Plemeno pro začátečníky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2016 10:09
Niki412

XXX.XXX.138.233

Na jaro by jsme si chtěli pořídit čistokrevné štěňátko, ale nevíme jaké plemeno.Moc psích plemen ani neznáme...
Prosila bych o radu a případně i zkušenosti a plemeny psů.Máme domek se zahradou.Pejska by jsme měli samozřejmě doma s výběhem na zahradu.Chtěli by jsme střední krátkosrsté plemeno (max. do 50 cm v kohoutku).Pes bude v jedné domácnosti se 3 dětmi (7,11 a 15 let).Každodenní procházky jsou samozřejmostí.Nechceme hlídače, ale společníka a mazla, který miluje lidi a ostatní zvířata (máme kočku a králíky).Vzhledově hezkého a dobře stavěného.Do budoucna plánujeme nějako tu výstavu (hlavně dcera).Se psy zkušenosti nemáme tak i dobře cvičitelného.Na cvičák budeme chodit.

Děkujeme za odpovědi a zkušenosti a přejeme hezký den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2016 10:27

Niki412 napsal(a):
Na jaro by jsme si chtěli pořídit čistokrevné štěňátko, ale nevíme jaké plemeno.Moc psích plemen ani neznáme...
Prosila bych o radu a případně i zkušenosti a plemeny psů.Máme domek se zahradou.Pejska by jsme měli samozřejmě doma s výběhem na zahradu.Chtěli by jsme střední krátkosrsté plemeno (max. do 50 cm v kohoutku).Pes bude v jedné domácnosti se 3 dětmi (7,11 a 15 let).Každodenní procházky jsou samozřejmostí.Nechceme hlídače, ale společníka a mazla, který miluje lidi a ostatní zvířata (máme kočku a králíky).Vzhledově hezkého a dobře stavěného.Do budoucna plánujeme nějako tu výstavu (hlavně dcera).Se psy zkušenosti nemáme tak i dobře cvičitelného.Na cvičák budeme chodit.

Peruánský naháč osrstěný, střední varieta. Jsou to skvělí psi, nadevše milují svoji rodinu, jedná se o zdravé nepřešlechtěné plemeno, doporučuji

2.1.2016 10:30
davidka

XXX.XXX.14.251

Udělejte si rodinný výlet na nějakou větší psí výstavu. Podívejte se, která plemena by se vám líbila zjevově a velikostně, na místě se můžete ptát na povahy přímo chovatelů a majitelů. Když si okruh výběru zúžíte, lépe se vám budou podrobnější informace zjišťovat.
Ono to není jednoduché, vybrat parťáka na 10 - 15 let, určitě si dejte ten čas a práci, nebojte se kontaktovat chovatele, výborné je jít se podívat nejen na výstavu, ale i na jiné psí akce, od jara je plno závodů a zkoušek v mnoha psích disciplínách, tam poznáte nejlépe, jak se pes chová, jak spolupracuje s člověkem, jak je ovladatelný apod.

Napadá mě krátkosrstá kólie nebo střední pudl, to jsou takoví dobře vychovatelní psi, veselí, dobří parťáci pro děti.

2.1.2016 10:37

davidka napsal(a):
Udělejte si rodinný výlet na nějakou větší psí výstavu. Podívejte se, která plemena by se vám líbila zjevově a velikostně, na místě se můžete ptát na povahy přímo chovatelů a majitelů. Když si okruh výběru zúžíte, lépe se vám budou podrobnější informace zjišťovat.
Ono to není jednoduché, vybrat parťáka na 10 - 15 let, určitě si dejte ten čas a práci, nebojte se kontaktovat chovatele, výborné je jít se podívat nejen na výstavu, ale i na jiné psí akce, od jara je plno závodů a zkoušek v mnoha psích disciplínách, tam poznáte nejlépe, jak se pes chová, jak spolupracuje s člověkem, jak je ovladatelný apod.

Napadá mě krátkosrstá kólie nebo střední pudl, to jsou takoví dobře vychovatelní psi, veselí, dobří parťáci pro děti.

Tohle je výborná rada. A zkuste ještě taky zalistovat atlasem plemen, projít internet, a pročíst dostupné informace o plemenech, která vás zaujmou.

2.1.2016 10:42

davidka napsal(a):

Jak jsme vybírali prvního psa : ( smajlík )
Pro 14 letrého syna, cvičák byl podmínkou ( nebudeš se jen flákat kolem domu ), došli jsme se tam zeptat na podmínky ( podmínkou byl zcela nedemokraticky pes s PP služebního plemene ), nejmenší z nich byl střední knírač ( nevím proč jsme přehlédli malého smajlík ). Dlouho jsem nemohli narazit na žádný inzerát, pak se nám dostal do ruky inzerát v novinách ( MF, RP, LN ? ), po výměně dopisu a telefonátu jsme si jeli pro fenečku ( to byla moje podmínka - dalšího chlapa už jsem do baráku nechtěla ), poslední z vrhu. Lepšího psa už mít nebudem. Těch chyb co nám odpustila ! Opravdu jí vděčím za hodně - třeba za to, že ani nevím, že syn byl v pubertě.

2.1.2016 12:58
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Niki412 napsal(a):

Po pár letech soužití se psy bych doporučila nelínajícího psa, což tedy nesplňuje podmínku krátkosrstosti

2.1.2016 13:09
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Peruánský naháč osrstěný, střední varieta. Jsou to skvělí psi, nadevše milují svoji rodinu, jedná se o zdravé nepřešlechtěné plemeno, doporučuji

Taky mě napadl - má ho známá a většího šaška jsem dlouho nepotkala.:) K dětem super (má kluky 11 a 9 let), doma mazlík, venku se ráda vylítá a vyblbne s ostatními psy. A ač nejsem moc na krátkosrsté psy (mám ráda špice, apod.), tak se mi hodně líbí.

2.1.2016 13:13

lavacca napsal(a):
Taky mě napadl - má ho známá a většího šaška jsem dlouho nepotkala.:) K dětem super (má kluky 11 a 9 let), doma mazlík, venku se ráda vylítá a vyblbne s ostatními psy. A ač nejsem moc na krátkosrsté psy (mám ráda špice, apod.), tak se mi hodně líbí.

Souhlas

Maki123

2.1.2016 13:34
Maki123

XXX.XXX.51.173

Pokud se pejskovi budete opravdu věnovat a neskončí zavřený na zahradě tak bych s klidným srdcem k dětem doporučila pudlíka :) Může být toy, střední a královský a navíc nelíná :) Já měla fenečku toy apricota a byla to úžasná parťačka

2.1.2016 13:38
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Chtěla jsem se kouknout, jak vypadá osrstěný peruánský naháč a vypadlo na mne mimo jiné i tohle:

https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/96738/peruansky-nahac-osrsteny.

2.1.2016 13:41

Fiona.Praha napsal(a):
Chtěla jsem se kouknout, jak vypadá osrstěný peruánský naháč a vypadlo na mne mimo jiné i tohle:

https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/96738/peruansky-nahac-osrsteny.

Ano, mimo jiné.

2.1.2016 13:42
2.1.2016 18:16
Ondrej967

XXX.XXX.148.130

Anglický koker. My sme ho mali v rodine. Mal rád deti, zvieratá, cudzích ľudí, čiže nestrážil. Psy majú cca 40 cm v kohútiku. Odporučil by som pre vás ako začiatočníkov fenku.

Neregistrovaný uživatel

2.1.2016 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Nejlepší je, projít atlasy psů, pročíst plemena která se Vám líbí, zapsat si, o kterých plemenech uvažujete, napsat si u každého plemene + a - a pak jít na výstavu, nebo agility, nebo na jakoukoliv psí akci a podívat se, jak plemeno vypadá, jak se chová, jak spolupracuje s člověkem, přímo se zeptat chovatelů/majitelů plemene, jaká je jejich zkušenost, odkud (z jaký chovky) pes/fena pochází, na co si dát u toho plemena pozor... atd...
Nejde říct zlaťák/borderka/atd pro vás budou ti nejlepší... Na to, co je pro vás nej a s jakým plemenem se sžijete je fakt jen a jen na Vás
Hodně štěstí

2.1.2016 19:39
Monika333

XXX.XXX.49.24

Kouknete na ceskeho strakateho psa...ideal ;)

3.1.2016 11:32
Knedlinka

XXX.XXX.176.4

A co staffbull? Vašemu popisu odpovídá. Je menší krátkosrstý milovník dětí, hlídač to taky není a je hrozně chytrý, takže se dobře cvičí. Já bych jiného psa už nechtěla.

3.1.2016 11:50
mgtka

XXX.XXX.92.43

My si s přítelem sedli a řekli co by každý kdo chtěl a našli kompromisy, potom pohledali plemena. Když jsme našli adepta prohledali jsme různé diskuze apod. kde lidi řeší či neřeší problémy s konkrétním plemenem.
No a jak už to tak bývá, když jsme se rozhodli tak už včera bylo pozdě a ještě v ten den jsme si na bazoši našli naši opičku a jeli pro ni. Já vím bylo to impulzivní, ale oplatilo se a nelitujeme.

U nás vyhrál kavalír a o měsíc později ještě jeden a všechny vaše kritéria by taky, jako většina nade mnou, splňoval:).

3.1.2016 12:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

mgtka napsal(a):
My si s přítelem sedli a řekli co by každý kdo chtěl a našli kompromisy, potom pohledali plemena. Když jsme našli adepta prohledali jsme různé diskuze apod. kde lidi řeší či neřeší problémy s konkrétním plemenem.
No a jak už to tak bývá, když jsme se rozhodli tak už včera bylo pozdě a ještě v ten den jsme si na bazoši našli naši opičku a jeli pro ni. Já vím bylo to impulzivní, ale oplatilo se a nelitujeme.

U nás vyhrál kavalír a o měsíc později ještě jeden a všechny vaše kritéria by taky, jako většina nade mnou, splňoval:).

Můžu se zeptat z jakých adeptů vyšel jako kompromis kavalír?

Kamarádka měla kdysi (před 20ti lety) kokra. Pak měla několik kříženců různých velikostí, barev i povah. Z těch wořechů bylo identifikovatelné něcojakočivava, něcojakohusky a možnámaltézák, jinak to byli neidentifikovatelní pejsci. Za celou dobu neměla ani kokra ani něcojakokokra.
Před cca 2 lety hledala dalšího psa. Po cca 25ti letech si chtěla koupit plemeno. Zase si vzpomněla na svého kokra, ale nepořídila si kokra, pořídila si kavalíra (black and tan). Kokra nechtěla, měla strach, aby nelovil, tak hledala něco podobného a vypadl jí z toho kavalír

3.1.2016 14:34

mgtka napsal(a):

Teda mgtka, koukala jsem na toho vašeho kavalírka, na těch fotkách u vašeho profilu, to je sluníčko nádherný, jeho pohledu nikdo neodolá. Krásný, byla jsem úplně mimo. Hned bych vám ho ukradla, domů na mazlinkání.

3.1.2016 15:18
Gerhild

XXX.XXX.149.104

Měli jsme docela podobné představy (až na tu krátkou srst), vítězně z toho vyšel chodský pes. Je to ještě mrně, ale zatím maximální spokojenost a pokud se nám jej podaří vychovat do podoby jeho úžasných rodičů, tak to bude paráda. Děti zbožňuje (my tedy vlastní nemáme, ale všechny jsou z něj unešené a on z nich), s kočkami spí v pelíšku a chce se mazlit se slepicemi :) Hezcí psi to jsou též, na cvičák docházejí taky.
Pokud chcete krátkosrstého psa kvůli línání, tak pozor - línají taky a jejich chlupy se na rozdíl od chlupatců zapichují, takže zatímco dlouhé chlupy zametete nebo vysajete, na ty krátké aby člověk lezl po čtyřech s pinzetou. Nejvýživnější mi to přišlo u kamaráda, který má argentinskou dogu, bílé ostré jehličky absolutně všude.
Trváte-li na hladkosrstém plemeni, tak u nás ještě byla v předvýběru krátkosrstá kolie a český strakatý pes. Ještě mě napadl dalmatin, u nás v sousedství je jeden naprosto úžasný

3.1.2016 18:14
mgtka

XXX.XXX.92.43

Fiona: No přítel je zatížený na buldočky a vše se zaraženým čumákem, já zase bytostně nechtěla krátkosrstého psa a nelíbí se mi ten buldočí hrudník s končetinama. Navíc jsme plánovali koupi bytu, takže nějakého "gaučáka"...No už to bude pět let tak ani nevím jak přesně jsme ke kavalírkům došli, ale pamatuju si, že jsem před tím o kavalírech ani nevěděla.
Holkám bude pět a aktuálně proděláváme první mimořádnou útratu u veta a to zánět análních žlázek u té menší, takže i zdravotně bych se toho nebála, pokud se člověk kolem sebe alespoň trochu dívá.

Anet: Díky za pochvalu, ty jejich ksichtíky jsou neodolatelné, to se musí nechat, hlavně ta s tou bílou pěšinkou na čele:)

Ae někdy jsou ty očička i šílené.

3.1.2016 18:29
Niki412

XXX.XXX.138.233

Moc vám všem děkuji za rady :) Určitě se stavíme na nějaké psí výstavě :).

3.1.2016 18:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

mgtka napsal(a):
Fiona: No přítel je zatížený na buldočky a vše se zaraženým čumákem, já zase bytostně nechtěla krátkosrstého psa a nelíbí se mi ten buldočí hrudník s končetinama. Navíc jsme plánovali koupi bytu, takže nějakého "gaučáka"...No už to bude pět let tak ani nevím jak přesně jsme ke kavalírkům došli, ale pamatuju si, že jsem před tím o kavalírech ani nevěděla.
Holkám bude pět a aktuálně proděláváme první mimořádnou útratu u veta a to zánět análních žlázek u té menší, takže i zdravotně bych se toho nebála, pokud se člověk kolem sebe alespoň trochu dívá.

Anet: Díky za pochvalu, ty jejich ksichtíky jsou neodolatelné, to se musí nechat, hlavně ta s tou bílou pěšinkou na čele:)

Ae někdy jsou ty očička i šílené.

Noooooooooo, od buldočka se dopracovat ke kavalírovi
Ale je to jedno, jen jsem chtěla vědět, jaké byly Vaše představy a požadavky na psa. Hlavně, že kavalírky jsou pro Vás s přítelem to "pravé ořechové".
Nevím, jak ty Vaše, ale kamarádky kavalír ukrutně líná, ale ukrutně.

3.1.2016 18:50
mgtka

XXX.XXX.92.43

No docela línají, ale od té doby co máme i australáka si říkáme, že to tak hrozné nebylo:).

3.1.2016 19:09
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

mgtka napsal(a):
No docela línají, ale od té doby co máme i australáka si říkáme, že to tak hrozné nebylo:).

Lili222

9.5.2019 18:10
Lili222

XXX.XXX.167.88

a co třeba Kerry Blue Teriér nebo Velšteriér :)

9.5.2019 18:17

Lili222 napsal(a):
a co třeba Kerry Blue Teriér nebo Velšteriér :)

Po čtyřech letech už je to rada k ničemu

15.5.2019 11:33
SWD

XXX.XXX.37.119

Dobrý den, já bych Vám doporučila Španělského vodního psa. Pes má do 50 cm v kohoutku a fenka do 46 cm. Navíc pokud bude v domě, nebudete mít všude chlupy. Je chytrý, dobře se učí. Ve Španělsku ho používá i policie na vyhledávání a záchranu. Je moc hodný, má rád jak lidičky, tak jiná zvířátka. Jsou opravdu bezvadný. Doporučuji.

15.5.2019 18:07
fikovnice

XXX.XXX.135.179

SWD napsal(a):
Dobrý den, já bych Vám doporučila Španělského vodního psa. Pes má do 50 cm v kohoutku a fenka do 46 cm. Navíc pokud bude v domě, nebudete mít všude chlupy. Je chytrý, dobře se učí. Ve Španělsku ho používá i policie na vyhledávání a záchranu. Je moc hodný, má rád jak lidičky, tak jiná zvířátka. Jsou opravdu bezvadný. Doporučuji.

Jak je zmíněno výše, zadavatelka už asi dávno nějakého psa má...
Přesto se do této diskuze zapojuji. Již delší dobu se mi líbí dvě plemena (teda mně se jich líbí plno, ale tyto dvě mě fakt zaujaly). Jde o německého pinče a dlouhosrstou kolii. Prosím zkušené - jak se vám tato plemena jeví - řekněme pro mírně pokročilého pejskaře (podotýkám, že já si psa bohužel pořídit nemohu, takže dotaz je vlastně jen teoretický).
Jo a ještě se mi hodně líbí rotvíci a taky GR (nebo labradoři), ale ti asi pro začátečníky moc nejsou (?).

15.5.2019 20:03
Again

XXX.XXX.89.203

pro fikovnici: německého pinče jsem měla. Záleží na tom, co byste chtěla s pejskem dělat. Já bych ho třeba začátečníkovi úplně nedoporučila, ale byl to můj první pes a nějak jsme to zvládli. Ze všeho nejvíc miloval běhání, túry.. Je to opravdu sportovní, atletický pes. Velmi dobrý hlídač, ostřejší. Ale třeba na nějaké cvičení moc nebyl, povel vykonal jednou dvakrát a dále v tom neviděl smysl - myslím to tak, že povel sice vykonávat bude, ale spíše z nutnosti, určitě ne nadšeně. Poslušnost byla taková, že jsem musela hlavně předvídat, jelikož v tom prostě nebyl stoprocentní. Lovecký pud dobrý, od zvěře odvolatelný, maximálně vyběhl pár metrů a hned se zase vrátil. Celkově je to sebejistý pes, který potřebuje opravdu důslednou výchovu, jinak by to nemuselo dopadnout dobře. Se psy vycházel dobře - ignoroval je. Celkově vztah k lidem i zvířatům byl odtažitý. Rozhodně ale nebyl bojácný, byl opravdu sebejistý, nic ho nerozházelo. Je to ale jen zkušenost s jedním psem, byl s pp. S kolií ani labradorem zkušenosti osobní nemám, už ale jen z dostupných informací a potkávání na procházká je jasné, že od pinče jsou hodně daleko, úplně jiní psi. Řekla bych, že na výchovu a výcvik budou jednodušší oba, než pinč. Ale vše záleží na tom, co byste si představovala s ním dělat. A rotvíka má děda. Skvělý pes, tam je to cvičení úplně o něčem jiném, cvičí nadšeně, s velkou chutí. Dobře hlídá, ale není uštekaný, psy rád nemá, ale toleruje je. Jediné mínus u něj vidím to, že v létě to na žádné velké sportování není (ale to s většinou psů, ale třeba s pinčem to i v létě šlo vše na plno, pokud tedy nebyly opravdu vedra..). Takže jeho konkrétně bych pro začátačníka doporučila víc, ale je to o jednotlivci.. navíc rotvík nemá pp, takže.. ale na vesnici mají teď 2 skoro roční rtw s pp a oba jsou zatím moc fajn, to se ale časem může změnit, zatím to jsou ještě velká štěňata. Ještě bych chtěla k pinčovi dodat, že do jeho necelých 14ti let byl zdravý. Pak odešel na rakovinu...

16.5.2019 14:41
fikovnice

XXX.XXX.135.131

Again napsal(a):
pro fikovnici: německého pinče jsem měla. Záleží na tom, co byste chtěla s pejskem dělat. Já bych ho třeba začátečníkovi úplně nedoporučila, ale byl to můj první pes a nějak jsme to zvládli. Ze všeho nejvíc miloval běhání, túry.. Je to opravdu sportovní, atletický pes. Velmi dobrý hlídač, ostřejší. Ale třeba na nějaké cvičení moc nebyl, povel vykonal jednou dvakrát a dále v tom neviděl smysl - myslím to tak, že povel sice vykonávat bude, ale spíše z nutnosti, určitě ne nadšeně. Poslušnost byla taková, že jsem musela hlavně předvídat, jelikož v tom prostě nebyl stoprocentní. Lovecký pud dobrý, od zvěře odvolatelný, maximálně vyběhl pár metrů a hned se zase vrátil. Celkově je to sebejistý pes, který potřebuje opravdu důslednou výchovu, jinak by to nemuselo dopadnout dobře. Se psy vycházel dobře - ignoroval je. Celkově vztah k lidem i zvířatům byl odtažitý. Rozhodně ale nebyl bojácný, byl opravdu sebejistý, nic ho nerozházelo. Je to ale jen zkušenost s jedním psem, byl s pp. S kolií ani labradorem zkušenosti osobní nemám, už ale jen z dostupných informací a potkávání na procházká je jasné, že od pinče jsou hodně daleko, úplně jiní psi. Řekla bych, že na výchovu a výcvik budou jednodušší oba, než pinč. Ale vše záleží na tom, co byste si představovala s ním dělat. A rotvíka má děda. Skvělý pes, tam je to cvičení úplně o něčem jiném, cvičí nadšeně, s velkou chutí. Dobře hlídá, ale není uštekaný, psy rád nemá, ale toleruje je. Jediné mínus u něj vidím to, že v létě to na žádné velké sportování není (ale to s většinou psů, ale třeba s pinčem to i v létě šlo vše na plno, pokud tedy nebyly opravdu vedra..). Takže jeho konkrétně bych pro začátačníka doporučila víc, ale je to o jednotlivci.. navíc rotvík nemá pp, takže.. ale na vesnici mají teď 2 skoro roční rtw s pp a oba jsou zatím moc fajn, to se ale časem může změnit, zatím to jsou ještě velká štěňata. Ještě bych chtěla k pinčovi dodat, že do jeho necelých 14ti let byl zdravý. Pak odešel na rakovinu...

Díky moc za obsáhlou odpověď.
Jak jsem psala, z mé strany jde vlastně jen o zájem teoretický. Momentálně mám tři kočky a nevím, zda vůbec někdy budu mít podmínky pro psa (mám "jen" víkendového - vestaj).
Díky ještě jednou.

16.5.2019 19:00
Again

XXX.XXX.74.108

fikovnice napsal(a):
Díky moc za obsáhlou odpověď.
Jak jsem psala, z mé strany jde vlastně jen o zájem teoretický. Momentálně mám tři kočky a nevím, zda vůbec někdy budu mít podmínky pro psa (mám "jen" víkendového - vestaj).
Díky ještě jednou.

Nemáte vůbec zač. Přeji Vám ať brzy máte vhodné podmínky a správně vyberete! :)

18.5.2019 16:51
tero

XXX.XXX.237.51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Peruán pro začátečníky?

19.5.2019 10:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tero napsal(a):
Peruán pro začátečníky?

A jsme zase u toho - která plemena jsou vhodná pro začátečníky? Podle mě to prostě nejde takhle obecně říct. Někomu bude jako první pes vyhovovat NO, jinému naprosto pastevec nebo třeba chrt.

19.5.2019 12:50

Podle mě je spíš otázka jaký je ten začátečník......někdo má prostě shůry dáno a na první dobrou se domluví i s pastevcem nebo vycvičí obrovského rotvíka atd, no a někdo i když má snahu, tak nakonec vychová problémového retrívra, pudlíka....

Jenže, když je člověk začátečník a neví jestli je ten "osvícený", tak je asi nejlepší pořídit "jednodušší" plemeno a nasbírat na něm zkušenosti.

Při výběru plemene jde spíš o to, že některá plemena vám ty začátečnické chyby odpustí....asi vhodnější plemena jsou ta, co ochotněji spolupracují s člověkem a ne plemeno, které nejenže vám chybu nedaruje, ale do budoucna se každá chyba může vymstít..........

I začátečník může mít bezproblémový vztah se svým "plemenem nevhodným pro začátečníky" a i člověk, který už měl 3-4 a možná více psů, je schopen opakovaně vychovat z "plemene vhodného pro začátečníky" nezvladatelného rapla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík