Pozor v lese na kontakt s prasaty

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.136

Se psy pozor v lese na kontakty s divokými prasaty
Státní veterinární správa již několikrát upozorňovala myslivce, aby počítali s rizikem, že se jejich pes může od černé zvěře nakazit Aujezskyho chorobou.
A právě tento týden diagnostikoval Státní veterinární ústav Olomouc případ Aujezskyho choroby u psa ze Severní Moravy. Jednalo se o sedmiletého amerického stafordšírského teriéra, který počátkem prosince na naháňce divokých prasat přišel do styku s divočáky. Po provedené pitvě zvířete byl virus následně potvrzen molekulárně genetickými metodami.
Aujeszkyho choroba je celosvětově rozšířené virové onemocnění prasat, ale i dalších zvířat. V Evropě i přes výraznou snahu dosud nedošlo v celé řadě států k eliminaci této nákazy. V ČR byl ozdravovací program na Aujeszkyho chorobu ukončen v roce 1987 a od roku 2004 má ČR statut země prosté Auzjeszkyho choroby u domácích prasat. Prase divoké je však i v ČR dále hostitelem a zároveň rezervoár viru. Tato virová infekce postihuje nervový aparát a respirační trakt, má vysokou mortalitu, zejména u selat. Aujeszkyho chorobou se mohou od prasat nakazit i další druhy zvířat, u kterých onemocnění končí vždy úhynem, léčba není možná. U psů onemocnění imituje infekci vzteklinou. Vakcinace v současné době neexistuje. Člověk není k infekci vnímavý.
V červenci 2011 vydala Státní veterinární správa pokyn k zahájení sledování Aujeszkyho choroby u prasete divokého v ČR. Do pololetí letošního roku bylo sérologicky na průkaz protilátek vyšetřeno zhruba 4,5 tisíce vzorků divočáků a z toho bylo 34 % pozitivních. Referenční laboratoří pro Aujezskyho chorobu je pro Českou republiku Státní veterinární ústav Olomouc.
V současné době představují pozitivní divočáci riziko především pro lovecké psy, kteří při lovu přicházejí s černou zvěří do přímého kontaktu. Velmi ostražití musejí být také zemědělci chovající prasata, aby nedošlo k zavlečení nákazy do chovu domácích prasat. Státní veterinární správa i soukromí veterinární lékaři nákazovou situaci sledují a jsou v kontaktu s myslivci, kynology a zemědělci, které o rizicích informují.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 16:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.66

ono takhle, kdo zná problematiku divokých zvířat, tak ví,že i když nebyla aujezskyho,tak u divočáků bylo dycky riziko svalovce,a to je taky pěknej humus

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ono takhle, kdo zná problematiku divokých zvířat, tak ví,že i když nebyla aujezskyho,tak u divočáků bylo dycky riziko svalovce,a to je taky pěknej humus

Ale na to, aby se pes nakazil svalovcem, musí sežrat maso. U Aujeszkyho stačí čuchnout k pobarvené stopě... A i tak je trichinelóza sice závažné onemocnění, ale léčitelné a při včasné diagnóze jen zřídka smrtelné. Proti Aujeszkyho chorobě neexistuje očkování ani léčba a končí vždy smrtí...

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 18:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Ale na to, aby se pes nakazil svalovcem, musí sežrat maso. U Aujeszkyho stačí čuchnout k pobarvené stopě... A i tak je trichinelóza sice závažné onemocnění, ale léčitelné a při včasné diagnóze jen zřídka smrtelné. Proti Aujeszkyho chorobě neexistuje očkování ani léčba a končí vždy smrtí...

Já to pořád říkám, že jestli se divočáky nezačne seriozně zabývat stát, bude z toho průšvih. Vždyt už ryjí mezi baráky. Těch pár myslivců to nezachrání.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.24

Není jen "pár" myslivců, ale problém je hlavně v tom, že prasata se velmi obtížně loví - v obrovských lánech kukuřice a řepky je to prakticky nemožné a taky hodně nebezpečné. Tam si prasata pohodlně žijí od jara do podzimu, vůbec nemusí vycházet, pěkně v klidu se tam množí a jen žerou. Na podzim, až se všechno poseče, vykrmená prasata přesídlí do lesa. Jenže na jaře jich do pole šlo 10 a na podzim jich vyjde třeba 60. V zimě se na ně dělají naháňky, ale to nestačí. Riziko nákazy Aujezského chorobou opravdu hrozí, někteří myslivci již takto přišli o psa.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Není jen "pár" myslivců, ale problém je hlavně v tom, že prasata se velmi obtížně loví - v obrovských lánech kukuřice a řepky je to prakticky nemožné a taky hodně nebezpečné. Tam si prasata pohodlně žijí od jara do podzimu, vůbec nemusí vycházet, pěkně v klidu se tam množí a jen žerou. Na podzim, až se všechno poseče, vykrmená prasata přesídlí do lesa. Jenže na jaře jich do pole šlo 10 a na podzim jich vyjde třeba 60. V zimě se na ně dělají naháňky, ale to nestačí. Riziko nákazy Aujezského chorobou opravdu hrozí, někteří myslivci již takto přišli o psa.

Trošku mimo téma: zajímalo by mě, jaký predátor prasata původně lovil... tedy než byli u nás predátoři prakticky vyhubeni smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.249

Chci se zeptat může se pes nakazit Ausjeszkyho chorobou, když sežere prasečí výkal ?smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Chci se zeptat může se pes nakazit Ausjeszkyho chorobou, když sežere prasečí výkal ?smajlík

Ano. Virus je přítomný i v moči a stolici nakažených prasat.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.218

Ano. Virus je přítomný i v moči a stolici nakažených prasat.

Tak to jste mě "potěšili"... U nás si prasata už pomalu pobíhají mezi baráky a už jsem psy načapala při žraní pravděpodbně kančí stolice...

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.249

No právě mě si nedávno moje fena taky pochutnávala na dobrůtcesmajlík, tak mám docela strach((

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Trošku mimo téma: zajímalo by mě, jaký predátor prasata původně lovil... tedy než byli u nás predátoři prakticky vyhubeni smajlík

Vlci, medvědi, rysové, na selata si prý troufnou i někteří velcí dravci - ptáci, lišky i kočka divoká.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Vlci, medvědi, rysové, na selata si prý troufnou i někteří velcí dravci - ptáci, lišky i kočka divoká.

Rysové taky? Fakt? Já si to právě tak nějak neumím představit... chápu, že rys strhne srnku, ale prase?smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Rysové taky? Fakt? Já si to právě tak nějak neumím představit... chápu, že rys strhne srnku, ale prase?smajlík

No sele by zvládl. Možná i nějaké to nemocné nebo nedorostlé dospělejší.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108

Hlavně vlci a medvědi.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108

No právě mě si nedávno moje fena taky pochutnávala na dobrůtcesmajlík, tak mám docela strach((

Inkubační doba je 48 hodin. takže jestli je to déle, můžete být v klidu.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.64

Tak teď je otázka co by bylo lepší, mít mezi barákama nemocná prasata, nebo vlky a medvědy.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Tak teď je otázka co by bylo lepší, mít mezi barákama nemocná prasata, nebo vlky a medvědy.

Nevím, jak medvěd, ale vlk je za normálních okolností docela plachý zvíře, toho byste mezi barákama nepotkávali...

Neregistrovaný uživatel

23.1.2013 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Nevím, jak medvěd, ale vlk je za normálních okolností docela plachý zvíře, toho byste mezi barákama nepotkávali...

To bylo prase taky, za normálních okolností. Teď když už se do lesa nevejdou, flákají se i po vsi.
Jejich stopám a pozůstatkům ( moč, trus, sliny ) se prakticky nejde vyhnout.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2013 10:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

To bylo prase taky, za normálních okolností. Teď když už se do lesa nevejdou, flákají se i po vsi.
Jejich stopám a pozůstatkům ( moč, trus, sliny ) se prakticky nejde vyhnout.

Já se vůbec nedivím, že jsou divočáci i mezi barákama, chatama....když jdem do lesa na procházku a jdeme kolem chatiček a vidím ty hromady odpadků, co lidi mrsknou rovnou za svůj plot za chalupu, tak se pak nemůžou divit, že maj prasata skoro na zahradě.....smajlík

29.12.2019 20:27
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Minulý týden umřel lovecký pes na aujezskyho chorobu. Pes si pouze přičichl ke střelenému divočákovi. Bylo to u Českých Budějovic, takže kousek od nás. Jen dávám info, ale ochránit před tím loveckého psa je asi nemožné.

29.12.2019 21:38
eli22

XXX.XXX.58.41

tetrivek napsal(a):
Minulý týden umřel lovecký pes na aujezskyho chorobu. Pes si pouze přičichl ke střelenému divočákovi. Bylo to u Českých Budějovic, takže kousek od nás. Jen dávám info, ale ochránit před tím loveckého psa je asi nemožné.

Opravdu? To je strašný, my chodíme do lesa často a Č.B. taky blízko. Co prasečí trus? K tomu taky stačí čichnout?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2019 22:02

Prý promořenost nemocí je okolo 40% ?
Právě proto jsem si rozmyslela psa lovecky vzdělávat, i když ono to pak s jejím úrazem ani nešlo....

29.12.2019 22:11

eli22 napsal(a):
Opravdu? To je strašný, my chodíme do lesa často a Č.B. taky blízko. Co prasečí trus? K tomu taky stačí čichnout?

trus ne. spíš prasečí sople. hodně čerstvé, virus ničí sluneční světlo i vyschnutí.

běžná procházka je zcela bezpečná. je to opravdu nemoc lovečáků, co olíznou barvu nebo dostanou vnitřnosti nebo jsou prostě v bezprostředním kontaktu.

29.12.2019 23:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
trus ne. spíš prasečí sople. hodně čerstvé, virus ničí sluneční světlo i vyschnutí.

běžná procházka je zcela bezpečná. je to opravdu nemoc lovečáků, co olíznou barvu nebo dostanou vnitřnosti nebo jsou prostě v bezprostředním kontaktu.

A nebo stačí, když pes odběhne do pole, křoví, kam myslivec odhodil vývrh a pochutná si na něm. Ani nemusí být lovecky vedený.

29.12.2019 23:21

A nebo stačí, když pes odběhne do pole, křoví, kam myslivec odhodil vývrh a pochutná si na něm. Ani nemusí být lovecky vedený.

Ale to by myslivec neudělal, jen pytlák.....

29.12.2019 23:23

Ale to by myslivec neudělal, jen pytlák.....

A myslivec s sebou nosí na posed rýč a vývrh zakope? Myslivec má dost starostí s tím, aby dostal "do civilizace" prase.

29.12.2019 23:38

Pokud předpokládá, že bude lovit měl by být přece vybaven, já když jdu na rybu, mám zapsáno, peán, podběrák a rybu nezpracovávám u vody....je mi jasné, že zvěřina by měla být co nejdříve vyvržena a při ráně na měkko i odstraněny zasažené ceněné části masa....nemyslím, že všichni myslivci jsou nemyslící dobytci....
popis chroby-
https://doczz.cz/doc/178321/aujeszkyho-choroba

30.12.2019 00:34

Jestli se pohybujete mezi myslivci ( jo, pár jich chodilo i sem ) tak se poptejte, který z nich nosí do lesa krumpáč na zakopání vývrhu, případně igelitku, aby vývrh odnesl a odeslal do kafilérky.

30.12.2019 07:04
janaa

XXX.XXX.242.198

tetrivek napsal(a):

Ono je to skrz celou republiku, letos kromě jižních Čech i karlovarsko, zlínsko, rakovnicko...

30.12.2019 09:08
eli22

XXX.XXX.58.41

Když jsem hledala, dočetla jsem se , že v roce 2017 byl zaznamenám teprve druhý případ nakažení loveckého psa právě u nás na Písecku. Takže se to asi rozmáhá hodně rychle. Snad se už pracuje na vakcíně, nebo ne? Zajímavé je, že to není nebezpečné pro lidi. Možná je, jen se to někde v člověku "usadí" a čeká na příležitost (oslabení organismu atd.). Kdo ví....

30.12.2019 09:08
Atheira

XXX.XXX.181.160

A myslivec s sebou nosí na posed rýč a vývrh zakope? Myslivec má dost starostí s tím, aby dostal "do civilizace" prase.

A myslivec to prase nese z lesa na zádech??
Nebudu vám tvrdit, že to tak je všude, ale u nás se to automaticky dělá tak, že když se střelí prase, zavolá se někdo s autem (někdo, s kým je to domluvené, protože většinou v nočních hodinách obvolávat někoho na blind je spíš jak blbý vtip), kdo bere rovnou i ten rýč.
Ono všechno jde, ale musí se chtít a když se nechce, nic nepomůže.

30.12.2019 09:45

Atheira napsal(a):
A myslivec to prase nese z lesa na zádech??
Nebudu vám tvrdit, že to tak je všude, ale u nás se to automaticky dělá tak, že když se střelí prase, zavolá se někdo s autem (někdo, s kým je to domluvené, protože většinou v nočních hodinách obvolávat někoho na blind je spíš jak blbý vtip), kdo bere rovnou i ten rýč.
Ono všechno jde, ale musí se chtít a když se nechce, nic nepomůže.

Už vidím, jak jede auto do 172 ha oranice, ozimu......, kde uprostřed leží střelené prase. ( Dala jsem si tu práci a tu polnost jsem změřila na ortomapě). Jasně, kdybychom tam chtěli v holinách, po kotníky v blátě hopsat do rána, tak jsme tam mohli ještě běhat s krumpáčem. I tak jsme se dostali domů ve dvě a ráno šli do práce. On si leckdo tu myslivost představuje jako procházku v klouboučku s pírkem. Kdyby se střílelo jen u cesty, tak je těch prasat asi 80x ještě víc.

30.12.2019 09:52

30.12.2019 11:48

jen prosím nezaměňovat "pozitivní" a "infekční" prase. aujezsky je herpes, prasata po prodělané infekci mají protilátky, ale to neříká nic o tom, jestli zrovna mají virus v krvi, nebo jen tiše schovaný v nervových zauzlinách.

30.12.2019 12:24
lenocka

XXX.XXX.60.146

Kamarádka vetka mi před 2 měsíci říkala, že na Benešovsku už je těch případů letos několik, akorát se to nedostane do statistik, protože to byli psi myslivců, a ti už vědí a ty psy zastřelili doma. Prý ty případy dost přibývají.
Nevím, jsem z Plzeňska, jak jsem slyšela, tak předávám..

30.12.2019 19:49
janaa

XXX.XXX.242.198

lenocka napsal(a):
Kamarádka vetka mi před 2 měsíci říkala, že na Benešovsku už je těch případů letos několik, akorát se to nedostane do statistik, protože to byli psi myslivců, a ti už vědí a ty psy zastřelili doma. Prý ty případy dost přibývají.
Nevím, jsem z Plzeňska, jak jsem slyšela, tak předávám..

Noooo, upřímně, znám několik stovek myslivců, mnozí budou machrovat, ale nakonec zmáčknout na vlastního psa, to jen tak někdo nedokáže. Někdy pomůže nejlepší kamarád,ale.... spíš je to ale tak,že psa sice nechají uspat,ale nedají ho pitvat, tudíž do statistik tihle psi nezasáhnou.
Jinak vakcína není a dlouho nebude, ve všech zemích se zatím naráží na stejný problém, vakcíny s mrtvým kmenem nefungují, u vakcín s oslabeným kmenem je padesátiprocentní úmrtnost psů po očkování

30.12.2019 19:55
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Dnes jsem zjistila, že největší výskyt tohoto viru je ve Vráži na Písecku. Ale je to jen tím, že uživatel honitby v honitbě střílí hodně černé zvěře. Kterou prodává a proto je každý kus poctivě veterinárně vyšetřen. Prý stačí aby pes čichl ke slinám nebo krvi.

30.12.2019 20:04

Jestli si to myslím správně, tak jediný člověk neonemocní. Ale přežvýkavci ano. A přitom u nás se celé léto a podzim páslo tam, kde prasata ryjí. Tak snad nebude u nás tak zle. Co vím, tak se vyšetřuje na mor. Odezdává se bránice a ocásek.
Možná je pes vnímavější než kráva?

30.12.2019 20:08
janaa

XXX.XXX.242.198

tetrivek napsal(a):
Dnes jsem zjistila, že největší výskyt tohoto viru je ve Vráži na Písecku. Ale je to jen tím, že uživatel honitby v honitbě střílí hodně černé zvěře. Kterou prodává a proto je každý kus poctivě veterinárně vyšetřen. Prý stačí aby pes čichl ke slinám nebo krvi.

Na Aujezda se testuje pouze každý dvacátý kus kvůli monitoringu. Každý kus se testuje na svalovce

30.12.2019 20:42

Jestli si to myslím správně, tak jediný člověk neonemocní. Ale přežvýkavci ano. A přitom u nás se celé léto a podzim páslo tam, kde prasata ryjí. Tak snad nebude u nás tak zle. Co vím, tak se vyšetřuje na mor. Odezdává se bránice a ocásek.
Možná je pes vnímavější než kráva?

není, je to prostě důkaz, že to není nějaká šílená strašlivě nakažlivá nemoc. že k přenosu z prasete na jiné zvíře je potřeba opravdu těsný kontakt a infekční dávka.

30.12.2019 20:47
lupus4

XXX.XXX.205.61

Takže vlk, když uloví prase s virem to má taky spočítaný ? (to už by asi žádný lupusove nebyli... ) Nebo lišky na čerstvé mršině...(selata)

30.12.2019 20:49

lupus4 napsal(a):
Takže vlk, když uloví prase s virem to má taky spočítaný ? (to už by asi žádný lupusove nebyli... ) Nebo lišky na čerstvé mršině...(selata)

No vidíte, další důkaz, že to zase není tak žhavý.

30.12.2019 20:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

No vidíte, další důkaz, že to zase není tak žhavý.

nebo maj "něco" o čem nevíme...

30.12.2019 21:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jestli se pohybujete mezi myslivci ( jo, pár jich chodilo i sem ) tak se poptejte, který z nich nosí do lesa krumpáč na zakopání vývrhu, případně igelitku, aby vývrh odnesl a odeslal do kafilérky.

Vzhledem k tomu,že teď si myslivci vozí zadky až pod posed, mohli by ten rýč mít v autě.

30.12.2019 21:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Už vidím, jak jede auto do 172 ha oranice, ozimu......, kde uprostřed leží střelené prase. ( Dala jsem si tu práci a tu polnost jsem změřila na ortomapě). Jasně, kdybychom tam chtěli v holinách, po kotníky v blátě hopsat do rána, tak jsme tam mohli ještě běhat s krumpáčem. I tak jsme se dostali domů ve dvě a ráno šli do práce. On si leckdo tu myslivost představuje jako procházku v klouboučku s pírkem. Kdyby se střílelo jen u cesty, tak je těch prasat asi 80x ještě víc.

Koukám,že myslivci jsou jako cestáři. Ty překvapí sníh a myslivce nárůst populace divočáků. Divočáci nejsou kočky, aby měli mladé furt. Nějak si pánové a dámy, s pírky za kloboučkem,nevšimli, že prasátek přibývá.Někde,někdo udělal chybu.

30.12.2019 21:28

Myslivci jsou placení za kus, nebo jak to je? Je to vůbec normální práce? Jaké mají možnosti, povinnosti, ohledně prasat? Nepřistoupilo by se k něčemu rychlejšímu, kdyby byla prasátka přemnožená tolik, jak se říká? Jako řízený odstřel z helikoptéry :-)
Jinak teda co se rýče týče, tady má dost lidí taková ta chytrá stará autíčka typu Niva. Má to ocelové lano, řetěz a tak. Tahá z lesa nejen prasata, každý doma máme číslo na traktoristu nebo vlastníka nějakého toho super auta. To tak na vsi bývá.

Když se (kdyby, já nevím) najde mrtvola vlka, zkoumá se, na co umřel?

30.12.2019 21:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

Když se (kdyby, já nevím) najde mrtvola vlka, zkoumá se, na co umřel?

mělo by se, ale většinou je jasná příčina - auto nebo pytlák

je otázkou, zda to auto ho netrefilo , když se motal pod vlivem Ach

aujezským je promořena víc jak 1/3 prasat, čili je dost pravděpodobný, že s ním musí přijít do styku, když loví selata, nebo jiný nemocný kusy, takže by rázem měli pomřít celé vlčí rodiny... a to se evidentně neděje...
esli voni ti prapředci našich mufínků na to nemaj nějakou lidem neznámou "fintu", kterou kdybychom znali...bylo by pak očkování raz dva

30.12.2019 22:05

sisi58 napsal(a):
Koukám,že myslivci jsou jako cestáři. Ty překvapí sníh a myslivce nárůst populace divočáků. Divočáci nejsou kočky, aby měli mladé furt. Nějak si pánové a dámy, s pírky za kloboučkem,nevšimli, že prasátek přibývá.Někde,někdo udělal chybu.

Zrovna dnes jsme si vyprávěli o tom, že až myslivci 50+ přestanou chodit a ti starší umřou, tak tady tu další generaci prasata sežerou. Napište, kdo znáte myslivce kolem 25 let ( třeba ), ono se toiž prase ulovit kliknutím na počítači nedá.
Ono totiž ti pánové s pírkem za kloboučkem mají svá civilní povolání, vstávají do práce tak jako Dája a prasata se střílí kolem půlnoci. Kolikrát za týden myslíte, že to lze absolvovat? A nechodí se na ně se samopalem. Ta,ta,ta ratata a je jich pět, šest na zemi.....Jen vyjímečně se povede střelit dvě jednou ranou. A tam, kde se střílelo, už se třeba měsíc neobjeví - nejsou blbá, jsou stejně chytrá jako pes, v něčem chytřejší.

30.12.2019 22:14

"Myslivci jsou placení za kus, nebo jak to je? Je to vůbec normální práce? Jaké mají možnosti, povinnosti, ohledně prasat?"

Ne, myslivost není normální práce, je to náročný a drahý koníček. Ne, myslivci nejsou placeni za odstřel kusu ( aspoň ne všude, jen v "morové oblasti", jinde až za ta, která odstřelí navíc, proti předchozím letům ), naopak platí příspěvky, stejně jako zahrádkáři, aby sdružení mělo finance na činnost - např. nákup jádra do krmelců, na úhradu škod farmářům. Plus spousta hodin na sušení sena, opravě krmelců, stavbě a opravě posedů......
Ale zeptejte se Sissi, ta to ví líp.

30.12.2019 22:38

orionka: no však tak to myslím, není to zaměstnání jako moje klikání na počítači :-) ale já mám i hodně šroubováků :-) ne, prostě ono se to neví, že je to koníček, proto se nadává. Mělo by se nadávat asi směrem nahoru, ať si fakt vezmou helikoptéru.
Já chci prostě vidět helikoptéru.

lupus: jsem si jistá, že některá zvířata jsou nějak chráněná, ta divoká jistě, protože náš pes domácí málokterý rozchodí to, že sní mršinu nebo polozelené maso, tedy když vůbec žere maso.. radši mlčet, ještě je začnou chytat do klecí..

30.12.2019 23:02

"Myslivci jsou placení za kus, nebo jak to je? Je to vůbec normální práce? Jaké mají možnosti, povinnosti, ohledně prasat?"

Ne, myslivost není normální práce, je to náročný a drahý koníček. Ne, myslivci nejsou placeni za odstřel kusu ( aspoň ne všude, jen v "morové oblasti", jinde až za ta, která odstřelí navíc, proti předchozím letům ), naopak platí příspěvky, stejně jako zahrádkáři, aby sdružení mělo finance na činnost - např. nákup jádra do krmelců, na úhradu škod farmářům. Plus spousta hodin na sušení sena, opravě krmelců, stavbě a opravě posedů......

S tim, ze je myslivost drahy a narocny konicek souhlasim, ale nahrady farmarum myslivci opravdu neplati.

Skody plati vlastnik. Vetsinou stat. Tedy kazdy z nas.

Mozna staji za to se optat, proc stat nemuze ve chvili, kdy je treba - povolat svoje vlastni zamestnance... "lesaky/vojaky".
Proc se stale ceka na zajmove spolky - myslivce (kteri jsou mim. zatizeni silenou birokracii?)?

30.12.2019 23:43

S tim, ze je myslivost drahy a narocny konicek souhlasim, ale nahrady farmarum myslivci opravdu neplati.

Skody plati vlastnik. Vetsinou stat. Tedy kazdy z nas.

Mozna staji za to se optat, proc stat nemuze ve chvili, kdy je treba - povolat svoje vlastni zamestnance... "lesaky/vojaky".
Proc se stale ceka na zajmove spolky - myslivce (kteri jsou mim. zatizeni silenou birokracii?)?

Tak jak kde. Naši myslivci chodili vybírat farmářovi kameny z polí, náhrady si odpracovávali. A také chodili hlídat ( fakt měli rozepsané hlídky) osení a vzešlou kukuřici, protože prasata dokázala celé plochy vyrýt. Bylo jich tu fakt hodně, ale naši myslivci jsou pašáci, docela je utlumili ( možná se prasátka odstěhovala k sousedům - jsou chytrá jak vopice a tady se střílí ), takže už nám neryjí pod okny a pod buky 100m od chalupy.

30.12.2019 23:48

"jsem si jistá, že některá zvířata jsou nějak chráněná, ta divoká jistě"

To samé lišky. Kdo zlikviduje vývrh v poli? Lišky a krkavci. A podle toho, co tu máme lišek, taky na Aujezkyho moc netrpí. Asi si smlsne i jezevec a psík - taky tu jsou.

30.12.2019 23:49

A taky nám tu jednou procházela losí samice. Možná víckrát, ale jen jednou byla "přistižena".

30.12.2019 23:56

Tak jak kde. Naši myslivci chodili vybírat farmářovi kameny z polí, náhrady si odpracovávali. A také chodili hlídat ( fakt měli rozepsané hlídky) osení a vzešlou kukuřici, protože prasata dokázala celé plochy vyrýt. Bylo jich tu fakt hodně, ale naši myslivci jsou pašáci, docela je utlumili ( možná se prasátka odstěhovala k sousedům - jsou chytrá jak vopice a tady se střílí ), takže už nám neryjí pod okny a pod buky 100m od chalupy.

Nevim kde to "jak kde je", ale jak pisu - vetsinou "skodna" prichazi z lesu - vetsinou ze statnich lesu a za to muze "stat" (a stat plati prip. kompenzace).
Myslivci za "statni zver".... nic farmarum (/zemedelcum) neplati. Jejich ta zver, ani lesy nejsou... (tedy - pokud to "u vas neni jinak").
Myslivci s tim fakt nemaj co delat.
A pokud prijdou pomoc, kde je treba... tak klobouk dolu.

31.12.2019 07:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zrovna dnes jsme si vyprávěli o tom, že až myslivci 50+ přestanou chodit a ti starší umřou, tak tady tu další generaci prasata sežerou. Napište, kdo znáte myslivce kolem 25 let ( třeba ), ono se toiž prase ulovit kliknutím na počítači nedá.
Ono totiž ti pánové s pírkem za kloboučkem mají svá civilní povolání, vstávají do práce tak jako Dája a prasata se střílí kolem půlnoci. Kolikrát za týden myslíte, že to lze absolvovat? A nechodí se na ně se samopalem. Ta,ta,ta ratata a je jich pět, šest na zemi.....Jen vyjímečně se povede střelit dvě jednou ranou. A tam, kde se střílelo, už se třeba měsíc neobjeví - nejsou blbá, jsou stejně chytrá jako pes, v něčem chytřejší.

Ano, teď je prasat milion a ano,nedají se střílet samopalem.
Ale pořád mi žádný,zde dopisující myslivec, nevysvětlil, jak je možné, že jim populace divočáků tak strašně přerostla přes hlavu. V lese jsem od mimina,rodiče pracovali na horských chatách, posledních 30 let skoro denně v lese. Ale co se tam děje teď, to vážně nepamatuji.
Divočáci už se promenádují ii v našich koňských ohradách a to mezi koňmi. Je to 50 m od baráku. V Jeseníkách. Kde ještě lesy jsou.
Na fotce jedna z děr,hned vedle přístřešku pro koně.
Mám na ty divočáky takovou teorii. Vlivem okolností a špatné práce dotčených lidí, mizí z přírody zvířata, která se běžně a hojně dříve střílela. Manželův děda byl myslivec a máme fotky z honů.Co se střelilo a hlavně kolik. A to na Hané. Nikoli v Jeseníkách.
Takže aby bylo alespoň něco, na co by se dalo vystřelit, nějak se těch prasátek nechalo žít více, než bylo úměrné. A ona se nám odvděčila nárůstem populace.
Pokud nemám pravdu, napište důvod, proč je černé zvěře tolik a proč se nestřílelo dříve, než se tak rozmnožila.

31.12.2019 07:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Za posledních cca 10-15 let zmizelo v okolí několik seníků a krmelců. V těch zbývajících není celou zimu ani stéblo. Zato posedů přibylo. A pokud nejsou přímo u cesty,vede k nim cesta prostředkem louky, na které, jak píšete, by se mělo dělat to neviditelné seno.
Podívejte, netvrdím, že všichni myslivci jsou křiváci, lenoší a bouchači. Jen vám popisuji situaci v okolí města Jeseníku.
Co vidím, to popisuji. A protože mám s čím srovnávat (do zdejší lokality jsem se vrátila po 20 letech), tunajší myslivci z toho vycházejí velmi nedobře.
Kdysi jsem tu už psala, že jsem měla z dětství myslivce zafixované jako lidi, co chodí do lesa se psem a zlomenou flintou, denně a pěšky, co vozí zvěři džípy krmení, když bývalo ještě hodně sněhu. A vůbec se starali. Shodou okolností měli v hospodě, kde rodiče pracovali,salónek. Krásně vyzdobený, kde se scházeli a já,jako děcko,poslouchala,co si povídají.
O to víc mě štve a je mi smutno ze stavu, do kterého se myslivost v okolí dostala.
Neberte si tedy kritiku myslivců osobně, pokud patříte mezi těch nemnoho ještě se starajících myslivců.

31.12.2019 08:01

sisi58 napsal(a):
Ale pořád mi žádný,zde dopisující myslivec, nevysvětlil, jak je možné, že jim populace divočáků tak strašně přerostla přes hlavu. V lese jsem od mimina,rodiče pracovali na horských chatách, posledních 30 let skoro denně v lese. Ale co se tam děje teď, to vážně nepamatuji.
Divočáci už se promenádují ii v našich koňských ohradách a to mezi koňmi. Je to 50 m od baráku. V Jeseníkách. Kde ještě lesy jsou.
Mám na ty divočáky takovou teorii. Vlivem okolností a špatné práce dotčených lidí, mizí z přírody zvířata, která se běžně a hojně dříve střílela. Manželův děda byl myslivec a máme fotky z honů.Co se střelilo a hlavně kolik. A to na Hané. Nikoli v Jeseníkách.
Takže aby bylo alespoň něco, na co by se dalo vystřelit, nějak se těch prasátek nechalo žít více, než bylo úměrné. A ona se nám odvděčila nárůstem populace.
Pokud nemám pravdu, napište důvod, proč je černé zvěře tolik a proč se nestřílelo dříve, než se tak rozmnožila.

Dříve se nesadilo tolik řepky a kukuřice jako dnes.Prasata z poli do lesů ani nelezou jakmile vzroste kukuřice....

31.12.2019 08:06

sisi58 napsal(a):

Za prvé : Také pamatuju výhřady zajíců a bažantů na honech a taky vedle stánků s kapry ( kolem Vánoc ) stánky ověšené touhle zvěřinou. Krůta, zajíc a bažant - byla běžná vánoční krmě, tedy pro toho, kdo se s tím chtěl stahovat a škubat - ve městě, ne u myslivců.
To, že z přírody tato zvěř vymizela ( vždycky jí bylo víc na Hané, než v Jeseníkách ), není tím, že by ji myslivci vystříleli, ale špatnou činností zemědělců. Spolu s nimi vymizeli třeba chocholouši. Jste dost stará na to, abyste je mohla pamatovat - ty rozhodně myslivci nevysříleli.
"Okolnosti" - rozuměj špatná zemědělská práce, divočákům náramně vyhovuje. Mnohahektarové lány kukuřice, ze kterých nemusí vystrčit rypák a nikdo je odtamtud nedostane. Poslat tam psa by mohl jen blázen.
A pak - už jsem to psala. Myslivci ve sdruženích zestárli. Jeseníky - možná podobně nepřístupný terén, jako u nás, možná horší. Ono všude se nedá dojet autem pod posed, jak píšete. Puška, dalekohled, spacák....ono to něco váží a dostat se k mnohým posedům je pro "dědky" pasé. A tak střílí ze sdružení 2,3 mladší "kluci", padesátníci. A ti to fakt nevytrhnou.
A ještě o nich veřejnost píše...co - no přečtěte si své příspěvky. Proč si myslíte, že by vám vaši pohodu kolem koňských ohrad měl po nocích zajišťovat někdo jiný.
Vstaňte si v noci a běžte si prasata plašit.
Dědeček byl myslivec? Proč v této rodinné tradici nepokračujete a bezpečnost svých koní si nezajistíte? Vždyť myslivost je taková ziskuplná prebenda.

31.12.2019 08:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Za prvé : Také pamatuju výhřady zajíců a bažantů na honech a taky vedle stánků s kapry ( kolem Vánoc ) stánky ověšené touhle zvěřinou. Krůta, zajíc a bažant - byla běžná vánoční krmě, tedy pro toho, kdo se s tím chtěl stahovat a škubat - ve městě, ne u myslivců.
To, že z přírody tato zvěř vymizela ( vždycky jí bylo víc na Hané, než v Jeseníkách ), není tím, že by ji myslivci vystříleli, ale špatnou činností zemědělců. Spolu s nimi vymizeli třeba chocholouši. Jste dost stará na to, abyste je mohla pamatovat - ty rozhodně myslivci nevysříleli.
"Okolnosti" - rozuměj špatná zemědělská práce, divočákům náramně vyhovuje. Mnohahektarové lány kukuřice, ze kterých nemusí vystrčit rypák a nikdo je odtamtud nedostane. Poslat tam psa by mohl jen blázen.
A pak - už jsem to psala. Myslivci ve sdruženích zestárli. Jeseníky - možná podobně nepřístupný terén, jako u nás, možná horší. Ono všude se nedá dojet autem pod posed, jak píšete. Puška, dalekohled, spacák....ono to něco váží a dostat se k mnohým posedům je pro "dědky" pasé. A tak střílí ze sdružení 2,3 mladší "kluci", padesátníci. A ti to fakt nevytrhnou.
A ještě o nich veřejnost píše...co - no přečtěte si své příspěvky. Proč si myslíte, že by vám vaši pohodu kolem koňských ohrad měl po nocích zajišťovat někdo jiný.
Vstaňte si v noci a běžte si prasata plašit.
Dědeček byl myslivec? Proč v této rodinné tradici nepokračujete a bezpečnost svých koní si nezajistíte? Vždyť myslivost je taková ziskuplná prebenda.

Nemůžu být myslivec. Nedokážu nic zabít. Jako selka bych byla absolutně nemožná.Zvířata by u ně umřela stářím.
Navic jsem se cele upsala koním, na myslivost nemám už žádný čas. Prodala jsem kvůli koním i zahradu.Než mizerně obdělávaná, raději žádná.

Pořád popisujete situaci s divočáky v současné době.
Já se vás ptám, proč to došlo tak daleko? V době, kdy se prasata začala nekontrolovatelně množit, byla skvadra myslivců o 20 let mladší.
Kde tedy tehdy udělali soudruzi z NDR chybu?
To, co píšete o plašení divočáků v ohradě, je trochu dětinské. Koně s divočáky nemají problém. Problém s rozrytou pastvinou má majitel, tomu neuznají dotace na rozrytou trávu. Není tráva,nejsou dotace.Při leteckém snímkování pastvin vidí velký bratr vše.I zapomenutý žebřiňák.A odečte zabíraný plac z louky.
Nemyslím, že se v názoru na myslivce a jejich činnost shodneme.Jen vás chci upozornit, že podobně o myslivcích smýšlí hodně lidí. Ono vám ty špatenky,ve vašich řadách, dělají medvědí službu.
Co se týká příspěvků o psech, ráda si ty vaše přečtu.

31.12.2019 08:52

Nebyl hajný - tehdy nazýván lesníkem také - normální zaměstnání? Státní lesy..revírník....a dnes je hospodář, lesník, myslivec, hospodářství a tak.. asi nám chybí nějaké omezení, jak by měla krajina vypadat, fungovat, co zachovat.
Je to takové po nás potopa.
Myslivci jsou tady u nás takoví divní, mají čtyřkolky a my máme zakázáno kdekoli na území (včetně luk, polí a lesů) vsi pustit psa, už před zákazem střelili nějaké psy, nemám je moc ráda, ale je to ten spolek, tak.. Ale prostě tito lidé nemají nic společného s tím, jak se obhospodařuje krajina. Nic.

31.12.2019 09:20

Hajný a myslivec jsou úplně odlišné činnosti. Hajný je zaměstnání a myslivec je koníček,běžně pracujících lidí, kteří maji na to dostatek času a financí.

31.12.2019 09:24

Hajný a myslivec jsou úplně odlišné činnosti. Hajný je zaměstnání a myslivec je koníček,běžně pracujících lidí, kteří maji na to dostatek času a financí.

Ale tak chce to říct, čí zaměstnanec je dnešní hajný, jinými slovy správce, hospodář, osoba, kteréžto náplň práce je i myslivost.

31.12.2019 09:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nebyl hajný - tehdy nazýván lesníkem také - normální zaměstnání? Státní lesy..revírník....a dnes je hospodář, lesník, myslivec, hospodářství a tak.. asi nám chybí nějaké omezení, jak by měla krajina vypadat, fungovat, co zachovat.
Je to takové po nás potopa.
Myslivci jsou tady u nás takoví divní, mají čtyřkolky a my máme zakázáno kdekoli na území (včetně luk, polí a lesů) vsi pustit psa, už před zákazem střelili nějaké psy, nemám je moc ráda, ale je to ten spolek, tak.. Ale prostě tito lidé nemají nic společného s tím, jak se obhospodařuje krajina. Nic.

Přesně takto vidí většina dnešní populace myslivce.
Moc mě to mrzí, protože právě že si pamatuji ještě ty správné. S jezevčíkem či jagteriérem. A tou zlomenou flintou, jdoucí volným krokem lesem. Správní chlapíci, v hubertusech a tím kloboučkem se sojčím pírkem. To mě,jako děcko přišlo fascinující, báječné.
S jejich dětmi jsem chodila na základku.
Ti dnešní hluční nařvanci na čtyřkolkách s těmi dřívějšími nemají nic společného.Je to banda otrapů, která střílí na vše,co se hne. Táborníky, krávy, a i jiné myslivce.

31.12.2019 09:33

sisi58 napsal(a):
Přesně takto vidí většina dnešní populace myslivce.
Moc mě to mrzí, protože právě že si pamatuji ještě ty správné. S jezevčíkem či jagteriérem. A tou zlomenou flintou, jdoucí volným krokem lesem. Správní chlapíci, v hubertusech a tím kloboučkem se sojčím pírkem. To mě,jako děcko přišlo fascinující, báječné.
S jejich dětmi jsem chodila na základku.
Ti dnešní hluční nařvanci na čtyřkolkách s těmi dřívějšími nemají nic společného.Je to banda otrapů, která střílí na vše,co se hne. Táborníky, krávy, a i jiné myslivce.

Protože jste kdysi znala zaměstnance státních lesů, před rokem 89 ;-)

31.12.2019 09:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já myslivce taky nemusím - ale zase netvrdím, že jsou všichni stejní. Znám jednu paní (chová retrívry) a je u myslivců a ta je fajn. Ale jinak mi ten spolek u nás přijde už od dětství divný - vždycky po nějaké akci měli sešlost v hospodě - tam se chovali arogantně, ožrali se a chovali se až na výjimky hrubě ke svým psům.... Pak jsem tu popisovala, jak jsem našla otráveného srnce a volala myslivcům a oni se ani neobtěžovali tam zajet a nechali ho v bolestech umřít. Takže asi tak. Ale to mluvím o jednom konkrétním spolku a věřím tomu, že to tak není všude....

31.12.2019 10:03

Ale tak chce to říct, čí zaměstnanec je dnešní hajný, jinými slovy správce, hospodář, osoba, kteréžto náplň práce je i myslivost.

Státní zaměstnanec ,ve státních lesích těží a vysadbu provádí soukromé společnosti!Soukromá společnost nemá právo jsi říct a určovat ,tak tady to vykacíme. To určuje hajný,kde se provede probírka,výsadba,těžba přestárlé monokultury atd......myslivec je samozřejmě náplň práce ,ale volnočasova.....myslivcem se může stát kdokoliv pokuď máte čas,finace máte někoho kdo by vás vedl,dostatek inteligence aby jste úspěšně složil zkoušky. A zdravotně a psychicky zpusobilý k držení ZP. Atd.....

31.12.2019 10:04

Dnešní hajný je zaměstnanec majitele lesa. Státních lesů, hraběte Kinského, obce, města.

31.12.2019 10:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Protože jste kdysi znala zaměstnance státních lesů, před rokem 89 ;-)

A jsem tomu ráda.
Jen nevím, co zapříčinilo tu nešťastnou změnu z myslivců na bouchače.

31.12.2019 10:18

Prachy ? U nás nemá čtyřkolku ani jeden myslivec. Za to ji má pražák, který s ní nahání po lukách se psem srnčí.

31.12.2019 10:18
janaa

XXX.XXX.242.198

Koukám,že je každá odborník. Nepleťte si pojmy s dojmy. Myslivci škody na polích a loukách hradí, resp. by hradit měli, pokud by je vlastník vyžadoval. Ale opačně vlastník musí dokázat,že udělal opatření, aby škodám zamezil. V praxi se snaží myslivci a zemědělci vyjít, tj. myslivci sedí u polí, když je třeba čerstvě osetá kukuřice, mobilní posedy se dávají tam,kde se aktuálně dějí největší škody atd., místo peněz dají zemědělci nějakou zvěř. Bohužel ale v tom je i přivírání očí nad tím, když zemědělec na jaře neohlásí sekání a poseká srnčata, zajíce. Ono kdyby ty škody měli myslivci reálně platit,tak spolky zaniknou,protože na to by prostě normální myslivci mající myslivost jako koníček,neměli. Něco jiného jsou škody,které napáchají chráněná zvířata,která nesmí myslivci lovit, viz vlk,rys,bobr, tam to pak opravdu platí stát.
Ad vlci,prasata, pseudovzteklina - logicky kolik je prasat a kolik vlků, to riziko,že zrovna uloví sele,které prochází akutní fází nemoci je fakt malé (btw co vm, tak se od vlků našli hlavně padliny mufloní, dančí, ono to s tím, jak ve velkém loví selata,nebude tak horké)

31.12.2019 11:38

janaa napsal(a):
Koukám,že je každá odborník. Nepleťte si pojmy s dojmy. Myslivci škody na polích a loukách hradí, resp. by hradit měli, pokud by je vlastník vyžadoval. Ale opačně vlastník musí dokázat,že udělal opatření, aby škodám zamezil. V praxi se snaží myslivci a zemědělci vyjít, tj. myslivci sedí u polí, když je třeba čerstvě osetá kukuřice, mobilní posedy se dávají tam,kde se aktuálně dějí největší škody atd., místo peněz dají zemědělci nějakou zvěř. Bohužel ale v tom je i přivírání očí nad tím, když zemědělec na jaře neohlásí sekání a poseká srnčata, zajíce. Ono kdyby ty škody měli myslivci reálně platit,tak spolky zaniknou,protože na to by prostě normální myslivci mající myslivost jako koníček,neměli. Něco jiného jsou škody,které napáchají chráněná zvířata,která nesmí myslivci lovit, viz vlk,rys,bobr, tam to pak opravdu platí stát.
Ad vlci,prasata, pseudovzteklina - logicky kolik je prasat a kolik vlků, to riziko,že zrovna uloví sele,které prochází akutní fází nemoci je fakt malé (btw co vm, tak se od vlků našli hlavně padliny mufloní, dančí, ono to s tím, jak ve velkém loví selata,nebude tak horké)

No, když ona se selaty je bachna a rozumní lončáci se drží s ní. To by těch vlků musely být jiné smečky než 2+vlčata.

31.12.2019 11:45

"Ti dnešní hluční nařvanci na čtyřkolkách s těmi dřívějšími nemají nic společného".
A jste si jistá, že jsou to myslivci z místního sdružení?Píšete Jeseníky. Co tak tuším, Jesenicko také není zvlášť bohatý kraj.
Jsou to vůbec myslivci? Dneska si zelený maskáč v Armyshopu koupí každý jouda.
On myslivec musí na posed pěkně potichoučku, ještě za šera, aby mu pak kolem 23. vylezla prasata. A ještě musí vědět, odkud prasata chodí, odkud fouká vítr, aby vybral správný posed. Nevím, jak by takový týpek jakého popisujete cokoliv ulovil.
To samé, když tu někdo píše, autem až pod posed. Ani štětinu by nevystrčili, kdyby tam parkovalo auto, které páchne na 100 honů imně.

31.12.2019 11:49

Nejsem odborník :-) jsem jen chtěla říct, že myslivec je ten poslední, kdo rozhoduje, co se kde uloví.
Takže nadávat jim za přemnožená prasata (nevím, u nás jen jedno stádečko za 6 let v poli u cesty, kde projede hodně aut a traktorů, tak fakt nevím, spíše zabloudili) jaksi nemá smysl.

Orionko, fakt los? Já něco takového viděla, hrozně veliké s obří hlavou a lopatami, ale nikdo mi to nevěří. Ale tak mohlo někomu zdrhnout soukromé stádo? Tady chovají jeleny, co vypadají jako sobi. Holky. Sob bez parohů, ale prý je to jelen.

31.12.2019 11:59

Nejsem odborník :-) jsem jen chtěla říct, že myslivec je ten poslední, kdo rozhoduje, co se kde uloví.
Takže nadávat jim za přemnožená prasata (nevím, u nás jen jedno stádečko za 6 let v poli u cesty, kde projede hodně aut a traktorů, tak fakt nevím, spíše zabloudili) jaksi nemá smysl.

Orionko, fakt los? Já něco takového viděla, hrozně veliké s obří hlavou a lopatami, ale nikdo mi to nevěří. Ale tak mohlo někomu zdrhnout soukromé stádo? Tady chovají jeleny, co vypadají jako sobi. Holky. Sob bez parohů, ale prý je to jelen.

Nebyl to los, byla to losice - bez parohů. Myslivec ji "střelil" foťákem ( takový normální bouchač) - takže fakt losice. S lopatami - los.
Jelen nemá parohy celý rok, takže klidně jelen bez parohů, nebo laň.

31.12.2019 13:07
janaa

XXX.XXX.242.198

No, když ona se selaty je bachna a rozumní lončáci se drží s ní. To by těch vlků musely být jiné smečky než 2+vlčata.

No,jasně,proč riskovat,když mají snadnější potravu. A smečky o xxx kusech tu nikdy nebudou,takže nějaká eliminace černé zvěře vlky je prostě blábol

31.12.2019 14:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

eliminace černé zvěře vlky je prostě blábol

blábolíte vy, děvče
rozbory vlčího trusu tvrdí něco úplně jiného , jistě , není to zdaleka hlavní potrava, ale pár % tam je
stačí pohledat ...

31.12.2019 14:39

Tedy nechci dělat tiskovou mluvčí....Ale Janaa nenapsala, že vlk nikdy divočáka neulovi. Ona napsala, že jich neuloví tolik, aby to mělo vliv na přílišný a neúnosný počet divokých prasat v naší krajině.
Těch pár vlčích % bude málo.

31.12.2019 14:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tedy nechci dělat tiskovou mluvčí....Ale Janaa nenapsala, že vlk nikdy divočáka neulovi. Ona napsala, že jich neuloví tolik, aby to mělo vliv na přílišný a neúnosný počet divokých prasat v naší krajině.

tak za současného stavu č.z. to je jasný

31.12.2019 15:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

"Ti dnešní hluční nařvanci na čtyřkolkách s těmi dřívějšími nemají nic společného".
A jste si jistá, že jsou to myslivci z místního sdružení?Píšete Jeseníky. Co tak tuším, Jesenicko také není zvlášť bohatý kraj.
Jsou to vůbec myslivci? Dneska si zelený maskáč v Armyshopu koupí každý jouda.
On myslivec musí na posed pěkně potichoučku, ještě za šera, aby mu pak kolem 23. vylezla prasata. A ještě musí vědět, odkud prasata chodí, odkud fouká vítr, aby vybral správný posed. Nevím, jak by takový týpek jakého popisujete cokoliv ulovil.
To samé, když tu někdo píše, autem až pod posed. Ani štětinu by nevystrčili, kdyby tam parkovalo auto, které páchne na 100 honů imně.

Už potkáváme divočáky i při jízdě na koni. A prasátka nejsou nikterak plachá.Jak v Supíkovicích, tak teď v Lipové.
S tím jetím k posedu.Cesta krz louku vede k němu a ne dál. Další dva posedy jsou přímo u lesní cesty. To jsou tři, co jsou i uzavíratelné. Další posedy jsou v dohledu od cesty, taková ta sedátka s žebříkem.
Krmelce zůstaly tři + tři místa, kde je koryto na sůl. Sůl bývá, seno nikoli.
Mě se ti pánové nelegitimují. Ale v maskáčovém nejsou. V zeleném ano. Džípy, těch je víc, či čtyřkolky. Džípy ještě jdou, nejsou hlučné. Ale čtyřkolky vám vyřvou díru do hlavy a i má klidná kobyla je z nich nervozní. Těm už z dálky uhýbáme, takže jen krze stromy vidíme lidi v zeleném. Jasně,může na nich sedět kdokoli.Ale na začátku lesních cest má obec závory. Takže přes ně mohou jen ti,kteří si vyzvednou klíče u jednoho ekoteroristy na Obecním úřadě. Takže buď známí, nebo někdo, kdo má právo jet do lesa.
Tak je to tu.
Jinde to může být jinak. Lepší, ale podle toho, co se občas píše, i horší.

31.12.2019 16:48
janaa

XXX.XXX.242.198

Přesně tak, viz výše, psala jsem o současné situaci u nás. A o tom, že smečky, pro které by bylo úměrné riziko napadení bachyní při lovu selat, tady ani nebudou. A s tím i souvisí úplně původní dotaz, jaktože nejsou u nás mrtví vlci s pseudovzteklinou - protože pravděpodobnost, že zrovna těch pár místních vlků najde a uloví osamocené sele a to zrovna bude v akutní fázi pseudovztekliny a tudíž virus vylučovat, je minimální

31.12.2019 16:51
janaa

XXX.XXX.242.198

A mimochodem, jen k té představě, jak prostě jednoduše divočáky eliminovat a vystřílet, tak kromě všech obtížích při lovu je teď naprosto reálně doloženo, jak to v praxi vypadá. Na Zlínsku,kde byla kvůli africkému moru prasat opravdu téměř vystřílena, je teď nejvíc prasat, co kdy v historii bylo - prostě se jen uvolnilo teritorium. A zrovna tam je i letos největší zaznamenaný případ pseudovztekliny, kdy po jedné naháňce umřeli čtyři psi

31.12.2019 17:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

janaa napsal(a):
A mimochodem, jen k té představě, jak prostě jednoduše divočáky eliminovat a vystřílet, tak kromě všech obtížích při lovu je teď naprosto reálně doloženo, jak to v praxi vypadá. Na Zlínsku,kde byla kvůli africkému moru prasat opravdu téměř vystřílena, je teď nejvíc prasat, co kdy v historii bylo - prostě se jen uvolnilo teritorium. A zrovna tam je i letos největší zaznamenaný případ pseudovztekliny, kdy po jedné naháňce umřeli čtyři psi

Prasátka se přesunula tam, kde bylo volno. To ovšem nedělají jen prasátka, ale i lidé, včely, mravenci či vlčí odrost.
Nestačí eliminovat divočáky v jednom kraji. Je potřeba ubírat ve všech krajích.
Vlastně není ani moc udivující, že v Česku je malinko zvířátek. Když divočáci, kterých je všude hafo, sežerou vše, co je jedlé. Včetně mláďat všeho, na co dosáhnou.

31.12.2019 19:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nebudu řešit myslivce, ani kdo za tento stav může, neb k tomu jsem se vyjádřila už 100x. Ale co tak nějaká rozhozená antikoncepce, systémem vakcinace lišek? Nešlo by? Ty potvory sežerou všechno, tak je tím nakrmte

31.12.2019 20:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Nebudu řešit myslivce, ani kdo za tento stav může, neb k tomu jsem se vyjádřila už 100x. Ale co tak nějaká rozhozená antikoncepce, systémem vakcinace lišek? Nešlo by? Ty potvory sežerou všechno, tak je tím nakrmte

Sebrala jste mi myšlenku!
Ale dávali v telce nějaký rozhovor s myslivcem, ten povídal, že soužití v tlupě prasat je složité, což se týká i rození selat. Prý, když se odstraní vrchní svině,( která jediná má nárok mít mladé), což by bylo i v případě, že by nezabřezla,vzniká chaos a mladé má vše, co má, s prominutím, díru. Takže by místo umenšení, nastal boom. Jedině, že by antikoncepci sežraly všechny samice v tlupě. Což asi nehrozí. Tak nevím.
Nejsem odborník přes soužití prasátek.

31.12.2019 21:01

sisi58 napsal(a):
Sebrala jste mi myšlenku!
Ale dávali v telce nějaký rozhovor s myslivcem, ten povídal, že soužití v tlupě prasat je složité, což se týká i rození selat. Prý, když se odstraní vrchní svině,( která jediná má nárok mít mladé), což by bylo i v případě, že by nezabřezla,vzniká chaos a mladé má vše, co má, s prominutím, díru. Takže by místo umenšení, nastal boom. Jedině, že by antikoncepci sežraly všechny samice v tlupě. Což asi nehrozí. Tak nevím.
Nejsem odborník přes soužití prasátek.

Tak nevím nevím, jaký byl ten myslivec odborník a jestli si nespletl prasečí tlupu s vlčí smečkou. Když je příznivý rok, tak mají selata už roční bachyňky.
Ale jak píšu nevím, jen pochybuji.

31.12.2019 21:15

V prasečí tlupě se opravdu rozmnožuje jen vedoucí bachyně. pokud to funguje, jak má. drží mladé na uzdě.

ale problém je v tom, že ta vedoucí bachyně bývá první, kdo vstoupí pod krmelec a dostane kulí. a pak se množí všechnno, včetně prasniček, co nemají ani rok, a ty zabřeznou klidně na podzim, takže pruhovaní jsou v lese už skoro celoročně.

31.12.2019 21:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

V prasečí tlupě se opravdu rozmnožuje jen vedoucí bachyně. pokud to funguje, jak má. drží mladé na uzdě.

ale problém je v tom, že ta vedoucí bachyně bývá první, kdo vstoupí pod krmelec a dostane kulí. a pak se množí všechnno, včetně prasniček, co nemají ani rok, a ty zabřeznou klidně na podzim, takže pruhovaní jsou v lese už skoro celoročně.

Tak to asi ten myslivec myslel. Alespoň mi to tak přišlo. Něco na tom je. Že se rozmnožuje nejsilnější bachyně. Pominu-li to, že degenerace a nemoci by pomohly decimování černé zvěře, přijde mi odstřel vůdčí samice sprostý. I u těch zavrhovaných divočáků. Přece je hodně dorostu, který by šel střílet a vlastně by byl i chutnější.
Je to stejná zhůvěřilost, jako když někdo odstřelí vůdčí slonici.

31.12.2019 21:25

tak ano, myslivci by měli střílet přednostně lončáky a selata, ale ono se to kritizuje snadno z obýváku a v noci z posedu je to těžké odlišit a těch šancí vystřelit taky není nekonečno.

1.1.2020 07:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

tak ano, myslivci by měli střílet přednostně lončáky a selata, ale ono se to kritizuje snadno z obýváku a v noci z posedu je to těžké odlišit a těch šancí vystřelit taky není nekonečno.

Jasně. Ovšem když jsem tedy ten myslivec,snažím se to dělat dobře. Tím, že picnu tu vůdčí bachyni, nadělám víc škody, jak užitku. Když tu skutečnost, že ke krmelišti jde první vůdčí samice, víte Vy, jako vetka, jistě by to měli vědět i myslivci.Jenže, jako ve všech zájmových skupinách, jsou mezi myslivci zkušení lidé a joudové. Těch zkušených je bohužel všude stále strašně málo.
A nejen v zájmových skupinách.

1.1.2020 09:01

takže jsme zjistili, že krom člověka zemědělce za přemnožení může člověk myslivec, a to možná i měrou podstatnou......

1.1.2020 09:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):

A jak chcete u té antikoncepce zajistit, aby ji žrala jen ta prasata?!
A co kontaminace půdy, vody a všeho?

1.1.2020 09:42

Inspektor Pišišvor napsal(a):

tak lisky se tak ale vazne vakcinovaly -oralni vakciny se jim davaly.

1.1.2020 09:47

Prasata se umí dostat na újedi i do dost, pro jiná zvířata, nepřístupných beden......

1.1.2020 09:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tak lisky se tak ale vazne vakcinovaly -oralni vakciny se jim davaly.

Já si to pamatuju, ale bylo to v kapslích obalený v rybí moučce. Jenomže antikoncepcí jde napáchat poměrně hodně škody na nezůčastněných živočiších včetně člověka, a je to dnes docela problém i v souvislosti s kanalizační vodou kontaminovanou antikoncepcí od lidí.

1.1.2020 10:06

Já si to pamatuju, ale bylo to v kapslích obalený v rybí moučce. Jenomže antikoncepcí jde napáchat poměrně hodně škody na nezůčastněných živočiších včetně člověka, a je to dnes docela problém i v souvislosti s kanalizační vodou kontaminovanou antikoncepcí od lidí.

ano, obecnou problematiku taky znam.

nicmene - a podle dostupných clanku - tu antikoncepci uz zkouseli - a nefunguje to plus to ohrozuje další druhy. proto se to nedela a delat nebude

1.1.2020 10:09

a ještě jedna věc me ted napadla -podle monitoringu - aujezskyho choroba, ktera taky reguluje populaci prasat -tak jeji vyskyt klesa.
mozna je to další z regulaci, která teda mizi ?

1.1.2020 10:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ano, obecnou problematiku taky znam.

nicmene - a podle dostupných clanku - tu antikoncepci uz zkouseli - a nefunguje to plus to ohrozuje další druhy. proto se to nedela a delat nebude

Já si hlavně myslím, že to je úplně zbytečný - podle mě by stačilo rozumně postupovat v zemědělství a při výkonu práva myslivosti.

1.1.2020 10:12

Já si hlavně myslím, že to je úplně zbytečný - podle mě by stačilo rozumně postupovat v zemědělství a při výkonu práva myslivosti.

a ja si zase myslim, ze to není uplne jednoduchy problém k vyreseni - na faune

1.1.2020 10:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

a ještě jedna věc me ted napadla -podle monitoringu - aujezskyho choroba, ktera taky reguluje populaci prasat -tak jeji vyskyt klesa.

Tak on by jako přirozená regulace stačil i ten prasečí mor - problém je, že to ohrožuje domácí chovy.

1.1.2020 10:14
janaa

XXX.XXX.242.198

Naopak, prasata jsou jediná,která aujezskyho přežijou. A její výskyt neklesá, ony jsou jenom rozlišné výsledky podle sběru dat

1.1.2020 10:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

a ja si zase myslim, ze to není uplne jednoduchy problém k vyreseni - na faune

Tak on to není jednoduchý problém k vyřešení kdekoliv, protože tolik zainteresovaných subjektů, kde si jde každý za svým profitem se nikdy mezi sebou rozumně nedomluví.

1.1.2020 10:18

Tak on by jako přirozená regulace stačil i ten prasečí mor - problém je, že to ohrožuje domácí chovy.

tak i tenhle pokles zacal vymycenim aujezskyho z chovu prasat domacich.

1.1.2020 12:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tak i tenhle pokles zacal vymycenim aujezskyho z chovu prasat domacich.

Ví se, jaká je nákazová situace aujezskyho v chovech domácích prasat v zahraničí - tzn. jestli třeba nejde dovézt nakažené vepřové ze zemí, odkud se sem vozí maso (např. Polsko)?

1.1.2020 14:07

Ví se, jaká je nákazová situace aujezskyho v chovech domácích prasat v zahraničí - tzn. jestli třeba nejde dovézt nakažené vepřové ze zemí, odkud se sem vozí maso (např. Polsko)?

poláci jedou eradikační program. docela úspěšný, už to asi skoro mají.

1.1.2020 16:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kdesi jsem četla, že je pak mnohem více ryb samiček. Ale to bude z krabičky "jedna paní povídala",ne?

2.1.2020 08:43

Ano, da se to dohledat.
Kdyz jsem to pred xy lety prvne zjistovala, bylo to horsi nez dnes, ale
porad se neda spolehat na to, ze je maso uplne bezpecne viz.obcasne kauzy s masem i pro lidi. Maso cestuje po celem svete...

Takze - v lese se nebojim, ale veprove a divocaka - varim
Pri tom krmeni mam pocit, ze je riziko nakazy mnohem vetsi nez na vychazce.

2.1.2020 09:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ano, da se to dohledat.
Kdyz jsem to pred xy lety prvne zjistovala, bylo to horsi nez dnes, ale
porad se neda spolehat na to, ze je maso uplne bezpecne viz.obcasne kauzy s masem i pro lidi. Maso cestuje po celem svete...

Takze - v lese se nebojim, ale veprove a divocaka - varim
Pri tom krmeni mam pocit, ze je riziko nakazy mnohem vetsi nez na vychazce.

Tak to ti pěkně děkuju za dodání optimismu - majitel jatek (známej) odkud beru právě prodal půlku firmy, a bojím se, že "mladí" budou chtít provoz co nejvíc zekonomičtit, a začnou sem vozit levný maso bůhví odkud. Doteď jsem nic nevařila

2.1.2020 09:54

sorry

ale tak zase -asi se to vazne lepsi. mam tu taky jedny mistni jatka s kramkem s masem pro psy.
a ty po dlouhe roky nabizeli maso pro psy syrove jen hovezi. Veprove jen varene.
Ted uz najeli na mix.
tak třeba uz to fakt není tak horke…

2.1.2020 09:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sorry

ale tak zase -asi se to vazne lepsi. mam tu taky jedny mistni jatka s kramkem s masem pro psy.
a ty po dlouhe roky nabizeli maso pro psy syrove jen hovezi. Veprove jen varene.
Ted uz najeli na mix.
tak třeba uz to fakt není tak horke…

To by me zajimalo jak to třeba má Vetamix a podobné firmy - tam by to riziko muselo být vyšší, než malé soukromé jatky, ale nikde jsem neviděla, ze by někde varovali, ze to má projít tepelnou upravou.
Docela jsi mi nasadila brouka do hlavy

2.1.2020 10:05

ale tak -kdo kdy slysel o pripadu, ze se pes nakazil z domácího cunika?
ono to vazne nebude tak horke…

2.1.2020 11:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ale tak -kdo kdy slysel o pripadu, ze se pes nakazil z domácího cunika?
ono to vazne nebude tak horke…

Určitě to nebude tak horké, jinak by se už něco stalo, ale ono to asi bude i tím že pokud by se v nějakém chovu objevila aujezskyho, tak by šel okamžitě do karantény, a maso by se odtud na jatka ani nedostalo (teda jestli se dá věrit tomu, že treba v Rumunsku to funguje jak má)

2.1.2020 13:56

Určitě to nebude tak horké, jinak by se už něco stalo, ale ono to asi bude i tím že pokud by se v nějakém chovu objevila aujezskyho, tak by šel okamžitě do karantény, a maso by se odtud na jatka ani nedostalo (teda jestli se dá věrit tomu, že treba v Rumunsku to funguje jak má)

tak to teda dostalo.

aujezky není nemoc, která by ohrožovala kvalitu živočišných produktů PRO LIDI. a je to herpes, takže je možné mít trvale dlouhodobě zamořený chov, kde prostě občas uhynou nějaká selata, takže to vadí, že tam je, jsou tam restrikce co se obchodu týče, ale na jatky odtamtaď prasata normálně můžou.

2.1.2020 14:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tak to teda dostalo.

aujezky není nemoc, která by ohrožovala kvalitu živočišných produktů PRO LIDI. a je to herpes, takže je možné mít trvale dlouhodobě zamořený chov, kde prostě občas uhynou nějaká selata, takže to vadí, že tam je, jsou tam restrikce co se obchodu týče, ale na jatky odtamtaď prasata normálně můžou.

Ale ta pravděpodobnost, že se do porážky dostane nemocný kus v akutní fázi, kdy vylučuje virus je asi malá, ne?

2.1.2020 14:12

Ale ta pravděpodobnost, že se do porážky dostane nemocný kus v akutní fázi, kdy vylučuje virus je asi malá, ne?

tak ja si skoro myslim, ze z masa se da nakazit i když prase není akutne nemocne?

2.1.2020 16:39

no to samozřejmě.

ta pravděpodobnost je malá i u divočáka, že zrovna bude v akutní fázi infekce.

plus aujezsky není extra nakažlivá nemoc, infekční dávka i pro prase je dost velká a pro jiná zvířata ještě větší.

je to prostě velká smůla chytit.

6.1.2020 00:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

no to samozřejmě.

ta pravděpodobnost je malá i u divočáka, že zrovna bude v akutní fázi infekce.

plus aujezsky není extra nakažlivá nemoc, infekční dávka i pro prase je dost velká a pro jiná zvířata ještě větší.

je to prostě velká smůla chytit.

Tak tady tu smulu měli hned 4 psi

https://www.lidovky.cz/domov/mfd-lovecti-psi-se-ve-zline-nakazili-chorobou-od-divokych-prasat.A200104_102323_ln_domov_ele

6.1.2020 08:24
eli22

XXX.XXX.58.41

https://www.lidovky.cz/domov/mfd-lovecti-psi-se-ve-zline-nakazili-chorobou-od-divokych-prasat.A200104_102323_ln_domov_ele

Já z toho mám takovej vítr, že už do lesa jako takového raději nechodíme, jen po okraji. A jakmile se psiska jen trochu podrbou, hned plaším.

6.1.2020 08:25

Me by taky zajimalo, jak je to s tim "neni extra nakazliva" kdyz ti lovecky psi zase tolika kontaktu s divocakem nemaji, ale evidentne se tak nakazi...

6.1.2020 08:25

Nečetla jsem to tu celé, ale když prase to přežívá, nejde od něj něco .. si vypůjčit a udělat očkování?

A když pes sežere bobky divočáka, nakazí se?

6.1.2020 08:37
eli22

XXX.XXX.58.41

Nečetla jsem to tu celé, ale když prase to přežívá, nejde od něj něco .. si vypůjčit a udělat očkování?

A když pes sežere bobky divočáka, nakazí se?

To by mě taky zajímalo, protože třeba zaječí bobky a koňské koblížky naši psi milují, tak by asi prasečí taky koštli, ale někdo tu psal, že by se nakazili jenom krví nebo slinami. Tak nevím, jak to je. Očkování prý zatím nehrozí

6.1.2020 09:24

je to jakoby jeden případ, všichni ti psi byli na jedné naháňce a zadrželi stejné prase. které teda zrovna bylo akutním vylučovatelem viru a aspoň podle toho postu na fb chvilku trvalo, než je myslivci našli, takže tam s tou barvou a vším infekčním byli nějakou chvíli.

6.1.2020 09:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

je to jakoby jeden případ, všichni ti psi byli na jedné naháňce a zadrželi stejné prase. které teda zrovna bylo akutním vylučovatelem viru a aspoň podle toho postu na fb chvilku trvalo, než je myslivci našli, takže tam s tou barvou a vším infekčním byli nějakou chvíli.

To ale nemění nic na tom, že ta hrozba reálná je

6.1.2020 09:43

To ale nemění nic na tom, že ta hrozba reálná je

asi tak stejně jako vás cestou k lesu může i se psem zajet tatrovka. nebo netřeba ani tatrovka, není to tak dlouho, co v praze tu paní i s psiskem sundal motorkář.

6.1.2020 09:46

Někde divočák vlétl do krámu a cestou ven srazil paní, strážníci ho zahnali do lesa.
Jinak důvody, proč je nevymlátit, jsou tady docela logické
https://www.lidovky.cz/svet/polske-ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-nechat-kvuli-moru-odstrelit-temer-vsechny-divocaky.A190108_212751_ln_zahranici_ele?recommendationId=00000000-0000-5000-8000-000000000000

Myslím, že pes má rád koňské koblihy z jistého důvodu. Prase je všežravec. Tak snad .. doufám.

6.1.2020 10:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

asi tak stejně jako vás cestou k lesu může i se psem zajet tatrovka. nebo netřeba ani tatrovka, není to tak dlouho, co v praze tu paní i s psiskem sundal motorkář.

No, u nás tak 1x do měsíce (v zimě to přehlídnout fakt nejde) vidím v lese cákanec barvy, který se klidně táhne přes cestu, a pak desítky metrů někam dál, kde je celá kaluž krve - podle mě nejsou nebezpečím živá prasata, ale spíš ta, co je někde bouchlo auto a odběhla si chcípnout do houští, anebo ta střelená, po kterých zůstává barva, nebo třeba někde nějaký vývrh

6.1.2020 14:01

No, u nás tak 1x do měsíce (v zimě to přehlídnout fakt nejde) vidím v lese cákanec barvy, který se klidně táhne přes cestu, a pak desítky metrů někam dál, kde je celá kaluž krve - podle mě nejsou nebezpečím živá prasata, ale spíš ta, co je někde bouchlo auto a odběhla si chcípnout do houští, anebo ta střelená, po kterých zůstává barva, nebo třeba někde nějaký vývrh

Je nějaká informace, jak dlouho je barva infekční - třeba podle druhu počasí : mráz, déšť, na slunci, ve stínu........

6.1.2020 14:04
6.1.2020 15:03
eli22

XXX.XXX.58.41

vára napsal(a):
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Brezen--/Aujeszkyho-choroba-v-Ceske-republice

Tak vakcinace je možná, akorát ta snaha jaksi usnula už v roce 2012. Případně stále vyvíjejí, čemuž moc nevěřím. Dobrý , no.

6.1.2020 15:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):
Tak vakcinace je možná, akorát ta snaha jaksi usnula už v roce 2012. Případně stále vyvíjejí, čemuž moc nevěřím. Dobrý , no.

ta vakcína nadělala víc škody než užitku - úmrtnost psů po ní byla vyšší, než je samotné riziko nakažení se aujezskym

6.1.2020 15:19
eli22

XXX.XXX.58.41

ta vakcína nadělala víc škody než užitku - úmrtnost psů po ní byla vyšší, než je samotné riziko nakažení se aujezskym

Takže tahle, o které se píše byla vyzkoušena? Z článku to tedy nevyplývá, pochopila jsem, že ta první byla špatná.
"A protože na trhu v Evropské unii v současné době není dostupná vakcína pro vakcinaci psů, probíhají jednání Státní veterinární správy (SVS) a Ústavu pro státní kontrolu biopreparátů a léčiv s firmou Bioveta, a.s. o možnosti vyvinout v nejkratší době účinnou vakcínu, tak aby mohla být tato preventivní vakcinace prováděna co možná nejdříve. Mělo by se jednat o inaktivovanou značenou (markerovou) vakcínu, umožňující rozlišit protilátky vzniklé po infekci a po vakcinaci. Takovýmto preparátem by pak neměl být ohrožen statut země úředně prosté ACH v chovech prasat a byla by umožněna preventivní vakcinace loveckých psů."

6.1.2020 21:11

A co když se mi pes v lese důkladně zválí v prasečím lejnu, které ještě spapká, důkladně si očuchá zrytá místa, lízne si bláta z olejskaného stromu a zapije to z louže, kde jistě to rochně ještě před hodinou leželo....

7.1.2020 11:30

A co když se mi pes v lese důkladně zválí v prasečím lejnu, které ještě spapká, důkladně si očuchá zrytá místa, lízne si bláta z olejskaného stromu a zapije to z louže, kde jistě to rochně ještě před hodinou leželo....

Pak je váš pes možná až takové PRASE, že ho ta choroba nezabije stajně jako ostatní prasata, ne?

7.1.2020 12:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Těžko říct, ale od toho má pes asi majitele, aby mu tohle všechno neumožnil (teda pokud majitel není kdoví kde, a pes si nebehá bezprizorně po lese)

7.1.2020 20:23

Těžko říct, ale od toho má pes asi majitele, aby mu tohle všechno neumožnil (teda pokud majitel není kdoví kde, a pes si nebehá bezprizorně po lese)

Já psa v lese můžu pustit bez obav, bojí se totiž o svůj život, je to městský pes a spát v lese nechce, ale jak napsala Ir.ma jinak teda PRASE.... (ir.mo dík, docela pobavilo)
.. popravdě takovou odpověď jsem i čekala...pořád psa dozorovat, dopřejte jim taky truchu té samostatnosti, pak uvidíte, jaká jste smečka.
PS: kdyby byl majitel kdoví kde, asi by to neviděl, jak si buli dokáže užít, když už v tom lese musí být....

7.1.2020 21:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já psa v lese můžu pustit bez obav, bojí se totiž o svůj život, je to městský pes a spát v lese nechce, ale jak napsala Ir.ma jinak teda PRASE.... (ir.mo dík, docela pobavilo)
.. popravdě takovou odpověď jsem i čekala...pořád psa dozorovat, dopřejte jim taky truchu té samostatnosti, pak uvidíte, jaká jste smečka.
PS: kdyby byl majitel kdoví kde, asi by to neviděl, jak si buli dokáže užít, když už v tom lese musí být....

Bohužel žijeme v přelidněné ČR, a ne nikde v ukrajinské stepi, takže tady na tu samostatnost pro psy moc prostoru není.

7.1.2020 21:16

Bohužel žijeme v přelidněné ČR, a ne nikde v ukrajinské stepi, takže tady na tu samostatnost pro psy moc prostoru není.

ale vy víte jak to myslím, nemotejte sem step a šíré lány...

7.1.2020 21:21

my jsme smečka skvělá, akorát moje představa a Nory představa o ok vzdálenosti mezi námi se poněkud odlišuje a já si jí představuju kratší.

navíc mám takový pocit, že Nora by byla schopná si to s prasetem naférovku rozdat.

a takové úrazy způsobené divočákem jsou sakra častější než nějaká aujezsky.

7.1.2020 21:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ale vy víte jak to myslím, nemotejte sem step a šíré lány...

Nevím, jak jste to myslela.

7.1.2020 21:30

Já jednou erdele prase divoké chtěla ukázat za plotem, měli je tam ochočené, taky jsem si myslela, že je Elisa nebojsa, jó...táhla jsem jí smykem a obloukem ani vidět to prase a ani být viděna tím prasetem...

7.1.2020 21:37

no, mně stačí jak se Nora prsí na chrastící křoví. Její reakce na divné věci nebo vylekání není smyk pryč, ale já jsem velká Nora! Prsa ven, ocas nahoru a upřenej pohled. Taky umí hodně hlasitě a hluboce štěkat.

8.1.2020 06:54
Terven

XXX.XXX.110.159

Patrně je to myšleno mj. tak, že i nejpečlivější majitel je jenom člověk a nevydrží bejt celou vycházku imrvére ve střehu. Já fenu hlídám jako ostříž, snažím se pořád mít představu, k čemu zrovna čuchá, ale v přírodě občas kouknu i po ptákách, smrkám, zamyslím se...ono pkud jde o hnus, psi jsou rychlí a vynalézaví. Občas prostě nestopnu včas a stane se. To by musela všude chodit na vodítku a s košem.
Uvědomuju si, že nebezpečí tý choroby existuje, ale ještě jsem se jí nějak nezačala bát. Protože jsem přesvědčená, že to bych se musela bát už úplně všeho - existuje x mnohonásobně vyšších rizik, který mýmu psu hrozí - že ho přejede auto, překousne bull, otráví travič, plus další pravděpodobnější choroby...
Edit - a i to napadení tím divočákem, jak píše bodlinka, není až taková vzácnost - tady u nás vím o dvou psech.

8.1.2020 08:56

Měla jsem psa docela nebojsu. Myslela jsem, že "moc rozumu nepobral", soudila jsem tak z jeho některých kousků. Dvakrát jsem viděla, jak se zachoval absolutně rozumně.
Jednou, když vletěl ve dne do hustníčku, kde se zdržovali divočáci - to byl tak rychle venku, určitě než aspoň jedno prase vstalo.
Po druhé byl na stopce těch 20m přede mnou a z kaliště vstal jelen, jen to mlasklo. Otočil se na pětníku a jel jak had zpátky. Tu pěšinu jsme opustili a vrátili se na cestu.
I já jsem se spolehla na jeho zdravý instinkt.
Současná psice má zdravý respekt. Když při nočním venčení stojí na mostku a vrčí na kraj lesa, je mi jasné, že ryjí pod stoletými buky, které tam rostou.
V rozryté louce sem tam ho.....smlsne, v tom jí nezabráním.......

8.1.2020 12:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak zase dnes, cca 30m od cesty v hodně příkré stráni nad řekou - pašíci min 20, žádná panika, v klidu odklusali...byli tam ale i hodně malí, už nepruhatí - tak kol 10 kg co z takovejhle pozdních může vyrůst ...

PS. Lůďa přivolání na 1

Přidejte reakci

Přidat smajlík