se neděje" a dávat psovi mlsky. Ale tohle třeba na mého psa absolutně nefungovalo. Tam bylo naopak potřeba rázné utnutí toho, aby za kočkou letěl. Takže jsme prostě i na zahradě venčili asi na 5m vodítku. Bylo to v době, kdy na zahradu (v bývalém bydlišti) lezli kočky furt a k večeru když se stmívalo a ráno - už je pes vyloženě hledal, jen co jsme vylezli. Pokud kočku viděl, už jsem ho nezastavila - povelem, takže jsem dala "stůj", psa pomocí šňůry zastavila, došla k němu, pochválila. Snažila jsem se, aby se aspoň trošku na mě soustředil a později aby seděl. Když tohle všechno šlo a pes byl v klidu, tak jsme se ke kočce pomalu přibližovali - pokud tam zůstala - což se občas stalo, že zůstala sedět na plotě. Když už jsme byli blíž, tak kočka zdrhla - říkám psovi něco ve smyslu "vidíš to, není na tebe zvědavá, tak si ji taky nevšímej, ne?"....Prostě jsme ji jakoby společně vyhnali a dál to neřešili. Pokud kočka utekla rovnou, jen jsem psovi ukázala, že už tam není a převedla pozornost na něco jiného.

Nicméně tohle jsem dělala tak nějak podle selského rozumu a nevím, jestli je to správně nebo ne. Nám to docela pomohlo.

29.2.2020 13:35
fikovnice

XXX.XXX.134.155

marcelaamax napsal(a):
Já myslím, že Puma spíš řeší cizí kočky venku a tam je to těžší. Ono tu té kočky, co je doma, naše - tam si to můžu nějak "naplánovat" a přizpůsobit i ze strany kočky, ale u cizích plachých koček to je složitější, alespoň dle mě. Když jsme ještě měli Maxe, tak jsme měli kočku - na tu zvyknul, spávali spolu, žrali spolu. Ale cizí kočky pořád rád neměl.

Kdybych donesete domů kotě, jako hotovou věc, nového člena rodiny (smečky), tak si myslím, že je to úplně něco jiného, než když vám proběhne cizí kočka přes zahradu nebo ji uvidí za plotem. Alespoň tady u nás ve vsi jsou tyhle kočky hodně plaché, a na nějaké mlsky se vám vykašlou, nepřijdou k vám ani když jste sama, natož když je tam pes. A další věc je, že navíc tyhle kočky většinou zdrhají hned, co psa vidí, takže jsou v pohybu.

Takže když tu kočku uvidí venku, tak klidně mluvit jak píšete: "hele podívej, čičina, v pohodě, nic se neděje" a dávat psovi mlsky. Ale tohle třeba na mého psa absolutně nefungovalo. Tam bylo naopak potřeba rázné utnutí toho, aby za kočkou letěl. Takže jsme prostě i na zahradě venčili asi na 5m vodítku. Bylo to v době, kdy na zahradu (v bývalém bydlišti) lezli kočky furt a k večeru když se stmívalo a ráno - už je pes vyloženě hledal, jen co jsme vylezli. Pokud kočku viděl, už jsem ho nezastavila - povelem, takže jsem dala "stůj", psa pomocí šňůry zastavila, došla k němu, pochválila. Snažila jsem se, aby se aspoň trošku na mě soustředil a později aby seděl. Když tohle všechno šlo a pes byl v klidu, tak jsme se ke kočce pomalu přibližovali - pokud tam zůstala - což se občas stalo, že zůstala sedět na plotě. Když už jsme byli blíž, tak kočka zdrhla - říkám psovi něco ve smyslu "vidíš to, není na tebe zvědavá, tak si ji taky nevšímej, ne?"....Prostě jsme ji jakoby společně vyhnali a dál to neřešili. Pokud kočka utekla rovnou, jen jsem psovi ukázala, že už tam není a převedla pozornost na něco jiného.

Nicméně tohle jsem dělala tak nějak podle selského rozumu a nevím, jestli je to správně nebo ne. Nám to docela pomohlo.

Ano Marci, máš pravdu, já to pochopila až při dalším příspěvku "Pumy".

29.2.2020 13:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Ano Marci, máš pravdu, já to pochopila až při dalším příspěvku "Pumy".

Jo a já než jsem to dopsala, tak tu bylo pár dalších příspěvků, které jsem předtím nečetla .

29.2.2020 13:47

Ale když nemám ráda kočky a samotnou mě rozčiluje, že mi po zahradě cizí lezou, tak můj pes to ví :-)
Venku úplná pohoda i na cizí kočky, i bez vodítka, i na divokou zvěř.
Jak je na zahradě ale pes sám a přijde cizí kočka, okamžitě ji vyžene. A mně to nevadí..
Myslím, že když se na to bude cíleně učit, třeba tím přibližováním, a bude mít spoustu jiné činnosti, už to nebude tak vážné.

29.2.2020 14:04
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

PumaCZ napsal(a):

Kočky RYCHLE pochopí.
Možná mu dát na chvililinku košík
a věřte, té kočce bude stačit,
že ji prožene jen 1x (a neublíží).
Příště si dá pozor. Když nedá, má smůlu.
Naše - ta nalezená taky rychle pochopila.
Dokola máme psy.
A nezvykejte si tam kočky (cizí) chodit.
Radím Vám dobře, věřte.

29.2.2020 14:09
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Pravdou je, ze potrebujeme naucit oboji. Rodice kocku maji a nasi pratele tez. A i my bychom radi v budoucnu kocku poridili :)

29.2.2020 14:13
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

rapotacka11 napsal(a):
Kočky RYCHLE pochopí.
Dokola máme psy.
Radím Vám dobře, věřte.

To si nemuzu dovolit, protoze se sousedy mame cc 50cm vysoke “vysoke” ploty, ktery i mensi clovek v klidu prekroci, natoz pes.. a s jednim sousedem neni pro jistotu vubec zadny plot :D

29.2.2020 14:15
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Tak hodně štěstí.

29.2.2020 14:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

rapotacka11 napsal(a):
Kočky RYCHLE pochopí.
Dokola máme psy.
Radím Vám dobře, věřte.

U nás se stalo právě to, že kočka zůstala na plotě, pes k ní doběhl - to ještě nebyla taková ta nenávist vůči kočkám, spíš zvědavost, a ta kočka ho z plotu prostě sekala a sekala... A od té doby to bylo samozřejmě jen horší. To samé se pak opakovalo ještě jednou, když kočka zalezla pod nějaké krámy v kůlně, kam pes strčil jen čumák - a zase sekala a sekala....

To jen k tomu, že i to jedno prohnání může skončit takhle a pak se s tím pracuje ještě hůř.

29.2.2020 14:24
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

PumaCZ napsal(a):

Vezmu to tak zkráceně. Učila jsem dospělou kočku nalezence a dva dospělé haskouny. Kočka byla doma a psi venku, brali se domů několikrát denně na tyhle socializační pětiminutovky.Takže začalo se s kočkou na klíně, psi na vodítku. Dostávali vyjímečný dobroty, který jinak nedostávaj. Když přestali kočku řešit na klíně, tak psi u mě a kočka navolno po pokoji. Přestali řešit, tak všichni navolno po pokoji, pes jištěnej košíkem. Přestali řešit, tak to samé venku, psi na couračkách a kočka na klíně. Když přestali řešit, tak psi u mě a kočka volně po zahradě. Pak všichni venku volně. Pak krmení masem všichni u sebe. Prostě zvykání všech možných situací pod dohledem. Pak už jsem jim dávala i normální pamlsky, piškoty, syrový maso atd. Jo a při těch 5timinutovkách jsem je skoro furt pamlskovala. Každé konkrétní zvíře, než dostalo dobrotu, tak jsem ho oslovila jménem...i tu kočku, jak kdyby to byl pes. No a okamžitě zatrhávám jakoukoliv snahu od psů si s kočkou hrát. Protože velmi lehce se přepne z modu hra na mod lov.......ale tohle funguje jen u naší kočky. Cizí by zabili.

29.2.2020 14:28

základem je psa nenechat kočku honit, zásadně, důsledně, nikdy - viz marcelaamax 5m šňůra
a naučit chování na "povel" kočka - viz marcelaamax "stůj"
a učit pozitivním posilováním (což v případě nutnosti nevylučuje ani letecký den , také jsem použila....... )

29.2.2020 14:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pokud chcete či máte v plánu i kočku, je lepší brát kotě-štěně. Tak jsem to udělala já a bylo to bez problémů. Jediný nastal při dospívání, kdy se kocour upnul na berňuchu, jako největšího kámoše a berňák se ho pokusil několikrát nakrývat - v noci. Ráno se kocour sotva dotáhnul, málem přeražená záda a do krve odraný krk. Až napodruhé jsme na kamerách uviděli proč
Když nám umřela kočička po 11letech a já brala koťátko, už byl jen samík a kocour. Muž šílel, že kotě ke starému psu, který kočky nijak nemusí(sem tam na ně preventivně vrkne, ať k němu nelezou) a starému kocouru, který už chce mít svůj klid, je špatný nápad. Kočička byla v pracovně, kam samík ráno chodí na ,,údržbu" Ona na škrabadle. Seděla a pozorovala, tichá jak pěna. Myslela jsem, že jak ji zmerčí, tak po ní minimálně vystartuje(venku to na cizí kočky dělá běžně) Ale jsem mu říkala: ano, to je naše nová kočinka, miminko malé ještě. A pamlsky samozřejmě. Dělal několik dní, že tam kočka vůbec není. Prostě to tak fakt vypadalo, já už jsem si ani nebyla jistá, jestli o ní fakt ví. Kočina se postupně den po dni přibližovala, přešla kolem po zemi, samík stále jako, že nic. Tak to trvalo celou dobu, vypadalo to spíš: kočka, no a co, přece vím, že máme kočku, vždycky jsme ji měli (byla stejně Gucci a měla stejnou barvu....jen byla malá )Trochu jsem se bála zpočátku, co venku, ale stejně naprosto bez problémů. Jako...já mu věřila, že ji nezabije, jinak bych ji nebrala, ale tak strach byl, ono u malého kotěte by stačilo i jen malé chňapnutí. Teď se situace opakovala i u kocourka nového a stejný průběh. To už jsem byla i mnohem klidnější, protože jsem měla už zkušenost, že to pes dá.
Pokud vám cizí kočky vadí, ani to nezkoušejte...

29.2.2020 16:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Huskyjanina napsal(a):

Moje fena je predátor, pro kterou je kočka potravní a teritoriální konkurence - ona je odjakživa bere jako něco, co je potřeba zničit (první kočku zabila, když jí byly 4 měsíce), přitom kočky zná odmala, a žádný jiný z našich psů kočky neřeší, takže tohle chování nemá ani odkoukaný od starších psů. Prostě je to v ní.

Nevěřím tomu, že psa, co má tohle tak hluboce zakódovaný naučíte mít kočky rád.

29.2.2020 20:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Moje fena je predátor, pro kterou je kočka potravní a teritoriální konkurence - ona je odjakživa bere jako něco, co je potřeba zničit (první kočku zabila, když jí byly 4 měsíce), přitom kočky zná odmala, a žádný jiný z našich psů kočky neřeší, takže tohle chování nemá ani odkoukaný od starších psů. Prostě je to v ní.

Nevěřím tomu, že psa, co má tohle tak hluboce zakódovaný naučíte mít kočky rád.

Tak vždycky se najde nějaká vyjímka :) Jen jsem chtěla podotknout, že je lepší naučit psa mít něco rád, než to jen trpět :)

29.2.2020 20:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Huskyjanina napsal(a):
Tak vždycky se najde nějaká vyjímka :) Jen jsem chtěla podotknout, že je lepší naučit psa mít něco rád, než to jen trpět :)

Tak to rozhodně, ale nejde to použít jako šablonu - zvlášť u některých plemen (třeba APBT apod.)

1.3.2020 12:19
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Tak to rozhodně, ale nejde to použít jako šablonu - zvlášť u některých plemen (třeba APBT apod.)

Nevim...APBT jsem nikdy neměla. U haskouna mi taky říkali, že to je nemožný....

1.3.2020 13:32
fikovnice

XXX.XXX.134.131

marcelaamax napsal(a):
U nás se stalo právě to, že kočka zůstala na plotě, pes k ní doběhl - to ještě nebyla taková ta nenávist vůči kočkám, spíš zvědavost, a ta kočka ho z plotu prostě sekala a sekala... A od té doby to bylo samozřejmě jen horší. To samé se pak opakovalo ještě jednou, když kočka zalezla pod nějaké krámy v kůlně, kam pes strčil jen čumák - a zase sekala a sekala....

To jen k tomu, že i to jedno prohnání může skončit takhle a pak se s tím pracuje ještě hůř.

No a u nás se stalo i to, že ten někdejší zabiják koček si kočku na úprku z vršku plotu stáhl dolů a zabil ji. Byl to hajz.ík v tomto.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík