Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2016 22:04
janajana65

XXX.XXX.191.151

Dobrý večer,
začali jsme přemýšlet nad pořízením psa a do užšího výběru jsme nakonec zařadili RR, staforda a maďarského ohaře. Pes má být především společník, ale měl by být vhodný i pro lehčí výcvik (např. základy agility, stop, poslušnosti...) Bydlíme v bytě 60 m2 a máme doma potkany a na chalupě kočky, takže by pes měl bezproblémově vycházet se zvířaty. Určitě si nepředstavujeme ostrého hlídače.

Jaké z těchto plemen byste zvolili vy a proč?

Moc děkuji za případné odpovědi.
JM.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2016 22:51

Ani jednoho, nevybírejte z ohařů ani honičů, natož AST.

18.12.2016 22:53
asurwic

XXX.XXX.36.3

Což raději velký pudl? Inteligentní, vhodný do bytu, skvělý na psí sporty, tolerantní k lidem i zvířatům a není žádný agresivní hlídač.

18.12.2016 23:45

janajana65 napsal(a):
Dobrý večer,
začali jsme přemýšlet nad pořízením psa a do užšího výběru jsme nakonec zařadili RR, staforda a maďarského ohaře. Pes má být především společník, ale měl by být vhodný i pro lehčí výcvik (např. základy agility, stop, poslušnosti...) Bydlíme v bytě 60 m2 a máme doma potkany a na chalupě kočky, takže by pes měl bezproblémově vycházet se zvířaty. Určitě si nepředstavujeme ostrého hlídače.

JM.

Ani jednoho. Maďarský ohař je pes, co je bez loveckého výcviku nešťastný a budete nešťastní i vy, RR, no nikdy jsem nepochopila, proč jsou tak populární, povahově to není úplně nejlehčí zvíře, a staford - to je teriér. k potkanům a kočkám se fakt nehodí :D a s jinými psy bude mít problém určitě.

Co chodský pes, český strakatý, dalmatin? jestli chcete veselou akčnivku, tak boxer? nebo vůbec něco menšího, když do bytu... pudl, kavalír, kontinentální španěl?

19.12.2016 00:16
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, od všech plemen, co jste vyjmenoval/a znám jednoho jedince, takže tu budou zkušenější, ale pokud trváte přímo na těchto psech, tak bych vybírala mezi stafordem a RR...a asi by zvítězil RR. Vyžla je moc divoká a potřebuje opravdu hodně dobré vedení a jak bylo psáno výše, bez loveckého výcviku tento hafan opravdu není šťastný. A RR bych vybrala proto, že je to sice velké tele, ale ti co znám jsou hodně dobrosrdeční. Jinak jde o to, jak hafana vychováte a naučíte od štěněte. Každý pes je dobrý společník, pokud je tak vychován. Potkani ani kočka by neměli být problém, pokud hafana s nimi seznámíte od malička...Na velikosti bytu vůbec nezáleží, můžete mít irského vlkodava v bytě 1+1, ale musíte mu nabídnout dost pohybu. Hodně štěstí při výběru.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2016 06:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Tak znám pár lidí co má ohaře a že by z něj byli zrovna nadšení se říct nedá, je to lovecký pes, vyšlechtěný pro LOV! RR znám taky pár, pro mě jsou to ploužící se obříći, co potřebují ale mega pohybu a pokud se nepletu je to lovec jak by smet. A AST, no já se k tomu asi vyjadřovat nebudu, za chvíli tady bude Megiííí a budeme všichni nejhorší, že jsme šáhli na plemena podobná pitbull a staford...za mě staford, je jeden obrovský tempreament a pokud páneček není mega temperament, pes přeroste přes hlavu už v půl roce...ale přijde mi, že se Vám líbí krátké chlupy a velikost neřešíte, tak co třeba boxer, ten teda nevím jestli na agility, ale je to nekonfliktní pes, který nemá v povaze ubližování zvířatům ani lidem, já s nimi vyrůstala a je to snad nejlepší pes i k dětem, a pokud se bojíte slintání můžete být v klidu ždáná kalamita to není!

19.12.2016 06:36

AST osobně žádného neznám, takže nevím jak vycházejí s jinými zvířaty, ale vzhledem k tomu jak vycházejí s ostatními psy, tak výcvik určitě ano, a ne žádný lehčí. Maďarů znám hodně, jsou to milí psi, ale jsou to lovečtí psi takže by měli pracovat. I když ne každý kdo je má s nima dneska pracuje a jsou tolik populární kvůli svému líbivému vzhledu že buhužel v moha rodinách plní roli pouze sportovního společníka. Ale potřebují opravdu hodně pohybu a není jejich přirozeností se kamarádit s kočkami a domácími zvířátky. RR je také lovečák, na výcvik a poslušnost mnohem náročnější než madar. Tohle plemeno nemám jako oblíbené, dosud jsem znala z okolí jen samé agresivní a problémové jedince. Ted jsem se u jedné známé přesvědčila že i RR může být skvělý pracovní pes a koukám na ně tak trošku jinak, ale rozhodně se to nepovede každému, není to vůbec jednoduchý pes. Další co vám zde doporučují, dalmatin je taky lovečák. Boxer s tím sem vyrostla, super pes, ovladatelný, inteligentní, hravý vcelku i pro začátečníka bezproblémový, ale nutno vybrat kvalitní štěně, mají dnes docela zdravotní problémy, a chápu že se každému nemusí líbit. někdo radší špičaté čumáky smajlíkJinak další skvělé plemeno které mě napadlo a dneska se na něj trošku zapomíná je knírač, měla jsem tu čest pár jich poznat, a jsou to velice inteligentní učenliví psi, řekla bych vhodný na jakékoliv psí sporty.

19.12.2016 06:52

Janajana. dobrý antivýběr

přihodím kolii, ať už krátko nebo dlouhosrstou.

Levin

19.12.2016 21:01
Levin

XXX.XXX.167.118

Labradoooor

19.12.2016 22:43

Levin napsal(a):
Labradoooor

Labrador se pro zadavatelku asi nehodí. je to především lovecký pes, kočka nebo myši by v přítomnosti mého psa neměli dlouhý život. Na agility se nehodí, je na to příliš těžký. Potřebuje hodně a hodně pohybu a zaměstnání, není to jen společenský pes za kterého ho hodně lidí považuje.

20.12.2016 21:52
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Zrovna dneska jsem potkala dvě paní s výmarským ohařem v zoobutiqu. Kupovaly mu zimní bundu, dokonce měla i kapuci s kožíškem...chudák pes

Neregistrovaný uživatel

21.12.2016 06:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

tetrivek napsal(a):
Zrovna dneska jsem potkala dvě paní s výmarským ohařem v zoobutiqu. Kupovaly mu zimní bundu, dokonce měla i kapuci s kožíškem...chudák pes

Proč chudák pes? Naši psi taky chodí v zimě v oblečkách, jsou to takové ty šustky s fleecem a mají to přes záda a hrudník kolem pasu na cvaknutí a na zadní nohy na gumičky, mají to černo/hnědé barvy a límeček je trochu zvedlý a pošitý umělou kožešinkou. Pokud má člověk psy celoročně doma tak je to pro psy celkem masakr chodit v mínus x stupňů jen tak, když je jinak ve vyhřátém baráku, pak někteří psi můžou trpět na ledvinové problémy...když není zvyklý být venku. samozřejmě tím myslím krátkosrsté psy, ti naši třeba mají úplně holé pupky, dokonce naše "bábuška" už nemá téměř žádné chlupy ani na hrudníku ani v podpaží a tříslech...pokud obleček není kýčovitý nesmysl praštěné paničky, nevidím na tom nic špatného.

21.12.2016 18:24
Atheira

XXX.XXX.50.119

tetrivek napsal(a):

Zkusila jste si někdy v zimě v mrazu vylézt ven tak, jak jste dřepěla doma v teple? Jestli ano, víte, jaký je to teplotní skok.
Proč by to pes měl vnímat jinak? Jenom proto, že je to pes?

Jo, počkat, on je to vlastně výmarský ohař. Ten by si měl pamatovat, že jeho předci bundy nenosili a třeba byli celoročně venku. Jak je možný, že nemá tušení a v mrazu mu třeba je zima, že? Ale je to chudák, protože ho majitelé ven oblíkli a on teď trpí, jak mu není zima.

Ony jsou totiž oblečky a oblečky. Trička a šatečky jsou hnus, bundy a svetry jsou celkem dobrá věc, když máte psa v bytě, ať už je miniaturní nebo není.

21.12.2016 19:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.183

tetrivek napsal(a):

Já jsem viděla tupku s drobounkou krysařinkou.
Bavila se v ulici, kde vichr protahoval do morku kosti.
Pes vibroval, ocásek na bříšku... povídám, kde má kabát,
ona, že jí zima není, to už se do ní pustili ostatní přihlížející.

21.12.2016 23:54
avalin

XXX.XXX.153.165

janajana65 napsal(a):
Dobrý večer,

JM.

Jak často jezdíte na chalupu? Přemýšlela jste i nad jinými plemeny?-Pokud ano jak vysoký by měl být?

22.12.2016 12:25
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Ja to myslela tak ze zadavateli se libi i madarsky ohar.A mrzi me kdyz vidim ohare, ktery byl stvoren pro praci se svym panem. Jak si ho nekdo poridi jen kvuli vzhledu.Pes se pak nudi, ma par prochaek denne, jeste na flexi voditku a nakonec mu jeste koupi oblecek.Chapu plemena co jsou v byte tak se musi ven oblekat.Vim ze pes, ktery je zvykly na teplo snadno prochladne.Pardon pisu z mobilu.

22.12.2016 12:53
Atheira

XXX.XXX.50.119

tetrivek napsal(a):
Ja to myslela tak ze zadavateli se libi i madarsky ohar.A mrzi me kdyz vidim ohare, ktery byl stvoren pro praci se svym panem. Jak si ho nekdo poridi jen kvuli vzhledu.Pes se pak nudi, ma par prochaek denne, jeste na flexi voditku a nakonec mu jeste koupi oblecek.Chapu plemena co jsou v byte tak se musi ven oblekat.Vim ze pes, ktery je zvykly na teplo snadno prochladne.Pardon pisu z mobilu.

Je vtipný, jak z toho, že tomu ohaři někdo koupil bundu, usuzujete i to, že chodí na pár procházek na flexině. Máte doma křišťálovou kouli?

Mimochodem, mám doma (sice) vořecha a rozhodně ne lovečáka, kteří mi prostě nesedí, tak bych si žádného ani nepořídila. Ovčáckej mix (což z ní nedělá psa s individuálními potřebami vyžití o nic míň, než je nějaké konkrétní plemeno). Torpédo, které by se s vyžitím, které popisujete a předpokládáte u lidí, co svému psu koupí bundu, taky asi zbláznilo.
Světe div se, můj postelovej povaleč, co miluje, když se může vyvalit u kamen a lítá v mrazu venku ve svetru či bundě, nechodí na flexině a rozhodně ne na takové ty "typické" bezduché procházky.
Když tedy chápete, že někteří psi, co žijí v domě/bytě s lidmi, se v zimě oblékají, co se vám nezdá na tom, že ohař dostal bundu? To, že žije v bytě?
Víte, že život v bytě nutně pro psa nemusí mít negativní dopad na kvalitu jeho života?

Samozřejmě, ta možnost, že mu není nabídnuto víc, než vámi jmenované, tu je. Nemáte ale ničím podložené, že to tak je. Jak tedy můžete něco takového automaticky předpokládat?

Ono je vcelku jedno, jak jste ten příspěvek vlastně myslela. Ty dva řádky mluví celkem jasně. Někdo koupil výmarskému ohaři bundu. Chudák pes. O procházkách na flexině nebo o tom, že toho konkrétního psa a tu konkrétní paní znáte, nikde ani slovo. To, že si zadavatelka vybírá nejspíš celkem nešťastně jde rozhodně okomentovat i jiným a smysluplnějším způsobem.

22.12.2016 13:43
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ani jednoho, nevybírejte z ohařů ani honičů, natož AST.

Přesně, ani jedno! Co tohle je za nápady? Ohaře ke kočkám a potkanům? Jo, dá se "zlomit", aby je nechal žít, ale copak to má smysl? Ohař má lovit, běhat po polích a lesích, nasávat pachy zvěře... to je jeho život - a ne se honit na nějakém pitomém cvičišti (agiliťáci prominou, agility se mě líbí, ale jsou na to jiná plemena!).
Staford? Chcete řešit jeho neustálé rvačky s ostatními psy? Možná budete mít štěstí na těch dejme tomu 5 % populace, co už ani nejsou povahově stafordi a ti se rvát nebudou, ale kdo vám to zaručí? I štěně po totální troubě matce může být rváč první třídy.
A RR? K tomu se vyjadřovat nebudu. Pes na lov lvů asi taky nebude moc spokojený, také vyžaduje více pohybu a ke konfliktům také nemá daleko.
Ovšem kdo chce kam - jen chudáci psi! Jen proto, že si to někdo chce vyzkoušet na vlastní kůži a nevěří zkušeným.

22.12.2016 14:37
MiNiChaKo

XXX.XXX.127.13

Naprosto souhlasím s ostatními. Ani jednoho!
Podle mě by pro vás byl ideální velký pudl a nebo kolie.

22.12.2016 21:04
tetrivek

XXX.XXX.211.31

koňadra napsal(a):
Přesně, ani jedno! Co tohle je za nápady? Ohaře ke kočkám a potkanům? Jo, dá se "zlomit", aby je nechal žít, ale copak to má smysl? Ohař má lovit, běhat po polích a lesích, nasávat pachy zvěře... to je jeho život - a ne se honit na nějakém pitomém cvičišti (agiliťáci prominou, agility se mě líbí, ale jsou na to jiná plemena!).
Staford? Chcete řešit jeho neustálé rvačky s ostatními psy? Možná budete mít štěstí na těch dejme tomu 5 % populace, co už ani nejsou povahově stafordi a ti se rvát nebudou, ale kdo vám to zaručí? I štěně po totální troubě matce může být rváč první třídy.
A RR? K tomu se vyjadřovat nebudu. Pes na lov lvů asi taky nebude moc spokojený, také vyžaduje více pohybu a ke konfliktům také nemá daleko.
Ovšem kdo chce kam - jen chudáci psi! Jen proto, že si to někdo chce vyzkoušet na vlastní kůži a nevěří zkušeným.

Naprostý souhlas, lépe bych to nenapsala

22.12.2016 21:10
bhk

XXX.XXX.210.151

tetrivek napsal(a):

Já psy také neoblékám. Ovšem mít např psa s nějakým zdravotním problémem a mít ho v domě (což je momentálně můj případ) a tak nad tím právě uvažuji. Moje stará, krátkosrstá fena (již bohužel není, celý život v domě) by to ovšem nesnesla ani omylem a pro její dobro jsem to i zkoušela. Prostě ne.
Naopak kamarádky stařeček(kdysi velmi aktivní), který s ní chodí ke koním - tak ten to uvítal.
No a ted jsem si vzpoměla na kamaráda, jehož krátkosrstý pes ještě při těchto teplotách vletí do rybníka. A je fit. Obleček by fakt nedal - ale je to pes s kterým se fakt maká..
Já to oblékání i celkem chápu a nic proti, ale já mám psy venkovní takže toto ke mě úplně nedošlo

Jo ještě jsem si vzpoměla - rodiče měli fenku shi-tzu - úžasná, krásná, aktivní! chytrá fenka (dožila se 15ti let) na tu by to taky nikdo nenarval.. ani v mrazech

Ale jak říkám - nic proti.

22.12.2016 21:28
tetrivek

XXX.XXX.211.31

bhk napsal(a):
Já psy také neoblékám. Ovšem mít např psa s nějakým zdravotním problémem a mít ho v domě (což je momentálně můj případ) a tak nad tím právě uvažuji. Moje stará, krátkosrstá fena (již bohužel není, celý život v domě) by to ovšem nesnesla ani omylem a pro její dobro jsem to i zkoušela. Prostě ne.
Naopak kamarádky stařeček(kdysi velmi aktivní), který s ní chodí ke koním - tak ten to uvítal.
No a ted jsem si vzpoměla na kamaráda, jehož krátkosrstý pes ještě při těchto teplotách vletí do rybníka. A je fit. Obleček by fakt nedal - ale je to pes s kterým se fakt maká..
Já to oblékání i celkem chápu a nic proti, ale já mám psy venkovní takže toto ke mě úplně nedošlo

Jo ještě jsem si vzpoměla - rodiče měli fenku shi-tzu - úžasná, krásná, aktivní! chytrá fenka (dožila se 15ti let) na tu by to taky nikdo nenarval.. ani v mrazech

Ale jak říkám - nic proti.

Ano taky jsem se s tím setkala kdysi u mého asi křížence pudla, který žil celý svůj život venku, ale kolem třináctého roku, jsem si ho vzala domů. Tedy jen do kotelny, ze které měl přístup ven a v šestnácti dostal chřipku. Vet říkal že nejhorší je pes, který je zvyklý doma v teple a pak stačí chvilka venku a nastydne. Takže oblečení chápu. Ten pejsek se dožil skoro sedmnácti let. Nikdy na něj nezapomenu, vyrůstala jsem s ním, asi nejlepší pes v mém životě.
Já to myslela jen proto, že dneska jsou v módě plemena např. ohaři, a při špatném výběru pak trpí pes natož majitelé.

Zvire

25.12.2016 19:08
Zvire

XXX.XXX.224.28

Poku ho berete jako štěně tak s patřičným postupem si všichni psi zvyknou.
Já bych brala kolii, šiperku nebo i minibulíka

3.11.2018 12:01
janajana65

XXX.XXX.215.103

Dobrý den, když jsem "prozkoumávala" novou Ifaunu, našla jsem tento můj starý dotaz :) Jen pro zajímavost po letech píšu, že nakonec jsme neskončili ani u ohaře ani u staffa, ale vyhrál vipet. Zvítězila povaha a moje láska k chrtům a myslím, že ke všeobecné spokojenosti :)

3.11.2018 13:22

janajana65 napsal(a):
Dobrý den, když jsem "prozkoumávala" novou Ifaunu, našla jsem tento můj starý dotaz :) Jen pro zajímavost po letech píšu, že nakonec jsme neskončili ani u ohaře ani u staffa, ale vyhrál vipet. Zvítězila povaha a moje láska k chrtům a myslím, že ke všeobecné spokojenosti :)

A protože je v té diskuzi i o oblečkách, doufám, že pro něj máte pláštěnku a zimní bundu.

3.11.2018 14:23
vetřelec

XXX.XXX.224.254

janajana65
Odkud ho máte, jak je odchovaný a jaké běhá časy?

3.11.2018 15:03
janajana65

XXX.XXX.215.103

Ještě nikde neběhá. Štěně bude (když štěstí dá) doma cca. v dubnu. Do teď jsme vybírali, jezdili všude možně (včetně Cruft´s), ptali se, poslouchali a přemýšleli. Štěně tedy bude s PP z chovatelské stanice, kterou jsme nakonec vybrali a osobně se tam dojeli podívat.

Rozhodně nejsem "nána", která si koupí chrta kvůli oblečkům a vzhledu nebo kvůli nejlepším časům na dráze. Naopak, kdybych vybírala podle vzhledu, skončila bych někde u saluky nebo ohaře. Ale to není reálné, u saluky je to povahou, u ohaře povahou a časovou náročností - podle mě potřebuje lovecký výcvik, i by mě to bavilo, ale jsme z města a nemáme nikde možnost cvičit, takže bychom museli dojíždět.

Od mého prvního dotazu uplynuly dva roky, takže myslím, že jsem ve výběru ideálního parťáka docela důkladná :)

3.11.2018 15:08

janajana65 napsal(a):
Ještě nikde neběhá. Štěně bude (když štěstí dá) doma cca. v dubnu. Do teď jsme vybírali, jezdili všude možně (včetně Cruft´s), ptali se, poslouchali a přemýšleli. Štěně tedy bude s PP z chovatelské stanice, kterou jsme nakonec vybrali a osobně se tam dojeli podívat.

Rozhodně nejsem "nána", která si koupí chrta kvůli oblečkům a vzhledu nebo kvůli nejlepším časům na dráze. Naopak, kdybych vybírala podle vzhledu, skončila bych někde u saluky nebo ohaře. Ale to není reálné, u saluky je to povahou, u ohaře povahou a časovou náročností - podle mě potřebuje lovecký výcvik, i by mě to bavilo, ale jsme z města a nemáme nikde možnost cvičit, takže bychom museli dojíždět.

Od mého prvního dotazu uplynuly dva roky, takže myslím, že jsem ve výběru ideálního parťáka docela důkladná :)

Vybrali jste dobře, ty oblečky bude fakt potřebovat, to nebyla ironie. A až vám chovatel přiveze závodní dečky, třeba tomu propadnete :-))

3.11.2018 16:23
vetřelec

XXX.XXX.224.254

janajana65 napsal(a):

Takže by se dalo říct, že whippet se Vám vlastně ani zase tak moc nelíbí?
Vynikající jsou např. chovy Z Osirisova domu (OFC), Vlapan, Of Carinae, Bohemia snap dog a Supersonic...

3.11.2018 16:29

co asi tak bude obyčejný člověk dělat s potomkem světového šampiona závodního ?
ten cupitat po kolonádě nebude
ale běhat by to mohlo.. akorát dráha není v každé vsi.. no jo.. jde o to, jestli chci plemeno držet na nějaké úrovni..

3.11.2018 16:43
vetřelec

XXX.XXX.224.254

co asi tak bude obyčejný člověk dělat s potomkem světového šampiona závodního ?
ten cupitat po kolonádě nebude
ale běhat by to mohlo.. akorát dráha není v každé vsi.. no jo.. jde o to, jestli chci plemeno držet na nějaké úrovni..

Pochopte prosím, že bych si mohl koupit s PP i ohaře zdegenerovaného. Pakliže mi na plemeni ale vadí právě to co jej ohařem dělá, přece o sobě potom nemohu tvrdit, že jsem milovníkem ohařů...

3.11.2018 17:49

janajana65 napsal(a):
Dobrý večer,

JM.

..sáhla bych po krátkosrsté kolii pokud jste na krátké chlupy a po chodském psu, pokud Vám nevadí delší chlupy.......RR těžší na výcvik - v agilitách si ho moc nedokážu představit - těžký pes - můj osobní názor jak na mně toto plemeno působí a tři znám ze sídliště, plouží se tak nějak neradostně sídlištěm a jsou to těžcí psi, staford - vyloučíte se z komunity většiny pejskařů a u potkanů si dost dobře nedokážu představit a i přes své zkušenosti se psy bych se opravdu bála, že výcvik nezvládnu a nedám adekvátní vyžití sportovní a ohař je nádherný milý pes, ale bez loveckého vyžití ne moc šťastný - náročný na pohyb a pracovní vyžití......

3.11.2018 18:02

janajana65 napsal(a):

..omlouvám se přehlédla jsem datum vloženého příspěvku..........kamarád je měl - velmi příjemní psi , ale jezdil s nimi běhat.......před pár týdny jsem potkala na naší psí louce paní se psem - velmi příjemný, mazlivý a s její vnučkou běhal i překážky na psí louce umístěné, zvládal i pár povelů a aportoval - paní pravila, že byla o prázdninách na nějakém jejich setkání a že byla sama nadšená jak příjemní psi to jsou a pokud se jim člověk věnuje, dokáží zvládat spoustu věcí......

3.11.2018 18:10
vetřelec

XXX.XXX.224.254

To každopádně, jako stvoření jsou například k lovu koček...

3.11.2018 18:42
vetřelec

XXX.XXX.224.254

...Delší udička je pro rozvoj whippeta naprostou nezbytností. Na potkanech se dá potom jednotlivě startovat už docela mladý pejsek. Vynikající kořistí jsou pochopitelně také králíci, považovaní mnohdy za předmět specializace. Příležitostně mohou některým jedincům vyhovovat i zajíci a bojovnějším dokonce i lišky. Toulavá kočka je pro dospělého whippeta prvotřídní pravidelnou pracovní náplní. Peroxidem vybělené lebky a vyčiněné kožešiny koček nadělají po bytě mnoho parády a jako trofej upomínají kvalitního plemeníka ještě dlouho po jeho smrti... :)

4.11.2018 10:52
janajana65

XXX.XXX.215.103

Vipet samozřejmě bude běhat, pokud ho to bude bavit. Ale není to moje priorita. Pejsek bude z výstavní linie, ale to především proto, že se nám zalíbila "výstavní" chovatelská stanice a její psi, především povahově. Jinak samozřejmě vím, že vipet je lovec (to je snad u chrta samozřejmost, ne?), ale potkani mě opravdu pobavili, máme jich doma 6. A upřímně se bojím spíš o štěně Nejdříve jsem se chrta a zvířat, obzvlášť myší, bála. Po návštěvě tří domácností kde mají vipety + potkany jsem toho názoru, že "jaký si to uděláš, takový to máš".

Pes rozhodně nebude "kolonádový povaleč", ale záměrně nepíšu konkrétní aktivitu, ta se bude odvíjet od toho, co bude štěně bavit. Cokoliv od agility po dostihy. Mám zkušenosti se sportovním výcvikem RTW (to už nikdy) a potom s kříženkou špice, která uměla "kde co", většinou blbiny, co mě napadly, abych jí zabavila Ale u vipeta si nejsem jistá, kde nakonec skončíme, viděla jsem je běhat agi, dělat dog dancing (což beru jako učení triků) nebo obedience a všechno šlo, samozřejmě se nebavíme o vrcholové úrovni. Vím že jsem si vybrala trochu výcvikářský oříšek, ale na druhou stranu, moc dobře víme, do čeho jdeme a prostě to beru jako daň za jejich povahu, která je podle mě dokonalá. A také jako trochu výzvu pro mě

A nebojte, nějaký slušivý obleček určitě bude

4.11.2018 11:51

Mohu se zeptat, proč sportovní výcvik u rtw "už nikdy"?

4.11.2018 12:59
janajana65

XXX.XXX.215.103

Mohu se zeptat, proč sportovní výcvik u rtw "už nikdy"?

Koukám, že to vyznělo trochu jinak, než jsem zamýšlela :) Sportovní kynologie měla bavila, složila jsem i nějaké ty zkoušky, ale nesedí mi ten typ plemen (RTW, NO, BOM atd.), Mají na mě "moc tvrdou" povahu a jsou to taková telátka :) Na druhou stranu, s rotvíkem jsem se večer po cestě domů vážně bát nemusela To budu muset u vipeťáka oželit.

Jen pro ujasnění, RTW jsem doma nikdy neměla, ty jsem si půjčovala od lidí, kteří sami na výcvik čas neměli. Ideální to samozřejmě nebylo, ale alespoň jsem mohla pracovat se psy v době, kdy jsem vlastního mít nemohla. :) Rotvíci byli na výcvik super, ale doma bych je nechtěla

Ale třeba s časem (a prostorem) nějaké pracovní plemeno přibude

4.11.2018 13:03
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Tak zrovna whippet pracovním plemenem je. Tady ovšem uvažujete o nevedeném chovu. S liniovou plemenitbou to pochopitelně nemá nic společného.

4.11.2018 13:10

janajana65 napsal(a):
Koukám, že to vyznělo trochu jinak, než jsem zamýšlela :) Sportovní kynologie měla bavila, složila jsem i nějaké ty zkoušky, ale nesedí mi ten typ plemen (RTW, NO, BOM atd.), Mají na mě "moc tvrdou" povahu a jsou to taková telátka :) Na druhou stranu, s rotvíkem jsem se večer po cestě domů vážně bát nemusela To budu muset u vipeťáka oželit.

Jen pro ujasnění, RTW jsem doma nikdy neměla, ty jsem si půjčovala od lidí, kteří sami na výcvik čas neměli. Ideální to samozřejmě nebylo, ale alespoň jsem mohla pracovat se psy v době, kdy jsem vlastního mít nemohla. :) Rotvíci byli na výcvik super, ale doma bych je nechtěla

Ale třeba s časem (a prostorem) nějaké pracovní plemeno přibude

Aha, děkuji za vysvětlení 😉

4.11.2018 13:21
janajana65

XXX.XXX.215.103

vetřelec napsal(a):
Tak zrovna whippet pracovním plemenem je. Tady ovšem uvažujete o nevedeném chovu. S liniovou plemenitbou to pochopitelně nemá nic společného.

Vaše příspěvky nechápu už od začátku. Samozřejmě, že vipet není gaučová slečinka, ale to už jsem snad napsala dost jasně. Běhat klidně bude, ale nepořizuji si psa proto, aby měl nejlepší výsledky na dráze. A rozhodně to tedy není pracovní plemeno v tom smyslu, v jakém jsem to psala (sportovní kynologie).

Videa která sem přidáváte jsem za ty dva roky, co hledám informace, viděla snad třikrát. Pokud máte nějaké relevantní informace o vipetech nebo chrtech obecně, ráda si je přečtu, naopak sbírám informace všude možně. Ale pokud chcete pouze rýpat a slovíčkařit, raději piště do jiného tématu.

Když říkáte "nevedeném chovu" nevím, na co narážíte. V mých příspěvcích je jasně napsáno, že štěně bude s PP. Mohl byste myslet nevedený chov směrem k dostihům nebo lovu. Jen podotýkám, že u nás je lov na živou zvěř s vipetem (a jinými chrty) zakázán zákonem. Takže reálné je vedení pouze k dostihům/coursingu (pokud neuvažujeme import psa ze zahraničí). Budete se divit, ale během těch dvou let jsem potkala majitele, kteří mohli s vipetem před zvěř a útěk se nekonal, i přesto nebyl pes na dráze k zahození (= nebyl špička). A nebylo jich ani úplně málo.

Pokud tedy máte nějaké užitečné rady nebo postřehy, prosím pište, budu ráda. Vy se zabýváte chovem vipetů nebo nějakých jiných chrtů?

4.11.2018 13:43
janajana65

XXX.XXX.215.103

..omlouvám se přehlédla jsem datum vloženého příspěvku..........kamarád je měl - velmi příjemní psi , ale jezdil s nimi běhat.......před pár týdny jsem potkala na naší psí louce paní se psem - velmi příjemný, mazlivý a s její vnučkou běhal i překážky na psí louce umístěné, zvládal i pár povelů a aportoval - paní pravila, že byla o prázdninách na nějakém jejich setkání a že byla sama nadšená jak příjemní psi to jsou a pokud se jim člověk věnuje, dokáží zvládat spoustu věcí......

V pohodě :) Právě kvůli té povaze padla nakonec volba na vipeta. Ale těší mě, když píšete o aportech, většina na to prdí. I když mamina našeho štěnda aportuje jako divá, ale je jediná :) Ráda bych se psem složila alespoň OBZ, tam je jenom držení aportu, tak to snad dáme

4.11.2018 15:03
vetřelec

XXX.XXX.224.254

janajana65 napsal(a):
Vaše příspěvky nechápu už od začátku. Samozřejmě, že vipet není gaučová slečinka, ale to už jsem snad napsala dost jasně. Běhat klidně bude, ale nepořizuji si psa proto, aby měl nejlepší výsledky na dráze. A rozhodně to tedy není pracovní plemeno v tom smyslu, v jakém jsem to psala (sportovní kynologie).

Videa která sem přidáváte jsem za ty dva roky, co hledám informace, viděla snad třikrát. Pokud máte nějaké relevantní informace o vipetech nebo chrtech obecně, ráda si je přečtu, naopak sbírám informace všude možně. Ale pokud chcete pouze rýpat a slovíčkařit, raději piště do jiného tématu.

Když říkáte "nevedeném chovu" nevím, na co narážíte. V mých příspěvcích je jasně napsáno, že štěně bude s PP. Mohl byste myslet nevedený chov směrem k dostihům nebo lovu. Jen podotýkám, že u nás je lov na živou zvěř s vipetem (a jinými chrty) zakázán zákonem. Takže reálné je vedení pouze k dostihům/coursingu (pokud neuvažujeme import psa ze zahraničí). Budete se divit, ale během těch dvou let jsem potkala majitele, kteří mohli s vipetem před zvěř a útěk se nekonal, i přesto nebyl pes na dráze k zahození (= nebyl špička). A nebylo jich ani úplně málo.

Pokud tedy máte nějaké užitečné rady nebo postřehy, prosím pište, budu ráda. Vy se zabýváte chovem vipetů nebo nějakých jiných chrtů?

Zajímám se o šlechtitelské sporty.
Neexistuje jediný důvod k opovržení řádným chovem dostihového plemene- Jde o komplexní posouzení funkčních vlastností zvířat v cílové kompetici. V chovu chrtů se jedná především o dokonalou pohybovou optimalizaci a mimořádné povahové adaptace- pudové vlohy a stíhací strategie. Zřetel je pochopitelně nutně kladen i na chování zvířete v pracovním mezidobí a vztah k člověku.
Právě tato mimořádná uzpůsobení morfologická a povahová unikají množitelům chrtů tzv. výstavních linií. Stále se mnohdy ještě jedná o mimořádné stíhače ve srovnání s plemeny jiné pracovní specializace, nicméně v porovnání s ušlechtilou částí populace jde o produkt vrcholné degenerace. Jde o dlouhodobě vyřazenou část populace. Šlechtitelský posudek je již historicky degradován na vnější exteriérové ohledání a povahové formování končí milými povahami zvířat. Ve skutečnosti jde o zvířata uchovněná ledabyle, bez jakékoli selekční zátěže na vitalitu a mimořádnost. To jen tak, že se množitelům zrovna tato konkrétní náhodně volená zvířata dostala ve štěněcím věku prostě do rukou.

Vy jste mimořádná tím že jste nedávno učinila výběr z dlouhodobě neselektované- náhodně křížené části populace. Průkazy mizerného původu nemají na kvalitu zvířat valného vlivu. Pes je snadno cvičitelné zvíře, nicméně to není v mnoha případech úplně nejvhodnější kynologický přístup...

4.11.2018 15:06

janajana65 napsal(a):
V pohodě :) Právě kvůli té povaze padla nakonec volba na vipeta. Ale těší mě, když píšete o aportech, většina na to prdí. I když mamina našeho štěnda aportuje jako divá, ale je jediná :) Ráda bych se psem složila alespoň OBZ, tam je jenom držení aportu, tak to snad dáme

......tak budu držet palce ab se Vám vedlo........jsou to opravdu nádherní psi.........mohu se prosím zeptat co je to OBZ...díky........

4.11.2018 15:10

my to tady asi chápeme
ale úplně k ničemu :D
je u každého plemene pár malinko jedinců, se kterými se pracuje a udržuje se tak ta původní pěkná linka.. která je kromě občasného coursingu na cokoli jiného (lov) nepoužitelná, protože se to NESMÍ
ale většina je takhle:
- chtěla bych chrta, ale ne úplně toho splašeného za srnami, trochu ovladatelného chrtíka
- kupte vipeta

musíte se s tím smířit nebo se odstěhovat
stejně, zajímá mě, kde jak čím šlechtíte ty lurchery ?

4.11.2018 15:12

4.11.2018 15:13

janajana65 napsal(a):

..už jsem našla, prostuduji a třeba by náš motejl také mohl zkusit štěstí

4.11.2018 15:14

obz je obedience základ
http://www.obedience.cz/dokumenty-ke-stazeni

....už jsem našla, ale díky......ráda stáhnu a prostuduju............

4.11.2018 15:39
vetřelec

XXX.XXX.224.254

megi-the-dog To ne, ta situace je u nás daleko lepší- uspokojivá. Málo tak záleží na tom jak se nakonec janajana65 rozhodne. Diskutuji jen tak ze sportu...

4.11.2018 16:25

my to tady asi chápeme
je u každého plemene pár malinko jedinců, se kterými se pracuje a udržuje se tak ta původní pěkná linka.. která je kromě občasného coursingu na cokoli jiného (lov) nepoužitelná, protože se to NESMÍ
ale většina je takhle:
- chtěla bych chrta, ale ne úplně toho splašeného za srnami, trochu ovladatelného chrtíka
- kupte vipeta

Na Slovensku se SMÍ? Nebo jinak, kde se smí? Na Ukr určitě, to jistě. Díky

4.11.2018 16:46
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Na Slovensku se SMÍ? Nebo jinak, kde se smí? Na Ukr určitě, to jistě. Díky

Open field coursing v Evropě: Údajně je snad povolen v Polsku. Pokud vím tak je povolen ve Španělsku a možná v některých regionech Francie. Ve Spojeném Království je určitě povolen lov králíka. V Irsku pořád ještě snad tzv. irský coursing na zajíce s náhubkem. Dále není lov pomocí chrtů zakázán v zemích bývalé Jugoslávie. A na jižní Moravě je tolerován lov králíka a zajíce na oplocených vinicích...

4.11.2018 16:51

vetřelec napsal(a):
Open field coursing v Evropě: Údajně je snad povolen v Polsku. Pokud vím tak je povolen ve Španělsku a možná v některých regionech Francie. Ve Spojeném Království je určitě povolen lov králíka. V Irsku pořád ještě snad tzv. irský coursing na zajíce s náhubkem. Dále není lov pomocí chrtů zakázán v zemích bývalé Jugoslávie. A na jižní Moravě je tolerován lov králíka a zajíce na oplocených vinicích...

Super, díky za info!😊

4.11.2018 17:58
vetřelec

XXX.XXX.224.254

my to tady asi chápeme
ale většina je takhle:
- kupte vipeta

Tak ve vztahu k populaci chrtů je to měkká selekce, ale ve vztahu k populaci plemene je to selekce tvrdá. Každopádně je to v dobrém chovu selekce ostrá a jde to šíleně dopředu přes selekční diferenciál každé generace. To je velká chyba sáhnout po potomstvu populace neselektované. Tam se pohybujeme prostě a jenom v pozadí. Proto mám vždycky snahu, zachytit začátečníky ještě před začátkem konce, aby měli šanci zaopatřit náležité zvíře. Protože soužití s ním je potom skutečně pro radost

4.11.2018 18:06
mouse

XXX.XXX.187.177

janajana65 napsal(a):

Gratuluju k dobré volbě, taky mám vipeta. :-) Pokud budete mít psa z výstavní linie, na dráze asi moc běhat nebude (nebo bude, ale s mizerným časem), zkuste coursing, vipeti to milují.

4.11.2018 18:35
janajana65

XXX.XXX.215.103

mouse napsal(a):
Gratuluju k dobré volbě, taky mám vipeta. :-) Pokud budete mít psa z výstavní linie, na dráze asi moc běhat nebude (nebo bude, ale s mizerným časem), zkuste coursing, vipeti to milují.

Právě si s tou dráhou nedělám moc naděje Ale coursing máme za barákem, takže určitě zkusíme. Jak jste na tom s přivoláním? Sháním informace do "osobní statistiky" .

4.11.2018 18:45
janajana65

XXX.XXX.215.103

vetřelec napsal(a):
Tak ve vztahu k populaci chrtů je to měkká selekce, ale ve vztahu k populaci plemene je to selekce tvrdá. Každopádně je to v dobrém chovu selekce ostrá a jde to šíleně dopředu přes selekční diferenciál každé generace. To je velká chyba sáhnout po potomstvu populace neselektované. Tam se pohybujeme prostě a jenom v pozadí. Proto mám vždycky snahu, zachytit začátečníky ještě před začátkem konce, aby měli šanci zaopatřit náležité zvíře. Protože soužití s ním je potom skutečně pro radost

Děkuji za odpověď, nicméně jsem se toho opět moc nedozvěděla. Moc dobře vím, jak funguje proces šlechtění mám chovatelskou stanici, kde se momentálně zabývám dvěma novými zbarveními a samozřejmě zdravím. Sice se jedná o křečíky, ale princip je stejný.

Zajímalo by mě, jaké chovy jsou podle Vás ty "dobré" - odkud, z jakého státu, z jaké CHS a proč zrovna z ty, nějaké konkrétní výsledky (znaky), které odchovy mají a čím se tak liší od "neselektovaných".

Odkud tyto informace máte? Jste chovatel? Nebo se jedná pouze o Vaše názory?

4.11.2018 19:00
janajana65

XXX.XXX.215.103

Jinak k tomu lovu: Protože je to u nás zákonem zakázáno a nechci, aby mi nějaký myslivec psa zastřelil (a v tomto případě oprávněně), nepřichází lov za živým v úvahu. Takže pes zvěř nesmí štvát. Bydlíme navíc v silně zazvěřené lokalitě. Ano, vím že je "zrozen" právě k pronásledování zvěře, na druhou stranu si myslím, že pes není blbec a dobře pozná zvíře od střapce na coursingu. Několik majitelů mi to i potvrdilo :) Základem je samozřejmě přivolání.

K čemu vám je takový pes v ČR? Za mě to musí být chudák. Stráví celý život na vodítku nebo ho potká auto či myslivec. Protože nevěřím, že chrt, který někdy pozná lov na živou zvěř, je odvolatelný z "loveckého rauše" (nebo jak to nazvat, určitě víte co myslím :)). Nebo máte jinou zkušenost?

4.11.2018 19:16
mouse

XXX.XXX.187.177

janajana65 napsal(a):
Právě si s tou dráhou nedělám moc naděje Ale coursing máme za barákem, takže určitě zkusíme. Jak jste na tom s přivoláním? Sháním informace do "osobní statistiky" .

Přivolání má dobrý. Odvolala jsem ho jednou od zajíce a jednou od srny, ale pravda je, že na ně čuměl, co to jako je a než stačil reagovat, tak jsem na něj zařvala. Myslím, že kdyby už běžel, tak ho neodvolám.
Po sídlišti ale teda na volno nechodí, nechci ho lovit někde pod autem.

4.11.2018 19:24

trochu nechápu, proč lov na živou zvěř??...to je tak důležité??....myslím, že v ČR je stále více majitelů chrtů, kteří mají toto plemeno jako velmi příjemného společníka, pokud jim sedí chrtí povaha. A podotkla bych nenáročného společníka. Protože na to, aby byl chrt dle mého šťastný stačí pouze dvě věci, aby mohl bydlet v kruhu rodinném, kde bude milován a respektován a aby se mohl proběhnout na volno...........a myslím, že pak už mu ani tak nesejde za čím a kam běží, že tam jde hlavně o ten pohyb......nemusíte mu vymýšlet další zábavu a také si nemyslím, že by nějak trpěl tím, že si za celej život neulovil zajíčka..........
Už to tady bylo uvedeno výše.....člověk může chrtovi nabídnout i různé sportovní vyžití, ale záleží na tom, co všechno bude "pana psa" bavit.....co se běhu týče, tak asi všechno

4.11.2018 20:06

trochu nechápu, proč lov na živou zvěř??...to je tak důležité??....myslím, že v ČR je stále více majitelů chrtů, kteří mají toto plemeno jako velmi příjemného společníka, pokud jim sedí chrtí povaha. A podotkla bych nenáročného společníka. Protože na to, aby byl chrt dle mého šťastný stačí pouze dvě věci, aby mohl bydlet v kruhu rodinném, kde bude milován a respektován a aby se mohl proběhnout na volno...........a myslím, že pak už mu ani tak nesejde za čím a kam běží, že tam jde hlavně o ten pohyb......nemusíte mu vymýšlet další zábavu a také si nemyslím, že by nějak trpěl tím, že si za celej život neulovil zajíčka..........
Už to tady bylo uvedeno výše.....člověk může chrtovi nabídnout i různé sportovní vyžití, ale záleží na tom, co všechno bude "pana psa" bavit.....co se běhu týče, tak asi všechno

To je stejné jako byste se ptala, proč je důležité, aby bocka pásla, vždyť stačí, aby běhala agility.

4.11.2018 20:34

Běhat s chrtem na dráze je finančně i časově hodně náročné. Ale vipety to baví, máloco to dokáže nahradit - snad coursing.

4.11.2018 21:27
vetřelec

XXX.XXX.224.254

vetřelec napsal(a):

5.11.2018 11:04

To je stejné jako byste se ptala, proč je důležité, aby bocka pásla, vždyť stačí, aby běhala agility.

no to si nemyslím, že to je to samé.... zatímco psi se k pasení ovcí dodnes používají a tudíž pokud budu chtít psa k ovcím, tak se budu snažit koupit štěně z pracovní linie, od rodičů, kteří pasou, tak chrta tady k lovu zvěře použít nemůžu..........chápu, že tyhle pracovní linie jsou ceněné v zemích, kde se lovit smí, ale tady??

5.11.2018 11:42

no to si nemyslím, že to je to samé.... zatímco psi se k pasení ovcí dodnes používají a tudíž pokud budu chtít psa k ovcím, tak se budu snažit koupit štěně z pracovní linie, od rodičů, kteří pasou, tak chrta tady k lovu zvěře použít nemůžu..........chápu, že tyhle pracovní linie jsou ceněné v zemích, kde se lovit smí, ale tady??

Ale prvoplánově si pořizovat plemeno, které není už z podstaty společenské a chtít to po něm místo toho, co chce a měl by dělat je dle mne alibismus, tedy chci přesně tohle plemeno, ale nebudu v něm jeho povahu a instinkty podporovat. Jelikož na střapci postupně zakrní všichni.

5.11.2018 12:41
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Osobně mám tedy lov v oblibě, tak asi i proto. Pochybuji dále že znáte k populaci lovené zvěře šetrnější loveckou techniku, než tu predaci blízkou. Navíc není pravda že by se jednalo o loveckou techniku zakázanou. Můžete u nás po domluvě lovit prokazatelně pytlačící kočku, prokazatelně pytlačícího psa a na povolenku i lišku, kunu... Dále je za všech okolností možné lovit potkana a na soukromých pozemcích po domluvě i zajíce a králíka. Zákony si je v tomto ohledu třeba vykládat spíše orientačně, ale myslivec psa loveckého plemene zastřelit ze zákona nesmí. Kromě toho je samozřejmě výše uvedený přístup žádoucí i z pohledu chovu psů. Nicméně u anglických dostihových plemen se za dostačující a historicky původní management považují dostihy jež generují jiné optimum, ale fungují dobře. Ať je přecitlivělost začátečníka jakkoli přebujelá, není důvod se tomuto nepodřídit. Z racionálních důvodů buď respektuji plemennou specializaci, nebo vybírám plemeno vlastním preferencím skutečně odpovídající. Degenerovaná část populace je předmětem činnosti množitelů. Milovníci a znalci plemene to opravdu nejsou. Tak ať se jdou vysrat!

5.11.2018 12:46

Ale prvoplánově si pořizovat plemeno, které není už z podstaty společenské a chtít to po něm místo toho, co chce a měl by dělat je dle mne alibismus, tedy chci přesně tohle plemeno, ale nebudu v něm jeho povahu a instinkty podporovat. Jelikož na střapci postupně zakrní všichni.

Chrt je naprosto specifická povaha.......a rozhodně si nemyslím, že to nejúžasnější na něm je to, že je schopen dohonit a zabít třeba zajíce..........dokonce si ani nemyslím, že to, že by kořist zabil by bylo to top ten o co mu jde.........když vezmu třeba mýho chrťáka, tak úplně stejně vystartoval za zajícem jako za igelitovým pytlíkem, který hnal vítr..........myslím, že jde prostě jen o to dohonit pohybující se objekt........ano, možná pak "zakrní" na tom střapci, ale myslím, že jeho "chrtí" povaze to neublíží.........
A ještě snad můj malý postřeh....chrt je společenské plemeno až na půdu, nejspokojenější je v kruhu rodinném, když se může povalovat na vyvýšeném měkkém místě (tím myslím gauč), no a pak stačí poskytnout mu to, co ho baví, sprint ve volném prostoru...........
To, že pes zakousne živou kořist, na to není potřeba ho to učit, každý druhý Punťa v pohodě "uloví" a zakousne slepici, myšku, kosa, kočku.....aniž by byl z pracovní linie "učené" na živou kořist a myslím, že u chrtů je to úplně stejné......
Prostě si nemyslím, že chrtí instikty zakrní, když na konci běhu nezahrdlí zajíce

5.11.2018 13:04

se koukněte na videa, kde loví Saluki - pes doběhne zajíce, udržuje ho v křoví, přiběhne pán a zajíce zabije
odjakživa byli chrti jen bohatých (proto lurcher jako kříženec pro ty ostatní), psi se váleli majitelům u nohou a odpoledne je stájníci vzali na projížďku
myslím si, že na lov a na parádu nebyl ten stejný pes, prostě dvě linie
to jsme neudělali teď my
něco podobného je u teriérů, těch bojových - společenský pes, lovecký pes, a když se nějaký hodil a vytrénoval pro boje, tak si třeba 10 zápasů za život užil..
to přece neznamená, že si nemůžu vybrat nějakého mírnějšího a chodit běhat nebo se courat po městě, lovit myši..
na co tu je těch 5 tisíc pastevců, tisíc australáků ?
kdo z nás má stádo krav pro rotvajlera ? komu německý ovčák pase ovce ?
mně se líbí, že někdo udržuje nějakou tu původní linku..
mnohem větší průšvih je ne chrt společník (i ten samozřejmě potřebuje běhat), ale to, že někteří jedinci nemohou dýchat, chodit, přirozeně rodit (ani počít)

5.11.2018 17:04

Vetřelec : "Pochybuji dále že znáte k populaci lovené zvěře šetrnější loveckou techniku, než tu predaci blízkou".
Nevím tedy, co konkrétně myslíte tou vzletnou větou. Ale vím, jaké to je, když 3 vipeti rvou srnče zaživa. A také, jaké to je, když srnčí dostane jednu dobře mířenou z pušky. Šetrnost srovnávat nelze !

5.11.2018 17:51

asi reklama na nůž
nebo na psí šampon
https://www.youtube.com/watch?v=K1gQwxe2ylk

5.11.2018 18:12
Catparrot

XXX.XXX.49.252

Já být Vámi, tak prostě jdu do velkého pudla nebo do útulkáče...

5.11.2018 23:48
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Taková příhoda Orionko se mohla udát jen při lehkomyslném venčení, protože při coursingu se pouští pes přímo na zevrubně obeznaný kus. Finish kvalitních zvířat je prudký. Jde ale především o věkovou a kondiční strukturu populace zvěře, ke které bývá coursing jakožto, přirozené predaci podobný způsob lovu, velice šetrný. Jde tedy o hledisko dlouhodobé, chovatelské. Dalo by se říci že v tomto ohledu je coursing, společně se sokolnictvím, nenahraditelným nástrojem myslivosti. Provádí-li se sofistikovaně, lze docela dobře vymezit procentuální selektivitu každého loveckého zásahu. Zohledníme totiž psa, prostředí ve kterém bude zvěř lovena, stav konkrétní populace, konkrétní kus, náskok...

Přidejte reakci

Přidat smajlík