Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.9.2014 15:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.190

Zdravím,

mám dotaz na klikající lid :)

Cvičím přes klikr svou fenku a k ní jsem si nedávno vzala druhou už dospělačku, kterou bych na klikr chtěla převést taky.

Našla jsem klikr se dvěma nastavitelnými zvuky deep/high, myslíte, že je to dostatečné oddělení pro to, abychom mohly cvičit jakžtakž současně?

Resp. jde mi o to, abych třeba na cvičáku, kde pracuju s jedním psem a druhého mám odloženého, kliknutím toho odloženého zbytečně nekazila, protože pochopitelně "nepobere", že teď "mluvím" na toho druhého.

Nebo jak to děláte vy?

Neregistrovaný uživatel

12.9.2014 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,

mám dotaz na klikající lid :)

Cvičím přes klikr svou fenku a k ní jsem si nedávno vzala druhou už dospělačku, kterou bych na klikr chtěla převést taky.

Našla jsem klikr se dvěma nastavitelnými zvuky deep/high, myslíte, že je to dostatečné oddělení pro to, abychom mohly cvičit jakžtakž současně?

Resp. jde mi o to, abych třeba na cvičáku, kde pracuju s jedním psem a druhého mám odloženého, kliknutím toho odloženého zbytečně nekazila, protože pochopitelně "nepobere", že teď "mluvím" na toho druhého.

Nebo jak to děláte vy?

já to dělám tak, že když cvičím s jedním, tak mám další psy zavřené, a oni ví že když jsou v kenelce nebo ve vozíku, tak se jich dění na place netýká.

Neregistrovaný uživatel

12.9.2014 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.190

já to dělám tak, že když cvičím s jedním, tak mám další psy zavřené, a oni ví že když jsou v kenelce nebo ve vozíku, tak se jich dění na place netýká.

Já právě na place druhého psa zároveň "učím" odložení, je bez šňůry jen na povelu. A kliknutím bych právě povel ukončila a to nechci.
Kenelky mám sice doma, ale na některé tréninky agi jezdíme busmo a tedy bez neskladných kenel.

Myslíte, že dva tóny klikru psi nepoberou?

No příště chtě-nechtě budou v kenele, uvidím, co vymyslím. Díky za reakci

Neregistrovaný uživatel

12.9.2014 16:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Já právě na place druhého psa zároveň "učím" odložení, je bez šňůry jen na povelu. A kliknutím bych právě povel ukončila a to nechci.
Kenelky mám sice doma, ale na některé tréninky agi jezdíme busmo a tedy bez neskladných kenel.

pokud ty tóny budou rozdílný, tak je poberou, ale zbytečně si tak kazíte oba psy.

Neregistrovaný uživatel

12.9.2014 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Cvičím se dvěma psy běžně, jedním klikrem bez rozdílu tónu. Není problém. Ten, který je odložený na pelechu, ví, že se ho to netýká a má vydržet v odložení, dokud nebude řečeno jinak. Ale je to potřeba učit postupně, ze začátku se soustředit víc na toho odloženého a odměňovat ho po každém kliknutí.
Koukněte na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=MfRrBH_beX8

Neregistrovaný uživatel

13.9.2014 06:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.22

Ten 2tonovy je k ničemu. Není to až takový rozdíl. Druhého psa zavřít do odkladacky nebo někam a mohu potvrdit od nás, že nějak ví, že se ho to netýká...

Neregistrovaný uživatel

13.9.2014 15:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.19

Já teda cvičím s jedním klikrem oba psy. Starší ví, že se to netýká jí, tak jen z dálky kouká, taky je submisivnější, takže nijak neotravuje, když cvičím s tou mladší dominantnější. Když naopak cvičím se starší, tak tu mladší prostě jen zavřu do jiné místnosti, jelikož není moje (je rodičů) a zatím neumí odložení.

13.5.2019 20:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jaký máte názor na klikr a dva psy? Začala jsem s klikrem - jsme na začátku - učím nosetouch. Jde mi o to, že když třeba po večerech trénujeme doma, tak s jedním psem trénuji a druhého pošlu na místo. Je to tak v pořádku, nebo je lepší třeba druhého psa zavřít do jiné místnosti, aby klikání neslyšel?

Vypadá to ale, ze pes, který zrovna necvici chápe, že jeho se to netýká.

A ještě - jsem fakt s klikrem úplný laik - nose touch psi chápou, a ja mam hroznou radost, jak to šlo rychle a jak je vidět, ze u toho přemýšlí 😁. Ale k věci - kdyz vytahnu krabici - klikam a odměňuji "kontakt" s krabicí. Když v tu chvíli da pes čumák na ruku, mam kliknout a odměnit taky? Mám prostě odměnit jakékoli chování co nabídne? A jak postupně přidávat povely? Budu ráda i za odkazy na články nebo literaturu, jednu knížku mam doma, tak jdu na ni 😁

13.5.2019 21:40
Terven

XXX.XXX.160.10

marcelaamax napsal(a):
Jaký máte názor na klikr a dva psy? Začala jsem s klikrem - jsme na začátku - učím nosetouch. Jde mi o to, že když třeba po večerech trénujeme doma, tak s jedním psem trénuji a druhého pošlu na místo. Je to tak v pořádku, nebo je lepší třeba druhého psa zavřít do jiné místnosti, aby klikání neslyšel?

Vypadá to ale, ze pes, který zrovna necvici chápe, že jeho se to netýká.

A ještě - jsem fakt s klikrem úplný laik - nose touch psi chápou, a ja mam hroznou radost, jak to šlo rychle a jak je vidět, ze u toho přemýšlí 😁. Ale k věci - kdyz vytahnu krabici - klikam a odměňuji "kontakt" s krabicí. Když v tu chvíli da pes čumák na ruku, mam kliknout a odměnit taky? Mám prostě odměnit jakékoli chování co nabídne? A jak postupně přidávat povely? Budu ráda i za odkazy na články nebo literaturu, jednu knížku mam doma, tak jdu na ni 😁

Přesně tak, pes, který je odložený, by měl chápat, že zvuk klikru se ho netýká. Ale je třeba ho zvykat postupně.
Já jsem třeba zkoušela klikat i se starší fenou, která je jakýmkoli výcvikem nepolíbená a moje mladá byla zatím v odložení. Samozřejmě je pro ni psychicky náročné jen tak ležet, když se ozývá ten báječný zvuk a druhá fena inkasuje pamlsky, takže v začátcích to vypadalo tak, že jsem skoro víc odměňovala tu odloženou fenu než tu cvičící
Zpočátku se odměňuje jakákoliv psova iniciativa, je to proto, aby se naučil, že je žádoucí nabízet chování - u mlaďochů to není zas tak těžké. A po této fázi už odměňujete jenom to, co chcete.
Na úplné začátky jsou fajn videa Katky Lerlové
https://www.youtube.com/watch?v=WHJxkxS7ax4

13.5.2019 22:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Přesně tak, pes, který je odložený, by měl chápat, že zvuk klikru se ho netýká. Ale je třeba ho zvykat postupně.
Já jsem třeba zkoušela klikat i se starší fenou, která je jakýmkoli výcvikem nepolíbená a moje mladá byla zatím v odložení. Samozřejmě je pro ni psychicky náročné jen tak ležet, když se ozývá ten báječný zvuk a druhá fena inkasuje pamlsky, takže v začátcích to vypadalo tak, že jsem skoro víc odměňovala tu odloženou fenu než tu cvičící
Zpočátku se odměňuje jakákoliv psova iniciativa, je to proto, aby se naučil, že je žádoucí nabízet chování - u mlaďochů to není zas tak těžké. A po této fázi už odměňujete jenom to, co chcete.
Na úplné začátky jsou fajn videa Katky Lerlové
https://www.youtube.com/watch?v=WHJxkxS7ax4

Díky moc, mrknu na to. Teď jsem v půlce knížky KLIKR TRENINK pro vašeho psa (Morten Egtvedt, Cecilie Koste) a uz jsem o něco chytřejší 😁. A říkám si, proč jsem s tim klikrem nezačala dřív 🤦‍♀️😁

14.5.2019 08:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zpočátku se odměňuje jakákoliv psova iniciativa, je to proto, aby se naučil, že je žádoucí nabízet chování - u mlaďochů to není zas tak těžké.

Ještě k tomuhle - jo u feny je to fakt jednoduchý, tam to šlo hned. Ale začala jsem i s dospělým psem a tam je to těžší. U něho je přesně vidět, že není vůbec zvyklý přemýšlet a že čeká jen na to, co mu řeknu já. Kouká na mě nechápavě s otázkou, co má dělat, nic nenabízí. Obávám se, že u něho to bude fakt těžký , ale zkusíme to.

15.5.2019 10:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ještě budu otravovat . Knížku mám přečtenou, videa zkouknutá.

ale - jak mám pomocí klikru naučit třeba "lehni" nebo "k noze"? Se psem jsme zatím na začátku, ten nic moc nenabízí, tam to bude chtít čas. S fenou je to lepší - ten nosetouch pochopila okamžitě. Pak jsem čekala, co začne nabízet - tak si sama automaticky začala sedat - to jsem teda klikala a odměňovala. Ale aby nedělala jen to samé dokola, tak jsem ji pak nechala, ať nabídne něco jiného - začala si stoupat - takže jsem klikala to. Ve výsledku to vypadalo tak, že si střídavě sedala a stoupala . Tak jsem to párkrát klikla a ukončila trénink. Vím, že třeba lehni nenabídne - ona jak ví, že se bude něco dít, tak si sama nelehne. To samé třeba k noze - to taky nenabídne sama. V některých videích bylo vidět, že jsou psi do pozic naváděni pamlskem a pak odklikání a odměněni - ale to mi i podle toho co jsem četla přijde jako blbost. Ale jak jinak psa do těch pozic dostat? . A ještě - když si mi sedá a stoupá a ty povely už zná - tak mám jí je už rovnou říkat, nebo ještě ne?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2019 12:49

když si mi sedá a stoupá a ty povely už zná

zkuste se to ucit na necem, co nezna - pak lepe pochopite princip.

15.5.2019 14:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
když si mi sedá a stoupá a ty povely už zná

zkuste se to ucit na necem, co nezna - pak lepe pochopite princip.

No jo, jenže to co nezná mi nemůže nabízet

Edit: krásně jí šel ten dotyk ruky, nebo krabice, tu samozřejmě i zkoumala. Ale pokud si jen tak sednu a čekám, co nabídne, tak ona sedí a upřeně na mě kouká. Pak vstane a to opakuje pořád dokola a přitom mě upřeně sleduje. Nebo mám prostě čekat tak dlouho, než začne něco dělat? A to sedni a vstaň mám přestat klikat? Všude čtu, že mám ze začátku klikat každé chování, které pes nabídne. Tak ona nabízí to co zná, tak to klikám. Teď jsem toho upřímně trochu zmatená .

15.5.2019 15:12

marcelaamax napsal(a):

Edit: krásně jí šel ten dotyk ruky, nebo krabice, tu samozřejmě i zkoumala. Ale pokud si jen tak sednu a čekám, co nabídne, tak ona sedí a upřeně na mě kouká. Pak vstane a to opakuje pořád dokola a přitom mě upřeně sleduje. Nebo mám prostě čekat tak dlouho, než začne něco dělat? A to sedni a vstaň mám přestat klikat? Všude čtu, že mám ze začátku klikat každé chování, které pes nabídne. Tak ona nabízí to co zná, tak to klikám. Teď jsem toho upřímně trochu zmatená .

Shodou okolností jsem klikr začala taktéž zkoušet od soboty. Nejdřív si zvykal, že klik = pochvala a následná odměna. Pak jsem mu klikala u známých cviků.

Myslím, že u nových věcí je vtip v rozfázování cviku. Učit a klikat krok za krokem.

Před chvílí jsem postavila na zem obrácenou papírovou přepravku a chtěla po psovi, aby se naučil vylézt nahoru jako na stupínek. Nikdy předtím to nedělal. Zezačátku jsem ho lehce naváděla pamlskem. Nejdřív jsem klikala na jednu packu, kterou položil nahoru, když to pochopil, čekala jsem, až nabídne obě přední packy na krabici. Pár opakování a přidaly se zadní nohy, teď už chápe, že chci, aby vylezl nahoru. Celé učení nám trvalo asi 5 minut, jsem nadšená.

Večer hodlám pokračovat a přiřadit tomu slovní povel, jen musím vymyslet něco výstižného.

Nenapadá vás něco? Třeba se ten cvik už nějak jmenuje....

15.5.2019 15:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Shodou okolností jsem klikr začala taktéž zkoušet od soboty. Nejdřív si zvykal, že klik = pochvala a následná odměna. Pak jsem mu klikala u známých cviků.

Myslím, že u nových věcí je vtip v rozfázování cviku. Učit a klikat krok za krokem.

Před chvílí jsem postavila na zem obrácenou papírovou přepravku a chtěla po psovi, aby se naučil vylézt nahoru jako na stupínek. Nikdy předtím to nedělal. Zezačátku jsem ho lehce naváděla pamlskem. Nejdřív jsem klikala na jednu packu, kterou položil nahoru, když to pochopil, čekala jsem, až nabídne obě přední packy na krabici. Pár opakování a přidaly se zadní nohy, teď už chápe, že chci, aby vylezl nahoru. Celé učení nám trvalo asi 5 minut, jsem nadšená.

Večer hodlám pokračovat a přiřadit tomu slovní povel, jen musím vymyslet něco výstižného.

Nenapadá vás něco? Třeba se ten cvik už nějak jmenuje....

Jo tohle už mi udělá taky. Ale mě jde o to, jak pomocí klikru trénovat konkrétně lehni a k noze. Když si sama nelehne, ani se sama nepřiřadí k noze. Nebo jestli, když jsou to povely které už zná, tak jí nejdřív říct povel? Ale to pak ztrácí smysl ta metoda, že chci, aby si pes přišel na to sám a přemýšlel.

To s tou krabicí šlo taky rychle. Ještě mám zálusk na "otočku" - nejdříve klikat jen mírné otočení hlavou, pak až když přidá i nohy atd... , ale to bude na dýl, než ji přestane bavit koukat na mě a začne se rozhlížet . Ten postup taky chápu v pohodě. To samé třeba ke mě - když od ní půjdu pryč, tak ona automaticky půjde ke mě a předsedne - to můžu klikat. Ale pořád mi nejde do hlavy to lehni a k noze.

15.5.2019 15:19
TyVed

XXX.XXX.34.25

marcelaamax napsal(a):

No ono se máte dostat do stavu, kdy pes vymýšlí, co nabídne nového. Alespoň jsem to tak pochopil, že je to něco jako brainstorming s klickerem. Tím se pes učí té kreativitě. Já to s našima tedy nedělám, ve chvílích kdy zrovna nejásám jak jsou chytří a co je všechno napadne, totiž nadávám, co je to zase napadlo

15.5.2019 15:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

ir.ma

Pak jsem mu klikala u známých cviků.

Jako že jste dávala povely a ty klikala? Nebo vám sám začal nabízet ty známé cviky? Mě totiž z těch známých zatím právě nabízí jen sedni a vstaň.

15.5.2019 15:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

TyVed napsal(a):
No ono se máte dostat do stavu, kdy pes vymýšlí, co nabídne nového. Alespoň jsem to tak pochopil, že je to něco jako brainstorming s klickerem. Tím se pes učí té kreativitě. Já to s našima tedy nedělám, ve chvílích kdy zrovna nejásám jak jsou chytří a co je všechno napadne, totiž nadávám, co je to zase napadlo

No ono se máte dostat do stavu, kdy pes vymýšlí, co nabídne nového.

Jo, takhle to taky chápu. To je v pohodě.

Ale já zároveň potřebuji se psem trénovat i ty cviky, které už umí - právě to lehni, k noze, čekej atd... A když mi je nenabízí, tak co? Mám tedy rozlišovat klikr trénink jako na takové ty blbosti a ty normální cviky na cvičák cvičit stejně jako doposud? To se mi zdá takové divné .

Jediná možnost, která mě napadá je to, že prostě budu čekat tak dlouho, dokud si nelehne a pak kliknu. A nebo mohu kliknout kdykoli, kdy ji během dne uvidím ležet?

Omlouvám se, vím že ty dotazy asi někomu přijdou hloupé. Ale i přes to, že jsem tomu věnovala dost času, koukala na videa, četla tak tohle jsem nějak úplně nepochopila.

15.5.2019 15:36

marcelaamax napsal(a):
ir.ma

Pak jsem mu klikala u známých cviků.

Jako že jste dávala povely a ty klikala? Nebo vám sám začal nabízet ty známé cviky? Mě totiž z těch známých zatím právě nabízí jen sedni a vstaň.

No - já chápu ten trénink s klikrem tak, že cílem je vytvořit spojení povel = cvik. Když už máte nějaký povel hotový, přijde mi zbytečné vracet se na začátek. Takže u naučených povelů jsem normálně dávala povel, při splnění klik a po chvilce ještě odměna.

U nově nabízeného si myslím, že správný postup je postupným označováním žádoucího se dopracovat ke konkrétním novým cvikům, poté jim přiřadit jméno a časem se z toho stanou nové povely, na základě kterých pes provede požadovaný cvik. Rozdíl je hlavně v té cestě, kterou k tomu dospěl, prostě že si na ni přišel sám, musel u toho aktivně myslet a ono se mu to díky tomu lépe vryje do paměti. Taky by se měl (snad - proto to zkouším) stát pes aktivnější ve spolupráci s psovodem.

Takto jsem to pochopila já.

15.5.2019 15:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takže u naučených povelů jsem normálně dávala povel, při splnění klik a po chvilce ještě odměna.

A tohle mi v tom právě nesedí . Když si vezmu třeba povel "k noze", který ještě nemá stoprocentní a musím ji někdy "rovnat", když si sedne křivě. To jsem doteď dělala naváděním na pamlsek - což se ale zrovna s tím klikrem tak trochu vylučuje. Já bych třeba chtěla, aby si sama přišla na to, že se u té nohy musí srovnat, nebo spíš, že si má sednout rovnou dobře. Přijde mi divné při klikr tréninku psa do nějaké pozice lákat pamlskem.

15.5.2019 15:45
TyVed

XXX.XXX.34.25

marcelaamax napsal(a):
No ono se máte dostat do stavu, kdy pes vymýšlí, co nabídne nového.

Jo, takhle to taky chápu. To je v pohodě.

Ale já zároveň potřebuji se psem trénovat i ty cviky, které už umí - právě to lehni, k noze, čekej atd... A když mi je nenabízí, tak co? Mám tedy rozlišovat klikr trénink jako na takové ty blbosti a ty normální cviky na cvičák cvičit stejně jako doposud? To se mi zdá takové divné .

Jediná možnost, která mě napadá je to, že prostě budu čekat tak dlouho, dokud si nelehne a pak kliknu. A nebo mohu kliknout kdykoli, kdy ji během dne uvidím ležet?

Omlouvám se, vím že ty dotazy asi někomu přijdou hloupé. Ale i přes to, že jsem tomu věnovala dost času, koukala na videa, četla tak tohle jsem nějak úplně nepochopila.

Tak tam už ale máte přiřazený povel a pes cvik zná, takže není důvod, aby Vám to nabízel. Prostě pokud chcete tak, klikněte při splnění, aby tedy věděl, že je to dobře. My používáme klikr jen na učení nových věcí, takže naučené povely naši psi nabízejí ve chvíli, kdy je jim z mého chování a oslovení jasné, že se chystám vydat povel, ale ještě nevědí jaký. To pak přiběhnou a spustí prostná, jejichž účelem je něco dostat, nebo spíš v případě psa nestat se tím, kdo by snad nebyl odměněn, když žravá fena se může přerazit, aby něco dostala.

U nás je potíž v tom, že venku nemám psy na volno, takže mám vždycky blokovanou jednu ruku vodítkem a štve mě tahat klikr a pamlsky a navíc mimo naše území stoupá u psů ostražitost a klesá zájem o odměny. Takže klikáme a pamskujeme doma, kde se to naučíme a pak už venku řešíme jen zvládnutí případné situace, tedy zda povel vydám a je šance že poslechnou a nebo to nemá smysl. Pak uváženým používáním venku a tréninkem doma se to pak zlepšuje.

15.5.2019 15:49

marcelaamax napsal(a):

ale muze

nejsem odbornik na klikr -na tu jsou tu jini. a nechce se mi tady ani machat pojmy.
ale plete se tu několik zpusobu, jakym je mozne s klikrem pracovat.

to, oc se pokousite je asi - zachyceni. to je jedna z nejnebezpecnejsich cest u klikru - muzete si vyrobit chovani co vubec nechcete a ani nevite jak...

nejcasteji se ale pouziva tvarovani, jenze to musite mit predstavu, jak se chcete dobrat k cili.

nebo se pes navadi do pozice a oznacuje se mu - ted je to dobre - v te kyzene koncove pozici.

Rozhodne je treba psa naucit signaly na zacatek a konec lekce. aby se z toho nezblaznil a nepronabizel jakymkoliv chovanim zbytek zivota

jako ne, není to tak slozite -ale ucila jsem se to na cvicích, co nijak nepotrebuji k zivotu - nez jsem presla na něco uzitecneho.

zkuste si nashapovat treba target ( to je proc se zacina krabici . ) to je uzitecne a pritom si nemate co dal pokazit a muzete z toho pokracovat dal - chuzi, polohy.

ono totiz i to sednuti ci vstavani, co ted delate vam casem muze zacit vadit, ze je naucene napul spatne -a nemate udelany fix nohou.

15.5.2019 15:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky. Jo target už máme objednaný .

nebo se pes navadi do pozice a oznacuje se mu - ted je to dobre - v te kyzene koncove pozici.

navádí jak? Targetem?

15.5.2019 16:12
Terven

XXX.XXX.110.147

Ale já zároveň potřebuji se psem trénovat i ty cviky, které už umí - právě to lehni, k noze, čekej atd... A když mi je nenabízí, tak co?
Pokud už je umí, tak nepotřebujete čekat na zachycení nebo tak něco, dáte prostě povel, pes splní, odkliknete, odměníte. Jakmile je cvik hotový tak, jak se vám líbí, dáte ho pod povel a pak už ho pes provádí na povel.

15.5.2019 16:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Ale já zároveň potřebuji se psem trénovat i ty cviky, které už umí - právě to lehni, k noze, čekej atd... A když mi je nenabízí, tak co?
Pokud už je umí, tak nepotřebujete čekat na zachycení nebo tak něco, dáte prostě povel, pes splní, odkliknete, odměníte. Jakmile je cvik hotový tak, jak se vám líbí, dáte ho pod povel a pak už ho pes provádí na povel.

Děkuji, moje vedení už to pochopilo . A co se cviky, které neumí stoprocentně, kde ještě pomáhám pamlskem? Třeba to k noze? Teoreticky asi bude lepší vynechat navádění na pamlsek a navádět na target?

Ir.ma - jinak mám z toho stejné pocity jako vy, jsem nadšená .

15.5.2019 16:31
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):
Děkuji, moje vedení už to pochopilo . A co se cviky, které neumí stoprocentně, kde ještě pomáhám pamlskem? Třeba to k noze? Teoreticky asi bude lepší vynechat navádění na pamlsek a navádět na target?

Ir.ma - jinak mám z toho stejné pocity jako vy, jsem nadšená .

Já nevím. Učila jsem naváděním na pamlsek. Postupem času, hlavně u koně jsem udělala zkušenost, že pokud člověk musí mít v ruce target, klikr a k tomu ještě pamlskovat a možná i držet zvíře na vodítku, rukou se mu jaksi nedostává a stává se otrokem metody
Takže koni už vyrábím klikací zvuk jazykem o patro nebo jenom chválím, feně klikám klikrem při noseworku, jinak taky jen chválím.
Target u psa nepoužívám vůbec, u koně občas, na něco.

15.5.2019 16:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To je fakt, že pak už je toho moc no . Já jsem do teď naváděla jen pamlskem a místo kliku jsme měli "ano" - u psa skoro u všech povelů a dobrý. Jenže u feny mi přijde, že ona jak se strašně těší na ten pamlsek, tak vůbec nevnímá co dělá, jde prostě bez přemýšlení za tou rukou, za pamlskem. Nebo nevím, kde dělám chybu .

Jakože třeba když jsem učila psy se otočit na místě předemnou - tak psa jsem párkrát navedla pamlskem nebo balonkem a pak už se automaticky na povel točil sám. Fenu navádím pamlskem pořád a jakmile já neudělám nic a nenavedu, tak ona vůbec neví co má dělat.

Teda jak u čeho, třeba "sedni", "lehni", "vstaň" to pochopila v pohodě.

Taky jsem přímo u ní přišla na to, že je lepší cvičit po žrádle. Tedy jako ne hned, ale prostě necvičit s hladovou. Dřív jsem třeba celou ranní dávku zkrmila při cvičení, se psem to tak někdy dělám doteď, ale ona je tak extrémně žravá, že líp cvičí nažraná.

15.5.2019 17:20

marcelaamax napsal(a):
Díky. Jo target už máme objednaný .

navádí jak? Targetem?

Target - to je proc jste ucila NT.
Nebo pamlskem... ale tam je treba umet pamlsek spravne oddalit a vyznacit tak psovi polohu napr. Prave aby se dal pak odbourat snazeji.

Ale uprimne - pro me je dulezitejsi vysledek nez cesta - takze pouzivam to, co se mi zrovna pro tu chvili a pozadavek zda nejlepsi.
Nikdy bych necekala az pes nabidne sam chovani, kdyz vidim, ze jde do nervu.

Moje mlada treba pobrala shaping az kolem druheho roku. Ona proste nechce premyslet...

15.5.2019 17:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Target - to je proc jste ucila NT.
Nebo pamlskem... ale tam je treba umet pamlsek spravne oddalit a vyznacit tak psovi polohu napr. Prave aby se dal pak odbourat snazeji.

Ale uprimne - pro me je dulezitejsi vysledek nez cesta - takze pouzivam to, co se mi zrovna pro tu chvili a pozadavek zda nejlepsi.
Nikdy bych necekala az pes nabidne sam chovani, kdyz vidim, ze jde do nervu.

Moje mlada treba pobrala shaping az kolem druheho roku. Ona proste nechce premyslet...

Jo, já myslím, že mému psovi to taky potrvá, a jestli vůbec někdy přemýšlet začne . On nejde do nervů, to ne. On prostě stojí nebo sedí a čumí a čeká na to, až mu řeknu, co má dělat

15.5.2019 18:33

Jenze ja to s ni zkousela od stenete - nemela byt v te dobe zvykla cekat, co se ji rekne 😂
Ale ne, vylozene tenhle vycvik bojkotovala.
Mimo shaping klikat muzu a chape to dobre. Treba zebrik ma naklikany a ani nevim, jak bych ji ho ucila bez klikru.
Ale marne premyslim, co jsem ji naucila ciste shapingem a nic me nenapada.
Mozna predmety na stopu?

15.5.2019 23:26
TyVed

XXX.XXX.21.163

marcelaamax napsal(a):
To je fakt, že pak už je toho moc no . Já jsem do teď naváděla jen pamlskem a místo kliku jsme měli "ano" - u psa skoro u všech povelů a dobrý. Jenže u feny mi přijde, že ona jak se strašně těší na ten pamlsek, tak vůbec nevnímá co dělá, jde prostě bez přemýšlení za tou rukou, za pamlskem. Nebo nevím, kde dělám chybu .

Jakože třeba když jsem učila psy se otočit na místě předemnou - tak psa jsem párkrát navedla pamlskem nebo balonkem a pak už se automaticky na povel točil sám. Fenu navádím pamlskem pořád a jakmile já neudělám nic a nenavedu, tak ona vůbec neví co má dělat.

Taky jsem přímo u ní přišla na to, že je lepší cvičit po žrádle. Tedy jako ne hned, ale prostě necvičit s hladovou. Dřív jsem třeba celou ranní dávku zkrmila při cvičení, se psem to tak někdy dělám doteď, ale ona je tak extrémně žravá, že líp cvičí nažraná.

To s tou nakrmenou fenou máme uplně stejně. Pes aby se pohnul za pamlsek, tak musí mít hlad. Fena nejlíp funguje hned po nakrmení, jelikož pak je schopná se soustředit. I když dneska sem sem se jí snažil šlohnout uloveného drozda asi půl hodiny po krmení a když viděla, že mám v ruce kuřecí krky, tak vystartovala tak, že sem nevěl, jestli dřív sbírat zapomenutého drozda a nebo si hlídat prsty.

16.5.2019 06:51
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):

Jenže u feny mi přijde, že ona jak se strašně těší na ten pamlsek, tak vůbec nevnímá co dělá, jde prostě bez přemýšlení za tou rukou, za pamlskem. Nebo nevím, kde dělám chybu .

to je právě nevýhoda navádění a proto ho část výcvikářů nemá ráda.
Já jsem pomocí navádění naučila prakticky všechny základní cviky, poněvadž se to tak praktikovalo u nás na cvičáku. A ono to pak jde i rukou bez pamlsku, pes se naučí, že má následovat tu ruku.
Dodnes ho používám třeba při cvičení na balančních podložkách anebo při jakémkoliv cvičení u starší feny, protože tam nemám ambice něco naučit, jenom potřebuju psa dostat do jisté pozice anebo docílit, aby vykonal jisté pohyby.

16.5.2019 09:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Jenže u feny mi přijde, že ona jak se strašně těší na ten pamlsek, tak vůbec nevnímá co dělá, jde prostě bez přemýšlení za tou rukou, za pamlskem. Nebo nevím, kde dělám chybu .

to je právě nevýhoda navádění a proto ho část výcvikářů nemá ráda.
Já jsem pomocí navádění naučila prakticky všechny základní cviky, poněvadž se to tak praktikovalo u nás na cvičáku. A ono to pak jde i rukou bez pamlsku, pes se naučí, že má následovat tu ruku.
Dodnes ho používám třeba při cvičení na balančních podložkách anebo při jakémkoliv cvičení u starší feny, protože tam nemám ambice něco naučit, jenom potřebuju psa dostat do jisté pozice anebo docílit, aby vykonal jisté pohyby.

Jo psa jsem tak taky naučila všechny základní povely, ale podařilo se mi to pohodě odbourat. Balanční cvičení na tréninku občas taky děláme, tam taky navádím pamlskem, ale psa do té polohy dostanu i bez pamlsků, ten už ví. Je to prostě pes od psa, u psa bylo navádění v pohodě a soustředil se. U feny je to horší, jak je natěšená na žrádlo. Ale zase mě třeba u přiřazení k noze, u obratů atd. nenapadá, jak to naučit jinak než naváděním.

Přidejte reakci

Přidat smajlík