Protištěkací obojky nebo jiná rada?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.7.2016 15:01
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

Dobrý den,
mám pražského krysaříka. Asi před měsícem jsme se s přítelem přestěhovali do nového bytu v paneláku. Pejsek byl zvyklý být se s druhým psem, který ale musel zůstat u rodičů. Dnes jsem se po měsíci co jsme nastěhovaní dozvěděla od sousedů že pes v naší nepřítomnosti vyje, štěká u dveří a podobně. Do budoucna si plánujeme pořídit dalšího psa, ale chceme pejska s PP, takže to bude ještě chvilku trvat. Pročetla jsem kde co a určitě zkusím pomalu zvykat a prodlužovat dobu odchodů, ale dost často jsem se dočetla, že se to pes stejně neodnaučil. Dál se bojím, že pokud pořídíme druhého psa, budou výt spolu a problém se ještě zhorší. Proto se chci zeptat jestli máte zkušenosti s protištěkacími obojky? Jestli opravdu fungují a dá se tak problém vyřešit. Četla jsem o nich ted článek a nezdá se mi to tak špatné, ačkoli nejsem zastánce elektrických obojků při výcviku. Případně budu šťastná za každou jinou radu. Pokud pes nepřestane štěkat, budeme ho muset dát pryč a tomu se opravdu moc chci vyhnout.
Předem moc děkuji za odpovědi.

17.7.2016 15:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

To se chudák malej zblázní.
Jen nechápu, proč jste ho to neučili odmala.

17.7.2016 15:09
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

Jak říkám, byl s druhým psem. Před osmi lety jsem opravdu nepřemýšlela nad tím, že se jednou odstěhuju jen s jedním psem. Navíc ikdyby s tím počítala, nedokážu si představit že bych psi od sebe oddělovala do jiných místností aby si zvykali být sami.

17.7.2016 15:18
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Dát pryč? A kam jako a komu? Kde štěkat a výt nebude? Tak ho berte všude s sebou. Pořídila jste si psa, tak je to prostě zátěž. Že chodíte do práce? Zařiďte si, ať může také. A nebo ať tedy není sám. A pokud, tak ho pomalu učit samotě no. To je škoda prostě. A ten pes za to nemůže.

17.7.2016 15:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Nemůže ho někdo (soused) během dne pohlídat ?
Třeba by se důchodce našel...

17.7.2016 15:24
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

Omlouvám se, ale já chtěla radu a né poučování o tom jak jsem špatná že chodím do práce. NE nepřestanu chodit do práce, ne pes nemuže se mnou chodit do práce, práci kvůli tomu měnit nebudu. Spousta lidí má psi a i tak můžou chodit do práce. Psa nechci dávat pryč, proto píšu sem abych se dozvěděla co můžu udělat. Pokud pro mě radu nemáte tak nereagujte. Vaše reakce nepomohla mně ani psovi.

17.7.2016 15:29
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

To by byla úplně nejlepší varianta, jenže sousedy tu moc neznáme a po té stížnosti asi nebudem nejlepší kamarádi :(.

17.7.2016 15:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Zuzka92 napsal(a):
Dobrý den,
mám pražského krysaříka. Asi před měsícem jsme se s přítelem přestěhovali do nového bytu v paneláku. Pejsek byl zvyklý být se s druhým psem, který ale musel zůstat u rodičů. Dnes jsem se po měsíci co jsme nastěhovaní dozvěděla od sousedů že pes v naší nepřítomnosti vyje, štěká u dveří a podobně. Do budoucna si plánujeme pořídit dalšího psa, ale chceme pejska s PP, takže to bude ještě chvilku trvat. Pročetla jsem kde co a určitě zkusím pomalu zvykat a prodlužovat dobu odchodů, ale dost často jsem se dočetla, že se to pes stejně neodnaučil. Dál se bojím, že pokud pořídíme druhého psa, budou výt spolu a problém se ještě zhorší. Proto se chci zeptat jestli máte zkušenosti s protištěkacími obojky? Jestli opravdu fungují a dá se tak problém vyřešit. Četla jsem o nich ted článek a nezdá se mi to tak špatné, ačkoli nejsem zastánce elektrických obojků při výcviku. Případně budu šťastná za každou jinou radu. Pokud pes nepřestane štěkat, budeme ho muset dát pryč a tomu se opravdu moc chci vyhnout.
Předem moc děkuji za odpovědi.

Tady je podobná diskuse, očividně jste si ani nedala práci vyhledat, jestli už to někdo neměl podobný dotaz.

Určitě tam vyčtete mnoho názorů na elektrické obojky.

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3144232/protistekaci-obojek-agrese-vuci-psum#a3146892.

17.7.2016 15:35
manbea

XXX.XXX.18.54

Měsíc je krátká doba, nový domov, nové okolí, nové zvuky, pachy a navíc bez psího kamaráda. Myslím, že to chce čas a jestli nevyváděl dříve, zase si zvykne. Anebo s ním byl někdo z lidí pořád doma?
Zkoušeli jste pejska v novém bytě postupně učit na samotu jako se to dělá se štěňátky? Vím, že někteří lidé mají propojenou kameru z domova do počítače v práci a když vidí, že pes doma zlobí, okřiknou ho. Zabírá to dobře, ale jak je to technicky udělané nevím, možná by poradil někdo fundovanější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.7.2016 15:37

Dělá se to tak nějak - psa nechám v pokoji, zavřu, odejdu pár metrů, poslouchám co dělá. Vyje, štěká, vrátím se a řeknu něco jako "místo", důrazné NE a dám zábavu. Hračku, těžší než cupování plyšáka např. Poschovávat jídlo, míčky. Ať má co dělat. Odejdu zas, slyším vytí... a tak dokola.
Když už vydrží minutu, postupně prodlužovat čas za který se vrátím...a tak.
Nakonec, ale až fakt za stopadesát pokusů, zjistí, že výhodné je spát.
Je to nadlouho, asi tak jako všecko u psů, které jsme si pořídili a oni jsou dodáváni bez dálkového ovládání. Kdo chce ovladač, nechť si pořídí tv.

17.7.2016 15:48
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

Se zvykáním na samotu chci určitě začít. Pejsek byl předtím je s druhým psem. Když odcházím nebo přicházím tak je pes v klidu, takže jsem o problému dodneška nevěděla. Vezmu si na to dovolenou, tak snad se za týden někam dostaneme. Bohužel jsem v mnoha diskuzích četla, že se dospělého psa takto nepodařilo naučit. Ještě jsem se tedy chtěla zeptat někdo píše že se mám vrátit dokud je pes v klidu aby si nezvykal, že mě vytím přivolá, vy zas píšete až začne výt. Tak ted nevím :) Propojení kamery je zajímavý nápad, taky netuším jak to udělat, ale to by se určitě vymyslelo. Obojek je pro mně asi až poslední možnost, ale chtěla jsem se informovat dopředu.

17.7.2016 15:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dělá se to tak nějak - psa nechám v pokoji, zavřu, odejdu pár metrů, poslouchám co dělá. Vyje, štěká, vrátím se a řeknu něco jako "místo", důrazné NE a dám zábavu. Hračku, těžší než cupování plyšáka např. Poschovávat jídlo, míčky. Ať má co dělat. Odejdu zas, slyším vytí... a tak dokola.
Když už vydrží minutu, postupně prodlužovat čas za který se vrátím...a tak.
Nakonec, ale až fakt za stopadesát pokusů, zjistí, že výhodné je spát.
Je to nadlouho, asi tak jako všecko u psů, které jsme si pořídili a oni jsou dodáváni bez dálkového ovládání. Kdo chce ovladač, nechť si pořídí tv.

Vyje - vrátím se, posílila jsem nevhodné chování.

17.7.2016 15:54

Ehm. Co když začne výt právě když chytáte za kliku ?
Nadechovat se ho asi neuvidíme.

17.7.2016 15:55
manbea

XXX.XXX.18.54

Scylla má pravdu, vracet se a chválit, jen když je v klidu. A také nedovolit, aby vás po bytě doprovázel všude, chodil s vámi na záchod apod.
U některých pejsků zabírá také úplně banální věc - puštěné rádio nebo televize. Když tak to také zkuste..

17.7.2016 15:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Zuzka92 napsal(a):
Se zvykáním na samotu chci určitě začít. Pejsek byl předtím je s druhým psem. Když odcházím nebo přicházím tak je pes v klidu, takže jsem o problému dodneška nevěděla. Vezmu si na to dovolenou, tak snad se za týden někam dostaneme. Bohužel jsem v mnoha diskuzích četla, že se dospělého psa takto nepodařilo naučit. Ještě jsem se tedy chtěla zeptat někdo píše že se mám vrátit dokud je pes v klidu aby si nezvykal, že mě vytím přivolá, vy zas píšete až začne výt. Tak ted nevím :) Propojení kamery je zajímavý nápad, taky netuším jak to udělat, ale to by se určitě vymyslelo. Obojek je pro mně asi až poslední možnost, ale chtěla jsem se informovat dopředu.

Zkuste ho trošku odzávislit, zvednout mu sebevědomí. Nenechte ho, aby za vámi všude chodil, občas ho od sebe jemně vyhoďte. Učte ho, jak se má zabavit sám - hračky, kousání něčeho, míček naplněný třeba psí paštikou. Před odchodem pořádně vyběhat, unavit, unavený pes je hodný pes. Zvolte nějaké znamení, povel, slovo, které bude znamenat váš návrat, s tímto znamením odejděte. Žádné velké loučení nebo litování. Vracet se, když je ticho, ne když vyvádí. Nechte mu svoje použité tričku v pelechu, pokud v něm spí nebo na gauči. Kupte kafe a obejděte sousedy s žádostí o trpělivost, že se snažíte to řešit.

17.7.2016 15:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Ehm. Co když začne výt právě když chytáte za kliku ?
Nadechovat se ho asi neuvidíme.

Tak tu kliku zase pustím. Ale jestli vyje, když beru za kliku, tak to není nesamostatnost, ale emoce z mého příchodu. On totiž nečeká na klíče v zámku, on o mě ví dlouho před tím. Takže bych tu kliku zase pustila a odešla.

17.7.2016 16:06

Tak a teď se rozhodne hodinu v kuse výt a my budeme čekat až si to rozmyslí. Nebo bude ticho, tak teda jdu jakože ho odměním...a on si zrovna usmyslel, že začne = přišli jsme, protože kvíkal.
Ok, po dobrém, ale někdy jedno důrazné ne a odeslání do patřičných míst udělá víc.

Ale máte na to dovolenou, to klapne.

17.7.2016 16:11

scylla napsal(a):
Tak tu kliku zase pustím. Ale jestli vyje, když beru za kliku, tak to není nesamostatnost, ale emoce z mého příchodu. On totiž nečeká na klíče v zámku, on o mě ví dlouho před tím. Takže bych tu kliku zase pustila a odešla.

Nápad je to dobrý, já Vám jej neberu.)
Zas ale aby ta dovolená stačila. Jde to pomalu = koupím EO.

17.7.2016 16:12
balisek

XXX.XXX.131.211

Se separační úzkostí je svízel. Za prvé se o problému většinou dovíte až v okamžiku, kdy přeroste únosnou mez a sousedé se začnou stěžovat. Za druhé se těžko řeší něco, u čeho vlastně nejste a nemáte to jak korigovat. A ne každý má to štěstí, že může s sebou vodit psa do práce nebo si může dovolit ten luxus zůstat kvůli psovi nezaměstnaný.

Začala bych s oddělováním psa ve chvíli, kdy jste doma. Nechte ho samotného v místnosti a Vy si třeba čtěte vedle za zavřenými dveřmi. Pes je ticho - vraťte se pochvalte ho. Pes vyvádí - pokárejte ho, ale zůstaňte za dveřmi. Trénujte to několikrát denně a dobu Vaší nepřítomnosti pomalu prodlužujte.

Jako další krok obejděte sousedy, omluvte se a vysvětlete jim situaci s tím, že na řešení problému pracujete. Když je potkáte na chodbě, zeptejte se, zda se je už pes ruší méně - zkrátka dejte jim najevo, že Vám to není jedno a snažíte se s tím něco dělat.

Věřím, že když se pejsek zabydlí a získá v novém bytě jistotu, bude to zas dobré. Protištěkací obojek by měl být až to úplně nejzazší řešení, když selže vše ostatní a hrozí vystěhování.

17.7.2016 16:17
Zuzka92

XXX.XXX.105.32

"ODzávislenej" je :) Děsila jsem právě toho, že z něj vyroste malej nevychovanej nesnesitelnej krysák :) Poslouchá, má základní výcvik, venku ho bezestrachu pouštím bez vodítka. Hraju si s ním když chci já, jdeme na procházku když chci já a stejně tak se s ním i mazlím. Pokud si začne něco vynucovat sám řeknu mu at jde pryč. Pokud jsme doma normálně se sám zabaví, většinou spí. Neběhá za mnou pokud jdu na záchod nebo pro něco do kuchyně. Myslím, že v tomto problém nebude. Ráno zkusím prodloužit procházky a více ho unavit a zkusím mu koupit takovou tu hračku jak se do ní dají pamlsky a pes je z toho pak musí dostat at má opravdu zábavu. Sousedy určitě oběhnu, asi to nebude úplně nejpříjemnější činnost, ale to se nedá nic dělat :) Tak uvidíme, snad to dobře dopadne. Moc děkuji za všechny rady.

17.7.2016 20:52

Nemohli zůstat u rodičů oba ?

17.7.2016 22:04
bhk

XXX.XXX.210.61

Nemohli zůstat u rodičů oba ?

Přesně to jsem si říkala a nebo byl by velký problém mít je u sebe oba dva?

Přidejte reakci

Přidat smajlík