Krásný večer,
jen by mě tak zajímalo, jak reagujete na lidi, kteří chtějí hladit Vašeho psa. Tady v Praze je hodně turistů, kteří mají tendence se sápat po psovi bez zeptání za každou cenu. Potom jsou tu i tací (ale těch je významně méně), kteří se zeptají.Turistům zásadně zakazuji hladit mého psa, jejich chování ke psům mi vadí.Lidem, kteří se slušně zeptají ho občas nechám pohladit, ale není to pravidlo.Já osobně na cizího psa nikdy nesahám, ačkoli by to druhému pejskaři nevadilo.Občasné pohlazeni v rámci socializace toleruji, ale jinak mě to velmi obtěžuje. A co nejvíc nesnáším, když na psa někdo volá, píská...už z dálky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sama na cizí psy také nesahám. a svého psa hladit nenechávám, nechávala sem pouze když byl štěně, u dospělého psa už vyžaduji aby cizí lidi ignoroval, takže žádné hlazení.
Človeka, ktorý chce bez opýtania pohladkať môjho psa najprv zvozím (na môj majetok bez môjho dovolenia sa nesiaha...), potom to nechám tak. Ak má odvahu a bol varovaný - nech hladká aj bez môjho povolenia. Ale môj SAO (78 kg,82 KV) je naučený, že na seba nechá siahať iba ak dostane k tomu povel.
Ale ak ma niekto (hlavna ak má malé decko) slušne osloví a požiada, aby mohol psa pohladkať tak sa môže realizovať, mladý sa celkom rád hladká, tak nech sa vybláznia.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Dája6
napsal(a):
Tak já hladit nechávám a to protože mám pejsky canisáky a tam kontakt a hlazení se přímo vyžaduje. Jeden ten je přímo nadšený ze všech lidiček a ten druhý to jen toleruje v mé přítomnosti.
Na druhého psa, pokud se nezeptám a nedovolím tak nehladím.
Nemám canisterapeutické psy, ale samojed je plemeno, co miluje lidi, ten se vyloženě vnucuje. Berňák má lidi taky rád, ale nevyžaduje kontakt. Hladit se ovšem klidně nechá, je zvyklý od mala. Od začátku, co jsem s nima začala chodit mezi lidi, je chtěli hladit, hlavně děcka přibíhají. Ačkoliv já sama děti nemusím a kontakt s nima nevyhledávám, vždycky jsem se chovala mile a přátelsky, aby psi viděli, že je to v pořádku a nebyli ve střehu, copak se to děje. Mám velké psy, dospělí lidi se ptají vždycky, spíš se ptají způsobem, asi si je nemůžu poladit, že?" Když se nad tím zamyslím: pokud si za námi přijde se svým psem někdo pohrát, neřeším, jestli můžu psa pohladit nebo ne, na psu je to většinou vidět, že chce kontakt. Pravdou je, že pokud je to jork či bišon, ti se většinou bojí jak lidí tak psů a když se zastavíme s páníčkem na pokec, snažím se pejska kontaktovat a pohladit, aniž bych se taky zeptala, jestli můžu
Já hladit nechávám kdykoliv o to někdo projeví zájem. Jsem přesvědčená, že čím více lidí psi poznají, tím lépe pak dokážou vyhodnotit, jestli má člověk zlé nebo dobré úmysly. Prozatím se mi to vždy vyplatilo. Přestože jsem měla spoustu psů, kteří ve své genetické výbavě měli spíš ostražitost a nedůvěřivost, tak z nich vyrostli perfektně socializovaní psi, kteří sice vyhledávali kontakt s lidmi, ale v případě potřeby dokázali sami od sebe bránit. Stačilo, aby byli ostražití a hned jsem věděla, že něco není v pořádku.
Nechávám psy hladit. Nemám důvod tomu bránit. Mým psům to nevadí a protože bydlím ve městě, je fajn, že si zvykají i na cizí lidi.
Přesto dokážou uhlídat náš pozemek, umí dobře rozlišit, kdy hlídat a kdy se chovat k lidem přátelsky.
I na spoustě zkoušek bývá podmínka neagresivnost, snášení doteků od cizích, takže to beru jako trénink. Na výstavách to samé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
davidka
napsal(a):
Nechávám psy hladit. Nemám důvod tomu bránit. Mým psům to nevadí a protože bydlím ve městě, je fajn, že si zvykají i na cizí lidi.
Přesto dokážou uhlídat náš pozemek, umí dobře rozlišit, kdy hlídat a kdy se chovat k lidem přátelsky.
I na spoustě zkoušek bývá podmínka neagresivnost, snášení doteků od cizích, takže to beru jako trénink. Na výstavách to samé.
to je podmínka na všech zkouškách - u kontroly identity na psa sahají cizí lidi, a na hlášení před i po každoé disciplíně musí taky pes do blízkého kontaktu s rozhodčím.

Moji psy mají odmalička jen určitý okruh známých od kterých se nechají pohladit...jako štěnďata o to nestály...i když se k malým medvídkům silně připomínajícím bernardýny...všichni hrnuli, pejsek se schovával za mě, fena už od 3 měsíců dělala na takovéto lidi bububu, tak jsem je do toho nenutila a slušně požádala zájemce, aby si je nehladili, moji psi lidi ignorujou a nemají zájem se s nikým "kamarádit" . Jediné, co jsou ochotni tolerovat jsou malé děti... z těch je hlavně pesan celej naměko a paf
Taky jsem tento problem resila, ale spise z duvodu, ze mam malou civavu a vsichni ji chteji muchlat. Prochazka mestem je exibicionismus nejvyssiho kalibru :/ Kdyz chci jit rychle a mit pokoj, strcim si ho do kabelky, ale nasly se pani, ktere mi vrazily ruce i tam (klasicka kabelka, ne taska na psa). Kdyz se nekdo zepta, necham je, kdyz si ho volaji tak mu to jednodusse zakazu a on je ignoruje. Obecne mi to az tak nevadi, ale u 10teho cloveka za prochazku uz nadsena nejsem. Lepsit se to nebude, proste je mrnavej :)
Takze, podle moji a psi nalady :D.
Tak já tu budu asi za protivnou výjimku, ale psa hladit cizími lidmi nenechávám. Máme jezevčíka, který tak od půl roka věku o pozornost cizích lidí nestojí a osobně nevidím důvod, proč ho nutit do něčeho, co mu není příjemné. Při ošetření na veterině s ním problémy nejsou. Máme okruh známých, ke kterým je neuvěřitelně přátelský (i když je vidí třeba jedou dvakrát za rok) stejně jako k dětem z oddílu, kam jsem ho vodila od štěněte. Ti jsou "jeho", ale od náhodných kolemjdoucích si udržuje zdravý odstup. Bohužel pes i v šesti letech stále vypadá jako štěně, takže hodně lidí (nejen dětí ale i dospělých) má tendence si ho chtít pohladit a až na pár výjimek, jsem se ještě nesetkala s tím, že by se někdo zeptal. Stejně jako slečna výše jsem se dokonce setkala s tím, že jsem měla psa v batohu na zádech a nějací lidé ho začali hladit, když jsem kolem nich procházela ke dveřím při vystupování z autobusu. To mi, se přiznám, vadí a na podobně drzých nenechavců se nepříjemně ptám, jestli se zeptali. Většinou v kombinaci s hodně naštvaným výrazem to stačí k tomu, aby nechali psa na pokoji. Ale už jsem se setkala i s tím, že mi tatínek od dětí, které se také vrhly bez zeptání ke psu, vynadal, co si to dovoluji jim zakazovat hladit vlastního psa. To si pak říkám, kde se v lidech bere ta drzost. Pokud se mě náhodný kolemjdoucí zeptá, tak mu slušně odpovím, že pes nemá pozornost cizích rád a ještě nikdy se mi nestalo, že by to někdo ignoroval. Ale těch, co se nezeptají a hned se ke psu vrhají je drtivá většina. Občas mám pocit, že se z lidí vytratila základní slušnost i pud sebezáchovy. Vždyť i malý pes může kousnout a u cizího psa nikdy nemůžou vědět, jak na zareaguje, a mě by v životě nenapadlo si cizího psa hladit, ani se nezeptat.

Moji psi budí respekt, takže se na ně nikdo nevrhá (už), ale zároveň jako světlí chlupatí"míšánkové" tu touhu po pohlazení vyvolávají - HW má pohlazení od cizího jako cvik, pastevec má duši složitou a "zakusovací úchylku" a u něj vždy zvažuji, zda ano nebo ne... Zrovna včera nějaká známá mé kamarádky (potkali jsme se venku) se teda dovolila, a pak vzala pastevcovu hlavu do dlaní a strčila mu k čumáku nos...tohle nepochopím.

napsal(a):
Moji psi budí respekt, takže se na ně nikdo nevrhá (už), ale zároveň jako světlí chlupatí"míšánkové" tu touhu po pohlazení vyvolávají - HW má pohlazení od cizího jako cvik, pastevec má duši složitou a "zakusovací úchylku" a u něj vždy zvažuji, zda ano nebo ne... Zrovna včera nějaká známá mé kamarádky (potkali jsme se venku) se teda dovolila, a pak vzala pastevcovu hlavu do dlaní a strčila mu k čumáku nos...tohle nepochopím.
Někteří lidi jsou kaskadéři...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Nenechávám své psy hladit cizími a to z důvodu toho, že o to ani jeden z mých psů nestojí. A od tý doby, co k nám přibyl šarplaninec nemá moc lidí odvahu se zeptat. Když jsem měla jen 2 Berňáky, úplně sem nesnášela, když někdo bez dovolení na psa sahal (což mě neskutečně vytáčelo, ještě, když jsem viděla, že z toho pes není nadšen), bohužel medvídci, tak to bylo celkem časté a to jsem se naučila být opravdu za "arogantní fiflenu" a jakmile jsem zbystřila, že se k mým psům někdo žene, rázně jsem ho zastavila. Nevadí mi, když někdo ke mě přijde, pozdraví a zeptá se, zda může, na to odpovím, zkuste to, jestli pes bude chtít. Pes samozřejmě se od cizí ruky odtáhl a když byl někdo tak dotěrný, že na psa naléhal, pes vycenil zuby a zavrčel, aby dotyčnému došlo, že opravdu nemá zájem a to už jsem pak člověka usměrňovala i já. No a od té doby, co mám šarplanince se nikdo neopováží k psům jen přiblížit. Když se najde člověk, co tu odvahu má, ptá se, na to odpovím klasicky, když bude chtít on. A u něj je to že si opravdu vybere, komu to dovolí a komu ne. Na výstavách to bere asi jako samozřejmost a s rozhodčíma se i mazlí, na jeho pozemku návštěvy hlídá, ale moc se k nim nehrne. A pořvávání nebo mlaskání nebo pískání na psy nesnášim! Naštěstí Berňákům je to úplně šumák, ty vždy koukají jako: "To jako pískáš na mě?" Ale nijak na to nereagují, na tyhle "přidrzlé posuňky" mi posledně zareagoval šarplaninec, kdy bagrista (na louce, přes kterou chodíme do lese kopali nějaký potrubí či co) na mý psiska pokřikoval pískal, Berňáci nic, ale šarplaninec (který na procházkách nosí vždy náhubek) si to vzal nejspíš osobně a skutečně za hlasitého řevu, vyceněných zubů a naježenou srstí se jal vysvětlit to bagristovy. Ten zjistil, že přestřelil a vší hrůze šplhal na bagr, psa jsem odvolala asi 3m od bagru, jako normálně když ho odvolám, tak mě odběhne a řadí se mi k levé noze, tentokrát ne, stál 1m předemnou, zaujmul výhružný postoj a hlasitě vrčel. Psa jsem chňapla za obojek a větším obloukem jsme obešli bagr - samozřejmě bagrista dostal nespočet titulů od mé osoby a pokračovali dál přes louku do lesa. Myslím, že bagrista si příště rozmyslí na psa pokřikovat...
Takže ano, přesně tě chápu
Nechávám.
Menší fenka si každého, kdo si ji pohladí, přidává do seznamu - kamarád a při dalším setkání se k němu už vrhá sama. Stejně tak pozná lidi, kteří kontakt se psem nestojí a ty obchází bez povšimnutí.
Větší pes se tulí jen s námi. Pokud si ho někdo chce pohladit, tak nechám, ale ten jeho znuděný výraz opravdu stojí za to .
Když jsme procházeli s fenkou Prahou (v dešti a ona v pláštěnce), tak jsem tolik pozitivně naladěných a vysmátých turistů nikdy kolem sebe neviděla - a foťáky jen cvakaly .
Neznám racionální důvod, proč bych měla svým psům bránit kontaktu s cizími lidmi. Jsou to posteloví byťáci , čili hlídání a odstup od cizích osob se po nich nevyžaduje.
Lidé mají takovou drzost, že si bez zeptání pohladí mého 4-měsíčního německého ovčiaka.Hladiť ho mohou jen cizí děti, jinak rodina a moji známi.Dokonca si i vejdou ke nám do dvora a hladí ho, jeden soused ho na našem pozemku kopl a řekl, že ten pes musí mít před ním respekt.Neskutečně mě to vytáčí...Chceme ho i na hlídání, nechci aby na každého kdo k nám přijde vrtěl chvostom.Chodím s ním na cvičák, chceme cvičit i obranu.Lidé již v dnes době nemají respekt před ničím.
Hladit nechám po zeptání a jen některou holku ze smečky, protože ne všechny milují doteky cizích lidí, i když je snesou bez agrese, ale proč je k tomu nutit. Výjimkou je šarplaninka, tu hladit nenechávám, k cizím má odstup a nemá to ráda. Právě proto mě vytáčí některé dnešní maminky, které jdou kolem našich vrat a posílají malé děti (klidně 2-4 roky), ať se zblízka podívají na "medvídka", případně si ho pohladí. Bývám na ně dost nepříjemná, naštěstí fena má rozumu víc jak ony matky a od vrat ustoupí do "bezpečné" vzdálenosti.
kiko967
napsal(a):
Lidé mají takovou drzost, že si bez zeptání pohladí mého 4-měsíčního německého ovčiaka.Hladiť ho mohou jen cizí děti, jinak rodina a moji známi.Dokonca si i vejdou ke nám do dvora a hladí ho, jeden soused ho na našem pozemku kopl a řekl, že ten pes musí mít před ním respekt.Neskutečně mě to vytáčí...Chceme ho i na hlídání, nechci aby na každého kdo k nám přijde vrtěl chvostom.Chodím s ním na cvičák, chceme cvičit i obranu.Lidé již v dnes době nemají respekt před ničím.
Pokud nechcete aby psa nikdo hladit, tak prostě jim to neumožnit. Venku psa nenechávat hladit a doma ho mít tak, aby na něj cizí lidi nemohli. Dvůr zamykat, popř. udělat hustší pletivo na kotec, že na psa nikdo nešáhne.
Já nechávám hladit venku jen štěňata a to do doby než si sami řeknou, že už kontakt nechtějí. Většinou je to kolem 6.měsíce, kdy i začnou doma více "hlídat". Naši o ten kontakt nestojí a nutit je do toho nebudu. Mazlí se s doma + se širší rodinou a to jim stačí. Jsou to hlídací plemena, takže mají v sobě to, že s cizími se nemají moc bavit...

kiko967
napsal(a):
Pes, pokud má hlídače v sobě, hlídat bude a nějaké hlazení ho od toho neodvrátí. Navíc 4m štěně... A obrana už s hlazením nemá vůbec nic společného.
napsal(a):
Pes, pokud má hlídače v sobě, hlídat bude a nějaké hlazení ho od toho neodvrátí. Navíc 4m štěně... A obrana už s hlazením nemá vůbec nic společného.
Přesně tak.
Náš malý knírač lidi miluje (obzvláště děti). Když je však doma (RD se zahrádkou), tak na kolmejdoucí upozorní krátkým štěknutím a zavrčením. Naštěstí není "uječený" :)
Nenechávám cizími hladit své psy, ani jednoho.Nikdy nemůžu vědět kdo se mu bude libit a kdo né a u pastevce obzvlášť.To je úplně to samé jako bych šla po náměstí a zeptala se tam nějaké mamči jestli si můžu pohladit a pomuchlat její dítě.
Naše známe mí psy znají tolerují je a přidou se i pomuchlat .
No, vzhledem k tomu, že obřích psů se lidé nepsí spíše bojí, nemívali jsme s tím problém. Pes měl metrák a tak kupodivu si ho chtěly pohladit hlavně děti. NF jsou medvídkové, kteří by se nechali uhladit, ale jsem raději, pokud mi psa nikdo nehladí bez zeptání. Ale byla jsem párkrát ráda, že jsou klidní a zvyklí na hlazení a to když malá holčička z ničehonic chytla čubu okolo krku. Děti ze školky chodí okolo nás, takže ji všechny znají a nejsem si jistá, zda ji občas i nepohladí.
Mě samotné se stalo, že tříletá dcera vyběhla z krámu a pověsila se na krk obří doze. Paní stála za mnou jako solný sloup a jen sykla, že čuba nerada děti. No, čuba byla asi překvapená a nic jí neudělala. Obě děti vyrůstaly se zvířaty, věděly, že se k neznámým psům nechodí natož aby se hladili. Ale prostě ji ten pes tak okouzlil, že na všechno zapomněla. Proto se snažím, aby moji psi snesli lidské manýry, pokud jim nikdo neubližuje.
Mám spíš rezervované plemeno a po zeptání psa klidně pohladit nechám (působí ostře takže bez zeptání ho většina lidí nehladí). On většinu lidi ignoruje, tak je to rychle přestane bavit. Ale zas mi přijde lepší, když je pes zvyklý na hlazení cizích lidí, i když z toho není odvařenej, než aby na něj pak někdo sáhnul omylem nebo bez zeptání a on ho kousnul. Na hlídání to vliv nemá.
Když jsem ještě žila v Praze, měla jsem černou kříženku typo NO, lidi milovala a tak mi nevadilo, když si ji někdo pohladil, většinou bez ptaní, samozřejmě. Ale nepochopím, když se k ní třeba vrhla slečna zezadu a objala jí okolo krku, ten pes o ní nevěděl, fenka koukala napjatě do obchodu, kam zašel můj přítel, naštěstí byla opravdu dobračisko, tak to snesla. Teď mám fenu plavého hovíka, ta je k lidem odměřená a děti ráda nemá. Bydlíme na vsi, tak hlazení tolik není a od známých se pohladit nechá, ale stejně, lidé si myslí, že se jedná o zlaťáka a občas jednají podle svého názoru, že je to dobrák. Ale je pravda, že lidi jsou opravdu drzí a hloupí, měli jsme malou jízdárnu v Praze, když jsme měli malého oslíka (no, tehdy mu bylo okolo roku), naučil se utíkat z výběhu, tak jsme ho na louce uvazovali. A lidi na něj byli schopni posadit dítě, bez zeptání, ještě se rozčilovali, když jsme jim to vytkli. Přitom oslík byl zlomyslník, dokázal stát jak oslík a pak vyhodit, nebo si lehnout, nebo pěkně štípnout. Ostatně, někteří dobrodruzi dokázali přelézt ohradu ke koním a sednout si na ně. A to dokonce i na dost bujnou remontu, tehdy šlo hloupým holkám o život, ta kobyla byla poděs, naštěstí měla svůj klidnější den.
Pokud se lidé zeptají, tak je v klidu nechám pohladit jednu fenu (Naštěstí ta, kvůli které se většinou ptají), protože ta kontakt si lidmi (zvlášť dětmi) přímo miluje a prakticky komukoli, kdo ji začne hladit si lehne na záda a chce drbat pupíka (Ne vystrašeně, ale blaženě), druhá fena pochází ze špatných podmínek a cizích se bojí, takže tu nenechávám a s nejstarším psem chodíme na procházky výjimečně a to do míst, kde moc lidí nepotkáváme.
Pokud se lidé nezeptají, tak se snažím být slušný a vysvětlit jim, že to se opravdu nedělá, že nikdy nevědí, jak ten pes může zareagovat, i tak ale pro některé lidi určitě zním arogantně.
Jinak vlastní děti nemám, ale mne rodiče už od malička učili, že se na cizí zvířata bez zeptání nesahá, takže si nedokáži představit, že bych jen tak přišel k cizímu člověku a začal si hladit jeho psa, koně nebo kočku, nebo třeba i když jsme u někoho na návštěvě a pes ke mně sám přijde.
Naše fenka je trochu poděs. Dětem se líbí a zároveň miluje děti, od malička jsou navzájem jak magnet. Ale není zrovna z těch psů, kteří by si, jak se říká, byli vědomi své síly, hlavně co se živosti a vrtění ocasu týká. Nechávala a nechávám jí dětem pohladit, vždycky s děckem povídám, jestli má svého pejska, jací pejsci se mu líbí atd., vždycky řeknu, že ne každý pes má děti rád, že se musí vždycky zeptat. Fenku posadím a dítěti řeknu, ať nechá očichat pejskovi dlaň, pak pomalu hladí na zádech. Když není děcko příliš zbrklé, nechám mu fence podat mlsek. Velmi rychle se to naučila, většinou děti stejně hladí po hlavě a občas se stává, že jí děti nakonec obejmou nebo dají pusinku, je na ní vidět, že je šťastná, jak blecha, i když jí děcko češe hrabičkami na písek, ale ví, že musí sedět, ne, že bych jí něco udělala, ale že by byl konec pozornosti.
Dokonce se mi jednou stalo, že jsem ji měla čekat s náhubkem u kola (které normálně dost hlídá), šla jsem po ní uklidit bobek, a z druhého chodníku přes velkou silnici se za ní rozběhl chlapec, asi 4roky, málem ho přejelo auto. Z metrové vzdálenosti začal s přískoky po mé feně házet kaštany. V tu chvíli jsem dorazila, kluka jsem chytla za ruku (hlavně z toho důvodu, aby opět nevběhl do silnice), ten začal řvát a až po chvíli, jak dovolila dopravní situace, se objevila matka, která se po mně jala vřískat, co si to dovoluju, až v tu chvíli se fenka zvedla, aniž bych jí do té doby, krom původního "čekej", nějak povelovala.
Nedávno jsme byly na návštěvě u rodiny mého manžela, fenku jsem na malou chvíli svěřila tchýni. Bylo mi řečeno, že během té chvíle údajně málem pokousala vnoučka, kdyby tam nebyla . Přesto, když už jsem tam dál byla celou dobu, nevypátrala jsem, co se vlastně stalo, i když teda on kolem ní chodil tím dětsky zvědavým způsobem, a jak se k němu otočila, začal utíkat, což by ji možná mohlo dráždit, i když když jsem tam byla, nevšímala si toho. Řekla jsem mu, ať si jí nevšímá, pohladit si jí nechtěl. Přesto tchýně kluka opakovaně vybízela, "běž si pohladit pejska, teď ti nic neudělá, teď papá", "teď spinká", ne že by to byly pro moji fenu nějaké krizové momenty, ale rozum mi to zkrátka nebralo... Rodina je horší, jak cizí, cizím se můžete vyhnout.
Svoje psy nechavam (po zeptani) hladit, jsou to cevecka, tudiz je to socializacne vyhodne. A za plotem pak normalne hlidaji, nema to na to vliv.
Nemam tu zkusenost, ze by se na ma cevecka nekdo vrhal bez zeptani, dospeli maji respekt. Spis mi vadi rozjivene male deti, ktere jsou schopne do nich doslova vbehnout nebo po nich neco hazet. Psum je to teda jedno, ale me to vadi a kdyz vidim takhle deti bez dozoru, tak se jim snazim vyhnout nebo psy blokuju za sebou. Nemyslim ze by tem detem neco udelali, maximalne olizli apod ale nejsem zvedava na hystericke reakce rodicu, az se dite lekne a zacne jecet.

Mám s "hladiči" celkem špatné zkušenosti. Ptají se "můžu si ho pohladit?", pak dají ruku psovi nad hlavu - pes zvedne čumák - oni cuknou, dají psovi ruku nad hlavu atd. Když tenhle dribling chvíli trvá - pes se naštve - uhne, případně štěkne a je zle.
Někdy mám pocit, že jsou lidi sebevrazi : chlap vrazí hlavu do okénka 30x30 cm - jé, vy tam máte pejska. Kdyby vyjela, ani by nemohl uhnout.
V lese, proti nám se pohybují člověci, zavolám fenu, připnu ji na vodítko. ženská se rozeběhne proti nám, fena začne "řvát" paní se k ní vrhne s výkřikem : to je ten pejsek, co tancuje. Ne není to ten pejsek co tancuje a paní je sebe ( vrah né ) jen poškozovač.
A taky mě hrozně vytočí, když lidé začnou dávat psovi povely.Řeknu jim, že můj pes cizí lidi neposlechne ani náhodou, ale jim to nevadí, takže ještě k tomu čelím otázkám:''Proč ten pejsek neumí ani sedni'', ''Slečno, Vy máte ale hloupého/nevychovaného psa'', ''Váš pes vůbec neumí poslouchat/neposlouchá'', "Jděte s ním na cvičák''...
Na takové reakce se snažím neodpovídat a odejít, ale někdy jsou ti lidé natolik drzí, že si ode mne vyslechnou něco od srdce...To se mi potom vaří krev...

Clayton
napsal(a):
A taky mě hrozně vytočí, když lidé začnou dávat psovi povely.Řeknu jim, že můj pes cizí lidi neposlechne ani náhodou, ale jim to nevadí, takže ještě k tomu čelím otázkám:''Proč ten pejsek neumí ani sedni'', ''Slečno, Vy máte ale hloupého/nevychovaného psa'', ''Váš pes vůbec neumí poslouchat/neposlouchá'', "Jděte s ním na cvičák''...
Na takové reakce se snažím neodpovídat a odejít, ale někdy jsou ti lidé natolik drzí, že si ode mne vyslechnou něco od srdce...To se mi potom vaří krev...
Kde na takové lidi chodíte?
napsal(a):
Kde na takové lidi chodíte?
V centru Prahy. V MHD, na ulici, v parku...
Samozřejmě se psem chodím někam, kde lidi nejsou a může se v klidu vyběhat atd., ale někudy se tam musíme dostat.
A to byste ani nevěřil/a, čeho všeho jsou lidé schopní. Nebo na co všechno se Vás klidně zeptají.

Clayton
napsal(a):
V centru Prahy. V MHD, na ulici, v parku...
Samozřejmě se psem chodím někam, kde lidi nejsou a může se v klidu vyběhat atd., ale někudy se tam musíme dostat.
A to byste ani nevěřil/a, čeho všeho jsou lidé schopní. Nebo na co všechno se Vás klidně zeptají.
Vážně? Jsem taky z Prahy, ale tohle se mi nestává.
napsal(a):
Mám s "hladiči" celkem špatné zkušenosti. Ptají se "můžu si ho pohladit?", pak dají ruku psovi nad hlavu - pes zvedne čumák - oni cuknou, dají psovi ruku nad hlavu atd. Když tenhle dribling chvíli trvá - pes se naštve - uhne, případně štěkne a je zle.
Někdy mám pocit, že jsou lidi sebevrazi : chlap vrazí hlavu do okénka 30x30 cm - jé, vy tam máte pejska. Kdyby vyjela, ani by nemohl uhnout.
V lese, proti nám se pohybují člověci, zavolám fenu, připnu ji na vodítko. ženská se rozeběhne proti nám, fena začne "řvát" paní se k ní vrhne s výkřikem : to je ten pejsek, co tancuje. Ne není to ten pejsek co tancuje a paní je sebe ( vrah né ) jen poškozovač.
Dribling - to je přesné! Proto je třeba dobrý vzít děcko za ruku a hladit pejska spolu. Jojo, jak už se tu psalo mockrát, někteří lidi jsou nedovtipní, nepoučitelní, sebedestruktivní... Proto je potřeba mít psíka připraveného
Dobrá prevence proti hladičům je opatřit psa náhubkem, psovi to neublíží, on tomu nerozumí, když o něm říkají "to je ten zlý pes".

Psovi to neublíží, ale majitele vytočí ( sprosté slovo by bylo patřičnější ).
Jdu po cestě, fenu na vodítku, na cestě lomozí soused se dřevem, kolem něj skáče vzteklá kokřice. Protože nechci vyvolávat rozepře, obcházím ji loukou ( moje fena je 2x taková), kokřice vztekle útočí, moje fena ji přehlíží. Majitel volá : Ájinko, nech ji, to je ta zlá čuba. Nemám ve zvyku po lidech pořvávat, ale tenhle soused to schytal.
Taky jsem z Prahy a že by mi někdo chtěl psa drezírovat, se mi tedy ještě nestalo, ale hladiči bez pudu sebezáchovy jsou častí. Další sorta jsou "mudrlanti". Pokud jedu někam na špacír, tak prakticky pokaždé se v tramvaji nebo v autobuse setkám s někým, kdo mi na psa začne šišlat a litovat ho, jakej je chudinka malinkej divne týranej, že mu ta zlá ošklivá panička dala náhubek a vůbec, jak jen si to může dovolit nemít ho v tašce (je to prcek, ale sedm kilo už se přeci jen v tašce přes rameno pronese, takže musí po svých). Jednou se mě jeden chytrák v autobuse dokonce ptal, jestli takhle budu jednou sekýrovat i svého manžela, když jsem psovi dala povel "sedni". Když jsem mu klidně odpověděla, že pes prostě v bude sedět a bude mít náhubek (ke kterému měl pán také výhrady), protože to tak je v přepravním řádu, tak jsem ještě dostala vynadáno do té "dnešní drzé mládeže". V tu chvíli jsem v duchu pěnila, ale člověk to musí házet za hlavu...
šavlozubka
napsal(a):
Taky jsem z Prahy a že by mi někdo chtěl psa drezírovat, se mi tedy ještě nestalo, ale hladiči bez pudu sebezáchovy jsou častí. Další sorta jsou "mudrlanti". Pokud jedu někam na špacír, tak prakticky pokaždé se v tramvaji nebo v autobuse setkám s někým, kdo mi na psa začne šišlat a litovat ho, jakej je chudinka malinkej divne týranej, že mu ta zlá ošklivá panička dala náhubek a vůbec, jak jen si to může dovolit nemít ho v tašce (je to prcek, ale sedm kilo už se přeci jen v tašce přes rameno pronese, takže musí po svých). Jednou se mě jeden chytrák v autobuse dokonce ptal, jestli takhle budu jednou sekýrovat i svého manžela, když jsem psovi dala povel "sedni". Když jsem mu klidně odpověděla, že pes prostě v bude sedět a bude mít náhubek (ke kterému měl pán také výhrady), protože to tak je v přepravním řádu, tak jsem ještě dostala vynadáno do té "dnešní drzé mládeže". V tu chvíli jsem v duchu pěnila, ale člověk to musí házet za hlavu...
Nám se jednou stalo, že nám paní, která měla dost svých vlastních zavazadel mermomocně chtěla pomáhat nastoupit do vlaku, jakože fenku nemůžu unést. Když jsem jí řekla, že nastoupí sama, bylo to pro ní nepochopitelné, protože pes přece nemůže chodit po těch roštových schodech, chudák. Nechala jsem nastoupit tu paní a všechny ostatní lidi s dobrou vírou, že nás nebude kontrolovat, ale ona si na nás prostě počkala, i s těmi svými taškami, zařvala "tak pojď!". Já to nečekala, sama jsem se jí lekla, možná jsem i trhla vodítkem, fena couvla, málem skončila pod perónem, vytáhla jsem jí za podpaží a se sedřenou kůží. (Normálně bych jí fakt takhle nebyla schopna zvednout, byla to taková ta blesková krizová reakce.) Samozřejmě jsem se dozvěděla "Já jsem vám to říkala!" a ještě to musela před spolucestujícími rozmazávat. Na další zastávce jsme vystoupily, jinak bych asi nebyla schopna zachovat dekorum.

tapina
napsal(a):
Ale dřív, s něm. ovčákem, různými jinými kříženci jsem takové zážitky neměla. Nevím, jestli je to dobou...
A co máte za plemeno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Lady Celtic
napsal(a):
No tak to nevim jak presne by takove hlazeni cizima dopadlo nevidim duvod proc by mel cizi clovek sahat na meho psa.
Třeba proto, že má psy prostě rád? Jsem ráda, když si kdokoliv chce mé psy pohladit, je to lepší, než kdyby je chtěl nakopnout
Nevim asi jsem uz svym okolim moc zahorkla ale v mem okoli lidi spise psy travi, pokrikujou na vas ze vubec dychate a jednou kdyz jsem psovi zapomela dat kos tak na me volali policajty...uprimne si tady ani nedovedu predstavit ze by si toho meho "killera" nekdo chtel pohladit...doba je to zvlastni...takova oskliva.
Lady Celtic
napsal(a):
Nevim asi jsem uz svym okolim moc zahorkla ale v mem okoli lidi spise psy travi, pokrikujou na vas ze vubec dychate a jednou kdyz jsem psovi zapomela dat kos tak na me volali policajty...uprimne si tady ani nedovedu predstavit ze by si toho meho "killera" nekdo chtel pohladit...doba je to zvlastni...takova oskliva.
Jaké máte plemeno?
Své psy hladit cizími nenechávám. Nevidím jediný důvod, proč by se měli nechat osahávat od kdekoho. Drzounům, většinou ženám, chlapi tuto potřebu tak výraznou nemají, co sahají na cizího psa (mého) se většinou optám, zda si mohu pomuchlovat a pošmajchlovat pro změnu já je.
Na reakci "co si to dovolujete" jen se smíchem odpovím " a Vy"?
Většinou to kupodivu pochopí, omluví se a psovi dají pokoj.
Nenechávám, protože můj pes to nemá rád, muchluje se jen se mnou, mrzí mě to.Neberu to jako většina z vás, že někdo sahá na můj majetek.Chtěl bych aby si ho mohly děti pohladit, obejmout když je tak přitažlivý, ale on to zrovna od dětí nemusí.Má pohled medvídka Pů, ale je to medvěd, který chce svůj klid.A tak když se zjevíme občas někde v civilizaci, vymýšlím si, že je dnes nějaký divný, ať ho raději nechají, že zas půjdem dál, snad příště
Clayton
napsal(a):
Krásný večer,
jen by mě tak zajímalo, jak reagujete na lidi, kteří chtějí hladit Vašeho psa. Tady v Praze je hodně turistů, kteří mají tendence se sápat po psovi bez zeptání za každou cenu. Potom jsou tu i tací (ale těch je významně méně), kteří se zeptají.Turistům zásadně zakazuji hladit mého psa, jejich chování ke psům mi vadí.Lidem, kteří se slušně zeptají ho občas nechám pohladit, ale není to pravidlo.Já osobně na cizího psa nikdy nesahám, ačkoli by to druhému pejskaři nevadilo.Občasné pohlazeni v rámci socializace toleruji, ale jinak mě to velmi obtěžuje. A co nejvíc nesnáším, když na psa někdo volá, píská...už z dálky.
Jojo a někdy jsou i takový kreténi, že vidí, jak psa přivoláváte a žačnou na něj malskat a podobné "pič"vinky". Fakt bych na ně nejradší vlítla a jednu ji m vlepila. Schválně, jestli by jim došlo za co. Ale obávám se, že ne.
Jinak po zeptání ráda nechám svého psa pohladit - taktéž v rámci socializace. A bez zeptání, rovnou nadávám. Něco jako "jste normální? Proč si myslíte, že ten pes vás nekousne?" Nebo tak něco...
kykyna
napsal(a):
Jojo a někdy jsou i takový kreténi, že vidí, jak psa přivoláváte a žačnou na něj malskat a podobné "pič"vinky". Fakt bych na ně nejradší vlítla a jednu ji m vlepila. Schválně, jestli by jim došlo za co. Ale obávám se, že ne.
Jinak po zeptání ráda nechám svého psa pohladit - taktéž v rámci socializace. A bez zeptání, rovnou nadávám. Něco jako "jste normální? Proč si myslíte, že ten pes vás nekousne?" Nebo tak něco...
Jednou jsem dokonce byla svědkem tohoto: Čekala jsem v Plzni na tramvaj (ostrůvek jak jinak než uprostřed silnice, jak jen my to tu máme ) a na druhé straně za silnicí šla po chodníku dáma se psem. Najednou vedle mě chlápek a koukám, že na psa mlaská a šišlá! Normálně lákal psa do silnice! Nejspíš mu to nedošlo, nebo to byl vážně krypl, ale to co ta dáma pak udělala a co mu navykládala, by si za klobouk nedal. Čapla psa do podpaží přelítla silnici a jala se chlapa zmydlit.
Fakt idi o t.
Vadí mi, když cizí pejskaři mého psa krmí pamlsky (nechápu, jak je to jen může napadnout) a když na sebe lidé nechají mého psa skákat (vidím, že se chystá vyskočit, tak ji okřiknu, a oni na to - ale ne, mě to nevadí, vždyť je sucho... ta bunda je stejně na vyprání... atd.).
Ale pokud to nejsou houmlesáci, nevadí mi, že si ji pohladí. Miluje lidi a naopak ji frustruje, pokud se zastavíme třeba v hospodě na pivo, všude spousta lidí a nikdo se s ní nekamarádí ;-).
No ak sa bavíme o čistokrvných psoch (sPP) tak jednoznačne by vám to nemalo vadiť taký pes musí dovoliť na seba siahať a to hoci ako, pretože na výstave sa vás posudzovaťel pýtať nebude či môže siahnuť na psa, on siahne ak pes zareaguje nežiadúco, pes je vykázaný z kruhu a tým pádom prichádza o hodnotenie čo je velká škoda... ak máte psa bez PP a je určený na stráženie a pre vaše potešenie tak je to úplne jedno ja som mal fenu s pp a na dvore bola ako britva no vonku ju mohol hladkať hocikto, ale "NO" bez pp ktorý bol od malička vedený na stráženie si na meter nepustil nikoho.
wyandotte
napsal(a):
No ak sa bavíme o čistokrvných psoch (sPP) tak jednoznačne by vám to nemalo vadiť taký pes musí dovoliť na seba siahať a to hoci ako, pretože na výstave sa vás posudzovaťel pýtať nebude či môže siahnuť na psa, on siahne ak pes zareaguje nežiadúco, pes je vykázaný z kruhu a tým pádom prichádza o hodnotenie čo je velká škoda... ak máte psa bez PP a je určený na stráženie a pre vaše potešenie tak je to úplne jedno ja som mal fenu s pp a na dvore bola ako britva no vonku ju mohol hladkať hocikto, ale "NO" bez pp ktorý bol od malička vedený na stráženie si na meter nepustil nikoho.
Achjo, to je zase názor todlecto.
Jak můžete rozdělovat psy u hlazení na bez PP a s PP? To mi fakt hlava nebere...Upřímně, je to docela kravina co tu teď říkáte.
V jediným, v čem souhlasím, je to, že pes, co chodí na výstavy musí být zvyknutý na cizí kontakt, ale to je tak vše. Zbytek nesmysl, blbost. A totální.

Tak určitě je dobré, a to bez ohledu na vlastnictví PP, když na psa může sáhnout veterinář, a když pes nejde do hysterického oblouku, protože o něj třeba rukou zavadil kolemjdoucí ať už úmyslně nebo ne...A někteří máme PP psa, a výstavy nějak nenavštěvujeme...a někteří máme i PP hlídače, se kterými nevystavujeme, kteří na sebe nechají sáhnout a kteří jsou dokonce hlídači a to tak, že hodně...
Ja si myslím, že to závisí od toho čo je to za psa a na čo je využívaný. Pri strážnom psovi u ktorého potrebujem aby si nikoho nepustil k telu nebudem logicky nechávať ľudí, aby ho maznali. To, že na seba nechá siahnuť je vec druhá a je to o výchove.
Naopak môj vlkodav je vonku ako chodiaca atrakcia, každý si ho obzerá, deti ho chcú hladkať, rodičia sa boja no nakoniec sa s ním chcú fotiť a sú hotoví z toho aký je to maznák aj keď tak strašne vyzerá :) a on to zbožňuje, deti olizuje a nechá sa škrabkať. No ako by som mu to mohla odoprieť? :)
V každom prípade treba byť pri požiadaní o pohladkanie psa aspoň milý aj keď poviem nie, pretože často sa vonku stretávam so psíčkarmi čo sa tvária ako majstri sveta a robia nám potom zlé meno a ľudia nás majú za dementov. Všetci sme predsa boli deťmi a kto psa mať doma nemohol ako napríklad ja, tiež bol rád keď mu vonku niekto dovolil psíka pohladiť
Tak já mám psa s PP, na výstavy nechodíme, ale děláme CT. I tak prostě nemám ráda, pokud se mi na něj lidi bez dovolení vrhají, hladí, věší, mlaskají, nedejbože jej krmí... Nemám zájem, aby mi jej osahával kde kdo a považuji přinejmenším za slušnost, aby se ten člověk zeptal. Pes může být po operaci, nemocný, lekavý nebo cokoliv a nemusí mít prostě náladu. Takže já jsem tady od toho, abych ho chránila před náruživýma hladičema. Ano, můj pes je v pohodě a dám ruku do ohně, že nic neudělá, ale často mají potřebu jej ošahávat i připití/opilí lidé a já prostě o to nemám zájem!
Příklad za všechny. Trhám sáček na výkaly, pes na vodítku, u nohy, sedí a čeká. Najednou slyším křik, otočím se a vidím, jak mi na něj skáče dítě, rovnou kolem krku. Pes je zlatej, tak seděla koukal, o co tady jde, matka 100m daleko, tak jsem se jí zeptala, jestli je normální (můj pes má 50kg) a ona začla ječet, proč nemá takovej velkej pes koš, co kdyby její holku kousl! Tak to jsem se neudržela já...

hillary
napsal(a):
Tak já mám psa s PP, na výstavy nechodíme, ale děláme CT. I tak prostě nemám ráda, pokud se mi na něj lidi bez dovolení vrhají, hladí, věší, mlaskají, nedejbože jej krmí... Nemám zájem, aby mi jej osahával kde kdo a považuji přinejmenším za slušnost, aby se ten člověk zeptal. Pes může být po operaci, nemocný, lekavý nebo cokoliv a nemusí mít prostě náladu. Takže já jsem tady od toho, abych ho chránila před náruživýma hladičema. Ano, můj pes je v pohodě a dám ruku do ohně, že nic neudělá, ale často mají potřebu jej ošahávat i připití/opilí lidé a já prostě o to nemám zájem!
Příklad za všechny. Trhám sáček na výkaly, pes na vodítku, u nohy, sedí a čeká. Najednou slyším křik, otočím se a vidím, jak mi na něj skáče dítě, rovnou kolem krku. Pes je zlatej, tak seděla koukal, o co tady jde, matka 100m daleko, tak jsem se jí zeptala, jestli je normální (můj pes má 50kg) a ona začla ječet, proč nemá takovej velkej pes koš, co kdyby její holku kousl! Tak to jsem se neudržela já...
Asi záleží na plemeni, ale ani jednou se mi u čuby nestalo, že by se na ní vrhalo nějaké dítě, spíš se jí bojí.

hillary
napsal(a):
No, mám cane corso.:) Tohle se mi u dítěte stalo poprvé a doufám, že naposledy.:(.
Hmm tak to jsou lidi fakt sebevrazi, nám se to naštěstí za celé 4 roky nestalo.A mám rtw.
napsal(a):
Hmm tak to jsou lidi fakt sebevrazi, nám se to naštěstí za celé 4 roky nestalo.A mám rtw.
Nám po sedmi letech, co jej máme poprvé, u dítěte. Ale jinak u dospělých už vícekrát, že jsem se třeba na zastávce otočila ženská mi jej objímala..
Jinak hlazení bez varování i u dětí, s doprovodem rodičů, kteří hlásí, že mají doma psa, takže se děcko nebojí...
Po těch letech už mě překvapí málo co, ale stejně mi to vadí. Není to plyšák, aby byl k dispozici komukoliv. Lidi ani nerespektují, když leží vyřízenej po cvičení, nebo ve vedru a chce mít klid. Snažím se to v 95% vysvětlovat slušně, ale někdy i mně nervy ujedou, když je někdo extra dotěrnej...

hillary
napsal(a):
Nám po sedmi letech, co jej máme poprvé, u dítěte. Ale jinak u dospělých už vícekrát, že jsem se třeba na zastávce otočila ženská mi jej objímala..
Jinak hlazení bez varování i u dětí, s doprovodem rodičů, kteří hlásí, že mají doma psa, takže se děcko nebojí...
Po těch letech už mě překvapí málo co, ale stejně mi to vadí. Není to plyšák, aby byl k dispozici komukoliv. Lidi ani nerespektují, když leží vyřízenej po cvičení, nebo ve vedru a chce mít klid. Snažím se to v 95% vysvětlovat slušně, ale někdy i mně nervy ujedou, když je někdo extra dotěrnej...
Tak to chápu, ale jemu to extra nevadí, ne?
napsal(a):
Tak to chápu, ale jemu to extra nevadí, ne?
Většinou ne (jen opilci a extra dotěrní, to odchází za mě), naštěstí je fakt zlatej. Ale jak jsem psala, někdy je fakt unavený, má toho plný kecky, nebo jednou byl po opěraci, tak byl takovej netečnej - neměl prostě náladu a tak se to snažím těm lidem i vysvětlit. Aby pochopili, že se pes může leknout, může jej něco bolet, nebo prostě někdy cvičíme (chůze u nohy, atd) a prostě není žádoucí, aby si jej někdo všímal. Prostě, že je slušné se zeptat, protože já taky nelezu do každýho kočárku poňuchňat si miminko, i když se mi moc líbí a mám děti ráda.:).
loolucy
napsal(a):
Achjo, to je zase názor todlecto.
Jak můžete rozdělovat psy u hlazení na bez PP a s PP? To mi fakt hlava nebere...Upřímně, je to docela kravina co tu teď říkáte.
V jediným, v čem souhlasím, je to, že pes, co chodí na výstavy musí být zvyknutý na cizí kontakt, ale to je tak vše. Zbytek nesmysl, blbost. A totální.
Aká blbosť ? vysvetlite čo je na tom blbosť? ved je to tak pes s PP nemôže byť agresívny voči ludom tam je to len prínos v socializácii, jasne že by sa cudzí človek mal spýtať ale vadiť by to nemalo ak sa opýta či može a s dovolením pohladí, ale pes bez PP ako som písal je to úplne jedno to je na človeku ako si ho naučí, ak taký pes je agresívny treba ho zvládať a v meste by mal mať určite náhubok :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Co je na tom za blbost?
No asi to, že PP (průkaz původu) nijak neurčuje chování psa či jeho cvičitelnost, ale pouze příslušnost k danému plemeni...
wyandotte
napsal(a):
Aká blbosť ? vysvetlite čo je na tom blbosť? ved je to tak pes s PP nemôže byť agresívny voči ludom tam je to len prínos v socializácii, jasne že by sa cudzí človek mal spýtať ale vadiť by to nemalo ak sa opýta či može a s dovolením pohladí, ale pes bez PP ako som písal je to úplne jedno to je na človeku ako si ho naučí, ak taký pes je agresívny treba ho zvládať a v meste by mal mať určite náhubok :).
Proč nemůže být pes s PP agresivní vůči lidem a pes bez PP (či kříženec, vořech) ano? A jak to vůbec může být rozdílné jen podle ubohých papírů? To jako, že mám dva psy na dvoře, jeden s PP a druhý bez, a budu socializovat jen toho s PP, protože přece má papíry? A u toho druhého si řeknu, že ten papíry nemá, ten socializovat nepotřebuje?!?
wyandotte
napsal(a):
Už to někdo za mě vysvětlil :).
loolucy
napsal(a):
Už to někdo za mě vysvětlil :).
Když oni jsou psi s PP jenom na výstavy, přece si ho za ty prachy někdo nepořídí jen jako parťáka, nedejbože na hlídání, nebo sport a bez toho, aby na něm choval a vystavoval... (ironie)
wyandotte, prosím, nastudujte si něco, pozjišťujte info o tom, co PP znamená (jak bylo vysvětleno, jedná se pouze o průkaz původu psa, tedy vím, že si kupuji dané plemeno s jistými předpoklady) a pak sama uznáte, že Vaše příspěvky jsou minimálně úsměvné.:).
skaia
napsal(a):
Proč nemůže být pes s PP agresivní vůči lidem a pes bez PP (či kříženec, vořech) ano? A jak to vůbec může být rozdílné jen podle ubohých papírů? To jako, že mám dva psy na dvoře, jeden s PP a druhý bez, a budu socializovat jen toho s PP, protože přece má papíry? A u toho druhého si řeknu, že ten papíry nemá, ten socializovat nepotřebuje?!?
No pes s PP by agresívny nemal byť už len s toho dôvodu že papiermi sa zaručuje nielen výzor ale aj povaha, ak ma niekto doma psa za 700€ tak pochybujem že ho bude mať len na stráženie, a preto sa nato využívajú psy bez PP, ja som ale nepovedal že taký pes nemôže byť socializovaný.. jednoducho u psov bez PP nieje nič zaručené takýto psy majú častejšie poruchy správania, ja mam momentálne tiež bez PP aby ste si nemysleli že som nejaký namyslenec s drahým psom :).

PP nic nezaručuje! Průkaz původu FCI definuje FCI ve svém chovatelském řádu v bodě 16. takto : " Průkazy o původu psů uznávané FCI se považují za platný doklad o původu, nikoliv však za osvědčení o vlastnostech zapsaného psa. ".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Možná se pletu, ale nemluví wyandotte pouze o jednom plemenu, tedy o NO? Nemyslí to tak, že papírový pes který má dané ve standardu, že nesmí být agresivní, to má víceméně zaručené? Narozdíl od křížence, který je míchnutý bůhví z čeho? Jak ovšem píšou ostatní, nepomůžou ani papíry zlatem vytištěné, na špatně socializovaného a vychovaného psa...
wyandotte
napsal(a):
A co když mám psa s průkazem původu určeného k hlídání?
"bohužel" mám sheltii a tak každý kdo ji vidí, na ni začně šišlat apod. Pokud se dotyčný slušně zeptá, dovolím pohladit ale jen pod mým dozorem (fena moc nemá ráda odrostlé děti), ale pokud se nezeptá, psa rázně odvolám k noze (chodí hodně na volno) a i ten tón většinou stačí, aby dotyčný pochopil, že nestojím, aby se s mým psem mazlil :) fena je také na dospělé vítací typ, pak mi chce vítat každého...
jinak mám jednu špatnou zkušenost, kdy tři slečny číňanky mi asi 10 min chodili za prdelí a snažili se psa nalákat ať jde k nim, pískali apod. a hrozně si ho fotili a snažili se udělat selfie, když se pes zastavil něco očuchat...pes šel na vodítku u nohy a ony normálně přiskočili ke mě a psovi a začali se fotit...no to bylo na mě moc

rapotacka11
napsal(a):
Proč?
Proč jste je nenechala vyfotit se s ní ?
Protože byly drzé?
Mám čínského naháče - plemeno, jež vždy budí pozornost (ať už je to nadšení, zvědavost nebo odpor). Kde-kdo si chce na něj sáhnout, jaký je to vlastně pocit. Pes příliš kontakt s cizími lidmi nevyhledává, před nataženou rukou uhne. Když se však někdo slušně zeptá, ochotně psa přivolám, nechám zájemce pohladit ho či vyfotit se s ním, zodpovím případné otázky... Beru to jako propagaci plemene - pozitivní zkušenost ovlivňuje mínění o něm. Navíc je to i dobrá forma socializace. Nebudu přece na lidí protivná jen proto, že se líbí můj pes.
Když byla fenka ještě miminko, nechala moje maminka nějakou postarší paní si ji na ulici pochovat. Stěně se zřejmě vrtělo a milé paní spadlo rovnou na hlavičku. Několik minut křičelo na celé sídlišťe a od té doby lidem nevěří. A já také ne, málem jsem dostala infarkt, když jsem to slyšela a od té doby tyhle náhodné ochmatávače upřímně nesnáším.
Mám teď doma měsíc štěně. Přivezla jsem si ho, když mu bylo osm týdnů. Budí hodně pozornosti, má celkem nevšední barvu, takže si ho hodně lidí chce hladit. Většinou je nechávám, plánuju se psem výstavy, takže musí být zvyklej na cizí a není to žádný pes obranář, takže nechci, aby byl na lidi ostrej.
Ale nedávno se mi stalo, že jsme potkali skupinku kluků a jeden přišel k mýmu psovi a hladil si ho. Druhý den, jsme toho kluka potkali znova a on se k psovi doslova přihnal a začal ho zase hladit. To už jsem mu řekla, že jestli neví, že se má nejdřív zeptat, když si chce pohladit cizího psa. Chvíli na to jsme potkali takovou babku, špinavou, vypadala jako bezďačka, která už na něj natahovala neskutečně zaprasený ruce. Tak to jsem jí řekla, že si ho teda hladit nebude. A od tý doby nenechávám každýho, aby si ho hladil, protože to není žádný veřejný majetek, aby na něj každej bez dovolení hrabal.
Mě to teda vůbec nevadí. Hladěj je většinou děti a ty se ptají. A když bylo mýmu špicovi cca 3 měsíce, tak jsem jej pustila, v rámci socializace mezi skupinku našich, kluků" z Domova bez zámku /postižení/ a měli jsme z toho radost všichni .A jak tady někdo psal výše: na výstavách se taky rozhodčí neptá...
"Hladiči" jsou děsní. Mne se ještě nikdo nikdy nezeptal, prostě fenku začnou bez varování hladit po hlavě. Nejčastěji v mhd, na zastávce nebo když někde postáváme.Ona je vůči lidem kliďas, ale mne to hrozně vadí, navíc jsem jí už jednou viděla, jak známému dala (po naprosto pohodovém seznámení) najevo, že on jí teda hladit kdy se mu zachce, nebude! Takže to řeším tak, že po osobě vystřelím rukou, chytnu za zápěstí a upozorním, že cizí pes se nehladí, Vždycky se hrozně leknou Jednou jsem takhle ztrapnila paní učitelku před jejími pubertálními studentíky.
Danczéz
napsal(a):
"Hladiči" jsou děsní. Mne se ještě nikdo nikdy nezeptal, prostě fenku začnou bez varování hladit po hlavě. Nejčastěji v mhd, na zastávce nebo když někde postáváme.Ona je vůči lidem kliďas, ale mne to hrozně vadí, navíc jsem jí už jednou viděla, jak známému dala (po naprosto pohodovém seznámení) najevo, že on jí teda hladit kdy se mu zachce, nebude! Takže to řeším tak, že po osobě vystřelím rukou, chytnu za zápěstí a upozorním, že cizí pes se nehladí, Vždycky se hrozně leknou Jednou jsem takhle ztrapnila paní učitelku před jejími pubertálními studentíky.
Hmm, to mi ale zase přijde jako hodně přehnaná reakce. Myslím, že slovní upozornění, pokud si to nepřejete, by snad všichni respektovali...?
Mě překvapily dvě holčičky ve věku kolem 5let dotazem:"Teto, můžeme si pohladit Vašeho pejska?" Třeba to s nastupující nejmladší generací nebude až tak tragické .
fikovnice
napsal(a):
Hmm, to mi ale zase přijde jako hodně přehnaná reakce. Myslím, že slovní upozornění, pokud si to nepřejete, by snad všichni respektovali...?
Mě překvapily dvě holčičky ve věku kolem 5let dotazem:"Teto, můžeme si pohladit Vašeho pejska?" Třeba to s nastupující nejmladší generací nebude až tak tragické .
Snad to nevyznělo tak, že ty lidi nějak brutálně napadám Prostě jim tu ruku zarazím. Myslím, že kdyby se po nich ohnal pes, je to mnohem horší varianta, pořád si ještě nejsem 100% jistá, ani po pěti měsících, co od útulkáče čekat... A respektovali...No, víte, dospělá už nějaký ten pátek jsem, k mojí smůle a vzhledu ovšem stále vypadám jako dítě, takže s tím respektem to bude všelijaké, spousta těch lidí je schopná mi i tyknout...
Danczéz
napsal(a):
Snad to nevyznělo tak, že ty lidi nějak brutálně napadám Prostě jim tu ruku zarazím. Myslím, že kdyby se po nich ohnal pes, je to mnohem horší varianta, pořád si ještě nejsem 100% jistá, ani po pěti měsících, co od útulkáče čekat... A respektovali...No, víte, dospělá už nějaký ten pátek jsem, k mojí smůle a vzhledu ovšem stále vypadám jako dítě, takže s tím respektem to bude všelijaké, spousta těch lidí je schopná mi i tyknout...
Tak u útulkáče to asi chápu, nevíte co má za sebou...
Danczéz
napsal(a):
Btw - víte, co by mnozí dali za mladistvý vzhled a možná i za to tyknutí?
Ja s týmto problém nemamám pes (weimarský stavač/ohar) nosí náhubok takkže je hneď každým označený ako ten nebezpečný krvilačný pitbull a jazvečík ten sa len tak pohladkať nedá radšej sa tomu vyhýbá a hneď sa skryje za velkého "pitbulla" ale keď sa nájde taký kto má tu odvahu sa spýtať či môže pohladkať tak mu to dovolím ale zatiaľ za posledé rooky taký boli asi len 4-5.
P.S. Chodíme skoro stále na volno.
fikovnice
napsal(a):
Ale to víte, že si nestěžuji. Jen jsou v životě chvíle, kdy člověk potřebuje trošku zapůsobit a s vzezřením čtrnáctileté holky to jde těžko. No a s tím útulkovým pejskem. Ona určitě nebyla týrána nebo tak něco, povahu má zlatou...Ale pak dostane pískací hračku a má z ní záchvat hrůzy. Tak si říkám, že budu obezřetná a nedostanu jí do situace, kdy by se mohl projevit nějaký skrytý strach. I třeba strach o mne- dost si mne hlídá a také z toho se třeba může vyvrbit nepříjemná situace. A to se určitě může stát každému pejskovi. Asi je lepší být vždy připraven na každou možnou situaci
Jo, miluju lidi, když přijdou, začnou bez dovolení hladit psa a ptají se kolik mu je, jak se jmenuje, odkud ji mám, z kolika je štěňat, kolikátá v pořadí ve vrhu...a co s ní všechno děláme.Když se bavím s pejskařem v parku, nemám problém se zodpovězením jakýchkoliv otázek, ani s hlazením mého psa, vyjma krmení, to mi vadí...Ale nemusí mě lidi na ulici zpovídat jak u výslechu.
Jinak můj pes miluje hlazení, ale já na to mám alergii.Můj pes není pražská památka pro turisty.A komentáře lidí v MHD týkajících se náhubku jsou (přemýšlím, co napsat...)-"Chůůůdáček, co ti to dali...?'' "No, mu se nelíbí ten náhubek, ha ha ha...'' No, já ti ho nemůžu sundat, to by panička nadávala...''.
Clayton
napsal(a):
Jo, miluju lidi, když přijdou, začnou bez dovolení hladit psa a ptají se kolik mu je, jak se jmenuje, odkud ji mám, z kolika je štěňat, kolikátá v pořadí ve vrhu...a co s ní všechno děláme.Když se bavím s pejskařem v parku, nemám problém se zodpovězením jakýchkoliv otázek, ani s hlazením mého psa, vyjma krmení, to mi vadí...Ale nemusí mě lidi na ulici zpovídat jak u výslechu.
Jinak můj pes miluje hlazení, ale já na to mám alergii.Můj pes není pražská památka pro turisty.A komentáře lidí v MHD týkajících se náhubku jsou (přemýšlím, co napsat...)-"Chůůůdáček, co ti to dali...?'' "No, mu se nelíbí ten náhubek, ha ha ha...'' No, já ti ho nemůžu sundat, to by panička nadávala...''.
Vy jste jako já! A taky ještě když se snaží psovi něco dát k jídlu! To vidím rudě! A komentáře:" No jo, to ty nesmíš chudáčku, ty musíš jen doma granule, viď..." Na Prčicích jsem mírně přiopilému pánovi hodila jeho řízek na hlavu. Když se ho snažil posedmé (!) nacpat psovi do tlamy. A ty připomínku k náhubku jsou na facku. Doslova. Přitom si dokážu představit ty kecy, kdyby ten náhubek neměla...
Já si dokonce ani nehladím psa, který s okolo mne přátelsky motá, zatímco kecám s jeho páníčkem. A většina pejskařů to dodržuje také, co jsem si všimla.
Když se někdo zeptá, tak mi hlazení našeho štěnda (4,5 měsíce) nevadí, lidi miluje a je vždy štěstím bez sebe.
Sranda je to ale u dětí. Ona má totiž úžasnej způsob vítaní, je to něco mezi vytím, štěkáním a vrčením a ještě v rytmu "bububu" , u toho se kroutí a mává ocasem. Takže když potkáme na ulici dítě/děti, vždycky by chtěla jít za nimi se pomuchlovat, ale někdy začne nějaké dítě (nevím podle čeho si je vybírá) tím svým "bububu" vítat a maminky se zamračeným výrazem berou děti za ruce, do náručí nebo i přechází na druhý chodník. Já pak vysvětluji, že je to štěně a že si chce jen hrát
Danczéz
napsal(a):
Ale to víte, že si nestěžuji. Jen jsou v životě chvíle, kdy člověk potřebuje trošku zapůsobit a s vzezřením čtrnáctileté holky to jde těžko. No a s tím útulkovým pejskem. Ona určitě nebyla týrána nebo tak něco, povahu má zlatou...Ale pak dostane pískací hračku a má z ní záchvat hrůzy. Tak si říkám, že budu obezřetná a nedostanu jí do situace, kdy by se mohl projevit nějaký skrytý strach. I třeba strach o mne- dost si mne hlídá a také z toho se třeba může vyvrbit nepříjemná situace. A to se určitě může stát každému pejskovi. Asi je lepší být vždy připraven na každou možnou situaci
Jo to znám. Strach o paničku. Mám dva útulkové kocoury a mladší je opravdu extrémně žárlivý a také si mě hlídá - říkám mu kočkopes.
Mam amstaffa a dcera jorka hoku jorka k cizim lidem nejde a amstaff je zas opak ale tamnzas nejdou lidi ale pokud nekdo chce a i deti necham je normalne hladit a treba deti s amstaffem blbnout ale musim hlidat preci jenom pri hre mohou nechtene dite povalit
samozdrejme radosti
Nenechavam pohladit bezdomovcem nebo opilcem mam s tim svoje zkusenosti kdy nam prisel ozrala aniz bychom se znali a chytil psa za trisla a kolem krku tak jsem mu vynadal a on ze kyslel ze je to znamej psa jse odvolal a ozrala odesel jakmile se stratil z dohledu pustil jsem psa a ten nanferovku bezel za nim si to vyridit docela me zatrnulo
byla to vterina
takze bezdaci a alkaci ne
Pokud se mě někdo slušně zeptá, nemám problém nechat svoje štěně pohladit. Naštěstí mám v okolí až překvapivé množství maminek, které opravdu zastavují své horlivé dítě a jdou se mě nejdřív zeptat, jestli si jejich Pepíček/Anička může štěňátko pohladit. Což je super - minimálně už jen proto, že moje fena děti z pro mě záhadného důvodu naprosto miluje, takže by je nejradši poskákala a umazlila k smrti, takže ji rovnou můžu chytit za obojek a děcko si tak může v klidu štěstím slintajícího psa pohladit. Doufám, že se nikdy nedostaneme do situace, kdy se mi na ni nečekaně cizí dítě vrhne a ona ho porazí (těch deset kilo na to bohatě stačí). Nevadí mi ani klasický konverzační koloběh "jé, můžu si ho pohladit - a kolik má - a co to je za rasu - a je to fenka nebo pes - a jak se jmenuje", už to mám naučené jak pohádku a často si i dobře pokecám, takže mám zpříjemněnou vycházku o sociální kontakt Jediné, co mi teda přišlo trošku ujeté bylo, když za mnou přišla paní s poměrně přímým dotazem "Dobrý den, co to je a kolik stál"...
Asi jako všichni nemám ráda, když se mi někdo dere k psovi bez zeptání - a hlavně když se kvůli tomu potom vzteká. Ono totiž naše štěně bere lidi s klidem, ale jakmile si někdo vynutí její pozornost, tak začne radostně poskakovat, takže už se mi několikrát stalo, že mi někdo bez zeptání na chodníku začal ohrabávat psa a pak se pohoršoval, že mu poskákala zaprášenýma packama oblečení...
Vrchol nevychovanosti pro mě teda bylo, když jsem před dvěma týdny byla s fenou ve psím výběhu a nějaký kravaťák si tam na lavičku přišel sníst svačinu, protože "on nebude sedět v parku s bezďákama". Kdyby tam jenom tak seděl, tak by ho feňule očenichala a šla si zase hrát se mnou, ale sotva jsem se otočila abych došla pro míček, už jsem jen koutkem oka viděla, jak do ní milý pán láduje slaninu - no dobrý, kdyby ale hned potom nezačal předvádět hysterický záchvat, protože štěně samozřejmě kolem něho začalo tajtrlíkovat, vyskakovat mu na kolena a chlapík mezitím hystericky vřeštěl "odvolejte si ho, on mě zašpiní, ať jde pryč, já v těch kalhotech musím do práce, dělejte laskavě něco, ať mě nechá být, odveďte si ho pryyyč". Takže jsem měla na dalších deset minut fenu ve výběhu na vodítku a držela se, abych pánovi neřekla něco o pr...
A nevím jak vy, ale já třeba osobně hrozně nemám ráda, když se někdo, kde jde třeba za námi, o mém psovi nahlas baví. Vždycky mi to připadá podobně neslušné, jakoby někdo nahlas komentoval třeba cizí oblečení nebo účes (samozřejmě blbé přirovnání, ale...), prostě jako kdybych tam nebyla. Neřeknu, když zaslechnu třeba "jé, ten je hezkej", ale někdy z těch lidí padají fakt nekonečné monology "mlask mlask mlask jéééé pejsek, muck muck, hvízd, podívej jak je hezkej, asi je mu vedro, co to asi je, jaký má hezký hnědý nožky, a ocásek, jeee, kolik asi má" nebo fakt perly typu "jééé, podívej na to štěňátko akity inu" nebo "podívej, to je ale roztomilej malej bernardýn!" (mám AUO).

Vilemina
napsal(a):
Pokud se mě někdo slušně zeptá, nemám problém nechat svoje štěně pohladit. Naštěstí mám v okolí až překvapivé množství maminek, které opravdu zastavují své horlivé dítě a jdou se mě nejdřív zeptat, jestli si jejich Pepíček/Anička může štěňátko pohladit. Což je super - minimálně už jen proto, že moje fena děti z pro mě záhadného důvodu naprosto miluje, takže by je nejradši poskákala a umazlila k smrti, takže ji rovnou můžu chytit za obojek a děcko si tak může v klidu štěstím slintajícího psa pohladit. Doufám, že se nikdy nedostaneme do situace, kdy se mi na ni nečekaně cizí dítě vrhne a ona ho porazí (těch deset kilo na to bohatě stačí). Nevadí mi ani klasický konverzační koloběh "jé, můžu si ho pohladit - a kolik má - a co to je za rasu - a je to fenka nebo pes - a jak se jmenuje", už to mám naučené jak pohádku a často si i dobře pokecám, takže mám zpříjemněnou vycházku o sociální kontakt Jediné, co mi teda přišlo trošku ujeté bylo, když za mnou přišla paní s poměrně přímým dotazem "Dobrý den, co to je a kolik stál"...
Asi jako všichni nemám ráda, když se mi někdo dere k psovi bez zeptání - a hlavně když se kvůli tomu potom vzteká. Ono totiž naše štěně bere lidi s klidem, ale jakmile si někdo vynutí její pozornost, tak začne radostně poskakovat, takže už se mi několikrát stalo, že mi někdo bez zeptání na chodníku začal ohrabávat psa a pak se pohoršoval, že mu poskákala zaprášenýma packama oblečení...
Vrchol nevychovanosti pro mě teda bylo, když jsem před dvěma týdny byla s fenou ve psím výběhu a nějaký kravaťák si tam na lavičku přišel sníst svačinu, protože "on nebude sedět v parku s bezďákama". Kdyby tam jenom tak seděl, tak by ho feňule očenichala a šla si zase hrát se mnou, ale sotva jsem se otočila abych došla pro míček, už jsem jen koutkem oka viděla, jak do ní milý pán láduje slaninu - no dobrý, kdyby ale hned potom nezačal předvádět hysterický záchvat, protože štěně samozřejmě kolem něho začalo tajtrlíkovat, vyskakovat mu na kolena a chlapík mezitím hystericky vřeštěl "odvolejte si ho, on mě zašpiní, ať jde pryč, já v těch kalhotech musím do práce, dělejte laskavě něco, ať mě nechá být, odveďte si ho pryyyč". Takže jsem měla na dalších deset minut fenu ve výběhu na vodítku a držela se, abych pánovi neřekla něco o pr...
A nevím jak vy, ale já třeba osobně hrozně nemám ráda, když se někdo, kde jde třeba za námi, o mém psovi nahlas baví. Vždycky mi to připadá podobně neslušné, jakoby někdo nahlas komentoval třeba cizí oblečení nebo účes (samozřejmě blbé přirovnání, ale...), prostě jako kdybych tam nebyla. Neřeknu, když zaslechnu třeba "jé, ten je hezkej", ale někdy z těch lidí padají fakt nekonečné monology "mlask mlask mlask jéééé pejsek, muck muck, hvízd, podívej jak je hezkej, asi je mu vedro, co to asi je, jaký má hezký hnědý nožky, a ocásek, jeee, kolik asi má" nebo fakt perly typu "jééé, podívej na to štěňátko akity inu" nebo "podívej, to je ale roztomilej malej bernardýn!" (mám AUO).
Tak to bych toho kravaťáka pěkně vyprovodila!
napsal(a):
Tak to bych toho kravaťáka pěkně vyprovodila!
Taky chodíme do psího výběhu a v Návštěvním řádu je něco v tom smyslu, že jsou tam psi navolno a Vy musíte počítat s tím, že na Vás některý může skočit (ne útočit, ale třeba štěňata skáčou radostí)a ušpinit Vás...
Clayton
napsal(a):
Taky chodíme do psího výběhu a v Návštěvním řádu je něco v tom smyslu, že jsou tam psi navolno a Vy musíte počítat s tím, že na Vás některý může skočit (ne útočit, ale třeba štěňata skáčou radostí)a ušpinit Vás...
No, u nás tedy ve všech výbězích je pouze to, že za chování psa a škody jím způsobené, je zodpovědný majitel, tedy i případné zničení oblečení někoho jiného. Ps i ve výběhu má být pod přímým vlivem majitele...
Každopádně, pán byl asi celkem de.il a řekl abych mu svoje. I když nárok sedět tam má, stejně jako požadovat odvolání psa:(.
hillary
napsal(a):
No, u nás tedy ve všech výbězích je pouze to, že za chování psa a škody jím způsobené, je zodpovědný majitel, tedy i případné zničení oblečení někoho jiného. Ps i ve výběhu má být pod přímým vlivem majitele...
Každopádně, pán byl asi celkem de.il a řekl abych mu svoje. I když nárok sedět tam má, stejně jako požadovat odvolání psa:(.
Sedět a požadovat odvolání - na to právo samozřejmě má, ale už nemá právo cpát vašeho psa jeho jídlem. V tom případě se opravdu nemůže divit, že na něj pes s vidinou té dobré věci, co má v ruce, stále skáče.
Mě se takhle jednou pokoušla náhodná kolemjdoucí krmit psa, než jsem ji stihla něco říct, pes na ni skočil a ženská vřeštěla, že je špinavá, no nečekaně, když nabízí psovi žrádlo, tak na ni skočí.. kdo by to byl řekl.
mishule
napsal(a):
Sedět a požadovat odvolání - na to právo samozřejmě má, ale už nemá právo cpát vašeho psa jeho jídlem. V tom případě se opravdu nemůže divit, že na něj pes s vidinou té dobré věci, co má v ruce, stále skáče.
Mě se takhle jednou pokoušla náhodná kolemjdoucí krmit psa, než jsem ji stihla něco říct, pes na ni skočil a ženská vřeštěla, že je špinavá, no nečekaně, když nabízí psovi žrádlo, tak na ni skočí.. kdo by to byl řekl.
Já bych mu to nedovolila, samozřejmě, jak jsem psala, pán byl hňup...
Ale kdyby mu pes třeba ten oblek roztrhl, bohužel by mohl klidně považovat náhradu škody..:(
To jen, jak někdo psal, že je v provozním řádu, že máte počítat ve výběhu s ušpiněním... To by bylo zvláštní, protože i ve výběhu je člověk zodpovědný za škody způsobené jeho psem.. Ať k tomu vedlo cokoliv, bohužel.
hillary
napsal(a):
Já bych mu to nedovolila, samozřejmě, jak jsem psala, pán byl hňup...
Ale kdyby mu pes třeba ten oblek roztrhl, bohužel by mohl klidně považovat náhradu škody..:(
To jen, jak někdo psal, že je v provozním řádu, že máte počítat ve výběhu s ušpiněním... To by bylo zvláštní, protože i ve výběhu je člověk zodpovědný za škody způsobené jeho psem.. Ať k tomu vedlo cokoliv, bohužel.
V řádu se píše, že se tam pohybují psi v různých fázích výcviku-třeba neposlušní a že musíte počítat s tím, že Vás nějaký může obtěžovat.Samozřejmě by to pánečka nemělo nechat chladným, ale dotyčný by neměl propadat hysterickému záchvatu...
Clayton
napsal(a):
V řádu se píše, že se tam pohybují psi v různých fázích výcviku-třeba neposlušní a že musíte počítat s tím, že Vás nějaký může obtěžovat.Samozřejmě by to pánečka nemělo nechat chladným, ale dotyčný by neměl propadat hysterickému záchvatu...
Tak to je dobré, u nás (Brno) je naopak, že majitel zodpovídá za svého psa a škody jím způsobené...
+ co vím od policistky, tak i ve výběhu má mít majitel psa pod svým vlivem...
Můj pes na cizí mlaskání, volání či pískání nereaguje
Občas se setkám s tím že se lidé zeptají, tak je vždy pohladit nechám... Občas se stane i že se nezeptají, to jim ale většinou nevyjde, fenka je k cizím většinou zdrženlivější (patří to k povaze plemene), takže odběhne, nebo pokud je dotyčný natolik drzý že psa i "popadne" tak se ožene, má docela vymakaný způsob cvaknutí zuby u nohy nebo tváře.
Ale nikdy by nekousla...!

fikovnice
napsal(a):
Já trochu odbočím : Když na vás v 25 pohvizdují puberťáci - fakt není o co stát. . Ale to už je dááávno.

Danczéz
napsal(a):
Vy jste jako já! A taky ještě když se snaží psovi něco dát k jídlu! To vidím rudě! A komentáře:" No jo, to ty nesmíš chudáčku, ty musíš jen doma granule, viď..." Na Prčicích jsem mírně přiopilému pánovi hodila jeho řízek na hlavu. Když se ho snažil posedmé (!) nacpat psovi do tlamy. A ty připomínku k náhubku jsou na facku. Doslova. Přitom si dokážu představit ty kecy, kdyby ten náhubek neměla...
Já si dokonce ani nehladím psa, který s okolo mne přátelsky motá, zatímco kecám s jeho páníčkem. A většina pejskařů to dodržuje také, co jsem si všimla.
Tak to ode mě dostal chlap přes pazouru, až mu tyčinka, co nabízel psům upadla. Ve městě v parčíku za šera vylezl chlap z křoví a nabízel psům na dvojvodítku psí tyčinku. Nevím, jestli by si ji vzali, to by pak slízli jednu oni. Takhle ji slíznul chlap, jen heknul.
napsal(a):
Tak to ode mě dostal chlap přes pazouru, až mu tyčinka, co nabízel psům upadla. Ve městě v parčíku za šera vylezl chlap z křoví a nabízel psům na dvojvodítku psí tyčinku. Nevím, jestli by si ji vzali, to by pak slízli jednu oni. Takhle ji slíznul chlap, jen heknul.
Super! Jste odvážná, na mne někdo vylézt z křoví, tak zdrhám, ani tyčinku nepostřehnu. Ta moje by to právě i sežrala, sice se zarazí, když houknu, že "fuj", ale vysvětlujte to útulkovému psovi...Proto jí už nesmí dávat nic ani přátelé a známí, snažím se naučit, že jídlo jen od rodiny (prostě ti nejbližší, co jsou s ní v kontaktu). Nestojím o to, aby sežrala něco otráveného. Nebo třeba čokoládu apod. Jestli je někdo natolik divný, aby lezl z křoví a krmil cizí psy, může je krmit i něčím absolutně nevhodným. Nebo narušení lidé, viz. ten někdo, kdo v zoo hodil ke gorilám jablko s hřebíky...A u nás by k parádnímu průjmu stačila i suchá houska od bezdomovce..(= maminky historka, když měla fenku na hlídání. Vyřešila to šalamounsky a milému opilému bezdomovci začala hrozit, že na něj psa poštve. Zalekl se ).
napsal(a):
Já trochu odbočím : Když na vás v 25 pohvizdují puberťáci - fakt není o co stát. . Ale to už je dááávno.
V mém případě je to také už dávno. Bohužel...
A máte asi pravdu, že mlaďoši si jaksi víc cení vykání. Vzpomínám si, že jsem byla teenager (a fakt ještě hodně mladá) a najednou mi jedna paní z baráku vykla, i když předtím mi roky tykala, jak jsem se zatetelila, že už jsem dospělá .
napsal(a):
No jak jsem ten příspěvek četla a Vy píšete:"Ve městě v parčíku za šera vylezl chlap z křoví a nabízel..."
Tak jsem se až zalekla, co bude pokračovat .

fikovnice
napsal(a):
No jak jsem ten příspěvek četla a Vy píšete:"Ve městě v parčíku za šera vylezl chlap z křoví a nabízel..."
Tak jsem se až zalekla, co bude pokračovat .
Jó, nevím, co by následovalo, kdyby si psi tu tyčinku vzali . Já na to zvědavá nebyla, a tak jsem ho flákla. Nic odvážného na tom, se dvěma psy na dvojáku, nebylo. Když viděli, že pán není kamarád, pověsili se do vodítka a ořvali ho. Při představě, že bych je nemusela udržet, radši rychle šel svou cestou.

Nesnáším hladiče a krmiče. já sama nemám potřebu osahávat psy ani když jejich majitele znám, Klidně se s jinými pejskaři dám do řečí ale ani by mě nenapadlo na psa sahat a nebo mu něco dávat. Bohužel i mezi pejskaří je plno debilů kteří mají pamlsky pro svého psa a plnými hrstmi je rozhazují i pro psy cizí. Můj pes je mírumilovný, přátelský ale není důvod proč by ho měl každý osahávat na potkání. Chci aby se k cizím choval nevšímavě. Jedinou vyjímku udělám když jde o opravdu maličké dítě, které si chce pohladit psa a jeho rodič se mě nejprve slušně zeptá.Ovšem když se mě dospělá ženská na přechodu kde čekáme na zelenou zeptá jestli může pohladit psa, žasnu kde se v lidech ta hloupost bere. Pokud má někdo nutkavou potřebu dotýkat se zvířat at si nějaké pořídí domů, v útulcích je jich dost.

napsal(a):
Nesnáším hladiče a krmiče. já sama nemám potřebu osahávat psy ani když jejich majitele znám, Klidně se s jinými pejskaři dám do řečí ale ani by mě nenapadlo na psa sahat a nebo mu něco dávat. Bohužel i mezi pejskaří je plno debilů kteří mají pamlsky pro svého psa a plnými hrstmi je rozhazují i pro psy cizí. Můj pes je mírumilovný, přátelský ale není důvod proč by ho měl každý osahávat na potkání. Chci aby se k cizím choval nevšímavě. Jedinou vyjímku udělám když jde o opravdu maličké dítě, které si chce pohladit psa a jeho rodič se mě nejprve slušně zeptá.Ovšem když se mě dospělá ženská na přechodu kde čekáme na zelenou zeptá jestli může pohladit psa, žasnu kde se v lidech ta hloupost bere. Pokud má někdo nutkavou potřebu dotýkat se zvířat at si nějaké pořídí domů, v útulcích je jich dost.
A nejlepší je, když takový spřátelený pejskař naučí psa ( vašeho ), že pro něj má vždycky plné kapsy piškotů a pak křičí : ať na mě ten tvůj pes neskáče. Ani náhodou jsem fenu neokřikovala, co ji naučil, to měl. On ji bude prokrmovat a já ji pak budu okřikovat? Podotknu, že na nikoho jiného ( cizího) neskákala, držela si od lidí zdravý odstup.
Podobně teď sestra naučila mou fenu, že jí vždycky něco přiveze. A čím víc na ni skákala, tím rychleji dobrotu vybalovala. A pak taky : Atˇna mě neskáče. Co si naučila, to má. Teď dostala rozum ( sestra) a trvá na tom, že fena nic nedostane, dokud nebude slušně sedět a čekat ( fena).
Teď mě napadlo krásné téma. Jak a čím jste si zkazili psa - učený přece s nebe nespadl

Vy se divíte, že si lidi hladí psy ?
http://www.novinky.cz/krimi/377438-divka-prostrcila-ruku-s-mobilem-do-klece-s-tygrem-ten-ji-sekl-packou.html.
napsal(a):
Vy se divíte, že si lidi hladí psy ?
http://www.novinky.cz/krimi/377438-divka-prostrcila-ruku-s-mobilem-do-klece-s-tygrem-ten-ji-sekl-packou.html.
Hmm, jako 16letá by už rozum mít mohla!
A ještě jsem si vzpomněla na jednu odlišnou kategorii lidí: "protipsí hulváti". Lidé, kterým pes hrozně překáží, hází po něm nesnášenlivé pohledy a nedej bože, když se jim v mhd připlete alespoň na dosah...Včera jsme protipsího hulváta potkaly v metru. Jsem tak pyšná, jak feňule jezdí způsobně, lehne a celou dobu se ani nepohne...ale ne, chlápek, odhadem tak 120 kg jí šlápne na ocas a když začne bolestí a leknutím štěkat, chlap se dotčeně otočí a pronese: "dop*dele, to sem se lek..." Nevím jak moc to bylo schválně, ale šlápl tak neomylně, v prázdném vagonu, že to snad omylem býti nemohlo... A už se mi několikrát stalo, že po ní lidé šlápli (to většinou omylem), ale už jsem taky zažila, kdy jí "jakože omylem" vzali přes hlavu kufříkem, nebo kolenem. Člověk nemá ani čas zareagovat, protože to udělají při vystupování: drknou a jsou pryč...To snad už radši toho "hladiče"...
Danczéz
napsal(a):
A ještě jsem si vzpomněla na jednu odlišnou kategorii lidí: "protipsí hulváti". Lidé, kterým pes hrozně překáží, hází po něm nesnášenlivé pohledy a nedej bože, když se jim v mhd připlete alespoň na dosah...Včera jsme protipsího hulváta potkaly v metru. Jsem tak pyšná, jak feňule jezdí způsobně, lehne a celou dobu se ani nepohne...ale ne, chlápek, odhadem tak 120 kg jí šlápne na ocas a když začne bolestí a leknutím štěkat, chlap se dotčeně otočí a pronese: "dop*dele, to sem se lek..." Nevím jak moc to bylo schválně, ale šlápl tak neomylně, v prázdném vagonu, že to snad omylem býti nemohlo... A už se mi několikrát stalo, že po ní lidé šlápli (to většinou omylem), ale už jsem taky zažila, kdy jí "jakože omylem" vzali přes hlavu kufříkem, nebo kolenem. Člověk nemá ani čas zareagovat, protože to udělají při vystupování: drknou a jsou pryč...To snad už radši toho "hladiče"...
Máte pravdu, tihle lidi jsou hrozná h... S feňulí jezdím relativně často vlakem, ať na výlety nebo na cvičák a sic je to většinou v pohodě, tak už několikrát se mi stalo, že i když byl vagon prázdný, dotyčný musel prostě jít těsně kolem feny (já ji pro jistotu vždy stáhnu k sobě pod nohy, takže na ni nestihnou šlápnout, nic...) a když nestihl dupnout fence na ocas, tak mě alespoň pořádně vrazil do kolene a to jsem se tedy vždy hlasitě ozvala. Dokonce bych řekla, že to byl vždy jeden a ten samý člověk.
Jednou se mi taky ve vlaku stalo, že mi fenka štěkla na pozdrav jinému psovi, který byl na druhém konci vagonu, pes na ni štěkl zpět a byl klid. No a zrovna v tu chvíli šel průvodčí a nějaká děsně starostlivá opálenější maminka si průvodčímu začala hlasitě stěžovat, že jí ten můj pes sežere děti. Fenka v klidu ležela na podlaze u mě, na čumáku košík a v té době ještě desetikilové štěndo. No díky bohu byl průvodčí normální, cvakl mi lístek a šel dál.
mishule
napsal(a):
Máte pravdu, tihle lidi jsou hrozná h... S feňulí jezdím relativně často vlakem, ať na výlety nebo na cvičák a sic je to většinou v pohodě, tak už několikrát se mi stalo, že i když byl vagon prázdný, dotyčný musel prostě jít těsně kolem feny (já ji pro jistotu vždy stáhnu k sobě pod nohy, takže na ni nestihnou šlápnout, nic...) a když nestihl dupnout fence na ocas, tak mě alespoň pořádně vrazil do kolene a to jsem se tedy vždy hlasitě ozvala. Dokonce bych řekla, že to byl vždy jeden a ten samý člověk.
Jednou se mi taky ve vlaku stalo, že mi fenka štěkla na pozdrav jinému psovi, který byl na druhém konci vagonu, pes na ni štěkl zpět a byl klid. No a zrovna v tu chvíli šel průvodčí a nějaká děsně starostlivá opálenější maminka si průvodčímu začala hlasitě stěžovat, že jí ten můj pes sežere děti. Fenka v klidu ležela na podlaze u mě, na čumáku košík a v té době ještě desetikilové štěndo. No díky bohu byl průvodčí normální, cvakl mi lístek a šel dál.
"děsně starostlivá opálenější maminka" - to je protimluv!
mishule
napsal(a):
Průvodčí bývají obvykle vůči pejskům dost tolerantní co jsem měla tu čest poznat. Stejně ale ve vlaku jezdíme mimo kupé, sedneme si někam ke dveřím. Je nám pohodlněji a nemůžeme nikoho obtěžovat svou přítomností. A průvodčí to vždy okomentují takovým chápavým pohledem
Danczéz
napsal(a):
Průvodčí bývají obvykle vůči pejskům dost tolerantní co jsem měla tu čest poznat. Stejně ale ve vlaku jezdíme mimo kupé, sedneme si někam ke dveřím. Je nám pohodlněji a nemůžeme nikoho obtěžovat svou přítomností. A průvodčí to vždy okomentují takovým chápavým pohledem
Já kromě jednoho průvodčího si také nemůžu stěžovat. A také raději sedíme blízko dveří, Kupéčka nám tedy nejezdí, ale většinou si sedáme tak, abychom nikde nepřekáželi. Když jedeme na cvičák, tak zůstanu stát u dveří, jelikož je to jen tři zastávky.
Ale jinak mě průvodčí mile překvapují, jeden mi dokonce řekl, ať psovi sundám náhubek, protože jí musí být vedro.
Problém jsou hulváti obecně a ti se najdou i mezi pejskaři. Třeba jeden čerstvý zážitek. Jela jsem metrem. To bylo poněkud narvané, jak už to tak v podvečer bývá, a přistoupil pán s vlčákem a batohem. Vypadali, že jedou z nějakého vandru. Nejenže mi pes pošlapal nohy, ale pán mě ještě několikrát během jízdy nabral batohem (a na slušnou žádost, jestli by nemohl dávat pozor nereagoval), protože je problém bagáž sundat ze zad. Při výstupu pak ještě pes všechny ořval a pán nic.
Jinak zpět k tématu. Co mi přijde horší než hladiči, jsou lidé, kteří mají pocit, že musí druhým mluvit do výchovy. Jela jsme s prckem ze špacíru a zrovna to s ním šilo, tak jsem ho srovnala, aby seděl a pán sedící na nejbližší sedačce se do mě pustil, jakej je chudák, že má náhubek a jestli prý budu takhle komandovat i svého manžela. A to jsem malýmu jenom řekla "sedni". Na slušnou odpověď, že v MHD náhubek mít musí a že by měl v klidu sedět, se mi dostalo označení "Tý dnešní drzý mládeže". Nebo jedlou na procházce jsme potkali paní s malým vzteklým psíkem, která mi řekla ať malýho pustím z vodítka, že si to musej vyříkat a že kdyby nebyl na vodítku nebude agresivní. Malej byl tehdy po úraze a seděl mi u nohy a jenom koukal a čekal až otrapu zaženu.
mishule
napsal(a):
Já kromě jednoho průvodčího si také nemůžu stěžovat. A také raději sedíme blízko dveří, Kupéčka nám tedy nejezdí, ale většinou si sedáme tak, abychom nikde nepřekáželi. Když jedeme na cvičák, tak zůstanu stát u dveří, jelikož je to jen tři zastávky.
Ale jinak mě průvodčí mile překvapují, jeden mi dokonce řekl, ať psovi sundám náhubek, protože jí musí být vedro.
Také se mi to stalo! A shodou okolností asi tak hodinu poté, co jsem napsala ten pochvalný příspěvek o hodných průvodčích. Zašily jsme se s fenkou úplně na konec vlaku, do takové té místnosti pro cyklisty. A pan průvodčí hned, že "tam nikdo není a že snad ten náhubek mít nemusí" apod. A to upozorňuju, že bylo sedm ráno, ještě nebylo horko a ve vlaku klimatizace, já husí kůži na pažích... Ale komu čest, tomu čest: to pak člověk zapomene na všechny prudily a hladiče, když se potká s nezištně milým člověkem
Danczéz
napsal(a):
Tak to je opravdu síla, já jsem se naštěstí ještě s nikým takovým nesetkala. Bydlím třeba ve velkém paneláku a stává se, že důchodci chodí kolem mne a špačkují cosi o čoklech u boudy a atd., každopádně na psa mi ještě nikdo naschvál nešlápl, nebo ho neuhodil.
Já se psy makám a ve vší skromnosti mi v rušných prostředích fungují perfektně, taková bezdůvodná averze mne někdy zamrzí, na druhou stranu ani aktivní hladiče nemusím. Občas se mi ale stane, že mne na ulici zastaví nějaký člověk a chválí mne a výkony mých psů (že nás někde viděl cvičit, nebo byl na místních závodech) To je zase fajn
Kincl
napsal(a):
Mě zas vytáčí když malý psi, teda většinou jsou navolno a jejich majitelé 50metrů daleko a ten pes na vás začne skákat a vy ho musíte odstrčit, jinak budete špinavý. Nechápu proč takové psy pouští navolno když je nemaj vychovaný že nesmí.
Nebo mrňaví uštěkaní psi na postroji a na flexině, přičemž majitelé jejich běsnění zpravidla komentují jako "Míšo, neboj se!", nebo "Míšo, honem pojď za mnou, ať tě ten velký zlý pes nesežere!" (přičemž moji velcí zlí psi maji tyto malé divochy úplně na háku. Nebo mě dostávají lidi, co venčí psa a ten, když vidí mé psy tak zalehne, nebo je táhne mým směrem. Kdyby alespoň použili to ono obyčejné cvičákovské vycuknutí, ale ne.. oni stojí a čekají, až se jejich zvíře milostivě pohne.

shavoid
napsal(a):
Nebo mrňaví uštěkaní psi na postroji a na flexině, přičemž majitelé jejich běsnění zpravidla komentují jako "Míšo, neboj se!", nebo "Míšo, honem pojď za mnou, ať tě ten velký zlý pes nesežere!" (přičemž moji velcí zlí psi maji tyto malé divochy úplně na háku. Nebo mě dostávají lidi, co venčí psa a ten, když vidí mé psy tak zalehne, nebo je táhne mým směrem. Kdyby alespoň použili to ono obyčejné cvičákovské vycuknutí, ale ne.. oni stojí a čekají, až se jejich zvíře milostivě pohne.
Tohle se mi stalo zrovna včera, když jsem venčila psy mojí maminky, čuba má 25kg a pes 35kg, asi tak 15 metrů před námi nám křížil cestu nějakej pán s podobně velkou čubou, která, když nás viděla, tak zalehla a pán stojí a čučí na nás, tak jsem se zastavila a říkám mu:"Jděte, jdětě, oni se rvou."A to už mamina čuba začala povrkávat. A jak ji chlap najednou odtáhl pryč, asi mu došlo při pohledu na dva psy s náhubky, že si srandu nedělám.
Terunka1

XXX.XXX.47.76
No já mám problém s mojí border kolií, které už jsou skoro 2 roky..
Máme dům se zahradou ale problém je v tom že ona je strašnej mazel s úplně ale úplně každým, když jde někdo okolo úplně se otírá o plot aby lidi zaujala a pohladili si ji, lidi taky nejsou nejlepší, I když máme na vratech a celkově všude kde to jde na plotu cedule NEHLADIT stejně ji pořád hladí, dokonce nám zastavují když jedou autem aby si ji mohli pohladit. Pošťačka mě nedávno až děsivě vytočila tím, že se mi svěřila že vždycky když i jenom jede okolo musí si ji pohladit takže vždycky zastaví a staví se aby si ji pohladila.. Kurýři se nechovaj taky úplně nejlíp 🙂 pořád ji ňuňaj bez jakéhokoliv povolení. Maminky s dětmi co chodí kolem našeho plotu minimálně čupnou na bobek a mluví na ni jak na miláčka, I když jsem je už několikrát napomínala aby to prostě nedělali. Na výletech vždycky nějaký nevychovaný děcka přiběhnou a začnou hladit jak o život, ale takhle se chovaj bohužel už i dospělí.
A to ještě upozorňuji že bydlíme ve slepé ulici na vesnici s málo obyvateli..

Terunka1
napsal(a):
Máme dům se zahradou ale problém je v tom že ona je strašnej mazel s úplně ale úplně každým, když jde někdo okolo úplně se otírá o plot aby lidi zaujala a pohladili si ji, lidi taky nejsou nejlepší, I když máme na vratech a celkově všude kde to jde na plotu cedule NEHLADIT stejně ji pořád hladí, dokonce nám zastavují když jedou autem aby si ji mohli pohladit. Pošťačka mě nedávno až děsivě vytočila tím, že se mi svěřila že vždycky když i jenom jede okolo musí si ji pohladit takže vždycky zastaví a staví se aby si ji pohladila.. Kurýři se nechovaj taky úplně nejlíp 🙂 pořád ji ňuňaj bez jakéhokoliv povolení. Maminky s dětmi co chodí kolem našeho plotu minimálně čupnou na bobek a mluví na ni jak na miláčka, I když jsem je už několikrát napomínala aby to prostě nedělali. Na výletech vždycky nějaký nevychovaný děcka přiběhnou a začnou hladit jak o život, ale takhle se chovaj bohužel už i dospělí.
Udělejte si 1,5m před plotem ještě jeden plot, třeba z kari sítí nebo z králičího pletiva.
Terunka1
napsal(a):
Jako majitrelku hodného psa by mě zajímalo: a vlastně vám na tom vadí tedy co a proč? Když je jak říkáte strašný mazel, asi se nebojíte, že někoho kousne, tak v čem je problém?
lesnížínka
napsal(a):
Jako majitrelku hodného psa by mě zajímalo: a vlastně vám na tom vadí tedy co a proč? Když je jak říkáte strašný mazel, asi se nebojíte, že někoho kousne, tak v čem je problém?
Já tohle taky nechápu. Mě to naopak strašně zvedne náladu, když vidím, že někomu udělá radost, když si mýho psa může pomazlit.
neverend

XXX.XXX.213.247
Za plotem Belča spouští hrůzu, ale venku se klidně pomazlí s kýmkoli.🙂 Proč by mi to mělo vadit?
Huskyjanina
napsal(a):
Já tohle taky nechápu. Mě to naopak strašně zvedne náladu, když vidím, že někomu udělá radost, když si mýho psa může pomazlit.
Lidem to udělá radost, pes je nadšený...Když jsme jezdili na výlety, chodili vesnicí, pořád nás někdo zastavoval a chtěl hladit. Teď už do vsi nedojde, obejdem jen tady sousedy a ti nejsou nijak na psy, takže mi teďka s tímto přišlo na um, jestli mišutkovi ta pozornost i nechybí, je mi ho líto

No já osobně nechávám psice klidně pomazlit s cizími lidmi, pokud o to je zájem na obou stranách...venku.
Branku my máme teda plnou, ale kdyby nebyla, tak bych nebyla nadšená, že mi někdo hladí psy přes plot. I když já mám psy, které fakty nikdo přes plot hladit nechce.

Já nechávám, když je zájem na obou stranách. Mám kontaktní plemeno a spíš to potřebujeme, když už za lockdownu se nikam moc chodit nedalo. Navíc potřebuju, aby se starší fena odnaučila na lidi skákat. Je totiž z lidí tak nadšená, že jim touží olizat obličej a furt nechápe, že to většina lidí nemusí. A to ji to učím doma pořád.
Za plotem ale hladit nenechávám, resp. psy přímo k plotu ani nepouštím, to se bojím.
Pošťáci se bojí psů a většina psů nemusí pošťáky. Netuším proč, mí psi odjakživa pošťáky milovali, stačilo je naučit, že vezou něco pro ně Tady zadavatelce řekne pošťačka, že její feňuli chodí pohladit a ta jí vynadá. Totéž kurýři. Jsou to navíc lidi, které znám, jezdí k nám často, pošťačky jsou místní, takže tady se asi nebudu bát, že by to byl psychopat, co chce mým psům nějak ublížit?? Takže jsem zvědavá na odpověď zadavatelky, v čem vidí ten problém...
Nevím no, já jsem pyšná na to, že mám psa, kterého všichni milujou a neschovávají děti, když ho potkají. Vůbec si neumím představit mít psa rapla, který startuje po ruce, která ho chce pohladit. Byl by pro mě asi velkým zklamáním, nemám na to povahu

lesnížínka
napsal(a):
Pošťáci se bojí psů a většina psů nemusí pošťáky. Netuším proč, mí psi odjakživa pošťáky milovali, stačilo je naučit, že vezou něco pro ně Tady zadavatelce řekne pošťačka, že její feňuli chodí pohladit a ta jí vynadá. Totéž kurýři. Jsou to navíc lidi, které znám, jezdí k nám často, pošťačky jsou místní, takže tady se asi nebudu bát, že by to byl psychopat, co chce mým psům nějak ublížit?? Takže jsem zvědavá na odpověď zadavatelky, v čem vidí ten problém...
Nevím no, já jsem pyšná na to, že mám psa, kterého všichni milujou a neschovávají děti, když ho potkají. Vůbec si neumím představit mít psa rapla, který startuje po ruce, která ho chce pohladit. Byl by pro mě asi velkým zklamáním, nemám na to povahu
No, popravdě u nás bych pošťáka dělat nechtěla, je to o hubu, samý kříženec NO, který opravdu jde po ruce a schránka bývá většinou u vrátek.
neverend

XXX.XXX.213.247
Nedávno se naše pošťačka chtěla podělit s Belčou o svou svačinu.😄 Belča jako obvykle strašně zlý pes za plotem a paní pšťačka jí teď úplně "rozhodila" tím rohlíkem. Beluša vzala rohlík a teď co s tím? Jíst se to nedá a tak odběhla na zahradu to "uložit" na horší časy.😄 Za chvilku byla zpátky se starostlivým výrazem jako že už se to tam nevešlo a pošťačce ho pod vrátky nacpala zpět.😄 Paní doručovatelka se občas u mamči staví na kávu, tak i Belču už zná dobře. Minimum je Gothaj a lépe pak vysočina či turisťák.😄

Zadávitelka asi nechce mít rozmazleného psa.
V dnešní době je ale lepší, když je to mazlík.
Na zahradě psa nemám, protože sice každého oslintá k smrti, ale nikdy nevím, jak hluboko strčí dítě ruku do psovy tlamy; nechci řešit Novu, Blesk a tak.
Být pes na zahradě, tak rozhodně druhý plot. Hlezení psa přes plot způsobuje přeskočení plotu. Zastaví se školka, matlou megý přes plot a megý už hledá, kudy by s nimi odešla na oběd. No co, ať si jde, ale ona by se už ke mně nevrátila určitě, takže ji nenechám.. a ten pohled "proč mě nenecháš jít s nima mami, nenávidím tě, v noci uteču z domu" ..
Za to trápení mi to nestojí.
Popravdě by se mi taky nelíbilo, kdyby mi psa někdo hladil přes plot. Dala bych zábranu, aby se nedostal až k plotu. Nikdy se nebudu spolíhat na to, že pes je hodnej a nikomu by nic neudělal. Pořád je to zvíře, kterýmu do hlavy nevidím. Ono stačí, když by mu něco někdo dal a pes víc cvakl. Zvlášť u dítěte. A víme jaká je dnešní doba, kdy se lidi handrkují pro každou ptákovinu😔 Když jsem byla malá a kousnul mě pes u příbuzných, tak jsem dostala po hubě já, ale dneska... 😳
To by mi za to nestálo.
BenaBak
napsal(a):
Popravdě by se mi taky nelíbilo, kdyby mi psa někdo hladil přes plot. Dala bych zábranu, aby se nedostal až k plotu. Nikdy se nebudu spolíhat na to, že pes je hodnej a nikomu by nic neudělal. Pořád je to zvíře, kterýmu do hlavy nevidím. Ono stačí, když by mu něco někdo dal a pes víc cvakl. Zvlášť u dítěte. A víme jaká je dnešní doba, kdy se lidi handrkují pro každou ptákovinu😔 Když jsem byla malá a kousnul mě pes u příbuzných, tak jsem dostala po hubě já, ale dneska... 😳
To by mi za to nestálo.
K tomuto mám poznámku: jak by ona matka dokazovala, že dítě kousnul do prstíku pes, potažmo můj pes? Za druhé: plot je můj majetek a už jeho ochmatávání zavání zlodějnou takže za cizí plot se pracky nestrkají.
A ne, nevadí mi to, nikdy mi to nevadilo a nikdy mě ani nenapdlo, že by mohl někoho kousnout a ano, jsem si naprosto jistá, že by to neudělal. Ale pes už k plotu nechodí..
Tak žijeme v ČR a vím, jak to tady chodí☹️ Sice by možná dokazovala blbě, že ho hryzl zrovna můj pes, ale na nějaký ko.otiny s ouřadama já nervy nemám. A někteří, co cítí, že by se z toho daly vytřískat nějaký prachy se hádat budou, i když je to z jejich tuposti (u našeho souseda jsem si tím jistá. Ten mi dokonce řekl, že si mám zavírat psy, protože má jakoyorka a kdyby k nám prolezl, tak ať ho nezakousnou🤦♂️). Že to zavání zlodějnou je sice s nadsázkou pravda, ale jak jsem četla, tak pokud mi někdo vleze na pozemek bez dovolení a můj pes, který si bude chránit svoje, ho napadne, budu mít problém já 🤪 Nevím, jestli to stále platí. Už je to hoooodně let, co jsem to četla.

BenaBak
napsal(a):
Tak žijeme v ČR a vím, jak to tady chodí☹️ Sice by možná dokazovala blbě, že ho hryzl zrovna můj pes, ale na nějaký ko.otiny s ouřadama já nervy nemám. A někteří, co cítí, že by se z toho daly vytřískat nějaký prachy se hádat budou, i když je to z jejich tuposti (u našeho souseda jsem si tím jistá. Ten mi dokonce řekl, že si mám zavírat psy, protože má jakoyorka a kdyby k nám prolezl, tak ať ho nezakousnou🤦♂️). Že to zavání zlodějnou je sice s nadsázkou pravda, ale jak jsem četla, tak pokud mi někdo vleze na pozemek bez dovolení a můj pes, který si bude chránit svoje, ho napadne, budu mít problém já 🤪 Nevím, jestli to stále platí. Už je to hoooodně let, co jsem to četla.
Pořád to platí a navíc ten plot fakt nemůže být tak děravý, aby tam dítě prostrčilo ruce, protože tam pak platí to samé, co u pozemku.
Jedna věc je, že jsme rádi, jak mají lidé našeho psa rádi.. druhá ten zákon.
Co s tím? Zakopat. Ale jak Vás pozoruji, jdu s křížkem po.. doslova :-)