Dobrý den,
máme doma 9týdnů staré štěně Kolie dlouhosrsté. Kluka jsem koupila s kýlou - chovatelka mi dala do smlouvy odoperování na své náklady - to bych neřešila, dohodli jsme se, že se operace udělá až na půl roce - s tím, že ona vše zajistí.
Jde mi o to, že je docela akční a skáče a lítá - a domluvit takovýmu raplíkovi opravdu nejde. Bojím se, že by si mohl s tím něco udělat. Chovatelka mi samozřejmě říkala, ať ho trochu usměrňuju. :)
Kýla je trochu větší než hrášek - štěněcí váží 5,6kg a trošku se možná zvětšila tím, jak přibral - ale nijak zvlášť, řekla bych, že v normálu. Také mi říkala, abych mu to opatrně zatlačovala, což dělám několikrát denně, ale stačí, aby jednou vyskočil a má to hned zase venku.
Prostě mám strach, aby se mu něco nestalo. Zároveň bych s ním ráda po 3. měsíci šla na cvičák, ale nevím - aby tam nějak nezvlčel a nejančil a aby se to nezhoršilo. Může vůbec takový pejsek takhle lítat a blbnout?
Prostě bych chtěla slyšet víc názorů na tu kýlu. Není do chovu ani na výstavy, máme jenom jako mazlíka, možná to dotáhnu na bonitaci, abychom splnili jakési minimum, takže to mě opravdu nepáli.
Zároveň je to kolie MDR1 +/-, takže se trochu bojím té narkózy už v tomhle věku a opravdu bych raděj počkala na ten půlrok, s tím, že půjdeme na kliniku, kde mají zkušenosti... Ale prostě - aby mi to přečkal ve zdraví, protože to bláznění se bude stupňovat :D
Děkuju :).
Běžně nechávám dělat pupeční kýlu u štěňat malého plemene - mops - v 7 týdnech, takže nevím jak u kolie, ale u mopsů není narkóza žádný problém. A v 8 týdnech už si nový majitel bere štěně s odoperovanou kýlou, takže s tím nemá žádné strosti. A kdyby se náhodou něco stalo, že by se náhodou nějaké štěně z narkózy neprobudilo (mohlo by mít třeba slabší srdíčko nebo nějakou srdeční vadu), tak to postihne mne jako chovatele - ale nepostihne to nového majitele štěněte. Co budete dělat, kdyby se náhodou něco stalo ? Vrátí vám chovatelka celou kupní částku ? Tohle by měl podle mne řešit chovatel ještě před prodejem a nést s tím případná rizika a nepřenášet je na kupujícího.
Jinak dřív jsem kýlu štěňatům odstraňovala ještě u nás. Od jisté doby to nedělám a prodávám je levněji. Kýla často zmizí nebo se v ní uskřine tuk a v podstatě zaroste, zbyde tuhá bulka. Někdo to v různém věku nechá odstranit, někdo vůbec. Mám odchov v LA3 s neoperovanou kýlou. Takže asi tak
jakara
napsal(a):
Běžně nechávám dělat pupeční kýlu u štěňat malého plemene - mops - v 7 týdnech, takže nevím jak u kolie, ale u mopsů není narkóza žádný problém. A v 8 týdnech už si nový majitel bere štěně s odoperovanou kýlou, takže s tím nemá žádné strosti. A kdyby se náhodou něco stalo, že by se náhodou nějaké štěně z narkózy neprobudilo (mohlo by mít třeba slabší srdíčko nebo nějakou srdeční vadu), tak to postihne mne jako chovatele - ale nepostihne to nového majitele štěněte. Co budete dělat, kdyby se náhodou něco stalo ? Vrátí vám chovatelka celou kupní částku ? Tohle by měl podle mne řešit chovatel ještě před prodejem a nést s tím případná rizika a nepřenášet je na kupujícího.
Nestrašte zadavatelku, kýla takto malá jak píše je zbytečné nechat řezat v 7 týdnech, taková kýla se většinou sama zatáhne a psa nijak neomezuje a ani neohrožuje na životě.V tomto věku by byla jizva podstatně větší než samotná kýla.
Jak už je tu psané zadavatelko užívejte si štěněte a nijak ho neomezujte a případnou operaci...(kýla ani není klasická operace ale jen seštupování popřípadě vypodložení břišní stěny ) odsunte na co nejpozději.
Já moc děkuji za reakce a uklidnění. :) Ke svojí chovatelce mám důvěru, i když ve smlouvě nic nemám, ale byla u toho její veterinářka, která mi právě říkala, ať ho trochu hlídám. Na třetí očkování půjdu jinam, tak zase další názor - aspoň to bude mít tu výhodu, že poznám, nakolik je veterinář ke kterému se chystám solidní. :) Prostě ho teď pod kudlu určitě dávat nechci, to leda, kdyby nebylo zbytí...
Cath
napsal(a):
Já moc děkuji za reakce a uklidnění. :) Ke svojí chovatelce mám důvěru, i když ve smlouvě nic nemám, ale byla u toho její veterinářka, která mi právě říkala, ať ho trochu hlídám. Na třetí očkování půjdu jinam, tak zase další názor - aspoň to bude mít tu výhodu, že poznám, nakolik je veterinář ke kterému se chystám solidní. :) Prostě ho teď pod kudlu určitě dávat nechci, to leda, kdyby nebylo zbytí...
Na veterináře pozor... někteří jsou schopní a ochotni jen pro prachy vás přešvědčit o tom jak je kýla životu nebezpečná a musí se okamžitě řešit jinak pes zhyne v obrovských bolestech...
ivulka2
napsal(a):
Na veterináře pozor... někteří jsou schopní a ochotni jen pro prachy vás přešvědčit o tom jak je kýla životu nebezpečná a musí se okamžitě řešit jinak pes zhyne v obrovských bolestech...
Jj, s tím právě počítám :) Já jsem o veterináře, ke kterému jsem měla důvěru přišla - ukončil činnost. Jinak s kýmkoliv jiným mám bohužel velmi špatné zkušenosti - takže se mi to vlastně "hodí". Když mi řeknou o okamžité operaci nebo ohrožení - pokud se to samozřejmě nijak nezhorší - prostě půjdu o dům dál.
Spousta mých psů se dožila požehnaného věku s pupeční kýlou a to provozovali vrcholově sportovní kynologii. Jen jsem se občas v době jejich růstu podívala, jestli se nezvětšuje. Nikdy se ani nehnula a to tak do velikosti nehtu u malíčku. Nikdy bych neoperovala mrňavé štěně, klidně (pokud je to nutné) tak po půl roce věku.
Mám velmi špatné zkušenosti s operacemi kýly u mladých štěňat (cca 6-7 týdnů), takže už to nedělám! Štěně prodám normálně s kýlou a s majiteli se dohodnu na způsobu řešení.
Zadavatelko, nestresujte se! jak je psáno výš, takhle malá kýlka nepředstavuje prakticky žádné ohrožení. Samozřejmě je dobré ji čas od času zkontrolovat, ale zbytečně neplašit.
Štěně s kýlou bych nekoupil ani se slevou, buď bez kýly nebo až s odoperovanou kýlou. Tak ať si ho chovatel nechá do 3 měsíců, pak nechá odoperovat, a pak ať prodává. Je to banální operace, ale co kdyby se štěně náhodou po zákroku neprobudilo ? Jak to potom s chovatelem řešit ? Prodat se slevou je dobrá věc, pokud se nic nestane, ale kdyby náhodou nastal problém, tak drží černého Petra nový majtel a už ne chovatel.
Pupeční kýla je taková banalita, že je to to poslední co mně při koupi štěněte zajímá. NIKDY bych nedala operovat tak malé štěně (POKUD NEJDE O ŽIVOT) a koupi 3 měsíčního štěněte bych si hodně rozmýšlela. Ale jde o plemena a účel pořízení. Pokud takové štěně mám jako chovatel, berou si je lidé, kteří mají stejný názor.
Kýla velikosti hrášku není žadné drama.U prvního vrhu, ze kterého jsem si nechávala 2 fenky, jsem takovéto kýly také měla.Holky jsem objednala na operaci asi v roce a přijedu k vetovi, ten je prohmatal a říká mi - a kdo Vám řekl, že mají kýly?Já (velká chovatelka ) - no to jsem poznala sama. A on se začal smát a říká -jenže to nejsou kýly, ale zbytky pupíků. Takže jsme s velkou slávou jeli domů . Ale to jen tak pro pobavení. Prý jsou kýly horší u fenek, které by měly mít v budoucnu štěnda. Naše holky odchovala každá početný vrh i s, kýlama''naprosto v pohodě a ani jedno štěndo jí nemělo.Teda jedna fenka miniaturní, která se zatáhla. Takže pokud máte pejska, nedělala bych si z toho hlavu vůbec. Při drbání pohmatat, zda se nezvětšuje nebo něco a šmitec
A myslíte, že je správně, že ji zatlačuju? Moc zlepšení nepozoruju. :) Ale když mu ji večer zatlačím (opatrně samozřejmě), tak mu to do rána nevyskočí. Ale opravdu stačí, aby jednou poskočil nebo si stoupnul na zadní a má to hned venku. Byla bych ráda, kdyby mu to zarostlo a nikam nemusel... ale to se při jeho frekvenci hopsání asi nestane. :) Přes noc, když to má v klidu se mu to svalstvo zrovna neobnovuje...
Cath
napsal(a):
A myslíte, že je správně, že ji zatlačuju? Moc zlepšení nepozoruju. :) Ale když mu ji večer zatlačím (opatrně samozřejmě), tak mu to do rána nevyskočí. Ale opravdu stačí, aby jednou poskočil nebo si stoupnul na zadní a má to hned venku. Byla bych ráda, kdyby mu to zarostlo a nikam nemusel... ale to se při jeho frekvenci hopsání asi nestane. :) Přes noc, když to má v klidu se mu to svalstvo zrovna neobnovuje...
Netrapte ho, tahle kyla mu neni (na rozdil od triselne) nebezpecna. Nechte ho zit jak chce a obcas zkontrolujte. Ted uz se sama nezatahne.
brebera
napsal(a):
Tak ono si v 8 týdnech můžete vzít štěně bez kýly a za pár dní ji může mít. Ale každého věc a volba. Já už do toho u tak malých štěňat nejdu (myslím na stěně), radši bohužel vrátím rezervační poplatek, kdyby na tohle došlo.
Když ji nemá v 8 týdnech při odběru, tak se mu za pár dní po odběru určitě neobjeví. Je to banalita, ale já bych štěně s kýlou se slevou nechtěl. Buď bych si vzal bez kýly nebo s odoperovanou kýlou - rizika by měl nést chovatel, ne nový majitel.
bilusik
napsal(a):
Když ji nemá v 8 týdnech při odběru, tak se mu za pár dní po odběru určitě neobjeví. Je to banalita, ale já bych štěně s kýlou se slevou nechtěl. Buď bych si vzal bez kýly nebo s odoperovanou kýlou - rizika by měl nést chovatel, ne nový majitel.
Jde vam o zdravi stenete nebo o "pohodli" cloveka? Kupujete ziveho tvorecka ne spotrebni zbozi.
bilusik
napsal(a):
Ale objeví, u našich štěňat jsou nejčastěji mezi 7-10 týdny.
anonymx
napsal(a):
Jde vam o zdravi stenete nebo o "pohodli" cloveka? Kupujete ziveho tvorecka ne spotrebni zbozi.
Pohodlí člověka ? Někdo si koupí štěně za 20 tisíc, pak se mu nemusí probudit po operaci z narkozy a tomu říkáte pohodlí člověka ? Píšu realitu a ptám se, jak to budou řešit, když by se štěněti při operaci kýly - banální operace, ale uspává se u ní - náhodou něco stalo. To není o pohodlí člověka, to je o tom, aby kupujícímu potom nezůstaly náhodou oči pro pláč. Jde mi o to, že by chovatel neměl zodpovědnost za svá vyprodukovaná štěňata s pupeční kýlou - neměl hned přehazovat na kupujícího. A měli by to mít pro všechny případy tedy minimálně sepsané v kupní smlouvě, co pro případ, kdyby štěně náhodou po narkoze uhynulo. Nebo prodávat až s odoperovanou kýlou, když je to tak banální opůerace, jak tu píšete, tak by to přece neměl být žádný problém.
Je rozdíl pro štěně operovat ve 2 měsících a třeba v roce. I z hlediska toho, jak snese narkózu a vše, poměr velikosti rány k tělu a v jisté lepší možnosti pooperačního klidu. A kolikrát na tu operaci vlastně ani nedojde, takže dělat to zbytečně. Ano, mně jde o štěně.
Brali jsme si teď štěně s kosmetickou vadou, která se bude časem odstraňovat v narkóze. Chovatelka i já, obě veterinářky, jsme se pro dobro prcka shodly, že se počká, až bude větší. Mně to přijde v pohodě. Nemyslím hned na to, že zemře, přijdu o peníze a chovatelka mě pošle k šípku. A to je to ještě banálnejší než operace kýly.
V mém chovu jsem měla pupeční kýlu jednou. Štěndo jsem nechala odoperovat a k novým majitelům šlo plně zahojené. Štěně s kýlou bych si nevzala. Ale netvrdím, že s tím nemůže v pohodě žít - znala jsem fenku, která měla kýlu teda dost velkou. Přes to ji majitelé nakryli a fenka odrodila naprosto v pohodě...
anonymx
napsal(a):
Spousta mých psů se dožila požehnaného věku s pupeční kýlou a to provozovali vrcholově sportovní kynologii. Jen jsem se občas v době jejich růstu podívala, jestli se nezvětšuje. Nikdy se ani nehnula a to tak do velikosti nehtu u malíčku. Nikdy bych neoperovala mrňavé štěně, klidně (pokud je to nutné) tak po půl roce věku.
Anonymx, napsala jsem Ti SZ.