Protištěkací obojek- agrese vůči psům

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2016 13:46
Mea

XXX.XXX.224.24

Zvažuji koupi protištěkacího obojku jako poslední možnosti. Máme 3 letého křížence 30 kg( matka border kolie, otec neznámý). Do jednoho roku to byl pohodový pes, který si běžně hrál se psy. Domnívám se, že socializace nijak zanedbána nebyla. Ovšem, když dospěl začal být agresivní na všechny stejně velké a větší psy než je sám ( někdy i na feny). Zkoušeli jsme všechno možné, ale pokud potkáme psa, který mu nevoní je jako v transu začne štěkat, vrčet a nereaguje vůbec na nic, zkrátka to nejde po dobrém ani po zlém. Je to nesmírně temperamentní a neúnavný pes. S manželem jsme oba měli od dětství psy, plemena jako dobrman, rtw, kteří poslouchali na slovo. Oba jsme si mysleli, že to se psy umíme než jsme si pořídili tohohle darebu smajlík. Obojek chci používat pouze na procházky. Hlavním důvodem je to, že se s ním už bojím chodit ven (hlavně o něho). Je to hrozný provokatér a i když je sám na vodítku s náhubkem je schopen vyzývat na souboj dvojnásobného psa bez náhubku a vodítka. Prosím o vaše názory, případně zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2016 13:50

Vyzývá na souboj. Jak to vypadá ?
Spíše. Nevedete, tak vede on a určitě to pro něj není jednoduché. Asi ví, že ho nemá kdo chránit. Pardon.

9.7.2016 13:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Zapomenout na EO a vysvětlit psovi, že se větších psů a fen bát nemusí. Naučit se pracovat s vodítkem, získat si důvěru psa, aby vám věřil, že ho v případě potřeby ubráníte vy. Nenechat inciativu na něm - to znamená nečekat, až on začne jančit, ale naučit ho, co má dělat místo toho. Vyhledávat společnost velkých, socializovaných fen, chodit s nimi a později i s klldnými psy na dlouhé procházky. Netahat nikdy za vodítko, tím se spouští agrese. Pokud takového nerváka a nejistého psa začnete za jeho strach smažit EO, zničíte ho nadobro.

9.7.2016 15:39
Vanee

XXX.XXX.157.127

Nie všetky psy vychádzajú s inými psami (čo nie je otázka socializácie). Vlastne v prírode je dosť ojedinelý jav, keď sa dospelé samce správajú nekonfliktne voči sebe, ALE aj pes, čo iné psy neobľubuje, sa dá naučiť, aby ich prinajmenšom ignoroval. Ale nie pomocou EO.

Spúšťačom agresivity môže byť mimo iného aj strach, a predstavte si, že vystrašeného psa zakaždým, keď je v prítomnosti iného psa, šľahne EO (preňho nevysvetliteľná bolesť bez nejakého zdroju, tak si ju možno v hlave zaradí ako ohrozenie zo strany druhého psa). Myslíte si, že to ho naučí nebáť sa iných psov? Na 99,9% to problém zhorší.

Miesto toho sa sústreďte na to, aby ste si ho dokázali fixovať na seba, skúšať ďalej od psov, znižovať vzdialenosť... Riešení sú desiatky, ale určite nie EO, krik, bolesť, alebo čokoľvek, čo situáciu len zhorší. Ono vrieskať na psa: "Nerob toto, ani toto, ani hento!" možno uľaví vám, ale ukázať psovi, čo MÁ robiť miesto nežiaducej činnosti, je veľakrát účinnejšie než zakazovanie a tresty.

Hlavne netreba v prítomnosti iných psov stresovať, aj to pes vycíti a pripraví sa na to, že je treba brániť sa. Určte, ako sa má chovať (napríklad sústrediť sa na vás, na predmet v ruke atď.), nacvičiť to v takej vzdialenosti, ktorá ešte "útok" nespustí, a potom vzdialenosť pomaly znižovať.

9.7.2016 16:03
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Zapomenout na EO a vysvětlit psovi, že se větších psů a fen bát nemusí. Naučit se pracovat s vodítkem, získat si důvěru psa, aby vám věřil, že ho v případě potřeby ubráníte vy. Nenechat inciativu na něm - to znamená nečekat, až on začne jančit, ale naučit ho, co má dělat místo toho. Vyhledávat společnost velkých, socializovaných fen, chodit s nimi a později i s klldnými psy na dlouhé procházky. Netahat nikdy za vodítko, tím se spouští agrese. Pokud takového nerváka a nejistého psa začnete za jeho strach smažit EO, zničíte ho nadobro.

Nesmyl. Zdlouhavé, neefektivní a u mnohých psů prostě neúčinné. Scyllo chtěla bych vás vidět, jak zvládáte tímto způsobem těžce agresivního psa. "Vysvětlit psovi" - prosím vás, jak mu to vysvětlujete? Pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok.
Zadavatelka ať nasadí EO (nikoliv protištěkací, to je něco jiného! Zadavatelka si to trochu plete). Až potkají jiného psa a zadavatelky pes se začne vzpouzet a bude chtít na druhého psa, chce mu to vyslat impuls - bez povelu (! to je důležité) a ten nejsilnější. Pokud to nezabere, tak další. A pes bude mít jiné starosti, než se sápat na jiného psa. Jsem přesvědčena, že za pár opakování (a a ni bych se nedivila, kdyby stačily max 3 rány) bude pes vyléčen. Je ale potřeba i nadále nějakou dobu (v řádu týdnů) s obojkem chodit, protože pes to za čas (zvláště ve chvíli, kdy potká psa, kterého super nenávidí) zkusí znovu. Důležité je psa ani nechválit, pokud po impulsu zanechá svého nežádoucího chování. To je to, co chceme, nic mimořádného, za co by bylo potřeba chválit.
Tímto postupem se nenaruší vztah mezi majitelkou a psem. Pes si rány spojí s jiným psem a uzná, že je lepší být v klidu (vyhnout se mu), protože startovat na jiného psa se mu nevyplácí. A pokud to dělá z důvodu, že má pocit, že musí paničku bránit, brzy pochopí, že se jemu ani paničce nic nestane, i když nebude na každého psa vyjíždět.
Scyllo váš výraz "smažit" je fakt nesmysl! Chápete vůbec, že impulsy vysílá jen miniaturní baterka? Baterie má 3V - fakt si myslíte, že se pes usmaží jako vajíčko? (To mne hned napadne, když čtu, jak se pes usmažil). Je to fakt směšné.

9.7.2016 16:13

EO, lopatou, hlavně se nechovat mile. Koňadro, ještě ostnáč, to je také rychlé. Když Vás na něm povede někdo dostatečně netrpělivý jako Vy se psy.

9.7.2016 16:16
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Nesmyl. Zdlouhavé, neefektivní a u mnohých psů prostě neúčinné. Scyllo chtěla bych vás vidět, jak zvládáte tímto způsobem těžce agresivního psa. "Vysvětlit psovi" - prosím vás, jak mu to vysvětlujete? Pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok.
Zadavatelka ať nasadí EO (nikoliv protištěkací, to je něco jiného! Zadavatelka si to trochu plete). Až potkají jiného psa a zadavatelky pes se začne vzpouzet a bude chtít na druhého psa, chce mu to vyslat impuls - bez povelu (! to je důležité) a ten nejsilnější. Pokud to nezabere, tak další. A pes bude mít jiné starosti, než se sápat na jiného psa. Jsem přesvědčena, že za pár opakování (a a ni bych se nedivila, kdyby stačily max 3 rány) bude pes vyléčen. Je ale potřeba i nadále nějakou dobu (v řádu týdnů) s obojkem chodit, protože pes to za čas (zvláště ve chvíli, kdy potká psa, kterého super nenávidí) zkusí znovu. Důležité je psa ani nechválit, pokud po impulsu zanechá svého nežádoucího chování. To je to, co chceme, nic mimořádného, za co by bylo potřeba chválit.
Tímto postupem se nenaruší vztah mezi majitelkou a psem. Pes si rány spojí s jiným psem a uzná, že je lepší být v klidu (vyhnout se mu), protože startovat na jiného psa se mu nevyplácí. A pokud to dělá z důvodu, že má pocit, že musí paničku bránit, brzy pochopí, že se jemu ani paničce nic nestane, i když nebude na každého psa vyjíždět.
Scyllo váš výraz "smažit" je fakt nesmysl! Chápete vůbec, že impulsy vysílá jen miniaturní baterka? Baterie má 3V - fakt si myslíte, že se pes usmaží jako vajíčko? (To mne hned napadne, když čtu, jak se pes usmažil). Je to fakt směšné.

Váš příspěvek bohužel není směšný, je k pláči a je to jistá cesta k tomu, jak toho psa zničit definitivně. Moc prosím zadavatele, aby se podle něho neřídil.

S tím smažením - před 4 lety jsem měla na převýchovu westíka (ano, malého westíka), kterému panička nasadila EO na krk z podobných důvodů a také proto, že ho brala na procházky s kočárkem Nějaký chytrák na cvičáku jí to poradil. Výsledek - westík totálně v nervech, nenáviděl psy, protože si ránu spojil s nimi a byl ochoten jít se porvat na život a na smrt. Na radu stejného chytráka psovi krk pod obojek namočila. Výsledek - mokvavá zanícená spálenina na spodní části krku, kterou jsme léčili měsíc. Veterinářka dala majitelce na výběr - buď psa někomu dá nebo podnět na ní a na cvičitele na KVS. Tak se pes ke mě dostal Za tři měsíce si ho vzala starší paní, psy ignoroval a začal zase věřit lidem.

Tak neraďte takové hlouposti, nebo na ně zase nějaký chudák doplatí.

Kamarádka, skvělá výcvikářka, která má naskládané desítky zkoušek, na to vy slyšíte, tvrdí, že když má člověk naděláno v rukách a v hlavě a sáhne po EO, získá leda tak smažené h*o. Já s ní souhlasím.

9.7.2016 17:34
Terven

XXX.XXX.110.147

koňadra napsal(a):

Nejdřív jsem si naivně myslela, že je to recese nebo ironie, ale evidentně není.
Koňadro, pokud psy máte jako zdroj obživy - lépe řečeno, pokud na jejich výkonu závisí vaše živobytí- ještě bych to možná dokázala pochopit. Je-li výcvik psů vaší volnočasovou aktivitou, pak má scylla pravdu, je to k pláči.
Proč by mělo vadit, že je nácvik čehokoliv zdlouhavý? Rychlá a bezpracná řešení jsou teď v módě, bohužel ten ušetřený čas se obvykle vrátí jako bumerang v podobě dalšího, možná ještě většího problému. U výchovy zvířat (a koneckonců i dětí) určitě neplatí, že co je rychle, je dobře.
Fakt myslíte, že je správné, aby si pes rány spojil s jiným psem? Myslím, že do budoucna to zadělává na časovanou bombu. To, že pes x týdnů či měsíců na cizí psy nebude útočit ze strachu před ránou, neznamená, že je vyléčen. Je to jen potlačení problému, nikoli jeho vyřešení. Potlačení může být rychlé, vyřešení bývá zdlouhavé.
S vaší větou "pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok." souhlasím. Ono je klíčové začít na psa působit ve chvíli, kdy je ještě na příjmu, ačkoliv stresový podnět již zaznamenal. Vychytat vzdálenost, pracovat s ní a postupně zkracovat.

9.7.2016 18:25
Aliens_II

XXX.XXX.23.202

Pozor. Ono co píše Koňadra může skutečně fungovat. A ano velice dobře a rychle. Nicméně. Je to pro každého psa? O to jde. Že to je pohodlné a rychlé pro majitele, no dobře. Ale proč? Jen z lenosti? Pro rychlý efekt a výsledek? Já mám tu svou fenu přesně takovou. Každý radí, jak na ni, jak ji odnaučit to a to. Ale vždy je nejdůležitější se spolehnout na sebe a na vztah já a můj pes. Já vím, jak se chová, jak komunikuje a jak reaguje a co dá a nedá. Šel jsem a jdu cestou výchovy smírem a s klidem. Za těch sedm měsíců jsem zjistil, že to je běh na dlouhou trať, plný nervů, stresu, opovržení, ostudy a hlavě sebekontroly. Je s podivem, jak dokáže problémový pes tvarovat i psyché člověka. A říkám, setkal jsem se s mnoha páníčky co jim eo pomohl skutečně jejich problém vyřešit a hodně lidí mi také radí jej použít, ale šel jsem a jdu jinou cestou. Že je mnohem těžší a delší mě nevadí, ale ustát je potřeba daleko víc, než jen výchovu nervního psa.

9.7.2016 18:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
Nejdřív jsem si naivně myslela, že je to recese nebo ironie, ale evidentně není.
Koňadro, pokud psy máte jako zdroj obživy - lépe řečeno, pokud na jejich výkonu závisí vaše živobytí- ještě bych to možná dokázala pochopit. Je-li výcvik psů vaší volnočasovou aktivitou, pak má scylla pravdu, je to k pláči.
Proč by mělo vadit, že je nácvik čehokoliv zdlouhavý? Rychlá a bezpracná řešení jsou teď v módě, bohužel ten ušetřený čas se obvykle vrátí jako bumerang v podobě dalšího, možná ještě většího problému. U výchovy zvířat (a koneckonců i dětí) určitě neplatí, že co je rychle, je dobře.
Fakt myslíte, že je správné, aby si pes rány spojil s jiným psem? Myslím, že do budoucna to zadělává na časovanou bombu. To, že pes x týdnů či měsíců na cizí psy nebude útočit ze strachu před ránou, neznamená, že je vyléčen. Je to jen potlačení problému, nikoli jeho vyřešení. Potlačení může být rychlé, vyřešení bývá zdlouhavé.
S vaší větou "pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok." souhlasím. Ono je klíčové začít na psa působit ve chvíli, kdy je ještě na příjmu, ačkoliv stresový podnět již zaznamenal. Vychytat vzdálenost, pracovat s ní a postupně zkracovat.

Takový styl výchovy psa bych nedokázala pochopit v žádném případě.

9.7.2016 18:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Aliens_II napsal(a):
Pozor. Ono co píše Koňadra může skutečně fungovat. A ano velice dobře a rychle. Nicméně. Je to pro každého psa? O to jde. Že to je pohodlné a rychlé pro majitele, no dobře. Ale proč? Jen z lenosti? Pro rychlý efekt a výsledek? Já mám tu svou fenu přesně takovou. Každý radí, jak na ni, jak ji odnaučit to a to. Ale vždy je nejdůležitější se spolehnout na sebe a na vztah já a můj pes. Já vím, jak se chová, jak komunikuje a jak reaguje a co dá a nedá. Šel jsem a jdu cestou výchovy smírem a s klidem. Za těch sedm měsíců jsem zjistil, že to je běh na dlouhou trať, plný nervů, stresu, opovržení, ostudy a hlavě sebekontroly. Je s podivem, jak dokáže problémový pes tvarovat i psyché člověka. A říkám, setkal jsem se s mnoha páníčky co jim eo pomohl skutečně jejich problém vyřešit a hodně lidí mi také radí jej použít, ale šel jsem a jdu jinou cestou. Že je mnohem těžší a delší mě nevadí, ale ustát je potřeba daleko víc, než jen výchovu nervního psa.

Nevím, jestli to může fungovat, já si to nemyslím. Po tomto postupu se mnohokrát řešilo, že si pes spojil bolest s jiným psem a šel ho za to zabít a pokud nemohl, otočil se do svého..píp... majitele a sejmul jeho - přenesená agrese. ˇˇRešila jsem psa, který si to také spojil se psem, a když uviděl psa, v panice zdrhal, pokud byl na vodítku, rval na druhou stranu, strachy čůral a choulll se na zemi. Trvalo půl roku, než se srovnal. Tuto radu získali od soukromého cvičitele a stála je dost peněz. Podle mého názoru jsou takové rady a postupy na nic a rádci bych s chutí dala taky ránu na nejvyšší impulz, ale pěstí.

9.7.2016 18:44

Koňadro
už dlouho se nepodařilo nikomu narušit mou téměř zenovskou pohodu při čtení různých diskuzí, až vám. Radit zde takový postup, přičemž psa zadavatelky vůbec neznáte, netušíte, proč se chová, jak se chová - uf, až se mi udělalo na chvíli zle.
A pokud to nedělá z důvodu, že má pocit, že musí paničku bránit? Pokud je to pes labil, který vyjíždí spíš ze strachu, nedostatku socializace, co s ním pak vaše rady provedou, s jeho psychikou? Pokud zadavatelka neodhadne, kdy "zmáčknout čudlík" na EO, co když se zmatený pes otočí i do ní?

Kříženec borderky, hyperaktiv, nevím tedy, odkud ze strany otce nabral 30 kg - zadavatelko, psovi zkuste najít nějaké pořádné zaměstnání, sport či aktivitu, která ho bude bavit + venčící zkušené a klidné parťáky, kteří vám nastíní, co a jak se psem. Vycházky ve stresu se psem v košíku a na vodítku jsou k ničemu, pro obě strany. Napište, odkud jste a třeba někdo poradí zkušeného člověka poblíž.

9.7.2016 18:55
Aliens_II

XXX.XXX.23.202

scylla napsal(a):
Nevím, jestli to může fungovat, já si to nemyslím. Po tomto postupu se mnohokrát řešilo, že si pes spojil bolest s jiným psem a šel ho za to zabít a pokud nemohl, otočil se do svého..píp... majitele a sejmul jeho - přenesená agrese. ˇˇRešila jsem psa, který si to také spojil se psem, a když uviděl psa, v panice zdrhal, pokud byl na vodítku, rval na druhou stranu, strachy čůral a choulll se na zemi. Trvalo půl roku, než se srovnal. Tuto radu získali od soukromého cvičitele a stála je dost peněz. Podle mého názoru jsou takové rady a postupy na nic a rádci bych s chutí dala taky ránu na nejvyšší impulz, ale pěstí.

Funguje. Vím to. Mluvil jsem s mnoha, co to takto udělali. Vemte to. Pes je a pořád bude zvíře reagující na reflex. Rozsviť, slintám. Dej mi šok, zastav, adrenalin na nulu. Píp, zastav, přiběhni zpět. Fixne ho to. Akce, reakce, výsledek. Oči, zajíc, sprint, píp, nebo el. šok, mozek brzda, povel ke mě, obrací a výsledek jde k pánovi. Že dostane el šok jednou, dvakrát a pak už reaguje jen na píp, no to je přesne pan I.P.Pavlov.

A ano, je to zjedodušené, ale funguje to. A dost efektivně. Nicméně já to neobhajuji. Jen to prostě vnímám a respektuji.

Jo a asi jsem nenapsal nic světoborného, ale to je realita. To asi budeme souhlasit.

9.7.2016 19:08

Aliens_II napsal(a):
Funguje. Vím to. Mluvil jsem s mnoha, co to takto udělali. Vemte to. Pes je a pořád bude zvíře reagující na reflex. Rozsviť, slintám. Dej mi šok, zastav, adrenalin na nulu. Píp, zastav, přiběhni zpět. Fixne ho to. Akce, reakce, výsledek. Oči, zajíc, sprint, píp, nebo el. šok, mozek brzda, povel ke mě, obrací a výsledek jde k pánovi. Že dostane el šok jednou, dvakrát a pak už reaguje jen na píp, no to je přesne pan I.P.Pavlov.

A ano, je to zjedodušené, ale funguje to. A dost efektivně. Nicméně já to neobhajuji. Jen to prostě vnímám a respektuji.

Jo a asi jsem nenapsal nic světoborného, ale to je realita. To asi budeme souhlasit.

Ja souhlasit nebudu, tedy s panem I.P.Pavlovem nejsem ve při. Všiml jste si, že Koňadra psala, že psa nikterak nechválit, pokud zanechá nežádoucího chování po nejvyšším stupni rány od EO? A že radí nedávat psovi předem žádný povel? Takže si tak nějak půjde člověk s "agresivním" psem, který je na vodítku a v košíku, beze slova mu našije nejvyšší stupeň od EO a zase beze slova pokračuje v chůzi dál? Pes dostane prdu, aniž by vlastně věděl proč, aniž by se něco vyřešilo pro budoucí stejnou situaci? O nějakém píp Koňadra nepsala ani slovo.
Co si ten pes tedy má myslet? Jde to proti všem pravidlům, která se někteří lidé pracující s EO snaží vštípit veřejnosti. Takže nácvik právě předem na pípání, učení na přivolávací povel atd. Já tohle respektovat nebudu a nehodlám. Ale ano, je to efektivní, mnohdy i efektní pro okolí, které to sleduje.

9.7.2016 19:15
scylla

XXX.XXX.150.32

Aliens_II napsal(a):

Pes je zvíře, ale není idiot. Nefunguje jen na základě reflexů, ale svým způsobem uvažuje, kombinuje, spojuje si. Ví, že když má na krku tento obojek, bude problém. Jeden myslivec cvičil psa tak, jak říkáte, když vytáhl z kapsy obojek, výmarák ho poslal do nemocnice. Když vlezl do kotce bez obojku, pes byl naprosto v pohodě.

9.7.2016 19:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja souhlasit nebudu, tedy s panem I.P.Pavlovem nejsem ve při. Všiml jste si, že Koňadra psala, že psa nikterak nechválit, pokud zanechá nežádoucího chování po nejvyšším stupni rány od EO? A že radí nedávat psovi předem žádný povel? Takže si tak nějak půjde člověk s "agresivním" psem, který je na vodítku a v košíku, beze slova mu našije nejvyšší stupeň od EO a zase beze slova pokračuje v chůzi dál? Pes dostane prdu, aniž by vlastně věděl proč, aniž by se něco vyřešilo pro budoucí stejnou situaci? O nějakém píp Koňadra nepsala ani slovo.
Co si ten pes tedy má myslet? Jde to proti všem pravidlům, která se někteří lidé pracující s EO snaží vštípit veřejnosti. Takže nácvik právě předem na pípání, učení na přivolávací povel atd. Já tohle respektovat nebudu a nehodlám. Ale ano, je to efektivní, mnohdy i efektní pro okolí, které to sleduje.

No ať je to efektní, jak chce, svýmu psovi bych to na krk nedala, teď mě napadá jen jedno smysluplné využití, co používá jedna paní na svého hluchého psa...obojek zavibruje, pes ví, že se má podívat na paničku...při pouštění psa na volno...

9.7.2016 19:32
koňadra

XXX.XXX.239.80

scylla napsal(a):
Pes je zvíře, ale není idiot. Nefunguje jen na základě reflexů, ale svým způsobem uvažuje, kombinuje, spojuje si. Ví, že když má na krku tento obojek, bude problém. Jeden myslivec cvičil psa tak, jak říkáte, když vytáhl z kapsy obojek, výmarák ho poslal do nemocnice. Když vlezl do kotce bez obojku, pes byl naprosto v pohodě.

Ani se nedivím, když neuměl obojek používat.

9.7.2016 19:33
Mea

XXX.XXX.224.24

Jsme z Brna. Jinak většinu uvedených rad jsme zkoušeli bez výsledků. Zkoušela jsem chodit s oblíbenou hračkou, s těmi nejvybranějšími a nejvoňavějšími pamlsky (sušená masa, šunka, sardelková pasta...). Psa na sebe fixovat v momentě, kdy druhý pes je od nás hodně vzdálený, ale nefunguje nic. Pes přestává reagovat a mít zájem o cokoli už v momentě, kdy svůj cíl uvidí, i když je třeba hodně daleko. Nejprve se mocně rozkročí, vztyčí ocas, upřeně hledí a ježí se- je jako by byl slepý a hluchý. Jak mile se pes blíží, začne štěkat a hlevně vrčet se vší vervou. Nepříjde mi, že by to bylo z nejistoty, spíš chce boj. Ačkoli nejčastěji tato reakce je na silné samce, občas se takhle chová i k submisivním fenám. Co se týče zvýšené aktivity, tak i tady jsem zjistila, že cesta nepovede, když jsme byli na dovolené v Krkonoších. Na jiného psa zaútočil po celodenní tůře po horách spojené i s výstupem na Sněžku a to jsem měla psa na opasku, kdy mě do kopců táhnul. Dokonce ani intenzita nebyla nižší než obvykle. Doma je to ten nejmilejší pes a největší mazel, ale je venku je to doslova satan. Jinak venčit ho nemám s kým, nikdo z mých známých nemá psa, se kterým by se snesl. Jedinou výjimkou je tchýnin RTW, kterého sice respektuje, ale ten má spíš samotářskou povahu a když se venčí společně, tak rtw je neklidný a ani se nevyvenčí. Jinak na cvičák jsme chodili cca od 4-10 měsíců, to ještě agresivní nebyl. Později jsme meli i nějaké individuální lekce, ale také bez úspěchu.

9.7.2016 19:39
koňadra

XXX.XXX.239.80

Jedinou rozumnou větu napsal Aliens II - je to pro každého psa? Musím souhlasit, že není. Psa zadavatele neznám, jako nikdo tady. Ptal se na EO, tohle je jedna z metod, ale jestli je vhodná pro psa zadavatele, samozřejmě musí zvážit sám. A metody používání EO jsou samozřejmě různé.

9.7.2016 19:49
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Ani se nedivím, když neuměl obojek používat.

Jako vy?

9.7.2016 19:49
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Jedinou rozumnou větu napsal Aliens II - je to pro každého psa? Musím souhlasit, že není. Psa zadavatele neznám, jako nikdo tady. Ptal se na EO, tohle je jedna z metod, ale jestli je vhodná pro psa zadavatele, samozřejmě musí zvážit sám. A metody používání EO jsou samozřejmě různé.

Je to o tom smaženém..., hlavně ten váš způsob.

9.7.2016 19:59
Mea

XXX.XXX.224.24

Jde mi hlevně o bezpečí mého psa, ale i nás. Nedávno pokousal manžela NO, který byl na volno před našim domem ještě s dalšími 2 psy, majitelé je nebyli shopni odvolat. Vraceli se zrovna z vycházky. Náš pes konflikt vyprovokoval, samozřejmě měl náhubek, takže se nemohl bránit, ovčák se mu zakousl do kůže na krku. Manžel ovčáka odtrhnul a odkopnul.Zdůrazňuji, že to bylo v momentě, kdy na našem psu s náhubkem visel cizí pes, který měl kolem sebe smečku dorážejících psů. Našeho psa hodil přes plot a v ten moment se manželovi zakousl NO do paže.

9.7.2016 20:03

Mea napsal(a):
Jsme z Brna. Jinak většinu uvedených rad jsme zkoušeli bez výsledků. Zkoušela jsem chodit s oblíbenou hračkou, s těmi nejvybranějšími a nejvoňavějšími pamlsky (sušená masa, šunka, sardelková pasta...). Psa na sebe fixovat v momentě, kdy druhý pes je od nás hodně vzdálený, ale nefunguje nic. Pes přestává reagovat a mít zájem o cokoli už v momentě, kdy svůj cíl uvidí, i když je třeba hodně daleko. Nejprve se mocně rozkročí, vztyčí ocas, upřeně hledí a ježí se- je jako by byl slepý a hluchý. Jak mile se pes blíží, začne štěkat a hlevně vrčet se vší vervou. Nepříjde mi, že by to bylo z nejistoty, spíš chce boj. Ačkoli nejčastěji tato reakce je na silné samce, občas se takhle chová i k submisivním fenám. Co se týče zvýšené aktivity, tak i tady jsem zjistila, že cesta nepovede, když jsme byli na dovolené v Krkonoších. Na jiného psa zaútočil po celodenní tůře po horách spojené i s výstupem na Sněžku a to jsem měla psa na opasku, kdy mě do kopců táhnul. Dokonce ani intenzita nebyla nižší než obvykle. Doma je to ten nejmilejší pes a největší mazel, ale je venku je to doslova satan. Jinak venčit ho nemám s kým, nikdo z mých známých nemá psa, se kterým by se snesl. Jedinou výjimkou je tchýnin RTW, kterého sice respektuje, ale ten má spíš samotářskou povahu a když se venčí společně, tak rtw je neklidný a ani se nevyvenčí. Jinak na cvičák jsme chodili cca od 4-10 měsíců, to ještě agresivní nebyl. Později jsme meli i nějaké individuální lekce, ale také bez úspěchu.

Nemám doma úplně váš případ, ale teď nedávno jsem řešila něco podobného s mojí šestiletou fenou (která s tímto začala, když měla konfrontaci s jinou fenou)...takže vím, jak je těžké udělat něco se psem, který neslyší, nevidí...navíc má přes padesát kilo...zkoušela jsem také všechno možné...z mojí osobní zkušenosti bylo nabízení pamlsků, když už byla fena "našponovaná" naprosto zbytečné...usadit fenu a hodit jí do klidu, po té, co už se na druhého psa "chystala" takřka nadlidský výkon...nejvíc nám pomáhalo chodit kolem plotů, kde byli psi a tam "trénovat" (samozřejmě pesany za plotem nedráždit nějakým ochomejtáním, ale projít v ostrém tempu kolem a pokračovat dál)...protože to si taky pamatovala od mala, že na tyto psy nesmí reagovat, abych pak nevlála na vodítku, jak povětroň...
Nejvíc mi pomohlo mít oči na stopkách a reagovat ještě dřív než si druhého psa fena všimla...to už jsem do ní začala cpát pamlsky horem dolem a i to "usazení" šlo podstatně lépe...dnes jsme se dostali do fáze "hrané ignorace"s povelem "k noze" zrychlím tempo, pokud i přesto reaguje, dávám povel "nesmíš", ale ten již znala z dřívějška, šlo spíše o znovuobnovení povelu a vzhledem k tomu, že psy obecně nemá ráda, byť s nimi byla intezivně socializovaná, myslím, že dál už se fakt nedostaneme...ale i to mi stačí, kolem psa projdeme a nemusím chodit kanálama...i tak ale nepolevuji a snažím se ještě tréningem zlepšit...
Ale nebylo to hned a občas jsem ztrácela naději, že se to vůbec zlepší...
Ono se to dobře radí, ale když zkoušíte všechno možný a stále nic, tak je to frustrující...ale nejsem z těch, co by házeli flintu do žita a řekli si, holt to nejde, kašlu na to...
Tak i vám přeji, aby se časem zadařilo...

9.7.2016 20:12
Terven

XXX.XXX.110.147

Nemám doma úplně váš případ, ale teď nedávno jsem řešila něco podobného s mojí šestiletou fenou (která s tímto začala, když měla konfrontaci s jinou fenou)...takže vím, jak je těžké udělat něco se psem, který neslyší, nevidí...navíc má přes padesát kilo...zkoušela jsem také všechno možné...z mojí osobní zkušenosti bylo nabízení pamlsků, když už byla fena "našponovaná" naprosto zbytečné...usadit fenu a hodit jí do klidu, po té, co už se na druhého psa "chystala" takřka nadlidský výkon...nejvíc nám pomáhalo chodit kolem plotů, kde byli psi a tam "trénovat" (samozřejmě pesany za plotem nedráždit nějakým ochomejtáním, ale projít v ostrém tempu kolem a pokračovat dál)...protože to si taky pamatovala od mala, že na tyto psy nesmí reagovat, abych pak nevlála na vodítku, jak povětroň...
Nejvíc mi pomohlo mít oči na stopkách a reagovat ještě dřív než si druhého psa fena všimla...to už jsem do ní začala cpát pamlsky horem dolem a i to "usazení" šlo podstatně lépe...dnes jsme se dostali do fáze "hrané ignorace"s povelem "k noze" zrychlím tempo, pokud i přesto reaguje, dávám povel "nesmíš", ale ten již znala z dřívějška, šlo spíše o znovuobnovení povelu a vzhledem k tomu, že psy obecně nemá ráda, byť s nimi byla intezivně socializovaná, myslím, že dál už se fakt nedostaneme...ale i to mi stačí, kolem psa projdeme a nemusím chodit kanálama...i tak ale nepolevuji a snažím se ještě tréningem zlepšit...
Ale nebylo to hned a občas jsem ztrácela naději, že se to vůbec zlepší...
Ono se to dobře radí, ale když zkoušíte všechno možný a stále nic, tak je to frustrující...ale nejsem z těch, co by házeli flintu do žita a řekli si, holt to nejde, kašlu na to...
Tak i vám přeji, aby se časem zadařilo...

9.7.2016 20:13
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Mea napsal(a):

Já Vám něco povím. Mám úplně stejnou fenu.
Musíte zjistit proč to dělá. Musíte se na něj dívat, sledovat jej a je potřeba mnoho pokusů.

Předně.

Co dělá když je na volno ve výběhu s ostatními psy a fenami? Zkoušela jste? Je na to zvyklý? Běhat mezi psy? Nebojte se, že se něco stane. Domluvte se s někým. Nechte psy a nebo psa a fenu si to vyříkat. Ale pozor. Nesmí dojít k tomu, že bude "zabiják" a bitva. Musíte mu věřit. Prostě je potřeba v naprostém klidu a prostoru odzkoušet, jak se chová, když je sám a s ostatními psy a je to jen na něm. Je fakt potřeba domluva, dost majitelů jsou ochotni pomoci a jsou, jak to říci, svolní výrazu "nechme je, oni si to vyříkají", když na to dojde.

Co dělá, když ho vede cizí člověk? Třebas manžel, ale i úplně někdo jiný? Taky útočí, nebo chce?
Co se stane, když si to vyříkají? Odstoupí a je klidnější a nebo dál útočí? Kamarádí se a nebo odejde a je v opozici a nejraději by odešel?

Pak, když budete vědět, že to dělá pořád a pravděpodobně ze strachu, nevěří psům a nebo fakt je nervák, pak teda budete muset zapracovat.

Z dálky říkáte, že startuje.
Tak. Zastavit, obrátit ho jinym směřem. Zklidnit, až uvidíte, že prostě adrenalin padl. Důrazně ale. Aby věděl, že chcete změnu chování.
Pak zastavit a obrátit se zase k objektu jeho nervů. A pomalu jít zase dopředu.
No jak vidíte, že ocas jde nahoru a zase ho to bere, zase zastavit a dát najevo "klid". Šáhnout na něj. Šáhnout mu do slabin a přerušit jeho tok nervů do hlavy. Musí se na Vás podívat, tím Vás bude vnímat a říct mu, že si to nepřejete. A zase ho odvrátit od objektu jeho nervů.

Pak zjistíte, že si můžete dovolit jít blíž a blíž a on bude sice nastartovaný, ale už se bude chovat jinak, než na začátku.
Hlavně je nutno ho držet a ténovat to. Chce to asi i někoho, kdo Vám poskytne ten objekt jeho nervů a agrese.

Je to dlouhé, vím. Ale třebas na tu mou to funguje. Nebo jinak. Je vidět, že zabírá. I když pomalu.

Jo a čím více je pes unavenější, tím méně pak má energii startovat. Takže i po zničení je dobré potrénovat agresi.

Neříkám, že to je návod, jak na toho Vašeho trhače. Ale já takto "drtím" to svoje stvoření a tak nějak krůček po krůčku to jde.

Ufff.

9.7.2016 20:14

"Pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok.
...
Scyllo váš výraz "smažit" je fakt nesmysl! Chápete vůbec, že impulsy vysílá jen miniaturní baterka? Baterie má 3V - fakt si myslíte, že se pes usmaží jako vajíčko? (To mne hned napadne, když čtu, jak se pes usmažil). Je to fakt směšné."

Tož to je mi nějaké zmatení - tak buď ta miniaturní baterečka vysílá nevinné impulsečky - ty ovšem pes v amoku patrně vůbec nebude vnímat, nebo dává pořádné šupy...tak jak to vlastně je?

"Psa na sebe fixovat v momentě, kdy druhý pes je od nás hodně vzdálený, ale nefunguje nic. Pes přestává reagovat a mít zájem o cokoli už v momentě, kdy svůj cíl uvidí, i když je třeba hodně daleko. "
a ty musíš naučit psa tomu správnému chování na onen podnět=cizí pes, ne odvádět pozornost

"Nejprve se mocně rozkročí, vztyčí ocas, upřeně hledí a ježí se- je jako by byl slepý a hluchý. Jak mile se pes blíží, začne štěkat a hlevně vrčet se vší vervou. Nepříjde mi, že by to bylo z nejistoty, spíš chce boj. "
no však chce boj, neboli preventivně zabít zdroj svého strachu

"Co se týče zvýšené aktivity, tak i tady jsem zjistila, že cesta nepovede, když jsme byli na dovolené v Krkonoších. Na jiného psa zaútočil po celodenní tůře po horách spojené i s výstupem na Sněžku a to jsem měla psa na opasku, kdy mě do kopců táhnul"
zvýšená aktivita v tomto případě nebude nějaké fyzické ťapkání, ale zaměstnání hlavy - výcvik poslušnosti, pachové práce atd. atd. Intenzivně bych s ním cvičila poslušnost, ať máš nástroje pro řešení tohoto problému.

9.7.2016 21:11
koňadra

XXX.XXX.128.31

scylla napsal(a):
Jako vy?

Třeba. Aby nedošlo k mýlce: nepoužívám EO na všechny psy (na některé psy a některé situace se skutečně použít nedá), ale občas jsem jej na některé psy (cizí i vlastní) použila a budete se divit - s dobrými výsledky. Žádný pes se neusmažil! A to, co jsem od toho očekávala, se zdařilo beze zbytku. Žádný zlomený a vystresovaný pes se nekonal.

9.7.2016 21:21
koňadra

XXX.XXX.128.31

"Pes, který je v tranzu, je schopen vnímat jen ten podnět, který je silnější než jeho amok.
...
Scyllo váš výraz "smažit" je fakt nesmysl! Chápete vůbec, že impulsy vysílá jen miniaturní baterka? Baterie má 3V - fakt si myslíte, že se pes usmaží jako vajíčko? (To mne hned napadne, když čtu, jak se pes usmažil). Je to fakt směšné."

Tož to je mi nějaké zmatení - tak buď ta miniaturní baterečka vysílá nevinné impulsečky - ty ovšem pes v amoku patrně vůbec nebude vnímat, nebo dává pořádné šupy...tak jak to vlastně je?

"Psa na sebe fixovat v momentě, kdy druhý pes je od nás hodně vzdálený, ale nefunguje nic. Pes přestává reagovat a mít zájem o cokoli už v momentě, kdy svůj cíl uvidí, i když je třeba hodně daleko. "
a ty musíš naučit psa tomu správnému chování na onen podnět=cizí pes, ne odvádět pozornost

"Nejprve se mocně rozkročí, vztyčí ocas, upřeně hledí a ježí se- je jako by byl slepý a hluchý. Jak mile se pes blíží, začne štěkat a hlevně vrčet se vší vervou. Nepříjde mi, že by to bylo z nejistoty, spíš chce boj. "

"Co se týče zvýšené aktivity, tak i tady jsem zjistila, že cesta nepovede, když jsme byli na dovolené v Krkonoších. Na jiného psa zaútočil po celodenní tůře po horách spojené i s výstupem na Sněžku a to jsem měla psa na opasku, kdy mě do kopců táhnul"
zvýšená aktivita v tomto případě nebude nějaké fyzické ťapkání, ale zaměstnání hlavy - výcvik poslušnosti, pachové práce atd. atd. Intenzivně bych s ním cvičila poslušnost, ať máš nástroje pro řešení tohoto problému.

Impuls EO obojek vysílá tak velký, aby to byla docela šlupka, ale zase ne tak, aby pes měl vypálené díry do krku. Nedává ani tak velké rány, jako např. ohradník pro hospodářská zvířata. Ale na přerušení nežádoucí činnosti psa to většinou stačí.
Je potřeba vidět to, že pes, který je v amoku, tedy má zvýšený adrenalin, nějaké lechtání nevnímá. Proto je potřeba postupovat od nejsilnějšího impulsu k nejslabšímu - ne naopak, nebo zkoušet, co pes snese (jiné je to v klidu a jiné v amoku). Nejčastěji využívám EO k odnaučování chronických štváčů honit zvěř. Po prvních silných impulsech je možno sílu impulsu snižovat, nakonec stačí jen zvukový signál až není potřeba žádný signál. Opačně to nefunguje (tedy u psů, se kterými jsem se setkala, to fungovalo jedině takto).

9.7.2016 21:36

...

"a ty musíš naučit psa tomu správnému chování na onen podnět=cizí pes, ne odvádět pozornost. "

jenže to lze jen když pes vnímá. Když už nevnímá, tak musíte nejdřív odvést pozornost jinam, a pak se k podnětu opět vrátit.

" no však chce boj, neboli preventivně zabít zdroj svého strachu "
ne každý pes útočí ze strachu. Někteří machrují prostě jen tak, protože můžou, pro zábavu, z nudy, ze stresu.

9.7.2016 21:53

Mea napsal(a):

Fyzicky utahat aktivního psa je skoro nemožné. Zaměstnat mu musíte hlavu - frisbee, aport, triky, poslušnost, hry...

Zkoušela jste ho z toho amoku dostat i jinak než "pozitivně"? Třeba píšťalkou, zachrastit klíčema těsně u ucha apod.?

Když už je ve stavu, že nereaguje na nic, tak ho prostě fyzicky otočte a odveďte, nenechte ho se ještě víc přiblížit. Moje fenka dostávala amok když viděla kočku, a nakonec mi nezbylo nic jiného než jí čapnout jednou rukou za obojek, druhou za zadek, otočit o 180° a odpochodovat pryč. Nebyla v tu chvíli schopná vnímat vůbec nic. Není to řešení, ale je to začátek. Psa v amoku nenaučíte nic.

9.7.2016 22:21
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):

Máme takového kavkazáka v sousedství v pubertě ho, dali" na měsíc někam na výcvik a vrátil se pes, jakového popisujete. Už asi vím, jakýma metodama si prošel. Ale ano, psy rozhodně nenapadá. V panice uteče i před jorkšírem. I s pánečkem.

9.7.2016 22:36
manbea

XXX.XXX.18.54

koňadra napsal(a):
Impuls EO obojek vysílá tak velký, aby to byla docela šlupka, ale zase ne tak, aby pes měl vypálené díry do krku. Nedává ani tak velké rány, jako např. ohradník pro hospodářská zvířata. Ale na přerušení nežádoucí činnosti psa to většinou stačí.
Je potřeba vidět to, že pes, který je v amoku, tedy má zvýšený adrenalin, nějaké lechtání nevnímá. Proto je potřeba postupovat od nejsilnějšího impulsu k nejslabšímu - ne naopak, nebo zkoušet, co pes snese (jiné je to v klidu a jiné v amoku). Nejčastěji využívám EO k odnaučování chronických štváčů honit zvěř. Po prvních silných impulsech je možno sílu impulsu snižovat, nakonec stačí jen zvukový signál až není potřeba žádný signál. Opačně to nefunguje (tedy u psů, se kterými jsem se setkala, to fungovalo jedině takto).

Znala jsem fenu bígla, která byla po výcviku odnaučování štvaní zvěře pomocí EO. Z původně přátelské a bez problémů manipulovatelné feny se stala hromádka neštěstí, které se např. ve spánku nedalo ani lehce dotknout, protože okamžitě se zavytím a úlekem vyskočila. Pochopila, že rány rozdává obojek a již jeho nasazení byl boj a poté zůstávala naopak jako paralyzovaná. Naprosto se u ní ztratila radost ze života, ale ano, zvěř opravdu štvát přestala (pomíjím to, že elektrikou její majitelé potlačili chování, které bylo pro tato plemeno cíleně šlechtěné).
Možná je EO opravdu dobrá výcviková pomůcka, ale myslím, že se hodí pro minimum lidí a minimum psů.

10.7.2016 06:43
scylla

XXX.XXX.150.32

Mea napsal(a):
Jde mi hlevně o bezpečí mého psa, ale i nás. Nedávno pokousal manžela NO, který byl na volno před našim domem ještě s dalšími 2 psy, majitelé je nebyli shopni odvolat. Vraceli se zrovna z vycházky. Náš pes konflikt vyprovokoval, samozřejmě měl náhubek, takže se nemohl bránit, ovčák se mu zakousl do kůže na krku. Manžel ovčáka odtrhnul a odkopnul.Zdůrazňuji, že to bylo v momentě, kdy na našem psu s náhubkem visel cizí pes, který měl kolem sebe smečku dorážejících psů. Našeho psa hodil přes plot a v ten moment se manželovi zakousl NO do paže.

Na cizí psy na volno bez koše nebude fungovat EO na vašem psovi na vodítku s košíkem, to snad dá rozum.

10.7.2016 06:45
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Třeba. Aby nedošlo k mýlce: nepoužívám EO na všechny psy (na některé psy a některé situace se skutečně použít nedá), ale občas jsem jej na některé psy (cizí i vlastní) použila a budete se divit - s dobrými výsledky. Žádný pes se neusmažil! A to, co jsem od toho očekávala, se zdařilo beze zbytku. Žádný zlomený a vystresovaný pes se nekonal.

No to ty psy teda potěš koště. Takoví jako vy jsou důvodem, proč lidem neradím chodit na cvičák a poslouchat rady různých výcvikářů a proč se bráním, když mě někdo tímto slovem označí.

10.7.2016 06:48
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

Pokud by psovod myslel, nedopustí, aby se pes do amoku dostal, to je základ toho, aby se pes byl schopen něco naučit -. tedy fakt, že je schopen vnímat. Ne ho smažit.

10.7.2016 15:23
fikovnice

XXX.XXX.30.49

scylla napsal(a):
Pokud by psovod myslel, nedopustí, aby se pes do amoku dostal, to je základ toho, aby se pes byl schopen něco naučit -. tedy fakt, že je schopen vnímat. Ne ho smažit.

Toto je tu zrovna pořád dokolečka dokola. I proto jsem zakládala to vlákno "Hádání na diskuzích".
Jinak já jsem v tomto absolutní laik, svému psovi bych EO nikdy nedala (ani to nepotřebuje), ale výraz "smažení" mi tedy také přijde přes čáru.

10.7.2016 15:34

fikovnice napsal(a):
Toto je tu zrovna pořád dokolečka dokola. I proto jsem zakládala to vlákno "Hádání na diskuzích".
Jinak já jsem v tomto absolutní laik, svému psovi bych EO nikdy nedala (ani to nepotřebuje), ale výraz "smažení" mi tedy také přijde přes čáru.

Tak si to dejte na krk, na nejvyšší stupeň - jak to má ráda Koňadra, a pak nám přijďte říct co je přes čáru.
Tihle "výcvikáři" jsou přes čáru. Dobytci. Lidi, když na to nemáte nervy, nemějte psa. Není na ovládání.

10.7.2016 15:45
scylla

XXX.XXX.150.32

fikovnice napsal(a):

Diskuse jsou pro výměnu názorů. Já se s nikým nehádám, píšu svůj názor, píšu, jak jsem ho získala a čím je podložen. Je mi naprosto fuk, co vám příjde nebo nepřijde přes čáru, protože volba výrazů na diskusi psovi neublíží, ale někteří vyznavači takových pomůcek a postupů ano.

10.7.2016 16:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

Jak byste řešili tento problém(?):
kamarád má smečku psů - asi 3 teriéry,2 jezevčíky a ohaře fouska. Má je v kotcích, ale když je doma, tak všichni psi jsou na volno na dvoře docela v pohodě. Když jde s nimi ven, otevře branku na zahradě a jsou v poli, takže s nimi chodí na volno - prostě je vypustí a jdou. Všichni jsou v pohodě, běhají kolem něj, čuchají si... jen ohař začne ty ostatní napadat, a to dost surovým způsobem. Zkoušel vodit psa na vodítku a vypustit ho až po čase, až opadne počáteční nadšení a adrenalin z vycházky, ale nepomohlo to. Sotva ho pustil, pes zase začal napadat ty ostatní. Zkoušel ho okřikovat - nepomohlo to, když ho chtěl přetáhnout, pes šikovně uskočil, nebo ostatní psy napadal ve větší vzdálenosti, prostě na něj neměl šanci dosáhnout. Pes to dělal stále, patrně ze žárlivosti, měl stále tendenci ostatní psy "shánět dohromady" a zároveň nedovolit, aby se některý přiblížil k páníčkovi. Nejednou se stalo, že v podstatě ještě než vycházka začala, tak se strhla bitka, protože ti malí si to taky nenechali líbit, že je otravuje. Jak byste to řešili vy? Kamarád rezignoval a chodil ven zvlášť s ohařem a zvlášť s těmi ostatními.

10.7.2016 16:54
hn..

XXX.XXX.245.246

Já bych hlavně v honitbě nepustila psy volně - rozhodně ne smečku. Není kamarád myslivec?
A problém bych řešila stejně. rozhodně ne pomocí EO.

10.7.2016 17:09
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pes není blbec.
Příklad: půjdu s agresivním psem, který se vrhá na každého psa, kterého potkáme, použiji EO samozřejmě POUZE v momentě, kdy se zcela jednoznačně bude chystat k boji. Proč píši, že bez povelu? Pokud použiji povel - např. nesmíš a pes neposlechne a teprve potom dám impuls, docílím čeho? Že pes bude vždy čekat na můj povel, pokud ho nedostane, půjde do toho znovu. Já ale potřebuji, aby pes ignoroval ostatní psy vždy, ne jen na povel. To samé v případě, že impuls zabere a pes se na druhého nevrhne - prostě nechválím a jdu dál. Proč chválit? Za co? Přece míjet se s ostatními psy a nevrhat se na ně je normální věc (měla by být). Nepotřebuji v něm posilovat vědomí, že jde o něco mimořádného, nebo, aby si to snad vyložil, že ho budu ještě utěšovat, že dostal ránu. Proč?
Ten pes dobře ví, proč dostal ránu, ne, že ne. Posléze, když přejde kolem dalšího psa v klidu a žádnou ránu nedostane, pochopí proč zač a nač. Jde o to situace párkrát opakovat. Prostě podle jednoduché rovnice:
potkám psa - můj pes šílí - rána. Nic nekomentuji!
potkám psa - můj pes projde v klidu (není důvod EO použít) - jakmile cizího psa mineme, svého psa pochválím.
Pes brzy pochopí - nebudu šílet, bude to v pohodě, budu šílet - bude rána. Co si vybere?
Samozřejmě imituji situace, např. zpočátku, abych snadněji docílila, aby pes prošel kolem druhého psa bez emocí, volím větší vzdálenost od toho psa, postupně zkracuji.
Ačkoliv tomu mnozí zde nebudou věřit, i práce s EO chce cit a předvídavost. Fakt je ten, že pro některé situace a některé psy je EO jedinou efektivní možností jak je odnaučit některé špatné zlozvyky.

10.7.2016 17:27

Pán zkrátka není vůdce takový jak si myslel. Ohař vyhrál. Což teda není moc vítězství, ale neštěstí.

10.7.2016 17:53
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

fikovnice napsal(a):

Taky tomu nerozumím, ale kdysi tu psali nějací turisti,
že byli někde na liberecku, slyšeli kvílet psa, pak z dálky viděli chlapa se psem
na vodítku. Pes metal kozelce a řval...
Mám pocit, že to bylo i v TV, byla to aféra...
Jednalo se o známého, úspěšného, zkušeného
výcvikáře, který "napravoval" psa...

10.7.2016 18:06

koňadra napsal(a):
Pes není blbec.
Příklad: půjdu s agresivním psem, který se vrhá na každého psa, kterého potkáme, použiji EO samozřejmě POUZE v momentě, kdy se zcela jednoznačně bude chystat k boji. Proč píši, že bez povelu? Pokud použiji povel - např. nesmíš a pes neposlechne a teprve potom dám impuls, docílím čeho? Že pes bude vždy čekat na můj povel, pokud ho nedostane, půjde do toho znovu. Já ale potřebuji, aby pes ignoroval ostatní psy vždy, ne jen na povel. To samé v případě, že impuls zabere a pes se na druhého nevrhne - prostě nechválím a jdu dál. Proč chválit? Za co? Přece míjet se s ostatními psy a nevrhat se na ně je normální věc (měla by být). Nepotřebuji v něm posilovat vědomí, že jde o něco mimořádného, nebo, aby si to snad vyložil, že ho budu ještě utěšovat, že dostal ránu. Proč?
Ten pes dobře ví, proč dostal ránu, ne, že ne. Posléze, když přejde kolem dalšího psa v klidu a žádnou ránu nedostane, pochopí proč zač a nač. Jde o to situace párkrát opakovat. Prostě podle jednoduché rovnice:
potkám psa - můj pes šílí - rána. Nic nekomentuji!
potkám psa - můj pes projde v klidu (není důvod EO použít) - jakmile cizího psa mineme, svého psa pochválím.
Pes brzy pochopí - nebudu šílet, bude to v pohodě, budu šílet - bude rána. Co si vybere?
Samozřejmě imituji situace, např. zpočátku, abych snadněji docílila, aby pes prošel kolem druhého psa bez emocí, volím větší vzdálenost od toho psa, postupně zkracuji.
Ačkoliv tomu mnozí zde nebudou věřit, i práce s EO chce cit a předvídavost. Fakt je ten, že pro některé situace a některé psy je EO jedinou efektivní možností jak je odnaučit některé špatné zlozvyky.

Na druhou stranu znám psy, kteří se Vám i na EO vykašlou, raději přežijí tu bolest než aby šli proti svému zájmu.

10.7.2016 18:08
koňadra

XXX.XXX.128.31

Na druhou stranu znám psy, kteří se Vám i na EO vykašlou, raději přežijí tu bolest než aby šli proti svému zájmu.

Ano, i to se může stát.

10.7.2016 19:18
koňadra

XXX.XXX.128.31

Aliens_II napsal(a):

"Že to je pohodlné a rychlé pro majitele, no dobře. Ale proč? Jen z lenosti? Pro rychlý efekt a výsledek? "
Ano, přesně pro to (kromě té lenosti).
Vždy se snažím nejprve cvičit psy "po dobrém". Pokud se ke mně dostane pes zkažený, že už nic nezabírá, používám EO (tedy ne na všechny psy a ne na všechny situace).
Vezměte si situaci: pes utíká za zvěří. Uteče, i když jen narazí na čerstvou stopu srnčí zvěře. Předcházet těmto situacím nelze - mohu psa přivolat a uvázat - pokud vidím srnu dřív, než pes. Ale každý pes po čase, kdykoliv ho budu přivolávat, se nejprve rozhlédne a uvidí-li srnu, uteče stejně. Ale ucítit stopu dřív prostě nemohu. Zrovna tak nemohu zamezit tomu, když srna najednou vyskočí před psem, protože ležela někde ve vysoké trávě.
Mnozí se snaží psa naučit neštvat zvěř - upoutávat pozornost, dlouhá šňůra... vše je opravdu zdlouhavé a výsledek je nejistý. Znám lidi, kteří nakonec rezignovali a vodí celoživotně psy na řemeni, bojí se je venku pustit.
Pes, kterého jsem napravila EO, tomu stačilo pár dní. Chodí na volno, poslechne na slovo, na zvěř jen kouká, páníčka miluje. Proč trápit nejen sebe, ale i psa a snažit se týdny a měsíce naučit něco, co může umět za týden a můžeme si spolu v klidu vychutnávat procházky lesem - na volno? Myslíte, že vodit ho týdny na dlouhé sňůře, "vysvětlovat" mu, že zvěř se nehoní, že to je pro psa příjemné? Ano, není to příjemné ani pro mne. Proto ta zkratka. A proč ji nepoužít, když funguje? Samozřejmě, že ne u všech lidí a všech psů. EO není dálkový ovladač, pes sám o sobě, jen proto, že dostane ránu, nepochopí, co se po něm chce. Jak už jsem psala - i EO chce cit a správné načasování pro jeho použití.

10.7.2016 19:32
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

koňadra napsal(a):
"Že to je pohodlné a rychlé pro majitele, no dobře. Ale proč? Jen z lenosti? Pro rychlý efekt a výsledek? "
Vždy se snažím nejprve cvičit psy "po dobrém". Pokud se ke mně dostane pes zkažený, že už nic nezabírá, používám EO (tedy ne na všechny psy a ne na všechny situace).
Vezměte si situaci: pes utíká za zvěří. Uteče, i když jen narazí na čerstvou stopu srnčí zvěře. Předcházet těmto situacím nelze - mohu psa přivolat a uvázat - pokud vidím srnu dřív, než pes. Ale každý pes po čase, kdykoliv ho budu přivolávat, se nejprve rozhlédne a uvidí-li srnu, uteče stejně. Ale ucítit stopu dřív prostě nemohu. Zrovna tak nemohu zamezit tomu, když srna najednou vyskočí před psem, protože ležela někde ve vysoké trávě.
Mnozí se snaží psa naučit neštvat zvěř - upoutávat pozornost, dlouhá šňůra... vše je opravdu zdlouhavé a výsledek je nejistý. Znám lidi, kteří nakonec rezignovali a vodí celoživotně psy na řemeni, bojí se je venku pustit.
Pes, kterého jsem napravila EO, tomu stačilo pár dní. Chodí na volno, poslechne na slovo, na zvěř jen kouká, páníčka miluje. Proč trápit nejen sebe, ale i psa a snažit se týdny a měsíce naučit něco, co může umět za týden a můžeme si spolu v klidu vychutnávat procházky lesem - na volno? Myslíte, že vodit ho týdny na dlouhé sňůře, "vysvětlovat" mu, že zvěř se nehoní, že to je pro psa příjemné? Ano, není to příjemné ani pro mne. Proto ta zkratka. A proč ji nepoužít, když funguje? Samozřejmě, že ne u všech lidí a všech psů. EO není dálkový ovladač, pes sám o sobě, jen proto, že dostane ránu, nepochopí, co se po něm chce. Jak už jsem psala - i EO chce cit a správné načasování pro jeho použití.

No zrovna já se s Vámi nepřu. Vím, že to funguje. Pár psů už jsem viděl, takto "napravených".
A dostávám rady, že to mám také zkusit.

10.7.2016 19:38
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

Na zkažené psy zabírá právě "po dobrém", ale musí člověk umět toho psa číst a komunikovat s ním. Zatím se podařilo odnaučit lovení každého psa tím, že jsem ho naučila přivolání, funkční a spolehlivé. Když čtete dobře psa a umíte dobré načasování, nepotřebujete EO.

A pokud ho používáte na odnaučení štvaní zvěře, nechápu, proč ho cpete tam, kde je problém buď s agresí nebo strachovou agresí mladého psa. Z vaší strany nepadl dotaz, proč to ten pes dělá, nic, jen smažení EO na nejvyšší stupeň bez povelu, bez vedení psa, jen mu způsobit co největší bolest. Nezlobte se, ale vám EO nepatří vůbec do ruky. Je staré rčení, které pochází na donucovací prostředky od koní, ale má u univerzální platnost - kdo umí, ten to nepotřebuje a kdo neumí, nemá to brát do ruky.

10.7.2016 19:39
scylla

XXX.XXX.150.32

rapotacka11 napsal(a):
že byli někde na liberecku, slyšeli kvílet psa, pak z dálky viděli chlapa se psem

Také si to pamatuji.

10.7.2016 19:56
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

scylla napsal(a):
Na zkažené psy zabírá právě "po dobrém", ale musí člověk umět toho psa číst a komunikovat s ním. Zatím se podařilo odnaučit lovení každého psa tím, že jsem ho naučila přivolání, funkční a spolehlivé. Když čtete dobře psa a umíte dobré načasování, nepotřebujete EO.

A pokud ho používáte na odnaučení štvaní zvěře, nechápu, proč ho cpete tam, kde je problém buď s agresí nebo strachovou agresí mladého psa. Z vaší strany nepadl dotaz, proč to ten pes dělá, nic, jen smažení EO na nejvyšší stupeň bez povelu, bez vedení psa, jen mu způsobit co největší bolest. Nezlobte se, ale vám EO nepatří vůbec do ruky. Je staré rčení, které pochází na donucovací prostředky od koní, ale má u univerzální platnost - kdo umí, ten to nepotřebuje a kdo neumí, nemá to brát do ruky.

Jste extrémně defenzivní a šíleně zaujatá pro svou věc.

Pořád věříte, že se dá nějakým "Vašim" způsobem, napravit pes. Ale ubezpečuji Vás, že to není pravda. Nejsem si jist jakou máte zkušenost skutečně se psy, co lovili a dělali to pár let. Kdy dělal přesně to, pro co byl "vyšlechtěn". Najít očima kořist, běžet a zabít. Pořád a pořád dokola. Přivolat nelze, pokud to neumí. Opravdu to nelze. Ten pes Vás už nevnímá.

A není to žádné štěně. Dospělý jedinec.
To není zkažený pes. Není ani nevychovaný. Chová se zcela přirozeně.

Já osobně pochopil jen jednu věc. Musím se snažit ten pud brzdit a eliminovat. Komunikací a povely a zákazy, získáním si pozornosti ho tlumit. Že ji nikdy nepustím ve volné přírodě na volno? No a co. Nijak ji a mě to neomezuje.

Je mnoho psů kteří jsou podobní. A na eo prostě skutečně zareagují a naučí se rychle, co mají dělat. Nikdo je zbytečně nevaří. Je to šok, ten šok má svůj důvod. A při přesném použití šoku, pípáku a potažmo příkazu, je dosaženo správného efektu.

Nejsem příznivec eo, ale vím, že funguje. Vybrat kdy a pro koho ale nejsem hoden posoudit.

10.7.2016 20:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):

Zkusit napravit výcvikáře stejným způsobem?
Já bych do toho šla

10.7.2016 20:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Aliens_II napsal(a):

Pořád věříte, že se dá nějakým "Vašim" způsobem, napravit pes. Ale ubezpečuji Vás, že to není pravda. Nejsem si jist jakou máte zkušenost skutečně se psy, co lovili a dělali to pár let. Kdy dělal přesně to, pro co byl "vyšlechtěn". Najít očima kořist, běžet a zabít. Pořád a pořád dokola. Přivolat nelze, pokud to neumí. Opravdu to nelze. Ten pes Vás už nevnímá.

Já osobně pochopil jen jednu věc. Musím se snažit ten pud brzdit a eliminovat. Komunikací a povely a zákazy, získáním si pozornosti ho tlumit. Že ji nikdy nepustím ve volné přírodě na volno? No a co. Nijak ji a mě to neomezuje.

Je mnoho psů kteří jsou podobní. A na eo prostě skutečně zareagují a naučí se rychle, co mají dělat. Nikdo je zbytečně nevaří. Je to šok, ten šok má svůj důvod. A při přesném použití šoku, pípáku a potažmo příkazu, je dosaženo správného efektu.

Nejsem příznivec eo, ale vím, že funguje. Vybrat kdy a pro koho ale nejsem hoden posoudit.

Pokud se umí EO používat, stačí ho správně zlehka použít jednou. Pak stačí varovné písknutí nebo vibrace. Časem stačí i jen to, že ho má pes na krku (proto se vyrábějí atrapy).

Nefunguje ale na lovce tělem i duší, kteří mají prostě naprostý zásek, nevnímají, nevidí, neslyší a v mozku mají jedinou myšlenku - ulovit.

10.7.2016 20:14

"Pořád věříte, že se dá nějakým "Vašim" způsobem, napravit pes. Ale ubezpečuji Vás, že to není pravda."
Jestli ona to u scylly nebude víra, ale vědění, co? Vědění = založeno na realitě, faktech, skutečnosti...A jak můžeš takhle z břucha napsat, že TO není pravda?!

to jsou zase broskvoviny takhle při neděli...

10.7.2016 20:15
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Fiona.Praha napsal(a):
Pokud se umí EO používat, stačí ho správně zlehka použít jednou. Pak stačí varovné písknutí nebo vibrace. Časem stačí i jen to, že ho má pes na krku (proto se vyrábějí atrapy).

Nefunguje ale na lovce tělem i duší, kteří mají prostě naprostý zásek, nevnímají, nevidí, neslyší a v mozku mají jedinou myšlenku - ulovit.

Já vím.

10.7.2016 20:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jaký je názor přítomných na "Elektronický neviditelný ohradník" ?
Má to známá. Mají malou zahrádku a na kraji záhonek a bylinky.
Jejich jeden pes chodil vykonávat potřebu do toho záhonku.
Tak koupili tenhle el. plot.
Fenka Flat coated retrívra pochopila na první dobrou, že tam tedy ne.
Australskému ovčákovi to tedy trvalo mnohem déle. Nějak si nespojil vibrace s fuj chováním.
Ale posléze i on pochopil, že záhonek ne, zbytek zahrady ano.

10.7.2016 20:20
Vanee

XXX.XXX.157.127

Lenže momentálne sa nerieši použitie pri psovi, ktorý behá za zvieratami, ale pri psovi, ktorý napáda iné psy z neznámych príčin. Pre nás neznámych - pre psa to môže byť strach, zážitok z minulosti, agresivita, nevychovanosť... Pes si to nemusí spojiť s tým, že: som v amoku, dostanem šok = trest. On to môže vnímať ako: musím brániť seba/môjho pána pred iným psom, iný pes sa priblíži, ja sa brániť začnem, príde šok, čiže - druhý pes = bolesť, moje obavy sú opodstatnené.

Nie každý pes sa dá podobným spôsobom zlomiť.

Netreba sa o EO vyjadrovať tak, že je to len impulz, "pošteklenie" atď, ale pristupovať k tomu tak, ako to je. Je to proste zariadenie s cieľom spôsobiť bolesť dostatočne silnú na to, aby psa vytrhla zo spomínaného amoku, a vzhľadom na to, že podobnými psami nepohne ani kopnutie, úder a podobne, každý si snáď vie predstaviť, akej intenzity tá bolesť asi je. EO možno u niektorých psov zafunguje. Prístupom, kedy sa zameriate na predvídanie situácie, zabránenie psovi dostať sa do amoku, fixovanie ho na seba, posúvanie hraníc, kedy je schopný fungovať, vám psa neskazí, buď pomôže, alebo nezaberie. EO veľakrát buď pomôže, alebo psa po psychickej stránke dokonca zničí, príkladov bolo veľa. Rozhodnutie je na vás, ale váš neúspech si v každom prípade ods*e zase a len ten pes.

10.7.2016 20:22
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

"Pořád věříte, že se dá nějakým "Vašim" způsobem, napravit pes. Ale ubezpečuji Vás, že to není pravda."
Jestli ona to u scylly nebude víra, ale vědění, co? Vědění = založeno na realitě, faktech, skutečnosti...A jak můžeš takhle z břucha napsat, že TO není pravda?!

to jsou zase broskvoviny takhle při neděli...

Skutečně mě udivuje ten úžasný přehled a znalosti a zkušenosti. A Váš zcela hodnotný příspěvek.
Já té paní nic nevyčítám. A její práci uznávám. Sám takto psa se snažím aspoň trochu napravit.

Vědění? No jistě. Realita a fakta. Také mám.
Takže? Budeme se přít?
I kdyby to mělo být 10 ku 1 pes opravený na EO. Jsou a existují. Vědění a fakta. A nic se těm psům nestalo.

Být zaslepený není až tak výhodné. Ale má osoba Vás respektuje.

Jo a paní Scylla nezná a nevidí všechny psy světa. A nenapravuje.
Kdyby ano, nikdy bych si nedovolil oponovat.

Ale bohové naštěstí neexistují a jsem za to rád.

10.7.2016 20:23

Jen taková poznámka...do jednoho roku byl pes pohodář, pak už ne...
Jak jste postupovali, když to začal dělat?...Jak jste mu řekli, že takhle si to nepřejete? Že takhle se chovat nesmí?...
Neberte to jako rýpání, jen nevím, jestli nebyla chybička hned někde na začátku...

10.7.2016 20:27

Alliens, jsi totálně zmatečný...nejsem si jista, zda plně chápeš, co sám píšeš...
Můj příspěvek hodnotou odpovídá tomu, na který reaguji.

10.7.2016 20:27
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Jen taková poznámka...do jednoho roku byl pes pohodář, pak už ne...
Jak jste postupovali, když to začal dělat?...Jak jste mu řekli, že takhle si to nepřejete? Že takhle se chovat nesmí?...
Neberte to jako rýpání, jen nevím, jestli nebyla chybička hned někde na začátku...

Asi musí začít od začátku. Něco se v něm zlomilo. Také jsem o tom přemýšlel, ale to musí zjistit majitelé.

10.7.2016 20:28
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Alliens, jsi totálně zmatečný...nejsem si jista, zda plně chápeš, co sám píšeš...
Můj příspěvek hodnotou odpovídá tomu, na který reaguji.

Ale nejsem. Váš chabý útok je celkem mimo. Bohužel.

10.7.2016 20:34

Nějaká nová modní vlna, napravovat psy místo lidí.

10.7.2016 20:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

Aliens_II napsal(a):
No zrovna já se s Vámi nepřu. Vím, že to funguje. Pár psů už jsem viděl, takto "napravených".
A dostávám rady, že to mám také zkusit.

Já vím, že se nepřete, ale ptal jste se proč ta zkratka? Tak jsem vám to chtěla vysvětlit. Život je krátký a zatímco jiní "vysvětlují" psu týdny a měsíce, co má dělat, takže radost z volného pohybu nemá ani pes ani pán, tak tady pes dostal tak 3 velké a pár menších ran a teď vesele běhá po lese na volno, páníček není v nervech. Tak co je lepší? No, ale chápu, že každý se k tomuto kroku neodhodlá. Také nikoho nepřesvědčuji, jen píši, co se mně osvědčilo. Ale jinak je to každého boj jak bude svého psa cvičit. Zastávám názor, že jsou i lidé, kterým nepatří vůbec EO do rukou, prostě na to nemají talent, podobně, jako se někdo nenaučí jezdit autem, i kdyby do autoškoly chodil 100 let.

10.7.2016 20:51
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nějaká nová modní vlna, napravovat psy místo lidí.

Ale přece o tom to fakt není.

10.7.2016 21:02

Aliens_II napsal(a):
Ale přece o tom to fakt není.

Ale je.)
Jak dlouho tu jsou EO ?
Pořád se raději nechám pokousat. I tím pes něco říká. Co říkáme použitím EO ? Nemám zájem ti pomoct, pejsku.
Snad nepřemýšlíš o EO na Alínu. Je normální. Moc to řešíš. Jde vám to spolu skvěle.

10.7.2016 21:07
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Ale je.)
Jak dlouho tu jsou EO ?
Pořád se raději nechám pokousat. I tím pes něco říká. Co říkáme použitím EO ? Nemám zájem ti pomoct, pejsku.
Snad nepřemýšlíš o EO na Alínu. Je normální. Moc to řešíš. Jde vám to spolu skvěle.

Říkám, že bych do toho nešel. Ona by to nedala. A já taky ne.

10.7.2016 21:11
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Já jsem tu Scyllu nechtěl urazit a nějak napadnout její odbornost. Blbost. Sleduji to tady. A mnoho jiných. A to, že je velmi defenzivní a silně zaujatá, je prostě fakt. No jasně že má zkušenosti a ví. A je to let a let praxe. Tady nejde o odbornost. Prostě jen existuje mnoho jiných alternativ. Že jsou zkušenosti negativní? Asi ano.

10.7.2016 21:46
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Minulý týden jsme byli se psem u vody, kolem šel pán s ani ne roční fenou ČSV, měla na sobě EO.. dobrý, odchytla jsem svého psa, pak nějak vyplynulo, že to je v pohodě ať ho pustím, šli do vody, ČSV začal do mého kousat, byli téměř na břehu, chlap ji začal dávat impulzy. Fena zakňourala a přestala. Myslíte. Že to mohlo kopnout i mého psa? Přijde mi šílené použít EO ve vodě.

10.7.2016 23:41
balisek

XXX.XXX.131.211

Andrýsek3 napsal(a):
Minulý týden jsme byli se psem u vody, kolem šel pán s ani ne roční fenou ČSV, měla na sobě EO.. dobrý, odchytla jsem svého psa, pak nějak vyplynulo, že to je v pohodě ať ho pustím, šli do vody, ČSV začal do mého kousat, byli téměř na břehu, chlap ji začal dávat impulzy. Fena zakňourala a přestala. Myslíte. Že to mohlo kopnout i mého psa? Přijde mi šílené použít EO ve vodě.

Asi mohlo. Dnes jsem odváděla koně do výběhu. Předtím jsem ho sprchovala hadicí - já mokré ruce, kůň mokrou srst. Nechtě jsem zavadila o elektrický ohradník. Podle toho, jak se zatvářil kůň, nebyla jsem jediná, kdo dostal šlupku.

11.7.2016 06:44
scylla

XXX.XXX.150.32

Aliens_II napsal(a):

Zatím se povedlo napravit každého psa, který se ke mně dostal. Není to tedy "každý" pes, ale je to poměrně dost psů. Zatím mi hlava neselhala natolik, abych přemýšlela o používání donucovacích prostředků. Byl u mně bígl, NO, pyreneják, BŠO, výmarák, kteří byli vychováváni pomocí EO, bez úspěchu, byli to psi vynervení, lekaví, se zničenou psychikou. Podařilo se je dát do pořádku a umístit bez donucovacích prostředků.

Z vašeho pohledu funguje i bití a kopání do psů, řev, ostnáč a podobné Millanoviny. Z mého pohledu to nefunguje, protože mi není jedno, jakým způsobem výcvikář dosáhl svého. V tom je ten zásadní a základní rozdíl. Já mám psy ráda, vážím si jich a odmítám se k nim chovat tímto způsobem. Tečka.

11.7.2016 06:47
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):
Já vím, že se nepřete, ale ptal jste se proč ta zkratka? Tak jsem vám to chtěla vysvětlit. Život je krátký a zatímco jiní "vysvětlují" psu týdny a měsíce, co má dělat, takže radost z volného pohybu nemá ani pes ani pán, tak tady pes dostal tak 3 velké a pár menších ran a teď vesele běhá po lese na volno, páníček není v nervech. Tak co je lepší? No, ale chápu, že každý se k tomuto kroku neodhodlá. Také nikoho nepřesvědčuji, jen píši, co se mně osvědčilo. Ale jinak je to každého boj jak bude svého psa cvičit. Zastávám názor, že jsou i lidé, kterým nepatří vůbec EO do rukou, prostě na to nemají talent, podobně, jako se někdo nenaučí jezdit autem, i kdyby do autoškoly chodil 100 let.

Vy jste nepsala o běhání po lese, ale o smažení psa, kterého jste v životě neviděla a nevíte, proč napadá jiné psy a radila jste - žádné vedení, žádná výchova a učení žádoucího chování, jen nejvyšší impulz z EO. To jste psala snad vlastní rukou, tak se toho držte a neokecávejte to běháním po lese, o tom se tu nebavíme. Držte se tématu a když takové číčoviny radíte, tak si za tím stůjte.

11.7.2016 06:50
scylla

XXX.XXX.150.32

sisi58 napsal(a):
Zkusit napravit výcvikáře stejným způsobem?
Já bych do toho šla

To je bohužel utopie, ale hodně výcvikářům, i těm, kdo působí na tomhle foru by moc prospělo, kdyby zažili to, čemu oni vystavují psy.

11.7.2016 07:03
hn..

XXX.XXX.245.247

scylla napsal(a):
To je bohužel utopie, ale hodně výcvikářům, i těm, kdo působí na tomhle foru by moc prospělo, kdyby zažili to, čemu oni vystavují psy.

Mám zkušenost ze zdravotnictví - ti, co propagují různé ráznější metody u psů / hlad, bolest.../, sami vydrží nejméně. Mají hysterák i u drobného zákroku, nejsou ochotni se omezit při dietě apod. Možná by to stálo za nějakou studii. Já řadu "výcvikářů" považuji za anomální osobnosti. A myslím to jako diagnozu.

11.7.2016 07:16

Alliens, no vždyť to říkám, že nevíš, co píšeš...:

nepíšeš všichni psi, ale pes, neboli způsob, který popisuje scylla, je nefunkční na každého psa - přesně tohle znamená tvůj výrok, který mimochodem pravdivý není.

"Prostě jen existuje mnoho jiných alternativ."
ale to v tvém prvním výroku obsaženo není, že...

K jednomu cíli vede vždy více různých cest, jenom je třeba se taky zamyslet, co znamenají...Odnaučit psa reaktivitě na jiné psy tím, že ho naučím bát se vlastního strachu...no, každý holt máme jiné chutě a názor na život, že...

Mimochodem, tohle :
"Co dělá když je na volno ve výběhu s ostatními psy a fenami? Zkoušela jste? Je na to zvyklý? Běhat mezi psy? Nebojte se, že se něco stane. Domluvte se s někým. Nechte psy a nebo psa a fenu si to vyříkat. Ale pozor. Nesmí dojít k tomu, že bude "zabiják" a bitva. Musíte mu věřit. Prostě je potřeba v naprostém klidu a prostoru odzkoušet, jak se chová, když je sám a s ostatními psy a je to jen na něm. Je fakt potřeba domluva, dost majitelů jsou ochotni pomoci a jsou, jak to říci, svolní výrazu "nechme je, oni si to vyříkají", když na to dojde. "
je dost "dobrá" rada...zejména mě zaujal moment, že mám svého reaktivního psa vypustit navolno s ostatními, nechť si to "vyříkají", přičemž ale pozor! nesmí být zabiják a břitva - nějaký funkční návod, jak tohle zajistíš, bys neměl?

11.7.2016 07:57
koňadra

XXX.XXX.237.43

scylla napsal(a):
Vy jste nepsala o běhání po lese, ale o smažení psa, kterého jste v životě neviděla a nevíte, proč napadá jiné psy a radila jste - žádné vedení, žádná výchova a učení žádoucího chování, jen nejvyšší impulz z EO. To jste psala snad vlastní rukou, tak se toho držte a neokecávejte to běháním po lese, o tom se tu nebavíme. Držte se tématu a když takové číčoviny radíte, tak si za tím stůjte.

Ale já se toho držím. Pletete hrušky s jablkama, odpovídala jsem Alians a uváděla jsem příklad.
Já myslím, že hodně čičovin radite vy. Jenže vaše rady jsou z ranku sluníčkářů, ty se dobře poslouchají, zvláště lidem, co psi polidšťují. Ale u některých psů prostě s vašimi metodami nemůžete docílit úspěchu. A za tím si stojím. Je to jako s dětmi, někdy je daleko účinnější dát pár facek, než držet tisíc proslovů. Kam liberální výchova dospěla, vidím denně na ulicích - nevychovaní spratci a nezvladatelní psi, kteří jsou na obtíž okolí.

11.7.2016 07:57
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Alliens, no vždyť to říkám, že nevíš, co píšeš...:

nepíšeš všichni psi, ale pes, neboli způsob, který popisuje scylla, je nefunkční na každého psa - přesně tohle znamená tvůj výrok, který mimochodem pravdivý není.

"Prostě jen existuje mnoho jiných alternativ."
ale to v tvém prvním výroku obsaženo není, že...

K jednomu cíli vede vždy více různých cest, jenom je třeba se taky zamyslet, co znamenají...Odnaučit psa reaktivitě na jiné psy tím, že ho naučím bát se vlastního strachu...no, každý holt máme jiné chutě a názor na život, že...

Mimochodem, tohle :
"Co dělá když je na volno ve výběhu s ostatními psy a fenami? Zkoušela jste? Je na to zvyklý? Běhat mezi psy? Nebojte se, že se něco stane. Domluvte se s někým. Nechte psy a nebo psa a fenu si to vyříkat. Ale pozor. Nesmí dojít k tomu, že bude "zabiják" a bitva. Musíte mu věřit. Prostě je potřeba v naprostém klidu a prostoru odzkoušet, jak se chová, když je sám a s ostatními psy a je to jen na něm. Je fakt potřeba domluva, dost majitelů jsou ochotni pomoci a jsou, jak to říci, svolní výrazu "nechme je, oni si to vyříkají", když na to dojde. "
je dost "dobrá" rada...zejména mě zaujal moment, že mám svého reaktivního psa vypustit navolno s ostatními, nechť si to "vyříkají", přičemž ale pozor! nesmí být zabiják a břitva - nějaký funkční návod, jak tohle zajistíš, bys neměl?

Ach co na to říct?

Jste naprosto zahleďěná někam, kam se mi nechce jit a ani vědět to nechci.

Nicméně. Když už citujete. O tom si také myslím své. Ale budiž.

Poslední odstavec je má osobní zkušenost. A zafungovala naprosto perfektně! Jen vytahujete věci, které se hodí a na které je lehké útočit. No klidně.
No já říkám, ted jste to mírně řečeno "netrefila", protože toť má osobní zkušenost. A velmi účinná.

11.7.2016 08:02
inusanka

XXX.XXX.98.58

Nebudu radit, protože i když se psy žiji 35 let, nejsem cvičitel. Naše vztahy se vytváří trochu jinak, nakonec jsme si vybrali plemeno, kterému toto vyhovuje.
Naše madam je hodně dominantní, ale většinou nic nezačíná, není agresivní. Bohužel jakmile na ni nějaký pes zaútočí, nebere si servítky, sice nekouše, ale její projevy jsou dost odstrašující. Jedna paní od nás má stejně starou NO, odmala má EO. No a když byly holky v pubertě, tak ovčanda jednou navolno naběhla na naši madam. Dostala ránu EO, panička si ji odchytla a šly dál. Když jsme se potkaly příště, dala jí preventivně, takže vytvořila reflex: vidím tu blbou černou a bolí to. Dneska opravdu nevím, jak by to dopadlo, kdyby náhodou se ty dvě potkaly bez vodítek. Teda, ovčanda svoji paničku naposledy táhla za námi asi 10 metrů, to už bylo na naši madam dost a nedala se. Nikdy bych EO nevzala, natož na psa, který se agresivně projevuje.

11.7.2016 08:02
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

scylla napsal(a):
Zatím se povedlo napravit každého psa, který se ke mně dostal. Není to tedy "každý" pes, ale je to poměrně dost psů. Zatím mi hlava neselhala natolik, abych přemýšlela o používání donucovacích prostředků. Byl u mně bígl, NO, pyreneják, BŠO, výmarák, kteří byli vychováváni pomocí EO, bez úspěchu, byli to psi vynervení, lekaví, se zničenou psychikou. Podařilo se je dát do pořádku a umístit bez donucovacích prostředků.

Z vašeho pohledu funguje i bití a kopání do psů, řev, ostnáč a podobné Millanoviny. Z mého pohledu to nefunguje, protože mi není jedno, jakým způsobem výcvikář dosáhl svého. V tom je ten zásadní a základní rozdíl. Já mám psy ráda, vážím si jich a odmítám se k nim chovat tímto způsobem. Tečka.

Omlouvám se, ale poslední odstavec jste celkem přehnala.

Takový pohled opravdu nemám a udivuje mě, kde a jak jste na to přišla.
Nikdy a nikde jsem nepsal a ani si nemyslel, že kopání, bití a další praktiky co popusujete, já ukazuji, jako vychovu a že fungují.

Ale ano chápu, je potřeba ukázat oponentu co proto. Kdo psa chce být, hůl si najde. Neříká se to tak?

11.7.2016 08:08

Alliens, co musím uznat je, že umíš hezky mlžně neargumentovat, když argumenty dojdou...jako odchod na kolo...

"Poslední odstavec je má osobní zkušenost. A zafungovala naprosto perfektně! "
Ale to věřím, ale tohle se nedá radit obecně a zejména ne u takového psa, jak popisuje zadavatelka! Naopak, tohle si můžeš lajznout jenom tehdy, pokud víš, že tvoje reaktivní(respektive nereaktivní, ale bázlivé) zvíře není schopno druhého psa až zabít a že ho pouštíš s rozumným, normálním psem!

"nějaký funkční návod, jak tohle zajistíš, bys neměl?" - tak co, dáš návod, když už takový postup radíš?

11.7.2016 08:37
scylla

XXX.XXX.150.32

hn.. napsal(a):
Mám zkušenost ze zdravotnictví - ti, co propagují různé ráznější metody u psů / hlad, bolest.../, sami vydrží nejméně. Mají hysterák i u drobného zákroku, nejsou ochotni se omezit při dietě apod. Možná by to stálo za nějakou studii. Já řadu "výcvikářů" považuji za anomální osobnosti. A myslím to jako diagnozu.

Před lety jsme byli s přáteli na psím táboře. Byl tam výcvikář, který svého malinoise motivoval na stopu hladem, cvičil na ostnáči a tak a vytahoval se počtem zkoušek a svými postupy jako bazarové triko. My tohle nesnášíme, tak mu kluci párkrát sežrali večeři, aby byl na tu ranní stopu motivovaný stejně jako jeho pes a do spacáku mu dali jeho vlastní ostnáč. Ten pán kupodivu za několik dní odjel...

11.7.2016 09:11
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Alliens, co musím uznat je, že umíš hezky mlžně neargumentovat, když argumenty dojdou...jako odchod na kolo...

"Poslední odstavec je má osobní zkušenost. A zafungovala naprosto perfektně! "
Ale to věřím, ale tohle se nedá radit obecně a zejména ne u takového psa, jak popisuje zadavatelka! Naopak, tohle si můžeš lajznout jenom tehdy, pokud víš, že tvoje reaktivní(respektive nereaktivní, ale bázlivé) zvíře není schopno druhého psa až zabít a že ho pouštíš s rozumným, normálním psem!

"nějaký funkční návod, jak tohle zajistíš, bys neměl?" - tak co, dáš návod, když už takový postup radíš?

Neskutečný. No hlavně, že se vyznáte, jak a kdo a co.

No nic. Dnes kolo nebude (jinak doporučuji, možná by Vám i pomohlo, má blahodárné účinky), dnes je práce a tu považuji za důležitější, než se tady dohadovat. A zcela zbytečně.
Ale aspoň vím, co jste zač a ukazujete své umění. Nu od příště se Vám už budu vyhýbat.

11.7.2016 09:28

Opět konstruktivní a věcná odpověď...

11.7.2016 09:45
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Před lety jsme byli s přáteli na psím táboře. Byl tam výcvikář, který svého malinoise motivoval na stopu hladem, cvičil na ostnáči a tak a vytahoval se počtem zkoušek a svými postupy jako bazarové triko. My tohle nesnášíme, tak mu kluci párkrát sežrali večeři, aby byl na tu ranní stopu motivovaný stejně jako jeho pes a do spacáku mu dali jeho vlastní ostnáč. Ten pán kupodivu za několik dní odjel...

Scylla - vás bych fakt chtěla potkat. Taky nesnáším vytahování a hrubé zacházení se psy, stejně tak jako vy je miluju a jsou moji parťáci a za jejich existenci si jich vážím, ale...
Jsem výcvikář, absolutně mi nevadí řetízkové obojky, vodítka, ostnaté obojky, EO v rukách lidí, kteří vědí co dělají. Zrovna tak musím jít na stopu s jednou fenou hladovou a druhá naopak hladová být nesmí. Jestli se domníváte, že hlad je motivace, tak nemáte o výcviku fakt ani ponětí. A odsuzovat šmahem všechny co používají jakékoliv pomůcky je extrém a absurdita a hloupost. Já zase (kromě jiného) nesnáším lidi, kteří hlásají lásku ke psům a hlavně jejich šťastný život bez omezení, výcvik, samozřejmě cvičáky a jakékoliv sporty jsou to nejhorší zlo, apod...
Píšete o množství vámi napravených psů zničených EO. Ano v rukách b.l.b.ů lze psychiku psa poškodit, ale to lze i pouhou láskyplnou výchovou. Mně by spíš zajímalo, jestli se vám u těchto psů podařilo odstranit problém, který byl EO původně řešen.

11.7.2016 10:02
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Opět konstruktivní a věcná odpověď...

Proč se chcete za každou cenu ukazovat? Nerozumím tomu. Máte nějaké potřeby a touhy v tomto směru? Nebo Vám něco chybí? Je to zvláštní, ale neděláte to poprvé.

Moudřejší ustoupí, ne nadarmo se to říká.

Tak se omlouvám, ale dál se to stejně nehne a konstruktivně a věcně se s Vámi nic fakt nepostaví.

11.7.2016 11:01
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Scylla - vás bych fakt chtěla potkat. Taky nesnáším vytahování a hrubé zacházení se psy, stejně tak jako vy je miluju a jsou moji parťáci a za jejich existenci si jich vážím, ale...
Jsem výcvikář, absolutně mi nevadí řetízkové obojky, vodítka, ostnaté obojky, EO v rukách lidí, kteří vědí co dělají. Zrovna tak musím jít na stopu s jednou fenou hladovou a druhá naopak hladová být nesmí. Jestli se domníváte, že hlad je motivace, tak nemáte o výcviku fakt ani ponětí. A odsuzovat šmahem všechny co používají jakékoliv pomůcky je extrém a absurdita a hloupost. Já zase (kromě jiného) nesnáším lidi, kteří hlásají lásku ke psům a hlavně jejich šťastný život bez omezení, výcvik, samozřejmě cvičáky a jakékoliv sporty jsou to nejhorší zlo, apod...
Píšete o množství vámi napravených psů zničených EO. Ano v rukách b.l.b.ů lze psychiku psa poškodit, ale to lze i pouhou láskyplnou výchovou. Mně by spíš zajímalo, jestli se vám u těchto psů podařilo odstranit problém, který byl EO původně řešen.

Já vás ne.

Já se nedomnívám, že hlad je motivace, ale doporučuje to hodně výcvikářů a psalo se to svého času v jistém rádobyodborném časopise, prý neškodí i týdenní hladovka.... Já se domnívám, že se psem by se mělo zacházet slušně, což bohužel hodně výcvikářů tento názor nesdílí.

Ano, podařilo.

11.7.2016 12:03
koňadra

XXX.XXX.234.183

koňadra napsal(a):
kamarád má smečku psů - asi 3 teriéry,2 jezevčíky a ohaře fouska. Má je v kotcích, ale když je doma, tak všichni psi jsou na volno na dvoře docela v pohodě. Když jde s nimi ven, otevře branku na zahradě a jsou v poli, takže s nimi chodí na volno - prostě je vypustí a jdou. Všichni jsou v pohodě, běhají kolem něj, čuchají si... jen ohař začne ty ostatní napadat, a to dost surovým způsobem. Zkoušel vodit psa na vodítku a vypustit ho až po čase, až opadne počáteční nadšení a adrenalin z vycházky, ale nepomohlo to. Sotva ho pustil, pes zase začal napadat ty ostatní. Zkoušel ho okřikovat - nepomohlo to, když ho chtěl přetáhnout, pes šikovně uskočil, nebo ostatní psy napadal ve větší vzdálenosti, prostě na něj neměl šanci dosáhnout. Pes to dělal stále, patrně ze žárlivosti, měl stále tendenci ostatní psy "shánět dohromady" a zároveň nedovolit, aby se některý přiblížil k páníčkovi. Nejednou se stalo, že v podstatě ještě než vycházka začala, tak se strhla bitka, protože ti malí si to taky nenechali líbit, že je otravuje. Jak byste to řešili vy? Kamarád rezignoval a chodil ven zvlášť s ohařem a zvlášť s těmi ostatními.

Tak co vy zkušené výcvikářky - scyllo, megii? Co byste poradily? Asi nic, protože jste neodpověděly. Megi se zmůže akorát na kritiku majitele (že není vůdce), to já si nemyslím. Ale ať je či není, jakou máte metodu nápravy? Scylla tady pořád popisuje, kolik strašně zkažených psů napravila asi jen svojí láskou, ale já jí nevěřím. V zásadě si myslím, že každý fanatismus v životě je škodlivý a nebezpečný. A vy, scyllo, takový fanatik jste. Nemyslím si, že každý kynolog, co vezme do ruky EO nebo škrťák, je nebezpečný sadista, co potřebuje vybít svoje emoce. Vše je v lidech, nebezpečný sadista třeba ani ty pomůcky nepotřebuje, protože psa klidně zmrzačí i bez toho (ukope ho k smrti). Takže co, máte odpověď na můj původní dotaz? Je to podobné, jako problém zakladatelky tohoto vlákna, tak by se nás mohlo poučit víc.

11.7.2016 12:14
anonymx

XXX.XXX.239.17

scylla napsal(a):
Já vás ne.

Já se nedomnívám, že hlad je motivace, ale doporučuje to hodně výcvikářů a psalo se to svého času v jistém rádobyodborném časopise, prý neškodí i týdenní hladovka.... Já se domnívám, že se psem by se mělo zacházet slušně, což bohužel hodně výcvikářů tento názor nesdílí.

Ano, podařilo.

Nemuzu se zbavit dojmu, ze vase "znalosti" o vycviku pochazeji z dob davno minulych a o soucasnych trendech nevite absolutne nic. ( i kdyz pravda je, ze se silne hanlive vyjadrujete i k PM). Ale ono to bude spise vasim odporem k jakekoliv sportovni psi cinnosti. Docela by mne zajimali ti napraveni psi zniceni EO. Muzete prozradit detaily aspon o nekterem?

11.7.2016 12:15

Koňadra, já ti rámcově odpovím :
Ohař by byl permanentně na vodítku, stopovačce a permanentně zaměstnán a pod povelem (v podstatě by měl pořád instrukci co MÁ dělat) + intenzivní výcvik poslušnosti (nejen ohaře ale celé smečky a to nikoliv zvlášť ale zároveň - tedy ne že jich 7 či kolik bude cvičit zaráz, i když i to by teoreticky šlo, ale cvičit v přítomnosti ostatních).
Mohu vřele odkázat na kapitolu (někde vzadu, knihu mám doma) knihy F. Šusty Trénink je rozhovor, která je věnována přesně takovým vztahům ve smečce a přesně takovému dominátorovi (prosím neplést s dominantním psem!) a jejich řešení. Heslovitě platí staré známé "kdo si hraje/je zaměstnán, nezlobí".
Já bych jako "zesilovač" používala klikr.
Stačí?

Edit : Není to totéž, jako zadání zadavatelky.

11.7.2016 12:27
koňadra

XXX.XXX.234.183

Koňadra, já ti rámcově odpovím :
Ohař by byl permanentně na vodítku, stopovačce a permanentně zaměstnán a pod povelem (v podstatě by měl pořád instrukci co MÁ dělat) + intenzivní výcvik poslušnosti (nejen ohaře ale celé smečky a to nikoliv zvlášť ale zároveň - tedy ne že jich 7 či kolik bude cvičit zaráz, i když i to by teoreticky šlo, ale cvičit v přítomnosti ostatních).
Mohu vřele odkázat na kapitolu (někde vzadu, knihu mám doma) knihy F. Šusty Trénink je rozhovor, která je věnována přesně takovým vztahům ve smečce a přesně takovému dominátorovi (prosím neplést s dominantním psem!) a jejich řešení. Heslovitě platí staré známé "kdo si hraje/je zaměstnán, nezlobí".
Já bych jako "zesilovač" používala klikr.
Stačí?

Edit : Není to totéž, jako zadání zadavatelky.

Děkuji, stačí. Počkám (jestli se dočkám) na rady ostatních a potom k tomu ještě něco napíši.
Nepsala jsem "totéž", psala jsem "podobné". Oba útočí na jiné psy (ohař dokonce na členy své smečky) a každý má pro to jiný důvod. Od toho se samozřejmě odvíjí způsob nápravy, ale jistá podobnost zde je.

11.7.2016 12:31
anonymx

XXX.XXX.239.17

Hmn-teorie dobra, ale prakticky nesmysl. Sama to znam. Oni totiz to obvykle delaji "zarlivci". Jakekoliv omezeni (voditko, stopovacka) je v takovem chovani podpori a to ze je mate vy pod kontrolou je celkem k nicemu. Srovnat takoveho jedince ve smecce je velmi obtizne jakymkoliv pozitivnim pristupem protoze on si de facto vynucuje pozornost. Jedine co opravdu funguje je poslusnost, tedy zakaz v okamziku kdy pojme myslenku a nikoliv kdyz uz napadne. Klikr je na...

11.7.2016 12:36

Anonymx, to není teorie, ale praxe, zcela vlastní!
však víš...kdo může mít psy spolu doma bez nutnosti fyzického oddělování...? už jsme se o tom přeci bavily...

11.7.2016 13:06
anonymx

XXX.XXX.239.17

Je podstatne kdy a proc to pes dela. V pripade popsanem Konadrou neni mozna jakkakoliv korekce chovani psa majitelem psa. Prave ta je totiz v tomto pripade kontraproduktivni.

11.7.2016 13:14

Je podstatne kdy a proc to pes dela
ne zcela, podstatné je naučit ho, co má dělat

V pripade popsanem Konadrou neni mozna jakkakoliv korekce chovani psa majitelem psa. Prave ta je totiz v tomto pripade kontraproduktivni.
2 x proč?

11.7.2016 13:23

koňadra napsal(a):
Tak co vy zkušené výcvikářky - scyllo, megii? Co byste poradily? Asi nic, protože jste neodpověděly. Megi se zmůže akorát na kritiku majitele (že není vůdce), to já si nemyslím. Ale ať je či není, jakou máte metodu nápravy? Scylla tady pořád popisuje, kolik strašně zkažených psů napravila asi jen svojí láskou, ale já jí nevěřím. V zásadě si myslím, že každý fanatismus v životě je škodlivý a nebezpečný. A vy, scyllo, takový fanatik jste. Nemyslím si, že každý kynolog, co vezme do ruky EO nebo škrťák, je nebezpečný sadista, co potřebuje vybít svoje emoce. Vše je v lidech, nebezpečný sadista třeba ani ty pomůcky nepotřebuje, protože psa klidně zmrzačí i bez toho (ukope ho k smrti). Takže co, máte odpověď na můj původní dotaz? Je to podobné, jako problém zakladatelky tohoto vlákna, tak by se nás mohlo poučit víc.

Co nechápete na "není vůdce" ? Ať se snaží jím být, co jiného mu poradit. Někdo tomu psovi musí říct, že je pes a ne král, ukázat co dělat.
Pes potřebuje disciplínu, hru a nějaký ten cit. Tady je toho málo. Co s tím. Asi začít něco dělat. Někdy pomůže i jen to, že vodítko vezme někdo druhý...takovéto "se s tím narodil". A pes najednou ví. Jste výcvikářka, ne, tak co se ptáte mně
Přece mi nebude rozkazovat nějaký jeden z tisíce. Je pán a pak všichni psi. Nic mezi tím. Pořád trvám na "unavený pes - šťastný pes. Tělo, hlava.

Neříkám, že EO a podobné zhovadilosti jsou zhovadilosti a že si tím lidé něco kompenzují, ale kompenzují. Minimálně to, že se bojí mezi psy co se řežou, vrčí, např.
Jde to i jinak, prostě.

Neumíte rozdělit psy jinak než lopatou - do téhle chvíle jsem Vás jakžtakž respektovala. Po zdánlivě (pro Vás) skončeném konfliktu je oddělíte - hloupost. Lovecký pud řešíte EO, no, jste ve správném státě, tady se vydělá.

Jiná "výcvikářka" hází po takovém klíče, řetěz, a hlavně se trefuje do hlavy, ať ten čokl ví. Radu dostala od Desenského, ten zas psy jí. A. Tady se celkem dost doporučuje, ta paní "búová".

Nedávejte si psa "napravovat". Napravte sebe. Nechte si to ukázat, čtěte, berte si ze všeho jen to, co sami cítíte, že je ok. Nenechávejte své parťáky nikde. Vždyť. Buď ho někdo zmlátí, sní nebo mu dá "jen" pár ran na nejvyšší level.

11.7.2016 13:26

No, pán na to prostě nemá. V hlavě. Dopředu čeká problém. To na začátek dne stačí, pak už se všecko jen nabaluje. Chce to někoho..cizího.

11.7.2016 13:37

Ale ne cizí EO :D Ne, nic, musím kosit, vyndavat megínce bordel nalétaný z bazénku, však jsem to řekla tak tisíckrát, pracovat, pracovat musí ten pes. Jestli mu to neumí říct pán, jděte mu to někdo ukázat. Ne napravovat jinde někým jiným. Ať se snaží. Oba. Oba tři s někým kdo ví. Každý pokrok bude radost. Protože. Aj jo, někdo to už řekl, jsou psi co se vám na EO vykašlou a také psi co poslouchají "na pohled" výcvikáře, doma pak pána úplně stejně blbě jako před akcí.

Jinak - já nekritizuji, já zkracuji příspěvky. Ale, Koňadro, Vás kritizuji. Smůla no, já se s takovými fracky domluvím, s NO mě to třeba nebaví, oni hrozně poslouchají. Boring. Vlastně jsem strašně zaujatá. Tyhle metody blicí. Pardon. Hezký den přeji.

11.7.2016 13:48
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

koňadra napsal(a):

Koňadro - nezlobte se, ale tohle přece nemůžete myslet vážně? Jak tohle můžete poslat do éteru? Nic nevíte o psu, nic nevíte o tom, jak to vzniklo, z čeho jeho reakce vychází - jestli to není ze strachu např., neznáte povahu, to jak je pes pevný v nervech, nevíte, jak majitelé se psem pracují, jak s ním komunikují, jak mnoho o psech ví. To že měli několikero psů, ještě neznamená, že člověk se psy opravdu komunikuje správně. Pro bůh, vždyť toho psa můžete nasměřovat do pekel. Scylla má pravdu - když to budou do psa prát, navíc takhle - spojí si to akorát s tím, že cizí pes = něco velmi nepříjemného. To že nevnímá je normální a pochopitelný, ale ne neřešitelný, je to jen o tvrdé práci ze strany majitelů. Je nutné s tím začít pracovat na vzdálenost, kdy ještě pes majitele DOBŘE vnímá. Dát psu možnost ze situace odejít, pokud je mu nepříjemná /a ona zatraceně může být nepříjemná, vždyť to nevíte, spousta psů takhle jedná, právě proto, že se bojí- páč to nešlo po dobrém, ani po zlém, pes byl navíc omezen v kontrole prostředí - byl na vodítku, skošem...) Jenže to všechno se nepořeší tady na internetu.

Zadavatelko:

Pokud už to někdo nenadhodil- pro koňadry příspěvek jsem se kousla a nedostala dál - tak se pokuste dostat na semináře Františka Šusty, kde pracuje jak s majitelem, tak se psem, jak postupovat je dobře popsáno i v jeho knize Trénink je rozhovor. Je to běh na delší trať, je opravdu důležité vědět, z čeho vychází pesanovo chování a podle toho zvolit cestu. Nicméně základ bude v tom, že s ním budete pracovat zpočátku v kontrolovaném prostředí (hala, c vičák) a s někým, kdo má vyrovnaného pohodového psa a začnete na sebe psa navazovat ve vzdálenosti, kde, jak jsem psala Vás bude DOBŘE vnímat a příromnost druhého psa ho nerozhodí - zpočátku klidně hooodně velká vzdálenost. Pes ač na vodítku musí mít možnost ze situace - tedy z momentu, kdy se objeví druhý člověk se psem - odejít. jak se na tomhle momentu se psem domluvit, je vždy individuální - a je nutné ten signál se psem nacvičit /domluvit předem. A poté začne samotná práce, kdy opravdu pracujete se vzdáleností - to je ten základní stavební kámen. Pes musí být klidu - tím musí nemyslím, že je to vynutitelné, ale že je důležité, aby on sám byl právě v klidu, aby tu situaci ustál, mohl být pochválen a odměněn. Získával jistotu a postupoval plynule dál. To se ale fakt takhle nadálku nedá.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 13:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

EO/ne EO, pozitivka/nepozitivka, bla bla...

Tohle všechno je úžasný, ale zadavatelce bych radila jediné, navštiv cvičák, kde ti řeknou i třeba pomůžou nebo i posunou správným směrem - jak psovy vysvětlit, jak se má chovat, i třeba tobě osvětlí, proč se pes tak chová...

Tyhle diskuze jsou fajn, ale musej se brát s rezervou, jsou to pouze písmenka (typování) a nikdo neviděl zadavatelku, nýbrž jejího psa a následné chování psa...

A větu...
"Kamarádka, skvělá výcvikářka, která má naskládané desítky zkoušek, na to vy slyšíte, tvrdí, že když má člověk naděláno v rukách a v hlavě a sáhne po EO, získá leda tak smažené h*o."

Sorry, ale hlavně, že pozitivkáři, kteří musej psa vláčet na haltině, protože nejsou schopný psa naučit chodit na vodítku je špica... Což zas dokazuje jediné, ten, kdo s EO neumí pracovat, mele blbiny o tom, jak psa usmaží baterka o 3V, jak má v hlavě ho*no a o tom, jak se pes zničí...

11.7.2016 13:58
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

scylla napsal(a):

Přesně

11.7.2016 15:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):

A zkoušel někdo těmto "lidem" říct, ať to nedělají, že to ty psy bolí!
Úplně normálně mu říct "Ty vole nech toho, vždyť ten pes trpí! To je mučení, ne výchova!"
Pokud mě něco bolí, tak nevnímám, co po mně kdo chce i kdyby to byl třeba archanděl Gabriel.
Mívám migrény, vím co je bolest.
Mimochodem jsem některé starší diskuzi četla, že se NESMÍ používat EO tak, aby psa týral.
Zkusím najít, byly tam i nějaké paragrafy.

11.7.2016 16:12
anonymx

XXX.XXX.239.17

Proboha uz toho nechte. Pokud jde psovi o zivot a to v pripade lovce utekare jde, tak mu radeji zpusobim tu setinu vteriny "bolest" než aby mi ho myslivec zastrelil. Upozornuji vsechny precitlivele damy, ze u mych psu to nehrozí. A nepřehánějte to utrpeni; je to nepříjemné a pokud je někdo d.e.b.i.l. a použije maximum delsi dobu; tak jednak je to naprosto bez ucelne a takový b... je proste tyran. A srovnani migreny s EO je fakt naprosta h...

11.7.2016 17:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

anonymx napsal(a):
Proboha uz toho nechte. Pokud jde psovi o zivot a to v pripade lovce utekare jde, tak mu radeji zpusobim tu setinu vteriny "bolest" než aby mi ho myslivec zastrelil. Upozornuji vsechny precitlivele damy, ze u mych psu to nehrozí. A nepřehánějte to utrpeni; je to nepříjemné a pokud je někdo d.e.b.i.l. a použije maximum delsi dobu; tak jednak je to naprosto bez ucelne a takový b... je proste tyran. A srovnani migreny s EO je fakt naprosta h...

Proč myslíte?

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 17:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

sisi58 napsal(a):
Úplně normálně mu říct "Ty vole nech toho, vždyť ten pes trpí! To je mučení, ne výchova!"
Pokud mě něco bolí, tak nevnímám, co po mně kdo chce i kdyby to byl třeba archanděl Gabriel.
Mimochodem jsem některé starší diskuzi četla, že se NESMÍ používat EO tak, aby psa týral.

A myslíš, že psa nebolí, když mu na haltině škubneš hlavou?
Žádná z výcvikových pomůcek se nesmí používat tak, aby to bylo týrání!

Když psa nějakej pitomec přetáhne vodítkem, tak to toho psa bolí více, než správně nastavená impulz!
Pokud práci s EO neznáš, tak prosim tě nesuď...

11.7.2016 17:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A myslíš, že psa nebolí, když mu na haltině škubneš hlavou?
Žádná z výcvikových pomůcek se nesmí používat tak, aby to bylo týrání!

Když psa nějakej pitomec přetáhne vodítkem, tak to toho psa bolí více, než správně nastavená impulz!
Pokud práci s EO neznáš, tak prosim tě nesuď...

Nesoudím.
Ale je ošklivé, když jedna živá bytost dělá druhé bolest.
A za tím si stojím, ať už si to kdo chce přebere jak chce a omlouvá to čím chce.
Co nechci aby druzí dělali mě, nedělám já druhým.
Své psy jsem nebila, nešikanovala a na ničem s nimi neškubala.
Měla jsem a mám psy hodné, vcelku poslušné a neagresivní vůči nikomu. Necvičím je, ale ukecávám.
Taky jsem měla a mám plemena vstřícná k lidem.

Jediná vyjímka je ošetření lékařem, ať už lidským nebo veterinářem.

11.7.2016 17:52

sisi58 napsal(a):

Http://www.octaviusmalidaj.cz/clanky/el_obojek.htm cca v polovině to je.

11.7.2016 17:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Http://www.octaviusmalidaj.cz/clanky/el_obojek.htm cca v polovině to je.

Pan Mach to má zmáklé, klobouk dolů.
Takže běžné populaci, která nemá potřebné znalosti, vědomosti a zkušenosti obojek do rukou nepatří.
Souhlasíte Megí?

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

sisi58 napsal(a):
Nesoudím.
Ale je ošklivé, když jedna živá bytost dělá druhé bolest.
A za tím si stojím, ať už si to kdo chce přebere jak chce a omlouvá to čím chce.
Co nechci aby druzí dělali mě, nedělám já druhým.
Své psy jsem nebila, nešikanovala a na ničem s nimi neškubala.
Měla jsem a mám psy hodné, vcelku poslušné a neagresivní vůči nikomu. Necvičím je, ale ukecávám.
Taky jsem měla a mám plemena vstřícná k lidem.

Jediná vyjímka je ošetření lékařem, ať už lidským nebo veterinářem.

Jenž to je ten rozdíl, ty máš psy evidentně na dvoře, jdeš s nima na prochajdu, máš je třeba u koní, prakticky nic po nich nechceš... A máš plemena, jak říkáš, vstřícná k lidem, jsou psy, kteří takový prostě nejsou a ukecat se moc nenechaj...

Pokud bys dělala třeba sportovní kynologii, kde je potřeba třeba přesnost povelů, tak bys byla s ukecáváním docela v háji...

11.7.2016 18:16

sisi58 napsal(a):
Pan Mach to má zmáklé, klobouk dolů.
Takže běžné populaci, která nemá potřebné znalosti, vědomosti a zkušenosti obojek do rukou nepatří.
Souhlasíte Megí?

Nepotřebný. Nevidím důvod proč tohle dělat. Dokud nemám psa zvládnutého, nepustím ho před zajícem, ne.

11.7.2016 18:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nepotřebný. Nevidím důvod proč tohle dělat. Dokud nemám psa zvládnutého, nepustím ho před zajícem, ne.

Mám naštěstí psa, který si o běžícím zajíci myslí, že si chce hrát. Když zajíc zmizí v mlází, je po zábavě.

Mám psa, ale nejsem přes ně odborník. Ale pan Mach mi něco připomněl tím, jak napsal, že povely musejí být zvládnuté, jinak psa el.obojkem blbneme.

Nač myslíte, Vy jako laik, že se používají ostruhy a páka na koni? Tedy myslím správně.

11.7.2016 18:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jenž to je ten rozdíl, ty máš psy evidentně na dvoře, jdeš s nima na prochajdu, máš je třeba u koní, prakticky nic po nich nechceš... A máš plemena, jak říkáš, vstřícná k lidem, jsou psy, kteří takový prostě nejsou a ukecat se moc nenechaj...

Pokud bys dělala třeba sportovní kynologii, kde je potřeba třeba přesnost povelů, tak bys byla s ukecáváním docela v háji...

Asi máš pravdu.
Já jsem si vybrala pejsky, na které stačím. Nemám ambice ani vystavovat ani soutěžit.
A tím to bude.
Ovšem pokud jedu na koni a mám s sebou psa, musí mě poslechnout.
Fenka to tak měla. Nespustila mě z očí.
Pes, co teď máme, chodí s manželem. Toho ke koním neberu. Je z útulku a starší, zatím není v rodině úplně doma. Snad později.

11.7.2016 18:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

sisi58 napsal(a):
Mám naštěstí psa, který si o běžícím zajíci myslí, že si chce hrát. Když zajíc zmizí v mlází, je po zábavě.

Mám psa, ale nejsem přes ně odborník. Ale pan Mach mi něco připomněl tím, jak napsal, že povely musejí být zvládnuté, jinak psa el.obojkem blbneme.

Nač myslíte, Vy jako laik, že se používají ostruhy a páka na koni? Tedy myslím správně.

A co teprve bičík? Na Velké Pardubické každý žokej do koně řeže - asi ví kdy, proč a kolik. Já je za to neodsuzuji. Ale i to je příklad, že všechno se domluvou se zvířaty řešit nedá. Někdy je nutno přitvrdit, ale to neznamená, že pes a pán nemohou spolu tvořit šťastnou dvojici. Je to přece něco jiného než týrání psů - celý život ve výkalech na řetězu nebo v malém kotci, vodu jen občas, místo pohlazení kopanec, zbídačené feny v množírnách, co nevidí slunce... Jenže podle mnohých zde přispívajících je prostě trestným činem i to, když někdo psa plácne. Jestli někdo má pohodové plemeno, submisivní, bez loveckého pudu, bez agrese vůči jedincům svého druhu - ten může psa vychovávat pouze domluvou. Ale na některá plemena, také při některých druzích výcviku (při tvrdé práci a ne hře), to prostě bez trochy tvrdosti nejde.

11.7.2016 18:52

"Pokud bys dělala třeba sportovní kynologii, kde je potřeba třeba přesnost povelů, tak bys byla s ukecáváním docela v háji..."neobejdevyplývat, že v
z toho má vyplývat, že ve sportovní kynologii se výcvik bez EO neobejde? Nebo je to jinak?

11.7.2016 18:57

Tak co kdybyste teda dělali jen to na co máte. Fakt nechutné. Jen hledáte jak si svou neschopnost omluvit.
Já třeba nevím jak mluvit s koněm, tak mu nedám elektriku, aby mě poslouchal, přece.

11.7.2016 18:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

koňadra napsal(a):
A co teprve bičík? Na Velké Pardubické každý žokej do koně řeže - asi ví kdy, proč a kolik. Já je za to neodsuzuji. Ale i to je příklad, že všechno se domluvou se zvířaty řešit nedá. Někdy je nutno přitvrdit, ale to neznamená, že pes a pán nemohou spolu tvořit šťastnou dvojici. Je to přece něco jiného než týrání psů - celý život ve výkalech na řetězu nebo v malém kotci, vodu jen občas, místo pohlazení kopanec, zbídačené feny v množírnách, co nevidí slunce... Jenže podle mnohých zde přispívajících je prostě trestným činem i to, když někdo psa plácne. Jestli někdo má pohodové plemeno, submisivní, bez loveckého pudu, bez agrese vůči jedincům svého druhu - ten může psa vychovávat pouze domluvou. Ale na některá plemena, také při některých druzích výcviku (při tvrdé práci a ne hře), to prostě bez trochy tvrdosti nejde.

Asi to tak bude. S tím výcvikem.
Nejspíš by si každý pes vybral občasnou ťafku spíš, než skomírání v odporných podmínkách.

Ti žokejové do koní bičíkem neřežou
Za nadměrné bití koně je kárná komise. Oni tím bičem koni mávají kolem hlavy na vybičování k vyššímu výkonu.
Nevím přesně jestli může žokej koně klepnout 3 x nebo 5 x. Víc ne a to se mu může stát, že se komisaři půjdou podívat, jestli nemá kůň na bocích od bičíku jelita.

11.7.2016 19:03

koňadra napsal(a):

Ale, ale, nepřehánějte.
Mně osobně vadilo jen to, že někomu cizímu na diskuzi coby řešení "agresitivy" psa, kterého neznáte, nabídnete bez mrknutí oka EO a ještě způsobem, kterým jste to udělala. Bez povelu, bez pochvaly - lup mu ji tam. Ostatně, ono to je jedno, zadavatelka se, myslím, už neobjevila, tak prostě diskuze běží, jak běží.
Mám psy silně vyhraněné proti ostatním psům, ale bez EO jsem se obešla 30 let, obejdu se i doteď. Jak při výcviku, tak při běžném životě. A stačí jen psa naučit co má dělat, místo řešení toho, že dělá něco špatně. EO nezatracuji, naopak zrovna při potlačení loveckého pudu je tato pomůcka v rukou někoho, kdo tomu rozumí nebo je rozumně k postupu doveden, ideálním řešením - bohužel takových lidí nebývá mnoho. A ne, nějaké plácnutí taky nepovažuji za týrání, jedna dobře načasovaná "padla facka na sále" může pomoci vyřešit také hodně. Ale, pořád je tam to ale, že ne každý to správně načasuje se správnou intenzitou...
Můžete napsat, která plemena vyžadují tvrdost při výcviku?

11.7.2016 19:10
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Wau. Vře to tady hezky.
No ale zase. Konstruktivně. Vidíte. Trochu to stačí rozvášnit a hned se diskutuje.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

"Pokud bys dělala třeba sportovní kynologii, kde je potřeba třeba přesnost povelů, tak bys byla s ukecáváním docela v háji..."neobejdevyplývat, že v
z toho má vyplývat, že ve sportovní kynologii se výcvik bez EO neobejde? Nebo je to jinak?

Ne, takhle jsem to nemyslela... Samozřejmě vše jde (občas i velmi zdlouhavě) naučit přes míček, pamlsek...
Ale jsou případy, kdy ani míček a ani pamlsek "nefunguje"... Např. pouštěčky...

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

sisi58 napsal(a):
Nejspíš by si každý pes vybral občasnou ťafku spíš, než skomírání v odporných podmínkách.

Za nadměrné bití koně je kárná komise. Oni tím bičem koni mávají kolem hlavy na vybičování k vyššímu výkonu.
Nevím přesně jestli může žokej koně klepnout 3 x nebo 5 x. Víc ne a to se mu může stát, že se komisaři půjdou podívat, jestli nemá kůň na bocích od bičíku jelita.

A vidíš, je to totéž! Stejně, jako se kontrolují koně, tak se kontrolují i psi...
Proto na zkouškách nesmíš mít ani EO, ani ostnáč, atd...

Za nadměrné bití koně je kárná komise.

Při špatném zacházení se psem tu je klub a kárná komise - porušení zákona... Týrání zvířete...

11.7.2016 19:20
koňadra

XXX.XXX.128.31

Ale, ale, nepřehánějte.
Mně osobně vadilo jen to, že někomu cizímu na diskuzi coby řešení "agresitivy" psa, kterého neznáte, nabídnete bez mrknutí oka EO a ještě způsobem, kterým jste to udělala. Bez povelu, bez pochvaly - lup mu ji tam. Ostatně, ono to je jedno, zadavatelka se, myslím, už neobjevila, tak prostě diskuze běží, jak běží.
Mám psy silně vyhraněné proti ostatním psům, ale bez EO jsem se obešla 30 let, obejdu se i doteď. Jak při výcviku, tak při běžném životě. A stačí jen psa naučit co má dělat, místo řešení toho, že dělá něco špatně. EO nezatracuji, naopak zrovna při potlačení loveckého pudu je tato pomůcka v rukou někoho, kdo tomu rozumí nebo je rozumně k postupu doveden, ideálním řešením - bohužel takových lidí nebývá mnoho. A ne, nějaké plácnutí taky nepovažuji za týrání, jedna dobře načasovaná "padla facka na sále" může pomoci vyřešit také hodně. Ale, pořád je tam to ale, že ne každý to správně načasuje se správnou intenzitou...
Můžete napsat, která plemena vyžadují tvrdost při výcviku?

Není to až tak o plemenech jako o jedincích. Jsou někteří psi prostě tvrdší. Když tady vyjmenuji plemena, hned se na mne sesypou jejich majitelé, že "oni je zvládli" dobrým slovem. Jenže je otázka, jestli ten jejich pes měl zrovna tu "správnou" povahu. Takže jen takový malý příklad: např. majitelé pitbullů obecně musí rozhodně být tvrdší a důslednější, aby ze svého psa vychovali takového jedince, který nebude napadat každého psa, kterého potká. Další příklad: výcvik loveckého psa v aportu hravou metodou - nespolehlivý, pes si stále myslí, že je to hra, takže se klidně vykašle na to zvěř přinést, pokud nechce. Donucovací metodou ví, že není jiná cesta, takže přinese vždy.

Pokud jste nepochopila, proč někdy je daleko účelnější využívat EO bez povelů, pak je to váš problém. Já vím, co říkám.
Ano, možná jsem to přehnala radit někomu, koho jsem neviděla, nevím, jak vůbec funguje se svým psem. Možná, že kdybych tu dvojici viděla na vl. oči, poradila bych úplně něco jiného, možná také ne. Ale ptala se na použití EO a je na zvážení majitelky jestli do toho půjde. Konec konců pokud to zkusí a uvidí, že pes po první ráně má úplně jinou reakci než čekala, není nic jednoduššího než od této metody upustit. A ta jedna rána psa určitě doživotně nepoznamená. Ti psi, kteří byli zkaženi EO, jsou důsledkem toho, že EO používal člověk, který do psa mlátil vícekrát bez rozmyslu a pochopení souvislostí.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Aliens_II napsal(a):
Wau. Vře to tady hezky.
No ale zase. Konstruktivně. Vidíte. Trochu to stačí rozvášnit a hned se diskutuje.

Ale prd.. stále stejná témata...
S PP/vořeši, EO/chudinka pejsek, atd...

11.7.2016 19:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Aliens_II napsal(a):
Wau. Vře to tady hezky.

Hele Vy vášnivko, nedělejte Lokiho, jo?

11.7.2016 19:28
Terven

XXX.XXX.110.147

Ne, takhle jsem to nemyslela... Samozřejmě vše jde (občas i velmi zdlouhavě) naučit přes míček, pamlsek...

Hm...pokud bych narazila na něco, co nejde přes "míček ani pamlsek" ani při maximálním úsilí, vyprdla bych se na to. Protože psa mám pro radost.

11.7.2016 19:28
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Ale prd.. stále stejná témata...
S PP/vořeši, EO/chudinka pejsek, atd...

Ale no ták. Zase jste zapšklá. Proč?

Co nového se dá řešit? Je to sice pořád stejná válka.

Psík si zlomil drápek? Co mám dělat?

11.7.2016 19:29

Koňadro, nemluvte o pitech, nevíte o nich nic. Přesně tohleto "tvrdá ruka" na pity, to z nich tady dělá to, co nikdy nebyli a pokud se Vám a Vám podobným nedostanou do rukou, díky bohu. Nerozumíte jim, nerozumíte psům, šíříte fámy, zášť, nepravdy a zlobu. Je mi Vás líto a každého psa co Vás potkal, také.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

sisi58 napsal(a):

Mno...
https://www.youtube.com/watch?v=0r2npRWWWC0

13:00 min - žokej (první v bílém) - to fakt není mávání bičíkem nad hlavou koně...
Řeže ho od posledního skoku...

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Aliens_II napsal(a):
Ale no ták. Zase jste zapšklá. Proč?

Co nového se dá řešit? Je to sice pořád stejná válka.

Psík si zlomil drápek? Co mám dělat?

Nejsem zapšklá...

11.7.2016 19:34
anonymx

XXX.XXX.239.17

Tak i kdyz ja EO klidne pouziju tak s timhle nesouhlasim. Konkretne na poustecky je EO blbost. Ono je to totiz pak docela videt a zrovna poustecky nejsou vhodny priklad. Motivace (micek, pamlsek) je to co je prvni a posledni pri jakemkoliv vycviku a tom vrcholovem obzvlast. EO se pouziva bud jako klikr nebo korekce v momentech kdy neni vhodna korekce ze strany psovoda. Tvrdost neznamena surovost nebo tyrani, ale spis absolutni duslednost a trenink takovy, aby pes zvladl co nejlepe vzdy a za jakychkoliv podminek.

11.7.2016 19:34
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nejsem zapšklá...

Tak dobře.
Á děkuju.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Terven napsal(a):
Hm...pokud bych narazila na něco, co nejde přes "míček ani pamlsek" ani při maximálním úsilí, vyprdla bych se na to. Protože psa mám pro radost.

Pokud je to pes, kterému jde vše, krom jednoho kroku, tak by celé úsilí přišlo vniveč - a třeba i příprava na mistrák, ale taky chovnost... A mít doma jedince s "jedinečnou" krví (za né úplně malé peníze), s Dkk 0/0 a neuchovnit ho JEN kvůli špatnému výsledku z všestrannosti, no, chtěla bych tě vidět

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

anonymx napsal(a):
Tak i kdyz ja EO klidne pouziju tak s timhle nesouhlasim. Konkretne na poustecky je EO blbost. Ono je to totiz pak docela videt a zrovna poustecky nejsou vhodny priklad. Motivace (micek, pamlsek) je to co je prvni a posledni pri jakemkoliv vycviku a tom vrcholovem obzvlast. EO se pouziva bud jako klikr nebo korekce v momentech kdy neni vhodna korekce ze strany psovoda. Tvrdost neznamena surovost nebo tyrani, ale spis absolutni duslednost a trenink takovy, aby pes zvladl co nejlepe vzdy a za jakychkoliv podminek.

Byl to pouze příklad... (jež se mi vybavil ze včerejšího cvičáku, kde prostě SAO nechce pouštět, takže byl použit EO).

11.7.2016 19:42

Souhlas s anonym. A pak - to, že to jeden bez EO neumí či nechce neznamená, že to nejde!

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Souhlas s anonym. A pak - to, že to jeden bez EO neumí či nechce neznamená, že to nejde!

Když se chce, tak jde všechno... otázkou je co je k tomu potřeba...

11.7.2016 19:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mno...
https://www.youtube.com/watch?v=0r2npRWWWC0

13:00 min - žokej (první v bílém) - to fakt není mávání bičíkem nad hlavou koně...
Řeže ho od posledního skoku...

Neřeže.
Nedovolil by si to, už jen proto, že běžel o první místo na VP.
Okamžitě by byl podán protest. Přišel by o prvenství a majitel s trenérem by ho sežrali.

11.7.2016 20:13
Terven

XXX.XXX.110.147

Pokud je to pes, kterému jde vše, krom jednoho kroku, tak by celé úsilí přišlo vniveč - a třeba i příprava na mistrák, ale taky chovnost... A mít doma jedince s "jedinečnou" krví (za né úplně malé peníze), s Dkk 0/0 a neuchovnit ho JEN kvůli špatnému výsledku z všestrannosti, no, chtěla bych tě vidět

Tak v tom případě jsem asi z Marsu, ale po tomhle vašem vysvětlení se to vymyká mýmu chápání ještě víc.

11.7.2016 20:39

Krom toho jsou podmínky uchovnění u pracovních plemen (pokud se budeme bavit o zkoušce z výkonu) tak minimální, že pes, který to nedá bez nějakého EO si fakt být uchovněn nezaslouží...ale to už jsme zcela mimo téma řešení reaktivního psa

11.7.2016 20:47
anonymx

XXX.XXX.239.17

Uff, ale takhle jsem to vubec nemyslela. Vsechno jde, ale jde o to jak a s jakym vysledkem. Kdyz to nekdo s EO umi je vysledek super a ani ve snu by vas na projevu psa nenapadlo jak je cvicen. Takze asi takhle: kdyz to jeden umi s EO a chce tak cvicit, tak proc ne. Doporucuji vsem hysterickym odpurcum se aspon trochu informovat jak se EO ma pouzivat a pak mozna uznate, ze se v zadnem pripade nejedna o jakekoliv tyrani psa. Samozřejmostí je, ze dotycny vi co a jak a hlavne kdy.

11.7.2016 20:58

Anonymx, dle tvé reakce soudím, že jsi mne vůbec nepochopila...Ta poznámka uvozená "A pak..." se k tvému textu, se kterým souhlasím (v 19.34), nijak neváže.

11.7.2016 21:15
koňadra

XXX.XXX.128.31

Koňadro, nemluvte o pitech, nevíte o nich nic. Přesně tohleto "tvrdá ruka" na pity, to z nich tady dělá to, co nikdy nebyli a pokud se Vám a Vám podobným nedostanou do rukou, díky bohu. Nerozumíte jim, nerozumíte psům, šíříte fámy, zášť, nepravdy a zlobu. Je mi Vás líto a každého psa co Vás potkal, také.

Mýlíte se. Vím dobře, co je pit. Asi si nerozumíme. A po diskusi to těžko vyřešíme. Já říkám, že na určité psy musí být člověk tvrdší, vy hned "tvrdá ruka". To není totéž.

11.7.2016 21:36
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Páni, o co vám v ty sportovce jde? O život? Že se to prostě musí řešit takhle? Dobře lítání za zvěří, pes rapl...Ale.abych dosáhla výsledků u psího sportu, který snad děláte s tím psem pro radost ne? To je ta výhra, tak strašně důležitá...tohle asi nepochopím.. přijde mi, že nejde ani náhodou o psa..

11.7.2016 21:59

A pak má v BK nápsáno P...

11.7.2016 22:40

koňadra napsal(a):
Mýlíte se. Vím dobře, co je pit. Asi si nerozumíme. A po diskusi to těžko vyřešíme. Já říkám, že na určité psy musí být člověk tvrdší, vy hned "tvrdá ruka". To není totéž.

No tak co má být tvrdší ? Však já nemyslím bití. To se tak říká. Tvrdší. Ale co ? K čemu ? Dyť ti psi jsou měkkoši. Strašní. Vy jim nerozumíte, to je celé. Máte zas jiné, no. Však se svět nezboří, máte fuk, já zas nerozumím rybičkám.
Myslíte, že jsou všichni ti pitové 100 let jen jedna povaha - na boj se psy ? Jeden z 30 byl vhodný, zbytek bačkory. Viděla jste za posledních 20 let pita co má tyhle vlohy, fakt to co má mít ? Já ne. Jen majitele, co měl pevnější přístup, protože to odevšad slyšel. Výsledek - pes co žere všecko, i lidi. A přitom pit co to má v hlavě v pořádku, na psa nevletí, pokud není v jámě nebo nejde pánovi o život, pokud není retardovaný nebo nedostal povel. Jenže to co tu běhá nejsou ona zvířata. Ale vím odkud se tohleto celé vzalo, chápu Vás. Sami si to tu lidé vychovali. V poslední době jsem potkala tak 50 psů tak strašně nevyrovnaných povah, že být chovatel, nikomu je nedám. Chudák Colby, obrací se v hrobě. Byli jedni z mála psů, tihleti pit bulls, kteří nebyli zkažení...námi. Už tomu tak není.
Pit sakra dlouho přemýšlí, než něco udělá. Zdejší psi ne, maj v hlavě bordel. Lidem se tyhle "českybojoví" líbili, nějaký komplex nebo co. A teď pit = m.agor.

11.7.2016 22:44

Další na řadě je Catahoula, nespoutaný, odhaduji tak ještě max rok, dva. Taky adept na elektriku. Tak proč neděláte se psy, kteří vám sedí. Nebo v cirkuse. Nebo nic. Hloupá rada, vím.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2016 22:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.51

Terven napsal(a):
Tak v tom případě jsem asi z Marsu, ale po tomhle vašem vysvětlení se to vymyká mýmu chápání ještě víc.

Jo, tak za to já nemohu...

Každý máme jiné priority, já si nekupuji psa, aby se mi doma válel na gauči nebo byl okrasou zahrady...

12.7.2016 07:50
manbea

XXX.XXX.70.116

koňadra napsal(a):

Myslím, že ohař je naprosto nevytížený a neví, kde je jeho místo. Sama jsem ho měla a volně v terénu okamžitě zapomněl na všechny psy světa a běhal, hledal, vystavoval, čekal na povely, prostě pracoval. Kdyby s ním majitel na procházce makal a cvičil ho, pes by byl spokojený, že je v centru pozornosti a neměl by čas (a důvod) šikanovat ostatní psy. Otázka také je, v čem vyrostl, kombinace jezevčíků a teriérů může být dost hašteřivé společenstvo a jestli ohař v tomto vyrůstal, není divu, že se chová podobně.
Já mám osobní zkušenost, že když nové štěně přijde do fungující a klidné smečky, převezme ve velké míře vzorce chování, naučí se chovat stejně a je z něj další v řadě vyrovnaný a pohodový pes.
Pokud ale od mala vidí hašteření a řešení věcí agresivitou nebo hysterií, není divu, že funguje podobně.

12.7.2016 08:44

Tak jsem přelouskala více méně celou diskuzi. K případu ohaře bych měla na koňadru dotaz : Proč ten člověk hromadí psy, když s nimi nic nedělá ? Jinak bych odpověděla stejně jako manbea nade mnou. A ještě jinak : mám jen tolik psů, kolika se stačím plně věnovat.

12.7.2016 08:49

A ještě tam je někde příspěvek k neviditelnému E plotu. Proč musí mít nutně majitelé jako druhého psa AUO, když mu nedopřejí ani "kakací" vycházku ?
Nechají dva poměrně velké psy kálet na malé zahrádce a jen bylinky ohradí E plotem ?
Mám velkou zahradu, ale psice je naučená, že bobky se dělají za potokem v lese na procházce.

12.7.2016 08:55

sisi58 napsal(a):
Jaký je názor přítomných na "Elektronický neviditelný ohradník" ?
Má to známá. Mají malou zahrádku a na kraji záhonek a bylinky.
Jejich jeden pes chodil vykonávat potřebu do toho záhonku.
Tak koupili tenhle el. plot.
Fenka Flat coated retrívra pochopila na první dobrou, že tam tedy ne.
Australskému ovčákovi to tedy trvalo mnohem déle. Nějak si nespojil vibrace s fuj chováním.
Ale posléze i on pochopil, že záhonek ne, zbytek zahrady ano.

Tak tohle je ten příspěvek o E plotu.
A chápu AUO, že chodil do záhonku. Chodil "to" někam schovat, je to tak nějak psí přirozenost - nekálet na volném prostranství. Z jeho pohledu - no fuj kálet na posekaném "anglickém" trávníku. Záhonek se vzrostlou vegetací je pro psa příhodnější.

12.7.2016 08:59
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

manbea napsal(a):
Myslím, že ohař je naprosto nevytížený a neví, kde je jeho místo. Sama jsem ho měla a volně v terénu okamžitě zapomněl na všechny psy světa a běhal, hledal, vystavoval, čekal na povely, prostě pracoval. Kdyby s ním majitel na procházce makal a cvičil ho, pes by byl spokojený, že je v centru pozornosti a neměl by čas (a důvod) šikanovat ostatní psy. Otázka také je, v čem vyrostl, kombinace jezevčíků a teriérů může být dost hašteřivé společenstvo a jestli ohař v tomto vyrůstal, není divu, že se chová podobně.
Já mám osobní zkušenost, že když nové štěně přijde do fungující a klidné smečky, převezme ve velké míře vzorce chování, naučí se chovat stejně a je z něj další v řadě vyrovnaný a pohodový pes.
Pokud ale od mala vidí hašteření a řešení věcí agresivitou nebo hysterií, není divu, že funguje podobně.

dobře vystiženo. Navíc - tohle chováni nevzniklo samo o sobě a znenadání, takže majitel jaksi asi nevidí - tedy- jak tu bylo už zmíněno- není vůdce. Ano můžou být různé antipatie mezi psy, beru, beru, že se v nepřítomnosti musí oddělovat, ale pokud takhle blbnou v mé přítomnosti a nerespektují mne, tak je něco špatně.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 09:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Andrýsek3 napsal(a):
Páni, o co vám v ty sportovce jde? O život? Že se to prostě musí řešit takhle? Dobře lítání za zvěří, pes rapl...Ale.abych dosáhla výsledků u psího sportu, který snad děláte s tím psem pro radost ne? To je ta výhra, tak strašně důležitá...tohle asi nepochopím.. přijde mi, že nejde ani náhodou o psa..

Tak pokud se dělá sportovka tak, že jednou za čas se jde na cvičák, kde je prča, cvičí se tak jakoby o nic nešlo, tak opravdu nejde o nic - pak je to pro pobavení tebe, psa... V takovým to cvičení, je fuk, že pes sedí na lachtana 20 cm u nohy, pak na závodech už to prostě jedno není...

Totéž je třeba i u loveckých psů, jak píše Koňadra - můžeš dělat myslivost, tak jako pro koníček, anebo pak už v jiném levlu, kde si nemůžeš dovolit, aby ti pes přinesl kořist jinak, než je psáno v pravidlech - např. že ji pustí v půlce cesty k tobě...

Je to stejné, jako se vším...
A pokud se něco dělá vrcholově, je to prostě jinej levl...

12.7.2016 09:31
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Tak pokud se dělá sportovka tak, že jednou za čas se jde na cvičák, kde je prča, cvičí se tak jakoby o nic nešlo, tak opravdu nejde o nic - pak je to pro pobavení tebe, psa... V takovým to cvičení, je fuk, že pes sedí na lachtana 20 cm u nohy, pak na závodech už to prostě jedno není...

Totéž je třeba i u loveckých psů, jak píše Koňadra - můžeš dělat myslivost, tak jako pro koníček, anebo pak už v jiném levlu, kde si nemůžeš dovolit, aby ti pes přinesl kořist jinak, než je psáno v pravidlech - např. že ji pustí v půlce cesty k tobě...

Levl, nelevl- já osobně si i tak myslím, že buď na to mám - a pak to jedu "na férovku" - tedy pokud něco nejde a zašprcne se to někde, hledám cestu, jak to vyřešit. A ne že používám zkratku. A pokud tohle neumím, nedokážu, nemám trpělivost, tak holt ten levl nedělám. Jinak to k těm psům není férový.

12.7.2016 09:38
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

To je hezký, ale tomu psu je úplně jedno jestli vyhrál mistrák nebo ne, to vyhráváte pro sebe..je super, když se něco dělá se psem i vrcholově, ale abych tomu psu,. kvůli tomu.musela dávat rány, aby mi ten cvik udělal přesně tak jak chci, a vyhrál...tak to opravdu, pak nejde o toho psa.

12.7.2016 09:39

Je něco úplně jiného použitím EO něco nahonem ( nebo nenahonem ) doladit, než EO odstraňovat problém u nezvládnutého psa.
Proč je ten pes nezvládnutý ? Protože to majitel neumí ! Za nejtěžší považuji správné načasování ( přesně správné ) odměny a případně trestu. Aby pes věděl přesně za co je odměňován. A to je mezi hlavou, pusou a rukou psovoda.
(Tady všichni umíte, ale jen si vemte, kolik lidí nejdříve psem škubne a teprve potom řekne to "k noze".).

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Andrýsek3 napsal(a):
To je hezký, ale tomu psu je úplně jedno jestli vyhrál mistrák nebo ne, to vyhráváte pro sebe..je super, když se něco dělá se psem i vrcholově, ale abych tomu psu,. kvůli tomu.musela dávat rány, aby mi ten cvik udělal přesně tak jak chci, a vyhrál...tak to opravdu, pak nejde o toho psa.

No a dostihy, parkury se vyhrávaj pro koho?

12.7.2016 09:45
Terven

XXX.XXX.110.147

Pro lidi.

12.7.2016 09:49
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Já, ale nic nemám proti závodům atd..Ale pokud se výsledků dosáhne pomocí EO, nebo podobných blbin, tak to je dle mě špatně...ten pes to bude dělat na stejné úrovni i doma.na zahradě, ale když už to umí, tak proč s ním na ty závody nejít..to beru, v pohodě, ale jen proto, abych vyhrála, uchovnila atd.. budu používat EO? Snad ta sportovka je o tom stráveném času s tím psem, dokázat přejít překážky bez násilí...a když na to ten pes nemá, tak to prostě odpískám..a nebo to je o tom co nejdříve,. jakoukoliv cestou dosáhnout nějakého titulu, nebo výsledku? Tomu psu jde o strávený čas s vámi, ne o 1. Místo na závodě.
Když to nejde po dobrém, aby z toho ten pes měl radost, tak to není fér..a je jedno jestli budeme mluvit o koních nebo psech.

12.7.2016 09:49
anonymx

XXX.XXX.27.66

Můžete mi někdo vysvětlit, proč všichni přemýšlíte o EO jenom jako o způsobu trestání psa?
To je naprosto a úplně mimo. Andryseeek - rány se psům fakt NIKDY nedávají, když se cvičí s EO. To se použije maximálně v případě, že jde o život psa (lovci). Řekl vám někdo, že se používá i jako pochvala?

12.7.2016 09:51
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

anonymx napsal(a):
Můžete mi někdo vysvětlit, proč všichni přemýšlíte o EO jenom jako o způsobu trestání psa?
To je naprosto a úplně mimo. Andryseeek - rány se psům fakt NIKDY nedávají, když se cvičí s EO. To se použije maximálně v případě, že jde o život psa (lovci). Řekl vám někdo, že se používá i jako pochvala?

Neřekl, jak to prosím vypadá?

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

anonymx napsal(a):

Protože s ním neumí pracovat a tedy jsou to předsudky...
Njn, když si stále někdo myslí, že psa spálí na uhel 3v baterka...

12.7.2016 09:55
Terven

XXX.XXX.110.147

Ještě teda - ty dostihy asi nejsou se sportovní kynologií srovnatelné, tam jde hlavně o velké peníze a rovinné dostihy navíc nejsou brány jako sport, nýbrž výkonnostní zkoušky anglického plnokrevníka- slouží k výběru chovného materiálu. Zvířatům je to pochopitelně šumák, o tom žádná.
V ostatních koňských sportech uspokojují své ambice lidi, koně jim k tomu dopomáhají. Samozřejmě by to mělo být na férovku, spravedlivé a šetrné ke zvířatům. Jezdec by neměl řešit svou neschopnost používáním omezujících či donucujících udělátek...a jistě, že se to bohužel děje. Ale to neznamená, že je to správné.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Andrýsek3 napsal(a):

Tak třeba - používám EO na mého pastevce...
Já se s pastevcem nehodlám celej jeho život tahat na stopovačce - to by si nic neužil ani on a ani já...
Tedy na stopáku jsem ho naučila přivolání, pak jsem povel spojila s píšťalkou, pak jsem pastevci dala na krk EO, chodil s ním týden - jen tak... Pak jsem EO zapla a nastavila impuls (zkusila jsme ho na sobě není to o moc větší "rána" než když je člověk nabitý a sáhne na kliku). Nicméně impuls šel stranou, mě zajímá funkce obojku - signál - signál (pískání) jsem spojila rovněž s povelem ke mně - tedy pastevec reaguje na povel, píšťalku i signál (píšťalka je hodně slyšet, signál tolik pro okolí slyšet není, což jsem nejednou uvítala - ono když na kopci chrápe tlupa prasat a pes se pohybuje asi 2 metry pod nima a asi další 2 metry jsme se pohybovala já, cvakala mi prdelka, ale byla jsme ráda, že stačil signál a pes přišel, a nenápadně jsme se zdekovali - asi zavolat na psa nebo písknout, tak nevim, jak moc bych prasata nakrkla... Impuls jsem za ty jeho 4 roky použila jen párkrát, a to, když z křový vylítl zajíc, když na mě pořvával bargista a pastevec si to vzal za hrozbu proti mě a šel to řešit, a když se mi z ničeho nic otočil za psem, kolem kterého jsme procházeli. Za zveří mi neleze, za psem se neotočí...
Takže u mě hlavní použití EO jako "píšťalka" (a prakticky pojistka). Víc není potřeba...

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 10:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Terven napsal(a):
Ještě teda - ty dostihy asi nejsou se sportovní kynologií srovnatelné, tam jde hlavně o velké peníze a rovinné dostihy navíc nejsou brány jako sport, nýbrž výkonnostní zkoušky anglického plnokrevníka- slouží k výběru chovného materiálu. Zvířatům je to pochopitelně šumák, o tom žádná.
V ostatních koňských sportech uspokojují své ambice lidi, koně jim k tomu dopomáhají. Samozřejmě by to mělo být na férovku, spravedlivé a šetrné ke zvířatům. Jezdec by neměl řešit svou neschopnost používáním omezujících či donucujících udělátek...a jistě, že se to bohužel děje. Ale to neznamená, že je to správné.

Já v tom zas takový rozdíl nevidím...

12.7.2016 10:06

"Můžete mi někdo vysvětlit, proč všichni přemýšlíte o EO jenom jako o způsobu trestání psa?"

třeba proto, v jakém jsme tématu a protože sem vnesla téma EO koňadra níže uvedenou citací?:

"...Až potkají jiného psa a zadavatelky pes se začne vzpouzet a bude chtít na druhého psa, chce mu to vyslat impuls - bez povelu (! to je důležité) a ten nejsilnější. Pokud to nezabere, tak další. A pes bude mít jiné starosti, než se sápat na jiného psa... "

12.7.2016 10:08

..."ono když na kopci chrápe tlupa prasat a pes se pohybuje asi 2 metry pod nima a asi další 2 metry jsme se pohybovala já"...
Předem se omlouvám, ale buď máte bujnou fantazii, nebo oko z Kašparovy krávy - prostě nevíte, co jsou 2 m. Ještě je třetí možnost : že ta prasata byla po smrti.

12.7.2016 10:10
Terven

XXX.XXX.110.147

Já v tom zas takový rozdíl nevidím...

Asi jste úplně neporozuměla, co jsem chtěla vyjádřit. Taky v tom nevidím rozdíl.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 10:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

..."ono když na kopci chrápe tlupa prasat a pes se pohybuje asi 2 metry pod nima a asi další 2 metry jsme se pohybovala já"...
Předem se omlouvám, ale buď máte bujnou fantazii, nebo oko z Kašparovy krávy - prostě nevíte, co jsou 2 m. Ještě je třetí možnost : že ta prasata byla po smrti.

No jo, nikdy u nás na berounsku nebyla, ale hned mám bujnou fantazii

Terven napsal(a):

A co drezura?

když člověk vidí, jak mají ti koně sešněrovanou hlavu, že se dolní čelistí skoro dotýkají vlastního ohryzku, tak proti tomu je nějaký elektrický obojek úplně nic.

anonymx

XXX.XXX.27.66

Andrýsek3 napsal(a):

Viděla jste vůbec někdy EO?

12.7.2016 10:13
Terven

XXX.XXX.110.147

A co drezura?

když člověk vidí, jak mají ti koně sešněrovanou hlavu, že se dolní čelistí skoro dotýkají vlastního ohryzku, tak proti tomu je nějaký elektrický obojek úplně nic.

Souhlasím, vždyť o tom píšu, že se to bohužel děje a neznamená to, že je to správné.

12.7.2016 10:16

Nenakrkla bys asi žádné, oni se při vyrušení dekují. ale je to pak vtipné, když stojím s nikoušem na cestě a kolem nás běhají prasata, jakože třeba dvacet, protože se prostě potřebovala zdekovat na druhou stranu cesty než původně byla. nic moc příjemnýho, ale prasat už jsem potkala tolik, že kdyby měli být nasírací, tak už jsem několikrát po smrti.

jo, u nás na berounsku není problém vidět prase na pár metrů. živé prase.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Nenakrkla bys asi žádné, oni se při vyrušení dekují. ale je to pak vtipné, když stojím s nikoušem na cestě a kolem nás běhají prasata, jakože třeba dvacet, protože se prostě potřebovala zdekovat na druhou stranu cesty než původně byla. nic moc příjemnýho, ale prasat už jsem potkala tolik, že kdyby měli být nasírací, tak už jsem několikrát po smrti.

jo, u nás na berounsku není problém vidět prase na pár metrů. živé prase.

Prase je jediné zvíře, kterýho se bojim...
No, doufala jsem, že tam zůstanou a nechaj nás bejt, ale fakt jsem na sebe a ani na psa nechtěla nijak upozorňovat

12.7.2016 10:19
Terven

XXX.XXX.110.147

A co drezura?

Jako takhle - současné pojetí drezury je mi ještě o něco víc proti srsti než EO...nevím, z čeho vyplynulo, že ji obhajuju.

12.7.2016 10:29

Prasatům dejte EO, to je naučí !

Tak.

Anonymx, Wulfina, vycvičili jste psy i tímhle ?

12.7.2016 10:36
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak.

Tímhle myslíte EO? Já ne, ale použila jsem ho na střežení a zadní doprovod. Tam kde je korekce ze strany psovoda kontraproduktivní a to stačilo opravdu jen velmi slabé ťuknutí.

12.7.2016 10:49
hn..

XXX.XXX.245.247

Když si vzpomenu na používání EO, které jsem sama viděla na vlastní oči, tak jen jedenkrát to bylo správně. Jinak všichni ostatní bez rozmyslu "mačkali, co to dalo" / citát z ukázky v televizi- pes za obzorem a majitelka v ruce ovladač sprejového obojku/. Takže já prostě nevěřím lidem. Možná semtam někdo udrží nervy na uzdě a pak je obojek fajn. Ale praxe viděná na vlastní oči je úplně jiná.

12.7.2016 10:55
anonymx

XXX.XXX.27.66

hn.. napsal(a):
Když si vzpomenu na používání EO, které jsem sama viděla na vlastní oči, tak jen jedenkrát to bylo správně. Jinak všichni ostatní bez rozmyslu "mačkali, co to dalo" / citát z ukázky v televizi- pes za obzorem a majitelka v ruce ovladač sprejového obojku/. Takže já prostě nevěřím lidem. Možná semtam někdo udrží nervy na uzdě a pak je obojek fajn. Ale praxe viděná na vlastní oči je úplně jiná.

Srovnáváte nesrovnatelné - laiky, kteří si pořídí EO jako "zázračný prostředek" a výcvik "profíků".
EO je stejná výcviková pomůcka jako všechno ostatní. Dokáže "zázraky", ale také velmi ublížit. Stejně jako všechno ostatní. Možná, že má jednu jedinou "výhodu", to, co mu případně ubližuje není majitel. Ale i tohle je velmi sporná "výhoda".

12.7.2016 10:56
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

anonymx napsal(a):
Viděla jste vůbec někdy EO?

Ano viděla, a.vy jste mi neodpověděla, jak je impulz odměna.
Wulfina sice popsala, ale myslím, že jsme se celou dobu bavili o impulzech, ne o pískání. To pak samozřejmě jde použít úplně normálně... Já si myslím, že pokud se použije (u mě jako.posledni možnost), třeba u psa co vybíhá za zvěří, a použije se správně. Tak dobře. Ale zarazilo mě, že pokud potřebujete složit zkoušku musíte použít obojek, aby ten pes tu zkoušku udělal..ta zkouška není pro toho psa, ta je pro vás.

12.7.2016 11:05
balisek

XXX.XXX.131.211

A co drezura?

Nějak mi pořád unikají souvislosti. Nadměrné používání biče v dostihovém sportu je špatně. Rollkur v drezuře je špatně. "Lámat" psovi krk haltinou je špatně. Jak to ale prosím omlouvá použití EO způsobem, který doporučila Koňadra?

Takže když soused přizabil manželku a já té mojí jen zlomil ruku, je to vlastně "úplně nic"?!

12.7.2016 11:07

Jednak jsem na berounsku byla, ale to je fuk. Druhak mi prasata ( divoká ) rejou 100 m od baráku - i když ne tedy na berounsku - od zahrady asi tak 20 m. Když v lese se psem vzbudím prase, kterému se nechtělo odejít hloub do lesa, tak se zdekuji a pak volám myslivce, jestli se v noci nestřílelo a jestli ten, co na mě hrčel není postřelený, ale je jen líný.
Nezpochybňuji, že byste mohla vidět živé prase, jen to, že by tlupa prasat nechala dojít psa 2 m od sebe aniž by se vzbudila.

12.7.2016 11:09
anonymx

XXX.XXX.27.66

Andrýsek3 napsal(a):
Wulfina sice popsala, ale myslím, že jsme se celou dobu bavili o impulzech, ne o pískání. To pak samozřejmě jde použít úplně normálně... Já si myslím, že pokud se použije (u mě jako.posledni možnost), třeba u psa co vybíhá za zvěří, a použije se správně. Tak dobře. Ale zarazilo mě, že pokud potřebujete složit zkoušku musíte použít obojek, aby ten pes tu zkoušku udělal..ta zkouška není pro toho psa, ta je pro vás.

Achjo, nikdo nikdy neřekl, že musíte použít EO jako nutnost složit zkoušku. A už vůbec ne, že je nutné ho používat jako trest. To je právě ten nesmysl, který máte zafixovaný. Při výcviku se tresty NIKDY nepoužívají, Tím se totiž pes nenaučí vůbec nic. Zase jsme u tolik omílaného tématu. Korekce a trest. Asi si nedovedete představit, jak takový výcvik probíhá v praxi. Psa netrestáme a neopravujeme. Pes se učí tak, že sám provede žádoucí a to pokud možno napoprvé a požadovaným způsobem. EO je "prodloužená ruka" psovoda a může psovi (podle toho jak je používaný) říct "děláš to dobře, pokračuj" nebo "ještě lépe" neo "tohle ne". Nermusí to být vždy zvuk, stačí malinké ťuknutí.

12.7.2016 11:15
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

anonymx napsal(a):
Achjo, nikdo nikdy neřekl, že musíte použít EO jako nutnost složit zkoušku. A už vůbec ne, že je nutné ho používat jako trest. To je právě ten nesmysl, který máte zafixovaný. Při výcviku se tresty NIKDY nepoužívají, Tím se totiž pes nenaučí vůbec nic. Zase jsme u tolik omílaného tématu. Korekce a trest. Asi si nedovedete představit, jak takový výcvik probíhá v praxi. Psa netrestáme a neopravujeme. Pes se učí tak, že sám provede žádoucí a to pokud možno napoprvé a požadovaným způsobem. EO je "prodloužená ruka" psovoda a může psovi (podle toho jak je používaný) říct "děláš to dobře, pokračuj" nebo "ještě lépe" neo "tohle ne". Nermusí to být vždy zvuk, stačí malinké ťuknutí.

Však to nemyslím, myslela, jsem wulfinu, ta psala, že potřebovala, aby pes složil zkoušku.

Takže když dám psovi malý impulz, tak to je pro něj odměna? Já na to koukám z pohledu lajka, a nikdy by mě nenapadlo, dát psovi ránu (i když malou), aby si řekl Joo teď to dělám dobře!

12.7.2016 11:17
anonymx

XXX.XXX.27.66

Balísku - rada Koňadry je naprosto v pořádku. V té situaci je nutné psovi vysvětlit, že tohle se nedělá. Vzhledem k situaci je zásah majitele kontraproduktivní, protože dost dobře nemůže zasáhnout tak, aby pes pochopil, že provokovat ostatní ve smečce není žádoucí. Pokud pes bude i skvěle reagovat na zákazový povel, není ho možné použít 10x během chvilky, pak by ztrácel účinnost. Zrovna tak jakákoliv pochvala je kontraproduktivní. Za co ho chválit? Za to, že se chová normálně? Prostě jde o to, aby pochopil, že provokovat znamená způsobit si sám sobě nepříjemnost bez ohledu na to, jestli tam majitel je nebo není. Použiju srovnání - malé dítě - nůž píchá, oheň pálí, ...

12.7.2016 11:18

anonymx napsal(a):

To je to, co už jsem tu psala já i jiní. EO - když ho umíte používat ( když umíte, tak ho ani moc nepotřebujete ) budiž, neberu vám to. Ale zadavatelka zjevně neumí - a v rukou laika je EO nebezpečný hazard.
A tuplem v rukou toho, kdo si o sobě myslí, že laik není ( absolutně myšleno obecně - ne na vás ).

12.7.2016 11:23
anonymx

XXX.XXX.27.66

Andrýsek3 napsal(a):
Však to nemyslím, myslela, jsem wulfinu, ta psala, že potřebovala, aby pes složil zkoušku.

Takže když dám psovi malý impulz, tak to je pro něj odměna? Já na to koukám z pohledu lajka, a nikdy by mě nenapadlo, dát psovi ránu (i když malou), aby si řekl Joo teď to dělám dobře!

No vidíte a zapomeňte na to, že se jedná o ránu. Zkuste si jednotlivé stupně impulzů sama na sobě a rychle zjistíte až jak vysoký stupeň je nepříjemný a bolestivý je opravdu ten nejvyšší a věřte tomu, že rána od ohradníku je mnohem bolestivější.
Nemáte zkušenosti s "pracáky", kde chuť do práce je obrovská a je nutné ji korigovat a ne psa k výkonu přemlouvat.

12.7.2016 11:38
balisek

XXX.XXX.131.211

To Anonymx: Nejsem rigidní odpůrce elektrických obojků. Ve zkušených rukách a umírněném používání může být za jistých okolností a pro jisté typy psů (snad) dobrou výcvikovou pomůckou.

Mám však problém s tím (a asi nejsem jediná), když někdo rovnou poradí nasadit EO a dát psovi pár ran na maximální výkon, aniž by cokoliv věděl o něm a jeho majiteli.

Kdybych už EO doporučovala, tak jedině s tím, aby se majitel obrátil na někoho, kdo to s EO opravdu umí a naučí ho správně EO používat.

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 12:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Andrýsek3 napsal(a):

Bavili jsme se o použití EO, já ti popsala, jak ho používám já...

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 12:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Jednak jsem na berounsku byla, ale to je fuk. Druhak mi prasata ( divoká ) rejou 100 m od baráku - i když ne tedy na berounsku - od zahrady asi tak 20 m. Když v lese se psem vzbudím prase, kterému se nechtělo odejít hloub do lesa, tak se zdekuji a pak volám myslivce, jestli se v noci nestřílelo a jestli ten, co na mě hrčel není postřelený, ale je jen líný.
Nezpochybňuji, že byste mohla vidět živé prase, jen to, že by tlupa prasat nechala dojít psa 2 m od sebe aniž by se vzbudila.

Já sem ale nikde nepsala, že prasata spala... Napsala jsem chrápe - odpočívá, ale fakt nespala...

Neregistrovaný uživatel

12.7.2016 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Tak.

Plácnutí do tmy?

12.7.2016 13:06

Já sem ale nikde nepsala, že prasata spala... Napsala jsem chrápe - odpočívá, ale fakt nespala...

Ale jó, věřím že tam prasata byla, jen vám vypadla 0. Prostě nevěřím tomu, že by prasata ( divoká ) nechala dojít psa na 2 m aniž by se hnula. Buď by zdrhla, nebo zaútočila. Ale nebudu hnidopich a odcházím.

12.7.2016 14:00
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):
Balísku - rada Koňadry je naprosto v pořádku. V té situaci je nutné psovi vysvětlit, že tohle se nedělá. Vzhledem k situaci je zásah majitele kontraproduktivní, protože dost dobře nemůže zasáhnout tak, aby pes pochopil, že provokovat ostatní ve smečce není žádoucí. Pokud pes bude i skvěle reagovat na zákazový povel, není ho možné použít 10x během chvilky, pak by ztrácel účinnost. Zrovna tak jakákoliv pochvala je kontraproduktivní. Za co ho chválit? Za to, že se chová normálně? Prostě jde o to, aby pochopil, že provokovat znamená způsobit si sám sobě nepříjemnost bez ohledu na to, jestli tam majitel je nebo není. Použiju srovnání - malé dítě - nůž píchá, oheň pálí, ...

Konečně to někdo pochopil! Nejde o to psa mlátit stůj co stůj, jde o to přerušit ten rituál nežádoucího chování a ukázat psovi, že to jde i jinak.

Ano, ohaře jsme odnaučili napadat jiné psy EO - ani nemusel dostat silný impuls, stačilo ho párkrát poškrábat na krku. Dnes chodí v pohodě s ostatními psy ven. Chtěla bych vidět, jak by ho to někdo odnaučil rychleji a efektivněji. To všechno jsou jen kecy.

Majitel té smečky je samozřejmě myslivec (snad - doufám - neexistuje takový blázen, co by měl tolik loveckých psů jen tak - chudáci psi). Jeho ohař pracuje perfektně, není žádný štváč zvěře, na honech přinese všechno, pokud je s pánem sám, tak pracuje perfektně, o jiné psy třeba na honech se nezajímá. Problém má jen když se kamarád jde se svojí smečkou projít jen tak projít... Předpokládám, že ještě mnozí by těm psům, co se jen tak mohou prohánět po polích, mohli závidět (např. ti chudáci ohaři na haltinách v Praze). Takže řeči o tom, že psi nemají vyžití jsou mimo.
Pro hn...: Kamarád, majitel smečky, je i majitelem okolních polí, takže si svoji smečku může pouštět na svých pozemcích.

12.7.2016 14:06
manbea

XXX.XXX.70.116

Tak dříve nebyl EO a jiné vymoženosti na "poškrábání", takže můj ohař to od svého předchozího pána - myslivce schytal jinak : 20 broků různě po těle a prokopnutá žebra...

12.7.2016 14:22
koňadra

XXX.XXX.128.31

manbea napsal(a):
Tak dříve nebyl EO a jiné vymoženosti na "poškrábání", takže můj ohař to od svého předchozího pána - myslivce schytal jinak : 20 broků různě po těle a prokopnutá žebra...

Ano, dřív se používaly gumové broky, ti otrlejší používali rovnou olovněné, ale to já považuji za prasárnu, zrovna jako kopat do psa (a prokopnout mu žebra, to už musel být vrchol tuposti majitele). Nicméně je vidět, že vždy byly a jsou situace, kdy "prodloužená ruka" je potřeba. A v takových určitých situacích jsou některé výchovné postupy (odvádění pozornosti, ukázání psa co má dělat...) úplně k ničemu.

12.7.2016 14:31
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

manbea napsal(a):

Jo, pamatuju si, když jsme si pořídili prvního ohaře a já se šla s procházejícími myslivci domluvit o tom, že bych nerada aby mi někdo střelil vlastního psa na našem rozlehlém pozemku a při výcviku, že jsem se nestačila podivovat. Metoda "Tomovy boty" např. - určená pro krásnýho setra a to, že když odešli a oni sešli do polí pod námi, tak najednou slyším střelbu - jezevčík toho druhého štval srnce. Nevěřila jsem když mi říkal, jak psa odnaučuje štvaní... pak už mi bylo i jasný, proč se v okolí tak často střílí a to i v době klidu. Smáli se tehdy oba jako... no. Smáli se tehdy dopředu i mně (nojo, sukně a ohař), s tím, že pes mi bude brát čáru a oni aspoň budou vědět, kam ho odvést atd... No naši psi nám zatím ostudu nikdy ani jeden neudělali a nepotřebovala jsem k tomu ani broky, ani Tomovu botu ani EO (a že ta útulkajda byla fakt lovec-vrah). Stačila mi stopka v ruce, mozek, odměny a trpělivost, důslednost a porozumění zvířeti.

12.7.2016 14:33
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

koňadra napsal(a):
Ano, dřív se používaly gumové broky, ti otrlejší používali rovnou olovněné, ale to já považuji za prasárnu, zrovna jako kopat do psa (a prokopnout mu žebra, to už musel být vrchol tuposti majitele). Nicméně je vidět, že vždy byly a jsou situace, kdy "prodloužená ruka" je potřeba. A v takových určitých situacích jsou některé výchovné postupy (odvádění pozornosti, ukázání psa co má dělat...) úplně k ničemu.

Já si to opravdu nemyslím.to o té prodloužené ruce - protože když člověk bude postupovat systematicky, opravdu se tomu věnovat, neuspěchá to, podřídí to psovi, jeho povaze a sklonům, a bude to opravdu chtít a bude chtít s tím psem spolupracovat a ne ho ovládat, obejde se bez toho. Jen to není zkratka, ne to rozhodně není. Ale mě to třeba za to stojí.

12.7.2016 14:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

A ještě tam je někde příspěvek k neviditelnému E plotu. Proč musí mít nutně majitelé jako druhého psa AUO, když mu nedopřejí ani "kakací" vycházku ?
Nechají dva poměrně velké psy kálet na malé zahrádce a jen bylinky ohradí E plotem ?
Mám velkou zahradu, ale psice je naučená, že bobky se dělají za potokem v lese na procházce.

Majitelka psi cvičila běžně.
Nyní se hlavně věnuje miminku. Psi chodí na vycházky s maminkou a miminkem do polí.
Fenka je maminky, ovčák je přiženěný, poněkud nevychovaný, starší(13 let), je to pes starého mládence.
Promiňte majitelům tu troufalost, že by chtěli mít alespoň kousek nezahovněné zahrádky, asi tak 2 x 2 m.

12.7.2016 14:46
tapina

XXX.XXX.134.9

Elektrické obojky, ostnaté obojky, omezování v jídle. Asi jsem nikdy neměla ty dostatečně vyšší cíle nebo motivace, abych o tom začala do hloubky přemýšlet.

Pitbullové. Psi. Kdo má zodpovědnost? Ne na psa tvrdý. Na sebe v prvé řadě. Člověk by měl mít v hlavě trochu víc jak pes.

Příklad. Myslím, že mi to vysvětlíte.

Mám fenku, veselý pes s různými nedostatky. Moje nedůslednost samozřejmě. Má jednu "motivaci", spíš by se dalo říct posedlost. Nedávno situace : viděla předmět svojí "touhy", říkám jí - ne. Nechej. Pojď. Dobrý. Chápe. Jde i když jako zbitá. Jde. Předmět je za el. ohradníkem. Po 200m se obrací a běží zpět. Zařvala jsem na ni, protože prostě jsem nechtěla, aby si naběhla. Tak jednou za rok tak zařvu. Takže dobrý. "No jo, jdu." Bohužel jsem na to pak zapomněla, takže jsem neinstruovala zbytek lidské smečky. Druhej den si do toho ohradníku naběhla. Po návratu mi mamka hlásí - asi je vyléčená a popisuje, jak jí zdrhla, atd. No. Ano. Ví, co to je ohradník, takže sedí a čučí. Klidně mohla být "vyléčená", protože věc byla těsně za ohradníkem a mohl být dojem, že kousla ta věc, co chtěla. Nebo že to byl trest za to, že to chtěla. Nic takového se nekoná.

Proto třeba bych přemýšlela, jeslí leccos nejsou takové stereotypy, když musíš, tak musíš. Udělá Ti to dobře. Myslím, že za tím nemusí být nutně úplně amok, zatmění, protože je pes schopnější vymyslet jak.

Z úvodního příspěvku není vůbec jasné, jak to je
96% není 100%. Zkušenosti jsou blbý v tom, že člověk zjednodušuje a nechce přemýšlet vždy znovu od 0.

12.7.2016 16:26

sisi58 napsal(a):
Majitelka psi cvičila běžně.
Nyní se hlavně věnuje miminku. Psi chodí na vycházky s maminkou a miminkem do polí.
Fenka je maminky, ovčák je přiženěný, poněkud nevychovaný, starší(13 let), je to pes starého mládence.
Promiňte majitelům tu troufalost, že by chtěli mít alespoň kousek nezahovněné zahrádky, asi tak 2 x 2 m.

Špatně rozumíte psanému textu. Nikde jsem nepsala, že by měli psi chodit do bylinek. Naopak, já psala, že by neměli na zahradě kálet vůbec a pak by měli majitele nezahovněnou celou zahradu, ne jen 2x2m.
Když s nimi majitelka chodí na procházky do polí, proč je nenaučit, že se "to" dělá tam ? Malá zahrádka by pro velké psy ( vlastně pro všechny ) měla být stejné tabu jako pro vaše psy obývák.

12.7.2016 17:32
manbea

XXX.XXX.18.54

koňadra napsal(a):

No nevím, já se po tomto "výcviku" ujala naprosto totální a lovecky neupotřebitelné trosky. Strach z ruky, nápřahu, vody, střelby... Po fyzické stránce jsem ohaříka dala dohromady rychle, ale náprava psychiky trvala téměř dva roky. Dva roky trpělivého, klidného a vlídného zacházení, zvyšování sebevědomí a budování naprosté důvěry. Povedlo se, po této době na psovi neznalý člověk nic nepoznal, i když respekt z chlapů mu zůstal do konce života.
Nevím, víc ohařů jsem neměla, ale prošlo mým životem několik dalších psů od hyperaktivního azavaka, dalmatina, retrívra až po ostrou fenu HW, včetně kříženců s různými povahami a se všemi jsem se dohodla, nikdo z nich neutíkal, nenapadal psy ani lidi, nedemoloval byt a co víc - měli jsme spolu vždy super vztahy. Byli to miláčci a děkuji osudu, že jsem měla tu čest s nimi žít a vychutnat si soužití se psy jen v pozitivním smyslu.
Nikdy jsem nepotřebovala prodlouženou ruku ve smyslu EO a dalších praktik, respekt ze mně psi měli a mají - to ano, myslím, že bez toho zodpovědné držení psa ani nejde, ale respektují mě tak nějak rádi a s chutí, snaží se vyhovět.

12.7.2016 19:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Špatně rozumíte psanému textu. Nikde jsem nepsala, že by měli psi chodit do bylinek. Naopak, já psala, že by neměli na zahradě kálet vůbec a pak by měli majitele nezahovněnou celou zahradu, ne jen 2x2m.
Když s nimi majitelka chodí na procházky do polí, proč je nenaučit, že se "to" dělá tam ? Malá zahrádka by pro velké psy ( vlastně pro všechny ) měla být stejné tabu jako pro vaše psy obývák.

Obávám se, že tohle my dvě nevyřešíme.
Já se neptala, jestli smí nebo nesmí něčí pes kálet na majitelovo zahradu.
Zmíněná rodina byla jen příklad využití el.ohradníku, který znám já.

Já se ptala, zda se tento způsob používá často nebo ne, když už se tu píše o el.obojcích.
Je to na stejný způsob, ale je na psovi, zda půjde tam, kde ránu dostane, zda to pochopí většina psů nebo jaký je na tento způsob ochrany nějaké plochy názor, zda je to lepší, než třeba plot.

12.7.2016 20:37

tapina napsal(a):
Elektrické obojky, ostnaté obojky, omezování v jídle. Asi jsem nikdy neměla ty dostatečně vyšší cíle nebo motivace, abych o tom začala do hloubky přemýšlet.

Pitbullové. Psi. Kdo má zodpovědnost? Ne na psa tvrdý. Na sebe v prvé řadě. Člověk by měl mít v hlavě trochu víc jak pes.

Příklad. Myslím, že mi to vysvětlíte.

Mám fenku, veselý pes s různými nedostatky. Moje nedůslednost samozřejmě. Má jednu "motivaci", spíš by se dalo říct posedlost. Nedávno situace : viděla předmět svojí "touhy", říkám jí - ne. Nechej. Pojď. Dobrý. Chápe. Jde i když jako zbitá. Jde. Předmět je za el. ohradníkem. Po 200m se obrací a běží zpět. Zařvala jsem na ni, protože prostě jsem nechtěla, aby si naběhla. Tak jednou za rok tak zařvu. Takže dobrý. "No jo, jdu." Bohužel jsem na to pak zapomněla, takže jsem neinstruovala zbytek lidské smečky. Druhej den si do toho ohradníku naběhla. Po návratu mi mamka hlásí - asi je vyléčená a popisuje, jak jí zdrhla, atd. No. Ano. Ví, co to je ohradník, takže sedí a čučí. Klidně mohla být "vyléčená", protože věc byla těsně za ohradníkem a mohl být dojem, že kousla ta věc, co chtěla. Nebo že to byl trest za to, že to chtěla. Nic takového se nekoná.

Proto třeba bych přemýšlela, jeslí leccos nejsou takové stereotypy, když musíš, tak musíš. Udělá Ti to dobře. Myslím, že za tím nemusí být nutně úplně amok, zatmění, protože je pes schopnější vymyslet jak.

Z úvodního příspěvku není vůbec jasné, jak to je
96% není 100%. Zkušenosti jsou blbý v tom, že člověk zjednodušuje a nechce přemýšlet vždy znovu od 0.

"nechce přemýšlet vždy znovu od 0" - přemýšlení bolí člověka, EO psa ;-) tak co by se měnil člověk. Přece.

12.7.2016 20:38

Plácnutí do tmy?

Ani ne, já mám jasno ;-).

Neregistrovaný uživatel

13.7.2016 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Ale jó, věřím že tam prasata byla, jen vám vypadla 0. Prostě nevěřím tomu, že by prasata ( divoká ) nechala dojít psa na 2 m aniž by se hnula. Buď by zdrhla, nebo zaútočila. Ale nebudu hnidopich a odcházím.

Nic mi nikde nevypadlo... Nebylas tam, tak ticho...

Neregistrovaný uživatel

13.7.2016 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

Ani ne, já mám jasno ;-).

Tak to je v pořádku...

Přidejte reakci

Přidat smajlík