Dobrý den, chci se zeptat, mám dva psy (zlatý retriever 6,5 let - fena, a kříženec labrador zl. retriever 4,5let), mám je od štěněte nejprve doma u mamky (zahrada mimo dům) a potom jsme s přítelem koupili byt a pejsci šli samozřejmě se mnou, to byla moje podmínka, patří ke mně. Jak přišlo dítě, začal být přítel na ně víc háklivý, že je po nich bordel, furt se jim musíme podřizovat atd., já to tak nevnímám. Teď čekám druhé dítě a zvažujeme koupi domu, důvodů je víc, ale i ten, že i mně docházejí síly, když musím 3x denně venčít pejsky počasí nepočasí s 2 ročním dítětem a jsem na to přes pracovní týden sama. Jenže přítel prostě už v domě psy nechce Řekl, že když dům, tak pejsci budou na zahradě a udělá se jim krásná "vymakaná" zateplená bouda a budeme s nimi trávit čas na zahradě a chodit na procházky. Já jsem z toho ale špatná, furt to v sobě řeším, neumím si představit, jak si psi celý svůj život zvyklí žít na bytě ve smečce s lidmi, zvyknou na celoroční pobyt venku. Moc mi na nich záleží a bojím se o jejich (i svoji) psychiku z takové možné změny. Myslíte, že si na to zvyknou a nebudou se trápit, když jim věnuji dostatek času venku? Jaro, léto, podzim by ještě šel, ale zima? Výhoda je, že jsou dva, ale je vůbec vhodné, aby tato plemena byla celoročně venku? Snažím se samozřejmě s přítelem diskutovat, ale je tvrdohlavý, tak nevím. Pak je tu možnost se nestěhovat, ale z toho asi padnu na hubu já s 2 dětmi.
Tak hlavně: máte plemena, která mohou být celoročně venku. I v zimě, zvlášť, když budou mít dobrou (zateplenou) boudu, tak se není čeho bát. A poslední léta u nás není zima skoro žádná, kolik dní je třeba více jak -5?
To, že budou muset být na zahradě, pro ně zpočátku může být trošku problém, ale jsem přesvědčená, že si zvyknou. Jak jim nastavíte mantinely od začátku, tak to bude! Jsou zvyklí být v bytě, ale tam, kde jste teď, pokud je do bytu v domě nebudete pouštět, tak to jako byt brát nebudou - nevím, jestli to píši dost pochopitelně.
Na druhou stranu možná, že váš partner přece jen vyměkne a psi budou moct do domu alespoň na "návštěvy", což by byl ideální stav.
Pes není člověk a nevnímá ty emoce tak, jako vy. Nakonec uvidíte, že to pro psy nebude tak strašné a v konečném důsledku se vám uleví, budete mít i více času na děti a méně stresu.
Xeska
napsal(a):
Chlap kterej dává ultimata těhotné partnerce je grázl. Řekla bych mu že se psama mě poznal, chtěl se mnou žít a tak to ted musí respektovat.
Ale on je respektuje! Neříká, že je má dát paní pryč, naopak, chce kvůli psům kupovat dům. Nemyslím si, že by byl grázl, když chce, aby v bytě byl pořádek (a dva větší psi přece jen nějaký nepořádek domů nanosí) a chce, aby partnerka měla více času na děti - to je tak nepochopitelné? Plno lidí má psy na zahradě a nejsou proto přece ještě horšími majiteli než ti, kteří je mají v posteli! Zvláště, když se jedná o takové plemeno jako je retrívr.
saxi

XXX.XXX.214.91
Dobrý den,podobnou situaci budeme řešit s přítelem také. Přítel má 5letého labradora.Než jsme se seznámili žil s ním sám,na pul v domě a na pul na zahradě,v podstatě ho ven pouze vyvenčil a poté pustil na zpět domu. Teď spolu čekáme miminko a nedokáži si představit s psíkem pobývat v domě,podotýkám není to veliký domeček,3 plus jedna a chodbička..jde mi o to,že je naučený ležet kde se mu zachce,neustále se motá pod nohama,no a ty chlupy nepořádek s venku atd..víte o čem mluvím...Tak jsem také hodně zvědavá jak to zvládne a zda to pujdeyjinak si nedokáži představit se s ním motat na chodbičce a s prckem v ruce..
pro saxi "další svatá matka" - tak bacha : http://www.psiskolafalco.cz/pribehy.htm#kotec
lupus4
napsal(a):
pro saxi "další svatá matka" - tak bacha : http://www.psiskolafalco.cz/pribehy.htm#kotec
nikdy bych psa nedala do boudy ani do klece ani do kotce. Měli jsme velkého psa a přestože dům s dvorem a zahradou žil v bytě měl přístup všude. Ve dveřích měl díru kterou mohl kdykoliv vylézt ven když jsme nebyli doma .............................
GAELLE
napsal(a):
nikdy bych psa nedala do boudy ani do klece ani do kotce. Měli jsme velkého psa a přestože dům s dvorem a zahradou žil v bytě měl přístup všude. Ve dveřích měl díru kterou mohl kdykoliv vylézt ven když jsme nebyli doma .............................
No já mám sice oba psy "gaučové", ale proti kotcím nic nemám - pokud tam pes není 20 hodin denně. Vždyť přece pes v boudě na zahradě je normální věc . Jako já bych psa čistě venkovního nechtěla, ale to kvůli sobě , neznamená to, že pes který je na zahradě a občas v kotci by měl být chudák.
Poslední dobou mi přijde, jakože když se řekne, že má doma někdo kotec nebo řetěz na psa - tak snad psa už začíná automaticky týrat. Pokud je pes čistě venkovní, majitel s ním chodí na procházky, věnuje se mu a tráví s ním čas venku, občas je potřeba psa na určitou dobu zavřít do kotce - tak co je na tom špatného? Takový pes se má pořád líp než pes v bytě, se kterým majitel třikrát denně obejde sídliště.
Já jak jsem psala mám sice psy doma (nebo podle toho kde jsem já, když jsem na zahradě tak jsou tam i psi) - ale teď se taky chystáme dělat kotce, aby na jaře a v létě mohli být venku, když budu v práci. Když jsme na závodech nebo na trénincích tak psi dokonce musejí čekat v klecích
Uživatel s deaktivovaným účtem

lupus4
napsal(a):
Příběh je hezký, ten průběh jsem čekala hned na začátku článku. Ale přece jen, pes není člověk a je hodně šťastných psů na zahradě s bydlením v otevřeném kotci. Hlavně nesmí cítit, že tam byli odstrčeni. Pes druhé tazatelky by se nemusel na zahradě cítit dobře.
marcelaamax
napsal(a):
No já mám sice oba psy "gaučové", ale proti kotcím nic nemám - pokud tam pes není 20 hodin denně. Vždyť přece pes v boudě na zahradě je normální věc . Jako já bych psa čistě venkovního nechtěla, ale to kvůli sobě , neznamená to, že pes který je na zahradě a občas v kotci by měl být chudák.
Poslední dobou mi přijde, jakože když se řekne, že má doma někdo kotec nebo řetěz na psa - tak snad psa už začíná automaticky týrat. Pokud je pes čistě venkovní, majitel s ním chodí na procházky, věnuje se mu a tráví s ním čas venku, občas je potřeba psa na určitou dobu zavřít do kotce - tak co je na tom špatného? Takový pes se má pořád líp než pes v bytě, se kterým majitel třikrát denně obejde sídliště.
Já jak jsem psala mám sice psy doma (nebo podle toho kde jsem já, když jsem na zahradě tak jsou tam i psi) - ale teď se taky chystáme dělat kotce, aby na jaře a v létě mohli být venku, když budu v práci. Když jsme na závodech nebo na trénincích tak psi dokonce musejí čekat v klecích
Já proti kotcům jsem. Asi hlavně z toho důvodu, že znám jen psy, kteří tam hnijí celoživotně. Znám i jednoho, co tam není pořád, občas je i v zahradě, ale nesmí k plotu, aby to tam neulítal, takže když jde někdo kolem a pes letí řvát k plotu, vyletí pro změnu s řevem páníček a pes letí okamžitě zavřít do kotce. Nesnáším lidi, kteří si pořídí psa a pak ho zavřou do kotce, protože zjistili, že jim tento ,,doplněk zahrady" - zahradu devastuje. Proto se zeptám na rovinu: proč nemůžou být vaši psi v zahradě na volno? Chápu pak, že takový pes zahradu za svou neveme, když je tam vlastně jen na návštěvě, v zahradě nežijí, chodí se tam jen kouknout.

Já nikdy nepochopím jak může někdo vůbec zvažovat přestěhovat na zahradu dospělého psa co žije celé roky (od narození) v bytě s rodinou?? Ještě labrador, neskutečný závislák na lidech co chce být v neustálém kontaktu. Doteď to tak měl a jen kvůli tomu že přijde dítě tak ho odstrčit na zahradu? NECHÁPU A NIKDY NEPOCHOPÍM TUTO SOBECKOST.
lesnížínka
napsal(a):
Já proti kotcům jsem. Asi hlavně z toho důvodu, že znám jen psy, kteří tam hnijí celoživotně. Znám i jednoho, co tam není pořád, občas je i v zahradě, ale nesmí k plotu, aby to tam neulítal, takže když jde někdo kolem a pes letí řvát k plotu, vyletí pro změnu s řevem páníček a pes letí okamžitě zavřít do kotce. Nesnáším lidi, kteří si pořídí psa a pak ho zavřou do kotce, protože zjistili, že jim tento ,,doplněk zahrady" - zahradu devastuje. Proto se zeptám na rovinu: proč nemůžou být vaši psi v zahradě na volno? Chápu pak, že takový pes zahradu za svou neveme, když je tam vlastně jen na návštěvě, v zahradě nežijí, chodí se tam jen kouknout.
Tak neřekla bych, ze moji psi neberou zahradu za svou. Trávíme tam společně hodně času. Sami tam byt nemůžou, respektive starší pes - protože by přeskočil plot, kdyby viděl třeba kočku, takže asi tak. Plot budeme delat nový, vyšší. Pak tam budou i sami, ale jen pokud budeme doma. Pak jsou v plánu psí dvířka, aby si mohli jít ven kdy chtějí. Pokud pojedeme do práce, tak ale psi půjdou do kotce nebo domů.
Rozhodně nemám psy jako doplněk zahrady. A znám psy, kteří jsou na zahradě volně, ale když majitele nejsou doma, nebo tteba na noc jdou do kotce, a nevidím na tom nic špatného.
To co popisujete vy - ze je pes v kotci většinu času, je něco jiného, to jsem taky psala. Ale pokud tam pes tráví cas, kdy je páníček v práci nebo v noci, tak tam nevidím žádný problém.
Edit. : přijde mi to, jakoby jste tvrdila, ze každý pes, který vůbec ma na zahradě kotec se ma špatně. To je stejné, jako by jste říkala, ze každý pes v bytě se ma špatně. To přece nejde takhle brát. Jinak u mých psu ano nepočítám s tím, ze kdyz budeme doma, tak budou nějak hodně času trávit na zahradě kdyz tam nebudeme - chtějí byt s námi a jakmile jdeme domu, jdou dobrovolně taky.

Já mám dopoledne psy na volno na zahradě, ale oddělené tak, aby mi nešli k brance, kde by je mohl kdekdo otravovat. Kotce žádný nemáme, ale máme boudu, teda spíš takovou chatičku, ve které se můžu se psy vyspat i já. Na noc si vyberou, kde chtějí spát. Ti, co jsou od štěněte zvyklí venku, domů ani nechtějí, je jim horko, jak v létě, tak v zimě. V době hárání samozřejmě být doma musí.
No, ono je třeba rozlišovat, co je v té situaci pro psy a co pro majitelku důležité. Já jsem zvířata mít doma nemohla a když mne manžel poznal, jasně jsem mu řekla, že bez psa a jiných zvířat nebudu. Jo, měl takovou představu, že pes na dvoře, maximálně na chodbě..... Dneska mu fudlák v posteli až zas tak nepřijde nenormální. Tři kocouři s námi žijí prakticky jak se jim chce, někdy mám pocit, že jsem takový dveřník a okník. Ale nedovedu si představit, že bych měla psa venku a nemohla být s ním. Navíc jsme si vybrali plemeno, které je s člověkem kdekoli je on. Takže pes je přes den venku, jakmile jsme doma, je s námi. Kocouři mají volný pohyb dovnitř ven.
Nevím, jak bych se bývala zachovala v situaci, že by mi partner položil nůž na krk. Pes venku a basta. V nejlepším případě bych ho neposlechla

On je taky rozdíl co to je zahrada. Máme hospodářství a fenu, která s námi obchází zvířata, pomáhá kydat hnůj, ráda se válí ve všem možném. Jsme venku zhruba 10hodin a po tu dobu je pes s námi. I když by určitě ocenila volný přístup do domu, kromě výjímek ji nechávám venku a nemám pocit že bych ji zanedbávala.
napsal(a):
On je taky rozdíl co to je zahrada. Máme hospodářství a fenu, která s námi obchází zvířata, pomáhá kydat hnůj, ráda se válí ve všem možném. Jsme venku zhruba 10hodin a po tu dobu je pes s námi. I když by určitě ocenila volný přístup do domu, kromě výjímek ji nechávám venku a nemám pocit že bych ji zanedbávala.
Jasně, venkovní pes neznamená automaticky chudák. Řeč je o dospělém psu, který byl odjakživa zvyklý se svými lidmi v bytě a dokonce v posteli ...pro toho je přesun do kotce trochu drsnější.
marcelaamax
napsal(a):
Tak neřekla bych, ze moji psi neberou zahradu za svou. Trávíme tam společně hodně času. Sami tam byt nemůžou, respektive starší pes - protože by přeskočil plot, kdyby viděl třeba kočku, takže asi tak. Plot budeme delat nový, vyšší. Pak tam budou i sami, ale jen pokud budeme doma. Pak jsou v plánu psí dvířka, aby si mohli jít ven kdy chtějí. Pokud pojedeme do práce, tak ale psi půjdou do kotce nebo domů.
Rozhodně nemám psy jako doplněk zahrady. A znám psy, kteří jsou na zahradě volně, ale když majitele nejsou doma, nebo tteba na noc jdou do kotce, a nevidím na tom nic špatného.
To co popisujete vy - ze je pes v kotci většinu času, je něco jiného, to jsem taky psala. Ale pokud tam pes tráví cas, kdy je páníček v práci nebo v noci, tak tam nevidím žádný problém.
Edit. : přijde mi to, jakoby jste tvrdila, ze každý pes, který vůbec ma na zahradě kotec se ma špatně. To je stejné, jako by jste říkala, ze každý pes v bytě se ma špatně. To přece nejde takhle brát. Jinak u mých psu ano nepočítám s tím, ze kdyz budeme doma, tak budou nějak hodně času trávit na zahradě kdyz tam nebudeme - chtějí byt s námi a jakmile jdeme domu, jdou dobrovolně taky.
Ne, ne, většina se vás vůbec netýkala, to je o jiných lidech, jen mne zajímalo, proč musí být v tom kotci, když by mohli být v zahradě jako takové. Odpověď - špatné ploty mi stačí To je stejné, jako když někdo nemá třeba pozemek vůbec oplocený. Naše sousedka v novostavbě např. Ploty nemají, ale nechce holky JRT nechávat zavřené v baráku protože ony to venku milují, vydrží na polích hrabat celý den. Já ji chápu, ale někteří kolemjdoucí ne, protože holky na lidi, cyklisty, lidi se psy...někdy vyběhnou. Už se začínají množit stížnosti
Terven
napsal(a):
Jasně, venkovní pes neznamená automaticky chudák. Řeč je o dospělém psu, který byl odjakživa zvyklý se svými lidmi v bytě a dokonce v posteli ...pro toho je přesun do kotce trochu drsnější.
Jako vyhodit ho najednou ven určitě ne. Nevím, za jak dlouho bude to dítě, ale zkusila bych přivykat psa postupně na ven, už se venku dá být, jistě tam je i co dělat..třeba ho to tam i začne bavit. Ale pokud bude chtít jít domů, dveře bych mu před nosem určitě nezavřela. Trochu omezení stejně bude muset mít, už kvůli batoleti potom, tak prostě to měnit pomalu postupně. Doteď se tu řešily problémy spíš opačné, chlap psa partněrky doma nechce. Překvapuje mne taková necitlivost ze strany ženy, potažmo matky
lesnížínka
napsal(a):
Ne, ne, většina se vás vůbec netýkala, to je o jiných lidech, jen mne zajímalo, proč musí být v tom kotci, když by mohli být v zahradě jako takové. Odpověď - špatné ploty mi stačí To je stejné, jako když někdo nemá třeba pozemek vůbec oplocený. Naše sousedka v novostavbě např. Ploty nemají, ale nechce holky JRT nechávat zavřené v baráku protože ony to venku milují, vydrží na polích hrabat celý den. Já ji chápu, ale někteří kolemjdoucí ne, protože holky na lidi, cyklisty, lidi se psy...někdy vyběhnou. Už se začínají množit stížnosti
No tak to já mít takovou sousedku co nechá psy bezprizorně lítat po polích.. tak stejné zastání jako má u Vás by u mě rozhodně neměla.. ani pochopení..
Pokud se na to jde postupně tak lze i dospělého psa naučit ,že jeho nový "doma" je kotec a bouda. Pochopitelně že ne 24h/denně
b.k
napsal(a):
No tak to já mít takovou sousedku co nechá psy bezprizorně lítat po polích.. tak stejné zastání jako má u Vás by u mě rozhodně neměla.. ani pochopení..
Pokud se na to jde postupně tak lze i dospělého psa naučit ,že jeho nový "doma" je kotec a bouda. Pochopitelně že ne 24h/denně
Proč? Chytají myši. Vadilo mi, když mi pod plotem lezly k nám, protože jsem měla nové kotě. Plot jsem trochu zavezla hlínou a kočka zatím vně nechodí a trochu doufám, že tahle ani nebude. Mého psa milují, on je má taky rád, první cesta vede za nima. Mě to nemá proč vadit.
rapotacka11
napsal(a):
- dospělého psa naučit ,že jeho nový "doma" je kotec a bouda.
Proč by nemohl být volně ?
Myslím, že zadavatelka dotazu o kotci ani nic nepsala, k tomu jsme se dostali až potom. Jinak znám psa a fenu - kteří žili léta v bytě, pak se majitelé přestěhovali do baráčku - fena chce být pořád s nimi doma, ale pes dal přednost tomu, být venku, i v noci, i sám. Sám si to vybral. Takže některý pes tomu přednost dá.
A ještě jinak přímo k dotazu - jak už tu někdo psal, nevyhodila bych psa ven ze dne na den, ale postupně bych tu dobu venku prodlužovala, dávala mu tam nějaké dobroty, hry.
A nebo co naučit psa v domě na jedno místo? Psala jste, že se hodně motá, že si leží kde chce. Tak co ho naučit "místo" na jeho pelíšek a pak nebude problém s motáním ani s tím, že si leží kde chce. Pak by třeba nemusel být trvale venku - klidně by tam mohl trávit víc času, ale mohl by být i doma. Samozřejmě je to jen nápad.

lesnížínka
napsal(a):
Proč? Chytají myši. Vadilo mi, když mi pod plotem lezly k nám, protože jsem měla nové kotě. Plot jsem trochu zavezla hlínou a kočka zatím vně nechodí a trochu doufám, že tahle ani nebude. Mého psa milují, on je má taky rád, první cesta vede za nima. Mě to nemá proč vadit.
A obec nemá nijak upraveno volné pobíhání psů?
Mě to třeba štve, ale spíš proto, že mi cizí psi serou u baráku a čůrají na plot. A u nás i kdyby lovili myši, tak je stejně nemůžou nikdy všechny pochytat
napsal(a):
A obec nemá nijak upraveno volné pobíhání psů?
Mě to třeba štve, ale spíš proto, že mi cizí psi serou u baráku a čůrají na plot. A u nás i kdyby lovili myši, tak je stejně nemůžou nikdy všechny pochytat
Mě by byl tak nějak jedno volně pobíhající pes, který si nevšímá "kolemjdoucích" - i když třeba i ten se může motat někde po silnici - ale tak předpokládám, že u silnice asi sousedka nebydlí. Taky máme ve vesnici jednoho takového voříška, který si chodí na ranní a večerní pochůzky - ale on chodí jen po chodníku, při přecházení silnice se rozhlíží , pak odbočí na pole, udělá si kolečko a jde domů. A pokud ho potkáte, ať už sami, nebo se psem - tak jde prostě pryč. Rodičů sousedi zase měli fenku a věčně otevřená vrata (mají zahradnictví v baráku) a fena vylezla maximálně před plot se vyčůrat na trávu, očuchat a zase domů. Ale lesnížínka psala, že pes občas vyběhne za cyklistou, psem - to už by mi jedno nebylo, a taky by mi to vadilo.
Já osobně pokud bych neměla plot, nebo ho měla "špatný", jako mám teď - tak psy prostě venku volně samotné nenechám. A to ani kdybych věděla, že jsou hodní jak k lidem, tak ke psům. Pokud bych věděla, že občas vyběhnou za někým - tak to už vůbec ne. Já bych se za prvé bála - jak o psa, tak o to, že třeba může způsobit někde nehodu. Pak bych toho asi hodně litovala a byla by to jen a jen moje vina. A pak by mi to taky bylo "trapné" vůči ostatním, že je moji psi otravují.
Ono si spousta lidí řekne - ale vždyť on se drží doma, on nikdy neutekl - kamarádka takového psa měla taky. Když někam jeli jen nachvíli, tak nechali otevřená vrata. Pes se nehnul ze zahrady. Asi 4-5 let to takhle dělali pořád. No a pak najednou jela na otočku pryč, vrátila se a pes byl fuč. Je to asi 4 roky zpátky - psa hledali dost dlouho, ale nenašli. A vyčítá si to doteď - že stačilo zavřít vrata.
lesnížínka
napsal(a):
Myši mě pochytají vlastní psi na to nepotřebuji aby mě na pozemek lezl pes cizí,ani nepotřebuji na procházce potkat bezprizorního psa o kterém nic nevím - teda i kdybych věděla - ne.Fakt tohle ne. Pes má být pod kontrolou.
Mě třeba stejně jako Vám nevadí,že sousedi strčí kus žvance našim psům..Vím že je neotráví a že to dělají z dobré vůle.. Nicméně chápu,že ne každý by z toho byl happy..
Co jsem sousedce musela vyjasnit - rohlík,chleba,piškot,kousek salámu ..ok ..ale v žádném případě vařené kuřecí kosti .. ona jim je v dobré víře - než jsem to zjistila - přes ten plot házela..No a to je špatně.
Stejně jako nechat pobíhat - možná hodné a užitečné psy po vesnici.. Ne.

marcelaamax
napsal(a):
Mě by byl tak nějak jedno volně pobíhající pes, který si nevšímá "kolemjdoucích" - i když třeba i ten se může motat někde po silnici - ale tak předpokládám, že u silnice asi sousedka nebydlí. Taky máme ve vesnici jednoho takového voříška, který si chodí na ranní a večerní pochůzky - ale on chodí jen po chodníku, při přecházení silnice se rozhlíží , pak odbočí na pole, udělá si kolečko a jde domů. A pokud ho potkáte, ať už sami, nebo se psem - tak jde prostě pryč. Rodičů sousedi zase měli fenku a věčně otevřená vrata (mají zahradnictví v baráku) a fena vylezla maximálně před plot se vyčůrat na trávu, očuchat a zase domů. Ale lesnížínka psala, že pes občas vyběhne za cyklistou, psem - to už by mi jedno nebylo, a taky by mi to vadilo.
Já osobně pokud bych neměla plot, nebo ho měla "špatný", jako mám teď - tak psy prostě venku volně samotné nenechám. A to ani kdybych věděla, že jsou hodní jak k lidem, tak ke psům. Pokud bych věděla, že občas vyběhnou za někým - tak to už vůbec ne. Já bych se za prvé bála - jak o psa, tak o to, že třeba může způsobit někde nehodu. Pak bych toho asi hodně litovala a byla by to jen a jen moje vina. A pak by mi to taky bylo "trapné" vůči ostatním, že je moji psi otravují.
Ono si spousta lidí řekne - ale vždyť on se drží doma, on nikdy neutekl - kamarádka takového psa měla taky. Když někam jeli jen nachvíli, tak nechali otevřená vrata. Pes se nehnul ze zahrady. Asi 4-5 let to takhle dělali pořád. No a pak najednou jela na otočku pryč, vrátila se a pes byl fuč. Je to asi 4 roky zpátky - psa hledali dost dlouho, ale nenašli. A vyčítá si to doteď - že stačilo zavřít vrata.
U nás na ulici pobíhá fena NO, která má otevřená vrata celý den. Už nejednou vlezla někomu do garáže a jsou to nepejskaři, velkých psů se bojí, takže chápu, že příjemný to není. Navíc ta fena se bojí a dost často ze strachu startuje. Zatím se nic nestalo, ale stát se může.
Jinak přesně, jak píšete, já svý psy nepouštím samotný ven nikdy hlavně kvůli jejich bezpečnosti. A hlavně od tý doby, co nám je kdysi kdosi pustil, zamykám i branku na zahradě a druhou u vchodu.
napsal(a):
U nás na ulici pobíhá fena NO, která má otevřená vrata celý den. Už nejednou vlezla někomu do garáže a jsou to nepejskaři, velkých psů se bojí, takže chápu, že příjemný to není. Navíc ta fena se bojí a dost často ze strachu startuje. Zatím se nic nestalo, ale stát se může.
Jinak přesně, jak píšete, já svý psy nepouštím samotný ven nikdy hlavně kvůli jejich bezpečnosti. A hlavně od tý doby, co nám je kdysi kdosi pustil, zamykám i branku na zahradě a druhou u vchodu.
Jo já taky zamykám všechny branky, když nechávám fenu venku a ještě ji dost často kontroluji z okna . Do budoucna máme v plánu rozdělit pozemek tak, aby se psi vůbec nedostali ke vratům. Ale vůbec nevím, za jak dlouho to zvládneme, je toho s barákem prostě hodně, musíme postupně.
lesnížínka
napsal(a):
Naši psi třeba kotec mají, ovšem pouze z důvodu bezpečnosti návštěv a manipulace při otevřené bráně na pozemek. Myslím, že jestli v něm stráví v průměru hodinu týdně, navíc spíš rozděleně na nějaké minuty během dne, tak je to hodně. Zahradu celkem devastují, tak si letos ohradíme takový malý kousek, kde si uděláme záhony, aby celá zahrada zůstala pro psy volná. Minulý rok jsme ještě zkoušeli, zda bychom nemohli nechat psa zahradníkem, ale nejde to, neustále se ohrožoval na zdraví, sklízel nezralá rajčata a brambory a byl přesvědčený, že dýně a cukety jsou na hraní, i když mu zjevně nechutnají. Kdysi jsme taky chtěli pěknou zahradu, ale nějak už je ta zahrada spíš víc těch psů než naše, tak to respektujeme
Máme psy v kotcích . Pravidelně je střídáme po cca hodině na proběhnutí po zahradě a střídavě se vezme pes,se kterým se ten den pracuje. Nevidím na tom nic špatného.
To se totiž při větším počtu psů jinak dělat ani nedá. O týrání nemůže být řeč.
Chápu,že pro majitele jednoho,dvou psů to může být nepředstavitelné,ale pro chovatele více psů ne. Pokud by to někdo udělal dle představ třeba lesnížínky tak není chovatel,ale časem množitel .a to přece nikdo nechce.
b.k
napsal(a):
Máme psy v kotcích . Pravidelně je střídáme po cca hodině na proběhnutí po zahradě a střídavě se vezme pes,se kterým se ten den pracuje. Nevidím na tom nic špatného.
To se totiž při větším počtu psů jinak dělat ani nedá. O týrání nemůže být řeč.
Chápu,že pro majitele jednoho,dvou psů to může být nepředstavitelné,ale pro chovatele více psů ne. Pokud by to někdo udělal dle představ třeba lesnížínky tak není chovatel,ale časem množitel .a to přece nikdo nechce.
Nejsem chovatel, jen normální majitel psa, kterých je tu většina. Vyjadřovala jsem se ke psům, které mají majitelé jako ,,mazlíčky", což se s kotcem pro mne jaksi neslučuje.
lesnížínka
napsal(a):
Neměla bych se vyjadřovat, neb sama děti nemám. Ale dítě jsem byla a vyrostla jsem doslova na hnoji. A na rozdíl od ostatních, jak to tak poslouchám, jsem byla naprosto zdravé dítě.
To přece není o tom se nevyjadřovat,protože nemám děti.. To blbost i to,že jste vyrostla na hnoji..o tom přece řeč není. Nebo mě něco uniklo?
Jednoduchá věc - si vemte,že si k stávájícímu psu pořídíte druhého a než se nadějete - nesednou si/nesnesou se . Tak jak to budete řešit? Jednoho prodáte ? A nebo je třeba oddělíte - třeba tím,že jeden z nich bude v kotci? A nebude mu tam líp ?
Vemte to z pohledu toho psa - každý den "boj" o cokoliv a nebo klid ve vlastním..?
Pochopitelně ho tam nezavřete 24h/denně ale budete se jim na střídačku věnovat..
b.k
napsal(a):
To přece není o tom se nevyjadřovat,protože nemám děti.. To blbost i to,že jste vyrostla na hnoji..o tom přece řeč není. Nebo mě něco uniklo?
Jednoduchá věc - si vemte,že si k stávájícímu psu pořídíte druhého a než se nadějete - nesednou si/nesnesou se . Tak jak to budete řešit? Jednoho prodáte ? A nebo je třeba oddělíte - třeba tím,že jeden z nich bude v kotci? A nebude mu tam líp ?
Vemte to z pohledu toho psa - každý den "boj" o cokoliv a nebo klid ve vlastním..?
Pochopitelně ho tam nezavřete 24h/denně ale budete se jim na střídačku věnovat..
Nedala jsem citaci, to bylo k příspěvku lupus, o sterilitě prostředí doma...