Fialovopruhovaná

XXX.XXX.153.33
Ahoj, máme 4letého pejska většího plemene. Asi od jednoho roku jsem u ní začala pozorovat, že jí více táhne z tlamy a začala jsem jí čistit zuby. Krom toho jí zhruba jednou do měsíce ze zubů seškrabávám zubní kámen, který se jí tvoří velmi rychle. Přitom náš druhý pes s úplně stejnou stravou vůbec problém nemá. Asi před rokem jsem si všimla, že jí u předních zubů a stoliček jakoby odstávají dásně. Veterinář na to koukl hodně zběžně, že se to prý u psů moc neřeší. Dneska jsem se ale hrozně vyděsila - když jsem jí sundává zubní kámen, psina neobyčejně spolupracovala a tak jsem se dostala až dozadu ke stoličkám, které jsem ani nevěděla, že má - úplně černé, a když jsem se je snažila vyčistit, dost se viklaly. Radši jsem to nechala, aby ještě nevypadaly, každopádně psina nevypadala, že by ji manipulace s nima bolela. Hned v pondělí poběžím k veterináři, ale stejně jsem se chtěla pro (ne)klid zeptat, jestli je možné ty zuby ještě nějak zachránit. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Nebo příliš panikařím? Pes se opravdu chová úplně normálně a na ty stoličky jsem přišla skoro úplnou náhodou, protože i když čistím, tak tak daleko se nikdy nedostanu :(.
Vedle v diskuzi dával někdo tip na olejíček na dásně tady: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3225465/zanet-dasni-u-stareho-psa#a3225885.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psovi už podle všeho začínala paradontóza a u psů se to moc neřeší... Šmarjá, to je tedy vet. Jinam, v nejlepším případě přímo ke stomatologovi. Navíc sama se se zubním kamenem nepoperete, tvoří se i pod dásněmi.
Už mám víc času, tak se zeptám: zadavatelko...a čím tedy krmíte? Nevěřím, že pes na mase(a kostech pochopitelně) může mít tak hrozné zuby. Můj měl taky na granulích nic moc, ale co je na mase a snažím se mu vnutit i větší kosti(nemá moc to chroupání velkých v oblibě) tak zuby pěkné, bude mu 9let.
U psů je to stejné jako u lidí - někomu se kámen tvoří hodně, někomu málo a dalšímu prakticky vůbec. částečně se to dá ovlivnit čištěním a údržbou, ale pokud máte (Vy nebo pes, to je jedno) sklon k tvorbě zubního kamene, úplně tomu nezabráníte! nesouvisí to pouze se stravou! roli hraje pH sliny, její množství, bakteriální osídlení dutiny ústní, „poréznost povrchu zubů“ a mnoho dalších faktorů, z nichž některé ještě nebyly dostatečně prozkoumány.
jinými slovy, neexistuje univerzální recept na netvorbu zubního kamene!
Dasvo
napsal(a):
U psů je to stejné jako u lidí - někomu se kámen tvoří hodně, někomu málo a dalšímu prakticky vůbec. částečně se to dá ovlivnit čištěním a údržbou, ale pokud máte (Vy nebo pes, to je jedno) sklon k tvorbě zubního kamene, úplně tomu nezabráníte! nesouvisí to pouze se stravou! roli hraje pH sliny, její množství, bakteriální osídlení dutiny ústní, „poréznost povrchu zubů“ a mnoho dalších faktorů, z nichž některé ještě nebyly dostatečně prozkoumány.
jinými slovy, neexistuje univerzální recept na netvorbu zubního kamene!
Neříkám že 100%, určo může být faktorů víc a u lidí je to ještě složitější(znala jsem pár lidí, co jim zuby zničily léky) ale třeba i to Ph slin ovlivňuje strava a měla by na to mít vliv, nehledě na to, že si chroustáním kostí ty zuby víc čistí. Ráda vytahuju pro příklad našeho starého křížence, který když přišel v 15 na veterinu, že je nějaký slabší na zadní nožky, vetka byla v naprostém šoku a všem ho ukazovala - měl naprosto bílé čisté zuby. A to byl krmený tak, že by to tady lecktěří nerozchodili. neměli jsme prase, takže se všechny zbytky z talířů zhrnuly psovi, včetně vařených, pečených kostí...a pes si z toho prostě vybral, co chtěl sníst. Co nesnědl(neměl rád kysané zelí) tak se pak vysypalo slepicím. To, že měl takové zuby jsem říkala, že bylo i tím, že jeho nejoblíbenější hračka (a dělal to z nudy) byl starý zplstnatělý smeták(bez tyčky) který si opíral o bok, pak poskočil, smeták spadnul a on ho, napadnul" a zakousl prostě ho lovil, lítal s ním a hlavně kousal za ty štětiny. Když jsme byli venku, tak jsme se s ním taky o smeťulu(jak jsme mu všichni říkali) tahali a házeli mu ho jako aport. Byla to nepřekonatelná hračka O ty zplstěné štětiny si asi hezky očistil vždycky zuby