Dobrý den,
mám dotaz na téma průkaz původu.
Ve spoustě inzerátech s nabídkami štěňat je zmíněňo, že štěně je bez PP ale oba rodiče jsou s PP.
Jak mám tomuto rozumět? Nemá náhodou štěně po rodičích s PP automaticky nárok na PP?
Chtěl bych totiž štěně do rodiny, které bude mít určité předpoklady, že bude zdravé, ale nepotřebuji pro něj PP, jelikož se s ním nechystám na žádné výstavy ani k chovu s PP.
Děkuji za odpovědi.
Aby mohl mít rodič s PP potomky s průkazem původu, musí projít určitou "zkouškou", většinou bonitací, na které se kontroluje, jestli odpovídá jak povahou tak vzhledem standartu plemene.
Většina takovýhle vrhů vzniká po rodičích, kteří nebyli z nějakého důvodu uchovněni (Např. bázlivost, dysplazie kyčlí či loktů, nestandardní zbarvení), tudíž neodpovídají standartu.
U většiny plemen, jsou požadavky na uchovnění minimální, takže bych časovou či finanční náročnost nebral jako smysluplnou výmluvu a chtěl bych minimálně vědět, proč nejsou rodiče uchovnění.
modelak
napsal(a):
Dobrý den,
Ve spoustě inzerátech s nabídkami štěňat je zmíněňo, že štěně je bez PP ale oba rodiče jsou s PP.
Jak mám tomuto rozumět? Nemá náhodou štěně po rodičích s PP automaticky nárok na PP?
Chtěl bych totiž štěně do rodiny, které bude mít určité předpoklady, že bude zdravé, ale nepotřebuji pro něj PP, jelikož se s ním nechystám na žádné výstavy ani k chovu s PP.
Děkuji za odpovědi.
Štěně náhodou nemá automaticky nárok na PP, rodiče musí projít bonitací (prohlédnutím), aby byli uznání dostatečně "krásní" a dostali označení chovný. Teprve až dva chovní rodiče s PP (stejného plemeno) mají štěňata s PP. Tato štěňata mají PP všechna, i kdybych ji bylo 20 v jednom vrhu a měla velmi nestandardní barvy nebo třeba červené oči.
A protože i štěně s červenýma očima, narozené chovným rodičům s PP, dostane automaticky při narození PP, muselo by jít na bonitaci, kde by rozhodně neprošlo a nestalo se chovným. Tím pádem by jeho případná štěňata neměla PP, i když by byla po rodičích s PP.
Už tu bylo 100x napsáno, že PP nezaručí vůbec nic. Zaručí jen to, že ze štěněte vyroste jedinec daného plemene, který jste si pořídil/a, resp. které je napsáno v PP. Tuto jistotu u bezPP nemáte.
Fiona.Praha
napsal(a):
Štěně náhodou nemá automaticky nárok na PP, rodiče musí projít bonitací (prohlédnutím), aby byli uznání dostatečně "krásní" a dostali označení chovný. Teprve až dva chovní rodiče s PP (stejného plemeno) mají štěňata s PP. Tato štěňata mají PP všechna, i kdybych ji bylo 20 v jednom vrhu a měla velmi nestandardní barvy nebo třeba červené oči.
A protože i štěně s červenýma očima, narozené chovným rodičům s PP, dostane automaticky při narození PP, muselo by jít na bonitaci, kde by rozhodně neprošlo a nestalo se chovným. Tím pádem by jeho případná štěňata neměla PP, i když by byla po rodičích s PP.
Už tu bylo 100x napsáno, že PP nezaručí vůbec nic. Zaručí jen to, že ze štěněte vyroste jedinec daného plemene, který jste si pořídil/a, resp. které je napsáno v PP. Tuto jistotu u bezPP nemáte.
Ještě bych dodal i dostatečně zdraví, PP není jen o vzhledu.
imattree
napsal(a):
Aby mohl mít rodič s PP potomky s průkazem původu, musí projít určitou "zkouškou", většinou bonitací, na které se kontroluje, jestli odpovídá jak povahou tak vzhledem standartu plemene.
Většina takovýhle vrhů vzniká po rodičích, kteří nebyli z nějakého důvodu uchovněni (Např. bázlivost, dysplazie kyčlí či loktů, nestandardní zbarvení), tudíž neodpovídají standartu.
U většiny plemen, jsou požadavky na uchovnění minimální, takže bych časovou či finanční náročnost nebral jako smysluplnou výmluvu a chtěl bych minimálně vědět, proč nejsou rodiče uchovnění.
Mám PP neuchovněné psy, protože jsem chtěla jen mazly(asi jako zadavatel) ale chtěla jsem, aby mi ze štěňátka samojeda nakonec nevylezl čuvač či tak něco. Druhá věc byla, že nehodlám podporovat množitele s jejich pohádkama o nechtěném těhotenství jejich fenky...a pak se zjistí, že mají 15 chovných fen někde v JZD A jelikož mám psy(jsou to tedy kluci) neuchovněné, nikdy jsem nepřistoupila na to, aby se množili(a nabídek bylo hafl) Takže pokud by i neuchovnili fenku třeba jen z lenosti, jsou totálně nezodpovědní, když na takové feně pak množí štěňata..a od takových lidí bych psa nechtěla
Rodiče PP můžou mít, ale aby měli štěňata s PP, museli by majitelé psy uchovnit, což znamená absolvovat výstavy, zdravotní testy apod. Museli by si zaregistrovat chovatelskou stanici. S tím vším je námaha a stojí to nějaký peníz. Tak radši produkují štěňata, které nemůžou mít PP, jelikož nejsou ze zaregistrované ch.stanice. A protože nemají PP, nemůžete si být jistý, že uvedení rodpiče jsou fakticky rodiči.
Nebo je tu možnost, že jejich psi uchovnit nejdou - buď má nějakou, vadu na kráse'' nebo povahovou vadu.
Pokud chcete šetřit, omrkněte útulky. Pokud chcete dáné plemeno, volte psa z Ch.stanice s PP - za ten příplatek to stojí!
aha
napsal(a):
Rodiče PP můžou mít, ale aby měli štěňata s PP, museli by majitelé psy uchovnit, což znamená absolvovat výstavy, zdravotní testy apod. Museli by si zaregistrovat chovatelskou stanici. S tím vším je námaha a stojí to nějaký peníz. Tak radši produkují štěňata, které nemůžou mít PP, jelikož nejsou ze zaregistrované ch.stanice. A protože nemají PP, nemůžete si být jistý, že uvedení rodpiče jsou fakticky rodiči.
Nebo je tu možnost, že jejich psi uchovnit nejdou - buď má nějakou, vadu na kráse'' nebo povahovou vadu.
Pokud chcete šetřit, omrkněte útulky. Pokud chcete dáné plemeno, volte psa z Ch.stanice s PP - za ten příplatek to stojí!
Pokud majitelé chtějí např. "jeden vrh po své fence", tak ani ChS zakládat nemusí, fenu lze např. "zapůjčit", ale blíže se v tom nevyznám, to už by chtělo pozjišťovat na stránkách klubu urč. plemene, nebo na stránkách ČMKU.
modelak
napsal(a):
Děkuji, už tomu rozumím...hledal jsem na toto tady odpověď cca 2 hodiny a nic, pak napíšu a během 5 minut tolik odpovědí
Tolik odpovědí a všechny ve vzácné shodě
Pokud Vás opravdu napadlo, že ušetříte a místo psa s PP si najdete na nějakém inzertním serveru inzerát na štěně bez PP s takovou pohádkou za třetinovou cenu, tak Vám přeji hodně šťastnou ruku a potom pevné nervy, až zjistíte, že Vám z mazánka vyrostlo něco trošku jiného než jste původně chtěl (na štěněti to nepoznáte). A to je v podstatě ten nejmenší problém, co Vás může potkat, že teda budete mít za pár tisíc křížence toho, co jste chtěl. Přečtěte si něco o množírnách a pak se zamyslete, jestli to fakt chcete risknout.
Když netrváte na plemeni, hledejte v útulku nebo daruji štěňata.
imattree
napsal(a):
Pokud majitelé chtějí např. "jeden vrh po své fence", tak ani ChS zakládat nemusí, fenu lze např. "zapůjčit", ale blíže se v tom nevyznám, to už by chtělo pozjišťovat na stránkách klubu urč. plemene, nebo na stránkách ČMKU.
Jeden vrh (nevím jestli na psa nebo na člověka ) může být na cizí CHS. Často se to dělá, že si uchovním fenku a nakryji a PP jsou pod původní CHS mé uchovnění fenky. Za prvé nemusím zase vymýšlet jména od A, ale zařadím se do abecedy původní CHS a za druhé nemusím vše vyřizovat. Na druhou stranu jsou to vlastně štěňata někoho jiného. Jestli musí být smlouva nebo jak se to papírově dělá, nevím.
Fiona.Praha
napsal(a):
Jeden vrh (nevím jestli na psa nebo na člověka ) může být na cizí CHS. Často se to dělá, že si uchovním fenku a nakryji a PP jsou pod původní CHS mé uchovnění fenky. Za prvé nemusím zase vymýšlet jména od A, ale zařadím se do abecedy původní CHS a za druhé nemusím vše vyřizovat. Na druhou stranu jsou to vlastně štěňata někoho jiného. Jestli musí být smlouva nebo jak se to papírově dělá, nevím.
No to je právě v kynologické hantýrce to zapůjčení feny nějaké ChS, myslím
modelak
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Štěně po neuchovněných rodičích, nemá nárok na PP, ikdyž rodiče s PP jsou. PP (průkaz původu) vám slouží k tomu, aby vám ze štěněte vyrostlo dané plemeno a ne třeba ovčák na krátkých nožičkách po jezevčíkovy :-D není to záruka na zdraví, ikdyž je tam větší předpoklad. Záleží taky na plemeni, které chcete. Nechcete jezdit po výstavách, tak jezdit nemusíte, nikdo vás do toho nutit nebude
V těch inzerátech jsou rodiče většinou neuchovněných psů. Ale proč nebyli uchovněni? Může to být třeba jen kosmetická vada, ale taky zdravotní problém, to vám ale nikdo vyprávět nebude a genetika je mrcha.
Tady je to docela pěkně shrnuté, tak si můžete počíst http://www.zvirevtisni.org/clanky/osveta/proc-psa-s-pp.html
Za mě je lepší si vzít štěně s chovatelské stanice, tam víte na čem jste. Neříkám, že každá je tip top, můžete si ale vybrat odkud si psa přivezete.
Předloni jsem měla možnost si vybrat konečně fenku pro sebe. Vybrala jsem si BŠO. Chtěla jsem s PP, aby byla jistota plemene, ale nechtěla jsem ji na výstavy, tak mi byli celkem fuk ty kosmetické. Tak jsem si našla chovku, která měla druhý vrh a jela se podívat na prcky. Moje fenka má slabší pigment a taky tomu odpovídala cena, psi z vrhu ho mají krásný, holky slabší. Koukla jsem jak jsou na tom rodiče a předci s dysplazii a lokty. Celkově to na mě působilo dobře a dál jsem nehledala. S chovatelkou mám doteď dobrý vztah a celkem často se vídáme, vím jak jsou na tom i ostatní sourozenci z vrhu, což je fajn. Už jsem měla možnost vidět psi i z prvního vrhu. Občas vyrazíme i na výstavu a oběhnem si kruh, pro nás dobrá socializace na rušné prostředí, tituly přenecháme ostatním Většinou se tam vlastně setkáme s chovatelkou a pokecáme co je nového. Chovatelka se o své odchovy zajímá, ale ne přehnaně a tak si myslím, že by to mělo být. Ze stejné chovky mám už i druhou fenku a jsem spokojená.
Omlouvám se, že je to tak dlouhé. Berte to jen jako názor. U mého plemene jsou k uchovnění povinné jen 2 výstavy, absolvovat svod a bonitaci a testy na DKK a DLK. Další vyšetření je dobrovolné. Pokud pes neprojde ani takovým minimem, já bych po takových rodičích štěndo nechtěla. A taky se mi nechce podporovat takového člověka, který připouští fenu každé háraní, jen aby si nahrabal do kapsy.
Rodiče nejsou uchovněni. proč, to je otázka... majitelé např řeknou že nechtějí na výstavy, nemají čas ale na odchov štěnat čas je? Nebo bonitací neprošli, většina projde takže tam je závažný problém, nějaká vady, zuby nebo povaha? nedala bych za psa bez PP 5000, tim jim ukážu že je to super kšeft a chudák fena bude rodit 2x ročně nebo ani neni jisté čim je to křížený. To raději půjdu do útulku a udělam dobrý skutek. pes bez PP čistokrevný neni jen je to předraženej kříženec . bud chci určitou rasu a musim počítat s vyšší pořizovací cenou nebo neřešim určité plemeno a asi bych to řešila přes útulek tam mají psů hodně. dá se sehnat i štěně s PP za slušnou cenu, čim víc výstav a úspěchů tim je štěně dražší takže pokud má bonitaci a jen pár výstav tak štěně bude levnější než od feny co má tituly šampiona po celé Evropě . já měla nabídku fenky s PP za 8000 a bez PP 5-6 000 takže rozdíl malej ale nakonec jsem brala fenku jinde a za jinou cenu . mě by i výstavy lákaly ale fakt ten čas na to nemam ale my jí nechtěli na chov . kdyby byla bonitace u nás ve městě tak bych tam s ní i zašla ale je to zbytečné, uchovněna by byla ale bez výstav? Navíc bych musela i do ciziny a v naší situaci by to nešlo, já bych pak u štěnat měla problém je někomu předat zase kdo plánuje odchovy tak bude vybírat dražší štěně ale ani tak záruku nemá, stačí blbě narostlé zuby a už bonitací neprojde. Ale akt to chce hledat, mezi psy s PP jsou dost velké rozdíly
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.224
imattree
napsal(a):
Ještě bych dodal i dostatečně zdraví, PP není jen o vzhledu.
Naprostá blbost...
PP nijak nesouvisí se zdravím psa!
PP pouze dokládá čistokrevnost, ale nikoliv záruku zdraví!
Pes s PP je po rodičích, kteří mají různá vyšetření - tedy chovatel se snažil veškeré nemoci eliminovat, ale zdraví 100% nezaručí!
Markéta80
napsal(a):
Rodiče nejsou uchovněni. proč, to je otázka... majitelé např řeknou že nechtějí na výstavy, nemají čas ale na odchov štěnat čas je? Nebo bonitací neprošli, většina projde takže tam je závažný problém, nějaká vady, zuby nebo povaha? nedala bych za psa bez PP 5000, tim jim ukážu že je to super kšeft a chudák fena bude rodit 2x ročně nebo ani neni jisté čim je to křížený. To raději půjdu do útulku a udělam dobrý skutek. pes bez PP čistokrevný neni jen je to předraženej kříženec . bud chci určitou rasu a musim počítat s vyšší pořizovací cenou nebo neřešim určité plemeno a asi bych to řešila přes útulek tam mají psů hodně. dá se sehnat i štěně s PP za slušnou cenu, čim víc výstav a úspěchů tim je štěně dražší takže pokud má bonitaci a jen pár výstav tak štěně bude levnější než od feny co má tituly šampiona po celé Evropě . já měla nabídku fenky s PP za 8000 a bez PP 5-6 000 takže rozdíl malej ale nakonec jsem brala fenku jinde a za jinou cenu . mě by i výstavy lákaly ale fakt ten čas na to nemam ale my jí nechtěli na chov . kdyby byla bonitace u nás ve městě tak bych tam s ní i zašla ale je to zbytečné, uchovněna by byla ale bez výstav? Navíc bych musela i do ciziny a v naší situaci by to nešlo, já bych pak u štěnat měla problém je někomu předat zase kdo plánuje odchovy tak bude vybírat dražší štěně ale ani tak záruku nemá, stačí blbě narostlé zuby a už bonitací neprojde. Ale akt to chce hledat, mezi psy s PP jsou dost velké rozdíly
Vždy neplatí úměra že čím víc titulů tím dražší štěňata . Mě baví jezdit po výstavách, psa a feny mám vyšetřené navíc než je třeba - dobrovolně, "sportuji" s nimi (vše je finančně nákladné ale beru to jako "zábavu a koníček"), ale na ceně štěňat se to nijak nepromítne. Štěňata mám jen jednou za pár let a cenu mám nižší než ostatní chovatelé.
Takže není třeba z "předběžného" výběru vybrat jen chovatele co uchovnili jen na základě minimálních podmínek .
awake
napsal(a):
Vždy neplatí úměra že čím víc titulů tím dražší štěňata . Mě baví jezdit po výstavách, psa a feny mám vyšetřené navíc než je třeba - dobrovolně, "sportuji" s nimi (vše je finančně nákladné ale beru to jako "zábavu a koníček"), ale na ceně štěňat se to nijak nepromítne. Štěňata mám jen jednou za pár let a cenu mám nižší než ostatní chovatelé.
Takže není třeba z "předběžného" výběru vybrat jen chovatele co uchovnili jen na základě minimálních podmínek .
Ale často ano . je nějaký strop finanční nebo si chovatel může říct jakoukoliv cenu pokud to někdo dá? Já jak hledala fenku tak jsme to právě viděla, bonitce a 2 výstavy cena docela nízká. Fena a i pes x výstav hodně úspěchů a cena moc nízká nebyla . Zase chápu že výstavy v zahraničí, doprava zadarmo neni.
awake
napsal(a):
Chovatel si může říci o co chce, záleží jestli za tu cenu něco prodá .
Ono je to většinou tak, že kdo odchovává štěňata častěji již má "nějaké jméno" a když "to umí", prodá snáz za vyšší cenu štěňata i po "průměrné" feně než ten, kdo má první vrh po "lepších" rodičích.
Tak jsem si to myslela dobře že cena může být jakákoliv, otázka jestli se najde kupec jen jsem nevěděla jestli je nějaký strop nebo dle čeho se ta cena počítá?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naprostá blbost...
Pes s PP je po rodičích, kteří mají různá vyšetření - tedy chovatel se snažil veškeré nemoci eliminovat, ale zdraví 100% nezaručí!
Někde alespoň u některých dědičných nemocí tu jistotu máte. Konkrétně u nás povinně DNA testy na FS - s jistotou se nestane, že vám pes po pár letech bude umírat a jako neinformovaný (znám 3 bez PP a do jednoho neměli o nemoci ani tušení) to chytíte pozdě a pes bude mít odrovnané orgány.

Markéta80
napsal(a):
Tak jsem si to myslela dobře že cena může být jakákoliv, otázka jestli se najde kupec jen jsem nevěděla jestli je nějaký strop nebo dle čeho se ta cena počítá?
Třeba když děláte něco pro chov a jedete přes tisíc km krýt vhodným nepříbuzným jedincem - cesta + darda za krytí. Dále nadstandardní (nepovinné) zdravotní testy, to taky naroste. Je toho spousta a rozdíly na náklady na jeden vrh se základem a průměrným psem "od sousedů" mohou být v desetitisících.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naprostá blbost...
Ano, snažil se eliminovat, tím pádem musí být rodiče dostatečně zdraví, aby prošli do chovu, co je na tom za blbost?
napsal(a):
Třeba když děláte něco pro chov a jedete přes tisíc km krýt vhodným nepříbuzným jedincem - cesta + darda za krytí. Dále nadstandardní (nepovinné) zdravotní testy, to taky naroste. Je toho spousta a rozdíly na náklady na jeden vrh se základem a průměrným psem "od sousedů" mohou být v desetitisících.
Ano, měla jsem psa po výstavně úspěšných rodičích, otec přímo světový šampion(i plemeník) krytí ve Švýcarsku. Štěndo bylo za maximální cenu, za což se BSP v tu dobu prodávali. Za prvé jsem moc pejska chtěla(měli jsme ho zamluveného ještě před narozením) a za druhé naprosto chápu náklady na takový vrh. Jak píšete - výběr je rozsáhlý a každý si může vybrat, dle možností, dle uplatnění psa(jestli chce vystavovat) atd.
imattree
napsal(a):
Ano, snažil se eliminovat, tím pádem musí být rodiče dostatečně zdraví, aby prošli do chovu, co je na tom za blbost?
Souhlasím. Všechny nemoci nevyloučí nikdo, ale pokud se dají některé eliminovat, třeba jen předepsaným vyšetřením, tak je poměrně velká šance, se alespoň těmto vyhnout. U větších psů (já vím o labradorech a zlaťácích) bez PP, byl například úplně katastrofální stav kloubů.
imattree
napsal(a):
Ale tím by porušoval chovatelský řád a riskoval by ztrátu "licence".
No, myslím, že mít možnost pozastavené CHS asi není takový bubák, jaký se jeví ostatním smrtelníkům. Pokud někdo seká jedna štěňata s PP, další bez PP a přijde se na to a má pozastavenou činnost CHS, co myslíte, že udělá? Přestane chovat?
Fiona.Praha
napsal(a):
No, myslím, že mít možnost pozastavené CHS asi není takový bubák, jaký se jeví ostatním smrtelníkům. Pokud někdo seká jedna štěňata s PP, další bez PP a přijde se na to a má pozastavenou činnost CHS, co myslíte, že udělá? Přestane chovat?
Ne, ale proč by si teda předtím dával práci s uchovňováním, atd.

imattree
napsal(a):
Ne, ale proč by si teda předtím dával práci s uchovňováním, atd.
Protože jeden vrh prodá dráž - s PP, pak jeden bez PP ( taková malá domů ) a zase jeden plnohodnotný s PP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.117
imattree
napsal(a):
To, že geny neovlivníš a dost často nevíš, čeho je zrovna chovný pes přenašeč...
(Protože mnohdy až do 15 kolena nevidíš...)
Příroda je mocná a ikdyž se chovatel snaží vybírat správné jedince do chovu, tak nad ní nevyhraje... Proto je totální blbost spojovat PP se zdravím...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To, že geny neovlivníš a dost často nevíš, čeho je zrovna chovný pes přenašeč...
(Protože mnohdy až do 15 kolena nevidíš...)
Příroda je mocná a ikdyž se chovatel snaží vybírat správné jedince do chovu, tak nad ní nevyhraje... Proto je totální blbost spojovat PP se zdravím...
Průkaz původu je možné spojovat se zdravím - minimálně v tom smyslu, že chovatel musí splnit určité standardy k uchovnění, ke kterým patří u některých plemen aspoň základní vyšetření na některé choroby. Nemluvě o tom, že pokud má pes PP, tak má známé předky, a dá se tak vyhodnotit "rodinná anamnéza". Takže PP úplně bez souvislosti se zdravím není.
Samozřejmě, to neznamená, že pes s PP bude doživotně bez jakéhokoliv problému, a jakmile mu PP spálíme, onemocní vším, co jen může. :D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.117
Žaneta kocková
napsal(a):
Průkaz původu je možné spojovat se zdravím - minimálně v tom smyslu, že chovatel musí splnit určité standardy k uchovnění, ke kterým patří u některých plemen aspoň základní vyšetření na některé choroby. Nemluvě o tom, že pokud má pes PP, tak má známé předky, a dá se tak vyhodnotit "rodinná anamnéza". Takže PP úplně bez souvislosti se zdravím není.
Samozřejmě, to neznamená, že pes s PP bude doživotně bez jakéhokoliv problému, a jakmile mu PP spálíme, onemocní vším, co jen může. :D.
Standardy nevim, spíš nařízení klubu - k pozdější bonitaci...
Každej klub si do bonitace dává něco jiného.
Jak jsem řekla, jde spíš o snahu eliminovat možné nemoci, ale i tak jim moc nejde předcházet, protože geny nezměníš... a můžeš mít anamnézu až do 6 kolena...
Dnešní široká veřejnost si právě myslí, že když má pes PP, tak je 100% zdraví, což je pitomost...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Standardy nevim, spíš nařízení klubu - k pozdější bonitaci...
Každej klub si do bonitace dává něco jiného.
Jak jsem řekla, jde spíš o snahu eliminovat možné nemoci, ale i tak jim moc nejde předcházet, protože geny nezměníš... a můžeš mít anamnézu až do 6 kolena...
Dnešní široká veřejnost si právě myslí, že když má pes PP, tak je 100% zdraví, což je pitomost...
No ta nařízení klubu, co má pes splňovat k bonitaci, je právě ten standard, který musí splnit. Někde to je akorát návštěva výstavy, jinde musí mít testy na to, zda není přenašeč některých chorob atd. Nemluvím o standardu plemene, který určuje vzhled a povahu plemene.
Geny změnit nejdou (no teda jdou, ale je to dost pracné :D), ale je možné vhodnými testy zabránit tomu, aby se vadné alely genů předávaly dál. Alespoň u některých vad.
Žaneta kocková
napsal(a):
No ta nařízení klubu, co má pes splňovat k bonitaci, je právě ten standard, který musí splnit. Někde to je akorát návštěva výstavy, jinde musí mít testy na to, zda není přenašeč některých chorob atd. Nemluvím o standardu plemene, který určuje vzhled a povahu plemene.
Geny změnit nejdou (no teda jdou, ale je to dost pracné :D), ale je možné vhodnými testy zabránit tomu, aby se vadné alely genů předávaly dál. Alespoň u některých vad.
Ano, u berňáků se tímto způsobem začalo řešit přenášení jistého druhu rakoviny http://www.kssp.cz/.
Lennask

XXX.XXX.197.180
Zdravím,
Mám psa ze Skotska. Kupovali jsme ho s PP, ale majitelka nám bohužel napsala, že štěňátka PP mít nemůžou, jelikož má matka méně než rok. Dostali jsme ale rodokmen a papíry po rodičích.
Jelikož jsme si pejska už zamluvili, tak jsme si ho i vzali.
Setkali jste se s tím někdy?
Díky.

Štěňata dostanou PP, když se narodí uchovněné feně po uchovněném psu. Jestli feně nebyl ani rok při krytí, či narození štěňat, nebyla uchovněná a chovatelka musela vědět hned, že štěňata PP nedostanou.
Tak je to u nás a ve Skotsku by to mohlo být podobně ?

Záleží na tom, na co jste s psem počítali. S PP rodičů nemůžete ani vystavovat, ani chovat. Ale může to být hezký pes a dobrý parťák.
Kdyby to bylo u nás, tak bych i napsala, bůhví čí rodokmeny to máte a kdo jsou skutečně rodiče vašeho psa. Možná to ve Skotsku funguje líp, poctivěji.
napsal(a):
Štěňata dostanou PP, když se narodí uchovněné feně po uchovněném psu. Jestli feně nebyl ani rok při krytí, či narození štěňat, nebyla uchovněná a chovatelka musela vědět hned, že štěňata PP nedostanou.
Tak je to u nás a ve Skotsku by to mohlo být podobně ?
Nemáte pravdu v tom, že u nás dostanou PP štěňata po uchovněných rodičích - musí splnit ještě další náležitosti, např. vystavený krycí list, pokud je jeden z páru chovný s omezením, tak musí být spojený jen s určitým protějškem apod.
V zahraničí často bonitace vůbec nejsou, a zvířata s PP jsou chovná automaticky, takže i roční fena tam může být "chovná"
Lennask

XXX.XXX.197.180
Cesarovi je už 6 let a je fakt nádherný. Moc se v tom papíře nevyznám, ale jsou tam ti rodiče vypsání i majitelé i jaké měli kontroly atd. Myslím, ze to nijak zfalšované není. Matce chybělo 2 dny do 1 roku.
Psa jsme nechtěli na žádné výstavy nic, jen jsem chtela psa papírového.

neznam Skotske podminky chovu, ale na prvni dobrou google vyplivnul odpoved.
jsou tam na to zakony
mj.
"That bitches will not be mated if they are less than one year old"
Lennask

XXX.XXX.197.180
Nevím, jestli chovatelé nevěděli nebo nevím :/ ted chci psa nakrýt, tak aby to nebylo bráno za množírnu.

Lennask
napsal(a):
Nevím, jestli chovatelé nevěděli nebo nevím :/ ted chci psa nakrýt, tak aby to nebylo bráno za množírnu.
PROČ krýt? Proč množit psy bez PP?
Lennask

XXX.XXX.197.180
Jelikož jsme si ho kupovali s tím, ze ty papíry mít bude. A není to žádná směska z ulice.
Nenapadá mě ani jeden důvod, proč by to byl blábol.
Lennask
napsal(a):
Jelikož jsme si ho kupovali s tím, ze ty papíry mít bude. A není to žádná směska z ulice.
Nenapadá mě ani jeden důvod, proč by to byl blábol.
Pokud si člověk importuje psa, tak už ví co dělá, prověří si chov, a zajistí dokumenty. Nikdo si jen tak nedoveze z venku mnohem dražší zvíře, než by měl z ČR.
Pak jste psala, že jste neplánovala výstavy a nic, a najednou strašně potřebujete krýt...
Takže i kdyby měl nedejbože opravdu PP (to co máte můžou být papíry od libovolných psů, kteří toho Vaseho ani nepotkali), tak byste flakali bezpapíráky, protože bez výstav a zkoušek psa v ČR neuchovníte, ani kdyby měl rodokmen podepsaný od královny.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud si člověk importuje psa, tak už ví co dělá, prověří si chov, a zajistí dokumenty. Nikdo si jen tak nedoveze z venku mnohem dražší zvíře, než by měl z ČR.
Pak jste psala, že jste neplánovala výstavy a nic, a najednou strašně potřebujete krýt...
Takže i kdyby měl nedejbože opravdu PP (to co máte můžou být papíry od libovolných psů, kteří toho Vaseho ani nepotkali), tak byste flakali bezpapíráky, protože bez výstav a zkoušek psa v ČR neuchovníte, ani kdyby měl rodokmen podepsaný od královny.
Lennask

XXX.XXX.197.180
Zjištěné jsme to měli, ale jak píšu, už jsme si ho vzali, jelikož jsme si ho vybrali dřív, než nám to paní oznámila. Já na tom nechci vyrýžovat ani korunu a ani jsem nepsala, ze ho chci najednou strašně nakrýt.
Pak nechápu, že na papírech jsou ověření rodiče psa i majitele s adresou, kde jsme si psa vybírali. A opravdu to jako mnozirna nevypadala 🤣
Pes je naprosto zdravý.
Lennask
napsal(a):
Zjištěné jsme to měli, ale jak píšu, už jsme si ho vzali, jelikož jsme si ho vybrali dřív, než nám to paní oznámila. Já na tom nechci vyrýžovat ani korunu a ani jsem nepsala, ze ho chci najednou strašně nakrýt.
Pak nechápu, že na papírech jsou ověření rodiče psa i majitele s adresou, kde jsme si psa vybírali. A opravdu to jako mnozirna nevypadala 🤣
Pes je naprosto zdravý.
Pokud pes nemá PP tak jak dokážete že ty papíry jsou opravdu jeho rodičů???
"jako množírna to nevypadalo" - to říkají všichni co nalítli
nevím proč chcete vyrábět další psy bez PP .......
Lennask
napsal(a):
Pes je naprosto zdravý.
Asi jsem úplně blbá, ale nějak to pořád nechápu - na základě čeho jste si vybrali to štěně, když jste ani nevěděla od které je feny?!
A papíry...? Takových Vám klidně natisknu kolik budete chtít - to opravdu uvěříte, ze patří k danému psovi, zvlášť od někoho, kdo kryje odrostlé štěně, a nerespektuje ani nejzákladnější podmínku chovu?!
Nezlobte se, ale nevěřím, že může být někdo tak hloupý, a vysolit balík za psa bez prokazatelného původu.
Lennask

XXX.XXX.197.180
A já nevím, co je tak špatného na tom, ze chce paní PP fenu připustit k mojemu psovi, který je 100% labrador a naprosto zdravý.
Joo zapřísahlí chovatelé :)
Lennask
napsal(a):
A já nevím, co je tak špatného na tom, ze chce paní PP fenu připustit k mojemu psovi, který je 100% labrador a naprosto zdravý.
Nejsem žádný chovatel.
Oba psy jsme měli bez PP. Ale nedali jsme za ně ani korunu.
Nojo paní musí mít přece po své fence krásné štěnátko že?
100% labrador to nemůže být když nemáte PP. Pochopila?
Lennask

XXX.XXX.197.180
Viděli jsme rodiče i všech 8 sourozenců ( i nyní) a jako něco jiného než labrador nevypadají.
Lennask
napsal(a):
No, takže jsme se dopracovali k tomu, že máte normálního bezpapíráka, a potřebujete dál množit...
No bóže - takových je vás mraky, a většina si jich vystačí s daleko míň nápadnou báchorkou, proč zrovna ten jejich "zaručeněčistýzdravýlabrador" nemá PP.
My totiž víme, co je za masakr importovat psa - od výběru, komunikace s chovatelem, přes papírování, logistiku, a taky finance.
Nevěřím, nevěřím, a zase nevěřím, že by tohle byl schopný dotáhnout do konce, a zafinancovat takový trouba, když si úplně stejnýho psa může koupit bez práce, a za zlomek ceny na bazoši.
Lennask

XXX.XXX.151.196
Ono co říkám je bohužel pravda. Nevím proč bych si vymyšlela, od vás nepotřebuji svolení, zda psa nakryju nebo ne. Jen mě zajímalo, zda to může být pravda nebo mě opravdu mohli podvest, i když to pravda muže byt. My se původně do ČR vracet nechtěli a už vůbec jsem neplanovala nějaké krytí. A že budu mít nakonec psa bez papíru mi nakonec nevadilo, už jsem ho měla vybraného.
Pes je naštěstí krásný a zatím zdravý a jako směska nevypadá.
Tak ona by to pravda o být mohla, ale v takovém případě by vám to řekli rovnou. A nehráli by nějaké divadlo, že štěně PP mít bude a nakonec ho nemá.
Nevím, jak to funguje v zahraničí, ale jestli stejně jako u nás, tak už při plánovaném krytí prostě víte, že vrh bude s PP (všechna štěňata).
Že vám nevadí pes bez PP, ok. Věřím tomu, že je i krásný, ale sakra proč psem bPP nechávat krýt? Zrovna LR je docela početné plemeno a určitě nebude nouze o štěňata s PP, i když si v téhle době člověk třeba bude muset počkat. Takových psů, co vypadají jako labradoři se i útulcích najde dost..
Fena, kterou jste kryli vaším psem je údajně s PP, když chtějí štěňata, proč ji tedy neuchovní a nenajdou chovného krycího psa?
A poslední věc, vrátím se k tomu zdraví. To, že se pes jeví jako zdravý vůbec ještě neznamená, že zdraví je. Mám zrovna jasný příklad od kamarádky, která si pořídila fenu AST bez PP. Z feny vyrostl hezký bull kříženec, ale AST ani omylem. Kamarádka s fenou sportovala, fena byla v zátěži a taky se jevila jako zdravý pes. A ve 4 letech bum, fena se po tréninku svalila na zem a zůstala ležet s řevem v bolestech. Začalo kolečko po veterinach a zjistilo se, že fena má vysoky stupeň DKK. Ale to zjistí až RTG. Fena je naštěstí kastrovana a štěňata nikdy neměla.
Zkuste se vžít do role opravdových chovatelů, kteří chovají labradory, "testují" jejich vlohy, skládají zkoušky, pracuji se psy a vybírají, který pes je vhodný k tomu, aby měl štěňata. Navíc dělají zdravotní vyšetření a pečlivě vybírají chovný pár. Dbají na správné povahy a exteriér. No a pak se potkaji dva lidi, kdy jeden má psa bez PP (po rodičích s PP, možná), který nemá ani žádné zdravotní vyšetření a nakreji tím psem fenu toho druhého, která možná PP má, ale z nějakého důvodu není uchovnena. Mají to bez práce a prodávají čistokrevné labradory. Přitom neví, kdo byli předci těch psů, jestli se neprimichalo jiné plemeno, jestli mají generace zpět povahu a vzhled jakou mít mají, jestli rodiče nejsou příbuzní. Po takových psech potom můžou být nemocní, nebo nestandardní psi, ať už povahou či vzhledem a pořád jsou označováni za labradory. No a na těch se vesele množí dál. Tim, že po vašem psovi bude "pár" štěňat to většinou nekončí.
Pořád nic?

je mi líto mámy toho vašeho štěněte. Nebyl jí rok (u velkého plemene tedy nedospělá holka) a odchovala osm štěňat... Zřejmě nechtěné krytí při prvním hárání fenečky v chovné stanici - vaše štěně může být "čistokrevné" - ale rozhodně by to "chovatelé" neměli prezentovat jen jako nestihnutí limitu 1 roku... ale jako svoji velmi hrubou chybu.
Proč kryjete - je mi záhadou. Bezpapíráků je ažaž, se zdravotními testy se nikdo neobtěžuje - a navíc "pes, který nekryl, pouze tuší... pes který kryl, už ví" . Znám psa, který taky děsně musel mít štěňátka... a pak zdrhal za každou molekulou háravky ve vzduchu... Nakonec ho nechali vykastrovat, neb ho nedokázali uhlídat. Byla z něj pasivní koule sádla... Chyba majitelů - já vím, ale na začátku bylo jedno krytí

Lennask
napsal(a):
Ono co říkám je bohužel pravda. Nevím proč bych si vymyšlela, od vás nepotřebuji svolení, zda psa nakryju nebo ne. Jen mě zajímalo, zda to může být pravda nebo mě opravdu mohli podvest, i když to pravda muže byt. My se původně do ČR vracet nechtěli a už vůbec jsem neplanovala nějaké krytí. A že budu mít nakonec psa bez papíru mi nakonec nevadilo, už jsem ho měla vybraného.
Pes je naštěstí krásný a zatím zdravý a jako směska nevypadá.
od vás nepotřebuji svolení, zda psa nakryju nebo ne
nakryva se fena, pes kryje. konec jazykoveho okenka.
a ano, muzete ho necht kryt. tecka.
majitelka feny ale musi zase splnovat zakonne pozadavky ve Skotsku, az bude stenata prodavat.
Ale ty urcite zna

assil
napsal(a):
Už vyrábějí, viz vlákno vedle. Škoda slov.
Díky za upozornění - nepovedené krytí - ach jo! Ale my jsme ti oškliví, kteří to majiteli nepřejou On to přece nedělá pro peníze!
Lennask

XXX.XXX.157.10
Já z toho nic nechci. Paní mě s papírovou fenou požádala. Ze nepotřebuje žádné výstavy. Proste se můj pes líbí.
Paní to na kšeft taky nechce ale vám něco říkat je zbytečné.

Takže bude štěňata dávat zadarmo? Jako dobrý skutek v této těžké době?
Lennask
napsal(a):
Já z toho nic nechci. Paní mě s papírovou fenou požádala. Ze nepotřebuje žádné výstavy. Proste se můj pes líbí.
A ta její PP fenka má jistě všechny zdravotní testy na 1*, a povahu taky, když ji nebyli schopni ani uchovnit.
Těmhle pohádkám sami nevěříte ... 🙄
Lennask
napsal(a):
Ale takhle se, vážená, psi nechovají. Jděte s majitelkou feny radši pěstovat dýně... nebo co já vím. Ale nechovejte psy, když tomu nerozumíte a ani porozumět nechcete.
Lennask

XXX.XXX.157.10
Paní chtela štěňátka darovat a já si chtela jedno taky vzít. celé krytí odvolávám. Netušila jsem, že se bude řešit i pes, u kterého vím, ze je pouze z hnědých labradoru ( viděla jsem sourozence i rodiče)
Ano taky nesnáším mnozirny kde se množí kde jaké smesky v klecích a každé stěně je jiné. Kdybych takového psa měla, tak v žádném případě nekryju.

Jestli se krytí nepovedlo, možná to bude tím, že nakrývali toho psa, jak tu majitelka několikrát zmínila, místo toho, aby nakryli tu fenu (sry, musela jsem)
Lennask
napsal(a):
Paní chtela štěňátka darovat a já si chtela jedno taky vzít. celé krytí odvolávám. Netušila jsem, že se bude řešit i pes, u kterého vím, ze je pouze z hnědých labradoru ( viděla jsem sourozence i rodiče)
Ano taky nesnáším mnozirny kde se množí kde jaké smesky v klecích a každé stěně je jiné. Kdybych takového psa měla, tak v žádném případě nekryju.
Darovat jo? Tomu sama nevěříte když se dnes vořeši bez papírů prodávají za 10 K.
A že jste VIDĚLA rodiče a sourozence to o ničem nevypovídá.
Váš pes NEMÁ PP tudíž je to taky "vořech" vzhledu labradora. Bez vyšetření pes i fena.
Nesnáším množírny a proto vyrábím psy bez PP který ani neumí nakrýt fenu

tohle je také zcela povedené téma
to už ta domácí covidová nuda....?
Jako jo, štěňata jsou roztomilá... ale tak jako na obrázku nebo když mají zrovna chvilku. Třeba jich většina spí nebo tak.
Osobně si nedovedu představit, že bych měla mít doma hejno dráčat, uklízet po nich, nervovat se s nima, živit je a pak je s úsměvem rozdat zájemcům, co se navíc ještě chytí na štěně zadarmo a možná jenom proto, že je zadarmo... Ani omylem. To je hrozně naivní představa tohleto.

Nějak nevím, jak chce nakrýt psa? Nebo má fenu? Nebo je to celé smyšlené?
Lennask

XXX.XXX.149.61
Darovat ne cizím lidem. Taky si chtěli nějaké stěně nechat.
Ale děkuji. Něčemu jste mě priucili
Lennask
napsal(a):
Ale labradoři mají ve vrhu treba 10 štěňat, a kvalitní odchov takového vrhu výjde třeba na 30 tisíc (myslím kvalitní, ne neočkovaná štěňata v bordelu, krmená bůhví čím - což je u množitelů běžná realita)
Lennask
napsal(a):
Hmm ... takže paní by se čistě z dobroty srdce 8 týdnů starala o 8-12 velkých štěňat, krmila je, zajistila jim veterinární prohlídku, očkování, odčervení, čipování a vše ostatní na své vlastní náklady a pak by si podala do avíza inzerát "Daruji čistokrevná štěňata labradora po mamince s PP, tatínek bez PP- do dobrých rukou"
Za poslední dva roky jsem neviděla jedinný!!! inzerát na darování štěňat, ani totálních vořechů od boudy
GAELLE
napsal(a):
Rozdala by zadarmo. Zájemci by jí ruce utrhali. a jak píše "pišišvor" ztrátu 20-30 K by paní nesla s úsměvem. To určitě.
Na 20 tis zapomeňte - jen veterina je na každé štěně cca 1000 (když nejsou komplikace u porodu, což u takových "odborníků" často jsou), a za 1000 Kč to štěně opravdu neodchováte (2 měsíce krmeni, podložky, podestýlka, čas, práce)

Lennask
napsal(a):
Ještě jedna poznámka, soudit čistokrevnost psa podle toho, jak vypadají rodiče, nebo podle fotek, je dost ošidné. Spousta lidí se tím ohání. Ale schválně, dám sem dvě fotky a napište mi, která fena je s PP a která bez.

Terapeutka
napsal(a):
Hmm ... takže paní by se čistě z dobroty srdce 8 týdnů starala o 8-12 velkých štěňat, krmila je, zajistila jim veterinární prohlídku, očkování, odčervení, čipování a vše ostatní na své vlastní náklady a pak by si podala do avíza inzerát "Daruji čistokrevná štěňata labradora po mamince s PP, tatínek bez PP- do dobrých rukou"
Za poslední dva roky jsem neviděla jedinný!!! inzerát na darování štěňat, ani totálních vořechů od boudy
Já jo, zrovna včera, když jsem hledala na Bazoši ten inzerát na nemocnou fenečku "labradora"
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/126771388/daruji-stenata.php
Lennask
napsal(a):
Jde mě z toho šlak trefit a nechtěla jsem se zapojovat, ale tohle mě dostalo. Měla jsem krásného papírového berňáka, ano, měl opravdu PP, dokonce byl z chovky, která kryla samýma šampionama. Ale já jsem ho chtěla jen na mazla, výstavy ani náhodou, chovat jsem nemínila, takže pes nebyl uchovněný. Víte kolik lidí mě ne jednou, ale minimálně jednou za týden žádalo, jestli bych s ním nenakryla jejich fenu? Ano, mohla jsem si říct, že je krásný a budou po něm super štěňata...jenže jsem zásadně proti zbytečnému množení psů, které pak nikdo nechce. Ano, teď v covidovém blázinci, kdy všichni ztratili i poslední známky zdravého rozumu, si všichni pořizují štěnata. Až dořešíme plné nemocnice a možná márnice, začne řešení, co se všema těma psama v útulcích, protože majitelé musíc nastoupit zase do zaměstnání zjistí...co s ním?!?

Takhle jsem byla několikrát požádána o krytí svým PP epileptikem... Lidi nemají rozum.
napsal(a):
Takhle jsem byla několikrát požádána o krytí svým PP epileptikem... Lidi nemají rozum.
Ano a ještě zadavatelce dodám: vašemu psu je 6 a je naprosto zdravý. No, to i ten můj. První nemoc měl v 6 a jednom měsíci...psincák. Následně za tři měsíce..prý zánět močových cest, vybral ATB, za měsíc začal hubnout. Pak se to začalo zlepšovat a vypadal dobře. Za měsíc jsme zjistili, že to nepřibírá, ale má nalité břicho. Umřel do dvou měsíců. Následně jsme zjistili, že všichni jeho příbuzní, tedy matka i sourozenci umřeli do 7 let, stejně jako on...byli nositeli určitého typu rakoviny, zřejmě i on. Jenže se vždycky projevila až těsně před tím sedmým rokem. Tudíž fena, i uchovnění sourozenci mého psa....se vesele množili a roznášeli to dál. Při celé té hrůze z toho, že jsem náhle přišla o psa, jsem byla neskutečně ráda, že nikdy nekryl. To jen poznámka k tomu: je mu 6 a je úplně zdravý
lesnížínka
napsal(a):
Ano a ještě zadavatelce dodám: vašemu psu je 6 a je naprosto zdravý. No, to i ten můj. První nemoc měl v 6 a jednom měsíci...psincák. Následně za tři měsíce..prý zánět močových cest, vybral ATB, za měsíc začal hubnout. Pak se to začalo zlepšovat a vypadal dobře. Za měsíc jsme zjistili, že to nepřibírá, ale má nalité břicho. Umřel do dvou měsíců. Následně jsme zjistili, že všichni jeho příbuzní, tedy matka i sourozenci umřeli do 7 let, stejně jako on...byli nositeli určitého typu rakoviny, zřejmě i on. Jenže se vždycky projevila až těsně před tím sedmým rokem. Tudíž fena, i uchovnění sourozenci mého psa....se vesele množili a roznášeli to dál. Při celé té hrůze z toho, že jsem náhle přišla o psa, jsem byla neskutečně ráda, že nikdy nekryl. To jen poznámka k tomu: je mu 6 a je úplně zdravý
Přesně, nikdy nevíte. Měla jsem fenu bez PP, taková rychlá koupě po absťáku po smrti psa. Kdybych měla pochybnosti, nešla bych do toho, ale tohle opravdu nebyla množka, pán měl představu, že fena má mít jednou štěňata. Fena s PP, pes PP, zdraví. Problém byl, že pán dal dohromady dvě barvy který čistokrevný chov zakazuje. Asi to nevěděl, byl svědomitý, na štěňata dával i smlouvy. Fena od dvou let celkem zanedbatelné potíže, ale po osmém roce se to rozjelo a v 10 letech odešla za duhový most. Přitom je to dlouhověké plemeno, 13,14 let se dožívají.
Nevíte, zdá matku vašeho psa nenakryl bratr, otec, nebo jestli to nebylo spojení dvou jedinců, kteří nikdy neměli přijít k sobě. To nikdo nepřizná. Jsem už vyléčená, vidím to často kolem sebe, bez PP nikdy, kříženec klidně.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale labradoři mají ve vrhu treba 10 štěňat, a kvalitní odchov takového vrhu výjde třeba na 30 tisíc (myslím kvalitní, ne neočkovaná štěňata v bordelu, krmená bůhví čím - což je u množitelů běžná realita)
No, to by mela pani jeste kliku.
U nas 2x 9 stenat a ty hajzlici jan na zradle dali 40 000,- pac futrovali klidne 5 kg masa denne. A krmit mimina mletinama za 15,-/kg vazne nehodlam ...
A to v tom nejsou takove ty kratochvile jako ockovani, odcerveni, kloubni vyziva a nedej boze kdyz ta zver nekde venku neco zbufne a dostanou vsichni sracku :D

No jo, labroušci se nevyplatí, ti bez papírů, protože se nedají prodat za dost.
Špatný podnikatelský plán. Musíte
množit yorky, čivavy,.. je to skladné a moc to nežere.

napsal(a):
Ještě jedna poznámka, soudit čistokrevnost psa podle toho, jak vypadají rodiče, nebo podle fotek, je dost ošidné. Spousta lidí se tím ohání. Ale schválně, dám sem dvě fotky a napište mi, která fena je s PP a která bez.
Obě bez :-) nebo první s.
Já už vlastně ani retrívry vůbec nepoznám, nevím, jak mají vypadat opravdu. Jsou všude a "nikde".
Lennask
napsal(a):
Ja vam nechci brat iluze, ale z deseti znamych zajemcu, kteri se rozplyvaji nad tutu miminky vam v dobe odberu zbudou tri, kdyz budete mit kliku.
Darovat stenata jejichz naklady na odchov jsou klidne kolem 10 000 za stene - tomu se rika charita. Jen bych byla sakra opatrna, aby ta vymazlena miminka neskoncila nekde v mnozirne (ne, nepoznate to). Takze doporucuju cipovani - jenze to zas zvysuje naklady ...
K vasemu "mam cistokrevneho psa a je zdravy" ... ne, nemate. Mate psa podobneho LR, jehoz puvod nemuzete nijak dokazat.
To ze uz jeho chovatelka byla mnozitelka, to je dalsi fakt. Kryt fenu ani ne na roce veku je dobytcarna nejvyssiho kalibru. Srovnatelne je to jako kdyz by mela cca 15 leta holka rodit. A i kdyby se jednalo o nechtene kryti, vetsinou to kluby vyresi nejakou tou pokutou, rychlym splnenim chovnych podminek a dodatecnym vydanim PP pro stenata.
K tom udajnemu zdravi - stejne jako u PP. Pokud nemate to skvele zdravi podlozeno oficielnim vysetrenim, je to jen vase zbozne prani. Nechte psa zrentgenovat na DKK, DLK, OCD, vysetrit na DOV, udelat geneticke testy na PRA a PRCD a pripadne dalsi nemoci a pak muzete tvrdit, ze vas pes je opravdu naprosto zdravy.
A jen pro priklad - jedna z mych fen byla naprosto zdrava. Nikdy nekulhala, zadny pohybovy problem, aktivne chodila na hony. Presto mela DKK 4/4 a bez rtg vysetreni by to nikdy nikdo nezjistil, protoze odmala byla spis hubena, nasvalena a s spickovym krmenim a kloubni vyzivou. Toz asi tak.
Lennask

XXX.XXX.157.10

Lennask
napsal(a):
Ale vždyť vy máte psa z množírny!

GAELLE
napsal(a):
já tipuji první s druhá bez
Jo, je to tak, první s PP, druhá bez, i když spousta lidí na FB to hádala naopak. Jenže tady už jsou zkušení pejskaři.

Minulý týden dávali na Nově magazín Víkend, docela dobře to tady vysvětlili, psí množky, psi bez PP i psi s PP. Ten chovatel stafbulíků to vysvětluje docela dopodrobna. Toto je u mě správný chovatel, myslím, že takových moc není. Dávám odkaz na ten Víkend, začíná to až na 24.30 minutě, je třeba přetrpět ty blbé reklamy.
https://novaplus.nova.cz/porad/vikend/epizoda/63065-13-10-2020
napsal(a):
Ale psia slečinka na druhej fotke má neskutočnú farbu aj kvalitu srsti Tá je tiež vaša?

domi.t
napsal(a):
Ale psia slečinka na druhej fotke má neskutočnú farbu aj kvalitu srsti Tá je tiež vaša?
Byla moje první, před 3 lety už odešla za duhový most. A byla od lidí, kteří chtěli mít od svojí fenky štěně a tahleta jim tak jaksi zbyla navíc.

lesnížínka
napsal(a):
Taky jsem to tak tipovala, ale ne ze zkušenosti, pochopila jsem, že je to chyták že ta co vypadá víc retrívově, to nebude
Přesně, ona totiž není typický golden, hodně lidí hádá, že PP nemá. Přitom rozhodčím na výstavách se moc líbí, má krásný postoj a v běhu je taky nádherná.
napsal(a):
Minulý týden dávali na Nově magazín Víkend, docela dobře to tady vysvětlili, psí množky, psi bez PP i psi s PP. Ten chovatel stafbulíků to vysvětluje docela dopodrobna. Toto je u mě správný chovatel, myslím, že takových moc není. Dávám odkaz na ten Víkend, začíná to až na 24.30 minutě, je třeba přetrpět ty blbé reklamy.
Nainstalujte si AdBlock či uBlock a budete to mít bez reklam :)
napsal(a):
Přesně, ona totiž není typický golden, hodně lidí hádá, že PP nemá. Přitom rozhodčím na výstavách se moc líbí, má krásný postoj a v běhu je taky nádherná.
Táto vaša PP fenka vyzerá celkom podobne ako mama mojej Nefret(prikladám fotky), len teda tá vaša má krajšiu hlavu Nefret je teda celý tatino, ale všetky jej sestry zdedili tú jemnosť a drobnosť po mamine.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ten obojek je růžový, takže to bude asi fakt monitorem😉
Dívám-li se dobře, má fialový obojek to štěně úplně vpravo, takže je otázka, kterého psa vlastně Varaxi myslí. :-)
Nicméně i mně připadá to uprostřed s růžovým obojkem skoro černé, byť je nejspíš hnědé. :-)
Dasvo
napsal(a):
Dívám-li se dobře, má fialový obojek to štěně úplně vpravo, takže je otázka, kterého psa vlastně Varaxi myslí. :-)
Nicméně i mně připadá to uprostřed s růžovým obojkem skoro černé, byť je nejspíš hnědé. :-)
Já myslím to uprostřed s tím světlejším obojkem. Že je štěně tmavší, na tom se asi shodnem. Ale já je fakt vidím jako černé.
Ale asi je to fakt tím monitorem. :)

Lennask
napsal(a):
Pes je naprosto zdravý.
Bohužel, zklamu Vás, Váš pes má neměřitelnou DKK, takže s ním nekryjte, pokud nechcete vyrobit jen další mrzáčky.
Lennask

XXX.XXX.157.10
🤣 vy jste všichni chytří. Z fotky pomalu i poznáte, co měl dnes ráno na jidlo
Lennosk, nezlobte se na mě, ale celé to na mě působí značně nedůvěryhodně.
Údajně přivezete štěně ze Skotska - což už samo o sobě není vůbec jednoduchá akce - jste ochotní zaplatit určitě nemalé peníze a podstoupit složitosti s dovozem... a ani si neověříte rodiče? (Věk, zdravotní testy, zkoušky, výstavy...) Údajně kupujete štěně bez jakýchkoliv ambicí chovatelských či výstavních. (Tak proč ze zahraničí?) Pes údajně nemá papíry, protože maminka byla 2 dny před oficiální chovností. (Fakt je někdo takové prase, že kryje velkou fenu před prvním rokem? A ještě je to údajně oficiální chovatel.)
Mimochodem, jaké má Váš pes zdravotní testy a vyšetření? Máte v ruce aspoň DKK a EIC, když chcete dělat štěňata?
Jediné vysvětlení mám, že jste tam žila a proto koupila psa tam. Pokud ne, pak si myslím, že to je celé vymyšlená historka, jak zatraktivnit tuctového bezpapíráka. (V labradorech se nevyznám, takže nedokážu posoudit, jak moc je podle vzhledu „čistokrevný“.) Nechci na rovinu napsat, že kecáte, ale myslím si to.
Když už jsme u toho, myslíte, že takhle brzké krytí může mít vliv na matku? Na povahu, zdraví? Případně i na štěňata? Přeci jen štěňata toho dost "naučí" matka, a pokud je to, s prominutím, ani ne roční rapl, tak to možná štěňata nějak ovlivnit může, ne?
Já si teda fakt nedokážu představit, že by moje fena v roce odchovala vrh štěňat, a to mám relativně malou fenu. V roce měla úplně jiné "starosti", a ji samotnou jsem považovala za odrostlé štěně.

Já to tedy pochopila tak, že Lennask v zahraničí žila, a po nějaké době se se psem přestěhovala do ČR. Zřejmě to nebyl klasický import.
napsal(a):
Jojo, pan Říha to vysvětlili dobře, jenže znám spousty lidí, kteří tohle nepochopí, nikdy. A je to fakt marný.
Nedávno jsem se tak bavila s kamarádkou, která má xJRT, kdysi jsem tu o něm psala, dovezli ho v otřesném stavu,s dírou v hlavě, začerveného,vystresovaný, bojoval o život. Vzhledově to taky není JRT. No ale stejně to berou tak, že ho zachránili, že jinak by tam umřel, že je to čistokrevný pes, protože viděli oba rodiče (oni neví, jak má JRT vypadat, a že existuje nějaký standard, všechno, co je malé, bíle a s flekama je JRT) , a příště by to klidně udělali znovu. Pokud by se někomu jejich pes líbil, jsem si jistá, že jím nechají krýt.
Takových lidí je sposutu. No a já jsem se zrovna zmínila o tom, že zakládám CHS, no a kamarádka udivená, cože to vlastně je, k čemu to je a proč to budu mít. Podobná byla reakce na to, že fena absolvovala RTG a doppler - hrozný údiv, kolik jsem za to dala peněz a proč jsem to dělala. To samé uchovnění, výběr krycího psa.... Dokonce se mě ptala, proč ji nenakreju mým psem, že jsou si podobní (většina z vás asi ví, že fena je SBT a pes 30 kg x AST a magor v povaze ). A fakt nechápala, proč to nejde.
Přijde mi, že ti lidi mají nějak hluboce zakořeněno, že pokud člověk do inzerce napíše čistokrevný pes, tak pes prostě čistokrevný být musí, ať z něho vyroste cokoli , a PP jsou jen na výstavy. Já jsem se fakt snažila vysvětlit, co je PP, proč ta zdravotní vyšetření, uchovnění, výběr psa a bylo mi na to řečeno, že nepochopeno, zdravotní vyšetření k ničemu, když problémy neměla, pěkná je, na co výstavy, stačilo najít pěkného psa někde v okolí a narkýt... Takže asi tak. No a samozřejmě zná spousty čistokrevných psů bez PP a všichni jsou zdraví, krásní, skvělí...
A prosím jinak to není hloupý člověk.
Ale aby to nevypadalo, že mám v okolí samé takové lidi, tak třeba sousedi chtěli psa bez PP, protože si taky mysleli, že PP je jen na výstavy. Už měli zamluvené štěně. Pak jsme se sousedkou večer seděly a nějak na to došla řeč, tak jsem ji na rovinu řekla, že do toho štěněte bych nešla a že PP není jen na výstavy a trochu jí to vysvětlila. Druhý den mi běžela říct, že se doma domluvili, štěně ruší a začínají hledat štěně s PP. Ta pochopila. O rok později umřel pes jejím rodičům, vždycky měli psy bez PP, ale sousedka jim to taky vysvětlila, oni pochopili a pořídili štěně s PP.
marcelaamax
napsal(a):
Jojo, pan Říha to vysvětlili dobře, jenže znám spousty lidí, kteří tohle nepochopí, nikdy. A je to fakt marný.
Nedávno jsem se tak bavila s kamarádkou, která má xJRT, kdysi jsem tu o něm psala, dovezli ho v otřesném stavu,s dírou v hlavě, začerveného,vystresovaný, bojoval o život. Vzhledově to taky není JRT. No ale stejně to berou tak, že ho zachránili, že jinak by tam umřel, že je to čistokrevný pes, protože viděli oba rodiče (oni neví, jak má JRT vypadat, a že existuje nějaký standard, všechno, co je malé, bíle a s flekama je JRT) , a příště by to klidně udělali znovu. Pokud by se někomu jejich pes líbil, jsem si jistá, že jím nechají krýt.
Takových lidí je sposutu. No a já jsem se zrovna zmínila o tom, že zakládám CHS, no a kamarádka udivená, cože to vlastně je, k čemu to je a proč to budu mít. Podobná byla reakce na to, že fena absolvovala RTG a doppler - hrozný údiv, kolik jsem za to dala peněz a proč jsem to dělala. To samé uchovnění, výběr krycího psa.... Dokonce se mě ptala, proč ji nenakreju mým psem, že jsou si podobní (většina z vás asi ví, že fena je SBT a pes 30 kg x AST a magor v povaze ). A fakt nechápala, proč to nejde.
Přijde mi, že ti lidi mají nějak hluboce zakořeněno, že pokud člověk do inzerce napíše čistokrevný pes, tak pes prostě čistokrevný být musí, ať z něho vyroste cokoli , a PP jsou jen na výstavy. Já jsem se fakt snažila vysvětlit, co je PP, proč ta zdravotní vyšetření, uchovnění, výběr psa a bylo mi na to řečeno, že nepochopeno, zdravotní vyšetření k ničemu, když problémy neměla, pěkná je, na co výstavy, stačilo najít pěkného psa někde v okolí a narkýt... Takže asi tak. No a samozřejmě zná spousty čistokrevných psů bez PP a všichni jsou zdraví, krásní, skvělí...
A prosím jinak to není hloupý člověk.
Ale aby to nevypadalo, že mám v okolí samé takové lidi, tak třeba sousedi chtěli psa bez PP, protože si taky mysleli, že PP je jen na výstavy. Už měli zamluvené štěně. Pak jsme se sousedkou večer seděly a nějak na to došla řeč, tak jsem ji na rovinu řekla, že do toho štěněte bych nešla a že PP není jen na výstavy a trochu jí to vysvětlila. Druhý den mi běžela říct, že se doma domluvili, štěně ruší a začínají hledat štěně s PP. Ta pochopila. O rok později umřel pes jejím rodičům, vždycky měli psy bez PP, ale sousedka jim to taky vysvětlila, oni pochopili a pořídili štěně s PP.
Bezva. osvěty není nikdy dost. Každý jeden takový případ kdy to lidi přehodnotí se cení

tak jako "čistokrevnej", to ještě nějak chápu.
dotazy, kdy bude mít štěňata Nora, úplně ne. Zatím to odbíjím argumentem, že tím, že je kříženec, nějak nevím, kdo by měl být otec. Ale třeba soused, co má takovýho magora KAO, co žere psy na potkání, už přišel s tím, že už je seznámil přes plot, aby to mohlo klapnout (a nesežral jí místo krytí) to už člověk fakt jen zírá s otevřenou pusou.
GAELLE
napsal(a):
Bezva. osvěty není nikdy dost. Každý jeden takový případ kdy to lidi přehodnotí se cení
No, ono je to docela těžký. Bohužel nestačí osvěta jen v tom bPP x PP. Další věc pak je výběr CHS, vrhu. V obou případech po mě chtěli poradit i s CHS a konkrétním vrhem a v obou případech to štěně chtěli hned, což je fakt těžké. Navíc já se v tom plemenu tak neorientuju, tak jsem ještě prosila známé (a i jednu uživatelku tady) o rady. Osobně bych si štěně z těch vrhů nevzala, po tom co jsme právě zjistili s těmi chovateli toho plemene, ale tím, že štěně chtěli hned, tak bych řekla, že nevybrali úplně ideálně, jen volili menší zlo. Na rovinu jsme jim ale říkala, že PP není 100 % záruka toho, že pes bude zdravý, a že bych pak byla nerada, kdyby měl pes nějaký zdravotní problém a oni to vyčítali mně.

napsal(a):
Zase moc se v retrívrech nevyznám, ale na fotce ta hlava se svěšenýma ušima......Jenže ta druhá mi přijde s výrazem psa, skoro do hovawartova.......Ale obě krásné. Ta mladá ...miláček.

marcelaamax
napsal(a):
Když už jsme u toho, myslíte, že takhle brzké krytí může mít vliv na matku? Na povahu, zdraví? Případně i na štěňata? Přeci jen štěňata toho dost "naučí" matka, a pokud je to, s prominutím, ani ne roční rapl, tak to možná štěňata nějak ovlivnit může, ne?
Já si teda fakt nedokážu představit, že by moje fena v roce odchovala vrh štěňat, a to mám relativně malou fenu. V roce měla úplně jiné "starosti", a ji samotnou jsem považovala za odrostlé štěně.
Proto existuje chovatelská dospělost, aby gravidita a porod neměly negativní vliv na matku ani mláďata - u fen je to 18 měsíců.
Lennask

XXX.XXX.157.10
Žila jsem tam 10 let. Jak jsem se stěhovala zpět, Cesar měl 4 roky. Teď má 6. Ja chtela psa papírového, ale to už jsem psala.

Lennask
napsal(a):
Žila jsem tam 10 let. Jak jsem se stěhovala zpět, Cesar měl 4 roky. Teď má 6. Ja chtela psa papírového, ale to už jsem psala.
A? Máte voříška a tečka. Bez zdravotních zkoušek. Proč s ním krýt?
napsal(a):
Ta druhá fenka mi připomíná našeho předešlého psa. kupovaný jako GR bez PP, ale povahou spíš HW, takže v něm ten HW opravdu možná byl. Taky byl hodně "zlatý"a na zimu mu hnědnul čumák.
marcelaamax
napsal(a):
Ta druhá fenka mi připomíná našeho předešlého psa. kupovaný jako GR bez PP, ale povahou spíš HW, takže v něm ten HW opravdu možná byl. Taky byl hodně "zlatý"a na zimu mu hnědnul čumák.
Byl krásný. Jo s tou kamarádkou to chápu.
Všechno se pak může otočit proti tobě.
Když museli mít hned tak si mohli jít vybrat do útulku.
U nás se říká "hned se ani pes nevysere nejdřív se musí zhrbatět"
No tak snad nebude mít pes problém a nebudou ti to předhazovat a dávat za vinu že jsi poradila špatně.

marcelaamax
napsal(a):
Ano, vypadá tam tak, ale měla typickou goldenní povahu. Tady je třeba fotka z léta, na té vypadá trochu jinak.
Lennask

XXX.XXX.136.227
Kdyby se narodil o 2 dny později tak už to vořech není tečka

nemyslím, že všichni, co mají psa z daleka ho musí mít pro chov. Lidí, co žili "venku" je dost a znám víc importů, které se v chovu neuplatní, přestože stáli hodně peněz a mají i platné doklady původu.
I já jsem ten blbec, který si jel pro štěně na chození po Jizerkách na druhou stranu Evropy. Ale je fakt, že jsme uchovnili (zcela nepříbuzný jedinec na vše tady) - ale to už jsme věděli, že se pes v chovu neuplatní (je jemný typ, má spáditou záď a hlavně s vysokou pravděpodobností nese žlutý gen - jeho sestra měla nestandardně barevné potomky). Žádosti ke krytí byly jen velmi úsměvné - hlavně od těch, co tvrdili že jejich fena má skoro metr v kohoutku... a nebo naopak, že potřebují obřího psa, aby ze štěňat byly dogy...

Lennask
napsal(a):
pochopte, že nejde o ty dva dny - jde o to, že nechali štěněti odchovat plný vrh štěňat. To se prostě nedělá... Nemohla mít zdravotní testy (nestihla je)... prostě i kdyby měli hodně volný chov (a to Britové sice mají, ale zrovna zdraví a věk řeší), tak tohle se nedělá. Možná chovatelé doufali, že fenka vrhne o dva dny déle a požádají o výjimku... ale to nic nemění na věci, že nakryli nedospělou desetiměsíční dorostenku
Lennask
napsal(a):
Prosim Vás, kdyby byla nějaká šance , aby dostal PP, tak věřte že ti množitelé by ho udělali o 2 dny (nebo klidně o týden) starším - takovym báchorkám fakt nevěřte.
Pro toho, kdo má žaludek na to krýt tak mladou fenu je posunutí datumu narození o 2 dny opravdu to nejmenší. Důvod proč Váš pes nemá PP hledejte někde úplně jinde.
Lennask

XXX.XXX.136.227
Jako je to mazec. O tom žádná.
Lennask
napsal(a):
Jste blbá nebo navedená?
Pes nemá PP čili nedoložíte jeho původ, rodiče, vyšetření NIC.
Máte prostě "vořecha" smiřte se už konečně s tím.
Za krále klacka mívalo PP jen asi prvních 6 štěnat (znalci ať mne opraví) a nadpočetný zbytek byl čistokrevný bez PP.Občas se nadpočetná štěnata prodávaly, občas se utrácely.
Dnes dostanou PP všechna štěnata po rodičích s PP kteří splnili bonitaci, výstavy, zkoušky, zdravotní vyšetření.
Vy NIC Z TOHO NEMÁTE !!!
Hlavně na něm dál nemnožte !!!
Máte křížence, a je jedno,jestli z ČR, Anglie, nebo tramtárie. Stanovy FCI jsou jasné.
Pokud pes nemá PP, je to kříženec, který se může přikříženému plemeni podobat. Rodokmen, tzn. příslušnost k plemeni (= čistokrevnost) se dokládá PP, viz stanovy Českomoravské kynologické unie (pověřeného zastupitele FCI v ČR)
https://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152
Dokumenty FCI k chovatelství:
http://www.fci.be/en/Breeding-42.html

Lennask
napsal(a):
Jak o 2 dny? Píšete, že matka měla rok. To není 18 měsíců. A hlavně čistokrevného psa nedělá datum porodu.
ainu
napsal(a):
Máte křížence, a je jedno,jestli z ČR, Anglie, nebo tramtárie. Stanovy FCI jsou jasné.
Pokud pes nemá PP, je to kříženec, který se může přikříženému plemeni podobat. Rodokmen, tzn. příslušnost k plemeni (= čistokrevnost) se dokládá PP, viz stanovy Českomoravské kynologické unie (pověřeného zastupitele FCI v ČR)
https://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152
Dokumenty FCI k chovatelství:
http://www.fci.be/en/Breeding-42.html
Je potřeba dodat, že Velká Británie není členem FCI, ale její Kennel Club (starší než FCI) je FCI plně uznáván. V Anglii pokud vím, neexistuje klasická bonitace a jejich podmínky chovnosti jsou psané, pro náš "germánský region" spíše jako pro gentlemany:
"The bitch should be over a year old, and preferably should have had one normal season prior to mating. Prior to mating, it is also important to have your bitch examined for any inherited diseases to which the breed is subject. You can learn more about the health tests that relate to your dog's breed in our Breeds A to Z.... Responsible breeders consider the health of their puppies to be a priority. There are a number of steps you as a breeder can and should take to increase the chances of breeding happy and healthy puppies. These include DNA testing, health screening schemes and avoiding close inbreeding. By taking these steps it helps you find out if two possible mates are compatible, giving your puppies the best chance to live long, happy lives."
Takže kdyby ta fena mohla podmínky chovnosti splnit, tak by vrh papíry určitě měl. Evidentně v tom bylo něco úplně jiného...

"Za krále klacka mívalo PP jen asi prvních 6 štěnat (znalci ať mne opraví) a nadpočetný zbytek byl čistokrevný bez PP.Občas se nadpočetná štěnata prodávaly, občas se utrácely".
Ono to bylo ještě trošku jinak. Poradce chovu měl ta přespočetná štěňata utratit. Nebylo to kvůli tomu, že by bylo málo papíru, ale kvůli zdraví feny, aby ji vícepočetné vrhy tolik nevyčerpávaly. Psi ( feny ) neměly zdaleka takovou péči jako teď. Bylo běžné, že se štěňata přikrmovala šrotem, masíčko, pokud možno zadní hovězí, jim nikdo neškrábal. Chovatel mohl požádat o výjimku, pokud měl např. k dispozici kojnou fenu. Nebo pokud se jednalo o velmi vzácný vrh a byla zaručená vzácná péče.
To, že se přespočetná štěňata prodávala - to je jiná. A to, že to dodnes někteří "chovatelé" používají jako důvod, že štěně nemá PP, to už je úplně mimo.
( Další znalci mě teoretika opraví.)

napsal(a):
Jak o 2 dny? Píšete, že matka měla rok. To není 18 měsíců. A hlavně čistokrevného psa nedělá datum porodu.
nemuzete se tu ohanet ceskymi pravidly pro uchovnění, kdyz se jedna o jinou zemi

Ještě dodám, že poradce chovu měl vrh kontrolovat do tří dnů, protože měl také utratit nestandardní štěňata. Měli jsme ve vrhu jedno štěně, které mělo pár bílých chlupů. Oddalovali jsme návštěvu poradce a nakonec jsme mu sdělili, že mu stejně žádné štěně ( po císařském řezu, krmená dudlíkem ) utratit nenecháme. Že prý nedostaneme PP na žádné. Tak jsme ho poslali tam, kam slunce nesvítí i s PP. ( Hapy se konal, PP dostala všechna štěňata )

Šarina
napsal(a):
Je potřeba dodat, že Velká Británie není členem FCI, ale její Kennel Club (starší než FCI) je FCI plně uznáván. V Anglii pokud vím, neexistuje klasická bonitace a jejich podmínky chovnosti jsou psané, pro náš "germánský region" spíše jako pro gentlemany:
"The bitch should be over a year old, and preferably should have had one normal season prior to mating. Prior to mating, it is also important to have your bitch examined for any inherited diseases to which the breed is subject. You can learn more about the health tests that relate to your dog's breed in our Breeds A to Z.... Responsible breeders consider the health of their puppies to be a priority. There are a number of steps you as a breeder can and should take to increase the chances of breeding happy and healthy puppies. These include DNA testing, health screening schemes and avoiding close inbreeding. By taking these steps it helps you find out if two possible mates are compatible, giving your puppies the best chance to live long, happy lives."
Takže kdyby ta fena mohla podmínky chovnosti splnit, tak by vrh papíry určitě měl. Evidentně v tom bylo něco úplně jiného...
jak jsem psala vyse-ve Skotsku je nezakonne, kryt fenu pred 1 rokem veku.
nic jineho se v tom uz hledat nemusi
jinak me bavi, jak se tu cituji pravidla FCI pro zemi kde FCI nevladne
a jeste nepresne - ne, neni pravda ze kazde plemeno lze pouzit k chovu od 18ti mesiců
Všem lidem, co chtějí množit, protože jejich pes je tolik "speciální" a jejich fena "musí" mít za život alespoň jednou štěňata, bych poslala ke shlédnutí toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=5qFjXlga0Z4&ab_channel=It%27sMeortheDog
Chtěla jsem vložit české titulky, aby tomu rozuměl každý, ale Google tuto funkci k 28.9. bohužel zrušil :( Každopádně se tam jedná o to, že chlap hrozně potřebuje množit svou fenu, tak ho Victoria vezme do útulku. Tam zaměstnanec útulku ukazuje, že už za ten jeden den utratili 29 psů, načež Victoria odvětí, že ještě není ani čas oběda..
U nás se sice naštěstí neutrácí, ale dotyčný by se měl zamyslet nad tím, zda by byl schopný žít s myšlenkou, že jeho "odchov" skončil v lepším případě v útulku, v horším u nějakých magorů, nebo rovnou v nějaké množce, kde bude chudák zvíře zavřené v miniaturní kleci plné vlastních výkalů, kde bude mrskat jeden vrh za druhým..
Šarina
napsal(a):
Přiznávám, že angličtinou vládnu méně než bl-bě, ale rozumím tomu tak, že fena by měla mít víc než rok, když je poprvé KRYTA. Jinými slovy, zadavatelčinu psovi nechybí k průkazu původu 2 dny, ale 63 dnů březosti a 2 dny.

napsal(a):
a jeste nepresne - ne, neni pravda ze kazde plemeno lze pouzit k chovu od 18ti mesiců
Jasně, je to obecná informace, ale rodící roční fena snad není OK v žádné zemi, nebo ano?
Lennask

XXX.XXX.197.180
Je to skoda, ze porodila tak brzo. Tady jsou papíry, které jsem dostala.

Dasvo
napsal(a):
...ne, neni pravda ze kazde plemeno lze pouzit k chovu od 18ti mesiců...
Myslím si, že těch 18 měsíců tady zmíněných bylo vztaženo přímo na labradory, potažmo velká plemena. Aspoň já jsem to tak pochopil. :-)
Ne, bylo to obecně. V chovu psů se tolik neorientuju. Ale nabízí se, že bude rozdíl mezi čivavou a vlkodavem.

napsal(a):
Ráda se dovzdělám - bez ironie. Předpokládám, že záleží na velikosti, možná na prošlechtěnosti. Vím, že u seveřanů se uvádí třeba jenom jedno hárání do roka, jestli je to pořád pravda. Děkuji za informace.
Lennask

XXX.XXX.136.227
Ano je to tak. Nejspíš to bylo nechtěné
u seveřáků FCI (AM, SH,GP, S) je normál 2 x ročně, jen občas se najde fena, co 1x a to většinou u GP, kteří jsou "nejsyrovější"...Jinak bonitace od dovršených 15 měs, fena chov (krytí) od 18 měs. ¨
u AH a ESP to nikdo direktivně neurčuje, ale chovatelé sami počkaj na dospělost, a zejména prověřují prací...takže kryjí starší, pracovně osvědčení psi a žádní "kandrdlasové"
Lennask
napsal(a):
Ano je to tak. Nejspíš to bylo nechtěné
Pokud to bylo nechtěně (což asi bylo), tak tu chuderu taky mohl nakrýt její bratr nebo taťka - ve většině chs o více zvířatech mají rodinnou smečku, takže jsou na sebe zvířata úzce příbuzná.
... anebo ji taky mohl ojet sousedovic pes přes plot🤫

napsal(a):
"jak jsem psala vyse-ve Skotsku je nezakonne, kryt fenu pred 1 rokem veku."
Jde o krytí, nebo o porod před 1. rokem věku?
Aha, už se to vysvětlovalo, dočítám postupně
napsal(a):
Jaj pardon, neuvedomila jsem si. Moje chyba.
https://www.thekennelclub.org.uk/dog-breeding/first-time-breeders/introduction-to-breeding/
Ted nemohu dohledat specifikaci predpisu

napsal(a):
Ráda se dovzdělám - bez ironie. Předpokládám, že záleží na velikosti, možná na prošlechtěnosti. Vím, že u seveřanů se uvádí třeba jenom jedno hárání do roka, jestli je to pořád pravda. Děkuji za informace.
Na velikosti a hmotnosti.
FCI urcuje zakladni pravidla - a clenske zeme / kluby mohou jeste zprisnovat.
FCI pravidla jdou najit na webu cmku v cestine.
napsal(a):
Na velikosti a hmotnosti.
FCI urcuje zakladni pravidla - a clenske zeme / kluby mohou jeste zprisnovat.
FCI pravidla jdou najit na webu cmku v cestine.
Ja se taky zeptam. Kennel Club je tedy provazany s FCI, neni o organizace "pod nimi", jak jsem si myslela? Presneji napsano - CMKU vychazi ze stanov/definici FCI, s dalsim upresnenim, jak pisete. Kennel Club je spratelena organizace?

ainu
napsal(a):
Ja se taky zeptam. Kennel Club je tedy provazany s FCI, neni o organizace "pod nimi", jak jsem si myslela? Presneji napsano - CMKU vychazi ze stanov/definici FCI, s dalsim upresnenim, jak pisete. Kennel Club je spratelena organizace?
KC tu byl dřív než FCI. Nepatří pod FCI, ale kamarádí se - uznávají si rodokmeny. Dtto AKC (USA) a CKC (Canada).
to Lenask:
Já bych k tomu Kennel Clubu dodala ještě toto - aby byl labrador v UK chovný, musí splnit tyto zdravotní podmínky (bonitaci jako takovou v UK neznají):
https://www.thekennelclub.org.uk/search/breeds-a-to-z/breeds/gundog/retriever-labrador/
(Nechce se mi to překládat, ale vy jste tam žila, tak budete zvládat AJ lépe než já.)
------------------
Takže otázka dne nestojí - "o kolik dní se štěňata narodila dřív", ale: kolik z uvedených zdravotních testů mají rodiče vašeho štěněte ? Protože pokud je nemají, tak řeči o věku feny (jako o důvodu, proč váš pes nemá PP), jsou zcela matoucí (= množírenské).
Pak váš pes papíry nemá, protože jeho rodiče neprošli zdravotními testy. Pokud lidé, kteří vám psa prodali, byli sami registrovaní chovatelé, tak bych v tom viděla fakt problém a doporučovala bych vám s vaším psem projít všechny zdravotní testy, které tady u nás pro labradory existují:
https://www.genomia.cz/cz/breed/labrador-retriever/
Abyste věděla, jak na tom Cesar ve skutečnosti je.
doporučovala bych vám s vaším psem projít všechny zdravotní testy, které tady u nás pro labradory existují:
https://www.genomia.cz/cz/breed/labrador-retriever/
Abyste věděla, jak na tom Cesar ve skutečnosti je.
přesně tak
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!