Border kolie - jak byste se zachovali?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2015 20:16
Hanka1

XXX.XXX.37.176

Ráda bych znala názor lidí, kteří mají s borderkami zkušenost. Mám 6 měsíční štěně. Pracuji s ním od 3 měsíců, absolvovala jsem 10 hodinový soukromý výcvik, nyní chodíme do psí školky. Dělám s ní několikrát denně cviky poslušnosti, triky z dogdancingu, hrajeme si na zahradě i doma, zkoušíme frisbee. Chodím s ní 2x denně na vycházku, trénujeme chůzi na vodítku, reakce na auta atd. atd.
Potřebuji ale také nějaký čas na sebe, na rodinu... V době, kdy se jí nemohu věnovat odpočívá v domě nebo ji nechávám na zahradě.
Hned od 2. dne, kdy jsme si ji přinesli, začala pást auta kolem plotu. Běhá a při tom nevidí a neslyší. Když ale nic nejelo, nermálně si se mnou hrála, cvičili jsme nebo ležela na podušce u dveří.
Nyní si ale přidala k pasení ptáky, kteří jsou na jaře velmi aktivní a hlavně plastovou pásku, která je natažená na sousedním pozemku. (pravděpodobně za nějakou dobu zmizí, ale nyní tam musí být). Venku nedělá nic jiného než že běhá kolem plotu, pase auta, pásku a ptáky. Je neunavná. Ale především naprosto neovladatelná. Neposlechne vůbec nic, nepřijde, nezajímá se ani o pamlsky ani o hračky. Běhám po zahradě, halekám, skáču, vrhám hračky všemi směry, jí je to úplně jedno.
Co s tím mohu dělat?
1. Mám to nechat být a věřit, že z toho vyroste, zmoudří, začne se zase zajímat o něco jiného?
2. Mám ji brát ven jen na vycházky a venčení? Tedy vždy jen vodítko. Zbytek času by ale byla zavřená doma (příp. v kotci).
3. Nějaká jiná možnost?

Musím podotknout, že ačkoliv s PP, možná je taková neobvyklá. Od mala si vystačí sama, má sice ráda lidskou přítomnost, ale přímo tělesný kontakt moc nevyhledává.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2015 20:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Musím podotknout, že ačkoliv s PP, možná je taková neobvyklá

Naopak - je to naprosto obvyklá bordera, co se chová jako bordera! Pořídila jste si čistě pracovní plemeno, i když pro něj nemáte odpovídající prácí (pasení), tak jí z toho jeblo .
A na to že by z toho vyrostla zapomeňte - naopak bude se to ještě prohlubovat.

11.4.2015 20:46
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Musím podotknout, že ačkoliv s PP, možná je taková neobvyklá

Naopak - je to naprosto obvyklá bordera, co se chová jako bordera! Pořídila jste si čistě pracovní plemeno, i když pro něj nemáte odpovídající prácí (pasení), tak jí z toho jeblo .
A na to že by z toho vyrostla zapomeňte - naopak bude se to ještě prohlubovat.

Jako laik v tomto plemeni bych se chtěla zeptat: jak vypadá v praxi třeba to pasení ptáků nebo pasení pásky? Otázku myslím opravdu vážně.
Sousedi mají borderu, absolutně se jí nevěnují, vyrostla jak dříví v lese, podle mě neumí ani nejzákladnější povely. Ale já jako nezkušená fakt nevím, co to to pasení, např. těch ptáků obnáší. Ptáci jí snad hned ufrnknou...?

11.4.2015 20:50
Hanka1

XXX.XXX.37.176

Přepokládám, že ani borderka, která má možnost pást, nepracuje 24h denně. A v zimě nejspíš nepracuje vůbec.
Ptala jsem se na to, co byste dělali a jak se podle vás správně zachovat. Povídání o tom, že jsem si zvolila špatné plemeno, když nemám ovce, nepomůže ani mně ani jí.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2015 21:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Hanka1 napsal(a):
Přepokládám, že ani borderka, která má možnost pást, nepracuje 24h denně. A v zimě nejspíš nepracuje vůbec.
Ptala jsem se na to, co byste dělali a jak se podle vás správně zachovat. Povídání o tom, že jsem si zvolila špatné plemeno, když nemám ovce, nepomůže ani mně ani jí.

Ale pomůže to třeba někomu dalšímu, co si představuje BOCku jako geniálního kašpárka, co umí tancovat, všechno ví, všechno zná, a umí spoustu príma kousků...

Můžete zkusit tu Vaši variantu 2, ale nejspíš to začne ventilovat jinak, a na procházkách stejně bude mít tendenci pást všechno co bude možný.
K tomu celoročnímu pasení - bordera má v zemi původu (Anglie/ skotsko) možnost pást celoročně, protože se nachází v mírnějším podnebním pásmu, a mimo vlastní práci jsou psi zavření.

11.4.2015 21:13
Hanka1

XXX.XXX.37.176

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ale pomůže to třeba někomu dalšímu, co si představuje BOCku jako geniálního kašpárka, co umí tancovat, všechno ví, všechno zná, a umí spoustu príma kousků...

Můžete zkusit tu Vaši variantu 2, ale nejspíš to začne ventilovat jinak, a na procházkách stejně bude mít tendenci pást všechno co bude možný.
K tomu celoročnímu pasení - bordera má v zemi původu (Anglie/ skotsko) možnost pást celoročně, protože se nachází v mírnějším podnebním pásmu, a mimo vlastní práci jsou psi zavření.

Ještě k tomu pasení - předpokládám, že i když pase reálné stádo, tak při tom poslouchá svého pána. Že si nedělá co chce. To by snad mělo fungovat i u pasení aut, ptáků apod., ne? Mně to "pasení" samotné nevadí, ale problém nastává, pokud ji potřebuji odvolat, dělat s ní něco jiného apod.
Takže možná by mohla fungovat i varianta č.1. Že sice nevyroste z pasení, ale vyroste z neposlušnosti. (Výcvikem, samozřejmě.).

11.4.2015 21:18
Hanka1

XXX.XXX.37.176

fikovnice napsal(a):
Jako laik v tomto plemeni bych se chtěla zeptat: jak vypadá v praxi třeba to pasení ptáků nebo pasení pásky? Otázku myslím opravdu vážně.
Sousedi mají borderu, absolutně se jí nevěnují, vyrostla jak dříví v lese, podle mě neumí ani nejzákladnější povely. Ale já jako nezkušená fakt nevím, co to to pasení, např. těch ptáků obnáší. Ptáci jí snad hned ufrnknou...?

Pasení aut vypadá tak, že při průjezdu auta kolem plotu pes běží s ním. Venku na ulici se snaží auto chytit, takže na volno vůbec nemůže jít, protože by skončila pod koly.
Když pase pásku, tak vytrvale a neúnavně běhá kolem plotu, případně stojí a zírá na ni.
Za ptáky běží, oni sice ufrnknou do nejbližšího keře, ale teď na jaře jsou hodně aktivní, takže borderka už zjistila, že když si chvíli počká, tak z toho keře za chvíli zase něco vyletí. Takže čeká, případně v mezičase pase pásku nebo auta.

11.4.2015 21:19
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Hanka1 napsal(a):
Pasení aut vypadá tak, že při průjezdu auta kolem plotu pes běží s ním. Venku na ulici se snaží auto chytit, takže na volno vůbec nemůže jít, protože by skončila pod koly.
Když pase pásku, tak vytrvale a neúnavně běhá kolem plotu, případně stojí a zírá na ni.
Za ptáky běží, oni sice ufrnknou do nejbližšího keře, ale teď na jaře jsou hodně aktivní, takže borderka už zjistila, že když si chvíli počká, tak z toho keře za chvíli zase něco vyletí. Takže čeká, případně v mezičase pase pásku nebo auta.

Prectete si mejlik

11.4.2015 21:21
manbea

XXX.XXX.18.54

Asi Vás nepotěším, ale kamarádka udělala s borderkou tu samou zkušenost. Na jednu stranu se štěně bleskově naučilo čistotnosti, základním povelům i různým kouskům, ale od cca 4 měsíců začala pást vše, co se hýbalo. V podstatě ji nešlo venku pustit na volno, se psy běhala a hrála si jen chvilku, jinak stačil první cyklista, kos apod. a bylo to. Kamarádka se jí skutečně hodně věnovala, ale s přibývajícím věkem bylo stále jasnější, že tato fena je zrozena pro něco jiného, než agility, dogdancing, flyball. Nakonec s ní začala tedy navštěvovat výcvik v pasení (fence to šlo výborně) a po 2 měsících fenku odkoupil někdo, kdo tam také cvičil své psy pro práci na farmě. Po půl roce se kamarádka byla na fenku podívat na farmu, fena na ni nijak zvlášť nereagovala, byla v plném nasazení a naprosto spokojená. V té době již byla feňule skoro dospělá, energie měla na rozdávání a kamarádka uznala, že by jí takové zaměstnání a vyžití poskytnout nemohla (no, obrečela to a koupila si papillona, se kterým sklízí úspěchy na agilitím poli). Držím Vám palce ať feňulku zvládnete, ale počítejte opravdu s tím, že touha pást postupně asi ovládne její osobnost a tento pud fenka upřednostní před vším možným.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2015 21:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Hanka1 napsal(a):
Ještě k tomu pasení - předpokládám, že i když pase reálné stádo, tak při tom poslouchá svého pána. Že si nedělá co chce. To by snad mělo fungovat i u pasení aut, ptáků apod., ne? Mně to "pasení" samotné nevadí, ale problém nastává, pokud ji potřebuji odvolat, dělat s ní něco jiného apod.
Takže možná by mohla fungovat i varianta č.1. Že sice nevyroste z pasení, ale vyroste z neposlušnosti. (Výcvikem, samozřejmě.).

Když pase, tak poslouchá svého pána, protože ji ten její pán k tomu vycvičil, a dal jí možnost dělat to, co je pro ni přirozené.
A podstata výcviku pracovního ovčáka je v tom, že mu vysvětlíte, že jediná cesta k tomu, aby dostala možnost pást, je přes splněný povel (který ho samozřejmě musíte naučit). Tzn. že pokud udělá to co chcete Vy (splněný povel), bude moct dělat to co chce on (pást). Proto jsou ti psi ovladatelní i na ovcích.
Zní to blbě, ale nejlepší by pro vaši borderu bylo, kdybyste místo peachovin typu triky apod. začala někam jezdit na ovečky, a její pasení usměrnili, pod vedením zkušeného trenéra.

11.4.2015 21:46
Lola1

XXX.XXX.1.239

Náš pes to dělal taky.Ale pes z toho nějak vyrost teda ještě občas nějaké to auto, motorku či náklaďák, ale to jen vyjímečně.A když jsme viděli jak ho to baví tak jsme ho naučili zahánět slepice.A vyhánět je ze zahrady.Teda on se to naučil sám jenom řekneme slepičky a on už ví, že musí jít zahnat slepice.Myslíte, že by pro něj byli taky dobré ty ovce?

11.4.2015 23:25
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Hanka1 napsal(a):

Díky moc za odpověď! Právě ty ptáky (kteří jí uletí) a oproti tomu pásku (která se třeba jen nějak vlní ve větru) jsem si nějak neuměla představit.
Musí to být legrační, na druhou stranu chápu, že Vám to přináší trable. Ta genetika je v tomto smyslu neuvěřitelná smajlík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2015 13:58

Myslím, že není potřeba zadavatelku děsit, že se tenhle problém bude jen stupňovat a že se toho nikdy nezbaví, neboť si přece pořídila pracovního psa a nemá ovce, tak proč se diví. Většina agiliťáků apod., které znám, mají BOCky, které v životě neviděly ovce a přesto sou to normální pohodoví psi. Pro zadavatelku: sama mám BOCku, sice z výstavní linie (nicméně tatínek i bráška aktivně pasou, takže ten instinkt tam pořád je), ovce viděla jen jednou. S pasením aut a rychle se pohybujících objektů sme ve štěněcím věku taky bojovali, podařilo se nám to dostat pod kontrolu. Takže se neděste, máte normální standartní borderku smajlík a je hlavně od vás super, že to chcete řešit, dokud je štěně, protože potom by to opravdu nešlo. Ta moje byla taky jako štěně samorost, panička jí příliš nezajímala, zato cyklisti, běžci, ptáci, auta, to bylo vzrůšo - venku často nebyla schopná se vyvenčit, jak reagovala vzrušivě na veškeré podněty. Takže toho se neděste, pokud se jí budete správně (!) věnovat, v roce budete mít psa, který na vás visí očima a plní každé vaše přání. Konkrétně k tomu pasení - už jste si odpověděla sama - rozhodně jí nenechávejte na zahradě lítat kolem plotu, pokud nemáte čas a sílu její chování korigovat - takže bude rozhodně lepší, když bude bydlet doma, nebo v kotci. Ovčáčtí psi taky nehoní ovce 24h, ale pracují jen část dne a zbytek odpočívají v kotci. Je sice super, že se jí věnujete (triky, frisbee - na to bacha, do roka za talířem nesmí skákat, ani by neměla moc často aportovat, odrovnáte jí tím nohy), ale vy jí musíte naučit i odpočívat! Takže pocvičit, procházky apod., to ano, to je super, ale zbytek dne se prostě spí a hotovo. Ne žádné, že ježiš, borderka se vzbudila, ona po mě určitě bude chtít zábavu, tak hned začnete házet míčky. To ne, režim psa se musí řídit podle vás. Když nemáte čas, tak ho nemáte, pes mezitím prostě musí odpočívat. Takže psa zavřete do kotce (tak, aby na auta neviděl), nebo někam doma, kde bude mít klid na odpočinek bez zbytečných vzruchů. Další věc - pasení se nezbavíte, je to prostě instinkt - vy jí musíte vysvětlit, co pást smí a co ne. Ideální je mít možnost chodit třeba jednou týdně k ovcím - tam si instinkt ani ne tak vybije, ale spíš přesměruje žádoucím směrem. Pokud možnost ovcí nemáte, kupte si morčátko, králíka, slepice atp. S tím, že jí vysvětlíte - tohle je to, co můžeš pást, ale já určuju pravidla, jak často a kdy. Takže já mám doma třeba andulku, občas dám klec na zem a moje BOCka si pár minut řízeně pase - mám na to dokonce i povel. Pak zas andulku vezmu a uklidím jí mimo dosah psa. Hodí se mi to třeba, když na fenu prostě nemám čas a ona se tak řízeně zabaví sama. Musíte dbát na důslednost - zase vy určujete pravidla, ne že bude BOCka dvě hodiny sedět pod klecí a štěkat, ať jí klec sundáte a vy to nakonec uděláte - oni sou pěkný mrchy v tomhle smajlík. Vy budete určovat kdy a jak často. Další možnost, kterou třeba taky využívám, je dostat nežádoucí chování pod kontrolu povelu. Tzn., já mám na chování pasení povel ("paseme") a vyslovím ho jen v situacích, kdy to není nežádoucí a nebezpečné. Dám příklad - ona třeba ráda nahání holuby, kachny apod. - ale to není nebezpečné ani pro ní (holub jí nezajede jako třeba auto smajlík ani pro ty zvířata, jelikož prostě uletí. Takže, když chci já (zase, ne když chce pes!), vidím třeba na louce hejno holubů, řeknu si a ona už dlouho nepásla, tak vyslovím povel paseme, ona si je prožene a je spokojená smajlík. Když to nechci - tzn. v případě aut, srnek, zajíců, povel prostě nevyslovím a ona to nepase. Časem pochopila, že kvůli těmhle věcem se vzrušovat nemusí, protože jí to stejně nikdy nedovolím, takže to dělat přestala úplně. Naopak, pokud potkáme ty holuby - ona se podívá na mě, zeptá se mě pohledem, jestli smí nebo nesmí - já jí to buď dovolím, nebo požádám třeba o jiný povel - chůzi u nohy a pak jí třeba za odměnu, že to splnila, nechám holuby prohnat, nebo pokud to situace nedovolí (např. blízko je silnice), tak projde kolem holubů a nehoní, byť o nich moc dobře ví - ale já prostě nevyslovila magický povel, takže ona to neudělá. A jak sem jí to naučila? Prostě, když sme někde potkali holuby, ona za nima vyrazila, já sem řekla několikrát "paseme" ona si to s tím spojila. Časem, pokud vyrazila bez povelu, což jsem nechtěla, došla sem si pro psa, připla na vodítko a šlo se nekompromisně domů z procházky - bez křiku, bez trestů, prostě sme šli domů a zábava skončila. Pochopila to velmi rychle. Ještě ohledně těch aut, určitě trénujte a odměňujte chování, kdy je schopná jít kolem jedoucího auta bez toho, aniž by je pásla. Takže klidně i na té zahradě, psa mějte na vodítku, choďte kolem silnice do vzdálenosti, dokud je schopná vnímat a tu a tam odměňte za oční kontakt - že kouká po vás a ne po autech, a že jde v klidu. Pokud po autu vystartuje, prostě se seberte a se psem na vodítku odejděte pryč. Pokud není schopná vůbec vnímat, je na to dobrá ohlávka - borderky se vzrušují opticky, takže vy potřebujete v tu chvíli dostat pod kontrolu její hlavu - aby se na to nemohla koukat, což na obyčejném vodítku nejde. Ale jemně - s ohlávkou neškubejte, jen jí otočte hlavu pryč od auta. Nečekejte, že pasení aut přejde samo - tohle chování je samoposilující, tzn. že pes si tím, že prožene auta, uvolňuje do mozku endorfiny a stane se na tom doslova závislým. Vždy pamatujte nato, že pokud máte nějaký problém, musíte dostat pod kontrolu psa (vodítko, ohlávka) nebo prostředí (kotec bez možnosti vidět a honit auta). Ještě, odkud jste? Bylo by dobré se obrátit na cvičák, na kterém mají zkušenosti s borderkami, s nimi je potřeba pracovat trochu jinak, klasický cvičákovský dril jim nesedí-nějaká, že člověk bude hodinu chodit kolem silnice a psa povelovat k noze, k noze, vám moc nepomůže.

12.4.2015 15:18
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Lola1 napsal(a):
Náš pes to dělal taky.Ale pes z toho nějak vyrost teda ještě občas nějaké to auto, motorku či náklaďák, ale to jen vyjímečně.A když jsme viděli jak ho to baví tak jsme ho naučili zahánět slepice.A vyhánět je ze zahrady.Teda on se to naučil sám jenom řekneme slepičky a on už ví, že musí jít zahnat slepice.Myslíte, že by pro něj byli taky dobré ty ovce?

A vy je máte? Jako ty ovce? Nebo chcete dát psa pryč? Jinak moc nechápu Váš dotaz. Našich x voříšků v minulosti znalo povel "slepičky" také a naháněli je vždy večer do kurníku. A jeden dokonce uměl chytit OPATRNĚ králíka, který utíkal z králíkárny tak, že jej zalehl - ale neležel na něm plnou vahou, nedržel ho zuby, zkrátka nikdy mu neublížil, jen byl neocenitelnou pomocí, když tady ten králík-útěkář zase zdrhl...

12.4.2015 15:31
Lola1

XXX.XXX.1.239

No ovce mají známí.Rozhodně bych psa nedala pryč.Bydlí kousek takže by to nebyl problém. Tim jsem chtěla říct, že si teď vystačí se slepicema.Ale, že dřív taky takhle pás auta atd. Ale chodili jsme s nim na vodítku a snažili se mu to visvětlit, že se to nesmí a časem to pochopil.

13.4.2015 05:31
Hanka1

XXX.XXX.37.176

To manbea: Děkuji za zkušenosti za držení palců!

13.4.2015 06:04
Hanka1

XXX.XXX.37.176

To cernousek: Opravdu vřelý dík, že jste si dala práci s napsáním tak dlouhého a konstruktivního příspěvku! Jsem moc vděčná za rady a zkušenosti od někoho, kdo procházel něčím hodně podobným.

Když píšete "pokud se jí budete správně (!) věnovat", měla jste něco konkrétního na mysli? Kdyby tam nebyl ten vykřičník, tak mě to nejspíš tak nezaujme, ale takhle přemýšlím, co je to "správně".

Je mi opravdu líto, že ačkoliv máme k dispozici zahradu, tak musím nechat psa zavřeného. Neumím si úplně představit, co by to znamenalo ji na zahradě korigovat. Kdybych např. okopávala záhonky a pes byl puštěný na volno, jak jej korigovat? Mít ji na dlouhém vodítku a při každé její tendenci pást ji odvolávat - přitahovat, aby pochopila, že takhle ne?

Můžu se ještě zeptat ohledně pasení aut? To, co píšete, je srozumitelné a realizovatelné. Ale je to svým způsobem výcvik, který lze dělat v nějakém ohraničeném čase. Protože ale nebydlíme na samotě, denně procházíme cestami, po nichž auta jezdí a jsou velmi blízko, není kam víc pooddejít od silnice. Od začátku, co ji mám (teď to byly 3 měsíce), jsem se ji snažila učit, že když jede auto, má se podívat na mne. Pak dostane odměnu. Jenže už hodně dlouho stojíme na mrtvém bodě. Ona si to auto "odpase" - tedy přinejmenším na něj upřeně zírá nebo si lehne nebo vystartuje nebo všechno dohromady. A ve chvíli, kdy auto je pryč, tak se na mne podívá. Dostane odměnu. Nejsme ale schopné tohle žádoucí chování posunovat směrem kupředu, např. že by se na mne podívala o chvilku dříve. Ačkoliv ji vnadím na odměny opravdu hodně dobré, auto zřejmě nepřebijí. Možná by tam pomohla ta ohlávka, jak píšete...

Jinak jsem z Rožnova. Tady v Agility klubu mají zkušenosti s borderkami. Bohužel ale pro vytíženost letos na jaře neotevírají kurz pro veřejnost. Z toho důvodu chodíme do jedné z okolních vesnic na cvičák do kynologického klubu. Ale je to Štěněcí školka, tedy prozatím rozhodně žádný drill.

13.4.2015 06:10
Hanka1

XXX.XXX.37.176

To cernousek: Měla jste na mysli ohlávku typu Halti? Takové to, co je proti tahání na vodítku? Dívám se po internetu a nacházím jen toto.

13.4.2015 06:41

"Kdybych např. okopávala záhonky a pes byl puštěný na volno, jak jej korigovat? Mít ji na dlouhém vodítku a při každé její tendenci pást ji odvolávat - přitahovat, aby pochopila, že takhle ne?"
včera jsem se psy procházela kolem chlapíka pracujícího s rýčem na zahradě, kterého zcela ukázkově pásla jeho bordera...

Hanka1, v PPČ byl nedávno Šustův článek popisující jak odnaučovali borderu pást celý svět (nevím které číslo). Stejně tak doporučuji Šustovu knihu Trénink je rozhovor, kde taky popisuje řešení konkrétních problémů tuším včetně pasení aut...pracuje s klikrem - zkuste se nad tím zamyslet, určitě by jste se dostali dál (nechat borderu odpást auto a pak ji odměnit - při odnaučování pasení aut - není dobrý postup, cítíte to...?).

13.4.2015 07:41
Hanka1

XXX.XXX.37.176

(nechat borderu odpást auto a pak ji odměnit - při odnaučování pasení aut - není dobrý postup, cítíte to...?)

Idea byla odměnit za odpoutání se od auta a podívání se na mne. Ale opravdu to prozatím nikam nevede. smajlík

13.4.2015 07:47
Hanka1

XXX.XXX.37.176

Ještě občas děláme to, že si jdeme stoupnout na rušné místo, kde jezdí auto za autem (k supermarketu apod.)
Když jsme to udělaly poprvé, borderka byla totálně mimo, jen ležela a zírala, příp. vystřelovala za auty. Na mne se za tu třičtvrtě hodinu podívala jen 6x. Ale byla za to okamžitě odměněna. Příště se podívala 50x, pak 120x a pak už jsem to přestala počítat. Ve výsledku byla schopná si u rušné ulice se mnou hrát, cvičit...
Jenže to nemělo žádný efekt na pasení aut na zahradě nebo na pasení při chůzi podél cesty. Prostě asi jiná situace.

13.4.2015 08:58

Pást auta = honit auta a přeneseně všechno co se hýbe. To dělají skoro všichni nevychovaní psi, ale neříká se tomu vznešeně pasení.

13.4.2015 09:41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pást auta = honit auta a přeneseně všechno co se hýbe. To dělají skoro všichni nevychovaní psi, ale neříká se tomu vznešeně pasení.

Vzala jste mi to z "klávesnice". Nám takhle honil auta vipet. Že by pásl ?
Zadavatelce bych do začátku doporučila knížku : Radko Loučka Pasení se psem. Kdyby se totiž pasení projevovalo proháněním ovcí, moc by se chudinky nenapásly.

13.4.2015 10:41

Osobní zkušenost s tímto plemenem nemám...má ho jedna naše známá...pořídila si kvůli "údržbě trávníku" 3 čínský kachničky...pes...pokud nemá zábavu nebo práci s paničkou...pase kachny...je zabaven a vypadá velice spokojeně...drží kachny na trávě a nepouští je do záhonů...je docela sranda ho při tom pozorovat...ale jak říkám, vlastní zkušenost s tímto plemenem opravdu nemám takže jen zprostředkovaná zkušenost

13.4.2015 12:14
mishule

XXX.XXX.99.26

Zadavatelce bych do začátku doporučila knížku : Radko Loučka Pasení se psem. Kdyby se totiž pasení projevovalo proháněním ovcí, moc by se chudinky nenapásly.

Tak tak, také mám BOC, která pase vše co potká, ale tím způsobem, že si lehne, popřípadě strnule stojí a fixuje pohled. Pokud se jí nelíbí směr, kam se daná věc či zvíře pohybuje, pomalu začne kroužit okolo v čím dál menších kruzích směřovaných tam, kam chce ona.

A to je to ještě stěně, které nikdo k aktivnímu pasení (vlastně ani tomu pasivnímu) nevede.

Ovšem po cyklistech skáče taky (auta ji nechávají úplně chladnou, spíš by se s ním svezla, než po něm skočila), ale to je proto, že za 1. není perfektně vychovaná, stále na tom pracujeme,2. na cvičáku mi bylo řečeno, že to dělá kvůli strachu z neznáma. Takže já budu brát kolo a jezdit po zahradě s ní.

Jinak pro zadavatelku, cvičitel na kurzech základní poslušnosti mi vyprávěl o BOC, která opravdu pásla úplně vše, a tak její pozornost přehodili na obrany. Sama si neumím představit, jak přesně to pro toho psa fungovalo, ale prý to pomohlo, dvakrát týdně si zacvičila obrany, a pasení ji postupně přestalo tolik zajímat.

13.4.2015 12:26
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Ještě jsem si uvědomila, že u nás existuje nová sportovní disciplína Treiball- neboli Pasení míčů. Info na netu.

13.4.2015 15:35
balisek

XXX.XXX.165.178

A já mám doma pasteveckého čínského chocholatého psasmajlík.

14.4.2015 05:24
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Aha, díky, to byla možná i odpověď pro moji otázku, kterou jsem psala někdy ze začátku této diskuse. A také jsme kdysi takového psa měli.

14.4.2015 06:21

Můj pes také štěká a honí auta za plotem, ale vychází to z poněkud odlišného pudu, než u BOC, a o to jde...Postup odnaučování ovšem bude (respektive může být) stejný.

15.4.2015 08:18
jezicek

XXX.XXX.94.7

Ne ni to tak zcela pravda, cela rada chovani psu, ktere dnes lidem pri chovu psa jako spolecnika/kamarada nevyhovuje nebo komplikuje zivot, vychazi z vlastnosti, ktere naopak u predchozich generaci clovek cilene upevnoval: loveni, neduvera k cizimu, bitky s jinymi psy, zdrhani do vody, patologicka fixace na micek etc.

Ano, souhlasim, ze honeni vseho, co se hybe, jeste neznamena paseni, nicmene:

pokud si clovek koupi psa s pracovnimi ovcackymi predky a jehoz vlastnosti nebyly potlaceny at uz geneticky nebo vychovou: jednou treba potkate psy, co se v parku snazi nahnat vsechny matky s kocarky na jedno misto, vadi mu, ze se v metru rozjizdeji dvere a chce ji zas spojit v jeden celek a nebo nahani lidi kolem vytahu dovnitr, pochopite, ze to je trosku slozitejsi.

15.4.2015 08:51
Šarina

XXX.XXX.231.146

jezicek napsal(a):
Ne ni to tak zcela pravda, cela rada chovani psu, ktere dnes lidem pri chovu psa jako spolecnika/kamarada nevyhovuje nebo komplikuje zivot, vychazi z vlastnosti, ktere naopak u predchozich generaci clovek cilene upevnoval: loveni, neduvera k cizimu, bitky s jinymi psy, zdrhani do vody, patologicka fixace na micek etc.

pokud si clovek koupi psa s pracovnimi ovcackymi predky a jehoz vlastnosti nebyly potlaceny at uz geneticky nebo vychovou: jednou treba potkate psy, co se v parku snazi nahnat vsechny matky s kocarky na jedno misto, vadi mu, ze se v metru rozjizdeji dvere a chce ji zas spojit v jeden celek a nebo nahani lidi kolem vytahu dovnitr, pochopite, ze to je trosku slozitejsi.

Já mám psa ovčáckého plemene, jehož předci se po mnoho generací pasení nevěnovali vůbec a tato vloha nebyla ani nijak sledována. Náš pes nedělá nic z toho, co popisujete v posledním odstavci, ale ovce pase od prvního kontaktu zcela intuitivně (už má i několik zkoušek). Jediné, čím se ještě vyznačuje, je to, že mu v podstatě chybí lovecký pud. Je odvolatelný od srnky i od kočky na louce, aniž byl nějak extra cepován.

Pro zadavatelku: Honění aut opravdu není pasení, zvláště bordera pase jinak, než že by lítala kolem ovcí jako cvok. Auta honí (loví) skoro každý pes, který k tomu dostane příležitost, a vemi brzo se z toho stane nepříjemný zlozvyk.
Určitě zajeďte někam, kde se pase (možná budete překvapena, že třeba ani pást nebude, ne každá bordera se na to hodí- což mě osobně docela překvapilo), ale hlavně jí nenechávejte samotnou na zahradě, aby si nevypěstovala své vlastní činnosti-zlozvyky. Pastevecká bordera buď pase, nebo odpočívá v kotci, určitě nelítá po farmě a nevyhledává si práci. Ostatně, "ukončení práce" je při pasení docela důležitý cvik.
Držím palce a ozvěte se, jak dopadl váš kontakt s ovcemi. Docela mě to zajímá.

15.4.2015 09:01

jezicek napsal(a):

To je zajímavé, za svůj poměrně dlouhý život kdy se pořád pohybuji kolem psů, jsem potkala dost nevychovaných psů, ale nikdo tomu neříkal pasení.

17.4.2015 08:07
Hanka1

XXX.XXX.37.176

Chtěla jsem moc poděkovat za to, že jste tomuto tématu věnovali pozornost a přispěli svými zkušenostmi a nápady. Všechno jsem pročetla, bylo to podnětné, i když jsem na všechny příspěvky nestihla reagovat.

Zdá se, že jednou z nejdůležitějších infomací, která tu zazněla, je, že borderce je třeba regulovat volno a řízeně ji zavírat k odpočinku. Po pár dnech takového režimu je o poznání klidnější a lépe spolupracuje.

I téma ohledně pasení (a že ne všechno lítání kolem plotu musí být nutně pasení) je zajímavé a dává mi naději, že něco se může uklidnit i věkem a výchovou.

Pro ty, kteří navrhovali, abych borderku vzala k ovcím: Bohužel z osobních a rodinných důvodů toto prozatím není možné, i když nevylučuji, že do budoucna se k ovcím a pasení nějak dostaneme.
Zkusili jsme ale včera borderku vzít k mým příbuzným, kteří mají malé hospodářství s 5 kozami. Kupodivu borderka strávila většinu času vylizováním kočičích misek, na kozy se jen krátce koukla a zavrčela. Mnohem víc ji zajímali králíci, takže máme předběžně domluveno, že si 2 králíky na zkoušku vezmeme a uvidíme, jestli ji to zaujme více než auta kolem plotu.

Ještě jednou moc děkuji za příspěvky!
Hanka.

jibro

17.6.2019 21:26
jibro

XXX.XXX.210.147

Prosba pro administrátora - utněte prosím toto vlákno. Spousta rozumných pejskařů zde ztrácí čas s prapodivnou prepubertální rozmazlenou vílou, místo aby se věnovali svým "medvídkům" a nechali to děcko v pohodě a klidu odejít do pasťáku (nebo na Pokémony do kinča) - bez zvířátka. Ani morče!
Jirka Brodil, 60 let (z hrobu čerstvě povstalý), 603443693

17.6.2019 21:33

jibro napsal(a):
Prosba pro administrátora - utněte prosím toto vlákno. Spousta rozumných pejskařů zde ztrácí čas s prapodivnou prepubertální rozmazlenou vílou, místo aby se věnovali svým "medvídkům" a nechali to děcko v pohodě a klidu odejít do pasťáku (nebo na Pokémony do kinča) - bez zvířátka. Ani morče!
Jirka Brodil, 60 let (z hrobu čerstvě povstalý), 603443693

tohle vlákno je čtyři roky staré...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík